De Eerste Kamer stemt over een week over de invoering van slimme elektriciteitsmeters. De verantwoordelijke minister is echter onder vuur komen te liggen: haar werd gevraagd de noodzaak van de invoering aan te tonen.
Slimme energiemeters moeten in de komende jaren de ouderwetse energiemeters gaan vervangen. De slimme varianten kunnen het verbruik continu aan het energiebedrijf doorgeven dankzij netwerkverbinding met die bedrijven. Het in de gaten houden van het verbruik moet energieleveranciers in staat stellen beter op de vraag in te spelen, en gebruikers zouden zich actiever met bezuinigingen bezig kunnen houden. Anders dan de energiemaatschappijen kunnen gebruikers echter niet voortdurend hun stroomverbruik gadeslaan. Minister Van der Hoeven is als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor de invoering, maar zij diende de Eerste Kamer te overtuigen haar wetsvoorstel - die de invoering verplicht moet stellen - aan te nemen.
Leden van de Eerste Kamer vroegen de minister tekst en uitleg over de noodzaak en voordelen van de slimme energiemeters te geven, maar mondeling kon zij hen niet overtuigen. Geert Reuten van de SP vroeg haar daarom een en ander in een brief te verduidelijken, maar Van der Hoeven 'zag daar geen heil in'. Een van de bezwaren van Reuten betrof het milieu: de besparingen zouden volgens het keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector KEMA maximaal vier procent bedragen, terwijl een tweede onderzoeksbureau de besparing op slechts twee procent raamt. Bovendien dienen de oude apparaten vervangen te worden en zouden de netwerkfuncties van de slimme meters onnodig stroom verbruiken.
Ook de mogelijke schending van privacy die de slimme energiemeters met zich meebrengen, stuit op bezwaren. Een petitie leverde duizenden handtekeningen op, die aan de Eerste Kamer werden overhandigd. De Consumentenbond sprak zich ook uit tegen de mogelijkheid voor energieleveranciers het exacte energieverbruik van huishoudens te allen tijde te kunnen volgen. Volgens Reuten zouden de slimme energiemeters bovendien ook de veiligheid en gezondheid in gevaar kunnen brengen.
Van der Hoeven wil met een proefproject de angsten en bezwaren wegnemen, maar de meters zouden conform Europese richtlijnen hoe dan ook ingevoerd moeten worden, waarbij het weigeren van de installatie de huiseigenaar zelfs op gevangenisstraf kan komen te staan, zo stelt de minister. Bij deze redenering zijn echter vraagtekens te plaatsen. De Consumentenbond wees er namelijk al eerder op dat de Europese richtlijn waarop het voorstel is gebaseerd, spreekt van een verplichting voor energiebedrijven om slimme meters aan te bieden, maar niet van een verplichting voor consumenten om ze te gebruiken.
