Consumentenbond: 'slimme' energiemeters schenden privacy

De Consumentenbond roept de Eerste Kamer op om een wetsvoorstel dat voorziet in 'slimme' energiemeters', af te wijzen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Tilburg schendt het voorstel Europese privacyregels.

Universiteit van Tilburg Het onderzoeksrapport, dat in opdracht van de Consumentenbond is geschreven, is een reactie op het in juli door de Tweede Kamer goedgekeurde wetsvoorstel om slimme energiemeters in huishoudens in te voeren. Het voorstel, dat nu bij de Eerste Kamer ligt, moet consumenten in staat stellen om energie te besparen door ze inzicht te geven in hun energieconsumptie; zo moet het gasverbruik per uur en het elektriciteitsverbruik per kwartier worden geregistreerd. Uit deze waarden kan tot op zekere hoogte worden afgeleid wat de samenstelling van een huishouden is en welke apparaten er worden gebruikt.

De onderzoekers wijzen erop dat de Europese richtlijn waarop het voorstel is gebaseerd, spreekt van een verplichting voor energiebedrijven om slimme meters aan te bieden. De Nederlandse invulling lijkt echter vooral op verplichtingen voor de eindgebruiker aan te sturen. De mogelijkheid om, bij vrees voor misbruik van de meetgegevens, voor een 'domme' meter te kiezen, is niet in het wetsvoorstel opgenomen. De gegevens, die energiebedrijven bovendien via internet aan consumenten beschikbaar zouden moeten maken, zouden op diverse wijzen vatbaar zijn voor misbruik. Zo zouden hackers de meetgegevens aan inbrekers kunnen verkopen, die daaruit zouden kunnen afleiden wanneer mensen thuis zijn en wat voor apparatuur er te halen valt. Dergelijke gedragspatronen komen uiteraard ook in handen van de energiebedrijven, en het is onduidelijk hoe lang die data mag of moet worden vastgehouden en welke instanties erover mogen beschikken. De onderzoekers zien dan ook liever dat de data in de woning zelf wordt opgeslagen en alleen met de ondubbelzinnige toestemming van de gebruiker aan anderen beschikbaar wordt gemaakt.

Stekker / Elektriciteit / Stroom / Energie De wetenschappers zeggen dat het wetsvoorstel strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vooral de verplichting om kwartier- en uurwaardes aan netbeheerders door te geven, en dagwaardes aan de beheerder en de energieleverancier, zou samen met de kennelijk verplichte afname van de slimme meters een toets door Europese Hof voor de Rechten van de Mens niet overleven. Ook de mogelijkheid om de energielevering op afstand uit te schakelen is mogelijk strijdig met het Verdrag, en de noodzaak ervoor is door de wetgever onvoldoende onderbouwd. Verder zou nog niet duidelijk zijn of de slimme meters daadwerkelijk energie zullen besparen. De Eerste Kamer zou het voorstel dan ook moeten tegenhouden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mick de Neeve

11-11-2008 • 17:45

103 Linkedin

Lees meer

Google werkt aan 'slimme' energiemeter Nieuws van 10 februari 2009

Reacties (103)

Wijzig sortering
Het is een leuk idee om altijd precies te kunnen zien hoeveel energie je gebruikt en het kan zeker helpen om te besparen maar het zal niet een automachish iets zijn zo als de staat voorspelt.
Dat je verplicht wordt om altijd precies per 15 minuten door te geven hoeveel energie je gebruikt aan een comercieel bedirjf dat daar helemaal niets mee kan anders dan deze gegevens gebruiken voor gerichte reclame dan wel de gegevens door verkopen (staat niets over in het wetsvoorstel dus het mag gewoon).

Nederland wordt steeds enger om in te wonen:
- Rekening rijden (tracking op de weg, deels uitgaven tracking)
- OV kaart (tracking in het OV, deels uitgaven tracking)
- Belasting, inkomsten en uitkerings koppeling (tracking van inkomsten, deels uitgaven tracking)
- Patienten dosier (tracking van gezondheid, deels uitgaven tracking)
- Telecom bewaar plicht (tracking van communicatie, deels uitgaven tracking)
- Slimme energie meter (tracking van energie verbruik, deels uitgaven tracking)
- Verkiezings biljeten op naam (waterschaps verkiezingen)

En nog veel meer van dit soort enge plannen van een meer dan gevaarlijk kabinet binnen kort kan Politie en Justitie dus binnen enkele seconde van iedere Nederlander na gaan waar hij/zij was, wat zijn of haar financiele situatie op dat moment was met wie zij spraken dan wel gesproken hadden, hoe zij zich voelde en welke apparaten die zij in huis hebben op dat moment aan of uit stonden, en welke politieke partij zij op zullen stemmen.
Het klinkt nog steeds als een nou en, ik heb toch niets te verbergen, maar probeer je eens voor te stellen hoe groot de verontwaardiging in nederland zou zijn als ze dit soort dingen in China zouden invoeren, want uit eindelijk kunnen dit soort maat regelen maar een doel dienen en dat is de totale controle over het volk.

Nu zal het in Nederland zo'n vaart niet lopen en zullen de intenties vast en zeker allemaal goed zijn maar ik krijg toch steeds meer moeite met het idee ooit weer in Nederland te gaan wonen. Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe in een paar jaar Nederland van een vrij land steeds meer in een politie staat heeft kunnen veranderen en dat er schijnbaar nog steeds maar heel erg weinig mensen in Nederland zijn die merken wat er gebeurt met hun vrijheid en rechten.
Dat je verplicht wordt om altijd precies per 15 minuten door te geven hoeveel energie je gebruikt aan een comercieel bedirjf

Sinds de splitsing zijn de netbeheerders (die deze meters plaatsen en de meetgegevens uitlezen) geen commercieel bedrijf meer. Gewoon 100% overheid, onder het Ministerie van Economische Zaken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 november 2008 20:57]

 • En nog veel meer van dit soort enge plannen van een meer dan gevaarlijk kabinet
Het is niet alleen dit kabinet, ook eerdere, en ik denk dat vooral de "langer zittende macht", zoals hoge ambtenaren en invloedrijke figuren dergelijke voorstellen waarschijnlijk pushen. Het is inderdaad opvallend dat deze controle systemen erdoor gedrukt worden in een democratie...
Onder het mom van veiligheid, economie, milieu en meer van dat soort kreten wordt je autonomie steeds meer beperkt.
Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe in een paar jaar Nederland van een vrij land steeds meer in een politie staat heeft kunnen veranderen en dat er schijnbaar nog steeds maar heel erg weinig mensen in Nederland zijn die merken wat er gebeurt met hun vrijheid en rechten.
Het komt door de complete des-interesse van het grootste deel van de bevolking.
Mensen willen niet weten hoe dingen werken, ze willen niet weten welke partij opkomt voor hun ideeën en zeker niet verder vooruit denken dan welke voetbal-stand gewenst is om hun ploeg bovenaan te krijgen.
Is vooral te wijten aan de materialistische kijk op het leven, luxe is een levensdoel (ik wil een 4870 X2.. ;) ), de rest is meer bijzaak geworden...
Juist NIET! Ik durf volledig te bekennen dat ik een ZEER materialistische kijk op het leven heb, maar dat ik ook ZEER geinteresseerd ben in politiek! Ja, ik wil een 4870..........X2....blablabla

Maar dat is niet de reden dat mensen zich niet interesseren in politiek! Ik denk zelfs @Rob Coops dan Nederland juist wat meer zou moeten veranderen in een politiestaat...
Begrijp me niet verkeerd, maar mensen beginnen hun vertrouwen in de nederlandse rechtsstaat te verliezen.

IDD denk ik dat dit komt door des-interesse
Nu zal het in Nederland zo'n vaart niet lopen
Dat dachten ze in 1936 ook ...

En laten we eerlijk zijn, het is ook twijfelachtig of de huidige politieke partijen te vertrouwen zijn. Niet omdat ze bewust kwaad willen doen, maar omdat ze allemaal overtuigt zijn van hun eigen heilige gelijk en ze allemaal de zegeningen van hun superieure moraal over de rest van de Nederlanders willen verspreiden.

Ik denk dat ieder voor zich wel wat voorbeelden van partijen en hun ideeën kan bedenken. Andere partijen natuurlijk, dit slaat uiteraard niet op uw eigen partij :P

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.
Nog veel leuker is het dat de consumentenbond van een paar meetgetalletjes zo'n enorm probleem maakt, maar over rekeningrijden of de bewaarplicht hoor je ze totaal niet. Die laatste twee zijn gewoon complete regelrechte inbreuk op alle privacy die je maar hebt. Dat iedereen kan zien hoeveel stroom ik verbruik zal me echt een worst wezen.
Rekeningrijden heeft dan nog nut, terwijl deze slimme meter geen (maatschappelijke) noodzaak kent
Kijk eens even, willen mensen nu nog steeds een nieuwe meter?

http://webwereld.nl/artic...-regelmatig-gehackt-.html
Ja, en in dat artikel is verwezen naar een artikel meer specifiek voor Nederland.
http://webwereld.nl/artic...tegen-elektrahackers.html

Wat wil je nu zeggen?
Zo zouden hackers de meetgegevens aan inbrekers kunnen verkopen, die daaruit zouden kunnen afleiden wanneer mensen thuis zijn en wat voor apparatuur er te halen valt.

Ja, sure. Dus niet. Een inbreker zal eerder gaan voor een huis wat hem makkelijk lijkt dan voor het product. En je kunt aan de energie rekening niet zien dat TV merk X type Y in het huis staat. Dus dat inbrekers adhv de rekening kunnen gaan inbreken, lijkt me erg, erg vergezocht.
Je kan bv. aan het stroom/gas verbruik zien of een huishouden veel of weinig electronica in huis heeft staan. Je mag dan wel niet direct weten wat precies, maar dat maakt het zoeken naar slachtoffers wel een stuk makkelijker. Als je vervolgens remote al ziet wie er niet thuis is elk weekend dan maakt het de dief al meteen gemakkelijker. Als je al een lijst heb met potentiele doelen kan je deze vervolgens individueel onderzoeken...
Precies, dat is onzinnig. Je kan toch ook zien als iemand van huis gaat? Waarom lastig doen en eerst de elektragegevens opvragen..serieus zeg.

Over dat verbruik: hoe kan iemand nu zien of dat apparaat van 2500watt nu een elektrische kookplaat, strijkbout of pimpin drive in met 35 speakers is?

Wanneer klanten eerst toestemming moeten geven om hun gegevens te mogen doorspelen, is er eigenlijk helemaal niks aan de hand. Want dan begin je met een meter die wel kan uitlezen, maar waarvan er niks op te vragen valt omdat er geen toestemming is..idealiter.
Precies, dat is onzinnig. Je kan toch ook zien als iemand van huis gaat? Waarom lastig doen en eerst de elektragegevens opvragen..serieus zeg.
Maar als je op afstand een wijk alvast in kaart zou kunnen brengen, heb je in elk geval geen getuigen die je verdacht hebben zien rondhangen.
En straks kopen poolse stropersbendes dat soort interessante tips bij russische hackers.

Wanneer iemand van huis is, hoe lang iemand gemiddels van huis is. Ideaal om te hebben als inbreker.
Dus als je op vakantie gaat niet alleen een spaarlamp op een tijschakelaar, maar ook je wasmachine, strijkijzer, stofzuiger en magnetron.
Precies, dat is onzinnig. Je kan toch ook zien als iemand van huis gaat? Waarom lastig doen en eerst de elektragegevens opvragen..serieus zeg.
Je kan niet bij 2500 mensen voor de deur liggen wachten om te zien wanneer ze de deur uit gaan, als je echter de online database kunt kraken is het wel mogelijk gegevens van veel mensen tegelijk te analyseren en potentiële doelwitten uit te zoeken.
Dat kan zo'n meter in theorie wel degelijk zien.
Geschakelde voedingen van een PC hebben een ander stroom verbruik (en teruggave) als een kookplaat, of een wasmachine, of een droger, TV etc.
0Anoniem: 231952
@Lennart11 november 2008 18:02
Als je om 17:51 opeens 500 Watt meer gebruikt als een kwartier daarvoor, dan geeft dat zeker wel een indicatie wat voor apparaat dat is geweest.

Als je een slim programma op alle data van je energiebedrijf loslaat, weet je na een maandje vrij precies hoevaak je apparaten van hoeveel watt inschakeld. Niet dat dat de tweede kamer wat boeit natuurlijk. Die houden zich bezig met beleid, niet met technische zaken.
Ehhh, zette ik net mijn 50" plasma en stereo aan, of was het mijn oude magnetron om even een hapje eten op te warmen. Of domweg mijn Senseo, stofzuiger op lage stand, PC of gewoon de verlichting aan, met een paar halogeenlampen ?

Ik denk dat het probleem er inderdaad veel meer in zit, waar de daluren qua verbruik liggen. Als er echt dagelijks pas na 5 uur een 'echt' stroomverbruik is, dan mag je er vanuit gaan dat de rest van de dag niemand thuis is. En dat zijn nou net de gegevens die interessant zijn, voor wie graag ongevraagd even een huisje wil leegroven, zonder het risico te lopen de bewonder(s) tegen het lijf te lopen.

Op zich allemaal een prima streven die slimme meters, maar er kleven ook gewoon nog teveel nadelen aan. Net als bij dat EPD, ook mogelijk gevoelige informatie die veel te makkelijk misbruikt zou kunnen worden. En als het voor een gebruiker puur is om de vinger aan de pols te houden qua verbruik en kosten, dan kan je ook 1x per maand even je meter aflezen en in een spreadsheetje zetten of zo. Je hoeft er tenslotte niet voor onder de vloer te kruipen of zo, domweg een deurtje open doen en even de meter af lezen, niet echt een gigantische inspanning of zo.
Zo vergezocht is dat niet hoor.
Als jij elke werkdag tussen 8 en 17 vrijwel niets gebruikt, weet de inbreker vrij zeker wanneer je niet thuis bent.
Hetzelfde met nachtdiensten, etc.

Je kunt inderdaad niet zien wat voor TV er aan de muur hangt, maar wel met enige zekerheid zeggen of iemand veel elektronische apparaten in huis heeft.
Ik weet niet hoeveel jij 's nachts verbruikt maar ik lig dan te pitten en het verbruik zal dan niet hoger zijn dan dat ik aan het werk ben....
Dus interessant om in te breken (doen inbrekers ook al jaren 's nachts hoor)
Volgens mij is het toch echt zo dat inbrekers graag lege huizen pakken. Het is een bekend voorbeeld dat je huis wordt leeggeroofd terwijl je naar een begrafenis bent of terwijl je op vakantie bent. Dat zijn manieren waarop inbrekers al jarenlang checken of je er wel of niet bent. Als daar online methoden bijkomen, reken maar dat die dan gebruikt zullen worden.

Het zal inderdaad echt niet gaan om wat voor soort tv, maar wél om "hee die gebruikt elke dag op bepaalde tijden veel stroom en nu opeens niet".
Inbrekers houden niet zo van lege huizen, daar is niks te halen.

Maar inderdaad, wie garandeert je dat al het personeel van de energie maatschappij te vertrouwen is? Je weet niet wie die gegevens allemaal te zien krijgt. En dan praat ik nog niet over de opslag van weer een stukje privacy gevoelige gegevens, welke mogelijk geld op kunnen leveren voor andere partijen en de mogelijkheid dat de gegevens gestolen kunnen worden.
Inbrekers houden niet zo van lege huizen, daar is niks te halen.
"lege huizen" is een term onder criminelen. Als de bewoners b.v. op vakantie zijn zeg je "we hebben een leeg huis". Dat wil niet zeggen dat er geen spullen instaan, alleen dat er geen mensen inzitten.

En nee, ik ben geen crimineel, heb alleen goed opgelet bij The Real Hustle. ;)
Rond primetime gaat het verbruik opeens met 500 W omhoog. Redelijke kans dat er een mooie plasma tv in de woonkamer staat.
Er zijn zat mensen die lampen / pc's etc. aan laten 's nachts, zegt niks over dat je niet thuis bent hoor.
Voorstel? Essent is al flink bezig energiemeters te vervangen.
Kan iemand even uitleggen wat er allemaal gaande is in Nederland met die slimme energiemeters ?
Ik snap het even niet, wat is de bedoeling van dat ding ? Hangt het aan je internetverbindig of hoe ?
Op zich is er natuurlijk niets mis met zo'n slimme meter. Zo'n ding meet je gebruik per kwartier i.p.v. per jaar en heeft een aantal voordelen voor zowel de netbeheerder als de gebruiker

* Niet meer elk jaar de meterstanden hoeven opnemen
* Minder fraudegevoelig
* Beter inzicht in het verbruik. Als je weet waar het verbuik zit kun je effectiever besparen
* Geen grote verassingen achteraf; niet opeens duizenden euros bij moeten betalen
* Inzicht in verbruik over de dag heen maakt het mogelijk om te bepalen of piek- en daltarief interessant is

Probleem is hier, als ik het zo lees, vooral dat men niet goed heeft nagedacht over in te voeren policies over het versturen, verwerken en bewaren van de gegevens. Meer een bestuurlijk probleem dus.

Helaas is dit wel tekenend voor het Nederlandse beleid de laatste jaren. Men lijkt hier wel heel erg bereid de privacy van de eigen burgers op te offeren... En niet erg veel onderzoek te doen naar de nadelen van dit soort systemen. ook lijkt men hier alles 'er doorheen te drukken', gewoon voor iedereen verplicht maken. Zie bijv. ook Rotterdam, die gewoon de ouderwetse buskaart afschaft en vervangt voor de (inmiddels totaal onveilig gebleken) OV chipkaart, ondanks bezwaren uit allerlei hoeken...

Wel jammer dat het dan de consumentenbond moet zijn die dit laat onderzoeken i.p.v. een politieke (oppositie) partij... Waar zijn SP, Groenlinks en D66 nu mee bezig?
Je noemt een aantal argumenten die pleiten voor energiemeters, maar of dat echt voordelen zijn valt te betwijfelen.
* Niet meer elk jaar de meterstanden hoeven opnemen
Eén keer per jaar opnemen en invullen op internet is vijf minuten werk. Je bedoelt waarschijnlijk de controles door de meteropnemer, die één keer per zoveel jaar langskomen. Waar ligt het voordeel voor de consument?
* Minder fraudegevoelig
Valt met meters die één keer per kwartier meten niet te knoeien dan? Het feit dat ze van afstand benaderbaar zijn maakt ze juist meer fraudegevoelig.
* Beter inzicht in het verbruik. Als je weet waar het verbuik zit kun je effectiever besparen
Dat zal in de praktijk wel meevallen. In verreweg de meeste huishoudens valt helemaal niet zoveel te besparen als je zou denken. Per kwartier meten is bijvoorbeeld voor verwarming helemaal niet nuttig.
* Geen grote verassingen achteraf; niet opeens duizenden euros bij moeten betalen
Duizenden euro's... de energiemaatschappijen zorgen echt wel dat het voorschot dat je betaalt redelijk goed past bij je verbruik. Anders moeten ze veel te lang op hun geld wachten. Als je verbruik ineens met duizenden euro's per jaar zou toenemen dan móet je dat zelf merken want dan is er serieus iets aan de hand.
* Inzicht in verbruik over de dag heen maakt het mogelijk om te bepalen of piek- en daltarief interessant is
Als jij dat kan bepalen dan kan het energiebedrijf dat ook. Sterker nog, dat willen ze ook gaan doen. Ze maken energie dan duurder op de momenten dat er veel vraag is ('s-avonds als iedereen tv zit te kijken, zit te internetten en zo). Consumenten zullen netto meer gaan betalen: prijs afstemmen op de vraag noemen ze dat dan.

Nee, de nadelen wegen veel sterker dan de vermeende voordelen. Die voordelen zijn namelijk vooral voor de energiebedrijven. Daar wordt het voor de consument doorgaans niet goedkoper door. Daarnaast wordt de consument overduidelijk aangetast in zijn privacy. Uit energiegegevens valt meer af te leiden dan je denkt. Wanneer je werkt, wanneer je thuis bent, wanneer je op vakantie bent, dat zijn maar enkele voorbeelden.
Als jij dat kan bepalen dan kan het energiebedrijf dat ook. Sterker nog, dat willen ze ook gaan doen. Ze maken energie dan duurder op de momenten dat er veel vraag is ('s-avonds als iedereen tv zit te kijken, zit te internetten en zo). Consumenten zullen netto meer gaan betalen: prijs afstemmen op de vraag noemen ze dat dan.
En het energiebedrijf kan nu niet zien hoe veel energie er op ieder moment door het netwerk gaat? Ok niet de laatste 100 meter naar de klant, maar de rest kunnen ze gewoon monitoren. Ze weten nu a precies hoeveel stroom een bepaalde wijk op een bepaald moment verbruikt, daar hebben ze geen slimme meters bij de consument voor nodig. Ok ze kunnen straks het tarief op jouw persoonlijk afstemmen, maar ik denk niet dat het echt practisch is om dat te doen. GSM-aanbieders kunnen ook tot op de minuut zien wat je verbruikt...
Het is alleen wat lastig in rekening te brengen als je kWh-prijs per moment wisselt.
Niet dat je dat zou willen als consument, want dat wil je helemaal niet weten en dus ben je dan netto duurder uit.
Momenteel kunnen de energie bedrijven wel zien op welk moment er een piek is, maar ze kunnen niet vastleggen of jij een van de personen bent die gebruik maakt van die piek.

Met dubbele meters kunnen ze alleen zien hoeveel je overdag of 's nachts gebruikt. Met de nieuwe meters kunnen ze als ze willen per kwartier een ander tarief instellen, omdat de meter dat ook netjes per kwartier registreert.

Maar ik denk dat inderdaad het grootste gevaar bestaat voor gegevens in verkeerde handen. Gebruik van energie, en vooral het gasgebruik (cv) zullen uitstekend laten zien wanneer iemand op vakantie is gegaan. En in het verleden is al meerdere malen gebleken dat de meeste bedrijven niet al te netjes omgaan met het bewaren van privacy gevoelige gegevens.
Maar wat gaat het energie bedrijf iets aan of ik op mijn buurman een piek heeft in stroom gebruik?
Zolang ze kunnen zien dat de (deel)wijk nog voldoende capaciteit heeft is het toch goed?
Het stroom verbruik gemiddeld over heel nederland is helemaal niet zo wisselend dat je als leverancier voordeel haalt uit het feit dat je per kwartier kunt meten en betalen.
Bovendien hoe moet je dan als consument nog weten waneer de wasmachine aan moet? Het tarief wisselt constant en dus heb je er niets aan.
Het is echt een wassen neus en levert niet veel extra als meterstanden die eens per maand de gegevens door geven aan de energie leverancier.
Grootste nadeel is dat je niet net als met een oude meter zonder gezeik zonnepanelen op je dak kunt plaatsen. Alles dat je teveel opwekt laat de draaischijfmeter gewoon teruglopen. Iedere KWh inkoop wordt weggestreept tegen iedere teveel opgewekte KWh.
Bij een slimme meter kunnen ze slim minder terugbetalen voor je overschotten.
0 Niet meer elk jaar de meterstanden hoeven opnemen
1 Minder fraudegevoelig
2 Beter inzicht in het verbruik. Als je weet waar het verbuik zit kun je effectiever besparen
3 Geen grote verassingen achteraf; niet opeens duizenden euros bij moeten betalen
4 Inzicht in verbruik over de dag heen maakt het mogelijk om te bepalen of piek- en daltarief interessant is
0. Nou zeg, 1x per jaar even met je neus in de meterkast of de meteropnemer 3 minuutjes binnenlaten.
1. Hoezo dan? Is de oude vertrouwde Ferraris meter zo fraudegevoelig? Het lijkt me dat een slimme meter juist meer fraudegevoelig is vanwege de aanwezige electronica en software.
2. Ok je weet dus dat je het afgelopen kwartier meer of minder gebruikt hebt... maar waardoor? Dat verteld die meter niet. Bovendien, wie gaat er nu elk kwartier in zijn meterkast kijken? Veel handiger én goedkoper is het aanschaffen van een losse gebruiksmeter en die her en der voor de verschillende apparaten te zetten. Dàn pas zie je welke verbruikers je aan moet pakken.
3. Eenmaal per maand even de meterstand opnemen en vergelijken met de vorige periode lijkt me niet zo'n moeilijke opgave als je daar bang voor bent. Moeten we daarvoor nu een slimme meter, mét bijbehorende hogere meetlasten door de strot gedruikt krijgen?
4. Met de (veel goedkopere) eerder genoemde losse gebruiksmeter is dat toch net zo makkelijk, misschien wel makkelijker vast te stellen? Een beetje gezond verstand helpt ook: als je altijd de afwas en de was 's nachts doet en overdag geen warmtepomp of airco of veel PC's aan hebt dan is dag/nacht tarief handig anders niet.

Al met al zie ik hier nog geen 1 reden om verplicht een nieuwe meter door de strot geduwd te krijgen. Vergeet niet dat de jaarlijks terugkerende meterhuur en uitlees kosten veel hoger worden en dat die niet door de overheid gereguleerd worden. Dus niemand die de (conti-)NUON's en Essents een stroobreed in de weg legt om een fors bedrag te vragen per telwerk. Dit zijn commerciele bedrijven!

Tel daarbij op dat de mensen met zonnepanelen hun eigen geproduceerde kilowatjes niet automatisch gesaldeerd krijgen met apparte telwerken voor afname en teruglevering en daardoor vaak moeten vechten om daarvoor afgerekend te worden.

Nee, ik hoop van harte dat de eerste kamer dit plan afwijst en dat de minister (EZ of VROM ofzo) elk huishouden een losse verbruiksmeter kado doet als zij zo graag de burger bewust wil maken van zijn gebruik. Hiervan zijn de totale kosten veel lager dan het uitrollen van een zogenaamd slimme meter. Uiteindelijk zijn het toch de huishoudens die dit mooie geintje/plannetje van de energiebedrijven moeten gaan betalen.

[Reactie gewijzigd door styno op 12 november 2008 13:26]

Ze werken volgens de site van Essent via GPRS of het electriciteitsnet.
0Anoniem: 253596
@Gyske11 november 2008 18:59
Erge is nog wel, dat een signaal wordt afgegeven maar ook ontvangen kan worden. Dus afsluiten op afstand dan is niet zo moeilijk dat signaal af te kijken en te dupliceren voor hackers.

Zie je het alvoor je iemand rijdt langs je uit stuurt signaal en de hele wijk ligt plat? Zou erg grappig zijn er zou helemaal geen gps in mogen zitten at komt uit huis en is privacy gaat niemand wat aan jij betaalt ervoor jij mag bepalen wanneer en hoe je het gebruikt gaat energy leverancier geen zak aan.

En ik vindt idd tegen de europese regelgeving het is misselijk makend. Ik moet dus nu gewoon mijn computers 24/7 aanlaten als dat meet instrument moet gebruiken omdat anders mensen kunnen doorhebben dat ik niet thuis ben en dat 100% kunnen nagaan op basis van energy gebruikt. COME ON
Je kan met de slimme meter echt geen aflsluiting veroorzaken hoor, dan moet nog altijd de meter verzegeld worden door je energiemaatschappij... Hoe ik dit weet? Een jaar lang bij Oxxio gewerkt, de eerste leverancier van de slimme meter.
Zeker te weten van wel, die optie komt wel degelijk.
Ik zit in het project voor de implementatie van de P4. (slimme meter)
Het is anders mede aan Oxxio te danken dat er geen -standaard- is op het gebied van slimme meters. Stel je wilt energie van een andere leverancier, hoe leest die leverancier dan de meter van Oxxio uit (en kun je dan wel gebruik maken van alle voordelen vand e nieuwe leverancier, bijv, "happy hour stroom" of "tussen 3 en 4 gratis stroom" of "als u 's nachts onder de 100watt blijft is het gratis" of "Geen pieken? dan 1Kw gratis per maand" ) ? Stel je wilt verhuizen, mag en zou je dan je meter meenemen ? (wat is het voordeel?)

Oxxio wou graag heel snel slimme meters uitrollen, ongeacht standaardisering. Op een gegeven moment hebben de andere partijen toen ook besloten van standaardisering af te zien, om in elk geval maar niet de boot te missen.

Aangezien er (één) geen technische standaard is, is het ook moeilijk om een eis ner te leggen wat wel en niet mag, want misschien kunnen bepaalde meters makkelijk wrden gehacked of rapporteren bepaalde meters zelfs het gebruik per minuut..

Meters worden in principe geplaatst door de netwerkbedrijven (Continuon, inmiddels dan Liander, etc), maar zodra je terug gaat leveren aan het net krijg je )volgens mij) ook te maken met de Productie bedrijven (bij Nuon dus).

(bron: Noord-Hollands dagblad en andere dagbladen)

[Reactie gewijzigd door Roel Broersma op 12 november 2008 13:39]

er zou helemaal geen gps in mogen zitten
Hoezo niet ?
Mag het apparaat niet weten waar het zich bevindt ?
special18 bedoeld waarschijnlijk GPRS en niet GPS. Bedoeld dus voor het sturen van het verbruik naar de energieleverancier.
special18 bedoeld waarschijnlijk GPRS en niet GPS.
Joh ...
Het zelfde fiasco gebeurd nu.
Net als wat men van plan is met de kilometerheffing.

Totaal onnut, er wordt maar wat bedacht en uitgevoerd.
En de er is miljarden mee gemoeid, dus wat de mensen die er over gaan zien is.
De euro-tekentjes.

Ik wordt echt kwaad op die technische versinsels, die kant nog wal raken.
En de burger wordt er alleen maar gefrustreerd van.

En nog niet gekeken naar wat andere belangrijke zaken.
Hier zit er dus al eentje van Nuon in, al ruim drie maanden... Nu ik het bovenstaande bericht lees krijg ik een idee van de ernst hierover als je wat verder door denkt. Vooral dat ze die meetgegevens willen beschikbaar stellen aan mensen waarmee hackers dan weer misbruik van kunnen maken, zo ver had ik er niet over gedacht....

Begin nu toch weer zwaar te twijfelen over het feit dat er nu eentje bij ons in de kelder zit. Dan maar hopen dat het voorstel alsnog wordt tegengehouden...
Bezwaar indienen en oude meter laten terug plaatsen.
Ik zie er ook het nut niet van in om per kwartier te weten wat je verbruikt.

Simpel, als je verantwoordelijk wil omspringen met energie, zorg dan dat je zo weinig mogelijk verbruikt (gepaste apparaten kopen, kill switch, spaarlampen en apparaten niet te lang laten aanstaan, of niet langer dan nodig). Minder dan een minimum wat jij als comfortabel beschouwt, is toch niet mogelijk.

Dus als jij die maatregelen uitvoert, dan heb je van jouw kant uit al de best mogelijke voorzorgen genomen. Hoe een energiemeter met een interval van een kwartier jou dan nog verder kan helpen, zal mij een raadsel zijn.

Enige wat het kan doen is eventueel inzicht geven in een 'verborgen stroomslurper', maar dat kan je ook door het schijfje te zien draaien in een gewone meter. Met wat gezond verstand van de gebruikers is dit systeem dus absoluut overbodig en ik zie ook niet in wat men er wil mee bereiken, behalve gebruiksprofielen van hun klanten opstellen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 11 november 2008 19:05]

Waarom de maatschappijen een slimme meter willen is wel duidelijk. Hoe meer inzicht ze hebben in het verbruik, des te krapper kunnen ze het aanbod regelen.
Maar waarom een meting per wijk niet nauwkeurig genoeg zou zijn, zou ik niet weten.
Meterstanden doorgeven per maand is nauwkeurig genoeg en voor je eigen verbruik-overzicht wil je wel per kwartier meten, maar dan wel puur en alleen voor eigen gebruik.

Waar we in de toekomst naar toe zullen gaan is waarschijnlijk een energie-prijs per moment, zodat je witgoed zelf kan besluiten om aan te gaan bij een lager tarief. Hiervoor hoeft echter de communicatie alleen maar van aanbieder naar afnemer te gaan en niet andersom. De energie-leverancier zou dat echter wel graag willen om zo fraude bij de klant tegen te gaan.
Energiebedrijven regelen al veel langer het verbruik en dat kunnen ze redelijk voorspellen. Daar hebben ze die meting niet voor nodig. Hun kosten zitten vooral in het verzamelen van gevalideerde verbruiksgegevens. De huidige methode is nogal bewerkelijk en dus relatief duur. Op basis van die gedetailleerde verbruiksgegevens kunnen weer allerlei nieuwe diensten opgetuigd worden.
Wat dat betreft is er dus feitelijk geen verschil met een telefoonprovider of een internetprovider. Ook deze instellingen houden je verbruik bij. Wat privacy betreft maken deze meters dus feitelijk geen verschil. Het gaat er vooral om hoe dergelijke informatie beheerd wordt. Overigens is dat een thema dat wel vaker in het nieuws komt. Je zou verwachten dat men dit nu zo langzamerhand wel weet en voorbereid is op dergelijke terechte zorgen.
Ik zie er ook het nut niet van in om per kwartier te weten wat je verbruikt.
Misschien vanwege relatief kortstondige bezigheden die veel energie verbruiken, zoals stofzuigen, magnetron gebruik, elektrisch koken, strijken enz. Als je alles middelt over een uur (of twee, als een een uur passeert) dan is het misschien wat moeilijker een beeld te vormen wat nou de grote verbruikers zijn...

Aan de andere kant, ik ga nou ook weer niet een paar minuten minder lang stofzuigen koken om energie te bespraren :)
Het word hoog tijd dat we zelf in staat zijn om energie te gaan maken voor eigen behoefte en dat we deze meters niet nodig hebben.

Vrije zonne energie voor iedereen :)
In Nederland, met ons klimaat? Grapjas.
Ja

Zonne-energie is echt al heel erg rendabel.

Kijk maar eens naar de Tegenlicht afleveringen ´Here comes the sun´ en het vervolg erop.

Het is gewoon raar dat niet iedereen van die panelen op zijn dak legt, zelfs zonder subsidie. Misschien omdat machtige mensen er belang bij hebben dat wij braaf olie tappen?

Je huis energieneutraal maken is helemaal geen toekomstmuziek, kijk ook maar eens op het GoT-topic: Duurzame Energie deel 8
Het is gewoon raar dat niet iedereen van die panelen op zijn dak legt, zelfs zonder subsidie.
Mwoah ik vind het niet heel raar, niet iedereen heeft 10.000 euro liggen wat ze 20 jaar kunnen missen. En als je het wel hebt kan ik me voorstellen dat je er voor kiest om te wachten tot de terugverdientijd korter dan 10 jaar wordt.

Je kan natuurlijk ook een kleinere installatie kopen, maar de terugverdientijd ligt nog steeds ergens rond de 20 jaar.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 12 november 2008 12:06]

Wie gaat jouw piekload om 19:00 dan leveren? Je zonnepaneel? Of wil je ook nog voor een paar duizend euro aan accu's in huis gaan plaatsen? Liever efficient centraal opwekken/opslaan dan inefficient decentraal gaan...
Juist vanwege de introductie allerlei decentrale opwekkers is het wenselijk dat dit soort meters beschikbaar komen. Omdat er bijvoorbeeld overdag veel zonne-energie beschikbaar is, en windenergie ook afhankelijk is van de wind, heb je elk moment een andere vraag en een ander aanbod. Je zou willen dat deze tarieven regelmatig bepaald worden, zodat je marktwerking krijgt.
En op die manier kun je bepalen hoe je je auto opgeladen wil hebben (helemaal vol, enkel laden met een prijs < x, tot slechts 50% als de stroom duur is, laden als de stroom goedkoop is, en ontladen als je de stroom weer voor een goede prijs kwijt kan, etc). Afgezien van de toekomstige auto zijn ze ook aan het experimenteren met brandstofcellen. Deze produceren electriciteit en warmte, waardoor het rendement van het verstookte aardgas tegen de 100% loopt. Je wil ook dat zo'n brandstofcel z'n electriciteit verkoopt op het moment dat de prijs het hoogst is (als de vraag relatief hoog is) en een vat water verwamd, of als je domweg warmte nodig hebt.
Moet ik me dat ongeveer zo voorstellen? Die slimme energiemeters die mijn privacy schenden? Ik vind het alleen wel jammer dat de consumentenbond weer eens rijkelijk laat is. Het is de 2e kamer al door. Hadden ze niet eerder een waarschuwing kunnen geven?
Consumentenbond is er al veel langer tegen.

http://www.trouw.nl/groen/article1816649.ece

[Reactie gewijzigd door hackattack op 11 november 2008 18:12]

Voordeel is wel dat je natuurlijk een vele lagere energierekening kunt bewerkstelligen, omdat je nu niet 1 malig bv je gasmeting stuurt, maar dat het dus constant gebeurd waardoor het niet meer nodig is om de gasprijs 1 maal per jaar vast te stellen, maar gewoon zoals benzine elke dag (Scheelt een hoop voor de consument).. Zelfde geldt natuurlijk ook voor stroom..
Denk je nu echt dat je netto goedkoper uit zal zijn met deze meter?
Misschien dat een enkeling wel met wat gestuntel de kosten iets omlaag kan krijgen (bijvoorbeeld 's winters naar het buitenland ;) ), maar netto zal je waarschijnlijk duurder uit zijn.
Heb je wel eens goed op je energie rekening gekeken? Het merendeel van het bedrag is belasting, transportkosten, meterkosten etc etc. Denk je nu echt dat je met gegevens op kwartier / halfuur basis je verbruik omlaag gaat brengen?
Gaan mensen daadwerkelijk minder verbruiken dan kan de overheid natuurlijk wel de belasting op energie weer wat omhoog schroeven.
Gelukkig zijn die transportkosten, heffingen en BTW (bijna 70% van de kosten) evenredig met het verbruik.
Oftewel als je de helft minder verbruikt heb je (bijna) de helft minder kosten.
Het probleem is niet zo zeer dat ze dergelijke gegevens verzamelen. Het probleem is dat men niet in staat blijkt een USB-key veilig te bewaren, of systemen anderzins af te schermen. Om dezelfde reden is ook een grote groep mensen tegen een EPD. Goed idee, maar meestal slechte uitvoering.
Ik zie het nut er niet zo van in, wat heb je er nu aan om te weten dat je savonds tussen 6 en 8 meer stroom gebruikt dan overdag ... als dat zo is ... dan is dat zo. Wat wil je er mee? Bij ons haalt het sowieso niet uit, huis en bedrijf zitten achter 1 meter, er word niet apart gemeten wat er op bedrijf en wat er in huis gebruikt word.

[Reactie gewijzigd door Nickname55 op 11 november 2008 18:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee