De habbi-babbi inbreker zal overigens nooit en te nimmer jouw verbruik kunnen uitlezen, die is sterk encrypted, beveiliging is van het niveau internetbankieren. De profi crimineel met connecties en gespecialiseerde apparatuur zal het misschien kunnen (maar dan kan hij dus ook bankrekeningen kraken), alleen is het voor zo'n iemand totaal niet interessant om bij ons gewone burgers binnen de boel leeg te komen halen.
Nee, al het bank verkeer verloopt via vaste verbindingen waar normaliter geen man-in-the-middle bij mogelijk is. Ik zie een crimineel nog geen gat in de grond graven om een stukje glasvezel af te tappen. De slimmer meters daarentegen lopen of via wireless of via een soort PLCachtig communicatie via het stroomnet. Daar kun je relatief makkelijker bijkomen. Habbi-babbi kan dan wellicht over een aantal jaar met een paar honderd euro apparatuur en software aankopen om dit te kunnen uitlezen. De vergelijking met een bank gaat dus echt helemaal mank.
Wie is bij misbruik de dupe?
Niet de energieleverancier.1. Decentrale opwekking in kaart brengen. Heel veel mensen wekken zelf al stroom op, HRe-ketel, zonnepaneeltje, boeren met windmolens, tuinders met WKK's, noem maar op. Vroeger, toen het elektriciteitsnet werd aangelegd, was er alleen gerekend op éénrichtingsverkeer van stroom. Van de centrale via hoogspanning naar de verbruikers. Nu krijg je hele andere stromen, waar het net mogelijk niet op berekend is. Door middel van slimme meters is precies te zien wanneer er waarheen stroom loopt, waardoor het net aangepast kan worden. Aan de ene kant hoeven er niet onnodige verzwaringen doorgevoerd te worden, aan de andere kant kunnen te lichte netten verzwaard worden, waardoor er minder storingen optreden en gebruikers minder vaak last hebben van stroomonderbrekingen.
Voor deze metingen hoef je niet perse te gaan meten bij de eind-gebruiker, dit valt ook prima te meten bij een wijkverdeler, echter moet de energieleverancier dan zelf die investering doen.
Minder winst.
Daarbij, 'minder vaak last van stroomonderbrekingen' ?? Sinds wanneer hebben wij in Nederland last van stroomonderbrekingen door over- of ondercapaciteit van het stroomnet ? De stroomonderbrekingen die mij bekend zijn werden door defecten en ongelukken toegeschreven. (defecte trafo, een helikopter, graafwerkzaamheden)
2. Inzichtelijk maken van het energieverbruik bij de verbruiker. Je kunt een scherm koppelen aan je slimme meter, waardoor je je actuele verbruik ziet. Nee, uiteraard zal niet iedereen dit gaan gebruiken, maar tests in de VS wezen uit dat dit wel degelijk een besparing opleverde. Zelfs mensen die van tevoren aangaven dat ze het onzin vonden en toch niet zouden gebruiken, wierpen af en toe een blik op dat scherm, waarna ze toch eens na gingen denken en bezuinigen.
Intussen zijn de energieprijzen al zo dusdanig gestegen dat mensen intussen echt wel wat bewuster zijn geworden over hun energie verbruik. Het zelf in de gaten houden van hun energie verbruik zal daarom nog maar marginaal een besparing opleveren. Een test aanhalen in de VS is natuurlijk volstrekt onzin, deze mensen hebben uberhaupt nog nooit nagedacht om ergens zuinig mee om te gaan, dan is het niet meer dan logisch dat er ineens grote besparingen worden gedaan. Dit effect bereik je daar nog veel sneller door de energieprijs te verhogen naar Nederlands nivo.
En waar denk jij de marginale energiebesparing te zullen behalen als de leveranciers grote datacentrums moeten opzetten om al deze informatie goed te kunnen verwerken.
3. Opsporing van fraude. Met het invoeren van slimme meters is precies te zien waar er afgetapt wordt. Er komt in het transformatorstation een totaalmeting te hangen, waardoor je precies weet hoeveel stroom er weg gaat naar de aangesloten huizen. In alle huizen komt een slimme meter, waardoor je precies weet hoeveel stroom er alle huizen binnengaat. Trek die twee waardes van elkaar af, en als er een groot verschil zit, dan wordt er ergens afgetapt (99% van de gevallen een wietkweker). In Arnhem worden momenteel tests gedaan met een container die illegaal stroom aftapt, in een wijk waar overal al slimme meters hangen, om te kijken of ze op deze manier die container kunnen opsporen. Werkt verbazingwekkend goed. Alle afgetapte stroom moeten we met z'n allen betalen, dus minder fraude betekent ook een lagere energierekening voor ons allen. Het is echter van belang dat iedereen een slimme meter heeft, als er ook maar één iemand geen slimme meter heeft, dan heb je al geen betrouwbare meting meer.
En wat zou daarvan het voordeel voor mij betekeken? Geen haar op mijn hoofd die gaat geloven dat ik ineens 10% minder hoef te betalen omdat de wietkwekers zijn opgepakt. Is
meer winst voor energieleverancier.
4. Geen tariefstoringen meer. Nu schakelen meters tussen hoog- en laagtarief door een toonfrequent signaal of door hulpaders die onder spanning komen. Dit werk niet altijd even goed. In de slimme meters zit gewoon een gesynchroniseerde tijdschakelklok, dus voor klanten geeft dit een nauwkeurigere meting.
Ik heb nooit gehoord over grootschalige storingen in het tariefschakel systeem. Wel van meters die te vaak bleven hangen in het dal tarief (consument meld niets) of in het piektarief (consument meld dit direct, en leverancier moet extra kosten maken om de apparatuur te vervagen). Meesten gevallen is een tariefstoring dus ongunstig voor de leverancier.
5. Verdelen van piekbelastingen. Er komen steeds meer elektrische auto's. Als iedereen dat ding om vijf uur gaat opladen als ie thuis komt uit zijn werk, dan hebben we een groot probleem, overal zal dan het licht uitgaan. Dit moet verdeeld worden. In slimme meters kunnen vier tarieftijden geprogrammeerd worden, waardoor je dus bijvoorbeeld straat A goedkope stroom kan geven tussen vijf en zes, straat B tussen zes en zeven, en ga zo maar door. Daardoor worden mensen gestimuleerd om slim om te gaan met hun piekstroomverbruik, en hoeven de netten niet onnodig verzwaard te worden. Wederom een besparing.
Als mensen thuis komen van hun werk betekend dus dat er niet meer gewerkt wordt. De vraag naar energie die nodig is voor de industrie etc zal alleen maar tijdelijk even verschuiven naar de werknemer thuis. Je kunt prima de toekomstige autos zo programmeren dat ze de energie opname zelf reguleren, eventueel met een communicatie grid tussen alle auto's via wireless onderling. Daarentegen geeft je de overheid en de leverancier een nieuwe
speelknop een hun vinger om deze energie naar een bijzonder hoog tarief te brengen. De misgelopen brandstofaccijns moet ergens van terugbetaald worden, en de leverancier zou daar maar al te graag een stukje van willen meesnoepen.
6. Wanbetalers stimuleren om toch hun rekeningen te betalen. Ja, de slimme meters kunnen op afstand afgesloten worden, nee, dit zal niet gebeuren omdat het wettelijk niet mag. Wat wel mogelijk is, is de stroom beperken tot bijvoorbeeld 2 ampère, zodat de mensen nog kunnen voorzien in hun eerste levensbehoefte (cv-ketel blijft branden, koelkast draait ook nog door), maar toch wel erg geprikkeld worden om te betalen (tv doet het niet, radio niet, pc niet, internet niet, enz enz). Als iedereen netjes betaalt, dan scheelt dat ook weer kosten voor de wel netjes betalende mensen.
Nogmaals, ik ben er echt niet van overtuigd dat kostenbesparingen van de leverancier naar de eindgebruiker zal worden doorberekend. Daarbij ben ik wel van overtuigd dat de administratie van de gemiddelde leverancier dusdanig een grote puinhoop is dat er mensen onterecht zullen worden afgesloten/afgeknepen. Immers het afsluiten vergt geen vragenstellende monteur+politie meer maar een simpele muisklik van zelfs een stagair.
Ik hoop dat iedereen hier nu een beter oordeel kan vellen over slimme meters, dan lomp maar iedereen napraten over privacy. Want dat is namelijk waar iedereen zogenaamd over struikelt, omdat daar alleen maar over gesproken wordt in de media. Waar het echter om draait, de voordelen, daar wordt niet over gesproken. Ja, over dat het minder verbruik zou opleveren wordt wel wat gezegd, maar hoe dan precies, dat wordt niet uitgelegd, dus niemand begrijpt het en iedereen zegt vervolgens dat het toch niet kan en niet werkt. Jammer.
Ja, ik kan nog steeds het beter oordeel vellen dat zo'n meter vooral voor de leverancier en de overheid een gunstig iets is, ze vergroten zo hun winsten en de consument wordt nu nog nauwer in een hoekje gedreven.
[Reactie gewijzigd door Madshark op 24 juli 2024 00:47]