Honderdduizenden slimme meters in Nederland geven geen data door

Vorige maand gaven ruim 224.000 slimme energiemeters van Nederlandse huishoudens geen gegevens door. De hoeveelheid problemen verschilt per netbeheerder en maand. In sommige gevallen wordt het gsm-signaal van de meters in huizen verstoord.

Volgens Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van Nederlandse energienetbeheerders, stuurde bij Stedin 3,5 procent van de slimme meters in november geen data door en was dit bij Enexis 0,7 procent. Stedin is de beheerder die met name in de provincies Zeeland, Utrecht en Zuid-Holland actief is, terwijl Enexis de beheerder in Brabant, Limburg en het noordoosten van Nederland is.

In november lag het gemiddelde percentage niet-communicerende meters op 1,9, met meer dan 224.000 apparaten. Dat schrijft het FD. In oktober lag het gemiddelde met 2,2 procent nog wat hoger. De leveranciers Vattenfall en Eneco hebben het over problemen met het transport van data bij '2 procent tot 6 procent' van hun klanten. Ze willen dat de netbeheerders snel verbeterde toegang geven tot de correcte data. Dit zou onder andere nodig zijn om goede besparingsadviezen te kunnen geven. In totaal zijn er momenteel 6,2 miljoen slimme meters in Nederland.

Waar het precies misgaat met de datadoorgifte in de keten, is niet duidelijk. Het transport van de data verloopt via gsm, maar gaat ook via computers van netbeheerders en een centraal dataplatform. Volgens Vattenfall kunnen bijvoorbeeld te dikke muren al het gsm-signaal al verstoren. Het bedrijf organiseert een hackathon om oplossingen te vinden voor de verstoringen en om de effectiviteit van de meters te vergroten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-12-2019 • 11:32

379

Submitter: Fonsz

Reacties (379)

379
368
194
21
1
128
Wijzig sortering
Ik zie nog steeds niet het nut van een slimme meter, behalve dan voor de leverancier. Persoonlijk heb ik een gezond wantrouwen tegen dergelijke innovaties. Wie zegt mij dat de leverancier niet op afstand iedere week een KWh of een M3 erbij telt ? Als gebruiker merk je daar niks van, en de leverancier is de winnaar.

Mijn meterstanden geef ik zelf iedere week wel door via de app.
Je kunt met een slimme meter en bepaalde apparaatjes die je met een P1-kabel op je slimme meter aansluit ook veel nauwkeuriger inzage krijgen in je energieverbruik, zodat je gerichter kunt besparen.

Dat kan heel nauwkeurig (om de 5 minuten bijvoorbeeld) of wat grofmaziger (om het uur), voor zowel gas als electra.

Ik vind het wel erg handig moet ik zeggen.
Wie zegt mij dat de leverancier niet op afstand iedere week een KWh of een M3 erbij telt
Wie zegt dat dat bij een ouderwetse analoge meter niet ook gebeurt?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 15:25]

Wie zegt dat dat bij een ouderwetse analoge meter niet ook gebeurt?
Een "domme" meter kun je niet op afstand aanpassen zonder er fysiek bij te zijn.
Nou verwacht ik niet dat er gesjoemeld zal worden door middel van dit soort praktijken, maar ik wil geen slimme meter omdat leveranciers allerlei dingen kunnen doen waar ik als klant benadeeld door kan worden.

Ik zou bijvoorbeeld niet willen dat mijn meter weet wat ik terug zou leveren in het geval van zonnepanelen. Op wat je teruglevert zou dan een ander tarief gegeven kunnen worden dan wat je betaalt, of je zou misschien niet meer dan x kWh terug mogen leveren.

Een "domme" meter heeft misschien ook nadelen, maar die zullen waarschijnlijk bekend zijn en onveranderlijk zijn. Slimme meters zullen in financieel opzicht geen voordeel zijn voor de klant, terwijl dat volgens mij wel zou moeten zijn. Techniek moet de mens dienen, niet alleen het bedrijf ...
Ik zou bijvoorbeeld niet willen dat mijn meter weet wat ik terug zou leveren in het geval van zonnepanelen. Op wat je teruglevert zou dan een ander tarief gegeven kunnen worden dan wat je betaalt, of je zou misschien niet meer dan x kWh terug mogen leveren.
De energiemaatschappij kan heel eenvoudig in het contract zetten dat je geen energie terug mag leveren zonder aparte telwerken. Zij staan volledig in hun recht als ze aparte tarieven willen hanteren (afgezien van het feit dat er op dit moment een wettelijke salderingsregeling geldt). Als dan je stiekum toch teruglevert zonder aparte telwerken, pleeg je contractbreuk. Veel plezier daarmee.

En het is zakelijk gezien ook redelijk. Op en moment dat op een zonnige zomerzondag de zon hard schijnt, is er een overvloed aan energie, en een lagere vraag. En als het aanbod hoog is, en de vraag laag, gaan de (markt)prijzen omlaag. Logisch dat ze jou niet meer willen betalen dan de marktprijs. En op een windstille donkere winterdag, als het sneeuwt en vriest, is de vraag naar electriciteit hoog, en het aanbod lager, en is de marktprijs dus ook hoog. Logisch dat ze weinig interesse hebben om jou op die dag dure electriciteit te leveren tegen de lage prijs van electriciteit op een zonnige zomerdag.

Op dit moment is saldering wettelijk geregeld, en dus moeten ze wel. Maar je kunt er beslist niet op rekenen dat dit altijd zo zal blijven.
Ik vind het jammer dat we het normaal vinden dat bedrijven zoveel macht hebben.
Als ik terugkijk naar de laatste 10 jaar, dan heb ik het volgende voorbij zien komen:
  • Roamingkosten van mobiele providers.
  • Invoering van CI+ kaarten (waarmee bijvoorbeeld primetime televisie niet opgenomen kan worden).
  • Afschaffen analoge signaal/DVB-C signaal (extra signaal voor extra televisie kost extra per maand)
  • Slimme meters
Het maakt me niet uit of het in het contract staat en daarmee in hun recht staan. Techniek dient de mens, niet een bedrijf. Maar de bedrijven zijn niet te vertrouwen: de genoemde lijst zijn allemaal veranderingen die niet nodig waren omdat winstgevendheid onder druk stonden, plus de consument is er niet beter van geworden. Waarom moeten we dat accepteren?
Dat noemen ze 'marktwerking'. Als jij hetzelfde kan zonder de CI+-kaarten, of met een analoog signaal, en daarmee denkt rendabel te kunnen bestaan, dan staat het je vrij om dat te proberen. Soms werkt die marktwerking niet helemaal, bijvoorbeeld bij de roamingkosten, dus dat hebben ze inmiddels opgelost.

Het afschaffen van het analoge signaal is een logische ontwikkeling. Genoeg systemen die de tand des tijds niet hebben overleefd *kuch* de telegraaf *kuch*. Een Ziggo kan door het afschaffen van zo'n signaal natuurlijk wél veel winstgevender worden. Met het extra geld kunnen ze de dienstverlening verbeteren (hetzelfde houden en de prijzen omlaag doen hadden ze ook gekund). Wat ze precies met het extra geld doen, hangt af van de marktomstandigheden (concurrentie is er blijkbaar nog wel).

Het nadeel voor een consument van een slimme meter zie ik niet zo goed. Ja, als de salderingsregeling gaat veranderen, kan je er niet mee frauderen. Stem dan op een partij die beloofd die salderingsregeling niet te veranderen, we leven immers in een democratie. En ja, als consument krijg je écht veel beter inzicht in wat je wanneer gebruikt. Of je dat nodig hebt, mwoah, de ene zal daar wat meer mee doen dan de andere.
Natuurlijk kan ik zelf als concurrent beginnen, maar daar heb ik niet de middelen voor. Je geeft zelf aan dat de marktwerking niet werkt met het voorbeeld van de roamingkosten. Dat hebben we wel 10 jaar laten aanmodderen. En ik geloof niet dat er een provider is die er minder door is geworden.
In veel markten waar een aantal grote spelers zijn, zie je vaak dat consumenten mogelijkheden worden onthouden. Dat is te zien bij mobiele providers, providers van televisie/internet, maar ook bij Android/Apple. Daar word je of steeds meer lastiggevallen met schending van je privacy, óf je krijgt een design wat leidt tot meer uitgaven (duur intern geheugen, bluetooth headset).

En dat is allemaal niet heel verschrikkelijk, maar het kan gewoon beter en ik krijg niet het idee dat iemand zich daar druk om maakt en dat begrijp ik niet. Waarom zijn we zo weinig kritisch op wat de grote bedrijven ons bieden?
Maar ik wil ook graag dat er altijd energie geleverd wordt. Ook als de zon niet schijnt. Je kan dan een met de tijd variabel tarief invoeren. Overdag met wind is de stroom goedkoop, 's avonds bij windstilte heel duur. Dat is voor iedereen irritant, maar geeft de minste verspilling.
Of je houdt het zoals het is en middelt alles uit. Dat gaat goed als gebruikers ruwweg hetzelfde patroon hebben. Het gaat echter verkeerd als sommigen daarvan afwijken. En zonnepanelen zijn nou typisch dingen die allemaal tegelijk stroom gaan maken. Dus als er een overschot is wil juist iedereen betaald worden. Dus dan is een lager tarief eigenlijk logisch, voor gebruikers of leveranciers die zo 'gecorreleerd' afwijken van het gemiddelde.
En ik denk dat bijvoorbeeld koelhuizen minder betalen als ze hun verbruik tactisch verdelen: overdag alles 0,5 graad te koud zodat 's avonds de koeling op standby kan.
Ehm... redelijk als ze aparte tarieven willen hanteren? Maar ze rekenen mij wel een vast tarief, zonder mij te laten profiteren van een lager tarief bij hoog aanbod.... Dat is dus wel okee? Aparte vergelijking.

Juist om die reden is er een salderingsregeling die de tariefkosten tegen elkaar wegstreept als je ook energie opwekt. Je kunt terecht zeggen dat ze een netwerk te onderhouden hebben, maar daar betaal je nu weer aansluit- en netwerkkosten voor.
Ehm... redelijk als ze aparte tarieven willen hanteren? Maar ze rekenen mij wel een vast tarief, zonder mij te laten profiteren van een lager tarief bij hoog aanbod.... Dat is dus wel okee? Aparte vergelijking.
Nee, dat is ook niet redelijk. Als je dat redelijk wilt maken, dan krijg je twee mogelijkheden:
  • Je betaalt en ontvangt gewoon de uurprijs (of zo). Dan heb je gelijk ook een goede reden om het tijdstip van je electriciteitsverbruik te optimaliseren
  • Je betaalt wel een vast tarief, maar dat zal dan afhankelijk zijn van de manier waarop je zelf de energie opwekt die je teruglevert. Als je 1kW aan zonnecellen op je dak hebt liggen, zul je dan een hoger vast tarief hebben dan als je bijvoorbeeld een 1kW windmolen in je tuin hebt staan.
Aan de andere kant: van de gemiddelde mens is het verbruik redelijk goed te voorspellen (hoger in de ochtend en in de avond, laag overdag, 's winters hoger dan 's zomers, etc). Dus daar is prima een mooi gemiddeld en vast tarief voor te berekenen, zodat een variabel tarief niet nodig is. En dat vinden de meeste mensen prettig: weinig kans op verrassingen. En de meeste mensen hebben ook geen zin om elke keer op internet te kijken voor het beste tijdstip om de wasmachine aan te zetten. (Het wordt tijd dat de wasmachines dat zelf kunnen...)
Ze winnen meer met de opwek van de zonnepanelen dan je waarschijnlijk denkt. Ja je maakt gebruikt van de infrastructuur wie is aangelegd door de netbeheerder, echter het verlies wat de netbeheerder heeft in de transformator huisjes is er niet. Want als ze de opgewekte energie is de zelfde omgeving weer verbruiken hebben ze dat verlies van de transformator niet.
Ze winnen meer met de opwek van de zonnepanelen dan je waarschijnlijk denkt.
Wie ? De energiemaatschappijen. Integendeel. Als 's zomers de zon hard schijnt, en er sowieso al minder vraag is naar electriciteit, komt er ook nog eens een heleboel extra het net op vanuit de huishoudens die zonnepanelen hebben. Dan moeten ze misschien wel een of meer generatoren in een centrale stoppen. Stoppen en weer opstarten is duur, en kost veel tijd. Dat vinden ze niet leuk. En 's avonds, als de zon veel zwakker of al weg is, moeten de generatoren weer aan staan om aan de vraag te voldoen. En ondertussen kunnen ze met die generatoren geen geld verdienen, wat wel kon als al die zonne-energie er niet was. En daar moeten ze dan ook nog eens voor betalen.
Ja je maakt gebruikt van de infrastructuur wie is aangelegd door de netbeheerder, echter het verlies wat de netbeheerder heeft in de transformator huisjes is er niet.
En het verlies zit 'm niet alleen in de transformatoren, maar ook in de kabels. Elke meter kabel geeft extra verlies. En hoe lager de spanning (en 220V is laag), hoe groter het verlies in de kabels.

En de infrastructuur, zelfs al zou er geen verlies in zijn, moet dus inderdaad wel aangelegd en onderhouden worden. Als die er niet was, dan moest je het overschot zelf opslaan. Dat is sowieso duur en de verliezen zijn ook nog eens veel groter.
Want als ze de opgewekte energie is de zelfde omgeving weer verbruiken hebben ze dat verlies van de transformator niet.
Maar nog wel in de kabels. En dan mogen ze hopen dat ze die energie in dezelfde omgeving weer kunnen leveren. Iedereen zit namelijk op z'n werk, eventuele electrische auto's staan ook niet thuis op te laden. En als je een redelijk aantal huizen in een wijk hebt met zonnepanelen, dan zou het me niets verbazen als er in die wijk op zo'n zonnige dag een significant overschot is aan electriciteit. Dat moet dan dus wel ergens anders heen getransporteerd worden.

Afgezien van al deze zaken, was mijn punt niet dat er transport- of transformatorverlies is (wat er allebei inderdaad is), of dat ze de stroom wellicht vlakbij weer aan een afnemer kwijt kunnen (wat soms wel zal kunnen, maar soms zeker niet - en hoe meer zonnepanelen er in een wijk komen, hoe kleiner de kans dat dat vlakbij kan). Mijn punt was dat de electriciteitsmaatschappij gedwongen wordt om 's zomers als de marktprijzen laag zijn energie in te kopen (die ze dan eigenlijk niet nodig hebben), en 's winters, als de marktprijzen hoog zijn, energie voor dezelfde prijs weer te verkopen. Niet alleen zonder winstmarge, maar dus zelfs met verlies. Geen enkele zakenman in de wereld zal dat een goede deal vinden, en onder die voorwaarden zou jij ook geen zaken willen doen.
Weetje wat ik dan kies? Om een batterij aan te schaffen en de kabel door te knippen. Met de wijk kunnen wij hier voldoende buffer creëeren als we willen. Als die machtsspelletjes ons teveel worden, dan laten wij de boel lekker verzegelen. Scheelt ons ook vastrecht. :)

Snap best dat dat niet voor iedereen een optie is, maar de plannen liggen hier in ieder geval al klaar. :)
Veel geluk om een zodanig grote bufferbatterij aan te kopen dat je er de winter mee doorkomt.
Ik vrees echter dat je een pak duurder zal uitkomen.
Heb je al eens berekend wat een eigen netwerk, zwaar overgedimensioneerde zon/wind installatie en een enorme bufferbatteri je gaat kosten ?j
Zo alles wat bedrijven doen is maar ok volgens jou...en zooo logisch
Zo alles wat bedrijven doen is maar ok volgens jou...en zooo logisch
En volgens jou is zeker alles wat bedrijven doen en wat niet in jouw voordeel is onacceptabel ?

Ik ben geen fan van grote bedrijven die hun macht misbruiken, en daar mag best, of daar moet zelfs, paal en perk aan gesteld worden, maar dit specifieke geval vind ik geen machtsmisbruik.

Als jij bijvoorbeeld ijsboer was, dan zou je ook niet gedwongen willen worden 's winters van je klanten ijsjes te kopen die ze niet nodig hadden, en dan 's zomers tegen dezelfe prijs weer ijs aan diezelfde klanten te verkopen.
Tja, volgens mij heb jij geen zonnepanelen of andere zaken waarmee je energie terug levert.

Met een analoge (draaischijf) meter is terug leveren het zelfde als salderen: De meter draait gewoon achteruit dus voor iedere kWh die je terug levert krijg je het zelfde als wat je voor iedere afgenomen kWh betaald. Helaas zijn deze meters alleen ge-eikt voor vooruit draaien. Terug draaien doen ze soms niet (er kan een rem op zitten), en soms doen ze het gewoon langzamer. Netto krijg je dan niet betaald voor wat je terug levert. Jammer voor je geld.

Met de digitale meter (slim of niet) is er een apart telwerk voor opgenomen vermogen en voor teruggeleverd vermogen. Al deze telwerken zijn daarbij ge-eikt. Dat kunnen ze inderdaad apart beprijzen en afrekenen. Bij zakelijke afnemers doen ze dat al. Bij particuliere aansluitingen is er (nu nog) de afspraak dat de eerste 5000kWh per jaar gesaldeerd wordt. Dat wil zeggen dat het teruggeleverde vermogen wordt weggestreept tegen het opgenomen vermogen.

Het is aan de energie maatschappij hoe die 5000kWh wordt uitgelegd. Ik heb verhalen gehoord van bruto 5000kWh terugleveren en van netto 5000kWh terugleveren. Boven die grens is het ook vaak niet duidelijk: vaak wordt alleen de basis prijs vergoed, maar de rest (btw, belastingen en dergelijke) niet. En de basis prijs is vaak slecht (niet?) onderhandelbaar. Met goed zoeken vind je ook leveranciers die voor particulieren 'onbeperkt' alles salderen.

Voor de goede orde, voor zover ik weet is het verschil tussen een domme meter en een slimme meter dat de slimme meter de gegevens 1 keer per maand (of per 2 maanden?) verstuurd. Meer niet. Daarmee is een slimme meter snel omgebouwd tot domme meter: Maak er een kooi-van-faraday omheen of stoor het gsm signaal dat er uit komt op een andere manier.
Grappig dat achteruit draaien .. ik had juist bedacht dat terugdraaien gunstiger zou zijn wanneer de saldering regeling vervalt (2022?).
Maar als tie niet goed terug draait gaat dat mooi niet door

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 22 juli 2024 15:25]

Het is bekend wat voor type meter je hebt. Het zal vast ook bekend zijn dat je zonnepanelen hebt. Wanneer het salderen stopt (huidige regeling), wordt het ook verplicht om een slimme meter te hebben bij zonnepanelen. Men heeft vast een methode om te meten of jij straks illegaal aan salderen bent (dus met ouderwetse meter).

Daarnaast moet ieder huishouden op een bepaald moment over naar de slimme meter. Je kan deze nu nog weigeren maar de Netbeheerders hebben methodes om jou op een bepaald moment te dwingen om toch de slimme meter te accepteren.
De salderen regeling is juist voor de nieuwe meters. De analoge meters salderen automatisch, daar is geen regel voor nodig.
Het is wel zo dat meters slijten en af en toe vervangen worden. Dan wordt het een digitale meter met apart telwerk voor teruglevering. En dan is een salderen regeling wel wenselijk.
Zoals gezegd,het slimme van de meter is alleen maar dat de gegevens af en toe worden verstuurd.dat kan en mag uit. Gewoon vragen als ze geleverd en geplaatst wordt.
Ja ik had er al een helaas (want maar dsdr4)
Welke methode dan?

Je mag de slimme meter weigeren. Als je later dan toch een slimme meter wilt moet je daarvoor betalen maar dat zal ik zeker niet doen. Wat een netbeheerder dan alleen kan doen is een digitale meter plaatsen maar daar mogen ze geen kosten voor in rekening brengen ook niet als je de slimme meter eerder hebt geweigerd.

https://www.consuwijzer.n.../ik-wil-geen-slimme-meter
Tja, volgens mij heb jij geen zonnepanelen of andere zaken waarmee je energie terug levert.

Met een analoge (draaischijf) meter is terug leveren het zelfde als salderen: De meter draait gewoon achteruit dus voor iedere kWh die je terug levert krijg je het zelfde als wat je voor iedere afgenomen kWh betaald. Helaas zijn deze meters alleen ge-eikt voor vooruit draaien. Terug draaien doen ze soms niet (er kan een rem op zitten), en soms doen ze het gewoon langzamer. Netto krijg je dan niet betaald voor wat je terug levert. Jammer voor je geld.
Ik heb inderdaad (nog) geen zonnepanelen. Simpelweg omdat het een huis niet mooier maakt, het tijd kost om te regelen en er geen directe duidelijkheid/belofte is over een terugverdientijd. Ik zou ze best willen, maar ik wil het graag goed regelen. Ik kan me voorstellen dat een meter slecht achteruit loopt. Dat is iets wat je zou kunnen testen. Dan kan het zijn dat het voor je eigen situatie niet rendable is om panelen te nemen. Maar bij een "slimme" meter is er een in mijn optiek groter risico: verschillende partijen (overheid/energiemaatschappij) kunnen gaan rommelen met hoe het geregeld gaat worden. En één ding is wat mij betreft duidelijk: bedrijven willen geld, dus geheid dat die willen rommelen. De overheid wisselt qua beleid (zie milieu en auto), dus die is ook niet betrouwbaar. Dan heb ik liever iets waarvan ik weet hoe onbetrouwbaar het is, dan iets wat onbetrouwbaar onbetrouwbaar is ;)
Met een digitale meter (of deze nu wel of niet 'slim' is doet er niet toe) wordt ook gewoon volledig gesaldeerd. Vanaf 1 januari 2023 is het gedaan met het volledig salderen. Maar tot die tijd wordt verbruik en terugleveren volledig tegen elkaar weggestreept zolang het geen absurde hoeveelheden aanneemt. Energie belasting, BTW, de hele mikmak wordt daarin gewoon meegenomen. Het maakt dus geen verschil of je een analoge draaischijf hebt of een digitale meter voor de eindafrekening.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het salderen met kleine stapjes lineair afgebouwd tot 2031.
Vanaf 1 januari 2023 moet iedereen verplicht aan de digitale meter en zijn de analoge draaischijfmeters wettelijk niet meer toegestaan.

De enige uitdaging bij het uitrekenen van de terugverdientijd van een PV-systeem is om je eigen rechtstreekse verbruik goed in te schatten, wel-of-niet salderen heeft hier namelijk geen invloed op.
Aparte telwerken voor levering en teruglevering verplicht stellen voor PV-bezitters is natuurlijk niet zo moeilijk.
Hier staat dat dat per 2023 inderdaad het geval is.
Aparte telwerken voor levering en teruglevering verplicht stellen voor PV-bezitters is natuurlijk niet zo moeilijk.
Sorry, maar je snapt blijkbaar niet hoe de elektriciteitsmarkt in Nederland werkt. Jouw elektriciteitsleverancier is geen eigenaar of beheerder van de meter. Dat is ook waarom je van leverancier kunt wisselen zonder dat er iemand bij jou thuis de meter moet komen vervangen.

De meter is eigendom van de netbeheerder. Die heeft niets te maken met hoeveel cent per kWh jij betaald krijgt voor jouw zonnepanelen. De netbeheerder moet alleen zorgen dat elke energieleverancier genoeg produceert voor al z'n klanten. En dan is de zorg dus hooguit of de ene leverancier bevoordeelt wordt boven de ander, Dat is jouw zorg als klant niet.
Ik zou bijvoorbeeld niet willen dat mijn meter weet wat ik terug zou leveren in het geval van zonnepanelen. Op wat je teruglevert zou dan een ander tarief gegeven kunnen worden dan wat je betaalt, of je zou misschien niet meer dan x kWh terug mogen leveren.
Het best logisch dat er (in de toekomst) een ander tarief gaat komen voor gebruik van energie van het net en terug leveren aan het net. Tevens sluit een ander tarief niet uit dat dit negatief is voor de gebruiker.
Vanuit het oogpunt van een consument is 1 kWh gewoon 1 kWh, onafhankelijk waar de energie vandaan komt. Maar 1 kWh van 'de buren' is toch net anders dan 1 kWh van een centrale enkele tientallen/honderden kilometers verder op, gezien die energie toch via een heel ander stuk infrastructuur gaat voordat het pas bij de bestemming aan komt. En voor dat gebruik van de infrastructuur moet toch iemand betalen.

Tenzij je omvormer actief het vermogen kan limiteren (curtailment) en deze in contact met je slimme meter, is het voor je energieleverancier niet eens mogelijk om je productie te limiteren. En verder, waarom zou een leverancier klanten boos willen maken door 'hun' energie niet te willen afnemen en bij een andere partij het wel af te willen nemen.
Dat in sommige gevallen een netbeheerder gaat voorkomen dat je energie terug kan leveren heeft dan meer te maken met veiligheid en stabiliteit van het netwerk, dan met de paar cent die consumenten hadden kunnen verdienen met hun zonnepanelen.
Energie plaatselijk terugleveren spaart op de netwerkkosten. Maar als deze stroom veel verder terug het net in moet, er grote variatie is, en meer van die factoren wordt de rekensom anders.
P1 Meter van ZTATZ gebruik ik ook. Werkt fenomenaal. Even de juiste seriële instellingen invullen en het werkt al. Heb er gewoon een 'oude' Raspberry Pi2 aan hangen.

Heb in november een slimme meter gekregen, meteen de nieuwste versie, die draadloos communiceert met de gasmeter.

Mijn oude meter was van 2009, een digitale meter, maar helaas zonder P1 poort.

PS. P1 meet elke 10 seconden, maar mijn meter kan zelfs elke seconde meten. Ze gaan er in de toekomst misschien een update voor uitbrengen die dit ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 15:25]

De nieuwe versies (mijn is uitgegeven zo'n 2 jaar terug) ondersteunen standaard DSMR 5 (https://www.netbeheernede...e_meter_15_a727fce1f1.pdf) en die geven elke 1s alles door via P1, incl opgewekte energie.
Anoniem: 162126 @Fairy16 december 2019 14:51
Het is niet echt een 'meter'. De slimme meter stuurt gewoon zijn data via het DSMR protocol serieel over de P1 poort. Ik ben nog bezig met een aangepast scriptje om het uit te lezen op mijn rpi 3b+. Aangezien mijn rpi al in de meterkast staat met een functie wilde ik niet een specifiek image op die rpi zetten.

Het kan dus simpelweg met een rpi zonder dat specifieke image. Als je maar een USB FTDI kabeltje hebt.

Je kan zelfs met het "cu" commando de P1 uitlezen. Ik gebruik een freebsd image. Om ftdi op freebsd te gebruiken moet je wel "uftdi_load="YES" aan je /etc/loader.conf toevoegen.
Ook voor de raspberry pi maar dan met de oude draaischijfmeter, dus zonder P1 poort.
Gebruikt een camera met OpenCV OCR en de camera gericht op het oude telwerk.
https://www.mkompf.com/cplus/emeocv.html
Dat meten kon je natuurlijk zelf ook wel zonder die slimme meter, want ook oudere meters hadden prima interface-poorten.
Zelfs de p1 poort zit op meters die verder niet 'slim' maar alleen digitaal zijn. En,natuurlijk hoeft een slimme meter niet terug te rapporteren naar de netbeheerder om toch zn p1 poort beschikbaar te hebben voor de eigenaar.

Uiteindelijk zijn de inzage-apps die de netbeheerders aanbieden echt volkomen kansloze 'goedmakertjes' die intens slecht werken en kortzichtig zijn ontwikkeld. Een knappe API met vebruik waar een gebruiker daadwerkelijk iets mee zou kunnen (al was het maar omdat een of ander bedrijf een zinnigere app ontwikkeld) ontbreekt in (bijna?) alle gevallen.
Wat noem je "oudere"? Die van mij is 9 jaar geleden vervangen, is niet wat men hier onder "slimme meter" verstaat (upload zelf de data niet), maar wel meerdere telwerken en digitaal. En geen P1 poort, dus geen interface mogelijkheden.

Gezien de normale levensduur die je verwacht van dit soort meters (mijn vorige meter die kuren begon te vertonen was bijna 50 jaar) vind ik "oudere" toch echt richting 20, 30 jaar gaan.
Wat noem je "oudere"? Die van mij is 9 jaar geleden vervangen, is niet wat men hier onder "slimme meter" verstaat (upload zelf de data niet), maar wel meerdere telwerken en digitaal. En geen P1 poort, dus geen interface mogelijkheden.
Ook geen IEC-62056-21 of ANSI infrarood poort? Ik heb nog geen enkele digitale meter gezien zonder enige vorm van externe interface.
Dit bedoel ik dan: https://ae01.alicdn.com/k...-optical-probe-sensor.jpg

Dat is ook gewoon een seriële verbinding waarmee je de telwerken kan uitlezen.
Uiteindelijk zijn de inzage-apps die de netbeheerders aanbieden echt volkomen kansloze 'goedmakertjes' die intens slecht werken en kortzichtig zijn ontwikkeld. Een knappe API met vebruik waar een gebruiker daadwerkelijk iets mee zou kunnen (al was het maar omdat een of ander bedrijf een zinnigere app ontwikkeld) ontbreekt in (bijna?) alle gevallen.
Nogal ja. Ik heb sinds kort een slimme meter (in Frankrijk) en omdat ik graag zelf wat data wil verzamelen, ben ik maar eens aan de slag gegaan om hier iets voor te ontwikkelen. Nu is het eerste wat me opviel dat de site van de netwerkbeheerder (de enige officiele manier om inzage te krijgen) niet goed werkt in Firefox, dus ik Chrome moet gebruiken.

De website gebruikt (misbruikt?) een hele boel Javascript om een simpele bar chart te laden en weer te geven. Maar goed, de relevante AJAX aanroepen er uit gevist en in mijn eigen code ingebakken en dan heb je rariteiten als het opvragen van 7 dagen aan dagelijks verbruik en vervolgens een JSON met 30 entries terugkrijgen waar er in het midden van de lijst 7 entries niet leeg zijn. :?
Uiteindelijk zijn de inzage-apps die de netbeheerders aanbieden echt volkomen kansloze 'goedmakertjes' die intens slecht werken en kortzichtig zijn ontwikkeld. Een knappe API met vebruik waar een gebruiker daadwerkelijk iets mee zou kunnen (al was het maar omdat een of ander bedrijf een zinnigere app ontwikkeld) ontbreekt in (bijna?) alle gevallen.
Ik laat mijn data bij de netbeheerder wegtrekken door Enelogic, en die geeft eigenlijk best wel mooie inzichten in het gebruik, het rustgebruik, de opbrengst van mijn zonnepanelen.
Ook het gasverbruik verdeeld over de dag wordt prima weergegeven en voor mij gedetailleerd genoeg.
Belangrijkste nadeel is dat de info niet live is, maar alleen bijgewerkt tot aan de voorgaande dag.

Voor de live-data moet je inderdaad zelf iets regelen via het uitlezen van je P1, je puls-led of zelfs je analoge meter; dat kost je een paar tientjes maar dan ben je ook live op de hoogte.
Hier ook al paar jaar slimme meter. Inderdaad veel meer inzicht in verbruik en we gingen ook aardig wat besparen, tot dat de energie belastingen e.d. natuurlijk weer omhoog gegooid werden, netto resultaat 0.

Typisch nederlands beleid, mensen aanzetten tot beter gedrag en daarna ze het vel over de neus heen halen.
Dat is natuurlijk een misrekening, want dat zogenaamde 'vel over de neus' was ook gebeurd als u niets gedaan had. Sterker nog door de hogere energiebelasting en daarmee hogere energieprijs is uw besparing zelfs hoger dan oorspronkelijk gedacht. :)

Stel u heeft uw huis en ramen extra goed geisoleerd in 2013 en daarmee uw gasverbruik met 20% gereduceerd (van het gemiddelde gasverbruik in NL, zo'n 1.500 m3). U dacht toen een besparing op enkel uw energiebelasting te realiseren van bijna 6 tientjes, maar in 2019 bespaart u er al meer dan € 100 per jaar mee......dat is nog eens mooi meegenomen en toont dus aan hoe die belastingen werken.

[Reactie gewijzigd door FilipSP op 22 juli 2024 15:25]

Kun je mij vertellen hoe de slimme meter jou heeft geholpen om energie te besparen?

Wat heb je gedaan wat je voorheen, voordat je de slimme meter had, niet kon doen?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de installatie van slimme meter an sich bij de Nederlandse bevolking tot bijna nul besparing heeft geleid.

https://www.google.com/ur...yOqcW&cshid=1576502422554
Waar @cumalot op lijkt te hinten is het op afstand extra verbruik toevoegen. Dat is iets wat me al heel erg sterk lijkt, want dat is iets wat aardig doorzichtig kan zijn ("Hoofdschakelaar stond een week uit en er is ineens 10 kWh bijgekomen").

Waar jij op anticipeert (met je opmerking over de analoge meter) is dat een meter geijkt moet zijn. Dat geldt voor zowel oude draaischijfmeters als voor modernere digitale meters. Daarbij moet je maar vertrouwen hebben in het Nederlandse ijkwezen, maar ja, dat moet je ook al bij benzinepomp of supermarkt.

Als laatste heb je natuurlijk nog een eventueel effect van electromagnetische straling.

In alle gevallen kan het een optie zijn om een eigen meter "langs" de officiele te hangen. Er zijn er te koop die geijkt zijn, voor enkelfase en krachtstroom, en die kun je ook met bijv. een Pi uitlezen. Dat heb ik in mijn geval gedaan (dus: officiele meter -> hoofdschakelaar -> eigen meter -> verdelen over het huis), puur omdat er geen P1 op mijn officiele meter zit. Maar als ze de officiele meter komen vervangen laat ik die van mij gewoon zitten om de vergelijking (weer) te kunnen doen.
Vertrouwen in het ijkwezen?

https://www.deingenieur.n...r-zit-er-soms-flink-naast via Afwijkingen geconstateerd bij slimme meters

Kortom, als je afwijkend stroomverbruik hebt zal de test van het ijkwezen met een test waar een simpele ohmse weerstand wordt gebruikt (volgens wetgeving) aantonen dat je meter goed is. Terwijl in jouw high-tech woning hij soms een afwijking kan tonen. En daar kun je dus wettelijk niks aan doen, want het ijkwezen heeft gelijk, en het ijkwezen moet wettelijk de ohmse weerstand ( verbruikt) testen.

Ik hoop maar dat mijn meter klopt met alle led-kerstverlichting.
Dat is niet alleen het ijk-wezen, het is ook de meet methode.

Ook met de oude analoge meter en een TL-buis was het al mogelijk de meter royaal buiten de specificaties te laten meten. Als je daar de cosinus-phi (de fase verdraaiing tussen stroom en spanning) genoeg wist te laten veranderen liep de meter genoeg langzamer.

Met de nieuwe apparatuur zou ik wel eens willen weten hoe die meten: doen ze dat continu of bemonsteren ze het signaal en gaan ze uit van een bepaalde afvlakking? En vooral, hoe kan ik daar mee 'spelen'?
De reactie die ik al een beetje verwachtte. Ik zeg nergens dat ik vertrouwen heb in het ijkwezen o.i.d.. Dat heb ik bewust gedaan omdat ik natuurlijk het door jou genoemde voorbeeld ken (en ook de reacties daarop), maar puur omdat we hier in Nederland nou eenmaal hebben afgesproken dat het ijkwezen hiervoor verantwoordelijk is, en dat ze voor dit soort meetapparatuur ook nog weleens een serie-goedkeuring mogen geven. Ze geven in elk geval nog op dat het op ohmse belasting geijkt is.

Juist daarom zeg ik: als je het echt niet vertrouwt, hang er een 2e meter langs/achter, dan heb je een indicatie. Maar ook niet meer dan dat, want ja, wie zegt dat het ijken of de werking van die 2e meter goed is...
Maar die meters zijn toch ook vervangen toen bleek dat het ... geloof ik... Om 2 typen meters ging. Het rapport moet ik nog ergens in de cloud hebben.
Met dat verschil dat een benzinepomp wel degelijk controles over de vloer krijgt om na te kijken of alles correct verloopt en wij (burgers) een meter krijgen van een monopolist die dat ding er komt hangen en ook laat hangen zolang het niet stuk gaat zonder dat er ook maar 1 controle gebeurt.
Stel dat jij een slecht exemplaar heeft dat x% fout meet in je nadeel: voor de rest van je leven betaal je te veel. Misschien zijn er ook gelukkigen :) (Een mens mag dromen.)
Maar ze kunnen ook gewoon zien dan dat je al een week geen stroom gebruikt dus dan zijn ze ook wel slim genoeg om dat niet toe te voegen. Met een oude domme meter kan je zelf meten wat je verbruikt en kijken of de netbeheerder meter overeenkomt, dat hoef je maar 1 kort keertje te doen en je weet dat het klopt want die meter kan niet op afstand veranderd worden, en je kan het raderwerk gewoon zien. het is letterlijk transparant! met slimme meters is dat allemaal weg.
inzage...

En wat kun je daar dan mee? In mijn geval niets. Er moet immers gewassen en gekookt worden. Verder bak ik graag brood.. dat kost ook stroom, het is niet anders. De lichten in huis zijn grotendeels vervangen door LED of spaarlampen en zijn alleen aan in de kamers waar iemand aanwezig is.
Het is niet zo dat ik een huis met 20 kamers verdeeld over een noord- en westvleugel, buitenverblijf en zwembad heb met de nodige lekstromen her en der.

Kortom: de analoge meter deed het meer dan prima t.o.v. de nieuwe opgedrongen slimme meter. Omdat er regelmatig uitval is, moet ik alsnog de meterstanden handmatig in de app invoeren om kloppende statistieken te krijgen. Dus nee.. niet handig, overrated en alleen handig voor de leveranciers, mits het werkt.
Volledig mee eens. Om te besparen heb je geen slimme meter nodig.

Hooguit wil je de grootverbruikers in huis weten, en daar heb je Google en een losse kWh-meter voor nodig.

De slimme meter is misschien slimmer dan menig Nederlandse politicus; het is en blijft een dom meetapparaat met een digitale interface wat alleen het totale verbruik kan tonen.
Ik snap niet waarom ze dat ding slim noemen.
Het meet je elektriciteitsverbruik, en stuurt dat door naar de netbeheerder en naar een interface poort.
Niet om je te beledigen, maar ik kan mij werkelijk geen wereld voorstellen dat je tijd en zin hebt om dat heel de tijd bij te gaan houden. Ik heb geen slimme meter en voor mij is het gewoon logisch dat je niet onnodig stookt, deuren sluit en licht uit doet waar je niet bent en als wij beide werken gaat de stroom van de meeste apparaten af. Wat kan jij nou extra besparen vanwege die slimme meter?.
Het zal interessant worden als de saldering stopgezet wordt, om je eigengebruik van je zonnepanelen te optimaliseren.
Op dat moment kan je bvb je elektrische boiler enkel laten opwarmen als je zonnepanelen meer genereren dan wat je op dat moment verbruikt, bepaalde apparaten aanschakelen als het je niks aan stroom kost dus.
Met nauwkeuriger inzage in je energieverbruik ben ik akkoord, maar wat heeft dat nu te maken met besparen?

Alles wat in het stopcontact zit verbruikt stroom, als je dus alle nutteloze toestellen uittrekt en oude veel verbruikende toestellen vervangt door zuinige toestellen heb je alle gedaan wat mogelijk is.
Het enige wat dan nog kan is het gebruik spreiden om pieken te verminderen. Daar is het hen uiteraard om te doen.

Er is inderdaad geen enkele garantie dat de analoge meter die je gekregen hebt correct geijkt is.
Maar dat is bij de "slimme meter" net hetzelfde + kans dat het ding gehackt wordt.
In Belgie wordt binnenkort de saldering stopgezet.
Je betaalt dan de volle prijs voor wat je van het net afneemt, en krijgt een habbekrats of niets voor wat je zelf op het net zet.
Het is dan interessant om zoveel mogelijk van je eigen produktie te gebruiken ipv stroom van het net te halen.
Aan de hand van de gegevens van de digitale meter, kan je dan apparaten aan/uit zetten of hun vermogen zodanig regelen dat je zoveel mogelijk je eigen stroom verbruikt ipv stroom van het net te halen.

Op het moment dat ze bij mij een digitale meter installeren, komt er een pi aan, die een vermogenregeling van mijn elektrische boiler aanstuurt.
Je post komt bijna letterlijk een folder.
Voor tweakers zoals u en ik is dat inderdaad leuk en interessant, maar ik zie mijn bejaarde ouders dat nog niet zo maar regelen.
Van zodra je dergelijke ideeën voorstelt aan een elektricien zijn er 2 mogelijkheden:
- hij/zij wijst je de deur (omdat ze er onvoldoende van kennen)
- hij/zij maakt een gepeperde factuur op waardoor je het jaren duurt voor er winst gehaald wordt.

Ik vind dat deze dingen nog veel te veel in de hobby sfeer zitten en dus niet klaar voor algemene uitrol.
Zit idd nog in de hobby sfeer, maar zodra de digitale meter en bijhorende nieuwe tarieven van kracht worden zal de commercie daar ook wel opspringen en zulke dingen als energiebespaarders aanprijzen.

Op het zonstraal forum heb ik onlangs trouwens een post gezien van iemand die zo een ding al kant en klaar bij Ali-express aangekocht heeft, het bestaat dus al, maar is nog niet gekend omdat we nog in de beginperiode van de nieuwe meters zitten.

Voor mij als electronica/ICT ingenieur lijkt het me echter een mooi hobby projectje om zelf te doen.
Ik lees hem zelf uit met via de P1 poort inderdaad.
Electra rapporteert elke 10s
Gas eens per vier uur (besparing van batterij die het van de gasmeter draadloos naar de electra meter stuurt) Kan ook elk uur zijn bij anderen, maar meestal niet vaker.
Bij de nieuwste DSMR versie wordt er zelfs elke 5 minuten met een C1 bericht (M-Bus protocol) een waarde doorgestuurd. Via P1 kun je dus per seconde het stroomverbruik meten en per 5 minuten het gasverbruik.
Via de P1 poort op de slimmemeter is het mogelijk om stroomverbruik zelfs per 10 sec. uit te lezen met de huidige generaties (DSMR/ESMR 4.0 of hoger.) en voor gas .

In principe zou het technisch/hardwarematig gezien nog frequenter kunnen voor het stroomverbruik. Met deze data kan je zelf een uitgebreide analyse maken van je energie verbruik. Dit kan met third party (bijv. toon) hardware+software of een raspberrypi + opensource software (domoticz).

De netbeheerder heeft (hardwarematig) geen toegang tot deze P1 data/poort, alleen tot P4.
P4 data beslaat een 15 min. weergave voor stroom en een 60 min. weergave voor gas. Eneco heeft met een toon in je huis wel toegang tot p1 data.

De software ontwikkeling voor het (real-time) analyseren (apparaten achterhalen, adviezen doen etc.) loopt alleen alles behalve soepel bij alle beheerders/leveranciers vanwege de complexiteit, de grote van de data sets, het lage maatschappelijke draagvlak en de investeringskosten. Dus realistisch hoef je voor big (energy) brother voorlopig nog niet bang te zijn.

[Reactie gewijzigd door SP00K1E op 22 juli 2024 15:25]

Je kunt met een slimme meter en bepaalde apparaatjes die je met een P1-kabel op je slimme meter aansluit ook veel nauwkeuriger inzage krijgen in je energieverbruik, zodat je gerichter kunt besparen.
Dat heeft niks te maken met een "slimme" meter. In Nederland gebruiken we de term "slimme meter" voor meters die zelf de stand doorgeven. Het heeft niks te maken met de aanwezigheid van een P1-poort. Ook "domme" meters hebben tegenwoordig een P1-poort die je zelf kan uitlezen.
Dat kan met een oude 'draaischijfmeter' ook hoor: https://www.youless.nl/home.html
Heb ik jaren gebruikt voordat de slimme meter kwam en dat beviel eigenlijk prima.
Ik heb nu dus een slimme meter, die binnen de eerste week al twee keer vervangen is wegens defect.
Twee keer vrij genomen ter vervanging. Ik kan hem inderdaad nu fijn zelf uitlezen met P1 kabel. Ik blij!

Werd ik van de week gebeld door Stedin: we moeten hem vervangen, want hij maakt geen verbinding met onze backoffice, dus uw meterstanden worden niet op afstand uitgelezen. Ik zei: Prima, maar ik ga er geen vrij voor nemen. "Ja, meneer we kunnen toch enkel alleen dagdelen langskomen".

Dan laat je hem maar zitten, ik kan hem nu zelf uitlezen. "We willen toch graag langskomen om hem te vervangen". Goed, je mag van mij langskomen in de avonduren zijn we vaak wel thuis en anders wil ik er best vrij voor nemen tegen een vergoeding van 200 euro per dagdeel.

"Uuhm, ik zal hem uit het systeem halen, dan moet u alleen nog zelf meterstanden doorgeven ieder jaar."
Goeie tip, die ga ik onthouden!
Dat kan heel nauwkeurig (om de 5 minuten bijvoorbeeld)
De laatste ESMR-standaard doet zelfs een resolutie van maarliefst 1 s ;)
Voor stroom inderdaad wel, voor gas wordt de waarde elke 5 minuten ververst.
Het grootte nut van de slimme meter ligt inderdaad niet bij de gebruiken, maar bij de netbeheerder en de balancerende partij van het net. Het probleem namelijk met elektriciteit netten is dat het onmogelijk is om overschotten of tekorten van stroom op tevangen met bijvoorbeeld opslag (zelfs zee containers vol met batterijen zijn een druppel op de bakplaat). Hierdoor moet dus altijd de vraag en productie met elkaar in balans zijn. Dit wordt op het moment gedaan door iedereen die iets met het net wilt een dag van de tevoren per kwartier in te laten dienen hoeveel ze willen produceren danwel gebruiken. Aan de hand hiervan kan het net dan in balans gehouden worden.

Vroeger was dit allemaal prima te doen. Een gascentrale heeft gewoon een soort gaspedaal en aan de consumenten kant kan je b.v. aan de historische profielen redelijk nauwkeurig voorspellen hoeveel stroom er gebruikt gaat worden. Tegenwoordig gooien de duurzame energie bronnen een beetje roet in het eten. Het is b.v. erg moeilijk te voorspellen of die wolk morgen om kwart over 1 of half 2 komt terwijl dit wel veel invloed heeft op de stroom die een zonnepaneel produceert. Daar komt nog eens bij de de combinatie van verbruik met productie die huizen of bedrijven met zon op dak hebben het nog gecompliceerder maken. Met de data van slimme meters is beter in kaart te brengen hoe aansluitingen op weersinvloeden reageren en op die manier is deze voorspelling beter te maken. Dit is dan ook de reden dat veel energiemaatschappijen en netbeheerders zo op dit soort meters pushen, omdat het hun werk uiteindelijk een stuk simpeler maakt.
Daarvoor hoeven ze niet te meten op abbonee-niveau.
Voor dat is meten op wijk-niveau nauwkeurig genoeg.
"Ik begrijp niet waarom de maatschappijen verbruik en opbrengst niet gewoon op wijkniveau meten."

Je vraagt je af waarom men zo ontzettend zijn/haar best doet om iedereen aan de slimme meter te krijgen...

Dit zou wel eens een van de redenen kunnen zijn:

"Met de slimme meter wordt het mogelijk om het verbruik van een consument per kwartier in beeld te hebben, in plaats van alleen het verbruik over een heel jaar bij het doorgeven van de meterstand. Dit is een van de randvoorwaarden om dynamische leveringstarieven (kwartiertarieven) in rekening te brengen bij consumenten." bron
Mooie bron.

Dynamische leveringstarieven voor consumenten bestaan niet; niet in 2017, niet in 2018 en ook niet in 2019.

Kortom, de overheid vliegt weer eens uit de bocht.
Ik wil alleen aangeven welke mogelijkheden de slimme meter in de toekomst "zou kunnen gaan bieden". Dat de overheid een deadline niet haalt, is niet bepaald wereldnieuws.

Dit gaat zeer waarschijnlijk gebeuren. Met de transitie naar duurzame energie zie ik geen andere mogelijkheid om consumentengedrag te sturen, anders dan op prijs.
Overigens helemaal niet zo erg. "Nodig" verbruik is tegenwoordig best laag. Moeten we wel een 'smart' vriezer hebben die bij superdaltarief even 5 graden kouder gaat. En misschien een prijsgarantie, dat ik een was draai op een vastgesteld tarief. Of een smart wasmachine is dan wat langer maar kouder wast - dynamisch, als de prijs wordt veranderd.
Eigenlijk zou die apparatuur nu al op de markt moeten komen, klaar voor de toekomst.
Consumentengedrag moet niet gestuurd worden, maar het aanbod van electriciteit.

Dat kunnen windmolens en zonnepanelen niet. Daarnaast hebben we voor onze energiebehoefte zeer veel zonnepanelen en windmolens nodig; zelfs meer dan waar we de resources voor hebben.

Dus moet er een vraaggerichte energievoorziening komen. En dan hoef je niet per kwartier de prijs aan te passen.

Hier moet je consumenten niet mee lastig vallen. Het moet centraal geregeld worden.

Edit:
Ik heb overigens wel eens gelezen dat de huidige generatie "slimme meters" ongeschikt is voor prijsdifferentiatie. Maar dat zou ik even moeten opzoeken.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 22 juli 2024 15:25]

één van de voorwaarden

Kortom, slimme meters alleen zijn niet genoeg om dat soort tarieven te realiseren.
Dynamische leveringstarieven voor consumenten bestaan wel degelijk. Sinds eind 2017 biedt easyEnergy dynamische stroomtarieven per uur: https://www.easyenergy.com/nl/energietarieven
Slimme meter is uiteraard noodzakelijk.

Naar mijn weten zijn zij de enige aanbieder van dynamische tarieven.

Ik maak er overigens zelf geen gebruik van. Ben wel benieuwd naar de ervaringen met easyEnergy.
Hoezo bestaan niet?
Het dag/nacht tarief bestaat al tientallen jaren!

Bij dynamisch tarief denken velen direct aan een tarief dat elke minuut veranderd, maar dat heeft weinig meerwaarde.
Een tarief per uur is in realiteit al ruim voldoende om te bekomen wat men wil: het afvlakken van verbruikspieken.
Je spreekt bij dag/nachttarief van te voren voor een jaar af hoeveel je overdag en hoeveel je 's nachts moet betalen.

Daar is helemaal niets "dynamisch" aan.

Je hebt er zelfs geen "slimme" meter voor nodig.
Dat hier gesproken wordt over een kwartier is een interessante. Vooral waarom dat om een kwartier gaat. Wat hier geschetst wordt is feitelijk een situatie waarbij de prijs van de consument aan de prijs voor de electriciteitsmaatschappij gekoppeld wordt. De meest actieve markt voor stroom is de kwartiermarkt. Hierbij wordt per kwartier de benodigde stroom verkocht die nodig is om alle klanten van stroom te voorzien. Er wordt bijvoorbeeld extra spanning op het net gezet vlak voor de rust van een belangrijke voetbalwedstrijd. Die stroom wordt ook pas een kwartier voor tijd ingekocht door de maatschappijen. Deze extra spanning vangt de vraag op als iedereen de frituur aanzet of de lamp in de WC.

Een tweede interessante pitch voor de slimme meter komt van de overheid. Als er massaal overgestapt wordt op eigen gemaakte energie (van windmolens, zonnepanelen of iets anders wat er nu nog niet is) valt voor een belangrijk deel de energiebelasting weg op ingekochte energie door klanten. Terugdraaien van de meter, zoals nu nog met die Ferrarismeters zo makkelijk is, maakt het vrij onmogelijk om te zien hoeveel er precies is teruggeleverd. Daardoor is belasten van de teruglevering ook niet mogelijk......Het is een van de stiekeme dromen denk ik van minister Hoekstra, om een omgekeerde energiebelasting in te voeren. Niet op gebruikte energie zoals nu, maar op geleverde energie aan het net.
Die argwaan kun je makkelijk zelf wegnemen door er een pi aan te hangen met domoticz en slimme meter kabel. Kost je 80 eu maar dan heb je wel fijn inzicht in die gegevens en je kan er ook nog eens een sport van maken je energieverbruik omlaag te brengen (als je dat iets interesseert en je er het geld voor over hebt)

Ik geloof niet in een dergelijke backdoor bij een verbruiksmeter.
Als je exact wil weten of je slimme meter het juiste doorgeeft kun je altijd nog zelf meten en vergelijken.
https://www.groepenkastbe...ase-kwh-meter-sdm630dc100
Dit voorbeeld meet op 3 fase niet alleen het verbruik, maar ook de voltages etc.
En hij is uit te lezen middels een computer ik meen met MODBUS RS-485
Heb begin deze maand deze besteld:

https://new.abb.com/produ...ethernet-network-analyser

Komt morgen binnnen, ben benieuwd.

Er komen een opvolgers:
https://new.abb.com/produ...ethernet-network-analyzer
https://new.abb.com/produ...ethernet-network-analyzer

zijn identiek aan de M2M , alleen met kleuren display
Maar als de netbeheerder op afstand wat KWh erbij doet dan leest jou Pi dat gewoon uit als verbruik dus heb je dat ook niet echt door natuurlijk.
Maar je kan het wel in je patroon terugzien als je opeens meer gaat verbruiken valt dat wel op.

Daarnaast zou men dat natuurlijk met de gewone analoge meter ook kunnen doen en dan heb je al helemaal niet door. Niet echt een argument tegen een slimme meter dus.

Daarnaast is de kans dat ze zoiets doen natuurlijk zo goed als 0. Als dat uitkomt hebben ze zúlke juridische problemen dat dat nauwelijks opweegt tegen die paar euros die ze er wellicht mee winnen. Dat zijn leuke complottheorien voor een spannende film, in de praktijk zal het echt zo'n vaart niet lopen.
Hoe gaat een netbeheerder vanaf afstand de stand van een analoge meter aanpassen?
Wie zegt niet dat je analoge meter bewust fout ingesteld is, dat 1kwh verbruik als 1,1 kwh telt?
Het Nederlands Meetinstituut. Doet dat ook voor benzinepompen e.d.

https://www.stedin.net/kl...-de-meter-goed-werkt-meet
Het enige verschil daarbij is natuurlijk wel dat die benzinepomp elke 1 of 2 jaar herkeurd wordt.

De meter in huis wordt nooit meer naar gekeken na de installatie.
Niet dat ik geloof dat een netbeheerder zulke afwijking erin gaat programmeren. te complex en de gevolgschade is veel te groot zodra het bekend wordt.
Bovendien heeft de netbeheerder het geld niet - dat gaat naar de energiebedrijven. De netbeheerder heeft alleen teveel stroom.
Nou neem ik aan dat de stroom ook aan de kant van leveranciers wordt gemeten en verrekend. Dus een scheve meting valt daar zeker op, aan het eind van het jaar.
Preciesm en dat hebben ze ook voor de slim-uitleesbare meters gedaan....
Als je een 2-tariever meter hebt kan hij bijvoorbeeld te vroeg overschakelen naar het hogere tarief.

Daarnaast kan een analoge meter te snel gaan lopen, waardoor hij meer verbruik registreert. Dan moet hij weer ge-ijkt worden.

Maargoed, het is allemaal theoretisch. Zoiets gaat een netbeheerder zoals gezegd écht niet doen, zowel niet voor analoge als voor slimme meters. Dit is dan ook niet echt een valide argument voor of tegen een slimme meter.
Gewoon als er iemand de meterstand controleert.
Maar ik neem toch aan dat die meter read only is, en dus dezelfde vraag ook geldig is voor de slimme meter.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 15:25]

"Daarnaast is de kans dat ze zoiets doen natuurlijk zo goed als 0"

Dat dachten we van de belastingdienst ook, maar toch zijn burgers jaren benadeeld en actief tegengewerkt door ambtenaren.
Klopt. Daarom betaal ik mn belastingen al jaren niet. Zal ze leren. /sarcasme.
Aangenomen dat de meter zowel de zelfde data verzend, als dat het op het display zet als meetbaar maakt voor de Pi, is de enige manier dat een netbeheerder je verbruik kan verhogen tov de Pi door er aan hun kant wat kWh bij te gooien. Als je dan een Pi hebt kun je naar ze toegaan en zeggen dat ze het fout hebben.

Maar wat je lijkt te zeggen is dat de meter op afstand aangestuurd kan worden door de netbeheerder om wat extra Wh te rekenen oid. AFAIK is het dataverkeer echter maar 1 kant op.
Is niet zo zeer wat ik zeg maar wat iemand anders boven mij aangaf en ik op inhaakte toen iemand daar op reageerde. Of het wel of niet mogelijk is durf ik niet te zeggen want heb mij daar nooit in verdiept en ik ga er vanuit dat de netbeheerder/leverancier te vertrouwen is.
AFAIK is het dataverkeer echter maar 1 kant op.
Nee wants d.m.v. de verbinding van een 'slimme meter' kan je op afstand afgesloten worden.
Maar in dat geval vertrouw je de meter (of beter gezegd de leverancier) helemaal niet. Want zo'n achterdeurtje moet er dan ingebouwd worden door de leverancier. En die moet ook voldoen aan keuringseisen om deze meters te mogen leveren. Dus wie zegt dat een domme meter dan ook niet gewoon elke kilowattuur 1,1 keer meetelt?
Of lekker je draaischijf houden en elk apparaat een keertje meten met een verbruiksmeter van twee/drie tientjes. Uitkomsten in Excel noteren zodat je veel preciezer weet hoeveel iets verbruikt (en hoe je kunt besparen). Extra voordeel: je draaischijf draait lekker terug met de zonnepanelen. :) Mijn verbruik is al jaren geleden gehalveerd nog voordat er iemand een slimme meter had. M'n pa deed dat 30 jaar geleden al, die was pas slim :P
Dat is dan mazzel hebben want niet iedere type analoge meter kan terug draaien. In Rotterdam heb je in het verleden 2 types gehad waarbij 1 type niet kon terug draaien.
Op aliexpress heb je een kabeltje voor een euro of 8.
https://www.aliexpress.com/item/32945187155.html
Nog een Pi2 erbij voor euro of 20. SD kaartje en stroom.

Als je op budget bent kan het dus nog goedkoper.

[Reactie gewijzigd door bilbob op 22 juli 2024 15:25]

Ja maar, ik ga er toch niet ook nog eens een pi aan hangen ?
Ik heb de meter geweigerd verder.
Ik heb geen zin om elke week mijn meterstanden door te geven. Van mij mag die prima slim zijn.
ook met die teruglevering er bij moet je an weer 3 dingen uitlezen, en ik heb iets voor de deur staan, moet ik weer vanalles opzij duwen.

Ik snap niet volledig wat het grote probleem is met slimme meters, ik geloof alleen dat er uit te lezen is wanneer je verbruik hoger is, dat is ook waar men advies om geeft.
Een nadeel is dat je dan in principe met die data kan inzien wanneer iemand thuis is, en wat ze aan het doen zijn.

(lastig maar tot op zekere hoogte mogelijk).
Heel makkelijk hoor. Ik heb een Pi aan mijn energiemeter hangen. Als ik de data en grafieken terugkijk kan je precies zien:
  • Wanneer ik opsta
  • Wanneer ik naar bed ga
  • Wanneer ik douche
  • Wanneer ik kook
  • Wanneer ik water kook (koffie)
  • Wanneer de electrische oven aanstaat
  • Wanneer ik was
  • Wanneer ik droog
  • Etc
De slimme meter van je provider geeft maar 1x per dag de totalen (gas, hoog/laag tarief en zonnepanelen als je dat gebruikt) van die dag door. Dus daar kun je bar weinig uit afleiden qua leefritme etc.

Bovendien kun je dat uitlezen altijd weer uitzetten.

Ja, je zou waarschijnlijk kunnen zien of je thuis was die dag, maar het is natuurlijk niet zo dat iedereen zomaar bij die data kan. Dan nog is het waarschijnlijk een stuk simpeler om gewoon even aan te bellen, als inbreker.

cc @Moosenl @TerraGuy @RobbyTown
Een slimme meter kan je naar mijn weten elk kwartier uitlezen, dat zou een energieleverancier ook kunnen doen. En als het digitaal is, zal het te hacken/af te luisteren zijn, nu al of in de toekomst.

Uitlezen kun je uitzetten, dat klopt. Echter is dat 'administratief uitzetten'. Ze kunnen het nog gewoon uitlezen, en dat doen ze ook op momenten die zij handig vinden (bijv. jaarlijks meterstanden doorgeven, veranderende tarieven etc, zie bijv Vattenfall-site kopje 'Stopzetten'). Weer een gevalletje van dat je ze maar moet vertrouwen. En in de afgelopen jaren is het al ontelbaar keren fout gegaan met dit soort zaken bij overheid en bedrijven, bewust of onbewust. Dan hou ik het liever zelf onder controle :)

[Reactie gewijzigd door TerraGuy op 22 juli 2024 15:25]

Tuurlijk, alleen hoe weet je ooit zeker dat je telefoon, TV, auto, USB-stick, schoenzool niet gebruikt wordt om je te volgen en af te luisteren? Technisch kan het.
Non-argument om het dan maar toe te staan, dat voel je zelf hopelijk ook wel aan ;) Het gaat over slimme meters, en met 'ja maar dit en dat'-stellingen leidt je daarvan af.
Tuurlijk kan dat bij andere apparaten ook gebeuren. Maar een 'zij doen het ook' is geen argument, dat is een andere discussie.

En het valt soms in verkeerde handen en wordt nogal eens gebruikt om privacy nóg verder in te perken als iemand bedenkt wat je allemaal kan doen met die data. Dataverzameling is een miljardenbusiness.

De voordelen van zo'n slimme meter heb ik nog niet gemerkt. Meer dan een decennium geleden heb ik een verbruiksmeter gekocht voor twee tientjes en daardoor is mijn verbruik al gehalveerd. Dat schiet veel meer op dan een slimme meter. Eén keer per jaar de meter aflezen en doorgeven is bij de meeste mensen ook niet meer dan een paar minuten werk. Verder draait mijn meter terug bij zonnepanelen, levert mij meer op.
Dus tja, wat mij betreft weinig echte voordelen en wel nadelen voor mij en veel mensen. Met mooie promopraat (en eerst zelfs dreiging) erdoor gedrukt.
Er zijn zoveel zaken die voor jou en mij als individu weinig nut hebben. ;) Het is wat kortzichtig om er alleen daarom tegen te zijn.

Slimme meters zijn er niet om burgers inzicht te geven in wat douchen kost en of ze dat anders niet zouden kunnen. Het gaat er niet om dat je kunt zien wat je stofzuiger of tv in slaapstand verbruikt verbruikt, dat kun je prima - en beter - zelf peilen.

Slimme meters kunnen de netbeheerder een (veel) beter inzicht geven in wat er verbruikt wordt, opgewekt wordt, hoe hoog het voltage plaatselijk wordt als gevolg van zonnepanelen, wat straks elektrische auto’s gaan trekken etc.

Als we eventueel naar een smart grid over willen, elektrische auto’s als huisaccu willen gaan gebruiken en dat soort ideetjes, zal de netbeheerder toch iets meer inzicht moeten krijgen van wat er nodig is en wat er gebeurt qua spanning en behoefte.

Er zijn grote investeringen nodig als we hier en daar het netwerk moeten aanpassen richting smart grid en dan is dit een mooi gereedschap om meer inzicht te krijgen en de eerste ontwikkelingen te doen.
Slimme meters zijn er niet om burgers inzicht te geven in wat douchen kost en of ze dat anders niet zouden kunnen. Het gaat er niet om dat je kunt zien wat je stofzuiger of tv in slaapstand verbruikt verbruikt, dat kun je prima - en beter - zelf peilen.
Dat is anders wel hoe het overal wordt aangeprezen: het is een stuk handiger want nooit meer zelf doorgeven en je kan een boel besparen. Hele halleluja-verhalen in de folders. Pas als je verder graaft kom je de punten tegen die jij aandraagt. En dat zijn prima argumenten, tegelijk zeer ergerlijk dat dat niet gewoon aangedragen is als hoofdreden voor de slimme meter. In een andere reactie staat een onderzoek waaruit blijkt dat er amper 1% is bespaard. Ik zit met een eigen verbruiksmeter zo rond de 40-50% besparing: met de verkregen data per apparaat tactisch vervangen de afgelopen 10 jaar. Dáár schiet je pas wat mee op.

De aangeprezen voordelen voor het individu zijn geen echte voordelen, er wordt het publiek wat op de mouw gespeld - onnodig en op het randje van liegen. We zijn het er beiden over eens dat je beter zelf kan peilen voor besparing. Daarbij komen nog de mogelijke privacyproblemen en de vraag of het niet hackbaar is. Zonnepanelen worden minder rendabel door afbouwen van de saldering, een flink nadeel voor de consument - met een Ferrarismeter heb je daar geen last van. En belachelijk dat ze een wet wilden maken die je in de gevangenis kon gooien en 17.000 euro boete kon geven als je 'm niet wil. Dat zijn Chinese praktijken. En daarmee voor mij ook een tikkeltje verdacht waarom het met zulk zwaar geschut gepusht zou moeten worden.

Al met al genoeg redenen voor mij om het op dit moment niet te hoeven. :)
Als je zo wantrouwig bent, mag je ook zeker geen computer, internet of telefoon aansluiting in huis hebben.
Op ieder moment kan Microsoft (als je Windows gebruikt tenminste) gegevens van jou verzamelen, er zijn ook meer dan genoeg bugs in de software en CPU hardware aanwezig waar hackers van gebruik kunnen maken.
Ik stel dus voor dat je zo snel mogelijk terug naar het stenen tijdperk gaat.
Zoals al eerder aangegeven in dit draadje, 'ja maar dit en dat' is geen valide argument in deze discussie :) Je vertroebelt hierdoor en leidt af van deze discussie door er andere zaken bij te halen die weer een aparte discussie zijn.
In het Engels noemen ze dat 'whataboutism'. "Nou, als de energiemaatschappij geen data mag verzamelen en verkopen over wanneer je opstaat, kookt, hoe lang je onder de douche staat etc, dan dan kun je zeker ook geen computer hebben."

Wat een onzin. Een computer die je toetsaanslagen en foto-map deelt met een of andere shady buitenlandse toko die buiten EU-jurisdictie valt is net zo ongewenst. Maar de standaard OS-en kun je volgens mij nog steeds gewoon gebruiken.
Dat klopt, maar dat zijn allemaal dingen die voor een netbeheerder echt niet interessant zijn. Denk jij dat het voor Enexis uitmaakt dat ze zien dat @MrMarcie om 09:00 een douche neemt en om 17:00 gaat koken? Die lui hebben wel wat beters te doen.

Daarnaast, wat denk je dat er gebeurt als ze iets met dat soort info doen? Dan staan ze sneller voor de rechter dan ze met hun ogen kunnen knipperen wegens privacy-schending etc.

Dit soort scenarios zijn leuk voor films, maar in werkelijkheid niet echt een reëel probleem.
Het is niet omdat het niet interessant is, dat het niet kan gebruikt worden

In vlaanderen worden 80% van de mensen wakker tussen 6u-6u30. In een stad is dit bijvoorbeeld 6u45-7u30. Dit is interessante informaite om prijsbepaling te doen voor reclame op de radio. Ook als je bepaalde dingen wilt targetten. En die slimme meter dient gewoon om de prijs variabel te maken, op piekmomenten zul je meer moeten betalen dan overdag. Wanneer er veel zon is, zal je "peanuts" betalen tov een koude/regenachtige winterdag" en in de avond is het "prime time zoals op tv". Dat is het doel van die slimme meter.

En die gegevens zullen echt ooit wel een verkocht worden. IIk heb in 94-95-96 studentenjob gedaan bij een enquête bureau. Ik weet dat het toen mogelijk was bij "Belgacom" (beter bekend nu als Proximus) om bestanden te kopen waarin gezinssituatie zat, inkomen, leeftijd bij benadering en dergelijke.
Het gaat er niet om dat het voor Enexis wel of niet interessant is; het gaat erom dat de data er überhaupt is.
Hoezo niet die data verkopen ze straks toch gewoon door.
Of worden publiek beschikbaar gemaakt via een variant als psd2 waardoor bedrijven je opeens gaan verzoeken inzage te geven.
Als je dan niet wil meewerken kun je naar de duurste leverancier waar je betaalt om niet bespied te worden.
Dat dachten we aanvankelijk ook over de transacties bij de bank. Wat heeft de bank aan die info?
Nu blijkt dat banken die gegevens willen verkopen aan adverteerders. Sommige info hoort gewoon niet bij instanties te liggen, ook al hebben die instanties er ogenschijnlijk niets aan.
Ik heb ook een PI aan mijn meter hangen, en kan ook die pieken herkennen.

maar is het niet dat je het patroon herkent omdat je weet wat je ritme is.
Ik kan wel herkennen dat ik om 8 uur aan het douchen was, maar dat omdat ik weet dat ik dat heb gedaan.
kwa verbruik zie ik alleen dat er hoog verbruik is geweest van 8:00 tot 8:30 (bijvoorbeeld), maar dit zou ook even goed de oven kunnen zijn geweest.
En wegens die inbreuk in mijn privacy heb ik dat ding geweigerd.
ik heb zo'n ding wel, best handig ism met domoticz.
En op afstand uitlezen kan je gewoon uitzetten.
Want wat voor nadelige effecten heb je precies ondervonden? Ik ben benieuwd :)
Nadelige effecten van een slimme meter ondervind je niet wanneer je de slimme meter weigert :) . Niet zo'n slimme vraag.
Ik vraag wat de nadelige effecten zijn van het feit dat de netbeheerder wat gegevens kan uitlezen. Ik heb namelijk ook zo'n slimme meter, en ik heb geen last van nadelige effecten.

Dan maar zo: Er wordt altijd snel 'privacy!' geroepen, zonder enige nuance of verklaring.
Ik ben gewoon oprecht benieuwd waar men in dit geval bang voor is.
Ze zijn bang dat het ooit misbruikt kan worden. Voor 1940 was er ook geen gevaar om je te registreren als jood. Toen bleek het wel nadelig te zijn. Het is alleen de vraag welk voordeel heeft een slimme meter. En dat is 1 keer per jaar de meterstanden doorgeven. En dat ging vandaag de dag al vrij makkelijk met internet en telefoon.
@loki504 Je hoeft niet eens terug naar WOII.
In 2013-2019 was/is het nog nadelig om met een tweede nationaliteit geregistreerd te staan bij je gemeente!
https://www.rtlnieuws.nl/...el-kinderopvang-nationale
1: Data wordt nog wel eens gehacked of verkocht.

Als je aan je energieverbruik kunt zien wanneer iemand niet thuis is of op vakantie dan is het eenvoudiger om je op de shortlist te zetten van het inbrekersgilde.

2: Tevens is het mogelijk om met de slimme meter aan prijsdifferentiatie of duurdere energie op bepaalde tijdstippen te doen. Dat lijkt ver weg maar er zijn al landen waar dit gebeurt. De oven aan zetten als je thuiskomt wordt dan afgerekend tegen een ander (hoger) tarief. Als je om 10 uur gaat koken is het weer goedkoper.

3: afsluiten vanuit de centrale: mag nu niet maar gaat vast nog een keer veranderen.

Het nut van een slimme meter is dus niet voor de gebruiker maar vooral voor de energieleverancier.

Load balancing gebeurt al maar dan op de onderstations. Dat is in vrijwel alle vaak al fijnmazig genoeg om de inschakeling van extra centrales aan te sturen en mocht dat niet zo zijn dan helpt verbruik op huisniveau daar ook niet bij

Ik heb niets tegen een meter die de meterstanden communiceert maar dan eens per 6 weken of zo.
Persoonlijk ben ik het meest bang voor hackers op de verbinding, niet voor malversaties door de netbeheerder of energiebedrijf zelf. Ik vertrouw Liander en Greenchoice. Ik wil echter geen enkel met internet verbonden apparaat in huis, waar ik niet zelf met beveiligingssoftware en updates invloed op uit kan oefenen hoe beveiligd het is. Daarom heb ik wel een desktop, laptop, tablets en smartphone in huis, maar geen enkel smart home product en die komen er bij mij niet in. De slimme meter heb ik dus ook geweigerd.
De inbreuk op z'n privacy, dat is toch een behoorlijk nadeel?
Stel dat ze die gegevens gaan doorgeven aan verzekeringsmaatschappij. Die zien dan jij laat gaat slapen, veel de frituur aanzet. Door die ongezonde leefstijl word je premie hoger.
Ik geloof dat de verzekering niet echt makkelijk kan zien aan stroom verbruik of ik frituur. De oven aan zet. Of inductie kook. Ze zien wanneer er rust in huis is ja. Maar ze kunnen er echt niet uit gaan halen als ik de wasmachiene aan zet. De rest uit doe en ga slapen. Zet de wasmachiene op 90 graden eco en je bent zo 2 a 3 uur veder. Ooh ee ik slaap pas om 2 uur snachts. Terwijl het eigenlijk 11 uur is geweest. Of ik slaap niet lekker en lees een boek met een klein led lampje aan. Dat gaat de verzekering echt geen betrouwbare data uithalen.
Jij kunt dat aan de minuut-tot-minuut data zien (P1). Die wordt niet doorgegeven, alleen de minder frequente P4 data. Daaruit kun je nauwelijks patronen halen, zeker niet omdat een activiteit over de grens van twee perioden heen kan vallen. Ja, als je 's nachts een elektrische auto oplaad, dan zal dat wel opvallen. Maar dan heb je ongeveer het meest extreme scenario. (Langdurige grootverbuiker op een tijdstip dat er weinig andere gebruikers zijn).
Je hebt groot gelijk om wantrouwend te zijn. Zo'n grote operatie waarbij tig meters die nog lang niet defect zijn worden vervangen kost heel veel geld. Natuurlijk doen energiebedrijven dat niet zodat jij wat minder verbruikt.

Er is geen relatie tussen energieverbruik en de manier waarop wordt gemeten. Waarom zou het ook?

Maar de echte reden achter deze forse investering is dat men over wil op beprijzen. Het tarief moet op termijn variabel worden waarbij er meer wordt betaald tijdens piekverbruik.
Klinkt als een mooi aluhoedjesverhaal. Als ze dat wilden doen waarom zijn er dan verschillende tarieven voor de nacht.

Ze willen beter pieken kunnen inschatten, daarna veel menselijke communicatie uitfaseren omdat daar gewoon fouten uit ontstaan. Dat jij netjes je jaarlijkse standen altijd foutloos invult, betekent niet dat de rest dit doet. Naast sjoemelen met de data worden er ook fouten gemaakt. Om die te corrigeren is veel arbeidsintensiever. Als alles automatisch gaat gaat er minder fout, dit bespaart geld voor de energieboer.
Geen aluhoedjesverhaal. Het werd gewoon verteld in een presentatie van een projectleider van een energiebedrijf.

Het wordt ook genoemd in deze Kamerbrief van Minister Wiebes.

Bij vergelijkbare projecten in het buitenland was prijsdifferentiatie een van de doelen.
Wat volgens mij geen alu-hoedjes-verhaal is is dat wanneer een paar procent van de bevolking met technische middelen energiekosten weet te drukken, de kosten per KWh gewoon omhoog gaan tot dezelfde eindopbrengst. Het is letterlijk vechten tegen de bierkaai. De 1e dag dat energie goedkoper wordt moet nog aanbreken. Niemand heeft ooit aantoonbaar bij 2 jaar gelijk verbruik in het 2e jaar minder betaald dan het 1e vanwege de manier van meten of iets anders. Zelfs met compensatie van de inflatie gaat dat niet lukken.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 15:25]

Geen idee waarom het ongewenst is. Het is een theorie en naar mijn idee wel on-topic.

Wat ik je wel moet aangeven is dat de prijzen meer redenen hebben om te stijgen. Het constante we moeten groener, fossiele brandstoffen die problemen veroorzaken (denk aan gas bijv. in groningen).

Energie opwekken word naar mijn gevoel gewoon steeds duurder, ze doen het niet alleen om naar geld te graaien, hoewel ik dat zeker niet zal uitsluiten.
13-jarigen met een "mening"...
Energie opwekken wordt duurder? Staat dat niet een beetje haaks op de technologische vooruitgang op dat vlak?

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 15:25]

Nee die vooruitgang is enkel groener
Het wordt moeilijker, en dus duurder, om energie op te wekken die aan de nieuwste uitstootnormen voldoet. Simpelweg een scheepslading kolen in een ketel gooien, is er niet meer bij.
Nou valt het ook niet mee om ‘even’ van een paar aansluitingen te controleren of ze ooit minder betaald hebben bij gelijk verbruik.

Dat is immers allemaal geen openbare informatie. Wat eigenlijk al ontkracht dat inbrekers aan je meter zouden kunnen zien wanneer je thuis bent.
Het verbruik kunnen (en zullen) ze ook op wijkniveau wel meten. Maar met meters per huis kunnen ze wel de wietplantages makkelijker opsporen (zoek de verschillen).
En je kan wanbetaling voorkomen. Als Einstein besluit elektrisch te gaan stoken en de maandkosten omhoog vliegen kan meteen het maandbedrag worden aangepast. Voorkomt een moeilijke schuld aan het eind van het jaar.
Ik heb ook even aan een prepaid project gewerkt (pilot). Klinkt lomp, je verbinding werd (bijna helemaal) afgesloten zonder betaling.

Maar als je weet wat af en aansluiten kost, was dit wel mooi. Grappige demo's ook met slimme meters die automatisch *klak* riepen. Vond t wel leuk.
Nachttarieven zijn een simpele vorm van beprijzing. Het ligt voor de hand dat dit fijnmaziger moet worden als iedereen alles electrisch doet (van het gas af, maar daar zou ik nog maar even mee wachten tot er biogas of een ander alternatief beschikbaar komt).
Anoniem: 365396 @Cumalot16 december 2019 11:39
Dit probleem heeft altijd bestaan, toch? Hoe weet je zeker dat de oude tellers die je had wel exact de juiste kWh doorgaven? Door te vertrouwen op de leverancier en de meters die ze plaatsen. Het is technisch prima mogelijk zelf een meter te plaatsen na de meter van de leverancier als je het per sé wil controleren.
Klopt, helemaal mee eens, maar de oude teller heb ik dus nog steeds. Werkt prima, proven technology.
Oude tellers hebben net zo goed hun afwijkingen. En slijtage. Het is maar de vraag of dit altijd gunstig uitpakt.
Van veel slimme meters is gewoon bekend dat ze te hoge waarden geven.

https://radar.avrotros.nl...lijk-meer-verbruik-meten/
Ja, maar lang niet alle slimme meters hadden dit probleem. Ik was hier ook bezorgd over maar die series worden al een tijdje niet meer gebruikt. Terecht hoor, dat dit aangekaart is indertijd maar dat wil niet zeggen dat het nu nog zo is.

Het zou problemen geven met dimmers en opladers. Daardoor was de afwijking ook maar beperkt want de meeste mensen gebruike niet zo veel stroom middels dimmers en opladers.
Onder opladers vallen ook bijvoorbeeld PC's zonder PFC of andere kleine en middelgrote wat oudere schakelende voedingen.
Want bulkdata is geld.
De netbeheerder krijgt een vast bedrag per jaar, die wint er dus niets mee, de energieleverancier mag alleen je meterstand uitlezen, dus die kan niets aanpassen.
De toegevoegde waarde van de slimme meter is dat je geen app nodig hebt om je meterstanden uit te laten lezen.. maar ik had ook liever nog een draaischijf gehad.
Het is de meter van de netbeheerder Leverancier
Dan zet je er toch een eigen meter achter.

edit:
. Psy je hebt gelijk, dat wist ik eigenlijk ook wel

[Reactie gewijzigd door BovenHond op 22 juli 2024 15:25]

De meter is van de netbeheerder. De leverancier heeft niets te maken met de meter.
En dat wantrouwen is vaak ook terecht gebleken. Slimme meters meten ook de blindstroom. Voorheen werd dit verrekend - met een extra factor, over alle gebruikers. In somige gevallen gaat dus de energie-rekening flink omhoog (als dus sprake is van veel blindstroom). Nu kan je argumenteren dat dit dus terecht is. Onduidelijk is nu; die extra factor? Is deze nu omlaag gegaan, nu we inmiddels veel meer slimme meters hebben?
Volgens mij is een slimme meter read only, niet write..... Dus wat je schetst kan helemaal niet.

Verstandig ook. Want anders kon ik zelf via de P1 poort aan het eind van de dag nog even 90% van de totale verbruik van die dag verwijderen :+
Ik heb zelf die "slimme" meter ook geweigerd.
Niet omdat ik de netbeheerder niet vertrouw, maar dat ik er geen vertrouwen in heb dat ze dat ding veilig kunnen houden voor de komende 20 jaar.

Real time kunnen zien of iemand thuis is, vanhalla voor inbrekers.
Inbrekers zijn gemiddeld een paar minuten binnen, dus die kijken door een raam, bellen misschien nog eens aan en wagen het er op.

Die maken geen statistische analyse over een langere periode via een gehackte slimme meter.. Die maken sowieso geen weloverwogen beslissingen.
Voor bij een huis wellicht, maar bij een bedrijf(je)?

Maar wat een groter issue voor mensen die schade wil veroorzaken:
Schakel genoeg meters af in 1 keer remotely en je veroorzaakt zo een blackout.
Door het raam kijken en aanbellen zijn analyses en weloverwogen beslissingen.

In een duurdere wijk of bij bedrijven, kan een analyse op afstand wel lonen. Je kunt ook naar een complete wijk kijken.

Maargoed, gedwongen meedoen aan big data is opzichzelf ook al een soort diefstal (filosofisch, niet juridisch).
Bij door het raam kijken en of aanbellen, zien dat er wel of niet iemand binnen zit als analyse en die gebruiken om te beslissen of je wel of niet zal inbreken durf ik niet weloverwogen te noemen.

Niet alleen kan er alsnog een beul van een kerel in een ander deel van het huis aanwezig zijn, maar zelfs bij een op zich 'geslaagde' inbraak zijn de risico's aanzienlijk en divers, terwijl de beloning in verhouding vaak magertjes is. Verkoop aan een heler levert doorgaans betrekkelijk weinig op omdat die weet dat het gestolen is.
Helemaal met je eens.
Liever old school en zelf in de hand.
Meende dat er in het verleden ook al eens gedonder mee was.
Ik heb een Raspberry Pi in de P1 poort die via mqtt praat met Home Assistant. Mooi grafiekjes en een mooi stukje bewustwording van wat grote slurpers zijn (zeker in combi met en TP link HS110). Ik zou niet meer zonder willen. Ik zou het overigens net als jij niet missen als mijn provider er niet meer bij kon en ik zelf de baas was over wat de provider mag zien.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:25]

Ik kan dat instellen via de web-interface van mijn energieprovider. Heb het op afstand uitlezen daar uitgezet en moet dus af en toe de standen even zelf doorgeven.
Bovendien kan je met Home assistant dan apparaten aan of uitschakelen, naargelang je zonnepanelen veel of weinig genereren.
Interessant als binnenkort de saldering stopgezet wordt in België (geen idee ivm Nederlandse toestand)
Daar had ik nog niet over nagedacht (ik heb geen zonnepanelen) maar dat is wel echt een goed idee. Je kunt ook een btc miner aanzetten, dan zet je je stroom direct om in geld, er zou zeker een window kunnen zijn waarin dit beter is dan aan het netwerk terug verkopen.
Maar je elektrische auto (of huis accus) opladen lijkt me nog beter, en groener.
Wij hebben het laten blokkeren en geven het zelf wel door ik verwacht dat, dat bij veel van die 224,000 het geval is. Mensen vertrouwen dat spul gewoon niet.
Ik heb het ook geweigerd. Ze kunnen die meter wel SLIM noemen maar ik ben slimmer! :) :*) _/-\o_
Er is niks slim aan die meter, hij registreert verbruik en injectie, en stuurt dat naar de netbeheerder en de interface poorten.
Ik snap niet waarom ze dat ding slim noemen.

Ik zou wel graag zo een ding in huis hebben, zodat ik wat software kan schrijven die gebaseerd op de meetresultaten, bepaald apparatuur (zoals een elektrische boiler) kan aansturen zodat ik zoveel mogelijk eigen elektriciteit van mijn zonnepanelen gebruik ipv stroom van het net te halen.
Handig als binnenkort in België de saldering wordt gestopt.
Plus dat er veel gevallen zijn van mensen die wonderbaarlijk na installatie van de slimme meter een veel hogere energie rekening kregen, die krijgen dan te horen, ja je oude meter was niet nauwkeurig.
Anoniem: 1231202 @Cumalot17 december 2019 04:01
Leuk dat je je standen elke week dooegeeft via de app maar daar doet je leverancier dus niks mee.

Tuurlijk, je krijgt inzicht maar in werkelijkheid verschijnen deze standen niet op je jaarnota.
of nog leuker, iemand die op afstand jouw verbruik kan uitlezen en een crimineel neefje heeft die op pad gestuurd worden zodra ze aan je verbruik zien dat je op vakantie bent :)

ik hou het zelf ook liever in eigen beheer.
Iedere week? Geloof er niets.
Zelfs iedere maand zou niet nodig zijn als je dat al zou doen.
1 x per jaar de stand is wat ze van mij krijgen.
Bij Liander kun je het uitlezen stopzetten. Zo krijgen netbeheerder en energieleveranciers geen informatie binnen.

Via deze link kun je dit uitzetten.

[Reactie gewijzigd door PerlinNoise op 22 juli 2024 15:25]

Gaat dit om GSM maar ook om de CDMA frequenties ? 450 mzh..

Ik vind het irritant dat CDMA op 450 mhz zend, lekker laag bandig dus zal dan wel weer beter door muren heen gaan maar bijvoorbeeld ziggo heeft televisie zenders op 450 mhz, alles moet een goed screening hebben anders heb je weer last van blokkerig beeld etc..

Verders is mijn slimme meter al eens vervangen omdat het niet goed communiceerde met Stedin, had een zeer sterker uitzend niveau maar nog steeds geen contact.. met de nieuwe wel..? staat ook cdma op.
In Nederland is uberhaupt geen CDMA-netwerk aanwezig. WCDMA wel, en werkt op de 900/2100 Mhz. KPN & Vodafone gaan WCDMA op korte termijn uitfaseren.
Stedin en Liander hebben samen een CDMA netwerk (Utility connect) speciaal opgezet voor slimme meters dat uitzendt op 450mhz
In nederland is wel een CDMA netwerk aanwezig, namelijk een netwerk van utilityconnect welke specifiek voor Stedin en Liander is opgebouwd. In het enexis gebied zijn hiervoor geen antennes. Dit netwerk zit op de ~450MHz band en is specifiek voor slimme meters. https://antennekaart.nl/kaart/cdma/
ow, staat toch echt een 450 - 460 mhz paal in de lucht..
Ik had een CDMA, en die is juist vervangen voor een GPRS variant. Het CDMA signaal kwam dus niet goed door (gemeten door stedin), en daardoor rapporteerde mijn unit niet goed. Via GPRS gaat het so far so good!
In geval van Enexis gaat het om LTE-M via KPN, dus ook geen GSM. Ondanks dat ik met KPN thuis en buiten geen 4G bereik heb, pikt hij toch een aardig signaal uit de lucht.
Ja er zijn zelfs 3 soorten. GSM, CDMA, maar de nieuwere (in ieder geval in het enexis gebied) werken op LTE-M, wat dus een extentie op 4G is
Bij ons heeft Stedin eerder een CDMA meter vervangen door een nieuwere die beter zou moeten communiceren, en onlangs is die weer vervangen dor een GPRS-meter omdat CDMA toch niet genoeg bereik had om door de muren van ons (nieuwbouw)huis te gaan.
Overigens kwam Stedin hier niet uit zichzelf mee, dit kon pas toen ik er zelf achteraan ging.
Ze zijn dan wel slim, communiceren kunnen ze niet altijd even goed (net zoals sommige mensen ;)).

[Reactie gewijzigd door vooghel op 22 juli 2024 15:25]

Maken die slimme meters gebruik van 2g, 3g of 4g? Of kunnen ze alle drie gebruiken? En enig idee via welke provider dat loopt?
Met de afschakeling van bijvoorbeeld 2g of 3g zal de dekking ook verminderen.
Anoniem: 365396 @slaay16 december 2019 11:40
Het bericht spreekt over gsm, ofwel 2G. Dikke kans dat ze over 1-3 jaar (moeten) overschakelen naar 5G.
2G zal echt zo snel niet verdwijnen. Het lijkt er vaak net op dat 2G de technologie is die nog het langst zal overleven. Net omdat deze zoveel gebruikt wordt.
November 2020 voor T-Mobile, komt sneller dan je verwacht ;-)
https://www.t-mobile.nl/2g-uitzetten
Dit is voor T-mobile, veel IOT devices maken gebruik van het netwerk van KPN of van Vodafone

De meters gebruiken het netwerk van KPN, die eerder 3g uitzetten dan 2g
https://www.kpn.com/zakel...vraagt-om-meer-dan-2g.htm
Dat denk ik niet. Het GSM netwerk wordt voor nog veel meer diensten gebruikt. Nooddiensten, alarmcentrales etc.
Het GSM signaal komt veel makkelijker door dikke muren en beglazing heen. De dekking is gewoon veel beter.
2G voor oudere exemplaren. Nieuwere maken vaak gebruik van CDMA.
Ik weet het niet zeker maar vermoed dat er een M2M simkaart in zit en die werkt meestal via het 2G netwerk.
Nou, beste Stedin, jullie denken al maandenlang dat mijn slimme meter geen data doorstuurt, ware het niet dat ik helemaal geen slimme meter héb :Y Zou me niks verbazen als dit "probleem" bij meer mensen speelt...
Haha, goed verhaal zo ja :D

Ik heb paar maanden geleden een 'slimme' meter gehad (stomme naam). Die geeft het wel door, en is eigenlijk nog best handig. Maargoed, mn gemeten verbruik zal wel omhoog gaan, ben ik bang. Dat kan ik dan wel weer 'slim' in de gaten houden.
Ik had eigenlijk alle brieven moeten bewaren, maar eerst is er de vraag of ik een slimme meter wil, vervolgens is er "een afspraak niet gelukt, want ik was niet thuis", wéér de vraag of ik een slimme meter wil...
Na een aantal iteraties veranderde dit ineens in "er is een probleem met uw slimme meter" :+ }:O
Ze gaan het verplichten binnen een paar jaar, dan moet je hem kopen en krijg je hem niet meer gratis. Dit ivm zonnepanelen.
Dat verhaal is er al jaren, de zonnepanelen heb ik ook al jaren. Maar als zij correct willen meten mogen ze dat zelf verzorgen, die meter is niet van mij en zal dat ook nooit zijn. Leuk dat ze "dreigen" met extra kosten, maar dat mogen ze helemaal niet rekenen.
Ik heb ook al een tijdje zonnepanelen op mijn dak liggen, de "domme" digitale meter die ik heb registreert de teruglevering prima.
Het liefst zou ik nog een oude meter met een draaischijf hebben, maar die is een aantal jaar geleden helaas overleden en vervangen door die domme digitale.
Bij mij komt er ook geen slimme meter in huis.
dat zeiden ze ook over hybride auto's, de huidige elektrische auto's en de old timer belasting toendertijd. Als het de regering uit komt veranderen ze de wet en verplichten ze die nieuwe energie meter. Zoals het er nu voorstaat met de wetgeving en de salderings regeling die afloopt, moeten ze wat om belasting te kunnen heffen over jouw energie verbruik en opwekking hiervan. Met de oude draaischijf kan dit niet, dus het minimale wat ze dan eisen is dat je een meter krijgt/koopt die dit wel kan. Kom de overheid/belasting dienst niet aan hun geld want ze schrijven het gewoon van je rekening af (zie recent geschiedenis van de belastings dienst bijv.)
Daarom is dit ook bij ons door de strot geduwd.

Woningbouw, dus weinig inbreng.

Oude meters zijn zogenaamd niet geschikt voor teruggave.
De oude Ferassismeter met draaischijf zijn daarentegen wel weer geschikt voor teruggave.
Want daar gaat het om bij zonnepanelen.
En gosh, wij hadden zo'n meter maar moest toch vervangen worden.
Ferraris. Maar ze hebben half gelijk. Hij heeft geen apart telwerk voor teruglevering, en dat moet tegenwoordig wel want je krijgt (natuurlijk, het zal eens een keer voordelig zijn) minder terug voor een teruggeleverde kWh dan voor een afgenomen.
je krijgt minder terug voor een teruggeleverde kWh dan voor een afgenomen
Als je niet meer teruglevert dan je gebruikt dan wordt het gesaldeerd en dus van elkaar afgetrokken. Alleen wat je teveel teruglevert (en dus eigenlijk levert) krijg je veel minder dan wat je betaald voor een kWh die jouw geleverd wordt (vooral omdat belasting betaald moet worden klein beetje inkoop/verkoop verschil)
Heb je daar een bron voor?
De Rijksoverheid zegt namelijk iets anders:

https://www.rijksoverheid...ord/slimme-meter-weigeren
De meter is niet jouw eigendom, maar van de netbeheerder. Als die moet worden vervangen, dan zijn de kosten ook voor de netbeheerder.

Alleen als jij zelf aangeeft een nieuwe meter te wensen, dan kan dat, maar dan worden er kosten in rekening gebracht. De aanleiding daarvoor zou inderdaad kunnen zijn dat je zonnepanelen laat plaatsen.
Je kant toch zelf een teruglevermeter tussen de pv en de netbeheerder meter zetten?
Dit smoesje zeggen ze hier in België ook steeds.
Maar ze kunnen u niet dwingen te betalen voor de vervanging van een goed werkende meter als jij die vervanging niet hebt gevraagd.
neuh, stel ze willen hem nu aanbieden en ik weiger hem .. en ik zou hem dan in de toekomst alsnog willen hebben dan KAN de netwerkbeheerder daarvoor kosten in rekening brengen. Hoef dus niet.
Dat is als JIJ hem alsnog wilt. Als de netbeheerder het wilt zullen zij neem ik aan gewoon ervoor betalen. Net wat licen schrijft.
Nee hoor
Als ze mij gaan verplichten, ga ik niet betalen ;-)

Ik weiger hem al jaren, mijn oude draaischijf saldeert zelf, bijhouden doe ik zelf wel
gas, stroom, zonecellen en water, via Flukso. logging via PVoutput.
Hier kwamen we er na maanden achter dat de netbeheerder niet wist dat alle huizen in de straat een onder en bovenwoning hebben, beide aansluitingen (2maal gas 2maal electro) stonden op het huisnummer zonder toevoeging.

Volgens mij klopt er geen zak van de administratie bij die bedrijven dus deze aantallen kunnen we denk ik met een flinke korrel zout nemen.
Wauw, da's ook een prachtig verhaal :D
Oh... Er een Faraday cage omheen bouwen was niet de bedoeling... ;-)
Mja, mijne werkt anders perfect. Simpele kooi constructie van gaas en dat met aluminium bekleed. ik trek zelf de data uit mijn slimme meter Enexis hoeft dat niet voor mij te doen. Ze weten al teveel over hoe ik mij beweeg.

[Reactie gewijzigd door Richo999 op 22 juli 2024 15:25]

Ik heb het doorgeven van de gegevens geweigerd bij installatie en toch bleek men de meter wel uit te lezen. Dat is later stopgezet.

Ik heb een vreselijk domme 'slimme' meter. Ik kan nl. zelf niet het verbruik op een handige manier uitlezen. Ik wil een meter die met mijn netwerk verbonden kan worden en waarvan ik o.a. via een appje op mijn smartphone of tablet real-time het verbruik kan uitlezen. Als ik dan door het huis loop en een permanente stroomverbruiker loskoppel wil ik onmiddellijk zien met hoeveel Watt mijn stroomverbruik daalt en hoeveel kWh en euro mij dat op jaarbasis zou schelen. DAT is wat ik een slimme meter noem. Nu heeft men miljoenen stupide meters geïnstalleerd die totaal niet op de wensen van de gebruikers zijn ontworpen maar puur op het gemak van de netbeheerder/energieleveranciers. Weggegooid geld wat mij betreft.

Pas als ik een andere meter krijg die dit wél kan dan pas mag men mijn gegevens ook uitlezen. Tot dan gebruik ik dat weigeren als pressiemiddel achter de hand om dat ooit af te dwingen.

Ik wou dat ik nooit toestemming had gegeven om mijn oude draaischijfmeter te vervangen en adviseer iedereen om dat ook te weigeren als daar geen écht slimme meter voor in de plaats komt die kan wat ik hierboven beschreef (en meer).

[Reactie gewijzigd door CaptJackSparrow op 22 juli 2024 15:25]

Vroeg of laat zal men het je toch verplichten. Iedereen moet over en de oude ferraris meter zal verdwijnen wegens niet accuraat genoeg. De meter die jij wilt is trouwens een pakje duurder om te bouwen dan hetgeen men vandaag installeert. Wil je dan ook even opdraaien voor die meerkost?
Meerkosten zijn triviaal. Kijk eens voor welk bescheiden bedrag je een modem/router koopt met 4 ethernetpoorten, WiFi, USB en noem maar op. Dat heeft gigantisch veel functionaliteit voor een zeer bescheiden bedrag. Het is vooral ook firmware. Het processortje kan genoeg. Wat kost een SoC tegenwoordig? Daaromheen bouw je dan een écht slimme meter. Die van mij is een Iskraemeco ME382-D1A52-P1-M2K0agZ van Liander en het ding kan blijkbaar al niet frequenter dan eens in de 10 seconden een waarde produceren. Dat behoort naar mijn mening elke seconde te zijn.
heb je dit al eens bekeken?
https://enelogic.com/
Voldoet dit?

Ik heb dit 3 jaar gebruikt en werkte goed. Gaf mij direct inzicht. Nu mijn verbruik stabiel is heb ik mijn live abonnement stopgezet. Ik vind mijn stroomverbruik namelijk niet interessant. Zolang ik jaarlijks maar op mijn gemiddelde blijf zitten. En die monitoring hou ik wel bij.
Ik ga geen 80 euro uitgeven voor iets dat gewoon al in het apparaat had behoren te zitten, en ik ga al helemáál geen abonnement betalen om mijn eigen verbruiksgegevens weg te geven en die dan weer terug te kopen. Ik ben niet compléét achterlijk. Dan moet je per jaar élk jaar al telkens weer méér bezuinigen dan je aan kosten voor zo'n abonnement kwijt bent. Dat gaat dus absoluut nooit gebeuren.
Slimme meters zijn niet bedoeld voor consumenten maar voor de netbeheerder, waar ze ook van hen zijn. Dat jij er gebruik van kan maken via het P1 protocol is een bonus (die nu verplicht is gesteld). Wil je (milli)seconde resolutie dan moet je dat zelf regelen. Er is geen enkel reeel doel voor zulke hoge frequentiemetingen. Daar krijg je alleen maar artifacten van waar de leverancier niets mee kan.

Eens in de 10 seconden is de standaard bij veel P1 poorten van meters welke meer dan snel genoeg is om weergave van verbruik te tonen zonder rare pieken van bijvoorbeeld een 100W laptopvoeding die ineens in het stopcontact geduwd word of een lampschakelaar die vonkt. Zinloos voor het doel van de meter, dus waarom zou de netbeheerder die de meter moet plaatsen daar geld in stoppen? Jouw oude ferraris meter heeft ook een beperkte resolutie en ziet die pieken ook niet.

Goedkope hardware? Valt wel mee gok ik zo. Er is geen enkele kans dat een "router" in de omgeving geplaatst gaat worden waar die meters in zitten. Totaal andere doelgroep (consumentenelectronica dus spotgoedkoop, niet beschermd tegen manipulatie, makkelijk te vervangen, levensduur van ~5 jaar ipv minimaal 10, geen communicatie met andere onderdelen zoals de gas meter) dan industriele apparaten zoals die meters. Die zijn nu eenmaal duurder. Ik zou onder geen beding de schimmige onderdelen in de moderne routers gebruiken voor een ontwerp dat een levensduur van min. 10 jaar moet hebben in een slecht geventileerde ruimte zoals een meterkast. Let er ook op dat jouw meterkast wellicht lekker warm is en droog maar dat dit niet geldt voor alle meterkasten waar die dingen in komen.
Er is een zeer reeel doel voor hoge resolutie meting. Wanneer die er niet is, is de meting namelijk niet accuraat.
Dat ligt aan wat je wil meten, en het doel van de meter is om verbruik over een (langere) periode te meten, zodat er een afrekening gedaan kan worden, en dat is heel goed te doen met elke 10 seconden een meting, eigenlijk is dat zelfs veel.
Bijkomend doel is dat de leveranciers graag een beeld krijgen van het verloop van het verbruik, zodat daar op ingespeeld kan worden, en ook daar is de tien seconden meer dan accuraat genoeg voor.
Router in die meter niet nodig. Waarom niet via wifi op het thuis bestaande wifi netwerk aansluiten? Heb je ook geen gsm modem nodig. Alleen maar voordelig. Desnoods het gsm- modem los optioneel toevoegen via een USB dongle voor locaties waar geen wifi beschikbaar is.
WiFi? Waarom moet de consument de infra regelen voor de leveranciers die de meter uit willen lezen?
Moeten? Wat ik zeg is dat het een optie is. Ik ben helemaal niet voor het uitlezen van mijn meter door iemand anders dan mijzelf.
En als ik dan zelf mijn data wil uitlezen moet ik nu een ander daar voor betalen? Nee, liever met een webinterface op mijn eigen netwerk, en wanneer mijn leverancier er om vraagt druk ik wel op het knopje om de huidige standen door te sturen naar het door hem opgegeven adres. Zoals het nu is, is het eigenlijk gewoon onnodig ingewikkeld.
Zoals het nu is, is het eigenlijk gewoon onnodig ingewikkeld.
Wat is er ingewikkeld aan de huidige situatie? De leverancier plaatst de meter, en als consument hoef je er helemaal niks aan te doen... simpeler kan niet.
Oh nee? In elk geval afmelden dat er continu uitgelezen mag worden. En daarnaast technisch ook niet het meest simpel. Tel daarbij op dat je feitelijk als consument geen enkele controle hebt (je moet maar vertrouwen dat zaken zijn uitgeschakeld en goed beveiligd zijn).
En wat gaat WiFi daar aan veranderen? Veiliger? Nee, want afhankelijk van het netwerk van een ongetrainde gebruiker. Simpeler? Nee, want afhankelijk van het koppelen aan een netwerk door een ongetrainde gebruiker...
In België zijn er 2 interfaces aan de meter.
De gewone interface waar je verbruik en injectie mee kan uitlezen,
en een 2de interface, waar je de real time spanning/stroom sampling waarden kan uithalen.
Geen idee hoe het in NL geregeld is.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 22 juli 2024 15:25]

Meerkosten zijn triviaal.
Voor de hardware wellicht, maar er moet ook nog een stuk software geschreven worden, getest worden en bijgehouden worden. Dat moet dan ook nog eens voldoen aan eisen mbt tot veiligheid.
En laten goede software-developers nu niet goedkoop zijn.....
Een stuk software kost misschien een euro per meter. Dat is ruim geschat.
Ruim te laag ja. Ik verwacht dat een factor 10 hoger een reeeler bedrag is.
60.000.000 € voor een beetje software om de meter elke seconde nuttige data te laten genereren en een waarde in euro's aan veranderingen hangen?

Get real.
En een bijbehorende betrouwbare, veilige, auditbare back-end, plus onderhoud van het hele pakket... Ja, dat kost wel enkele tientallen miljoenen.
Welke leverancier heeft 100% van de markt?
Hoe kom je daar bij? Hoeveel mensen en manuren schat jij dat dan in? We hebben het niet over de besturingssoftware van een kerncentrale. Of denk je dat er maar 10.000 meters nodig zijn? Wat dacht je van 1.000.000 meters? Het zouden er ook zomaar 6.000.000 kunnen zijn maar niet iedereen heeft dezelfde meter.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 15:25]

Moest even lachen hier, software per meter :D
Ja hoor oude ferraris meter zijn niet accuraat genoeg :? en slimme meters geven geen data door }>
Die oude meters werken uitstekend hoor, daar zit echt niet een enorme afwijking in, en zeker geen euro's verschil per jaar (uitzonderingen daargelaten)
Het gaat nog jaren duren voordat alle oude meters zijn verdwenen omdat ze afgekeurd worden, meestal op basis van leeftijd. Hier een .pdf overzicht van de te vervangen meters (bijgewerkt tot 2018)
https://www.agentschaptel...erzicht-afgekeurde-meters
Je mag trouwens een keer weigeren, dan komen ze er twee jaar later nog een keer op terug, als je dan nog steeds weigert om je afgekeurde meter te laten vervangen, heb/krijg je waarschijnlijk pas een probleem.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 15:25]

Ja, maar dat (afwijking stelt niets voor, uitzonderingen daargelaten) geldt net zo goed voor de slimme meters die niet goed zouden meten. Dus dat is geen argument om met alle geweld een draaischijf te willen houden.

Ik begrijp heel de discussie niet zo goed want meestal mag je (inderdaad) gewoon je oude meter houden. Tot nu toe is het allemaal op basis van vrijwilligheid.
De discussie die ontstaan is komt door het feit dat energieleveranciers hebben verzwegen dat het op basis van vrijwilligheid is. Bovendien vertrouwden de mensen de nieuwe meters niet
https://www.enexis.nl/ove.../slimme-meter-betrouwbaar
Tevens is het veel gunstiger om met een klein aantal zonnepalen een oude meter te behouden
https://www.duurzaamnieuw...t-altijd-de-slimste-stap/
Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar zo lang er nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doe je er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan namelijk beter de oude meter gebruikt worden. Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd.

Dat salderen kan ws tot 2023 en is een doorn in het oog is van de energieleveranciers, dat snap ik, maar ook die salderings-info hebben ze bewust verzwegen
Dus ik begrijp de discussies wel ;)
[quote][…]Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd.[/i][quote]
Tja, ik begrijp wel dat dit niet handig is voor de netbeheerder. Het maakt nogal wat uit of er in een straat tien daken vol zonnepanelen energie staan te leveren of niet. Of in een wijk misschien wel tien straten tien huizen wel of geen zonnepanelen hebben. Tenslotte gaat iedereen steigeren als er was mis gaat met de stroomvoorziening.
Dat salderen kan ws tot 2023 en is een doorn in het oog is van de energieleveranciers, dat snap ik, maar ook die salderings-info hebben ze bewust verzwegen
Dus ik begrijp de discussies wel ;)
Ik probeer het te begrijpen maar ik mis een stukje denk ik. Energieleveranciers hebben de salderings-info bewust verzwegen.. want? Wat is daar het voordeel van? Ik heb zonnepanelen sinds dit jaar en ik kan precies zien wat die per maand opgeleverd hebben, via mijn eigen installatie, met een app. Dat is zo'n beetje standaard bij elke set zonnepanelen, al jaren. Als hier mee gesjoemeld wordt, komt het heel snel uit, of bedoel je wat anders?
Yep, ik bedoel zeker wat anders.
Googel maar wat rond en je zult zien dat een oude meter icm met een klein aantal panelen het meest oplevert. Als je (ongeveer) 8 panelen neemt blijft je oude meter na een jaar ongeveer op dezelfde stand staan. Je Kwh opbrengst is dan maximaal (22 cent ongeveer, tegen 7/8 ent als jezelf levert)
De leverancier kan nooit zien wanneer je Watt ;) geleverd hebt, met een nieuwe meter kan dat wel.
Hier is niks illegaals aan en je kunt je verbruik prima uitlezen, bijna elke omvormer wil op elke router.
Dit was een jaar of 10 geleden 'gebruikelijk', de laatste jaren zijn meer mensen grote hoeveelheden zonnepanelen aan het plaatsen en dan wordt het een ander verhaal.
Als je een stuk of 20 of meer panelen neemt is een oude meter geen optie meer. Bij meer als 10 panelen is de terugverdientijd al minder aantrekkelijk. Je eigen verbruik opleveren is het meest gunstig.
Je eigen verbruik terugleveren is het gunstigst. Dat is ook altijd de opzet geweest. In feite wordt dat gesubsidieerd met belastingvoordeel en doordat je geen transport/netwerkkosten hoeft te betalen. Tot 2023 dan want nu steeds meer mensen het gaan doen is het doel bereikt en gaat de subsidie er af. Was te verwachten. Werd ook al jaren verwacht.

Als je 'energieleveranciertje gaat spelen' – voor anderen stroom op gaat wekken dus – krijg je ook alleen de kale stroomprijs, net zoals een echte energieleverancier. Daar valt uiteraard niets aan te verdienen met een handjevol zonnepanelen want je kan nooit tegen de schaalgrootte van de grote jongens op.
Dat salderen kan ws tot 2023 en is een doorn in het oog is van de energieleveranciers
Dat is niet eens waar. Het is vooral een doorn in het oog van de regering die graag dubbel wil vangen. Het is ook de regering die de slimme meters voorschrijft. [Dit volgens m'n energieleverancier]

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 15:25]

de overheid geeft prima en duidelijke informatie
Ja maar de energie netwerk beheerders hebben ook een quota voor minimum aantal slimme meters. De regering stelt namelijk verplicht om vanaf 1 januari 2023 een meter met een dubbel telwerk in huis te hebben
Dus zeg niet te snel onzin. In ieder geval sommige energieleveranciers zouden ook als het niet verplicht is graag doorgaan met salderen als dat zou mogen. En als het aan de regering lag was salderen al eerder afgeschaft.

Uiteindelijk betaal je voor teruggeleverde energie niets of weinig aan de energiemaatschappij maar krijg je de belasting niet terug zodat er over teruggeleverde kWh 2 maal belasting wordt betaald. (De buurman die jouw teruggeleverde kWh opneemt betaald uiteindelijk de energiemaatschappij en belasting maar die belasting had jij al betaald)
Het geld alleen voor huishoudens. Energiemaatschappijen en industrie zullen elkaar nog wel kunnen salderen.

https://www.rijksoverheid...egeling-verlengd-tot-2023
Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt.
Met voordeel wordt bedoeld dat je geen belasting betaald over wat je terug levert. Op zich is dat geen voordeel. Stel je heb wat gekocht, je brengt het terug en je krijgt je geld terug zonder BTW want de regering vind het anders subsidie of voordeel. De BTW was 200%. Kan je het je voorstellen?

Straks krijg je voor een teruggeleverde kWh je 7 cent terug van de energieleverancier maar niet de 13 cent belasting over die 7 cent.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 15:25]

Laat je niet te veel zand in de ogen strooien.
De overheid wil alleen maar dat je niet te veel dikke winst maakt, dat lijkt me redelijk.
Energiemaatschappijen hebben de slimme meters er doorheen gedrukt en willen al je data. Ze gaan straks verschillende tarieven berekenen. Op een zonnige dag krijg je dan minder voor een KHh.
Dit kunnen ze niet zien met een ouderwetse meter, vandaar. Het is nog maar de vraag of 2023 gehaald gaat worden trouwens, i.v.m. de wet op de privacy
Vattenfall en kornuiten zijn op dit moment nog steeds nogal privacy-ranzig bezig:
Wij blijven dagelijks je slimme meter uitlezen, totdat je contract eindigt, of je de toestemming op 'Uit' zet via jouw privacy instellingen in Mijn Vattenfall. Wij lezen dan je meterstanden niet meer dagelijks uit. Ook zorgen we ervoor dat jouw eerder opgehaalde gegevens niet meer naar jou herleidbaar zijn. Wij lezen je slimme-meterstanden nog wel uit:
Voor het maken van de jaar- en eindafrekening
Als de variabele tarieven wijzigen
Voor het maken van ons maandelijkse energierapport
Laat je niet te veel zand in de ogen strooien.
De overheid wil alleen maar dat je niet te veel dikke winst maakt, dat lijkt me redelijk.
Het zand in de ogen strooien van de overheid is redelijk gelukt dan. :D
Voor de rest zie ik het ook zo, energiemaatschappijen hebben graag je data. De energie meter bewaard trouwens standen dus als 1 keer per jaar wordt uitgelezen kan alsnog je maandgebruik opgeslagen worden.
Ik dacht dat we slimme meters juist moesten hebben omdat die oude meters straks geen onderscheid meer maken in dag- en daltarief.
Waarom straks niet meer maar nu nog wel?

Overigens is stroom leveren dmv bijvoorbeeld zonnepanelen een grote reden om over te gaan op slimme meters (voor energieleverancier). Als je stroom levert aan het net draait je schijf terug, en krijg je dus hetzelfde bedrag voor de stroom die je levert als wat het je kost om het af te nemen, terwijl daar best een verschil in zit.
Correct, en bij gebruik van het dag- en nachttarief levert het zelfs nog ietsje meer op dan het je kost. Het dagtarief is nu nog steeds ietsje hoger, hoewel het verschil inmiddels bijna te verwaarlozen is. Dus je levert over het algemeen tegen dat iets hogere tarief terug via de oude meter.

Ze zullen in veel gevallen de overgang naar een "slimme" meter af moeten kunnen dwingen. Ik zou nu, met (of zelfs zonder) panelen op het dak, keihard nee blijven zeggen tegen een vrijblijvend aanbod. Zoals vrijwel iedereen hier in de buurt nu doet met panelen op het dak.
Alleen jammer dat het "vrijwillige" aspect nogal onderbelicht blijft.
De afspraak voor het plaatsen was al door de netbeheerder gemaakt, moeten bellen om af te zeggen. Op dat moment had ik zonnepanelen in de planning en was me bewust van de mogelijkheden/voordelen.
Een heel verhaal, het is beter, de toekomst, we zijn er nu toch, als je het later toch wilt moet je betalen etc etc etc.
Zonnepanelen geïnstalleerd en netjes aangemeld; Oh nu "moet" u aan een slimme meter, we plannen direct een afspraak. Weer bellen, weer het verhaal; nee ik wil niet, nee ik ben niet verplicht, nee ik weet het zeker.

Weer een paar maanden later; we zijn in de buurt een hebben alvast een afspraak gepland....... weer bellen weer het verhaal, weer ik wil niet.. en nu de nieuwe: Dan kan u ook niet aan flex tarieven meedoen; laat dat nu net de reden zijn dat ik deze slimme meter niet wil :)
Ja, ook dat hoor ik uit mijn omgeving. Ze vallen je met regelmaat "lastig" om die oude onbetrouwbare meter maar eens te verwisselen.
Als je stroom levert aan het net draait je schijf terug, en krijg je dus hetzelfde bedrag voor de stroom die je levert als wat het je kost om het af te nemen
Ook met een meter die geleverd en teruggeleverd apart bijhoud krijg je hetzelfde bedrag terug. Precies als bij een draaischijf. Al kan dat in de toekomst veranderen maar dan mag je ook geen draaischijf meer lijkt mij.
Heeft volgens mij meer te maken met cosinus kunnen berekenen (wat niet mag maar wel gebeurd bij veel huishoudens) en het salderen wat ze gewoon niet willen.

Ik zou hem er graag als test naast hebben want ik ken geen huishouden dat zo stabiel in stroomverbruik is als die van mij. Ik heb na 30 dagen in januari mijn verbruik gemeten en bij de eindafrekening klopte het binnen 5 kwh. Ik heb nog een ouderwetse draaischijf en dat wil ik graag zo houden. Hij komt precies overeen met mijn wattmeters en het berekende verbruik per jaar.
Die nieuwe dingen vertrouw ik voor geen meter maar zou wel graag willen testen of mijn wantrouwen terecht is. Maat om daar mijn mooie ouderwetse meter voor weg te doen... Nee dank je.
Heeft volgens mij meer te maken met cosinus kunnen berekenen (wat niet mag maar wel gebeurd bij veel huishoudens) en het salderen wat ze gewoon niet willen.
Salderen is een goed punt maar imaginair/blind-vermogen en/of de Pf berekenen aan consumenten is nogal dom omdat dit extreem makkelijk te controleren is en weinig zin heeft om op grote schaal te meten en verwerken omdat je nogal lage vermogens verbruikt en er dus feitelijk weinig problemen zijn. Volgens de normen moet het tussen de 0.85 en 1 zijn maar daar moet je jezelf best voor inspannen om dat constant daaronder te krijgen. Ze zullen dit zeker wel meten op een bepaalde schaal (en dat kan ook bij gewone ferraris meters door het aan de andere kant te doen) maar dit zal je niet op de factuur zien omdat je het blindvermogen "gewoon terugleverd" aan het net, je betaald immers KWh en niet KVAh. Dus alleen opgenomen vermogen en niet getransporteede stroom.

Alleen van toepassing als het problemen oplevert voor de bekabeling maar ik neem aan dat je geen hoogvermogen inductieve lasten hebt of teruglevert. En zelfs dan zal je waarschijnlijker eerder een verhoging in de transportkosten krijgen dan dat ze het voor die paar gebruikers via dure administratie gaan oplossen.
Ik heb ooit een Ferrarismeter bij de Kijkshop gekocht voor een schappelijk bedragje. Die zijn vast nog wel op de kop te tikken. Niets dat je verbiedt om achter de 'slimme' meter, oftewel in het deel waar JIJ volledige zeggenschap over hebt, een tweede meter vóór je groepenkast te zetten zodat je die twee kunt vergelijken.

Zou ik zelf ook nog wel ooit eens willen doen.

Ooit. ;)
Tja alleen heb je er niet veel aan. Je kan alleen hele grote afwijkingen van meer als honderden KWH zien tenzij de meter zelf zoveel verbruikt natuurlijk. De verbruiksdata van de meter zelf heb ik nooit kunnen vinden en ook niet wie deze nu betaald.

Daarnaast is die meting voor hun niet bindend zelfs als je hem professioneel laat ijken dus je kan er niet heel veel mee. Dus als jet al veel afwijkt dan ben je alsnog de dupe en tegen een miljarden bedrijg begin je helaas niets ondanks dat er zat mensen zijn te vinden online met grote problemen en enorme verschillen.

Huidige meter is helaas eigendom van liander maar ik zou het een mooi gebaar vinden als ze voor alle sceptici zoals mij die 2de meter er 2 volledige jaarafrekeningen tussen zouden laten om te vergelijken. Voor hunzelf misschien ook wel leuke data.
Maar zo lang als het anders kan geef doe ik net alsof ik niet thuis ben hehe.
Die draaischijfmeter gaat er ook uit als je een slimme meter weigert. De nieuwe elektronische meters maken onderscheid in tarief tussen gebruik en teruglevering in verband met zonnepanelen. Die meters zijn er met en zonder uitlezing op afstand.
Klopt. Voor 01-01-2023 zou dit gerealiseerd moeten zijn omdat vanaf die datum de verplichting zou gelden voor de huiseigenaar. Vraag me af of dit in de praktijk een haalbare kaart is.

https://www.rijksoverheid...egeling-verlengd-tot-2023
heb je dit al eens bekeken?
https://enelogic.com/
Voldoet dit?

Ik heb dit 3 jaar gebruikt en werkte goed. Gaf mij direct inzicht. Nu mijn verbruik stabiel is heb ik mijn live abonnement stopgezet. Ik vind mijn stroomverbruik namelijk niet interessant. Zolang ik jaarlijks maar op mijn gemiddelde blijf zitten. En die monitoring hou ik wel bij.
Dat kan normaal gesproken toch met een slimme meter? Ik lees 'm uit met een Raspberry Pi waarop Domoticz draait. Je hebt wel zo'n speciale P1 kabel nodig. Mijn huis gebruikt nu 224 watt (ben niet thuis) en ik kan mooie grafieken opvragen van het verbruik.

Zijn er dan ook slimme meters waarmee dat niet kan?
Youless aansluiten op de poort in jouw meter en je kunt precies dat doen wat je wil.

Hij bevalt hier uitstekend (wordt in Domoticz als een grafiek weergegeven en toont actueel verbruik). Steden krijgt van mij geen gegevens.
Die sarcas-mus vloog zó over je hoofd geloof ik :P
Ik denk dat de sarcasme-straling werd weerkaatst door zijn alu-hoedje :+
Iemand die om zijn privacy geeft als alu-hoedje wegzetten vind ik tweakers onwaardig.
Dacht dat je gedronken had met de rode neus.
Belgisch kersen bier is lekker. Van sommigen kan je echt een rode neus krijgen als je te diep in een vol glaasje kijkt.

;)
Als geheelonthouder met rode neus ben ik getriggered nu. :+ (niet dronken!)
Zo blij met mijn ferraris.
Ik HOEF geen besparingsadviezen.
En zeker niet van diegene niet aan mij verdient met het leveren van stroom.
En bijhouden gaat uitstekend in Excel.
Haha, ik dus ook niet! Waarom zou een bedrijf dat geld verdient aan het leveren van de energie, mij gaan vertellen hoe ik minder energie verbruik?
En hoe verdient de netbeheerder precies geld aan jouw verbruik? Door een toename in energieverbruik in Nederland, denk aan het uitfaseren van gas en de overstap naar elektrisch rijden, heeft de netbeheerder juist baat bij een lager energieverbruik (met name piekverbruik). En het mooie is dat je er zelf dus ook geld mee kan besparen.
Ik vind t wel erg relaxed om op de 5 seconden nauwkeurige data te kunnen uitlezen via de p1 poort en een Raspberry pi. De leverancier kan per kwartier opvragen indien opt-in. En nu zie ik daar de kosten en verbruik per dag van stroom en gas. Ideaal.
Hoe helpt je dat dan precies? En heeft dat dan geleid tot besparing?
Weet niet of dit satirisch bedoelt was?

Maar heb jij energie kunnen besparen door elke 5 minuten te weten wat je verbruik is?
Ik bespaar bijvoorbeeld door een lamp of een kachel eerder uit te doen zonder het verbruik nauwkeurig te weten.

Ook heb ik geen Toon o.i.d. nodig.
Als ik daarmee al meer zou kunnen besparen, dan ik nu doe. Het duurt eeuwen voor ik de kosten, die daarbij komen kijken, heb terugverdiend.
Ja, ik kan duidelijk zien of er iets afwijkends is. Kan makkelijk even meten wat een apparaat aan/uit uitmaakt qua watt zonder overal een meter tussen te zetten. En t is leuk om een overzicht te hebben over de lange termijn.

Qua gas kwam ik erachter dat de CV ketel steeds aansloeg en erg veel gas verbruikte doordat het tapwater steeds voorverwarmd werd. Het is fijn om duidelijk te hebben hoeveel zoiets verbruikt en kost en niet pas bij de eindafrekening.
En t is leuk om een overzicht te hebben over de lange termijn.
Daarvoor noteer ik al ruim 7 jaar m'n meterstanden voor in Excel (sinds de komst van zonnepanelen)
En ook nog de standen van de watermeter en de gasmeter.
Een uitstekend lange termijn overzicht dus.
Dit zou onder andere nodig zijn om goede besparingsadviezen te kunnen geven.
Ach, je moet een excuus hebben he..
Ik heb er overigens geen probleem mee dat ze mijn energieverbruik meten zolang ze dit maar gebruiken om de efficiëntie van de energieproductie te verbeteren.
Daar hebben ze de gegevens van jouw individuele metertje niet voor nodig hoor. Dat kan ook prima op wijkniveau.
Ja ze zouden net zo goed een meter in wijkkast kunnen zetten, heb je voor de leverancier net zo goede data, geen privacyproblemen, kost veel minder geld, maar er zal wel een reden zijn dat ze perse een connectie met je meterkast willen hebben.
Waarom maken die dingen eigenlijk niet gebruik van het netwerk in huis? Dat het wellicht weg kan vallen is dan jammer, maar het is niet alsof je dergelijke gegevens direct moet hebben. Een paar dagen opsparen moet volgens mij ook gewoon kunnen. Dus waarom zo moeilijk?
Omdat het ook moet werken in huizen zonder Internet, en men niet wil dat de data gemanipuleerd kan worden. Zodra het op een particulier netwerk zit kan dit niet meer gewaarborgd worden.
Ik denk dat een heel groot deel van de mensen thuis geen netwerk hebben liggen (bedraad of wireless). En als ze al wireless hebben hoeft het niet in de buurt te liggen van de meter (mijn WLC ligt bijvoorbeeld aan de andere kant van het huis), waardoor je wellicht nog geen bereik hebt.

Veel Internet-modems hebben weliswaar een WiFi-component, maar ook lang niet allemaal. En lang niet iedereen zal die gebruiken, of zelfs maar weten (voor de niet-tweakers) dat die optie er is.

Daarnaast moet dan iedere keer als er wat in je netwerk wijzigt (andere kanaal, 2.4->5 Ghz, andere SSID etc) je slimme meter worden gewijzigd. Ook niet heel erg handig.
Yariva Moderator internet & netwerken @Martinspire16 december 2019 12:27
Nu kunnen electra monteurs op pad om een slimme meter te installeren. SIM kaartje zit er al in, next next finish.

Updates pushen kan je globaliseren, bulk instellingen aanpassen etc.

Wanneer je op andere mensen hun bekabelde / WiFi netwerk gaat meeliften moet die elektra monteur opeens een heleboel meer kennis hebben:
- Statisch / dynamisch IP adres
- Checken of bepaald verkeer word doorgelaten in het netwerk (voor de "vervelende" Tweakers onder ons met een firewall
- WIFI Secret keys
- WIFI Auth methode
- WIFI sterkte, zo nodig een versterker plaatsen om alles werkend te krijgen
- IPv4, IPv6
- UTP kabel maken / aanleggen

En dan ook nog het risico lopen dat de klant opeens zijn SSID aanpast: weg data.

Nee hoor doe maar een gestandaardiseerde oplossing over alle meters heen. Bespaard enorme aansluit kosten / probleem tickets etc.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 15:25]

Dan zou je pas privacy en IT security problemen hebben, een vreemd apparaat dat niet van jou is op jouw netwerk.
Een hacker of medewerker van de netbeheerder zou dan eventueel via de meter data van jou kunnen bekijken , of jij zou de meter kunnen hacken.

Bovendien is er niet overal een thuisnetwerk beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 22 juli 2024 15:25]

Die zgn. slimme meter is alleen maar slim voor de energieboeren en niet voor de klant. En al helemaal niet als die klant zonnepanelen heeft of wil gaan leggen. Dankzij die slimme meter kunnen ze namelijk precies zien wat u teruglevert en wat u gebruikt. En aangezien ze de salderingregeling op de helling gaan gooien trek je als klant uiteindelijk aan het kortste eind. Je mag dan wel de volle mep betalen voor de afgenomen energie (€ 0,20/kWh o.i.d.) maar krijgt als het tegenzit alleen de kale produktieprijs (<€ 0,08/kWh) of nog erger het gemiddelde van een energiemix (!). Zit je dan met je panelen!!! Onze overheid is helaas niet al te betrouwbaar dus geloof niet in de mooie praatjes. You ain't seen nothing yet!
Ja oké, je bedoelt dat met een slimme meter die verandering in de salderingsregeling ook daadwerkelijk werkt. Met een slimme meter kan er bekeken worden wat je écht teruglevert en verbruikt. Met een domme meter zie je alleen het nettoresultaat daarvan.

Dus je bedoelt eigenlijk dat de overheid niet betrouwbaar is omdat jij de nieuwe regels niet kan omzeilen (i.e. frauderen)?
Precies dit. Stroom heeft een marktwaarde (gebaseerd op vraag en aanbod), als iedereen met zonnepanelen zijn stroom kwijt wil tijdens een zomerse dag wordt de stroom spotgoedkoop, en aangezien we stroom nog steeds niet massaal kunnen opslaan kunnen intensieve industrieën het beste op zulke momenten gaan draaien, dat stimuleer je met een lage prijs, gebaseerd op aanbod. Met de oude meters kun je nog om deze marktwaarde heen, maar uiteindelijk is die praktijk niet echt groen en wordt jij betaald voor stroom productie waar mensen niet echt op zitten te wachten, in ieder geval niet voor 21 cent per kWh. Ik vermoed dat de energie leveranciers en jouw afnemers ooit gaan betalen wat ze zelf hebben berekend wat de marktwaarde was van wat @matthew2300 leverde op basis van locatie zon-uren etc. Onafhankelijk van de oude meter.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 15:25]

Nee is geen frauderen. frauderen is iets illegaals doen. Wat hier gaande is, is dat de overheid gaande het spel de regels veranderd omdat ze dat beter uitkomt. En dat kun je niet maken.
Misschien is dit een beetje hetzelfde als het verschil tussen belastingontwijking en belastingontduiking.
De toekomstige regel is (mogelijk) dat je maar € x krijgt voor teruggeleverde energie (kale stroomprijs bijvoorbeeld). Daarvoor moeten ze weten wat je daadwerkelijk teruglevert. Jij wilt voorkomen dat ze erachter komen wat je precies teruglevert, door (bijvoorbeeld) een domme meter te houden. Op die manier kan jij je belastingvoordeeltje the houden, precies wat de overheid probeert te voorkomen. Hoewel je werkwijze waarschijnlijk legaal is, is het niet in de geest van de regel.
Wat hier gaande is, is dat de overheid gaande het spel de regels veranderd omdat ze dat beter uitkomt. En dat kun je niet maken.
Nou, ik denk dat dat het hele idee is van de overheid. Als ze geen wetgeving meet mogen maken, wat is dank de functie van de overheid? Jij denkt dat deze wetgeving slecht voor jou is. De overheid verwacht echter dat deze wetgeving beter is voor de Nederlandse bevolking. Waarom zouden ze het anders doen? Het is niet alsof de ministers of andere ambtenaren het geld wat ze met de nieuwe regels in eigen zak steken ofzo.
Het zorgt ervoor dat de overheid meer geld overhoudt om andere dingen mee te doen. Voor je stroomrekening pakt dat toevallig slecht uit. Op andere vlakken komt het beter voor je uit (of voor de Nederlandse bevolking).
De overheid verandert voortdurend regels. Bijvoorbeeld dat het aansluiten bij IS opeens strafbaar wordt. Vind je ook dat ze dat niet kunnen maken?
Nee dat kunnen ze wel degelijk maken maar dat is dan ook van een andere orde.
Wat hier gaande is, is dat we eerst met z'n allen aan de zonnepanelen zouden moeten en als het moment dan daar is en men erachter komt dat de salderingsregeling wellicht wat duurder wordt dan voorzien dat dan de spelregels worden veranderd. En dat kun je niet maken. Daarnaast is het nou niet zo dat de overheid op zwart zaad zit en er massaal belasting wordt ontdoken a la Griekenland o.i.d.

Dit beleid is weer een typisch voorbeeld van het met de mond belijden van beleid maar het aan de andere kant net zo hard om zeep helpen ervan. Als de businesscase onder de zonnepanelen vandaan gaat zullen er stukken minder panelen worden geplaatst terwijl men wel wil dat we ze plaatsen omdat we van het gas af moeten. De aankomende RES nota's gaan uit van het massaal plaatsen van panelen. Maar als dit niet interessant (meer) is laat je het wel uit je hoofd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.