E-commerce in België groeide de eerste drie kwartalen van 2019 met 6 procent

Belgen spendeerden in de eerste drie kwartalen van 2019 al 8,38 miljard euro op internet. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo’n 18 procent van de online aankopen gebeurt via de smartphone, die alsmaar terrein wint op de laptop en tablet.

De e-commerce in België blijft gestaag groeien. Dit blijkt uit marktonderzoek van GfK in opdracht van BeCommerce, de tegenhanger van Thuiswinkel.org, die in België een formeel vertrouwenskeurmerk aan webshops verstrekt. De organisatie is vooral tevreden over het derde kwartaal. In de zomermaanden werden er zo’n 26,5 miljoen aankopen gedaan via internet, wat neerkomt op een stijging van 10 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Toen ging het om 23,85 miljoen online transacties.

Sterkste stijger over de eerste drie kwartalen van 2019 is de categorie ‘health & beauty’, met een derde meer uitgaven dan in de eerste negen maanden van 2018. In het derde kwartaal groeide de categorie speelgoed het hardst, met een stijging van 25 procentpunt ten opzichte van Q3 2018. BeCommerce heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat over heel 2019 de kaap van 11 miljard euro aan online bestedingen zal worden gerond. De belangrijkste koopmomenten, zoals de eindejaarsperiode, Vrijgezellendag, Black Friday en Cyber Monday zijn immers nog niet in de huidige cijfers opgenomen.

BeCommerce stelt verder vast dat de smartphone nog steeds terrein wint op de laptop, desktopcomputer en tablet, als het gaat om het populairste apparaat om online te shoppen; het aandeel van de mobiele telefoon steeg naar 18 procent. De laptop blijft nog steeds het geprefereerde apparaat van Belgen om online aankopen te doen, maar het aandeel van het toestel liep terug tot 46 procent. In het eerste kwartaal van 2019 was de notebook nog goed voor 55 procent van de internetaankopen.

Van de Belgen die online winkelen, is volgens BeCommerce 90 procent tevreden over zijn winkelervaring. Als voornaamste pluspunten worden de lage prijs, het gemak en de tijdsbesparing genoemd. Respondenten noemden de verzendkosten en het gebrek aan contact met het product als grootste nadelen. Ruim een kwart van de ondervraagden vindt de verplichting om op voorhand te betalen een drempel.

Tot slot blijkt uit het marktonderzoek dat Vlamingen nog altijd meer online aankopen doen dan mensen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. Waar de Vlaming in de eerste negen maanden van 2019 gemiddeld 795,50 euro online besteedde, was dat bij zijn, voornamelijk Franstalige, landgenoten 660,90 euro.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

16-12-2019 • 11:14

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
16
2
0
23
Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwd hoeveel er gespendeerd wordt aan eigen e-commerce websites in België. Ze kunnen wel meer uitgeven wat een logische trend is, maar volgens mij wordt dat veelal gedaan op sites die met .nl of .de eindigen.
Hoi!

Belg hier. Als ik naar mijn omgeving kijk is dat vooral:

coolblue.be, Alternate.be, bol.com, vikingdirect.be, sommige bij de webshop van vandenborre.be en hier en daar eens een uitschieter naar van die kleine rare shopjes.

Eerlijk merk ik op dat heel weinig mensen in mijn persoonlijke omgeving (prive/kantoor) Amazon of de effectieve Nederlandse webshops gebruiken. Je weet wel de url's met .NL, .DE, .CO.UK

Wat ik wel merk is dat we massaal bij webshops bestellen die ergens anders zijn opgericht en dan naar België zijn toegekomen. Bv. Coolblue, Bol.com , Alternate.

Dus je zou nog wel is gelijk kunnen hebben dat we veel uitgeven aan buitenlandse webshops.
Ik zou dolgraag wat Belgische webshops willen steunen maar ik heb geen idee wat een alternatief is voor bol.com of coolblue.com of iets dergelijks? Iets van Belgische ondernemers ipv onze Noorderburen?

Iemand een ideetje, ik vrees ervoor
België heeft de boot op dat vlak echt wel gemist ervaar ik persoonlijk.

We hebben er niet echt een alternatief voor.

Tuurlijk kunnen we wel de honderden meer gespecialiseerde en onbekende webshops gaan uitproberen. Maar dat is natuurlijk altijd een groter risico.
Het is niet zozeer dat ze als handelaren de boot hebben gemist, maar meer dat ze met een kleinere thuismarkt en ongunstige arbeidsreglementen/loonkosten vaak het service- en prijsniveau niet konden bieden tov bijv de Nederlandse concurrentie. Als het goedkoper en makkelijker is een betere service te bieden vanuit een distributiecentrum in het zuiden van Nederland, dan legt de Belgische concurrentie het helaas af en kiest de Belgische consument voor een buitenlands alternatief.

[Reactie gewijzigd door Javahne op 16 december 2019 13:16]

Ligt toch eerder bij het ondernemerschap hoor. Je moet al iets te distribueren hebben alvorens er ook infrastructuur wordt voor neergepoot. Ali Baba wil een hub plaatsen in Belgie dus het zal toch niet echt met arbeidsreglementen en loonkost te maken hebben.
Er is inmiddels eea verbetedr tav de arbeidswetgeving, al is het nog steeds niet optimaal. We hadden het in het gesprek over de boot gemist hebben, ik had het dus over de afgelopen tien+ jaren, en daar was dit wel degelijk een grote issue.
Nachtwerk is nog altijd moeilijk en duurder in België, de wet is aangepast maar de vakbonden van het bedrijf moeten het nog goedkeuren.
Onlangs eind 2018 Decathlon die de nieuwe investeringen naar Nederland verhuist om dan over een paar jaar te zeggen loonkosten België nopen ons het restant te sluiten.
Maar ja de vakbonden blij, geen minderwaardig nachtwerk en flexijobs. Liever thuis werkloos naar de televisie kijken.
Ik ben het volledig met je eens :)

Wanneer ik zei België heeft de boot gemist doelde ik eerder op het feit dat we als land de boot hebben gemist om er actief in te worden.

Om die achterstand in te halen... Eerlijk denk ik niet dat het er nog in zit.
Troost je, behalve de specialisten zullen ook in het Nederlandse ecommercelandschap hele harde klappen gaan vallen als Amazon zijn pijlen echt op ons gaat richten. Generalisten als Bol.com zullen het heel zwaar gaan krijgen.
Voor boeken was Belgie een van de allereerste met Proxis(Azur).be in 1997. Maar als ik mij niet vergis is die tegenwoordig in Buitenlandse handen. Edit: net even opgezocht in is momenteel in handen van het Belgische MedioEurope.

De enigste andere Belgische (web)shops die ik ken zijn de webshops van Fysieke winkels (Standaard boekhandel, Vandenborre).

[Reactie gewijzigd door Stroper op 16 december 2019 11:51]

Coolblue is actief in België, dus bij één van de winkels die Satangel noemt hebben ze de boot niet gemist...
We missen zo de boot wel op een hoop dingen.. zie Apple Pay en Android Pay ondersteuning.. gewoon omdat ze het aftandse Payconiq door onze strot willen rammen...
Ik heb er ook moeite mee. Ik probeer zoveel mogelijk via Collishop (van Colruyt) te bestellen, bewust met het idee om binnenlands te shoppen. Ik heb vlakbij een Okay winkel dus ik kan gratis laten leveren. Ze doen vaak goed hun best, ze doen bv. mee met black friday en geven ook regelmatig mooie kortingen op (rond de zomer bv. acties tot -25-30% qua tuinspullen).
Maar de prijzen van Bol.com kunnen ze niet altijd volgen. Ik keek onlangs voor strijkijzers enzo en vergeleek Collishop met Bol en Coolblue. Op dat vlak waren de verschillen minimaal. Maar ik heb nu bv. een loopfietsje voor mijn zoontje besteld, waar de adviesprijs bij Collishop 74 euro was, via Bol.com vind ik hem terug voor 60 euro en minder (afhankelijk van de prijs). Toch bij Collishop besteld. Maar dit zorgt er wel voor dat veel consumenten naar buitenlandse webshops trekken.
Het aanbod bij Collishop is ook niet zo uitgebreid. Ook een fietspomp gekocht onlangs. Ze hadden maar eentje in hun aanbod en die bleek niet meer leverbaar (bleek na bestelling). Dusja... Dat maakt het winkelgemak er niet beter op.
Jammer dat Colruyt hier niet harder op inzet, want ik denk dat ze hier wel de middelen voor hebben.
En dan Nederlanders maar zeggen dat bol.com zo duur is...
Ik vrees er ook voor. Ondanks de gunstige ligging van België was het veel te omslachtig distributiecentra op te zetten. Iets wat in Nederland bijvoorbeeld wel kon. Eens je zo een groot distributiecentra in Nederland liggen hebt, hoef je er in België geen meer te bouwen. De regering in België is echt zeer incompetent.
Art & Craft is een Belgisch alternatief. Ze bestaan dus wel degelijk, ze zijn gewoon niet zo bekend.
Yes heb daar al dingen besteld een jaar geleden. Was in orde!

Maar dat is het net, ze zijn niet bekend, terwijl ik in deze post er wel eens wat wil leren kennen :) Bedankt
Het is voor mij ook meer een vrees. Ikzelf ben heel veel de laatste jaren in België en zie dit op veel vlakken gebeuren dat de binnenlandse markt steeds meer aan het verschrompelen is. De lonen gaan wel omhoog, hoger als in NL bijvoorbeeld. Maar het lijkt me steeds meer op rondpompen van geld ter compensatie van. De Belgen zouden hun eigen markt beter moeten gaan beschermen maar zichzelf niet uit de markt prijzen. Je ziet dit ook met smartphone/internetabonnementen. Op mij maakt het de indruk dat er nog heel veel huiswerk in België gedaan moet worden. Er zijn een aantal sterkte producten (bier, chocolade en friet roept mijn zoon nu.... :) ), maar hier ga je de toekomst niet mee borgen.
De Belgen zouden [...] moeten...
Hier schoot ik dus echt van in de lach. De zoveelste Nederlander die naar België komt om te zeggen wat we wel en niet zouden moeten doen, en hoe het volgens hen allemaal zou moeten. Hoe vaak hebben we dat al gezien. Veel stereotypischer kan het echt niet worden...
Op mij maakt het de indruk dat er nog heel veel huiswerk in België gedaan moet worden.
Maak je niet ongerust, we zullen het bijtijds wel komen vragen aan jullie hoor als we ons huiswerk niet klaarkrijgen. Zet je "vrees" ondertussen nog maar even aan de kant.
Succes ermee, dat jij de cijfers wil ontkennen maakt me niet zoveel uit en dat je het persoonlijk wil spelen. Het geeft het niveau aan van je reactie, ga jij maar lekker strijden met jullie Nationale Bank. Even een citaat: "dat het beleid te traag of te weinig op veranderingen in de economie reageert, laten we kansen liggen. De e-commerce is een voorbeeld. Meerdere internationale groepen kozen er de afgelopen jaren voor hun e-commerce-activiteiten te ontplooien vanuit een distributiecentrum in Nederland of Duitsland, niet ver van de Belgische grens, zodat ze van daaruit ook hun Belgische klanten kunnen bedienen.

De starre Belgische arbeidswetgeving, onder meer voor nacht- en weekendarbeid, drijft die activiteit naar het buitenland. We laten de kaas van ons brood eten door de Nederlanders en de Duitsers. ‘En dus vloeit een aanzienlijk deel van de gegenereerde toevoegde waarde naar het buitenland’, zegt de Nationale Bank in haar jaarverslag. ‘Daardoor wordt ook het potentieel van de e-commerce als verdelingskanaal van Belgische producten voor de export onvoldoende te baat genomen.’
Tsja, wij Nederlanders kopen dan wel op eigen terrein, maar verkijk je er hier ook overigens niet op hoor wat dit nu echt betekent voor de lokale economie.

Ja Bol.com is dan mogelijk wel een Nederlands bedrijf. Maar bij dit soort bedrijven draait het uiteraard maar om één ding, geld. En dat betekent dan ook dat een dure schakel in de keten, de werknemer, zo veel mogelijk wordt geschrapt dan wel zo goedkoop mogelijk wordt ingezet. In toenemende mate is er sprake van automatisering. En waar dan al mensen nodig zijn (support), verplaatst dit zich naar het buitenland. Zo zit de klantenservice voor Bol.com in Portugal.

Het enige dat wij doen is Bol.com spekken. En ja, daar doe ik zelf net zo hard aan mee. Sterker nog, ik doe er vermoedelijk bovengemiddeld hard aan mee.

Maar ik betwijfel of het nu echt zo veel uit gemaakt zal hebben of dit nu een Belgisch bedrijf was geweest of Nederlands voor wat betreft onze eigen Nederlandse economie of werkgelegenheid alhier.

Daarnaast biedt Bol.com natuurlijk ook een platform voor andere verkopers, waaronder redelijk wat Belgische webshops. Die juist dankzij Bol.com nu ook veel makkelijker vindbaarheid in Nederland hebben.
Dat hoeft op zich niet. Er zijn steeds meer Nederlandse webwinkels met een .be domein incl levering volgende dag, bancontact ondersteuning met alles erop en eraan. Toch opereren ze vanuit Nederland of Duitsland. Ik zie op oud-papierdag genoeg blauwe dozen van Coolblue, Bol, Zalando etc staan terwijl die echt geen magazijn hier in België hebben. De strenge wetten op nachtwerk blijven de buitenlandse concurrentie een voorsprong geven in dit geval. Lang leve Europa zullen we maar zeggen.
Sterker nog zelfs grotere Belgsiche webshops verhuizen hun logistiek naar Nederland, aan de grens om dan weer naar België te sturen. Reden lagere loonkosten, meer flexibel en goedkoper in de avonduren werken. België snijdt zich hiermee zelf in de vingers.
Of Nederland beschermt zijn mensen gewoon te weinig ivm flexibel/avonden werken? ;)
Dit. 10 jaar geleden was zondag nacht werken 300%. Het is in NL nu 133%.

[Reactie gewijzigd door batjes op 17 december 2019 08:15]

Je bedoelt waarschijnlijk 133% i.p.v. 33%. Minder verdienen op zondag nacht zou zeer vreemd zijn ;)
Oeps, ja je hebt gelijk.
Ik zou zeggen: de vakbonden snijden zichzelf in de vingers.
Ik ben zeker geen voorstander van een race naar de bodem qua werkomstandigheden, maar een beetje flexibiliteit en minder vast houden aan rechten uit de jaren vijftig had hier zeker wel gepast geweest.

Nu zijn al die banen naar Nederland gegaan. Tel uit je winst.

[Reactie gewijzigd door Zapi op 16 december 2019 14:16]

Weet uit ervaring de loonkosten in België voor de werkgever dus wat die uiteindelijk moet betalen is in België een stuk hoger dan in NL of DE.
Zo zijn er nog wel paar zaken meer mis in België maar ze snijden zich idd zelf in de vingers.
En hoeveel er eigenlijk echt naar de eigen economie gaat want Belgen zijn toch echt vooral dozenschuivers als het op ondernemers aankomt. Ik merk dat vooral nu tijdens de kerstperiode. Ik geef graag gadgets als cadeaus maar dat soort dingen worden hier niet gemaakt. Als ik iets "lokaal" wil kopen dan kom ik automatisch bij Nederlandse ondernemers terecht.
Niet zo heel veel lijkt het zo... Voor 2019 kunnen nog geen uitspraken gedaan worden, maar een beetje opzoekwerk levert dit op.
Belgen gaven in 2018 voor 8 miljard euro uit in buitenlandse webshops.
5,5 miljard euro gaven we volgens Unizo vorig jaar uit in webshops als Bol.com, Zalando, Amazon en Coolblue.
Het artikel vermeld geen totale uitgaves voor 2018 (wat jammer is), maar als we de cijfers van 2019 verrekenen, zullen we minimaal 11,2 miljard euro online uitgeven (gebaseerd op de eerste 3 kwartalen, maar wetende dat het 4e kwartaal meer zal opbrengen met de feestdagen). 'Stel dat' we dit jaar 10% meer uitgeven dan vorig jaar, gaven we vorig jaar zo'n 10 miljard euro uit. Dat wil zeggen dat meer dan de helft van onze uitkopen naar buitenlandse webwinkels gaan. Tel uit je verlies aan inkomsten en belastingen...
Ben ik negatief als ik denk dat een 6% stijging relatief klein is?
Nee ben je niet want België loopt eigenlijk toch al jaren achter qua online bestedingen in vergelijking met Nederland of Duitsland. In België koopt men veel meer lokaal, shopt men ook minder. Als de buurman tevreden is met bijv zonnepanelen en ook al heeft hij veel te veel betaald gaan veel mensen niet shoppen.
De jongere generatie doet dat natuurlijk wel steeds meer. Ze lopen dus zeker achter en de groei gaat idd ook nog steeds niet zo snel als in de landen om België.
Niet alleen dat ... Je zit ook nog met BPOST. Je kan tot 6u in de avond als kleine shop bij het lokale postkantoor dingen afzetten. Anders moet je al naar een groter kantoor gaan. Als je daar dan 30 minuten rijden afzit ben je al een uurtje onderweg (zonder file)... Ik heb het ooit overwogen. Maar het is bijna onmogelijk als kleinere shop om voor 18u besteld morgen in huis te hebben. Dan moet je al 17u van maken. En bij grotere is het dan voor 23u/00u... Wanneer bestellen de meeste mensen iets, niet om 17u, maar later in de avond. Als je dat dan morgen kan laten leveren, dan is dat wel handig uiteraard

Dan is er nog de mentaliteit. Als je in België een staaltje wenst dan mag je gelijk dokken ... Bij een NL shop heb ik morgen 25 stalen liggen om het zo te zeggen ... Waar denk je dat ik ga bestellen ? :) Ik vergelijk prijzen en mij kan het echt niet meer schelen of het van Timboektoe komt of niet.

Waar ik wel naar kijk is naar afhandeling. En bij Bol was het de laatste keer dat ik iets besteld heb. Altijd gezeik met de levering/verkeerde adres etc. Coolblue. Nu Coolblue mag iets duurder zijn, maar bij problemen 22/20 om het zo te zeggen. En als ik snel iets nodig heb dan mag het ietsje duurder zijn. maar anders kijk ik naar prijs/service.
Nederlandse e-commerce is met 8 procent gegroeid in 2019, dus de Belgen volgen keurig met 6 procent.
Wat je eigenlijk wil weten is hoeveel % van de bestedingen online gebeurt.
Als je daar naar gaat kijken zie je in België dat ze op dat gebied dus nog stukken achterlopen. die 6% is dus eigenlijk vrij laag als je weet dat er naar verhouding online al minder gekocht wordt.

In het algemeen kijk maar eens op marktplaats of in België 2dehands.be (ook van marktplaatst) Het aanbod in NL is al heel veel groter dan dat in bijv Vlaanderen. Zelf als je tels dat vlaanderen minder inwoners heeft dan nog is het in België 2dehands maar een fractie. Dat geeft ook al aan dat mensen minder online zoeken.

Ander voorbeeld werkspot om vaklui te vinden, loopt in Nederland als een trein. In België geen idee of er iets vergelijkbaars is.
2dehands is opgekocht door Marktplaats. Sindsdien is de interface verschrikkelijk geworden en veel mensen afgehaakt! Veel wordt gewoon verkocht op facebook nu 😀 veel shops ook op Marktplaats; op 2dehands vooral particulieren.

Er zijn wel sites voor vaklui maar te veel kleine ipv 1 grote. Hier vaklui is vooral mond tot mond reclame. En dan moet je er nog eentje vinden die tijd heeft...Vlaamse huizen zijn gemiddeld groter dus meer werk in 1 huis. (130m2 tov 70-80m2)

Al die aannemers die bij het bedrijf komen waar ik werken zitten allemaal tjokvol geboekt.

[Reactie gewijzigd door SadisticPanda op 16 december 2019 12:52]

Het verbaasd me werkelijk dat mensen doen alsof dit onverwacht of speciaal is. De prijzen rijzen de pan uit en mensen hebben toch nog altijd dezelfde behoeften dus word hetzelfde nog altijd gekocht.
Tot al het spaargeld op is en mensen geen geld meer hebben en dan er een heleboel koppen rollen in het bedrijfsleven omdat ze de lasten niet meer kunnen betalen omdat mensen meer voor de needs dan de wants gaan.

Alles is fors duurder de euro word steeds minder waard je krijgt steeds minder goederen voor je geld en je salaris stijgt in de veste verte niet zo hard als alle vaste lasten.

Een deel is ook omdat er mensen nu een mooi huis hebben met enorm lage hypotheek maar lang niet alles aflossen en dus een flinke duit over houden waar naar geleefd word. Over 20 of 30 jaar als deze afloopt komt de klap. Dan zitten ze allemaal met een huis waar geen hypotheek voor te krijgen is die nog betaalbaar is omdat alles duurder is geworden is en de rente weer hoger is en dus kan het zooitje wel eens gaan instorten.

Het lijkt wel f van dag tot dag leven de norm is en de problemen van de toekomst dan pas opgelost worden.
Persoonlijk mag er van mij liever gister dan vandaag weer een crisis uitbreken. Dat is goed voor de prijzen die dan zullen zakken naar een meer normaal nivo. Als de stijgingen nog 3 jaar zo door gaan dan moet ik iedere maand ergens vandaan geld gaan bijleggen om alles te kunnen betalen. Ik ben in 2 jaar tijd van +/-450 euro over per maand naar +/-275 euro over per maand gegaan en heb overal al op bezuinigd waar ik op kan bezuinigen. Per 1 januari loopt mijn 3 jarige energie contract af en ga ik van 62 cent per m³ gas naar 78 cent en van 18.4 cent per kwh naar bijna 23 cent en door een nieuw contract gaat ijn vast lever tarief ook met 65% omhoog en dus gaat mijn energie rekening fors omhoog en blijft er nog minder over.

Leuk die omzet voor bedrijven maar ergens houd het op.

Het feit dat e commerce blijft groeien zegt al veel. Het is immers vaak goedkoper en dus een steeds aantrekkelijkere optie.
en het gaat er niet op verbeteren. Experten waarschuwen voor een crisis in 2020. Alles zal nog duurder worden en de lonen zullen niet stijgen.
Belgen kochten in 2018 voor 8 miljard Euro in buitenland, waarvan 5.5 miljard bij Bol.com, Zalando, Amazon en Coolblue. 2,5 miljard euro bij aan fysieke grensaankopen in supermarkten in Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Go figure voor 2019

https://www.vrt.be/vrtnws...rd-euro-bij-buitenlandse/
Het is een ramp. De grote verdelers houden enkel een gamma aan met koloniale waren - en speeltjes voor de prutsers. Probeer maar 's een deftige camera te vinden bij vb. colishop. U komt van een kale reis terug.
Ik zou ook liever Belgisch kopen - maar het kan gewoon niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee