Vlaamse regering wil vanaf 2019 slimme energiemeters invoeren

De Vlaamse regering treft voorbereidingen om in 2019 slimme energiemeters in te voeren. Dat heeft de Vlaamse minister voor Energie gezegd in het parlement. Netbeheerders treffen al voorbereidingen voor de invoering van de digitale energiemeters.

Vanaf 1 januari 2019 moeten alle Vlaamse huishoudens de nieuwe digitale energiemeters in huis krijgen, zegt de Vlaamse minister voor Energie Bart Tommelein volgens Datanews. "We zijn zeker niet de eersten van de klas, maar de laatsten van Europa. Er is dus geen tijd meer te verliezen. Ik zal er alles aan doen om de vooropgestelde streefdatum van 1 januari 2019 als officiële start van de uitrol van de digitale meters te halen."

Tommelein claimt dat netbeheerders al voorbereidingen treffen voor de invoering, al zijn er nog wat kwesties uit te werken. Zo vrezen eigenaren van zonnepanelen dat ze nadeel ondervinden van de digitale meters, die in tegenstelling tot de analoge meters niet teruglopen als huishoudens stroom leveren aan het net. Daar komt volgens de minister een oplossing voor. "Iemand die investeert in zonnepanelen zal duidelijk, zelfs als dat is met een terugdraaiende teller die wordt afgeschaft, in een systeem terechtkomen dat nog altijd rendabel blijft."

Daarnaast is het onbekend wie de aanschaf van de meters gaat betalen. De slimme energiemeter heeft een eigen internetverbinding en kan dus zelfstandig meterstanden doorgeven aan de energiemaatschappij. Gebruikers krijgen bovendien inzicht in het eigen energiegebruik via bijvoorbeeld een app, waardoor energie besparen makkelijker moet worden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-02-2017 • 16:14

357 Linkedin

Reacties (357)

357
355
117
16
6
218
Wijzig sortering
Beste overheid,

wat is er nu eigenlijk mis met onze huidige meters? Wees gewoon eerlijk en zeg rechtuit dat jullie geen mensen meer willen die salderen dankzij hun zonnepanelen, een gevolg van jullie steeds terugkerende korte termijnvisie

De huidige meters werken ongelofelijk goed:

- Ze gaan makkelijk 30 jaar mee
- Ze kosten amper 200 euro om te laten vervangen indien nodig (normaal gezien nooit nodig)
- Ze zijn perfect af te lezen, ook voor een digibeet
- Het draaiende schijfje is leuk om te zien (vooral als het naar links draait ;) )
- Mensen gaan helemaal niet zuiniger zijn omdat er ergens in een verborgen kastje nu een nieuwe teller komt. Enkel Big Brother zal meer gegevens kunnen analyseren.
- De analoge tellers zijn lichtjes in het voordeel van de verbruiker geijkt.
- De analoge teller kan niet gehackt worden
- Gaan inbrekers nu vanop afstand kunnen zien als er iemand thuis is of niet?
- De digitale teller is een extra sluikverbruiker en stralingsbron in huis
- Is dat nu zoveel werk om één keer per jaar een meterstand in te tikken op de website van een provider?
- Waarom worden de Vlamingen nu weer strenger opgevolgd dan de Walen (zie ook flitspalen, witte kassa ... )

en als laatste ...

Zijn er nu echt geen belangrijkere en meer dringende dossiers op te lossen ... 8)7
Ze gaan makkelijk 30 jaar mee
Dat klopt, maar na 30 jaar kan er, als je pech hebt, wel een kleine meetafwijking aanwezig zijn. Je kunt dat laten nameten als je 'm niet vertrouwd, maar de verantwoordelijkheid ligt bij jou.

Ze kosten amper 200 euro om te laten vervangen
Digitale meters zijn mogelijk duurder vanwege de verstuurde data in de loop der jaren, maar ze kunnen op een andere manier geld besparen. Zo kan een energieleverancier/netbeheerder beter inschatten wat het verbruik is in een bepaalde periode van het jaar en daar op anticiperen. Ook kan fraude beter opgespoord worden en wordt er mankracht uitgespaard.

Ze zijn perfect af te lezen, ook voor een digibeet
Digitale meters bieden de mogelijkheid om ze vanuit je luie stoel uit te lezen.

Het draaiende schijfje is leuk om te zien (vooral als het naar links draait ;)
Tja... Het is ook wel leuk en erg Tweakersachtig om je meter met een rPi uit te kunnen lezen en er mooie grafiekjes van te trekken.

- Mensen gaan helemaal niet zuiniger zijn omdat er ergens in een verborgen kastje nu een nieuwe teller komt. Enkel Big Brother zal meer gegevens kunnen analyseren.
Wel als mensen geconfronteerd worden met het feit dat ze meer verbruiken dan voorheen/het gemiddelde in de wijk/etc. Dat kan bijvoorbeeld met een app en is eenvoudig mogelijk met een slimme meter.
Big Brother heeft inderdaad ook wat aan je data.

De analoge tellers zijn lichtjes in het voordeel van de verbruiker geijkt.
Ik denk niet dat dat kostentechnisch héél relevant is en aangezien digitale meters ook niet 100.00000000% nauwkeurig zijn is het mogelijk dat hier eenzelfde afronding in zit(?)

- De analoge teller kan niet gehackt worden
Maar wel de rapportage van de analoge teller, die je op een of ander door een extern bureau in elkaar gebeunde website intikt. Wat dat betreft is een goede B2B dataverbinding mogelijk veiliger.

- Gaan inbrekers nu vanop afstand kunnen zien als er iemand thuis is of niet?
Dat zou kunnen als ze de gegevens bij je netbeheerder kunnen hacken. De kans is aanwezig, maar klein, omdat zo'n hack waarschijnlijk relatief snel wordt ontdekt. De meeste inbrekers zitten niet op dat niveau en zullen eerder aanbellen bij een huis waarvan ze vermoeden dat er niemand thuis is.

- De digitale teller is een extra sluikverbruiker en stralingsbron in huis
Heb je een bron die bevestigt dat de slimme meter zijn eigen stroomverbruik meetelt?
Iedereen die een mobieltje in huis heeft (zo'n beetje iedereen, dus), ervaart een stuk meer straling. Want dat ding ligt altijd bij je in de buurt. En als je Wifi aanzet al helemaal.

- Is dat nu zoveel werk om één keer per jaar een meterstand in te tikken op de website van een provider?
Niet veel, maar automatisch is comfortabeler, er zijn al zoveel kleine klusjes. Zeker als je elk jaar overstapt is het fijn om te weten dat alles vanzelf gaat.

Waarom worden de Vlamingen nu weer strenger opgevolgd dan de Walen (zie ook flitspalen, witte kassa ... )
Hebben jullie tegenwoordig werkende flitspalen?

Alleen het argument van de zonnepanelen is w.m.b. belangrijk. Maar ik kan mij voorstellen dat dat, ongeacht welke meter je hebt, toch niet standhoudt. Voor netbeheerders kosten al die zonnepanelen namelijk alleen maar geld, omdat ze energie lopen op te wekken wanneer niemand het wil, waardoor ze instabiliteit in het systeem veroorzaken dat vervolgens weer moet worden gecompenseerd.
Een realistische opstelling in de toekomst zou kunnen zijn: zonnepanelen PLUS decentrale opslag in de buurt.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 2 februari 2017 22:52]

Anoniem: 705078
@Ablaze3 februari 2017 09:59
Jij denkt serieus dat als Essent zijn centrales beter in kan zetten en fraude opspoort en minder mankracht nodig heeft het bespaarde geld vervolgens aan de klant doorberekend? ;(
Nou, de concurrentie op de energiemarkt is moordend en levendig, wat dat betreft is het een hele gezonde markt voor ons consumenten. Het lukt mij nog steeds om jaarlijks over te stappen en elke keer netto een iets lagere rekening te hebben, terwijl om me heen alle andere diensten duurder worden. De stroom- en gasprijzen zijn al jarenlang redelijk stabiel, stroom is zelfs een aantal jaren in prijs gedaald.

Verder is de energiemarkt ook de enige markt die succesvol is geprivatiseerd, kortom, de keuzes die er worden gemaakt zijn nou niet direct slechte keuzes geweest lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 februari 2017 11:08]

Anoniem: 120539
@Ablaze3 februari 2017 11:06
...Voor netbeheerders kosten al die zonnepanelen namelijk alleen maar geld, omdat ze energie lopen op te wekken wanneer niemand het wil...
Waarom is elektriciteit (Voor de mensen met een dubbele meter)overdag dan duurder dan 's nachts?

Voor wat betreft het argument dat er energie bespaard kan worden door de invoer van 'slimme*' meters zijn genoeg referenties te vinden waaruit blijkt dat dat niet het geval is, zoals verschillende recente studies naar het gedrag in Nederland inmiddels hebben aangetoond.

*Een ferraris-meter (zo'n ouderwetse) is voor mensen die ook energie leveren veel slimmer; die saldeert nl. zelf al...
Ik heb de slimme meter eind verleden jaar geweigerd omdat nog niet duidelijk is of ik kan salderen na 2020 :(
"Iemand die investeert in zonnepanelen zal duidelijk, zelfs als dat is met een terugdraaiende teller die wordt afgeschaft, in een systeem terechtkomen dat nog altijd rendabel blijft."

Wat interessant is in deze politieke uitspraak, is wat er niet gezegd wordt:

- De digitale teller zal niet terugdraaien, anders was dit wel duidelijk vermeld.
- Het nieuwe systeem zal niet dezelfde rendabiliteit hebben als het vorige. Er wordt gezegd 'het zal rendabel blijven'. Maar het woord 'even' ontbreekt. Dat is geen toeval.
- Er wordt niet gerept over het feit dat de mensen die hun zonnepanelen in het vorige systeem aangekocht hebben een zeker rendabiliteit op papier hadden staan, hierdoor éénzijdig hun investering zien verminderen in waarde. Dat noem ik niet minder dan woordbreuk.
- De noodzaak om op digitale meters over te stappen wordt niet met feiten uitgelegd. Enkel een vage verwijzing naar de rest van Europa, maar daar is de investering in zonnepanelen sowieso niet op dezelfde manier geregeld als in België.

Wat de correcte uitleg is:
- Overheid, netbeheerders en leveranciers in België willen een deel van de rendabiliteit van zonnepanelen, gefinancierd door particulieren afromen en gebruiken om winst te verhogen ofwel de begroting te spijzen.

Ik heb zelf geen mengpanelen, maar dit is larie. Wil je écht enkel de digitale meter invoeren, voorzie dan dezelfde regeling als ervoor met de terugdraaiende tellers. Simpel.
Volgens mij lees ik over berichten in Nederland waar men die zooi ook wil plaatsen dat het vooral meer geld kost. Verbruik daalt er niet echt door, dat was het argument mensen zijn meer bezig met verbruik.
Het kost gewoon handen vol geld.

In België komt daar nu dus bij geen terugdraaiende meter waardoor men zonneenergie gewoon de nek om draait.
Je betaalde in België als rond de 90-100 euro per KW die je omvormer heeft dit op het net staat. Hierdoor ging het rendement al terug.
Zonder terugdraaiende meter valt het systeem helemaal inelkaar

Maar vooruit 1 ding weet je bij overheden altijd zeker, het zal jou als burger meer geld gaan kosten. Als ze al roepen je krijgt geld terug pakken ze het ergens anders weer vandaan.

In het verleden hebben ze met de groene stroom certificaten in België geld weggegeven waar anderen nu gewoon keihard voor moeten betalen.

Waar het nu dus wachten op is in België is een systeem waarmee je je energie kan omzetten in bijv mierenzuur. Dat sla je dan op en roep je af als je het nodig hebt. Dit in combinatie met bijv een accupack van een paar kw als tussenbuffer.

Heb je dan genoeg zonnepanelen kun je er met opslag mierenzuur als andere bron misschien wel heel de winter mee doorkomen en hoef je niet eens meer aan het net. Nu nog toekomstmuziek maar over 10 of 15 jaar misschien realiteit.

Maar wacht dan komt er vast weer een belasting voor zonnepanelen op je dak of iets anders. Pakken zullen ze je.
In nederland worden deze dingen ook overal geplaatst idd. Of je verbruik er van daalt ligt eraan hoe je in elkaar steekt. Ik krijg nu om de maand een mailtje van mijn netbeheerder met een leuke uitleg wat ik verbruikt heb en hoe dat zich verhoudt tot gelijkwaardige huizen. Daarnaast adviseren ze mij of mijn maandbedrag nog klopt.

En uiteraard hoef ik zelf geen meterstanden door te geven. Nou, dat vind ik best een voordeel.

Hack risico? Nihiel, tenminste niet gericht. Sluikverbruik? Nope, althans, niet voor jouw kosten. Straling? Hou op, In de gemiddelde meterkast zit minstens een wifi router en vaak nog wel wat meer, een gsm modem die eens in de zoveel tijd een keer contact zoekt met de buitenwereld ga je niet voelen hoor.

Het enige goede argument is dat de meter nu terug draait als je zonne-energie opwerkt. Dat is voor je portomonee beter dan als hij apart je teruggave bijhoudt. Ik ben het met je eens dat ze daar wat aan zouden moeten doen bij de overheid. Ze zouden gewoon het zo moeten maken dat alles wat jij opwekt afgetrokken wordt van je eind KWH stand. Dan maakt het ook niet meer uit welke meters je hebt.

Voor je statistieken is het weer mooier om een digitale meter te hebben, zo kun je precies bijhouden hoeveel je opwekt per uur/dag/maand/jaar. Ook wellicht om op lange termijn de kwaliteit van je panelen bij te houden, maar ook omdat het leuk is :)

Mijn mening is, niet zo zuur doen over de slimme meters. Het is gewoon een kostenbesparing voor de netbeheerder (meterstanden controleren en achter foute aangiftes vangen) en het heeft ook voordelen voor de consument. Wat betreft de zonnepanelen-issue, daar ben ik het mee eens, verder is het gewoon innovatie!
Hack risico? Nihiel, tenminste niet gericht.
Knap dat je dat al weet te stellen.
Vergeet niet dat het hier apparaten betreft die tientallen jaren blijven hangen en hoeveel apparaten van 10+ jaar geleden durf je nu nog zomaar aan het internet te hangen?
En niet alleen de meters kunnen theoretisch gehackt worden. Denk ook aan de databases van de netbeheerders.
Dat is hele interessante informatie voor velen en dus zeker interessant om te hacken.
Als de resolutie van de data hoog genoeg is, kun je er meer en meer uit afleiden. Van 6x een sample per jaar kun je niet afleiden wanneer iemand thuis is, maar al wel of iemand jaarlijks in de zomermaanden langere tijd van huis is bijv. En ik zie de resolutie in de toekomst alleen maar toenemen, wanneer ze beprijzing per dag of per uur gaan invoeren.
En gegeven dat grote sites met zeer grote belangen bij bosjes gehackt blijken te zijn, kun je er op wachten dat dit soort databases ook ooit gehackt worden.
Sluikverbruik? Nope, althans, niet voor jouw kosten.
Wie gaat dat dan betalen?
Maar toegegeven, de verliezen onderweg zullen vele malen hoger zijn dan het verbruik van jouw ene metertje.
Straling? Hou op, In de gemiddelde meterkast zit minstens een wifi router en vaak nog wel wat meer, een gsm modem die eens in de zoveel tijd een keer contact zoekt met de buitenwereld ga je niet voelen hoor.
Ligt er maar net aan welke techniek ze gebruiken. In de VS zijn de meters bijvoorbeeld als mesh-netwerk geschakeld en als jouw meter vrijwel de enige is die als doorgeefluik kan spelen voor een groot aantal andere meters, zal 'ie vrijwel constant aan het zenden zijn. En met veel groter vermogen dan een GSM.
Maar zoals gezegd, dat hangt dus heel erg af van de gebruikte techniek en ook van hoe druk bevolkt het gebied is.
Voor je statistieken is het weer mooier om een digitale meter te hebben, zo kun je precies bijhouden hoeveel je opwekt per uur/dag/maand/jaar.
Dat kun je dus niet met een slimme meter. Die meet namelijk alleen maar wat er door die meter gaat en niet wat er in de meterkast gebeurt.
Bijvoorbeeld 2000 Watt opwek en tegelijkertijd 1000 Watt gebruik ziet er voor de meter uit als 1000 Watt geleverd. Hetzelfde bij 1500 Watt opwek en 500 Watt gebruik, etc.
Zonder een 2e meter die de bruto productie meet en tegelijkertijd combineert, kun je dus niets concluderen uit de waarden van de slimme meter.
Maar als je toch 2 meters moet combineren, kun je beter een 20-euro-meter plaatsen tussen aansluiting en je zonnepanelen en zo'n zelfde meter tussen aansluiting en alle gebruikers-groepen. Dan ben je voor 40 euro aan meters klaar en is de noodzaak van een slimme meter ook gelijk weg. (Heb je alleen nog een apparaatje nodig voor het loggen, maar die heb je ook nodig icm een slimme meter)
Dat van tijdens de zomermaanden niet thuis zijn was ongeveer het enige wat ik kon verzinnen bij een interval van 1x per 6 maanden uitlezen.
Wat je al wel kunt halen uit data met zelfs nog een lagere resolutie, is een grove schatting van de gezinssamenstelling. Met grotere resolutie kun je heel veel meer dingen aflezen en dat is wat die databases voor waarde hebben.
Dat je dat toevallig ook kunt gebruiken voor inbraken, wil niet zeggen dat dat de enige toepassing is en dus een potentieel target voor hackers.
Door het combineren van heel veel gegevens, kun je heel veel van mensen te weten komen en databases van netbeheerders zijn daar net zo goed een bron van dergelijke gegevens en dus interessant. Met een simpele meter waarbij de meetresolutie 1x een sample per jaar is, is lang niet zo interessant.
Dat was het punt wat ik wilde maken.
Data is per definitie interessant, dat ben ik met je eens.
Toch maak ik me minder zorgen om hackers dan om overheden en corporaties: natuurlijk kunnen hackers aan gegevens komen en is dat schrikbarend. Maar zorgelijker is de drang van overheden en bedrijven om databases te koppelen: daarmee wordt je privacy pas echt serieus om zeep geholpen!
Maar daar licht dus ook een probleem want mijn vertrouwen in de grote bedrijven en overheid is niet zo groot dat ik er van uit ga dat mijn gegevens veilig zijn. Steeds meer gegevens zijn belangrijk voor bijvoorbeeld verzekeraars en andere instellingen en kunnen rechtstreeks gevolgen hebben voor mijn kosten. Ik ben dus ook steeds meer een tegenstander van het vastleggen van als maar meer gegevens van burgers. Als de ontwikkeling zo doorgaat zie ik het nog gebeuren dat ik geen mobiel meer neem. Geen pinpas gebruik voor aankopen en bij invoering van een digitale meter dus ook geen electriciteitsnet aansluiting meer neem maar zelf een installatie in huis bouw om energie van zonnepanelen en windmolen in batterijen o.i.d. op te slaan.
Dus jij gaat er vanuit dat de gemiddelde inbreker eerst de database van de netbeheerders gaat hacken om te zien wanneer er iemand thuis is? :? Sorry, maar die spook-/onzinverhalen komen er bij mij niet in.
Wow, jij bent wel erg naïef? Jij denkt dat iedereen die gecrackte gegevens wil misbruiken zelf moet weten hoe je moet hacken?

Wel eens van de darknet gehoord (TOR)?

Passpoort scans (ook Nederlandse), geldige credit card gegevens van o.a. Nederlanders (inclusief namen, sofi nummer, geboorte datum e.d.), alle grote gelekte databases ooit. Allemaal te koop voor zo'n 10 EUR per stuk (met korting als je grotere aantallen koopt, geen grap).

Je hoeft echt geen techneut te zijn om straks (live) meter-gegevens van een bepaald adres te vinden. Een paar euro op de juiste website en je bent klaar.

Dat die gegevens en zo'n website er gaan komen staat 100% vast: er bestaat simpelweg geen hardware die 10 jaar lang veilig blijft. Wanneer de lekken in de hardware/software eenmaal gevonden zijn staat alles voor tot het einde van de levensduur wagenwijd open.

Als je de skills hebt om in te breken weet je vast ook wel hoe een website werkt en dus ook hoe je aan energie-meter gegevens moet komen voordat je als inbreker in inbraak pleegt.

Dus om je even wakker te schudden: databases worden niet voor niets gekraakt door een stel 12 jarige kinderen in hun moeders kelder. Krantenberichtje en over de zoveelste hack en klaar? Nee. Er zit een volledige industrie/economie achter waardoor ALLE gelekte gegevens tot op het maximale uitgemelkt en misbruikt worden.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 3 februari 2017 04:18]

Een paar euro op de juiste website en je bent klaar.
Mijn punt is dat de meeste inbraken gebeuren vanwege openstaande deuren/ramen. Het is voor een inbreker nauwelijks interessant om gegevens van een standaardrijtjeshuis te achterhalen, zeker niet als er voor betaald moet worden.
Naïef? Nee, realistisch. Dat het voor villawijken misschien anders is, geloof ik wel: daar kan ik me nog enigszins bij voorstellen dat inbrekers potentiële slachtoffers eerst "stalken" via het internet. Maar nogmaals: voor de huizen van Jan met de Pet: nee. Te weinig te halen, te veel moeite.

Nee. Er zit een volledige industrie/economie achter waardoor ALLE gelekte gegevens tot op het maximale uitgemelkt en misbruikt worden.
Klopt. Maar niet door inbrekers. Maar bewijs mijn ongelijk maar :)
Nee. Er zit een volledige industrie/economie achter waardoor ALLE gelekte gegevens tot op het maximale uitgemelkt en misbruikt worden.
Klopt. Maar niet door inbrekers. Maar bewijs mijn ongelijk maar :)
Je ongelijk bewijzen voor wat betreft de onveiligheid van digitale energiemeters, gaat nogal lastig als die nog niet uitgerold zijn he?

We gaan het zien. Het lijkt mij in elk geval 100% te verwachten en logisch dat die dingen na een aantal jaar zo lek zullen zijn als een mandje. Zowat alle overheidswebsites, routers, en willekeurige andere apparatuur is te kraken en wordt ook massaal gekraakt. Die gegevens worden nu al massaal doorverkocht en misbruikt. Dus waarom zou dat bij energie meters niet gaan gebeuren?
De gegevens die uit digitale energiemeters komen zullen te koop aangeboden worden en misbruikt worden. Net als heel veel andere gegevens uit datalekken.

Kwestie van tijd voor we de volledig voorspelbare krantenkoppen als "Dieven gebruiken gegevens energiemeters voor inbraken" zullen zien verschijnen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 3 februari 2017 15:48]

Je ongelijk bewijzen voor wat betreft de onveiligheid van digitale energiemeters, gaat nogal lastig als die nog niet uitgerold zijn he?
In Nederland zijn ze volop uitgerold :)
En voor zover ik weet is het aantal inbraken door het uitlezen van de digitale meters afgerond naar boven 0,0.
Vandaar dat ik me drukker maak over het combineren van databases door bedrijven en overheidsinstellingen dan het risico dat een inbreker misschien via een gehackte database er achter kan komen wanneer ik wel of niet thuis ben.

Kwestie van tijd voor we de volledig voorspelbare krantenkoppen als "Dieven gebruiken gegevens energiemeters voor inbraken" zullen zien verschijnen.
In Nederland waren er ook een aantal mensen die dat riepen. Net zoals er mensen waren die riepen dat de koeien zure melk zouden gaan geven toen de eerste treinen gingen rijden... :+
Dan ben jij niet voorbereid op de dief van de toekomst. Jammer.
De kern ligt ook in hoe je het meet. Je moet ook geen database gaan aanleggen met postcode+huisnummer = x verbruik per x interval.
Voor zover mij bekend worden nu inderdaad regelmatig de gegevens geupload naar de netbeheerder. Een risico voor aanvallen ligt dan dus ook daar. Maar, als het goed is slaan zij daar je meternummer op en daaraan gekoppeld het verbruik.

In hun klantdatabase staat weer jouw meternummer met jouw adres daarbij, zodat ze je kunnen factureren. Ik ben het met je eens dat als die BEIDE databases ooit zouden lekken, dat je dan weet wanneer je op vakantie bent geweest (in het verleden dus). Maar, wat dan een groter probleem is is dat jouw complete gegevens op straat liggen, je bankrekening, je adres, je geboortedatum, noem maar op. Dan is je stroomhistorie niet het ergste gegeven moet ik zeggen.

De gegevens uit de klantdatabase moeten ze nu (de afgelopen tig jaar) al goed beveiligen, als dat op straat komt ben je als nuon/essent/e.d. flink de sjaak. Daar verandert dus niks aan.
<quote> kun je er op wachten dat dit soort databases ook ooit gehackt worden.</quote>
Doorverkocht worden, net als bankdatabases (' zwartspaarders' en marketing-post).
Hoe het stroom moet besparen is mij overigens ook een raadsel aangezien je nog steeds niet weet waarom je meer of minder dan een ander gebruikt; kunnen ze inderdaad beter iedereen zo'n stroom-meet-apparaatje sturen dat je tussen je TV/server/zonnepaneel en stopcontact kan zetten.
(Maar waarom zou een energieleverancier willen dat je minder gebruikt? Daar leven ze van
Tommelein claimt dat netbeheerders al voorbereidingen treffen voor de invoering, al zijn er nog wat kwesties uit te werken. Zo vrezen eigenaren van zonnepanelen dat ze nadeel ondervinden van de digitale meters, die in tegenstelling tot de analoge meters niet teruglopen als huishoudens stroom leveren aan het net. Daar komt volgens de minister een oplossing voor. "Iemand die investeert in zonnepanelen zal duidelijk, zelfs als dat is met een terugdraaiende teller die wordt afgeschaft, in een systeem terechtkomen dat nog altijd rendabel blijft." Ik geloof er niets van, bijna geen voordeel meer als de meters niet kunnen achteruit draaien...
Anoniem: 705078
@bbob3 februari 2017 10:04
Dat heet mee gaan met de tijd. Of heb je liever dat de overheid alleen maar geld aan de mensen blijft geven zodat er armoede in het hele land ontstaat? Geen geld voor zorg want we geven het al uit aan zonnenpanelen?
België is gewoon een zooitje. Door het systeem wallonië, Vlaanderen, Federale Overheid zijn de kosten in België groter dan bijv in Nederland.
Zou België net zo werken als Nederland scheelt dat Miljarden op jaarbasis.
De belg betaald nu voor een belachelijk onwerkbaar en chaotisch systeem van overheden.
Als ze daar nu eerst iets aan doen houden ze heel veel geld over.
Met je oude ferraris meter gebruik deze als gratis accu, wat je overdag er meer in stopt haal je er gratis uit. Vind je dit eerlijk t.o de digitale meters?
Met je oude ferraris meter gebruik deze als gratis accu, wat je overdag er meer in stopt haal je er gratis uit. Vind je dit eerlijk t.o de digitale meters?
Enerzijds kun je zeggen dat je krijgt wat je opwekt en als je overdag wat opwekt heb je er savonds recht op. Anderzijds is het niet het probleem van de netwerkbeheerder / leverancier dat jij overdag een overschot hebt. Wanneer iedereen op panelen overgaat is er echt geen partij die even gratis het net gaat bijhouden, tenzij de overheid dat gaat doen. Zolang een handjevol mensen met panelen stroom terug leveren is er niets aan de hand. Maar als een grote groep dat gaat doen heeft geen enkel bedrijf zin om het netwerk te onderhouden zonder dat je wat afneemt. Sterker nog, men verwacht dat ze het opslaan zodat je het later weer kunt gebruiken.

Overigens ben ik tegen die digitale meters. Hoe ik verbruik gaat niemand wat aan. Maar dat het terug leveren problemen kan veroorzaken is wel duidelijk. De beste oplossing is een manier om zelf stroom op te slaan. Echter is dat nog veel te duur voor te weinig capaciteit.
Je betaald in België al al als je zonnepanelen hebt en een terugdraaiende meter.
Tussen de 90 en 100 euro per kw van je omvormer.

Zit je dus op 6kw omvormer betaal je dus als tegen de 600 euro.
Voor 600 euro zonder paneel kun je een 2500kw aan stroom kopen.
M.a.w je betaald dus al mee voor het leveren van stroom.

De overheid wil groene stroom stimuleren maar op deze manier zullen mensen minder snel gaan investeren in zonneenergie.

Ja het zal nog steeds rendabel zijn, maar wat is rendabel. Nu kun je het zeg binnen 7 jaar terugverdienen. Dadelijk zegt de overheid 14 jaar is nog steeds rendabel.

Maar niet getreurd er is hoop als opslag van je eigen stroom ook rendabel gemaakt kan worden. Dan kun je stroom opslaan en zelf afroepen als je deze nodig hebt. Helaas zal dat nog wel een paar jaar duren voordat het rendabel is maar het komt er zeker aan.
Je betaald in België al al als je zonnepanelen hebt en een terugdraaiende meter.
Tussen de 90 en 100 euro per kw van je omvormer.

Zit je dus op 6kw omvormer betaal je dus als tegen de 600 euro.

Die klaagzang hing mijn zwager ook op. Tot ik hem vroeg hoeveel subsidie hij nou werkelijk krijgt op zijn zonnepanelen... Daar kon hij wel mee lachen.

Laten we wel wezen: de Belgische overheid is VEEL te gul geweest met subsidies voor zonnepanelen. En nu moeten ze met dit soort draconische maatregelen komen, om te voorkomen dat het land failliet gaat aan deze subsidies. :+

feit is wel dat België dus niet net zoals Nederland het lulletje van de Europese duurzaamheidsklas is, dankzij die subsidies.

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 2 februari 2017 23:05]

Die subsidie was er idd in het verleden. Die bestaat nu niet meer.
Dus voor kopers nu is die 90-100 euro per kw gewoon een extra kost.

Idd België heeft te veel subsidie gegeven en nieuwe zonnepaneelbezitters net als normale stroomklanten moeten daarvoor nu betalen. Een minister is er zelfs over gevallen en iedereen noemt het nu turtletaks, de belasting die iedereen moet betalen voor deze waanzin.

Ter info in spanje hebben ze ook zo een systeem gehad en daar loopt het ook in de bedragen.
Ws komt mijn overproductie gewoon bij mijn buren terecht. Voordeel is natuurlijk wel dat er minder stroom hoeft te worden ingekocht van de centrales, die bij zonnig weer een stuk minder hoeven te draaien.
Mocht het salderen er toch bij inschieten over een tijdje, dan zal het animo voor privé zonnepanelen ws flink afnemen. De vraag blijft natuurlijk of de regering zijn doelstellingen voor groene stroom dan nog gaat halen. Elk particulier paneel is er 1.
Vergeet niet dat energietransport tussen jouw panelen en de wasmachine van je buurman veel minder verliezen geeft dan van de centrale naar diezelfde wasmachine.
Wanneer iedereen op panelen overgaat is er echt geen partij die even gratis het net gaat bijhouden

Je schrijft het eigenlijk zelf al: Netbeheerder. We betalen niet alleen de stroom, we betalen tevens de netbeheerder (Stedin). De opgewekte zonne-energie verplaatst de beheerder naar een andere verbruiker die het op dat moment gebruikt. Geen gratis service, we betalen er al voor...
Geloof niet dat de nieuwe meter worden geplaatst om het salderen tegen te gaan, want zo groot is het verbruik niet. Ik vindt jet wel makkelijk, kan per dag/uur verbruik nagaan, mijn verbruik met vorug jaar controlleren en geen fouten met de eindafrekening omdat er fout was in het opgeven van de meter standen. Ik vindt het prima zo.
Hoe vaak heb jij een fout gemaakt in de opgaaf van je meterstanden?
En dat kun je bij het opgeven al controleren, als de oude standen getoond worden op de site.

Bij volledig automatisch doorgeven van de standen zal het grootste deel van de mensen helemaal geen idee meer hebben hoeveel ze ongeveer verbruiken, danwel opwekken.
Bij het zelf jaarlijks doorgeven heb je nog enig idee van het aantal kWh en kuub gas.
Maar toegegeven, mensen interesseert het meestal totaal niet. Zat kennissen van mij die roepen dat ze zuiniger geweest zijn omdat ze een paar-100 euro terugkrijgen... elk jaar weer, zonder verlaging van de maandpremie ;) (zelfs universitair geschoolden)
Bij volledig automatisch doorgeven van de standen zal het grootste deel van de mensen helemaal geen idee meer hebben hoeveel ze ongeveer verbruiken, danwel opwekken
Daarom is er in Nederland dan ook de verplichting voor energiemaatschappijen om minstens 1x per kwartaal een overzicht te sturen :)
En hoe vaak lees jij dergelijke dingen door als het je weinig interesseert en ze tussen alle andere mails komen?
Dat is een beetje mijn punt. Door het zelf pro-actief door te geven, dwing je een soort van bewustzijn, wat je niet meer hebt bij dingen die je weinig tot niets interesseren en die automatisch verwerkt worden?

Zo zou ik bijvoorbeeld niet weten wat de laatste X afschriften zijn van mijn mobiele rekening, mijn televisieabonnement en mijn internet-abonnement. Ik weet dat het ongeveer constant is, maar ik zou bijvoorbeeld moeten opzoeken hoeveel belminuten ik heb op mijn abonnement.
Als mensen nu al niet geïnteresseerd zijn in hun verbruik, hoe wil je ze dan overtuigen vrijwillig iedere drie maanden hun meterstanden door te geven?
Doordat men nu af en toe een mailtje krijgt, ontstaat er in ieder geval bij een beperkte groep nog enige bewustwording, zeker als ze de bedragen erbij zien... :)
Waarom zou je 4x per jaar de meterstanden moeten doorgeven?
Moet niet, maar was mijn reactie op jouw stelling " Door het zelf pro-actief door te geven, dwing je een soort van bewustzijn, ".

Aangezien de electriciteitsbedrijven nu minimaal 1x per kwartaal de klanten op de hoogte brengen van hun verbruik (en teruglevering), ging ik er vanuit dat je ook bedoelde dat klanten dan ook zelf 4x per jaar hun meterstanden doorgeven :)
Denk niet dat het uit gaat maken. Als de overheid de salderingsregeling afschaft zullen ze dat ook doen voor de oude meter. Veel te oneerlijk ten opzichte van diegene die wel een slimme meter hebben. Meter is eigendom van de netbeheerder, en je bent verplicht deze werk te uitvoeren aan de meter. Makkelijk zat om netbeheerders te verplichten de meter te vervangen met een analoog model dat niet terug kan draaien voor die huishoudens die een slimme meter blijven weigeren
Analoge meters niet gehackt? niet op afstand nee, maar er is niets makkelijker dan een analoge meter wat langzamer te laten draaien.

Het inbreker argument... ja, een inbreker gaat inderdaad een compleet systeem van de energieleverancier hacken om te checken of jij wel of niet thuis bent. Want ja die low tech waterdichtte oplossingen als aanbellen, daar kan je niet mee aankomen bij het dievengilde :?

En 1 keer per jaar de meterstand laten doorgeven is niet duur. Maar wie zegt dat de verbruiker niet liegt? Steekproeven zijn een stuk duurder.
https://www.nrc.nl/nieuws...den-uit-te-lezen-a1419104
Eerste voorbeeld met 2 tellen googlen. En DAT is dus het probleem met overheid en IT.
Het is echt niet zo dat een grote hackersorganisatie maandenlang fysiek en digitaal bij een bedrijf in moet breken om zo stiekem bij de data te komen, daar zorgen de netbeheerders en energieleveranciers zelf wel voor door de boel niet tot slecht te beveiligen.

En hoewel het over BE gaat en niet NL, men is nog steeds wettelijk verplicht eens in de 3 jaar fysiek de meter te controleren. Steekproeven zijn dus niet duurder.
Hoe laat je dan een analoge meter langzamer draaien?Als je a zegt moet je ook b zeggen :Y)
Iets met magneten enzo
Anoniem: 880965
@C00P2 februari 2017 18:51
1. ingewikkeld, maar kan je je meter onbeperkt terugdraaien: faseomvormer

2. makkelijk: een grote magneet er op plakken: het wieltje stopt dan met draaien doordat de magneet hem vastzet.
Ik zie niet in hoe een magneet een ronddraaiend wiel kan stoppen zonder het fysiek aan te raken...( Het wiel zelf is niet magnetisch)
Anoniem: 880965
@telenut3 februari 2017 08:51
De oude wieltjes zijn wel magnetisch. Er zitten ook wieltjes vam 'nieuwere' bij die niet magnetisch zijn.
maar de meesten zijn nog magnetisch. plak een grote sterke magneet er op, te koop op alibaba voor rond de 100 usd. en het wieltje wordt gevangen in het magnetische veld van de magneet en stopt met draaien.
zal bij mij wel geen magnetisch wieltje zijn dan :-)
En veel aanpassen heeft niet zo veel zin, als men merkt dat er plots minder verbruik is dan het vorige jaar komen ze toch om uitleg vragen...
Je moest eens weten hoeveel % de meter verkeerd uitleest, na tig kaartjes of email het gewoon niet doorgeven. Ook de mensen die moedwillig verkeerde standen doorgeven filter je er makkelijk uit.
Wat is het probleem met liegen over de meterstand, anders dan jezelf voor de gek houden en eventueel te kort niet kunnen bijbetalen? Een analoge meter telt gewoon door en zo heel af en toe komt er evengoed nog wel iemand langs om te controleren of jij de meterstanden goed hebt door gegeven. Ga je verhuizen dan krijg je de uiteindelijke afrekening op de mat.
Anoniem: 55563
@mrb852 februari 2017 18:32
Als we rechtvaardig zijn dan is een analoge meter niet eerlijk. Voor iedere kWh die je produceert en bijv 's nachts weer opneemt, is er namelijk 2 kWh aan energie over het net gegaan waar je met een analoge meter dan netto 0 netbelasting over betaalt. Die energienetwerken zijn echter niet gratis en dus moet er op termijn een eerlijke manier komen om zowel levering als opname van stroom afzonderlijk te kunnen vastleggen. Stel dat het hele land netto nul stroom verbruikt dankzij zonnepanelen, dan zijn die netbeheerders binnen de kortste keren failliet en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Dat we ooit een keer van energiecentrales af willen is een mooi streven maar laten we de stroomnetten niet de dupe worden van een veranderende markt.
Leuk verhaal hoor maar hoeveel slijten jou koperen kabels in huis per KW.


Het net wordt al volledig door de gebruikers betaald (en niet per kw). Enige wat er er eventueel aan uitbreiding nodig is komt door de piekvermogens (meer consumptie) niet omdat de stroom de ene keer de ene kant uitgaat en de andere keer de andere.

De electronen veroorzaken geen slijtage aan het koper. (corrosie misschien weer wel, eventueel veroorzaakt door te hoge belasting)

Uitbreiding voor het opladen van een elektische auto en extra gebruikers vergen netuitbreiding. De zonnepanelen die stroom leveren aan je buurman niet
Anoniem: 55563
@Indoubt2 februari 2017 20:13
Een net bestaat natuurlijk uit wat meer dan alleen kabels. Kabels slijten niet maar bijvoorbeeld omvormers doen dat wel. Netstroom is niet alleen 230V AC. En als we van zonnestroom een echt succes willen maken dan moeten landen straks in staat zijn om veel meer energie uit te wisselen dan nu om regionale verschillen op te vangen. Dat vraagt extra investeringen en dat strookt niet met een realiteit waarin mensen straks bijna geen energierekening meer betalen omdat ze 100% kunnen salderen. Linksom of rechtsom, dat geld moet ergens vandaan komen.
nogmaals: dat is de netbeheerder. Die betaal je sowieso zolang je aan het net hangt. Misschien moeten de kosten daarvan omhoog maar dat heeft erg weinig te maken met die paar kw die je met zonnepanelen erin pompt.

Er worden allerlei stomme beslissingen genomen. Kijk maar naar de kolencentrales die zijn gebouwd en over de stijging van de kolenimport de afgelopen 10 jaar. De gas centrales zijn veel schoner en bovendien makkelijker in en uit te schakelen en die sluiten we juist.

Verstandig? Op z'n minst twijvelachtig. Om daarna watrekracht stroom daadwerkelijk via een kabel uit Noorwegen te importeren of, maybe, zonnestroom uit de Sahara is een heel ander discussie.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en we lijken in Nederland maar moeizaam in staat te zijn een enigzins zinvolle weg te zoeken.

Zonnecellen zijn helemaal zo gek nog niet, Het salderen is nodig om het uberhaupt rendabel te maken en dan nog zijn de terugverdientijden echt heel lang. Dat je overschotten hebt etc dat is natuurlijk zo maar nu nemen we overschotten uit het buitenland af op zonnige dagen want dat is zo goedkoop. Daar zijn erg dure investeringen voor nodig, niet voor dat beetje salderen wat er nu gebeurt.

Het is te hopen dat het in de toekomst wel een probleem wordt. Dan slaat zonne energie in eider geval een deuk in een pakje boter, dat is nu nog veel te weinig het geval.

ps: ik heb geen zonnepanelen, maar ben wel voorstander (mits verstandig toegepast)
Anoniem: 55563
@Indoubt3 februari 2017 06:15
Natuurlijk is dat de netbeheerder. Dat had ik al duidelijk aangegeven. Dat is immers de enige partij waar je mee te maken hebt als je zelf stroom produceert. Dus toch maar even opgezocht:
De kosten voor transport bestaan uit 3 delen. Tot en met 31 december 2008 betaalt u een vast en variabel deel transportkosten. Ook de vergoeding systeemdiensten worden tot en met 2008 bepaald door uw elektriciteitsverbruik in kilowattuur. Vanaf 1 januari 2009 betaalt u alleen nog een vast bedrag voor de transportdiensten. Het capaciteitstarief vervangt de variabele transportkosten en voor de systeemdiensten betaalt u ook een vast bedrag per jaar.
Bron: https://www.energielevera...werkkosten#netwerk_stroom

Kijk dat wist ik dus niet. Ik ging nog uit van de oude situatie met de variabele kosten.
In Belgie betalen personen met een installatie reeds een beladting hiervoor.
In Nederland bestaat die belasting uit een vast en een variabel deel. Is dat in België anders? Als het een flat fee is dan is mijn verhaal voor België inderdaad minder relevant. Echter als straks het overgrote deel van de elektriciteit uit zonne-energie komt dan krijgt de netbeheerder met grotere transporten te maken dan nu het geval is met overwegend eenrichtingsverkeer (van centrale naar eindverbruiker). Dat gaat ongetwijfeld gepaard met hogere kosten en die moeten ergens van betaald worden, uit zak van de eindgebruiker of uit de belastingpot.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 2 februari 2017 19:37]

@2fish

Als ik overschot heb, dan stroomt dat naar de buren in de straat: afstand een paar honderd meter. Techniek: enkel laagspanning.
Als ik geen overschot heb, dan komt de stroom van mijn buren vanuit de centrale, via transformatoren naar het hoogspanningsnet en via transformatoren naar het laagspanningsnet via de verdeelkasten in de straat, over 10-tallen tot honderden km.
Dit veroorzaakt mijns inziens veel meer energieverlies en kosten!!

En dit terwijl mijn buur evenveel transportkosten moet betalen voor die kwh uit MIJN panelen!!

Dus dat wij, als PV-bezitters, zowat evenveel betalen voor transport als niet-pv-bezitters klopt van geen kanten: wij vebruiken sowieso altijd een deel (meestal min. 30%) van onze opgewekte stroom zelf = geen net voor nodig. Daarnaast dus een deel besparing op het transport van onze buren!

Laat ons gewoon transport betalen voor hetgeen we WERKELIJK van het net halen. Op die manier is het eerlijk voor iedereen en zorg je dat PV-bezitters zich meer zullen focussen op efficiënt verbruiken (verbruiken tijdens opwekking).
Alleen: dit levert de netbeheerders minder op, dus komt het er niet van.
Maar straks hebben jouw buren ook panelen. En hun buren ook.. En dan moet dat overschot toch echt over hoogspanningskabels naar andere regio's waar op dat moment minder opbrengst uit zonne-energie is. Even verder kijken dan de situatie van vandaag dus. Elke kWh die je dan het net op stuurt, haal je ergens op de dag ook weer terug en dat veroorzaakt meer transport dan in de huidige situatie, hoe je het ook bekijkt.
Even verder kijken dan. Gewoon lekker in een lokale batterij waar een huizenblok gezamenlijk in geïnvesteerd heeft. Mocht daar nog reststroom inzitten omdat er teveel wordt opgewekt, dan mag de energie "leverancier" tegen betaling een draadje leggen. Mooi hè? Dat we binnenkort de rollen gewoon kunnen omdraaien. Wat je met een beetje verder denken wel niet kan bereiken. :)
Wat doe je als je bijv in de winter te weinig opbrengst hebt? Daar zit je dan op je stroomeilandje met lege accu's. Het gaat er om dat de kosten van een modern stroomnet gedragen worden door alle partijen die daar baat bij hebben. Als we dit probleem willen oplossen dan moeten we daar toch echt gezamenlijk naar kijken dus met alle marktpartijen.

Een netbeheerder is geen leverancier. De netbeheerder koppelt slechts alle marktpartijen aan elkaar, net zoals internetproviders dat doen voor informatie. Voor het internet vinden we het heel normaal dat we betalen voor een aansluiting. Voor het energienet zou dat niet anders moeten zijn. Iedereen heeft er baat bij om aangesloten te zijn, zowel bij lokaal productieoverschot als -tekort. En aangezien productie en verbruik nooit exact hetzelfde zullen zijn, blijft een stroomnet voordelen hebben.

Batterijen kunnen overigens wel een prima buffer zijn om transport sterk te verminderen en om bij uitval van het stroomnet zelf niet zonder stroom te zitten. Dat is echter nog steeds een flinke investering die makkelijk in de duizenden euro's loopt per huishouden. En ook batterijen hebben maar een beperkte capaciteit. Als ze vol zitten en je hebt nog steeds netto productie dan is het heel fijn als je dure zonnepanelen aan het werk kunnen blijven door die kWh's aan het net te verkopen.
Maak de batterijen groot genoeg en je zit ook in de winter er warmpjes bij. Daarnaast is het niet al te moeilijk een woning volledig energieneutraal te maken, dmv verschillende technieken. Zoals geothermisch, Solar, maar ook het dichtmaken van je restwater (dus het warme water van je wasmachine gaat niet verloren) etc.
U vergeet dat als u buren op dat moment geen stroom afnemen dat u uw stroom ergens anders in de wijk kwijt moet. Dat is normaal niet zon probleem.. Maar als al uw buren straks ook zonnepanelen hebben dan moet de energie toch ergens naartoe. Tot voor kort gingen in dat geval vaak straatlantarens aan. Met de slimme meter gaan we er straks naartoe dat de netbeheerder de 'vervuilers' van het net kan afschakelen. Zodat niet de stroom uitvalt op wijknivo.. Of erger nog op middenspanningsnivo.. Wat we nu twee keer gehad hebben in amsterdam de afgelopen 2 jaar. De kosten hiervan zijn niet te overzien. Een kleine kentalletje van mijn werkgebied Schiphol, noodstroom bedrijf kost circa 10miljoen€ per uur. Ja dat leest u goed. Denk alleen maar aan het aantal passagiers dat zonder koffer vertrekt waarna er vrachtvliegtuigen de koffers moeten nazenden (inc €100 fee per koffer per dag) die claims zijn fors kan ik je vertellen..
Het zit iets anders. Iedereen, in NL althans, betaalt 1/3 van zijn rekening voor onderhoud van dat net. Die zonnepanelen zorgen niet voor extra onderhoud.
Ze zorgen ook niet voor minder onderhoud. Als jij netto 0 verbruik hebt dan wil dat niet zeggen dat je het net niet hebt belast. En iets gebruiken maar er niet voor betalen dat klopt ergens niet.
Nee sorry, ik denk dat je Belg bent en over de Belgische situatie praat. In Nederland betaalt iedereen een fikse capaciteitsprijs voor het net, ook als er 0 kwh op de teller staat. En mijn punt is dat die panelen niet zorgen voor extra netkosten.
Ik ben Nederlander. Je punt was duidelijk maar er zit ook een variabel deel in wat je in Nederland aan de netbeheerder betaalt. Ik weet alleen niet hoe groot dat deel is. Dat variabele deel valt weg als je je energie 100% kunt wegsalderen. En ik heb al aangegeven waarom dat geen houdbare situatie is als een groot deel van de huishoudens straks zonnepanelen heeft.
Ehh sorry?

Zonnepanelen zorgen voor een factor 10 aan netbeheer kosten, mede doordat een gemiddelde huisaansluiting in conventionele wijken slechts 400watt is en dus alle trafo's.. Maar dus ook bekabeling etc moet vervangen als de gelijktijdigheid te hoog wordt. En ja.. De gelijktijdigheid bij zonnepanelen is nagenoeg 1.
Dat noemen ze nu kinderziektes: we hebben een nieuw systeem, maar nog niet alles is uitgekristalliseerd. Er zijn wel initiatieven, zoals in Utrecht met "smart grids", maar het zal (vrees ik) nog wel even duren voordat het ook echt landelijk een realiteit is...
Wij betalen apart voor het netwerk, ongeacht ons verbruik.
Die kWh die iemand op het net steekt wordt anders wel gewoon verkocht door de provider aan iemand. Misschien moet de provider eens toegeven dat ze te lang gewacht hebben met verbeteringen aan hun netwerkinfrastructuur en nu in de problemen geraken door de populariteit van zonnepanelen. Waar is dat smart grid?

Elke provider hoort uit de basisinkomsten van abonnementen al een potje te hebben om netwerkinfrastructuur te verbeteren. Dat ze virtuele extra's aanrekenen is gewoon schandalig.
Anoniem: 55563
@mrb853 februari 2017 06:19
Ja maar jij verkoopt die kWh toch ook aan de netbeheerder? ;) Het is gewoon het stokje doorgeven. En op het einde koop je zelf die kWh weer terug als er geen zon is.
Iemand met zonnepanelen 'geeft' zijn overproductie aan de netbeheerder. De netbeheerder laat dit dan vloeien naar één van de buren en rekent het aan. O-)

Dat sommigen nog subsidies krijgen staat daar los van, dat was een stimulans om tot de aanschaf over te gaan.

Laat ze nog maar even verder doen. Binnenkort wil niemand nog investeren in zonnepanelen |:(
Mee eens. Ik krijg er zin van om uit te pluizen hoe je je zonnepanelenenergie efficiënt kunt opslaan en met zuinige apparaten, en op het juiste moment koken en de was doen, je het elektriciteitsbedrijf helemaal vaarwel kunt doen. Dan maar helemaal geen meter. En ook geen vaste lasten meer. Evt. een aggregaat in de schuur voor noodgevallen.

Denk nog niet heel erg realistisch, maar toch leuk om over na te denken.

"Waarom worden de Vlamingen nu weer strenger opgevolgd dan de Walen"
Weet ik niet precies. Van een afstand denk ik de verschillen in de gekozen politieke richting.
De belangrijkste reden om hiernaartoe te willen is de populariteit van zonnepanelen.

In België is het verplicht om je PV-installatie te laten keuren voordat deze op het net aangesloten mag worden. Enerzijds om onveilige situaties te voorkomen, anderzijds zodat de netbeheerder inzicht heeft in de hoeveelheid elektriciteit die lokaal opgewekt wordt. Wanneer veel mensen lokaal energie opwekken, zal de capaciteit van het net namelijk uitgebreid moeten worden, om te voorkomen dat er storingen optreden.

Een keuring kost geld, dus veel mensen laten deze niet uitvoeren en sluiten hun installatie illegaal aan. Door het plaatsen van slimme meters met aparte kanalen voor teruglevering, kunnen netbeheerders deze fraude ontdekken, passende maatregelen nemen en daarmee ook de leveringszekerheid garanderen.

Daarnaast kent België een op verbruik gebaseerde energiebelasting, waarmee de investeringen in het net worden bekostigd. Dankzij saldering draagt de groep (PV-installatie bezitters) die de grootste investeringen in het net veroorzaken, hier het minst aan bij. Het plaatsen van slimme meters heeft hier echter niets mee te maken; de verwachting is dat in ieder geval Vlaanderen op termijn over zal stappen op een capaciteitstarief. Een belasting op de capaciteit van je aansluiting, i.p.v. het verbruik.
In Nederland is dat zo geregeld: je betaalt een capaciteitstarief op je aansluiting, in mijn geval 3x25A. Als je weinig verbruikt sta je raar te kijken, maar het is eigenlijk heel eerlijk.
Dit is heus waar voor BigBrother... Een collega van mij had een nieuw energiecontract afgesloten of er was iets waardoor de hele wijk een nieuwe kreeg, ze werd zowat gedwongen een slimme energiemeter te nemen, anders zou ze worden afgesloten (terwijl ze juist wilde overstappen) en na lang bellen mailen en doorgezeur mocht ze uiteindelijk toch haar "domme" meter houden... Zo'n slimme meter is niet in het belang van de klant.
Dat is natuurlijk kul.

Netbeheerder mag je niet afsluiten omdat je een slimme meter weigert. En een leverancier heeft hiertoe niet eens de mogelijkheid. Als een leverancier met zoiets dreigt, moet je hem uitlachen en een andere leverancier zoeken.
Was het niet zo dat de energiemeter door de netbeheerder wordt geïnstalleerd en niet door de energie leverancier?

Je kunt soms een digitale meter niet weigeren maar je kunt wel eisen dat deze "dom " wordt gemaakt. In dat geval wordt de communicatie module verwijderd/buiten gebruik gesteld. Ik heb dit niet zelf ervaren maar wel van een colega uit eerste hand.

Overigens heeft het wel veel moeite gekost om de meter "dom" te laten installeren. Ze proberen het gewoon door te drukken en de meeste mensen slikken dat
Ik weet niet hoe het is in België, maar in Nederland ben je niet verplicht een monteur binnen te laten. Je kunt dus ook onmogelijk verplicht worden een slimme meter te laten installeren.

Het zal iets anders in elkaar steken als de huidige meter kapot is. Dan moet je wel een nieuwe meter accepteren.

Ik dacht dat het in NL zo was dat de slimme meter alleen slim bemeten mag worden, mits de klant daar toestemming voor heeft gegeven.
Dat snap ik ook wel, doet er niet toe, feit is gewoon dat ze de klant min of meer verplichten mee te doen met het hele "slimme" gebeuren, puur winstmakerij voor de energieleveranciers.
In een zo vroeg mogelijk stadium, zoveel en precies mogelijk beschikken over verbruiken heeft best een positieve impact op het allocatie proces dat door de netbeheerder wordt uitgevoerd.

Big Brother doet helemaal niks met je meter, tenzij je daar zelf toestemming voor geeft.
In principe heb je als gebruiker niet heel veel aan een slimme meter, tenzij je graag je verbruik inzichtelijk wilt hebben.
Er is niet maar één big brother. De informatie wanneer jij niet thuis bent is geld waard in het criminele circuit. Er zijn dus een heleboel big brothers die jou schade kunnen berokkenen en dat is slecht één voorbeeld
Ja, dan heb je het over de illegale methoden.
Een crimineel kan ook gewoon aanbellen. Of kijken of er lampen branden.

Er zijn simpeler methoden dan het hacken van een slimme meter en o.b.v. die gegevens beoordelen of iemand wel of niet thuis zal zijn in de toekomst ;)
je wordt niet individueel gehacked.

De gegevens worden en masse gestolen en verkocht. Een soort abbootje zeg maar
Ik heb speciaal na jaren nog eens ingelogd om jou een +3 te kunnen geven voor deze reactie.
thx.

Mensen moeten ook beseffen dat hier een gevaarlijk precedent ontstaat. Nu de slimme energiemeter. Wat denk je over enkele jaren:

- Een slimme teller op je gasaansluiting?
- Een slimme teller voor je waterverbruik? Of op je riool?
- Een teller die meet hoeveel rook er door je schouw komt?

Het wordt een duur landje voor veel mensen :X
Ik vermoed zelf dat gas steeds meer verdwijnt en alles naar elektrisch gaat. Dit ivm de gevaren van gas. Bijna alle nieuwbouw projecten die ik zie hebben telkens geen gas aansluiting. Met veel moeite en extra kosten kun je die bij sommige projecten nog wel afnemen. Er komt een moment dat dit laatste nietmeer kan.

Watermeter zou idd wel een goede optie zijn.
Anoniem: 167912
@mrb852 februari 2017 19:46
wat is er nu eigenlijk mis met onze huidige meters?
Volgens de minister deze middag op de radio: ze worden niet meer gemaakt. Als dat klopt is dat natuurlijk wel een argument dat kan tellen...
De digitale teller is een extra sluikverbruiker en stralingsbron in huis
Dat sluikverbruik zal bijzonder goed meevallen, en hoezo "stralingsbron"? De electromagnetische straling van dit ding zal totaal te verwaarlozen zijn, En al des te meer omwille van de afstand tot de inwoners van het huis (of staat uw meter op de keukentafel?)
Gaan inbrekers nu vanop afstand kunnen zien als er iemand thuis is of niet?
wel... nee

Ik vind het overigens bijzonder dat op een technologiesite zo negatief wordt gedaan over deze logische evolutie.
Ach ja ... en nergens ter wereld kunnen dit type tellers nog geproduceerd worden zeker 8)7 8)7 8)7

Ik ben niet negatief ten opzichte van vernieuwing, maar zorg dat vernieuwing ook een echte verbetering is voor de mensen. Dit is hier niet het geval.

Waar ik echt boos om ben is dat dit geen dringend probleem is. We hebben al 25 jaar een tekort aan gevangenissen, moderne schoolgebouwen, vernieuwing van het weggennet, een beter justitieapparaat ... maar goed werkende energietellers vervangen moet echt wel voorrang krijgen |:(
Ik denk dat mensen met zonnepanelen geen reden tot klagen hebben. Na al van een serieus fiscaal voordeel genoten te hebben, hebben de mensen zonder zonnepanelen ondertussen voor jullie voordeel mogen bijspringen wegens de populariteit van zonnepanelen op je dak. Dat de overheid de subsidie hierop onderschat heeft is duidelijk en dat ze "hun verlies" nu proberen goed te maken door het te gaan halen bij de eigenaars zelf, vind ik niet meer dan normaal.

Beetje hetzelfde als het hele Arco gebeuren.. Mensen die er niets mee te maken hebben, mogen er wel mee voor opdraaien. Maar goed, dat heb je nu eenmaal als je hier in België woont 8)7
Mocht je Terzake bekeken hebben.
Dan zou je weten dat de huidige meters simpelweg niet meer gemaakt worden. Ook al wegens té oud.
Maw: Je zal geen keuze hebben.
Ze blijven ze nu gebruiken tot de 'stock' op is. Indien die op is, is het wel nodig dat er een soort 'standaard' komt voor Vlaanderen.
En ook dat de nieuwe standaard niet meteen €500 die voorzien van alle toeters en bellen (waarvan iedereen weet dat bijna niemand ze zal gebruiken).

Daarom wil men een nieuwe digitale standaard 'slimme' Teller willen.
Die dan, bij voorkeur van de consument persoonlijk kan uitgebouwd worden tot iets slimmer/technischer.
Ach ja, ze maken ze niet meer in België. En in de rest van de wereld zijn ze waarschijnlijk ook niet meer te vinden want heel de wereld heeft al moderne tellers. 8)7 8)7 8)7
waarom eem digitale E meter:
  • De huidige, elektromechanische, meter is verouderd en duur om te produceren.
  • De oude meter neemt te veel vermogen op (o.a. voor het draaien en de telwerken)
  • De nieuwe meter geeft (in principe) de mogelijkheid om per kwartier (!) van leverancier te wisselen. B.v. Zonnestroom van je buurman tijdens piek uren (alleen als de zon schijnt), basisverbruik van een regulier elektriciteitsbedrijf, nachtstroom van een kerncentrale, "kerstboomstroom" via een AH-Delhaize kerstactie, enz. (N.B. Elektriciteitsbedrijven zullen dit met hand en tand tegenwerken!)
  • Goedkoper uitlezen en centrale administratie eenvoudig mogelijk
Verder moet een eis zijn dat een elektriciteitsmeter een echte 4 kwadrantsmeter is, zodat ook teruglevering ondersteund wordt.

Een verschil in de leverprijs tussen in- en verkoop is logisch: de leidingen en andere netvoorzieningen moeten ook betaald worden.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 3 februari 2017 03:43]

Over voor je info:

De walen hebben de "Box noir" als tegenhanger van de witte kassa.
Gisteren vertelde minister Tommelein op radio 1 dat de huidige meters niet meer gemaakt worden, daarom moet er een alternatief voorzien worden.
En nergens ter wereld worden nog solide analoge meters gemaakt? België is het laatste land ter wereld waar ze nog analoge meters produceerden? Geloof je dat nu zelf 8)7

Dat je ze niet meer kunt krijgen is niet hetzelfde als dat je ze verplicht moet vervangen. Mijn analoge meter is 2 jaar oud en kan zeker nog 25 jaar draaien. Ik geloof niet dat die nieuwe tellers 25 jaar zullen meegaan. Alle elektronica die de Belgische regering verplicht heeft in de laatste jaren vertoont problemen. Denk maar aan de witte kassa, de elektronische enkelband, het alcoholslot, id kaart lezers/eid software ... Het is zo jammer om iets te vervangen dat gewoon goed werkt en daar een grote drogreden op te kleven. ;( :X
er is niets mis met oude meters die goed werken en dat altijd hebben gedaan. Tommelein heb ik hier over horen vertellen (VRT-Het Journaal van 19:00 uur) en het komt weer eens neer op: het moet van Europa.
Maar als je oud genoeg wordt zie je dat apparaten die 75 jaar (!!!!) goed gewerkt hebben, robuust als het maar zijn kan, met één pennenstreek gewijzigd worden in kwetsbare computergestuurde systemen. Dit is zinloze digitaliseringsgekte.Nu nog een appje om met de hele buurt je gegevens via feestboek te delen.
Anoniem: 426269
2 februari 2017 16:17
Nou ja, bij mijn ouders is de oude domme meter ook nog niet vervangen. In mijn nieuwbouwhuis hing wel al metten een nieuwe. Echt handig, nooit standen doorgeven. Bij mijn ouders is het elk jaar geklooi met die standen, helemaal als je van energieleverancier wisselt. De ene leverancier wil ze 1 december al hebben terwijl de switch pas 1 januari is, ze geven ze niet door aan elkaar en dan schatten ze 1-2 maanden, en eind januari bleek weer dat het nog niet goed was gegaan. Daar heb je met een slimme meter dus geen last van, wel zo makkelijk.
Dat is ook het enige voordeel, voor de rest kunnen ze mooi regels gaan opstellen op het terug leveren van energie als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

Je oude domme meter draait namelijk terug als je energie terug levert aan het net, de energie maatschappij weet dus niet of jij minder verbruikt hebt of dat jij hebt terug geleverd.

Met een slimme meter weten ze dat wel, en kunnen ze geleverd en afgenomen apart gaan behandelen.
Of te wel ze kunnen je minder bieden voor terug leveren dan afnemen.

Daar boven op komt nog mooi de energie belasting. Immers moet je op afgenomen energie belasting betalen. En als ze willen kunnen ze ook nog eens belasting heffen op terug geleverde energie (of je moet dat als inkomsten opgeven bij de belasting).

Dit kan allemaal niet bij een domme meter, de meter draait terug dus je neemt onder de streep in principe gewoon minder af.
Ze willen het in de toekomst zo gaan maken dat je veel minder geld terugkrijgt als je energie levert aan het net dan wat ze berekenen als jij energie vraagt.

Zo worden zonnepanelen totaal onrendabel. En dat willen de energiemaatschappijen ook. Ze zijn stiekem gewoon de boel aan het saboteren.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 2 februari 2017 16:54]

Als ze onrendabel worden hierdoor wordt het alleen maar eerlijker voor mensen die geen mogelijkheid hebben tot zonnepanelen.
Nu moeten die mensen opdraaien voor de zonnepanelen van de buur.

Zonnepanelen zijn nooit van nature rendabel geweest in onze streken. Daarvoor is er te weinig zon. Ze zijn gesubsidieert geweest om zo de Kyoto norm te behalen om monsterboetes te vermijden. En de subsidies worden nu terug gewonnen met allerlei belastingen. Denk aan de prosumer taks van 100€ per piek kilowattuur per jaar. Je mag er zeker van zijn dat die tarief nog omhoog gaat zodra de panelen goedkoper worden.
Anoniem: 426269
@System2 februari 2017 19:00
Een kennis van mij heeft anders zijn dak 7 jaar geleden al vol gelegd en dat van zijn buren mocht hij ook vol leggen. Hij heeft ze al lang terugverdiend en hij betaalt geen energiekosten, hij ontvangt nog altijd per saldo geld voor zijn energie en dat gaat de komende jaren ook nog wel gebeuren. Het kan dus wel.
Een kennis van mij heeft anders zijn dak 7 jaar geleden al vol gelegd en dat van zijn buren mocht hij ook vol leggen.
Dat is mooi. Maar niet iedereen heeft een (eigen) dak.
Dus geen subsidie en ik betaal er ook niet aan mee. Onrendabel, dat is de afweging die de koper zelf maar moet maken.
Tuurlijk, met zijn groene stroom certificaten. Vraag hem maar eens hoeveel hij er kreeg en misschien nog krijgt iedere drie maand.
Zonder die certificaten was de terugverdien tijd 15-20 jaar.
Zonnepanelen zijn nooit van nature rendabel geweest in onze streken. Daarvoor is er te weinig zon
Onzin, maar dan ook echt: onzin.
Hoe verklaar je dat zonnepanelen zichzelf ZONDER subsidies binnen 8 jaar terug kunnen verdienen?
Ja, zonnepanelen zijn gesubsidieerd (geweest), tot in het absurde. Nu is de productie op peil, worden ze zoveel verkocht dat ze ook zonder subsidie rendabel zijn.

En binnen enkele jaren zullen we hetzelfde zien met opslagsystemen: nu zijn ze nog veel te duur, maar als de productie op gang komt zullen de prijzen vanzelf dalen en binnen een jaar of 10 hebben de meeste bezitters van zonnepanelen een of andere vorm van energieopslag in huis. :)
Ze willen het in de toekomst zo gaan maken dat je veel minder geld terugkrijgt als je energie levert aan het net dan wat ze berekenen als jij energie vraagt.

Zo worden zonnepanelen totaal onrendabel. En dat willen de energiemaatschappijen ook. Ze zijn stiekem gewoon de boel aan het saboteren.
Ik denk dat het eerder bij de Overheid ligt. Die legt op elke kWh zo'n 75% belasting.

Ooit werd dat als een eerlijke vorm van belasting heffen gezien. Vind ik zelf eigenlijk ook wel.
Als de meest welvarenden, die zich zonnepanelen kunnen permitteren, nu daarmee belasting kunnen ontduiken is geen sprake meer van eerlijke belastingheffing.
Meest welvarende? Ik heb echt nog nooit zonnepanelen op een dure villa zien liggen. Het zijn de middenklasse die geld genoeg hebben voor zonnepanelen en daarmee op hun energie kunnen besparen. Mag ook wel eens, de middenklasse betaalt het merendeel van de belastingen zonder voordeeltjes als zorgtoeslag of iets dergelijks.
Klein detail: als je een buffer accu gebruikt dan kan maakt die slimme meter niet uit. Uiteindelijk zal iedereen met zonnecellen een power router i.c.m. accu's of een andere buffer moeten gaan gebruiken vrees ik, dit is overigens wel goed voor de stabiliteit en onafhankelijkheid van de stroomvoorziening, maar nu nog niet erg goedkoop en nog niet erg duurzaam.
En inderdaad die slimme meter bespaart niets, die biedt vooral 'mogelijkheden' voor de aanbieders en de belastingdienst.
Accu's kosten ook verschrikkelijk veel geld (10.000 euro) en slijten nog veel sneller dan zonnecellen.

Zelfs als je nu met de huidige salderingsregeling voor een gegarandeerde prijs mag terugleveren aan het net duurt het zes jaar of meer voordat je je investering er uit hebt. Met een accu wordt het vijftien jaar.

Als de salderingsregeling komt te vervallen dan kost het je alleen maar geld!

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 2 februari 2017 17:24]

Ik hoop dan ook dat er snel een energieopslag oplossing komt, zowel voor de electrische auto als de energievoorziening (eventueel te combineren zelfs). Overigens zou de tesla accu van 10kWh zo'n 3500 dollar gaan kosten, net genoeg voor een europese gezinswoning.
Echt, die accu gaat voorlopig niks doen. Grootste probleem met zonnepanelen is niet zozeer dat je overdag opwekt en 's avonds gebruikt. Het probleem is dat je in de zomer veel te veel opwekt (bijv 20kWh op een goede dag) en in de winter doe je 1 a 2 kWh per dag. Je moet een heel seizoen opslaan in een accu om de balans goed te krijgen. Dat zijn nogal wat Tesla Powerwalls die je daarvoor moet aanschaffen.
Klopt helemaal. In de zomer wek ik 30 kWh op en mijn verbruik is grofweg 10 kWh per dag. Heb dus 20 kWh over.
Auto accu doet 12V bij 100Ah, dus 1,2 kWh. Heb dan 16 accu's nodig om het overschot van 1 dag in de zomer op te slaan en als de dag er na de zon weer schijnt nog eens 16.
Nee, zelf opslaan wordt em niet.
Zonder die buffer/accu krijg je straks niets meer voor wat je overdag niet zelf gebruikt en betaal je alsnog de hoofdprijs voor wat je s'nachts verbruikt met die slimme meters.
Dan heb je dus ook in de zomer weinig aan je zonnepanelen....
Een paar jaar geleden was er de ijs-zak-warmte opslag https://motherboard.vice....-huis-van-warmte-voorzien maar ik heb daar de laatste tijd niks meer over gehoord.
Tesla Powerwall v1 was 10KWh. Deze wordt niet meer geproduceerd. De v2 heeft 14 kWh en kost ongeveer 7000€.
Anoniem: 426269
@ArtGod2 februari 2017 18:54
Jammer dat die accu's zo duur zijn nog dan. Ik zie het toch wel gebeuren dat iedereen zijn eigen opgewekte energie zelf gaat bewaren in accu's, als ze saldering gaan afschaffen of gaan bepalen dat je er (veel) minder voor terugrkrijgt.

En dan graag niet dat dure ding van Tesla aanhalen, want zo duurt het inderdaad wel heel lang voordat je die 'eruit' hebt. Dat moet toch wel voor 1/3 van die prijs ook kunnen lijkt me. Ik zag op dat tv programma van dat Kasteel ombouwen op RTL4 een aardige man die 3 accu's kocht, die waren toch nog wel te betalen. Ik dacht 800 euro per stuk. Maar hij had maar een heel klein paneeltje. Maar, de accu's zagen er t.o.v. het paneel wel erg robuust en groot uit, wellicht had hij er meer panelen aan kunnen koppelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 2 februari 2017 18:57]

Zo worden zonnepanelen totaal onrendabel. En dat willen de energiemaatschappijen ook.
Uiteraard willen ze dat. Als in een theoretisch geval niemand meer energie afneemt dankzij besparing en panelen, hebben de maatschappijen een flink financieel probleem.
En terugleveren als het niet rendabel is, dan maar niet.
Dan zet ik er wel een paar lampen bij en laat ze branden.
Dan zou ik toch een accu aanschaffen, een stuk verstandiger.
Dan zou ik toch een accu aanschaffen, een stuk verstandiger.
Zie reacties zoals hieronder van @ArtGod :
Accu's kosten ook verschrikkelijk veel geld (10.000 euro) en slijten nog veel sneller dan zonnecellen.
Dan maar lampen, ook voor de buren.
Jep en gisteren nog op het nieuws "Nederland haalt afspraken duurzame energie niet". Werkelijk waar tenenkrommend dat we wel willen, maar het van alle kanten zo lastig wordt gemaakt dat de meesten zeggen: "uh laat maar". Het kabinet is al jaren waardeloos op dit vlak maar afgelopen 4 jaar zijn echt diep, diep triest geweest.

Met de VvE zijn we bezig om te kijken of we zonnepanelen willen/kunnen plaatsen op ons wooncomplex. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan en zijn er minimaal zo'n 40 (!!!) regels en afspraken waar je aan moet voldoen. Nu is dit voor een niet gedeeld complex wat eenvoudiger, maar toch niet zo gek veel.
Als ik dat voorgeschoteld had gekregen, met de berekeningen qua terugverdientijd erbij, had ik het meteen laten zitten. Je moet er onderhand een advocaat naar laten kijken.

Veel burgers hebben wel interesse in duurzame energie, maar er wordt veel te weinig in gefaciliteerd waardoor het gros het maar lekker laat. En oh wat gek dat we onze quota's niet halen!!!
Ik snap niet helemaal hoe je "geklooi" kunt hebben met meterstanden. Ze moeten toch ook andere administratieve handelingen verrichten zoals maandelijkse kosten betalen, belastingaangeven etc? Hoe moeilijk is het om dan even op de meter te kijken en dat getalletje in te vullen. Er staan zelfs plaatjes bij die voor 99% van de gebruikers overeenkomen met hun situatie.

Die kostenbesparing is een wassen neus. De energiebedrijven willen gewoon realtime inzicht in het verbruik van hun klanten en doen daar optimalisaties mee (zeggen ze, op zich goed ALS dat gebeurt - heb ik eigenlijk weinig vertrouwen in want ze hebben daar met name zelf profijt van door beter energie in te kunnen kopen en de prijs voor klanten daalt toch nooit). Verder vergaren ze heerlijke informatie die ze voor sappige prijsjes kunnen verkopen (ge-anonimiseerd anders mag dat niet - maar ook dat kun je weer niet controleren).

Noem mij maar een alu-hoedjes-mens maar we worden belazerd - en we betalen er nog zelf voor ook!

[Reactie gewijzigd door porn* op 2 februari 2017 16:40]

Anoniem: 428562
@porn*2 februari 2017 17:46
Zie het nog wel gebeuren dat als iedereen eenmaal een slimme meter heeft zomers het tarief laag wordt vanwege hoge opbrengst zonnepanelen en in de winter duurder.
Anoniem: 426269
@porn*2 februari 2017 19:09
Hoe moeilijk is het om dan even op de meter te kijken en dat getalletje in te vullen.
Dat is ook helemaal niet moeilijk. Maar ze hebben nu voor de oude energiemaatschappijk totaal 2 keer moeten kijken, 1x op 1 december en 1x op 31 januari. Dat is heel vreemd, want het contract liep af op 31-12 en ze zijn overgegaan op 1-1. Je zou dan zeggen 'kijk alleen op 31 decmber of op 1 januari. Daarnaast zou de oude leverancier de stand doorgeven aan de nieuwe. Die klopt dus niet, want de oude had al een verkeerd moment van kijken, en ze hebben het ook niet doorgegeven. De nieuwe maatschappij is gaan schatten en hebben totaal verkeerd geschat, waardoor en door mijn ouders weer gebeld moest gaan worden. Daarna heeft ze nog een keer de stand doorgegeven. De oude maatschappij heeft nog steeds de goede stand niet. Inderdaad, hoe moeilijk kan het zijn? Maar helaas, het blijkt dus toch nogal moeilijk voor de maatschappijen te zijn soms.

In de 6 jaar dat ik die slimme meter heb is er nooit wat aan de hand geweest. Ik vind het erg makkelijk. Een veelgehoord nadeel met de slimme meters is Privacy. Nou, i.v.m. energiegebruik, dat zal me echt een biet zijn. Normaal gesproken is het wel belangrijk voor me, ik heb dan ook geen Facebook of andere socialmedia en wifi staat uit onderweg en mail gaat via Proton. Maar voor energie... niet echt. En dan het nadeel van de energielevering terug. Zou ik ook juist makkelijk vinden. Maar goed, die mensen hebben misschien ook nog een oude stoppenkast.
Tuurlijk maken die maatschappijen ook wel eens fouten (btw ik vermoed dat het hier gewoon klopt, gaat om een eindafrekening ivm net die ene dag overlap) - los daarvan gaat het om het principe: het "gemak" dat je ervan terugkrijgt (kost me jaarlijks max 5 minuten) gaat ten koste van je privacy en je portemonee, en dat zou niemand die 5 minuten waard moeten zijn (nee zelfs Dagobert Duck niet). Lees je eens in zou ik zeggen, mijn belangrijkste tegenargmenten:
  • De "slimme" meter rekent idd heel slim, allerlei trucjes (foutjes) zorgen voor hogere kosten, de fora van radar e.d. sites staan er bol van.
  • We betalen ze allemaal zelf.
  • Privacy... er is meermaals aangetoond dat het hele systeem zo lek als een mandje was (en ben ervan overtuigd nog steeds is). Er is namelijk zo goed als geen toezicht.
  • Veiligheid, inhakend op bovenstaande, kan ik straks ff scannen wie er bij mij in de buurt thuis zijn? Hoe lang duurt het voordat je dat soort tools kunt aanschaffen voor enkele tientjes? Inbrekers doen een dansje. Jij denkt nu: "wat kan iemand nou met mijn verbruik, wat boeit mij dat nou, ik heb niets te verbergen". Lees dan dit artikel eventjes, of een van de duizenden anderen.
Ik vergeet er vast nog een...

Word er een beetje moedeloos van dat, KEER OP KEER dit soort absurditeiten aan het licht komen en er TOCH nog mensen zijn die dit gaan verdedigen. Werkelijk waar, word eens wakker.

Excuses alvast voor als ik als botte boer overkom maar ik kan _ZO_ slecht tegen dit soort antipathie.

[Reactie gewijzigd door porn* op 2 februari 2017 20:34]

Ze verkopen je gegevens gewoon weer door aan adverteerders. Dan kunnen die je weer 'relevante advertenties' laten zien.

Iemand verdient hier weer goud geld aan want ze hebben de sukkels in de Tweede Kamer wijs gemaakt dat dit goed is voor het milieu en zo. Dit hele smart meter project heeft al miljarden gekost.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 2 februari 2017 17:27]

Nog nooit een meterstand opnemer ontmoet blijkbaar? Hier heb je die iedere 2-3 jaar over de vloer. De andere jaren geef je die zelf door.

Bijkomend voordeel is dat ze uw voorschot flexibel kunnen maken als je dat wil. Bovendien zal je betalen volgens de actuele prijzen van de markt. Althans, dat wordt mogelijk.

Privacy? Komaan man. als ze dat willen kunnen ze dat reeds jaar en dag. Daarvoor heb je echt geen slimme meter nodig.

Ik had beter verwacht van een Tweaker.
Ondanks dit een site is die vol vernieuwende technologieën staat zijn de meesten hier toch ferm gekant tegen technologische vooruitgang...
Nope ik krijg ze nooit over de vloer idd. 3 jaar eigen huis, 10 jaar huren, 0 opnemers aan de deur gehad.

Zie https://tweakers.net/nieu...eaction=9584137#r_9584137 en kom met tegenargumenten. "Ik verwacht beter van een Tweaker", zelf heb je geen enkel steekhoudend standpunt.

Doe eerst maar eens wat onderzoek want iedereen roept hier gewoon wat, ik kan daaruit alleen maar opmaken dat het je niks interesseert. Prima, maar post dan niet.

[Reactie gewijzigd door porn* op 3 februari 2017 18:08]

Haha, die is goed... Moet fantastisch leven zijn met je. Akkoord zijn of zwijgen...
"Akkoord zijn of zwijgen...". NEE. LEZEN. Kom met tegenargumenten of stop gewoon met posten. Als ik het mis heb geef ik het graag toe. Graag discussieer ik hier ook over omdat helaas 80% van onze bevolking zo apathisch is w.b. privacy dat ze geen idee hebben wat je allemaal niet met dit soort "nutteloze" informatie kunt.

Tot op heden nog geen counter gezien echter. Lukraak wat onzin lullen kan iedereen. Jammer dat je je zo te kijk zet.

"Privacy? Komaan man. als ze dat willen kunnen ze dat reeds jaar en dag. Daarvoor heb je echt geen slimme meter nodig." Met een oude meter kon er op afstand niemand bij. Tuurlijk kun je via allerlei snode wegen achter komen wat iemand in het verleden verbruikt heeft. Actueel verbuik - nee. Daar dus echt iets mee kunnen - nee.

Verwacht van mij dus ook maar geen reactie meer tenzij je met argumenten komt. Dat je persoonlijk begint te doen zegt mij al genoeg |:(

[Reactie gewijzigd door porn* op 3 februari 2017 18:12]

De energieleverancier is nu met lobby bezig om niet ieder half jaar de energieprijs te bepalen, echter voor ieder kwartaal, zo langzamerhand zal dit zowat real-time worden.

U gaat dan voor de prijs op dat moment betalen.

Dan is het zeker heel handig voor de energieleverancier om je verbruik gemakkelijk te kunnen factureren.

Zoals je zult begrijpen zal de prijs in de koude periode hoger liggen dan in warme periodes, daar komt bij dat het verbruik meer is tijdens de koude periode.

Gevolg hiervan is: hoge rekening tijdens koude periode, lage rekening tijdens warme periode, kortom de energierekening zal stijgen over het jaar.

Dat weegt echt op tegen op om een keer jaar de standen in te vullen!
Klopt volledig.

Waarom denk je anders dat de regeringen (leest netbeheerders) de laatste jaren zo massaal warmtepompen hebben gepromoot?
Dacht je echt dat ze nu de duurdere winterprijs niet incalculeren? Je zal gewoon de correcte prijs betalen, meer niet.
Gevolg hiervan is: hoge rekening tijdens koude periode, lage rekening tijdens warme periode, kortom de energierekening zal stijgen over het jaar.
Haha, ik zie het gewoon nog gemiddels hetzelfde zijn! Nee echt, ik hoef nooit meer terug naar een oude meter. Ik vind een nieuwe veel makkelijker. Daarnaast heb ik een warmtepomp en geen gas, mijn energieverbuik is maandelijks nog onder de 40 euro. Ik vind het ook fijn dat ik kan inloggen elke dag en kan zien wat ik verbruikt heb. Niet dat ik er een sport van maak ofzo...
onder de 40€ man, jij hebt geen elektrische apparaten zeker? :)
40€ is slechts 200kwu. Dat is 2400kwu per jaar. Ik verbruik het dubbele. :) + gas
Het is voor de bewoner inderdaad gemak. Wij hadden een oude en maakte er gewoonte van elke paar maanden het verbruik voortijdig door te geven. Dan kon ik dat een beetje zien in de online verbruiks meter van de energie maatschappij.

Maar toen maakte de meter een raar geluid en kon deze ook meteen worden vervangen door een digitale (alsjeblieft mensen, noem m niet slim. Dat ding is net zo slim als de keukenwekker).
Nu gaat dat automatisch.
Als je een slimme thermostaat (ja, die zijn wel 'slim' te noemen) wilt gebruiken dan is het een vereisete om een digitale meter te hebben.
Waarom zou je een nieuwe meter moeten hebben voor een thermostaat? Of heb je die bij het energiebedrijf genomen?

Ik heb een ThermoSmart, zelf aangesloten en die heeft 0,0 te maken met de energie meter.

Misschien als je zo een Toon ding als thermostaat gebruikt dat ze meteen de rest erbij willen verkopen maar voor de rest heb je die meter echt niet nodig.
Dan heb je waarschijnlijk Toon van Eneco. Die heeft een verbinding met een slimme meter nodig inderdaad. Maar de meeste slimme meters zoals Nest hebben daar geen koppeling mee nodig.
Slimme thermostaten kan je ook zelf aanschaffen/aansluiten, dat heeft niets met je energiemeter te maken. Energieleverancier willen graag een compleet pakket aanbieden zodat ze het liefst alles kunnen monitoren ;) Als je zelf slim bent dan gebruik je een slimme thermostaat die niet alles in de cloud zet (of de opentherm gateway).
"Gebruikers krijgen bovendien inzicht in het eigen energiegebruik via bijvoorbeeld een app, waardoor energie besparen makkelijker moet worden."

Dacht dat dat sprookje wel weerlegd was. Besparing in Nederland door de "slimme" meter viel zwaar tegen.

http://nos.nl/artikel/214...bespaart-maar-weinig.html

[Reactie gewijzigd door Geim op 2 februari 2017 16:17]

Ik snap het ook niet: zelfs al kijk ik de hele dag op mijn app naar mijn stroomverbruik, ga ik dan minder verbruiken?
Nee, maar het idee is dat je dan inziet hoeveel je verbruikt en er beter op let. Lampen uit die niet nodig zijn etc.
Als je al niets doet wanneer je je factuur ziet, wat gaat het verbruik in realtime gaan helpen?
Factuur is niet live... Als je live je verbruik ziet kun je ook direct zien wat iets doet als je het uit zet etc.
De factuur is slechts een voorschot, je krijg maar een keer per jaar een echte afrekening.
Het is toch leuk om geld terug te krijgen omdat je minder verbruikt hebt dan jouw energieleverancier ingeschat had? Of krijg je liever nog een extra rekening? :+
Als de afrekening eens per jaar komt is het effect veel groter dan eens per maand een euro meer of minder te zien.
Omdat je meteen de impact ziet van uw ingreep ipv het jaar erop.
alleen verbruik zien is nog altijd geen trigger. Je moet natuurlijk wel weten wat een 'gemiddeld' of 'goed' verbruik is, mis je die info dan zegt x kilowattuur ook niets.
Niet perse. Wat je wel kan hebben is dat je jouw verbruik kan vergelijken met gemiddelden vijn bijvoorbeeld Nederland, of vergelijkbare huizen. Als je ziet dat je boven die gemiddelde lijn zit, dan kan je voor jezelf nagaan waar dat dan aan zou kunnen liggen.

Als je er onder zit is het niks aan de hand (al kan je dat natuurlijk alsnog afvragen), maar het geeft vooral inzicht.
Als je ziet dat je boven die gemiddelde lijn zit, dan kan je voor jezelf nagaan waar dat dan aan zou kunnen liggen.
Je kunt het ook nalaten. Dus aangezien het me niet boeit mogen ze de meter laten waar die nu is. Ik hoef geen meter, stappenteller, of app voor dingen die ik niet gebruik.

Ik wil niks opgedrongen vergelijken, ik betaal wat ik verbruik. Zelf.
Joh, moet jij lekker zelf weten. Maar ik merk dat mijn verbuik hoger is dan gemiddeld, en dus geld kan besparen, dan zou ik dat wel waarderen
Nog steeds zie ik geen argument waarom realtime via een app je een beter overzicht zou geven. Ze kunnen gemiddeld verbruik van NL en van jouw buurt toch ook op de jaarafrekening zetten? Dat is prima vergelijkingsmateriaal en geen hackbare sluipverbruiker die gegevens over jou naar de cloud stuurt voor nodig.
Gemiddeld verbruik kan inderdaad wel op een afrekening. Maar zal wel niet mogen ivm privacy.

Daarbij komt dat je dan alsnog niet weet op welke momenten jouw verbruik heeft plaatsgevonden. Het is dan alsnog niet (goed) mogelijk om inzichtelijk te krijgen wanneer en waarop je zou kunnen besparen.
Als gemiddeld verbruik van NL niet zou mogen op de afrekening, waarom dan wel in een app? Verder zie ik niet wat privacy te maken heeft met gemiddelden over een heel land, of zelfs een wijk. Zo'n gemiddelde zegt toch niets over jou persoonlijk, of is op enige manier naar jou te herleiden?
Mja, dat was meer een aanname van mij, gezien al het gedoe rondom privacy. Soms wordt daar nog wel eens in doorgeslagen vind ik.
Ik vind eigenlijk dat er nog lang niet genoeg in doorgeslagen is. Er mag best wetgeving komen die Google, Facebook en andere datamonsters verbied om profielen van niet-gebruikers op te stellen. Ik gebruik hun producten niet maar als ik niet mijn browser volgeladen had met antitracker-extensies gaan ze gewoon door met mijn privacy schenden, ook al stem ik niet in met hun voorwaarden.

Maar we moeten wel realistisch blijven. Landgemiddelden, van wat dan ook, zijn geen privacygevoelige gegevens. Alleen gegevens die direct naar 1 persoon terug te leiden zijn, zoals Google die bijhoudt "<echte naam van kozue> was op 10:15 een reactie op tweakers.net aan het tikken".

[Reactie gewijzigd door kozue op 3 februari 2017 10:38]

Vergelijken met je buren kan nu natuurlijk ook. Kwestie van de gebruikscijfers delen.
Elk jaar de spotjes gevolgd en de temperatuur een graad teruggezet. Staat inmiddels op 5 graden voor de woonkamer.
Ik snap je redenering.
Er komt een moment dat investeren in energiezuinige apparaten geen besparing meer gaat opleveren.
Enkel nog meerkosten en/of gebruikers ongemakken.
Minister Tommelijn was van mening de mensen te betalen op basis van hun capaciteit van de meterkast, i.p.v. het werkelijk verbruik.
Nu een maand later beslist hij dat iedereen digitale meters moet hebben, om energie zuiniger te kunnen worden.
Daar heb je niets aan als je toch moet betalen op je max capaciteit toch?
Die man klets gewoon uit zijn nek. En ik heb de indruk dat de lobby groepen al een tijdje in zijn kabinet zitten te slapen.

Mijn energie factuur was ook aan de hoge kant, ik heb dan een meter, gratis geleend, van de gemeente.
conclusie was een oude diepvriezer die te veel verbruikte.
Dit kon je zien omdat je het toestel rechtstreeks aan deze meter werd gekoppeld.

Maar die digitale meterkast is van een andere orde.
Die ziet alleen het totaal verbruik en heeft een internet verbinding.
Nog even en ze komen voor jou huis een begrenzer zetten zodat op de piekmomenten
Jij de was niet meer kunt doen.

En dan die investeringen in wind en zon, dat ze eens gaan beginnen met Thorium reactoren. Onze troeven in de wereld van Nederland en
Belgie is de kennis. Probeer die dan ook te benutten aub.
Hangt er vanaf hoe je er naar kijkt. Een meter zelf zal nooit iets bewerkstelligen, tenzij de oude meters lek waren natuurlijk. Het is in principe niet zo moeilijk voor te stellen dat een accurater (en min of meer realtime) inzicht in je verbruik het makkelijker maakt om een gedragsverandering teweeg te brengen. Dat is geen mening maar een feit, dat lijkt me duidelijk.
Maar ja, dat feitje wordt dan de basis voor de marketingcampagne. Die doet dan net alsof het plaatsen van die meter betekent dat je minder energie gaat verbruiken. Maar zo werkt het niet. En als de consument een beetje nadenkt, trapt ie daar ook niet in. Zo is het ook met een auto. Als ik kijk op de verbruikssites, zie ik dat er mensen zijn die met dezelfde auto als ik heb veel meer verbruiken. Ook een aantal die minder verbruiken. Misschien ligt het verbruik wel aan de persoon.

[edit]
Ik wil trouwens graag zo'n slimme meter, want ik ga dat dan op Domoticz aansluiten zodat meer inzicht in het verbruik krijg en eventueel kan bijsturen waar nodig. En ja, ik kan mijn huidige meters ook met wat electronica aansluiten op een domotica systeem, maar ik doe het liever meteen goed. Zo'n ding om mijn meter prutsen heb ik geen zin in. Een enkel kabeltje van een slimme meter naar de Pi is wat netter. En ik ben meteen van het doorgeven van de standen af (wat ik steeds vergeet)
Dus een beetje gezond verstand gebruiken, vooral als het gaan om marketing, is helemaal niet gek. Het is erg makkelijk iets te bashen, maar als iedereen nou gewoon de hersens had gebruikt, hadden ze begrepen hoe je om moet gaan met zo'n meter. Pas dán kun je energie gaan besparen. Maar dat moet je vooral zelf doen. Die meter doet dat niet voor je.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 2 februari 2017 16:25]

Het enige voordeel is dat er de mogelijkheid is om het digitaal uit te lezen, bijvoorbeeld met een speciale kabel kun je bijna real-time gegevens uitlezen, waardoor je meer inzicht er in krijgt, en je mogelijk dan probeert te besparen.
Zelfde is als je een auto hebt die aangeeft hoeveel hij verbruikt.

Beste truc is niet het verbruik zelf te tonen, maar een bedrag, dan wordt je er meer mee geconfronteerd hoeveel je eigenlijk per dag verbruikt.

Dat heb je inderdaad niet als je alleen een slimme meter hebt, en van je energie leverancier bijvoorbeeld elke maand je verbruik ziet.

En lang niet iedereen trekt er iets van aan, maar als je het real-time ziet, gaan er meer mensen op letten.
Ik heb al een realtime verbruiksdisplay op m'n analoge offline meter zitten: zo'n ronde draaischijf die steeds sneller gaat als je meer verbruikt. Moet je m eens zien draaien als de stofzuiger aan staat... en de opluchting als ie weer normaal gaat draaien :+
Klopt. En de verbruiksmeter in de auto heeft mij ook zuiniger/slimmer laten rijden. Het is verbazend hoe slecht sommige mensen rijden vwb brandstofverbruik door bv steeds heel snel op te trekken bij een stoplicht. Het enige dat ze doen is veel brandstof verbranden; sneller zijn ze niet, want ik kom ze steeds weer tegen. Maar goed, andere discussie. Punt is dat de verbruiksmeter een gunstig effect kan bewerkstelligen als de berijder er naar kijkt en handelt.
Vergeet het belangrijkste element bij een automobilist niet om snel te accelereren, het plezier. En ik neem aan dat je constatering dat ze niet veel sneller zijn is gebaseerd op druk verkeer overdag.
Nee, gewoon in de praktijk. Het verkeer is er niet voor je plezier. Door de snelheidsverschillen creëer je onveiligheid. Als de wegen leeg zijn, is het sneller, maar in de praktijk zijn de wegen niet leeg en is de vermeende winst precies dat...vermeend. Check je boordcomputer op de gemiddelde snelheid. Die is niet zoveel hoger dat je echt substantiele winst behaalt.

Maar goed...andere discussie. Erg offtopic hier.
In principe helemaal eens met je. De meter is in de basis voordelig voor de energiemaatschappijen. Die kunnen dan ook gaan inzetten om voorschotten aan te passen zodat ze met minder openstaande rekeningen blijven zitten. Met wat geluk krijgt de consument ook meer inzicht. Afhankelijk van de app kan je daardoor je eigen gedrag en verbruik analyseren.

Op basis van de analyse van je eigen gedrag en verbruik kan je dan, wellicht, aanpassingen doen aan je verbruik. Als ik bijvoorbeeld weet dat er maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 18:00 niemand thuis is, maar ik zie een oplopend verbruik of pieken in het verbruik is dat vreemd. Als ik dan ga onderzoeken en ik kom erachter dat de vloerverwarming tot 15:00 flink aan het doorstoken is, kan ik de timer aanpassen (of een reminder in mijn telefoon zetten) zodat de vloerverwarming netjes om 7:30 op een lagere stand gaat en om 16:30 weer naar een hogere stand gaat.

De meter zelf zal niet zeggen: "He, let op! Je vloerverwarming staat aan terwijl je er niet bent, pas dit aan". Wellicht kan dit wel in combinatie met Domotica (wat ik machtig mooi vind, maar helaas geen budget voor heb op dit moment), maar daar ben ik onvoldoende in thuis...

In Nederland is de uitrol van de Slimme Meter overigens al reeds begonnen en de dekking begint langzamerhand verder toe te nemen. De deadline voor 100% dekking van Slimme Meter in NL weet ik zo 1,2,3 niet, maar je zou er vanzelf eentje moeten krijgen van je energieleverancier...
100% dekking halen ze toch niet. Onze buurt heeft afgelopen jaar die dingen gehad en van mij mochten ze m houden. Zolang je nog een keuze hebt komen die privacyonvriendelijke dataminers niet mijn meterkast binnen. Bespaart me nog eens energie ook, zonder zo'n sluipverbruiker.
Als ze wel verplicht worden kan er altijd nog alufolie omheen :+
Hier gaat de energie die de meter zelf gebruikt niet door de meter heen, die kosten zijn dus voor de netbeheerder (stedin in mijn geval). Verder heb ik de keuze tussen dagelijks tellerstanden naar de energieboer te sturen of per 2 maanden.

Enige puntje is de vraag hoe goed de meter en de website van de energieboer beveiligd zijn. Verder maak ik me geen zorgen om die slimme meter. Vind het zelfs wel leuk om af en toe te bekijken hoe mijn gebruikspatroon is.
Hier idem geweigerd. En gepusht dat ze dat ding hebben....eenmaal schriftelijk geweigerd, eenmaal via de website, en eenmaal via de monteur die alsnog aan de deur kwam.
Als genoeg van je buren wel zo'n ding hebben kunnen ze zo berekenen wat jij verbruikt.
Bij mijn woning zou volgens het postcode rooster in september 2016 een slimme meter worden aangeboden. Tot op heden nog geen melding ontvangen dus nu al 4 mnd tvertraagd
En wie zegt dat ik die accepteer?
Die kunnen ze zo weer in de doos meenemen.
De grootste verbruikers kan ik zo opnoemen, maar ja, de diepvries finetunen is niet echt een optie. Zie je ook in het uiteindelijk behaalde besparingen. Namelijk bijna niets. Mensen gaan geen kapitalen aan nieuwe apparatuur uitgeven om een 10tje te besparen. Ik zie als consument alleen maar nadelen.
Lijkt me ook. Het is natuurlijk leuk om de eerste week naar je schermpje te koekeloeren maar als je je huis al vol hebt met spaarlampen ga je niet ineens de stekker uit je TV trekken omdat je dan bespraring ziet in je app.
Het gaat er gewoon om dat het voor energiemaatschappijen veel makkelijk is om de data uit te lezen: hoef je niet te wachten op mensen die het niet doorgeven e.d.
Er zitten ook andere voordelen aan. Energiemaatschappijen kunnen op wijkniveau bijvoorbeeld gaan analyseren op verbruik. Met big data kun je dan bijvoorbeeld gaan detecteren dat er wellicht ergens iemand een zolder van groeilampen heeft voorzien waarvan de stroom niet netjes door de meter loopt.
Als consument heb je er zelf vrij weinig aan, behalve dat je je verbruiksdata heel makkelijk kunt uitlezen.
Dat doen ze al jaren: op wijk niveau een meter aansluiten en meten, daar hebben ze geen big-data voor nodig. Ook het ontdekken van verlies buiten de meter om doen ze op die manier.
Gewoon lobby van de meterverkopers. Net als de gloeilampen. Al die nieuwe lampen die 30 jaar mee zouden moeten gaan gaan sneller kapot dan een gewone gloeilamp bij mij thuis.
Met goeie leds doe je echt wel jaaaaren. En die hoeven niet duur te zijn. Leds uit bv Ikea of van Philips gaan vest lang mee. Heb 5 jaar terug mijn eerste leds gekocht en ze werken nog steeds. Branden zodra ik thuis ben tot ik ga slapen. Reken minimaal 8 uur per dag.
Daar zeg je wat.
Bij mij hangt er een uit 1970.

-dat ze meer dan 47 jaar meegaan is toch wel belangerijk, slimme meter doen dat ook? Ik denk van niet.-

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 3 februari 2017 09:09]

Klopt. In sommige wijken in Rotterdam gebruikt stedin dat om illigale wietplantages op te sporen.
Met big data kun je dan bijvoorbeeld gaan detecteren dat er wellicht ergens iemand een zolder van groeilampen heeft voorzien waarvan de stroom niet netjes door de meter loopt.

Dat kunnen ze nu ook al, want die wijkkasjes zijn al volledig automatisch.

Sterker nog, meters in huis hebben geen zin, want 9 van de 10 keer wordt de stroom voor zo'n wiet-plantage voor de meter afgetapt. Simpwelweg omdat het anders niet meer rendabel is voor veel thuis-kwekers, of omdat als je illegaal bezig bent (*) stroom stelen een kleine extra stap is tov het geen je toch al deed.

*) Los van de discusie of wiet kweken zelf illegaal zou moeten zijn. Maar denk o.a. aan niet afdragen BTW, niet opgeven loon uit overige werkzaamheden, bestemmingsplan regels gemeente, ongeldige/afwezige verzekering, dingen doen die niet mogen van huurcontract, etc
Los van de discusie of wiet kweken zelf illegaal zou moeten zijn. Maar denk o.a. aan niet afdragen BTW, niet opgeven loon uit overige werkzaamheden, bestemmingsplan regels gemeente, ongeldige/afwezige verzekering, dingen doen die niet mogen van huurcontract, etc
Totaal irrelevant, de energie-bedrijven zal het worst zijn of jij een wiet-plantage hebt, als je maar de rekening betaalt.
Totaal irrelevant, de energie-bedrijven zal het worst zijn of jij een wiet-plantage hebt, als je maar de rekening betaalt.

Volgens mij heb jij een essentieel onderdeel van mijn zin gemist :?

Het stond zelfs vetgedrukt: 8-)

Sterker nog, meters in huis hebben geen zin, want 9 van de 10 keer wordt de stroom voor zo'n wiet-plantage voor de meter afgetapt.
Daar heb je toch geen slimme meter voor nodig :D
[qBesparing in Nederland door de "slimme" meter viel zwaar tegen.[/q]
En als mensen energiegebruik belangrijk vinden, kunnen ze ook gewoon de meterstand van de huidige meter bekijken...
Ik verwacht dat het hele slimme meter project plotseling een snelle dood sterft. De besparingen worden niet waargemaakt en de schending van de privacy zorgt er voor dat gebruikers terughoudend worden.

Ik probeer alles te doen om installatie van zo'n meter tegen te houden. Of het ding moet geen enkele communicatie kunnen doen en niets kunnen registeren. Ik wil gewoon een meter die ik kan aflezen en de stand invoeren op een website. Voor de rest gaat het ze geen reet aan hoe en wanneer ik energie verbruik.
Voor mij is het heel gemakkelijk. Waar de meter staat is 0.0 bereik. Ding krijgt niets verzonden.
Dat komt omdat dat om de slimme meter gaat.

Alleen daar kan ik niet zelf een app op aansluiten, daarvoor moet ik ook nog een TOON of NEST of een van die varianten hebben.

Als je hier gewoon direct een app kan op aansluiten zal het verbruik aanzienlijke minder worden.
Maar deze gegevens slaan nergens op gebasseerd.
Ik kan in mijn meterkast niet eens de cijfers aflezen van die "slimmemeter".
Dat is gewoon niet waar. Er zijn apps die je kunt aansluiten op de slimmer meter d.m.v. het serienummer. Zo is er bijvoorbeeld de anna inzicht app. Daarmee kun je niet realtime maar altijd tot de vorige dag terugkijken in de app.

Ik gebruik dat (zelfs nu ik een toon heb) al tijden om het verbruik op week en maandbasis te vergelijken met vorige weken/maanden/jaren. Zo kun je snel het effect zien van een aanpassing in je woning.

Dus ja, de slimme meter heeft mij geholpen met besparen, zo heb ik nu snel en makkelijk kunnen ontdekken dat de led lampen de investering zeker waard zijn. Net als het opendraaien van de radiator in de hal. Ik dacht dat het een loze ruimte was maar door een aantal weken (met vergelijkbare gemiddelde temperatuur) te proberen heb ik ontdekt dat het continu verwarmen van de hal zuiniger is dan het warmteverlies bij het regelmatig openen van de deur naar de hal.

Allemaal zaken die ik ook had kunnen meten zonder slimme meter - en ik deed dat vroeger ook met meterstanden in excel - maar die wel ongelofelijk veel makkelijker zijn geworden door de slimme meter.
Doordat het makkelijker is, denk ik tegenwoordig sneller ; "o laat ik het anders gewoon even proberen" i.p.v. "het zal wel.
Je kan een kabel kopen of zelf maken die je in de meter kan prikken.
Zelf heb ik ook zo'n kabel er in zitten, en aangesloten op een raspberry pi en domoticz er op gezet, en dan heb je bijna real-time informatie.
Met een domoticz app of via je browser kun je het dan bekijken.
Hoe, heeft die meter dan geen simpel schermpje waar je het verbruik onmiddellijk kan aflezen zonder al die zever? Mijn huidige domme meter kan ik gewoon op elk moment uitlezen zonder dat ik daar een app of godbetert brol zoals Toon (waar je een maandelijks bedrag voor moet ophoesten) voor nodig heb.

Die slimme meter is dus dom en ongewild en enkel goed voor de energieleverancier die de consument dan lekker kan verder leeg melken met onzin zoals huur voor de meter, maandelijkse kosten voor de app, ...

Kan ik eigenlijk weigeren dat ze zo'n slimme brol bij mij komen installeren?
Ja die heeft een schermpje die je kan uitlezen. Daarnaast kun je de slimme meter koppelen m.b.v. het serienummer en digitaal uitlezen zonder extra apparatuur.
Het is inderdaad een klein schermpje, maar dat geeft weinig inzicht, vooral de huidige stand e.d. zoals de oude meter ook aangaf, maar dan digitaal.

Als je het via een extra partij doet, en is het volgens mij minder nauwkeurig dan als je zelf een kabeltje er in prikt. In ieder geval minder real-time.
En je bent afhankelijk van een extra partij die dan al je verbruik gaat bijhouden.

Dus daarom vindt ik het zelf handiger om 1x het in te stellen in mijn raspberry pi, en dan heb ik het zelf in het beheer, en zijn de gegevens het meest real-time.

[Reactie gewijzigd door w3news op 2 februari 2017 16:59]

Het is iets minder realtime (één dag terug) maar nog steeds veel accurater dan de oude domme meter.

Wat betreft de extra partij is dat natuurlijk een keuze. In mijn geval geeft Essent mij ook gegevens van de slimme meter die accurater zijn dan de oude domme meter. Jammer genoeg zijn deze gegevens wel minder gedetailleerd dan de gegevens in de Anna app.

Dit is vooral een gemiste kans van Essent maar niet echt een nadeel van de slimme meter.

P.S. Essent weet mijn verbruik toch al dus het privacy argument gaat hier niet op.
Heb geen slimme meter , duik 1 x per maand de meterkast in en vul de data in op meterstandenmonitor.nl.
Krijg dan mooie grafieken te zien en je kunt zelfs een energie rekening maken .
Op die manier heb je tegelijk een goed overzicht van of je maandbedrag wel in pas loopt .
Een beter programma om inzicht te krijgen in je verbruik heb ik nog niet gezien, bij geen enkele Energieboer
Meld je aan voor enelogic, die lezen voor jou je slimme meter uit
Uit hetzelfde artikel
Hoewel de kosten van zo'n apparaat snel terugverdiend kunnen worden, schaffen de meeste consumenten geen display aan. Hierdoor is de slimme meter in de meeste huishoudens een computer zonder toetsenbord en beeldscherm. In het Verenigd Koninkrijk, waar de slimme meter standaard wordt geleverd met display, is het energiebesparende effect veel groter.
Het werkt wel mits je het inzichtelijk maakt. In Nederland krijg je een slimme meter en dat is het dan, succes, zoek het uit. En dat werkt niet inderdaad

[Reactie gewijzigd door Rmg op 2 februari 2017 17:02]

Weerlegd vind ik een vrij stevig statement.
Mensen die niet met hun energie bezig zijn gaan allicht nog steeds niet met hun energie bezig zijn als er een ander apparaat in de meterkast hangt, maar ik als milieu hippie vind het bijzonder prettig dat ik die verbruiksstatistieken gewoon ad-hoc kan opvragen via een app.

Het probleem is dat je voor ECHT actuele data nog weer losse onzin aan dat ding moet hangen waar je daarbij ook nog voor moet betalen. (borg, in mijn geval bij Qurrent)
Dat gaat er bij mij dan weer helemaal niet in. Waarom moet er een electisch, internet connected apparaat aan een electrisch internet connected appraat gehangen worden om de uitleesfreqentie van + 3 dagen naar "live" te krijgen. Dat slaat gewoon nergens op.
Bij zo'n gasmeter die op een batterij werkt kan ik me dat voorstellen maar er is bij zo'n electrische meter toch geen enkel argument om dat ding niet gewoon elk uur een update te laten versturen als de gebruiker dat wenst? Zou dat kosten? 10 cent per jaar?

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 2 februari 2017 18:15]

Anoniem: 428562
2 februari 2017 16:39
"Daarnaast is het onbekend wie de aanschaf van de meters gaat betalen."

Natuurlijk is het de eindgebruiker die gaat betalen. Kosten worden verstopt in transportkosten oid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 2 februari 2017 16:41]

Wel tamelijk duidelijk wie deze (veel duurdere) meters zal bekostigen.
En alweer worden de mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen de dupe...

Toch bizar dat ze zonnepanelen etc met de dag onaantrekkelijker willen maken. 8)7
Die mensen hebben wel enorm veel subsidies ontvangen en andere groene certificaatsgrappen! #selectiefgeheugen
Jouw opmerking geeft aan dat je het niet begrijpt. Er zijn vele fases geweest en in het begin was er inderdaad een erg groot bedrag voor GSC en een grote belastingsaftrek. Daarentegen was een PV installatie erg duur. Alles samengeteld was het een goede investering. Zonder deze voordelen, echter totaal NIET.
Later werden de voordelen afgebouwd, en bij wonder zakten de prijzen ook telkens (geeft al aan dat de prijzen kunstmatig hoog bleven door de subsidies).
Om nu tegen elke PV eigenaar te roepen dat hij enorm veel subsidies ontvangen heeft, etc is erg kort door de bocht. Daarnaast kun je dat de eigenaar niet kwalijk nemen, zonder die subsidie was het voor niemand interessant en de overheid moest nodig x GSC hebben.

Ik vond het destijds een belachelijk systeem van subsidies waarvan anderen later maar moesten kijken hoe het betaald werd. Die anderen, gingen de uiteraard weer de burgers worden. Ik heb dan uiteindelijk gekozen om ook nog een installatie te kopen. Goede investering en in het begin betaalde ik dan ook niet mee voor de installatie van iemand anders. Nu betaal ik jaarlijks een dikke lap voor het bezitten van de installatie (dus ongeveer de helft van de GSC per jaar betaal ik terug). En nu komt men met nog maar een "nadeel". Er logisch dus dat mensen die geïnvesteerd hebben, dit niet leuk vinden.
Degene die hier schuld zijn, zijn niet de burgers. Het zijn de mensen (overheid en mogelijk netbeheerders) die het eerst lieten gebeuren en achteraf pas beseften dat het toch erg duur voor ze was. Ze hadden gewoon meteen moeten beslissen dat gebruik van het net vor PV eigenaars een bepaalde kostprijs had, dan had je die netjes bij je berekening kunnen voegen voor de "business case" en wellicht waren de prijzen van PV installaties dan ook "magisch" gezakt tot de typische 6-7 jaar terugverdientijd die je destijds voorgeschoteld kreeg.
Ik begrijp het helaas heel goed. In den beginne kreeg de "groene economie" een enorm dopingshot zodat men groen = jobs kon bewijzen. Ondanks die early adopters nadelen (weinig concurrentie, hoge prijzen) was de terugverdientijd 2.5jaar (het klopt wel dat de terugverdientijd nu teruggeschroeft is naar 7 jaar). Niet zo slecht lijkt me gezien een gemiddelde installatie >12 jaar meegaat (wat nadien met het afval moet gebeuren... daar zwijgen die groene jongens liever over :+).

Iedereen wist dat het zonnepaneelverhaal niet duurzaam was en ik hoop dat ook iedereen weet dat grote financiële put door ons allen betaald moet worden, wat zeg ik, vooral door diegenen die niet kunnen pronken met hun "groene" zonnepanelen!

Mijn punt is: zeuren over het feit dat "weeral" die arme zielige zonnepanneel-eigenaars getroffen worden, is van dezelfde categorie als zeuren over Belgische bedrijfswagens.
Grote verschil is, ondanks de premies, ik wel de investering zelf heb moeten doen. Eerst geld leggen en dan pas iets aan hebben. (Ennis goed voor het milieu)

Met bedrijfswagen, krijg je gewoon een extra vervuiler op de baan.
Bedrijfswagen okay, maar enkel woon werk verkeer. Je privekilometers kan je de benzine zelf voor betalen. ( je hebt al gratis auto). Als ik nu zie hoeveel zinloze autos op de baan zijn gewoon rijden opdat ze toch niet zelf moeten betalen :p
Het bedrijfswagen klimaat is in België dan ook het meest perverse ter wereld.
Als arbeider moet je er niet aan denken een bedrijfswagen te vragen.
Bediendes in het zelfde bedrijf krijgen dat zonder probleem.

Ik ben zelfs voor de afschaffing van alle salaris wagens. Dus diegene die je niet nodig hebt voor het uitvoeren van uw job.
De meesten zien zo'n wagen als een greencard om rond te rijden als een malle.

Zo kwam er laatst iemand van 200km ver om een tweedehands hoofdtelefoon (Sony wireless gold) te kopen aan 50€. Toen ik hem vroeg of hij nu niet meer benzine verreden had kon hij doodleuk antwoorden dat dit toch zijn auto niet was...

Jaloers? Nee, niet echt. Maar het kleinste kind kan ook zien dat dit verkeerd is als het op milieu aan komt.
Iedereen die sinds 1/02/2014 een installatie gelegd heeft op een bestaande woning heeft niks meer ontvangen qua subsidies. De rentabiliteit zit hier volledig in de terugdraaiende teller. Maar alvorens voorbarig te beginnen roepen is het best om af te wachten tot de plannen concreet worden en te kijken hoe ze het rendabel willen houden voor de zonnepaneeleigenaren (al verwacht ik er niet teveel van).
Jammer dat het in ons klimaat onmogelijk is om de winterperiode off-grid te gaan, anders werd deze optie alsmaar interessanter.
Je kan deels off grid gaan ook he. Niet alle stroom moet per se op het stroomnet zitten.
Heb je enig idee waar 90% van de groenestroom certificaten naartoe is gegaan? (en dat aandeel stijgt nog altijd!). Die zitten niet bij ons particulieren, maar wel bij bedreiven. Bedreiven die hun PV parken over meerdere kleine brievenbusfirmas gaan spreiden om nog meer belastingvoordeel mee op te doen. En waar de particulier vandaag geen installatie meer kan aanleggen die recht heeft op certificaten kunnen bedrijven dat wel nog.

Ik ontvang inderdaad certificaten, maar ik heb ook 15000 euro geleend voor wat er op mijn dak ligt. De vlaamse regering heeft ervoor gekozen om de vergroening van onze elektriciteit deels door de particulier en deels door bedrijven te laten doen in plaats van dat centraal zelf te regelen. En terwijl de particulier met maar een klein deel van die subsidies is gaan lopen is het wel net de particulier die er zwaar op belast wordt.
Maakt dat mijn verhaal minder waar?
Denk maar aan de recente discussie van de biomass centrale . :) Of die windmolens in de Noordzee.
Zonder de zonnepanelen werd heel het land beboet door Europa omdat we niet aan ons percentage groene stroom kwamen. Nu blijft het geld tenminste binnen het land.
#beterselectiefgeheugen
En nu gaan ze het geld terug gaan vragen. Jij hebt geld geleend aan de staat, dat vragen ze dus terug. :)

Zie het als een levensles. :)
Bovenop de Turteltaks en de omvormerstaks die we al door de strot gekregen hebben de laatste jaren.

Ik doe mijn best om erg zuinig te leven. Toch blijven de rekeningen omhoog gaan. Binnenkort gaan nog meer mensen hun stroom niet kunnen betalen en mogen de mensen die hun factuur wel correct betalen nog eens extra ophoesten voor het sociale potje van wanbetalers.

Hoeveel mensen gaan over 5 jaar nog zonnepanelen en elektrische auto's kopen?
Electrische auto's zijn sowieso geen optie met de huidige technologie.
Waterstof is the way to go.

En PV installaties zijn niet rendabel genoeg in onze streken. Reeds meermaals gezegd. Nu een eerlijk tarief zal gevraagd worden begin je dat plots te beseffen?

In zuiderse landen geven zonnepanelen bijna dubbel zoveel stroom. Zegt toch genoeg?
Zoals hierboven al aangegeven, sinds enkele jaren zijn er geen subsidies meer voor PV panelen en we kregen er de prosumententaks voor het "gebruik" (lees elektriciteit afgeven ipv afnemen) erbij van €600(?)/jaar.
Prosumententarief is afhankelijk van de grootte van je installatie en van je netbeheerder.
Maar draait rond de 90-100€ per piekkilowattuur.

De piekkilowattuur wordt berekend op het aantal zonnepanelen en de ligging.
Voor de meeste gezinnen iets van 4-5 piek kilowattuur.
Als deze meters niet terugdraaien dan weet ik dat mijn dakconstructie in no-time terug minder belast zal worden ... . Ik heb nog 10 jaar af te betalen aan die pannelen en met wat ze mij vandaag al kosten zijn ze nog amper rendabel te noemen.
Er draait niets meer in deze meters. In de huidige situatie zou er niets veranderen, maar het geeft ze op termijn wel de mogelijkheid om andere tarieven te gaan rekenen voor opwekking en verbruik. En reken maar dat op termijn dat voor iedereen gaat gelden :) En ja, ook ik zou dat jammer vinden; ik vind dat onze overheden (zowel BE als in mijn geval NL) consumenten die zelf investeren in duurzame energie actief moeten ondersteunen. Aan de andere kant komt er dan een grotere rekening (voor het transport) te liggen bij mensen die zelf geen ruimte of financiële middelen hebben om zonnepanelen te leggen: dat zou ook niet eerlijk zijn. Het is geen makkelijke casus.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 2 februari 2017 16:46]

Ik heb zelf ook PV panelen en ik vind het ook logisch om e.e.a. eerlijker in te regelen.
Waar ik wel een probleem mee heb is als men de spelregels gaandeweg veranderd. Als overheid wek je geen vertrouwen door eerst iets aan te moedigen en zelfs te subsidiëren (waardoor de kosten kunstmatig hoog bleven), en later iedereen extra te laten betalen.

Laten we ook niet hypopcriet doen. Op de piekmomenten van productie (PV) is er geen piekverbruik (aircoverbruik daargelaten). Dus je gaat met de slimme meters weinig krijgen voor je productie en wel de volle pot kunnen betalen voor je verbruik.
Plus dat we nu geen extra kosten op verbruik betalen omdat productie vs verbruik zich opheffen. Met een slimme meter betaal je 100% kosten op je verbruik en mogelijk nog eens kosten op je productie (om het net te gebruiken). De totale kost gaat dus vrij hoog liggen waardoor de erg dure investering zich mogelijk nooit meer terugbetaald. Welke gek gaat in de toekomst zelf nog investeren in milieuvriendelijke acties die door de overheid aangemoedigd worden?
Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben zelf ook geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen, mijn dak is er perfect voor en ik vind het leuke techniek en wil graag ook op die manier een steentje bijdragen aan een betere wereld. Maar ik wacht nog wel heel even af wat de NLse overheid gaat doen met de huidige regeling, voordat ik investeer in iets wat zich niet of nauwelijks terugverdient.
ik vind het leuke techniek en wil graag ook op die manier een steentje bijdragen aan een betere wereld.
-
voordat ik investeer in iets wat zich niet of nauwelijks terugverdient.
Draag een steentje bij zonder dat het zich per se terugverdient. Dat is pas nobel.
Nobel misschien maar wie sponsor je nu eigenlijk als je verliesgevende zonnepanelen koopt voor een beter milieu? Waarschijnlijk de dure elektrische auto's rijders die erg veel subsidie ontvangen voor weinig milieu effect.

De overheid zou er beter aan doen om zonnepanelen aantrekkelijker te maken i.p.v onzeker.
De overheid zou er beter aan doen om zonnepanelen aantrekkelijker te maken i.p.v onzeker.
Natuurlijk. Maar iets voor de wereld willen doen op voorwaarde dat je het terugverdient...
Jawel, ik heb gen zonnepanelen. Ik heb in de afgelopen 6-7 jaar mijn verbruik serieus terug gebracht (nog maar 40% van het toenmalige verbruik). Dat draagt ook bij aan een beter milieu maar heeft ook het nodige aan aanpassingen gekost.

Ik pluk daar nu de vruchten van met een lagere energierekening (maar ben nog niet breakeven)

Tuurlijk mag het wat kosten. Ik had ook de mogelijkheid maar niet voor iedereen is dat even makkelijk.

Het punt wat ik probeerde te maken is dat iets meer zonnepanelen in Nederland een goede zaak zouden zijn voor de CO2 uitstoot. Misschien wel juist omdat we het op andere punten laten liggen. Het is relatief makkelijk wat grootschaliger uit te voeren en je kunt met vrij weinig middelen (klein beetje subsidie) veel bereiken. Het zet gewoon meer zoden aan de dijk als een heleboel andere oplossingen waar heel veel geld heengaat.
Tuurlijk mag het wat kosten. Ik had ook de mogelijkheid maar niet voor iedereen is dat even makkelijk.
Wij reageren beiden op @Thedr. en die wil graag ook een steentje bijdragen aan een betere wereld. Maar wacht nog wel even voordat hij investeert in iets wat zich niet of nauwelijks terugverdient.
Dus een steentje bijdragen mits er terugverdiend kan worden,

Overigens zou ik als ik een dak had en geld, de panelen aanschaffen en vanaf dag 1 bekijken wat het oplevert zonder de investering mee te tellen.
Wat een b*llshit! Ik draag reeds op verschillende manieren (die doorgaans niet altijd goedkoper uitvallen) een steentje bij. Maar ik kan mijn geld maar één keer uitgeven, ook aan dit soort zaken. Is het dan raar dat je eerst bekijkt hoe je dat zo rendabel (zowel financieel als milieutechnisch!) mogelijk doet? Lijkt mij van niet.
Bijvoorbeeld zoals anderen hier ook al vermelden begin je eerst bij bewustwording en terugdringen van het energieverbruik; precies wat ik (ook) al gedaan heb :)

[Reactie gewijzigd door Thedr op 3 februari 2017 09:29]

Wat een b*llshit! Ik draag reeds op verschillende manieren (die doorgaans niet altijd goedkoper uitvallen) een steentje bij.
Ik bedoelde vooral dat het nobel is als men een steentje bijdraagt en er niet per se iets voor terug hoeft. Donatie aan het WNF bijv.
Of geen auto en geen kinderen.

Bezuinigen, besparen, terugverdienen is eerst en vooral van belang voor de portemonnee en daarna misschien leuk voor het milieu.
Doe niet zo hypocriet! Of ga je me vertellen dat je in een Veenplaggenhut leeft, uitsluitend duurzaam geteelde plantaardige zaken eet en gebruikt, alle afstanden uitsluitend lopend aflegt en geld en elektriciteit hebt afgezworen?

Verder ken je me (zover ik weet) niet, noch mijn situatie en de manier(en) waarop ik probeer deze wereld een beetje mooier te maken. Daarnaast vind ik dat je nogal boude aannames maakt en uitspraken doet over hoe ik mijn leven zou moeten leiden.
Begin bij jezelf en probeer het goede in de mens en zijn handelen te zien. Ik probeer op mijn manier actief bij te dragen aan een betere wereld en vind dat ik daar hier verder geen verantwoording over af hoef te leggen. Nergens promoot ik het verspillen van geld, middelen of energie. Ik wens je een fijn leven en sluit hiermee graag deze discussie :)
Op piekmomenten van productie (om 2u in de namiddag in de zomer) is er wel degelijk een piekverbruik te meten, zeker op werkdagen wanneer de industrie op volle toeren draait. In het weekend heb je vandaag inderdaad een hele hoop airco's.

Ik heb panelen geplaatst vanwege de subsidies. Anders kan ik het financieel niet aan. De inkomsten van de directe subsidies dienen om de lening opnieuw af te betalen. De indirecte winst is evenwel ondertussen grotendeels verdwenen door het prosumententarief en de extra heffing die iedereen mag betalen. Nog 1 klap en mijn investering staat gaat in het rood.
Dat is ook meteen de reden waarom ik nog steeds geen PV panelen heb.
Je kon het als het ware ruiken dat ze daar aan gingen zitten.
Zelfde hier. Stroom gaat nog lustig het net op en bij niet verbruiken ben je het gewoon kwijt.
Hang ik er wel enkele strijkijzers aan zodat het terugvloeien minimaal is.

Gelukkig vallen we hier nog onder het regime van de premies. Hebben we die nog (350€per keer)

Ik vraag me af hoe Tommelein kan verklaren hoe je in een rendabel systeem kan geraken als je teller enkel optelt :s zo slim is die meter dan ook niet.
Ik krijg met mijn digitale meter 11 ct/kwh terug over het meer terug geleverde dan de max te salderen hoeveelheid.
Inderdaad als de meter niet meer gaat terug draaien gaat het de zoveelste klap zijn voor eigenaren met fotovoltaïsche panelen. hier hebben wij een negatieve meterstand deze zou dan ook verdwijnen mooi voor de gezinnen die veel geld gespendeerd hebben om geen elektriciteit meer te hoeven te betalen (op de netkosten na, ook weer zo een typisch Belgische stunt, terwijl je heel veel elektriciteit op het net zet)
Aan de andere kant, dan wordt de prosumertaks van 100€ per piek kilowattuur nietig.
Het is wel een iets genuanceerder verhaal. De meter houdt apart bij wat je van het net haalt en wat je er terug op zet. In tijden van schaarste krijg je meer terug voor wat je op het net zet dan in tijden van overvloed. Daar kan nu onmogelijk onderscheid tussen gemaakt worden.

De meter houdt dus meer rekening met de reële omstandigheden. Onder de streep kan dat inderdaad betekenen dat je minder overhoudt. Maar ergens zit er ook wel logica in de redenering.
Dat is de manier waarop ze het verkopen. In de praktijk gaat men elke kWh die je op het ne zet ook in rekening brengen voor o.a. de distributienettarieven en belastingen terwijl de kWh prijs van de verkoop lager zal zijn dan deze van inkoop op dat moment. De winst voor houders van een PV installatie zal minimaal zijn.
De winst wordt eerlijker in ieder geval.
Situatie hier ligt wat moeilijker: combinatie van warmtepomp (lucht/water), die in de winter veel verbruikt, en zonnepanelen, die dat in de zomer grotendeels compenseren. Ik vrees dat ik serieus genaaid ga zijn met mogelijke nieuwe systemen/regels.
Is toch ook niet eerlijk om het energie net als gratis accu te gebruiken in de zomer en dan weer leeg trekken in de winter.
Ook wel waar, maar ga dan, zoals eerder ergens al aangegeven, niet zomaar regels zitten veranderen. Mijn investering in panelen en warmtepomp zou op deze manier misschien wel eens nooit rendabel kunnen worden (prosumententarief enzo), en zelfs veel duurder blijken te zijn danwanneer ik gewoon fossiele brandstoffen was blijven stoken.
Is toch ook niet eerlijk om een heel subsidiesysteem op poten te zetten zodat de vlaming gaat investeren en de regering haar internationale doelstellingen kan halen om daarna alles zwaar te gaan belasten.
Wat zijn de regels in belgië dan?
In NL krijg je tot x aantal kWh gewoon in mindering op je hoogtarief. Dus als ik 3000kWh verbruik en 1200kWh opwek lap ik voor 1800. Bij dubbeltarief gaat het altijd van het hoogtarief af, nooit van laag; ook niet als de opwek in laag was.

Als je meer opwekt dan je verbruikt krijg je geloof ik iets van 9 cent per kWh - maar zoveel panelen heb ik (nog) niet. :P
Dat dubbeltarief verhaal van jou klopt niet. De mindering gaat bijna altijd van het hoogtarief af, omdat dan de zon schijnt. Tijdens het daltarief, meestal tussen 23.00 en 07.00, wordt nauwelijks opgewekt.
Ik heb ff gekeken, het ligt blijkbaar aan je energieleverancier. ;)
De meeste grote jongens in NL hebben dit als policy:
Opwekking wordt bij elkaar opgeteld: eerst tegen het normaalverbruik gesaldeerd, de rest tegen dalverbruik.
Hier wordt toch wel wat opgewekt in de daluren, dus vind het prima dat ze het zo doen. Zeker omdat het dalverbruik vele malen hoger ligt dan hoogverbruik.
Hier in NL hebben de slimme meters een apart telwerk voor terugleveringen. Dan kan dat ook apart worden afgerekend.

De NL overheid heeft bedongen dat de eerste 5.000 KwH per jaar gesaldeerd moet worden, net alsof de meter terug draait. Dus daar doen alle energieleveranciers nog netjes aan.

Sommige leveranciers, vooral zij die prat gaan op groene energie, beloven ook het meerdere te salderen. Andere leveranciers betalen dat extra terug geleverde met een andere (mindere) vergoeding. Als je verwacht meer terug te leveren dan is het dus zaak te kiezen voor de juiste 'leverancier'.

Voor jullie in België hoop ik dat de regeling vergelijkbaar wordt.
Om maar te zwijgen over security. Dat ding moet bij jou intern in het netwerk komen te hangen? Mirai anyone?
Nee, er zit gewoon een SIM kaart in met een GPRS modem. De SIM is van de netbeheerder.
Er zit alleen wel een (in mijn ogen) domme fout in. De stroommeter heeft geen displayverlichting, terwijl de gasmeter (die op een batterijtje werkt!) wel.. Heel krom.
Zoals hierboven ook gevraagd: Oh, werkt dat goed in de kelder?
Vast wel. En zo niet, dan is dat niet jouw probleem, maar dat van de netbeheerder.
Daarbij is de connectie tussen de gasmeter en de stroommeter Bluetooth. Als die te ver uit elkaar liggen, of elkaar vanwege de constructie van je huis niet kunnen bereiken, dan is dat ook niet jouw probleem. De batterij van de gasmeter gaat een keer leeg, ook dat is niet jouw probleem; je krijgt dan gratis een nieuwe meter,
In alle gevallen blijft de meter middels het display uitleesbaar en je kunt er zelfs via de P1 poort data uit halen.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 2 februari 2017 16:59]

Dit alles is natuurlijk wel mijn probleem, want al die man-uren die in die storingen gaan zitten, en de kosten van de extra meters die nu om de X jaar met X<30 jaar vervangen moeten worden, betaal je als klant namelijk wel degelijk.
Ik heb nog nooit gehoord van een slimme meter die niet uitgelezen kon worden omdat die geen ontvangst had. Gaat doorgaans om een 2G modem geloof ik en die hebben zelfs in betonnen technische ruimtes nog wel redelijk ontvangst.

Het is nou niet dat je er een youtube video overheen hoeft te kakken ofzo...
Dat het display niet verlicht is (althans bij de Kaifa die ik heb hangen in de meterkast) is wel een domper inderdaad. Mijn meterkast is nu niet bepaald geweldig verlicht en in denk dat dat bij de meeste meterkasten het geval is.
Nee hoor, die meters hebben een eigen dataverbinding, doorgaans via een GSM/4G modem. Via de P1 poort kan je de meterstanden en actueel verbruik zelf uitlezen, maar dit is eenrichtingsverkeer; je kunt niets naar de meter sturen. Wat dat betreft volledig veilig :)
Oh, werkt dat goed in de kelder?
Ja hoor, maak je geen zorgen ;) Het modem af de antenne hangen ze dan wel ergens waar er wel bereik is, of ze verzinnen wat anders.
Hoe ik dat weet? Mijn vader installeert dit soort meetinstallaties, weliswaar meestal bij middel- en grootzakelijke klanten, maar de techniek verschilt uiteraard niet veel.
Lijkt mij meer aannemelijk dat men powerline gebruikt. Immers, anders ben je als netwerkbeheerder afhankelijk van KPN voor de komende 20 jaar.

2G/3G/4G lijkt mij meer voor private installaties, waar het bedrijf zelf wil meten/regelen.

Maar ik kan me best vergissen natuurlijk.
Anoniem: 455473
@Armin2 februari 2017 19:46
Ik heb gewerkt bij een energiemaatschappij, in Nederland zijn het GPRS modules.
Interesant. Als ik er eentje zou hebben, zou ik bijna eens gaan experimenteren met wat zilverfolie }>

Maar dat wil zeggen dat men dus de komende 20 jaar afhankelijk van KPN en diens 2G netwerk is. Lekkere vendor-lockin, want KPN kan steeds mooiere prijzen vragen voor dit antieke netwerk naarmate de tijd verstrijkt.
Er wordt wel eens getwijfeld aan vooral het dateverkeer van de meter naar de netbeheerder. De netbeheerder kan de meter wel op afstand instellen. De stroomleverancier heeft overigens net als de consument zelf alleen een uitleesmogelijkheid (via de netbeheerder).
Nee, dat is niet zo. Het KAN, maar is niet verplicht.
De slimme meter heeft voor mij wel een voordeel gehad, heb daardoor alles vervangen voor ledstrips.
Als ik keek wat het verbruikte met een lamp aan of de ledstrips was de keuze snel gemaakt, leuk om mee te spelen hoor wat je verbruikt en wat beter kan.
hmm, heb je geen meter voor nodig, gewoon ff logisch nadenken en op de verpakking kijken wat het vebruik is...
Als ik ergsen een 60 of 100 watt lamp indraai weet ik toch welke meer verbruikt? Ren ik toch ook niet naar de meter om te kijken of het wieltje harder (idd geen 'slimme' meter) draait bij de een of de ander 8)7
foxtrot81 is gaan meten, en heeft daar van geleerd (weten).

Ooit ben ik ook gaan meten. Heb geprobeerd om alles af te schakelen tot de meter stil staat. Moet je ook eens proberen. Wedden dat je een heleboel niet weet?!
Volgens mij staat er dat hij heeft gekeken, niet dat hij heeft gemeten. En het ging om lamp vs led, niet over wat er nog meer stroom slurpt.
strips? Zowat de slechtste leds die je op de markt kan vinden dus.
Niet in mijn ervaring , zou je het wat verder willen onderbouwen waarom dan ?
Vanwege de slechte koeling van dergelijk strips. Leds hebben een heatsink nodig.
Strips geven doorgaans slechts 70 lumen per watt of zo. En dat is minder dan een TL lamp. Goed gekoelde powerleds geven makkelijk 110-130 lumen per watt. Bijna het dubbele dus.

Strips worden standaard underpowered omdat ze anders heel snel stuk gaan. Het is decoratieverlichting. Geen functionele verlichting.
Scoop : De gebruiker gaat die meter betalen. Hoe dan ook.
Vandaag bestaat ons factuur uit 1/3 distributiekosten, 1/3e 'allerlei' taxen, en 1/3e stroom. De netbeheerder gaat dat sowieso doorrekenen.

[Reactie gewijzigd door Magnum1982 op 2 februari 2017 16:19]

Klopt, je betaald bijvoorbeeld bij Eneco en Nuon in Nederland voor het mogen gebruiken/huren van de slimme meter. Daarnaast ben je gerechtigd omwille de privacy deze meter te weigeren. Wat ik dan ook gedaan heb. Verhuis ik ooit naar een ander huis, eis ik een oude meter.
De mogelijkheid om te weigeren is niet omwille van privacy, want de slimme meter kun je ook off-line laten plaatsen waardoor deze geen verbruiksgegevens doorgeeft. Je mag hem zonder opgaaf van redenen weigeren.
Och dat is waar ook. Ik gooide het zelf alleen op privacy. En een uitgezette slimme meter laten plaatsen terwijl de oude precies hetzelfde doet is het vrij nutteloos. Waar ik me wel vreselijk aan stoorde, is de agressieve ondertoon van de brief van Eneco. Een monteur komen (dag/datum/tijd) uw slimme meter plaatsen. Als u dan niet aanwezig bent kunt u bellen naar (nummer) voor het maken van een nieuwe afspraak. Alsof je geen keuze hebt. Ik kan me niet herinneren dat ik ik er om gevraagd heb. En daarnaast moet ik zelf contact opnemen als ik het niet wil hebben? Dat heb ik dan ook niet gedaan, en de monteur persoonlijk verteld dat de meter ook nooit geplaatst zal worden.
Het enige onderdeel dat dan uitgezet wordt is de doorgifte van de meterstanden. Je kunt dan wel andere functies van de slimme meter gebruiken.
Ik heb hem overigens ook geweigerd. Ik hoef die andere functies niet.
Een oude meter eisen gaat je niet lukken vrees ik.
En je betaalt volgens mij gewoon voor infrastructuur, en niet éxtra omdat je toevallig een slimme meter hebt hanhen.
Eerste zoekresultaat bij mijn Energie leverancier:

Als u de slimme meter wilt laten vervangen door traditionele meter, vraag dan een meterwissel aan. Dit doet u door contact op te nemen met onze Klantenservice​. ​Ik zal dus altijd een "domme" meter laten plaatsen. Ik kan best zelf de boel uitlezen, wat ik al jaren doe. En de rest van de functies, zoals energie besparen werken voor mij toch niet. Wellicht de moeite waard als je op een budget zit, maar mij kan dat theoretische tientje per jaar gestolen worden.
Scoop: Ook voor je oude meter die er al 30 jaar hangt betaal je maandelijks. Dat ding heeft zich al tientallen keren terugverdient.
1/3? De laatste keer ik keek was het 45% distributiekosten. Stroom zelf is slechts 35% van de totale kostprijs.

De netbeheerder maakt op lange termijn ook winst met die meters. Ze hebben immers geen meterstand opnemers meer nodig die gemiddeld iedere 2-3 jaar ALLE meters in België moeten opmeten. Daar heb je toch een pak opnemers voor nodig + voertuig. Toch ook een besparing van makkelijk +8.000.000€ per jaar.
Wij hebben zonnepanelen, en toch uiteindelijk niet gekozen voor een slimme meter. Een voordeel konden ze niet noemen, en de mogelijkheid om genaaid te worden was het kleine beetje gebruiksgemak niet waard.
Inderdaad. Het zogenaamde 'salderen'* zou per 2020 worden afgeschaft. Dan loop je het risico voor je afgenomen stroom 21 cent per kWh te betalen terwijl je voor je opgewekte stroom 6 cent gaat vangen. (transportvergoeding etc. etc.) Bij een ouderwetse Ferrarismeter gaat die verrekening automatisch bij het terugdraaien. :)
In de Kamer wordt meen ik een dezer dagen gesproken om het salderen tot 2023 te laten doorlopen.
Maar ook daarna, loop je dus risico om lang niet uit te komen met je investering. Zelf spelen we ongeveer quitte bij 10 jaar. Meteen de leeftijd dat de omvormers meestal vervangen dienen te worden. ;(

* Op de jaarafrekening wordt eerst de geleverde stroom verrekend met de afgenomen stroom.
Denk je nu echt dat ze zo'n meter niet gaan verplichten met zonnepanelen? Zij weten ook waar er geld te rapen valt hoor. :)
Ach, als je huidige meter wordt vervangen wegens ouderdom of steekproeven dan is het ook over daarmee. Je mag dan kiezen of de meter op afstand uitgelezen mag worden of niet, maar je krijgt sowieso een digitale meter die opwekking en verbruik apart bijhoudt.
Eigen woning, dus ze hebben ons nog niet kunnen verplichten een nieuwe te nemen, zijn hier al wel geweest in de buurt
Dat zou kunnen, en je kunt het waarschijnlijk ook nog wel even uitstellen. Pin me er niet op vast, maar ik denk niet dat het veel langer dan een jaar of 5 zal duren eer je ook aan de beurt bent :) Ik kan me ook best voorstellen dat ze een ander (uiteraard hoger) tarief gaan hanteren voor het huren van een oudere meter.
Eigen woning heeft er niets mee te maken. Als je meter is afgekeurd, valt er niets meer te weigeren. Je kunt dan hoogstens aangeven dat de meterstanden niet automatisch doorgegeven mogen worden.
Het is een nutsvoorziening en daarom denk ik dat ze je zeker wel kunnen verplichten.
Sowieso hebben ze 1 belangrijke troef in handen: ze kunnen in het meest ultieme geval doorgaans buiten je huis je stroom afschakelen.
Het voordeel is dat je zelf ook kunt zien hoeveel je nu precies teruglevert. Bovendien weet je met een slimme meter dat hij voor teruglevering correct telt. Bij een ferraris is het maar de vraag of hij achteruit net zo hard draait als vooruit (voor terugleveren is hij niet geijkt). Daarnaast is er nog het voordeel dat je nooit meer thuis hoeft te blijven voor een meteropnemer. En als graag zelf je energieverbuik wil monitoren kun je gemakkelijk koppelen met de p1-poort.

Het idee dat je wetgeving tegenhoudt door je oude meter te laten hangen vind ik verder een beetje naief. Als salderen wordt afgeschaft, dan hangt er binnen no time overal een meter die teruglevering apart kan registreren. Of je komt in het donker te zitten, natuurlijk.
mijn omvormer heeft alle dagelijkse productie gegevens netjes online weer te geven, dus ik denk dat ik het simpele rekensommetje van gemmideld energie gebruik - opbrengst wel kan maken. het terugdraaien van de meter komt dan ook niet zo super vaak voor, meestal draait ie minder hard, of staat ie stil (de wasmachine draait vaak overdag. meteropnemers komen nooit langs hier.

ze zouden vast iets om kunnen gooien, maar tot die tijd doen we het nog lekker analoog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee