Consumentenbond wil dat rfid-chips standaard uit staan

Meer dan de helft van de Nederlanders wil niet dat een rfid-chip in een product nog aan staat als ze er na aanschaf mee de winkel uitlopen. De Consumentenbond vindt dat bedrijven aan deze wens tegemoet moeten komen.

rfid chip handBij een onderzoek dat werd gehouden in opdracht van de Consumentenbond, het Rathenau Instituut en ecp.nl, werd tweeduizend mensen gevraagd naar hun mening over de radiofrequentie-identificatiechips.

Daaruit bleek dat 68 procent wil weten of er zo'n chip verwerkt zit in een product en 87 procent wanneer deze chip wordt gescand. Na de verkoop van een product zou de winkelier ervoor moeten zorgen dat een rfid-chip standaard uit staat, vindt meer dan de helft van de ondervraagden. Een derde is van mening dat dit bij sommige producten zou moeten, meldt de Consumentenbond donderdag.

Volgens de Consumentenbond kunnen de chips voor een forse inbreuk op de privacy zorgen omdat consumenten erdoor herkend kunnen worden en hun aankoopgedrag gevolgd kan worden. De bond pleit voor een systeem waarbij de consument zelf de keuze heeft of de chip aan blijft staan of niet. Hierdoor zouden producenten gedwongen worden de voordelen van activatie aan de klant duidelijk te maken.

De bond heeft zijn wens kenbaar gemaakt aan het platform Rfid-Nederland. Die organisatie refereert ook aan het onderzoek, maar richt de spotlights daarbij vooral op het feit dat bijna tweederde van de ondervraagden helemaal niet weet wat een rfid-chip is. Ook haalt het platform de uitkomst aan dat meer dan de helft van de respondenten denkt dat de technologie helpt bij het bestrijden van criminaliteit en het leven makkelijker gaat maken, zoals bij het afrekenen in de supermarkt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-09-2007 • 21:39

102 Linkedin

Lees meer

Reacties (102)

102
97
34
19
0
9
Wijzig sortering
Komisch, en dan lees je op security.nl dat 2/3 van de Nederlanders niet weet wat een RFID-chip is, maar dat tevens 2/3 van de Nederlanders vind dat zo'n chip kan zorgen voor minder criminaliteit.

Ik vraag me af hoeveel procent van de inwoners daadwerkelijk weet waar RFID voor staat en nog belangrijker: waar het voor dient.

Als toevoeging: niet dat ik het erg zou vinden als een RFID-chip zowel in als uitgeschakeld kan worden.
Waar het mij om gaat is, er worden allerlei onderzoeken gehouden, met als doelgroep de inwoners van Nederland. Maar het is voor mij onduidelijk of dit nu allemaal uit de duim gezogen wordt, of daadwerkelijk als een objectief onderzoek is uitgevoerd onder de inwoners.
Hier staat ook een stukje over hetzelfde onderzoek.
Best wel grappig/triest eigenlijk dat mensen aankomen met argumenten dat ze bang zijn dat de gekoppelde informatie kan uitlekken, terwijl ze duidelijk geen idee hebben wat er op de chip staat en wat niet, maar eigenlijk alleen maar bang zijn voor dingen die ze of ergens een keer gehoord hebben, of mischien al ingegeven zijn door de vraagstelling.
Met die argumenten zouden ze namelijk ook tegen de bonuspas of Q8-kaart, bankpas, zorgverzekeraarspas, etc. moeten zijn.
De chip kan afhankelijk van het type alleen een unieke code bevatten of een unieke code ondersteund met een aantal kB aan data. Bovendien is het zo dat er verschillende type's zijn. Low en High Frequent. Met de ene kun je alleen op zeer korte afstand chips uitlezen terwijl met de ander grotere afstanden te overbruggen zijn.

Volgens mij is het niet mogelijk elkaar uit te lezen. Dus als je id-kaart voor korte afstand is, kan de lange afstand scanner in de supermarkt hem niet uitlezen.

Ik weet niet wat de kosten nu precies zijn maar op school had ik ooit een project. Als je een scanner wou die een passieve tag in je binnenzak kon scannen zodra je onder een poortje doorliep koste zo'n scanner ongeveer 30.000 euro. Die had een bereik van ongeveer 2 meter.

Het zal dus echt niet zo zijn dat ze op korte termijn die poorten te pas en te onpas neer gaan zetten.

Er kan in de tussenstijd het één en ander verandert zijn want het project was 2 jaar geleden.

Even twee vragen. Wat als je het duurste artikel in je winkelkar verpakt met aluminium folie en midden tussen de overige artikelen legt?

En een rfid code was toch uniek? Betekend het dat hetzelfde artikel in de supermarkt toch een andere code heeft?

[Reactie gewijzigd door wiene op 28 september 2007 10:17]

RFID-chips gewikkeld in aluminiumfolie zijn onleesbaar voor een scanner. Zelfs een cd tussen chip en scanner zorgt ervoor dat de tag niet leesbaar is.

Een code op een RFID-chip is niet per definitie uniek. Zo worden ze wel vaak gebruikt, maar in principe kun je er elke code op plaatsen die je wilt.
[...] Low en High Frequent. Met de ene kun je alleen op zeer korte afstand chips uitlezen terwijl met de ander grotere afstanden te overbruggen zijn.

Volgens mij is het niet mogelijk elkaar uit te lezen. Dus als je id-kaart voor korte afstand is, kan de lange afstand scanner in de supermarkt hem niet uitlezen.

Ik weet niet wat de kosten nu precies zijn maar op school had ik ooit een project. Als je een scanner wou die een passieve tag in je binnenzak kon scannen zodra je onder een poortje doorliep koste zo'n scanner ongeveer 30.000 euro. Die had een bereik van ongeveer 2 meter.

Het zal dus echt niet zo zijn dat ze op korte termijn die poorten te pas en te onpas neer gaan zetten.
Ik heb ongeveer 4 jaar geleden al een 2-tal RF-id scanners (blokje van zo'n 5x5x3cm) gekocht voor een kassa-project. Die kostten toen met z'n 2-en zo'n 300 euro excl. BTW en we konden ze toen al per 50 bestellen voor 50 euro pst.
Het klopt inderdaad dat er verschillende frequentie-banden zijn.
Voor grote pallets bij een vervoersbedrijf wil je bijv op enkele meters kunnen uitlezen en dingen die je snel wilt uitlezen, of veel informatie wilt uitlezen werken meestal op een hogere frequentie.
Maar in principe zijn de beide versies gelijk, dus zullen scanners voor de ene freq niet noemenswaardig veel duurder zijn dan die voor de andere en als het dus interessant is om ze te plaatsen, zal men dat zeker overwegen.
In de Elektuur heeft ook een ontwerpje gestaan om die dingen te scannen en de kosten daarvan lag in de orde van euro's niet tientjes.
Het klopt dat een kleine scanner niet duur is. Die hadden wij voor ons project dus ook gebruikt. Probleem is dat je dan bij de kassa nog het artikel over de toonbank moet halen en dat is juist niet de bedoeling. Je wil langs de kassa rijden en dan meteen afrekenen zonder iets uit het winkelwagentje te halen.

Die scanners zijn dus wel heel duur, althans 2 jaar geleden. De tags kosten sowieso niet veel. Enkele centen volgens mij bij grote afname.

Overigens zou het voor een supermarkt niet uitmaken of een scanner 100.000 euro kost, als ze daarmee 10 caissières uitsparen.

Maar ik heb niet het gevoel dat RFID ooit een waterdicht systeem zal worden vanwege storingsgevoeligheid en omdat het niet goed door metaalachtige voorwerpen heen kan.
Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze iemand eerst vragen of ze weten wat het is, en bij een negatief of verkeerd antwoord eerst uitleggen wat het wel is voordat ze de rest van de vragen stellen. Wanneer de uitleg goed is, valt er best een mening over te vormen en kan het onderzoek dus nog steeds kloppen. De vraag is wel of het onderzoek onder alle inwoners is uitgevoerd of alleen onder de leden, al zullen de beide samples waarscheinlijk niet heel ver uit elkaar liggen qua resultaten.
Durf te wedden dat het meerendeel van de mensen die tegen RFID zijn een airmiles of andere bonus pas gebruiken, een bankpas is btw ook al voldoende om iemand redelijk goed te identificeren en op die manier zijn koopgedrag er aan te linken.

Dat de overheid mijn internet gedrag in kan/wil zien vind ik een stuk kwalijker dan een AH die wil weten wat ik gekocht heb.

Mocht zo'n ding ooit op een paspoort terecht komen dan zou ik wel wensen dat deze standaard uit staat. Maar dan gaat het hele idee verloren denk ik.

[Reactie gewijzigd door wboevink op 27 september 2007 22:05]

Yup, afhankelijk van welke boodschappen je bij de Albert Heijn haalt en daarmee Airmiles spaart, krijg je inderdaad gerichte "spam" in je mailbox. Gelukkig kan je dat wel uitzetten maar 99% van de spaarders spaart voor het sparen en heeft verder geen flauw idee wat er met de gegevens gebeurt.

Same goes voor nog een aantal constructies in Nederland...
Nieuwe paspoorten hebben standaard alleen een RFID erin zitten…
Anoniem: 147744
28 september 2007 01:04
Uit het artikel:
Volgens de Consumentenbond kunnen de chips voor een forse inbreuk op de privacy zorgen omdat consumenten erdoor herkend kunnen worden en hun aankoopgedrag gevolgd kan worden.

De bond pleit voor een systeem waarbij de consument zelf de keuze heeft of de chip 'aan' blijft staan of niet. Hierdoor zouden producenten gedwongen worden de voordelen van activatie aan de klant duidelijk te maken.
(nadruk is van mij)

RFID chips die actief blijven buiten de winkels tasten onze vrijheid aan dus moeten bedrijven de voordelen ervan aantonen?

Dit lijkt me nogal prietpraat, ze kunnen beter bedrijven verplichten te wijzen op de negatieve kanten.
Die dingen staan standaard aan, anders kon je ze er net zo goed gewoon niet in steken.
Als ze standaard aan staan dan moet je ook niet nog eens gaan zeggen hoe fantastisch dat is. Je moet mensen al niet meer overtuigen.

Er zullen wel mensen zijn die er geen bezwaar tegen hebben, maar ik wil hoegenaamd niet dat mijn pricetag nog kan zenden als het nog eens een willekeurige andere scanner tegen komt.

Die dingen moeten uit aan de kassa of de deur. Als de voordelen echt groter zijn dan de nadelen en de mensen zijn geïnformeerd, dan zullen er mensen zijn die toch opteren het aan te laten. Da's vrije keuze. Wat ze hier beschrijven is een nogal tamme terugfluiting van deze praktijk voor het negeren van ons recht op privacy.

Achja, de commercie, weten ze zo onderhand nog niet genoeg over ons? We gaan allemaal werken en zijn allemaal consumentjes. Mogen we nog wat privacy alstublieft?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147744 op 28 september 2007 01:07]

Alsof je die nog hebt nu :z Het gebruik van klantenkaarten nu is ook heel goed bruikbaar om alles te weten te komen over het koopgedrag van jou hoor ;)
RFID-tags bezitten slechts een unieke code die in het computersysteem aan een product gelinkt wordt. Ja, deze database kan uitlekken waardoor iedereen kan zien wat deze codes betekenen, maar dan kan evengoed hun klantenbestand uitlekken, waar zelfs een mooie history achter hangt van wat je vorige week en vorige maand gekocht hebt..
Daarom dat ik ook klantenkaarten weiger. Het voordeel (korting) weegt niet op tegen het nadeel (verlies van privacy)
Anoniem: 212607
27 september 2007 21:48
Kunnen ze niet een systeem maken dat als je je producten erdoor haalt dat ze nog eens door een extra mechanisme gaan die de chip laat doorbranden of bv door een sterk magnetisch veld halen (dat laatste werkt natuurlijk niet voor elektrische producten die nog moeten blijven werken)?
jamaar wat als er morgen een keuken op de markt komt (en die plannen zijn er al) waar een computer in de ijskast verwerkt zit die alles (dus niet alleen in de ijskast) registreerd wat er aan voeding in de keuken is en zegt wat je nog moet gaan bijkopen of wat er nog moet geleverd worden... Voor zulke toepassingen zou de klant toch de keuze moeten hebben om zelf te kiezen, al zal dit nog niet direct voor morgen zijn.
Ja, dat kan. Leg bv je nieuw gekochte trui in de magnetron voor een paar seconden. Geen RFID chip die dat overleeft.
Ja, gewoon alles met een rfid-chip in de magnetron doen. Alleen wel een beetje jammer als je net een iPod o.i.d. gekocht hebt, zou je hem dan nog kunnen ruilen? :+

Na aankoop heeft de chip weinig tot geen nut meer, uitschakelen dus of pas na zeer nadrukkelijke instemming van de koper aan laten staan.

[Reactie gewijzigd door Kurgan op 27 september 2007 23:53]

Geen nut?? een van de grote voordelen van RFID is nu juist dat het ook na aanschaf nut heeft.

KOELKAST: "let op er staat een pak melk dat niet goed meer is"
WASMACHINE:"let op: er zit een rode sok in de witte was"

het zou een beetje jammer zijn als we deze functies niet zouden kunnen gebruiken
En mooi makkelijk voor reclamemakers. Kunnen ze mooi winkelstraten scannen, kijken wat iedereen aan heeft, wat voor een muziekspeler ze hebben, enzovoort...
Ik heb absoluut geen boodschap aan houdbaarsheiddata, als ik een product wil gebruiken dan kijk/ruik ik of het nog goed is, ik kijk niet naar de datum. Dat zou dus betekenen dat zo'n koelkast de godganze dag staat de blaten dat er 'overdatume' troep instaat. Laat me dat lekker zelf uitzoeken.

En een rode sok in de witte was is ook geen probleem met huidige wasmiddelen, ik heb nog nooit gehad dat er kleuren vermengd waren, hoe sterk ze dat ook altijd in de reclame's beweren.

Nee hoor, dat ze RFID's in de supermarkt gebruiken kan ik me voorstellen, maar die chipjes zijn altijd het eerste wat ik eraf peuter indien zichtbaar. Vind eigenlijk dat de supermarkt alles bij het verlaten uit zou moeten schakelen.
Ik heb absoluut geen boodschap aan houdbaarsheiddata, als ik een product wil gebruiken dan kijk/ruik ik of het nog goed is, ik kijk niet naar de datum. Dat zou dus betekenen dat zo'n koelkast de godganze dag staat de blaten dat er 'overdatume' troep instaat. Laat me dat lekker zelf uitzoeken.
Dat iets nog goed ruikt, betekent niet gelijk dat het ook nog goed is :)
Bij sommige producten hoef je er idd minder waarde aan te hechten (neem vaccuum verpakt koffiepoeder), maar bij zuivel- of vleeswaren zou ik bijvoorbeeld oppassen..
Ook bij zuivel en vleeswaren kan je dat prima ruiken/zien/proeven. Ben er nog nooit ziek van geworden.
Een paar bacteriën zijn goed voor je immuunsysteem, dus laat maar komen!
een rode sok in de witte was is ook geen probleem ...
Een nieuwe rode sok bij de kookwas? (90 graden) Geen idee. Maar doe dat niet met blauwe sokken.
Tsja, kookwas moet je ook gewoon niet doen. Het wordt er niets schoner van(doe die bacterie-geinfecteerde vaatdoekjes nou gewoon even een minuutje in de magnetron), en het kost ontzettend veel meer energie dan 40 of 60 graden was.
Mijn wasmachine en koelkast waarschuwen me nu met kleuren en geuren! ;)
Heerlijk, hoe positief jij bent over de RFID en gemakkelijkerwijs maar even het inbreukaspect van de privacy links laat liggen.

Er zijn nuttige vormen van RFID, maar ik vertrouw meer op de eigen inzet van de mens in plaats van steeds meer een onderdeeltje worden van machines en mechanismen.. Kommop.. mensen hebben zo'n grote rekencomputer in het hoofd zitten, die mag ook wel eens werken.. Laten we niet verzaken dat te stimuleren in plaats van zombies te maken.

Ja, ik ben meer iemand die de nadelen zoekt van dit soort ontwikkelingen. Je kan te ver gaan in het versuffen van de maatschappij.
de koelkast als voorbeeld gebruiken komt sympathiek over.
Echter in mijn koekast liggen vooral zaken die of zelf zijn bereid en de kans dat ik er vrijwillig een rfid opplak is gelijk nul.

Daarnaast, zoals al opgemerkt, het communiceren dat een houdbaarheidsdatum bereikt wordt, is meer in het belang van de verkoper dan van de consument.
( En voor je het weet krijg je een discussie over de ridicule consumptie-druk waaraan we hier in het westen zijn blootgesteld. )
WASMACHINE:"let op: er zit een rode sok in de witte was"
Er is nog maar 1 prototype en als die stuk is moet er een speciaal mannetje komen om die te repareren. De wasmachine staat al zo'n 5 jaar bij Living Tomorrow, en hoewel veel al wat verouderd is door huidige producten is dat nog niet erg ver.
Makkelijke oplossing: bij elke winkel een magnetron bij de uitgang. :)
Dan kan de klant zelf kiezen of de RFID chip aan blijft, of uitgeschakeld word.
Handig als je niet langs de kassa wilt }>
Ghehe.. doet me een beetje denken aan die scene in Fight Club dat ze langs die videotheek gingen (toen nog die magneetbanden) en er met een grote magneet alles wiste :D
Ook kans dat het *poef* weg trui is ;)
Het doel heiligt de middelen, toch? :+

Verder vind ik dat inderdaad een goede zaak dat RFID-chips na verkoop standaard uitstaan. Maar ik vraag me ook af, kun je die chip er niet zelf uithalen ofzo?
Mwah, een zilveren opdruk of metalen ritssluiting zou dwars kunnen liggen maar over het algemeen werkt dit prima hoor. Wol, katoen en polyester kun je prima microwaven.
een zilveren opdruk of metalen ritssluiting zou dwars kunnen liggen
Metaal, mits niet al te dicht bij deur, ook. Je moet alleen geen fles met metalen capsule in je magmetron opwarmen.
is een goede elektromagneet een betere optie? Als het mogelijk is
of in de droger..
Wanneer je in de rfid chip alleen maar een string zet van bijvoorbeeld 128byte, maar in deze string geen productinformatie zet (dus alleen een uniek nummer dat alleen bij de verkoper bekend is) dan maakt het toch niet veel uit?

De computer van de verkoper kan dan wel zien hoeveel het product kost, maar iedere andere persoon die het uitleest heeft geen idee wat het is.
Wel als je het voor elkaar krijgt om de uitgelezen waarde te koppelen aan een databestand.

Stel dat door een 'foutje' het databestand van alle artikelen van de MediaMarkt beschikbaar is geworden, daardoor kan men de 128 byte string van jou herleiden tot een bepaald product bij de MediaMarkt, dan is de privacy weg. Het zou dan namelijk wel extreem toevallig zijn als diezelfde hash bij hetzelfde product bij een andere winkel ook toegepast wordt; oftewel men kan zien dat je het bij de MediaMarkt gekocht hebt.
dus inplaats van te kijken of iemand een rode nike trui aanheeft kun je met scanner via een database bestand kijken welke trui iemand aan heeft :+

maar het is natuurlijk wel erg handig voor de dief als ie eerst kan scannen of je nou een 2gb of 8gb ipod nano bij hebt :+
Of voor de politie die een dief van een 8gb ipod nano zoekt om te kijken of jij zoeentje bij jou hebt.

Ik ben 100% voor het terugdringen van criminaliteit, maar er zijn ook omgekeerde voorbeelden denkbaar waarbij juist het mee kunnen kijken in iemands boodschappentas niet goed uitpakt. Laat staan dat ik betwijfel of überhaupt iemand het prettig vindt als anderen exact kunnen zien wat diegene in z'n boodschappentasje heeft.
als elke rfid uniek is, kan de politie direct zien of die ipod nano van jou gestolen is of niet.
Zou voor de politie ideaal zijn, hoeven ze alleen maar door de straat te lopen met een scanner en kunnen ze direct zien of scooters/fietsen gestolen zijn (de scanner zal in de steden dan wel eerst op een brullen zetten :+ )

Nou moet ik wel eerlijk toegeven dat ik niet verwacht dat de politie dit ook daadwerkelijk zal doen (mijn eerste scooter werd gejat op school, politie heeft niet eens moeite gedaan om beelden van de camera's op te vragen)
Hmmzz aangezien ze die chips nog zo groot als een suikerkorrel kunnen maken wordt het wel een heel klein schakelaartje vrees ik :?
Makkelijker is het om de rfid chip in een makkelijk verwijderbare opvallende sticker te stoppen die de gebruiker eenvoudig kan verwijderen na het afrekenen. Wel vervalt hiermee de beveiligingsfunctie van het 'onzichtbaar' kunnen beveiligen en scannen van de artikelen bij de kassa.
Overigens zijn er allang eenvoudige ontwerpjes op internet te vinden van rfid 'zappers' maar deze zijn uiteraard niet te gebruiken bij electronische voorwerpen aangezien de kans vrij groot is dat deze ook overlijden. (sloop een flitser uit een camera en vervang het lampje door enkele windingen koper... voila, pas wel op voor die 600V gelijkspanning }> )
Heel goed. En dan ga je die flitser op het scanapparaat van de kassa monteren. Herkend = gebakken. Vraag gauw patent aan. ;) (Let op: Faraday dat ding ff om een gebakken scanner te voorkomen.) Of een paaltje met een bakker en een bord: Bak hier uw RFID! Of statiegeld op de sticker waar hij mee vast zit.


Hmmmmz: Zou hier een non-hot-item zijn aangeboord?

[Reactie gewijzigd door Loninkwoner op 27 september 2007 22:09]

Je zou het net zo kunnen maken als de speciale plastic schijven op kleding, die na aankoop door de cassière verwijderd worden. Bouw daar dan die chip in, klaar zou kees zijn. Helaas is dat weer te anoniem.
Tja. Hoe kunnen wij als consumenten uberhaubt weten of ergens een RFID-chip in verwerkt zit? Laatstaan of deze uit of aan staat.
Moeten we allemaal met een scanner op zak gaan lopen?
De C't heeft daar 2 jaar geleden al een ontwerp voor gemaakt: http://www.heise.de/ct/05/02/202/default.shtml :)

Er kunnen inderdaad wel vervelende dingen mee uitgehaald worden, maar iedereen zit het IMO in de verkeerde hoek te zoeken. Het gaat in eerste instantie helemaal niet om "mensen die je op straat scannen", of winkelbedrijven die je proberen te identificeren adh van artikelen die je bij je hebt of draagt met RFID tags. Zo'n RFID stoppen ze ws eerst in een klantenkaart: lekker makkelijk voor bij de kassa, maar ondertussen kunnen ze zo ook een heel profiel maken van je looproute door een warenhuis, wat je laatst gekocht hebt, etc. en dat natuurlijk ook realtime doorgeven aan winkelpersoneel.
Het voordeel voor bedrijven is dat je met een klantenkaart gelijk instemd met allerlei voorwaarden en dan staan ze juridisch een stuk sterker dan wanneer ze stiekum profielen proberen te maken van klanten die daar geen toestemming voor hebben gegeven.

Een andere optie is een autofabrikant die z'n auto's van een RFID systeem voorziet zodat je er voortaan alleen nog maar originele onderdelen in kunt zetten.. anders start de motor niet..
Anoniem: 212679
27 september 2007 22:06
Nooit geweten dat die chip's bestonden, het maakt mij om eerlijk te zijn ook niet zo veel uit. Het enige wat ze ermee kunnen is in feite zien waar mijn jas/broek of ander kledingstuk komt (ALS ze het uberhaupt al scannen). Daarnaast is de chip volgens mij ook niet gekoppeld aan mijzelf, maar aan het kledingstuk.

Als ik eerst bij de C&A een broek koop en ze laten daar de rfid-chip aan staan en ik loop vervolgende de V&D in om een jas te kopen. Who-cares dat de beveiliging op de monitor kan zien dat ik nu een broek en jas bij me heb. Als de beveiliging voor de uitgang staat mogen ze ook aan me vragen wat ik daar in mn tas heb zitten. Weten ze evenveel als dat ze het op een beeldschermpje zien, alleen dan hoeven ze het niet aan mij te vragen. In mijn ogen een stukje beter voor de consument.

En al eerder in deze discussie is de lage prijs naar voren gekomen, waardoor het ook te verwerken is in goedkopere producten. Dat is mooi, want nu wordt de kans op diefstal kleiner (daar is de chip immers ook voor bedoeld) en hoeven winkels minder marge voor deze diefstallen in de calculeren bovenop de prijs.

En voor de mensen die zeggen dat het je privacy schaadt: loop eens door een winkelcentrum heen en kijk eens heel goed. Juist, Big Brother (of de mensen van de security) is watching you. De meeste winkels zijn voorzien van bewakingscamera's waar je met je gezicht op video wordt vastgelegd. Ze zien alles wat je doet, zelfs als je even in je neus peutert of aan je kont krabt. Dan is een 'anonieme' rfid-chip die alleen maar 'aangeeft' wel product aanwezig is toch een stuk beter in mijn ogen.
Het punt qua privacy is meer dat het een extra aantasting ervan is. Als je gefilmd wordt ziet men nog steeds enkel wat er aan jouw buitenkant te zien is; evenveel als andere mensen zien en wat jij dus in wezen 'openbaar maakt' door er zo bij te lopen.

Echter door middel van die rfid-chips kan men óók zien wat je níét openbaar maakt, zónder van te voren toestemming te vragen.

Of het nou voor jou of mij dan een nadeel is, is niet aan de orde, het gaat erom dat je niet een winkel binnen zou kunnen lopen zonder dat men ziet wat je eerder gekocht hebt. Om op die manier ook jou te kunnen evalueren enzovoort. Je hebt daar zelf geen controle over en dat heb je bij videosurveillance wel.
Maar het wordt natuurlijk wel minder als men kan zien dat jij de Tarzan en drie tubes glijmiddel in je boodschappentas hebt zitten. Of die buurjochies die met hun nieuwe gemodde mobieltje kunnen zien dat jij ervan houdt om kanten stringetjes te dragen en dit vervolgens de komende drie weken door de buurt scanderen. Dit zijn dan alleen nog maar zaken waar een taboe op heerst, er zijn vast genoeg gevallen te bedenken die je echt kunnen schaden.
Dat lijkt me toch niet zo moeilijk? Ik meen dat zo'n chip ook eerst als 'aanwezig' gescand moet worden? Dan kun je toch winkeliers verbieden meer chips te herkennen met hun systeem dan dat ze zelf in het schap hebben liggen. Dan kan de chip nog aan staan, maar kan het alsnog toch niet uitgelezen worden.
Dan kan de winkelier het niet uitlezen, maar anderen wel en dat is juist het punt. Zodra je de winkel uitloopt zouden anderen dat kunnen gaan scannen, vraag me niet waarom.
heeft de consumentenbond ook als eerste aan die 2000 mensen gevraagt of ze weten WAT een RFID chip is ?
Het Rathenau-instituut heeft het onderzoek uitgevoerd; de Consumentenbond reageert hierop. Het Rathenau-instituut heeft gebruik gemaakt van 1000 mensen die nooit van rfid hadden gehoord, tezamen met 500 die wel eens van rfid gehoord hadden alsmede 500 die wisten wat rfid was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee