'Slimme energiemeters bevatten beveiligingslekken'

De slimme energiemeters die in de VS in huizen worden geïnstalleerd, zijn volgens onderzoekers onvoldoende beveiligd. Kwaadwillenden kunnen niet alleen de meterstand manipuleren, maar ook de elektriciteit op afstand uitzetten.

Een aantal onderzoekers heeft in opdracht van enkele energieleveranciers de slimme energiemeters van vijf fabrikanten nagelopen op veiligheidsproblemen. De onderzochte meetapparatuur, die op beperkte schaal al is geïnstalleerd, staat in draadloos contact met de systemen van de energieproducenten en geeft continu het verbruik van een huishouden of bedrijf door. Onderzoekers stellen echter dat zij gevaarlijke gaten in de beveiliging van de slimme meters en de aansluitende infrastructuur hebben ontdekt.

Volgens de onderzoekers van de firma InGuardians kan een kwaadwillende een slimme energiemeter, die in de VS soms aan de buitenkant van een huis is gemonteerd, stelen en herprogrammeren. Daarnaast zouden de meters ook draadloos kunnen worden aangevallen. Daarbij zijn niet alleen de meterstanden te manipuleren, ook zou een huishouden of bedrijf van het energienet kunnen worden afgesloten. De gevonden kwetsbaarheden maken ook aanvallen op het hele elektriciteitsnetwerk mogelijk, zo meldt AP.

Uit het onderzoek zou onder andere zijn gebleken dat vooral de draadloze protocollen kwetsbaar zijn. Zo zouden bijvoorbeeld de sleutels die voor de encryptie nodig zijn, in de access points van de energiebedrijven zijn opgeslagen. Een hacker die deze sleutel weet te bemachtigen, zou alle data die door omliggende slimme energiemeters naar het access point worden gestuurd, kunnen onderscheppen. Volgens de onderzoekers moet de uitgifte van encryptiesleutels via de centrale systemen van de energiebedrijven worden geregeld. Bovendien zouden andere protocollen die door de slimme meters worden gebruikt, 'flagrante' fouten bevatten. Deze fouten zouden al meer dan tien jaar bij ontwikkelaars bekend zijn, maar desondanks weer in de software opduiken.

Er zou nog geen bewijs zijn gevonden dat de kwetsbaarheden in de meters in de praktijk zijn misbruikt, maar volgens de onderzoekers kan dit ook zijn gebeurd zonder dat de elektriciteitsleveranciers dit hebben gemerkt. De onderzoekers concluderen dat de gebruikte technologie van de onderzochte slimme meters nog lang niet volwassen is. De geconstateerde fouten zouden inmiddels door de betrokken energiebedrijven zijn gedicht, maar het probleem kan nog veel groter zijn. In totaal zijn in de VS al 8 miljoen slimme meters in gebruik en de energieleveranciers willen voor 2020 meer dan 60 miljoen meters hebben geïnstalleerd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-03-2010 • 13:18

85 Linkedin

Submitter: Anoniem: 69767

Reacties (85)

85
83
57
1
0
0
Wijzig sortering
Sjonge sjonge sjonge sjonge sjonge zeg. Wat zijn er toch veel elektrotechnici onder ons die even het fijne weten te vertellen, beste stuurlieden staan an wal zullen we maar zeggen.

De grote fout die bijna iedereen hier boven maakt is dat men ervan uitgaat dat je een kabeltje aansluit op punt A en die doortrekt naar punt B en dan even gebruik maakt van de wet van Ohm u = |Z| * i in combinatie met de KCL en KVL om een geheel model van je netwerk te krijgen

Was het maar zo makkelijk. In de praktijk heb je te maken met problemen die niet 1, 2, 3 te analyseren zijn met een paar wetten. Pas bij een bedrijf in Arnhem geweest Phase to Phase wat zich exclusief bezig houd met het ontwerpen van modellen voor het elektriciteitsnet. Ja inderdaad het ontwikkelen van modellen, om een idee te geven hoe groot, moeilijk en complex het net is. En dan willen wij in zo'n complexe wir war aan "draadjes" ook nog eens een hoge graad van kwaliteit hebben.

De reden waarom een slimme energie meter ingevoerd moet worden is omdat met de huidige data die beschikbaar is het nogsteeds giswerk is van wat er nou feitelijk gebeurd in het net. Omdat het zo'n giswerk is raakt men een hoop energie kwijt door stations in te schakelen terwijl ze niet nodig zijn. Als we de energie meter NU invoeren dan kunnen we vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen maar dat is voor de huidige situatie.

In de toekomst wordt het alleen maar erger. Het is nu al voorspeld dat in de toekomst de grote opwekkers (energie centrales) zullen verdwijnen om plaats te maken voor meerdere kleinere opwekkers (denk aan windmolen en zonnecolector farms) en dat eigen opwekking (dus mensen thuis met zonnecellen, windmolens of zelf reactoren in de tuin ala tokomak) een veel en veel grotere rol zal spelen. Dan nog het feit dat men verwacht dat hybride en full elektrische auto's een grotere intreden zal doen. Het enige wat we weten over de electrische auto op dit moment is dat het een significante belasting zal zijn op het net maar hoe die belastingen zich zal gedragen weet men verder niet. Dus het net zal veranderen van centrale opwekkers tot gedistribueerde opwekkers met een andere vorm van gebruikers.

Om een voorbeeld te noemen, broeikassen. Veel mensen weten niet dat broeikassen ook elektriciteit opwekken maar het is wel zo. Zo'n kleine 10 jaar geleden was dit niet echt significant en werden ze gewoon aangesloten op het regionale 30kV net. Nu zijn sommige broeikassen zo groot geworden dat ze evenredig zijn aan een grote centrale, ze worden nu dus aangesloten op het 150kV net zodat die energie verder getransporteerd kan worden dan alleen die regio.

Om dit alles nog een beetje te kunnen overzien en in de hand te houden is een slimme meter cruciaal anders zullen we in de toekomst niet alleen nog meer energie verliezen maar misschien zelfs de kwaliteit die we nu hebben niet meer krijgen omdat het net een nog grotere rotzooi wordt dan het nu is. Het idee van een slimme energie meter is niet zomaar uit de lucht komen vallen er is een reden waarom er wereldwijd zo'n grote animo is voor die meter. Overheden zijn niet 100% incompetent dat ze zomaar een idee overnemen zodat energie maatschappijen ons meer kunnen vragen voor wat wij gebruiken. Al houden wij mensen er van om achter alles een samenzwering te zien is het in dit geval niet zo, door een relatief kleine investering en een slimme aanpak kunnen we nu al het verlies wat in het net optreed met 30% verminderen en tevens ook de kwaliteit voor de toekomst waarborgen.

Het gemak voor de energie maatschappijen is bijzaak, ze hoeven immers geen controleurs meer langs te sturen om de meterstand op te nemen. De data die de meters opnemen komt ook niet direct bij hun terecht. De data is eerder van belang voor organisatie die het net beheren en gaan over de infrastructuur. Zoals TenneT, Transpower, Amprion, ELIA en Statnett. Allemaal namen waar we amper iets van hebben gehoord maar welke wel direct de data van die meters aangeleverd krijgen zodat er op nationaal en internationaal niveau gecoördineerd kan worden.

Iedereen heeft het over het milieu, opwarming van de aarde en de afhankelijk van olie. Met een simpele stap kunnen we al die drie factoren met 30% verbeteren dus begrijp ik niet waarom iedereen er zo vel op tegen is, dat gaat er bij mij echt niet in. kritiek is okey maar dan wel functioneel en niet meteen afwijzen als zijnde onnodig.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 30 maart 2010 01:29]

Volgens mij is de echte reden voor plaatsing van een nieuwe meting dat deze beter rekening houden met de moderne apparaten die hoge blindstromen hebben.
Als deze stromen worden meegerekend dan jaagt dat het verbruik flink omhoog. Dit is natuurlijk aantrekkelijk voor energiebedrijf EN OVERHEID, dit levert beiden flink meer geld op (energiebelasting, wie?).

Maar dat mag natuurlijk niet hardop gezegd worden...

Ik las laatst dan iemand een nieuwe meter had gekregen en 30% meer verbruikt had dan whatever welk jaar daarvoor.

Ik kan dat artikel niet terug vinden, wel wat andere soortgelijke verhalen.
Die "slimme" energiemeters zijn ook echt een voorbeeld van het doorslaan in het aansluiten van alles op internet. Het is helemaal niet nodig om iedere seconde exact te weten hoeveel energie ieder huishouden gebruikt. Alsof ze de turbines dan 0,0001% langzamer of sneller gaan laten draaien?!. Een analyse van het totale energieverbruik per regio is meer dan voldoende om te anticiperen op hoeveel stroom er geproduceerd moet worden.
als gebruiker kun je zien hoeveel energie je verbruikt, en op die manier kun je inspelen op je verbruik. Als je ziet dat je 's nachts veel te veel stroom verbruikt, of juist als je weg bent, dan is er iets mis.
Daarnaast weet je nog beter wat voor energierekening er aan komt, in plaats van dat je zelf alles moet lopen gaan bijhouden.

wat betreft hackgevoeligheid. Dat zul je altijd houden, maar dingen zoals het uitschakelen van electriciteit zou niet remote mogen. Doet me denken aan dat nieuwsbericht van kort geleden over auto's die remote uitgezet kunnen worden, of laten toeteren enzo. Zulke dingen zouden niet remote mogen. Uitlezen van hoeveelheid energie daarentegen ben ik een grote voorstander van.
Waarom moeten die gegevens naar het energiebedrijf verstuurd worden? Hang die energiemeter gewoon met een UTP kabel aan mijn router die toch al in de meterkast hangt. Dan lees ik die zelf wel en en vul ik de stand zelf wel in op de site van de leverancier.
Goed, idee, dan is het helemaal een fluitje van een cent voor een hacker in het Tianmen Square internetcafé om je af en toe van de stroom af te sluiten ;)
Hoezo? Kwestie van het alleen laten leveren van data over die interface, en geen input accepteren.
Na installatie een username en passwordje laten invullen, op dezelfde manier als bij een router.
Je krijgt als consument geen toegang tot deze gedetailleerde gegevens. Alleen het energiebedrijf. Een medewerker van hetzelfde energiebedrijf met een twijfelachtige mentaliteit kan uit deze informatie een leefpatroon distilleren en daarmee bepalen wanneer er het best ingebroken kan worden. Of deze informatie verkopen aan 'geïnteresseerde partijen'.

Ook wel interessant: Als je overstapt van energieleverancier, wordt het dan nu ook noodzakelijk van meter te wisselen? (Onderbreking van de energie leverantie) Of kan elke energieleverancier de toegangsgegevens van een energiemeter op een centraal punt opvragen? Indien het laatste: Dan heb je pas echt een beveiligingsprobleem.

Daarbij: Een energiebedrijf heeft helemaal niets aan gedetailleerde informatie van een enkele consumenten aansluiting. Een totaal eens per maand is meer dan zat. Meer en vaker dient twijfelachtige doelen. Misschien wel op wijk niveau of zoiets.

Persoonlijk zou ik ook wel raad weten met deze gegevens, maar ik wil om redenen van privacy en veiligheid deze gegevens niet delen met wie dan ook op welke wijze dan ook.
Het energieverbruik kun je toch zelf ook al meten, er zijn zelfs digitale meters die gewoon het aantal rondjes van de analoge meter per minuut tellen.
'S nachts is je stroomverbruik redelijk stabiel, als je wilt weten hoeveel je gebruikt is het een kwestie van een klein rekensommetje maken door te kijken wat in je in een minuut gebruikt en dat vermenigvuldigen over de hele nacht.
Hoe nuttig het is hangt (uiteraard) af van hoe slim het elektriciteitsnetwerk is.

Als de enige functie het meten van het verbruik dan zal het inderdaad weinig toevoegen.

Als het in staat is om jouw wasmachine aan te sturen zodat de centrale één continue stroomafname te bewerkstellen dan kan het heel nuttig zijn. Zeker in de toekomst met electrische auto's kan het laden van de diverse accu's een grote belasting geven. Als niet iedere auto om 09:00 (bij aankomst op het werk) opgeladen wordt, maar dat het in een tijdsbestek van 2 / 3 uur gestart wordt.

Dus slim als in "de afname kunnen beïnvloeden" is wel degelijk nuttig.
Qua wasmachine zou ik liever eentje met hot-fill willen hebben, maar die verkopen ze hier nergens. Als ik het water namelijk door de gas-gestookte combi ketel op laat warmen is dat nogal wat goedkoper dan als ik het elektrisch doe.

Wat dat betreft kunnen we op allerlei plekken nog wel een heleboel besparen.
Dat hotfill blijkt nauwelijks uit te kunnen. Reken even de investeringen uit, naast een duurdere wasmachine moet je ook een extra warmwaterpunt laten aanleggen. Kijk dan eens hoeveel warm water de wasmachine verbruikt en hoeveel hiervan zelfs bij hotfill nog koud in de machine komt (ik bedoel, komt er bij jou instant warm water uit de kraan? bij mij duurt het altijd 2 minuten). Het gaat dan misschien om 10 liter per wasbeurt die je met gas verwarmt ipv elektrisch. Laten we de extra slijtage aan je HRcombi nog even buiten beschouwing, maar je begrijpt mijn punt. Hotfill klinkt leuk maar het schiet niks op.
2 min totdat er warm water is ? Bij mij is die tussen 5 en 10 seconden goed heet hoor :)
Dat de meterstanden gehacked kunnen worden is opzich niet zo'n probleem, stroom afsluiten wel. Maar alles is te hacken. Vraag is hoe makkelijk gaat dat?
Er zijn anders zat forums over energie en bezuinigen die over hot-fill gaan, en over zonpanelen en zonneboilers. Kwestie van (beter) zoeken en nog meer lezen dus.
Succes
Ik weet niet hoe het is de US is, maar hier communiceren die meters via het GSM netwerk.
De onderzochte meetapparatuur, die op beperkte schaal al is geïnstalleerd, staat in draadloos contact met de systemen van de energieproducenten en geeft continu het verbruik van een huishouden of bedrijf door.
Draadloos? Er wordt toch echt informatie verzonden over het laagspanningsnet!!

Thuis heb er momenteel als test eentje hangen voor een aantal maanden. Ik heb nog niet geprobeerd of hij te kraken is ;)

De meterstand wordt overigens 1 keer per dag uitgelezen. Het zou ook een onbeheersbare berg data opleveren als elke aansluiting continu gemonitord zou worden :z .

[Reactie gewijzigd door Onno ! op 29 maart 2010 13:43]

De uitlezingsfrequentie zegt niets over de bemonsteringsfrequentie. Het apparaat kan makkelijk een fikse buffer hebben die in uw geval dan 1 keer per dag wordt geleegd. Bovendien zijn de gegevens die verzameld worden door hun aard heel geschikt om te kunnen comprimeren. En opslagcapaciteit is niet erg duur..
Ik heb deze: http://www.landisgyr.eu/a...iME_Fact_Sheet_EN_101.pdf

(PDF-alert)
En die kan gewoon draadloos benaderd worden, moet je wel redelijk dichtbij zijn.

Wat uitmeten betreft: per 12.2011 moet er elk uur uitgelezen worden hier in Finland. Dat is dus bij wet geregeld en die wet is gebaseerd op EU-regelgeving dus verwacht ik dat dit ook in Nederland gaat gelden.
Ik heb geprobeerd om een rekening op basis van uurverbruik te krijgen, maar daar wilden ze nog niet aan.
Woon jij in de VS? Daar gaat het artikel namelijk over. Kennelijk gebruiken ze daar, in elk geval ten dele, een draadloze verbinding.
Ik krijg het gevoel dat overheden en andere grote spelers nooit iets goed kunnen doen met internet en zaken die al jaren zonder internet werken.
Ov chipkaart anyone?
C'mon, met wpa2 was dit al veilig geweest, mits de key lang genoeg was dan... hoe slecht kan je iets beveiligen?

[Reactie gewijzigd door twicejr op 29 maart 2010 13:27]

Sinds wanneer zijn energiebedrijven overheid :?
Maar in nederland zie je vaak wel dat bedrijven en overheid hand in hand lopen bij dergelijke projecten.

De slimme privacy schendende meter die de nederlandse energieboeren zo graag verplicht in elk huis wilde plaatsen werd bijna realiteit door wetgeving van mw van der Hoeven. Echter de eerste kamer heeft hier een heel klein stokje voor gestoken dat bestaande meters niet vervangen hoeven te worden.

Het vergruisde capaciteitstarief ipv transportkosten mede mogelijk gemaakt door de overheid op verzoek van jawel de energieboeren en gaat totaal tegen het concept van de vervuiler betaald in, immers je betaald niet meer per verbruikte energie-eenheid maar naar type aansluiting ongeacht je werkelijk verbruik.

De OVchipkaart een slecht verzonnen product waarbij de belangen van de vervoerders centraal staan ipv de reiziger. Wilt u niet dat uw reisgedrag 7 jaar wordt opgeslagen bij de vervoerders, dan kan je een anonieme kaart gebruiken die eigenlijk niet zo anoniem is gebruiken of je bent aanwezen op andere vormen van vervoer. Wees niet bang de overheid zal deze kaart u zonder enige schuldgevoel opdringen door de strippenkaart af te schaffen.

Je ziet telkens van die 1-2tjes tussen bedrijven en de overheid, waarbij ik steeds meer afvraag wiens belangen worden behartigd door onze volksvertegenwoordiging.
Energieleveranciers willen "slimme" energiemeters om maar één reden: een hoger tarief rekenen op de momenten dat er veel vraag is. Op deze manier gaat de leverancier bepalen wanneer iemand zijn energie consumeert, net zoals ze nu ook doen met hoog/laag tarief: Ze proberen mensen te dwingen om na elf uur de was en de vaatwasser te laten draaien omdat het dan goedkoper is. Erg handig om s'nachts de was te draaien... NOT! Hierdoor dicteert men effectief wanneer iemand bepaalde huishoudelijke activiteiten doet. Als je dit verder doortrekt wordt het straks duurder om tijdens kantooruren de computer of televisie te gebruiken omdat kantoren dan ook stroom gebruiken.

"Slimme" meters gaan energieleveranciers de mogenlijkheid geven tot winstmaximalisatie door gewoon de opwekcapaciteit te verminderen zodat het gerechtvaardigd wordt om een hoger tarief te vragen. Immers, minder capaciteit op moment X -> hoger tarief. Op dit moment weet men X niet, maar straks dus wel door die "slimme" meter.

Ik vind dat er wetgeving moet komen die het verdienmodel waarbij per tijdseenheid voor energie betaald moet worden verbied. Het zal energie alleen maar duurder maken met als gevolg dat veel mensen zich zullen laten dicteren wanneer ze energie gebruiken om maar het laagste tarief te betalen.
Er is wel meer wat hier speelt hoor. Slimme meters worden door de EU verplicht gesteld, is niet (enkel) een hobbyproject van de energiebedrijven.

Als het energieverbruik gelijkmatiger verloopt, hoeft er geen tig GW aan piek-capaciteit gebouwd te worden. Als heel Europa op Kerstavond om 17.00h de oven aanzet om de kalkoen te grillen, merkt de electroboer dit duidelijk in de toegenomen vraag. Als er dan ook nog eens een lekker wintertje heerst heeft men gewoon een probleem.
Dat is juist de leugen: als iedereen overdag zijn wasmachine aanzet valt toch niet meteen de stroom uit wegens capaciteitsgebrek? Juist omdat er voldoende capaciteit is, is er ook geen reden voor piek- en daltarief uren.

Natuurlijk kunnen ze (bewust) de capaciteit verminderen en een hoger tarief gaan rekenen. Dat is juist wat men graag wil. En waarschijnlijk lukt het ze nog ook met een bullshit millieuargument waardoor we straks allemaal nog meer betalen voor onze energie als nu.
Dat is ook niet helemaal waar. Er is genoeg capaciteit om op piekuren voldoende elektriciteit op te wekken, maar dat betekend niet dat het niet duurder is. De Baseload word doorgaans door kolencentrales gestookt en dat is de goedkoopste optie, maar kolencentrales zijn niet heel flexibel in hun capaciteit.
Om aan de piekvraag te voldoen worden tijdens piektijden gascentrales ingezet (of oliecentrales, maar gas heeft in NL volgens mij de voorkeur, logisch ook). Stroom uit gas is duurder dan stroom uit kolen (~$6 per GJ tegen ~$2 per GJ), en dus is stroom tijdens een piekuur duurder dan stroom tijdens een daluur.

Dit is ongeveer hoe het energieverbruik er over de dag uitziet (X dus, en dat weten ze dus ook zonder slimme meters). Met de slimme energiemeter zou je veel verder kunnen gaan dan een simpele piek/dal constructie, je betaald dan een prijs die afhankelijk is van het totaalgebruik op dat moment, en niet omdat je toevallig in het 'dure' dagdeel zit. Soms is dat goedkoper, en soms duurder. (De ontwikkeling en aanschaf van de meter buiten beschouwing gelaten)

Ik geloof voorlopig trouwens nog niet zo in de slimme meters. De EU en de overheid willen te snel en ze zijn niet scherp genoeg op mogelijke impact. Dat iemand, met wat moeite, gratis kan reizen met de OV chipkaart is te overzien, maar als het via een of andere exploit mogelijk is om half Amsterdam zonder stroom te zetten is het toch wel een serieuzere zaak (los van het feit dat een goede hacker (of pokeraar) vervolgens elke gemeente kan chanteren om de elektriciteit in de lucht te houden.
De privacyoverwegingen zijn ook niet mis. De overheid weet al veel en dit soort informatie maakt het plaatje alleen maar scherper. Waar is de technologie die ervoor zorgt dat je de gegevens wel kan gebruiken om electriciteit af te rekenen, zonder dat het de privacy in gevaar brengt? Bijvoorbeeld een meter die elke 5 minuten de actuele prijs opvraagt en dan in euro's tikt, dat geeft wel de goede schaal, maar zorgt er ook voor dat je energiegebruik niet voor iedereen bekend is. Werkt ook met de kilometerheffing dacht ik zo.

Op het moment zijn het de energiemaatschappijen die er de voordelen van zien. Pas als het ook voor de consument aantrekkelijk word zal er meer toekomst in zitten. Het zou toch mooi zijn als je elektrische auto via het stopcontact met de meter communiceert om zich op te laden als dat het goedkoopst is? Pas als het veilig en een win/win situatie is, is het wat mij betreft prima.
Hele goede post! Mooi dat grafiekje ook. Ik heb zelf een blauwe maandag bij KEMA gewerkt, je weet wel, van KEMA Keur, en ik kan eigenlijk alles wat je zegt wel bevestigen.

Eén ding wil ik er nog wel aan toevoegen en dat is over de prijs. Je hebt het terecht over het prijsverschil tussen gas- en kolen-gestookte energie, maar er is nog een grote factor in het spel en dat is overcapaciteit. Dat is het duurste wat er is.

Dat zie je al in het grafiekje. Je moet de maximum vraag kunnen leveren... dus eigenlijk bepaalt de hoogste piek hoe groot de capaciteit aan elektriciteitscentrales moet zijn om dat te kunnen leveren. Op het moment van die piek staan zowel de kolencentrales als alle gascentrales praktisch op vol vermogen te loeien, terwijl in het diepste dal bijna alles uit staat.

Als je dus precies in die piek je wasmachine aanzet (en die piek dus nog iets hoger maakt) dan kan dat wel eens hele dure stroom zijn. Als geen enkele centrale het nog kan leveren moet er wellicht zelfs stroom voor geïmporteerd worden. Andersom valt daar ook flink winst te behalen. Als de energiemaatschappij ons zover kan krijgen om net op dat moment even iets uit te zetten kan dat heel wat uitmaken. Niet omdat de stroom per Kwh zo duur is, maar omdat het zo duur is om een hele centrale te bouwen omdat er één minuut per dag vraag is naar nog 200 MW extra energie.
Anoniem: 12113
@MAher29 maart 2010 16:54
De Electricity and Gas Directives directive geeft aan dat in 2020 80% van de meters zgn. slim moeten zijn, en dan in 2022 100% van de meters.

Dat is een stuk langzamer dan NL wil.
De enige goede oplossing is straks om volledig zelf je energie op te wekken.
Alles met eigen zonnecellen, eigen generator of zo'n Toshiba mini-kerncentrale.
Het zal energie alleen maar duurder maken
Als electriciteit meer gelijkmatig verbruikt wordt, is er minder overcapaciteit nodig in de energiecentrales. Dit spaart kosten.

En theoretisch is het mogelijk om ook duurzame energie te promoten. Bijvoorbeeld door lagere energieprijzen te rekenen als het waait, want op zo'n moment is er meer windenergie beschikbaar. Al denk ik dat energiemaatschappijen hier niks in zien.
Anoniem: 91169
@poefel29 maart 2010 17:30
Als er al bespaart gaat worden krijgt de klant daar niets van te zien. Dat houden de energiebedrijven lekker voor zichzelf. De gemiddelde klant weet er toch niets van.
... totdat een concurrent het verklapt door lagere prijzen te vragen.

TIP: Marktwerking
Winstmaximalisatie = "Hoe draai ik de klant nog verder een poot uit, zonder er ook maar iets te hoeven doen ?" Ik zie dat bij energiebedrijven, telco's en verzekeringsmaatschappijen, kabelaars en zelfs de overheid waagt zich hieraan. Ben ik nou de enige ?
Nee natuurlijk ben je niet de enige, dit doen ze natuurlijk ook. Zeg als jij 100 euro voor iets kan vragen wat maar 50 waard is en de klant koopt het nog ook dan vraag jij toch ook 100??

Maar je moet ook de andere kant willen zien. Zoals de telco's die allemaal per seconde gaan afrekenen omdat de concurrent dat ook doet... of die het mogelijk maken niet gemaakte minuten mee te nemen naar de volgende maand.

Of nu weer gaan afschaffen. Ik zag laatst een bericht voorbij komen dat men weer per minuut wilde gaan afrekenen.

Marktwerking zorgt ervoor dat de bedrijven zich enigszins in moeten houden. Zodra ze te ver gaan gaat het klanten kosten, want die lopen dan weg, naar de concurrent.

Zolang we zorgen voor een goede marktwerking komt het goed. Klanten moeten makkelijk kunnen overstappen naar een andere aanbieder en het moet ook relatief makkelijk zijn om een nieuw bedrijf op te richten die op dezelfde markt actief is.

Zo ver is het helaas nog niet overal (ik kan nog niet overstappen op een andere kabelaar bijvoorbeeld) maar het gaat de goede kant op.
Oke, niet alleen de overheid.
Ik vind het echter wel de overheid's taak om hierop te controleren, het gaat hier om privacy en fraudegevoeligheid.
Ja, daar ben ik het mee eens. Het zijn altijd fouten die ze maken. Het lijkt ook echt of iedereen er van uit gaat dat niets wordt gehackt of gekraakt in deze wereld. Hoewel het meestal toch wel zal lukken, mogen ze het nog wel goed proberen te beveiligen. Mijn vraag is vooral net als bij de ov chipkaart, waarom iets wijzigen als het oude systeem goed werkt. Beetje onzin dus ja misschien vooruitgang zoals ze het noemen. Dat zou kunnen als je het eerst eens even test, en naar andere alternatieven kijkt.
De OV chipkaart zou vooruitgang mogen heten als het goed werkte, en daar versta ik onder: inchecken bij het begin van je reis, uitchecken bij het eind en automatisch de kortste route betalen. Dus niet zoals nu bij elk punt waar je overstapt weer verplicht in- en uitchecken.

De daarmee gewonnen kosten (minder personeel nodig) dienen weer teruggegeven te worden aan de consument zodat het OV ook nog eens goedkoper kan.

Helaas is het niks van dat alles: het is lastiger, langzamer en duurder dan een papieren kaartje, kent talloze storingen en problemen en is tot overmaat van ramp niet waterdicht. Driedubbele fail voor Nederland.

Wat betreft die energiemeters: eigenlijk hetzelfde. 10 jaar oude bugs zouden niet steeds opnieuw moeten opduiken en er zijn tegenwoordig voldoende (freeware) encryptietechnieken om je gegevens te beveiligen. Het is alleen een kwestie van even goed nadenken voordat je begint. Helaas zijn vele managers en beleidsmakers daar nou juist niet goed in.
ik versta daar onder wat jij daar onder staat...alleen daarbij: niet onder saldo reizen maar nog steeds via "gedigitaliseerde" kaartjes...daarbij bestel je op internet je kaartje..is gelijk gekoppeld aan je pasje en klaar..staat er niks op het pasje anders dan het ID nummer...op het station kun je het nog steeds kopen...maar dan..even pasje er tegen houden en klaar...werkt het verder nog steeds als voorheen zonder dat je zoals nu moet uitrekenen hoeveel 7 "retourtjes zijn" of bakken met geld kwijt zijn waar je anders dan reizen met het OV niet bij kunt...

met persoonlijke pasjes kan je dan gewoon in en uitchecken wanneer je wilt...want..hoewel het geen abbonnementspasje is kan je eventueel daarmee reizen en later een factuur thuis gestuurd krijgen via post of email...

daarbij..als bij ieder NS station poortjes staan..kun je zelfs zorgen dat je met je pasje alleen kan reizen op het traject en alleen op de start, tussen en eind stations uitstappen waar je voor betaald hebt...kun je leuk zwartrijders buiten de deur houden (afgezien dan van de meelopers dan)

en over energiemeters en beveiliging in het algemeen...ik lees het overal...het is een kwestie van tijd voor het gehackt is....hoe goed je ook iets beveiligd..
Netbeheerders zijn 50% overheid (vanwege de monopolie-positie die ze hebben). En als ik me niet vergis zijn de netbeheerders verantwoordelijk voor de uitrol van de slimme meters.
Toch geen onbekend fenomeen.

Onder het mom van het terug dringen van de CO2 uitstoot zullen overheden ons dagelijks leven steeds meer micro managen.

Ze kunnen het weer nauwelijks 2 weken vooruit accuraat voorspellen,
laat staan over 50 jaar.

Het CO2 gebeuren is niet s meer dan een melkkoe om nog meer belastingen door te voeren.
En het remmen van de ontwikkeling van de 3e wereld landen.

Climategate
Anoniem: 332175
@Tinker29 maart 2010 20:21
Er is een groot verschil tussen "het weer" en "het klimaat".
waren ze het nog maar........
in amerika zijn het bedrijven met als gevolg dat een 3e wereld land nog betere centrumvoorzieningen heeft.
maar wat natuurlijk echt erg is is dat bekende fouten die oud zijn weer opduiken (hoezo opnieuw gebruiken van oude troep). denk helaas dat het in NL niet veel beter ervoor staat, voor mij in ieder geval geen nieuwe meter..
Grofweg sinds de opriching van de energiebedrijven.

En ze zijn bijna allemaal geprivatiseerd, maar niet allemaal.
Was het maar zo eenvoudig.

Probleem bij dit soort projecten is dat het in een keer toepasbaar moet zijn op grote schaal (en meestal niet teveel mag kosten).

Dat zijn projecten waar geen enkel bedrijf ervaring mee kan hebben. De OV chipkaart is dan misschien een slecht voorbeeld (ze hebben hier naar mijn inziens erg gefaald) maar veel dingen (waar mensen niks over te zeuren hebben, en ik dus ook niet kan noemen) gaan wel goed.

Elektronica daarentegen blijft een bitch en doet nooit wat je wil ;-)
Nu gaat het juist meer geld kosten, dus die vlieger gaat niet helemaal op... het zou juist beter besproken moeten worden en mag best 5% meer kosten, dat win je wel weer terug in het NIET hoeven oplossen van kinderziektes.
Het is leuk dat je met deze theoretische wijsheden aan komt zetten, maar heb je zelf al enige ervaring gehad met projecten op deze schaal?

Alleen al de opmerking 'met WPA2 was dit al veilig geweest' zegt mij al genoeg dat je A) de situatie niet begrijpt, B) de situatie onderschat en C) dat je waarschijnlijk net de klok hebt horen luiden, maar echt niet weer waar de klepel hangt op het gebied van beveiliging.

WPA2 lost echt niet alles op als de hacker gewoon in de access points weet te komen en de berichten doodleuk met de sleutel weer ontcijferd. Het hele issue is juist dat juist het draadloze hier onveilig is, dus het toepassen van WPA2 (wat misschien ook al gebeurd? Ik weet het niet!) geen oplossing is (nog afgezien dat WPA2 ook al niet meer veilig genoeg is voor hele kritische toepassingen....)

Dit soort situaties zijn nieuw, er is geen ervaring mee en men moet door schade en schande wijs worden wat hier wel en wat niet werkt. Ik ben het wel eens dat het beter had gekund met wat meer voorwerk, maar ook daar haal je (lang) niet alle (denk)fouten meer uit een ontwerp.

Om even een vergelijking te trekken, kun jij from scratch in één keer een parkeersysteem bouwen waarvan jij 100% zeker weet dat het goed, efficiënt, goedkoop en veilig is?
En dan niet gaan klagen als ze de 2e toegangsweg die jij met betonblokken had afgezet, toch weer kunnen gebruiken, omdat iemand 's nachts die betonblokken heeft weggehaald ;)

Ja, zoiets triviaals kan een systeem al parten spelen en de grote massa spreekt er weer schande van. Hoe kon men toch zo stom zijn....?
Probleem is dat je, zodra je zoiets aangeeft, het inderdaad 5% meer gaat kosten maar dat de kinderziektes er nog steeds in zitten. Ziedaar de realiteit als overheidsbeslissingen (principes, verifieerbaarheid, open besluitvorming) en marktwerking samen komen.
Als je denkt dat simpelweg WPA2 de oplossing is, dan heb je het mis.
Je kunt namelijk makkelijk voor een langere periode die accespoints proberen te hacken zonder dat het opvalt, je woont namelijk in de buurt van dat kastje!
Daarnaast hoeft zo'n sleutel maar uit te lekken en je kan je hele buurt monitoren en ook afsluiten, zonder dat je energie maatschappij dit weet.
Daarom is het belangrijk dat de sleutel uitgave via centrale systemen gaat lopen, op deze manier zouden ze bijvoorbeeld 1x per week een nieuwe sleutel kunnen uitdelen.
maak je borst maar nat voor het rekeningrijden ;)
Ondanks dat het door velen als off-topic/irrelevant wordt beoordeeld, maakt hij hier een goed punt. Het gaat hier niet enkel over energiemeters, maar over veiligheid in moderne technologie in het algemeen.

Als je de onafhankelijke berichtgeving er op na leest is iedere techneut met maar enige kennis op het gebied van beveiliging zeer sceptisch dan wel tegen het invoeren van het rekeningrijden omwille van de beveiligingsredenen. Desondanks worden alle risico's keer op keer weggewuift.
Is dit groot nieuws?
Is het niet zo dat in alle software veiligheidslekken zitten?
(ja er was laatst een kernel geschreven in Australië die geen veiligheidslekken bezat, maar ook nagenoeg geen functionaliteiten.)

Alles waar een persoon bij kan al dan niet via een netwerk, kan doelwit worden van dit soort acties. Wanneer iets genoeg oplevert, zal het ook daadwerkelijk gehackt gaan worden.

Maar niet zo fijn dat mijn angst van een te hacken energiemeter terecht was.
Je bekijkt het behoorlijk zwart wit, natuurlijk is het normaal dat zo een groot software project nooit helemaal foutloos is.
Het wordt door mensen gemaakt dus foutjes kunnen voorkomen, maar een veiligheidslek in de hoofd functionaliteit waardoor een hacker in de kernel kan komen (b.v. de stroom uitschakelen) dat kun je echt niet verkopen als software ontwikkelaar.

De beveiliging van dit soort systemen wat op zo'n grote schaal wordt gebruikt moet gewoon goed getest worden voordat het afgeleverd wordt.
(ja er was laatst een kernel geschreven in Australië die geen veiligheidslekken bezat, maar ook nagenoeg geen functionaliteiten.)
Ik denk dat je het hebt over L4.verified ?

Het is nog erger dan je denkt. :) Ze hebben 4 jaar lang de correctheid van een al bestaande kernel bewezen! En een paar bugs gefixed. Ze hebben die 8.700 regels C code dus niet eens geschreven in die 4 jaar tijd, maar alleen bewezen dat de bestaande werkende code correct was. En daar 4 jaar over gedaan!

Maar toch... die L4 kernel staat toch aan de basis van alle andere operaties en functies die op een computer uitgerust met die kernel worden uitgevoerd. Als daar een bug in zit ga je dat wel merken. Volgende stap is om een paar low-level API's die zelf bovenop de kernel draaien te gaan bewijzen. En dan weer de API's die daar bovenop liggen. En tenslotte zelfs alle applicaties. En dan eindelijk geen crashes meer! Ik denk dat dit over een paar jaar ineens heel snel zal gaan...

* OddesE hoopt dat over nog 20 jaar zijn PC eindelijk echt stabiel is
De winst wat met gebruik van deze meters word gerealiseerd zal veel groter zijn dan het verlies door enkele hacks (meterstanden of een enkele rechtzaak voor onterrecht afsluiten)
Dat betwijfel ik te zeerste, deze meters gebruiken namelijk (meer) electriciteit en bezuinigen in het geheel niet, dat zullen de consumenten alsnog zelf moeten doen.
De winst voor wie precies? En waar baseer je dat op?
Anoniem: 226204
29 maart 2010 13:39
waarom niet gewoon ouderwets iemand langs de deuren laten lopen om de meterstanden op te meten, ik weet niet hoe groot de werkloosheid daar is, maar dan creeer je een hoop banen...heb je 2 in klap :P
Maar dan verbruik je weer energie om naar de huizen van de cliënten te gaan. Dat kost ook geld :') En is ook milieuvervuilender en inefficienter. ( Volgens de bedrijven dan he ;) )

[Reactie gewijzigd door Simyager op 29 maart 2010 13:51]

Gewoon, alle poppetjes van de Nederlandse Energie Maatschappij een speciale, limited-edition Frans Bouwer fiets geven. Is nog gezond ook. Ik zeg - doen! :+
Nu ben ik al zo'n 25 jaar (zonder onderbreking) klant bij eneco (kun je gelijk zien dat ik niet meer de jongste ben) maar ik zou mijn privacygevoelige data niet aan hun toevertrouwen.

Met de onzorgvuldigheid waarmee wordt geadministreerd (lees: gewoon veel fouten en administratie niet op orde) zou ik ook niet willen dat eneco op afstand de stroom af kan schakelen.

Dat mijn energie leverancier bepaalt wanneer mijn verwarming, vaatwasser of verlichting aangaat zou bij mij op onoverkomelijke bezwaren stuiten.

Met de gevoeligheid voor hacken of doorspelen van informatie naar (malafide) derden maak je inbraken of ontvoeringen/berovingen plannen alleen maar eenvoudiger.

Ik zie geen voordelen.

Laten we het eens omdraaien. Een energiemeter die een schermpje toont met de grafiek van geplande opwekkingscpaciteit, verwacht gebruik en de indicatie of het verstandig is om b.v. de wasmachine aan te zetten of niet.

Heel goedkoop systeem, weinig fraudegevoelig, niet privacy aantastend, de klant blijft baas in eigen huis maar houdt de mogelijkheid om verstandig om te gaan met energie en zo het millieu te sparen.
Nuon was/ is? niet anders. Maar er is wel een verschil tussen administreren (wat ze inderdaad niet kunnen) en het apparaat xyz (waar die ook staat) binnen een periode van 1 uur te starten, wanneer het hun uitkomt. Hopelijk gebeurd dat dan door jouw eigen meter, zij weten alleen jouw behoefte voor het komende uur o.i.d.

Een energiemeter zoals jij voorstelt heeft een aantal nadelen:

- Ten eerste moet hij toch ergens de gegevens vandaan halen en het energiebedrijf kan niet adviseren wanneer het beste uitkomt, als ze geen actuele gegevens hebben. Dus de datacollectie moet toch nog gebeuren.

- Je moet thuis zijn om op zijn tijdstip te reageren (en op het grafiekje blijven kijken tot het apparaat aangezet is)

- Je moet je productie afstemmen op de vraag, en niet de productie bepalen en dan maar zien wat je voor vraag krijgt. Want dan moet je alsnog veel meer produceren dan je (verwacht) nodig te hebben.

Het nut van slimme energiemeters wordt volledig bepaald door de software die je daarvoor gebruikt. Maar als ze de huidige versie aanbieden, dan zeg ik daar nee tegen, die zijn veel te dom.

NB) Het energiebedrijf hoeft trouwens niet binnen te komen om jouw energietoevoer af te sluiten. Of ze nu een monteur sturen naar het verdeelpunt of naar jouw huis maakt ook niet veel uit).
Dit is ook de hoofdreden dat ik nooit zo'n meter in huis wil hebben. Hoe mooi ze het verhaal ook maken.
[qutoe] Kwaadwillenden kunnen niet alleen de meterstand manipuleren, maar ook de elektriciteit op afstand uitzetten.[/quote]

handig voor de inbrekers... want ze kunnen stroom van alarm afsluiten voordat ze in huis binnendringen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee