De slimme energiemeters die in de VS in huizen worden geïnstalleerd, zijn volgens onderzoekers onvoldoende beveiligd. Kwaadwillenden kunnen niet alleen de meterstand manipuleren, maar ook de elektriciteit op afstand uitzetten.
Een aantal onderzoekers heeft in opdracht van enkele energieleveranciers de slimme energiemeters van vijf fabrikanten nagelopen op veiligheidsproblemen. De onderzochte meetapparatuur, die op beperkte schaal al is geïnstalleerd, staat in draadloos contact met de systemen van de energieproducenten en geeft continu het verbruik van een huishouden of bedrijf door. Onderzoekers stellen echter dat zij gevaarlijke gaten in de beveiliging van de slimme meters en de aansluitende infrastructuur hebben ontdekt.
Volgens de onderzoekers van de firma InGuardians kan een kwaadwillende een slimme energiemeter, die in de VS soms aan de buitenkant van een huis is gemonteerd, stelen en herprogrammeren. Daarnaast zouden de meters ook draadloos kunnen worden aangevallen. Daarbij zijn niet alleen de meterstanden te manipuleren, ook zou een huishouden of bedrijf van het energienet kunnen worden afgesloten. De gevonden kwetsbaarheden maken ook aanvallen op het hele elektriciteitsnetwerk mogelijk, zo meldt AP.
Uit het onderzoek zou onder andere zijn gebleken dat vooral de draadloze protocollen kwetsbaar zijn. Zo zouden bijvoorbeeld de sleutels die voor de encryptie nodig zijn, in de access points van de energiebedrijven zijn opgeslagen. Een hacker die deze sleutel weet te bemachtigen, zou alle data die door omliggende slimme energiemeters naar het access point worden gestuurd, kunnen onderscheppen. Volgens de onderzoekers moet de uitgifte van encryptiesleutels via de centrale systemen van de energiebedrijven worden geregeld. Bovendien zouden andere protocollen die door de slimme meters worden gebruikt, 'flagrante' fouten bevatten. Deze fouten zouden al meer dan tien jaar bij ontwikkelaars bekend zijn, maar desondanks weer in de software opduiken.
Er zou nog geen bewijs zijn gevonden dat de kwetsbaarheden in de meters in de praktijk zijn misbruikt, maar volgens de onderzoekers kan dit ook zijn gebeurd zonder dat de elektriciteitsleveranciers dit hebben gemerkt. De onderzoekers concluderen dat de gebruikte technologie van de onderzochte slimme meters nog lang niet volwassen is. De geconstateerde fouten zouden inmiddels door de betrokken energiebedrijven zijn gedicht, maar het probleem kan nog veel groter zijn. In totaal zijn in de VS al 8 miljoen slimme meters in gebruik en de energieleveranciers willen voor 2020 meer dan 60 miljoen meters hebben geïnstalleerd.