Weinig mensen weigeren slimme energiemeter

Het overgrote deel van de mensen die een slimme energiemeter krijgen aangeboden, accepteert die. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In het eerste halfjaar van 2012 weigerde slechts 2,3 procent.

Slimme energiemeterTussen januari en juli 2012 zijn op 120.000 adressen slimme meters aangeboden, zo schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Slechts 2,3 procent weigerde de slimme meter. 5000 mensen vroegen vrijwillig een slimme meter aan. De overheid verwacht dat er tegen het einde van dit jaar een half miljoen slimme meters zullen zijn geplaatst. Eerder werd nog uitgegaan van 450.000 geplaatste meters.

Met een zogenoemde slimme meter kunnen meterstanden automatisch worden doorgegeven. Ook krijgen klanten volgens de overheid meer inzicht in hun energieverbruik. De uitrol van slimme meters geschiedt momenteel bij wijze van proef. De proef duurt tot en met dit jaar. Volgend jaar wil de overheid beginnen met een grootschalige uitrol van slimme meters. Europese regels schrijven voor dat in 2020 minimaal 80 procent van de huishoudens een dergelijke meter moet hebben.

Vorig jaar uitte de Europese privacywaakhond EDPS kritiek op slimme energiemeters. Het zou mogelijk zijn om het gedrag van huishoudens in kaart te brengen. Ook ontdekten onderzoekers uit de Verenigde Staten dat energiemeters vrij eenvoudig ongemerkt op afstand uitgelezen kunnen worden, doordat de informatie die draadloos wordt verzonden niet is versleuteld. Eerder brachten Duitse onderzoekers aan het licht dat slimme meters kunnen prijsgeven naar welke tv-programma's mensen kijken.

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-02-2013 • 09:28

307

Reacties (303)

303
295
250
21
1
12
Wijzig sortering
Mijn oude meter was blijkbaar afgekeurd en moest vervangen worden. Toen ik niet snel genoeg een afspraak maakte ontving ik een brief die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Als ik niet snel een afspraak maakte zouden er maatregelen volgen. Dus hoezo weigeren? Als ze het willen krijg je gewoon een nieuwe meter, of je dat nu wilt of niet.
De meters worden afgekeurd door een aparte instantie. De netbeheerder is verplicht deze te vervangen. Er is een website waar je dit kan controleren, weet zo niet meer hoe het heet.
En daar hebben ze groot gelijk in, je bent namelijk geen eigenaar van de meter in je woning, dat is de netbeheerder.

Net als het energienet niet van jou is. Dus waarom de indruk zou bestaan dat je een nieuwe meter zou 'mogen weigeren' is mij totaal vreemd. Dat je er wat van vindt, dat mag natuurlijk.
Voor het installeren van een nieuwe meter moeten ze je huis binnen komen; dat mag je gewoon weigeren.
Dat klopt, en vervolgens kan de netbeheerder levering tegenhouden.

Het is dus een beetje een non-argument dat men niet je huis binnen mag :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 10:21]

Totdat de burgemeester voor de paar honderd weigeraars een machtiging afgeeft in het algemeen belang. En dan is het over met de pret.

En als je in een sociale huurwoning woont, kun je al helemaal je lol op. Als ze naar binnen willen om de meter te vervangen, doen ze het toch wel.
Nee, je bent wettelijk verplicht ze toegang te verlenen voor onderhoud en controles. En indien nodig komt de politie met de monteurs mee om dit mogenlijk te maken.
Ik ben zeker geen vervent tegenstander van het ding. Wat ik echter jammer vind is dat in presentaties en discussies vaak "vaag" wordt gedaan over de beveiliging en de ontstane kritieken.

Voorbeeld: enige tijd geleden heb ik een presentatie bijgewoond waar iemand van Liander een en ander vertelde de werking van het apparaat maar ook aandacht besteede aan waarom het apparaat wél veilig zou zijn. Hij gaf hierbij aan dat alle meters voorzien worden van een type beveiliging, dat maakt dat meters niet ongewenst gegevens uitlezen (of beter gezegd: aan de verkeerde doorgeven). Ook gaf hij aan dat deze beveiliging niet op afstand te wijzigen was, waardoor een kwaadwillende hier geen foute dingen mee uit zouden kunnen halen. Op de vraag uit de zaal wat er zou gebeuren wanneer de beveiliging toch werd gekraakt, werd simpelweg geantwoord "dat er meerdere typen beveiliging in het apparaat aanwezig zouden zijn".

Het principe van de vraag is echter: als de primaire beveiliging faalt (de sleutel raakt bekend, het is een zwakke versleuteling, etc), wat is dan het gevolg? Op afstand een sleutel of versleuteling bijwerken is niet mogelijk, dus dat betekent..... vervanging van de meters? Leven met het probleem? Anders....?

Toen dit geopperd werd, werd hier nauwelijks inhoudelijk op gereageerd en kwam het neer op "wij gaan er niet vanuit dat de beveiliging gebroken wordt". Nee, uiteraard niet! Zo hoort het en zo moet je denken. Maar als je écht met beveiliging bezig bent moet je ook vooraf nadenken over "what if" hij wél verbroken wordt. En dat is simpelweg niet bijzonder ondenkbaar. Misschien is ergens binnen het gehele ontwerpproces wel te veel bezuinigd, waardoor een minder veilige techniek het gehaald heeft in het uiteindelijke product (denk aan de OV-chipkaart). Of misschien zit er wel simpelweg een onverwacht lek in, dat onder speciale omstandigheden uit te buiten is? Of gaan de apparaten simpelweg langer mee dan oorspronkelijk bedacht waardoor er kwetsbaarheden aan het licht komen (Collisions for SHA-1 bijvoorbeeld)...

Wat ik overigens wel een pluspunt vond aan het verhaal was dat werd verteld dat het fysiek onmogelijk is om een soort "centrale uit", uit te voeren. De meter in kwestie accepteert geen uitschakelcommando's van buitenaf. Als dit inderdaad het geval is (en het is dus -fysiek- niet mogelijk) dan scheelt dat toch weer een doemscenario ;).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 10:21]

Ik werk in de 'slimme meters' branche, niet specifiek voor Liander, maar wel voor de nederlandse markt algemeen. Waarschijnlijk gaat het hier over DLMS meters die de Nederlandse spec implementeren (DSMR spec). Die specs zijn niet gesloten: google maar eens op DSMR, de eerste link is al een hit :-) Het DLMS protocol is géén gesloten protocol, ook al zijn de specs betalend.

DLMS ondersteund verschillende security levels die je kan gebruiken. Bijvoorbeeld het aanmelden op de meter kan gaan van plain text password (heb ik in Nederland nog nooit iemand zien gebruiken bij meters 'in the field'. Enkel voor lokale testen in het lab of zo) tot 2-way handshake authentication zonder wachtwoorden maar met 128 bit keys.

De communicatie zelf is ook encrypted met AES voor confidentiality EN authenticated om te garanderen dat er niet getampert is met data (replay attacks), en dat de data komt van wie we verwachten (authenticity) met AES-GCM.

Iedere meter heeft unieke keys en er kan zelfs gewerkt worden met session keys die vervallen na iedere communicatie sessie (zoals bij SSL bijvoorbeeld). Als er een key lekt kan via een master key (die nooit, in geen enkele vorm over het netwerk gaat) een nieuwe unieke key in de meter ingesteld worden.

Als AES gekraakt zal worden (wat ooit sowieso gebeurt) vrees ik dat je slimme meter wel je kleinste zorg zal zijn. Sowieso kunnen de meters vanop afstand een firmware upgrade krijgen (over hetzelfde beveiligde kanaal), dus als de spec niet meer voldoet qua beveiliging kan er een update komen.

Bij mij mogen ze gerust een slimme meter installeren, en ik zal zeker op m'n twee oren slapen.

[Reactie gewijzigd door flux_w42 op 24 juli 2024 10:21]

Gaaf! Dus zodra de beveiliging niet meer afdoende is kan een kwaadwillende partij de firmware in mijn meter vervangen? Dat is toch wat je zegt?
Ohja, en ik ga er vanuit dat uit kosten oogpunt geen nieuwe firmware (tijdig) ontwikkeld wordt om dit voor te zijn.

[Reactie gewijzigd door RoadRunner84 op 24 juli 2024 10:21]

Neen, dat is niet wat ik zeg. De firmware zelf is ook ondertekend en kan niet zomaar overschreven worden, enkel als je een correct certificaat hebt, wat enkel de fabrikant heeft. Tijdens het uitlezen van jou energieverbruik wordt trouwens ook de firmware gecontrolleerd. Stel dat je de firmware kan veranderen doet dat direct verschillende alarmbelletjes rinkelen. De firmware is uiteindelijk rechtstreeks verantwoordelijk voor jou factuur (lees: de inkomsten van de energie maatschapij): tamperen met de firmware kan fraude zijn en wordt goed gemonitord.

De meter zit trouwens via GPRS op een eigen VPN, in de meeste gevallen zelfs via een eigen APN, dus relatief goed afgescheiden van het internet. Als je het verbruik wil weten van iemand denk ik dat je beter af bent direct bij de energie leverancier in te breken ...

Ik weet dat alles (ooit) wel hackbaar is, maar het is niet zo dat er niet over de veiligheid van jou gegevens nagedacht is, zoals veel mensen hier suggereren ... persoonlijk denk ik net het tegendeel maar dat is natuurlijk mijn eigen mening :9

Wat me vooral opvalt is dat er veel dingen vertelt worden over slimme meters die gewoon ronduit verkeerd zijn (in Nederland toch). Dat er Amerikaanse meters zijn die data unencrypted verzenden, en dan nog 'over-the-air' voor iedereen vrij te ontvangen is onvergeeflijk.
Als AES gekraakt zal worden (wat ooit sowieso gebeurt) vrees ik dat je slimme meter wel je kleinste zorg zal zijn.

Met alle respect, maar dat is dus totaal het punt missen.

Bij 99% van de veiligheidslekken wordt nooit het protocol zelf gekraakt. Wat meestal gebeurt is dat er een bug gevonden wordt in de client (meter), of dat inderdaad een key lekt (en dat merkt men dan pas maanden later) of dat er op de server een kwetsbaarheid zit. Etc.

Overigens maakt ik me zelf niet zo veel zorgen over hacken. Immers, ik vind mezelf uiteraard super interessant, en belangrijk :Y) maar de meeste andere mensen zijn niet echt geintereseerd in mijn doen en laten inclusief stroomgebruik.

Als men automatisch huizen kan scannen, is het zoeken van vakantiegangers het ergste (maar overigens wel reeel risico) dat je kan overkomen.

Ik maak me veel meer zorgen over bugs die mijn rekening verprutsen. Telecomboeren verprutsen je rekening ook nog steeds met grote regelmaat. Slimme meters maken de klanten echter dom (onwetend) betreft veel van die fouten. Laat eerst maar eens een jaar of 10 passeren, zodat die energieboeren wat ervaring opdoen.

Een nevenprobleem is zonneenergie. Veel van die 'slimme' meters kunnen geen teruggave aan. En de energieadministratie van de energieboer ook al niet. Animo van hen om dit op te lossen is niet zo groot, al erken ik dat er langzaam bij sommigen vooruitgang in komt.
Mijn punt was dat ééns er een bug gevonden is, of AES niet veilig meer blijkt te zijn er wel mogelijkheid is om zo'n probleem op te lossen, ook bij slimme meters die eventueel bij jou of mij thuis hangen.

Veel meer kan je niet doen denk ik? Gebruik een veilig systeem, test alles goed voor je uitrolt qua security, en zorg dat je eventuele bugs nog kan fixen. Tenzij je een glazen bol hebt waarin je alles kan voorzien?

Ow, en de dag dat AES gekraakt is haal ik m'n geld van m'n rekening :+ denk ik ... geen idee eigenlijk :9 maar met m'n meter zal ik alleszinds niet inzitten O-) Dat is het probleem van de energie maatschappij.

[Reactie gewijzigd door flux_w42 op 24 juli 2024 10:21]

Mijn punt was dat ééns er een bug gevonden is, of AES niet veilig meer blijkt te zijn er wel mogelijkheid is om zo'n probleem op te lossen, ook bij slimme meters die eventueel bij jou of mij thuis hangen

Mijn punt was nu net dat de AES veiligheid mij niet zo boeit. Je kunt een super onveilig system maken gebaseerd op een super veilig protocol/standaard. De onveiligheid zit hem geheel in de zaak eromheen.

Dus AES kraken is irrelevant in deze discussie. Als mijn creditcard gehackt wordt, sta ik voor 0 euro garant per contractuele afspraak. Bij de stroomboer is er geen afspraak, want men neemt gewoon maar aan dat er geen hack of storing kan plaatsvinden.

Ik heb weinig vertrouwen in de stroomboeren in het opzetten van een veilig system. Er is weinig animo want de risico's zijn toch niet voor hen en ze hebben erg weinig ervaring.

De tijd zal het hen leren en dwingen, maar daar gaan vrees ik jaren overheen.

Goede beveiliging is duur en de stroomwereld is er tot nu juist een van vooral concureren op prijs.

Dat is het probleem van de energie maatschappij.

Welnu, die stuurt je gewoon je foutieve rekening waarna het probleem opeens wel jouw probleem is :+
Mijn punt was nu net dat de AES veiligheid mij niet zo boeit. Je kunt een super onveilig system maken gebaseerd op een super veilig protocol/standaard. De onveiligheid zit hem geheel in de zaak eromheen.

100% mee eens.

Ik heb weinig vertrouwen in de stroomboeren in het opzetten van een veilig system. Er is weinig animo want de risico's zijn toch niet voor hen en ze hebben erg weinig ervaring.

Een veilig systeem is sowieso belangrijk voor de energie leverancier. Eens je bijvoorbeeld de keys hebt kan je jou verbruik vervalsen een lagere waarden doorstuurt naar de leverancier. Fraude = probleem van de energieboer, en zal eerder de use case zijn van een veiligheids lek dan 'spionage' op iemands verbruik :9

De ervaring zit ook niet bij de energie bedrijven zelf, maar bij de bedrijven die niets anders doen dan slimme meters maken. Het klopt idd dat energiebedrijven niet echt weten waar de klepel hangt qua beveiliging, maar normaal laten deze dan een audit/keuring doen bij een extern keurings orgaan om te checken of ze waar voor hun geld krijgen, ook (en zeker de laatste tijd dan) op vlak van security.
Okee dat zijn de theoretische mogelijkheden.

Weet je ook of al die beveiliging ook echt (correct) gebruikt wordt 'in the field'?
Een van de problemen lijkt me dat medewerkers van de energie-leverancier zonder moeite kunnen zien wie er met vakantie zijn. Er wordt door de instanties gewaaschuwd voor het melden van je vakantie op social media, maar deze achterdeur staat wagenwijd open.

Andere beveiligingsissues zullen niet anders zijn dan bij andere apparatuur, zoals al door diverse personen hier is aangegeven.
Klinkt weer als een beetje 'kop in het sand'. Ik druf nu al te wedden, dat het gekraakt kan en gaat worden.

zolang het propritaire firmware is dat op zo'n meter draait met hun 'eigen slimme oplossingen' gaat het toch niet veilig zijn.

Maar ja, het moet eerst mis gaan enzo...
Zelfs als het niet gekraakt is gaat het mis. Ik heb er ook een (nieuwbouwwoning).

Op zich allemaal leuk en aardig, maar bv de watermeter is nog altijd "ouderwets".

Wat kan er nu zoal mis gaan: je krijgt oa een of ander nummer door wat moet kloppen met je meter immers aan de hand daarvan bepalen ze je meter. Er is GEEN manier om dit zelf te controlleren, dat nummer staat namelijk niet op de meter (wat je zou verwachten).

Hierdoor hebben ze hier alle meters één aders opgeschoven (en krijg ik dus de rekening van de buren etc etc). Nu hadden ze dit kunnen zien (brabant water viel namelijk op dat ze twee meters op één adres hadden), maar enexis en edinet (electriciteit en gas) hadden niks door. Dit heeft me 6 maanden gekost en nu is het (waarschijnlijk) opgelost.

Nu gaat dat hier vrij goed omdat je toch wat makkelijker op je computer kijkt etc. Maar zeker bij oudere mensen zie ik zoiets vele jaren verkeerd gaan zeker als er buren zijn die ongeveer dezelfde leefstijl hebben.

Dat is een practisch bezwaar. Immers bij een verkeerd geregistreerde ouderwetse meter geef je gewoon de stand door en dit gaat daarna altijd goed. Immers krijg je gewoon het verbruik van jouw meter door ongeacht op welk adres deze verwacht wordt.

Wat ik zelf ook erg jammer vind is dat ik deze meter zelf niet kan uit lezen. Al is het maar ter controle. Op de site van de netbeheerder inloggen, en dan kan je je actuele stand opvragen. Dan weet je meteen of alles nog goed zit.

De vraag is wat kan zo'n meter allemaal, naast dat ze precies je verbruik kunnen monitoren per minuut als ze willen zolang dit echt het enige is wat zo'n meter kan is er niet zoveel aan de hand. Al is het voor dieven natuurlijk wel interessant om hier toegang tot te hebben, immers kan je daaraan mogelijk zien of iemand thuis is of op vakantie is.(in ieder geval een indicatie krijgen).
naast dat ze precies je verbruik kunnen monitoren per minuut als ze willen
De enige die dat kan is je netbeheerder. De software die er achter zit ondersteund dit echter niet dus zal degene die dat wil doen zelf de volledige set aan software ervoor moeten schrijven.

De netbeheerder gebruikt een caching systeem waardoor de energie leverancier niet iedere minuut de gegevens kan opvragen (als ik mij goed herinner maximaal eens per uur). Vraagt hij vaker op dan krijgt hij de gecachete stand terug.

Voor dieven zou het interessant kunnen zijn. Echter is het voor dieven vele malen eenvoudiger om gewoon de huizen langs te gaan en te kijken waar er niemand thuis is. Tenzij je multimiljonair bent en in een gigantische vila woont is het misbruik van deze systemen door dieven slechts een theoretisch experiment wat in de praktijk geen waarde heeft.
Zonder toestemming van de gebruiker geeft de netwerkbeheerder maar één keer per vier maanden de stand door aan de leverancier.

Wanneer je dat wilt kan dat vaker. Vaker is dan op het moment één keer per maand, maar daar moet je al een formulier voor invullen.
En hoe kun je zelf controleren of die toestemming gehonoreerd wordt?
Dat verschild dan per netbeheerder want IK krijg 1x per 2 maanden (de oneven maanden) netjes een verbruiksoverzicht. Dus geeft Enexis (en het gas bedrijf) het 1x per 2 maanden door.
Totdat de hele meuk gratis op een torrentsite staat... De software is beschikbaar bij de ontwikkelaar van de meter, en dus gaat die vroeg of laat lekken... Kun je zelf zeker een firmware update doen om het lek te dichten? Ik denk het niet, want als dat kan is het hek helemaal van de dam.

(leuk, zo'n alternatieve firmware voor je slimme meter, die bijvoorbeeld teruglevering van zonneenergie registreert terwijl je helemal geen panelen hebt... Aan de andere kant: zo kun je wel fijn "sparen" voor zonnepanelen ;-) )
Je kunt de slimme meter eenvoudig zelf uitlezen door het uitlezen van de P1 poort, die op elke slimme meter (moet) zitten.

Er zijn diverse programma's icm apparatuur om deze uit te lezen.
Ja, dat is leuk en aardig. Maar het zou toch fijn zijn als consumenten de EIGEN producten kunnen uitlezen/resetten (hetzelfde geld voor auto's) dmv een standaard die (bijna) iedereen heeft. Bv bluetooth of usb kabel.
Gewoon een netwerkpoortje. Ding kan makkelijk een webservertje draaien waar een webinterface op draait met alle statussen en instellingen.

Oh wacht, er zijn al appraten die dit hebben. Het is dus gewoon al uitgevonden.
Precies, met een mooie button waar IK ZELF op kan drukken en die dan EENMALIG de stand doorgeeft aan de netbeheerder via INTERNET ipv via een of ander op afstand uitleesbaar protocol, met alle bijbehorende beveiligingsproblemen.

(moeilijk heh?)

Bovendien lijkt het me wel een veilig idee om de analoge meter te handhaven, of om zelf een eigen meter in serie te plaatsen, zodat de controleur gecontroleerd kan worden.
Of een ouderwetse teller of een lcd schermpje?
Helaas... mijn slimme meter uit 2008 heeft geen P1 poort. De regels waren in die tijd blijkbaar nog niet opgesteld. Wat voor mij geldt zal voor vele mensen gelden die rond diezelfde periode een nieuwbouwhuis hebben gekocht.

Wat nu te doen. Nieuwe meter aanvragen? Wat kost mij dat, en hoe lang zit ik zonder stroom?
Zonder stroom? Das een kwestie van minuten. Das de ene meter afkoppelen, verwijderen, nieuwe hangen en aansluiten. Hoe lang je moet wachten, daar kan alleen de netbeheerder op antwoorden.
kost ongeveer 80 euro voor gas en stroom.
Uhmm wat? Je kunt niet zelf je meterstanden zien?
Jawel, maar deze komen (hopelijk kwamen) op de rekening van de buren. Immers denkt de netbeheerder dat mijn meter daar hangt.
maarja, dat is toch met elke beveiliging.. Elke beveiliging is in principe onveilig, het moet eerst mis gaan voordat je verder kunt gaan kijken.. Je vergeet namelijk blijkbaar dat mensen steeds slimmer worden en computers steeds sneller (om te kraken). Plus het feit dat je altijd moet kunnen uitlezen, en zolang dat kan is het al per definitie onveilig...
Elke beveiliging is onveilig in de zin van "er bestaat minstens één string bis van eindige lengte die je ernaartoe kunt sturen om er data uit te krijgen" (dan heb ik het niet (alleen) over de sleutel, maar over de hele handshake; elke bit die ie verwacht kun je in principe goed gokken). Maar als de minimale lengte die je goed moet gokken vele honderden bits lang is (beter gezegd: een entropie heeft van vele honderden bits), dan is het extreem onwaarschijnlijk dat iemand er rottigheid mee uit kan halen.
Door extra maatregelen (bijvoorbeeld challenge-response) kun je ervoor zorgen dat één zo'n string maar één keer werkt, op één apparaat. Maar je kunt het bestaan ervan niet volledig voorkomen; anders kunnen de echte gebruikers er ook niet bij.

Dat gezegd hebbende, er is een wereld van verschil tussen openbare, goed geteste en (tot op heden) niet gekraakte algorithmen en een zelf-bedachte, "geniale" (en vaak zelfs "onkraakbare") algorithmen. Als ik bij die lezing had gezeten zou ik de vraag gesteld hebben "hoe werkt die beveiliging?". Als ze dat niet willen zeggen weet je eigenlijk al genoeg...
Dit soort meter moet een tiental jaren meegaan, het is immers niet de bedoeling om ze over 5 jaar weer te vervangen, dat kost een boel geld.

In veel huizen zijn meters die al 40 jaar meegaan of langer zelf en dat is dus ook zo voor de nieuwe meters.

Dat wetende moet je dus gewoon de vraag stellen, nu veilig maar wat over 5 of 10 jaar als de techniek verder is. Juist bij dit soort meters denk ik dat ze over x jaren wel gekraakt kunnen worden met alle gevolgen van dien.

Handig voor een inbreker te zien of er echt wel iemand thuis is, geen stroomverbruik is typisch niemand thuis. Ook de overheid kan leuk meekijken of je wel thuis bent. Het is informatie informatie en wat er allemaal mee gedaan kan worden moet je niet aan willen denken.
Handig voor een inbreker te zien of er echt wel iemand thuis is, geen stroomverbruik is typisch niemand thuis
Dit argument heb ik al vaker gehoord, maar ik verwacht niet dat dit gebruikt kan/zal worden. In een gemiddelde woning staat er altijd wel een koelkast aan of sluip verbruik van allerlei stand-by apparaten dus er wordt altijd wel stroom verbruikt. Een 'inbreker' kan hier niet aan achterhalen of dit een TV is die aanstaat of iets anders.

Daarbij, wanneer ik 's avonds in bed nog even op mijn iPad aan het surfen ben dan staat verder in huis alles uit, maar ik ben wel thuis. Er zijn genoeg andere situaties te bedenken waar je geen stroom gebruikt en toch wel thuis bent. Sterker nog, wanneer je zonne panelen hebt zou het goed kunnen dat je netto 'verbruik' nul is terwijl je wel stroom verbruikt.

Ook andersom, vaak als ik niet thuis ben laat ik wel een lamp branden. Ben ik dan wel thuis?

[Reactie gewijzigd door Fealine op 24 juli 2024 10:21]

Lol, zelfs met dat sluipverbruik is het wel te zien dat je niet thuis bent.
En een lamp werkt dan helemaal niet meer.

Ter vergelijking:
als ik niet thuis ben of op bed ligt is mijn verbruik rond de 72kwh met af en toe een piek naar 110 op het moment dat de koelkast of diepvries aanslaat.

Zogauw ik thuis kom en de knop omzet bij mijn stereo en de radio aanzet, dan wordt het rond de 180 en op het moment dat echt de boel aangaat (tv, ontvanger, verstrerker) dan gaat hij naar de 300.

Dus je kunt heel goed zien of iemand thuis is of niet.
poeheee.
dan heb je een hele dure energie rekening.
72x24x365=630720kWh per jaar.
kost ongeveer 132451 euro per jaar. }>
(en dan ben je niet eens thuis geweest.)

maar waarschijnlijk bedoel je Watt en geen kWh.
maar 30W voor een koelkast of vriezer is wel heel weinig dat is bij mij een factor 10 hoger.

maar goed als ik naar mijn eigen gegevens kijk van mijn huis.
filter ik er binnen no-time uit wanneer ik thuis ben of niet.
maar als ik dan kijk naar de gemidelde kennis van het nederlandse volk over energie, dan ben ik eigenlijk ook niet bang voor een inbreker die het wel begrijpt.(zeer kleine kans dat die bestaat)

als ik naar mijn eigen situatie kijk is de slimme meter alleen maar slim voor de netbeheerder, niet voor mij.
dat ding kan niet eens mijn eigen opwek fatsoenlijk meten.
(eigengebruik in huis word niet mee genomen door de slimme meter.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 24 juli 2024 10:21]

Ik ben geen electricien, maar uh:
dat ding kan niet eens mijn eigen opwek fatsoenlijk meten.
(eigengebruik in huis word niet mee genomen door de slimme meter.)
Komt niet erg vreemd op mij over. Het gedeelte van de energie die jij opwekt maar zelf weer verbruikt passeert de meter waarschijnlijk in het geheel niet - en derhalve kan ie het ook niet meten.

Maar misschien kan ie Jomanda overtuigen om terug te komen uit Canada ;), dan mag ie wel met recht slim heten daarna.
Dus je kunt heel goed zien of iemand thuis is of niet.
Je mist het hele punt hier. Juist wanneer je op bed ligt dan wel aan het slapen of aan het surfen op een iPad of whatever dan heb je alleen nog sluipverbruik maar ben je wel degelijk thuis.

Dus aan alleen sluipverbruik kan je niet zien of iemand wel of niet thuis is.
Een 'inbreker' kan hier niet aan achterhalen of dit een TV is die aanstaat of iets anders.
Aangezien deze meters zo nauwkeurig zijn is het zelfs te achterhalen naar welke zender je kijkt!
https://www.security.nl/a...kijkgedrag_consument.html

Daarnaast is het energiegedrag wel degelijk anders als je niet thuis bent. Of laat jij ook de wasmachine draaien als je met vakantie bent?
En daarom zolang het kan wil ik absoluut geen slimme energiemeter in huis, ze weten al meer dan genoeg, ze hoeven niet te weten wanneer ik naar bed ga of tv kijk of ga maar zo door.
M.a.w. leve de analoge meter. Digitaal is zeker niet altijd beter
Dit is geen kwestie van analoog of digitaal. Dit gaat over "slimme" meters, het is de extra functionaliteit die het probleem is. Niet het feit dat hij met nulletjes en eentjes werkt.
Aangezien de slimme meter bijhoudt wat je teruglevert (teneinde minder te kunnen uitbetalen dan een verbruikte KWh) gaat jouw argument niet op. Dit is dan wel weer een extra argument om de meter te weigeren. Het rendement van je investering in zonneenergie was drastisch beperkt...
Ik gok zo dat in de oude situatie alle opgewekte stroom door de meter ging (dus terug geleverd werd) en dat hij alle verbruikte stroom dus van het net aftrok.

Nieuwe situatie: opgewekte stroom wordt meteen intern verbruikt en passeert de meter niet alleen wat over blijft gaat het net op.

Dat geen onder aan de streep geen verschil. 10 geleverd - 10 verbruikt = 0, 0 geleverd (zelf verbruikt) -0 verbruikt (uit eigen opwek) = 0.

Enige probleem is wellicht dat je niet weet wat je opgewekt hebt, maar de meeste installaties die ik gezien heb komen zelf al met een berg metertjes.
Probleem is dat een huis-tuin-keuken-zonnepaneel-installatie geen buffer (accu-laad-installatie) bevat. Je kunt dus onmogelijk de stroom de je overdag opwekt zelf verbruiken terwijl je op je werk stroom uit de muur krijgt. Je MOET dus wel tereugleveren, krijgt daarvoor minder dan kostprijs terug, en mag 's avonds je televisie laten lopen voor het volle pond. Op dit moment gaat dat niet op, anders verkopen zo geen slimme meters meer. Maar reken er maar op dat als er een substantiele hoeveelheid slimme meters uit staat, dat je minder gaat krijgen voor een teruggeleverde KWh!
Een analoge meter loopt toch gewoon terug als je teruglevert. Dan hoef je helemaal niets te doen voor de verrekening...
Dit argument heb ik al vaker gehoord, maar ik verwacht niet dat dit gebruikt kan/zal worden. In een gemiddelde woning staat er altijd wel een koelkast aan of sluip verbruik van allerlei stand-by apparaten dus er wordt altijd wel stroom verbruikt. Een 'inbreker' kan hier niet aan achterhalen of dit een TV is die aanstaat of iets anders.
Onzin, een beetje goed geinformeerde dief kan dan ook kijken wat het sluimerverbruik is van een huis. Dus het verbruik dat geregistreerd wordt als er "niets" verbruikt wordt. Niemand thuis voor een uurtje is zo natuurlijk moeilijk aan te wijzen, maar niemand thuis voor een week wordt poepsimpel als je de historie van het verbruik erbij kunt halen.
Dit argument heb ik al vaker gehoord, maar ik verwacht niet dat dit gebruikt kan/zal worden.

Ik kan je verzekeren dat je het heel goed en accuraat kunt zien wanneer iemand op vakantie is.

Ikzelf heb met een 3 jarige proef meegedaan waarin men het energieverbruik (annoniem) mat en in een grafiek zette samen met je mensen in wijk. Zo kun je ook zien hoe je bent tov je regio met gelijke soort woningen. Best verhelderend.

Maar het is letterlijk schrikbarend moet simpel het te zien is wanneer je op vakantie bent. Je verbruikt echt maar een fractie van de stroom tov normaal.

Let wel, even van huis een avondje uit eten zie je niet, maar een week op vakantie zie je heel goed.

En ik installeer ook altijd tijdklokken voor de lampen etc. Het is echt koken, was/droger en TV, computer etc die factoren (!) meer stroom gebruiken als je wel vs niet thuis bent.

En met electrische boiler, verwarming, airco, etc wordt het nog erger.
Anoniem: 399807 @bbob18 februari 2013 19:19
Hoeveel garantie zit op die krengen? Er zit elektronica in. Sinds wanneer gaat dat langer mee dan 19 jaar?

Niemand kan me wijs maken dat deze meters 10 jaar meegaan.
Je kan electronica best maken dat het 30 jaar mee gaat (denk bv aan telefooncentrales die 20-30 jaar worden gegarandeerd). Je moet dan alleen de specifieke belasting van alle onderdelen omlaag brengen.
Dat mensen steeds slimmer worden is een misvatting. We hebben gewoon meer kennis verzameld. Het is misschien zo dat we gemiddeld minder slim zijn dan 2000 jaar geleden, omdat we nu meer uitvoeren dan creatief denken.
Het is niet alleen de beveiliging, maar ook wat ze kunnen doen met de data. Nu geeft Liander aan 6 x per jaar de meterstand uit te lezen, maar wie weet wat Liander gaat doen als de data geld gaat opleveren? Grote bedrijven zijn niet bezig met mijn privacy, en handelen ook niet in mijn belang. Daar zal je zelf voor op moeten komen.

Verder verbaast het mij niet dat er zo veel huishoudens de meter geaccepteerd hebben. Ik heb bij Liander aangegeven dat ik een "domme" meter wilde die ook retour kon leveren en geen behoefte had aan hun slimme variant. Dat was geen probleem. Vervolgens krijg je de monteur op de stoep die een verhandeling van een kwartier aangaat over de voordelen van een slimme meter. Dank je de koekkoek dat menigeen onder dergelijke 'groepsdruk' zich door de technobrabbel laat ompraten en alsnog voor de meter gaat: "ik kan de telemetrie voor u uitzetten hoor, en die kan niet op afstand aangezet worden" :/ Nee dank je feestelijk. Het is wel goed voor de statistieken van het aantal geplaatste slimme meters ;)

@Menesis: Je kan voor eigen verbruik beter gebruik maken van een Wattcher / Youless, of, als je in detail wilt gaan, Plugwise. Dan heb je het in eigen beheer en kan je zelf bepalen wat je met de data doet.

[Reactie gewijzigd door Ravhin op 24 juli 2024 10:21]

Jij kaart hier wederom de grote vraag aan: Kan die slimme meter ook terugdraaien bij stroomlevering?

Ik zie dat toch steeds niet terugkomen in berichtgeving over dit onderwerp terwijl dit toch een heel duidelijk en 'hip' onderwerp is met de zonnepanelengeneratie. Zit die slimme meter er eenmaal in, dan denk ik niet dat je zo weer een andere krijgt als die meter ongeschikt voor stroomretournering is.

Ook hetgeen kevinp aankaart: Geen serienummer op het apparaat of de mogelijkheid om de standen zelf te controleren baart zorgen, dergelijke problemen oplossen lijkt mij toch een prioriteti en je eigen gegevens online op kunnen vragen en inzien is toch ook iets van deze tijd.

Dan is er natuurlijk nog de vraag: Krijg je een keuze in apparaat? of is er toch maar stiekem één versie?
Er zitten 4 telwerken in, 2x stroomlevering (laag/hoog, bij afname enkeltarief worden ook beide telwerken gebruikt) en 2x teruglevering (laag/hoog, idem verhaal).

Als je de P1 poort uitleest kun je dit goed volgen.

Deze poort geeft elke 10 seconden de meterstanden door, die van gas wordt elk uur (iets over het hele uur) uitgelezen door de meter.

Mijn huidige uitlezing:

PowerUsage=0
PowerSolar=600
GasUsage=33986
M1=46849
M2=30289
M3=10081
M4=1759

[Reactie gewijzigd door The Wizard op 24 juli 2024 10:21]

En hoe lees je de meter uit als deze defect is geraakt door bv blikseminslag ? waardoor er niks meer uit te lezen valt.?

Dat is nu het mooie van de oude meters, wat er ook gebeurd je kan ze altijd exact uitlezen waar ze gestopt zijn en het verbruik tot dat moment is geweest..
Hetzelfde principe is er voor digitale horloges en echte horloges. Want vertel me eens hoelaat was het toen je digitale horloge leeg was.?

En tuurlijk is dat perfect geregeld hoor door de beheerder, ze rekenen dat zo uit maar is altijd in jou nadeel zelfs als je laat zien dat een berekening niet goed is door zelf goed te administreren kwa verbruik...
Bij een analoge meter heb je geen enkel probleem van welke aard dan ook als er storing is en is altijd uitleesbaar zelfs zonder stroom en doe dat nu maar met die digitale.

Digitaliseren is niet per definitie vooruitgang, analoog is niet ouderwets. analoog is vrijwel altijd ook degelijkheid en betrouwbaar. Digitaal is veel te storingsgevoelig.
We hebben al de laatste jaren te maken met steeds meer stroomuitval tov van vroeger, we willen zo graag digitaal maar vergeten even wat als...... de storingen zijn dan wel korter dan vroeger -duurde langer voor een medewerker tov van nu met gsm ect- maar zijn er dus wel meer en meer.
1 simpel pulsje ergens op een plek wat je niet wil en een schakelaar gaat trippen en hopla storing... die goeie oude vertrouwde doet dat niet derhalve kan die storing simpelweg nooit optreden..
Sommige dingen moet je dom en simpel houden voor een betrouwbare werking.
De digitale geeft om de x tijd de standen door aan de netbeheerder. Dus al zou hij kapot gaan door blikseminslag, dan weten ze nog wel vrij goed wat je standen waren.
1x per 2 maanden bv

En wat was nu jou verbruik in die 2 maanden.?

Juist een schatting die hun maken en waar ze niet van af zullen wijken ook al kan jij met exel grafieken en waarden exact tot die dag verbruik aanleveren..

Als je een willekeurig verbruik hebt valt schatten niet mee hoor, bij mij zaten en zitten ze er elk jaar weer naast en dat al jaren lang.
Zo wilde men destijds niet geloven dat ik 6000Kwh zou verbruiken in een jaar, na het jaar bleek dit toch te kloppen met 6025Kwh verbruik, 25 meer dan ik van te voren had aangegeven...

Ik weet mijn verbruik per dag vrijwel exact, ga ik op hun cijfers af zal ik altijd meer verbruiken.. Dus wat zou er gebeuren als die meter stuk gaat.? Het zal altijd in het nadeel van de klant worden terwijl die er niks aan kan doen dat de meter stuk ging, en niet meer uit te lezen is. En dat zal je met de analoge meter nooit hebben.

Oh wacht dat is dus de gelegenheid om de meter dagelijks uit te lezen.. of meerdere keren per dag, kan de klant mooi zien wat zijn verbruik is. Maar dat weten we wel heb ik hun niet voor nodig en die gegevens gaat men hoe dan ook meer mee doen dan ik wil. Bezwaar is niet mogelijk bla bla......

Vrij goed is niet exact, maar dat is geen bezwaar blijkbaar, moet jij eens doen door die rol om te draaien dan zegt men nee meneer het moet exact...
En tuurlijk is dat perfect geregeld hoor door de beheerder, ze rekenen dat zo uit maar is altijd in jou nadeel zelfs als je laat zien dat een berekening niet goed is door zelf goed te administreren kwa verbruik...

Dit geeft de kern aan!

Als ze weer over een slimme meter beginnen, vraag ik altijd, wat is voor mij het voordeel. Behalve dan vaak geklets over beter inzicht over mijn verbruik en het niet meer de stand hoeven doorgeven, komt men niet verder.

Echter mijn stand geeft ik al enige jaren via internet door, en mijn verbruik kan ik ook meten op andere wijze als ik echt wil. En veel van die slimme meters geven niet of nauwelijks extra mogelijkheden voor de gebruiker zelf.

Het risico echter is volledig bij mij. Gaat dat ding kapot, is er een software fout, een registratiefout waardoor ik d erekening van de buren krijg, etc etc betaal ik de prijs en mag ik uren een door 0900 nummer bellen om hun fout te herstellen.

Overigens ontgaat mij ook het voordeel voor henzelf vaak. Men kan makkelijker de standen doorgeven? Goed, maar dat kan ook al 10+ jaar met 'domme' meters. Een automatische stand doorgever maakt een gewone meter nog niet 'slim'.

In mijn Amerikaanse woning heb ik ook een antieke draaschijf, maar die geeft ook al lang automatisch de stand door!

Er zijn al jaren geleden 'push' systemen bedacht die om de X tijd de stand doorgeven naar een vaste server, vast adres of naar de regio-verdeler. Waarom moet het een 'pull' systeem zijn met alle veiligheidsrisico's die daar bij horen?

Zelf verdenk ik overigens geen complot of zo, maar meer gewoon drammerigheid. Men heeft in het in het hoofd dat dit handig is, nieuwer en dus beter is, kosten bespaard, etc en dus moet het uitgerold worden.
Wat betreft de beveiliging: Als Liander zijn zaakjes op orde heeft gebruiken zijn (volgens DSMR 4) keurig de beveiligde versie van het DLMS protocol om de meters uit te lezen. Deze beveiliging is (mits juist geimplementeerd) behoorlijk pittig. Het gebruikt onder andere AES-GCM, en elke meter heeft een eigen key. De communicatiesleutels worden daarnaast ook regelmatig vervangen. Wat dat betreft weinig om je zorgen om te maken. Er zijn ook (wettelijke dacht ik) eisen aan de backoffice kant van het systeem. De sleutels moeten bijvoorbeeld zijn opgeslagen in op een apparte cryptoserver (ik geloof met een HSM).

Mocht het iemand lukken om een sleutel uit een meter te krijgen (waar je toch echt fysiek toegang tot het ding zelf nodig hebt), dan hebben ze slechts controle over 1 meter. Dit is absoluut niet haalbaar om op massaschaal uit te voeren. Bovendien, als iemand in je huis binnen is zijn er veel ergere zaken die hij kan aanrichten.

Voor de huis-tuin-en-keuken hacker is de GPRS APN + alle voorzieningen zoals VPNs etc al een hele klus om doorheen te komen.

Natuurlijk kunnen ze nog steeds inbreken op de backoffice en de backoffice zelf alle meters de opdracht laten geven om te disconnecten. Aan dit soort scenario's wordt zeker gedacht, bovendien is dat niet heel anders dan bijvoorbeeld het risico dat een heel substation 'gehackt' wordt.
SA007 Moderator Tweaking @metaal18 februari 2013 11:18
Het is aan de aanbieders totaal vrij om te kiezen welke meters met welk protocol ze plaatsen.
Als ze slim zijn kiezen ze hiervoor iets met AES ofzo, maar daar zit totaal geen verplichting achter.

De norm voor electriciteitsmeter gaat tot de eerste locatie waar je de meterstand kan uitlezen, met andere woorden tot het LCD scherm op de meter, alle andere vormen van communicatie hoeven geen beveiliging te hebben.

De energiemeterproducent moet 'beloven' dat de stand op het schermpje altijd klopt en voor de rest kan hij aankloten waar hij zin in heeft, daar komt het in de norm op neer.
Ik weet niet hoe het precies wettelijk / juridisch zit, maar volgens mij is de DSMR aardig verplicht voor slimme meters. Er zullen vast wel mazen in het net zitten waardoor netbeheerders 'oude' DSMR 3 (of eerder) meters mogen plaatsten, maar ik heb begrepen dat alle nieuwe slimme meters aan DSMR 4 moeten voldoen.
Die beveiliging zal echt wel gekraakt worden. Zeker als overal zo een ding thuis staat. Een hacker heeft alle tijd om te prutsen en hier zichzelf enigszins mee te verrijken (en zijn omgeving).
Anoniem: 434945 @n00bs18 februari 2013 10:10
Er zijn zat hackers die t voor hun plezier doen dus zelfs als er geen financieel gewin uit gehaald kan worden zou het mij verbazen moest hij niet gehacked worden
Wat ik overigens wel een pluspunt vond aan het verhaal was dat werd verteld dat het fysiek onmogelijk is om een soort "centrale uit", uit te voeren. De meter in kwestie accepteert geen uitschakelcommando's van buitenaf. Als dit inderdaad het geval is (en het is dus -fysiek- niet mogelijk) dan scheelt dat toch weer een doemscenario.
Misschien ben ik te achterdochtig, maar ik vraag me dan gelijk af:
1. Wat is hun definitie van "buitenaf" ? is dat van buiten de meter of van buiten hun complete beheersysteem ?
2. Het ding "accepteert" geen "centrale uit" commando's. Dus er zitten wel commando's in om het ding uit te zetten ? Wat gebeurt er dan als het ding gehackt wordt.?
Wat mij betreft moet de meter helemaal de mogelijkheid niet hebben om de stroom te onderbreken. Dat is een functie van de hoofdschakelaar.

Overigens, wat hacken betreft, dat lijkt me niet het grootste gevaar. Het grootste gevaar is de berg data die het elektriciteitsbedrijf verzameld welke misbruikt kan worden. Het lijkt mij veel waarschijnlijker dat criminelen iemand binnen het elektriciteitsbedrijf omkopen om tips te geven over mensen op vakantie dan dat ze daarvoor het systeem gaan hacken.

En wat betreft keuze. Die heb je niet. Als slechts 2.3 procent die meter niet wil, dan krijgen ze hem toch. Heel eenvoudig, iedereen krijgt die nieuwe slimme meter "gratis", dus dat gaat min of meer vanzelf, maar probeer maar eens in een nieuw huis een bestaande slimme meter voor een domme meter te laten vervangen. Dan mag je de hoofdprijs betalen, als ze als niet domweg weigeren.
Who cares? Alsof er echt iemand is die voor je deur gaat liggen om je energiemeter uit te lezen. Wat moeten ze daarmee?
Goed stuk Eagle Creek, helder.
Er zit nog een hele andere maar aan dan alleen de veiligheid door het uitlezen door derden. tegenwoordig wordt geen mogelijkheid onbenut gelaten om allerlei zaken als opsporingsinstrument van justitie te gebruiken. Dat gaat natuurlijk met allerlei heel nobele motieven, maar het eindresultaat is dat we in een wereld tercht komen waar de STASI zijn vingers bij afgelikt zou hebben. Bovendien doet dit soort ontwikkeling het vermoedden rijzen dat er aan het eind van de rit iemand is die hier financieel nadeel bij gaat hebben. Dat is de heer J.Lul en dat zijn wij in feite allemaal. Door het verzamelen van gegevens zullen de energiebazen met uitgekookte "producten"komen waardoor we uiteindelijk meer zullen gaan betalen -mark my words-
Heb je de reclames wel eens gezien voor deze apparaten ?!
Blijmoedig, vrolijk, vrivrool, humoristisch etc.
Het apparatus word in de markt gezet als handig, fijn, prettig, informatie bevredigend, gemak dient de mens.
Vakkundig word het als de onschuld zelve gebracht terwijl het apparaat in potentie een speeltuin is voor kwaadwillenden !
Aangeboden?

Dat ding kwamen ze installeren en als je hem niet wilde moest je zelf 75 euro betalen voor een andere meter en de installatie kosten hiervan.

offotpic: blijf ik het raar vinden dat ik 20 tot 25% meer verbruik na installatie van de nieuwe meter. Mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt bij deze nieuwe meters.
Nog beter, als je zonnepanelen overweegt blijf dan uit de buurt van die nieuwe meters!

De nieuwe meters zijn namelijk ook in staat om apart van je verbruik je teruglevering te meten die een lager vergoeding heeft als het tarief wat betaald voor het gebruikt.

Normaal (als je bijvoorbeeld thuis bent) verbruik je de energie die je opwekt zonder daarover extra kosten te betalen. Mocht je op vakantie gaan in de zomer en je dus een overschot krijgt begin je terug te leveren, een oude meter draait dan gewoon terug, dat is een 1:1 aftrekking op je jaar rekening terwijl een nieuwe meter heeft een verkooptarief... (3x raden en kop m zelf in)

Ik heb een eigen meter bijgeplaatst, kost zo'n 80 euro en aan mij domotica systeem gehangen, en kan hetzelfde... als je nog niet zo'n systeem zoals een Vera of Homeseer heb dan ben je wel "iets" meer kwijt.
Je mag gewoon salderen, dwz je krijgt hetzelfde voor je teruggeleverde energie als wat je afneemt, tot een max van 5000 kWh en tot de hoeveelheid die je afneemt.

Dus:

Je verbruikt per jaar 2000 kWh
Je ZP produceren 2500 kWh

2000 kWh van je ZP krijg je volledig terug tegen hetzelfde tarief wat je afneemt
500 kWh krijg je de kale stroomprijs voor

Dus als je je ZP afstemt op je verbruik zit je in principe altijd goed.

Een ferraris meter is het handigst als je die hebt, gewoon laten hangen, automatische saldering. Heb je al een digitale meter, dan maakt het geen verschil met een slimme variant.
Maar je zit wel aan een limiet van 5000 kWh teruglevering per jaar. Als je een warmtepomp hebt en een grote zonne-energieinstallatie wil aanleggen om een verbruik van bijvoorbeeld een elektriciteitsverbruik van 7000 kWh per jaar te compenseren ben je veel beter uit met een oude meter. Die van mij hangt er al sinds 1973 en zal ik met hand en tand verdedigen ;) .
Technische is dat zoals het Duitse Systeem van Zonnepanelen energie productie.

Daar kent men het principe niet van teruglopende meters. Wat je produceert word gemeten via een aparte meting, en wat je verbruikt idem. Voor ieder geproduceerde KwH, krijg je x euro ( zou dat eens moeten opzoeken hoeveel het weeral was ). En dan word je rekening "samengesteld" van je verbruik & je productie ( volgens hun tarieven natuurlijk ).

Moet je grondig mee opletten. Men haalt ook andere foefjes uit in Duitsland.

Voorbeeld Afval ophaling kost je 170€ / jaar, voor 12 "gratis" omhalingen ( 120L tonnen voor grof vuil ). Nu, als je als gezin weinig afval produceert betaal je ... nog altijd 170€ / jaar. Het maakt niet uit of je 6 maal een ophaling hebt, of 12 maal.

Dom want je hebt geen enkel voordeel. Milieu bewust zijn? Compost bak gebruiken. Who cares. Gewoon zorgen dat je je tonnen opgebruikt ieder jaar. Je betaald er toch voor nietwaar. Daartegenover, is de plastiek / papier ophaling wel gratis. Is eigenlijk een tegenovergestelde logica...
Technische is dat zoals het Duitse Systeem van Zonnepanelen energie productie.
Nope!

In Duitsland krijgt de zonnepaneelbezitter maandelijks een voorschot van het energiebedrijf, dat voorschot wordt bepaald door de geschatte jaaropbrengst van de zonnepanelen. Nu is die vergoeding 0,1639 euro per kWh.
Het eigen verbruik wordt op de oude manier afgerekend.

In Nederland wordt er gesaldeerd tot minimaal 5000kWh maw verbruik en teruglevering wordt 1:1 met elkaar verrekend
Is de jaarlijkse teruglevering hoger dan het verbruik dan krijg je over het verschil een vergoeding en dat is meestal de kale kWh prijs (+/- 0,08 euro per kWh).
Is de jaarlijkste teruglevering lager dan het verbruik dan betaal je over het verschil de normale kWh prijs.

In tegenstelling tot Nederland is het in Duitsland wel interresant om meer dan je eigen verbruik terug te leveren.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 10:21]

De nieuwe meters zijn namelijk ook in staat om apart van je verbruik je teruglevering te meten die een lager vergoeding heeft als het tarief wat betaald voor het gebruikt.
Je krijgt alleen geld terug als je per jaar meer teruglevert dan verbruikt, en vaak is dat de kale stroomprijs*, maw excl BTW en energiebelasting.

Tot 5000kWh* per jaar wordt er gesaldeerd, maw de teruglevering wordt 1:1 verrekend met je verbruik.

Daarom is het belangrijk dat je in Nederland een zonnepanelen installatie afstemt op het verbruik!

*Sommige energieleverancier betalen meer dan de kale stoomprijs en/of hebben een hogere salderingsgrens

Mooi overzicht: Terugleververgoeding energie van zonnepanelen

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 10:21]

Mijn gevoel zegt dan dat de maatschappij besloten heeft de schakel-tijden voor het nacht-tarief in de nieuwe meters veel ongunstiger af te stellen dan in de oude meters. Een trucje wat al vaker is uitgehaald bij de vervanging van meters. Als ze het pas om 22:00 laten ingaan i.p.v. om 20:00, schiet je rekening omhoog.
Omschakelen meter gebeurt door middel van een frequentie op het net.
Heeft niets met de meter te maken.
Slimme meters niet, die hebben ingebouwde klok met een kalender (feestdagen, weekends, ...). Een slimme meter switcht zelf tussen dag en nacht tarief, afhankelijk van de configuratie van jou energie leverancier. Ik zou toch eens klagen als je weet dat dit verkeerd gebeurt :s
De meter schakelt niet op tijden over maar dat gebeurd door middel van een puls die wordt verstuurd. In een groot deel van nederland is dit trouwens pas tussen 23:00 en 7:00 laaf tarief en in een ander deel van 21:00 tot 7:00 (daar is het laag tarief dus ook iets hoger dan in het andere deel)
Moet dat wel in het contract zijn aangepast anders kun je ongetwijfeld je geld terughalen.
Liander biedt je die apparatuur kosteloos aan wanneer je huidige meter aan vervanging toe is.
Vanaf januari 2012 vervangt Liander de energiemeter door een slimme meter in huizen waar de huidige energiemeters of de leidingen aan vervanging toe zijn. Ook in nieuwbouwwoningen komen slimme meters. De plaatsing is hier gratis. U krijgt vanzelf bericht wanneer in uw wijk de meter wordt vervangen. Het kan zijn dat u pas over een aantal jaren aan de beurt bent. (Bron)
Plaatsing is gratis zolang het gepland is. Wil je eerder, betaal je.

Wat op zich krom is, want ik maak het voor hen makkelijker. Ze moeten alleen een monteur anders inplanne, maar dat lijkt me niet zo veel werk dat de 72 euro goedgepraat wordt.
Plaatsing is gratis zolang het gepland is. Wil je eerder, betaal je.

Wat op zich krom is, want ik maak het voor hen makkelijker. Ze moeten alleen een monteur anders inplanne, maar dat lijkt me niet zo veel werk dat de 72 euro goedgepraat wordt.
Jij ziet het grotere plaatje niet altijd.

Meters vervangen wordt in massa gedaan, rijdt er één of twee busjes met monteurs + 25 meters, en worden de huizen één voor één aan en afgekoppeld.
Dat is voor de installateur goedkoper dan één busje, één monteur op een héél andere plek, aangezien er ook reistijden en werkuren gerekend moeten worden

Dan is die 75€ nog maar een schijntje ...
Het gaat er juist om dat, als je een niet-slimme meter wil, je moet betalen voor het laten installeren voor een 'domme' meter...
Feitelijk geven ze dus een boete als je geen slimme meter wil.
Ik geloof dat deze 'slimme' meters zowel de P (actief vermogen) als Q (blind vermogen) meten, oude meters registreerden alleen het actieve vermogen.

Blind vermogen ontstaat bij het gebruik van veel apparatuur, maar met name bij het gebruik van veel LED- en spaarlampen (met nadruk op de LED lampen).

Meer info:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cos_%CF%86-compensatie

[Reactie gewijzigd door NasICT op 24 juli 2024 10:21]

quote: NasICT
Ik geloof dat deze 'slimme' meters zowel de P (actief vermogen) als Q (blind vermogen) meten, oude meters registreerden alleen het actieve vermogen.
Geloof ;(

Elke kWh-meter die voor handelsdoeleinden wordt gebruikt moet aan de IEC1036 voldoen. Dus een kWh is altijd kWh en geen kVAh of iets daar tussenin.
offtopic:
Natuurlijk zijn er ook meters die het blindvermogen en piekverbruik registreren; grootverbruikers kunnen de netstabiliteit behoorlijk verslechteren. Die betalen naast de kWh-prijs ook een boetetarief voor blind- en piekvermogen. Maar dat is helemaal niets nieuws
quote: Vayra
Oude meters (met telwielen) gaan vaak trager lopen naarmate de tijd vordert.
Niet altijd. Soms gaan ze door het geleidelijk demagnetiseren van de remmagneet juist te veel aangeven. Maar degenen die, na vervangen van de meter, minder gaan betalen hoor je niet zo vaak klagen }:O
quote: Vayra
Omdat ze digitaal zijn, hoeven ze niet geijkt te worden.
Een beetje kort door de bocht. Natuurlijk worden ze af-fabriek geijkt.
Alleen is de lange-termijndrift van de meetweerstanden en de referentie van de A/D converters van een heel andere orde dan demagnetisatie en stroperig wordende smeerolie in de elektromechanische meters.

Desondanks is controle beter dan vertrouwen }>
Niets verhindert je om ook een eigen geijkte meter te (laten) plaatsen en de waarden onderling te vergelijken!
Ik zou het bijna vergeten. Er gaan inderdaad al enige jaren ideeen op om ook 'blind' vermogen te gaan afrekenen.

Dat dat momemteel ook al lang betaald wordt (verrekend in transportkosten en actief vermogen) vermeld men dan niet.
Oude meters (met telwielen) gaan vaak trager lopen naarmate de tijd vordert.

Het kan dus heel goed dat je nieuwe meter gevoelsmatig 'sneller loopt' maar dat betekent dus eigenlijk dat je oude meter te oud was en geijkt moest worden.

Ook dat is een grote reden om de nieuwe AMR meters te plaatsen. Omdat ze digitaal zijn, hoeven ze niet geijkt te worden.

Wat betreft beveiliging en het uitlezen op afstand; zoals gezegd er zijn talloze manieren om vast te stellen of iemand van huis is, en dat kan echt makkelijker dan door een AMR meter te hacken. Een keertje inloggen op Facebook bijvoorbeeld.

Over het algemeen is de AMR meter helemaal geen verkeerde ontwikkeling. Want ook al is hier op tweakers iedereen aardig bij de pinken, heel veel mensen geven niet, te laat, of verkeerd de meterstanden door. Zoals een gasstand met 9 cijfers (rode cijfers achter de komma mee doorgeven) of gewoon een meterstand van drie maanden oud.

Wat ook gebeurt: men vergeet bij een verhuizing de meterstanden door te geven of gewoon uberhaupt jaar op jaar, waardoor na drie jaar de monteur de stand opneemt en dat resulteert in een jaarnota van duizend euro. Is dat uitzonderlijk? Minder dan je zou denken... Mensen zijn enorm domme schapen wat betreft bewustzijn mbt energieverbruik.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 13:12]

Ook dat is een grote reden om de nieuwe AMR meters te plaatsen. Omdat ze digitaal zijn, hoeven ze niet geijkt te worden.
Pardon? Als hij digitaal is kan hij zijn maatstaf automagisch uit de lucht plukken?
Deze meters moeten natuurlijk ook geijkt worden, maar deze zullen niet door slijtage verlopen.
Zou je denken, waarom moeten de laserguns van de politie dan een ijkmerk hebben wat niet langer dan X jaar geleden is ?

Die zijn toch ook digitaal ?
een kilometer blijft een kilometer zou je zeggen ...
75 Euro ? dat is nog niks! Bij Nuon ben je minimaal 149,- euro kwijt.
Nee, de metervervanging op verzoek kost ongeveer 72 euro, dit is een wettelijk maximum. (Alleen bij een slimme meter plaatsing).
offotpic: blijf ik het raar vinden dat ik 20 tot 25% meer verbruik na installatie van de nieuwe meter. Mijn gevoel zegt dat er iets niet klopt bij deze nieuwe meters.
Die meter gebruikt zelf ook stroom. Als het via 3G werkt, is het volgens mij vergelijkbaar met continue een extra telefoon aan de lader te hebben hangen. Een extra 25% zal het niet zijn, maar ik denk dat de aanwezigheid van die meter op zichzelf al een paar euro per jaar kan kosten. Maar goed, dat zal de energiebedrijven natuurlijk wel goed uitkomen. Kost hun minder mankracht om standen te controleren, en ze kunnen meteen meer energie verkopen..
:r
De slimme meter gebruikt natuurlijk energie, vraag is of de energie die de meter verbruikt voor of na de meter word afgenomen. Al maakt het natuurlijk niet echt uit, je moet het uiteindelijk toch betalen.

Trouwens, de analoge draai schijf verbruikt ook energie, immers het rond draaien van het telwerk kost ook gewoon energie.
Indien je geen vertrouwen hebt in de meterologische software van de meter (de software die volgens de ijkwet moet werken), kun je altijd een ijking aanvragen bij je netbeheerder. Deze kijkt dan of de meter wel correct meet.
En smeert je meteen een nieuwe, slimme energiemeter aan ;) 8)7
Komt waarschijnlijk dat de nieuwe meter nu blind vermogen gaat meten.
dat zou een verhoging van 25% moeten zijn.
Ik vraag me zomaar af hoeveel mensen er zijn die echt serieus naar hun verbruik gaan kijken als ze een slimme meter hebben. Je kunt ook zonder slimme meter nadenken over je verbruik. Gaan mensen dadelijk ineens stoppen met TV kijken omdat ze zien wat dat per uur kost? Gaan mensen nu ineens wel ledverlichting plaatsen? Ik denk dat degenen die zo'n meter zouden gebruiken voor het in kaart brengen van hun verbruik nu (dus zonder slimme meter) al goed nadenken over hun verbruik en uit eigen beweging al op zuinigheid en efficiency van apparaten letten. Het gaat om bewustwording en bewustwording ga je niet in de hand werken door het plaatsen van een slimme meter. Je moet er wat mee doen.

Ik zie nauwelijks of geen voordelen van een slimme meter. Ik zie wel mogelijke risico's en nadelen. Zo vind ik de beveiligingsproblemen en hoe hiermee door bedrijven als Liander mee wordt omgegaan onacceptabel. Er is een risico, meters kunnen worden uitgelezen en dus is dat een risico. Criminelen zullen dit gaan uitbaten, zeker weten. Voorts is er dan nog het verhaal van de meter zelf. Deze gebruikt stroom om z'n werk te kunnen doen en is daarme dus een onvoordelig alternatief voor de traditionele meter.

Hij komt er bij mij zeker niet in.
Voor de consument heeft het beperkt voordeel. Hooguit dat de rekening wat sneller aangepast wordt aan het verbruikt.

Wat criminelen er mee zouden kunnen, kan ik niet zo 123 bedenken. Volgens mij is het nog steeds een meter en is het niet mogelijk om in te breken op een computernetwerk wat eventueel via de wcd's in huis loopt. Dan kun je je beter druk maken over de beveliging van je computers zelf.

Het grote voordeel van de slimme electriciteitsmeter is dat we in de toekomst steeds meer stroom krijgen uit niet-coninue bronnen als windmolens en zonnestroom en dat je met een slimme meter inzicht krijgt in het stroomverbruik van consumenten en ook in de stroom die opgewekt wordt door consumenten. En daarbij is het waarschijnlijk dat we in de toekomst steeds meer plug-in hybrides gaan rijden, zodat het stroomverbruik ook nog eens flink gaat toenemen.

Voor de netstabiliteit is het van levensbelang te kunnen voorspellen hoeveel stroom er wanneer wordt opgewekt en afgenomen.
Wat criminelen er mee kunnen is in eerdere comments al toegelicht. Bijvoorbeeld wanneer de verwarming uit gaat is het aannemelijk dat de bewoner weg gaat/ weg is. Dan kan je ongestoort gaan beginnen aan je inbraak.
Dan heb je het over criminelen die op geavanceerde wijze nagaan of iemand niet meer thuis is. Om vervolgens een simpele kraak te zetten.

Criminelen breken in, terwijl de bewoners liggen te slapen. Of ze bellen aan met een rotsmoes.

En dat in een land waar de gordijnen altijd open zijn.
Een crimineel hoeft niet je energiemeter te hacken om te zien of je verwarming uit is. Heb je wel eens gezien wat voor grote rookpluimen er bij de meeste mensen uit de schoorsteen komt als er verwarmd wordt?

Niet dat ze daar veel mee kunnen overigens, bij mijn buren staat de kachel gewoon volgas te draaien als ze niet thuis zijn.
Bij mijn schoonouders is van de week een slimme meter geplaats. Wat ik heel handig eraan vond was dat je op deze manier net als in de reclame er makkelijk achterkomt waar je lekstroom zit.
Als je bijvoorbeeld denkt dat je niets aan hebt en toch 300 Watt verbruikt ga je toch eens op onderzoek uit.
Ik ben het wel met je eens dat het belachelijk is dat het scherm niet uit wil gaan als je het apparaat in thuismodus zet. En dan kost het apparaat wel weer onnodig veel stroom.
Je bedoelt het Liquid Crystal Display? Dat verbruik is toch te verwaarlozen?
Denk inderdaad dat 99% van de mensen niet anders naar hun verbruik gaat kijken. Door de meerdere tools die met slimme meters samenwerken zouden geeks en co daar wel wat meer baat bij hebben, maar ook met oudere meters kun je daar prima mee priegelen (Youless, Plugwise, Arduino zelfbouwdingetje enz.).

Maar de gemiddelde gezinnen? Die boeit het weinig lijkt het. Wel jammer, want juist die zouden alleen al om financiële en duurzame (toekomst kids) redenen juist beter moeten weten wat ze verbruiken, ook om bijvoorbeeld sluipverbruik (lees: brandgevaar) en eventuele defecte apparatuur te kunnen ontdekken.

Als het standaard zou zijn dat mensen per week een mailtje zouden ontvangen met hun verbruik van de afgelopen week, of meteen in de meterkast een display zou hangen met de waarden van afgelopen week/maand etc, zou het al wat meer aanspreken. Mensen willen zich vaak helemaal niet verdiepen in hun energiezaken, het moet makkelijk en kant en klaar zijn :)
Ik gebruik al een tijdje de smile van plugwise: http://www.plugwise.com/nl/idplugtype-f/smile-p1
Ik vind het gemak en controle wat ze aanbieden erg prettig. Het is simpel te gebruiken, en de interface zelf ziet er goed uit.
Sinds ik dit heb houd ik dagelijks bij hoeveel ons thuisgebruik is.

Die van youless kende ik niet. Ik heb even zitten te koekeloeren op hun website http://www.youless.nl/. Hun apparaat ziet er wel leuk uit, echter plak je dat op je meter zelf. Beetje onpraktisch als je naar mijn mening vraagt, zeker met kabels die ernaar toe lopen.
Ik hou al sinds jaar en dag zelf mijn standen maandelijks bij. Ik heb hiervoor een Excelsheet gebouwd waarin ik ook de gemiddelde maandtemperatuur en de graaddagen meeneem. Deze statistieken lijken zeer nauwkeurig. Ik hoef zo'n slimme meter ook niet. Ik zie niet in wat het bezwaar is om de standen jaarlijks via internet door te geven.

Wellicht dat men fraude wil voorkomen. Echter onderschept men deze gevallen ook vrij snel wanneer opgegeven waardes extreem afwijken.
Als een verkopende partij zegt dat het 'beter voor u als consument is'...dan word ik al wantrouwig. Ik wil dat zelf graag beslissen of iets beter voor mij zou zijn of niet. De oude meters doen het al tientallen jaren prima (zie de strekking van de nodige reacties hier)...waarom zou een slimme meter dan opeens zoveel beter zijn? IK schiet er niets mee op, de verkopende/leverende partij echter wel. En daar zit 'm de kneep..ZIJ besparen en doen hun voordeel ermee, ik niet.

En argumenten als 'dan kunt u zelf uw verbruik bijhouden' slaan ook kant noch wal: er zijn zat mensen die een Excelsheet bijhouden. Ik heb 2x een Youless aan mijn stroom en gasmeter hangen die de data op mijn NAS zet. Ik heb dus zelf een 'slimme' manier gebouwd om mijn verbruik te meten en het sluipverbruik eruit te halen. Daar heb ik geen slimme meter van een netleverancier voor nodig.

Ik denk dus dat er weer een verborgen agenda achter zit waar wij, als betalende consument, uiteindelijk alleen maar méér voor/door moeten gaan betalen. Laat die ouderwetse meters maar lekker zitten!
Als ze bij jou een 'slimme meter' komen aanbieden is je reactie eenvoudig: mijn meter is al slim genoeg, dank u en tot ziens! :)

Stel dat de motieven duidelijker waren, was er allicht minder aan de hand. Ik heb er geen ervaring mee maar ik begrijp dat de communicatie gaat in de richting van 'u krijgt een nieuwe meter'. En men zou moeten zeggen:
- we willen u een nieuwe meter aanbieden
- we doen dit om het meter opnemen overbodig te maken
- u krijgt geen overlast, maar de stroom moet er wel even af als we langs komen
- u krijgt zelf ook inzicht in uw gegeven, die wij dagelijks op minuut niveau vergaren voor eigen doeleinden
- u kunt er ook voor kiezen geen slimme meter te nemen, door procedure x te volgen

Uiteraard haken nu veel meer mensen af. Elke minuut kan Liander zien hoeveel stroom ik gebruik? Dat is best eng. Dus dan kan Liander me bellen dat het niet m'n krultang is die zoveel stroom verbruikt - best eng! :X
Ach dat uitlezen van meters gebeurt al jaren voor (groot) zakelijk. Veel Siemens/L+G meters met een gsm modem of gewoon vast modem, 'beveiligd' met een eenvoudige PIN code.

http://www.landisgyr.com/...ctDetails&catID=25&ID=159
Anoniem: 190996 18 februari 2013 10:01
Onder die 5000 vrijwilligers zullen relatief veel huizen met zonnepanelen zijn. De oude meters zijn niet geijkt voor teruglevering, en daardoor kun je opbrengst mislopen.
slime meters dus echt niet goed voor mensen met zonnepanelen


TRAP NIET IN DE MOOIE PRAATJES
... en laat u niet zomaar een nieuwe meter aansmeren. Netbeheerders delen niet voor de lol gratis mooie meters uit, het is hun te doen om geld. Veel geld. Winstmaximalisering, dat is hun doel. En wel via alles en iedereen, dus ook via terugleveraars. Volgens de meetcode 2006 mag een oude analoge meter gewoon blijven hangen totdat hij écht aan vervanging toe is, en moeten netbeheerders zich daar aan houden. Punt.
Waarom willen netbeheerders dan zo graag van die analoge meters af? Omdat deze automatisch salderen en hierom zeer nadelig zijn voor netbeheerders. De stand draait terug zonder dat de meter ''verklapt' hoeveel er is teruggeleverd. Mooier voor een zonnepaneelbezitter kan onder de huidige omstandigheden niet, want hij krijgt voor zijn teruggeleverde stroom precies dezelfde prijs als voor stroom die hij koopt. Inclusief belastingen. De netbeheerder moet die teruggeleverde stroom (gratis) transporteren naar een volgende klant, maar hij krijgt van die klant slechts iets in de orde van grootte van 7 cent. De rest is belasting en die gaat naar Den Haag. In feite dwingt een terugleveraar dus de energieleverancier om extra belasting af te dragen terwijl de energieleverancier nog moeite moet doen om de teruggeleverde stroom naar de definitieve afnemer te vervoeren. Zonnestroom is verliesgevend voor de netbeheerder, dus daar moet iets aan gebeuren!

Stel dat u in alle mooie praatjes van de netbeheerder trapt en een mooie nieuwe 'salderingsmeter' laat aanrukken? Wat schiet u ermee op? Nou, niet veel, ga maar na:
1.U betaalt voor de installatie van deze meter (sommige netbeheerders doen dit spontaan of na enig onderhandelen gratis, maar bedenk: "there's no free lunch").
2.U betaalt meer vastrecht voor deze meter,
3.er zijn netbeheerders (bijvoorbeeld Continuon/Alliander) die proberen u een teruglevertransportvergoeding-met-BTW in de maag te splitsen.

Voordeel is wellicht dat u, als u op jaarbasis negatief verbruikt (eindstand is lager dan beginstand) netjes, op tijd, en zonder eindelos gesodemieter 7 cent per teveel terugeleverde kilowattuur krijgt. Volgens de wet moet u dat automatisch en zonder pardon al krijgen, ook met ferrarismeter.

Hebt u als zonnestroompaneelbezitter een meter in de meterkast met geblokkeerde terugloop (er is een wieltje maar het draait bij overvloedige zonneschijn en laag verbruik desondanks niet terug), vraag dan als de bliksem bij uw netbeheerder wél een nieuwe teruglevermeter aan, want met zo'n geblokkeerde meter bent u helemaal een dief van uw portemonnee en lacht de netbeheerder in zijn vuistje.

hier onder de bron
http://www.zonnestroomproducenten.org/salderen.html
Sorry hoor, maar vertel dan het hele verhaal. Dus ook wat er wettelijk is vastgelegd over teruglever van stroom:
Als u saldeert, levert u elektriciteit terug aan het net. Dat is duurzame elektriciteit die u zelf opwekt. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit trekt uw energiebedrijf af van de hoeveelheid die u verbruikt hebt. Dat heet salderen. U mag tot 5000 kWh teruggeleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken.
Hebt u meer verbruikt dan u via uw aansluiting teruglevert?

Dan brengt het energiebedrijf het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.
Levert u meer terug dan 5000 kWh, maar niet meer dan u verbruikt?

Dan verrekent het energiebedrijf de eerste 5000 kWh opgewekte elektriciteit met uw energieverbruik. Dat is verplicht. Voor de overige teruggeleverde elektriciteit krijgt u een terugleververgoeding. Dat is een bedrag dat u per kWh teruggeleverde elektriciteit krijgt van het energiebedrijf. Voor de energiebelasting is saldering mogelijk voor uw hele verbruik.

Zie voorbeeld nummer 4 op deze pagina voor meer informatie.
Levert u meer terug dan u verbruikt, maar niet meer dan 5000 kWh?

U kunt de teruggeleverde elektriciteit over uw hele verbruik salderen. U krijgt voor wat overblijft van de teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding. Negatieve saldering is niet mogelijk.

Zie voorbeeld nummer 2 op deze pagina voor meer informatie.
Let op

U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.
Hoe gaat teruglevering en saldering in zijn werk?

Hieronder staan vier voorbeelden van teruglevering. En wat u in die situatie moet betalen en wat niet. In de voorbeelden gaan wij ervan uit dat u teruglevert via dezelfde aansluiting als waarmee u elektriciteit geleverd krijgt.
Voorbeeld 1

U levert met uw zonnepanelen 2000 kWh per jaar terug aan het net. En uw eigen verbruik is 2500 kWh. Dan wordt tot 2000 kWh gesaldeerd. En het energiebedrijf brengt 500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.
Voorbeeld 2

U levert met uw zonnepanelen 4000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 3500 kWh. Dan wordt tot 3500 kWh gesaldeerd. Hierdoor hoeft u voor de eventuele leveringen van het energiebedrijf geen leveringstarief en geen energiebelasting te betalen. Over de laatste 500 kWh krijgt u van het energiebedrijf een terugleververgoeding. De energiebelasting speelt bij deze 500 kWh geen rol.
Voorbeeld 3

U levert met uw zonnepanelen 6000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 6500 kWh. Dan wordt voor het leveringstarief tot 5000 kWh gesaldeerd. Hier betaalt u geen kosten over. U betaalt het leveringstarief over de resterende 1500 kWh die door het energiebedrijf geleverd wordt. En u krijgt over de 1000 kWh teruggeleverde elektriciteit die niet wordt gesaldeerd een terugleververgoeding. Voor de energiebelasting wordt 6000 kWh gesaldeerd. U betaalt dus energiebelasting over 500 kWh.
Voorbeeld 4

U levert met uw zonnepanelen 8000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 6000 kWh. Dan wordt voor het leveringstarief tot 5000 kWh gesaldeerd. Hier betaalt u geen kosten over. U betaalt het leveringstarief over de resterende 1000 kWh die door het energiebedrijf geleverd wordt. En u krijgt over de resterende 3000 kWh teruggeleverde elektriciteit die niet wordt gesaldeerd een terugleververgoeding. Over het eigen verbruik van 6000 kWh wordt geen energiebelasting geheven.
Bron: http://www.consuwijzer.nl...glevering/wat-is-salderen

En dan valt er nog een hele discussie te voeren over de wenselijkheid van de saldering en over het hewt anders zou kunnen of moeten, maar dat je slechter af bent met een slimme meter, wanneer je zonnepanelen hebt, is niet waar.

Sowieso niet wanneer je de omvang van je zonnepanelen afstemt op je eigen energieverbruik.
Je was me voor, ik had ook een wall of text klaarstaan :D
Denk je nu echt dat dit de achterliggende reden is van de netbeheerders?

Uit de laatste cijfers van het CBS (bron: CBS 2012) blijkt dat nog geen 0,1% de electriciteitsproductie uit zonnepanelen komt.
Zonnepanelen naar sector:
  • Huishoudens < 60%
  • Dienstensector 18%
  • Landbouw 11%
  • Overig 11%
Volgens mij zit er een totaal andere reden achter: ontwikkelen van nieuwe diensten (via dataminen).

Daarnaast wordt nieuwbouw standaard met een "slimme meter" uitgerust.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 24 juli 2024 10:21]

Omdat deze automatisch salderen en hierom zeer nadelig zijn voor netbeheerders.
Een slimme meter veranderd helemaal niets aan het salderen en de terugleververgoeding.
1.U betaalt voor de installatie van deze meter
Alleen als je er zelf om vraagt!
Bij nieuwbouw en reguliere vervanging is het gratis.

Zie: Kan ik de slimme meter ook eerder krijgen?
2.U betaalt meer vastrecht voor deze meter,
De meterhuur blijft hetzelfde.

Zie: Ga ik meer meterhuur betalen?
want met zo'n geblokkeerde meter bent u helemaal een dief van uw portemonnee en lacht de netbeheerder in zijn vuistje.
Heeft niets met deze discussie te maken, btw ferraris meters met terugloopblokering schijnen uiterst zeldzaam te zijn.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 10:21]

Die zonnepaneelbezitters realiseren zich niet dat ze dank zij zo'n slimme meter juist minder geld krijgen voor hun teruggeleverde stroom. De slimme meter registreert namelijk ook welke kant de energie op gaat. Dat wil zeggen dat de energietransporteur een rekening kan sturen voor het gebruik van zijn elektriciteitskabel. Als je een gewone draaischijfmeter hebt geeft die bij de meteropneming alleen maar een lager getal aan en krijg je geen rekening voor het energietransport.
Helemaal gelijk. Ik houd zo lang mogelijk mijn oude meter. In België is het al bijna zover, moeten zonnrpaneel bezitters extra gaan betalen voor teruglevering.
De mensen met privacybezwaren moeten het alternatief eens bekijken. Hier in België moet er elk jaar iemand binnen (!!!) uw huis komen en op een of ander obscuur plekje, want daar staan die dingen meetal, de meterstand gaan opmeten. Dat noem ik pas een inbreuk in mijn privacy.
Er duiken dan niet alleen privacyproblemen op, maar ook veiligheidsproblemen. Mensen laten op die manier eender welke man binnen die zegt dat hij de meterstand komt opnemen. Op die manier zijn er al veel oudere mensen beroofd.
Het is beleid om meters in achterstandwijken jaarlijks te controleren. Statistisch zal hier vaker een te lage meterstand opgegeven worden om niet te hoeven bijbetalen en het voorschot zo laag mogelijk te houden. Ook wil men hier de installatie inspecteren om te zien of er niet illegaal getapt wordt.

In betere wijken krijgen alleen mensen die afwijkend (t.o.v. het gemiddelde) gebruik opgeven bezoek van een meteropnemer. Zelf heb ik al tien jaar geen controleur gezien.


Edit: typo

[Reactie gewijzigd door ari3 op 24 juli 2024 10:21]

Ook in Nederland krijg je jaarlijks een bezoekje van de Netbeheerder.. Tenminste ik wel.

Ik zou er geen probleem mee hebben als zo'n ding geplaatst gaat worden... Ben benieuwd wanneer ik aan de beurt ben... Mijn oude meter is al bijna "klokje rond"
Ik niet. Ik bel de standen door (geautomatiseerd via voorkeuzemenuutjes) en binnen 30 seconden ben je klaar. Het kan ook via internet.
Hier in 4 jaar nog geen controleur gezien :) Hangt af waar je woont en hoe hard je verbruik afwijkt van het gemiddelde. Voorschotten kan ik zelf instellen hoe vaak en hoeveel ik wil betalen.

Mag alleen hopen dat de "slimme" meters degelijk beveiligd zijn en niet bv. in plain-text je meterstanden doorsturen. Eens het gekraakt is wordt het wel erg fraudegevoelig.
Mensen laten op die manier eender welke man binnen die zegt dat hij de meterstand komt opnemen.
Mensen zijn verplicht zich te legitimeren. Daarnaast kan er bij twijfel altijd gebeld worden met de energieleverancier met de vraag of er een controleur op pad is.
En in Nederland hangen de meeste meters in meterkasten vlak bij de voordeur... :)
Weigeren? Hier werd door de monteurs van Liander gedaan alsof dat niet kon, op sanctie van het stopzetten van de stroomlevering.
Sterker nog, ze kondigden alleen aan dat ze onderhoud aan het stroomnet gingen doen, en dat ze daarvoor toegang tot de meterkast nodig hadden. Nu waren ze ook daadwerkelijk nieuwe kabels aan het trekken en nieuwe verdeelkasten aan het installeren, maar ik werd pas met de nieuwe slimme stroommeter geconfronteerd toen ze de oude al uit de meterkast hadden gesloopt.
Het "slimme meter" concept dient 1 doel en dat is dat er precies gemeten kan worden wat het verbruik c.q. opbrengst is. Dit is namelijk erg belangrijk om op de "EU" ENERGIEBEURS (jawel die bestaat ) te kunnen handelen.Uiteraard heeft de gewone consument hier geen baat bij, maar de grote energie reuzen (niet nederlands ! RWE,Vattenfal etc) natuurlijk wel.

Ik heb laats ook weer een gigantische discussie gehad met westlandinfra, over het feit dat mijn meterstanden niet goed waren en dus de meter (ferraris) kapot zou zijn.Dikke bullshit natuurlijk.
Het feit is dat er ook voor een agressieve benadering wordt gekozen door infra beheerders.

Je kunt nu de slimme meter nog weigeren wettelijk, maar hoe lang dat nog zo blijft is nog niet bekend.

En verbruik is ook zelf te meten met een watt meter van ongeveer 10euro verkrijgbaar bij de bouwmarkten.
Als je dit een aantal keer per apparaat in huis doet en dan een aantal keer per jaar in de meterkast kijkt wat de stand is dan weet je genoeg om energieverbruik te bepalen op jaarbasis. Niet moelijk en ook niet erg veel werk. 1x per jaar de standen door geven per internet is ook niet echt moeilijk.


Dus wees slim en neem geen "slimme meter" , o ja en zo'n trendy ipad/toon/'wat voor een display dan ook op de muur' kijk je na een tijdje ook niet meer op.

Ook vind ik de positieve mediaberichten over de slimme meter erg aangedikt, ik heb het idee dat veel mensen tegen zijn, meer dan er in de reguliere media over gezegd wordt. De slimme meter propaganda gaat natuurlijk door, want belangrijk voor 1 energie markt in de EU

We worden er allemaal beter van !!!!! (NOT)
De enige echte reden dat energiemaatschappijen slimme meters willen is zodat ze uiteindelijk een premiumprijs kunnen rekenen voor het gebruik van stroom op piekmomenten.

Gevolg hiervan is dat men niet meer investeert in voldoende overcapaciteit, maar in zoveel mogelijk tariefdifferentiatie zodat men zo min mogelijk hoeft te produceren. Deze vorm van winstmaximalisatie gaat er voor zorgen dat klanten gestrafd worden voor het koken tussen 17.00 en 19.00 want het is winstgevender om middel tarief-incentive mensen eerder of later te laten koken.

Exact zoals het nu al gaat middels het hoog/laag tarief waardoor mensen na 23.00 gaan wassen (handig als je kinderen hebt die slapen...)

Dit is echt een ontwikkeling die we niet moeten willen. Energiemaatschappijen moeten 24u per dag leveren tegen 1 tarief. Je wilt toch niet dat de energieprijs gaat bepalen hoe je je leven inricht?
Waarom moeten we dit niet willen?!? Moeten we dan die centrale tusse 5 en 7 aanzetten omdat iedereen dan wil koken, maar kan 'ie na 7 uur weer uit omdat dan niemand meer de was doet? Da's toch een enorme verspilling van resources?

Geld blijkt voor consumenten een enorm goede drijfveer te zijn voor gedragsverandering. Je ziet het aan de hybride auto'tjes die nu overal tegen lage bijtelling rondrijden. En met de snelle toename van alternatieve energie (zonnecellen, warmte/kracht koppeling in de CV ketel) verandert er van alles in de energiemarkt. Daar moet een producent ook op inspelen...

Scenario: jij hebt zonnecellen op je dak die per dag 20 kWh opwekken. Daarvan lever je 5 kWh terug aan het net. 's Nachts neem je die 5 kWh weer op. Netto gebruik: 0 kWh. Echter: er staat wel degelijk een centrale paraat om jou in je energie te voorzien als er een wolkje voor de zon schuift, en om 's nachts je wasmachine te laten draaien (of je electronische wekker als je kinderen hebt ;-) ). Jouw gratis is dus niet voor niets.En daar kan een slimme meter op inspelen...
Altijd dat negatieve. Die vervelende burgers die allemaal tussen 17-19 willen koken. "Dat moeten ze niet willen ..." Hup, vette straf-belasting erop om een 'gewenste' gedragsverandering te 'stimuleren'

We zijn dit soort zaken normaal en zelfs gewenst gaan vinden in onze maatschappij, en dat vind ik geen positieve ontwikkeling. De burger is schijnbaar een vervelend lui egoistisch object dat altijd maar gedwongen moet worden via strafheffingen en dwangwetten. Ja, en de burger reageert daar op door inderdaad zo te worden.

(Overigens in navolging van de de poster waar je op reageerde, betwijfel ik of de motieven van de netwerkbeheerders wel zo 'nobel' zijn en ons gedrag aangepast moet worden omwille van hogere goedbedoelde maatschappelijke idealen.)

Wat is het alternatief? Je kunt ook investeren in extra capaciteit, flexibele capaciteit die niet trage centrales omvat die langzaam, starten of slimme systemen van opslag van energie. Kan de burger nog steeds koken op zijn ideale tijd!

Ipv de burger dwingen van zijn geprefeerde gedrag af te stappen, kan men beter proberen de burger zijn zin te geven (Immers zijn wij er voor de overheid of andersom?) en de nadelen van die preferenties aan te pakken.

Vergelijk: Gatver, de burger kan en wil nu goedkoop vliegen. Vliegen is slecht! Strafbelasting op vliegen zodat burger minder gaat vliegen. vs Vliegen heeft nadelen, en we gaan proberen vliegtuigen schooner, stiller en zuiniger te maken, maar burger nog steeds de geneugden van goedkoop vliegen behoud.

Gebruik je energie om het probleem aan te pakken!
Gevolg hiervan is dat men niet meer investeert in voldoende overcapaciteit, maar in zoveel mogelijk tariefdifferentiatie zodat men zo min mogelijk hoeft te produceren.
Logisch toch? Een energiemaatschappij is geen liefdadigheidsinstelling en wil ook winst maken. Zonder slimme meters weten ze trouwens ook wel wat je gebruikt hoor (piekbelasting wordt gemeten op het net).
Ook krijgen klanten volgens de overheid meer inzicht in hun energieverbruik.
[...]
Vorig jaar uitte de Europese privacywaakhond EDPS kritiek op slimme energiemeters. Het zou mogelijk zijn om het gedrag van huishoudens in kaart te brengen.
Dat lijkt me niet zo vreemd, de klant wil inzicht in zijn verbruik en om dat mogelijk te maken heeft de energieleverancier hier natuurlijk ook inzicht in. Het mes snijdt aan twee kanten.
wat ik dus ook al gezegd heb "energiebeurs" er wordt gehandeld in energie net als bij aandelen, kan een Mw elektra de ene dag meer waard zijn dan de andere. niet meer en niet minder, dit in combinatie met import vanuit rusland etc. (gazprom ) over tien jaar hebben we alleen nog maar laagwaardig gas uit rusland en wordt ons NL gas duur geexporteerd bijvoorbeeld. zoek maar eens op google .
Weigeren? Hier werd door de monteurs van Liander gedaan alsof dat niet kon, op sanctie van het stopzetten van de stroomlevering.
Die monteurs waren duidelijk niet op de hoogte van de wetgeving!

Zie: Mag ik een slimme meter weigeren?
Het is natuurlijk wel interessant, zo'n meter (om je eigen verbruik bij te houden), maar die kinderziektes moeten er wel echt uit voor ik er één zou plaatsen.
Is het in de NLse meters ook zo dat je die op afstand uit kunt lezen? Dan kun je als crimineel mooi in kaart brengen wanneer iemand thuis is.
Ik dacht precies hetzelfde; meter uitlezen, patronen herkennen, dan weet je precies hoeveel tijd je hebt om de boel leeg te halen. Veel exacter kan je bijna geen voorspelling doen.

Ik hoef er voorlopig ook nog niet een. Ook de reactie boven deze (Eagle creek), geeft mij het idee dat ze alleen naar de voordelen hebben gekeken. Daarnaast wil ik ook niet dat ze mijn tv gedrag kunnen uitlezen zonder dat ik daar toestemming voor geef.
Gooi dan maar je GSM weg, want daarmee kunnen ze je overal live volgen. Je internet abbonement kan je dan best ook opzeggen: Je provider kan ook perfect zien wat jij thuis allemaal op het internet doet :9
Dus omdat jij je privacy al compleet hebt opgegeven en geen idee hebt wat er allemaal met je data gedaan wordt moet de rest van de wereld het ook maar opgeven?

Misschien moeten we er voor zorgen dat we via GSM ook niet meer gevolgd kunnen worden (of minder accuraat) en moeten we alleen nog maar SSL verbindingen accepteren.

Deze meters hebben gewoon voor de consument geen enkel voordeel. Echt totaal niet gewoon. Op zo'n moment weet je gewoon dat de energiemaatschappijen er dus op een andere manier geld aan verdienen, anders zouden ze er simpelweg geen moeite voor doen.

Omdat mensen te lui zijn om 1 keer per jaar hun standen door te geven geef je je privacy maar op en mag je energieleverancier tot op de minuut precies zien welke zender je kijkt, om hoe laat je eten kookt, onder de douche gaat, gaat slapen, etc. etc.? Weet je wel hoeveel die informatie waard is? Man man, een marketingbureau zou er een moord voor doen en de overheid kennende heeft die dat al lang gedaan.

Nee, doe mij maar analoog. Gewoon een stomme dubbel tarief meter heeft mij al 2500 euro gekost omdat ze er na een jaar achter kwamen dat een van beide meters "stuk" was en ze een schatting gingen doen.

Ik weet dat het makkelijk is om over je heen te laten lopen. Maar ik weet ook dat het de mensen zijn die nu verrotte veel moeite doen om dat te voorkomen weer de rommel op mogen ruimen als je wel de sjaak bent...
Effe ter info: Ik heb m'n privacy niet opgegeven, in tegendeel zelfs, ik ben er me goed van bewust wie wat allemaal kan zien.

Wat me wel blijft verbazen is dat mensen het aanvaarden dat je te volgen bent via jou gsm, dat je langs alle kanten in de gaten houden kan worden op het internet (tracking sites a volonté, google heeft er zelfs zijn broodwinning van kunnen maken) maar o wee als iemand kan zien hoeveel energie je verbruikt 8)7

Ik ben het er volledig mee eens dat jou informatie niet zo maar te rapen mag zijn voor wie er géén zaken mee heeft. Mijn exact verbruik zou eigenlijk alleen beschikbaar mogen zijn voor degene die mijn factuur opstelt. Daar bestaan ook systemen voor, maar die staan nog redelijk in hun kinderschoenen.

Er zijn testprojecten met PET (privacy enhancing technologies) waarbij het verbruik zelf op zo'n manier versleuteld is, dat enkel degene met een correcte key het verbruik per huis kan zien (facturatie) en degene zonder key het verbruik per regio of wijk kan zien (demand response en netbeheer). Zo kunnen jou gegevens toch gebruikt worden, zonder dat iemand weet hoeveel jij nu exact per 15 min verbruikt.
Dan kijken wij er denk ik het zelfde tegenaan :P

Ik van de kant van dit artikel (wéér een privacy slurper er bij). Jij van de kant van de huidige tijd: eerst de rest van de privacy maar eens terugwinnen :)
En je doet alsof dat een grap is. Ik zie het als de logische conclusie van de informatie maatschappij. Weg met die tracking devices.
Dit kan inderdaad.

De meeste meters worden op twee manieren uitgelezen, via het 3G netwerk of via het laagspannings netwerk. Je kunt binnen een paar tellen een log maken van iemands leven en zo redelijk makkelijk zien wanneer iemand thuis is en wat deze ongeveer doet in huis.

Dergelijke appartuur wil je niet in huis hebben denk ik. ik ken persoonlijk ook niemand die echt wat doet met een dergelijk apparaat. Deze enige die voordeel hebben zijn de leveranciers
Precies,

Aan ons wordt weer een leugen verkocht.

Iedereen die denkt dat het makkelijk is om zo'n ding in huis te hebben moet heeeeel erg goed gaan nadenken over de eigen levenswijze. Als het al zo moeilijk is om je eigen oude statische meter uit te lezen, zullen vast in vele andere valkuilen vallen.

Het hoeft maar 1 keer per jaar, hoe moeilijk is het? Bovendien is het bewust bijhouden veel beter, dan kun je veel sneller actie ondernemen over het eigen energieverbruik.
Leer bewust te leven, macht volledig naar je zelf.
Bij heel veel van dit soort dingen wordt er weer een manier bedacht waarop een crimineel het zou kunnen misbruiken voor een simpele woninginbraak. Maar er zijn heel veel makkelijkere manieren voor een crimineel om uit te vogelen wanneer jij wel of niet thuis bent en wat je patroon is. Het is gewoon extreem vergezocht dat een crimineel dit zou gaan gebruiken.

En niet alleen omdat er veel eenvoudigere methodes zijn, maar ook vooral dat die betrouwbaarder zijn. Bijvoorbeeld verteld hier bed76 dat criminelen precies zouden weten hoe lang ze hebben om je huis leeg te halen. Waarom dan? Dan ga je ervanuit dat het stookpatroon je exact verteld hoe laat iemand thuis en wakker is? Dat lijkt me een bijzonder twijfelachtige hypothese.

Als deze inbreker zo technisch is aangelegd kan hij wel effectievere methodes gebruiken. Ik zou heel veel eerder vertrouwen in een GPS tracker op de auto van de bewoners dan een energiemeter. GPS tracker klinkt misschien vergezocht, maar lijkt me nog steeds logischer dan een energiemeter gebruiken, en het levert iig veel betrouwbaardere gegevens op.
Wat zijn die veel makkelijkere methoden dan?

Waarom is het een twijfelachtige hypothese? Als iemand thuis is, is het normaal gesproken warmer dan wanneer hij niet thuis is.

Om een GPS tracker op de auto van iemand te zetten moet je er wel even langs. En je moet van te voren weten bij wie je de tracker op zijn auto gaat zetten.

Jij denkt veel te veel in de box. De inbreker van de toekomst zit thuis op zijn laptop of tablet en bekijkt van honderden zo niet duizenden huizen de informatie. Na analyse weet hij precies welke huizen in een wijk hij moet hebben.
Dat is niet de manier waarop het werkt en als dat het is is het probleem niet zo groot.

Het grotere probleem bestaat uit een botnetje met analyse software die precies patronen in kaart brengt en dan de geselecteerde doelen professioneel beroofd.
yups, die zijn uit te lezen op afstand. 'handig' hoef je zelf de meterstand niet meer door te geven.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 10:21]

@himlims_: Ik mis een O-) , 8-) , :X of /cynisch
Ik denk niet dat je die op afstand kan uitlezen zonder beveiliging. Als criminelen zo geavanceerd zijn dat ze slimme meters kunnen hacken gaan ze dat niet gebruiken om een simpele woning inbraak te doen. Dat zijn meer gelegenheidsdieven. Anders kun je net zo goed de mobiele telefoon gegevens gebruiken, of het gemeente archief hacken over gezinssamenstelling en werk om te kijken waar iedereen naar het werk is overdag.

Nu ze het op afstand uitzetten er uit halen lijkt het me gewoon een veilig product wat mee kan helpen het stroomverbruik en misschien ook later de piek belasting, wat de kosten voor iedereen verlaagd.
Totdat er een handige app uitkomt voor android\iphone waarmee je zo langs alle huizen kunt lopen met slimme meters om patronen van "niet thuis" te herkennen...

dan is woninginbraak opeens een fluitje van een cent. Als je weet dat elke maandag de afgelopen 6 maanden van 08.30 tot 17.30 uur er nooit energie werd gebruikt, dan is inbreken een stuk minder risicovol dan als je datzelfde huis alleen ziet dat er geen lampen branden...
De meter zelf houd voor zover ik weet geen historie bij maar alleen realtime gegevens. Patronen herkennen is dus alleen mogelijk als je meerdere keren langs dezelfde huizen loopt en de gegevens uitleest. Een tijdrovend klusje want een patroon stel je niet samen na 3 metingen.

Wat 2Cent zegt is gewoon waar. Er zijn eenvoudigere manieren om te weten of er iemand thuis is. Een normale inbreker zou nooit gebruik maken van zulke technoligische hoogstandjes. Zij gaan gewoon langs de deur om te zien of er wat te halen valt (en of er iemand thuis is).

Ik denk overigens dat e beveiliging van een slimme meter helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ten eerste moet je de meter kunnen vertellen dat hij zijn gegevens zelf moet opsturen in plaats van dat het op te halen valt. Dat is namelijk de grootste valkuil. Als een eventuele hacker mee wil kijken dan heeft hij geduld nodig. Bovendien hou je daarmee het gedrag van je eigen meter en die van je leverancier onder controle. Er zijn namelijk regels voor het uitlezen van deze apparatuur. Die kunnen zo dus prima nageleefd worden.
Naast het opsturen van de gegevens zou iedere slimme meter een eigen private key moeten hebben. De data wordt opgestuurd met een public key en alleen je leverancier heeft de private key.
Totdat er een handige app uitkomt voor android\iphone waarmee je zo langs alle huizen kunt lopen met slimme meters om patronen van "niet thuis" te herkennen...

dan is woninginbraak opeens een fluitje van een cent. Als je weet dat elke maandag de afgelopen 6 maanden van 08.30 tot 17.30 uur er nooit energie werd gebruikt, dan is inbreken een stuk minder risicovol dan als je datzelfde huis alleen ziet dat er geen lampen branden...
Totdat er een handige app uitkomt voor android\iphone waarmee je zo langs alle huizen kunt lopen met slimme meters om patronen van "niet thuis" te herkennen...

dan is woninginbraak opeens een fluitje van een cent. Als je weet dat elke maandag de afgelopen 6 maanden van 08.30 tot 17.30 uur er nooit energie werd gebruikt, dan is inbreken een stuk minder risicovol dan als je datzelfde huis alleen ziet dat er geen lampen branden...
Statistisch zijn de meeste woning inbraken juist als er wel iemand thuis is, OF net is weggegaan.

Een beetje "professionele" inbreker is een ouderwets, conservatieve arbeidsman, die (helaas) zijn vak verstaat.
Deze houdt het object in de gaten, en weet van zijn slachtoffers het patroon heel snel te herkennen.

stap één - wat voor auto ( 's) rijden de mensen ( prijsklasse = indicatie over evt vermogen )
stap twee - zijn er regelmatige tijden van afwezigheid ?
stap drie - bel eens een keer aan, verbazingwekkend hoeveel mensen hun 'agenda' vrijgeven "gisteren ?... nee ik werk altijd op dinsdag tot 17u ..."

daar heb je geen app voor nodig ...
@Freedox:
Ik vrees dat je je vergist.
Ten eerste is buiten langs huizen lopen met je telefoon in de hand niet verboden.
Ik heb ook wel eens voor de lol iets vergelijkbaars met WiFi gedaan en geen haan die er naar kraait. Beetje WiFi APs in kaart brengen en bijhouden hoe het met de beveiliging gesteld is. Bij mijn weten heb ik daarbij geen wetten overtreden.

Ten tweede zijn er genoeg apps die voor "illegale doeleinden" gebruikt kunnen worden. Ik heb meerdere apps op mijn telefoon gehad welke bedoeld waren om security en penetration tests te doen. En dan kun je denken aan port scans, modules om te zoeken naar bekende exploits in routers, modules om default passwords te proberen op WiFi APs, netwerk scanners voor als je eenmaal binnen bent, etc.
Dergelijke apps bestaan en nee je treft zie niet in de Apple App Store en/of Google Play Store aan, maar wel daarbuiten en die kun je gewoon installeren.

Dat je gedownmod wordt heb ik verder weinig mee te maken, maar ik denk dat de oorzaak daarvan is dat je iets aan het beweren bent zonder enige onderbouwing.
Ik heb ook wel eens voor de lol iets vergelijkbaars met WiFi gedaan en geen haan die er naar kraait.

Dat er geen handhaving plaatsvindt wil nog niet zeggen dat het wel toegestaan is. Toen Google zo'n auto rond liet rijden om WiFi netwerken te scannen kwam ook de privacywetgeving om de hoek kijken.

Die zal hier ook van toepassing zijn.
Google bewaarde de packets die ze opgevangen hadden en dat was strafbaar.
Klopt. Ik zeg ook niet dat een dergelijke app legaal zal zijn. Maar ik bestrijd de bewering van Freedox dat een app vanwege deze illegaliteit niet zou kunnen bestaan. Bovendien als je zo'n app puur zou gebruiken om je eigen meter uit te lezen en het zou zien als test voor de beveiliging er van kom je mogelijk in eenzelfde grijs gebied uit als verschillende wireless cracking tools.
Dus ja het is illegaal, maar dat zal iemand met snode plannen of iemand die een uitdaging graag aangaat niet weerhouden om een dergelijke app te ontwikkelen.
Kun je hardmaken dat dat illegaal is? (Het verzamelen van de data dan, niet het inbreken)
Jullie moeten die jongen niet zo maar klakkeloos wegmodden.

Nee, gewoon met je telefoontje op straat lopen en wat open WiFi verbindingen in kaart brengen is inderdaad niet strafbaar. Maar een app maken om de versleutelde communicatie van een slimme meter te te lezen is weldegelijk strafbaar. Dat heet "het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een computersysteem of netwerk." Oftewel computervredebreuk, en is een misdrijf. Hierop staat een straf van maximaal 1 jaar cel (Art. 138ab lid 1).

Ter toelichting (de gecurseerde delen van de subs zijn van toepassing)

Artikel 138ab

1. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt, als schuldig aan computervredebreuk, gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in een geautomatiseerd werk of in een deel daarvan. Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven:

a. door het doorbreken van een beveiliging,

b. door een technische ingreep,

c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel, of

d. door het aannemen van een valse hoedanigheid

Het gebruken van een key die jou niet toebehoort is in deze context 'een valse sleutel'. Wellicht is d) ook vantoepassing (je voordoen als een geauthorizeerd meet-apparaat).
Ja, want je hebt natuurlijk helemala geen stroom of gasverbruik als je niet thuis bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.