Onderzoek: Nederlanders gebruiken P1-poort op slimme meter nauwelijks

Nederlanders maken weinig gebruik van de P1-poort op hun slimme meter om inzicht in hun energiegebruik te krijgen. Uit onderzoek van Netbeheer Nederland, onder meer onder energieleveranciers, blijkt dat burgers te weinig geïnformeerd worden over de mogelijkheden.

Netbeheer Nederland deed onderzoek onder vijftig netbeheerders, overheden, en 'marktpartijen' naar het gebruik van de poort door consumenten. Daaruit blijkt dat slechts een vijfde van de Nederlandse huishoudens met een slimme meter de P1-poort ook daadwerkelijk gebruikt.

In Nederland moeten slimme meters voldoen aan de Dutch Smart Meter Requirements-standaard. Daarmee kunnen gebruikers met een RJ11-connector en een extern apparaat zelf de data van hun meter uitlezen en lokaal opslaan.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts weinig consumenten geïnteresseerd zijn in het aflezen van hun data. "Vooral hobbyisten zouden hierin interesse hebben", staat in het onderzoek. Consumenten zien het nut er niet van in en weten niet hoeveel energie ze ermee kunnen besparen.

Een ander probleem is dat de hardware er nog niet is of dat consumenten die niet weten te vinden. De netbeheerders zelf mogen geen afleesapparatuur aanbieden, waardoor klanten zijn aangewezen op hun energieleverancier of op opensourceprojecten zoals P1 Monitor of Domoticz.

De kosten van zulke hardware wegen volgens de ondervraagden wel op tegen de energiebesparing die ermee kan worden gerealiseerd, maar consumenten moeten beter worden voorgelicht over de beschikbaarheid van die mogelijkheden.

In het onderzoek wordt aangeraden dat de netbeheerders beter samenwerken met energieleveranciers om consumenten voor te lichten. Ook zou het gemakkelijker moeten worden de afleesapparatuur draadloos te maken, zodat de data via een app te bekijken is en niet per se via een hardwaredisplay.

Ook pleit het onderzoek voor meer internationale technische standaarden voor de poort. Er wordt naar België verwezen, waar onlangs de S1-poort werd geïntroduceerd die data met een hogere frequentie doorgaf. In Nederland stuurt de P1-poort in veel gevallen data iedere tien seconden door in plaats van in real time, al is dat met het nieuwere DSMR-5 elke seconde.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-06-2020 • 12:40

493

Reacties (493)

493
491
279
17
0
155
Wijzig sortering
Het meerendeel van de mensen interesseert het ook niet bijster veel en de slimme meter wordt toch al uitgelezen.

Dat gezegd hebbende...ze hebben het ook niet bijster aantrekkelijk gemaakt. RJ11 die hier normaal niet voor wordt gebruikt, een geinverteerd signaal waardoor je extra stappen moet nemen om het te kunnen verwerken op welke hardware dan ook en als je zover bent hebben ze opeens een bijzonder apart formaat gepakt waarvoor je onderhand regex'en uit de kast moet trekken om de data eruit te halen.

Wie dit heeft bedacht....Wat is er mis met gewoon een simpele seriele connectie die json, xml of van mijn part csv uitspuugt met duidelijke keys en values....
Het seriële signaal is gewoon TTL-niveau. Dat is altijd geïnverteerd, net als op een Arduino, Raspberry Pi of de TTL-kant van een RS-232 converter. Dus de uitgang voldoet aan een standaard die overal wordt gebruikt. De opbouw van de data mag dan geen JSON of XML zijn maar zit wel heel logisch in elkaar en de constructie van de nummering biedt de mogelijkheid om meerdere apparaten in dezelfde datagram te verwerken. Ook meerdere meters voor bijvoorbeeld gas en water etc. Net als bijvoorbeeld het NMEA-protocol, dat ook een eigen standaard is maar volstaat.

Wat betreft het uitlezen door niet-hobbyisten is zeker zo. Als je toestemming hebt gegeven, leest de leverancier elke maand de data uit en krijg je dat in een uitgebreid overzicht op de website en/of per email. Wie boeit het wat om de uitgelezen waarde elke 10 seconden te bekijken?
Kleine correctie, serieel op TTL is over het algemeen niet geinverteerd (5v/3v3 = logische 1, 0v = logische 0) daarin tegen, RS232 niveau serieel wel (+12 = logische 0, -12v = logische 1) de levels op RS232 niveau zijn redelijk tolerant voor lagere spanningen. P1 poort is hierop dus een uitzondering

De meeste P1 - usb kabels gebruiken een FTDI (FT232) waar het serial RX invert-bit is gezet in de EEPROM. Als je het op je arduino( of pi,...) doet moet je er een buffer tussen plaatsen die het signaal inverteerd. Bij veel P1 poorten moet je ook 5v aanbieden op de RJ11 om de interne optocoupler te voeden.
En daarom word het dus weinig gebruikt. ;)
Nou sterker nog, ik zou de hele conclusie omdraaien.

“blijkt dat slechts een vijfde van de Nederlandse huishoudens met een slimme meter de P1-poort ook daadwerkelijk gebruikt.l

Dat is echt veeeeeel meer dan ik had verwacht. Voor zo’n zwaar data need gehalte 1 op de 5 nederlanders die daar naar kijkt? Dat is imho een keiharde win.
Idd, 1 op 5 vind ik nog behoorlijk hoog! Als de bedoeling van de p1 poort was dat ze werd uitgelezen dan hadden ze het toch helemaal anders moeten aanpakken. Bvb een wifi module erin en een companion app om het te pairen zoals elk ander device waar je initieel niets mee kan aanvangen zonder een smartphone. Think Chromecast, Google home, etc.

Of al was het maar een USB-c naar USB-a/c connectie, waar je een laptop kon aanhangen of een USB stick kon inrammen. Alles, werkelijk alles zou bijna beter zijn dan de huidige setup met een rj11 poort en een serieel signaal. Ik snap eigenlijk niet goed wat men anders had verwacht.

Of er moet een vendor een plug and play versie gaan aanbieden, zoiets als een Smappee uitlezer (wat ook de bijnaam is van de S1 poort hier in België). Of netbeheer Nederland moet er maar voor zorgen dat er iets plug en play komt en de mensen het standaard aanbieden wanneer ze naar een digitale meter overstappen om adoptie te bevorderen...
Ik vind 20% van de Nederlanders, zeker als je alleen maar gebruik kan maken van open source projecten en er praktisch geen aandacht aan wordt besteed, ook heel heel erg veel!
tis niet 20% van de nederlanders.. maar 20% van de mensen die een slimme meter heeft... ik ga niet extra per maand betalen om een slimme meter te hebben, dat lijkt me nogal contra productief...
20% van de huishoudens. Waarschijnlijk is 1 persoon in het huishouden hieree bezig. Het aantal ligt dus nog lager.
Het zou mooi zijn als een slimme thermostaat deze gegevens ook gelijk zonder extra aansluitingen zou laten zien. Denk dat er dan veel meer gebruik van wordt gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Eyeliquid op 22 juli 2024 23:33]

Nou ik heb een “Plugwise Smile P1 “ (lan & wifi) apparaat om het uit te lezen met hun app en ook verbonden aan mijn Homey pro. _/-\o_


Jammer genoeg kan die niet mijn stadsverwarming uitlezen. :'(

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 22 juli 2024 23:33]

Ja, ik vermoed dat het onderzoek of conclusie niet klopt, als onder de Tweakers 1 op 5 al onrealistisch klinkt, welke normale burger heeft dan wel iets in die p1 ingeprikt.
Ik kan het me ook niet voorstellen BEHALVE als 1/5 zonnepanelen heeft en dacht dat hun app deze poort gebruikt voor de data.
Nou... je kunt een P1 naar USB kabel kopen voor onder de 15 euro. Een Raspberry Pi erbij en je bent klaar.
Nog goedkoper is een oude RJ10 kabel (4 contactpunten is genoeg voor de data) die veel mensen wel ergens hebben liggen aan één kant strippen en dan aan te sluiten op een ESP'tje van een paar euro die je in je meterkast hangt.

Voor de geïnteresseerde: https://github.com/jantenhove/P1-Meter-ESP8266
Bij veel P1 poorten moet je ook 5v aanbieden op de RJ11 om de interne optocoupler te voeden.
Is dat echt om de optocoupler te voeden? Wellicht semantisch, maar de standaard stelt hier een max aan van 10 mA (typisch 5 mA).

Pagina 14 van https://www.netbeheernede...e_meter_15_a727fce1f1.pdf

Is volgens mij alleen een signaal om data versturen te enablen, de daadwerkelijke Rx lijn mag meer stroom trekken.

En als je een RJ12 connector/kabel gebruikt is er ook 5V 250 mA beschikbaar om je monitor te voeden die niet eens wordt meegeteld met je stroomverbruik op de meter.

[Reactie gewijzigd door Koelbloed op 22 juli 2024 23:33]

- Als je hoogfrequente data hebt kun je "power disaggregation" algoritmes gebruiken om in één klap het energiegebruik van alle apparaten in je huis te kunnen zien (en dat is ook de reden waarom je niet wilt dat je energieprovider zulke hoogfrequente toegang heeft).
- Op vergelijkbare manier kun je met dit soort data ontdekken of een apparaat stuk aan het gaan is. De energieverbruikpatronen kunnen dan onregelmatigheden gaan vertonen.

Ik weet nog dat 10 jaar geleden Intel hier al mee bezig was. Met hun smart home prototype konden ze je bijvoorbeeld op basis van je werkelijke gebruik van je wasmachine, en het mogelijk binnenkort overlijden ervan, de meest energiezuinige wasmachine voor jouw huishouden aanbieden. Uiteraard zat hier dan ook meteen een verdienmodel omheen...
Wie boeit het wat om de uitgelezen waarde elke 10 seconden te bekijken?
Inderdaad. Het is kinderlijk eenvoudig om een p1 - usb kabeltje te bestellen en een raspberry pi of andere (oude) computer neer te zetten. De software ervoor bestaat. Maar voor de veel mensen is dit gewoon niet interessant. Je moet een datanerd zijn en er aardigheid aan hebben. De P1 Companion Standard is heel leesbaar, maat zelfs als hobbyist is elke 10 seconden onnodige resolutie. Zelf lees ik elke twee minuten uit, en daar doe ik al niet zo veel mee. En het is zeker veel te veel voor de meeste mensen.
Het merendeel van de Nederlanders heeft al moeite om de ziggo modem aan te sluiten, dus ik denk dat kinderlijk eenvoudig wat tegen valt. Daarnaast moet je op die computer dan een webserver draaien om de data in te kunnen zien... Het is niet alleen lastig, maar in de meeste gevallen daardoor ook onveilig. Een waarschijnlijk niet up to date computer op je netwerk hangen. De real time informatie lijkt mij juist wel nuttig voor veel mensen. Heel veel mensen weten namelijk niet wat de grote gebruikers zijn in huis. Als jij meteen kan zien hoe je verbruik toeneemt bij het inschakelen van bepaalde apperatuur geeft dat mensen de mogelijkheid om het verbruik te verminderen. (wat kost het om je TV aan te laten staan, die lamp met 4 halogeen bolletjes er in verbruikt stiekem best veel, led misschien een optie.. Etc...)

[Reactie gewijzigd door jobvr op 22 juli 2024 23:33]

Als extra data-verzameling om te zien of ik inderdaad beter andere lampen kan gebruiken kan het handig zijn om het extern uit te kunnen lezen. Alleen vind ik het zijn doel voorbij streven om extra hardware / stroomverbruikers neer te zetten om iets uit te lezen zodat ik stroom kan besparen. Functionaliteiten die ik in meer of mindere mate eigenlijk een taak vindt van de slimme meter zelf.

Is een betaalde push-service vanuit de netbeheerder in commercieel en praktisch opzicht geen betere optie om aan te bieden dan een aansluiting die dus blijkbaar maar zelden gebruikt wordt ? Netbeheerder blij met een ander verdienmodel, klant bespaart en heeft gemak, beter voor het milieu.
Dat ding is helemaal geen slimme meter, het registreert gewoon digitaal hoeveel stroom er voorbij komt en geeft je de gelegenheid om die direct via een display, via een seriële poort en van op afstand af te lezen.
Helaas hebben allerlei marketing mensen bedacht dat alles tegenwoordig als slim in de markt gezet moet worden, ook al zijn het de domste dingen.
Tja dom of slim kunnen we hem niet noemen wellicht. Maar wel functioneler dan de oude thermosstaat. De programma's en het op afstand bedienen is natuurlijk wel super handig. Dat het meer doet dan alleen maar aflezen van data is duidelijk, daarom vind ik het dus zo jammer dat er niet net even wat meer functies in het apparaat zelf zitten om hem compleet te maken. Het zal waarschijnlijk toch te maken hebben met de vraag. Als de gemiddelde Nederlander stroom heeft en zo af en toe kan aflezen en op afstand kan bedienen dan is het prima.
Alleen vind ik het zijn doel voorbij streven om extra hardware / stroomverbruikers neer te zetten om iets uit te lezen zodat ik stroom kan besparen.
Soms moet je investeren om te kunnen besparen.
Helemaal mee eens. Voor de gewone huis tuin en keuken gebruiker zou er een 10euro P1 naar WiFi dongle moeten zijn waar je real-time met een app je verbruik kan zien. Misschien is die er al (maar met een 10 sec interval dan) maar ik heb er niet naar gezocht, want mij mij thuis gaat het via Domoticz.
Ik hoef het niet iedere tien seconden te bekijken, maar realtime verbruik in combinatie met realtime opwekking kunnen vergelijken is wel degelijk handig om te zien wat je netto nog overhoud. Wij hebben nu een energieleverancier die 300KWh meer wil afrekenen op een maand. Terwijl we dat verder niet hebben gebruikt. Dan is het heel handig als je die data gewoon per x seconden in influx hebt staan.
"Wie boeit het wat om de uitgelezen waarde elke 10 seconden te bekijken?"
Mij. Elke seconde graag. En gelukkig heb ik dat. Kan ik precies zien wanneer er een apparaat inschakeld en weer uitschakeld.
Wat dacht je aan het gebrek aan goede, duidelijke en openbare documentatie?
Die is er :)
https://www.netbeheernede...e_meter_15_a727fce1f1.pdf

(oke duidelijk is wellicht weer een ander verhaal....)

[Reactie gewijzigd door n9iels op 22 juli 2024 23:33]

Wat is het voordeel ten opzichte van een dashboard / API vanuit je energieleverancier? Ik heb een slimme meter en kan tot op het kwarier mijn elektriciteit en gas uitlezen op de website.

Het is nogal omslachtig om te doen bij de meter zelf zo te zien. Dan wordt het dus al een principepunt voor de kleine groep mensen die én hun data willen inzien én dit per sé zelf willen regelen.

Prima dat het kan. Maar niet heel gek dat maar weinig mensen het doen, niet?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 23:33]

Maar niet heel gek dat maar weinig mensen het doen, niet?
Ik wil de stelling niet platslaan, maar om nou te stellen dat 1/5de van de huishoudens heel weinig is? Of dat het "nauwelijks" gebruikt wordt....Ok het kan wellicht altijd meer en beter, maar om het nu weinig of nauwelijks te noemen....

In theorie zijn dit toch ook al enkele miljoenen huishoudens.
Bij welke verhouding of aantallen wordt het stempel "voldoende" bereikt?

[Reactie gewijzigd door frenki op 22 juli 2024 23:33]

Ik kan mij eigenlijk helemaal niet voorstellen dat maar liefst 20% dit zouden gebruiken.
Ik ken helemaal niemand die dit gebruikt of uberhaubt interesseert.
De zonnepanelen kan ik wel volgens via een app, maar als ik 2 keer per jaar kijkt hoe die het doen dan houd het ook wel op.
Ze produceren namelijk niets meer als ik vaker kijk.
Naast elektriciteit zie je ook je gas verbruik, en heb zelf mijn water verbruik erbij gemaakt.
Super interessant om te zien wat je verbruikt hebt met douchen. Dat weer vergelijken met vorige week. Leuke grafiekjes enzo
Hoe doe je dat ?
Ik heb DSMR Draaien op een raspberry
Ik heb Domoticz draaien op pi4. En daarop een inductie sensor om het water te meten, staan veel tutorials online hoe dat te doen.
Dsmr kan dat leveren, heb ik ook
Ik denk dat je er rekening mee moet houden dat mensen met een toon dit standaard aangesloten krijgen. Die zijn er nog al wat. Ik heb zelf een losse toon gekocht en daarna geroot. Krijg mooie overzichtjes voor elke dag. Wordt jaren bewaard.
Helemaal mee eens. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat deze getallen kloppen.
In mijn hele netwerk* is er welgeteld 1 persoon die via de P1 poort data uitleest. Verder veel mensen die iets van Toon gebruiken of gewoon de data via de leverancier downloaden.

*mijn netwerk bestaat uit meer dan 5 mensen ;)
Uitlezen van meterstanden door de Toon gebeurt ook via de P1 poort, dus kans is groot dat veel mensen met een Toon bij die 1 op 5 zitten. Toon geeft vervolgens weer hoeveel watt er op dat moment wordt verbruikt (dus ik kan daar al aardig op zien wat de grote verbruikers zijn), en hoeveel gas en electriciteit je sinds middernacht hebt verbruikt. Ik geloof dat mensen die een abonnement erbij hebben vervolgens ook nog een stuk historie in kunnen zien (maar dat heb ik niet).

Ik zit er zelf nu over te denken een splitter op de P1 te zetten (ja, dat kan), en de P1 ook nog zelf uit te lezen om toch meer getallen te krijgen (maar ik ben dan ook databeheerder, dus heb graag getallen).
Dank je, dat wist ik niet. Dit is inderdaad een goede verklaring voor het percentage.
Ik had juist veel minder verwacht, juist omdat je er hardware voor moet aanschaffen. Ik ben het met je eens dat 1/5 best een mooi resultaat is.

Ik heb een ICS-2000 van Klik-aan-klik-uit voor mijn Zigbee en Klik-aan-klik-uit spullen te bedienen en die ondersteund de P1 poort . Anders had ik er ook niets aangehangen denk ik.
Anoniem: 112755 @frenki11 juni 2020 18:15
Mijn idee, 1/5 is in mijn ogen juist niet weinig.
Zelf gebruik ik de p1 poort ook. Ik wil namelijk mijn actuele verbruik/teruglevering zien.
Prima dat het kan. Maar niet heel gek dat maar weinig mensen het doen, niet?
Nee zeker niet gek. Eerlijk waar denk ik dat Tweakers dit ook een stuk leuker vinden dan de gemiddelde consument. Overigens ben ik wel benieuwd bij welke leverancier jij zit dat je het tot op het kwartier kunt uitlezen. Eneco i.c.m. Toon?

Ik denk dat het zelf uitlezen interessant is voor de mensen die vanuit de energie leverancier geen mooi dashboard hebben. Dit kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Er zijn veel kant en klare toepassing te vinden (energieverbruiksmanagers.nl) maar ook open-source projecten zoals DSMR Reader.

Mijn ervaring is dat zelf uitlezen, met name via DSMR Reader, veel uitgebreidere info kan opleveren dan een energieleverancier. Je hebt dan beschikking tot alle ruwe data en kunt dit combineren met andere data zoals temperatuur. Mocht je zonnepanelen hebben is het nog leuker omdat je dan echt real-time inzicht hebt in wat je panelen terug leveren t.o.v. wat je zelf verbruikt. Als je panelen dan ook nog verdeeld zijn over 3 fases krijg je nog meer bruikbare data. Vaak is het overzicht van een leverancier beperkt tot "verbruikt" en "teruggeleverd".

Helpt het met besparen? In mijn geval eigenlijk niet echt. Het is vooral leuk om te kunnen zien dat tijdens bijv. het koken de oven volledig van de zonnepanelen gaat. Het geeft dus vooral wat awareness over je huishouden.

[Reactie gewijzigd door n9iels op 22 juli 2024 23:33]

Het gaat erom wat der reden is dit uit te willen lezen.

Ik heb sinds een ruim jaar zonnepanelen, maar icm een klassieke draaischijf meter. Ik heb door het ontbreken van mogelijkheden op de omvormer, geen logbaar inzicht. Wel een app waarmee dat lokaal een beetje kan.

Toen we die panelen kregen ging ik elke dag braaf standen opschrijven. En nog steeds. Hoeveel heeft hij opgewekt en wat was de meterstand. Dus zo weet ik opbrengst en werkelijk verbruik. Per dag.

Maar ik zoek nog steeds gedetailleerde gegevens van verbruik. Om te zien wat er nou werkelijk gebeurt op ons elektrische net. Maar ik ben dan ook een beetje nerdy daarin. Ben door de beperkte mogelijkheden met een energie meter aan de slag gegaan. Per stopcontact dus.

Vroeger zette ik gewoon een lamp aan. Die lamp is gauw vervangen door een led exemplaar. Ons jaarverbruik is met een procent of 40 gedaald. Puur door zuiniger te leven en vervangen van sommige hardware. Omdat het een wedstrijd wordt als je die cijfers ziet.

Een gedetailleerder inzicht zou mij enorm helpen.

Maar de meesten? Interesseert ze minder of zelfs niet. Ik heb er althans maar weinig gevonden.
Het is ook een beetje de zinloosheid der dingen wat mij betreft. Energieverbruik wordt doorgaans ook niet heel volledig benaderd. Zelfs reclames blijven altijd maar over die stroomprijs roepen... terwijl 2/3e van je rekening uit gasverbruik bestaat.

'Gratis stroom!'... tja, bedankt. Ik heb ook zonnepanelen op het dak, en spaar daarmee wat stroom uit... maar om te zeggen dat je er rijker van wordt...?

En ja, je kunt je hele levenswijze aanpassen om dan per maand 3-4 tientjes op je gasverbruik te besparen. Dat is een keuze, maar die kun je ook zonder inzicht prima maken.

Interesse is inderdaad het sleutelwoord, precies wat je zegt. Als het inderdaad zo'n wedstrijdje is geworden, dan kan het echt wel leuk zijn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 23:33]

Hoezo heel je levenswijze veranderen

Vroeger bleef je lang op om de wasmachine op nachtstroom te laten draaien nu draait ie op je panelen als je die hebt

Ook je boiler vullen en opwarmen kan wanneer jij dat wilt Wederom om zonnepanelen en midden op de dag als he dat eilt

Er zijn altijd al mensen geweest die hun leven moesten of wilden aanpassen op basis van verbruik
Dat is niet veranderdd

De kosten voor aardgas echter wel en dat zal nog wel erger worden. Mijn tip als je nu een nieuw huis koopt of net aan het verbouwen bent denk dan electric
Klopt, als je een nieuwe start maakt is het zeker handig om erover na te denken.
Idd de zinloosheid der dingen…
Op mijn jaarafrekening betaal ik meer aan belastingen dan aan geconsumeerde E en/of G, waarom zou ik nóg zuinig(er) proberen te doen?
Heel veel energieleveranciers bieden het uitlezen per kwartier. Ook een Greenchoice bijvoorbeeld en een toon of andere ongein heb je er niet voor nodig.
hier bij vattenfall is het per dag in de online omgeving
https://www.vattenfall.nl...#/vf/mijn-verbruik/detail
en in de app per uur, dag en maand
Bij mij werkte de online mogelijkheid niet. Zal straks eens kijken met de app
je moet eerst regulier inloggen
en dan vraagt hij om toestemming om de data te verwerken
en dan werkt hij de volgende dag
(waar deze opt-in/out terug te vinden is als er niet geprompt wordt, weet ik niet)
dubbel

[Reactie gewijzigd door xtrme op 22 juli 2024 23:33]

Bij slimmemeterportal.nl kun je tegen betaling van €1.50 p/m je meter laten uitlezen en heb je data per kwartier en een portal waar je alles terug kan kijken.
Maar niet real-time. Elke nacht leest je netbeheerder de data uit uit je slimme meter - gas per uur, elektriciteit per kwartier en alles wordt uitgelezen uit de P4 poort i.p.v. P1 poort - en slaat de data op in een centrale database (TMR). ALs je een abonnement hebt afgesloten bij een zogenaamde ODA (optionele dienst aanbieder) en deze partij toegang hebt gegeven tot jouw meetgegevens dan kunnen ze dat die tonen.

Voor realtime moet je een kastje/rPI/miniPC hebben die de data uitleest en opslaat in een cloud dienst waarna je via een portal een (near) realtime overzicht krijgt.
Voor realtime heb je zeker gelijk. slimmemeterportal.nl heeft een dag vertraging...
Een cloud dienst als je zelf P1 uitleest is dan trouwens niet strict noodzakelijk. Je kan dit prima lokaal opslaan en lokaal tonen. Ik lees uit en sla op in InfluxDb en toon met Grafana de info (ook (near) realtime), data verlaat het pand dan niet.
Greenchoice biedt aan om kwartier data met een lichte vertraging uit te lezen in de app. Tevens bieden ze aan om met machine learning de data om te zetten in gebruik per category. Dit valt onder BOKS slim. En is tevens gratis. Bij veel andere leveranciers kost dit geld en of heb je dus hardware nodig op de genoemde poort. Boks slim heeft 30 dagen nodig om je verbruik te leren kennen en in te delen. Werkt ook op de gasmeter.

Er zijn ook onafhankelijke software/website diensten aanbieders die dit voor je kunnen doen als je ze toestemming geeft de slimme meter uit te lezen. Deze kosten veelal een paar euro per maand.
Ik heb Greenchoice en moet zeggen dat die app wel handig is als je meer detail wilt over je verbruik. Maar.... de gas-uitlezing is echt maar 1x per uur, vaker kan niet. Als ik in de Greenchoice app per dag mijn verbruik monitor dan zit er een vertraging in (enkele dagen voor electra en soms wel een week voor gas) en dat werkt dus niet voor mij. Omdat ik zonnepanelen heb wil ik tenminste het eerste jaar van opwekking goed in de gaten houden wat ik opwek, wat ik direct verbruik en wat ik teruglever om te zien of de berekening van opwekking en besparing wel klopte. Alleen verbruik en teruglevering moet ik uit de slimme meter halen, opwekking uit de app van SolarEdge. Op de P1 heb ik een Smile van Plugwise aangesloten en met hun app zie ik wat de meter registreert "live" dus geen vertraging voor electra en gas standen. Ik zie dat de Greenchoice app sjoemelt en in hun eigen voordeel afrondt en heb zo al meerdere keren gezien dat ik als consument benadeeld werd door hogere verbruikscijfers i.c.m. minder teruglevering. Per maand is dat enige euro's maar het klopt gewoon niet wat de energieleverancier doorberekent. Zonder P1 uitlezing zou je dat nooit ontdekken. Ik ontdekte ook dat gasverbruik piekte rond 6 uur 's morgens... even nadenken en dan weet je dat je CV de boosdoener is... thermostaat niet zo laag in de nacht en voila 27% gas besparing ;) Heb je dat allemaal gedaan dan zal het nut van zo'n P1 uitlezing wegebben dus tja.. is het de aanschaf van zo'n Plugwise P1 Smile waard voor de gemiddelde consument of alleen voor de hobbyist?

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 22 juli 2024 23:33]

Bedankt voor de tip. Ik wist niet eens dat ze dit hadden. Ik heb het aangezet en de app heeft 3 dagen nodig om m'n verbruik te leren.

Ik gebruik nu de energy manager van Homey. Hier het totaal verbruik combineren met de productie van m'n zonnepanelen en het verbruik van individuele apparaten op basis van een opgegeven gebruik of gemeten door een smart plug.
Het werkt nog niet optimaal, maar het geeft een redelijk goed beeld.
Ik had na Boks Slim, Boks Live aangevraagd. Dan krijg je een leuk apparaatje om in die P1 poort te prikken en live je verbruik te meten...

Blijkt het niet goed om te kunnen gaan met zonnepanelen want kan teruglevering niet goed registeren.

Tja... Nutteloos apparaatje in dat geval, maar weer teruggestuurd.
Vandebron kan dit ook idd, elk kwartier. Gas en electriciteit. Mooie grafiekjes op de website. Zonder toon of een of ander apparaat.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 22 juli 2024 23:33]

tja wil je besparen op elektra gebruik, dan heb je eigenlijk geen slimme meter nodig, maar een gezond stel slimme hersenen. ;)
(ik bedoel niks naar jouw kennis of zo hoor, ik spreek in algemeen zin, ik bedoel er jouw niet mee. ;) )

als je de data niet kunt interpreteren die uit een slimme meter komt omdat je niet slim genoeg bent.
tja, dan maakt het gewoon niet uit welke meter je ook hebt, het zal gewoon weg niet werken.
hoe vaak ik nog mensen moet uitleggen dat een oven van 3000W vaak per jaar minder kWh gebruikt als een lastige settop box die 20W trekt (die je niet uit kunt zetten).

20W x 24 uur x 365 dagen / 1000= 175,2kWh per jaar.
grof weg als ik een bevroren pizza verwarm kan ik met 175kWh
staat de oven 15 minuten aan per pizza (1/4 van een uur), dus 3000/4/1000=0,75kWh
175 kWh / 0,75kWh =233 pizza per jaar wat je met het zelfde vermogen doet. (ik word al ziek als ik denk dat ik zo veel pizza moet eten per jaar.)

zolang mensen dit niet begrijpen, dan is iedere meting zinloos. ;)
het grote verbruik bij veel mensen zit niet in zware apparatuur, maar ik juist de kleine dingen die erg veel aanstaan of zelfs niet uit kunnen.
soms ook wel het sluipverbruik genoemd. ;)

(ander voorbeeld: als je aan mensen vraagt hoeveel kWh en of m3 gas gebruik je per jaar.
dan krijg je een antwoord 80€ per maand. of te wel mensen hebben echt geen idee hoe het werkt. ;) )

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 23:33]

Goede berekening, hoewel je misschien wat mensen op hun tenen trapt. Of het niet snappen is? Ik denk ook luiheid en gemak. Een vuistregel is 1 watt sluipstoom kost 2 euro per jaar (1wx24hx365x0,25eur/kwh). Ik ben benieuwd wat de STB's (Set top boxes) hier verbruiken, ik heb bij aanschaf hier vooraf geen info over gekregen ondanks vragen, plus dat als het je niet aanstaat, jammer dan. Maar jouw 20 watt dat is dan ca 40 euro per STB per jaar.

Mensen in mijn buurt/omgeving snapten ook niet dat de uitfasering van analoge TV zo milieuonvriendelijk is. Of willen het niet weten? Ik had 4 analoge TV's aangesloten, die niks verbruikten als ze uit stonden. Wel een antenne versterker. Door de aanbieding toch maar 3 STB's (Set top boxes) besteld, trouwens nog steeds een teruggang t.o.v. 4, en die derde niet teruggestuurd toen de actie over was. Heel gemakkelijk, maar ondertussen staat er ook nog extra switches voor aan, een oude router voor de oude wifi, "always on" vreet stroom (naast het abonnement van 70 euro terwijl kabel TV vroeger 20 euro was maar dat is de vooruitgang - glasvezel die ook altijd aan staat (NT en Experiabox).

Het is een enorm milieu onvriendelijke keuze dat die STB's eigenlijk standaard aan staan. En waatom de NT en Experiabox niet in de nacht uit? "Beheer" ?.

De meeste STB's staan hier samen met de TV aan een stekkerbak met aan/uit knop en ook de oude wifi router. Kan ik iedereen aanraden, lekker 's nachts uit wat uit kan.

Nog mooier was een STB met een relais die na 2 uur inactiviteit zichzelf echt uit zet. Maar die extra kosten betaalt KPN niet, en jij wel dat ie er niet in zit. Ik heb mijn punt bij KPN proberen te maken, maar het interesseert ze geen ruk.
ach, soms moet je iemand op zijn tenen trappen voor hij wakker word. ;)
(maar subtiliteit werkt soms ook, heb het verder tegen niemand dus mocht van mij wel eens subtielloos.)

de vuist regel vind ik wel erg veel afwijking hebben.
1x24x365/1000=8,76kWh
nu betaal ik 0,22€/kWh.
dus ik reken even met de nu prijs.
8,76 x 0,22 = 1,93€ per jaar.
dan kun je denken dan zit die 2€ aardig in de buurt, maar dat valt tegen.
elke particulier krijgt ook nog +/-527€ korting op zijn rekening, en die moet je eigenlijk wel mee nemen.
dit is wel afhankelijk van je gebruik in kWh per jaar, dus voor iedereen anders.
maar grof weg (met gemiddelde genomen) betalen we dus maar 0,17€/kWh.
(persoonlijk omdat ik maar 1 kWh per jaar gebruik, lol.
kost mij dus 1kWh per jaar +/- -240€ (ja je leest het goed - en dit na alle vastrecht kosten }> )
8,76 x 0,17 = 1,50€ per jaar per watt.

maar goed misschien wel een beetje seksueel mieren mishandelen (mierenneuken).
voor een vuist regel is het maar net wat je wil. ;)

de STB had ik als voorbeeld gepakt, maar mag je vervangen voor elk ander apparaat.
alleen in de EU wetgeving is er gezegd dat elk apparaat wat een stand-by functie had, die mag dan niet meer gebruiken als 2W, alleen voor STB's hebben ze een uitzondering gemaakt in de wet.
die mochten nog gewoon naar 20W gaan in stand-by.
(dit kan zijn veranderd, wetgeving is nu al een heel aantal jaren terug ingevoerd, en ik ken echt niet elke STB, dus meet ze eens na dan weet je het zeker.
moderne apparaten hebben vaak een flink lager sluipverbruik als wat oudere apparaten, hoeveel dit al is veranderd in jouw huis is persoonlijk.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 23:33]

Anoniem: 579177 @migjes11 juni 2020 16:55
als je de data niet kunt interpreteren die uit een slimme meter komt omdat je niet slim genoeg bent.
Dus de meeste mensen zijn hiervoor 'niet slim genoeg'? Dan kunnen we ook stellen dat jij niet slim genoeg bent omdat je een oven alleen maar gebruikt om een diepvries pizza op te warmen en blijkbaar niet in staat bent er culinaire recepten mee te bereiden.
Elektrotechniek is best wel abstract en lastig voor de meeste niet-techneuten. Of het interesseert ze geen zier.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 579177 op 22 juli 2024 23:33]

jep hier zeg je dus het zelfde als ik. :P

(ik heb niet alles wat jij hebt dus pak er alleen deze even uit.)
game PC die is bij mij maar 80W in desktop mode, een 300W in game mode (oudere videokaart) maar in de nacht is die maar 1,2W. max 300W
koelkast/vriezer die is bij mij maar 1W, met 2 piekjes per uur naar de 500W. max 500W
wasmachine, 1900W oke <1kWh per was beurt (niet eerlijk mijn wasmachine word gevoed met warm water.)
combi-oven jappa een klapper van 3400W bij mij.

jaar gebruik
game PC = 380kWh
koelkast/vriezer = 200kWh
wasmachine = 90kWh
combi-oven= ???? lastig te meten door mij, is net te veel power om dit netjes te kunnen meten.
maar heb wel een maand een kWh meter van ABB er tussen gehangen, maar dat gaf nog geen 10kWh aan, dus grof weg 120kWh per jaar.

dus grootse apparaat in W = vaak kleinste verbruik per jaar.
vermogen is maar 1 punt, tijd die je het gebruikt is vaak een belangrijker punt.
na 15 minuten is mijn pizza wel warm (0,75kWh), maar na 4 uur(1,2kWh) kan ik best nog aan het gamen zijn.
daar is het waar het om gaat, de tijd duur dat je iets doet (op vol vermogen) is snel belangrijker als het max vermogen.
zoals veel ijskasten 500W zijn maar niet per jaar 4380kWh gebruiken.
als je dat niet begrijpt, zeggen de gegevens uit wat voor meter dan ook zinloosheid.

(dan zou je mijn warmtepomp moeten zien, die slobbert per jaar een 1800kWh op, met maar 300W max. }> )

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 23:33]

DSMR reader werkt heel mooi inderdaad en verdiend zeker een vermelding.
Wel jammer dat je die data niet krijgt van de energieleverancier (mijn geval Eneco) ; alleen via de website.
Maar downloaden slechts per dag....
ze kunnen het niet... Ik vind het eigenlijk een gevalletje mbt GDPR/AVG; ik wil mijn data in kunnen zien...
Eigenlijk krijgt de energieleverancier de data van jouw: jouw meter, jouw data.
dat is inderdaad een punt :D Maar neem t niet weg dat zij die data opslaan en ik wil de gegevens (recht op inzage) kunnen opvragen in een bestand, niet website

edit: ik zou meer geïnteresseerd zijn om via een API de meter uit te kunnen lezen van de netbeheerder. Dat zou toch ook moeten kunnen (leveranciers kunnen dat ook); dan hoef ik geen draadje te trekken naar de meter.

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 23:33]

Als ik het goed begreep van één van mijn buren, biedt de Eneco App (sowieso in Android) minstens ieder uur inzage in je verbruik. Kan zijn dat dit inmiddels vaker is maar ze bieden het dus ook in de app.

Toevallig gezien op z'n telefoon nadat we 1 1/2 maand geleden zonnepanelen op de daken hebben laten leggen.
ze kunnen het niet... Ik vind het eigenlijk een gevalletje mbt GDPR/AVG; ik wil mijn data in kunnen zien...
Dit soort meetgegevens zijn echt onmogelijk naar een natuurlijk persoon te herleiden, dus zijn ze geen persoonsgegeven, dus heeft het echt niets met GDPR te maken.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 22 juli 2024 23:33]

behalve dat ik het recht heb om te weten welke data ze van mij hebben; en dat willen/kunnen ze niet opleveren volgens de AVG richtlijnen. Ik moet alle data gekoppeld aan mij kunnen opvragen.
Electronisch dan he, in een mooi bestandje. Niet via een website of zo

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 23:33]

De AVG gaat over data die herleidbaar is naar een natuurlijk persoon. Dat is dit soort metergevens niet. Van 'data over mij' is hier dan ook geen sprake.
Je volgt me niet denk ik.
De AVG zegt ook dat ik alle vergaarde data rondom mijzelf kan opvragen bij deze partij. Dat die data zelf niet direct naar mij te leiden is niet relevant, maar hij is wel gekoppeld aan mijn account.
Alsgoogle bijhoud dat ik bepaalde websites bezoek, kan ik dat in het kader van AVG gewoon opvragen. "Een" website zelf is ook niet herleidbaar naar mijzelf als natuurlijkpersoon (tenzij het mijn eigen website is....)
Je vergeet alleen dat de data die ze verzamelen ook voor Eneco waardeloos is als ze het niet kunnen koppelen aan je contract en dus je naam/adres e.d. Dus uiteindelijk zou je denken dat het wel onder deze wetgeving valt.
Via toon krijg je de data real time vanuit de p1 poort van je slimme meter.
Om je data in te kunnen zien is de P1 poort.

Daar kan Eneco niet standaard bij. Eneco moet een kastje leveren en jij moet Eneco autoriseren (noemen ze ondertekenen slimme meter mandaat) om via dat kastje (of Toon) de data naar Eneco te sturen die het in een klantportaal kan tonen.

Als je de data opvraagt via de p4 poort, ondertekenen je ook een mandaat, maar is de data die van gisteren.
Check , weer wat geleerd P4 poort _/-\o_
In de meterkast zie je op je meter een display, daar kun je de hele dag naar kijken en is geheel GDPR proof want je kunt het afplakken of achter afgesloten duur plaatsen en soms zelfs het display uitzetten.

Eneco krijgt jou data niet van de netbeheerder, maar pas al jij ze daarvoor mandateert. Pas dan kan Eneco jou data inzien. Dit behoudens de wetgeving die toestaat dat Eneco eens per maand één stand doorkrijgt (dus niet per kwartier) zodat ze jouw verplicht een verbruiks en kostenoverzicht kunnen sturen.
Omdat de goedkoopste energieleveranciers dat niet aanbieden. Ik ben net overgestapt van Oxxio, waarin je in de app alles heel mooi kan inzien, naar een leverancier die een paar honderd Euro goedkoper uitkomt per jaar, maar niet zo'n fancy app heeft. Dus een Plugwise Smile gekocht en die aan de P1 gekoppeld. Nu heb ik onafhankelijk van de leverancier altijd inzicht. Bijkomend voordeel, dit kan ik koppelen aan m'n domotica.
Zonder me nu snel in plugwise te verdiepen (ben stiekem gewoon aan het werk :P), kan je die lokaal op je Home Assistant aansluiten? Dus zonder de plugwise app en zonder internet direct in je domotica?
Ik denk vooral het realtime uitlezen dat veel leveranciers niet bieden op hun website. Wij zitten bijvoorbeeld bij Huismerk waar deze data altijd minstens een dag achterloopt.
Elke nacht wordt het geheugen van de slimme meter uitgelezen door de Netbeheerder; noemen ze ook wel het uitlezen van de P4 poort en slaat het op in een database. Huismerk energie kun jij mandateren om jouw data in de vroege ochtend op te halen en te displayen in een klantportaal.

De P4 poort is geen fysieke poort, maar een virtuele poort die de netbeheerder (en alleen hij) kan uitlezen. De Netbeheerder is ook eigenaar van de slimme meter. Jij betaald huur (zit als onderdeel in de capaciteitskosten en wordt niet apart benoemd op energiefactuur).

De P1 poort is de poort waar je als klant (van de netbeheerder) een kastje op uitlezer aan mag hangen. Elke paar seconden de in gebruik zijnde capaciteit bepaald en elke 15 minuten wordt een meetstand (piek/dal/teruglevering piek/dal) in het geheugen opgeslagen (voor gas is dat elk uur).

Via huismerk energie kun je alleen de standen inzien per kwartier en uur. Er zijn ook genoeg energiebedrijven die zelfs maar 1 stand (en verbruik) per dag laten zien.
Volgens mij is het de bedoeling dat we in de toekomst apparaten gaan in en uitschakelen wanneer er sprake is van schaarste of overschot op het energienetwerk. Op deze manier kan het netwerk vraag en aanbod veel beter op elkaar afstemmen.
Denk bijvoorbeeld aan de elektrische auto die sneller oplaadt tijdens een zonnige dag, of de warmteboiler die overbodige elektrische energie eerder omzet naar warmte dan het op de huidige manier zou doen.
Nee uitschakelen van apparaten mag noch je energieleverancier, noch je netbeheerder doen. Daarvoor is geen wetgeving. Netbeheerders moeten maar zorgen dat ze voldoende stroom leveren aan een huishouden of dat het net de lokale opwek voldoende aan kan. Ten hoogste kun je uit vrijwilligheid meedoen aan smart charging van je elektrische auto (eventueel kan de aanbieder van smart charging je daarvoor een vergoeding geven). Grotere bedrijven kunnen wel verplicht worden hun zonnepaneel installatie 'tijdelijk' af te koppelen van het net.

[Reactie gewijzigd door xavalon op 22 juli 2024 23:33]

Waar in mijn bijdrage zeg ik dat de netbeheerder of energieleverancier dat doet? Misschien even lezen voordat je iemand aanvalt op een standpunt dat niet wordt ingenomen.

Om nog even inhoudelijk te reageren :*) :
1. Ik heb het over de toekomst. Wet en regelgeving kan wijzigen.
2. Consumenten kunnen gestimuleerd worden om dit zelf te doen. Bijvoorbeeld door variabele tarieven. Met slimme meters is het mogelijk om energietarieven per dagdeel te hanteren.
3. De vraag is nog maar of we een keuze hebben. In Nederland hebben we een goed netwerk waarbij storingen zeer incidenteel zijn. Deze garantie is er voor de toekomst niet. Wellicht worden we wel door schaarste gedwongen om thuis maatregelen te nemen om het netwerk niet te overbelasten.
I am sorry, inderdaad niet goed je bericht gelezen.

Ik werk in de energiewereld en ben aardig op de hoogte van de ontwikkelingen. Wetgeving kan altijd wijzigen. In Nederland loopt het maken van wetgeving altijd minimaal 2 jaar voor op de implementatie. Er is vooralsnog geen sprake van wetgeving voor capaciteitssturing voor huishoudens. Energiebedrijven zijn wel 'flex diensten' aan het ontwikkelen voor de grotere bedrijven.

Het totale energieverbruik in Nederland daalt jaar op jaar. Dat komt niet zozeer doordat consumenten (maar ook bedrijven) actief besparen, maar vooral doordat apparaten minder energie verbruiken. Jouw tablet verbruikt aanzienlijk minder stroom dan je PC. Doordat je nu uren op je tablet zit, bespaar je stroom op je PC die je dan uit hebt staan (oke teveel tweakers hebben hem nog dag en nacht aanstaan). De LED lamp is veel zuiniger dan de gloeilamp die je vervangt. Je nieuwe setop box van Ziggo/KPN/tmobile/Whatever is veel zuiniger dan de oude. Heb sinds vrijdag een nieuwe koelkast en die verbruikt nog 67kWh (A+++) op jaarbasis (=circa 15 euro aan stroom per jaar). Veel zuiniger dan de vorige koelkast. etc etc.

We betalen in Nederland flink voor het in stand houden van het netwerk met behoud van leveringszekerheid (de hoge betrouwbaarheid). Kijk maar naar wat je per jaar betaald aan capaciteitstarief. Netbeheerders hoeven geen winst te maken (want semi-overheid). Toezichthouder ACM heeft geconstateerd dat de netbedrijven voldoende inkomsten hebben tegenover de investeringen. De afgelopen jaren en komende jaren is er daarom geen substantiële aanpassing van het capaciteitstarief geweest voor huishoudens. Het is uiteindelijk de ACM die goedkeuring geeft voor de capaciteitstarieven die de Netbeheerder mag rekenen. 1 netbeheerder moet voor 2020 een prijsdaling gaan doorrekenen i.p.v. kleine stijging.
Het verschil is dat je zelf alles in de gaten kan houden.

De leverancier wil namelijk alles naar de APP Porten. en de Apps zijn niet altijd even fijn in het gebruik.
eerst kon ik namelijk bij Oxxio gewoon online alles bekijken, nu moet alles via de app.

ik wist wel dat de P1 poort dingen bestonden maar niet hoe je het moest opzetten, omdat het enkele jaren geleden nog alleen via een Arduino kon
De voordelen?
- Privacy. Ik wil mijn data liever fysiek in mijn eigen huis houden. En als het ff kan ook zelf kiezen welke software erbij kan. Vervolgens kies ik voor open source projecten die ik vertrouw. Niet een of ander vaag ontransparant online systeem van een commerciële leverancier.

- Resolutie. Ik kan de data elke 10 seconden uitlezen. Dat betekent dat ik met mijn telefoon in mijn hand een apparaat aan zet en vrijwel meteen zie wat dat apparaat verbruikt. Ik kan vervolgens grafiekjes maken, en op die grafiekjes bijvoorbeeld terugzien wanneer de compressor van mijn vriezer 's nachts aan en uit springt. En nog veel meer andere dingen.
Gas tot op het kwartier? Volgens mij wordt fe gasmeter wordt max 1x per 4 uur uitgelezen in verband met de batterij in de gasmeter. Die is anders te snel leeg.
Ligt ook een beetje aan je netbeheerder en type gasmeter volgens mij. Ik zit hier in Enexis gebied met Greenchoice als energieboer... zij kunnen dat hier 1x per uur uitlezen voor gas, zeggen zij. Ik merk dat de Greenchoice app wel een dag of meer achterloopt voor gas-verbruik tov Electra uitlezing
Dat ding is helemaal niet slim, het is gewoon een domme meter die registreert hoeveel elektriciteit er voorbij komt.
De seriële poort geeft je wel de gelegenheid om er een slimme toepassing aan te koppelen.
Bvb, als de saldering afgeschaft wordt, zou je apparaten zodanig kunnen aansturen dat je maximaal de energie die je met zonnepanelen opwekt, zelf gebruikt
Leveranciersafhankelijkheid.

De data, haar resolutie en format worden bepaald door je energieleverancier. Wissel je van leverancier heb je met wat geluk ook een dashboards, maar dan met een andere formatting en resolutie.

Heb je pech doet die nieuwe leverancier niets met dashboards en is dat bij de switch aan je aandacht ontsnapt. Hecht je daaraan, dan zie jezelf gedwongen te zoeken naar een andere leverancier met dashboardservice.

Een dashboardservice die je natuurlijk indirect als klant zelf betaald. Als je dan toch moet betalen kan je het maar beter meteen zo regelen dat het precies zo gebeurt als dat jij het wilt.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 23:33]

Nou, implementatie is blijkbaar een dingetje. Ik heb een paar jaar geleden een Qbox van Qurrent gehad. Mijn slimme meter destijds had geen P1 poort dus ging de registratie met het ledje. Dat heeft een jaar of zo gewerkt, toen kreeg ik een nieuwe slimme meter.

Die nieuwe meter had een P1 poort, hoera! maar naar toen bleek een nieuwere versie van het protocol, de Qbox snapte er niets van. Het koste de ontwikkelaars een half jaar om het te implementeren. Daarbij werden gewone Qurrent abonnees ingezet als tester want dat konden ze blijkbaar ook niet. Bottom line is dat het protocol of niet triviaal is om te implementeren of de makers van Qbox zijn incompetent. Ik denk even het eerste want dat laatste kan ik me eigenlijk niet voorstellen., tenminste....

Overigens werkte de Qbox met een backend server bij Qurrent en een App en dat was ook geen succes. De server lag er heel vaak uit. Nadat ze eindelijk die P1 poort aan de praat hadden (half jaar zonder data...) lag vervolgens de verbinding met de server er om de haverklap uit. Dus na nog een half jaar heb ik het weer in de doos gestopt en retour gestuurd naar Qurrent.

Als ik ooit nog weer eens iets op die P1 poort aansluit dan:
- Iets dat open source is met een community die problemen als hierboven met het P1 poort protocol veel sneller op kan lossen dan een half jaar
- Iets wat niet gebruik maakt van een centrale server ergens maar gewoon op mijn eigen NAS of zo logt of op het apparaat zelf, met open toegang

Hoe dan ook, eenvoudig is het blijkbaar niet.

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 22 juli 2024 23:33]

Nou... het uitlezen van die P1 poort kan met een Python script van ongeveer ~200 regels. Ik zeg er eerlijk bij dat ik niet de ins en outs ken, maar extreem ingewikkeld is het uitlezen niet.

De manier hoe de data wordt aangeleverd door de meter (het format) is volgens mij wel wat ingewikkeld. Dus ik kan mij voorstellen dat het verwerken van de data die uit de meter komt een heel ander verhaal van complexiteit is. Zeker als de apparatuur en backend gebaseerd was op de vorige versie van het protocol.

[Reactie gewijzigd door n9iels op 22 juli 2024 23:33]

The power consumption of the P1 circuitry shall NOT be included in the register valuesof the Electricity meter
Even kijken hoe ik de droger op 5v aan kan sluiten, brb
Totaal ongeschikt voor consumenten idd.
ha,ha, duidelijk en dan ook nog in een technisch Engels waar kaaskoppen normaal geen brood van eten.
En boven elke pagina een groot logo Netbeheer Nederland zetten. Heerlijk toch :D .
Pardon? Die hele DSMR spec is openbaar en makkelijk te vinden. P1 specificaties vind je hier bijvoorbeeld.
Anoniem: 426269 @Nieknikey11 juni 2020 13:11
LOL, bij het zien van die index met inhoud houd het al op voor mij. :)

En nu graag in 2 regels. Die telefoonstekker, die moet in de slimme meter en waar moet de andere kant in? In een nieuw kastje ofzo? Of in je computer in een nieuwe insteekkaart? Zo ja, welke?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 22 juli 2024 23:33]

Ja daar heb je dan helaas een valide punt... De andere kant moet in een apparaat dat seriele input snapt. In praktijk is dat voor de hobbyisten dus een Arduino of omvormer naar een USB signaal die je dan weer in een Raspberry Pi steekt. Wat je met dat signaal doet kun je vervolgens zelf bepalen, en gelukkig zijn er veel open-source projecten die je daarmee kunnen helpen.

En als consument kijk je op energieverbruiksmanagers.nl en zoek je wat leuks uit.

[Reactie gewijzigd door n9iels op 22 juli 2024 23:33]

Raspberry Pi heeft ook gewoon een seriële aansluiting, dus je hebt niet perse USB nodig ;)
Nou dat is niet super moeilijk te vinden: https://www.robbshop.nl/s...kabel?sqr=slimme%20meter&

Die data kan je met verschillende tools uitlezen.
ik wist niet eens dat er een poort opzat die ik zou kunnen uitlezen.
Het was heel anders geweest met een USB, Bluetooth, NFC, Wifi. Waarom in hemelsnaam een RJ-11? Bij mij ligt het onderin een doos, rijp voor de kringloop
Zelfs dan... Een gemiddeld gezin komt niet verder dan Facebook, youtube, wat muziek en een tekstverwerker op hun PC als ze uberhaupt nog een PC hebben want de smartphone en tablets hebben in veel huishoudens de PC en laptop verdreven.
WiFi zou de beste optie geweest zijn om vervolgens met een webinterface te benaderen.
Ik zie inderdaad ook niet zo goed voor mij dat een gemiddeld gezin gebruik gaat maken van de p1 aansluiting. Alleen al bij naam haken veel mensen af; veel te technisch.

Ik denk dat een webinterface al te lastig is. Hoe vaak zie jij een gemiddeld persoon bijv. In de webinterface van de modem/router kijken?

Een App die gekoppeld is aan de de database van de energieleverancier is volgens mij het meest laagdrempelige.
Voor meer privacy een “Slim” apparaat aan de muur die het verbruik in de gaten houdt inclusief het regelen de verwarming. Daarmee zal het percentage iets stijgen.

Dan nog denk ik dat een groot deel van de bevolking best al bewust bezig is met duurzaamheid en/of energiebesparing. Het blijft een persoonlijke afweging tussen comfort en besparen en uiteraard de prijs van iets.
Apps zou kunnen maar het probleem van een app is dat ze niet tijdloos zijn als ook universeel zijn, de app programmeur moet met alle OS versies mee gaan terwijl een web interface het meest universele is wat je kunt verzinnen mits gebruikmakend van goede HTML standaarden.
Nog nooit gehoord van de “Plugwise Smile P1” ( kan via lan of wifi)
en de app erbij gehoord volgen O-)

Met mijn Homey Pro werkt die ook samen. Ik krijg elke 18 minuten van homey mijn via spraak (als ik niet slaap of weg ben) maar ook altijd via een notificatie oo mijn telefoon en op mijn “LaMetric Time” clock het verbruik te zien/doorgegeven. Zo geb ik altijd een gevoel hoveel ik stroom verbruik.
Wil ik meer of nauwjeuriger het . Dan via de plugwise/smile app op mijn telefoon.

Ik heb trouwens echt op elke stopcontact een fibaro (tussen)stekker die ook best het verbruik meet. Op apparaatniveau te meten gebruik ik voor vele apparaten de innr sp120 stekker/plug. Deze stekkers zijn asn mijn Homey Pro verbonden en rapporteren daar het stroomverbruik (onde het tablad “energie” in de homey app.
En voor vele apparaten gebruik ik een stekkerdoos (van APC) met een Master(-slave) opstelling.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 22 juli 2024 23:33]

Al die protcollen zijn een stuk complexer / moeilijker te implementeren dan RJ-11, plus er zitten licentiekosten bij elk van die technologieën.
Ik heb anders een rj11 naar usb kabel op mijn raspberry pi zitten waarmee ik met domoticz mijn energie verbruik en opbrengst meet.

En toon doet het anders ook wel prima dacht ik.
RJ11 met RS-232 is tijdloos. NFC/WiFi/Bluetooth/NFC wijzigt jaarlijks.
En het kost niet veel. Een optocoupler en een super simpele stekker.
Over 15 jaar is RJ11 TTL nog valide.
Als het bluetooth was zou men zeggen: "Bluetooth 4?! Wat is dit voor antieke prut, hoe moet ik dit nou uitlezen."
Nou ik heb mijn “Plugwise smile P1” versie 2 met lan en/if wifi sinds dat die uit is. Dus al vele jaren.
Maar deze heeft wel 802.11g, en dat is inmiddels antiek.
Zolang het betrouwbaar werkt. :Y)
En trouwens kun je ook de lanpoort gebruiken zoals ik ook. O-)
Heb zo if zo een 5poorts switch in mijn meterkast. _/-\o_
Ja, een ethernetpoort is ook best wel tijdloos. Maar veel omvangrijker met implementeren en gebruik.
Een beetje tweaker weet toch een kabelgoot naar elke kamer/uithoek van zijn domicil te leggen en er minstens een lankabel te trekken. :Y)
Bovendien is bedraad is altijd beter resp. de beste keuze. 8-)

Ik krijg wel een beetje het gevoel dat jij steeds naar een nadeel blijft zoeken in alles. |:(
Ik bedoelde dat meer vanuit het oogpunt van LandisGyr o.i.d.
wat moet de kringloop nou daar weer mee?? :+
Bij JSON,XML en CSV maak je de output direct een stuk zwaarder en domein specifiek. Ik kan mij voorstellen dat je daardoor ook direct een zwaardere (en waarschijnlijk duurdere) CPU in een meter moet zetten. Daarnaast heeft het signaal dat er nu uit komt ook de mogelijkheid tot een CRC controle wat weer data integriteit garandeert.
De CRC controlle gebeurd op serieel niveau, welke data je eroverheen gooit is daarvoor niet relevant (en ook in json/xml had je extra checksums kunnen zetten).
Valide punt. Ik heb geen idee hoeveel lastiger/zwaarder het zou zijn om een JSON object eruit te gooien i.p.v. seriële data. Kan mij voorstellen dat als je met meer low-level apparaten wilt connecten een seriele verbinding weer verdelen heeft t.o.v. JSON/XML.
Maar een tekst-based formaat is ook niet bepaald licht, een binair formaat was handiger geweest. Waarom niet iets standaards zoals b.v. DER encoded ASN.1 ?
Haha vet, ik heb ook een libje gemaakt in Python die ook via regexes werkt in de basis:
https://github.com/ndokte...parser/obis_references.py

Moet zeggen dat ik er zelf geen tijd meer aan besteed. Er zijn wel contributors wiens werk ik af en toe merge

[Reactie gewijzigd door Pindamann op 22 juli 2024 23:33]

Tja, heb er een keer naar gekeken om er vervolgens achter te komen dat er geen fysieke P1 poort op de meter blijkt te zitten bij mij. Als ik me niet vergis is het een IR koppeling of iets dergelijk... om het makkelijk te maken,
Als er een netwerkpoort op gezeten had was het al een heel stuk beter. Ongeacht of er een ssh of webinterface achter zit. Meteen stukje software is dat makkelijk te regelen.
Nu is het knutselen om er werkbare data uit te krijgen.
En dat voor data die in een heleboel gevallen ook via de leverancier zijn op te vragen. In een mooi jasje gestopt.
Mijn slimme meter wordt niet uitgelezen behalve door mijzelf. Ik heb er een Raspberry Pi met Domoticz aan hangen, en het remote uitlezen heb ik uit laten zetten. Dus nee, dat "en de slimme meter wordt toch al uitgelezen" hoeft helemaal niet.
wordt meter stand dan niet als nog uitgelezen voor jaarlijks facturatie? dacht dat toch wel standaard was.

Ik krijg ook nog steeds vezoek mailtjes om vaker te mogen uitlezen, maar doe ik ook zelf en mooi grafiekjes en verloop van gebruik over de dag.
Kan niet wachten tot mn zonnepanelen er zijn, de boel van opbreng/verbruik bij houden en wachten tot het moment een thuis batterij leuk begint te worden :)
Volgens mij moet ik 'm handmatig invullen nog... maar jaarlijks zou idd nog kunnen
Ik denkbaar dit onderzoek dan ook vooral bedoeld is om te gebruiken als onderlegger voor een alternatief.
Er is al jaren een initiatief om mensen bewuster om te laten gaan met bewust bezig zijn met duurzaamheid. Waar het besparen op energie een onderdeel van is.

Dat met een slimme meter iets kan wil natuurlijk niet zeggen dat het laagdrempelig genoeg is om ook gebruikt te worden. Dat is toch wel een rode lijn die ik haal uit het onderzoek.
Ik ben benieuwd wat het volgende idee gaat worden.
Precies, die meter wordt toch al uitgelezen en je energiemaatschappij stop 't in een dashboard voor je.

Daarom vind ik 20% een uitstekende score! Waarom wordt dit weggezet als "nauwelijks"?
Het meerendeel van de mensen interesseert het ook niet bijster veel en de slimme meter wordt toch al uitgelezen.
Het merendeel inderdaad, het andere deel wilt het wel maar wilt niet vastzitten aan de bijkomende kosten die ze maandelijks moeten betalen. Het is gewoon knullig om geld te gaan betalen terwijl je juist geld wilt gaan besparen.

Die gratis verbruiksmanagers lijken leuk maar geven juist niet de meest actuele resultaten - vaak hooguit eens per dag.
Zelf denk ik dat net als bv met de toon van eneco het via wifi bereikbaar moet kunnen en daarnaast een ethernet stekker zodat je kan kiezen tussen via wifi of bekabeling.
Ik vond het al heel wat dat het leesbaar was. Veel seriële protocollen zijn binair, want dat is efficiënter.

JSON of XML over UART heb ik nog niet veel gezien. Die zijn ook niet echt heel erg geschikt.
Ten eerste hebben de processortjes waarschijnlijk geen ruimte om een XML library mee te compileren, maar goed, het zou "handmatig" opgebouwd kunnen worden.
Echter, als je aanhaakt op de bus is de kans aanwezig dat je halverwege een bericht je software opstart. Het is voor je software dan moeilijk te zeggen waar een bericht begint (of eindigt), want het startkarakter ("{") zit bij JSON overal.
Daarom zijn seriële protocollen vaak zodanig opgebouwd, dat ze met een vooraf bekend karakter beginnen en eindigen. Zo ook in het P1 protocol.
"Wat is er mis met gewoon een simpele seriele connectie die json, xml of van mijn part csv uitspuugt met duidelijke keys en values...."

"naar het gebruik van de poort door consumenten"

Consumenten != tweakers dus schrap de RJ11, json, xml, csv en ander rare Chineze woorden, waar is de app in de store?

Dat ze daar zelfs de tijd nemen daar een onderzoek voor te doen, hoe komen ze er op?

(waarmee ik niet gezegd wil hebben dat men voor de Tweaker geen dergelijke optie mag voorzien, tevens handig voor 3th party om hier mee op aan te sluiten en mee te integreren in hun product)

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 23:33]

Ook pleiten de onderzoek voor meer internationale technische standaarden voor de poort. Er wordt naar België verwezen, waar onlangs de S1-poort werd geïntroduceerd die data met een hogere frequentie doorgaf. In Nederland stuurt de P1-poort data iedere tien seconden door in plaats van in real time.
Een moderne meter doet het toch echt elke seconde. (DSMR5)

Verder, 20% vind ik nog vrij veel. Vraag me af of dit klopt als je meer respondenten mee neemt. Heb het idee dat er nu veel mensen tussen zitten die het als hobby hebben. In de praktijk zou ik 5% al veel vinden. Het onderzoek met 50 respondenten is natuurlijk wel mager te noemen. Ook krijgen veel mensen maandelijkse verbruikcijfers via de energiemaatschappij. Veel hoeven niet veel meer detail te zien. Ik persoonlijk ook niet. P1 gebruiken voor LB bij een laadpaal kan wel nuttig zijn.

[Reactie gewijzigd door Inspired op 22 juli 2024 23:33]

Een apparaat als Toon sluit je ook aan op de P1-poort. Ik wil dan best geloven dat één op de vijf huishoudens dat of een vergelijkbaar product gebruiken.
Of ze in de praktijk er ook iets mee doen, anders dan een hem als thermostaat gebruiken laat ik even in het midden. Hij is wel in gebruik.

Persoonlijk heb ik een Plugwise P1 lezer aangesloten op m'n Home Assistant. Dit is puur voor de spelerij, al kijk ik er wel eens in de zoveel tijd naar om te kijken of m'n 'achtergrondverbruik' hoger of lager is geworden.
Anoniem: 111246 11 juni 2020 12:44
Ik lees al 5+ jaar mijn slimme meter uit.
Zelfs ook een watermeter gekocht om zo mijn waterverbruik ook te monitoren.

Heb zo aangeleerd om toch korter en minder heet te douchen.
En zag ook enorm verschil met vervanging van Gloeilampen en Halogeen naar LED.
Ook de wasmachine/droger en andere zaken vervangen door A+++ apparaten.
Wat een verschil in verbruik.

Kortom, erg nuttig om te hebben/doen. :-)
Heb je daar echt een slimme meter voor nodig?

Toen ik van gloeilamp naar halogeen overging wist ik dat ik ging besparen. Bij de overstap naar LED gaat er ook bespaart worden.

Natuurlijk kost 20 min douchen meer dan 10 minuten.

TV niet op standby maar uit. 's Nachts als je slaapt modem/router uit.

Maar hoe groot is de kans dat je een nieuwe stofzuiger gaat kopen omdat je een slimme energie meter hebt?

Als je het leuk vind om bij te houden met een slimme meter en het leuk vind om in te zien prima. Maar volgens mij bespaar je meer door zelf logisch na te denken dan door een slimme meter. (Zie bijv de Toyota reclame).
Met de TV's en schermen van tegenwoordig, maakt het nauwelijks meer uit (qua verbruik) of je apparaten op stand by of uit hebt staan. Ja, uit is uit en heb je 0 verbruik, maar in stand-by is het verbruik tegenwoordig ook nagenoeg 0. Het opstarten vanuit uit is vaak ook langer dan vanuit stand by.

En een modem/router wordt er ook niet blij van om elke dag in- en uitgeschakeld te worden, vaak zat dergelijke apparatuur gezien wat gewoon stuk is gegaan doordat het tevaak uit- en weer aan is gezet. De tips/adviezen die je geeft zijn dus een beetje achterhaald.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 23:33]

Mijn TV icm versterker verbruikt standby toch nog 7,5 watt en dan heb ik een recent model televisie. Ik schakel alles automatisch uit met domoticz als we naar bed gaan. Scheelt op jaar basis niet bijzonder veel natuurlijk maar het scheelt wel iets.
Een apparaat in standby mag maximaal 1-2watt verbruiken? nieuws: Standby-verbruik vanaf 2010 beperkt tot 2W
Kan best kloppen. Zo worden de ziggo boxen ook uitgeleverd, standaard in ecomodus.
Wil je echter een box die een beetje normaal reageert zet je dus direct de ecostand in hoog energieverbruik modus.
Echt een mooie papieren tijger dus
De vorige generatie was echt een ramp daarin. Dan is zo'n ding in theorie gratis maar betaal je in energie en warmte.
mijn TV doet truukjes snachts om de oleds goed te houden, dus die laat ik liever aan. Alles zn eigen use case :)
nacht verbruik is ongeveer 130Watt voor hele huis, vind het wel best. Eerste volgende is wsl een nieuwe centrale afzuiging die wat beter regelt. Dan volgende is koelkast.. die tv is te marginaal :)
mijn TV doet truukjes snachts om de oleds goed te houden, dus die laat ik liever aan. Alles zn eigen use case :)
nacht verbruik is ongeveer 130Watt voor hele huis, vind het wel best. Eerste volgende is wsl een nieuwe centrale afzuiging die wat beter regelt. Dan volgende is koelkast.. die tv is te marginaal :)
Doe je goed, mijn verbruik ‘s nachts is ruim 800W en ik heb geen idee waardoor.
Als de het klopt dat ieder full-time watt per jaar €2 kost zou je per jaar zeker €1000 moeten kunnen besparen. Hier +/- 300W gemiddeld.... En dat kan lager. 24 * 365 = 8.760 * 0.2 = 1.752
Anoniem: 217535 @ASS-Ware12 juni 2020 21:56
Koeler-vriezer combi kan veel doen. Dus voor jouw is het wel interessant om zo'n energie-meter te kopen. Kost een tientje of zo.

Persoonlijk koop ik het goedkoopste witgoed. Gaat het 5 jaar mee dan is het mooi. Elke jaar extra is prachtig. Na 5 jaar heeft de tech niet stil gestaan en is meestal een stuk zuiniger etc...
Koeler-vriezer combi kan veel doen. Dus voor jouw is het wel interessant om zo'n energie-meter te kopen. Kost een tientje of zo.
Wij hebben 2 koel-vries combinaties, een A+++ en een A++.
Als ik de stekkers er uit trek, dan zie ik erg weinig verschil in het live verbruik (op de slimme meter en op Domoticz).
Anoniem: 217535 @ASS-Ware13 juni 2020 18:38
Ok, nice! Dan weet je dat dit niet de boosdoener is... Ik ben benieuwd wat dan wel de boosdoener is...
De kosten van de schakeling (+-25 euro) is natuurlijk wel wat lastiger te verantwoorden. Milieu aspect wellicht wel (alhoewel de schakelaar moet ook gemaakt worden)
(en het verbruik van de schakelaar!)

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 23:33]

Dat is toch ruwweg zo een 65kwh iets dat 24/7 een heel jaar op standby staat. Dus toch altijd meegenomen. Als je een TV alleen in de avond gebruikt, neem nog van 18u tot 12u. Dan is dat 6u. Dan kom je nog net aan geen 50kwh/jaar dat je gebruikt alleen om die aan te laten. Ik heb al een hele hue leds, die verbruiken 0,5w ofzo als ze niet in gebruik zijn. 1 lampje is niet veel, maar als je dan telt dat ik beneden alleen al 10 spots, 2 lightstrips, nog 3 andere lampen heb hangen, dan tikt dit wel al aardig aan uiteraard. Maar het gemak telt ook bij sommigen. Dat die tv wat langer duurt om op te starten kan mij ook niet boeien, maar mijn lichten dat is wel heilig :)
En een modem/router wordt er ook niet blij van om elke dag in- en uitgeschakeld te worden, vaak zat dergelijke apparatuur gezien wat gewoon stuk is gegaan doordat het tevaak uit- en weer aan is gezet. De tips/adviezen die je geeft zijn dus een beetje achterhaald.
Tja, ik ken jouw ervaring niet. Mijn modem gaat al meer dan 10 jaar elke avond uit en doet het nog steeds. En ik heb nog wat reserve modems liggen. Ziggo stuurt bij elk nieuw contract een nieuwe modem. Maar ik fa niet de modem elke keer vervangen.
Zou ik toch een keer een nieuwer modem er tussen zetten, zodat je gebruik kan maken van de hogere snelheden en een goed signaal hebt. :) Zeker als je de Ubee hebt bijvoorbeeld, zou ik die zeker vervangen, daar is zelfs Ziggo zelf allergisch voor geworden in verband met een brak wifi signaal.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 23:33]

Bij TV's en schermen maakt het misschien niet zoveel uit, maar de multimediabox van KPN die ik heb staan (en velen met mij denk ik) verbruikt wel aardig wat in standby. Ik heb die achter dezelfde verdeeldoos zitten als de TV en sound system en de schakelaar daarvan gaat praktisch elke avond uit en de volgende dag weer eens aan bij het eerste gebruik. Ja dat duurt dan even een minuut (de KPN box althans, dumb-TV is bijna instant).
Dat laatste klopt inderdaad. Jaren terug de modem netjes elke avond uitgezet, maar toen na een half jaar ging hij niet meer aan. Toen een vervangende modem gekregen, maar wel met de opmerking van de helpdesk dat ze zagen dat ik de modem regelmatig uitzette en dat ik dat niet meer moest doen.
Ik heb een Tesla en gebruik mijn DSMR reader via P1 om te checken of hij laadt en controle van andere zaken. Zo ook een bug in mijn laadpaal ontdekt.

En is het interessant om te zien hoeveel mijn PC verbrand met 6 cores OC-ed en dan meer spullen aan.

Als mijn sauna werkt is het ook interessant om te meten hoe land hij de 9kwh kachel aan gooit enzo.

[Reactie gewijzigd door TweakerVincent op 22 juli 2024 23:33]

En straks als de saldering afgebouwd wordt kan je je Tesla aftoppen met je zonnepanelen.
En straks als de saldering afgebouwd wordt kan je je Tesla aftoppen met je zonnepanelen.
Die overdag op je werk staat ...
[...]
Die overdag op je werk staat ...
... En in het weekend en zomer avonden voor de deur staat...
[...]

... En in het weekend en zomer avonden voor de deur staat...
Het weekend is maar 2 dagen van een 7 daagse week, dus hij staat meestal op het werk.
De zomeravonden zijn leuk, maar als je panelen optimaal staan, richting het zuiden, dan heb je er weinig aan tijdens de avonden, het wekt wel wat op, maar niet veel.
Anoniem: 217535 @ASS-Ware12 juni 2020 21:48
Mmmmhhh.... die Tesla dus overdag bij de baas opladen en dan thuis weer te gebruiken voor je huis... }>
Mmmmhhh.... die Tesla dus overdag bij de baas opladen en dan thuis weer te gebruiken voor je huis... }>
En bij de baas de hoofdprijs betalen voor elke kWh?
Ik heb een eigen app op telefoon zo kan ik zien aan het verbruik of de frituurpan in garage op temp is ;)
Geen grap.
je hebt helemaal gelijk hoor. De stand bekijken is eigenlijk de eerste paar dagen/weken leuk daarna weet je echt wel welk apparaat hoeveel stroom gebruikt.
En dat kan eventueel ook gewoon met een kilowattuurmetertje, zoals bijvoorbeeld https://www.bol.com/nl/p/...keurmerk/9300000001143150
Heb je daar echt een slimme meter voor nodig?
Nee. Een 'domme' digitale meter kan je ook digitaal uitlezen.
Ik ben zelf zo dat ik het zelf de 1ste van de maand handmatig te doen. Ik zie tot nu toe al meerdere jaren hetzelfde patroon. In gas en elektriciteit zit een seizoenspatroon. Water is door het jaar heen stabiel.
Dat lopt op zich wel. Maar het zelf 'live' zien is toch net even dat zetje extra dat je soms nodig hebt om echt je lampen te gaan vervangen.Vaak heb je toch niet echt een beeld van waar in je huishouden de meeste energie verbruikt wordt. Jou je zo uit je hoofd kunnen zeggen wat meer verbruikt: je TV of je wasmachine? Natuurlijk kan je het allemaal opzoeken, maar voor mij was het omhoogspringen van de grafiekjes elke keer dat mijn (oude) TV aan ging wel een eye opener.
Ik kwam erachter dat mijn CV in de vakantie behoorlijk wat gas aan het verstoken was doordat blijkbaar de comfort mode aan stond die continue water aan het opwarmen was . Heb ik dus uitgezet. Een vriend van mij kwam erachter dat in zijn vakantie zijn stroom verbruik behoorlijk hoog was en bleek de electrische vloer verwarming in zijn douche aan te staan.

Oke hier kom je achter, je zet het uit en daarna is het klaar. Maar ik kijk toch regelmatig naar mijn statistieken en vergeet niet .. straks met smart grids wordt het wel degelijk interessant. Opladen van je auto op specifieke momenten, wasmachine aan als de zon schijnt etc etc.
Uitkaard kun je zelf nadenken.... maar het blijft natte vinger werk om te zien wat je nou echt bespaard als je naar die nieuwere/zuinige wasmachine switcht. Als je het aan de hand van data ziet , en letterlijk ergens kan aflezen hoeveel euro’s je per maand of per jaar hebt bespaar dan kan dat voor veel mensen denk ik een goede stimulans zijn.
Waarom zou je dan niet meteen gewoon al het stroom van je huis uitzetten :P
De koelkast overleeft het wel tot de volgende ochtend, als hij een beetje goed geisoleerd is blijft je bier gewoon koud.
Waarom zou je dan niet meteen gewoon al het stroom van je huis uitzetten
Tsja. Dat mag je van mij proberen. Je weet dat vriezer en koelkast de grootste verbruikers zijn.

Maar even serieus. Je kan met mooi weer gewoon bedenken was aan de waslijn ipv in de droger. Tuinverlichting op zonne energie.

Je gaat niet om de 2 a 3 jaar een nieuwere zuinigere koelkast of wasmachine kopen. Maar de kleine dingen kan je makkelijk en snel doorvoeren.
Eens. Meer dan logisch verstand en de wil om energie te besparen heb je niet nodig. Je kunt prima zonder prima meter even uitzoeken hoe veel stroom je apparaten verbruiken, en wanneer je ze niet gebruikt: zet ze uit.

Sterker nog, zo'n 'slimme meter' i.c.m. iets als Toon verbruikt zelf ook extra stroom :D
Voor andere mensen is het nou eenmaal makkelijker om die routine aan te houden als er iets van directie feedback is dat ze om de zoveel keer kunnen checken.
Het hele verhaal dat je energie zou besparen met zo’n meter of met Toon (eneco) is inderdaad gewoon marketing. Het is nuttig voor de energiebedrijven (zeggen ze, smart grid enzo), en gelukkig nog grappig om te zien voor de consument/tweaker.
Dat kun je zelf monitoren met een extra apparaat die je thuis aansluit. Verder kun je dit ook prima zien aan de hand van bijvoorbeeld slimmemeterportal.nl, waar je gratis het verbruik kunt monitoren alleen niet realtime. De besparingen die je opnoemt zijn natuurlijk nobrainers, dat zijn zulke open deuren dat je daar geen logging voor hoeft te doen.
De grote besparingen in je huis zijn nobrainers inderdaad. Ik heb daarom ook geen enkele interesse in het actief realtime bijhouden van mijn verbruik. Ik weet wat de grootste energieslurpers is in mijn huis en dat is mijn desktop PC.
Verlichting is allemaal over op LED met nog een paar oude spaarlampen en witgoed is modern of ingebouwd, zodat ik ze pas vervang bij een nieuwe keuken. Ik heb werkelijk geen idee waardoor logging mij nog zal helpen met energiebesparen.
Ja, maar nee, realtime inzicht hebben in je verbruik stuurt gedrag meer aan dan 'weten dat korter douchen helpt'. Als ik bijvoorbeeld zie dat ik vandaag nog maar 5000 stappen heb gezet dan motiveert mij dat toch nog even een wandeling te maken. 'Weten dat beweging goed voor mij is' doet dat niet.
Ik gebruik zelf de, betaalde versie € 1,50 per maand. die verbruikt geen extra stroom zoals de RP wel doet, en ze lezen om de 15 minuten Gas en Electra uit. Gegevens worden niet verwijderd dus kan ik straks ook jaren terug zien.
Ik zie het nut van de P1 poort en de bijbehorende hardware, nu niet zitten.
Dat snap ik dus niet, wat is er mis met logica en gezond verstand?

Als je minder lang heet doucht bespaar je water en gas/electra.

Als je zuinigere lampen gebruikt gebruik je minder electra, en gek genoeg geldt dat ook voor witgoed...

Daar heb je toch geen slimme connected meter voor nodig of mis ik iets?

Dat er mensen zijn die blij worden van cijfertje en staafdiagrammetjes met hun verbruik kan ik nog wel begrijpen want dat is gewoon grappig, maar waarom dat helpt met snappen dat zuiniger apparaten (minder lang/vaak) gebruiken een besparing oplevert ontgaat me echt volledig. :)

Maar ik heb dan ook een ouderwetse Feraris. O+

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 23:33]

Het gaat niet alleen om de apparaten waarvan je weet dat ze energie gebruiken, maar juist om de dingen waarvan je niet weet dat ze energie verbruiken. Toen ik net verhuisd was, kwam ik er (dankzij een youless) achter dat er continue 600W verbruikt werd, terwijl ik toch echt vond dat alles uitstond. Dankzij een "live" meter kon ik gemakkelijk uitzoeken waar dat verbruik vandaan kwam. Ik ben het eens dat je daar geen connected (of zelfs slimme of digitale) meter voor nodig hebt, maar het maakt het wel een stuk gemakkelijker.
Daarbij heb ik inmiddels zoveel inzicht in het elektraverbruik dat ik kon zien dat een van mijn kinderen de deur van de vriezer open had laten staan 's nachts.
600 W sluipverbruik is wel heel veel. Mijn verbruik 's nachts is 150 W en dan doe ik niets aan het terugdringen van sluipverbruik. Ben toch wel benieuwd waar die 600W vandaan kwam?
Koelkast, vriezer, 2e koelkast en vriezer, vloerverwarming pomp, cv ketel, mechanische ventilatie, nas, netwerk spul en je bent heel wat Watts verder...
Heeft mij ertoe gebracht om wat aan de pompen te doen en eco standen her en der aan te zetten. Scheelt een goeie 150 Watt continue en dat was makkelijk verdiend!
Dat is inderdaad veel.
Met deze dingen is al heel wat te winnen (mijn ervaring):
- Pomp vloerverwarming stand 3 ipv 1 (zomer) : 90W
- Mechanische ventilatie stand 3 ipv 1 : 70W
- Ziggobox : 45W
Ik heb zelf een receiver waarvan het verhaal gaat dat ‘ie in connected standby (hdmi trough en netwerk en wellicht USB actief) 40W gebruikt. Belachelijk natuurlijk dus die functie staat uit, maar 15 van dat soort grappenmakers in huis is 600W. Ver gezocht maar niet helemaal ondenkbaar.
Pfoe, even denken. In elk geval een verborgen en ongebruikte close-in boiler die aanstond. We hebben vijf vloerverwarmingspompen die continue aan bleken te staan. De grootste wtf's waren het bad (bubbels en lampjes) die 40W continu verbruikte en de douche (zo'n ding met massagestralen en timer) van 15W. En het standby verbruik van de sonos S5 (gen 1) viel ook behoorlijk tegen.
Dat zijn wel heel veel grootverbruikers...
De close-in boiler is het probleem waarschijnlijk niet, wij hebben er ook een hangen, die wel intensief gebruikt wordt, maar die verbruikt echt maar heel weinig als er geen warm water wordt gevraagd. Totaal over een jaar verbruikt hij 104 kW.
Die vloerverwarmingspompen zijn waarschijnlijk de boosdoener. Onze CV-pomp verbruikt ongeveer 260 kWh per jaar. En daar heb jij er vier van.
Inderdaad, zoiets. Zo heb ik een keer een koelkast gehad die het nog prima deed, maar ontzettend veel stroom bleek te verbruiken continu. Een nieuwe had ik toen al in een half jaar terugverdiend.
Natuurlijk is het logisch dat wanneer je minder lang doucht je bespaart, maar nu heb je ook een idee hoeveel geld je bespaart op gas en electra. Dus je kunt een betere afweging maken of de paar minuutjes extra douchen opweegt tegen de extra kosten.

Zelf gebruik ik de informatie uit de slimme meter om te kijken of bijvoorbeeld nog ergens een electrische kachel staat te branden. Ja ik weet, ik kan ook er naar toelopen om te kijken of ie aan staat, maar een blik op mijn energiemonitor in Grafana en ik weet genoeg.

Op basis van patronen in energieverbruik kun je ook bepalen of bijvoorbeeld een wasmachine/-droger zijn programma heeft afgerond. En zo zijn er nog wel use cases te bedenken met de beschikbare data uit een slimme meter die geld kunnen besparen.
Die kachel is wat vergezocht vind ik tenzij je meerdere keren per week je huis rondloopt omdat je wil weten welke kachel je aan hebt staan, maar dan is de connected meter symptoombestrijding. En daarvoor kan je dan beter connected plug gebruiken, kan je hem ook meteen uitzetten.

Dat je weet wanneer de wasmachine klaar is bespaar je niks mee.

En als dit de meest duidelijke voorbeelden zijn dan ben je eerder usecases aan het verzinnen dan aan het bedenken.
Maak zelf gebruik van Home Assistant, dus dat is wel het uiteindelijke doel om er een connected plug voor te zetten, maar de kachel draait op 2100 watt (gameroom situatie waarbij de pubers in huis in principe de kachel zouden moeten uitzetten) en wil zelf het liefst alles binnen het zigbee netwerk laten draaien. Tot voor kort was er nog niet echt een voor mij (betaalbare) product op de markt. Onlangs heeft Blitzwolf een zigbee plug voor hogere wattages/ampere beschikbaar. Nu is het reuze handig om snel te checken of de kachel nog aanstaat

Zelf bereken ik mijn maandkosten en (wanneer ik de slimme meter meer dan een jaar heb) vergelijk deze met de kosten van vorig jaar in dezelfde periode en op basis daarvan een voorspelling doen van de uiteindelijke jaarnota.

En ja sommige use cases zijn gewoon domweg verzonnen omdat de mogelijkheid er opeens is. Nuttig? Mwoah! Leuk? Dat zeer zeker.

Echte besparingen doe je door vervanging van apparatuur en daar heb je geen slimme meter voor nodig. Voor verandering in gedrag qua energieverbruik is het reuzehandig om dit grafisch inzichtelijk te maken, zodat je ook kunt laten zien wat het gevolg is van iemands gedrag. Dat werkt stuk beter dan alleen te zeggen dat het meer energieverbruikt. Wat dat betreft zijn pubers net managers van bedrijven, dol op kleurtjes en grafiekjes.
Ik snap hem wel. Het gaat ook om de bewustwording.
Zelf had ik geen idee wat m'n huis er doorheen joeg aan elektra en gas op het moment dat we op bed lagen en toen ik dat inzicht eenmaal kreeg, schrok ik daar best wel van.
In rust al bijna een continue verbruik van 300 Watt...
Mag vragen wat je voor de watermeter hebt gedaan? Ik heb hier ook naar gekeken.
Voor mij waren er 2 opties. Een pulse systeem (daar heb ik nog geen betrouwbare modules voor gevonden). Of een andere watermeter achter de originele plaatsen die enkele honderden euro's kost.

Om ook nog even on topic te reageren.
De DSMR5 stuurt de data iedere seconden door. De dat is bijna realtime.
Verder is de standaard te versnippert. Ik heb voor bekende/familie een uitlezer proberen te maken die op alle standaarden werkt. Ik heb bij iedere meter er nog een laptop aan moeten hangen om er achter te komen dat betreffende meter weer een andere versie van de standaard had.
Ook komt het nog wel eens voor dat spontaan mijn uitlezing een dag niet werkt. Alsof het diagram dan een dag verstoord is ofzo.
Ik heb op mijn todo lijst staan om ook de raw diagrammen door te gaan sturen zodat het makkelijker debuggen wordt. Maar echt een standaard kan ik het niet noemen met zeker 4 versies waarvan ik het bestaan weet. En volgens mij zijn er nog veel meer.
Anoniem: 111246 @Pimmetje1611 juni 2020 13:02
Ik heb deze gekocht en dat werkt prima.
Via de USB op de Pi en dan uitlezen via Domoticz.

https://webshop.cedel.nl/...lssensor-voor-watermeters

Je moet wel ff zoeken welke watermeter compatibel is. Je hebt verschillende sensors.

Deze sensor sluit je vervolgens aan op een Pulse meter. Ik heb een S0 met 5 poorten gekocht. http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
TACHTIG EURO! Voor een sensor op je watermeter. Met die sensor alleen kun je nog niks, je hebt extra hardware nodig om de data te processen en zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld een Raspberry Pi met de juiste software. O en je hebt nog die pulsenteller nodig a 42 euro.

Uiteindelijk ben je totaal bijna 200 euro kwijt. Mijn jaarlijkse waterrekening is ongeveer dat bedrag. HOE in vredesnaam wil je dat ooit gaan terugverdienen? En dan hebben we het nog niet over de bijbehorende software die je moet installeren en onderhouden. Dus naast 200 euro kost het ook nog veel tijd. Geen wonder dat alleen hobbyisten zich daarmee bezig houden.

Voor de duidelijkheid: ik lees de P1 wel uit (niet de watermeter) maar dat was ook meer omdat het leuk is. Als je het alleen doet om kosten te besparen, dan kan ik je nu al vertellen dat zoiets nooit uit kan. Om eerlijk te zijn vind ik een vijfde deel van de Nederlanders al best veel, ik had verwacht dat het hooguit 1% is gezien de moeite die het kost...

Als je echt leuke dingen wilt gaan doen (bijvoorbeeld: iedereen die gedouched heeft een berichtje versturen hoe duur die douchebeurt was, water, stroom en gas) dan loop je al heel snel tegen allerlei gedoe op. Apparaten zijn daar nog lang niet slim genoeg voor. Stroom is te doen met uitleesbare schakelaars, maar voor gas en water? Dan moet je dus slimme watermeters op verschillende plekken in huis hebben en aan je cv-ketel kunnen vragen hoeveel gas hij heeft verstookt. Dat kan nog lang niet vrees ik.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 23:33]

Je moet niet vergeten dat de sensor niet alleen bedoelt is voor particulieren die het 'grappig' vinden om het waterverbruik te monitoren. De sensor kan (in combinatie met de juiste hardware) ook gebruikt worden om gealarmeerd te worden bij lekkage (of belachelijk hoog verbruik om andere redenen). Ik heb al diverse situaties meegemaakt waarbij een sensor van 80 euro een gigantische partij waterschade heeft weten te voorkomen :)

[Reactie gewijzigd door blupmans op 22 juli 2024 23:33]

Als een 5 poorts pulse teller 42 euro kost (of zijn dat alleen de verzendkosten). Dan zou dat nog meevallen.

Het blijft iets waarbij je moet knutselen. Er zijn geen betaalbare kant en klare producten. Ik ken genoeg mensen die er een willen hebben voor een betaalbare prijs, Maar de producten zijn er niet. Het is mijn inziens ook niet mogelijk een product te maken wat betaalbaar is zonder er een abbo dienst van te maken. (al heb ik er ook gezien die de uitlezers inclusief app voor een vast bedrag verkopen, alleen wat doen die met je jouw data en als ze er niets meer aan verdienen stoppen ze ermee en dan heb je niets meer).

Er blijft onderhoud aan (of je moet hele duren apparatuur/sensor hebben). Kun je dat niet zelf dan is het eigenlijk al te duur.
In dit topic ook aardig wat over te vinden: Is deze watermeter uitleesbaar?
Even sceptisch: was je toch al aan een nieuwe wasmachine toe? Als je je wasmachine vervroegd vervangen hebt, hoeveel wasjes moet je dan draaien om de afschrijving terug te verdienen? En wat kost de productie het milieu? We weten allemaal dat de maakindustrie veel meer CO2 uitstoot dan de wasindustrie (ik weet welke redenatiefout hier staat, ik chargeer even).
Als je toch al een nieuwe wasmachine ging kopen, hoeveel bespaar je dan ten opzichte van het alternatief, energielabel A+? Want energielabel D mag al jaar en dag niet meer verkocht worden volgens mij dus een vergelijking met je oude wasmachine is niet relevant.

Wat ik wil zeggen is, om echt te besparen heb je veel, veel meer data nodig dan alleen het uitlezen van poort P1.
Naar mijn weten is het vervangen van een "ouder model" voor een nieuwe, energiezuinige, variant in principe nauwelijks rendabel over de levenstijd van die nieuwe wasmachine. Oftewel: Het duurt vaak lang voordat je de kosten eruit hebt.

Het is in dat kader beter om een oud apparaat "op te maken" in plaats van te vervangen wanneer deze het in principe nog goed doet.
Dat denk ik ook. Mijn vriezer (~30jr) ook eens aan een meter gehangen. Het verbruik is echt zeer beperkt. Maw de kosten van een A++ (of zo) haal ik er echt niet uit. Ook niet van een gewone A
Volgens mij geldt hier het al oude gezegde: meten is weten!

Edit: meten op de stekker zelf natuurlijk; niet zo'n globale meter in de meterkast

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 23:33]

Naar mijn weten is het vervangen van een "ouder model" voor een nieuwe, energiezuinige, variant in principe nauwelijks rendabel over de levenstijd van die nieuwe wasmachine. Oftewel: Het duurt vaak lang voordat je de kosten eruit hebt.
Niet alleen de kosten, maar ook de milieueffecten. Volgens mij is het vervangen van een hele oude wasdroger door een nieuwe warmtepompdroger één van de weinige vervangingen die op den duur geld en milieu besparen.
Iets dat nog goed werkt moet je niet vervangen voor een nieuwe. Als het je om milieu of besparing gaat. Behalve gloeilampen, daar kan het wel zinnig zijn.
Dit dus, en je oude, prima werkende spullen vervangen door nieuwe doe je ook niet perse voor het milieu.
Inderdaad, kan me niet voorstellen dat het zo'n enorm voordeel oplevert vooral als je al een machine hebt die na het millennium gekocht is. Dat is verspilling van grondstoffen en bevorderd een wegwerpmaatschappij die het milieu ook niet ten goede komt.

Dat LED lampen helpen kan ik me voorstellen, maar hier worden nog steeds grotendeels de oude gloeilampen of inmiddels 13+ jaar oude halogeen lampen gebruikt, waarvan er in die tijd maar 1 halogeen lamp van defect is geraakt.
Als je de lampen continu gebruikt dan is het wel slim maar hier staan ze amper aan, dan prefereer ik het scherpe felle licht van halogeen spots liever, daarbij is de levensduur van LED lampen lang niet altijd zolang als geadverteerd wordt en goedkoop zijn ze ook niet.

Hier staan nog een aantal apparaten te draaien die waarschijnlijk niet zomaar stuk gaan, en zolang ze niet stuk gaan worden ze ook niet vervangen. Komen uit een periode van de jaren 90 of eerder, toen wisten ze nog wel wat producten met lange levensduur maken inhield, dat valt nog te bezien als je tegenwoordig een +AAA product koopt die je na 5-10 jaar mag weg flikkeren, denk aan een vrieskist die ineens niet genoeg koudemiddel meer heeft.

Het zijn onder anderen deze apparaten met vast een leuk milieulabel:
- Marynen wasdroger CMD 710 R (jaren 90)
- Zanker combi-microwave oven MWV710 (begin jaren 90?)
- ERRES koelkast (1986, met nog werkende eerste gloeilamp)
- Bosch Cooler koel-diepvries combinatie (jaren 90)
- Bosch Exclusiv Automatic vaatwasser (eind jaren 90)

Geen van allen ooit service gehad of defecten gehad.

Ruim 13 jaar geleden wel een oude diepvrieskist van ERRES, zo'n lomp rechthoekig ding die je hoort aanslaan vanuit 2 verdiepingen verderop weggedaan, dat ding was in 1986 al op leeftijd als 2e hands (schat in jaren 60 of 70) maar heeft tot ergens in 2006 of 2007 altijd z'n werk gedaan.

Lijkt erg op dit model maar dan met een houten 'finish' bovenop de klep, en mogelijk wat breder:
https://imgur.com/a/UvmRNA1

De 'zuinige' opvolger is alweer gesneuveld afgelopen jaar door spontaan gebrek aan koudemiddel. (Zanussi)
Als we de oude vrieskist niet hadden weggedaan had hij vast nog steeds moeiteloos doorgedraaid...

Verder hangt alles nog gewoon aan een mooie Feraris meter die het woord storing niet kent...

Wat hier vooral veel stroom zal vreten zullen de 2 desktop PC's zijn, gelukkig wel met efficiënte voedingen (HX750i/AX1200i) en de mobiele airco van 2KWH (18.000BTU) gezien ze hier in Nederland het woord klimaatbeheersing niet kennen.

Wat betreft de auto's, onze Peugeot 306 1.4 break uit 1999 en 206 1.4 Génération uit 2008 doen nog altijd moeiteloos hun werk met ~260.000 en ~282.000+ op de klok en dat zal ook voor lange tijd nog zo blijven, al mag de eerste inmiddels wel z'n distributieriem en multi-riem vervangen, dat is sinds 115.000KM (2008) niet meer gedaan en de multi-riem rafelt al...
Ik denk dat je een de aanschafprijs (en dus de terugverdientijd) niet meegenomen hebt.

Natuurlijk is LED economischer dan een gloeilamp, maar werkende gloeilamp vervangen voor een LED is afhankelijk van de situatie wel of niet rendabel. Als het om een lampje van een muurkast gaat die je 3x per jaar 5 minuten aan hebt staan, dan ga je de aanschafprijs van een LED lamp (ook al is het maar 5 euro) niet terugverdienen binnen 10 jaar.
Als het om een gloeilamp in je woonkamer gaat dan verdien je het binnen een paar maanden terug.

Gloeilampen vervangen voor LED is in de meeste gevallen een nobrainer. Maar een goed werkende 10 jaar oude wasmachine/droger/koelkast/diepvries vervangen voor een A++(++) apparaat loont zich in de meeste gevallen niet echt, In dat soort gevallen is het beter het apparaat te blijven gebruiken tot hij helemaal op is.

Alleen op de cijfertjes letten die uit je slimme meter rollen als het apparaat aan staat en daarop besluiten om een nieuw apparaat aan te schaffen kost je uiteindelijk meer geld.
Ik had een goed werkende droger, van Siemens, topmodel.
Die was wel 3000watt en deed 2 uur over een droging (met actieve vochtmeting erin)
Nu heb ik een AEG Warmtpomp droger gekocht die gebruikt officieel 700watt en doet er ook ongeveer 2 uur over.
Besparing per droging is dus 2uur x 2400 watt is 4,8 kWh is ongeveer 4,8 x 0,22c ~ € 1 per droging.
Wij hebben kinderen en hebben ongeveer 5-7x per week een was te draaien.
Dus mijn besparing is 5x53x€1 = € 265,-/jaar
De droger kostte € 750, die heb ik er in ongeveer 3 jaar uit.

De merken maken natuurlijk niks uit in dit geheel, maar is toevallig mijn situatie.
Een standaard condens droger gebruikt bijna 3kW en een warmtepomp droger ongeveer 700-800 watt.
Niet om te oordelen of veroordelen maar meer als contrast.....

Disclaimer : Geen twee situaties zijn identiek !
Ik heb ook kinderen en mik doorgaans op zo'n 2~3 wasbeurten per week. Wellicht heb ik een grotere maschine ?? Dat zou in elk geval al een behoorlijk verschil maken wat betreft terugverdientijd.

Daarnaast merk ik dat mensen zich vaak blind staren op het 'Ik heb het er uit' punt. Het geld er uit hebben betekend dat je er nog geen cent aan hebt verdient feitelijk. Vervolgens is het niet zo dat je ineens bakken geld gaat uitsparen na dat moment. Ik heb nog niemand vervroegd met pensioen zien gaan omdat ze een andere wasmaschine kochten zeg maar.

Mensen vragen me ook wel eens waarom ik gen zonnepanelen neem. Nou dan moet je ze zien kijken als je zegt, gewoon omdat het totaal niet rendabel is (i.v.m. vastrecht, belastingen onderhoud etc. etc.).

Wel ben ik zeker voorstander van, wanneer het moment zich aandient, het maken van slimme keuze. Elk beetje helpt of het nu voor de knip of het mileu danwel beiden is. Soms bied modernere techniek daarnaast nog andere bijkomende voordelen zoals dat het stiller of met minder trilling functioneerd en nieuwe functionaliteit kent.

Het blijft toch in grote mate persoonlijk/situatie afhankelijk.
Je hebt gelijk wat betreft stuaties.

Maar puur financieel geef ik na 3 jaar toch echt € 250,- per jaar minder uit. En dat alleen voor die stomme droger.
Over de levensduur van het apparaat (zeg even 10 jaar) is dat dan 7x250,- is € 1750,-

Wat betreft die zonnepanelen, als je meer levert dan je verbruikt heb je door die vaste korting van € 380 echt wel je vastrecht terugverdient.
Sowieso leveren zonnepanelen gewoonweg ongeveer € 0,22 c/kWh op. Dit natuurlijk zolang er geen wijzigingen in de salderings regeling komen. Energie kost kaal momenteel maar 0,00-0,05 c/KWh de rest zijn belastingen en mileutoeslagen.
Voor mij scheelt het enorm in ieder geval. En heb ik na 4-5 jaar alles terug en daarna bespaar ik per jaar een flink bedrag.
Bij mij zijn er nog wat extra factoren die de boel verstoren.
Sowieso is het altijd verstandig om regelmatig opnieuw te evalueren.

Erg leuk en interessant om te lezen hoe gunstig dit voor jou uitpakt want dat geeft toch weer wat om over na te denken.
"Zonnepanelen gewoon niet rendabel" ?
Ik heb sinds 2017 zonnepanelen en over 1 jaar heb ik ze volledig terugverdiend. Grote installatie, dat wel, dus relatief goedkoop tov een kleine installatie, maar toch.

Ik wek 16.000 kWh per jaar op. Heb geen gasrekening meer (warmtepomp). Heb ook geen gas meer in huis (vastrecht), kook elektrisch. Perfect.
Het gaat niet om het maximale vermogen, maar om het verbruik,

Ik heb liever 10 minuten 3000W verbruik (300Whr) dan 2 uur 700 W (1400Whr)
Dat snap ik.

Maar die droger gebruikt dus echt bijna continue ongeveer 3000watt, dat komt door het verwarmingselement wat erin zit.
Zelfs al is het gemiddeld over die 2 uur 2000 watt/uur dan scheelt het nog steeds flink.

PS. 10 min. x 3000 watt is 500Whr (10 minuten is 1/6 van een uur en niet 1/10)

[Reactie gewijzigd door t-force op 22 juli 2024 23:33]

Gebruikt die werkelijk continu 3000W? 3000W x 7200s is 21.6MJ en volgens wikipedia is er 4.2MJ nodig om 10L water van 0 tot 100°C op te warmen.

Misschien dat er iemand is die hier eens een meting heeft uitgevoerd? Ik ben benieuwd of die werkelijk 3000W gedurende die 2 uur gebruikt.
Bij dezen:
https://www.milieucentraa...ijke-apparaten/wasdroger/

In het kort komt het erop neer dat een condens droger 2.64kWh per droogbeurt verbruikt en een warmtepomp droger 0.8-1.0kWh per droogbeurt.

Dus inderdaad niet continue zoals ik aannam.

Zou ook een beetje veel zijn. Op 3000watt kun je goed frietjes bakken :)

[Reactie gewijzigd door t-force op 22 juli 2024 23:33]

Het gaat niet om het maximale vermogen, maar om het verbruik,

Ik heb liever 10 minuten 3000W verbruik (300Whr) dan 2 uur 700 W (1400Whr)
10min 3000W is 500Wh.
Ik hoef mijn slimme meter niet uit te lezen om te weten dat ik veel ga besparen als ik mijn 20 jaar oude CV ketel en koelvries combinatie vervang door nieuw spul. Met gezond verstand gebruiken kom je (vrijwel) net zo ver.
CV, worden standaard niet optimaal ingeregeld. Wil je echt met CV besparen, dan moet je die zelf gaan afregelen, incl radiatoren
Heb jij voor mij een link naar de watermeter die je af kan lezen (standaard, niet via truukjes)
Tsja, wel leuk, zo'n A+++ koelkast, maar die wanden zijn nu zo dik dat er veel minder in past. Dus hebben we nu maar 2 A+++'s staan (handig dat samen gaan wonen,alles dubbel nu :) ).
En daar was je de P1 poort voor nodig?
Mijn ouderwetse papieren afrekening gaf me precies dezelfde conclusie. Ik heb namelijk (nog) geen "slimme" meter.
Niet in een kamer/aanwezig dan licht uit doen, verwarming lager (als die al aan is), korter en kouder douchen, deuren en ramen niet openzetten als de verwarming aanstaat, radio en/of tv niet onnodig aanlaten staan, gordijnen 's avonds sluiten, trui aantrekken (ja echt, truien mogen/kunnen ook binnenshuis gedragen worden) i.p.v. de verwarming hoger te zetten.

Alstublieft, allemaal gratis tips om energie te besparen zonder daarvoor een app o.i.d. nodig te hebben.

Hiermee zit ik al jaren op minimaal een kwart lager van de kosten dan het merendeel van mijn buren.
De gas- en elektra boeren dachten de eerste jaren, dat mijn meters defect waren.
Hallo,

Hoe en waarmee lees jij je watergebruik uit?
Anoniem: 111246 @Niekniek8911 juni 2020 14:28
Ik heb deze gekocht en dat werkt prima.
Via de USB op de Pi en dan uitlezen via Domoticz.

https://webshop.cedel.nl/...lssensor-voor-watermeters

Je moet wel ff zoeken welke watermeter compatibel is. Je hebt verschillende sensors.

Deze sensor sluit je vervolgens aan op een Pulse meter. Ik heb een S0 met 5 poorten gekocht. http://www.smartmeterdashboard.nl/webshop
Had je echt die uitlees apparatuur nodig om te snappen dat minder lang douchen en minder heet gas en water bespaart??? En dat gloeilampen vervangen voor led stroom bespaart? Als je een beetje fatsoenlijk nadenkt hoef je hiervoor toch geen uitlees apparatuur aan te sluiten op je slimme meter?

Wat een onzin allemaal weer dit. Je moet toch wel echt onnozel zijn als je daarvoor iets moet aansluiten op je slimme meter

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 23:33]

Mijn stroomboer stuurt elke maand een mooi staafdiagrammetje met mijn verbruik.
Dat is alles wat ik hier nodig heb.

Je kunt gewoon van alle apparaten in huis het opgenomen vermogen opzoeken.

Als je iets vervangt check meteen of het minder verstookt.

Dan wordt de rekening ook lager. ;)
Heb zo aangeleerd om toch korter en minder heet te douchen.
En... waarom had je een meter nodig om je te vertellen dat water opwarmen veel energie kost? En dat douchen/in bad gaan veel water verbruikt? Dit is algemeen bekende informatie...
En zag ook enorm verschil met vervanging van Gloeilampen en Halogeen naar LED.
Ook de wasmachine/droger en andere zaken vervangen door A+++ apparaten.
Wat een verschil in verbruik.
Wederom, duh. Je hebt geen meter nodig om je te vertellen dat dit een hoop energie scheelt.

Dit zijn dingen die vanzelfsprekend zijn. Ik zie echt totaal het nut van zo'n meter niet in.
Ik weet nieet hoor, maar Eneco is een energieleverancier, en levert de Toon, die gewoon via de P1 poort je electriciteitsmeter uitleest. Daarnaast, als 1 op de 5 huishoudens het gebruikt, dan vind ik dat eigenlijk eerder veel, en niet weinig.

Ik lees de meter zowel via toon, als via een eigen kabel uit. Wat mij betreft is elke 10 seconden grannulair genoeg. Energieverbruik gaat per definitie over een tijdsinterval. Ik denk dat kortere intervallen tot heel veel pieken in je data gaan leiden, die niet perse meer duidelijkheid over je daadwerkelijke verbruik gaan geven.
Ik vind 1 op de 5 enorm veel. Als ik hier het hele rijtje af ga in mijn straat weet ik vrij zeker dat er echt geen 20% is die uberhaupt weet wat een P1 poort is.

Ik lees hem zelf ook niet uit, ondanks dat ik wel een Domoticz servertje heb draaien. Mijn energieboer levert hele mooie app en api. Net als mijn zonnepanelen leverancier.
Waar het mij om zou gaan is om je zelfgemeten data naast die van je energieleverancier neerleggen.
Als second opinion, zeg maar. Ze mogen dan wel met een mooie app en API komen maar kloppen de gegevens die zij aanleveren wel?
Er was namelijk een tijdje terug het een en ander in de media dat het niet altijd zou kloppen.
Het is trouwens wel oorverdovend stil hierover. Een meter uit het lijstje (Landis+Gyr 120ABd) hebben wij ook maar is desondanks de problemen nog steeds niet vervangen.
Als je meter zelf niet goed is, gaat dat je probleem natuurlijk niet oplossen want jij logt zelf de zelfde onjuiste data.

Daarnaast heb ik voldoende vertrouwen in de energieleverancier dat hij de gegevens van slimme meters juist weet te verwerken. Zeker omdat het dus vrij makkelijk te controleren is en ze een eg slecht figuur zouden slaan als ze hier fouten mee gaan maken.
Ik ging hier in eerste instantie ook mis, maar dat staat wel goed in het artikel: "De netbeheerders zelf mogen geen afleesapparatuur aanbieden, waardoor klanten zijn aangewezen op hun energieleverancier of op opensourceprojecten zoals P1 Monitor of Domoticz."

Eneco is energieleverancier, geen netbeheerder. Essent verkocht vorig jaar ook tijdje van die losse dongles, meen ik. Dat mag dus kennelijk gewoon, omdat ze geen netbeheerder zijn, maar alleen energieleverancier. Al is het me wel een raadsel waarom Liander dat soort spul niet zou mogen verkopen, maar vooruit.
Ik weet nieet hoor, maar Eneco is een energieleverancier, en levert de Toon, die gewoon via de P1 poort je electriciteitsmeter uitleest.
Het gaat om netbeheerders, niet energieleveranciers.
Netbeheerders zijn Liander, Enexis, Stedin, en nog enkele kleinere spelers.

De energieleveranciers mogen wel dat die dingen aanbieden, omdat je vrij bent je eigen leverancier te kiezen. Je bent niet vrij om je netbeheerder te kiezen, en daarom worden zij o.a. hierop gereguleerd.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @borft11 juni 2020 12:50
Energieleveranciers zijn niet hetzelfde als netbeheerders, dus Eneco mag dat wel.
Anoniem: 1350842 11 juni 2020 12:44
Ik moet ook eerlijk gezegd zeggen dat, los van dat ik niet eens wist dat het kon, ik ook niet echt zie hoe ik hier nu mijn voordeel mee zou kunnen doen. Uiteindelijk gebruik ik apparaten wanneer ik die wil gebruiken, en stop ik niet met ze gebruiken omdat het me 50 cent extra kost.
Ik zie gewoon niet zo in wat de waarde is behalve mensen die dit doen 'omdat het kan'. Als je niks geeft om je energieverbruik ga je dit niet gebruiken en als je er wel om geeft zijn er manieren om dit veel preciezer te doen dan alleen het punt waar alles samen komt lijkt me toch?
Tot een minuut geleden wist ik niet eens van het bestaan van een 'P1' poort.
haha, dat had ik ook toen ik laatst mijn Klikaanklikuit ICS-2000 aan het installeren was, die kun je er ook op aansluiten. Geen idee dat het bestond.
Yep, heb het ook aangesloten op ICS-2000 omdat ik het ding toch al had. Geeft wel wat inzichten ja.
Ik heb het een tijd gehad en in het begin voornamelijk gevolgd, op den duur niet meer, en na de verhuizing heb ik na bijna een jaar hem nog niet ingepikt.
Het kan interessant zijn, maar denk dat de meeste mensen het wel prima vinden inderdaad om de grove statistieken van de energieleverancier te zien.
Het is denk ik een stukje 'awareness' om er meteen maar een bullshitbingowoord te gebruiken. Zodra je concreet ziet hoeveel je gebruikt, zou je misschien eerder geneigd zijn kritisch naar je verbruikers te kijken. Dus als je bv ziet dat een warmtepompdroger écht heel veel minder verbruikt dan de condensdroger, om maar een zijstraat te noemen, je ziet het dan direct terug.
Ik ben natuurlijk een nerd en probeer van alles uit te lezen met Domoticz. Zo heb ik mijn warmtemeter (stadsverwarming) kunnen uitlezen via een IR lees/schrijfkop (ik wist niet eens dat het bestond!) en kan als bijvangst de errorcodes monitoren en alarmeren als er een error op het apparaat verschijnt.
Watermeter kan ik nog niet uitlezen, maar daar is een oplossing voor in de maak met zo'n magneetje.

Ook heb ik een aantal van die TPLink slimme stopcontacten uit de aanbieding van iBood gehaald zodat ik op bepaalde punten heel precies kan zien wat daar verbruikt wordt. Dan zie je bv dat vooral nu met het thuiswerken, concreet wat het doet met je energieverbruik vwb mijn computer en 2 schermen.

Alleen moet ik nu nog mijn vriendin herprogrammeren om niet zo lang te douchen. Zij komt uit Rusland en daar maakt het niet uit hoeveel je verbuikt; gewoon 1 bedrag voor water, klaar. Dus die staat makkelijk een kwartier te soppen... :o
Je ziet nu toch ook het verschil in gebruik al? Bij de apparaten staat het gemiddelde verbruik per jaar aangegeven op de websites van leveranciers dus voor aanschaf weet je al wat je meer of minder kwijt bent.
Ja, dat klopt. Maar een gemiddeld verbruik van een apparaat zegt je nooit zoveel voor jouw situatie. Evengoed is het wel weer tov elkaar vergelijkbaar. Maar ik bedoel meer dat kijken naar je eigen dagelijkse verbuik zou kunnen helpen bewuster te worden van je energieverbruik. Afgezien van de jaarlijkse afrekennota, waar je ziet dat je wéér meer bent gaan verbruiken. Dan zegt het je niets meer. Een beetje als een bekeuring. Als je jaarlijks een afrekening kreeg van het CJIB, weet je het niet meer. Maar als ie na een dag of 3-4 al op de mat ligt weet je het nog precies... :+
Misschien is zij wel onder de indruk van getallen?

(drink)Water kost niet zoveel in Nederland.
Kosten drinkwater 2020
€ 0,79 per kuub (1 m³ = 1.000 liter)
€ 75,28 vaste kosten per jaar
€ 0,348 per m³ belasting op leidingwater
9% btw

Wat het kost om water te verwarmen kan je uitrekenen met de volgende formule:
Q=m x c x dT
Q = de hoeveelheid energie (Joules)
m = de massa van het water (gram)
c = warmtecoëfficiënt van de betreffende stof (joule/gram/graad)
dT = het temperatuurverschil wat je wilt overbruggen (graden Celcius)

Of je doet het op deze website.
Ik denk het niet... :+
Tja ik zie het ook niet. Alles is maximaal 5 jaar oud alles is A+ of beter alles is led verlichting behalve de TL in de schuur en binnenkort de lamp bij de voordeur omdat buitenverlichting en led niet werkt en ieder jaar de dure lamp naar zijn grootje is na de eerste lage temperatuur dag...
Verder is er echt niets meer te bezuinigen behalve een schakelaar tussen mijn logitech z5500 en het stopcontact omdat die set idle 15.5 watt verbruikt...maarja met een grote kans dat de zekering eruit klapt is het goedkoper aan stroom om dat niet te doen. Dat ding verslind zekeringen als ik hem uit zet en weer aan.


Waarom zou ik me bezig gaan houden met de stroomrekening die hoogstens 20 euro goedkoper word per jaar en me dag in dag uit ergeren en naar een metertje staren.

Pas als er een systeem komt waar je data per stopcontact krijgt word het interessant omdat je dat meteen een sluipstroom alert kan instellen maar daar houd het dan ook mee op. een globaal nummer hebben we niets aan.
omdat buitenverlichting en led niet werkt en ieder jaar de dure lamp naar zijn grootje is na de eerste lage temperatuur dag...
Die Hue lampen die ik buiten gebruik doen het al zo'n 4 jaar prima. Ik was er ook bang voor dat ze zouden sneuvelen bij vorst (en daarom eerst geprobeerd met een oudere white) maar ik heb zo'n vermoeden dat die 0.5W voor de ZLL verbinding de boel netjes op temperatuur houd (aan de gevel).
Heb verschillende led lampen geprobeerd. Bij kou word het licht veel minder fel en na vorst doen ze het gewoon helemaal niet meer. En na 20 euro aan led lampen gaat er weer gewoon een gloeilamp in.
Mijn laadpaal zit erop. Als het huis + het laden over de capaciteit van de hoofdzekering dreigt te gaan, dan beperkt de lader zijn snelheid zodat ik altijd op maximale snelheid kan laden zonder dat alles eruitklapt als de frituurpan tegelijkertijd aangaat. Heel handig dus :)
Dit is nieuw voor mij. Ik heb nooit geweten dat er zo'n poort bestaat. En wat kun je ermee, welk apparatuur heb je ervoor nodig? Zijn er makkelijke apps? Een gemiste kans om de leek gelijk te educaten waar en hoe de poort gebruikt kan worden.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @MotorLum11 juni 2020 12:47
Je kunt voor 2 tientjes een RJ11-connector kopen, P1 Monitor gratis op een Raspberry Pi zetten en het uitlezen via een lokale website. Er zijn op GoT veel topics die het uitleggen.
Maar je hebt het over apps en raspberry pi. Dat is niet gratis;-)
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Waterfietser11 juni 2020 12:53
Een beetje tweaker heeft nog wel een paar ongebruikte rpi's in een kast liggen of niet ;)
Of een vm op een NAS.

Maar een RPI of iets anders is ook een paar tientjes, kant en klaar zijn er niet veel opties (zonder abonnement, Toon kost ook iets per maand denk ik).

Voor minder dan 50 euro en wat leuke vrijetijdsbesteding ben je wel klaar denk ik.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 23:33]

Maar ik reageerde op de man die zei dat hij leek was, die heeft niet een paar vms of raspberries liggen...
Wel rekening ermee houden dat microSD kaarten een beperkte lees- en schrijfcyclus kennen. Elke 10 of 5 seconden de (telegram)data lokaal op de microSD van de Pi opslaan is funest voor het geheugenkaartje!
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @CH4OS11 juni 2020 13:29
Ken je hier een goede oplossing voor?
Ikzelf heb de InfluxDB (wat ik gebruik om de timeseries in op te slaan) geinstalleerd in een VM, waar ik middels een Rapberry Pi (die middels een P1 kabel de P1 poort uitleest) naar toe laat schrijven.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 23:33]

Je kan ook een SSD koppelen aan je RPi ipv een SD gebruiken. (cc @TijsZonderH)
Ah true, al heb ik daar dan weer de ruimte niet voor en de Pi heeft wel een netwerkverbinding, vandaar.
Overigens is een SSD dan ook weer niet zo heel interessant, omdat die ook weer (maar gelukkig wel ruimer) een beperking hebben in lees- en schrijfacties. Een SSD is ook wel wat overkill, het wegschrijven van dergelijke data is niet zo heel veel.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 23:33]

Daar is geen speciale oplossing voor nodig. Je maakt toch normaal al meerdere backups van al je gegevens op verschillende media, en bewaart die op verschillende plaatsen?
Dat zorgt ervoor dat je geen data verliest. Maar voorkomt niet dat je elke x maanden je SD kaartje moet vervangen.
Zram: https://github.com/StuartIanNaylor/zram-config

Dan kan je zelf directories instellen die als ram-drive draaien, writes worden gebufferd in t geheugen en elke zoveel (ingestelde) tijd weggeschreven. Dan verlies je natuurlijk wel wat data.

Ik gebruik zelf de pi in de meterkast met ser2net (P1 en S0) en netcat (USB), zodat ik de P1 kabel, S0 meter, zwave stick en rfxcom als "over-IP devices" in domoticz kan gebruiken die elders in huis op een microserver draait.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 23:33]

Dank, nooit geweten. ga mij erin verdiepen.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @MotorLum11 juni 2020 12:49
Check anders ook eens wat je energieleverancier erover zegt. Kan zijn dat ze een kant-en-klare oplossing hebben.
bij die van mij kan dat. Je kan een abbo nemen voor te veel geld.
Beter koop je een raspberry pi. Is uiteindelijk veel goedkoper (echt heeeel veeeel goedkoper).
Dan heb je ook betere info. Je raspberry krijgt iedere 10 seconden de laatste stand door..
Dat is afhankelijk van de DSMR versie, wanneer je versie 5 hebt is zelfs elke seconde
Je moet het artikel ook goed lezen en op de links klikken voor meer info https://www.ztatz.nl/p1-monitor/ :(
dan had je nu al geweten.
Als dat nodig om je meter uit te kunnen lezen vind ik 1 op de 5 nog verdomd veel eigenlijk.
Er ook nog een verschil tussen mensen die bij installatie van de digitale meter vragen om de poort te aktiveren en diegenen die effectief iets met de data doen.
Bovendien meen ik hierboven ergens gelezen te hebben dat ze maar 50 mensen bevraagd hebben, wat een zeer kleine, en daardoor een statistisch niet signifikante bemonstering is.
https://www.ztatz.nl/

Deze software draait al 2 jaar zonder problemen bij mij.
In plaats van een hobby project met RPi en speciale P1 USB/serial kabel kun je ook een standaard product kopen dat dat allemaal aan board heeft.

Ik gebruik zelf de BeeClear én de iUngoBij beiden zitten alle benodigde aansluitkabels voor de P1

De BeeClear ben ik mee begonnen en geeft wat mij betreft een super net overzicht middels allerlei grafieken
De iUngo heb ik gekocht omdat ik ook per apparaat wil kunnen monitoren, die kan bijvoorbeeld de energie meters van fibaro via Z-wave uitlezen en aansturen. En deze kan modbus kWh meters uitlezen middels een USB modbus aansluiting.
Die kWh meters uitlezen is weer handig voor de zonnepanelen en andere stroomverbruikers. Mijn zonnepanelen heb ik met zo'n 3 fase kWh meter aangesloten om die apart te kunnen meten buiten de SolarEdge app om.
De iUngo heeft wat mij betreft minder overzichtelijke grafieken. De BeeClear is daar echt beter in.

Ik heb niet gekozen voor een RPi omdat ik daar niet handig genoeg mee ben. En de kosten van een BeeClear niet extreem hoger zijn dan een RPi + case + kabeltjes etc.


Edit:
Zag net dat er meer van die kastjes zijn. Voor de volledigheid zal ik die ook vermelden:

[Reactie gewijzigd door t-force op 22 juli 2024 23:33]

Heb ook een Iungo, werkt prima. Je kunt daar best grappige dingen mee doen die ook nuttig zijn. Ik laat hem bijvoorbeeld de extra pomp van de vloerverwarming uitschakelen 's nachts. Kerstverlichting aan en uit op tijd. Als je handig bent kun je de hue lampjes in de badkamer rood laten kleuren als de kids te lang onder de douche staan. Of juist groen als de zonnepanelen een nieuw record hebben gevestigd.

Maar inderdaad, de niet tweaker kan er niet zoveel mee, behalve naar leuke grafiekjes kijken.
Vergeet niet de “Plugwise Smile P1
Werkt via lan of wifi en hun app en ook met mijn Homey pro samen. _/-\o_
We hebben ook een slimme meter maar zonder P1 poort.
Die van ons heeft een IR lampje dat energieverbruik in pulsen vertaald. Helaas is hier geen oplossing voor om te interfacen naar Domoticz.
welk meter heb je? Merk, type
Een Landys+Gyr 120ABd.
https://www.stedin.net/slimme-meter/overzicht-handleidingen wellicht dat hier jouw meter tussen staat dan kun je wellicht in de handleiding vinden waar die zou moeten zitten :)
P1 is verplicht
Waar kan ik dat teruglezen?
Ik ben nl. erg van de bronvermelding :)
in Nederland moeten slimme meters verplicht voldoen aan de Dutch Smart Meter Requirements-standaard. Daarmee kunnen gebruikers met een RJ11-connector en een extern apparaat zelf de data van hun meter uitlezen en lokaal opslaan.

In Artikel
Ik heb het zelf maar even opgezocht. Die DSMR 4.0 standaard is in 2011 vastgelegd en het lijkt er inderdaad op dat vanaf deze versie een P1 aansluiting verplicht is.
Echter, niet alle slimme meters zijn uitgerold vanaf 2011. Die van ons hangt er nl. al sinds 2009 in dus voor de DSMR 4.0 vereisten.
Zie nu pas deze berichten, nee 100% zeker kun je er 1 eisen.. heb ik ook gedaan.
Heb jij dan niet een digitale meter, dus niet “slim” zeg maar?
Kun je met Youless zo uitlezen volgens mij?
Ik lees een ouderwetse draaischijf uit, werkt nog betrouwbaar ook!
Oh! Die kende ik nog niet.
Volgens mij is dit een goede oplossing.
Dank je!
Als je er echt 1 wilt, dan kun je dat eisen.
Heb ik ook gedaan.. zoals je hierboven kunt lezen in het originele artikel is het verplicht dat je dat moet kunnen uitlezen en kun je dus ook een nieuwe eisen als diegene van jou geen P1 poort heeft.
Anoniem: 306567 11 juni 2020 12:45
Ik hoor voor het eerst dat deze mogelijkheid er is. Maar de energieleverancier mag dit niet uitlezen, ik krijg vanuit Eneco elke maand een update hoeveel elektriciteit en gas ik heb verbruikt die maand. Volgens mij mogen ze maximaal 4 keer per jaar uitlezen, Eneco doet dit blijkbaar dus minimaal 12 keer per jaar, hoe komen ze anders maandelijks aan deze informatie?
De netbeheerder stuurt voor zover ik weet gewoon maandelijks het energieverbruik van aansluitingen door naar de energieleveranciers. Je energieleverancier zelf leest de meter volgens mij niet uit.
De netbeheerder mag het wel uitladen en die informatie delen met de leverancier.
Energieleverancier (Eneco/etc)) is niet gelijk aan Netbeheerder (Liander/Enexis/Stedin).
De netbeheerder mag dat soort zaken niet, de energieleverancier wel.
Het uitlezen van de slimme meter gebeurt:
  • één keer per jaar voor uw jaarafrekening;
  • zes keer per jaar voor uw overzichten van energieverbruik en kosten;
  • wanneer u overstapt van energieleverancier of bij een verhuizing;
  • wanneer uitlezen nodig is voor het beheer of onderhoud van het energienet.
Ik krijg iedere 2 maanden netjes een mail van mijn leverancier met de verbruiken daarin vermeld. Lekker spannend...
Veel mensen denken ook dat je de poort niet mag gebruiken. Ik weet eigenlijk niet waar dat vandaan komt.

Verder ben ikzelf bezig met wat hardware en software wat een kostprijs van €5-7 mogelijk moet maken voor de hardware. Maar het is slechts wanneer ik motivatie heb na werk, dus het gaat niet zo snel 🙂

Edit:
Trouwens, dat de P1 poort maar elke 10 seconde data doorstuurt is alleen in de oudere versies van het protocol. Versie 5 stuurt elke seconde data.

[Reactie gewijzigd door diondokter op 22 juli 2024 23:33]

Anoniem: 718943 @diondokter11 juni 2020 12:53
Nou, waar dat vandaam komt, die slimme meter is een ver van mijn bed show. Er werd aangekondigd dat mijn oude meter (waar ik niets mee deed) vervangen zou worden door een nieuwe. Er kwam een mannetje langs, en dat ding hangt er nu.
Ik heb het hele ding nooit gezien als een gebruiksvoorwerp voor mij, maar eerder als een apparaat voor de leverancier om facturen op te kunnen stellen zodat ze geld van mij krijgen.
En dit is dan ook het juiste antwoord op de vraag.

Dit hele uitleesgebeuren is typisch een oplossing bedacht door willie wortels.
De gemiddelde gebruiker snapt niks van meters, grafieken en cijfertjes en wil daar vooral ook niks mee te maken hebben.

Daarnaast is het ook een beetje een oplossing voor een niet bestaand probleem.
Uit je gemiddelde verbruik per maand en wat nadenken/schatten kun je namelijk al prima bepalen wat de meest significante verbruikers zijn.
Er zijn daarnaast ook nog veel simpele meters die hetzelfde doen die je zo in een wandcontactdoos kunt prikken.

Nederland lijkt inmiddels totaal te zijn geobsedeerd met bezuinigingen. Mensen worstelen zich in allerlei rare bochten om 1-2% van het totaal te besparen. Vaak nog niet eens 50-100 euro per jaar als het over zulke dingen gaat.
Ironisch genoeg kost het ontwikkelen en produceren van dergelijke slimme meters meer. Echter zien we dat niet direct omdat het in de prijs verstopt zit.
Het inzicht is best handig, je kan je maandbedrag snel aanpassen als het afwijkt, je kunt ook energie slurpers identificeren. Als je een pi met Home Assistant en een kabel van 12 eur in de p1 poort steekt kan je gelijk aan de slag met grafiekjes. Ook leuk om te zien wat je panelen terug leveren als je die hebt. Ik heb nu zelf een aardig gevoel voor mijn gasverbruik bij de buiten temperatuur. Ik vind dat wel leuk om te vergelijken met andere huizen. Maar goed, idd misschien een hobby ding.
Misschien een domme vraag, maar kan ik de Pi gebruiken als Pi Hole en tegelijkertijd de home assistant gebruiken voor het uitlezen van de p1 poort? Ik ken de Pi nog onvoldoende helaas
Ja hoor, dat kan prima.
Voor Home Assistant (vroeger hassio) is er geloof ik zelfs een PiHole-plugin. Persoonlijk vind ik Home Assistant Core prettiger. Ik kan je aanraden om alles in Docker containers te zetten.
Voor Home Assistant (vroeger hassio) is er geloof ik zelfs een PiHole-plugin. Persoonlijk vind ik Home Assistant Core prettiger. Ik kan je aanraden om alles in Docker containers te zetten.
Ik zou als beginner gewoon met Home Assistant voor pi beginnen. Pihole zit er niet meer in maar adguard home, net zo goed. Onder de motorkap is het ook allemaal docker maar dan te installeren met een paar klikken.
Pfff alsof je niet weet dat oude apparaten en dingen als airco's stroom vreten.
Daar heb ik die pruts meter die ze slim durven noemen niet voor nodig.

Evengoed loont het zich niet om een wasmachine of koelkast te vervangen voor ie op is als het een beetje recent apparaat is.
Ik heb pas geleden mijn wasmachine vervangen door een heel zuinig exemplaar, nadat de vorige na 10 jaar trouwe dienst de geest had gegeven.
Veel mensen denken ook dat je de poort niet mag gebruiken. Ik weet eigenlijk niet waar dat vandaan komt.
Dat komt omdat de netwerk leverancier al heel lang erop wijst dat je van de meter af moet blijven en dat alles met loodjes wordt beveiligd en dat als eraan geknoeit wordt dat daar beste sancties op staan. En ineens zit er een poortje op die je wel mag gebruiken, maar waar totaal geen ruchtbaarheid aan gegeven wordt.
Ik zou hem graag willen gebruiken, maar ik heb geen stopcontact bij mijn meter om een bordje te voeden en mijn slimme meter zit op DSMR 4.2, waardoor er niet genoeg energie over de P1 poort zelf gaat om een ESP oid te voeden die via wifi oid data kan verzenden
ehm.... ik neem aan dat je slimme meter naast alle andere schakelaars in je meterkast hangt. Kwestie van een extra draadje trekken en een stopcontact vastschroeven op de houten achterplaat. Ik heb zelf ook gedaan. Koop een zekeringsautomaat (zelfde waarvan er nu al meer hangen in je stoppenkast) en koppel die aan een los stopcontact.
Ik kan me best voorstellen dat het zelf klussen >in< de zekeringenkast (zekering plaatsen) voor menig persoon toch een brug te ver is.
Als je een kring toevoegd aan je elektriciteits installatie, moet je wel opnieuw een keuring aanvragen (in België tenminste)
Dat is in Nederland niet verplicht. Er wordt wel aangeraden het via een erkende electricien te laten doen, maar in principe mag je alles boven de hoofdzekering zelf vervangen.
Probleem had ik ook idd, maar een electricien heeft voor 30 euro een stopcontact geplaatst. Maar goed, dat is wel weer 30 euro ;).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.