'Vlaanderen moet invoering slimme meters uitstellen'

Vlaanderen moet het installeren van slimme meters bij huishoudens uitstellen omdat een centraal datasysteem problemen blijft vertonen, vindt de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. De installatie moet volgend jaar beginnen.

Volgens Test Aankoop zal het door de aanhoudende technische problemen nog wel twee jaar duren voor de digitale meter slim gemaakt kan worden. De bedoeling is dat alle Vlaamse huishoudens een slimme meter krijgen en aanvankelijk zou de installatie per 1 januari aanstaande beginnen. Die datum is door vertraging al uitgesteld naar juli 2019.

Woensdag werd bekend dat het Belgische Atrias-project grote problemen vertoont. Dat project omvat de bouw van het systeem dat voor nieuwe diensten in combinatie met de slimme meters zorgt, zoals het afnemen van stroom tegen daltarieven en het terugleveren van energie aan het net. Eigenlijk had het systeem al in 2016 opgeleverd moeten zijn en er is al 250 miljoen euro in gestoken. Het risico bestaat dat de technologie verouderd raakt op moment van invoering.

De Vlaams minister van Energie Bart Tommelein erkent dat de ontwikkelaars van Atrias 'er niets van bakken' en zei woensdag daarom dat hij de netbeheerders gevraagd heeft het nationale platform op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten: "Het heeft geen zin om miljoenen te pompen in een systeem dat de toets van de 21e eeuw niet kan doorstaan." Volgens hem stond dat verder invoering van de meters niet in de weg.

Nutsbedrijf Fluvius laat aan HLN weten dat de meters ook zonder het Atrias-datasysteem slimme mogelijkheden met inzicht in verbruik en combinatie met apps biedt: "De meter bevat immers twee datapoorten, de P1- en de S1-poort waar toepassingen aan kunnen worden gekoppeld. Die zijn vanaf dag één actief en bruikbaar." Test Aankoop is bang dat het oplopen van de kosten voor Atrias uiteindelijk voor rekening van de consument zal komen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-12-2018 • 19:45

99 Linkedin

Reacties (99)

Wijzig sortering
Ik ken de achtergrond van deze aanbesteding. Tommelein kan wel roepen dat ze er niets van bakken, de werkelijkheid is iets complexer. Tijdens de openbare aanbesteding in 2014 was al duidelijk dat de vooropgestelde tijdslijn niet haalbaar was. Iedere netbeheerder heeft zijn eigen systeem dat aangepast moest worden om te kunnen samenwerken met het systeem van Atrias om uiteindelijk volledig over te gaan. En daar beland je dan in een kluwen van starre organisaties die elk hun eigen dingetje willen...
Edit: typo
Alles ging dan ook beter worden met privatisering.Zo goed zelf dat er nu zelfs zo iets bestaat als brown out en black out en afschakel plan!
Test Aankoop is bang dat het oplopen van de kosten voor Atrias uiteindelijk voor rekening van de consument zal komen.
Daar hoeven ze niet bang voor te zijn, dat is gewoon zo. Waar komt dat geld anders vandaan?
Dat project omvat de bouw van het systeem dat voor nieuwe diensten in combinatie met de slimme meters zorgt, zoals het afnemen van stroom tegen daltarieven en het terugleveren van energie aan het net.
Dus als je een slimme meter krijgt kun je niet terug leveren? En gezien die meters apart tellen voor afname en terug levering gaat terug draaien ook niet.

Geen wonder dat energie maatschappijen geen problemen zien.
Je kan wel terug leveren. Maar het wordt niet van je verbruik afgetrokken. Vandaag is de Vlaamse situatie als volgt:
- wat je afneemt van het net wordt opgeteld.
- indien je terug levert tijdens zonnige momenten zal je meter terug draaien.
Indien je op het einde van het jaar meer hebt terug geleverd dan verbruikt, betaal je geen kWh's.
Je betaalt wel een jaarlijkse belasting (prosumententarief) om te mogen terug leveren. Die belasting wordt geheven op het vermogen van je omvormer en bedraagt 90-100 euro per kW (afhankelijk van je regio).
Wanneer we naar het nieuwe systeem gaan, zal je je opgewekte kWh's niet meer in vermindering mogen brengen met wat je verbruikt. Als compensatie vervalt het prosumententarief.
In onze situatie betalen wij nu iets van 25€ prosumententarief/maand of 300/jaar. Indien ons prosumententarief vervalt, besparen we de 300€ uit, maar dienen we zodra we niet meer opbrengen, te betalen voor onze stroom. Aan 26 cent/kWh kunnen wij tot 1150kWh aankopen voordat het nieuwe systeem in ons nadeel speelt. Met ons jaarverbruik van 1700kWh lijkt het me dat we nooit 1150kWh van het net hoeven te plukken.
Ik denk dat deze maatregel nuttig om ons grid te moderniseren. In het nieuwe systeem zal het bv nuttig worden om een batterij te plaatsen die je nachtelijk verbruik opvangt dankzij energie uit je zonnepanelen. In de winter kan je de batterij gebruiken om in de daluren in te kopen en zo je kosten te drukken. In het huidige systeem is daar geen enkele stimulans toe, want door de terugdraaiende teller functioneert het net als 'batterij' die je in de winter de stroom geeft die je in de zomer op het net zette. Sja... Dat is niet echt een duurzame oplossing, want je blijft met kern-, kool- en gascentrales zitten die in de winter de piek moeten opvangen. Dat kost geld, en ik vind niet dat iemand met zonnepanelen op zo een piekmoment 'gratis' stroom van het net mag halen omdat hij er in de zomer op heeft gezet.

[Reactie gewijzigd door maarte997 op 14 december 2018 08:26]

Dit is deels waar,veel hangt af vd ligging panelen,die meer in het oosten en het westen liggen lijden daardoor grote nadelen want het brengt niks op en het zijn juist de duurste maanden in de winter.De vier maanden van november tem februari brengt het voor mij amper 300 tot 350 kwh op. En men wil een zo breed mogelijke spreiding hebben van richting zonnepanelen om zo lang mogelijk energie op te wekken.
Een batterij is voor mij geen nut vermits die in de wintermaanden nooit zal geladen worden.
De grootste fout is eigenlijk dat men verplicht uw huis aan het net moet aansluiten, zo durft niemand te investeren om een echte 0 verbruik te hebben.
En dat België een achterlijke landt aan het worden is de laatste 10 jaar,mag je mij verklaren hoe dat wij een tekortkoming gaan hebben.Wij hebben nu al minder groot industrie Ford en Opel zijn er niet meer om maar enkelen op te noemen .Onze autowegen zijn niet meer verlicht al enkele jaren dat is ook al een heel grote besparing.Ik weet dat onze kerncentrales meer stil liggen dan werken omdat het ouwe nest is.Maar de fout ligt bij de huidige en vorige regering.In 2003 (eigenlijk 1999)werd al beslist dat de eerste centrales dicht moeten en dat men zich toen al op groene energie moet richten.Maar men heeft de centrales verkocht aan SUEZ onder Verhofstad,de exPresident van EU ;Herman Van Rompuy heeft SEUZ de toestemming gegeven dat ze 50 jaar mogen bollen en let erop de afbraak gaan wij ook betalen ook al zijn die in Franse handen en dat is de reden dat het hier zo duur is .Niet die certificaten wat ze u willen wijs maken.
Vergeet de staalindustrie niet, die behalve in Gent helemaal de nek om is gedraaid. Da's wel weer goed voor de CO2 emissies voor België... :+
Mijn zonnepanelen liggen WZW en de 3060kWp brengt 2800kWh/jaar op. Dat valt dus mee. Het hangt wel af van wel type zonnepaneel je legt. Wij hebben CIS-panelen liggen die goed overweg kunnen met indirect zonlicht. Daarentegen brengt de winter inderdaad niets op. Maar dat heeft niet te maken met de ligging van je zonnepanelen. Consumenten met zuidgerichte panelen zullen geen verdubbeling in opbrengst zien dankzij hun ligging t.o.v. ons.
Een batterij heeft altijd nut: je kan in de winter tijdens daluren kopen (bv. overdag) om je avond (net de piek waar ons net het moeilijk mee heeft) en nachtverbruik mee te dekken.
Dat afsluiten van het net vind ik trouwens een grote dooddoener: tel eens uit hoeveel panelen je nodig zal hebben om de winter te overbruggen. En tel eens uit wat die panelen in de zomer kunnen opbrengen, maar niet op het net kunnen zetten, omdat je er niet op aangesloten bent. Dat is een erg egoïstische houding. Dan lever ik liever terug 'voor niets', wetende dat die stroom ooit wel zal/kan opgeslagen worden in een stuwmeer, batterij, ... of dat er waterstof van wordt gemaakt.
Wat de kerncentrales betreft: 100% gelijk.
Natuurlijk maakt de ligging en hellingsgraad in de wintermaanden veel uit http://www.pvlogging.be/monthlypv.asp hier kun je het vergelijken.
Dat begrijp ik. Maar het zonlicht in de wintermaanden is zo beperkt dat het in mijn situatie (en ik denk in de meeste situaties) weinig uitmaakt of ik in december 50kWh of 100kWh opbreng. Het resultaat blijft hetzelfde: ruim onvoldoende. Daarnaast is het zonlicht zo grillig in die periode dat de maandelijkse opbrengst kan meevallen, maar ik 20 van de 30 dagen geen kWh opwek, wat nefast is moest ik ooit zelfvoorzienend willen worden.
Als je de koude wintermaanden wil overleven met eigen elektriciteit, kan je een micro-wkk overwegen. Pokkeduur en totaal onrendabel, maar je hebt wel stroom (zolang we nog aardgas hebben).
Die belasting wordt geheven op het vermogen van je omvormer en bedraagt 90-100 euro per kWh (afhankelijk van je regio).
Ik neem aan dat je hier kW bedoelt, en dan als maximum capaciteit van je omvormer ofzo?
Het blijft gewoon mega belachelijk dat je moet betalen omdat je stroom op het net steekt. Dat is gewoon al fout.
En het blijft ook mega belachelijk dat je betaald wordt om stroom op het net te steken. Dat is gewoon ook fout. (Groenestroomcertificaten)
De stroom die ze op het net steken is ‘groen’ en wordt gewoon doorverkocht. Waarom mogen die mensen daar geen ondersteuning voor krijgen?

Let wel: de certificaten waren een extra stimulans voor mensen om te investeren zodat België ook zijn percentage ‘groene’ energie kon behalen. We hebben namelijk geen hydrodam of grote windmolenparken. Zonder de zonnepanelen ging België zwaar beboet worden en dan ging dit ook gewoon doorgerekend worden aan de eindgebruiker.
Huh? Geen grote windmolenparken?
Voor de kust staan hele grote parken; deze staan er al veel langer voordat er in NL maar over na werd gedacht.
Bv. Project Belwind. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Belwind
Alleszins minder windmolens dan in NL vermoed ik.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_windmolenparken_in_de_Noordzee

"In België worden tegen 2020 451 turbines ingepland, goed voor een totale capaciteit van 2 142 MW. Dit zou voldoen aan ongeveer 7% van het bruto Belgische elektriciteitsverbruik. Nederland heeft met de opening van het Gemini park nog een geringe bijdrage van 957 MW maar met de uitbreidingsplannen voor 5 grote parken kan dat in 2023 oplopen tot 4477 MW"

Nederland heeft nu wel al 15 windmolens meer :P
Volgens dit bericht loopt Nederland achter op Vlaanderen (qua windenergie) maar voor op België (er schijn in Wallonië minder windenergie opgewekt te worden).
Op het moment dat de subsidieregeling voor zonnepanelen startte bestonden deze windmolens nog niet. Slechts hier en daar waren enkele windmolens te vinden in industriezones. Particuliere windmolens worden op gemeentelijk niveau vaak tegengehouden.
Ook je bewering dat België geen waterkrachtcentrales heeft, is onjuist. Niet bedoeld om te vitten maar het klopt gewoon niet. Dat er veel meer met waterkracht gedaan had kunnen worden is zonder meer waar, maar de Stuwdam bij La Gileppe is wel degelijk een hydro-elektrische centrale.
Er zijn wel meer hydro-elektrische centrales in België, maar vooral in Wallonië. De watervallen van Coo zijn bijvoorbeeld ook een waterkrachtcentrale. Vlaanderen is bezig om kleine waterkrachtcentrales te plaatsen op de grote sluizen op de kanalen.
Coo is eerder een batterij dan een centrale.
Dat klopt ook, maar de reactie ging over België. ;)
Nogmaals: ‘kleine projecten’ hier en daar zijn er dan wel, maar opnieuw waren die niet afdoende opdat België een voldoende percentage zou halen binnen groene/hernieuwbare energie. De zonnepanelen waren (en zijn) nog altijd nodig.

En vergeet niet: sommige van die projecten zijn deels in handen van buitenlandse entiteiten. Een groot deel van het geld dat Belgen betalen aan energie vloeit naar het buitenland, vooral door de aanhoudende kortetermijnvisie van onze overheid.
En waarom is dat fout? Wij als burger brengen stroom op en mogen daar dus niet vergoed voor worden. integendeel zelfs. Ondertussen verdienen die elektriciteitsbedrijven pokkeveel geld.

Het probleem hier zit weeral dat in dit systeem wij maar een fractie zouden verdienen van een kwh, terwijl bedrijven met al hun taksen 3-4 keer meer mogen vragen.

[Reactie gewijzigd door koekroeck op 13 december 2018 20:51]

Ik denk dat vooral de staat veel verdient. Misschien eens je factuur uitpluizen dan zal je zien dat maar 1/3 ofzo voor de elektriciteit bedrijven zijn. Voor hun zal het niets uitmaken als ze terugbetalen aan 6 cent. Het is vooral voor de overheid dat deze meters komen zodat ze geen taksen verliezen. Daarbij is het ook eerlijker want met terug draaiende tellers betalen zonnepanelen eigenaars minder voor het gebruik van het net.
Zij dragen dan ook de kosten van heel het systeem.
Ja stel je voor, je pompt stroom het net op waardoor er grote stroomwisselen ontstaan en het gehele net geüpgrade moet worden omdat t eigenlijk nog een vooroorlogse bende is... En daar moet je voor betalen... Natuurlijk moet je daarvoor betalen. Echter het is wel volstrekt normaal dat als jij als energieproducent ook geld ontvangt voor die energie die levert aan het net. Echter: je zult altijd ook moeten betalen aan het net zodat je überhaupt kunt leveren.

Ik zou zeggen gewoon lekker zorgen dat je energieverbruik gelijk gaat liggen met de opbrengst van je pv centrale. Dat wordt even doorsparen voor een energieopslag zodat je die hele teruglevering buitenspel zet...
Ja je ziet waar ons geld naartoe gaat, 250 miljoen euro gewoon weggesmeten.
en bedraagt 90-100 euro per kWh (afhankelijk van je regio).
Elektriciteit is best duur in Vlaanderen met dat soort belastingen. Als je nagaat dat we in Nederland in totaal iets van € 0.24 per kWh betalen.. :+

(Serieus: dat moet fout zijn..)
Ik betaal $0.08 in de VS. Als mijn meter terugdraait, krijg ik geld terug. Ik heb een gemeentelijke leverancier waardoor de kosten gedrukt worden, klein groepje mensen die je kent die alles oplossen 24/7. Simpel en kapitalistisch.

In Vlaanderen was dit vroeger ook gelijkaardig geregeld maar dat is dan Electrabel geworden en eenmaal je meter door een politicus wordt bekeken krijgt die opeens alle soorten belastingen en toeslagen - want wat ga je doen zonder "elektriek".
Het verschil volgens mij voornamelijk dat nederland (en belgië) een fikse belasting heffen op electriciteit. De kale prijs ex. belasting is hier volgens mij ook in de buurt van de 8 cent.

Overigens had ik vroeger ook (in NL) een lokale leverancier van de gemeente. Die was ook goedkoper dan de grote leverancier elders. Maar de gemeente kreeg de kans om die lokale leverancier aan een groot bedrijf te verkopen, en te cashen. Resultaat: prijzen omhoog (met enkel nog de belofte voor een aantal jaar lang een lagere prijs). Dat is kapitalisme.

Overigens: jij hebt een lokale gemeentelijke leverancier: dat klinkt meer als socialisme, of zelfs communisme ! Wacht maar tot jouw gemeente een keer geld nodig heeft, en de leverancier aan een grote maatschappij verkoopt. Pas dan zie je kapitalisme in werking !
Klopt. De kale prijs in NL bij greenchoice is 8 cent. Inclusief belasting, belasting, heffing en belasting over de belaste belasting kom je uit op 18 cent per kwh. :+
Eigenlijk betaal je dus procentueel gezien over de 120%(?) belasting.
Al jouw prijzen zijn ondermaats.
De 90-100€ per KW prosumententarief is veel te laag.
De 26 eurocent per Kwh elektriciteitstarief is ook veel te laag.
bron: https://www.vreg.be/nl/prosumententarief-2017

Mijn prosumententarief is 128,15€ per KWh.
Mijn elektriciteitsprijs is 29,15 eurocent per KWh.
Akkoord ik heb blijkbaar wel de duurste distributienetbeheerder van Vlaanderen, maar gemiddeld gezien kom je zeker hoger uit dan jouw waardes.

Als je vraagt waarom die kunstmatige prijsverschillen, krijg je een antwoord dat dit historisch gegroeid is. Maar mijn vrienden die 5km verder wonen die hebben een veel lager tarief. Logisch? Nee dat vind ik niet.

Sterk dat jij slechts 1700KWh verbruikt trouwens, puike prestatie! Ik zit eerder rond de 5000KWh.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 14 december 2018 19:51]

En wat dan met zij die deze nieuwe meters, zonnepanelen en batterijen niet kunnen betalen?
Want laat ons eerlijk zijn, deze apparatuur is duur als het nieuw op de markt komt en dan ga je dus de armsten in de samenleving nog meer straffen want voor hun is deze toepassing onbetaalbaar.
Dat is een heel andere discussie en daar zijn heel andere debatten en oplossingen voor.

Een greep uit het aanbod:

- Sociale huurvestingsmaatschappijen kunnen dit voorzien in sociale woningen.
- Er bestaan renteloze leningen voor mensen die het niet kunnen betalen
- Private verhuurders kunnen gestimuleerd worden / benadeeld.
...
Ik heb nog steeds geen verklaring gevonden waarom de netbeheerders op ‘huisniveau’ een slimme meter wenst. Behalve dan om het salderen van zonnepanelen een hak te zetten.

Als men (de netbeheerder) de behoefte en opbrengst van stroom wil kennen, dan volstaat een slimme meter op straatniveau of wijkniveau.

Nu worden er ‘slimme’ meters doorgedrukt die voor de consument alleen maar zware nadelen hebben. Ik zal hem zo lang mogelijk weigeren.
Ik heb nog steeds geen verklaring gevonden waarom de netbeheerders op ‘huisniveau’ een slimme meter wenst. Behalve dan om het salderen van zonnepanelen een hak te zetten.

Dat salderen is een unieke Nederlandse situatie, dus niet voor Belgie beschikbaar. En in Nederland is het salderen ook reeds via wet afgeschaft en wordt vervangen door een subsidie-regeling.

De kern-reden waarom men dit wil is om real;-time verbruik te kunnen meten en in de toekomst anders te gaan afrekenen per tijdseenheid, en zo mensen te "sturen" voor het "maatschappelijk belang". Op het moment dat jij stroom wil gebruiken wordt het dan duurder, zodat je gedwongen gestimuleerd wordt om die stroom te gaan gebruiken op een moment dat jij dat liever niet wilt.
Salderen is nog niet afgeschaft
2017 https://nos.nl/artikel/21...t-2023-zelfde-tarief.html
Eerder waren er plannen om vanaf 2020 de vergoeding voor stroom van zonnepanelen te verlagen. Maar de Tweede Kamer riep Kamp in december op de huidige zogeheten salderingsregeling te verlengen en daar geeft hij nu gehoor aan.

Dit kabinet wil het in 2020 veranderen maar er is nog geen definitief besluit genomen
2018 https://nos.nl/artikel/22...n-jaar-terugverdiend.html

of in 2021 ?
https://www.duurzaamthuis...een-terugleververgoeding/

edit:
Het is dus 'slim' om je ouderwetse meter te behouden en een hoeveelheid zonnepanelen aan te schaffen die (precies) voldoen aan je behoefte/gebruik. Dan haal je het hoogste rendement uit je panelen omdat je dan de hoogste prijs ontvangt, aangezien de energiemaatschappij niet kan zien wanneer je levert, en je meter elk jaar weer op (ongeveer) dezelfde stand blijft staan. ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 13 december 2018 22:24]

"aangezien de energiemaatschappij niet kan zien wanneer je levert"
Natuurlijk zien ze dat wel.
De meter wordt minstens 1x per maand uitgelezen en dan zien ze dus dat ik in mei, juni, juli, augustus ongeveer ~2000kWh per maand het net op pomp en in de winter het tegenovergestelde van het net afhaal.

Vooralsnog heb ik begrepen dat de salderingsregeling tot 2021 in stand blijft.
Daarna komt er een andere regeling.
"aangezien de energiemaatschappij niet kan zien wanneer je levert"
Natuurlijk zien ze dat wel.
De meter wordt minstens 1x per maand uitgelezen
Een ouderwetse meter wordt maar één keer per jaar uitgelezen, en dan in de regel ook nog eens alleen door jou zelf, tenzij je toevallig een keer door iemand namens de netbeheerder wordt bezocht.
In alle andere gevallen is er zonder digitale feedback maar één keer per jaar een indicatie van het netto gebruik, en dus klopt het gedrag wat DeComponeur beschrijft helemaal.
Maatschappelijk belang? Wnstmaximalisatie bedoel je waarschijnlijk.
Dit is vrij simpel. In Vlaanderen bestaat de prijs per KWH van stroom uit ongeveer 60% (dagtarief, 75% bij nachttarief) belastingen en extra kosten die niets met de productie van stroom te maken hebben (distributiekosten, subsudie van groene centrales, ...). Op mijn stroomfactuur staan wel 20 regels buiten die van de stroomkost en BTW.

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen, met een analoge meter, draait deze terug, waardoor je alleen belastingen en bijkomende kosten betaald op de stroom die je meer bebruikt hebt dan je geproduceerd hebt.

Bij een digitale meter zijn er 2 verschillende tellers voor verbruikte en geproduceerde stroom.

Als je 9000 KWH verbruikt en 6000 KWH produceert, betaal je nu de stroomprijs + belastingen en andere op 3000 KWH. Bij een digitale meter betaal je in deze situatie 3000 KWH stroom en de belastingen en extra kosten op 9000 KWH. Dit brengt dan voor de staat en de distributiemaatschappijen veel meer op.

De staat en de distributiemaatschappijen proberen dit te verdoezelen met de voordelen van een digitale meter (zodat je op elk moment van de dag je stroomverbruik kent, en daardoor kan aanpassen).

Ter informatie, vorig jaar betaalde ik 0.04 euro per KWH bij Eneco voor verbruik tijdens de daluren (nachttarief), ik moest echter 0.32 euro per KWH betalen
Ik weet maar al te goed waarom men elke ingaande en uitgaande kWh wil monitoren. Men kan er dan extra tarieven aan kleven en nog eens extra langs de kassa passeren.

‘Opdat men zijn stroomverbruik beter zou kennen’ is een grote drogreden. Mijn huidige teller met draaischijf toont heel mooi hoeveel verbruik er is: de schijf draait snel of traag. Het meterstandje kan door de grootste analfabeet afgelezen worden.

Dit is een gevaarlijk precedent: binnenkort een teller op onze rioolbuis om te kijken hoeveel afvalwater we lozen? Een teller op de schoorsteen om ons brandhoutverbruik te meten? Of wacht, een CO2 meter in huis om de hoeveelheid ingeademde lucht te kunnen taxeren 8)7 8)7 8)7
Je kan wel nog leveren aan het net. Maar daar waar je teller vroeger terugdraaide.
Heb je nu teller van verbruik en teller voor hoeveel je op net stompt.

De ene teller gaan tegen 30 cent, voor wat je op net duwt krijgt je 6 cent terug. Waar het dus vroeger 1op1 was

Vroeger verbruikte je je het dure tarief om aangezien je teller terug draait, kreeg je ook dure tarief terug. Nu dus niet. Enkel prosumenten taks valt weg.
Tellers draaien al een poosje niet meer hoor! ;)
Volledig electronisch.
Ik kan zelfs hoog- én laagtarief terugleveren. Als ik ergens stroom mee zou opwekken, dat is.
Mijn ouders hebben net eenzelfde meter die bij hen ook het gasverbruik aangeeft. Lekker toggelen tusen al die verschillende tariefmeters! :)
toch draait er bij mij thuis een ouderwetse meter die zeker als ik de max (22KW!!) teruglever erg hard gaat :+
Dus?
Ik heb een slimme meter die met mijn 16.2kWp ook heel hard telt, zowel op laag als hoog tarief.
Voorlopig wordt dit gesaldeerd, dus gelijk aan een meter die terugdraait.

Verder kun je gerust slimme meters invoeren, ook als de infrastructuur voor het uitlezen nog niet aanwezig is. Je kunt namelijk altijd de waardes via de oude manier noteren en opsturen.
Mijn teller draait nog steeds tijdens de dag terug. Nog volledig analoog. Mss even buitenkijken, kom je vaak andere dingen die anders zijn dan bij jou thuis...
Als je kunt uitleggen waarom zo'n digitale meter zo fantastisch is, zal ik het ook overwegen. Tot nu toe heb ik me behoorlijk ingespannen om mijn fijne Ferarismeter te behouden, maar dat was misschien wel heel onhandig van me.

Die overigens netjes normaal-/laagtarief doet bij zowel verbruik als terugleveren. Heeft ook geen enkele moeite met harmonischen of een hele slechte powerfactor. Geweldig, techniek uit 19Noach en voldoet nog volledig.
Ik heb van een adviseur van zonnepanelen, toen we het hadden over wel of niet installeren van een slimme meter bij het gebruik van zonnepanelen, begrepen, dat je bij de oude meters het risico had dat ze sneller kapot gingen. De oude meters die er al vaak 30-40 jaar zitten kunnen minder goed tegen al dat omschakelen. Mechaniek gaat eerder stuk. En daar kan ik mij iets bij voorstellen. Weiger je een slimme meter, wat in Nederland mag, dan ben je als de oude meter op termijn stuk gaat de klos, want dan moet je de installatie van de slimme meter betalen.
Apart verhaal. De meter schakelt helemaal niet om door zonnepanelen. De draaischijf draait af en toe de andere kant op, daar krijgt hij niets van. Denk dat het een klepel-klok adviseur is geweest. Misschien verkocht hij wel keukens of matrassen voordat hij in de zonnepanelenbranche ging ;)

"Weiger je een slimme meter, wat in Nederland mag, dan ben je als de oude meter op termijn stuk gaat de klos, want dan moet je de installatie van de slimme meter betalen."

Onzin. Als je ZELF later om een slimme/digitale meter verzoekt, pas dan draai je voor de installatiekosten op. Wordt hij vervangen omdat hij bv. defect is, dan is dat gewoon kosteloos.
Dus als je een slimme meter krijgt kun je niet terug leveren? En gezien die meters apart tellen voor afname en terug levering gaat terug draaien ook niet.

Het terugdraaien en dus terugleveren tegen verkooprijs inclusief alle belastingen is een voor Nederland unieke situatie. Of ik moet zeggen 'was' aangezien dat in Nederland dus ook gaat veranderen ...

In de rest van de wereld levert men meestal terug tegen kale kostprijs. Dus slimme meters hebben hier niet zo'n invloed op.
Je kunt ook achter de meter terugleveren wanneer je verbruik groter is dan je produktie. Het kan wellicht zelfs winstgevend zijn om hier een aparte (Patent pending) invertor voor aan te schaffen.
Ik ken het niet.
Heb je ergens een website die dit beschrijft?
Nee, natuurlijk niet. Ik heb het ding zonet uitgevonden. Moet niet te moeilijk zijn om te implementeren.
Een regellus om het door de verbruiksmeter afgenomen vermogen naar nul te regelen, de rest gaat naar de teruglevermeter.
Moet je wel zelf maken want is natuurlijk wèl semi-illegaal.
ik hoop dat ze de kans grijpen en een echte slimme meter gaan maken.

in de toekomst zouden we een variabel tarief moeten hebben op basis van vraag/aanbod.
op zonnige dagen op zondag zou de stroom goedkoop moeten zijn. omdat er door alle zonnepanelen een overvloed aan stroom is. en om 18u op het drukste moment de stroom duurder dan bijvoorbeeld 14:00.

slimme apparaten in het huis kunnen dan zelf beslissen wanneer ze het beste stroom verbruiken en wanneer ze het wat rustiger aandoen.

voorbeeld1: Elektrische auto/powerwall: batterij opladen als stroom goedkoop is. stroom leveren op het moment dat de vraag groot is en het economisch interessant is om stroom te leveren.

voorbeeld 2: Vriezer: de vriezer weet dat de stroom tussen 18u en 19u veel duurder is dan bijvoorbeeld tussen 14-18u. dan zou de vriezer kunnen koelen tot -20 en dan tussen 18u en 19u zo weinig mogelijk verbruiken.

voorbeeld 3: zonnepanelen icm batterij: als de stroom goedkoop is, heeft het geen nut om deze het net op te sturen, dus is het interressant om de batterij op te laden, deze stroom kan je zelf gebruiken of eventueel 'verkopen' als de prijs hoog staat.

als 1 miljoen elektrische wagens op elk moment van de dag aangesloten is aan het net kunnen die de fluctuaties in vraag en aanbod mooi opvangen.

een meter met een internetaansluiting zou al voldoende zijn en uitbreid opties voor een extra meter voor de zonnepanelen en batterij/elektrische wagen.
Dat variabel tarief is allemaal mooi uiteraard, maar dat wil zeggen dat je op de piekmomenten in de winter ... die gedurende de avond zijn ... want ja dan ben je thuis .. je "top dollar" gaat betalen. Mijn zonnepanelen worden deze maand trouwens nog gezet, maar die slimme meter dient alleen om je meer laten te betalen. Want dat ga je zowieso doen als er een variabel tarief is. Een normale mens verbruikt overdag bijna niks aangezien je moet werken. Dus stroom wordt algemeen duurder hoe je het draait of keert. Want tijdens die piekmomenten gaan ze echt wel goed doorrekenen. Dus die slimme meter zal voor iedereen geld kosten.

Als je dan nog eens een e-wagen gaat moeten hebben ben je zowieso gezien hier in Belgïe, komt ook mede door Electrabel te verkopen aan de Fransen. En de minister die alles nog 15 jaar wou houden zoals het was voor mensen met zonnepanelen ... gaat nu burgemeester worden

Een powerwall van Tesla of zo een batterij van LG mits levensduur van 10 jaar is momenteel in Belgïe eigenlijk het geld niet waard. Als die goedkoper worden zet ik er meteen zo 1ntje. Dat is zowat de enige oplossing, maar dan moeten deze net iets betaalbaarder worden om rendabel te zijn
En terecht dat je tijdens die piekuren meer zou moeten betalen. Het is net de bedoeling om de mensen te stimuleren hun gebruik tijdens die momenten te minimaliseren, en dat kan je alleen maar met geld. Je geeft net zelf aan dat een powerwall in België het geld nog niet waard is. Het zijn net dit soort maatregelen die dat wel waard gaan maken.
dat kan je alleen maar met geld
Gangbare gedachte, hoor je ook veel in de politiek, maar je vergeet wel een detail: dat kan alleen maar met geld als mensen ook de mogelijkheid hebben om het anders aan te pakken.

Neem jouw voorbeeld van een powerwall. Dat klinkt leuk, maar dan moet ik wel het geld hebben om zo'n ding aan te schaffen. Als ik dat geld niet heb zit ik straks wel met hogere kosten maar zonder de mogelijkheid datgene te doen wat 'gestimuleerd' wordt.

Wat je met zo'n maatregel doet is mensen die wel geld hebben (ze kunnen zich immers zo'n powerwall veroorloven) korting geven, en die korting financieren door mensen die toch al te weinig geld hebben om dat te kunnen doen meer te laten betalen, en het ze zo nog onmogelijker te maken dat ooit te kunnen gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 14 december 2018 11:26]

Niet iedereen heeft een eindeloze geldbeugel. En sorry maar je argument houdt echt geen steek "
En terecht dat je tijdens die piekuren meer zou moeten betalen."

Je komt thuis van het werk met de kinderen en er moet gekookt worden, huiswerk en dergelijke. Daarom zou je beboet moeten worden ? De mensen die het nu al moeilijk hebben, zullen het alleen moeilijker krijgen.

Ik zeg niet dat je niet bewust moet omspringen met energie en dergelijke, maar niet iedereen heeft een eindeloze geldbeugel. Een powerwall kost +- 8500 euro met installatie, zou 10 jaar meegaan, das 850 euro per jaar + mijn bijdrage omdat ik zonnepanelen heb kom ik op zo een 1350 euro voor electriciteit. Dus doe ik geen winst, aangezien ik minder betaal voor mijn electriciteit. Met een slimme meter zal dit een ander verhaal zijn. Maar zolang die dingen niet goed werken ... zie maar de vele verhalen in Nederland, mogen ze die slimme meter "steken waar ik het denk".
Je moet naar de big picture kijken, en niet enkel naar individuele situaties.

Het stroomnetwerk moet voorzien worden opnhet absolute piekpunt. Dus die pieken zijn waar men op miet focusen, die pieken liggen op momenten dat de zonnepanelen niet hun maximum opleveren. Dus er moet een buffer komen, die buffer kan door de energiemaatschappij voorzien worden of wie het geld heeft zijzelf. Zeggen dat het niet eerlijk is dat minder kapitaalkrachtige mensen jn het nadeel zijn is een beetje kortzichtig. Een bemiddeld man kan een huis kopen ipv huren, dat huis is energiezuiniger dan wat de armeren huren. Dit is nu eenmaal het capitalistisch systeem.

Big picture:
Op de rustige momenten is er stroomoverschot, het kost een centrale op dat moment evenveel om de totale hoeveelheid energie op te wekken als op het piekmoment, dus je moet proberen de verbruikcurve zo plat mogelijk te krijgen (niet zo laag mogelijk)

Daarnaast heb je de 'groene' energievormen, en die zijn zeer onbetrouwbaar, want je hebt energie nodig ook als de zon niet schijnt en wanneer het windstil is. Het verbruik aanpassen aan het weer is niet mogelijk, want je kan geen week wachten om de was te draaien of je auto op te laden. Een buffer (batterij, waterkrachtcentrale, ...) Is hier perfect geschikt voor. Als de energiemaatschappij dit moet doen, dan rekebt hij dit door aan de consument, dus het is een eerlijker systeem als je als consument uw eigen buffer installeert.

Iemand die dus geen zonnepanelen heeft, geen batterij, en enkel verbruikt op de drukke momenten dan ben jij de grootste belasting voor het net. Waarom zou je dan niet meer moeten betalen. De gemiddelde factuur zal hetzelfde blijven, maar met dit systeem isnhet wel mogelijk om voor meer dan 50% op zonne en windenergie over te schakelen.
Jij stemt op groen zeker ? Sorry maar ik heb alleen panelen om het voordeel eruit te halen. Niet om meer te moeten betalen. Zo is in het in België ook "verkocht" geweest aan het algemen publiek. Ik heb ook een warmtepomp en zonneboiler. Dus ik lever al genoeg inspanningen voor het milieu. Als ik tijdens de piekuren meer zal betalen dan ga ik gewoon volledig afkoppelen van het net en zet ik wel een dieselgenerator ! Iedereen die zonnepanelen heeft zal er minder voordeel uithalen en omdat we nog een tax moeten betalen omdat we zonnepanelen hebben is het voordeel dan bijna helemaal weg.

De slimme meter is er alleen zodat de consument meer zal betalen. Dit heeft niks meer met milieu te maken. Vrachtwagens en bussen die hier zijn afgedankt gaan naar oost europa/afrika en dergelijke. Die van oost europa komen hier gewoon weer rijden. Tevens zal België het verschil in de wereld echt niet maken.
millieu is niet gelijk aan klimaat en groen krijgt zeker mijn stem niet.

de rest is een beetje offtopic en volgens mij was het meer een rant van uw kant dan een discussie-reply.
we zijn hoe dan ook gekloot in belgie door alle maatregelen die ze in de laatste 30 jaar hebben genomen.
sluiting kerncentrales, verkoop centrales, belastingsverhoging, en freya haar subsidies...
die zogenaamde "slimme meters" laten ook toe je gewoon af te schakelen van het net bij wanbetalers. Waar men nu verschillende brieven en persoonlijke waarschuwingen moet gaan rondsturen/afleveren, kan de leverancier/netbeheerder gewoon een scriptje draaien om de desbetreffende meter gewoon "uit" te schakelen. 2 maal aangetekend schrijven en boem... geen stroom meer. nu moeten ze na het aangetekend schrijven nog personeel langsturen om effectief de "afschakeling" uit te voeren.... reken maar uit wat het je kost aan manuren+politie+deurwaarder...

[Reactie gewijzigd door sluggha op 13 december 2018 21:27]

ipv afschakeling zou ik dan liever zien dat je max 3000w mag verbruiken, met een max kwh per dag.
stroom is toch geen luxeproduct meer. een beetje verlichting of verwarmingstoestel (pelletkachel, gaskachel) verbruikt niet zo heel veel, maar zijn wel noodzakelijk.
Ze zijn ook gelijkaardig gemakkelijk te hacken. Je moet niet meer aan draadjes prullen om ze te omzeilen.
Mooi ook dat men de naam "slim" blijft gebruiken voor iets wat in feite enkel de capaciteit heeft de meterstand automatisch door te geven. Iets wat mijn - in het buitenland - oude draaischijf meter al decennia lang ook kan.

Het "slimme" of voordeel zit er meer in dat als je de standen real-time of in ieder geval meer frequent doorgeeft, je als energiemaatschappij meer dynamische beprijzing kunt doen. Maar of dat in het voordeel van de individuele klant is ...
Hdt grote probleem is dat elektriciteit op lokaal niveau beheert wordt. Vlaanderen zou zijn eigen slimme meter (lees prootocol) installeren... zucht... we vertegenwoordigen amper 6miljoen inwoner van de pakweg 400 miljoen europeanen. Klinkt als “ ieder zijn eigen internet”

Veel logischer is een Europees beleid maar zoals altijd zijn alle landen daar tegen omdat ze zelf willen beslissen ofwel kernenergie, owel bruinkool ofwel gascentrales of groene energie willen inzetten, afhankelijk wat hun het beste (goedkoopste) uitkomt. Logisch.

Nog veel logischer zou zijn dat landen energie verkopen aan de EU, en daar de virtuele herverdeling kan plaatsvinden zodat we gestaag maar zeker kunnen onschakelen naar groene energie met batterijopslag in de een grid dat niet stopt aan de landsgrenzen.

Maar dat is wishfull thinking want zolang er nog natuurlijke bronnen zijn op Europees grondgebied en contracten op landelijk niveau naar landen buiten de EU zal dat niet gebeuren en afgeblokt worden met een veto-recht door tegenstrijdige belangen.

Hetzelfde is waar voor een Europees leger, Geheime dienst etc. We mogen al blij zijn met een Europese munt :)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 13 december 2018 21:46]

Ik heb hem zelf (In Nederland) geweigerd. Ik kreeg doodleuk een brief van Eneco, wij komen een slimme meter bij u installeren! Alsof ik geen keuze had en er niet bij vertellen dat hier maandelijks "servicekosten" bij gerekend worden en dat je deze wettelijk mag weigeren.

Daarnaast heb ik blokverwarming, geen CV. Dus bespaarwaarde is gewoonweg niet aanwezig. Ik ben helemaal pro toekomst en techniek, maar dan wel nuttige.
Dat is vreemd, want Eneco gaat helemaal niet over de meters dat doet de netbeheerder. In mijn geval is dat Stedin en ik heb ze drie jaar geleden gevraagd om de slimme meters te plaatsen, dat koste mij toen €85,-, omdat mijn wijk nog niet aan de beurt was. (wordt nu pas een begin gemaakt).
Servicekosten op de meter kan Eneco dan ook niet berekenen, dat is gewoon de meterhuur en betaal je aan de netbeheerder.
Jij geeft aan dat je blokverwarming hebt, dat is bij Eneco dan ook bekend. Oftewel de brief is nep of u heeft een grote duim!
Die slimme meters zijn een gedrocht. Waarom moet ik nog steeds handmatig mijn maandbedrag bij Eneco aanpassen als ze in hun 'slimme' meter allang hebben gezien dat ik maandelijks veel te weinig betaal en dus aan het einde flink moet bijbetalen? Eneco neemt klanten over van Eon (die al jaren een slimme meter hadden) maar ondertussen kunnen ze met geen mogelijkheid het verbruik van die jaren achterhalen.

Het wordt gebracht als slimme en voordelige techniek, maar de systemen die eraan hangen zijn verre van slim en data wordt niet volledig gedeeld waardoor er geen integratie is.
Dit heeft al veel meer dan 250 mln gekost.
Ik weet dat dat een kleine DNB vorig jaar al aan 70mln zat.
hij de netbeheerders gevraagd heeft het nationale platform op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten:
Moet ik daaruit begrijpen dat de Walen verantwoordelijk zijn voor het falen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee