Overheid stuurt aan op brede invoer slimme energiemeter

De Nederlandse overheid wil dat slimme energiemeters gemeengoed worden in Nederland. In 2020 zouden vier op de vijf huishoudens over een dergelijke meter moeten beschikken, hoopt de minister van Economische Zaken.

Begin 2009 trok minister Van der Hoeven van Economische Zaken een voorstel in dat huishoudens zou verplichten om slimme elektriciteitsmeters af te nemen. Het voorstel werd onder andere ingetrokken vanwege vraagtekens van de Eerste Kamer rondom de privacy en de mate van besparing. De minister beloofde daarop met een nieuw voorstel te komen, waarin onder andere de mogelijkheid tot weigering van de slimme meters en het blokkeren van het continu uitlezen zou worden opgenomen. Ook zouden consumenten zelf de mogelijkheid moeten krijgen om de meters uit te lezen.

Minister Verhagen heeft dit voorstel overgenomen en aan de Tweede Kamer toegelicht. Over twee jaar moet de invoering op kleine schaal van start gaan, mits de Tweede en Eerste Kamer ermee akkoord gaan. Beheerders van energienetwerken moeten de meters daarna verplicht aanbieden, maar klanten behouden de mogelijkheid om voor andere modellen te kiezen. Verder sprak Verhagen van voordelen voor energiebedrijven en consumenten. "'Op een zaterdag, na een lange week hard werken, hoef je niet meer met een zaklamp de kruipruimte in om de meterstand op te nemen. Van je rust genieten in plaats van door de spinnenwebben te kruipen", zei Verhagen. Ook zou de eindafrekening volgens hem zorgvuldiger worden.

Verhagen wees erop dat de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis, die aanvankelijk kritisch tegenover de invoering stonden, achter het nieuwe voorstel staan. Volgens het ANP kan de minister ook rekenen op een meerderheid in de Kamer.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-11-2010 • 13:57

200

Reacties (200)

200
194
144
3
0
12
Wijzig sortering
Hmmm,
Wat ik weet is dat de "slimme" energiemeter op een andere manier meet. En door de andere manier van meten je ineens meer gaat verbruiken, het gevolg daarvan is, is dat spaarlampen helemaal niet meer zo zuinig zijn in gebruik. Dan zal je naast het vervangen van je energie meter ook je schakelaars in huis moeten gaan veranderen zodat niet 1 draad onderbroken word in je schakelaar, maar 2!!!

Ik kan de site zo niet meer vinden, maar er is genoeg over geschreven.
Ja spaarlampen hebben meestal een slechte power factor, waarbij de stroomopname uit fase is met de spanning. Die wordt gedeeltelijk niet opgepikt door bestaande energiemeters. Als de slimme meters ook het verschoven gedeelte kunnen meten dan worden ze inderdaad een stuk duurder.

Ik geloof dat spaarlampen meestal rond een power factor van 0.7 zitten, dus ongeveer 30% van het verbruik wordt nu niet gemeten (en volgens mij ook niet opgegeven op de verpakking, aangezien het vermogen wordt aangegeven in Watt en niet in VA, waar de power factor wel in verwerkt zit).

Alleen dat van die draden/schakelaars klopt volgens mij niet, als het circuit onderbroken is (d.m.v. 1 draad) dan loopt er gewoon geen stroom meer, in fase of niet.

Meer uitleg op Wikipedia

Hetzelfde geldt overigens voor de meeste computer voedingen en nog veel meer apparaten.
Lijkt me sterk dat door het aanpassen van de meter heel Nederland zijn elektrische installatie zal moeten upgraden, dit gaat miljarden (grove gok) kosten!
Ik ben erg verbaasd om te lezen waar de energie meter bij Dhr Verhagen zit.
Bij mij zit deze gewoon in de meterkast achter een deur... zonder de nodige spinnenwebben. Misschien eens schoonmaken?
Verder hoef ik geen extra energie vreter in huis, waar vooral de energie maatschappijen bij gebaad zijn. Ik vermoed en sterke lobby vanuit die hoek.

[Reactie gewijzigd door TFHfony op 22 juli 2024 22:08]

Dit gaat ook TOTAAL NIET over het gemak van de consument, maar meer dat de energiemaatschappijen straks automatisch hun rekeningen kunnen versturen. Dit bespaart ze bergen met geld.

Tevens kunnen de nieuwe meters niet terug draaien voor dezelfde prijs als dat ze leveren, wat kan als je bijv zonnencollectoren hebt. Ze tellen wel dat je teruglevert, maar hier zal je maar +/- 6 cent per kwh voor krijgen ipv de 22 cent dat een terugdraai schijf je oplevert.

Ik denk dat de Mr Vergahen een dikke zak met smeergeld heeft gekregen of een commissariaatje bij bijv de Nuon is beloofd. Boevenzooi is het...

En waarom wordt dit als "ongewenst -1" weggemodereerd...?! 't Zijn wel feiten...

[Reactie gewijzigd door Wallie op 22 juli 2024 22:08]

Anoniem: 135756 @Wallie3 november 2010 14:15
Dit gaat ook TOTAAL NIET over het gemak van de consument
..
Boevenzooi
...
Hallo frustie.
Ik zou heel graag zo direct mijn verbruik inzichtelijk hebben, JUIST om te besparen.
Het mes snijd dus aan 2 kanten. Nuon en KLant heeft er baat bij.
Plus men hoeft niet meer de standen op komen meten. Kost ook geld. Betaal jij uiteindelijk voor.
Het mes snijd dus aan 2 kanten. Nuon en KLant heeft er baat bij.
Neen.

De klant lijkt er baat bij te hebben. Zo zou het gemakkelijker zijn.

De voordelen voor de klant:
1) Er hoeft geen monteur meer in je meterkast kijken.
2) De afrekening gaat automatisch.
3) In de toekomst zou je je verbruik real-time in kunnen zien.

De voordelen voor de energiemaatschappij:
1) Er hoeft geen monteur meer langs.
2) De afrekening gaat automatisch.
3) Terugrekenen duurzame energie is goedkoper / wordt ontmoedigt.
4) Profiling kan worden doorverkocht.
5) Eenvoudig op afstand uit te schakelen.
6) Fraude is gemakkelijker op te sporen.
7) Het geval zelf kost meer stroom (heeft in ieder geval een GSM aan boord), hetgeen de gebruiker zelf mag betalen.

De voordelen voor de overheid:
1) Ook profiling ed, GSM is eenvoudig af te luisteren.
Zoals bij elke leverancier worden ook bij energiebedrijven alle kosten uiteindelijk doorberekend aan de klant. Dus minder kosten voor leverancier leidt tot minder kosten voor de klanten.
Zo simpel is het natuurlijk niet.

1) Zoveel verdienen die monteurs niet. Dat zijn gediplomeerde MBOers.
2) Je gaat uit van de huidige situatie. Klanten hebben niet gezien dat de energieprijzen omlaag gaan bij 'slimme' meters.
3) Bovendien kent het systeem ook veel nadelen; veel van de bovenstaande voordelen voor overheid of bedrijf zijn een nadeel voor consument. Sommige voordelen zou je ook op een andere manier kunnen implementeren. Er is geen enkele reden dat je je data moet uploaden om deze vervolgens in te zien over een internetverbinding. Dat kun je ook lokaal houden.
4) Het enige dat helpt om prijs omlaag te helpen is marktwerking of artificiele regulering van de overheid. Het is echt niet zo dat men zomaar zonder reden de kosten omlaag gaat brengen. Hoogstens als marketingpraatje om dit produkt op de markt te brengen.

Helaas zal de gemiddelde consument bovenstaande niet zo eenvoudig doorzien. Zo zijn mensen vaak naief als het om privacy gaat, maar geven er wel om (aldus Bruce Schneier).

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 22:08]

3) Terugrekenen duurzame energie is goedkoper / wordt ontmoedigt.
Dit is geheel afhankelijk van de wetgeving rond terugname van duurzame energie.

In BE heb je bijvoorbeeld een aparte teller die de bruto productie van je zonnecellen meet, en je krijgt dan ook betaalt per kilowat uur geproduceerde stroom, ongeacht je eigen verbruik. Het geld dat je ervoor krijgt is significant hoger dan wat je voor je eigen verbruik betaalt.

Hoe het in NL momenteel zit weet ik niet en wat voor regelgeving men in de toekomst gaat doorvoeren is koffiedik kijken. Maar de stelling dat een slimme meter de productie van duurzame energie per definitie goedkoper maakt dan wel ontmoedigt is dus pertinent onwaar.

[Reactie gewijzigd door awulms op 22 juli 2024 22:08]

7) Het geval zelf kost meer stroom (heeft in ieder geval een GSM aan boord), hetgeen de gebruiker zelf mag betalen.
Ik heb een "slimme" meter en heb daarom ook navraag gedaan over het verbruik van het apparaat. De energie die de meter zelf verbruikt wordt betaald door de netbeheerder. Uiteraard valt dit niet te controleren, behalve door een dag lang alle stoppen uit de meterkast te draaien, dus we moeten ze maar op hun woord geloven.
Je eigen gebruik kan je simpel inzichtelijk maken met een apparaat zoals de Efergy, die geeft live draadloos je verbruik door naar een portable apparaatje via een sensor die je in de meterkast monteert. Ik heb er zelf ook een en het werkt prima.

Geen enkele noodzaak voor een big brother meter die alles continu naar de leverancier stuurt, bovendien is het veel goedkoper. Ik heb er 30 euro voor betaald.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 22:08]

Het primaire doel is de WINST van de energie leverancier. Iemand langssturen om je metertje te komen uitlezen, afsluiten bij leegstand huis, opnieuw openstellen bij nieuwe bewoners, kost hen handenvol geld.

De consument zijn factuur blijft even duur en wordt bijna 100% zeker duurder, terwijl de kosten voor de leverancier omlaag gaan. => zuivere winst voor de leverancier.

Vergeet maar mooi dat jij als consument deelt in de winst. Leveranciers zijn geen liefdadigheidsinstelling...

[Edit]
- De netbeheerdeer moet ook winst maken
- De leverancier/netbeheerder zal wel in een of andere campagne de voordelen van hun slimme meters duidelijke maken: je hoeft je meterstand zelf niet meer door te geven, je hoeft niet meer thuis te zijn om aan/af te sluiten, je krijgt een preciezere factuur enz enz enz
Allemaal mooi en goed maar de achterliggende reden staat hierboven.

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 22 juli 2024 22:08]

Zoals bij elke leverancier worden ook bij energiebedrijven alle kosten uiteindelijk doorberekend aan de klant. Dus minder kosten voor leverancier leidt tot minder kosten voor de klanten.

Jij veronderstelt dat de energieleverancier straffeloos de bespaarde kosten in eigen zak kan steken. Dat zou alleen kunnen als er geen concurrentie tussen de leveranciers bestond en er daarom geen verband zou bestaan tussen de daadwerkelijke kosten en de prijs die de klant moet betalen. Als dat zo was zouden de energieleveranciers zich de moeite kunnen besparen en de prijzen gewoon omhoog gooien zonder op kosten te besparen. Dat ze dit niet doen toont al aan dat jouw veronderstelling niet klopt en dat er dus WEL een verband bestaat tussen de gemaakte kosten en de door de klant betaalde prijzen.

Je kunt best tegen slimme energiemeters zijn, maar de door jou gebruikte argumenten "zuivere winst voor de leverancier" deugen niet.
Geloof je het zelf?

Als iets goedkoper wordt voor de bedrijven wordt dat zeker niet altijd teruggeven aan de klant, legio voorbeelden:

- kunstmatig laag houden van de creditrentes op spaarrekeningen
- vermeende prijsafspraken zorgen voor hoge hypotheekkosten
- bedrijven als Apple en Microsoft draaien vette winsten, maar heb je de prijzen van hun producten evenredig zien dalen??
- groensubsidies voor verhuurders worden niet doorberekend in mindering voor huurwoningen aan de huurders
- etcetera...
Dit gaat over marktwerking. En daar zijn je voorbeelden hele mooie voorbeelden van!

- De credit rentes blijven laag omdat we niet allemaal naar de bank met de hoogste rente vliegen, omdat overstappen lastig is nieuw pasje nieuwe pincode al je geld overmaken etc. Zouden we dat wel doen zouden ze omhoog vliegen.
- hypotheken ben ik niet in thuis, maar dat zal dezelfde oorzaak hebben als het eerste punt.
- Producten worden voor zoveel mogelijk verkocht dus zolang de gek maar teveel blijft betalen zal de prijs niet zakken.
- Er is een tekort aan huurwoningen, dus ook daar kan de verhuurder een voor hem leuke prijs vragen hij verhuurt het huis toch wel.
deze meters zijn van de netbeheerder en niet van de leverancier. Op het gebied van energienetten is er GEEN sprake van concurrentie (althans, hier in het noorden niet; hier heb je maar èèn aansluiting per woning). Dientengevolge is er dus geen sprake van concurrentie op het gebied van energienetwerken en dus ook geen op vraag en aanbod gebaseerde prijs daarin.

Dat de prijzen niet domweg opgehoord kunnen worden ligt vooral aan de eigenaren van de netbeheerders (lokale overheden; provincies, gemeenten), die zulke maatregelen niet aan de bevolking kunnen verkopen. Een niet doorberekende besparing kan echter veel makkelijker verkocht worden, aangezien de jaarlijkse inflatiecorrecties wel gewoon door gaan en de volledige winst uit invoering van slimme meters (met een constante inflatiecorrectie) volledig in de zak van de netbeheerder (of haar aandeelhouders) gestoken kan worden.

Ik zou me maar geen pretenties maken met betrekking tot marktwerking op de energiemarkt. Die bestaat domweg niet op het gebied van netbeheerders (je kunt alleen je leverancier (factuurprinter) kiezen). Deze netbeheerders moeten dus ook gecontroleerd worden om dit soort ongein te voorkomen. In hoeverre deze controle nu toegepast wordt met betrekking tot de besparingen uit het gebruik van slimme meters, staat niet in dit artikel en is mij ook niet bekend. Het is echter een reële mogelijkheid dat dit (gezien de begrotingstekorten) gewoon in de zak van de aandeelhouder gaat verdwijnen...
@EricEric752

Je vergeet dat de meter verplicht door alle leveranciers gaat worden aangeboden.
Dat betekent dat iedereen straks zo'n meter heeft en alle energieleveranciers kunnen de winst in hun zak steken.
Er zal dus niks veranderen aan de concurentiepositie van de leveranciers door de komst van de kastjes.

Verder noemt men positieve kosten voor een bedrijf gewoon winst.
En winst bereken je normaalgesproken niet echt door aan je klanten.

Als de kosten negatief zijn, een verleis, dan bereken je het door aan de klant.
Vandaar dat concurentie op zich wel fijn is.
Maar in dit geval gaat dat dus niet op.
slimme meters worden door de regionale netbeheerders uitgerold, niet door de energieleverancier, en dus binnen het gereguleerde domein!

[Edit]
Zoals reeds aangegeven betreft dit een gereguleerd domein. De overheid geeft aan welke tarieven de netbeheerders mogen hanteren.

[Reactie gewijzigd door prammers op 22 juli 2024 22:08]

Bij privatiseringen van bedrijven roept de staat altijd dat de consument "meer keus" heeft.
Nu, zoveel meer valt er niet te kiezen. Die slimme meter heeft de staat je proberen door de strot te duwen. Hoezo meer keus?
Ik wil gewoon zelf de stand opgeven.
En laat die metersopname vent / vrouw maar langs komen, eens in de drie jaar.
Dat is ook een product. Waarom was het de bedoeling dat niet meer te kunnen kopen?
Ik ben geïnteresseerd in dat product.
En niet in zo'n spionage meter.
Zoals in het artikel staat, staat het je vrij om een slimme meter te kiezen of een klassieke meter. Dit is onder druk van de 1ste kamer in het wetvoorstel komen te staan. Bij het oorspronkelijke wetsvoorstel ging het inderdaad om een verplichte invoering maar nu dus niet meer.
En dat probeert Verhagen nu ongedaan te krijgen:

"Over twee jaar moet de invoering op kleine schaal van start gaan, mits de Tweede en Eerste Kamer ermee akkoord gaan. Beheerders van energienetwerken moeten de meters daarna verplicht aanbieden, maar klanten behouden de mogelijkheid om voor andere modellen te kiezen."

Je mag dan welliswaar een eigen sl;imme meter kiezen, maar een slimme meter krijg je.
Ik snap dat de bedrijven winst willen maken, je bent immers commercieel. Maar het is wel de omgekeerde wereld als je geen moeite meer wilt doen voor je klanten. Dus mensen langsturen, aan/afsluiten. Gewoon onzin, uiteindelijk plukken de bedrijven hier wel de vruchten van als ze aan het einde van het fiscale jaar hun balans opmaken, maar de grote winnaar word de overheid.
[...]
Plus men hoeft niet meer de standen op komen meten. Kost ook geld. Betaal jij uiteindelijk voor.
Wij geven de meterstanden hier jaarlijks door via internet en eens in de 10 of 15 jaar komt er iemand langs om de de standen fysiek te controleren. Die kosten vallen wel mee volgens mij.
Ik heb ook nog niemand gehoord die uit kostenoverwegingen de gas- en watermeter wilde vervangen door "intelligente" exemplaren.
Knap, één keer om de 10 à 15 jaar in Nederland...

In Belgiê is dit om de 3 jaar.

Je kan jaarlijks het noteren en doorgeven via telefoon, internet, gratis post.
Wijkt de stand teveel af van je vorig jaar/huurder/eigenaar, dan komen ze ook nog eens langs.

En natuurlijk moeten ze eens afkomen om de correctheid te komen controleren (maar dit isgeen reactie op jou, maar op TLer) (dus bij ons om de drie jaar)
In nederland is de netwerkbeheerder verplicht om 1 keer per 5 jaar een meteropnemer langs te sturen. Mochten ze dit niet doen en er blijkt een afwijking te zitten in je opgegeven en daadwerkelijke standen heeft de netbeheerder geen recht om dit te corrigeren.
Is dat zo? Ik woon nu zo'n 8 jaar in m'n huidige huis, nog nooit iemand langsgeweest om de meterstanden op te nemen. Lijkt mij dat ze pas iemand langssturen als jouw verbruik aanzienlijk minder is dan statistisch gezien verwacht mag worden (en dat is bij ons in ieder geval niet zo met zo'n 5000kWh per jaar)
Ik woon in Belgie en ze komen altijd langs als ik niet thuis ben. Geef de meterstand dan ook al sinds vele jaren zelf door nadat ik het 2de kaartje in de brievenbus heb gehad. Vroeger kon ik de meterstand alleen per telefoon doorgeven (via een gratis nummer) en sinds een paar jaar via het internet. Dus hoewel het mischien verplicht is dat ze zelf op zijn minst 1 keer per 3 jaar meten, steekt de praktijk anders in elkaar...
Ik heb via OXXIO al een paar jaar zo'n slimme meter in de kast hangen. Samen met een gratis app voor op de iPhone.

Ik moet zeggen, het werkt erg vernuftig. Al het verbruik is per uur weergegeven. En ondanks de strenge winter, en automatisch tussentijd iets aangepaste rekening, kreeg ik aan het eind 5 euro terug. Waar m'n buren een paar honderd euro moesten bijbetalen. En we hebben zeer vergelijkbare situatie.

Persoonlijk heb ik de voorkeur om maandelijks al iets extra's te betalen als blijkt dat ik meed verbruikt heb, dan opeens zo'n forse rekening...

Plus je ziet nu ook echt het verschil, waarneer ik een dagje vergeten ben de kachel uit te zetten. Omdat het nu zo snel inzichtelijk is.
Blijkbaar woon ik dan in een ongure wijk ofzo (is niet zo)
Ieder jaar komt er 1 langs om mijn meterstanden op te schrijven
"Wij geven de meterstanden hier jaarlijks door via internet en eens in de 10 of 15 jaar komt er iemand langs ..."

Dus nu jullie internet hebben is er nog niemand langs geweest?
Direct inzicht in je gebruik is simpel. Leg een vel papier en een potlood in de meterkast. Schrijf elke dag/week/maand de standen op en maak er op een regenachtige zondagmiddag een leuk grafiekje bij. Ben je handig met Excel o.i.d., dan kun je daar misschien nog wat mee analyseren.
Voor dit alles is geen 'slimme' energiemeter nodig, scheelt een berg geld met ombouwen en weggooien van goede meters (mijne is bijv. pas 3 jaar oud).
Verder is het juist goed als er af en toe een meteropnemer langs komt. Goed voor de sociale contacten van mensen die niet of nauwelijks bezoek krijgen én zo'n meteropnemer kan meteen even een snelle visuele inspectie van de meterkast doen of het er nog wel een beetje volgens de norm bij staat. Zie ik een 'slimme' meter nog niet doen. Scheelt weer een paar branden per jaar.
klopt - heb ik 10 jaar gedaan... Maar daar komt op een gegeven moment de klad in. Je kan niet eenvoudig uitlezen wat je sluipverbruik is, en het blijft redelijk achteraf - niet op het moment zelf.

Ik kan me goed voorstellen dat de commercie er belang bij heeft dat er veel slimme meters worden geïnstalleerd. Maar commercie is niet de enige drijver - de klant heeft er ook voordeel van, en we moeten toch een keer vooruit? Pin betalingen waren ook erg handig voor de banken, maar als consument is het ook prettig.

Google is overigens bezig met een 'filantropisch' project - de Google Power meter (http://www.google.com/powermeter/about/). Vereist een slimme meter, maar geeft dan wel netjes aan wat je verbruik is, hoeveel dat op jaarbasis kost, en hoeveel vermogen je apparaten minimaal trekken (sluipverbruik).
Bij mijn huidige leverancier kan ik die standen gewoon via internet doorgeven en krijg ik een mailtje als ze willen dat ik dat doe. Heb je geen automatische meter voor nodig.

Verder, als ik nu mijn meterstanden wil bekijken, draai ik gewoon de deur open en kijk ik meteen tegen de displays van de meters aan. Als ik bij zo'n slimme meter eerst de computer op moet starten... laat maar.
Kijk jij wil een ander niet en er is dus nu keuze voor beide. Mag wel duidelijk zijn dat verhagen een voorkeur aangeeft.

Maar ja verhagen heeft ook geen probleem voor de spinnewebben bij het uilezen van zijn water en gasmeter. Hoewel misschien moet hij doorvoor eerst zand weghalen in de kruipruimte.

Wat dat betreft is stroom dan uit te lezen, water en gas zijn dat nog niet dus je gemakt is ook maar beperkt.
Dan moet je dus niet zo'n meter in je huis willen maar juist een ouderwetse.
Je kan daarbij precies zien hoeveel je verbuikt maar de meter zelf gebruikt minder.

Ik wil dat ding echt niet, gaan mijn kosten weer met enkele %en omhoog alleen omdat ze dat remote willen uitlezen. Maar dan wel op mijn kosten zeker.
Van mij hoeven ze niet elk jaar aan de deur to komen om er achter te komen dat ik er niet ben om dan vervolgens de opname kaart in de bus te gooien. Stuur dat ding gewoon op of laat het via Internet doorgeven. Bespaar je ook veel geld.

Je energie rekening inzichtelijk maken kan ook heel eenvoudig met een energie meter. Daar heb je geen slimme meter voor nodig. Daarnaast, de uitslag kan je grotendeels voorspellen.

1. Was droger
2. Was machine
3. Vaatwasser
4. Vriezer
5. Koelkast
6. enz..
Vergeet 'Computer' niet voor de tweakers onder ons...
In mijn vorige huis bleek de computerverzameling 1/3e van het totale stroomverbruik te zijn... :(
Alle computers bij elkaar was 1200 kWh, dat is gemiddeld constant 140 Watt...

Iedere Watt die 24/7 aanstaat levert 1x24x365 = 8.76 kWh per jaar op!
(Zoals: Router + kabelmodem + access point + switch, die 24/7 aanstaan)
Toen maar een routerdoosje in plaats van een dual processor workstation als router neergezet, dat verminderde het verbruik van die functie van 50 -> 5 Watt. Scheelde bijna 400 kWh/jaar, oftewel 100 euro per jaar!
In mijn nieuwe huis ook een nieuw access point met ingebouwde switch + router functie, die de router+access point+switch verving -> 5W+15W+5W -> 6 Watt. Scheelde weer 165 kWh/jaar...
Als het bij automatisch factureren van gebruik bleeft zou het niet zo erg zijn. Echter gaat het volgende gebeuren: door de slimme meters wete energiemaatschappijen niet alleen hoeveel stroom je gebruikt maar ook wanneer. Hierdoor kunnen ze bijv. tijdens kantooruren hogere prijzen gaan rekenen (piekbelasting). Je zult zien dat slimme meters voornamelijk als prijsdwangmiddel ingezet gaan worden om mensen te bewegen hun energie te consumeren tegen het laagste tarief. Een beetje wat nu ook al gebeurt met het hoog/laag tarief waardoor mensen een klein voordeel krijgen als ze na 11.00 hun wasmachine laten draaien (handig als je kinderen hebt...).

Als consument heb je er helemaal niets aan. Energiemaatschappijen zullen immers niet investeren in het uitbreiden van de productiecapaciteit tijdens piekuren maar gewoon hogere prijzen gaan rekenen zodat ze deze investering niet hoeven te maken.

Boycot de slimme energiemeter!
Slimme meters bieden ook weer nieuwe perspectieven. Er lopen in america pilots met aparaten die op basis van de energieprijzen worden aangestuurd. Dus je vaatwasser, wasmachine en droger starten op het moment dat de stroomprijs laag is.
Daar heb je geen meter voor nodig maar een klok of desnoods een stroomklok die je voor 5 euro in de doe het maar zelf zaak kan kopen.
Door op nachtstroom te (af)wassen kun je nu al tientallen zo niet honderden euro's besparen per jaar.

Als de overheid nou zo echt bezorgd waren over teveel energieverbruik dan zouden ze die 2Mjd euro staatssteun aan de E-on zwaar vervuilende kolencentrales ook afblazen.
Het gaat hierbij om variabele tariefering die veel verder gaat dan dag nacht stroom.
Het principe is dat je electriciteit moeilijk kan opslaan. Indien een levernacier overcapaciteit heeft, is het interssant die op dat moment tegen een lager tarief aan te bieden, dan van Tennet een "boete" te krijgen voor het teveel of te weinig stroom op het net te zetten.
Ik heb een slimme meter (niet NL) die op de seconde bijhoudt wat ik verstook. Gecombineerd met een stroombeurs (nordpool) volgend energiecontract kan ik mijn stroomverbruik aan de beursprijs aanpassen. Hoge prijs? Draai je geen wasje of zet je minder lampen aan.

Een hoge prijs betekend een grote vraag. Door slimme meters worden mensen zich bewust daarvan en kan men het gebruik beter spreiden. Gevolg is dat er minder geinvesteerd hoeft te worden in piekvermogen. Ook hoeven er minder uitbreidingen aan het netwerk gedaan te worden. Allemaal heel redelijk overwegingen die niks met uitknijpen van de burger of Big Brother te maken hebben.

Overigens betaal ik 11 cent per kW, sorry NL-ers }>
Goh, weer iets waar ik mij niet mee bezig wil houden.
Heb je al eens bedacht hoe complex we onze maatschapij aan het maken zijn?
Het begint zo langzamerhand meer tijd van je leven te kosten dan dat het oplevert.
Het is een vorm van bezigheidstherapie, onze maatschapij.
Ik denk dat er wel belangrijkere dingen te doen zijn in dit leven dan wakker te liggen over beursprijzen van energie en of het tijd is om de wasmachiene aan te zetten...
En 1 wasmachine is ook niet het probleem

Wat gebeurd er als bijvoorbeeld de hele straat de klok voor het opladen van hun electrische auto's op 2 uur in de nacht zet?

Dan kan het zomaar zijn dat in de hele regio de lampjes uitgaan..

Ons electriciteitsnet is gewoon niet berekend op zulke stromen.. En om te verkomen dat we miljoenen moeten investeren in het verzwaren van het net gaan we dus proberen te besparen...
Ik zie het meer als dwangmiddel waardoor je straks overdag 4x zoveel betaalt om je PC aan te hebben en op momenten dat je niet thuis bent (of wanneer je kinderen slapen) je gedwongen wordt de vaatwasser of wasmachine te laten draaien om de energierekening betaalbaar te houden.

Ik wil niet dat stroom zoals mobiel bellen wordt. Ik wil dat energieleverancier (en mobiele providers) zoveel overcapaciteit realiseren dat je tegen gelijk tarief kunt consumeren zodat iedereen vrij is zijn stroom (of belminuten) te consumeren wanneer het hem uitkomt zonder tijdsterreur.
Overcapaciteit kost extra geld dus betaal je gemiddeld teveel om al deze overcapaciteit in stand te houden
Comfort en gemak worden een luxe-item dat (extra) geld gaat kosten.
Wil je wassen als het jou uitkomt? dan betaal je extra.
Wil je wassen als het jou uitkomt? dan betaal je extra.
Zondag komt mij momenteel prima uit, en kost niets extra; integendeel. En zo is dat voor velen al jaren. Een 'slimme' energiemeter zou daar niets aan veranderen.
Zo'n meter zou ik willen. Maar men probeert ons meters te geven die we zelf niet kunnen uitlezen.

Dat het voor de leverancier ook handig kan zijn om de meter op afstand uit te lezen begrijp ik, maar niet waarom ze dat continu willen doen. Is het echt nodig om van minuut tot minuut te weten wat er in mijn huis gebeurd? Is de wijkcentrale niet nauwkeurig genoeg voor wat zij er mee doen?
Maar men probeert ons meters te geven die we zelf niet kunnen uitlezen
Dat wilden ze 2 jaar terug maar zoals in het artikel staat is dat dus inmiddels aangepast onder druk van de 1ste kamer.

[Reactie gewijzigd door awulms op 22 juli 2024 22:08]

Dat wilden ze 2 jaar terug maar zoals in het artikel staat is dat dus inmiddels aangepast onder druk van de 1ste kamer.
Ah ja, men blijft 't proberen. Gevalletje EU grondwet.
Beheerders van energienetwerken moeten de meters daarna verplicht aanbieden, maar klanten behouden de mogelijkheid om voor andere modellen te kiezen.
Klinkt nogal vaag, vind je niet? Plus, het wordt standaard gelevert. Hetzelfde probeerde men met electronisch patientedosier. Als het om het donorregister gaat houdt men er echter een ander model op na.
Verder sprak Verhagen van voordelen voor energiebedrijven en consumenten.
Hij had verkoper moeten worden.
hoog/laag tarief waardoor mensen een klein voordeel krijgen als ze na 11.00 hun wasmachine laten draaien (handig als je kinderen hebt...).
Kinderen, of een vrouw, of buren wier slaakamer onder mijn keuken ligt
Na 2300 de was doen of andere lawaaierige machines laten lopen doet Verhagen zelf maar. Er zullen vast wel extra lokkertjes komen met lagere tarieven 's nacht; om het vervolgens overdag riant terug te halen
En vergeet niet dat het doorgaans om hele kleine verschillen gaat bij hoog/laag tarief:
We hebben het voor ons huishouden eens nagerekend en het voordeel op jaarbasis bij hoog/laag bedroeg voor ons hooguit 20 euro. Sindsdien maken we ons er natuurlijk totaal niet meer druk om. We hebben wel wat beters te doen.
Klopt niet: een opname door een meteropnemer eens in de twee jaar kost 7 euro (ik heb er gewerkt...). Dit nieuwe apparaat kost de energiebedrijven handenvol geld in uitlezen, onderhoud, etc, zelf als je de consument de meter laat betalen. In ieder geval veel meer dan 7 euro per twee jaar.
Als het echt waar is wat je zegt, kun je dan ook uitleggen waarom ze zo graag een slimme meter in klants huis willen hebben? Hoe wegen de voordelen boven de prijzige nadelen?
Om eens een voorbeeld te noemen: elke week de prijzen aanpassen. Dat kan heel veel opleveren, omdat niemand elke week gaat overstappen naar een andere energie leverancier. Met de oude meters is dit niet mogelijk.
Om eens een voorbeeld te noemen: elke week de prijzen aanpassen.
Natuurlijk... dat doen we vandaag de dag ook al.... (not) Als de prijzen al veranderen is het meestal omhoog! En als dat tussentijds gebeurd en hebben de energiebedrijven geen actuele stand wordt er altijd een schatting gedaan. En die zal altijd in het voordeel van de maatschappij uitvallen en niet in het voordeel van de consument - JA, dat heb ik zelf al meerdere malen aan den lijven ondervonden omdat ik één van diegene is die een briefje in zijn meterkast heeft hangen waar regelamtig de standen op worden geschreven. Als de prijzen omhoog gingen waren de "afrondingen" wel heel ver naar beneden gedaan. (waarbij je dus goedkopere stroom had wel duurder moest afrekenen) En wanneer de prijzen omlaag gingen, was de afronding opeens ver boven mijn verbruik.
Zelfde als met de olieprijzen... Neehoor ze maken geen prijsafspraken. Alleen als de Shell zijn prijzen aanpast, gaat de andere olieboeren evenredig mee.
Mooi voorbeeld, bij mij in de buurt zit een Texaco tankstation en een "witte pomp".
Wanneer het Texaco-station een fax binnenkrijgt met de nieuwe prijzen, geven ze die ook gelijk door aan de "witte pomp" zodat hun de prijzen hier ook gelijk op aanpassen.
Maar neehoor, we maken geen prijsafspraken.
Dat kan heel veel opleveren, omdat niemand elke week gaat overstappen naar een andere energie leverancier.
Het is niet alleen of je wilt overstappen of niet, het is ook vaak een gevalletje NIET KUNNEN overstappen omdat je dan vervolgens aan contractperiodes vast zit.

Ik heb geen enkel bezwaar om een slimme meter krijgen, maar dan wil ik 'm ook wel ZELF online uit kunnen lezen (7*24h) EN de controle hebben over hoevaak de netbeheerder de meter kan uitlezen!
Ik vind het inderdaad een zeer goed argument om niet zo'n slimme energiemeter te willen. Mensen die zelf energie opwekken (zonnecellen, etc.) en terugleveren aan het netwerk worden hierdoor enorm benadeeld.
Dit is overigens al het geval bij de huidige digitale meters die in de nieuwbouw woningen zitten, hier staat de terug geleverde energie ook al apart.
Ha ha ha,

Geweldig die regering in Nederland. Ik zie de volgende maatregelen al komen. Stroom in de spits betekent spits tarief en die kan extra belast worden.
Ze denken nu eindelijk alle wietplantages op te gaan rollen. Wat ze natuurlijk niet willen want anders kan de helft van de politiemacht opdoeken en valt er minder voor de ministers te witwassen
Dieven kunnen bij hack acties zien waar iemand wel en iemand niet thuis is.

Ik zeg NU invoeren en over de hele linie. Nederland hard opweg naar 100% communisme!
Weer eens een zinloze actie die de burger geld kost, die meters krijgen we natuurlijk niet voor niks. is er iets mis met de meters zoals ze nu zijn, of is dat meer een kwestie van je burgers in de gaten houden? (Big Brother is watching you...)

en ik weet niet wat dhr Verhagen doet, maar ik kijk toch echt hooguit een enkele keer per jaar naar de meterstand. en dan nog voornamelijk in de meterkast. wat hij allemaal in de kruipruimte heeft zitten geeft ook reden tot nadenken...
Anoniem: 135756 @reyals3 november 2010 14:06
Waarom nou weer zo negatief.
Ik zou zo'n slimme meter erg prettig vinden.

Ik neem aan dat je dan als consument even naar een website-je kan gaan om je eigen statistieken real-time te bekijken.
Dat is gewoon relaxed en zou een gemiddelde tweaker warmer moeten maken.
Jij bent vast en zeker ook het type dat warm wordt bij de mogelijkheid om naar een overheidssite te gaan om te zien wat je in het verleden allemaal hebt uitgegeven, waar je gereden hebt, hoeveel drankjes je vorige week zaterdag in de kroeg hebt besteld, enz.

Je bent toch niet werkelijk zo naïef om te denken dat ze dit voor de consument doen of wel? 8)7
Anoniem: 135756 @alexbl693 november 2010 14:22
Wat een zuurheid hier zeg. ongelovelijk.
Natuurlijk doen ze dit voor zichzelf. Maar dat wil niet zeggen dat de consument er uiteindelijk geen baat bij heeft.

Daarbij is de techniek hierachter toch uiterst interessant?
Maar daarover hoor ik niemand. Ik hoor alleen mensen als een kip zonder kop de grote boze energiemaatschappij om de oren slaan.

Ik ben het met Blokker eens dat er geen kosten mogen zijn voor de consument.

en ik ben heel benieuwd hoe jij dit:
naar een overheidssite te gaan om te zien wat je in het verleden allemaal hebt uitgegeven, waar je gereden hebt, hoeveel drankjes je vorige week zaterdag in de kroeg hebt besteld, enz.
Wil achterhalen via een overheids site???
en
weten ze gelijk wanneer je wel en niet thuis bent, wanneer op vakantie, enz...
Is ook weer enorm gezocht.
Er zijn LEGIO bedrijven die die informatie nu al kunnen geven.
(annuleringsverzekering bijvoorbeeld)
Daarbij is de techniek hierachter toch uiterst interessant?
De techniek achter de LHC is vast ook heel interessant, maar die hoef ik toch ook niet in huis te hebben?
Ik ben het met Blokker eens dat er geen kosten mogen zijn voor de consument.
Die meters en het plaatsen ervan kost geld. Iemand zal dat moeten betalen. Ik gok dat dit niet de energiebedrijven zullen zijn...
Anoniem: 91169 @Toff4 november 2010 08:10
Die meters en het plaatsen ervan kost geld. Iemand zal dat moeten betalen. Ik gok dat dit niet de energiebedrijven zullen zijn...
Waarom niet? Die bedrijven besparen er uiteindelijk geld mee. Ondermeer omdat er geen mannetjes meer langs de deuren hoeven.
Die bedrijven besparen er uiteindelijk geld mee.

En dat is nou het probleem. Het kost ons, de burger straks alleen maar geld maar de bedrijven niet.

Ondermeer omdat er geen mannetjes meer langs de deuren hoeven.

Klopt, en wat denk je dat er met deze mannetjes gebeurd? Die zitten straks dus in de WW omdat het bedrijf waar ze voor werkte ze niet meer nodig heeft. Ook dat kost geld. Dan heb ik het nog niet eens over de bedrijven die energie opwekken, en straks (is ons belooft) mede dankzij deze meters minder totaal hoeven te gaan produceren. We zijn een consumptie maatschappij > besparen betekend verlies van banen in elke sector. Als je dan beargumenteerd dat we niet veel minder totale hoeveelheid energie gaan produceren vraag ik mij af wat het nut van die meters is. Dan ga je het alleen anders verdelen.
Is ook weer enorm gezocht
Is niet zo gek hoor, als je bedenkt dat bedrijven mensen in dienst heeft, die professioneel en dagelijks uitpluizen hoe ze hun produkt aan de man brengen. Je wil niet weten hoe "diep" dat gaat. Kijk naar Google bijv. Nee, blijf jij dan maar lekker naief.
Anoniem: 135756 @Madrox3 november 2010 16:06
Kijk maar naar Google...don't get me started.
Als IETS overdreven is met angst op privacy is het de kritiek op Google wel.

Overdreven, omdat het zo hypocriet is.
U weet dat uw eigen overheidsgegevens al meer dan een decennia bij derde partijen liggen he? outsourcing is onder meer begonnen bij de overheid.
En je gegevens bij verzekeraars etc. Alles is outsourcing tegenwoordig.

Dus je UWV gegevens, je verzekeringen je bankgegevens liggen niet bij die respectievelijke bedrijven maar zijn in beheer bij een Atos een Getonics en een Ordina.

Daar hoor je NOOIT iemand over... maar Google wel afzeiken en zo'n eenvoudig energiemetertje moet het ook bezuren.

Ik zou even je perspectief bijstellen en dan nog eens een oordeel vellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 135756 op 22 juli 2024 22:08]

Kijk maar naar Google...don't get me started.
Als IETS overdreven is met angst op privacy is het de kritiek op Google wel.


Overdreven, omdat het zo hypocriet is.
U weet dat uw eigen overheidsgegevens al meer dan een decennia bij derde partijen liggen he? outsourcing is onder meer begonnen bij de overheid.
En je gegevens bij verzekeraars etc. Alles is outsourcing tegenwoordig.

Dus je UWV gegevens, je verzekeringen je bankgegevens liggen niet bij die respectievelijke bedrijven maar zijn in beheer bij een Atos een Getonics en een Ordina.

Daar hoor je NOOIT iemand over... maar Google wel afzeiken en zo'n eenvoudig energiemetertje moet het ook bezuren.
Je haalt twee problemen door elkaar.
1 "Wie heeft inzage in welke gegevens?"
2."Wie beheert de gegevens?"

Puntje twee wordt vaak gedaan door gespecialiseerde bedrijven zoals Atos. En dat is maar goed ook, ik heb liever dat het wordt gedaan door iemand die er verstand van heeft. Dat betekend niet dat de systeembeheerder van Atos die gegevens kan lezen, die zijn als het goed is versleuteld opgeslagen.

Het gaat hier om punt 1, welke gegevens worden er verzameld en door wie.
Ik heb er geen bezwaar tegen dat de overheid/sommige bedrijven mijn naam en adres en andere gegevens weten. Het zou ook wel erg onmogelijk zijn om niks van je klanten te weten.
Ik heb er wel bezwaar tegen als mijn energieleverancier mijn verbruik precies kan volgen. Zeker als dat via een systeem gaat dat niet van de grond af is opgeboouwd om veilig te zijn.

Als ik zou begrijpen wat ze met die gegevens moeten zou ik er misschien anders over denken, maar ik kan niks verzinnen.
Ik wil wel graag de energieprijs per seconde kunnen opvragen, daar kan ik mijn verbruik op aanpassen. Om het totale verbruik te meten (zodat de prijs kan worden vastgesteld) is er geen nauwkeurige informatie van mijn huis nodig.
Is ook weer enorm gezocht.
Er zijn LEGIO bedrijven die die informatie nu al kunnen geven.
(annuleringsverzekering bijvoorbeeld)
Het zijn er al veel te veel en het hoeven er niet meer te worden.
"Daarbij is de techniek hierachter toch uiterst interessant?"

Welke techniek hierachter is interessant dan?
Nee, dan surf ik naar de website van mijn bank ...
Mooi he, zo real time... weten ze gelijk wanneer je wel en niet thuis bent, wanneer op vakantie, enz...
Ik blijf het een fraaie actie van de consumentenbond vinden. Mensen worden bang gemaakt dat men exact weet wanneer je thuis bent of niet. Sterker nog, op basis van de gegevens van je mobiel, kan men vrij nauwkeurig aangeven waar je je bevind.
mobiel kan je uitzetten, je meter niet.
Klopt, maar niemand maakt zich druk over deze data. Hetzelde geld voor de gegevens van je Wifi. Als je hoort wat voor info Google met haar streetview auto's heeft gecollecteerd.....
De meterstanden worden een paar dagen vertraagd...

dus geen realtime statistieken.
Kooi van Faraday anyone?.., :|
Bart ® Moderator Spielerij @koelpasta7 november 2010 08:55
En vertel mij dan even hoe dat gaat werken als de data over de elektrakabel wordt verstuurd.
Inderdaad. Infiltreren bij een energiebedrijf, en dan vervolgens aan je maten doorgeven waar er normaal gesproken veel stroom wordt verbruikt (die mensen hebben dus veel (verhandelbare) apparaten), maar op bepaalde dagen niet. Op die dagen wordt je huis leeggehaald.
En anders wordt 't wel gehackt (vooral als men ook draadloos zal gaan werken: is 't niet nu, dan wel in de toekomst), zodat de inbrekers gewoon zelf zonder verdere hulp aan de slag kunnen.
Waarom zoveel moeite? Vanaf de straat in je auto met een laptoppie kan je ook op elk kastje inloggen. Je kan tevens zien wie er kweekt en berekenen wanneer ze gaan oogsten. ;)
Binnenkort kun je toch gewoon bij Google zien wanneer men niet thuis is. Met een foto van het betreffende pand, de inventaris, de bereikbaarheid en de omgeving in detail.?
Wat nou slimme meter. Aan mijn verbruik verandert weinig; alleen de prijs stijgt. Verdere bezuiniging zou inhouden dat ik in het donker in bad moet gaan zitten of op de plee, en het lampje in de oven en de koelkast kunnen eruit. Dat is voor een euro per week de moeite niet.
Dat kan al op voldoende andere manieren. Je kunt een kostenteller aan een stopcontact toevoegen, of een kostenteller op de meter plakken die vervogens keurig bijhoudt hoe hard de meter draait of knippert. En dan kun je direct zien hoeveel die extra lamp gebruikt ipv dat je het maar hebt te doen met hoeveel de energiemaatschappij jou wil vertellen over jouw eigen verbruik.

En grote voordelen van zelf meten is dat je niet afhankelijk bent van een maatschappij om jou dat aan te bieden, als je overstapt blijft je historie gewoon bestaan, je hoeft het energiebedrijf geen gedetailleerd inzicht te geven in jouw verbruik, je kunt veel gerichter meten, etc.

Energiemaatschappijen gaan dit gewoon inzetten als klantenbinding zodat je minder makkelijk overstapt, dit heeft niets met energiebesparing te maken, geen enkele maatschappij wil dat jij energie bespaart, dan zou je namelijk ook minder aan hen betalen en het zijn tegenwoordig allemaal commerciele bedrijven met 1 simpel doel: geld verdienen.
Mij maakt het warm op 1 voorwaarde : er mag voor de consument geen meerkost zijn. En die zal er wel zijn. Hier in België zal de huurkost van de meter verhoogd worden, daarnaast zal je als klant ook opdraaien voor het verbruik van je eigen meter.
toch fijn dat de Nederlandse overheid tegenwoordig ook al invloed heeft in België.
Weer eens een zinloze actie die de burger geld kost, die meters krijgen we natuurlijk niet voor niks
We kunnen ze waarschijnlijk ook weer verhalen op de belasting als ze verplicht worden. Net zo als die meneer die in het gelijk ik gesteld over het niet betalen van zijn indentiteitskaart/paspoort :+

Aan de ene kant is het natuurlijk niet leuk qua privacy, ook kunnen inbrekers er achter komen wanneer je niet thuis bent.
Het voordeel is dan wel dat de energie centrales kunnen zien of er veel of weinig energie gebruikt word, nu moeten ze dat soort dingen raden :P
Het is makkelijker om te achterhalen of je thuis bent of niet, door paar dagen achter elkaar te bellen dat te hacken in een zwaar beveiligd systeem van de netbeheerder, dat aan alle privacy en security eisen moet voldoen.

Voor de gemiddelde gelegenheidsinbreker gaat dat toch wel te ver!

[Reactie gewijzigd door prammers op 22 juli 2024 22:08]

Maar voor een criminele organisaties wordt het heel interessant om een service te hebben die kan vertellen waar wat te halen valt. Straks kunnen ze vanuit hun luie stoel zoeken wie een dikke tv heeft en nu op vakantie is. Veel verbruik, maar nu even niet? bingo!
Dat kan nu ook hoor.. als je maar zo'n driehoekssleutel hebt van electriciteitskastjes en je leven wilt wagen door je handen erin te steken..
Bart ® Moderator Spielerij @Roland6843 november 2010 18:20
Dat kunnen ze nu ook al als ze even de airmiles-server hacken, of de datacenters waar je gsm-gegevens op staan, of je bankgegevens, enz enz enz. Maar je wil nu zeggen dat je geen slimme meter wil omdat je gegevens dan op straat komen te liggen? Dat liggen ze nu ook al hoor.
Eh je vergeet dat energiebedrijven semi overheden zijn he.
En wat beveiliging betreft staan die niet heel erg goed bekend, zeker niet als het gaat om de privacy van hun klanten.
Dus of het makkelijker is om te gaan posten bij iemand en zijn telefoonnummer op magische wijzen te achterhalen ipv even met wifi remote in te loggen op zijn electrameter weet ik niet.

Ik verwacht dat die dingen allemaal hetzelfde standaard wachtwoord krijgen dat niemand kan veranderen en dat binnen 6 maanden op internet te vinden is.
Het voordeel van een digitaal systeem is dat je een hele wijk tegelijkertijd in de gaten kan houden.
Bart ® Moderator Spielerij @reyals3 november 2010 16:49
Slimme meters leveren de consument op termijn een lagere rekening op, en dan doel ik niet alleen op energiebesparing.
Het verplicht stellen van die "slimme" meters kost 14 MegaWatt per 24 uur aan energie. We kunnen straks een extra energie centrale bouwen om onze energie meters van stroom te voorzien. En wie gaat die extra energie betalen? De consument natuurlijk! Puik plan Minister Verhagen! Extra energie verspillen om ons bewust te maken van hoeveel energie wij verbruiken. |:(

De consument is zich volgens mij al pijnlijk bewust van hoeveel energie ze verbruiken. Hele maandsalarissen verdwijnen in het energie zuinig maken van onze woning, en nog altijd wordt ik lichtelijk depressief wanneer ik de energie afrekening op de deurmat zie vallen.

Vooralsnog ligt de hoogste energie nota bij de overheid en gemeentes.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 22 juli 2024 22:08]

Het verplicht stellen van die "slimme" meters kost 14 MegaWatt per 24 uur aan energie.
Dat lijkt me erg veel. heb je een bron of berekening hiervoor?
Weet iemand eigenlijk wat een "domme" meter verbruikt.?
Niets.. als er geen stroom verbruikt wordt draait mijn schijf ook niet ;)
wil niet zeggen dat hij geen stroom verbruikt, maar het wordt mij niet berekend..


De slimme meter doet dat overigens ook niet.. maar dat heeft de consumentenbond nog niet helemaal door :)
Alsof je dat toch niet indirect betaald
Een energiemaatschappij is geen weldoener
Ik heb het verbruik berekend op basis van 3 "slimme" energie meters waar ik een afbeelding van kon vinden (waar het verbruik van de meter zelf op vermeld staat, waaronder die van Oxxio). Ik heb het berekend over 7,31 miljoen huishoudens (berekend door het CBS in 2009).
Misschien moeten we bij de 2e kamer zelf maar eens gaan lobbyen om het vastrecht de deur uit te krijgen als je (bijvoorbeeld) al 10 jaar vastrecht betaald hebt ...
Ik heb klanten waar meer dan 14Megawatt aan elektrisch vermogen staat te brullen, alleen maar omdat de elektriciteitsprijs op dat moment gunstig is. En de warmte die van zo'n WKK af komt, die gaat in de winter inderdaad de kas in, maar van de zomer, dan wordt dat toch echt zo de lucht in geblazen.
Oh, en dan hebben we het over een gasverbruik per uur, wat 3 huishoudens in een heel jaar gebruiken.

Maar gelukkig, wij als huishoudens zijn natuurlijk de grote vervuilende factor, en het is inderdaad de consument die moet besparen en op elke KW of m3 moet letten.

Telemetrie, prima. Maar slimme meters zijn IMHO gewoon een stap in de richting van controle van bovenaf over jouw energieverbruik. Straks checken ze in wat voor woning je woont en met hoeveel mensen, en als je dan boven het gemiddelde zit moet je een boete betalen bijv. Nee, sommige dingen moet je gewoon lekker laten zoals het is.
Ik sta niet te springen moet ik zeggen... Maar als ze zo'n meter nu eens voorzien van een ethernetpoortje en een webservertje waar ik zelf de gegevens kan uitlezen, dan wil ik er nog wel eens over denken :)
Eigenlijk wil ik geen slimme meter, maar een slimme meterkast. Niet alleen het totale stroomverbruik in de gaten houden, maar per groep. Ik ben wel nieuwsgierig of de ventilator van de WTW de besparing op gas niet helemaal om zeep helpt met zijn eigen energieverbruik (ding heeft een perilex aansluiting, kan ik niet ff snel een verbruiksmeter tussen pluggen).
Anoniem: 172134 @pyotr3 november 2010 15:56
De slimme meter heeft reeds een zogenaamde P1 poort waar men service modules, zoals een In Home Display of een PC op aan kan sluiten.
1 uur wtw van 80% rendement aan zetten met een ventilatortje van 150m3/h levert een energieverbruik op van circa 0.06kWh (circa 60 wattuur?) = 0.015euro en
20% verwarmen met 10 graden verschil buiten/binnen = 0.01 m3 gas = 0.0055
euro

150m3 lucht verwarmen met een hr ketel = 0.051 m3 gas en kost 0.028 euro

Scheelt dus pak en beet 10 cent per uur dat je anders de ramen open zou hebben om te ventileren.

Draait hij continue.. dan ben je inderdaad meer energie op jaarbasis kwijt.. omdat je overdag waarschijnlijk de roosters/ramen gewoon dicht heb staan.

verder is het uiteraard wel comfort verhogend, omdat je geen tochtklachten meer hebt in je huis.. en je huis blijft relatief lang warm
Wat ze er niet bij vertellen is dat de meters ook op afstand afgeschakeld kunnen worden door de netbeheerder.
Anoniem: 209360 @DonILLY3 november 2010 14:25
Op zich is dat niet zo heel onpraktisch hoor. Wanbetalers worden op deze manier tegen zichzelf beschermd. Vergeet niet dat afsluiten rond de 70,- per bezoek kost en vervolgens 700,-- als de wanbetaler weigert open te doen en de aansluiting in de straat moet worden afgesloten. Aansluiten is weer exact het omgekeerde waardoor de betalingsachterstand ineens honderden euro's meer is geworden. Daarom zijn schulden bij het energiebedrijf vaak ook zo problematisch, want voordat er aangesloten wordt moet alles betaald zijn. Als dit gewoon met een enkele klik kan worden afgesloten zullen dit soort schulden niet meer zo enorm uit de klauw lopen.

Helemaal ideaal zou zijn als mensen met betalingsproblemen een soort prepaid-krediet kunnen kopen waarbij de meter zichzelf uitschakelt nadat de energie verbruikt is. Net zoals vroeger toen dit met muntjes gebeurde. Kunnen mensen nooit meer verbruiken dan ze hebben.
Ik vind eigenlijk elektriciteit en gas basisbehoeftes van een mens en dat het belachelijk is dat een winstmakend bedrijf dit zou mogen afsluiten.

Lang leven het opstellen van alle markten, zodat bedrijven een verregaande controle hebben over het leven van mensen. jeej!

Gelukkig hebben we in Nederland niet en masse op rechts(VVD) gestemd dat er nog meer op de vrije markt wordt gegooid en de kleine individuele burgerman/vrouw helemaal overgeleverd zijn aan grote bedrijven.......
mag gelukkig pas na vonnis van de rechter..
Bart ® Moderator Spielerij @joppe.s7 november 2010 08:56
Ik vind eten ook een basisbehoefte, maar is het ook normaal dat de Appie niets doet als ik zonder te betalen elke dag mijn boterham daar haal? Het is tenslotte een winstgevend bedrijf.
Als er deurwaarders worden ingeschakelit, lopen de kosten al rap op; met of zonder slime meter....
Grappig, nou ik heb wel gemerkt dat automatisering in Nederland door grote bedrijven niet wordt ingezet om alles makkelijker te maken, maar eerder de boel te frustreren. - IVR's om nooit meer iemand te spreken te krijgen, zodat je, je hard niet meer kunt luchten bij problemen, welke nou eenmaal geld opleveren bij de overheid.
0900-nummers om vervolgens mensen zo lang mogelijk aan de lijn te houden en flink te plukken
Chipknip om geld uit de zak te troggelen bij burgers bij mislukte transacties en niet gelukte uitcheck acties. Wacht al 10 weken op mijn geld na verscheidende calls en formulieren ingevuld te hebben.

Net als met de bijbel het uitgangsprincipe is goed, maar eenmaal in place is het een machtsmedium
Wat is afschalen? Bedoel je uitschakelen?
Is bijna uitschakelen. Je krijgt net genoeg vermogen binnen om de koelkast en een paar peertjes te laten branden, maar tv kijken is er niet meer bij.
Hoe doen ze dat, het vermogen knijpen ?

Stoom beperken ? Ja dat kan maar dan zakt je spanning in en dan werken al je apparaten niet meer en geven je peertjes maar een beetje licht.

Spanning beperken ? Kan ook maar dan valt er ook vanalles uit.

Nee vermogen beperken gaat je niet lukken.
Hooguit kunnen ze een noodgroep aanleggen voor wat verlichting en diepvries die alive blijft als ze de rest van je huis afschakelen.
"Stoom beperken ? Ja dat kan maar dan zakt je spanning in en dan werken al je apparaten niet meer en geven je peertjes maar een beetje licht."

Nee, de spanning blijft dan gelijk (220V)
Het vermogen dat je vervolgens kunt verbruiken gaat wel omlaag.
Bart ® Moderator Spielerij @xppieter7 november 2010 08:58
Gelukkig ben je technisch helemaal op de hoogte!
Stroom beperken kan prima zonder spanningsval. Apparaat schakelt gewoon uit als er meer dan bijvoorbeeld 6A getrokken wordt. Verbruiker moet dan zelf apparaten uitschakelen en de meter weer inschakelen.
Leuk, kan er ook "Fair Use" ingevoerd worden. :(

Geachte meneer X,
u heeft de eerste 2 weken al het dubbele van gemiddeld verbruikt.
Daarom wordt u als grootvervuiler de rest van de maand afgesloten.

MVG,
Groenlinks
Meer in de zin van

Beste meneer X, u heeft al 3 jaar uw stroomrekening niet betaald, we zijn genoodzaakt u te beperken.
Anoniem: 363404 @Madman_K3 november 2010 16:51
En is het niet vanwege "Fair use"... moet je eens bedenken wat een Stuxnet-achtige code zou kunnen huishouden (no punt intended) in een land als het dit soort apparaten gaat aanvallen..
Het is helemaal niet mogelijk om "net genoeg vermogen" ergens voor te leveren. De elektriciteit voorziening staat aan of uit, meer mogelijkheden zijn er niet.

Wat eventueel wel zou kunnen is dat ze je op energie dieet zetten. dwz. als de meter merkt dat je meer dan een bepaald vermogen gebruikt dat dan ALLES uitgeschakeld wordt.

Dat op afstand uit kunnen schakelen is echter een onzalig idee. Je weet namelijk nooit wat er gaande is in het huis op het moment dat je het afsluit. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn.

En dan heb je ook nog het risico van het onterecht afsluiten door fouten van het energie bedrijf.
Ik heb pas een nieuwe elektra meter (een slimme)

Echter heb ik netjes van de netbeheerder (Liander) een kaart gekregen met ongeveer de volgende vragen:

Mogen wij uw meter uitlezen ?
indien ja:
Mogen wij deze standen doorgeven aan uw energie maatschappij?
Mogen wij deze ook vaker uitlezen i.v.m het monitoren van de netwerkbelasting?

Ik hou niet zo van een controlerende overheid en de privacy is ook niet gewaarborgd daarom heb ik "Nee" ingevuld.

Er is verder dus niets aan de hand aangezien je zelf de keuze krijgt of je er wel of niet mee instemd.
@fast-server:
En hoe kun je controleren dat je meter niet 'per ongeluk' uitgelezen wordt?
Is het technisch onmogelijk gemaakt? Kunnen derden met mogelijke kwade bedoelingen er dus ook niet bij?

De eerste vraag die gesteld wordt moet luiden: mogen wij een 'slimme meter' bij u plaatsen?

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 22:08]

Als die meters worden uitgelezen middels een GSM (of dergelijke draadloze verbinding) zou je de meter in een Faraday kooi kunnen plaatsen. Met een paar euro aan fijnmazig kippengaas kom je al een heel eind.
Vervolgens komt een storingsmonteur langs (a 700 euro) constateert fraude (a x bedrag)
Bart ® Moderator Spielerij @PepijnK4 november 2010 14:12
Alleen zullen de meeste uitgelezen worden via het elektriciteitsnet.
Bedankt voor het niet meehelpen aan het ontwerpen van goedkopere elektriciteitsnetten en het niet makkelijker helpen opsporen van energiefraude!
Ja, want energie fraude is inderdaad het probleem waar we nu met z'n allen tegenaanlopen.

Niet mogelijke woeker tarieven, FUPs, schenden van privacy en wat niet.

Oh en dat de consument moet gaan opdraven voor de extra kosten die dit met zich mee zal gaan dragen.

Steek je hoofd maar lekker in het zand.
Bart ® Moderator Spielerij @Nazanir3 november 2010 18:16
Ja, want energie fraude is inderdaad het probleem waar we nu met z'n allen tegenaanlopen.
Inderdaad. Een deel van je energierekening is ter compensatie van energiefraude.
Niet mogelijke woeker tarieven, FUPs, schenden van privacy en wat niet.
Tarieven en FUP's zijn niet van toepassing op de netbeheerder. Schenden van privacy is een tot nu toe ongegronde angst.
Oh en dat de consument moet gaan opdraven voor de extra kosten die dit met zich mee zal gaan dragen.
Investeren in de toekomst, rendement op langere termijn, dat zijn zeker nieuwe begrippen voor jou?
Steek je hoofd maar lekker in het zand.
Ik denk dat ik me er iets verder in heb verdiept dan jij :D.
Tarieven en FUPs zijn -nog- niet van toepassing. Met dit systeem is het natuurlijk heel makkelijk te zien wanneer mensen thuis zijn en massaal hun wasmachines, drogers, pcs, straalkachels, etc aan hebben staan. hierop voortbordurende kunnen ze piek en dal uren gaan instellen en ook eventueel FUPs gaan maken.

Investeren in de toekomst is niets mis mee, maar iemand gaf voor mijn reactie al dat dit systeem veel meer kost dan het op gaat leveren, zelfs op de lange termijn, dit op basis van zijn eigen ervaring van werken bij een maatschappij die dit systeem op kleine schaal al heeft toegepast (vrijwillig). De winst voor zowel bedrijven als de consument is nihil (consument draait zoals bijna altijd, wel op voor de implementatie kosten). Bedrijven kunnen dan wel winsten gaan boeken door invoering van dal en piek uren en mogelijke FUPs.

Schenden van privacy is zeker op dit moment geen ongegronde angst, denkend aan de O.V. chipkaart, rekening rijden bankpas transacties, mobiele telefoons, etc. Ik zal het even toelichten met een kleinvoorbeeld:

Ik reis elke dag bijv. Tussen Amsterdam en Rotterdam. Maar op een donderdag besluit ik om even langs Den Haag te gaan (om wat voor reden daan ook). En ik verlaat Den Haag weer rond 18:00 uur. Nu ben ik rond 19:15 weer thuis. Ik hoor de volgende dag op de radio dat er in Den Haag een moord heeft plaats gevonden rond 17:30. Aan de hand van mijn O.V. chip gegevens en het feit dat rond 19:30 mijn energie gebruik weer een piek gaf, is te zien dat ik ook weer thuis was rond die tijd, en al deze gegevens vallen buiten mijn normale patroon, omdat ik dan altijd rond 17:30 thuis was, ipv 2 uur later. Een koud kunstje om deze gegevens dmv kruisreferentie mij als mogelijke verdachte aan te wijzen.

Het probleem is niet zozeer dat men deze slimme meters wilt, het is een optel som van allerlei implementaties van systemen, waarin een aantal gegevens gedetaileerd bijgehouden worden (ook al mag het niet, bij wet geregeld, het word wel gewoon gedaan), om zo een vals gevoel van veiligheid te creeeren. Al deze kleine systemen en daarvan de gegevens kruis referen kan tot een compleet schema worden uitgedraaid waar ik van dag tot dag ga en sta. Dan is het natuurlijk heel makkelijk om een vreemde dag er tussen uit te plukken, als ik die dag een omweg maak, of mijn energie vebruik die dag laag was, duidende op dat ik mogelijk die avond niet thuis was, op het moment dat er een misdaad gaande was.

Al jouw argumenten zijn mijn inziens non-arguementen en raken kant nog wal. Als iemand zich van ons 2 er meer in verdiept heeft, ben ik het wel.

Dus blijf maar lekker je kop in het zand steken, ik wed dat je "niets te verbergen hebt" of wel?
Jij weet blijkbaar niet wat het kost om een kabel van 1 km te verzwaren?? omdat er in den haag zonodig een paar mensen op electrische autos willen gaan rijden?

daar kan je heel nederland en belgie van slimme meters van voorzien!

Mensen .. de NETBEHEERDER heeft baat bij een slimme meter.. niet de energie LEVERANCIER

Daarnaast heb jij als consument baat bij dat de beheerder kan zien of er wel stroom op jouw adres geleverd wordt.. zo worden stroomuitval en overbelasting van het net voorkomen.

Zonder slimme meter is het gewoon technisch onmogelijk om electrisch rijden te realiseren..

Dus vooral allemaal gaan lopen zeuren over privacy redenen .. want dan komt ons landje vast wel weer een keer uit de crisis..
Bart ® Moderator Spielerij @Nazanir4 november 2010 12:46
Tarieven en FUPs zijn -nog- niet van toepassing. Met dit systeem is het natuurlijk heel makkelijk te zien wanneer mensen thuis zijn en massaal hun wasmachines, drogers, pcs, straalkachels, etc aan hebben staan. hierop voortbordurende kunnen ze piek en dal uren gaan instellen en ook eventueel FUPs gaan maken.
De netbeheerder kan helemaal geen piek- en daluren instellen, en al helemaal geen FUP's maken. Ik vraag me af waar je die informatie vandaan hebt.
Investeren in de toekomst is niets mis mee, maar iemand gaf voor mijn reactie al dat dit systeem veel meer kost dan het op gaat leveren, zelfs op de lange termijn, dit op basis van zijn eigen ervaring van werken bij een maatschappij die dit systeem op kleine schaal al heeft toegepast (vrijwillig). De winst voor zowel bedrijven als de consument is nihil (consument draait zoals bijna altijd, wel op voor de implementatie kosten).
De persoon die dat postte werkt bij een energiebedrijf, niet bij een netbeheerder. Jij werkt ook niet bij een netbeheerder. Dat geeft niet, maar daardoor mis je ongeveer 98% van alle informatie hierover, waaronder alle voordelen die gigantische kostenbesparingen gaan opleveren op langere termijn. Waarom die niet in de media staan vraag je? Omdat het veel te technisch is voor de consument.
Schenden van privacy is zeker op dit moment geen ongegronde angst, denkend aan de O.V. chipkaart, rekening rijden bankpas transacties, mobiele telefoons, etc.
Jij hebt je helemaal verdiept in de technische veiligheid van het systeem? Jij hebt de encryptie bestudeerd? De hackbaarheid gecontroleerd? Tenzij je dat gedaan hebt, blijft het een ongegronde angst. Je hebt namelijk totaal geen basis om je op te baseren, behalve dan compleet andere systemen waar compleet andere mensen aan hebben gewerkt, met compleet andere technieken.
-misdaadroman-
Je gelooft toch niet werkelijk dat je veroordeeld kan gaan worden op dit soort data? Lekker belangrijk dat je mogelijk een verdachte wordt, dan kan je ook al worden door over straat te lopen. Blijf je daarom altijd maar thuis? Het gaat erom dat je niet onterecht veroordeeld wordt, en dat zal echt niet gebeuren met dit soort indirect bewijs.
Al jouw argumenten zijn mijn inziens non-arguementen en raken kant nog wal. Als iemand zich van ons 2 er meer in verdiept heeft, ben ik het wel.
Oke, nu moet ik even heel hard lachen _O- :'). Dude, ik werk met slimme meters, ik denk dat ik er wel even iets meer van weet dan jij.
Dus blijf maar lekker je kop in het zand steken, ik wed dat je "niets te verbergen hebt" of wel?
Mensen zoals jij, die alleen maar weten wat er in de media staat, en er verder niets vanaf weten door bijvoorbeeld zelf informatie op te zoeken, dat zijn juist de mensen die hun kop in het zand steken. En nee, ik heb inderdaad niets te verbergen, maar dat doet er niet toe. Ik wil graag mijn vastrecht zo laag mogelijk houden, en dan kom je vanzelf uit bij slimme meters.
Veel mensen verbruiken gas en elektriciteit. Ik geef beide eenmaal per jaar door via Internet. Ik zie het nut van op afstand af te lezen elektriciteitsmeters niet zo, als ik alsnog de stand van de gasmeter moet doorgeven.
Gas meter wordt ook vervangen en aangesloten op de slimme Electriciteitsmeter
Bart ® Moderator Spielerij @prammers3 november 2010 16:47
En de watermeter.
Sorry, maar alleen al de productie van 7,5 miljoen (aantal huishoudens in NL) nieuwe energiemeters vergt al zoveel energie, dat die apparaten pas na een jaar of 30 milieu-neutraal zullen zijn.

En tegen die tijd hebben we waarschijnlijk weer nieuwe nodig. :)
Bart ® Moderator Spielerij @alexbl693 november 2010 18:23
Dat valt wel mee aangezien meters sowieso om de zoveel jaar vervangen moeten worden. Je gaat die vervanging voor een deel naar voren trekken, maar of je de oude meter nou vervangt door een nieuwe slimme of een nieuwe domme, dat maakt natuurlijk geen drol uit qua productie.
En wie denk je dat die nieuwe meters gaan betalen? (en ze worden niet goedkoop!)
ik word schijtziek van die groen-hype. De meeste producten die eronder vallen zijn alles behalve 'groen', net als deze 'slimme' energiemeter |:(

Het feit dat Verhagen alleen zo'n dom populistisch argument kan verzinnen zegt trouwens al genoeg over het werkelijke nut van deze energiemeter. De consument kan zijn privacy inruilen voor een heel klein beetje gebruiksgemak en heel veel meer controle voor de overheid.
In België wil men dit ook doen. Men heeft becijferd dat het ongeveer 4 miljard euro zal kosten om 80% van B te voorzien van slimme meters, een bedrag dat nooit terugverdiend zal worden met de te verwachten besparingen (max. 1 tot 4%).
Nooit is zo een groot woord, zal afhankelijk van de besparing ergens tussen de 20 tot 100 jaar kosten voordat die 4 miljard eruit is, ik ben alleen bang dat die meters het nooit zolang volhouden...
Tegen dat men het er uit haalt heeft men weeral iets nieuws bedacht. Een systeem dat vroeger 50 jaar meeging word nu al weer vervangen na 5 jaar.

We spreken hier over een implementatiekost die oploopt tot 4 miljard, maar dankzij al die mooie elektronica in die meters kan je er zeker van zijn dat ze veel sneller defect zullen gaan en moeten ze dus sneller vervangen worden wat weer meer kosten met zich meebrengt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.