Ik zal de knuppel maar in het hoenderhok gooien: een gemiste kans!
Het voorstel had een grote kans geboden om de energieprijzen binnen Nederland wat lager te kunnen houden. Nu zullen we ingehaald gaan worden door onze buren. Voor een land dat kennis als speerpunt heeft is het toch jammer om te zien dat in basis goede ideeen om zeep worden geholpen.
Eerste even over het wetsvoorstel. Het voorstel bevat in mijn ogen een cruciale Haagse-fout die ook door de eerste kamer erkend is. Hulde daarvoor! In plaats van de burger in basis scherp te beschermen (laat het misbruik van gegevens door derden een economisch delict zijn) wordt gepoogd de burger alles door de strot te duwen en het weigeren als strafbaar te stellen. De OV kaart heeft dit al pijnlijk duidelijk gemaakt, de leercurve in Den Haag heeft nog steeds geen stijgende lijn.
<off topic>De OV kaar ansich was een goed voorstel waar wederom helaas de burger niet voldoende beschermd werd. TT gisteravond toont aan dat zwartrijden in R'dam gedaald is met 50% en dat de mensen het gebruiksgemak beginnen te waarderen. Ook de gevreesde, en door consumentenorganisaties gehypte, kraakmogelijkheden zijn bijna nul t.o.v. het aantal valse strippenkaarten. Uiteindelijk dus een positief resultaat wat onnodig veel extra onderzoeken en uitstel heeft gekost. Door de burger niet centraal te stellen zijn consumentenorganisaties tegen dit systeem in het geweer gekomen.</off topic>
Waarom ben ik toch voor de "slimme" meter ?
(Laat duidelijk zijn dat deze meter niet slim is, alleen zijn gegevens ergens op interval basis ergens opslaat, verder doe 'ie niets)
Heel simplistisch bestaat de energie prijs uit twee delen. De langlopende contracten die een groot deel van de dagelijkse behoefte dekken, zeg 80%; en de korte termijnmarkt, dagprijsmarkt (APX). Energiebedrijven kopen daar het verschil tussen vast contract en de werkelijke vraag. Die langlopende contracten zijn goedkoop, de dagprijzen zijn duur. In 2003(?) met code rood was deze prijs boven de Eur 5 per kW/h, we betalen gemiddeld
zonder belastingen Eur 0.15.
Als energiebedrijven in staat zijn om gebruikspatronen te gaan herkennen kunnen ze betere voorspellingen doen en zal het percentage langlopende contracten drastisch toenemen wat voor ons als consument direct alleen maar gunstig is.
Indirect is het nog veel interessanter. Bepaalde pieken (denk aan 's ochtends en 's avonds) zijn moeilijk af te vangen met langlopende contracten (een centrale kun je niet even opstarten dan weer afsluiten). Renewable energie die op aanvraag gebruikt zouden kunnen worden, de eerder genoemde micro-WWKs, zouden dan in focus komen. Nederland zou dan werkelijk als kennisland hier enorm veel ervaring mee op kunnen doen en een groot speler in die markt kunnen worden. Het beheren van zo'n vloot is echt een enorme uitdaging maar wel waar wij sterk in zouden kunnen worden. Van Universiteit tot man op de werkvloer zou er een nieuwe industrie kunnen worden gecreëerd, de beste werkgelegenheidsprojecten die je je maar kunt indenken. Niemand twijfelt over de mix die komen gaat van fossiel en renewable, deze stroming gaat komen, waarom stappen wij dan niet in?
Helaas heeft de voorstelde wetgeving wederom de betuttelende, bestraffende, insteek naar de burger waardoor draagvlak en zorgen over de veiligheid negatief extra benadrukt worden. Een regering die de kenniseconomie wil bevorderen zal ook moeten zorgen dat de burger zich veilig voelt bij de nieuwe dingen die gemaakt kunnen worden. Het expliciet strafbaar maken van misbruik van gegevens, in tegenstelling tot het verplichten eraan mee te doen, zou het vertrouwen van de consument in de overheid enorm doen toenemen.
[Reactie gewijzigd door hamsteg op 24 juli 2024 21:19]