De Nederlandse overheid wil dat slimme energiemeters gemeengoed worden in Nederland. In 2020 zouden vier op de vijf huishoudens over een dergelijke meter moeten beschikken, hoopt de minister van Economische Zaken.
Begin 2009 trok minister Van der Hoeven van Economische Zaken een voorstel in dat huishoudens zou verplichten om slimme elektriciteitsmeters af te nemen. Het voorstel werd onder andere ingetrokken vanwege vraagtekens van de Eerste Kamer rondom de privacy en de mate van besparing. De minister beloofde daarop met een nieuw voorstel te komen, waarin onder andere de mogelijkheid tot weigering van de slimme meters en het blokkeren van het continu uitlezen zou worden opgenomen. Ook zouden consumenten zelf de mogelijkheid moeten krijgen om de meters uit te lezen.
Minister Verhagen heeft dit voorstel overgenomen en aan de Tweede Kamer toegelicht. Over twee jaar moet de invoering op kleine schaal van start gaan, mits de Tweede en Eerste Kamer ermee akkoord gaan. Beheerders van energienetwerken moeten de meters daarna verplicht aanbieden, maar klanten behouden de mogelijkheid om voor andere modellen te kiezen. Verder sprak Verhagen van voordelen voor energiebedrijven en consumenten. "'Op een zaterdag, na een lange week hard werken, hoef je niet meer met een zaklamp de kruipruimte in om de meterstand op te nemen. Van je rust genieten in plaats van door de spinnenwebben te kruipen", zei Verhagen. Ook zou de eindafrekening volgens hem zorgvuldiger worden.
Verhagen wees erop dat de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis, die aanvankelijk kritisch tegenover de invoering stonden, achter het nieuwe voorstel staan. Volgens het ANP kan de minister ook rekenen op een meerderheid in de Kamer.