'Aantal slimme meters in Europa groeit met 22 procent'

Het aantal slimme meters voor elektriciteit en gas in Europa stijgt dit jaar met 22 procent tot 151,9 miljoen, becijfert onderzoeksbureau voor de iot-markt Berg Insight. In 2023 zal het aantal slimme meters in de EU 273,7 miljoen bedragen, verwacht het bureau.

slimme meterDe groei komt door de landelijke adoptie van slimme meters in Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en andere landen, schrijft Berg Insight. In België gaat de brede invoering in 2019 van start, in Nederland is die al vanaf 2015 gaande.

Berg Insight wijst erop dat er door de groei enorme internet-of-thingsnetwerken ontstaan, die kwetsbaar zijn voor aanvallen. Wel ziet het onderzoeksbedrijf een groeiend besef bij overheden en de industrie dat de beveiliging van dergelijke smart grids van nationaal belang is.

Als voordeel van slimme meters wordt vaak het gemak voor zowel consument als leverancier genoemd. In het verleden is ook regelmatig gewezen op de nadelen met betrekking tot privacy, betrouwbaarheid en beveiliging.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-11-2018 • 08:43

492

Reacties (492)

492
471
206
10
0
234
Wijzig sortering
Heerlijk al die reacties hier. Allemaal Tweakers die een hekel hebben aan nieuwe technologie. Blijft bijzonder.
Anoniem: 498327 @TMC12 november 2018 09:36
Ik blijf me verbazen dat een halfbakken oplossing wordt gepusht.
Als ik aan een slimme meter denk dan kan deze:
- via de telefoon of thuiscomputer ingesteld en uitgelezen worden
- krijgt deze de actuele stroomprijs door van jouw leverancier
- kan deze overschot slim doorverkopen aan de hoogste bieder (ook eventueel een buurman)
- kun je op basis van die stroomprijs IFTTT achtige modules instellen die vaatwasser en wasdroger aansturen
- is er een universeel protocol om over het stroomnet in huis instructies te geven aan apparaten om te starten en te stoppen
- is dit alles open source en zijn de zaken goed dichtgetimmerd voor buitenstaanders en wordt er door open code goed toezicht gehouden op de werking van de software.
Een aantal zaken kan je via de P1 poort doen met daarachter een Raspberry Pi of pc toch?
Ja, de Tweaker misschien ja.
Waar ik mijzelf even als voorbeeld neem...

Ik heb een P1 poort. Ik heb eeen rbPi.Maar geen p1<->usb (niet zo'n groot probleem i know.)
Maar stel. Ik heb dat geïnstalleerd en klaar. Wat dan? Kan ik mooi m'n stroom en gasverbruik uitlezen. Joeppie.
Dan moet ik alsnog (zelf) een domotica systeem gaan opzetten om aan de hand van... Sorry.
Dat is NU nog gewoon een niche. Te veel protocollen, veel handmatig werk. en bugs.

De enige reden voor die slimme meter is zo dat netbeheer kan zien wat ze leveren. Dat is niet gericht op de consument. Omdat voorheen, de meterstand naar de Nuon/oxxio ging, en vanuit daar naar netbeheer. Kan mij voorstellen dat zo iets lang duurt om inzicht te krijgen.
Dat de standen / verbruiken naar de netbeheerder gaan is niet meer dan logisch. De netbeheerder voert o.a. meerdere calculaties uit voor de energiemarkt (allocatie & reconciliatie).

In het "klassieke" systeem, waren die calculaties gebaseerd op schattingen; standaard jaar verbruik vermenigvuldigd met profielfracties. (Profielfracties = Percentage per kwartier t.o.v. een heel jaar.) Die profielfracties zijn opgesteld o.b.v. metingen over een langere periode.

Met het beschikbaar stellen van near-time verbruiken zullen deze calculaties veel preciezer kunnen. Op basis daarvan kunnen partijen ook gerichter energie inkopen, wat dan goedkoper uit zou kunnen pakken. (De slimme meter kan natuurlijk wat beter overweg met meerdere leveranciers op 1 aansluiting.)
Indirect, op iets langere termijn, zal er wel een voordeel ontstaan voor de consument.
En ja, de netbeheerder kan er ook financieel voordeel mee halen.

Bovenstaande is natuurlijk alleen mogelijk als je toestemming hebt gegeven om de meter ook daadwerkelijk "slim" te laten bemeten.


Het is natuurlijk niet de taak van de netbeheerder om te regelen hoe jij je geld verdient of hoe jouw apparaten thuis worden aangestuurd.
Aangezien het allemaal redelijk in de kinderschoenen staat, zal er op termijn vast meer mogelijk zijn door extra functionaliteiten en tools die door andere partijen worden aangeboden.

[Reactie gewijzigd door Dweebus op 24 juli 2024 16:18]

Als je draagvlak wilt creeren voor slimme meters dan moet er voor de consument wel een voordeel aanzitten. Bijna alles wat je beschrijft heeft een hoog abstract gehalte of is een voordeel voor de netbeheerder, terwijl een consument een tastbaar voordeel wil zien (bijvoorbeeld: een lagere prijs, of een app die goed inzicht geeft in je verbruik, etc. etc.)
Eens. Die winst is er nu nog niet voor de consument, afgezien van dat het verbruik wat inzichtelijker wordt. (Kan inderdaad verder ontwikkeld worden.)
De financiële winst zou dan pas op termijn zichtbaar worden, verwacht ik. En dan nog zul je hier niet rijk mee worden. De helft van het kWh tarief bestaat nog steeds uit belasting :(

Maar ik hou je niet tegen een leuke app te ontwikkelen die je thuis kunt gebruiken. Afhankelijk van geboden functionaliteit kan dat je meer geld opleveren dan de slimme meter :P
De voordelen voor de netbeheerder die je genoemd hebt komen, zoals in het artikel aangegeven, ten nadele van de consument met betrekking tot nauwkeurigheid, veiligheid en privacy.

Mijn inziens 3 extreem goede redenen om die slimme dingen zo lang mogelijk te weren en desnoods te vervangen met "domme" (uitstekende) meters die wel accuraat zijn en nergens een verbinding of signaal afgeven.
De voordelen voor de netbeheerder die je genoemd hebt komen, zoals in het artikel aangegeven, ten nadele van de consument met betrekking tot nauwkeurigheid, veiligheid en privacy.
Met name die laatste 2 punten gelden voor zo ongeveer alles wat een netwerk connectie heeft.

Maar m.b.t. privacy; vebruiksdata is pas achteraf beschikbaar, niet real-time, op z'n vroegst pas de volgende dag. En ja, daar kun je dan allerlei analyses op los laten en zo bepaalde inzichten verkrijgen. Dat is overigens pas nadat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven.
Voor een netbeheerder is het totaal niet interessant wat jij om 8 uur 's avonds uitspookt. Het verbruik gaat toch op de grote hoop. Het is alleen interessant dat het verbruik accuraat is.

(Even een echte privacy-prikkel: banken zouden je betalingsverkeer kunnen inzien.)

Overigens vind ik dat we in NL m.b.t. privacy af en toe zover doorslaan, dat het meer een nadeel dan een voordeel is. Maar goed, dat is off-topic :)


Ik heb zelf trouwens ook geen slimme meter hoor. Voor mij heeft deze alsnog geen toegevoegde waarde.
En genoeg dingen die jij noemt zijn voor de consument totaal niet intressant en omslagtig. Ja stroom verkopen aan de hoogste bieder klinkt leuk. Maar dat betekent ook dat je geld verdiend. En daar moet je belasting over betalen. Wie gaat dat doen? De consument zelf? De actuele stroompprijs kan ik al uitlezen via mijn leverancier. Waarom moet mijn meter dat ook nog eens kunnen?

En ik wil al helemaal niet dat op basis van een prijs mijn wasmachiene of vaatwasser aan gaan. Die moeten draaien op het moment dat ik dat zeg. Niet omdat ik een paar cent kan besparen. Maar met vieze kleren moet lopen.
Daar hoef je helemaal niks voor te doen. De opbrengst zal zo laag zijn dat je daar geen belasting over hoeft te betalen. Je valt dan onder de kleine ondernemersregeling. Daarnaast als je overproductie hebt, heb je teveel zonnepanelen op je dak liggen. Overproductie kan nooit uit. Tenzij je de panelen hebt gekregen met een of andere subsidie.
Klopt een deel is belasting vrij. En heb het niet helemaal lekker verwordt. Maar als je je als doel hebt om er geld mee te verdienen. Dan moet het nog wel opgeven als inkomsten. En je moet natuurlijk belasting afdragen omdat er energie belasting op zit etc. En waar trek je de streep? Allemaal regels die het voor de consument niet intresant is om te verkopen aan de hoogste bieder.
Het probleem is volgens mij vooral dat de slimme meter (in België tenminste) niet kan terugtellen. Dit levert mijn inziens wel een probleem op. Immers, overdag ben ik weg werken en is mijn verbruik laag, maar genereren mijn zonnepanelen wel energie. 's Avonds verbruik ik wel energie en brengen mijn zonnepanelen niks op. Door het terugtellen (van mijn enkelvodugie teller) vormt dit echter geen probleem en in het ideale geval eindig ik op het einde van de rit op 0. Teveel produceren is voor nieuwe installaties totaal zinloos in België (en opslag is nog veel te duur). Je krijgt immers geen cent voor het overschot aan elektriciteit en bovendien wordt het gehate prosumententarief berekend op je vermogen. Je hebt er dus alle voordeel bij om zo dicht mogelijk bij 0 te eindigen. Maar ik stel me dus de vraag hoe je dat kan realiseren als je zogenaamde slimme meter niet kan terugtellen? Het eventueel afschaffen van het prosumententarief is geen voldoende compensatie. En zoals al werd aangegeven, als ik er als consument geen enkel voordeel uit haal, hoeft het voor mij helemaal niet. Ik heb ook totaal geen behoefte aan fancy apps en zo. Want dat is zowat het enige voordeel waar men in België mee staat te zwaaien, dat ik zogenaamd wijzer ga worden over mijn elektriciteitsgebruik. Sorry, maar zo complex is mijn verbruik nu ook weer niet. Hoeft dus niet voor mij.
In Belgie zijn er inderdaad hele andere zaken aan de orde. Voor consumenten zit er geen voordeel aan. Wellicht ergens ver in de toekomst maar nu nog zeker niet. Heb daarom zelf ook een digitale "niet slimme" meter. Precies hetzelfde als een slimme meter echter kan deze niet op afstand uitgelezen worden. Een oude ferraris meter is geen optie meer in nieuwbouw.
Anoniem: 498327 @loki50412 november 2018 11:28
Ik moet nu ook al belasting betalen over opbrengst zonnepanelen. BTW is gewoon gespecificeerd op jaarnota.
Ja en dat zal je energie maatschapij doen voor je. Verwacht je dan ineens dat je buurman dat gaat doen voor je? En ook dan nog even een jaar nota voor je maakt.
Tenzij je natuurlijk een kant en klaar product koopt dat met de P1 poort kan verbinden
En dat is nu precies het verschil tussen een slimme meter voor de consument en een slimme meter voor de leverancier. Wat je nu hebt is het laatste. Wat jij wil is een Nest/Toon/Anna-achtige oplossing die kan samen werken met de rest van je domoticasysteem. Daar zijn deze meters die nu in je meterkast hangen helemaal niet voor bedoeld. Die zijn er om inzicht in jouw stroomverbruik te krijgen, zodat de leverancier jou én preciezer kan laten betalen én veel beter kan inschatten wat zij zelf weer op dag/maand/jaarbasis moeten inkopen en leveren.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 24 juli 2024 16:18]

Heeft Netbeheer inzicht in MIJN stroomverbruik nodig om te weten wat zij moeten leveren?
Kletskoek.
Netbeheer monitort al gewoon de totale stroomafname van minuut tot minuut. Ook centrales weten per dag hoe de stroomlast gaat verlopen op grond van jarenlange metingen; verder wordt rekening gehouden met evenementen (TV uitzendingen met hoge kijkcijfers ...)
Maar juist door zonnepanelen en elektrische auto's is dit hard aan het veranderen, traditionele patronen zijn op een zonnige dag totaal niet meer kloppend.
Dus ik kan mij voorstellen dat voor beheerders modernere en betere data wel voordeel gaat opleveren.
Of het nu de netbeheerder of het nutsbedrijf is, daar gaat het niet om. Waar het omgaat is dat preciezere inschattingen voor de levering en de afrekening mogelijk worden met dit soort meters. Natuurlijk weten de netbeheerder en de stroomleverancier wat er bij hun uitgaat, maar voorheen moest jij aangeven welke stand er op de meter stond en op basis daarvan kreeg je een voorafrekening op basis van een gerede schatting. Nu wordt het allemaal nog preciezer.
"zodat de leverancier jouw én preciezer kan laten betalen (...)" De leverancier spint net garen bij het huidige systeem van bepalen van de hoogte van het voorschotbedrag! Ik ken niemand die in een doorsnee jaar en zonder grote veranderingen in de thuissituatie geld moest bijleggen omdat het voorschotbedrag te laag was... Ik ken alleen maar mensen die op het einde van het contractjaar wat geld over houden wat dan meteen verrekend wordt met het nieuwe hogere (!) termijnbedrag. Leveranciers mogen dus een heel jaar lang extra geld in de beurs hebben waar zij dan de vruchten plukken. Aan rente zal dat procentueel niet zo gek veel zijn tegenwoordig maar vele kleintjes...: Een miljoen huishoudens die maandelijks een tientje teveel betalen zijn dus heel wat miljoenen en als je daar 0,1% van krijgt is dat meer dan genoeg om de de bonussen van de directies "verantwoord"met een ton p.p. te verhogen! Gaat dat "preciezer" berekend worden? Geloof je dat echt?
Slim is indd erg overtrokken. Ik denk dat een "digitale meter" meer in de richting komt.
Voor de consument is de meter niet slim alleen wat ''handiger" en voor een tweaker al helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 24 juli 2024 16:18]

- via de telefoon of thuiscomputer ingesteld en uitgelezen worden
OK, wat zou je dan in willen stellen?
Uitlezen is geen probleem middels de P1 poort.
- krijgt deze de actuele stroomprijs door van jouw leverancier
Wat moet de meter daarmee?
- kan deze overschot slim doorverkopen aan de hoogste bieder (ook eventueel een buurman)
Dat is iets wat via de energiemaatschappijen loopt, of wil jij met iedereen in Nederland een contractje afsluiten?
- kun je op basis van die stroomprijs IFTTT achtige modules instellen die vaatwasser en wasdroger aansturen
- is er een universeel protocol om over het stroomnet in huis instructies te geven aan apparaten om te starten en te stoppen
- is dit alles open source en zijn de zaken goed dichtgetimmerd voor buitenstaanders en wordt er door open code goed toezicht gehouden op de werking van de software.
Nou, dat is er gelukkig met de P1 poort. Daar kan jij willekeurig iets aanhangen waar jij blij van wordt.
Uitlezen is geen probleem middels de P1 poort.
Oh ja die P1 poort als die aanwezig is. Heel handig een 'telefoonstekker'. Kan de gemiddelde consument ook echt heel veel mee.
Als het inpluggen van een stekkertje tussen meter en bv. een raspberry pi te ingewikkeld is voor de gemiddelde consument, dan denk ik dat die gemiddelde consument ook niet zit te wachten op die informatie... Die wil wellicht enkel het actuele stroomverbruik weten - en dat kun je ook prima via je energie leverancier uitlezen uit de slimme meter (met kwartiertje vertraging max. dacht ik).
Kosten €1,50 per maand, bij een "gratis" tooltje krijg je een overzicht op dat detailniveau alleen de eerste maanden...
Huh? Welke energie leverancier vraagt daar geld voor? Ik krijg dat inzicht gewoon zonder kosten...? Lijkt me ook niet meer dan logisch. Stukje service...
De netbeheerder kan zo'n functionaliteiten in feite implementeren (mits beschikbare standaard).

Maar is dat wenselijk: gewoonweg nee omwille van privacy.

Een netbeheerder gaat zijn code ook niet vrolijk delen op GitHub.
Doorverkopen van stroom is aan de energie leverancier, niet de meter.... En de stroomprijs verandert niet met de dag... dus dat gebruiken voor het slim aansturen van apparaten lijkt me niet heel praktisch...

De rest kan allemaal via de P1 poort en bijvoorbeeld een koppeling met Domoticz. Het is een beetje tweaken, maar hey: we zijn hier onder tweakers toch??
Je kunt de boel dan ook koppelen aan je andere (slimme) apparaten.

Dus halfbakken? Niet echt vind ik... Het doet wat het moet doen: Je stroom meten... En het slimme is dat deze die informatie doorstuurt naar de energie leverancier en je dit zelf kunt uitlezen middels een kabeltje.
De meter is ook niet slim maar de verkoper wel!
Ja het ding is dat juist dat wettelijk niet kan vanwege de privacy lobby.

De bedoeling van het eerste initiatief was juist realtime data uitwisselen zodat de consument er baat bij heeft en de producenten de productie beter kunnen aansluiten op de vraag.

Omdat de privacy lobby kwam met in mijn mening allerlei onzin argumenten zijn er regels ingeslopen waardoor realtime uitlezen niet meer mag.

Nu mogen ze dat uitlezen maar 1x in de x periode doen, dat is makkelijk want je hoeft geen meterstanden meer door te geven maar is onvoldoende voor wat jij ermee wil.

Voor de rest, zolang er geen een duidende standaard bestaat voor home automation, wat is het nut ervan?

Kan je wel erover gaan klagen, maar TS heeft een punt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 16:18]

Dat had makkelijk opgelost kunnen worden met een toestemmings formulier oid.. het hele probleem met die dingen is dat ze je de strot door worden gedrukt alsof je geen keus hebt, privacy moet de standaard zijn, als je die naar beneden wil zetten prima maar daar moet je bewust voor kiezen, niet gebundeld met iets anders.
Anoniem: 105188 @t link12 november 2018 16:08
Nee, wettelijk mogen ze dat niet. Ze mogen alleen near-time opvragen.

Ik begrijp dat jij jong bent een nog nooit een energie contract hebt afgesloten, maar als je dat een had gedaan dan had je gezien dat je inderdaad een formuliertje in moet vullen om toestemming te geven en op dat formuliertje staat dat ze dat wettelijk periodiek mogen doen.

En wetswijziging is nodig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 16:18]

De reden dat die wetten er zijn is omdat er nooit goed genoeg met privacy om werd gegaan. als het niet netjes kan dan maar afdwingen.
Allemaal Tweakers die een hekel hebben aan nieuwe technologie.
[on-topic]
Denk dat het meer techno-individualisme is dat de 'gemiddelde' tweaker kenmerkt. Dat zie je wel in meer reacties op Tweakers, een basishouding waarbij individuele vrijheid zeer hoog wordt gesteld (tegen libertarische aan) en waar technologie alle sociale problemen zal oplossen voor individuen.

Zodra een oplossing door (overheids)regulatie komt, dan gaat de techno-individualist al snel stuiteren, omdat naar zijn mening de overheid (of een individueel bedrijf) nooit een beslissing kan nemen die beter voor een individu past dan de beslissing die een individu zelf neemt. Dat speelt bij de beslissing van de slimme meter en waarom de 'gemiddelde' tweaker tegenstribbelt. Het is niet de meter zelf, maar de dwang.

[off-topic]
Waar deze techno-individualistische houding overigens pas echt mis gaat is dat bedrijfsmonopolies en/of stelselmatig datamisbruik met geen ander middel dan een sterke overheid zijn te doorbreken. Na +- 20 jaar "internet voor iedereen", zien wat een puinhoop het is aan de andere kant van de NAT/firewall. De gemiddelde burger kan zich al nauwelijks verdedigen tegen phishing, spam, cryptovirussen en andere cybercrime, laat staan degene die het net iets minder komt aanwaaien.

Wat dat betreft zijn we anno 2018 eerder in een dystopische cyberpunk-toekomst beland, dan in de techno-utopie die de cyber-evangelisten rond de millennium-wisseling verkondigden.
Zodra een oplossing door (overheids)regulatie komt, dan gaat de techno-individualist al snel stuiteren, omdat naar zijn mening de overheid (of een individueel bedrijf) nooit een beslissing kan nemen die beter voor een individu past dan de beslissing die een individu zelf neemt. Dat speelt bij de beslissing van de slimme meter en waarom de 'gemiddelde' tweaker tegenstribbelt. Het is niet de meter zelf, maar de dwang.

Waar deze techno-individualistische houding overigens pas echt mis gaat is dat bedrijfsmonopolies en/of stelselmatig datamisbruik met geen ander middel dan een sterke overheid zijn te doorbreken.
Ik zie dat heel anders. Het gaat niet om dwang, het gaat om onhandige keuzes. Tweakers snappen iets van techniek en zien dat een bepaald ontwerp niet handig of niet veilig is waar de rest van de maatschappij daar niet over nadenkt. Ze missen de kennis om de problemen te zien.

De maatschappij lijkt de houding te hebben dat de overheid niks van techniek snapt en zich niet met het bedrijfsleven moet bemoeien. Maar ik zie juist hier op Tweakers dat mensen oproepen om de monopolies van de techreuzen te doorbreken. Waar elders in de maatschappij zie je een discussie over de vraag of een iPhone of een Android beter is voor je privacy?

Vaak is dan wel het sentiment "geef me de mogelijkheid om het zelf te doen, in plaats van een verkeerd model af te dwingen". De stomme meter is daar een prima voorbeeld van. Zo'n ding is nauwelijks beveiligd, de netbeheerder kan die meters zo uitlezen. De beveiliging bestaat er uit dat ze beloven om je informatie niet door te geven en slechts een paar keer per jaar uit te lezen. Je moet maar geloven dat ze dat echt niet, je hebt er zelf geen enkele controle over.
Dat zeg ik niet omdat ik een hekel heb aan energieleveranciers of omdat ik de netwerkbeheerder of overheid niet vertrouw, maar omdat ik de hele IT-sector niet vertrouw. Onveilige apparatuur en software is de norm.

Als er simpelweg een fysiek of virtueel knopje op die meter had gezeten om zelf het delen van informatie uit te zetten zou dat al veel meer vertrouwen hebben gegeven. Idealiter zou ik natuurlijk zelf het signaal van de netwerkbeheerder opvangen zodat ik het zelf kan uitlezen en beantwoorden. Ja, dan ik liegen over mijn verbruik, maar dat kon ik zonder slimme meter ook al. Maar goed, ik snap dat dit een beetje te veel gevraagd is, zeker van een standaard meter, maar ik betwijfel of het is toegestaan om zelf een meter aan te sluiten.
Ik snap het soms ook niet waar al die negatieve reacties vandaan komen op tech die vernieuwend en gemak brengt bij mensen.
Daar wil ik wel op reageren:
Ik (en ik denk heel velen met mij) sta niet principieel negatief tegenover "tech die vernieuwend en gemak brengt bij mensen".
Waar ik wel negatief tegenover sta zijn zaken die mij opgedrongen worden en waarbij slechts een deel van het verhaal wordt verteld. Er wordt immers alleen gesproken over de voordelen (welke zijn dat trouwens voor de consument?), maar niet over de nadelen.

De gecommuniceerde voordelen zijn alleen maar voordelen voor de leveranciers en daar staat voor de consument helemaal niets tegenover.

Het enige dat ik (ikzelf dus, dat kan voor ieder ander anders zijn) als consument van mijn energiemeter verwacht is dat dat ding tegen zo laag mogelijke kosten mijn energieverbuik zo nauwkeurig mogelijk registreert zodat ik kan betalen voor wat ik verbruikt heb. Niet meer en niet minder.
Iedere andere/extra functionaliteit zou een keuze van de consument moeten zijn en niet opgedrongen moeten worden door de netbeheerders/overheid.
Anoniem: 105188 @Vette7312 november 2018 11:46
Had jij voor de slimmemeter ook een keuze dan? Heb jij keuze uit een gasmeter of een watermeter?

Het voordeel voor jou is dat producenten het aanbod beter kunnen afstemmen op de vraag van het net waardoor er direct een besparing van 5% aan overhead mogelijk is en daar worden wij met z'n alle beter op, ook jij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 16:18]

Heb je gelezen wat ik schreef?
Natuurlijk had ik toen geen keuze, maar dat was ook niet nodig omdat die meter slechts één ding deed en kon: het meten en vastleggen van de afgenomen hoeveelheid electra/gas/water. Niet meer en niet minder.

Ik schrijf "Iedere andere/extra functionaliteit zou een keuze van de consument moeten zijn en niet opgedrongen moeten worden door de netbeheerders/overheid."

Die 5% die je noemt, heb je daar ook een bron van?
De netbeheerders hebben al real-time informatie over het verbruik per wijk (via alle verdeelstations en transformatorhuisjes). Ik heb er moeite mee te geloven dat nog meer gedeailleerde meetgegevens (namelijk per woning in die wijk) een 5% besparing mogelijk zouden maken.
Anoniem: 105188 @Vette7312 november 2018 14:52
"Die 5% die je noemt, heb je daar ook een bron van?
De netbeheerders hebben al real-time informatie over het verbruik per wijk"

Nee dat hebben ze niet, daar valt je argumentatie al. Je zal ervan versteld staan hoeveel van de infra nog uit dat jaren 60/70 komt. Waar ze nog een tellertje moeten uitlezen, hoeveel zgn dodeleggers (bijnaam voor oude wijkkasten die helemaal uit staal zijn gemaakt) nog staan in de wijken.

Het feit dat hij vraagt naar bronnen is al bewijs genoeg dat je geen enkel idee hebt hoe het net werkt, daarom is het ook een goed idee om er geen mening over te hebben en het verder over te laten aan mensen die er wel verstand van hebben. Hey is algemeen bekend dat de netbeheerder en overhead aanhoudt van 5% om dipjes in de spanning tegen te gaan.

Jij wil een keuze omdat je er een persoonlijk voordeel uit wil halen, dat is niet de taak van de netbeheerder.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 16:18]

-Die 5% gaan ze dus ook niet besparen als ze real-time info hebben uit ieder huis. Een overhead (zoals jij het noemt) blijft altijd nodig.
- Als de netbeheerders die informatie nog niet hebben uit hun eigen netwerk, is het dan niet een beter idee dat ze eerst op wijkniveau verbruiksdata gaan verzamelen i.p.v. dat met heel veel weerstand van de bewoners uit ieder huis te gaan halen?
- Ook metalen kasten zijn prima draadloos te verbinden met een externe (hufterproof) antenne.

Nog een tip, oordeel niet over de kennis en kunde van iemand die je niet kent. De kans is namelijk heel groot dat je er naast zit.
Je bent er erg goed in om iemand belachelijk te maken door aan te vallen op woorden en niet op de onderliggende boodschap.
Laten we het er inderdaad maar op houden dat jij de expert bent en ik niet.

FYI
Over het meten van energieverbruik van hele wijken, dat dus volgens jou niet kan, heb ik gisteren een presentatie bijigewoond van een bedrijf dat IoT sensoren maakt die netbeheerders helpen in transformatorhuisjes de afgenomen energie te meten zonder dat hiervoor de (oude) apparatuur in dat huisje hoeft te worden vervangen.
Dus blijf vooral hameren op hoe stom ik ben en hoe geweldig jij bent.

[Reactie gewijzigd door Vette73 op 24 juli 2024 16:18]

Je moet even terugscrollen naar boven en lezen wie de eerste was die die 5% noemde en wie de eerste was die daarover om uitleg vroeg. En nu moet ik die 5% aan jou gaan uitleggen????

Ik schrijf: "van een bedrijf dat IoT sensoren maakt die netbeheerders helpen in transformatorhuisjes de afgenomen energie te meten zonder dat hiervoor de (oude) apparatuur in dat huisje hoeft te worden vervangen."

Jij schrijft vervolgens: "Dus een bedrijf is gespecialiseerd in het upgraden van oude infra," en "Ik zie Enexis direct alles platleggen en upgraden, zie jij het ook?"

Dat is dus niet hetzelfde, er wordt niets geupgrade en hoeft niets worden platgelegd.
Ik ben geen expert, ik ben iemand met een brede interesse en over het algemeen behoorlijk geinformeerd over de zaken waarover ik spreek.
De kleinerende toon waarop jij mij aanspreekt staat mij niet aan. Ik val in herhaling, dat had ik al eerder gezegd.

Jij beweert dat er door real time verbruiksinformatie 5% besparing aan overhead te behalen valt.
Omdat ik niet weet waar die 5% vandaan komt of op gebaseerd is vraag ik jou om een bron.
Vervolgens geef jij aan dat die 5% die je noemt de (blijkbaar algemeen bekende) overhead is die men bij het inkopen van elekra aanhoudt om dipjes in de spanning tegen te gaan.

Prima, maar zelfs met real time informatie kan die buffer niet tot nul worden teruggebracht omdat
plotselinge pieken, zelfs niet met real time informatie zijn te voorspellen. Een bepaalde buffer zal altijd nodig zijn, dus de besparing kan nooit gelijk zijn aan de volledige buffer.
Dit betekent dus dat òf jouw stelling van 5% besparing door real-time informatie òf jouw stelling dat men 5% overhead aanhoudt niet correct kan zijn.

Nu de discussie over de plek in het netwerk waar, in mijn ogen, real time informatie vandaan gehaald zou moeten worden.
Het probleem is dat men (wie dat dan ook is) zo nauwkeurig mogelijke verbruiksinformatie wil hebben.
Als niet expert vraag ik mij dan af waarom daarmee de conzument lastig gevallen moet worden door het plaatsen van een slimme meter waartegen veel weerstand is en waarvan ik als consument de communicatie uit kan laten zetten waardoor mijn real time verbruik nog steeds niet bekend is.
De, in mijn ogen, simpelste oplossing is dat 'de netbeheerders' in hun eigen netwerk, zo dicht mogelijk tegen de consument aan gaan meten.
Sorry voor het feit dat ik daar misschien niet de correcte namen voor gebruik (transformatorhuisjes en verdeelstations), maar ik weiger te geloven dat het onmogelijk is daar te meten.
Wat ik ook weiger te geloven is dat het, als compete operatie, eenvoudiger is om bij alle ong. 7 milj. huishoudens een slimme meter te plaatsen, samen met de daarvoor benodigde infrastructuur om die uit te lezen dan het meten op veel minder punten in het eigen netwerk van de netbeheerders.

Wederom, ik ben verre van een expert op energietechniek, maar ik nam aan dat dit meten binnen het netwerk van de netbeheerders al lang zou gebeuren.
Nu geef jij aan dat dit technisch niet kan vanwege o.a. de oude infrastructuur en het 24/7 bedrijf.
Heel toevallig ben ik afgelopen dinsdag bij een presentatie over IoT sensoren en staat daar een bedrijf dat als één van hun producten een sensor laat zien die ze samen met één van de grote netbeheerders hebben ontwikkeld en inzetten om juist in die oude infrastructuur, zonder die oude infra structuur te hoeven vervangen en zonder het 24/7 bedrijf te onderbreken o.b.v. magnetische velden real time verbruiksinformatie te kunnen meten.
Voor mij dus bevestiging dat het weldegelijk kan én al gebeurt.
De naam van dat bedrijf ga je van mij niet krijgen. Gezien jouw kennis op dit gebied zul je dat bedrijf òf al kennen òf de mogelijkheid hebben die eenvoudig te achterhalen.

Ik ga de discussie staken, wij gaan het toch niet eens worden en ik wordt door jou niet gezien als een gelijkwaardige duscussiepartner.
Het ga je goed!
Anoniem: 105188 @Vette7315 november 2018 10:57
Jij beweert dat er door real time verbruiksinformatie 5% besparing aan overhead te behalen valt.
Omdat ik niet weet waar die 5% vandaan komt of op gebaseerd is vraag ik jou om een bron.
Je weet niet waar die vandaan komt, maar dan toch beweer je:
-Die 5% gaan ze dus ook niet besparen als ze real-time info hebben uit ieder huis. Een overhead (zoals jij het noemt) blijft altijd nodig.
Vervolgens geef jij aan dat die 5% die je noemt de (blijkbaar algemeen bekende) overhead is die men bij het inkopen van elekra aanhoudt om dipjes in de spanning tegen te gaan.
Hoezo vervolgens? Ik zei dat al aan de begin van de rit.
Prima, maar zelfs met real time informatie kan die buffer niet tot nul worden teruggebracht omdat
plotselinge pieken, zelfs niet met real time informatie zijn te voorspellen. Een bepaalde buffer zal altijd nodig zijn, dus de besparing kan nooit gelijk zijn aan de volledige buffer.
Dit betekent dus dat òf jouw stelling van 5% besparing door real-time informatie òf jouw stelling dat men 5% overhead aanhoudt niet correct kan zijn.
Waar heb ik gezegd dat de overhead 0 zou worden? Waar heb ik gezegd dat de overproductie 5% is? Ik heb alleen gezegd dat we 5% kunnen besparen. Lees dit:
Paul C in 'nieuws: Vlaanderen krijgt accupark van 25 megawatt'
en dit verhaal maar eens na.
Anoniem: 105188 in 'nieuws: Vlaanderen krijgt accupark van 25 megawatt'

Daarnaast hebben we te maken met een veranderend profiel waardoor de productie en afname steeds verder uit elkaar lopen.
Het probleem is dat men (wie dat dan ook is) zo nauwkeurig mogelijke verbruiksinformatie wil hebben.
Als niet expert vraag ik mij dan af waarom daarmee de conzument lastig gevallen moet worden door het
Voor mij dus bevestiging dat het weldegelijk kan én al gebeurt.
Nou ten eerste waar heb ik gezegd dat ze de oude infra niet aan het updaten zijn? Tuurlijk gebeurt dat, maar dat is een tijdsintensieve en dure aangelegenheid. Dat jij zomaar ergens even een presentatie hebt gezien van een bedrijf waar je de naam niet van kan herinneren blijkbaar, wil niet zeggen dat het makkelijk of snel kan. Het is absoluut niet een kwestie van IoT sensortje erbij plakken en gaan. Het is makkelijker gepresenteerd als gedaan.

De ervaring leert dat de oude infra zeer slecht gedocumenteerd is, als je er eenmaal aan gaat sleutelen dan komen er vaak onvoorziene problemen omhoog waardoor het wel eens kan gebeuren dat je de boel plat moet leggen. Als er mensen afhankelijk zijn van die voorziening en Enexis ook nog eens wettelijk verantwoordelijk is voor alle schade als de onderbreking langer als 3 uur duurt. Dan kan je wel begrijpen dat ze van te voren een goed plan willen voor ze eraan beginnen.

Daarnaast is jou voorstel van een IoT sensor erbij, maar een tijdelijk lap middel. De wens om de oude infra te updaten bestaat al langer en daar is Enexis ook mee bezig, al jaren. Alleen zoals ik al zei, het is een langzame en dure aangelegenheid.

Waarom het bij de consument moet? Nou dat is heel makkelijk, omdat dat in de huidige infra de makkelijkste, goedkoopste en snelste oplossing is. Het heeft te maken met gedistribueerde opwekking (nu ga je me natuurlijk ook vertellen dat je niet weet wat gedistribueerde opwekking is) en het heeft te maken met het prijskaartje.
zonder het 24/7 bedrijf te onderbreken o.b.v. magnetische velden real time verbruiksinformatie te kunnen meten.
Ik wil eigenlijk nog steeds de naam van het bedrijf weten. Want dan kan ik jou vertellen of het een Amsterdams bullshit bedrijf is of niet (maar ik heb eigenlijk het idee dat je het zelf hebt bedacht). Blijkbaar weet jij niet wat een current clamp is en man van de marketing die jou die presentatie gaf blijkbaar ook niet. Die dingen hebben een nauwkeurigheid van +/1% op een bereik van 10 tot 100%. Is redelijk significant die 1%.
Ik ga de discussie staken, wij gaan het toch niet eens worden en ik wordt door jou niet gezien als een gelijkwaardige duscussiepartner.
Kijk als jij niet bekend bent met technische details, maar dan toch zomaar wat gaat roepen in de hoop dat het blijft plakken. Je weet niks van spanningskwaliteit, je weet niks van asymmetrie in het net maar toch wil je mee kunnen praten over het een en andere. Dan ga ik jou natuurlijk niet zien als gelijkwaardig. Als jij nou met technische details komt, een specifiek probleem noemt en dat probleem aanpakt, dan had ik nog wel naar je willen luisteren. Wat jij nu doet is onzin, maar dat begrijp jezelf helaas niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 16:18]

wie zegt dat die overhead niet in de zakken van de leveranciers verdwijnt?
als ik die 5% ermee bespaar wel.
Anoniem: 105188 @bilbob12 november 2018 12:44
Ok dan mag jij die 5% wel hebben van mij, voor de rest van ons is het een collectieve actie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
opgedrongen is mischien niet het goede woord.
maar hij word wel aardig hard door gedrukt.
en er zijn plannen om hem te gaan verplichten.
(simpel gesteld de meter is niet van de bewoner, maar je bent verplicht hem te leasen als je stroom wil.
en nu worden er aanpassingen in de wet bedacht om het dus ook te gaan verplichten. ;) )

maar je kunt toch ook wat negatiefs zien in de privacy van de slimme meter.
maar dan moet je niet te ingewikkeld denken.
het gaat dan over de privacy om op elk moment te mogen gebruiken of te leveren.
waar oude feraris meters gewoon terug draaien: dus per jaar x kWh af te rekenen.
krijg je met een slimme meter: x kWh gebruikt - x kWh geleverd per jaar(en ongeveer +/-20% eigen gebruik als je dat doet met zonnepanelen)
en dan is nu het plan om gebruikt en geleverd dus appart te gaan prijzen.
dat stukje privacy gaan je dan inleveren. ;)

(pas op met prijzen in de elektra sector, wat we betalen en wat het kost zit meer als 300% verschil tussen.
dat zou je al bijna crimineel kunnen noemen van de politiek, waarom dat zo is snap ik wel.
het is een heel groot belasting probleem die we elektra rekening noemen. :P )

ik zelf ben geen tegenstander van de slimme meter.
(ik zie vele voordelen.)
maar voorstander kan ik ook niet zijn.
(ik zie ook teveel nadelen die de voordelen niet goedmaken voor de consument, voor de netbeheerder zie ik de voordelen wel.)
Even voor de duidelijkheid: de netbeheerders waren geen voorstander van de slimme meter. De twee-jaarlijkse opname kostte vroeger €7 per adres en de slimme meter maakt dat veel duurder. Het idee is dat de slimme meter (op termijn) voordelen voor het milieu moet gaan opleveren maar dat is meer een hoop dan dat dit nu echt is gebleken uit de proefprojecten. (Als tweaker vindt ik het wel geinig, ik heb een iungo aan mijn P1 poort hangen waar ik allemaal leuke dingen mee kan doen.)

Anyway, het gaat er om dat het een keuze is van de politiek om dit op te leggen aan de netbeheerders, dus mensen die er boos over willen zijn moeten hun boosheid richten tegen hun democratisch gekozen vertegenwoordigers niet tegen hun energiebedrijf.
ja en nee, netbeheerders waren geen voor stander van de slimme meters.
maar er was ook een verhaal dat als je meer als 20 jaar iets leased dan het product dan van jouw zou zijn.
dit zou dus dan in eens voor heel veel van de oude meters gaan gelden.
en toen waren de netbeheerders wel in eens voorstander van slimme meters.
(dat zou al snel 10€ zijn per huishouden voor meer als 60% van de aansluitingen of te wel een flinke smak geld minder voor de netbeheerders.)

de politiek is zeker een grote speler in het hele verhaal, maar de netbeheerders politieken gewoon mee. ;)
Je argumenten over terugleveren wat inzichtelijk is met de "Slimme meter" vs de oude terugdraai meter is niet echt een privacy dingetje.... er is gewoon een regeling hoeveel je terug mag leveren, er is nergens een regel dat jij je niet aan die regelgeving hoeft te houden.
lastig verhaal, maar valt wel onder de privacy van mijn doen en laten. ;)

oude feraris meter:
ik voer 5500kWh per jaar het systeem in en gebruik ongeveer een 20% zelf.
en ik gebruik een 6000kWh per jaar.
niemand verder die weet hoeveel ik gebruik en niemand die weet hoeveel lever.
ik reken 500kWh af en dat is het wat ze weten.

slimme meter:
ik voer 5500kWh per jaar het systeem in.
een 20% word door het huis gebruikt en niet geteld door de slimme meter.
dus de meter ziet dat ik 5500 - 20% = 4400kWh lever.
mijn gebruik is 6000kWh, daar wek ik dus 1100kWh zelf van op die rechtstreeks gebruikt word.
dus de meter registreert 4900kWh gebruik.

dus met een feraris heb ik wel meer privacy als ik met een slimme meter heb.
en er kan geen verschil in prijs tussen leveren en gebruiken worden geheven.
(waar nu dus door de politiek over gedacht word door wibes, waarschijnlijk in 2021 ingevoerd gaat worden.)
dus ik vind het heel erg lekker dat ik die privacy heb. ;)
Ik snap wat je wilt doen hoor, maar dat wil niet zeggen dat je gelijk hebt.

Imho kan je je niet beroepen op "privacy" als je dat bewust nodig hebt om de regelgeving te omzeilen wat je wilt doen.

Ja, salderen is heel fijn, maar is op den duur natuurlijk onhoudbaar aangezien het energie net geen grote batterij is die alle fluctuaties kan opvangen, dus ja, het is nodig dat inzichtelijk is wanneer mensen verbruiken of leveren, en ja dat betekend ook in de toekomst dat je daarop berekend zal worden.

De stabiliteit van het Energienet is een samenspel van alle leveranciers, zonnepanelen, windmolens etc en alle verbruikers en daar moeten we gewoonweg slimme oplossingen voor hebben.
Dat is gewoon hoe het speelveld in elkaar steekt, bewust misbruik maken van een systeem voor je eigen gewin en onder privacy proberen daar bezwaar tegen te maken klopt niet.
ik beroep mij niet op privacy, ik zeg alleen dat die wel erg prettig is. ;)
(persoonlijk vind ik dat salderen eigenlijk ook versobert moet/mag worden.
PV is zo goedkoop aan het worden dat het met gemak kan.
alleen zo als de plannen er nu voor staan is dit niet versoberen maar totaal de grond in boren.
helaas. we schieten totaal verkeerd door op het moment.)

maar pas op met het noemen van stabiliteit van het net.
dat is een reden die vaak genoemd word, maar nooit onderbouwd.
natuurlijk is er een max grens die je met zon of wind etc.. kunt doen.
maar zonder goed onderzoek en cijfers is het elke keer weer een FUD. ;)
(ik heb nog mee gemaakt dat die FUD werd verspreid als je al 3 panelen op het dak wilde leggen.
als ik nu naar Duitsland kijk is zelfs de 20% max zonne-energie die nu word aan gehouden dus eigenlijk ook FUD.)
dus ik betwijfel elke uitspraak over de max of die wel gehaald kan worden.
we hebben gewoon weg niet genoeg ruimte in Nederland om dat echt te halen.
er is niet genoeg dak ruimte voor, nog genoeg plek voor windmolens.
dus laat je niet gek maken door partijen die er een commercieel gewin bij hebben en die FUD graag verspreiden. ;)
Mwa, je ziet al dat een conflict in het oosten van Europa een drop in de hoeveelheid herz veroorzaakt, daarnaast geeft veel PV en Windenergie veel meer variatie op het het net die ergens opgevangen moet worden, en netbeheerders en Tennet zijn daar natuurlijk al jaren mee bezig om alles daarvoor beter in te richten, maar ik geloof gerust dat er een bepaalde "max" zit op wat je kan opvangen en wat binnen de perken blijft, denk aan het net anders inrichten, maar ook locaties met generatoren (zoals datacentra) koppelen op het net zodat bij problemen een lokaal DC stroom aan het net on-demand kan leveren en latere fases van opslag van energie, variabel opladen van electrische auto's etc,etc,etc.

Zomaar zeggen dat het FUD is geloof ik niet, voor onze energievoorziening staan de komende jaren nog zat uitdagingen te wachten waar al een hoop voor gedaan word.
In principe kan de meter elke 5 minuten uitgelezen worden. (de meterstand doorgeven).

In NL is het niet toegestaan om jezelf van het net af te sluiten.
Je kan hoogstens proberen te voorkomen dat je aangesloten wordt als je in een buitengebied gaat wonen waar nog geen kabel naar toe loopt.
Heb jij daar een bron van?
Ik zou niet weten waarom je niet van het elektranet zou kunnen laten afsluiten.
(sterker, ik ken mensen die dat gedaan hebben en volledig op 12 en 24V leven, geproduceerd door de zon en opgeslagen in accu's).

Net als de hype 'van het gas af', zal de netbeheerder op jouw verzoek ook jouw elektra-aansluitng komen afsluiten.
Ik baseerde me verouderde kennis...,
Sinds 1998 is het voldoende om je contract met een energie leverancier op te zeggen zonder het te vervangen door een ander om de meter etc verwijderd te krijgen...
(als een nieuwe aansluiting besteld wordt is het vanzelf een "moderne" niet zo "slimme" meter.)

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 24 juli 2024 16:18]

Wat is het extra gemak van de meter?
Enige 'gemak' wat ik kreeg was een uur geen stroom, daarna is er niks veranderd.
Ja je kan met de P1 poort je verbruik gaan meten, nou joepie lekker spannend live kijken hoeveel stroom je verbruikt, en dan?... Dat is leuk als je zonnepanelen hebt en in de gaten wilt houden dat ze goed werken etc. maar anders is er niks aan.
Er wordt steeds gezegt dat ze voordeliger zijn, rekeningen zijn hetzelfde dus waar zit dat extra gemak waar ook jij het weer over hebt?

We hebben geen hekel aan vooruitgang, we hebben een hekel aan vernieuwen puur om nieuw te zijn. Dat is alsof je jouw ronde wielen weg gooit en vierkante wielen onder je auto zet, DAT is vernieuwing, het is echter geen vooruitgang.
Wat er kan is dat een er een nieuwe energie leverancier op staat die op uur basis energie verkoopt met variabele tarieven. Dan kun je bijv. je wasmachine om 15uur in de middag aanzetten omdat dat voordelig is (veel zon en wind bijv.) of juist midden in de nacht om 2uur je vaatwasser omdat dan de energie goedkoop is.
En de reden dat de energiemaatschappij dat graag wil aanbieden is dat ze dan bij het salderen de mensen die overdag overcapaciteit hebben met hun zonnecellen een laag bedrag kunnen geven, omdat de stroom dan goedkoop is.
Terwijl diezelfde mensen dan 's avonds (wanneer de zon onder is) een hoog tarief moeten betalen, omdat de stroom dan duurder is.
Daar gaat de terugverdientijd van je zonnepanelen. (de meeste mensen verbruiken thuis bijna geen stroom wanneer de zonnecellen stroom opwekken)
Precies, daarom zijn zonnepanelen ook helemaal niet de oplossing voor energie probleem. Klinkt allemaal lekker groen, maar als 's avonds iedereen zijn lampen, tv en elektra fornuis aanzet en zijn auto oplaadt komt die energie (zeker in de winter) toch ergens vandaan.... (en een kerncentrale kun je niet 's avonds even wat harder zetten en overdag uit).
Dat kan op zich wel, maar het is veel makkelijker om een gascentrale aan en uit te zetten.
(Dat is in principe niks anders dan een straalmotor zoals je die ook in vliegtuigen hebt)

Het grote probleem van zonnecellen is inderdaad de winter. Dan leveren ze maar 10% op van wat ze in de zomer opleveren. Die tenzij we een manier vinden om de overcapaciteit van de zomer op te slaan voor de winter kan dat nooit de oplossing voor het energieprobleem zijn.

Bij windenergie speelt dat ook, alleen zijn de periodes zonder wind veel lager. Duitsland heeft daar onderzoek naar gedaan en daar kwam uit dat ze een energieopslag voor drie dagen moeten hebben als je voornamelijk windenergie wilt gebruiken.
Ook die oplossing hebben we nog niet, dus Duitsland importeert dan kernenergie uit Frankrijk.

Het is jammer dat er ontzettend veel subsidie gaat naar zonnepanelen en windenergie, maar vrijwel niks naar onderzoek hoe we die energie gaan opslaan. Als we dat oplossen dan kunnen we pas echt een grote klap slaan.
Het is jammer dat er ontzettend veel subsidie gaat naar zonnepanelen en windenergie, maar vrijwel niks naar onderzoek hoe we die energie gaan opslaan. Als we dat oplossen dan kunnen we pas echt een grote klap slaan.
Waarschijnlijk ook omdat we op dit moment nog laaang niet zijn op een punt dat we zoveel stroom opwekken met zon/wind dat we moeten gaan denken aan opslaan. Zelfs overdags, als de zon straalt en de wind hard waait gebruiken we met z'n allen nog veel meer stroom dan opgewekt wordt.

Daarmee bedoel ik dus niet als individu met panelen op het dak, maar gezamenlijk. Pas als er stroom verloren gaat wanneer we het niet zouden opslaan wordt het pas nodig om het te gaan opslaan. Tot die tijd kunnen we niet veel meer dan 's middags de gaskraan ietsje verder dichtdraaien.

Mijn vermoeden (hoop) is dat we bij de tijd dat we het punt bereiken dat we serieuze oplossingen moeten gaan bedenken voor het 'windloze-winterdag'-probleem een aantal grote stappen hebben gezet richting kernfusie en is dat een betere bestemming voor het onderzoeksgeld.
Niet geheel.
Ik meen dat er zomers zijn (let op, zomers) dat er in Duitsland energie overschot is uit de zonnepanelen.
Dat land ligt natuurlijk helemaal vol, en als er dan een dag weinig vraag is, maar veel zonuren, dan loopt het over. Hiervan vloeide het overschot naar Nederland.
https://www.fluxenergie.nl/26010-2/
Maar de link die je stuurt toont wel aan dat het totale verbruik lager ligt dan de totale opbrengst, maar dat is inclusief de "conventional power plants"

"wind, hydro and biomass plants were supplying about 55 GW of the 63 GW being consumed, or 87%"

Als dit elke dag aan de orde is, dan weten ze op een gegeven moment dat ze bepaalde centrales op een laag pitje kunnen zetten.
Dat laatste gebeurd al continu. Gas en kolencentrales kun je heel makkelijk bij en af schakelen. Nuon houd de prijs van de energie continu in de gaten gedurende de dag en bv de hemwegcentrale wordt uitgeschakeld als de prijs laag is (als er zon en wind is en er dus energie in overvloed is, gaat de prijs omlaag) en word weer bijgeschakeld als de prijs omhoog gaat.
Leuke theorie maar ik werk en kan mijn wasmachine niet om 15.00 uur aanzetten aangezien ik aan het werk ben.
Daarnaast zet ik mijn wasmachine/droger niet aan als ik niet thuis ben of op bed lig i.v.m. brandgevaar.
En de stroom leverancier kan daar dan weer handig gebruik van maken door precies weer de stroom zo goedkoop mogelijk te maken op momenten dat de meeste mensen niet thuis zijn...immers de slimme thermostaat en meter registreert precies wanneer er veel of weinig gas/stroom verbruikt wordt.
Misschien niet met de hand, maar ik heb ondertussen de domotica in huis al dusdanig dat ik op tijd of op een trigger de wasmachine van stroom kan voorzien. Nu moet je op onze wasmasjien nog op een knopje drukken om te starten, maar er zijn er ook al die een app hebben waar je de voortgang kan zien en waarmee je op afstand kunt starten. Combineer dat met de Bosch wasmasjien die ik gisteren in de reclame zag, waar je gewoon een hele bus wasmiddel in kwakt en die zelf bepaalt hoeveel wasmiddel nodig is. Dan hoef je alleen nog maar je was erin te gooien en een wasbeurt in te plannen. Het zou nog beter kunnen. De wasmachinefabrikant zou er natuurlijk ook iets in kunnen maken dat weegt hoeveel was je in de trommel hebt zitten. Is het rendabel? Dan start wassen!
Haha, laten we allemaal nieuwe wasmachine kopen, goed voor de BTW :)
Ik ben toch wat huiverig met alle IOT, mijn slimme thermostaat is gewoon niet online :P
Verder heb je gelijk. Zodra alle machines geactiveerd worden via het web kan dit allemaal op afstand gebeuren
Het hoeft natuurlijk ook allemaal niet meteen, maar wasmachines hebben ook niet het eeuwige leven.

De noodzaak om dingen te koppelen is nu nog niet zo groot, maar ik kan me voorstellen dat dit verandert wanneer straks het systeem van salderen van opgewekte energie door zonnepanelen gaat veranderen. Dan ga je misschien veel liever het overschot op zonnige momenten willen verbruiken door je wasmachine of -droger of door op zulke momenten alvast je huis of water elektrisch te verwarmen.

Het zal allemaal niet het energievraagstuk oplossen, maar er is hier nog wel wat winst te behalen.
Toen ik een half jaar terug een slimme meter kreeg, heb ik wel zo'n P1 kabel (voor minder dan een tientje op AliExpress. In NL kosten die dingen 20 euro) gekocht en mijn RbPi op aangesloten met domoticz. Ik moet zeggen dat je je wel echt bewust wordt van wat sommige dingen aan stroom vreten als je snel kunt zien wat de impact is van een aan-/uitschakelaar omzetten. Ik had bijvoorbeeld een klik-aan/klik-uit schakelaar op mijn audio-/console-/decoderapparatuur staan, maar gebruikte 'm zelden. Nu zag ik dat het 35W scheelt als ik 'm wel gewoon uitzet met die schakelaar na gebruik. Da's toch wel de moeite. Idem voor sommige lampen (lampjes in mijn afzuigkap bijvoorbeeld) die stiekem best veel verbruiken. Je wordt je dus wel bewuster van je gebruik en dat is waar je voordeel zit.
Dit is het punt waar het allemaal op neerkomt maar mensen blijven maar in het negatieve hangen. Ik moet de slimme meter dus alles is slecht.
Nee.

Het is een slimme meter

Plus een kabel
Plus een raspi
Plus domotica

Het slimme zit niet in dat ding.
Zonder dat ding geen raspi etc

Net als zonder moederbord geen werkende pc
Die P1 kabel is vrij prijzig, maar de RPi kun je mbv een transistor en 2 weerstandjes ook direct aan de P1 poort hangen, weer 10 tot 20 euro bespaard :)
Wel goed dat je nu deze stap hebt gezet, het gros van de consumenten krijgt een 'slimme' meter en gaat door waar hij gebleven was.
Maar het is niets wat je zonder slimme meter niet ook te weten had kunnen komen. In alle handleidingen staat verbruik prima vermeld.
Maar het is niets wat je zonder slimme meter niet ook te weten had kunnen komen. In alle handleidingen staat verbruik prima vermeld.
Dat valt nogal tegen. Probeer zonder te meten maar eens uit te vinden wat een xbox 360 model Jasper verbuikt als ie uitstaat. Of de harde schijf die er los op aangesloten is en blijft draaien. De aparte voeding van je Kinect sensor. Wat een HDMI splitter verbruikt. Wat je mediacenter verbuikt als ie uitstaat. Wat je Ziggo horizonbox verbruikt (dat laatste kun je met wat moeite wel terugvinden, maar die verbuikt dus erg veel in standby). Het zijn al die kleine dingen bij elkaar die toch redelijk wat verbruiken en waarvan het verbruik niet zo makkelijk inzichtelijk wordt zonder het te meten.
Met de slimme meter heb ik toon van eneco kunnen nemen.

Het gemak zit mij in dat ik precies het verbruik per dag/week/maand kan zien.

Ik kan zien wat alles verbruikt in mijn huis als ik het aanzet. Ik heb overzicht van de kosten die ik maak ook per dag/week/maand.

Hier kan ik dus mijn voordeel uithalen door slimmer gebruik te maken van mijn energie/gas.

Alles ook makkelijk te zien met een app en geen standen meer doorgeven.

Makkelijk alles af te kraken zonder het geprobeerd te hebben. Zou zeggen probeer het eens.

Je wielen logica is achteruitgang wat een "slimme" meter absoluut niet is.
Zo mooi verwoord, je zou bijna denken dat je bij Eneco werkt. ;)

Maar vertel dan eens wat JIJ nu aan voordeel hebt behaald. Wat heb JIJ veranderd thuis om slimmer gebruik te maken van je energie en gas? Allemaal op basis van dat overzicht van de kosten die je maakt.

Ik heb geen overzicht nodig om te bedenken dat het verstandig is meer led lampen te gebruiken.
Bijna wel he? :+

Ik heb nu eenmaal een slimme meter en toon en praat alleen uit ervaring.

Door daadwerkelijk precies het bedrag te zien en wattage wat je verbruikt op een dag/week/etc, zet het sneller aan tot verandering.

Ik zag direct de voordelen van alle lampen led, de stofzuiger vervangen door een zuinigere. Energie zuinige vaatwasser met bijbehorende stand.

Hoeveel verbruik de wasmachine nou heeft met droger over een hele week tegenover bv de kleding laten hangen om te drogen.

Iedereen weet hoe je energie kan besparen. Maar door het direct te kunnen zien per dag/week/maand ipv elk jaar op je nota is voor mij veel handiger en makkelijker om wat te veranderen in mijn routine. Het drukt je wat meer op de feiten.

Alles regelen op de app is ook heel fijn voor mij en het geeft geen enkel nadeel allemaal.
Dat kon je natuurlijk in het verleden ook..., alleen moest het zelf afgelezen worden.
Weet niet wat voor meter jij had vroeger of nu nog hebt. Maar elke keer naar de meterkast lopen stand noteren en dan opschrijven en dan wat aanzetten en weer noteren?

Zo over de hele dag uitrekenen ofzo? Dan is dit toch wat "slimmer" om al lopend op mijn tel alles te kunnen zien. Overal waar ik wil.
een meting van 5 minuten zegt niet zoveel..., of heb je werkelijk alles uitgezet behalve het ene apparaat dat je wil meten inclusief alle sluip verbruikers. Veel elektrische apparatuur heeft een vorm van regeling in zich..., dus stroom verbruik varieert van tijd tot tijd.
Als je dit beter wil meten dan kun je beter een Kwh uur meter met een steker en stopkontact tussen verbruiker en het net plaatsen.

Dus een "Slimme" meter meet niet veel beter (en naar ik begrijp) is er nog geen consensus of de huidige meter eigenlijk wel goed werkt in de omstandigheden waar die niet voor ontworpen is.
Levering van "vuile" stroom ipv. een mooie sinusoïde stroom. "Vuile" stroom in deze context heeft niets met "groene" vs. andere stroom te maken, Dit heeft veel meer te maken met "moderne" methoden waarop stroom verbruikt wordt.
En zonder slimme meter wist jij niet dat een 90 watt peertje meer verbruikt dan een 3 watt led?

Alsjeblieft zeg.
Als je kunt lezen zou je eruit moeten kunnen halen wat ik bedoel en staat er wel meer dan alleen "minder watt is minder geld"
Nog steeds geen argument Michael.

Punt is dat de slimme meter jou niets gaat vertellen over wat je zou moeten veranderen in je gedrag of je elektronische apparaten.

Dat moet jezelf bedenken. En vervolgens doen.

Jij pleit nu voor een slimme meter omdat die jou hierbij helpt.

Please. Dus als jij afleest dat je best veel gas hebt verbruikt die ene dag weet je dat je te lang onder de douche stond? Dat had je niet door toen je na een half uur er nog onder stond?!!!

Die meters zijn niet slim. Niet nu.
Ik pleit er niet voor ik zeg dat ik er niks op tegen heb. Ik heb er notabene eentje.

De argumenten tegen ben ik het niet mee eens. Als je er geen wilt prima, maar de argumenten die hier op worden gegooid zijn een beetje te veel doorgeslagen.

En ja het is een goed hulpmiddel. Iets wat duidelijk zichtbaar in geld is beter dan iemand die zegt he je staat wel lang onder de douche... Buiten dat zijn er meerdere factoren die nu goed zichtbaar zijn.

Zullen we het dan maar gewoon handige meters noemen? Al bekt dat niet lekker in reclame
Nul gemak en extra kosten omdat ze vaak onnnauwkeurig meten en altijd in het voordeel van de leveranciers.
Goh wat raar dat mensen niet staan te springen.
Heb je een bron waarin staat dat de huidige meters onnauwkeurig meten in het voordele van de leverancier?
Heb jij daar werkelijk nog nooit van gehoord?

Dat is zo'n bekend euvel, want in alle landen speelt het waar slimme meters worden ingezet. (Het hangt wel van het model meter af. Maar het punt is dat ze op een wat andere manier meten dan de oude meter. En afhankelijk van het soort aparaten wat je thuis hebt, heb je kans dat je een hogere rekening krijgt).

Het is vorig jaar bij kassa behandeld:
https://radar.avrotros.nl...lijk-meer-verbruik-meten/
en ook bevestigd door onderzoekers van de UT en HvA:
https://community.consume...aan-dan-het-verbruik-1897
Voor zover ik weet, maakten ze tijdens dat onderzoek gebruik van een niet representatieve setup, juist om zo aan te kunnen tonen dat er verschillen ontstaan.

Los daarvan zijn ook de consumenten vaak niet correct met hun conclusie. Ze gaan maar al te vaak voorbij aan verschillende meetperiodes, of temperaturen in die periodes worden genegeerd. ("Ik heb het een aantal maanden gecontroleerd, en sinds ik in december een slimme meter heb, is het verbruik veel hoger!") Of ze vergeten dat ze een airco hebben gekocht in de zomer, etc.

Allicht dat er gevallen zijn waar de meter niet naar behoren werkt. Maar dat zijn wel de uitzonderingen, niet de regel.

[Reactie gewijzigd door Dweebus op 24 juli 2024 16:18]

Het is juist precies andersom!
Bij het ijken van (slimme) elektrameters wordt uitgegaan van een sinusvormige spanning over een ohmse belasting waardoor spanning en stroom in fase zijn (en blijven).
Afgenomen vermogen meten over zo'n belasting kunnen die dingen vrij aardig.

Echter, door het veelvoud aan schakelende voedingen en andere niet-ohmse belastingen in een woning is de belasting tegenwoordig niet meer zuiver ohms en ontstaan er niet-sinusvormige stromen (met veel harmonischen) die niet langer in fase zijn met de spanning.
Tijdens dat onderzoek is juist die situatie nagebootst en in die situatie bleken de slimme meters (grote) afwijkingen te vertonen.

Zie hiervoor het afstudeerverslag van Anton Melentjev:
http://www.stolpje.nl/~ce...afstudeerverslag_v1.2.pdf
Wellicht was het handig als je eerst even de artikelen zou lezen die ik je heb gegeven, ipv eerst te reageren.
Dan had je gezien dat het verschilt per meter. Er zijn er die wel nauwkeurig meten en er zijn er die onnauwkeurig meten, maar dat hangt ook nog eens af van het soort apparaten dat je gebruikt.
Dat soort spannende verhalen is nu net waarom iedereen zo boos is op de slimme meter. Een mogelijk enkel geval wordt breed uitgemeten in allerlei consumentenprogramma's die zelf nergens verstand van hebben.

Bij ons in de regio is de slimme meter uitgerold en ik heb nog werkelijk niemand gehoord die ineens (onterecht) een enorme toename in verbruik had. Zelf zijn we er alleen maar op vooruit gegaan. We hebben iets van 8% minder verbruikt dan voorheen. Krijg ik nu ook een plekje in Kassa Radar Dinges?

Ik ken wel een voorbeeld in mijn eigen omgeving van iemand die helemaal laaiend was over de slimme meter, want hij werd opgelicht en het ding gaf teveel aan, etc. Achteraf bleek de loeier van een nieuwe tv, die 24 uur per dag aan staat, ook niet heel goed te zijn voor het verbruik. Maar dat wilde er bij hem niet meer in.
Wederom iemand die de artikelen waarnaar ik link niet leest.
Een mogelijk enkel geval wordt breed uitgemeten in allerlei consumentenprogramma's die zelf nergens verstand van hebben.
Jij wilt dus beweren dat de onderzoekers bij de UT en de HvA geen verstand van zaken hebben?
Waarschijnlijk was die loeier van een nieuwe TV veeeeeel zuiniger dan zijn oude TV. Juist TV's zijn de afgelopen jaren op dat punt ontzettend verbeterd.

Maar dat wil er bij jou waarschijnlijk niet meer in?
Zou het misschien kunnen zijn dat daadwerkelijk ook is gebleken dat het kwam door zijn loeier van een nieuwe televisie? Gewoon door te meten... Niet meteen er bovenop vliegen. Dat is nergens voor nodig.

En je linkt zelf naar een artikeltje van Kassa en een forumtopic van de Consumentenbond. Dacht je nu echt dat die gemene mensen van de energiebedrijven expres iedereen een opgevoerde slimme meter geven om zelf lekker binnen te lopen? En dat ze daar uiteindelijk ook zomaar mee weg zouden komen?

Er zullen zeker situaties zijn waarbij de oude meter door ouderdom of defect lange tijd te weinig hebben aangegeven. Dan is het even slikken wanneer je nieuwe meter wel het goede verbruik aangeeft.

Leesvoer: https://www.netbeheernede...ngen%20Slimme%20Meter.pdf

Ik weet dat dit vanuit het oogpunt is van de netbeheerders, maar aan de andere kant komen de verhalen vanuit de hoek van de consument. Beide preken natuurlijk voor eigen parochie.
Wederom negeer je dat in die twee links staat dat twee universiteiten de boel bevestigd hebben.
Dus geen ongefundeerd geklets in een forumtopic.

En die universiteiten bevestigen ook dat de oude meters het juiste verbruik aangeven en de nieuwe meters het verkeerd aangeven. (zoals ook andere mensen hier al heel duidelijk hebben uitgelegd)

Het is niet consumenten vs netbeheerder. Het is wetenschap vs netbeheerder.

(niet dat wetenschappers per definitie objectief zijn, maar hier is het verhaal erg duidelijk)
Dacht je nu echt dat die gemene mensen van de energiebedrijven expres iedereen een opgevoerde slimme meter geven om zelf lekker binnen te lopen?
Niemand die dat ooit beweerd heeft.
Maar de energiebedrijven weten donders goed dat hun meting afwijkingen geeft en dat die afwijkingen vrijwel altijd in hun voordeel zijn. Als het andersom was, dan hadden ze heel anders gereageerd.
Die afwijking kan veel kleiner als je een nauwkeuriger slimme meter zou gebruiken. Maar dat kost ze meer geld. Ze hebben heel bewust de keuze gemaakt om een minder nauwkeurige meter te gebruiken waarbij de consument het risico heeft.
Het is eigenlijk heel simpel en wat mij betreft zou dit ook een fundamenteel recht moeten zijn. Namelijk: het gaat niemand, en al helemaal een commerciele partij geen moer aan wat ik doe, super simpel. Wat is er mis met gewoon een keer per jaar een paar minuten besteden aan het doorgeven van meterstanden?
Ze hoeven niet te weten wanneer ik energie gebruik.
Het probleem is dat dit uiteindelijk gewoon aansluit bij de datahonger zoals Google, de overheid, enz, enz dit ook heeft, je kunt niets meer in je leven doen zonder dat een derde partij hiervan op de hoogte is, dit is gewoon ethisch verkeerd en zou je als maatschappij niet moeten willen in de wereld waar ook jou kinderen of de kinderen van je kinderen later misschien leven.
Waar eindigt het verzamelen van data over jou energie gebruik? Nu is het misschien handig voor jou omdat je niet eens per jaar een paar minuten hoeft te verspillen aan hte invullen van je meterstand.
Maar stel je eens voor hoe dit over 10, 20 of 30 jaar kan zijn? Misschien bepaalt je energiemaatschappij dan dat jij alleen 's avonds na 23:00 mag douchen omdat je een goedkoper tarief betaald dan iemand die in het Gooi woont, miljoenen per jaar verdient en dus een duurder energieabonnement heeft? Denk hier eens verder over na.... Ik ben bang dat dit niet eens zo heel gek bedacht is hoor, maar hoop dat ik er ver naast zit. Echter als je bekijkt welke kant onze hele maatschappij opgaat ben ik bang dat dit uiteindelijk gewoon de realiteit gaat worden.
Hrt enige "gemak" voor de consument is. dat hij niet meer één keer per jaar de meterstand hoeft door te geven.
Nadelen te over; iot apparaten kunnen gehackt worden; meterstand zou kunnen worden aangepast; bewijs dan maar dat die meterstand niet klopt.
Ook kan de stroomleverancier bijv. op afstand de stroomtoevoer AFSLUITEN; bij wanbetaling of "per ongeluk" ...
Wat is er dan gemakkelijk voor de gebruiker? Dat hij lekker achterover kan gaan liggen en pas schrikt als de eindafrekening komt. Die "slimme "meter doet helemaal niets voor de gebruiker maar wel voor de leverancier. Je verbruik word er niet minder door. Die kan wel minder worden als je regelmatig je meterstanden zelf controleert en je praktijk daarop aanpast.
Heerlijk al die reacties hier. Allemaal Tweakers die een hekel hebben aan nieuwe technologie. Blijft bijzonder.
Tweakers hebben (veelal) geen hekel aan nieuwe technologie, maar wel hoe nieuwe technologie gebruikt wordt.

Tot zover ik lees kraakt niemand slimme meters af omdat het nieuwe technologie betreft. Ze worden afgekraakt omdat er geen meetbaar voordeel voor de consument is, terwijl die daar (indirect) wel aan meebetaald.

Overigens is een slimme meter in Nederland niet verplicht. Als huiseigenaar (en volgens mij zelfs als exclusieve huurder) kan je hem gewoon weigeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 16:18]

Aaaiii - da's jammer! Alleen ergens in meegaan zodra er een persoonlijk voordeeltje aan zit. Wel menselijk, maar niet erg vooruitziend.

Er zijn zoveel (milieu) zaken waar ik persoonlijk geen ene donder mee op schiet, maar waar ik toch mijn best voor doe. Die hele plastic-soep in de oceaan: te ver weg. Broeikast-effect: mwoh, ik vond 't prima weer afgelopen zomer. Stijging zeepspiegel: ik woon een paar meter boven NAP, 't zal mijn tijd wel duren.

Dat dus jammer...

Slimme meters hebben we nodig om een elektriciteitsnetwerk te bouwen dat toekomst-bestendig is. Dat slim genoeg is om zodra de zon doorbreekt en er een enorm overschot is, alle hybride auto's de opdracht te geven te gaan laden. Of juist te gaan ontladen als er een wolkje voor de zon schuift. De energiestromen in het netwerk worden zoveel anders, diverser, andere kant op, dat met een 'domme' meter dat niet te managen is.

Dus in plaats van te zoeken naar een persoonlijk voordeel zou de netbeheerder moeten uitleggen wat het hogere doel is. Want het plofkip probleem is ook opgelost en dat kost mij persoonlijk ook alleen maar geld...
Ten eerste is het daar nu helemaal niet voor bedoeld: wat jij beschrijft heeft bijna niemand alleen met bijzondere elektrische auto's.

De echte reden is dat het fraude wat moeilijker maakt, illegaal aftappen. En dat er minder vaak monteurs hoeven worden langsgestuurd. Dus voordelig voor de energiemaatschappij.

Ten tweede is dé reden om er tegen te zijn zoals die meters nu zijn privacy, een grondrecht. Als Nuon gehackt of geïnfiltreerd wordt, zonder dat het gemerkt wordt - of eigenlijk moet ik zeggen, wanneer - kan Rusland of een criminele bende live zien wanneer jij achter de televisie zit, wanneer je stofzuigt, of je slaapproblemen hebt, en wanneer je weg bent zodat ze langs kunnen komen met een grote zak; en ze kunnen de gegevens verkopen, voor iedereen doorzoekbaar online zetten, enz. enz.

Het is op afstand uitleesbaar door anderen, dat is het centrale probleem. Dat is op dit moment en op deze manier onnodig en potentieel zeer schadelijk.

Nuon zou ook live de energievraag over het internet kunnen publiceren, die apparaten in jouw huis dan weer zouden kunnen oppikken binnen je huisnetwerk, om te bepalen wanneer de slimme apparaten aan moeten (b.v. wasmachine gaat draaien wanneer de vraag laag is). Dan gaan er geen gegevens naar Nuon, want Nuon kan gewoon de energievraag op het relevante stroomnetwerkniveau weten zonder deze slimme meter. Dát zou slim zijn, niet de meter zoals nu aangeboden.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 24 juli 2024 16:18]

Je kan enkel het verbruik op kwartuurniveau uitlezen. Er zijn apparaten die het soort data dat jij beschrijft (tv, ijskast, strijkijzer,...) proberen uit te lezen door onmiddellijke frequentieanalyse en zelfs dat is een verdomd moeilijk probleem. Ik denk dus niet dat die kwartuurdata veel privé data bevat. Tenzij je natuurlijk de piek van dat jacuzzi-avontuurtje meerekent.
Kijk even naar de voorbeelden die ik heb gegeven.

Als er van zes tot tien b.v. 60 watt extra aan staat, is er grote kans dat mevrouw van Dalen haar televisie aan heeft staan. Wanneer bijna alles uitgaat, weet je haar bedtijd tot op het kwartier nauwkeurig. Je weet ook wanneer ze haar midnight snack gaat halen als er opeens enkele tientallen watts aangaan om 3.45. Als er 's middags opeens een half uur 700 watt gebruikt wordt weet je dat ze waarschijnlijk aan het stofzuigen is.

Je kunt dit natuurlijk koppelen aan andere gegevens die je over haar hebt, b.v. van haar Facebook, van advertentienetwerken gekocht, uit een ander datalek, enz. Uit deze meters komt echt veel informatie die je op geen enkele andere manier zou kunnen krijgen.

En als ze een dag helemaal geen stroom gebruikt weet je dat ze weg is en je kunt komen inbreken...

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 24 juli 2024 16:18]

Het probleem is dat je niet weet wat voor een tv mevrouw van Dalen heeft. Tussen een oude met een beeldbuis of een relatief recente zit al snel een factor 3 verschil in verbruik.

Bij een recente tv met wat led verlichting valt je (aanwezig) verbruik al snel in het niet bij je continu verbruik (onregelmatig aanslaan van ijskast afhankelijk van inhoud en temperatuur, elektrische verwarming die plots aanslaat afhankelijk van een thermostaat).

Als je natuurlijk precies genoeg kan zeggen welke apparaten mevrouw van Dalen gebruikt kan je net zo goed gewoon binnenkijken om te verifiëren of ze al dan niet aanwezig is.

Daarbuiten heeft de gemiddelde inbreker hier helemaal geen toegang toe en moet je al de semi-professioneel middelen van een overheid gebruiken om zoiets te bemachtigen. Opnieuw zijn er in dat geval waarschijnlijk gemakkelijkere methodes zoals het installeren van camera's in de omgeving van haar huis.
Als er een constant aantal extra watts afgenomen wordt gedurende een bepaalde tijd die niet te verklaren is door lampen, is er grote kans dat het een televisie is. 100% zekerheid gaat het hier niet om. Je kunt daar software op loslaten. Zo kun je heel veel informatie krijgen over iemand privéleven, zie bovengenoemde zaken.

Inbrekers opereren vaak in bendes. Als een grote bende Nuon hack heeft ze toegang tot die gegevens. Of een andere bende hackt de boel en verkoop gegevens of toegang tot de gegevens door aan verschillende partijen op verschillende plaatsen. Enz. Denk een beetje mee en je ziet dat het een heeeeel slecht idee is.
Dat is net het probleem. Je ziet geen constante. Je ziet enkel de som over het kwartuur. Het is dus heel moeilijk om een onderscheid te maken tussen een minuut de motor van je koelkast of een kwartier tv en wat leds.

Daarbuiten refereert jouw voorbeeld ook naar een continue hack. Ze moeten dan op hun smartphone ogenblikkelijk toegang hebben tot de data van Nuon. Een eenmalige hack met een data dump - het gaat hier trouwens om een gigantische hoeveelheid data, de leveranciers weten zelf niet wat ze ermee moeten - is niet voldoende. Dit soort hacks lijkt me niet realistisch, toch niet op een bendebudget.

[Reactie gewijzigd door jfdaniels op 24 juli 2024 16:18]

Tot mevrouw van dalen nog even gaat lopen met haar hond. En de lichten aan laat omdat ze dat pretiger vind. Of voor ze naar boven de vaatwasser aan zet.

En je kan natuurlijk ook gewoon even posten en ziet dat ze weg gaat en gaat dan inbreken. Er is altijd een als als als. Maar terwijl ik dit type kan mijn huis ook instorten. Ik zal direct een bouw technish raport laten opstellen. Want stel je voor dat het echt gebeurt.
Niets is 100% zeker, maar er valt genoeg uit af te leiden. Je kunt niet per se zien hoe lang iemand weggaat, maar als er al 24 uur geen stroom gebruikt is heb je een goede kans dat ze de volgende nacht niet thuis is. Ja, dat kun je bij sommige huizen ook zien door observatie, maar dat kost tijd, het ziet er verdacht uit, allemaal kosten en nadelen. Als je vanaf een afstand kan zien wie er allemaal weg zijn en voor hoelang is dat gouden informatie voor inbrekers. En dat is maar 1 van de oneindig veel potentiële nadelen van het opgeven van je privacy. Je weet van tevoren niet eens wat voor nadelen dat allemaal zou hebben. Net als bij vrijheid geldt dat het een groot goed is dat je nooit moet opgeven voor een klein beetje geld, juist omdat er altijd onvoorziene gevolgen zijn.
Maar dan kan je ook iemand telefoon gps uitlezen. Zie je ook nog eens wanneer ze thuis komt. En toch hebben genoeg mensen hun gps aanstaan. Omdat het makkelijker is.
Over je telefoon heb je tenminste nog enige controle. Die kun je uitzetten. En je kunt je GPS uitzetten. En ik denk dat Google honder keer beter beveiligd is. Maar inderdaad ook een privacy-issue, absoluut!
Pas op, daar kan je toch veel uithalen.
Reporter heeft zo eens een artikel geschreven nadat hij zo een monitoring had geïnstalleerd.

Hij kon al snel zien wanneer de kuisvrouw toekwam, ook wanneer ze vertrok.
Complicatie 1: de kuisvrouw vertrekt wel eens een kwartier te vroeg ... maar alles is wel mooi proper ...

Of dat de kleine ging "slapen" ... maar nee, er brandt blijkbaar nog een lichtje ...

Uitendelijk is dat patroonherkenning en kan je zo vrij ver komen.
Het gaat echt een kleine moeite zijn om achter te halen op welke uren van de dag er nu net iemand aanwezig gaat zijn.
Om te zien wat iemand effectief doet gaat het wat gokken worden, maar ook daar gaat men vrij snel ver kunnen geraken.
Het zou me niet verbazen dat men ook vrij snel kan zien in welk gezin er veel gefrituurd wordt.
Ten tweede is dé reden om er tegen te zijn zoals die meters nu zijn privacy, een grondrecht. Als Nuon gehackt of geïnfiltreerd wordt, zonder dat het gemerkt wordt - of eigenlijk moet ik zeggen, wanneer - kan Rusland of een criminele bende live zien wanneer jij achter de televisie zit, wanneer je stofzuigt, of je slaapproblemen hebt, en wanneer je weg bent zodat ze langs kunnen komen met een grote zak, kunnen ze de gegevens verkopen, voor iedereen doorzoekbaar online zetten, enz. enz.
Krijg je dat mensen de hele dag hun "slimme" apparaten allerlei onnodige uren laten draaien, om een stukje privacy terug te krijgen. "Als mijn TV de hele dag aanstaat weet jij niet meer wanneer ik echt kijk, of uberhaupt thuis ben."

Maar dat zal tzt natuurlijk een flinke duit kosten. Waarmee privacy weer een stukje verder verschuift van een grondrecht naar een privilege voor de rijkeren onder ons.

Ik zie ook niet waarom de energiemaatschijpij inzicht in mijn gebruik moet hebben om mijn Tesla op een gunstig tijdstip op te laden. Ze kunnen net zo goed hun eigen centrale meetresultaten publiceren en Tesla's en andere slimme apparatuur daar op laten reageren.
Precies, exact, dit allemaal. En als mensen expres apparaten aan gaan laten staan is dat ook nog slecht voor de nationale energievoorziening en het milieu.
De echte reden is dat het fraude wat moeilijker maakt, illegaal aftappen. En dat er minder vaak monteurs hoeven worden langsgestuurd. Dus voordelig voor de energiemaatschappij.
Minder monteurs nodig betekent lagere bedrijfskosten. En wie betaalt die kosten? Inderdaad, de consument. Dus dat kan nog wel eens een klap voordeliger voor ons worden in de toekomst.
Ten tweede is dé reden om er tegen te zijn zoals die meters nu zijn privacy, een grondrecht. Als Nuon gehackt of geïnfiltreerd wordt, zonder dat het gemerkt wordt - of eigenlijk moet ik zeggen, wanneer - kan Rusland of een criminele bende live zien wanneer jij achter de televisie zit, wanneer je stofzuigt, of je slaapproblemen hebt, en wanneer je weg bent zodat ze langs kunnen komen met een grote zak; en ze kunnen de gegevens verkopen, voor iedereen doorzoekbaar online zetten, enz. enz.
Klinkt nogal ingewikkeld, je kan beter met je auto in een woonwijk gaan staan. Zie je binnen 5 minuten wie er thuis zijn en kan je daar de boel leeghalen.
Als energiebedrijven hierom überhaupt al korting zouden geven aan consumenten, wat ik betwijfel (mensen met slimme meters krijgen nu immers ook geen korting), zou het om een minimaal bedrag gaan.

Je kunt in een woonwijk helemaal niet zien of er mensen thuis zijn, zeker niet 's nachts, wat inbreektijd is.
Als energiebedrijven hierom überhaupt al korting zouden geven aan consumenten, wat ik betwijfel (mensen met slimme meters krijgen nu immers ook geen korting), zou het om een minimaal bedrag gaan.
Sowieso zijn die monteurs niet in dienst van de energiebedrijven maar van de netbeheerders. Maar het kan dat het geen kostenreductie betekent voor de klant, maar je kan net zo goed niet stellen dat het voordelig is voor de netbeheerder.
Je kunt in een woonwijk helemaal niet zien of er mensen thuis zijn, zeker niet 's nachts, wat inbreektijd is.
Die snap ik niet. In de nacht staan de meters ook grotendeels stil. Dus maakt het weinig verschil of je gaat posten of een meternetwerk hackt.

Sowieso denk ik wel dat als je in staat bent om een dergelijk netwerk te hacken er veel eenvoudigere manieren zijn om geld te verdienen op internet.
Als je de hele dag niets meet, zal iemand bij het vallen van de nacht ook niet thuis zijn. En het is ook maar een voorbeeld: er zijn zoveel mogelijke nadelige gevolgen van privacyverlies.

Misschien is het niet zo goed beveiligd, omdat het alleen maar over de privacy van klanten gaat en de stabiliteit van de energielevering er niet door in gevaar komt. Misschien kopen kleine criminelen toegang tot gegevens van hackers. Enz. Je weet gewoon niet wat er allemaal mogelijk is, en er is geen groot voordeel aan die slimme meters, dus gewoon niet doen.
Leuke shaming poging. Werkt niet, omdat jij (net zo) eenzijdig reageert.

Het is niet dat je er geen voordeel aan hebt; je moet zoals het wordt ingevoerd meewerken aan je eigen nadeel. Je kunt het gluren niet uitzetten, er wordt minutieus datapunten over je verzameld en god mag weten waar die allemaal weer terecht komen.De energiebedrijven lobbyen zich suf om met die fijne meter de saldering de nek af te draaien zodat je straks duur energie van hun koopt terwijl je bij terugleveren bijna niks krijgt. Dat is nog voordat ik mijn potentiele schade meereken die slecht beveiligde rotzooi van zon leverancier in mijn netwerk nog eens aanricht.

Stabiliteit van het net is belangrijk en ik heb niks tegen groene energie. misschien leg ik volgend jaar wel 20 panelen op mijn dak. Slimme meter, sure. een die 1x per maand het netto energiesaldo doorgeeft is prima. Dan wordt het voordeel gedeeld; das nog eens een concept.
Per maand is juist een nadeel zodra je panelen hebt. Ze kunnen je dan in de zomer te weinig betalen voor elektra die je in de winter tegen een hogere prijs moet terug kopen. Logisch vanuit de leverancier gezien maar niet in het voordeel van de consument. Ik houd het lekker bij jaarlijks, wanneer ik wat verbruik en/of teruglever maakt dan niet uit.
Heb jij ook weer gelijk in; dat is nog beter.

Maar nu geven die kleredingen meerdere keren per dag of per week standen door. Dat vind ik qua privacy niet voordelig - dat weegt voor mij dan weer zwaarden dan de zomer/winter vertellin, maar ook dat is niet ok. Burgers 10k-en euros laten investering in energieopwekking, maar het voordeel bij de bedrijven leggen.
Eens, ik gebruik momenteel Jedlix met mijn elektrische auto om het laden te sturen en de slimme meter logt de resultaten.

Ergens voelt de meter wel als oude technologie vergeleken bij de IoT in auto's van tegenwoordig, maar ik begrijp dat de sector een basis moet hebben.
Wat je hier zegt kan ook door een slim meetsysteem in de transfo cabines in de straten te steken. Er is geen enkele reden waarom dit per huis moet gebeuren.
Probleem is dat het eenrichting verkeer is....
Er is alleen een data "stroom" naar de leverancier... er is geen bediening naar wat dan ook.
En voor een plug-in (hybride) auto moet die eerst aan het net gehangen worden en dan ook nog achter een meter... maar die doet dan vervolgens ook niets.

De enige controle die zo'n meter op je thuis verbruik kan uitoefenen is het aan/uit zetten van het gehele aangesloten systeem. (= alles in huis aan/uit zetten).
Dat alles aan en uit zetten was nou net het enige voordeel wat de netbeheerder had aan die slimme meter,
Zo kon hij in geval van wanbetaling of het niet bekend zijn van een leverancier de stroom of gastoevoer uitschakelen.

Maar dat mocht al vrij snel niet meer, en de huidige generatie slimme meters kun je niet meer op afstand aan of uit zetten
Je kan hem inderdaad weigeren. Op den duur zal er dan een digitale meter komen zonder uitlees mogelijkheid
Inderdaad.
Ik weigerde de slimme meten en in plaats daarvan werd een digitale meter geïnstalleerd.
Overigens levert dit in de praktijk niet meer werk/kosten (zoals iemand hier eerder suggereerde) op voor de leverancier: ik neem zelf de meterstanden op wanneer dat nodig is en geef ze door via Internet.

Ik verwachtte toentertijd dat het energiebedrijf, in mijn geval NUON, op zijn minst enigzins moeilijk zou gaan doen over mijn voorkeuren.
Het tegendeel bleek waar, ik werd uiterst vriendelijk te woord gestaan en er werd geen poging gedaan hierover in discussie te gaan of zelfs te informeren naar mijn motivatie.

Ik wacht op de ècht slimme meter generatie.
Kan inderdaad gewoon geweigerd worden
Valt het jullie ook op dat 'koppen die tussen haakjes staan' , meer een kop zijn die een bepaalde richting op willen dan feitelijke waarheden zijn?

Op Nu.nl doen ze dat ook...(just a legal thing, i guess)
Dat is goed journalistiek gebruik. Het geeft een uitspraak van iets/iemand aan. In dit geval vat het het rapport samen.
Ja, een kop tussen haakjes is een quote van iemand anders. Dat hoeft dus totaal niet waar te zijn.
Erg misleidend, maar blijkbaar normaal in de journalistieke wereld.
Omdat het niet bewezen voordelig is voor de consument.

(ja natuurlijk zegt elk energiebedrijf dat het voordelig is)
Ik heb geen hekel aan nieuwe technologie.
Waar ik wél een hekel aan heb is dat mijn privacy te grabbel wordt gegooid, én dat veel meters gewoon niet goed beveiligd zijn.
Dáár gaat het mij om.

Als dat allemaal goed geregeld is, dan wil ik wel een slimme meter
Heerlijk al die reacties hier. Allemaal Tweakers die een hekel hebben aan nieuwe technologie. Blijft bijzonder.
De reden dat Tweakers er een hekel aan hebben is dat het product niet gericht is op de consument, maar op de producent.

Simpel. Met nieuw of oud heeft het weinig te maken.
Anoniem: 1111801 @TMC12 november 2018 09:40
Biologische wapens zijn ook technologie. Wat is je punt? Het gaat om de applicatie.
Je gaat toch niet vertellen dat een digitaal meetinstrument met een digitale uitgang "nieuwe technologie" is? Dat bestaat al tientallen jaren.
Ga in China wonen, lekker veel technologie om je heen en op straat.
Nieuw is niet altijd beter. en dat is helaas de laatste jaren veelvuldig het geval. van slimme meters die een domme keuze zijn tot layouts die minder functioneel zijn tot een os die meer acties vereist om hetzelfde te bereiken.

Vooruitgang is mij iets te vaak achteruitgang.
Tech moet de consument dienen maar de laatste jaren dient het steeds vaker grote bedrijven en is de consument de dupe.
Alle stroommeters hangen aan de 2g, een netwerk dat over 5 jaar bij iedere provider uit wordt gezet. Briljant, had dan nog even gewacht en het aan een IOT netwerk gehangen oid.
Het is op afstand uitleesbaar door anderen, niet door mijzelf. Dat is een kwetsbaarrheid waar ik niet op zit te wachten.

Ik vind nieuwe technologie prachtig. Daarom ben ik mijn meterkast aan het voorzien van kWh-meters per verbruiksgroep welke ik uitlees via Modbus, wat ik vervolgens indexeer en visualiseer in een ElasticSearch/Kibana omgeving. Dat geeft mij inzicht waar en wanneer ik wil zonder dat ik anderen ook direct toegang hebben tot die gegevens. Daarnaast is het veel gedetailleerder dan wat de "slimme" meter doet aangezien mijn verbruik per groep is en ik dus niet met onzekerheid moet proberen de diverse apparaten te destilleren uit een geaggregeerde stroomgebruikcurve.
Welke kWh-meters (per verbruiksgroep welke ik uitlees via Modbus) gebruik je?
Een hele bult Eastron SDM120

en twee SDM630's voor de krachtgroepen.
Ik zie dat ze claimen een CE keurmerk te hebben. (onze, niet china export ofzo) Is dat voldoende om de verzekering bv tevreden te stellen als je meterkast ineens uitbrandt of wat dan ook?
Waarschijnlijk niet. Je kunt bij de bestelling echter MID-gecertificeerde exemplaren aanvragen. Meters met de MID-certificering zijn goedgekeurd om in Europa te worden toegepast. Dat gaat in ieder geval om de accuratesse, maar ik neem aan ook over de veiligheid. CE is een voorwaarde voor MID approval, in ieder geval.
Thanks. Heeel interessant.
Met een kabel van 12 euro en een raspberry pi met hass.io kan je het wel zelf. En dan zijn er nog commerciële oplossingen voor niet tweakers.
Ja, je kunt de P1-poort gebruiken. Maar dat ding is op afstand bestuurbaar - hij kan bijvoorbeeld op 'administratief uit' gezet worden, terwijl ík dat niet kan. 'Administratief uit' kan op afstand ook weer uitgezet worden, en daar gaat het al helemaal verkeerd.

Ik zou best een slimme meter willen waarbij "adminstratief uit" vervangen wordt door "fysiek uit" middels een hardwarematige switch of het uitnemen van de communicatiemodule, zodat ik daarna alleen zelf de P1-poort kan uitlezen. Maar dat kan dan weer niet. Dan houdt het op, dan dus géén slimme meter.
Voor zover ik weet kun je wel een slimme meter nemen zonder radiografische communicatiemodule?
Altijd makkelijk om het op de alu-hoedjes te gooien. Ondertussen wordt er continu meer en meer data over ons verzameld. Elk beetje data op zichzelf staand kan niet zo veel kwaad. Maar naarmate tijd en technologie vordert wordt er steeds meer verzameld en meer onderling met elkaar in verband gebracht, waardoor je leven steeds completer in kaart gebracht wordt. Daar zit ik absoluut niet op te wachten, en dus leg ik de grens al vrij vroeg.

Je mag er wat mij betreft niets om geven dat een dergelijk profiel over je wordt opgesteld, maar gooi het dan niet op alu-hoedjes maar gewoon op je eigen ignorance.
Helemaal met je eens.

Iedereen loopt met een mobiel en heeft internet thuis.
Veel mensen hebben een "slimme" speaker, daarnaast wil ik niet weten hoeveel mensen een "Toon" hebben van Eneco. Zit er een track en trace module in elke moderne auto. Geeft een groot deel van de mensen hun foto's aan facebook, instagram, whatsapp en delen met die diensten hun locatie.

En dan maken we ons druk dat elke dag 1 keer de meterstanden worden doorgestuurd naar de netbeheerder????
Allemaal dingen waar ik me zo veel mogelijk tegen bescherm inderdaad. Social media doe ik sowieso niet aan, "slimme" apparaten alleen in een eigen of open source implementatie. Privacy is a way of life :)
Moet je je review op Tweakers dan niets iets aanpassen. er staat immers een foto van je tuin in. En met lang genoeg zoeken kunnen ze je zo achter halen wie je bent.
Zoek maar raak naar die tuin. Ik woon er toch niet meer ;)
Zo kun je excuses blijven stapelen.
Ik mag niet over m'n slimme meter klagen, want Facebook. Ik mag niet over Facebook klagen, want mobiele telefoon. Ik mag niet over mobiele telefoons klagen, want Tesla. Ik mag niet over Telsa klagen, want de OV-chipkaart. Ik mag niet over de OV-chipkaart klagen, want overal hangen camera's. Ik mag niet over camera's klagen, want Facebook.

Natuurlijk mag ik over al die dingen klagen en aangeven dat ik het anders wil, ook al ben ik niet in staat om de wereld in m'n eentje te veranderen. Ik kan moeilijk in de gracht gaan liggen wachten tot alle problemen van de wereld zijn opgelost en ik weer mee mag doen aan de maatschappij.
Regels kunnen en zullen veranderd worden. Toch wel handig, die filecamera's boven de weg, kan de belastingdienst gelijk even checken of iedereen zijn motorrijtuigenbelasting betaald heeft. Dit zijn gewoon actuele voorbeelden.

Dergelijke berichten komen af en toe ook naar buiten over de OV-chipkaart. Nieuwe toepassingen voor data die toch al beschikbaar is, handig zeg!

Op individueel niveau zal mijn data waarschijnlijk niet interessant zijn. Het gaat er wel om dat de data er is en dat er allerhande statistische analyses op toegepast gaan worden welke vervolgens gebruikt worden voor marketing, commercie en politiek. Mij niet gezien.
Nogmaals: big picture. Het is niet alléén het energieverbruik. Overal wordt data over je verzameld en dat is in mijn ogen een zorgwekkende ontwikkeling. Tegensputteren als het écht te ver gaat is veel te laat, dus kan je beter veel vroeger de rem alvast intrappen.

Als jij er geen problemen mee hebt, prima, geniet van je slimme meter, social media, smart speakers, connected car en je 'veilig rijden'-app voor de autoverzekering. Ik doe er niet aan mee.
Ik heb geen problemen met de slimme meter, meer de wijze wat ze ermee kunnen, en de twijvelachtige meetnauwkeurigheid.
Elke nieuwe techniek moedig ik aan, Ik heb hem geweigerd om de volgende reden.

- Draadloze communicatie, Waarom moet in godsnaam alles tegenwoordig draadloos zijn, terwijl het gewoon aan een "vaste" kabel zit, op een vaste locatie in huis.

(Al mijn "vaste" apparaten zitten aan de kabel, Draadloos heeft geen enkel toegevoegde waarde behalve te lui zijn om een kabel te trekken, mobiele apparaten uitgezonderd).
Het had ook wel via een PSTN lijn gekund, maarja dan kan de gebruiker ingrijpen en dat willen wij niet.

- Remote beheer? Als gebruiker ben je de volledige controle kwijt, Er valt op geen enkele wijze te controleren wat ze er mee kunnen en/of in grijpen, soort van hardware matig "noodstop/killswitch" zit er niet op.

- Mijn slimme thermostaat zit ook in de "cloud" er zullen heus wel veiligheidslekken in zitten maar als daar iets mis mee gaat kan ik als gebruiker nog ingrijpen, De slimme meter kan je dit echter vergeten...

Mijn netbeheerder mag gerust weten wanneer ik thuis ben of niet, Daar heb ik geen problemen mee.
Je kan alleen de doormelding richting energieleverancier "administratief" uitzetten, en maar hopen dat dit ook gebeurd is, de communicatie blijft zichtbaar voor de netbeheerder.

- Dus ik hou mijn oude digitale meter(zonder communicatiemodule) zolang het kan.

Als men gewoon open was geweest over de energiemeters, handleiding parameters/werking etc was ik niet zo achterdochtig geweest(door het gesloten te houden ben ik ook gesloten). :+

Ik had ook liever gezien dat de meter met een open protocol met mijn apparaten in huis kon communiceren, zodat wij er nog enig voordeel van hadden, want echt slim is de meter niet voor de gebruiker(energieverbruik inzichtelijk/bijhouden kan mijn oude meter ook prima, dat laat hij op de watt nauwkeurig zien).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 16:18]

Interessant verhaal, maar ik heb er zo mijn vraagtekens bij. Kan je dat eens nader toelichten?
Ik heb geen problemen met de slimme meter, meer de wijze wat ze ermee kunnen, en de twijvelachtige meetnauwkeurigheid.
Doel je nu op die 2 of 3 gevallen waarbij er iets mis ging? Of heb je meer informatie? Ik ken enkel de paar gevallen waarbij er iets mis ging en waar de meter vervangen is. De nieuwere types (vanaf versie 4 zeg ik uit mijn hoofd) hebben hier sowieso geen last meer van. In ieder geval niet meer dan jouw digitale meter. Want de slimme meter is gewoon een digitale meter met communicatiemodule.
- Draadloze communicatie, Waarom moet in godsnaam alles tegenwoordig draadloos zijn, terwijl het gewoon aan een "vaste" kabel zit, op een vaste locatie in huis.

(Al mijn "vaste" apparaten zitten aan de kabel, Draadloos heeft geen enkel toegevoegde waarde behalve te lui zijn om een kabel te trekken, mobiele apparaten uitgezonderd).
Het had ook wel via een PSTN lijn gekund, maarja dan kan de gebruiker ingrijpen en dat willen wij niet.
Draadloos is bijzonder makkelijk, niet overal zijn kabels een vanzelfsprekendheid. Maar dat staat denk ik los van de meter.

De kabel waar deze aan zit is niet geschikt voor doorgifte van gegevens. En de vermeende kwetsbaarheden zitten niet zozeer in het draadloos zijn toch?

Ook is er lang niet overal een PSTN lijn beschikbaar en heeft deze ook zo zijn beperkingen.
- Remote beheer? Als gebruiker ben je de volledige controle kwijt, Er valt op geen enkele wijze te controleren wat ze er mee kunnen en/of in grijpen, soort van hardware matig "noodstop/killswitch" zit er niet op.
Je huidige, digitale, meter. Welke noodstop heeft deze? En welke noodstop hebben Ferarris meters?

En welk remote beheer denk je aan, de (meeste) slimme meters zijn niet uitgerust met een relais om je stroom af te schakelen.

In zowel de oude analoge, oude digitale en nieuwe slimmer meter heb je altijd 1 optie: hoofdzekering losdraaien en daar is je noodstop.
- Mijn slimme thermostaat zit ook in de "cloud" er zullen heus wel veiligheidslekken in zitten maar als daar iets mis mee gaat kan ik als gebruiker nog ingrijpen, De slimme meter kan je dit echter vergeten...
En hoe ga je ingrijpen als je slimme thermostaat zodanig aangepast is dat jij niet meer kunt ingrijpen?
Ik had ook liever gezien dat de meter met een open protocol met mijn apparaten in huis kon communiceren, zodat wij er nog enig voordeel van hadden, want echt slim is de meter niet voor de gebruiker(energieverbruik inzichtelijk/bijhouden kan mijn oude meter ook prima, dat laat hij op de watt nauwkeurig zien).
Heb jij even geluk, aan dat open protocol is zowaar gedacht! Je kan heel simpel een kabel in de P1 poort proppen en de informatie, praktisch realtime, uitlezen. Dan hoef je niet elke keer naar de meter te rennen om te kijken wat een knopje omzetten doet, zie je in een mooi dashboard overal waar je wil (mits je draadloos werkt of een hele lange draad hebt natuurlijk).

Het enige wat ik aan je post proef is dat je wat indianenverhalen / verjaardagspraat hebt opgevangen. Een echte reden om zo de hakken in het zand te zetten zie ik niet.

Ik ben het overigens wel met je eens als je stelt dat de voordelen voor de consument op dit moment niet over houden. Er zijn maar 2 voordelen: praktisch realtime info uit de P1 poort en niet meer door hoeven sturen van je standen.

[Reactie gewijzigd door Drardollan op 24 juli 2024 16:18]

Je begrijpt wel wat ik bedoel, en iedereen moet dit voor zichzelf weten.

- Meetnauwkeurigheid: https://radar.avrotros.nl...e-meter-is-onbetrouwbaar/
Er zijn wel meer bronnen, natuurlijk kun je dit in twijfel nemen, en natuurlijk kun je een onafhankelijke meterijking aanvragen als je dit vermoed, Maar het is wel weer "jij" mag opboksen tegen de grote jongens, dus waarom het risico nemen, als de oude zijn werk prima doet.

-mbt de noodstop argument(offline halen).
De meter van mij kan niet eens "online" waardoor het niet hoeft, men moet eerst door de voordeur komen om iets te wijzigen (Ik als gebruiker wordt erbij betrokken dan).
- Het is nog niet voorgekomen, maar dit zegt niets over de toekomst, stel de netbeheerder voert een "firmware" update door en het gaat toch onverhoopt mis.
(ik weet ook wel dat de meter in een vlan/vpn constructie hangt en niet direct aan het internet).

-mbt draadloos vs draad.
Dit begrijp ik volkomen dat het uit kostenoverweging wordt gedaan, beveiliging gaat het niet om, Meestal zit de meter in een meterkast(goh) en de telefoon lijn er naast(ISRA).
Er zijn ook genoeg gebouwen waar dat niet zo is, maar je hebt dan een keuze tenminste, tegenwoordig moet alles maar klakkeloos aan draadloos gezet worden(IOT).

- Voorbeeld van de slimme thermostaat, mocht dit misgaan dan kan ik ingrijpen en desnoods van de muur halen / offline halen / her installeren whatever, of de oude terug plaatsen, Bij een slimme meter kan ik niets maar ook werkelijk niets als gebruiker wijzigen want dat betekend fraude.

Zolang ik de slimme meter kan weigeren blijf ik dat doen, uiteindelijk zou ik er toch wel aan moeten geloven zoals bij pv.

Er gaan een hoop spookverhalen rond op internet, daar trek ik mij weer niets van aan, er zullen vast zekerweten een hoop verzonnen zijn.

Het gaat er vooral om, er is niemand die mij exact mag/kan vertellen waar de meter in staat toe is(communicatie buitenwereld), en dit maakt het heel eng, speel open kaart als netbeheerder en dan toon ik ook begrip.
Blijven weigeren tot er voldoende vertrouwen is

[Reactie gewijzigd door JantjeKlaasen op 24 juli 2024 16:18]

Door het te verbloemen aan de consument dat wij er voordeel van hebben maakt mij het meest achterdochtig.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 16:18]

Interessant verhaal, maar ik heb er zo mijn vraagtekens bij. Kan je dat eens nader toelichten?


[...]

Doel je nu op die 2 of 3 gevallen waarbij er iets mis ging? Of heb je meer informatie? Ik ken enkel de paar gevallen waarbij er iets mis ging en waar de meter vervangen is. De nieuwere types (vanaf versie 4 zeg ik uit mijn hoofd) hebben hier sowieso geen last meer van. In ieder geval niet meer dan jouw digitale meter. Want de slimme meter is gewoon een digitale meter met communicatiemodule.
Er zijn met een onbekend aantal meter iets grondigs mis. Ze kunnen tot 6x (!!) hogere waardes aangeven. En zie dat maar eens hard te maken! Nagenoeg onmogelijk.

Zie ook dit TROS item: https://radar.avrotros.nl...e-meter-is-onbetrouwbaar/

Een stukje uit dit item:
"
ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst "onvoldoende robuust zijn gemaakt." Het onderzoek van Leferink verschijnt vrijdag in een internationale wetenschappelijke publicatie.
"

De afgelopen jaren zijn er er bij verschillende types defecten gezien. Deze zijn allemaal vervangen. Maar het geeft mij aan dat 'we' er eigenlijk nog lang niet klaar voor zijn. Het werkt gewoon nog niet en er is zeker geen controlle op!

Ik heb het geweigerd.
Dit probleem heeft niets met slimme meters te maken, maar met digitale meters.

Leuk onderzoek, maar gek genoeg staat niet heel Nederland op de banken. Met een aantal van +/- 850.000 meters (genoemd in het onderzoek) en aantal huishouders (2017: 7,5 miljoen: https://www.clo.nl/indica...ingsomvang-en-huishoudens) betekent dit dat het bij 1 op de 10 huishoudens zo zou zijn (ruw berekend).

Hoeveel mensen heb jij in je omgeving die hier last van hebben? Dat moeten er toch een klein tiental zijn zou ik zo zeggen.

Ik ken ze niet in ieder geval.
Hoeveel mensen heb jij in je omgeving die hier last van hebben? Dat moeten er toch een klein tiental zijn zou ik zo zeggen.

Ik ken ze niet in ieder geval.
Het probleem is dat het probleem onzichtbaar is. En door het onder de pet te houden kan men het doordrukken met een boel kul. Het is wel bewezen niet 100% deugelijk (1/10 bereken je zelf nav mijn cijfers) en er is nooit bewezen dat het wèl goed gaat.

Ik vraag mij af bij hoeveel huishoudens er juist veel energie besparende maatregelen er zijn genomen en er maar niks van terugzien. Misschien daar maar eens een goed onderzoek op?
2 of 3 gevallen waar het mis ging? Sorry het internet staat er wereldwijd vol mee.
Ook er bewijs zat dat veel meters gewoon niet deugen en dat er blindvermogen word doorberekend aan de consument terwijl dat niet mag.
Het grootste probleem is in dit hele verhaal de complete laksheid van 95% van de burgers die totaal geen benul van hun verbruik van de afgelopen jaren hebben en dus ook niet weten of hun verbruik wel of niet omhoog gegaan is.
Als iedereen net als mij van ieder jaar precies het verbruik wist dan hadden we de poppen aan het dansen want dan had je miljoenen klachten meer gehad van mensen die ineens een hogere rekening hadden na jaren lang een stabiel of zelfs dalend verbruik te hebben. Nieuwe apparatuur is immers steeds zuiniger dus als er wat vervangen word is de kans dat je bespaart groot.
De reden dat er gekozen is voor een draadloze communicatie is dat deze verbinding veiliger zou zijn in de gegevens overdracht. Echter vraag ik me af of iedere slimme meter wel voldoende bereik heeft in een meterkast, als ik zie hoeveel mensen problemen hebben met hun thuisnetwerk omdat de router in een gesloten ruimte hangt dan kan ik me voorstellen dat Slimme Meters hier ook last van kunnen hebben.

De reden waarom iedereen een Slimme Meter zou moeten accepteren is omdat de Slimme Meter noodzakelijk is om inzicht te krijgen wat de actuele status is van het net. De afgifte van energie door gebruik te maken van fossiele brandstoffen is makkelijk te voorspellen echter doordat er nu steeds meer gebruik wordt gemaakt van energiebronnen die minder makkelijk te voorspellen zijn is het voor de netbeheerders essentieel om inzicht te hebben in de meest actuele status van het net. Uiteindelijk wil iedereen ten alle tijden energie hebben tegen een zo laag mogelijk tarief.
De Slimme Meter zorgt dus voor inzicht voor onze netbeheerder, diezelfde netbeheerders zijn met ons geld aan het investeren om dit tegen een zo laag mogelijk tarief mogelijk te maken.

Daarnaast is het zo dat alle nieuwe, minder voorspelbare, energiestromen effect hebben op de belasting van het net. Piekbelasting en structurele overbelasting op het energienet kost ons, de maatschappij, extra onderhoud omdat het net hier niet voor berekend is.

Uiteindelijk komt het op het volgende neer als we geen Slimme Meter accepteren: Hoe minder inzicht in het net, hoe meer onderhoud, meer storingen en uiteindelijk hogere tarieven.

Ik belicht momenteel bewust de (voor de consument) niet de zichtbare voordelen omdat deze momenteel simpelweg ondergeschikt zijn aan het totaal plaatje.

Dus eigenlijk hebben we hier met een typisch Nederlandse situatie te maken waarbij er opdracht van de overheid wordt gegeven om een product uit te rollen, met duidelijke targets, en de consument de keuze te geven of zij een Slimme Meter willen accepteren zonder hier duidelijk over te communiceren waarom ze dit willen doen.
Heeft Netbeheer inzicht in MIJN stroomverbruik nodig om te weten wat zij moeten leveren?
Kletskoek.
Netbeheer monitort al gewoon de totale stroomafname van minuut tot minuut. Ook centrales weten per dag hoe de stroomlast gaat verlopen op grond van jarenlange metingen; verder wordt rekening gehouden met evenementen (TV uitzendingen met hoge kijkcijfers ...)
Ik snap het blije nieuws niet , als eindconsument betaal je voor iets waar je volgens mij geen voordeel aan hebt. Daarnaast had ik weinig keus leek me. Yeay corporate overlords?
Betaal je meer voor een slimme meter? Volgens Stedin niet.

En je hebt wel voordeel, je kan namelijk tot op het uur nauwkeurig je energieverbruik zien.

[Reactie gewijzigd door TMC op 24 juli 2024 16:18]

Deze meters kunnen iets meten wat ouderwetse niet kunnen meten, "Apparent power". Ik weet niet precies hoe het zit maar apparaten met een laag stroomgebruik zijn blijkbaar minder efficiënt op wisselstroom. Iets dat de oude meters niet kunnen meten en dus niet kunnen rekenen.

Edit: Schijnbaar vermogen

[Reactie gewijzigd door ManIkWeet op 24 juli 2024 16:18]

Deze meters kunnen iets meten wat ouderwetse niet kunnen meten,
Grappig, iets lager zegt dmantione precies het omgekeerde, dat juist die ouderwetse ferrarismeters goed het schijnbaar vermogen kunnen meten?
Een Ferrarismeter meet het werkelijk vermogen. Dat is dus een voordeel dat je betaalt voor de energie die je daadwerkelijk gebruikt. Als je het schijnbaar vermogen wilt weten, dan heb je aan een Ferrarismeter een verkeerde, want dat meet 'ie niet.

Schijnbaar vermogen is een fenomeen dat gekoppeld is aan wisselstroom. Bij ohmse belastingen (gloeilamp, waterkoker) is het schijnbaar vermogen gelijk aan het werkelijk vermogen. Heb je een capacitieve belasting (apparaat met een geschakelde voeding) of een inductieve belasting (stofzuiger, boormachine), dan is het schijnbaar vermogen hoger dan het werkelijk vermogen.

Het werkelijk vermogen digitaal meten betekent dat precisieapparatuur nodig is. Er is een wiskundige integratie voor nodig en dat kan een computer wel met een benadering, maar je hebt om precies te zijn voldoende meetpunten nodig Om het perfect te doen zou je oneindig vaak per seconde de stroomsterkte moeten meten, wat natuurlijk niet kan. De snelheid van de stroommeter in het apparaat bepaald hoe precies de integratie benaderd kan worden. Oneindig is gelukkig niet nodig om een afdoende precisie te halen, een paar honderd keer per seconde is voldoende om een nauwkeurigheid van 1% te bereiken. Veel goedkope meters halen dat echter niet en dus krijg je grotere afwijkingen.

Een Ferrarismeter heeft hier geen last van, vanwege de analoge werking meet zo'n ding min of meer oneindig vaak per seconde. Je hebt met zo'n meter evenwel totaal geen idee wat het schijnbaar vermogen is.

Een schijnbaar vermogen hoger dan werkelijk vermogen is ongewenst, maar iets anders dan inefficiëntie zoals ManIkWeet suggereert: Het is energie die niet verbruikt wordt, maar "ongebruikt" je huis weer verlaat.
En dat is dus waar je met die 'slimme' meters de consument lekker een oor aan kan naaien. Die lekker zuinige goedkope LED-lamp van maar 5 watt kan op de meter zomaar het dubbele aangeven vanwege de lage power factor.
Ik heb niet de indruk dat slimme meters dusdanig slecht zijn dat ze er een factor 2 in het werkelijk vermogen naast zitten. Het is niet zo dat ze het werkelijk vermogen helemaal niet proberen te meten, maar het kan best meerdere procenten, misschien boven de 10% afwijken als de elektronica niet voldoende precisie mogelijk maakt.
Het is denk ik geen kwestie van hoe precies het technisch kan, maar de implementatie. Ik vermoed dat de elektraboeren de instelling gebruiken de ze het meeste oplevert. Follow the money.
Het is denk ik geen kwestie van hoe precies het technisch kan, maar de implementatie. Ik vermoed dat de elektraboeren de instelling gebruiken de ze het meeste oplevert. Follow the money.
Je beseft dat wat je hier doet in feite neerkomt op een beschuldiging van fraude / oplichting? Voor consumenten mag namelijk alleen het daadwerkelijke vermogen in rekening gebracht worden (van de andere kant hebben we regels voor consumentenapparatuur om te zorgen dat cos(phi) hoog genoeg is), alleen industriële grootverbruikers moeten ook hun blindvermogen afrekenen (en moeten dan zelf maar uitrekenen of het meer geld kost of oplevert om power factor correction toe te passen).

Ik kan me niet voorstellen dat meters een instelling hebben om te kiezen hoe nauwkeurig ze werken. Ja, het is een keuze tijdens het ontwerp, maar niet iets dat je na productie nog bij kan stellen. En voor een instantie als Kema is het heel eenvoudig om te controleren hoe nauwkeurig een meter is (en meters die niet nauwkeurig genoeg zijn simpelweg niet toe te laten).

Dus nee, een onderbuikgevoel van "we zullen wel afgezet worden" is voor mij lang niet genoeg om je bewering te geloven. Om me van je claim te overtuigen zul je echt met een veel betere onderbouwing moeten komen.
I stand corrected. Momenteel wordt blindstroom (nog) niet in rekening gebracht bij consumenten.

Ben wel benieuwd naar die regels mbt cos phi voor consumentenelektronica?

Positieve noot: ik weet eindelijk wat het Nederlands is voor "apparent power".
Ben wel benieuwd naar die regels mbt cos phi voor consumentenelektronica?
(Tip voor als je zelf verder wilt zoeken: het lijkt erop dat regelgeving nergens de term "cos(phi)" gebruikt, maar het overal "power factor" noemt.)

Ik ben geen expert, dus het kan zijn dat dit niet de enige regels zijn, maar waarschijnlijk kun je het best beginnen bij IEC_61000-3-2. Het Wikipedia-artikel is nog redelijk leesbaar; de standaard zelf (die over heel veel meer gaat dan alleen power factor) is nogal veel leeswerk helaas.
Power factor was ik inderdaad mee bekend, maar ik had geen flauw idee wat het Nederlandse equivalent was. IEC61000 houdt zich bezig met electromagnetic compatibility.

Na wat creatief Googlen kwam ik hier: https://www.sunpower-uk.c...009125ec-for-led-drivers/

Blijkbaar zijn er voor voor LED-verlichting vereisten, maar een PF van minimaal 0.5 voor een LED met wattage tussen 2 en 25 watt is niet super streng.

Praktijkvoorbeeld: een lamp van 24W met een PF van 0.5 "verbruikt" 48 watt.
Fantastisch uitgelegd.
Ik zat alleen nog even aan deze te denken:
Heb je een capacitieve belasting (apparaat met een geschakelde voeding) of een inductieve belasting (stofzuiger, boormachine), dan is het schijnbaar vermogen hoger dan het werkelijk vermogen.
Volgens mij hebben deze belastingen een samenstelling van Ohms & capacitaire en Ohms & inductieve belastingen. De mate van hoe groot het indicatieve of capacitaire deel is tov het ohmse dee; wordt uitgedrukt in Cos Phi (de hoek tussen de samengestelde vectoren) en is doorgaans dusdanig dat het Ohmse deel altijd groter is. Het werkelijke vermogen is de wortel uit deze twee kwadraten (van het ohmse deel)ˆ2 en het (inducatieve of capacitaire deel)ˆ2. Je kan met imaginair rekenen waarbij jˆ2=-1 helemaal goed uitleggen hoe het zit maar gaat ff te ver ;-)
En om het verhaal compleet te maken, alles wat getransformeerd word is capcitief
En waar we echt op afgerekend gaan worden is blindstroom

En dat komt door de harmonische in de omvorming wat je met een power quality meter goed zichtbaar kan maken.
Mijn eigen metingen wijzen uit dat in ons huis eigenlijk de grootste verbruikers de ouderwetse spaarlamp is die maken erg veel harmonische op het net net als een goedkope föhn (komt door de condensator)
En daarna zie ik dit in de goedkope led-lampen
De duurdere lampen (€40) en hoger zit een filter in dit dit afvlakt en dus eerder op het opgenomen vermogen uitkomt wat op de doos staat.

En power quality metingen worden steeds belangrijker omdat dit helaas steeds meer voor gaat komen
Ik was al heel blij met mijn Ferrarismeter vanwege mijn zonnepanelen. Recentelijk alle halogeenlampen vervangen door LED en nu word ik -nog- blijer met mijn Ferrarismeter.

Ferrarismeter FTW! _/-\o_
Of zij tot op het piekuur nauwkeurig je energieverbruik verrekenen }> :9

[Reactie gewijzigd door 119961 op 24 juli 2024 16:18]

En wat is daar mis mee?
Op zich niets, maar als je niet te veel panelen hebt (ongeveer je eigen verbruik) is het slimmer om een oude meter te gebruiken. 8-)
Info zie bijvoorbeeld deze site
Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2023 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan namelijk beter de oude meter gebruikt worden. Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd. En dat is voor de toekomst wel zo prettig.....

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 24 juli 2024 16:18]

Dit is inderdaad wat ik zelf ook begrepen heb, als je met een "slimme" meter aan het net levert met je zonnepanelen, krijg je een belachelijk laag tarief voor je opgewekte KWh's. Maar met een oude meter die terugdraait, krijg je dus hetzelfde voor je stroom als dat je zelf betaald.
Yep,
Zelf heb ik 8 panelen die ongeveer 2000 kW opleveren, dat is hier het verbruik per jaar.
De meter staat nu al een jaar of 3 ongeveer op dezelfde stand. We betalen dus geen kW's meer, maar nog wel de vaste lasten van de aansluitkosten waar uiteraard ook een bedragje in zit voor de oude meter ;)
Ik neem trouwens de elektriciteitsbedrijven niet kwalijk dat ze graag slimme meters plaatsen, het is best logisch, omdat de energieprijs om 12 uur s middags minder waard is als aan het eind van de dag. Maar de manier waarop ze hun klanten dwingen (zelfs met onwaarheden) dat een slimme meter verplicht wordt, is op zijn zachtst gezegd zeer dubieus.
Maar wat is nu precies je punt, met een slimme meter had je nu precies dezelfde rekening gehad :Y)
@watercoolertje Nou vele posts op het internet zijn het daar niet mee eens. Volgens vele is na het plaatsen van een slimme meter de meter ineens harder gaan lopen. hierdoor zou je dus meer verbruiken dan je daadwerkelijk verbruikt.
Iets met cosinus correcties of wat dan ook wat voor de consument niet berekend mag worden maar toch gedaan word omdat je als consument niks kan beginnen tegen miljardenbedrijven en het dus maar te slikken heb.
Je gaat dus betalen voor niet gebruikte stroom.

Doe mij maar lekker mijn oude analoge meter.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 24 juli 2024 16:18]

Dan mis je duidelijk de context van mijn opmerking, ik reageer op iemand die beweert dat terugleveren beter is op een oude meter dan een slimme meter, en dat is momenteel gewoon onwaar :)

Dat er andere zaken zijn die mensen uit de lucht grijpen, kan best, en misschien hebben ze ook gelijk, misschien niet, maar daar gaat mijn opmerking niet over en de discussie ook niet...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 16:18]

@watercoolertje Het levert evenveel terug (als dat zo is dat kan ik zo 123 niet controleren) maar je verbruik kan met een digitale meter omhoog gaan. Niet omdat je niet meer gebruikt maar omdat er meer gemeten word en dus krijg je NIET dezelfde rekening als met een analoge meter. In zijn geheel is een analoge meter dus beter omdat er dingen niet gemeten kunnen worden en dus niet in rekening gebracht kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 24 juli 2024 16:18]

Dat kan, er kan verder zo veel mis zijn met een slimme meter, maar daar ging de discussie niet over. Dus veel plezier met het verder verstoren van de discussie, adios :)
@watercoolertje Zucht je maakte een onjuiste statement maar dat kan je blijkbaar niet in zien. Het heeft niks met mis zijn te maken maar met de manier van meten die anders is. Dit is geen flaw dit is hoe ze werken en voor de consument mag de correctie in kwestie officieel niet doorberekend worden maar het gebeurd wel. Verdiep je er eens in zou ik zeggen dan weet je wat er gemeten word en waarom ze duurder zijn.
Adios.
Yep, nu nog wel, maar in de toekomst gaat dat waarschijnlijk anders uitpakken.
Dan wordt er ongetwijfeld naar het tijdstip gekeken van de 'teruglevering'. Misschien wel terecht, een oude meter is uiteraard lastig te monitoren. Wat 'ze' daar aan gaan doen weten we nog niet, dus lijkt het anno 2018 nog steeds slimmer om een oude meter te behouden als je je eigen verbruik ongeveer hebt aan zonnepanelen. Dan blijft je meter op dezelfde stand en haal je de hoogste prijs uit de (niet :+ ) geleverde kW's. Hoe lang dat mag/kan/goed gaat... Ik denk nog wel een tijdje, het schijnt lastig te zijn om mensen te verplichten over te stappen naar een slimme meter.
Op dit moment is de vergoeding gewoon een verekening, dus 1kwh opwekken is 1kwh minder afrekenen.

Pas als je dus onder aan de streep negatief staat (dus 3000kwh verbruikt 3500kwh opgewekt), dan krijg je voor die 500kwh minder terug, dat is trouwens ook met een domme meter zo :)

Echter straks (is nog niet concreet wanneer) gaat die verrekening plaats maken voor een vergoeding. Pas dan wordt het mogelijk nadeliger om een slimme meter te hebben.
Daarom heb ik het dus ook geweigerd. Mocht ik alsnog een slimme meter willen in de toekomst dan kost me dat iets van €70,-.
TIP. Zeg tegen die tijd, als je wel een slimme meter wilt, dat je twijfelt aan de stand van je oude meter, dan plaatsen ze alsnog gratis een nieuwe ;)
Hahaa natuurlijk, heel slim :Y)
op zich niks, maar dan moet je ook als consument de keuze hebben om op elk moment je leverancier te kiezen.
Als die meter zo slim is, laat 'm dan de stroom halen, daar waar het op dat moment het goedkoopst is.
Enige wat ik nu kan doen is om alles uit te zetten op piek momenten, maar da's natuurlijk niet echt practisch,het zijn niet voor niets piekmomenten. Dus een keuze kunnen maken tussen verschillende leveranciesr zou dan ook mogelijk moeten zijn en geen 'vaste' contracten.
Op piek momenten is de stroom uiteraard bij alle leveranciers duur. Dus dat helpt je niet.
dat hoeft helemaal niet, prijs zal misschien onderling minder verschillen, maar ene leverancier is misschien handiger om energie in te kopen (op de termijn markt) en kan dus goedkoper aanbieden, maar wel met meer marge voor hem.
Maar als je geen keus hebt is het inderdaad overal even duur, want geen incentive om het efficienter en beter te doen dan een andere leverancier en dus meer marge kunt maken.
Dat het kan wil niet zeggen dat het wenselijk is. Administratie zou echt ingewikkeld worden en de kans op fouten wordt enorm. Totaal onwenselijk. En daar ga je als klant ook gewoon voor betalen waardoor het dus ook niet goedkoper is maar hoogst waarschijnlijk duurder.

De zekerheid die een jaarcontract bied is gewoon geld waard, daarom krijg je bij 3 jaar ook meer korting.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 16:18]

ik had het specifiek niet genoemd dat het idd administratief en zooitje word, maar vond het iets te makkelijk om het op piek momenten de prijs te laten bepalen bij de leverancier neer te leggen zonder verdere keuze voor consument.

In de jaar contracten van nu zit dat dus ook niet in, je betaald een 'gemiddelde' prijs. Prijs aanpassingen mogen ook maar op beperkte momenten worden doorgevoerd en dan heb je als consument wel weer de keus om te veranderen van leverancier.
Leuk alles weten, oeps schakel nu mijn tv in en verbruik gaat 90 watt omhoog. Dat is toch wel; veel dus maar geen tv kijken.

Als je geld wil besparen doe je dat structureel. Je koopt een verbruiksmeter hang die aan je koelkast, tv droger, kijkt wat het verbruik is na een droogbeurt of hoeveel verbruikt mijn vriezer nu in 1 week.
Moet het ding vervangen worden kun je gaan zoeken naar apparaat dat minder verbruikt.
Lampen vervang je door led lampen klaar.

Ieder uur kijken, leuk maar de massa is daar totaal niet mee bezig en het is ook overbodig.
Een slimme meter kost gewoon geld. En de installatie ervan ook. Of geloof jij nog in Sinterklaas?
het mooie is, dat betalen we met zijn allen. Dus iedereen betaalt mee aan de slimme meter, of je hem nu accepteert of niet ;)

[edit]
hehe, zo kan je het ook zien! thanks man!

[Reactie gewijzigd door borft op 24 juli 2024 16:18]

Als ik 'm niet accepteer bewijs ik de belastingbetalers een dienst. :+
Maar het levert ook geld op. Of geloof jij niet in wiskunde?
Nee, het levert geen geld op. Ik geloof wel in wiskunde maar niet in sprookjes.
Wordt je druk mee.
Uiteindelijk betaal je gewoon het totale jaarverbruik
ik wilde zonnepannelen....en moest verplicht een slimme meter laten plaatsen...wat ik eigenlijk niet wilde..maar het moest!
Er moet iets zijn om bij te houden wat jij terug het stroomnet in doneert...
waarom, de oude meter kon toch ook gewoon achteruit lopen?
Nee, dat kunnen ze lang niet allemaal. Mijn oude meter kon ook niet teruglopen. Vanwege zonnepanelen werd mijn bijna 30 jaar oude meter dus ook vervangen door een slimme meter.

Opvallend hoeveel mensen 'moeilijk' doen over de slimme meter.
Het gros van NL zit sowieso al met verouderde meters die vervangen moeten worden. Dus waarom niet zo'n slim exemplaar?

@MadEgg: Wat verlies je dan aan 'privacy'? Er wordt een hoop geroepen maar bewijs zie ik niet. Het lijkt allemaal weer onderbuikgevoel....

@bArAbAtsbB: Die berichtgeving is van bijna twee jaar geleden, en de modellen die incorrect verbruik registreren zijn geïdentificeerd.
Ik ben in ieder geval niet méér gaan verbruiken.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 24 juli 2024 16:18]

Privacy? Ik heb de slimme meter geweigerd. Teruglevering mag best geregistreerd worden maar als ze iets met mijn meter willen komen ze maar langs.
Het grappige is juist dat het helemaal niet jouw meter is. Tot en met de meter is het onderdeel van het netwerk. Pas na de meter is het jouw spullenboel.
De meter is niet mijn eigendom, maar hij zit wel in mijn meterkast. Als ze zaken automatisch willen uitlezen dan doen ze dat maar in de wijkcentrale.

Gelukkig is 'men' het hiermee eens en kun je in Nederland gewoon de slimme meter weigeren.
omdat het vooral voordelen heeft voor de energiemaatschappijen...en de meetresultaten ook nog een minder nauwkeurig zijn dan met de oude meters! dus de eindgebruikers betalen meer (door incorrecte metingen) en er hoeft minder geinvesteerd te worden in het ophalen van de meterstanden (want op afstand uitleesbaar)
.
het zogenaamde voordeel voor de eindgebruiker is er alleen maar als je ook investeert in een slimme thermometer of domotica...anders geen enkel voordeel als je zelf al kritisch bent op je stroomverbruik!
Er zijn ook oude digitale meters. Dat je een betere meter nodig had is evident, maar dat had niet per se een slimme hoeven zijn.
Omdat deze slimme exemplaren voor de consument een best wel domme financiele keuze kunnen zijn.
Ze kunnen meer meten dan een analoge meter waardoor je rekening hoger uit kan pakken en in veel gevallen is dit al gebleken.
Om het nog maar niet te hebben over het feit dat ze je verschillende dag en nacht tarieven op kunnen leggen in de toekomst of je op afstand af kunnen sluiten of dat ding mogelijk in de toekomst gehacked kan worden met alle gevolgen van dien.
En je meterstand gemanipuleerd kan worden en je daar NIETS tegen in kan brengen het is immers digitaal en niet meer analoog en aangesloten via internet.
Kortom het is onveilig en mogelijk duurder in de toekomst.
Ik vertrouw ze voor geen meter.
Als ze me ooit zon ding opleggen komt er een 2de meter achter om dat ding te controleren!
Ik heb op enkele adressen bij kennissen ook bij een ferrarismeter al een meter er achter geplaatst.
Er word ook wel gezegd dat die niet goed terugtellen. Dat is tot nu toe niet gebleken.
Als dan de officiele meter word vervangen heb ik op die adressen ook een vergelijk.
En weet ik alvast wat er word teruggeleverd.
Oude meter loopt keurig achteruit. Gelukkig konden we de oude meter gewoon houden.
Klopt, maar die saldeert.
De leverancier betaalt een lager tarief voor de teruggeleverde stroom dus men wil dat kunnen zien.

Je moet dan een meter hebben die terugleveren apart registreert.

[Reactie gewijzigd door JantjeKlaasen op 24 juli 2024 16:18]

Ik heb een nieuwbouwwoning met zonnepanelen sinds 1 maand. Met een “domme” meter op mijn verzoek. Een digitale meter is verplicht, een slimme is niet verplicht.

Je moet een meter hebben die terugleveren apart registreert.
Hij hoeft het niet automatisch door te (kunnen) geven.
Dat is vreemd. Wij hebben sinds april zonnepanelen en gewoon de oude meter kunnen houden die terugloopt. De slimme meter hebben we geweigerd.
Heb je de panelen ook aangemeld op energieleveren.nl? Het werkt natuurlijk wel met de oude meter, maar het 'mag' niet. Als je een oude ferrarismeter hebt en er verder geen ruchtbaarheid aan geeft dan zal de meter inderdaad vrolijk achteruit lopen en zal er geen haan naar kraaien voorlopig.
Gewoon weigeren.
Hier sinds 2013 panelen en een terug draaiende (en aangemelde!) ferraris meter.
Die dingen zijn uitstekend geschikt om terug te draaien. (daarom zitten er op sommige meters ook een terugloop blokkering)
maar het 'mag' niet.
Bron?
Uit de mail die ik kreeg naar aanleiding van het aanmelden van mijn zonnestroominstallatie op energieleveren.nl:
Uw meter in de meterkast
Het is zowel voor u als voor ons van belang dat de hoeveelheid geleverde elektriciteit en de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit juist wordt geregistreerd. Om hiervoor te kunnen zorgen dient u in het bezit te zijn van een geschikte hoofdmeter. Wij beoordelen of uw huidige hoofdmeter geschikt is om levering en teruglevering apart te registreren. Mocht uw meter niet geschikt zijn, dan nemen wij hierover apart contact met u op. U kunt uw meter dan gratis door ons laten vervangen.
De energiebedrijven zijn in deze onbetrouwbare bron, omdat zij belang hebben zoveel mogelijk slimme meters te slijten. Je kunt in deze het best zelf de wet en teksten die de wet toelichten lezen, dan weet je precies waar je wel en niet mee akkoord hoeft te gaan. Voor zover ik weet is registratie van teruglevering wettelijk niet verplicht. Ik vrees wel dat dit nog gaat veranderen, gezien de bedrijfsmatige belangen die er spelen om je minder te betalen voor een teruggeleverde KWh dan voor een afgenomen KWh.

De tekst die jij citeert lijkt heel zorgvuldig opgesteld te zijn: "voor u als ons van belang". Belang <> verplichting.
Ik heb een niet-slimme digitale meter, en die is gewoon goed volgens dit mailtje. Dus ze pushen de slimme meter hiermee niet. Wel een digitale waarschijnlijk. Daar heb ik zelf in ieder geval geen bezwaar tegen.

Het is jammer met oog op de saldering over een paar jaar, maar daar gaat linksom of rechtsom toch wel wat aan veranderen. Hoewel dat jammers is voor bezitters van zonnepanelen (waaronder ik) is het wel logisch - energiebedrijven hebben te kampen met energieoverschotten op momenten dat de zon schijnt terwijl ze op koude regenachtige dagen een tekort hebben en dat moeten zij allemaal maar oplossen. Zonnepanelen zijn maar een deel van de oplossing voor een transitie naar duurzame energie - distributie en opslag is minstens net zo belangrijk. Tegen de tijd dat de saldering eraf gaat zal ik dan waarschijnlijk ook gaan kijken naar thuisaccu's om terugleveren zoveel mogelijk te voorkomen.
Op momenten dat de zon schijnt, mn in de warmere maanden van het jaar, wordt er ongelooflijk veel energie gebruikt om airco's te laten draaien.
De door zonnepanelen op woonhuizen opgewekte stroom is meteen weer verbruikt. Wat er in NL wordt opgewekt middels pv, is een schijntje van wat er benodigd is.
Huishoudelijk elektriciteitsgebruik is minder dan 20% van het totale elektriciteitsgebruik. Meer dan 80% ervan zit bij de bedrijven. Van het zakelijk elektriciteitsgebruik gaat bijna de helft naar de dienstensector.

Maar ja, die bewoner is zo makkelijk te pakken. Bedrijven komen (met de hulp van VVD kabinetten) overal mee weg.

Lang leve de Ferrarismeter!
Het is zowel voor u als voor ons van belang dat de hoeveelheid geleverde elektriciteit en de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit juist wordt geregistreerd.
Heb ik ook aan voldaan.
Ik heb nu 2 ferrarismeters hangen. één totaal (van Liander) en één voor de teruglevering.
Om hiervoor te kunnen zorgen dient u in het bezit te zijn van een geschikte hoofdmeter.
En hier liegen ze dus ;)
Ik weet exact wat ik terug lever en verbruik. Daar gebruik ik een excel-sheet voor en geen ""slimme"" meter.

En er speelt bij mij nog altijd de intentie mee van de oorspronkelijke invoeringswet:
"6 maanden cel /17000€ boete bij weigeren slimme meter" (is afgekeurd door 1ste kamer)
Waarom deze drastische maatregelen als het invoeren van de slimme meter alleen maar voordelen heeft?

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 24 juli 2024 16:18]

Ja het kan zijn dat het zo op je is overgekomen. Er wordt wél op aangedrongen maar het is niet verplicht. Ik ben zelf ook door dat traject gegaan en inderdaad je wordt wel richting die meter gepushed. Mailtjes van de voordelen en de mogelijke kosten wanneer je nu niet overgaat en het in de toekomst moet. Gewoon negeren en genieten van de terugdraaiende meter!
het bedrijf wat bij mij de panelen heeft geplaatst had het als harde voorwaarde voor hun diensten! ik had dus geen keuze....ja of een ander bedrijf zoeken wat mn panelen ging plaatsen.
Nee hoor, het moest niet. Dat hebben ze jou wijsgemaakt.

Bij mij hebben ze dat ook gezegd. Toen zei ik dat ze de pot op kunnen. Toen dreigde de telefoniste nog dat ik 'm op dat moment gratis kon krijgen, maar als ik het later wilde, niet meer. Ik heb aangegeven dat ik nooit een slimme meter wil, dus dat komt goed uit.
Waar ik woon mocht je zelf kiezen wat je wilde. Heb er verder geen problemen mee, zie nu elke twee maanden wat mijn verbruik is met bijbehorende kosten.
Bedoel je niet je mocht kiezen of die uitleesbaar was, ik mocht hem niet weigeren.
Ik kon uiteraard wel het automatisch uitlezen uitzetten(Of te wel het slimme gedeelte), maar de oude meter zelf moest er wel uit voor de digitale.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 16:18]

Iedereen mag nog steeds de meter weigeren.

De reden dat ze jou bedreigd hebben is winstverhoging.
Ik ben niet bedreigd ik vond het wel prima dat die vervangen werd.
Ah, ok. Gelukkig maar!
Bij mij bluften ze nogal, vandaar.
Ik mocht hem weigeren en bij mij komt hij er ook niet in.
Iedereen mag een slimme meter weigeren.@Carlos0_0
Elektriciteitsbedrijven willen ze graag plaatsen en doen altijd al voorkomen dat het moet
zie bijvoorbeeld discussies in dit topic uit 2012 Slimme meter geweigerd, toch iets geplaatst
Quotje
Stedin is wel een gehaaide, dat is bekend. Ze hebben dit "vervangingsmoment" mogelijk gebruikt om d'r meteen maar een mooie sluwe meter voor op te hangen. Die je terecht hebt kunnen weigeren.
ik mocht hem niet weigeren
Woon je in BE of NL? Voor zover ik weet, mogen ze in NL een 'slimme' meter nog niet verplichten.
Ik kreeg een brief dat men mijn stroommeter up-to-date wilden maken. Ik las uiteraard: ze wilden een slimme meter plaatsen. Heb ze toen gebeld dat ik geen slimme meter wilde. Dat werd geaccepteerd en ik heb dus nog steeds de oude meter.
Anoniem: 1111801 @Carlos0_012 november 2018 10:33
Ik moest hem gek genoeg weigeren. Of anders gezegd: men gaf mij geen keus.

Midden in de zomer wilde men de meter vervangen. De installatiedag werd echter pas heel kort van te voren aangekondigt en menigeen in onze straat was inmiddels op vakantie.

Telefonisch of online de afspraak verzetten was beperkt tot andere tijden op dezelfde dag. Dat werkt natuurlijk niet. De enige andere geboden optie was de meter te weigeren.
Dus jij heb nu nog een Analoge meter in jou meterkast zitten, dus zeg maar iets in deze richting ?

https://www.engie-energie...zen.jpg?h=370&w=480&la=nl

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 16:18]

Anoniem: 1111801 @Carlos0_012 november 2018 11:03
Nee, een "oude" digitale die 4 standen kan bijhouden.
Ik had zeg maar nog gewoon zoiets als de link dus helemaal niks digitaal, vandaar dat sowieso wel vervangen moest worden.
Ik heb hier in de gemeente Cranendonck (bij Eindhoven) dus wel een analoge meter met draaischijf zoals in het plaatje. Ik meen het vorig jaar of het jaar daarvoor gewoon te kunnen weigeren. Geen probleem.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 24 juli 2024 16:18]

zie nu elke twee maanden wat mijn verbruik is met bijbehorende kosten.
Als je dat belangrijk vindt, is het triviaal om even elke maand de meterstand op te nemen?

Dat vind ik het grote probleem met de smoes dat dit zou helpen om te besparen: Mensen die het belangrijk vinden, kijken toch wel op de meter, of die nu 'slim' is of niet...
Of ze schaffen energiezuinige apparaten aan, dat schijnt nog beter te helpen dan op de meter te kijken.
Keus heb je op dit moment zeker. Je mag de slimme meter (niet te verwarren met de digitale meter) weigeren.

Verder verwacht ik dat de penetratiegraad van slimme meters hoog wordt in Nederland. Dit zal mede gerealiseerd worden door de slimme meter te verplichten voor particulieren met zonnepanelen in 2020 als de terugleversubsidie van kracht wordt.
Dat laatste verwacht ik ook. Nederland is gewoon een lelijke dictatuur.

Eneco heeft zijn steun voor Wiebes al ingetrokken. Nu de rest nog.

https://solarmagazine.nl/...uering-salderingsregeling

"Individueel subsidie aanvragen
Bij de systematiek die de Rijksoverheid voor ogen heeft, is het uitgangsprincipe dat iedere zonnepaneleneigenaar die nu gebruikmaakt van de salderingsregeling individueel de terugleversubsidie moet aanvragen. Dit maakt de inrichting volgens Van Oosterhout onnodig complex: ‘RVO.nl moet straks vele honderdduizenden aanvragen verwerken, van bestaande en van nieuwe zonnepaneeleigenaren. Bovendien zullen er jaarlijks vele tienduizenden mutaties plaatsvinden door verhuizingen en consumenten die kiezen voor een andere energieleverancier. Op het moment dat de keuze gemaakt werd voor het invoeren van de terugleversubsidie was deze complexiteit niet voorzien.’"
Hoe gaan ze dat verplichten. ik hoef ze niet binnen te laten en kan gewoon terug leveren met een analoge meter. Dat zou een compleet oncontroleerbare regeling zijn dus die gaat er niet komen.
Ik snap het blije nieuws niet , als eindconsument betaal je voor iets waar je volgens mij geen voordeel aan hebt. Daarnaast had ik weinig keus leek me. Yeay corporate overlords?

Het enige "slimme" is volgens mij dat men op afstand de standen kan uitlezen, en dus via een webportaal ook zichtbaar kan maken.

Echter dat is niet echt nieuwe technologie. Ikzelf - in het buitenland - heb nog een oude draaischijf meter van zo'n 30+ jaar oud die ook al slim is, want zélf zijn standen doorgeeft 8)7
Mogen we de details van deze perfecte slimme meter? Ik ben héél benieuwd.
Ik woon in het buitenland (VS) en daar zijn dit soort 'slimme' meters heel gewoon. Het werkt geloof ik via powerline naar de wijkcentrale of ander lokaal punt. Af en toe komt er steeksproefgewijs iemand bij een paar huizen kijken, maar dat is het verder. Ik krijg ook maandelijks - op papier - ook een grafiekje van mijn verbruik. (Kan ook online, maar geen behoefte gehad een account aan te maken.)

Logisch, met die enorme afstanden van de VS wilde men niet meteropnemers sturen, maar internet bestond 'vroeger' niet.

En, ook leuk in deze context is mijn watermeter. Deze is zeer oud, en dus 'dom'. Men heeft er echter een slimme zender aan gehangen, zodat men enkel door de straat hoeft te rijden en automatisch de standen op te nemen. Zeg maar "half slim" _/-\o_
De voordelen van slimme meters liggen bij energiebesparing en gemak van het beheer bij consument en leverancier.

Voor mijn gevoel gaat alleen het laatste op.
Voor veel mensen is het wél uit een uitkomst. Meters zijn lastig te begrijpen, ze geven verkeerde standen door, etc, etc. Mijn moeder van boven de 70 is hier een voorbeeld van. Ik moet haar echt telefonisch begeleiden om door te geven welke cijfers ze moet opschrijven.

Dan moet dat ook nog eens via een online portal waar ze eigenlijk te weinig van snapt.

Recentelijk een slimme meter bij haar gekomen, dit probleem is nu verleden tijd. Ze hoeft zich daar geen zorgen meer over te maken.

Een regelmatig overzicht van je verbruik en dus je kosten in de mailbox is voor veel mensen ook heel erg van belang, zo kunnen ze in de gaten houden wat hun verbruik doet. Voor veel mensen is rekenen niet het sterkste punt, dus aan de slag met kWh's e.d. doen ze liever niet.

Anders is het aan het einde van het jaar ineens spannend of je moet gaan betalen óf je terug krijgt.
Meters zijn lastig te begrijpen... Serieus?

Goed, er zullen zat mensen zijn die de oude meters niet kunnen lezen, het vergeten etc etc. Maar voor 99% van de bevolking is het doorgeven van een paar cijfertjes geen probleem. De slimme meter is een oplossing voor een probleem aan de kant van de leverancier. Aan de kant van de consument is het alleen gemak. (ook in jouw voorbeeld, nu hoef jij haar namelijk niet meer te begeleiden...)

Ik denk dat het aantal mensen die minder elektriciteit is gaan gebruiken door een slimme meter op een paar handen te tellen is. En de oude meters gaven de standen prima aan. Volgens mij is er meer te doen geweest over de nauwkeurigheid van de slimme meters.
Ik denk dat het aantal mensen die minder elektriciteit is gaan gebruiken door een slimme meter op een paar handen te tellen is.
Dat is ook wel overdreven. Met een slimme meter komt ook vaak een mooi schermpje voor in huis waar je werkelijk inziet wat elk apparaat nu echt verbruikt.

Bij mij en mensen om mij heen is het toch wel een puntje geweest om bepaalde apparaten te vervangen voor wat zuinigere. Het is bijna een sport geworden om de meter in het groen te houden met verbruik.

Bij mij en anderen in mijn leefomgeving heeft dit toch wel gezorgd dat ik gemiddeld 1/4 minder stroom gebruik op een dag
"Dat is ook wel overdreven. Met een slimme meter komt ook vaak een mooi schermpje voor in huis waar je werkelijk inziet wat elk apparaat nu echt verbruikt."

Ik zou niet weten hoe een slimme meter dat zou kunnen. Misschien dat hij kan tonen hoeveel stroom er verbruikt wordt per stroomkring, maar zelfs dat betwijfel ik. Die meter is immers gemaakt om de stroom te meten die afgenomen wordt van het stroomnet, niet van elk apparaat apart.

Het is wel mogelijk maar dat zou op elk stopcontact en aan elke lamp iets moeten zitten wat de stroom meet en dat dan doorzenden naar de slimme meter. Maar dat lijkt me nu een ietwat te kostelijk grapje voor het nut dat het maar heeft.
Dat is wel wat Toon doet, bijvoorbeeld. Die detecteert patronen van veelvoorkomende apparatuur zoals vaatwassers, wasmachines, koelkasten en dergelijke. Die hebben doorgaans een typisch verbruikspatroon wat met enige moeite uit het geaggregeerde signaal te filteren is. Het is geen exacte wetenschap maar je krijgt best een beeld van hoe je wasmachine presteert in vergelijking met recente zuinigere modellen.
Als ik Toon aan mijn muur wil hebben, kost mij dat 275 euro eenmalig en 4,50 per maand zie ik op hun website.

Dan moet ik een enorm verbruik hebben wil ik dat er ooit uit krijgen. Is een verbruiksmeter van 15 a 25 euro een veel goedkoper en nauwkeuriger idee. Iets meer werk, dat wel.

[Reactie gewijzigd door TerraGuy op 24 juli 2024 16:18]

Ik wil de Toon ook absoluut niet promoten ;) Ik heb alleen recent een presentatie bijgewoond van iemand van Toon die een en ander over bovenstaande ging uitleggen.

Het kan sowieso niet uit vanwege de maandelijkse kosten.

Mijn eigen oplossing met kWh-meters per groep kan ook absoluut niet uit, kostentechnisch. Het kost mij +- €600,- om dit te realiseren en of ik er iets mee ga besparen is maar de vraag. Ik doe het meer vanwege het tweaker-gehalte.
Ik heb een Toon (gratis) en had een abbo maar die ging idd ineens met 28% omhoog vanwege zonnepanelenmeting enzo, dus stop gezet. Maar kan nog steeds mijn actuele gas en stroomverbruik uitlezen (slimme meter) leuk om te zien als je wasmachine aanzet of 4 dikke gamepc,s. Wooh!
Daar kun je ook een Aldi gebruiksmeter van €10 voor gebruiken, en dan weet je het exact.
Je hebt er geen slimme meter voor nodig.

In de praktijk blijkt de slimme meter zelf niet tot besparing te leiden bij de consument. Volstrekt zinloos apparaat imho.
Ik heb een 'slimme' meter, maar wat voor schermpje bedoel je dan precies? Ja, als ik naar de meterkast loop en een paar keer op een knopje druk kan ik zien wat er verbruikt wordt, maar dat is gewoon over het geheel, hoor, zeker niet uitgesplitst per apparaat. Dat kon ik met mijn oude meter ook al inzien, dus het enige dat er écht is veranderd is dat ik nu geen meterstanden meer hoef door te geven. Energiebesparing als argument aanvoeren slaat gewoon nergens op, want dat kun je er helemaal niet mee.
Ik vraag me sowieso af wat een energieleverancier aan voordeel heeft als wij met zijn allen flink energie gaan besparen?
Zijn uiteindelijk alleen maar minder inkomsten.
Hoewel ze die dan wel weer compenseren met bijvoorbeeld hogere "transport" kosten en andere vage kosten 8)7
Dat is ook wel overdreven. Met een slimme meter komt ook vaak een mooi schermpje voor in huis waar je werkelijk inziet wat elk apparaat nu echt verbruikt.
in tegendeel, een slimme meter doet niets meer of minder dan gewoon meten en doorgeven info. Alleen de meter is dus slim, hoewel over die slimheid nog wel wat vraagtekens bestaan want om iets nu slim te noemen wat hooguit meterstanden automatisch doorgeeft ? |:(

De slimme meter laat zelfs geen informatie per groep zien waardoor het dus zoeken is naar de echte stroom verbruikers (misbruikers).

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 24 juli 2024 16:18]

Geen idee wat je nu bedoelt, iig heb ik het nog nooit
Het klinkt als iets van een powermeter die je tussen een stopcontact kan zetten ?
Die staan compleet lost van een slimme meter, en kun je voor 2 tientjes kopen bij contad etc.
Precies mijn idee. Ze zijn nodig voor het opzetten voor een smartgrid maar energiebesparing gaat het amper tot niet opleveren. Heb je PV panelen dan ben je helemaal genaaid.
Zijn helemaal niet nodig voor een smartgrid want dat gaat niet op individueelniveau. De netbeheerder kan prima per afgaande LS kabel vanaf het LS-rek in de middenspanningsruimte meten wat er aan stroom verbruikt wordt of juist (totaal over deze LS-richting) teruggeleverd wordt.
Het is voornamelijk gemak voor de klant, netbeheerder en betrouwbaarheid van de data. Met de oude meters kon heel eenvoudig gesjoemeld worden.
En inderdaad, meters uitlezen en standen invullen via een portal is voor meer dan 50% van de bevolking een flinke opgave. Niet iedereen is jonger dan 30 en is een soort symbiose met een smartphone/smartwatch.
Hoe kun je volgens jou "eenvoudig" met de oude meter sjoemelen?
Magneet erop zetten bijvoorbeeld. Terugdraaien gebeurt ook veel. Corrupte monteurs die op deze manier 'bijklussen'. Ze doen er gewoon een nieuw zegeltje op (vroeger een loodje, was helemaal makkelijk).
Bedenk je ook dat alle kosten voor energiediefstal worden geschaard onder 'netverliezen' en dus door alle klanten betaald worden. Er wordt jaarlijks voor een kleine 200 miljoen euro aan stroom 'gestolen' voor hennepkwekerijen etc. Dus een paar tientjes per jaar per huishouden!
Tja, hennepkwekerijen....
Hoeveel handen heb jij dan wel niet?

Als ik kijk naar mijn cliënten, dan zie ik toch echt dat tientallen van hen bewuster met gas en elektriciteit omgaat. Zo heeft een deel van hen hun oude gasfornuis omgewisseld voor elektrisch/inductie etc. Maar ook heeft men gemakkelijker kunnen controleren welke apparaten toch echt aan vervanging toe waren.

Resultaat; het merendeel heeft inmiddels een besparing van minstens 30% op hun rekening. Per x-maanden werd wel een apparaat vervangen en zag men na iedere uitlezing dan dus ook veranderingen optreden in het verbruik.

Ik moet echter wel zeggen dat het jammer is dat het verbruik niet per groep kan worden gemeten, dit zou het zoeken naar grootverbruikers nog net even wat makkelijker maken. Echter is het merendeel van mijn cliënten toch echt bewuster geworden van hun verbruik.
Ik vraag me serieus af of een gasfornuis vervangen door inductie/electriciteit iets met besparing te maken heeft. Ik wil de effectieve besparing daarvan wel eens onderbouwd zien.

Ik heb nu een 'slimme meter', ('moest' wel ivm zonnepanelen) en vind het eigenlijk maar niks. mijn 'domme' meter had x tellers zodat ik in 1x kon zien wat alle standen waren, nu een slecht verlichte display die standen en teksten roteert, waardoor ik veel meer tijd kwijt ben voordat ik alles afgelezen heb.
En terecht; koken op gas is goedkoper.
Zelfs de prijs staat hier enigsinds los van... vergelijk bijvoorbeeld maar eens een A+ en A koelkast en reken maar eens uit hoeveel jaar je nodig hebt om dat verschil te kunnen terugwinnen (laat staan dat je een werkende koelkast weg doet).

Het klinkt vaak mooi... maar het is het ook zelden !
Voor bewustwording heb je geen slimme meter nodig. Je moet bewustzijn hebben in de witgoedzaak en de lampenzaak.

De slimme meter zegt immers niet hoeveel je diepvries of wasdroger gebruikt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de installatie van een slimme meter tot ongeveer nul besparing leidt bij de consument. Het is dus een zinloze investering voor het milieu (eerder een negatief effect vanwege productie en installatie).

https://www.gawalo.nl/ene...741-2059261410.1542020741
Een bepaalde groep kan inderdaad "getriggerd" worden door de 2 maandelijkse factuur.

Maar zijn die apparaten daadwerkelijk vervangen door het energieverbruik of puur omdat ze toevallig oud / kapot gingen?
Of omdat het veelvuldig in het nieuws is gekomen dat de energieprijzen gingen stijgen?

Een gasfornuis tegenover inductie levert geen kostenbesparing want je kookt met een COP rond 1 bij inductie en gas is 1m per 8-9kwh, Dat zou in theorie juist een kostenverhoging opleveren in verbruik.

Dan had het gasfornuis wel dusdanig lek geweest moeten zijn dat dit geroken werd of gezien...

Koken is trouwens amper 10% van de gasrekening, veel mensen denken dat het veel verbruikt omdat je het ziet, maar dit is echter niet zo.

(Ik heb inductie en dat bevalt mij ook goed).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 16:18]

99%? Ik denk dat het een hoge schatting is. Ik zou eerder zeggen dat 80% van de bevolking er geen probleem mee heeft.

Veel mensen willen dat 'werk' ook niet, gewoon de rekening krijgen elke maand en klaar.
10% van de Nederlanders is analfabeet. Daarnaast ook een aantal digibeet. Dus die 99% ga je nooit halen. Het punt moet zijn dat je er niet op achteruit gaat ivm gebrekkige beveiliging en dergelijke.
Ik wil niet over je moeder oordelen maar meters zijn echt niet zo heel rocketsciencey. Op de kaart staat precies welke cijfers je wel en niet moet opschrijven. Tuurlijk is het handig dat het automatisch gebeurd maar ik neem aan dat er dan wel meer dingen zijn die lastiger zijn dan dat.

Overigens, we hebben een slimme gasmeter en een slimme stroommeter... waar blijft de slimme watermeter eigenlijk?
Ik begrijp je helemaal! Maar ik merk in de praktijk dat het voor veel mensen toch lastig is, hoe veel je ook beschrijft.
Wij hebben hier in Londen sinds vorig jaar een slimme watermeter. Ze hebben de hoofdwaterleiding onder de straat vervangen en toen maar meteen ook alle aftakkingen naar de huizen. Nu zit de slimme watermeter in een putje in de stoep voor ons huis.
Ik denk dat zeker voor oudere mensen juist een wieltjesmeter, met een paar rode wieltjes en een paar zwarte wieltjes, met cijfertjes er op en 'gas' en 'water' enzo ernaast een stuk duidelijker is dan een halve computer met digitale displays en whatnot.
Dat zou kunnen. Mijn moeder had een niet slimme digitale meter en daar werd zij geen wijs uit.

Nu zijn er in Nederland veel laag geletterde mensen die hier moeite mee hebben, dus als hun leven makkelijker wordt met een slimme meter, waarom niet?
Waarom niet vraag je.
- grootschalige uitrol is peperduur en kapitaalvernietiging
- privacyschending
- gevaar van misbruik door criminelen
- mogelijkheid om de salderingsregeling te vervangen door de terugleversubsidie
Mee eens. In mijn nieuwe huis hing al een slimme meter maar dat is elke keer weer vechten om te zien wat de cijfers weer aangeven omdat hij door 6 verschillende cijfers roteert.
Buiten dat je gewoon op een knopje kan drukken om in 5 tellen te komen waar je wezen wilt, geeft een slimme meter de stand juist zelf door en maakt het dus geen hol uit of je het wel of niet kan bedienen.
Sorry hoor, maar ik begrijp je punt echt niet. Een meter is het eenvoudigste wat er is. Kom je er niet uit, dan kan je altijd even bellen met je leverancier en ze je helpen je zo verder.
Ik ben het verder met icecreamfarmer eens: de voordelen van een slimme meter zijn er voor de leverancier en niet voor de consument. Bij mij thuis komt er dan ook geen slimme meter.
Daarvoor kwam vroeger en soms nu gewoon de meteropnemer lang.

Leuk voor groep ouderen die er niets van begrijpt maar dat is geen argument voor de "slimme"meter.
Er is niets slim aan die meter het is gewoon een domme meter die op afstand uitgelezen kan worden. Niets meer niets minder.

Energie besparen doe je niet met die meter
Anoniem: 1111801 @Snow_King12 november 2018 09:49
Hier heb je natuurlijk niet per se een slimme meter voor nodig.

Een kleine 30 jaar geleden woonde ik in Frankrijk. Daar kon de meteropnemer de stand uitlezen aan de hand van een draadloze communicatiepoort naast de voordeur.

In Amerika hangt de meter vaak gewoon buiten waar deze door een professional uitgelezen kan worden.

Ook in Nederland zijn er veel flatgebouwen waar de meters ergens centraal hangen en uitgelezen kunnen worden.

Allemaal ‘domme’ oplossingen die prima werken.

Sowieso vraag ik me af hoe iemand die een getal op de meter niet begrijpt wel een ingewikkelde energierekening gaat nalopen.

Op enig moment zal je oma toch bij jou of een ander terecht moeten om te kijken of het allemaal wel klopt. Dan is het doorgeven van die meterstand toch wel de kleinste moeite in het hele verhaal.
WAT EEN ONZIN De analoge meters hebben werkelijk 1 getal op het display.
Als je dan niet door kan geven at er op staat heb je serieus een probleem die groter is dan een analoge meter.
Zelfs iemand die niet kan lezen of schrijven kan die meterstand doorgeven via de bijgeleverde kaart.
Gewoon natekenen wat er staat en klaar.

En als je dan al meer gevorderd will gaan is het nieuwe stand -oude stand / aantal dagen sinds oude stand is gemiddeld dagverbruik...
Dit is basischool rekenen en je kan gemiddeld dagverbruik gewoon x365 doen en dan kom je op jaarverbruik. En als je dat 2x per jaar doet komt het prima uit.
Daarom is gevoel totaal irrelevant. Bij het bewust worden van je eigen energieverbruik en het voorkomen van fraude is het juist erg praktisch. Ferrometers Ferrarismeters slijten na verloop van tijd ook waardoor die metingen niet betrouwbaar zijn en bovendien is het zelf kunnen controleren van verbruik gedurende de dag nuttig en zinvol.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

Ferrarismeters die slijten, dat is de eerste keer dat ik dat argument hoor (ja, hieronder nog een keer van jou).
Heb je daar een bron voor?
Wat meet een ferrarismeter nou eigenlijk...
Vb, in een hal hangt voor 1000 watt aan (oude) TL verlichting en elk armatuur is voorzien van de verplichte
cosPhi corr kondensator om de cosphi te verbeteren van 0.6 > 0.9 dan meet de ferrarismeter 900 Wh
als je alle cosPhi corr kondensatoren er uit haalt dan meet de ferrarismeter 600 Wh, enkel de werkelijke
stroom blijft wel ~ 4,3A........ wel wat doet nu de slimme meter...... die meet wel gewoon los de stroom
van 4.3A en rekent daar mee het Werkelijk vermogen uit (1000Wh), daar door voelen veel mensen zich ook
de sjaak als ze overgaan van een ferrarismeter naar een slimmemeter want dan moeten ze ineens
betalen voor het werkelijk afgenomen vermogen.
Je hoort ze dan vaak gillen dat de slimme meter niet goed is, want zoveel gebruikten ze voor dat
ze de simme meter hadden Nooit ( wel dus, maar de ferrarismeter zag dat niet ) ;)
Eén ervan. Dat staat natuurlijk los van slijtage maar geeft aan dat er veel meer issues met ferrarismeters zijn. In het PV-forum hier werd het ook al genoemd maar dat forum is ondertussen zo gigantisch groot dat ik het betreffende stuk zo 1-2-3 niet kan vinden.

http://zuider-zon.nl/analoge%20meter.html

https://energeia.nl/nieuw...n-afgekeurde-stroommeters

En bovendien kun je natuurlijk zelf ook bedenken dat een ferrarismeter bestaat uit draaiende, dus bewegende onderdelen die decennialang soms meegaan. En bewegende onderdelen slijten. Da's eenvoudige mechanica.
Die verschuivingsfactor is niet zozeer een issue, het is gewoon algemeen bekend. En dan kan je eigenlijk gaan zeggen: mensen die een digitale meter krijgen die wel kan compenseren hiervoor horen eigenlijk een lager tarief per kWh te krijgen omdat de verliezen van die ferrarismeter zijn verrekend in de prijs.

Ook electronica slijt trouwens. En vaak een heel stuk sneller en zeker minder voorspelbaar. Dat is dan weer een voordeel van die ferrarismeters. Daar worden er periodiek van nagekekeken en als er ook maar enige substantiele afwijking wordt vastgesteld in een bepaalde groep dan zal heel die groep vervangen worden.
Meh. Als ze te weinig aangeven zullen ze daar snel actie op ondernemen, als ze te veel aangeven, tsja, da's niet zo spannend. Tenminste, dat gevoel bekruipt me. En als ik je reactie juist lees gaat het vooral om 'de groep' die problemen zou hebben, niet om individuele meters die verkeerde standen aan zouden geven. Het is eigenlijk net zoals de voedingsindustrie imho.. "in deze vitaminepillen zit 5 mg vitamine B". Ja, kunnen zij dat garanderen, per pil? Of is dat een gemiddelde inhoud waarvan ze inschatten dat dat ongeveer per pil het geval zou kunnen zijn?

Genaaid wordt je toch, linksom of rechtsom. Dan maar liever de weg van de minste weerstand.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

De cosphi kan inderdaad een groot verschil maken, ik heb zelf een ferraris meter, en in parallel een onofficiële digitale meter. De klassike ballast (een spoel in parallel geplaatst) in het voorschakelapparaat van de TL verlichting veroorzaakt een cosphi verschuiving die op de digitale meter meer vermogen aanduidt dan de ferraris meter. Bij spaarlampjes echter is het verschil minder groot omdat zij een elektronisch voorschakelapparaat gebruiken dat maar een héél klein sploeltje gebruikt.

Het is dus sterk aangeraden om bij de installatie van een slimme meter alle cosphi-nadelige apparaten te vervangen door resistieve verbruikers (zoals LED verlichting) of te compenseren met condensatoren. Alle motoren is huis, zoals een circulatiepomp, ventilatiesysteem, airco of warmtepomp zijn voorbeelden die alleen met condensatoren kunnen worden opgelost.

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 24 juli 2024 16:18]

M'n huis is voor 90% voorzien van LED-verlichting onderhand. Lampjes zoals in de afzuigkap met van die stekers zijn nog 'gewoon' halogeen maar verder heb ik overal wel LED-verlichting. Ventilatie, airco, warmtepomp is niet van toepassing dus dat scheelt..

Overigens merk ik zelf dat het verbruik redelijk in lijn ligt met wat ik vóór de slimme meter had. Alleen heb ik begin dit jaar 16 panelen laten leggen á 275Wp elk, en hoop ik dus minstens de helft van m'n verbruik af te snoepen. De slimme meter heb ik sinds eind februari en de panelen sinds medio april. Sinds ik de slimme meter heb draai ik praktisch quitte als ik zie wat ik teruggeleverd heb aan het net en mijn eigen verbruik. Moeten we niet van die waardeloze weekenden zoals de afgelopen 2 dagen hebben ;) maar ik zie geen wezenlijke verschillen met vorig jaar met de oude ferrarismeter.
Let wel dat zonnepanelen veel gevoeliger zijn voor cosphi verschuivingen, om de eenvoudige reden dat slechte verbruikers zoals de 'motor van je dampkap' :P niet alleen je bedrading maar ook je panelen doen opwarmen en hun efficiëntie doet dalen. Sommige PV modules hebben uitgerekend daarom een ingebouwde cosphi meter, maar zeker niet allemaal, vanwege de prijs.
Dus eigenlijk zeg je dat heel Nederland al 50 jaar te weinig betaald met een oude meter ?
Als dat zo is dan ga ik er toch echt van uit dat er een correctiefactor bekend is die in je stroomprijs berekend is. zo niet dan hebben alle stroomleverancier jaren jou te weinig berekend. Hetgeen mij onlogisch lijkt

volgens jou redenatie is de enige reden voor de "slimme"meter dan dat het werkelijke en hogere verbruik in rekening gebracht wordt. Je bent m.a.w dan dom om een slimme meter te nemen.

Daarnaast mocht er voor de fouten waar je het over hebt een correctiefactor in je stroomprijs zitten dan betaal je die nu met een slimme meter dus ook nog.
"Assumptions are the mother of all f*ups". Energieleveranciers zijn de afgelopen decennia commerciële bedrijven, ik zou er niet van uit gaan dat er ook maar iets gecompenseerd hoeft te worden.

Ik zeg ook niet dát het zo is, alleen dat ferrarismeters het net zo goed mis kunnen hebben als slimme meters. En slimme meters zijn door het 'live' kunnen monitoren m.i. iets minder onbetrouwbaar. Bij de oude meters zie je hoogstens een draaischijf draaien en héél langzaam een getalletje ophogen, bij een slimme meter kun je tot op de watt nauwkeurig zien wat je wanneer gebruikt (alleen niet waaráán, tenminste, bij mijn meter niet).

En je bent niet 'dom' om een slimme meter te nemen, maar 'eerlijk'. We willen toch met z'n allen beter omgaan met de resources die we hebben? Of willen we dat alleen maar als het gratis is?
Sorry maar wat heb ik aan teksten als beter omgaan met resources. Dat heeft niets te maken met wel of geen slimme meter.

als je wil besparen heb je geen "slimme" meter nodig. Koop een verbruiksmeter, hang het ding aan je droger, wasmachine, koelkast, diepvries en kijk wat het verbruikt. Hoe oud is het ding en wie weet is het rendabel om deze te vervangen door een exemplaar dat veel minder verbruikt. Je kan je terugverdientijd zo ook berekenen.

Lampen vervang je door led ook daar heb je geen slimme meter voor nodig.

Had in Nederland al een meter zonder draaischijf waar lampje flikkerde, meer verbruik was sneller flikkeren. Alleen niet op afstand uit te lezen.
Wat zegt zo'n lampje? Moet je een stopwatch bij hebben om een inschatting te maken van ongeveer het verbruik... ik ga geen 25 verbruiksmeters ophangen om per device te monitoren hoeveel die verbruikt en handmatig Excel-sheetjes bijhouden per dag wat m'n totale verbruik is... ik heb wel wat beters te doen...

Als ik nu m'n verbruik wil zien open ik een webbrowser naar Domoticz en zie binnen 5 seconden (gebruikersnaam + password lijkt ie niet te onthouden... maar da's detail) wat ik gebruik op elk moment van de dag. Alleen niet waaraan. Hoewel ik inmiddels wel kan zien wanneer de wasmachine draait of de vaatwasser bezig is. En of de verwarming aan staat en gas stookt. En wat de temperaturen dan overal zijn.
Lampje zegt niets maar je wil een bepaalde hoeveelheid licht en heb je nu bijv halogeen spotjes vervang je die ook led, daar het je geen verbruiksmeter voor nodig. van 40 watt halogeen naar zeg 6 watt led. Uitleg besparing lijkt me overbodig. Maar goed als je wil mierenneuken kun je natuurlijk zeggen ja maar 4 of 5 watt zou ook voldoende zijn.

Kijk en leuk dat jij domoticasysteem hebt, daarvoor zit je op tweakers. Maar hoeveel heeft dat hele systeem gekost. Wat bespaar je nu echt met zo een systeem. Het is leuk voor tweaker maar de massa loopt gewoon naar de muur, licht aan licht uit. Domotica is niet voor de massa en energiebesparen met domotica, zal best kunnen maar neem je de kosten van die systemen zul je heeeeeeeeeel veel moeten besparen om die terug te verdienen. Daarnaast moet je het kunnen betalen, ook niet voor de massa dus.
Je reageert dus niet op mijn vraag over slijtage. "Dat kun je zelf wel bedenken" is een drogreden.

Aangeven dat je bij het verwijderen van een verplicht onderdeel ineens andere resultaten krijgt is natuurlijk ook niet relevant. Dat onderdeel is niet voor niks verplicht. Daarnaast pleit je argument over de cosPhi correctie juist vóór het behouden van de Ferrarismeter wat betreft de consument.

Dat een afgekeurde meter vervangen dient te worden snap ik. Maar een niet-afgekeurde meter vervangen om drogredenen? Dat wordt alleen gepromoot omdat de netbeheerder zo blij is met je verbruiksdata, om wat voor reden dan ook.
Een apparaat dat 50+ jaar goed werkt? Ja, vroeger werden die nog wel gemaakt.

En ja, ik begrijp volledig dat een meter die automatisch standen doorgeeft erg handig kan zijn voor de automatisering. Maar of het beter is voor de consument? Ik denk het niet. Het systeem is niet bepaald beveiligd en er is geen enkele garantie dat de data niet voor aanvullende doeleinden gebruikt gaat worden of dat misbruik is uitgesloten (lees: een medewerker die eens even aan zijn stelende buurman doorgeeft dat er in huis X al een dag of 2 bijna niets verbruikt wordt).

Dan hebben we het nog niet eens over salderen. Die hele discussie wordt al zo vaak gevoerd dat ik die niet eens in mijn argumentatie mee wil nemen.
.. Ferrometers
Ferrarismeter, vernoemd naar de uitvinder Galileo Ferraris.

[Reactie gewijzigd door burne op 24 juli 2024 16:18]

Ik twijfelde al, maar vond het wat veel op Ferrari lijken .. Ferrarismeter. Excuus.
En hoeveel mensen doen dat denk je?
Als je dat wilde kon dat ook al met de oude meter. Ik heb de op afstand uitleesbare functie uit laten zetten.
In de praktijk (dat hebben ze onderzocht) heeft de slimme meter bijna nul effect op het energieverbruik.

Je zult echt met betere argumenten moeten komen.
https://www.gawalo.nl/ene...741-2059261410.1542020741

Energie besparen doe je niet met een slimme meter, maar in de witgoedzaak en in de lampen winkel.

Verder is de slimme meter gewoon een normale meter waar niets "slims" aan is en die ook nog buitengewoon gebruikersonvriendelijk en lastig te doorgronden is.
Huh?? Wat is er lastig te doorgronden aan 4 reeksen getallen waar bij staat wat waarvoor dient??

"Gebruik 1" (hoog tarief) in kWh
"Gebruik 2" (laag tarief) in kWh
"Teruggaaf 1" (teruglevering hoog tarief) in kWh
"Teruggaaf 2" (teruglevering laag tarief) in kWh

Verder staan er letterlijk pijltjes op de display die naar wélk tarief je momenteel in zit (hoog- of laagtarief)... en er zit welgeteld één hele knop op om op te drukken en de gegevens uit te lezen.... hoezo onvriendelijk en lastig te doorgronden??
Nou, vraag maar eens aan mijn 65+ buren die niet eens in de buurt van de slimme meter komen. En zij zijn niet de enigen.

https://www.woonbond.nl/n...mee-proef-energiedisplays

"Doel van deze test is, om te kijken of een makkelijke inzage in het verbruik meehelpt om meer energie te besparen met de slimme meter. De verwachting dat het plaatsen van slimme meters zou leiden tot minder energieverbruik komt namelijk tot nu toe niet uit. Als reden daarvoor noemen de initiatiefnemers de gebruiksonvriendelijkheid van de slimme meter en het ontbreken van een duidelijk scherm. In Engeland krijgen bewoners bij het plaatsen van een slimme meter bijvoorbeeld wel direct een energiedisplay van hun energieleverancier en daar wordt meer bespaard. "

Maar jij weet het natuurlijk beter...
Nou, ja, ik heb een slimme meter met één knop die ik in kan drukken. En dan verschijnt er in het Nederlands op het 2-regelige display wat informatie die ik letterlijk kan oplezen. Dus "ik weet het beter" wil ik niet zeggen, en het geldt vast niet voor iedereen, maar vaak is het makkelijker dan je denkt en áls je denkt.

Maar goed, misschien ben ik niet geheel representatief, m'n vader is bijv. 90 en die weet prima hoe Photoshop werkt op z'n iMac. Sterker nog, laatst kocht ie nog een nieuwe A3 kleurenprinter want die kon randloos groot printen, en dat was toch wel erg handig.

En wees eerlijk: 'oudere mensen' gebruiken hun leeftijd wel vaak als excuus om iets niet te hoeven. "Pinnen? Ik snap daar niks van". "Telefoon? Ik weet niet hoe dat moet hoor". Alsof een nummer intoetsen op een mobiele telefoon wezenlijk anders is dan op een vast toestel... (en dan heb ik het over relatief domme senioren-mobieltjes). Dat internetbankieren wel eens lastig kan zijn, OK - maar ook dát bestaat al ruim 20 jaar onderhand. En het is niet alsof je aan een slimme meter meer onderhoud hebt dan aan een ferrarismeter. Je hóeft het niet uit te lezen, maar áls je het moet uitlezen omdat je niet automatisch de standen laat doorgeven is het wel iets wat iedereen kán doen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @icecreamfarmer12 november 2018 09:27
Het eerste "voordeel" (energiebesparing) gaat in veel gevallen ook niet op. De meeste consumenten kijken niet of nauwelijks naar hun meter welke, in het geval van een slimme meter ook zelf nog eens energie verbruikt.

De slimme meter wordt behoorlijk gepushed en bij sommige bedrijven heb je alleen de keuze uit een slimme meter waarbij je het "slimme" deel kunt laten blokkeren. Of dat echt gebeurt dien je dan maar te geloven. De slimme meter is vooral leuk, mits zelf ook makkelijk uit te lezen, voor mensen die thuis bezig zijn met domotica en logging. De doorsnede consument heeft weinig voordelen. Het voordeel is vooral voor de leverancier en beheerder.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 16:18]

Je hebt helemaal gelijk, de meeste mensen kijken er niet naar. Je zit hier op tweakers en dan kun je verwachten dat sommige mensen er veel mer mee bezig zijn dan de massa. Probleem is dat vele dan denken dat de massa er ook mee bezig is en dat is niet zo.
Mijn idee ook. Ik heb om deze reden de slimme meter geweigerd. Ik zie voor mij als consument het voordeel niet. Ik geef zelf al iedere week de standen door aan mijn leverancier. Ik hoef niemand op afstand mijn verbruik in te laten zien.

Oh, en wie zegt mij dat ze op afstand niet iedere week een kuubje kunnen toevoegen aan mijn verbruik ?
Ik ben hiermee gestopt nadat ze mij gingen vertellen dat mijn verbruik omhoog ging (vriezer gekocht om geld te besparen) en ik maar wat uit moest zetten of vervangen of een windmolen plan moest aanschaffen om niet voor verassingen te komen. Eigen schuld dat ik voor een "groene" gekozen heb denk ik dan maar die zijn nogal bemoeizuchtig.
Nu krijgen ze weer lekker de stand 1x per jaar ondanks dat ze iedere maand willen weten hoeveel ik verbruik.

En ja slimme meters vertrouw ik echt voor geen meter. we hebben er geen controle op dus mij niet gezien en het hele internet staat vol met vage metingen en mensen die gewoon een dikke rekening krijgen ondanks dat hun verbruik al jaren stabiel was.
Nee ze gaan maar iemand anders oplichten.
Uit die text:

Ze erkent dat niemand belang heeft bij onbetrouwbare energiemeters en dat bepaalde onbetrouwbare meters niet meer worden aangeboden.

Ja behalve de leveranciers die wel blij worden van hoger gebruik. Ze worden immers betaald per gebruikte Kwh
Ik hoef niet meer één keer per jaar een hele dag thuis te zijn voor zo'n mannetje dat 10 seconden in de gangkast staat te kijken. Prima oplossing!
Ik weet niet waar jij woont, maar ik geef sinds jaar en dag mijn eindstanden online door aan mijn leverancier. Een mannetje die langs komt om de meter uit te lezen is niet meer van deze tijd. Ik heb het zelf nog gedaan als bijbaantje 35 jaar geleden en toen liep dat al op zijn eind.
Een keer in de vijf jaar of zo als controle. En als je dan niet thuis bent, krijg je alsnog een kaart in de bus.
Ik heb de afgelopen 15 jaar geen een keer een meteropnemer gezien - altijd alles zelf doorgegeven. Zal wellicht van de netbeheerder en locatie afhangen, maar het is niet echt een nadeel te noemen over het algemeen.
In Denemarken. Waterstand en verwarming (elke radiator heeft z'n eigen "meter", met een vloeistof die langzaam verdampt als ie aanstaat) wordt hier jaarlijks afgelezen. Ik zou wel willen dat ik het online aan kon geven, maar ik kan die radiatormeters niet aflezen (al lijkt me dat ook niet onmogelijk om te leren).

In nieuwe gebouwen zal het allemaal wat automatischer gaan, maar ik woon in een gebouw uit 1913, dus dat heeft niet de nieuwste systemen. Gelukkig is in 2005 redelijk veel vernieuwd, maar blijkbaar is centrale verwarming en daarbij een digitale meter te duur geweest.
dat hoeft sowieso niet, ben je niet thuis, komen ze wel weer. Heb hier al zeker 5 jaar niemand meer gezien. Is ook niet nodig als je meterstanden een beetje normaal en voorspelbaar zijn.
Ik vul gewoon 1x in het jaar op de exacte dag dat het contract 1 jaar is de stand online in en zo hoef ik ze niet na te rekenen omdat je vage rekeningen krijgt van 370 dagen of 357 dagen enz.
Veel prettiger en blijf er ook niet thuis voor het kost me immers 2 minuten n het langste daarvan is het naar de pc lopen en opstarten van de website.

Ter compensatie weet ik dat er geen blindvermogen berekend is die voor de gebruiker niet doorberekend mag worden maar dat slimme meters dat wel vaak doen en je dus een hogere rekening krijgt.
Controle houden bespaard heel veel geld. Veel te veel mensen zijn bereid uit puur gemak te veel te betalen terwijl het zo goed als geen extra tijd kost. Maar als jij liever 5 dagen extra wil werken in het jaar om je een paar uur werk te besparen per jaar be my guest dat houd het voor mij lekker goedkoop want als iedereen efficiënt gaat doen gaat de prijs gewoon omhoog.
Niet alleen voor je gevoel. Het was 2 jaar geleden in het nieuws dat de adoptie van de slimme meter veel minder effect had dan verwacht (zie bv https://www.nrc.nl/nieuws...meter-valt-tegen-a1532652 ). Nu had ik er ook niets van verwacht, dus precies volgens mijn verwachting :+ Je bent met je energieverbruik bezig of je bent het niet, dat verandert niet opeens doordat je meter automatisch je meterstanden doorgeeft aan het energiebedrijf.
volgens mij is de hele push van slimme meters met oog op afschaffing salderingsregeling als je zonnepanelen gebruikt draait nu je meter terug met slimme meter krijg je nu nog 1 op1 terug maar na 2020 krijg je voor terugleveren veel minder terug behalve als je nog de oude meter gebruikt deze draait gewoon terug.het komt er straks op neer dat de energiemaatschappijen goedkoop stroom bij de consument afnemen om deze weer aan je buur man te verkopen heel slim.
*2021 : https://www.duurzaamnieuw...jd-salderen-nog-tot-2021/

Het lullige aan die hele terugleversubsidie is het subsidie-deel ervan. Dat is natuurlijk binnen een maand op en de rest van het jaar krijg je niks meer. Maar goed, da's misschien mijn pessimistische inslag. Leve klimaatverandering; als we nog 2 zomers krijgen zoals die van dit jaar heb ik in 3 jaar m'n zonnepanelen (16x 275Wp) terugverdiend.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

Dat inderdaad.
En die terugleversubsidie zal een geweldige draak van een regeling worden à la Toeslagen.

Wiebes beweert dat de terugverdientijd voor zonnepanelen beneden de 8 jaar zal blijven. Ik durf nu en hier al te beweren dat dit een leugen is. De terugverdientijd is nu al minimaal 6 jaar, en de kosten zelf van Systeem Wiebes leiden al tot een tvt van minimaal 8 jaar.

Eneco was eerst voorstander van de terugleversubsidie maar nu niet meer.

https://solarmagazine.nl/...uering-salderingsregeling
Individueel subsidie aanvragen
Bij de systematiek die de Rijksoverheid voor ogen heeft, is het uitgangsprincipe dat iedere zonnepaneleneigenaar die nu gebruikmaakt van de salderingsregeling individueel de terugleversubsidie moet aanvragen. Dit maakt de inrichting volgens Van Oosterhout onnodig complex: ‘RVO.nl moet straks vele honderdduizenden aanvragen verwerken, van bestaande en van nieuwe zonnepaneeleigenaren. Bovendien zullen er jaarlijks vele tienduizenden mutaties plaatsvinden door verhuizingen en consumenten die kiezen voor een andere energieleverancier. Op het moment dat de keuze gemaakt werd voor het invoeren van de terugleversubsidie was deze complexiteit niet voorzien.’
Leuk poging om de oude meter te blijven gebruiken, maar dat is naïef. In een brief heeft minister Wiebes al aangegeven dat voor de subsidie regeling de slimme meter verplicht wordt.
Ga er dus maar mooi vanuit dat men echt een stokje gaat steken voor het kunnen blijven gebruiken van de oude meter.

Ik snap het hele punt niet, er is weinig mis met de slimme meter en het is naïef om te verwachten dat je nog jaren met die oude meter door mag blijven draaien. Ze creëeren echt geen goudpot.
salderen > subsidie...
Met een oude meter kan je salderen voor je stroomprijs dat is beter dan een max 8 jaar terugverdientijd. dus ja ik zou de oude meter houden.
Als straks iedereen aan de zonnepanelen gaat worden ze goedkoper en is het waarschijnlijk 4 a 5 jaar om terug te verdienen.
Kortom dat een hoop geld meer als een subsidie met veel poespas en een meter die meer rekent als een analoge meter en je dus een deel van je winst weg geeft door een hoger uitvallende rekening.

Er is veel mis met een slimme meter in veel situaties. Dat mensen nog altijd durfen te zeggen dat het niet zo is ondanks vele rapporten en een stortvloed van klachten online baart me echt zorgen over het analyse en denkvermogen van veel mensen.
Mensen slikken tegenwoordig alles maar zonder erbij stil te staan....
Allemaal leuk en aardig maar de regeling gaat in 2020 veranderen en zoals Wiebes aangeeft is het dan einde verhaal voor de oude meter. Of denk je dat je eeuwig kan doordraaien, rechts of linksom je zal moeten.

Het is zorgelijk dat jij direct het denkvermogen van andere ter discussie stelt. De stortvloed van klachten is ook lekker overdreven, het wordt groot in het nieuws gebracht. Het is eerder zorgelijk dat mensen door dergelijke berichtgeving zichzelf van alles laten aanpraten. Over slikken gesproken.
Ik persoonlijk zie geen enkel negatief effect, alleen maar voordeel wat betreft inzicht.
Betrouwbaarheid? Niemand die mij überhaupt kan vertellen of mijn oude meter de terugleveren wel goed kon registreren. Niemand die die garantie geeft.
Mijn meter stopt er niet ineens mee en de meter word niet verplicht hij word alleen verplicht voor de compensatie regeling die ze van mij mogen houden want een domme meter die terug draait is voordeliger over een veel langere termijn.
Dus ja ik zal moeten maar pas als deze het begeeft en dan zal er een accu moeten komen om terug te leveren tijdens mijn piek verbruik om teruglevering te minimaliseren en winst te maximaliseren. Ik hoop alleen dat accus tegen die tijd betaalbaar zijn want momenteel is dat zeer zeker niet het geval.

En het is zo vaak in het nieuws geweest en hele merkenzijn afgeschreven als niet betrouwbaar en toch zijn er nog mensen die allemaal netjes geloven dat ze prima werken en dat terwijl ze zelf nooit de moeite genomen hebben om het te controleren of zich in te lezen.

En dan heb jij (nu nog) geluk als je meter niet meer aan geeft als toen je een analoge meter had. veel mensen hebben andere ervaringen en een nog veel groter deel weet niet eens dat hun verbruik omhoog gegaan is en geven gewoon energie prijzen de schuld ondanks dat die de afgelopen 10 jaar juist gezakt waren.
Maar in de toekomst kan je wel eens opgezadeld worden met een per uur tarief waardoor je koken ineens 3x zo duur word en je snachts uit bed moet om de was te doen omdat het dan wel goedkoop is.
Je geeft ze met zon meter veel te veel vrijheid om je op de lange termijn te naaien.

En je kon je oude meter wel controleren door je verbruik te weten en uit je pv je opwekking te weten en dus je totale verbruik daaruit berekenen. Je had die info allemaal dus niemand hoefde je dat te vertellen dat wist je al.

Als jou verbruik 2500 per jaar is en je panelen 2000 opgeleverd hebben hoor je dus op de meter 500 kwh te zien simpel zat is dat niet het geval dan ben je of meer gaan verbruiken of heeft hijniet goed terug gedraait.
Dit is simpel te controleren door na de hoofd aansluiting te splitsen en alle verbruikende groepen een aparte meter te geven en 1 groep maken voor terugleveren. Zo weet je en wat je verbruik is +/- een paar kwh verschil van de meter en wat je terug levert en word je data niet vervuilt door mogelijk direct verbruik vanuit de panelen.

Als er een slimme meter komt bij mij in de toekomst komt er zeker weten een 2de gekalibreerde verzegelde meter aan om de slimme meter te controleren in een vergelijkbare setup.

Maar feit blijft dat veel mensen niet eens weten dat ze meer in rekening word gebracht door de slimme meter omdat ze nooit geweten hebben wat hun verbruik was en dus geen vergelijking materiaal hebben.
probleem met dit soort meters vaak is dat ze achteraf voor jou duurder uitkomen dan dat je ervoor betaalde. Heel raar maar waar. Gelukkig zijn ze in Duitsland nog wat langzamer met dit soort dingen. En hebben we nog oude meters, en komen de mensen nog langs om te meten ;) En vaak krijgen we zelfs nog een flinke bedrag terug. Met slimme meters zal dit zeker niet het geval zijn.

Wat mij betreft wegermee.
En vaak krijgen we zelfs nog een flinke bedrag terug. Met slimme meters zal dit zeker niet het geval zijn.
Zwaar onlogische redenering. Een meter is slechts een meter, je energieverbruik verandert er niet door.

[Reactie gewijzigd door TMC op 24 juli 2024 16:18]

Wel als hij niet slim genoeg is ;) en opeens false metingen doorgeeft ;) terwijl de oude gewoon prima doorgaf.
Wat meet een ferrarismeter nou eigenlijk...

Zomaar een random voorbeeld:
Vb, in een hal hangt voor 1000 watt aan (oude) TL verlichting en elk armatuur is voorzien van de verplichte
cosPhi corr kondensator om de cosphi te verbeteren van 0.6 > 0.9 dan meet de ferrarismeter 900 Wh
als je alle cosPhi corr kondensatoren er uit haalt dan meet de ferrarismeter 600 Wh, enkel de werkelijke
stroom blijft wel ~ 4,3A........ wel wat doet nu de slimme meter...... die meet wel gewoon los de stroom
van 4.3A en rekent daar mee het Werkelijk vermogen uit (1000Wh), daar door voelen veel mensen zich ook
de sjaak als ze overgaan van een ferrarismeter naar een slimmemeter want dan moeten ze ineens
betalen voor het werkelijk afgenomen vermogen.
Je hoort ze dan vaak gillen dat de slimme meter niet goed is, want zoveel gebruikten ze voor dat
ze de simme meter hadden Nooit ( wel dus, maar de ferrarismeter zag dat niet ) ;)
Als je hiermee wilt suggeren dat slimme meters wel 'blindvermogen' meten, dan is dat onjuist. Een slimme meter meet kWh, geen KVAh.
Dat lees ik idd ook overal. Een slimme meter houdt geen rekening met cosphi, net als de ferrarismeter.
In dat topic staat OOK dat dat voorbeeld niet klopt, dat ie gewoon 1000W meet.
Dan is er sprake van een defect. Alsof ouderwetse meters niet defect kunnen gaan?
Zo, toe maar. Wat een aannames en vertrouwen allemaal zeg, waar baseer je al dat vertrouwen op?
Lees dit anders eens: https://www.rtlnieuws.nl/...eel-voor-je-elektriciteit
Veel anekdotes op dat gebied en er is wel wat fout gegaan in het verleden, maar zijn er nu met feiten onjuistheden geconstateerd met de slimme meters? Er wordt vaak lang blijven hangen bij anekdotes. Het voordeel van oude meters is op dit moment vooral het salderen met zonnepanelen voor als salderen niet meer wordt toegestaan.
We zijn verder dan anekdotes, op het moment dat er universiteiten onderzoeken publiceren is er meestal wel wat aan de hand:

https://eenvandaag.avrotr...rgiemeters-onbetrouwbaar/

Ferrarismeters hebben als voordeel dat ze goed het verschil tussen werkelijk en schijnbaar vermogen kunnen bepalen. Zoiets met digitale sensoren goed meten is niet triviaal en dat is waar het mis gaat.
Mensen denken dat een oude draaischijfmeter een voordeel hebben, zeker i.v.m. het afschaffen van het salderen. Wat al een jaar uitgesteld is. Maar dat is zeker een misvating. En ik zal het uitleggen. Alle oude draaischijfmeters lopen de goed keuring (kalibratie Due date) per 1 januari 2020 af. Wat inhoud dat een energieleverancier je verbruik en terug levering mag gaan inschatten.
Bezwaar maken heeft geen zin. Je meter is niet goed meer, je moet dus een Kalibratie laten uitvoeren a 500 euro per x jaar (weet niet hoelang dat geldig is). Maar daar gaat al je voordeel. denk je ja ik wil toch maar een andere meter, ja dat kan a 265 euro als je de slimme meter geweigerd hebt.

edit links:

kosten meter vervangen:
https://www.rijksoverheid...ord/slimme-meter-weigeren

PDF waarin staat dat na het afkeur jaar je meter moet vervangen Pagina3:
https://www.rijksoverheid...015/01/09/de-slimme-meter

voorbeeld meter onderzoek kosten (wel van keuringsinstantie bedrijf pakken):
https://www.enexis.nl/con...ter/tarief/overige-kosten

De PDF meet de laatste draai schijf meters kan ik helaas niet meer vinden. Maar je kan je voorstellen dat na 30 a 40 jaar je meter aan vervanging toe is. Je krijg nooit meer een draai schijf meter er voor terug

[Reactie gewijzigd door Master_duck op 24 juli 2024 16:18]

Is natuurlijk beetje raar, maak de prijs maar hoog genoeg van kalibreren en dan is het voordeel weg. Zegt natuurlijk niets over de betrouwbaarheid van beide meters en/of je echt wel een voordeel hebt met digitale meters.Is gewion een manier van dwingen. En door wie en wanneer is die Kalibratie Due date vast gesteld?

Zelfde als je zegt dat je wel met je 10 jaar oude auto mag blijven rondrijden, mits die goed gekeurd is.
O ja, die keuring kost 35.000 euro...
Elke leverancier moet gewoon je meter vervangen als ie niet meer goed is, dit geld ook voor oude meters. Wil je een nieuwe oude meter dan krijg je die !. Zelf een kalibratie moeten laten uitvoeren is te hilarisch voor woorden / bangmakerij. Dat er een soort van 'toeslag/boete komt na 2020 is helemaal niet zeker / kan waarschijnlijk juridisch niet(of heb je een link ?) Bezwaar maken heeft dus wel degelijk zin.
Als dat hetzelfde principe is als ijkingsrapporten vragen van het CJIB kom je bedrogen uit. Ja, een ijkrapport is mogelijk, maar daar moet je tegenwoordig zelf voor betalen en je mag een flinke verkeersovertreding begaan hebben wil dat nog uit kunnen, als blijkt dat de ijking *niet* klopt.

Kortom: als mensen maar vaak genoeg gaan mauwen over kalibraties en kosten stopt die mogelijkheid vanzelf wel. Zal dan ook wel weer aan het energielabel van je huis komen te hangen; oude meter? Dan standaard 2 punten 'aftrek'. Vervolgens wil geen makelaar je huis meer verkopen.. et cetera.
Waar baseer je op dat van alle draaischijfmeters de goedkeuring afloopt in 2020? Ik kan dat niet vinden bij het Agentschap Telecom, ik vind daar alleen een lijst met de huidige afgekeurde meters.
1. Er kan gewoon een nieuwe ferrarismeter worden geïnstalleerd

2. Heb je geweigerd en wil je alsnog een slimme meter (wat ik me niet kan voorstellen) dan zou dat plm. €70 kosten en niet €250 zoals jij beweert.

3. Hoe weet jij nou hoe lang elke individuele ferrarismeter nog goedgekeurd is?

4. Het keuren is volgens jou duurder dan een nieuwe meter... Vreemd.

Angstzaaierij, zoals de hele klimaatreligie met bijbehorende aflaat.
Die brochure liegt. Een ferrarismeter is wel genoeg.
Ze willen teruglevering alleen apart weten.
Maar dat is niet in jouw voordeel.
En ferroferrarismeters slijten niet? :) hoe weet je of jouw oude meter nog geijkt is en keurig loopt? Omdat een ander het zegt..?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

Omdat er om de zoveel een monteur langs komt om het te meten en een controle uitvoert op de meters ;) En bij slimmemeters is het voorheen nog weleens foutgegaan. Ze zijn niet zo slim als het lijkt. En beweren dat je er op bespaart? In mijn geval niet. gelukkig is dit nu allemaal dus veranderd.
Slijten? Waar baseer je dat op?
Heb hierboven ook gereageerd met hetzelfde..
Ken jij mechanische apparaten die niet slijten dan?
In een Ferarris meter draait een wieltje rond. Dat loopt op lagers, denk je dat die het eeuwige leven hebben? Ik geeft toe, het zal meestal in je voordeel zijn als hij stroever gaat lopen. Maar slijten zal hij zeker
Nou ja, voordeel... totdat je een betrouwbaarder meter treft die ineens het échte verbruik gaat meten. Dan is het gelijk een fiks nadeel.
- dubbel -

[Reactie gewijzigd door TMC op 24 juli 2024 16:18]

Zolang ze enorm (kunnen) afwijken, blijf ik ze weigeren...

https://www.rtlnieuws.nl/...eel-voor-je-elektriciteit
Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. En bovendien is bekend om welke types het gaat, én kun je afwijkend gebruik melden bij de beheerder. Niets om bang voor te zijn dus.
En vervolgens doet de beheerder daar helemaal niets mee.
Dat gaven ze vorig jaar al aan. Ze erkennen dat die meters anders meten en te hoog gebruik aangeven.
Vervolgens kunnen ze niks met je melding, want het aparaat werkt volgens de specificaties. En ijken helpt ook niet, want ze ijken volgens die andere meetmethode.

Tenzij jij bewijs hebt dat de beheerder dan verplicht is een meter te plaatsen die geen afwijking geeft?
Je hebt weinig te weigeren...

Het "slimme" deel van de meter, dat de meterstanden periodiek doorgeeft naar je leveranciers, dat kan je weigeren of laten uitzetten. Maar als jouw netbeheerder het noodzakelijk vindt om de nu gebruikte meters uit te faseren, dan heb je daar weinig tegen in te brengen...
Jawel hoor, je mag de slimme meter gewoon weigeren.
Wij hebben al jaar en dag een slimme meter en zijn in de loop der jaren juist door deze meter te koppelen met domoticz veel zuiniger geworden. Het is niet altijd de schuld van 'het grootkapitaal'. Vaak is het ook leren omgaan met de opties die je hebt.

Juist door dat een slimme meter meer inzicht kan geven kun je er beter op letten. Dat lang niet iedereen dat doet zegt meer over de gebruiker dan de techniek.


Just my 2 cents..
Dus als je er niet actief mee bezig bent, levert het niks op.
Dat lang niet iedereen dat doet zegt meer over de gebruiker dan de techniek.
Klopt, mijn ouders zijn rond de 70 en hebben geen internet, maar schrijven wel vaak meterstanden op een blaadje langs de meter.

Op een bepaald moment stond de wekker rond 5u in de ochtend om de verwarming aan te zetten.

Zo een ding installeren zou een paar dingen kunnen automatiseren, maar ze hebben er geen vertrouwen in. Een internet abonnement aanschaffen met smartphone of tablet om dit te beheren ter vervanging van potlood, papier en een wekker, als kostenbesparing verkopen zie ik ook niet gebeuren.
Ja, maar er is nog een groot gebied tussen een wekker zetten voor de verwarming, en een smartphone..... je kunt óók gewoon een programmeerbare thermostaat aansluiten en die 's ochtends om een <x> tijdstip aan laten gaan zodat het om 7 uur precies de gewenste temperatuur is, ongeacht de buitentemperatuur. Daar heb je niet perse een smartphone, internet of dat soort toestanden voor nodig.
Qua thermostaat ben ik gewoon compleet gestopt met het terugdraaien en dat heeft me heel veel geld bespaard.
Mijn cv draait dag en nacht (wanneer nodig) en staat gewoon het gehele jaar op dezelfde temp.
Geen wekker nodig en het gedeelte dat ik in de nacht verbruik is minder dan het deel dat in de ochtend gebruikt werd om het hele huis weer om temp te krijgen.
Het zakte tot een graad of 16 en het kostte meer gas om het weer naar 19,5 te krijgen dat het kostte om het snachts op temp te houden.
Mijn gasverbruik is maar +/- 400 M3 per jaar voor verwarming en warm water.

Het bespaarde me ongeveer 1.6 M3 per dag gemiddeld om gewoon de verwarming aan te laten staan.
Hoe dit met en groter of slechter geïsoleerd huis is weet ik echter niet maar aan laten is voor mij voordeliger en ook nog eens comfortabeler. Geen koude banken en tafels enzo meer.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 24 juli 2024 16:18]

Dan heb je zoals je zelf al aangeeft meer dan een slimme meter nodig.

Want, zoals de praktijk heeft uitgewezen, heeft de slimme meter nauwelijks tot energiebesparing geleid.

Om energie te besparen heb je echter geen een meter nodig.

Je schakelt een apparaat uit. Je gebruikt de wasdroger minder. Je schaft energiezuinige apparaten en lampen aan. Je vervangt de oude vrieskist en koelkast. Je schaft zonnepanelen aan.

Zie je dat "slimme meter" niet een keer voorkomt in de maatregelen die je kunt nemen? Gewoon gezond verstand gebruiken.
Akkoord, maar meer inzicht leidt vanzelf tot meer bewustzijn. Vast niet voor iedereen, maar in een hoop gevallen wél. Zo'n traag ronddraaiend schijfje in een ferrarismeter zegt zo weinig.

in mijn geval leidde vooral m'n energierekening van 2017 tot de aankoop van panelen in 2018 :P
Onderzoek heeft uitgewezen dat de installatie van de slimme meter an sich tot ongeveer 0 besparing leidt. Dat is dus gewoon weggegooid geld.

https://www.gawalo.nl/ene...-energiebesparing-1012512
Dat onderzoek is inderdaad weggegooid geld, want iedereen met twee werkende hersenhelften weet natuurlijk dat niet de meter daarvoor zorgt, maar het inzicht dat je krijgt door de data die eruit komt en met name de actie die je daarop onderneemt.

De meter ‘an sich’ doet natuurlijk niks. Daar is geen duur onderzoek voor nodig. Die onderzoekers hebben lekker kunnen diederikstapelen maar het gaat uiteraard om wat je met die kennis doet...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

Zo is het maar net. Blijkbaar interesseert het velen niet hoeveel ze verbruiken. Onbegrijpelijk imho.
Dat je zuiniger ben geworden heeft werkelijk niets met de meter te maken maar met het feit dat JIJ ervoor gekozen heb je bewuster te maken van je stroomgebruik.
Ik heb een analoge meter maar ik weet precies van ieder apparaat kost per uur in watt. Ik ben me dis volledig bewust van mij verbruik zonder slimme meter..
Gewoon een kwestie van overal een dag of week een wattmeter aan te hangen en even een gemiddeld dagverbruik te maken.
Die watt meter kostte me trouwens ook maar 9 euro dus VEEL goedkoper dan al die fancy spullen. weer een bezuiniging.
Daarnaast geen risico op een hogere meterstand of vage dag/nacht tarieven in de toekomst of joost mag weten wat voor een problemen in de toekomst.
Ik heb niks (althans, niks extra) betaald voor m'n slimme meter... het was een voorwaarde voor zonnepanelen, m'n oude meter draaide niet terug schijnbaar, en da's wel wat ik voor ogen had: terugleveren.
Maar je heb wel extra betaald voor die meer apparatuur neem ik aan.

En ik dacht dat alle zonnepanelen er waren om je buren te ergeren zodat ze kunnen zeuren over lelijke panelen.
Maar ja als je oude meter niet terug draai dan word het erg lastig inderdaad.
Ik zit er hier ook naar te kijken maar de huur corporatie doet moeilijk en ik wil eerst mijn meter testen dus ben ik op zoek naar een paar oude accus en een omvormer zodat ik alles eruit kan trekken en terug kan leveren om te testen.

Hoop wel dat je een losse meter voor je panelen heb zodat je wel kan bijhouden wat je terugleverd en je kan kijken of je nieuwe meter rare dingen aan het doen is.
Mijn panelen meten zelf (SolarEdge), en mijn slimme meter geeft aan wat ik netto teruglever, dus wat ik terugstuur het net op nadat ‘live’ verbruik er al af is.

Domoticz aggregeert dat samen, ik kan dus met 2 grafiekjes zien wat ik live verbruik tov wat mijn panelen totaal opbrengen, als je dat bedoeld 😊

Vwb mijn buren: ik heb een twee-onder-1-kap woning. Heb eerst netjes met ze overlegd of zij ook interesse hadden in panelen. Hadden ze wel, maar dan wel de zwarte (kleur)variant. Heb er 16 laten leggen, zij wilden dat ook en vonden het prima maar de subsidie van de gemeente was op. Toen werd het te duur voor hun. Mja ach.

En die meter lijkt niks geks te doen tov de meter van vorig jaar. Zal misschien een paar honderd kWh schelen maar op ruim 5000 is dat niet spannend.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 16:18]

Mwah die Raspberry had ik al, maar nu heeft ie een nuttiger bestemming. Die P1 kabel heb ik wel gekocht inderdaad, €20,- en de meter administratief uit laten zetten. Gegevens zelf in beheer houden is me wel 2 tientjes waard.
Slimme meter |:(
Die benaming alleen al, ik begrijp het woord slim niet, wat is hier nu slim aan?
Het enigste slimme "voordeel" is dat je het totaal aantal Watts (wat je op dat moment verbruikt) realtime kan uitlezen, en dat je de stand niet meer door hoeft te geven (omdat er een module inzit die de stand laat inlezen/doorgeeft) aan de energie maatschappij.
Voor de rest heeft deze meter geen enkele meerwaarde.
Sterker nog, als je zonnepanelen hebt zonder monitoring software, kan je absoluut niet zien wat je daadwerkelijk verbruikt en terug geleverd hebt aan het energie net.
Het woord 'slim' is er als marketingkreet omdat veel mensen denken dat het dan beter is, net als met slimme televisies en slimme telefoons enzo.
Politici kicken hier ook nogal op.
Volgens mij wel. De meter (mijne althans) geeft keurig aan wat ik netto teruglever aan het net. Als ik de totale opbrengst van mijn panelen (via de SolarEdge portal maar ook via de display op de omvormer zelf) aftrek van wat ik netto teruglever aan het net voor zowel dal- als hoog tarief, dan zie ik exact wat ik 'live' verbruikt heb. Ook kan ik met een refreshrate van ik geloof 2 seconden live op de meter zien wat ik gebruik of teruglever. Daar is gee
De slimme meter komt er bij mij niet in ivm afschaffen saldering. En nee, het is en wordt ook niet verplicht 👍
Idem hier, ik zie geen enkele meerwaarde van die slimme meter.

Werk zelf bij een netbeheerder, en ook hier geen voordelen, sterker nog die dingen kosten de netbeheerders miljoenen, en ze hebben er helemaal niets aan.

En die kostenpost zal voor de netbeheerders alleen maar blijven, want de batterij van de slimme gasmeter gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. ( theoretisch ), en dan zal de slimme meter opstelling weer vervangen moeten worden omdat de netbeheerder die batterij niet zelf mag vervangen.

En ik zelf kijk nu ook niet op mijn meter voor het verbruik, en zal dat met een slimme meter ook niet gaan doen, als het koud wordt gaat de kachel aan, en daar heeft een slimme meter geen invloed op.
Hier wel een slimme meter met batterij. Toevallig kwamen ze vandaag de meter vervangen, want de batterij was inderdaad leeg. En niet alleen de gasmeter, ook de stroommeter. Ze zijn gekoppeld en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden vervangen.
Theoretische 10-15 jaar batterijduur is bij lange na niet gehaald. De meters hingen er pas sinds 2015..
Ja klopt helemaal, bij ons worden er ook al regelmatig meters vervangen die slechts een aantal jaren hebben gefunctioneerd.
Inmiddels zijn we weer een aantal versies verder, en dus moet de hele meetinrichting worden vervangen, wel goed voor de omzet van die slimme rotzooi.
Dus terwijl wij allemaal ons netjes aan de salderingsregeling houden mag jij wel voor de volle prijs je stroom terug verkopen. Hoe is dat eerlijk?
Yzord houdt zich momenteel prima aan de salderingsregeling. Voor die regeling maakt het niets uit of je al dan niet een slimme meter hebt.

Pas als het waardeloze VVD kabinet met een paarse krokodil regeling komt (genaamd "terugleversubsidie" om duidelijk te maken wie hier de baas zijn), pas dan gaat ons regime gebruik maken van de slimme meter.
Die opmerking plaatste mijn schoonmoeder ook.

Denk jij echt dat de Nederlandse staat zich laat tegenhouden door een meter die niet kan salderen?
Er zal eerder een fictieve saldering komen voor diegenen die niet kunnen aantonen wat ze hebben opgewekt en dat zal niet gunstig uitpakken voor diegenen. Leer mij de Nederlandse Belastingdienst kennen. :)
Ik maak me helemaal geen illusies, maar de slimme meter komt er niet in gewoon. Totdat ze hem verplichten.
De belastingdienst voert uit wat de VVD kabinetten bedenken. Niet meer en niet minder.
Is er al bewezen dat de voor of nadelen in de praktijk van toepassing zijn?
Je kan wel slimme producten op de markt zetten of zelfs standaard maken, maar zonder resultaat heeft dat natuurlijk weinig zin.
De slimme meter leidt niet tot energiebesparing, is uit onderzoek gebleken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.