'Slimme energiemeter kan kijkgedrag verraden'

Slimme energiemeters kunnen prijsgeven naar welke tv-programma's mensen op een bepaald moment kijken. Bovendien zouden de logbestanden van de meters niet altijd versleuteld zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Fachhochschule in Münster.

De slimme energiemeter van EasymeterDe Duitse onderzoekers bekeken een slimme energiemeter van de firma EasyMeter, die te zijner tijd op de Duitse markt moet verschijnen. De EasyMeter registreert elke twee seconden hoeveel stroom er wordt afgenomen, zodat patronen in het energieverbruik zichtbaar kunnen worden gemaakt. Zo zou de energiemeter kunnen laten zien op welk moment een koelkast meer elektriciteit gebruikt.

Ook bij televisies zijn herkenbare patronen in de meetgegevens te vinden, zo stellen de onderzoekers. Bij het onderzoek werd het energieverbruik van een Panasonic Viera-lcd-tv door de EasyMeter in kaart gebracht. Omdat het energieverbruik op basis van het televisiebeeld fluctueert, kan aan de hand van de meetgegevens bepaald worden naar welk tv-programma wordt gekeken. Daarvoor moet het logbestand van de EasyMeter vergeleken worden met de patronen van de tv-zenders. De onderzoekers zeggen wel dat langere programma's, zoals speelfilms, duidelijker zijn te herkennen dan korte uitzendingen.

Nagenoeg alle slimme energiemeters sturen logbestanden via het internet naar een server van de energieleverancier. Discovergy, een adviesbureau dat slimme energiemeters exploiteert, verstuurt deze gegevens opmerkelijk genoeg onversleuteld, waardoor kwaadwillenden eenvoudig toegang tot verbruikscijfers kunnen krijgen. Ook zou een consument zo zijn meterstanden kunnen manipuleren.

Het is niet zeker of slimme energiemeters als de EasyMeter naar Nederland komen. De Nederlandse overheid zei vorig jaar wel dat slimme energiemeters in 2020 gemeengoed zouden moeten zijn; naar schatting vier op de vijf huishoudens zou tegen die tijd over een dergelijke meter moeten beschikken. Een voorstel om de meters verplicht te maken sneuvelde na tegenwerking van onder andere de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis.

Onderzoek naar meting door slimme energiemeters Onderzoek naar meting door slimme energiemeters

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

21-09-2011 • 09:03

184

Reacties (184)

184
183
118
19
0
38
Wijzig sortering
Ook zou een consument zo zijn meterstanden kunnen manipuleren.
Het blijft een digitaal ding. Ik zie het echt wel gebeuren dat er rootkits gaan komen om die dingen wat "langzamer" te laten lopen.

edit: nu ik er zo over nadenk: ik ga er steeds meer zin in krijgen om zo'n ding in huis te halen.

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 23 juli 2024 03:21]

zo'n ding heeft normaal wel fraud detection ingebouwd. (zie datasheet van deze meter vb). Als je hem open maakt zal de fabrikant wel eens een kijkje komen nemen.

OT: Ik zit toevallig in die business en moet zeggen die ik interval van 2 seconden nog nooit ben tegengekomen. Het kleinste courante interval die we gebruiken is een kwartier. En wees maar gerust dat er strenge regels zijn/komen over wat en hoe er data moet worden doorgezonden.

Edit:
@hieronder: Doemdenken is ook een vak, maar goed: Verander die 2 seconden naar een kwartier of naar 24h voor mijn part, en alle privacygevoelige informatie is eruit. Schrijf jij een brief met die vraag naar de minister?

Beetje grappig ook dat iedereen hier moord en brand schreewt over iets triviaal als de privacy alselektriciteit verbruik (dat eenvoudig kan worden opgelost), maar het feit dat een bank een overzicht heeft over jou volledige financiele leven wordt als normaal ervaren.

edit2:
Nu ik eraan denk: Is Telenet/Belgacom (in belgië althans) niet meer de aangewezen partij om je TV- en internetgedrag te analyseren ipv van Eandis?
-Welke fims huur je?
-Naar welke sites surf je?
-Tot hoe laat surf je?
-Waar bevind je zich? (GSM)
Ik denk dat deze een veelvoud aan privacy gevoelige info te verwerken krijgen in vergelijking met gelijk welke ander bedrijf.

[Reactie gewijzigd door iMispel op 23 juli 2024 03:21]

Re Edit2: Het feit dan anderen iets soortgelijks zouden kunnen is natuurlijk geen enkel argument, het betekent alleen maar dat die anderen óók fout bezig (zouden) zijn, niet dat daardoor het gedrag te verdedigen valt.

Verder in het algemeen: Er is geen enkel nut in mijn optiek om al die data te loggen op een andere plek dan lokaal bij jezelf thuis (en te wissen als jij dat wil). Sterker, toen de NS en de OV bedrijven beseften dat ze met de invoering van de OV Chip op een "goudmijn" aan klant gegevens zaten, heeft het CPB ze expliciet verboden dat op persoon te koppelen (er is later wel een deal gesloten waarbij "in het algemeen belang" geanonimiseerde gegevens gebruikt mochten worden.
Met de track record van onze overheid, hoe lang denk jij dat het duurt voordat die databases op straat liggen??
Dat is inderdaad precies de reden dat ik niet de noodzaak/behoefte voel bedrijven/overheden nodeloos met een probleem op te zadelen 8)7

(Overigens zijn energiebedrijven géén overheid meer, en is alleen TenNet weliswaar volledig in handen van de overheid maar toch redelijk onafhankelijjk)
Als je in die business werkt(Ik heb zelf ook een tijdje op de inspectieafdeling bij een energiebedrijf gewerkt), dan ken je de trucjes bij de oude meters wel(Gaatje boren en sateprikker, of een sterke magneet aan 1 kant). Echter is het wel zo dat als men fraude vermoed, ze gewoon onaangekondigd aan de deur komen, en bij een constatering van fraude ter plekke de meter wisselen, waarna de fraudeur de rekening kan afwachten. Ik hoorde trouwens later dat de meters uit 2002/2004 te manipuleren waren via, dezelfde interfacepoort voorop als vanwaar ze worden uitgelezen, zonder braaksporen, dat ze eigenlijk fraudegevoeliger maakt.
is het wel zo dat als men fraude vermoed, ze gewoon onaangekondigd aan de deur komen, en bij een constatering van fraude ter plekke de meter wisselen,
Dat is een dure. Onaangekondogd loopt men de grootste kans voor een dichte deur te komen bij mij.
2 seconden is wat weing, 15 minuten lijkt me dan weer veel als interval. De inverters van men PV installatie rapporteren elke 5 minuten en dat lijkt me ook een ideaal interval te zijn om degelijke metingen te dien zonder een immense database te krijgen.
Als er alleen maar dagelijkse overzichten nodig zijn dan is één keer per dag meer dan genoeg. Er is, voor het energiebedrijf, geen enkele reden om het vaker te doen. Nog sterker; er is zelfs geen enkele reden om het vaker dan één keer per maand te doen en zelfs dat alleen nog als men een volledig vrij tarief wil gaan invoeren.

Alleen voor de gebruiker zou het interessant zijn om een meer granulair overzicht van het verbruik te hebben. Dan kunnen ze dus veel beter die overzichten in de meter zelf houden en via LAN beschikbaar maken. Wordt het helemaal niet meer onversleuteld verstuurd; nog sterker, het wordt helemaal niet meer verstuurd.
Volgens mij is juist het idee dat het energiegebruik gedurende een dag ik kaart wordt gebracht zodat daar op kan worden ingespeeld. Overdag en 's nachts minder stroom leveren, 's avonds juist weer meer.
Dat gebeurt heus wel op straat/wijk/gemeente/regio/provincie/landelijk niveau.
Bekende grafiekjes zijn bij Tennet heus wel bekend, van eerste mensen die opstaan tot lampje uit bij het gaan slapen. Vast wel tot op wijkkastniveau. Dat dat echter weinig bruikbaars oplevert is ook duidelijk. Discussies over, en verschillen qua welke aanbieder dal/piek/dag/nacht/avondtarieven biedt met verschillende ingangstijden geven dat aan. Moet je juist voor geimporteerde nachtstroom meer betalen? Kortom, dat nut zie ik niet van deze meter. Is meer op individueel niveau interessant.
Waarschijnlijk net zo streng als de beveiliging bij de OV-chipkaart?
Waarschijnlijk net zo streng als de controle op SSL cerfificaten?
Waarom moeten mijn verbruiksgegevens waaruit zowat heel mijn leven kan geëxtraheerd worden, verstuurd worden via een netwerk?
Mijn leven reconstrueren met die gegevens blijkt dus niet zo moeilijk:
- wanneer staat ie op
- wanneer gaat ie slapen
- wanneer is ie al dan niet thuis
- naar welke programma's kijkt ie
Je maakt het kwaadwillenden zo wel heel gemakkelijk...

Je moet behoorlijk naïef zijn om te geloven dat energiebeheerders deze data niet gaan verzamelen om profielen op te stellen. Daarenboven liggen alle voordelen bij de netbeheerder, maar alle risico's, kosten en priovacykwesties bij de eindgebruiker.
Ik walg van die meters!
ik heb een zomervakantie baan gehad in de sector.
En er wordt inderdaad voor de consument een weergave gegeven van een kwartier.
Maar dat betekend niet dat het systeem alleen per kwartier meet. Het meet per sec of mili sec. Met die informatie kunnen ze wel zien welke tv programma je kijkt.

Heel simpel namelijk, als jij zo gedetaileerd kunt rekenen hoeveel stroom er verbruikt wordt dan kun je een model schrijven, elke show verbruikt meer of minder dan een andere show. Als je naar een donkere show kijkt zul je minder verbruiken, Kijk je naar een kleurrijke show dan zul je meer verbruiken vergeleken met de iets donkere show.

Combineer deze iets onbetrouwbare informatie met een tvgids en je weet welke tv je kijkt.
Analoog op een crt-tv en dan kunnen weten wat ik kijk ? Lijkt me sterk. Kunnen ze beter de oude gids uit de papierbak vissen aangezien ik aanstreep wat er gekeken gaat worden of opgenomen of via internet binnengehengeld.

Zolang de slimme meter niet verplicht is blijf ik ouderwets. En zolang ik betaal wat ik verbruik, verbruik ik wat ik wil.
Frauderen kun je nu ook, en zal altijd kunnen. Gebruik een sterke magneet of zoek iemand die de meter terugdraait en de verzegeling herstelt. Het blijft natuurlijk strafbaar, ongeacht de methode.

De slimme meter is ontwikkeld om de netbeheerders meer inzicht te geven in het verbuik, zodat zij het bestaande net middels dynamisch netbeheer optimaal kunnen benutten. Ook kunnen storingen sneller worden verholpen aangezien zij eerder op de hoogte zijn van een storing. Tenslotte kunnen (in theorie) de kosten omlaag, omdat zij op afstand de standen kunnen uitlezen ( éénmaal per dag, via het eigen net en NIET via internet), en aansluitingen op afstand aan/uit geschakeld kunnen worden.

Door in de middenspanningsruimtes (waar 10kV wordt omgezet naar 230V) ook het exacte verbruik te meten kunnen ze het overigens wel meten als iemand in dat deelnet fraudeert. Simpelweg omdat de optelsom van alle gebruikers hetzelfde zou moeten zijn als het vermogen dat aan de wijk geleverd wordt. Met een kleine afwijking aan netverliezen natuurlijk.
Voorlopig heb ik nog nergens een berekening gezien van het beweerdelijke voordeel voor de netbeheerder of wie dan ook. Op dit moment, komt de bulk van de verbruiksgegevens via het internet, telefoon computers of van OCR gelezen formulieren. Het is niet waarschijnlijk dat een slimme meter daar enige vorm van kosten reductie kan bewerkstelligen, want de kosten zijn zo laag dat de meerkosten van een slimme meter niet opwegen tegen de besparingen.
Slimme meters maken wel een fijnmaziger kostenmodel mogelijk voor de energieleveranciers. Naar analogie met (mobiele) telefoondiensten, mag je aannemen dat dit vooral gebruikt zal worden om de inkomsten voor de energieleverancier te optimaliseren en om allerlei koppelverkopen te bevorderen.
Zoals altijd, wordt het veiligheidsaspect onderbelicht en elk risico op misbruik wordt afgewenteld op de consument. Denk aan inbreken op andere meters in dezelfde wijk, zodat de kosten voor bepaalde gebruikers in rekening gebracht worden bij andere gebruikers. Een en ander kan dan zonder enige detectie mogelijkheid bij de energie leverancier of bij de netwerk beheerder.
Kortom, redenen genoeg om de nodige terughoudendheid te betrachten bij het invoeren van deze technologie.
Het idee er achter gaat verder dan alleen slim bemeteren. Het is de bedoeling, dat in de toekomst de meter via een signaal tegen bijvoorbeeld je koelkast kan zeggen: sla nog even niet aan. Daardoor kan voorkomen worden dat tijdens een kortdurende piek een extra centrale aangeschakeld moet worden (en dat scheelt wel heel veel geld).
zéér onwaarschijnlijk. Ik zou zo'n systeem zelf niet graag accepteren als om deze reden mijn voedselveiligheid in het gevaar komt (door een minder goed geregelde temperatuur in de koelkast/vriezer).

Daarbij zijn de koelkasten en vriezers ook niet het grote piekverbruik. Daarbij denk je eerder aan de verwarmings elementen van koffiezetapparaten, waterkokers, wasdrogers, wasmachines, heetwaterboilers, terrasverwarmer, en zware pompen zoals in airco installaties, en daarbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij koelkasten etc; op moment dat je iets wil aanzetten moet het gewoon werken...

Wat wellicht wél een nuttige toepassing kan zijn voor netwerk sturing van energiesystemen is het aansturen van de decentrale energie opwekkers. Dus in geval van piekverbruik even aan alle aansluitingen met wind/zonne/etc energie opwekking signaleren dat maximaal aan het net teruggeleverd kan worden. Dat is altijd efficiënter dan bijvoorbeeld een accu opladen.

[Reactie gewijzigd door antiekeradio op 23 juli 2024 03:21]

Die opwekkers leveren altijd maximaal aan het net, het enige dat die slimme stroommeters nu kunnen doen is zien hoeveel die dingen op het moment zelf leveren, waardoor de grote centrales hun productie hierop kunnen afstemmen.

Constant draaiende systemen zoals koelkasten hebben geen probleem met een piekmoment over te slaan, indien men 2 marges gebruikt: 1 temperatuur die aanraadt aan te slaan indien het netwerk dit toelaat, en 1 die gewoon aanslaat omdat anders voedselveiligheid in het gedrang komt.
De bedoeling van het systeem is dat je nog altijd de keuze krijgt. Het stuurt eerder je apparatuur aan met een signaal "als je kunt wachten, wacht dan". Bv is de temparatuur van je diepvries of frigo nog laag genoeg, blijf dan even uitgeschakeld.

Zo ook je wasmachine of droogkast. Het idee is dat je kunt instellen wanneer je wilt dat je was klaar is. vb: ik vertrek naar mijn werk en wil tegen dat ik thuis kom rond 17uur dat de was klaar is. Dan zal hij ten laatste om 15uur beginnen (was van 2uur). Of op een gunstig prijs moment. Maar je blijft de keuze behouden om je was onmiddelijk aan te zetten.

Het zou anders wel gek zijn dat je eten wil klaarmaken maar niet kunt omdat het op dat moment te duur is :+ .

Of dit systeem ooit goed zal werken laat ik in het midden. Alleen al het feit dat al je apparaten moeten voorzien zijn voor dit systeem maakt het volgens mij al moeilijk.
En dat het heel veel geld kost voor de energie boer vind ik persoonlijk compleet onbelangrijk, Ik wil NU energie waar ik dat voor gebruik is mijn keuze.

Ik word persoonlijk ook dood ziek van dat gezeur van mijn energie boer, U gebruikt wel erg veel, dat is één maal Okay om te checken of er niet iets fout gaat maar elke maand, want ja dan is het milue en weet ik al niet meer, Nog maals dat is mijn keuze de energie word betaald laat de energie boer er maar voor zorgen dat ze het zo schoon mogenlijk bij mij krijgen.

PS:
Ik vul al meer dan 5 jaar lang de meter kaart zelf in. Ik kan me niet heugen wanneer de laatste keer de man/vrouw de stand kwam op nemen. En dan nouw moeten we in eens een 2 seconden interval meter opnamen hebben ?
Lijkt me stug daar zit wat anders achter heb ik zo een vermoeden.
Ik sluit me daarbij aan. Wat bovendien al die pushers van de slimme meter vergeten te vertellen is dat er een behoorlijk datacenter - per energieleverancier ! - bij moet komen om al die gegevens te ontvangen, op te slaan en te verwerken. Redundant uitgevoerd uiteraard.

Energiebesparing? Kostenbesparing? Laten ze eerst maar eens een berekening maken voor- en na de invoering. Als er meerkosten zijn kan je er zeker van zijn dat die doorberekend gaan worden aan de consument.
Klopt alleen heb je een netwerkbeheerder die het netwerk beheerd en dan heb je de verschillende stroomaanbieders die de meter uitlezen. De ene kan die meter hebben de andere weer een ander, ja je kan zelfs een meter van bedrijf x hebben en stroom afnemen bij bedrijf y.

Het probleem is dan met verschillende meters wie gaat het uitlezen, de netwerkbeheerder of jou stroomleverancier (let op dat zijn niet dezelfde) Als de stroomleverancier het uitlees moett deze weer een koppeling maken met de netwerkbeheerder om te kijken of er ergens een lek zit.

Wat ik dan ook nog vergeet is dat je via zonnecellen weer energie kan terugleveren aan het netwerk. De vraag is hoe de meterkast in de hoek van de straat daarmee kan omgaan en hoe kan deze dat meten. Terugleveren aan het net zie je steeds meer en je hebt dan meters die bijv achteruit draaien.

[Reactie gewijzigd door bbob op 23 juli 2024 03:21]

Klopt alleen heb je een netwerkbeheerder die het netwerk beheerd en dan heb je de verschillende stroomaanbieders die de meter uitlezen.
Bij mij (Utrecht) willen beide partijen het altijd weten anders.
Wat ik dan ook nog vergeet is dat je via zonnecellen weer energie kan terugleveren aan het netwerk. De vraag is hoe de meterkast in de hoek van de straat daarmee kan omgaan en hoe kan deze dat meten. Terugleveren aan het net zie je steeds meer en je hebt dan meters die bijv achteruit draaien.
Dat schijnt nog heel erg te liggen aan wat voor meter je heb, bij ons thuis is het momenteel zo dat alle stroom die we terug leveren mooi meegenomen is voor de energie maatschappij, doordat er een verouderde digitale meter hangt.

Goed dat je het zei trouwens, daar zou ik nog achteraan gaan voor vaders... :+
Als je terug levert wil je juist een ouderwetse draaischijfmeter, iedere kWh die de schijf achteruit draait wordt volledig incl. energiebelasting in mindering gebracht op je verbruik.

Met een digitale meter heb wel een teller voor teruglevering maar of je daar überhaupt wat voor krijgt is maar afwachten.

De meter van de wijkcentrale klopt ook, je hebt gewoon minder kWh verbruikt de rest is naar de buren.
Dat de hele wijk aan het terugleveren slaat lijkt me wat onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 23 juli 2024 03:21]

Als je meer verbruikt dan je teruglevert dan heb je natuurlijk sowieso hetzelfde resultaat met een draaischijfmeter en een digitale meter. Daarbij hebben energieleveranciers de afspraak dat als je op jaarbasis minder teruglevert dan je gebruikt, gewoon hetzelfde tarief krijgt voor de teruggeleverde energie, als je betaalt voor de geleverde energie. Dit noemen ze Salderen.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 23 juli 2024 03:21]

Door in de middenspanningsruimtes (waar 10kV wordt omgezet naar 230V) ook het exacte verbruik te meten kunnen ze het overigens wel meten als iemand in dat deelnet fraudeert. Simpelweg omdat de optelsom van alle gebruikers hetzelfde zou moeten zijn als het vermogen dat aan de wijk geleverd wordt. Met een kleine afwijking aan netverliezen natuurlijk.
Precies. Dus als ze nou eerst beginnen met meters te plaatsen op alle verdeelstations, dan kunnen ze ook vrij nauwkeurig meten wat er gebruikt wordt.
Wat is dan de toegevoegde waarde om het bij ieder huishouden elke seconde van de dag te kunnen meten?

Overigens zal het tv-trucje bij mij niet werken, ik kijk via mijn PC.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 03:21]

Hier net zo, ik kijk misschien 1 uur tv per maand voor de rest loopt alles over mijn pc.
Daarnaast heb ik alles over 1 stekkerdoos lopen, als alles aanstaat gaat daar zon 500 watt over en niemand die dan nog kan zien welk apparaat wat gebruikt.

Over het televisie meten blijf ik sceptisch want de ene gebruiker heeft dynamisch verlichting ingesteld terwijl de andere een constante helderheid van verlichting gebruikt.
Door in de middenspanningsruimtes (waar 10kV wordt omgezet naar 230V) ook het exacte verbruik te meten kunnen ze het overigens wel meten als iemand in dat deelnet fraudeert.
En daarmee is een slimme energiemeter wat mij betreft niet nodig: Je hoeft niet het verbruik van 7 miljoen huishoudens te weten om pieken en dalen in verbruik beter te kunnen opvangen. Het lijkt me genoeg om dit op wijkcentrale niveau te weten.

Daarnaast: kosten omlaag voor meteropname? Hoe wil je dan die fraudeurs pakken? Daarvoor zul je toch echt weer langs de deur moeten. Oh nee, fraudeurs hebben we niet bij stroomgebruikers. Daar heeft alleen de belastingdienst last van bij toeslagen, uiteraard.

Maar ja, als de staat zelfs wil weten (zoals in mijn gemeente) wanneer je een zak vuilnis in de container gooit, dan wil je uiteraard nog veel meer weten, van je burgers.
Ik zou zelf de gegevens niet manipuleren om zo goedkoper af te zijn op de energierekening. Dat is gewoon fraude. Ik zou eerder de gegevens manipuleren naar onmogelijke en absurde waarden als een vorm van protest tegen "slimme" energiemeters. Dan moeten ze wel iemand langs sturen om de juiste waarden te noteren.

Met slimme energiemeters gaan we ook meer betalen, zeker als je veel LED spotjes in huis hebt. Dat heeft o.a. te maken met de power factor.

[Reactie gewijzigd door Memori op 23 juli 2024 03:21]

Met slimme energiemeters gaan we ook meer betalen, zeker als je veel LED spotjes in huis hebt. Dat heeft o.a. te maken met de power factor.
In Texas lopen er al rechtszaken over te hoge stroomnota's. De stroom bedrijven worden er van beschuldigd "defecte" meters te hebben geïnstalleerd, die "toevallig" meer stroomgebruik registreren in de dure piektijden. Want die zijn er dan ook, uiteraard. En bewijs dan maar het tegendeel, met een rekening van USD 1.500,- in een maand. En dan bijvoorkeur zoiets doen in een wijk die niet zo snel naar de rechter stapt.

"However, the meters fail to work properly and end up telling your electricity company that you use two or three times more energy than you really use. The result is that you receive a bill for over $1500 for one month’s worth of electricity. There is not much you can do other than pay it because the electricity company claims that the meters read your energy correctly.
[...]
In fact, individuals involved in the lawsuit have gone so far as to suggest that Oncor intentionally installed meters in low-income areas to take advantage of a population that isn’t likely to sue. Whether or not this is true is uncertain."

Welkom in de slimme wereld van slimme energie meters.
Of in die wijken werd veel gefraudeert en met die digitale meter kan dat niet meer waardoor de rekening opeens hoger werd. Als er daadwerkelijk een defecte of frauderende meter was geinstalleerd zou dit redelijk simpel door een electicien getest kunnen worden. Heel simpel on hier hard bewijs van te krijgen.
Staat heel duidelijk in dat artikel '' In de praktijk kan dit resulteren in meer kWh`s ten opzichte van de oude meetmethode '' Kan dus, hoeft niet.
En hoe controleer ik als leek dat? Ik heb geen vermogensleer gehad op school.
bij mn ouders is het gemeten verbruik sinds de installatie van de slimme meter van oxxio destijds tussen 2 nagenoeg identieke jaren qua gebruik van grote stroomverbruikers met ongeveer 30% omhoog gegaan. De meter geeft op het schermpje wel een blindvermogen aan, maar het is nooit duidelijk geworden of we hier nu wel of niet voor moeten betalen. Gezien de 30% hogere cijfers op de nota is het idee dus dat dit wél zo is.
Als elektro-er zie ik meer analoge oplossingen. Direct achter dit apparaat een AC/DC convertor installeren, dan een grote condensator en dan een DC/AC convertor. Er gaat misschien wat energie verloren, maar je gebruik wordt lekker afgevlakt dus veel informatie zit er niet meer in. Bovendien ben je veel minder gevoelig voor zaken als blikseminslag of power dips. In feite zal het energiebedrijf hier ook niet ongelukkig van worden, je neemt een veel zuiverdere sinus af en je verbruik is voorspelbaarder.

@Vorlon
Een UPS heeft, zoals damnyankee, ook een accu aan boord. Een chemische accu heeft een (veel?) hogere energiedichtheid. Anderzijds heb ik het niet over een systeem dat het hele huis een half uur van energie kan voorzien, maar slechts een paar seconde.

@damnyankee
Een AC/DC en een DC/AC convertor zorgt ervoor dat de condensator alleen met gelijkstroom te maken heeft. Geen goedkoop geintje evenwel.

@migjes
In huis heb je vaak een hoofdzekering van 35 Ampere. Dat betekent dat je maximaal 35*230=8050W = 8050J/s kan trekken. In 10 seconde zit je dan op 80500 Joules. Er bestaan supercondensators van 5 Wh/kg, ofwel 18000 J/kg. Je hebt dan dus een condensator van minimaal 45 kilo nodig, maar dan heb je ook wat.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 03:21]

oei een ac/dc convertor op mijn 40 ampère aardlek schakelaar?
hoe groot moet die condensator dan wel niet zijn?
Zoiets heet een UPS ;) En dat gaat je behoorlijk wat kosten als je je hele huis aan zo'n ding wil hangen.
Anoniem: 296748 @Vorlon21 september 2011 09:49
Een zware condensator is wel effe wat anders dan een UPS. True, je kan op beiden een lampje laten branden, maar een condensator heeft/is geen bak vol accu's.

Overigens lijkt het me niet zo verstandig om een condensator die zwaar genoeg is om serieuze fluctuaties in je verbruik op te vangen op een wisselstroom aan te sluiten... In plaats van een sinus komt er namelijk het gemiddelde van een sinus uit; 0V.

(gemiddelde waarde, niet te vervangen met true RMS waarde)

Leuk experiment, maar wat bereiken ze hier nu mee?

Bij Blackhat was al een hacker die de toetsaanslagen van iemand in de kamer naast hem kon detecteren -ook door spanningsfluctuaties te meten, maar daar kan je tenminste nog iets mee. Als je TV programma's wil weten kan je ook even kijken door het raam... meeste mensen schamen zich niet dat ze het nieuws/CC aan het kijken zijn.
En dan ook alleen de duurdere soort.. :P

Die goedkope "standby" versies werken met een relais, de duurdere "online" versies werken volgens dit principe met name duurder omdat er continue twee keer geconverteerd word (meer warmte en verbruik, zie ook:
http://en.wikipedia.org/w...power_supply#Technologies
Het blijft een digitaal ding. Ik zie het echt wel gebeuren dat er rootkits gaan komen om die dingen wat "langzamer" te laten lopen.
Dat kan nu ook al, er zijn zat foefjes om die draaischijf meters te beinvloeden, alleen val je vrij snel en vrij structureel door de mand, en dan heb je een forse aanklacht wegens fraude aan je broek.
Waar maakt iedereen zich druk om. wat een onzinnig onderzoek.. Net of UPC met hun digitale tv niet allang weten waar mensen naar kijken. Wat moet een energie bedrijf met kijkcijfers? Daarnaast verbruikt iedere tv op een andere manier stroom en wanneer 2 tv's of een computer scherm erbij aangesloten zijn is het helemaal niet meer accuraat.

Dat deze zogenaamd onderzoekers zich eens nuttig maken en gaan uitzoeken hoe we kanker beter kunnen bestrijden... daar hebben we tenminste iets aan! wat een onzin zeg!
Dat deze zogenaamd onderzoekers zich eens nuttig maken en gaan uitzoeken hoe we kanker beter kunnen bestrijden... daar hebben we tenminste iets aan! wat een onzin zeg!
Juist, want een onderzoeker die een energiemeter kan beoordelen heeft ook verstand van kanker? :? Soms moet je 'zinloos' onderzoek doen om een ontdekking te doen. Dat dit maar in enkele gevallen daadwerkelijk gebeurd en dat er veel onderzoeken zullen zijn die dus echt zinloos zijn doet daar niets aan af.

Bovendien, dat jij niets aan het onderzoek hebt betekent niet dat niemand er iets aan heeft...

[Reactie gewijzigd door fdm391 op 23 juli 2024 03:21]

Anoniem: 291968 @fdm39121 september 2011 09:50
ik ben het eens met fdm391,

Het mag onzin zijn maar wat jij waarschijnlijk allemaal onzin vind is wel onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en gevaren van een slimme meter.

Volgens mij weet UPC helemaal niet wat jij ziet. Er bestaan toch van die boxen die dat terug sturen wat een consument ziet. Dit systeem zou dadelijk door UPC ingekocht kunnen worden.
Inplaats van die boxen. Nu weet ik niet of UPC tegenwoordig met de nieuwere tv's wel toegang heeft tot die informatie.
Ik denk dat UPC echt wel een logbestand bijhoudt van welke zenders bekeken worden. Hierdoor kunnen ze bijv. constateren dat er geen hond kijkt naar een bepaalde zender en deze uit het pakket gooien. Je UPC-box heeft een kaart erin en zonder kaart kan je niks kijken. Reken maar dat ze achter de schermen dus precies kunnen zien wat/wanneer je kijkt.
En die boxen waar je het over hebt zijn puur voor de kijkcijfer-registratie. Die heeft UPC niet nodig..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 233879 op 23 juli 2024 03:21]

De niet interactieve TV boxen van Ziggo en UPC hebben geen return path. Die boxen kunnen dus geen data terug sturen naar de kabelaars.
Ik heb toch ooit een bericht van UPC gehad met de mededeling dat ze mijn digitale TV box nog niet gezien hadden en dat er dus een fout in mijn installatie zou moeten zitten.

Dat het ding nog steeds in een doos staat in de berging konden ze natuurlijk niet weten.

Het gaat dus om een niet-interaktieve thomson doos, zo'n ding wat je bij een basis abbo met digitale TV kreeg.

Sindsdien heb ik 'm even aangesloten maar toen ik zag hoeveel stroom dat ding verspild en wat de toegevoegde waarde is van digitale TV heb ik 'm weer terug in de doos gedaan.

[Reactie gewijzigd door joopv op 23 juli 2024 03:21]

Ze hebben wel degelijk een returnpath.
Als ik mijn decoder 3 maanden van de stroom afhaal, wordt mijn kaart geblokkeerd.
Dat houdt dus in dat ze data krijgen vanaf mijn kaart.
Dat hoeft nog geen returnpath te zijn.
Denk aan een satellietontvanger, denk je echt dat die een signaal terugstuurt naar een satelliet dat jouw kaartje nog actief is?
Nope, zoals feelthepower zegt, misschien, maar dat is niet nodig.
Bij satelliet wordt er af en toe een nieuwe code update uitgezonden (per kaart), zodat de kanalen die bij het abonnement horen gedecodeerd kunnen worden.

OT
Waarom zouden deze apparaten zulke gedetailleerde gegevens moeten versturen. Alleen het totaal is toch voldoende voor onze leveranciers?

Het leuke aan dit soort 'praktische' dataverzamelaars is dat je je hele huishouden kunt analyseren.
Jammer dat er vaak weinig aandacht is voor de 'bijzonder geïnteresseerden' die wat meer van een medemens wil weten.
Met dit soort (hopelijk) kritisch onderzoek hoop ik dat er een mooi compromis gevonden kan worden.

[Reactie gewijzigd door R-J_W op 23 juli 2024 03:21]

ik denk niet dat een mediabox alleen maar ontvangt als het gaat om kijkcijfers. UPC weet als geen ander hoeveel mensen naar een bepaalde zender kijken. daarnaast is dit onderzoek gedaan met alleen een tv op de meter. met van allerlei huishoudelijke aparaten eraan fluctueerd het stroom verbruik zo gigantisch dat het werkelijk waar onmogelijk is om erachter te komen welke zender je op hebt staan.

Dit onderzoek is dus echt hopeloos. Daarnaast het versleutelen van data wil ook geen ruk zeggen. mobiele communicatie is ook versleuteld maar het kost een hacker maar even deze te kraken en mee te luisteren.

Iedereen kan op mij lopen zeiken wat ie wil, maar feit blijft dat er in mijn ogen veel te veel van deze gods irritante en nutteloze onderzoeken gedaan worden die alles bij elkaar miljoenen euro's kosten (dan al niet van overheidsgeld/subsidie) die vele malen beter kunnen worden besteed in mijn ogen.

binnen nu en vijf jaar krijgt 1 op de 3 mensen kanker. als iedereen eens op zou houden met deze stomme onzin en het geld besteed om mensen levens te redden, ipv met zijn allen erachter proberen te komen of je aan het stroom verbruik kunt zien wat iemand kijkt... WHO CARES!
Je visie is wel erg beperkt he: iedereen moet kanker onderzoeken, want als we dat voor elkaar hebben is de wereld perfect 8)7 (Goeie vraag is: hoeveel mensen krijgen kanker door hun eigen slechte leefgewoontes????)

Denk je nu echt dat de insteek van het onderzoek was om te kijken of je aan het energiegebruik het kijkgedrag van iemand kan bepalen? Dit is een(er zijn er wellicht nog meer) resultaat van het onderzoek.

Wat als energie bedrijf X nu dit apparaat op de markt wil zetten en het blijkt dat er ergens in die "slimme meter" iets zit wat de getallen minimaal naar boven afrond. Als dat betekend dat jij ipv €1500,- per jaar opeens €1650,- per jaar betaald dan vind je dat wel fijn om te weten. Maar dit moet dan wel eerst door een onafhankelijk bedrijf onderzocht worden...

Kortom: je weet bij onderzoek niet waar je uit gaat komen, daar heet het onderzoek voor.

Verder kan je moeilijk elke onderzoeker mee laten doen aan kankeronderzoek...(waar zowieso al heel veel geld in gestoken wordt). Mijns inziens zijn er nog veel meer nutteloze welvaartsproblemen waar onze westerse wereld een hoop geld in steekt die veel nuttelozer zijn dan dit onderzoek!
binnen nu en vijf jaar krijgt 1 op de 3 mensen kanker. als iedereen eens op zou houden met deze stomme onzin en het geld besteed om mensen levens te redden, ipv met zijn allen erachter proberen te komen of je aan het stroom verbruik kunt zien wat iemand kijkt... WHO CARES!
Misschien komt die kanker wel door het genetisch gemanipuleer van de "Monsanto's" van deze wereld. (probeer maar eens ongemodificeerde soja te kopen)
Of door de sommige weekmakers in kunststoffen.
Of gewoon dat wij "te snel" oud worden. (evolutionair gezien).
Er zijn zó veel externe factoren (lees: niet natuurlijke stoffen, --> man-made stuff) die allemaal een factor kunnen meespelen.
Dus "ff" dé oorzaak van kanker onderzoeken... Helaas nee...

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 23 juli 2024 03:21]

Of omdat het in bepaalde delen van de wereld gewoon overbevolkt raakt...
of door slimme energie meters.. (wat je dus dan wel moet onderzoeken!) :-p
ik denk niet dat een mediabox alleen maar ontvangt als het gaat om kijkcijfers. UPC weet als geen ander hoeveel mensen naar een bepaalde zender kijken.
Niet iedereen zit bij UPC hoor, daarbij, als jouw kabelprovider (of voor de interactieve TV over ADSL, de provider daarvoor) kan zien waar jij naar kijkt is één ding, als iedereen die gegevens kan onderscheppen en aflezen is dat nog iets anders.
daarnaast is dit onderzoek gedaan met alleen een tv op de meter. met van allerlei huishoudelijke aparaten eraan fluctueerd het stroom verbruik zo gigantisch dat het werkelijk waar onmogelijk is om erachter te komen welke zender je op hebt staan.
Door alleen de TV te meten kun je dat patroon isoleren, de tweede stap is uit alle fluctuaties de verschillende ptronen, bv van TV, koelkast, wasmachine, electrische deken af te leiden. In hoeverre dat praktisch realiseerbaar is, is een tweede, maar bepaalde patronen zijnaltijd te herkennen.
Daarnaast het versleutelen van data wil ook geen ruk zeggen. mobiele communicatie is ook versleuteld maar het kost een hacker maar even deze te kraken en mee te luisteren.
Voor dat kraken moet die hacker dan wel wat moeite doen en het is een bewuste handeling, als die tegen de wet is schrikt dat velen al af. Als jij de gegevens van <...> onder je neus krijgt, kijk je het dan ook niet in?
... maar feit blijft dat er in mijn ogen veel te veel van deze gods irritante en nutteloze onderzoeken gedaan worden
Als iemand anders het wel interessant vindt, of er wel nut in ziet dan moet hij dat kunnen onderzoeken.
die alles bij elkaar miljoenen euro's kosten (dan al niet van overheidsgeld/subsidie) die vele malen beter kunnen worden besteed in mijn ogen.
Dat is de beslissing van de geldschieter en die moet kritisch zijn, als dat de overheid is, dan mogen wij uiteraard daar weer kritisch tegenover staan. Daarin heb je gelijk.
binnen nu en vijf jaar krijgt 1 op de 3 mensen kanker. als iedereen eens op zou houden met deze stomme onzin en het geld besteed om mensen levens te redden, ipv met zijn allen erachter proberen te komen of je aan het stroom verbruik kunt zien wat iemand kijkt... WHO CARES!
Uiteindelijk gaan alle mensen dood, dat kan aan kanker zijn, hartfalen, vet rond het hart, alcohol, is het niet aan het ene dan is het aan het andere. Onderzoek is nuttig maar het is niet zo dat ander onderzoek daardoor niet mag. Mensen kunnen mischien 120 jaar worden als we meer ziektes kunnen genezen, maar wat heb je daaraan als we de aarde onleefbaar maken of als je daarvoor in een dictatuur moet leven waarin je niet meer voor je mening mag uitkomen.
Bovendien is het wel heel erg naief en getuigt het van weinig begrip van het wetenschappelijk proces om te denken dat we ooit een medicijn tegen kanker gaan vinden enkel door ernaar te zoeken.
Dat je kijkgedrag verraden kan worden is een van de uitkomsten van het onderzoek, en misschien wel het minst belangrijke. De overige uitkomsten, zoals het versleuteld verzenden van de gegevens, is veel interessanter en alleen daarom al is het onderzoek wel degelijk nuttig geweest.
Dat deze zogenaamd onderzoekers zich eens nuttig maken en gaan uitzoeken hoe we kanker beter kunnen bestrijden... daar hebben we tenminste iets aan! wat een onzin zeg!
Alsof een technisch onderzoeker een medisch onderzoek kan doen en de knapste koppen uit de medische wereld ook nog eens kunnen overtreffen.
Anoniem: 399807 @sygys21 september 2011 09:57
Ik ben er niet van overtuigd dat er geen geavanceerde methoden zijn om ruis te filteren zodat er een helder beeld overblijft van het gebruik van de tv. Immers, als er een koelkast bij aan staat dan is die er makkelijk uit te pikken. Dat zie je aan het plaatje wel. Dat is een vast patroon.

Wel, we kunnen planeten ontdekken rond sterren en zelfs inschatten wat voor atmosfeer ze hebben. Zou het onmogelijk zijn om het aanzetten van pc en andere apparaten te filteren? Ik denk van niet.

Dat digitale tv tegenwoordig ook een risico met zich meebrengt is geen goede zaak, dus jij stelt dan dat privacy wat dit aangaat al een gelopen race is, ik verzet me tegen fatalisme.

Ik vind dit een goed onderzoek, ondanks het feit dat mijn vriendin kanker heeft. Ik vind je opmerking, cq. 'argument' dan ook nogal dom. Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar kanker. En te weinig naar beveiligingsrisico's van dit spionage apparaat, dat ik weiger in mij huis te laten plaatsen.
Net of UPC met hun digitale tv niet allang weten waar mensen naar kijken.
Nee, dat weten ze niet. Digitale TV is éénrichtingsverkeer. De leverancier levert álle zenders, en jouw decoder pakt daar gewoon 1 stream uit. Het wordt pas anders bij interactieve TV, daarvoor is ook communicatie de andere kant op vereist.
Dat deze zogenaamd onderzoekers zich eens nuttig maken en gaan uitzoeken hoe we kanker beter kunnen bestrijden... daar hebben we tenminste iets aan! wat een onzin zeg!
Wat loop je hier je tijd te verdoen met het posten op t.net? Ga liever onderzoek doen naar hoe we kanker kunnen bestrijden... daar hebben we tenminste iets aan!

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 03:21]

Ha, zonder die onzin krijg je ook doodleuk van nuon een aanklacht hoor! Ik heb een half jaar lang elke maand opnieuw dreigbrieven gehad van hun dat ik 1000 euro + boete moest betalen omdat een gezin nooit zo weinig zou verbruiken (de eerste paar keer hebben ze het gewoon brutaal van de rekening gehaald). Het heeft 6 maanden geduurd voordat ze door kregen dat ik alleen woon op dat adres en daar amper ben (het is meer een verblijfplaats dan woning).

Of je nou eerlijk bent of niet, nuon naait je toch. 8-)
Bij mij komt die"slimme"meter er echt niet in, die is alleen maar handig voor slimme inbrekers die het ding uitlezen en zien dat er geen water of elektriciteit wordt verbruikt en weten dan dus dat Kees niet thuis is en slaan hun slag.
Laat maar, domme opmerking :P

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 23 juli 2024 03:21]

Zie je,ik hoef niet zo'n slimme meter.Het verraad precies wanneer je je bed uitkomt,de deur uitgaat en wanneer je thuiskomt en weer naar bed gaat.Heel slim om deze gegevens te verkopen aan derde(zoals een verzekringsmaatschappij),waardoor die kunnen inspringen op je dagelijkse levensbehoefte.Koppel deze gegevens aan de super de boer pas,bonus kaart,airmiles pas en ze weten precies hoe je leeft.Of je teveel rookt,te laat na bed gaat en nog meer van dat soort dingen.Kunnen ze mooi je premie op aanpassen.Tevens word door die meter de logs onbeveiligt verstuurt,zodat je buurman die iets meer technische kennis jou een hak kan zetten als ie je niet mag,zodat je verbruik er hoog is.
Nee,dat ding komt er nooit in.Beetje privancy in huis wil ik nog wel hebben.
Oja en nog iets,er zit een relais in die de stroom kan afschakelen.Heb je dus een probleem met je leverancier,dan kunnen ze je op afstand afsluiten,zonder dat er een monteur binnenkomt die je hoofdzekering eruit draait.

[Reactie gewijzigd door vincedd op 23 juli 2024 03:21]

... Maar je gebruikt wel Google voor zoeken en een telefoon waarop Android draait zeker?
inderdaad gebruik ik google voor zoeken,en ik weet dat ik op de a12 ook gevolgt word op de trajektcontrole's,dat ik bij telecity ook bekend ben wanner ik binnenkom en en de hele dag gevolgt word door camera's.dat me telefoon ook iedere keer roamt met elke mast die ie in zijn bereik krijgt,dat ik ook pin.maar ik wil het graag zo minimaal houden.
Oja en nog iets,er zit een relais in die de stroom kan afschakelen.Heb je dus een probleem met je leverancier,dan kunnen ze je op afstand afsluiten,zonder dat er eenmonteur binnenkomt die je hoofdzekering eruit draait.
Dit bied een nieuwe dimensie aan phreaking mogelijkheden. :p

(Een black-out in het centrum van rotterdam bijvoorbeeld)

Nee, het is echt een goed idee om fysiek contact overal tussenuit te bezuinigen.
offtopic: Dat je premie omhoogschiet als je rookt, kan niemand toch iets op tegen hebben? Kan de risicofactor voor de anderen iets scherper gesteld.
offtopic:ik denk dat jij ook wel eens frikandellen haalt bij de ah om thuis te bakken of een pak koek?het gaat maatschappijen om het gedrag,dus als je niet rookt ,maar wel andere grote behoeftes hebt die je ergens kenbaar maakt,kunnen ze daar mooi op inspelen.
net als bij verplichte noodmelder via gsmnetwerk in je auto. straks ook rookmelder in je energiemeter die gelijk 112 inschakelt? of dat thuisnetwerken via stopcontact worden doorgelaten? of hackers die daarop weten binnen te komen via een stopcontact in de buurt?

ontopic: maatschappijen zijn je behoeftes wat mij betreft offtopic voor. dat je regelmatig belletje krijgt als je flink stroom hebt verstookt. of je behoefte hebt aan van alles en nog wat qua energiecontracten.
Afsluiten kan nu ook al buiten, daarvoor hoeven ze niet per se bij de meterkast.
Ja putje graven voor de deur en de kabel afkappen die het huis binnengaat,anders schakelen ze bij een 1 fase aansluiting 1 op de 3 huizen af als ze het in de straatverdeler doen.Gebruiken ze 3 fases dan zouden ze op die manier de hele straat afschakelen.In een flat word het moeilijker,dan moeten ze naar binnen,vooral als je onderaan woont of halverwege,anders heeft iedereen die boven je woont geen spanning meer

[Reactie gewijzigd door vincedd op 23 juli 2024 03:21]

Als het conflict groot genoeg is dat ze je gaan willen gaan afsluiten en ze hebben hier juridische gronden voor, dan gebeurt dit ook. En als je in een risicowijk woont wordt de monteur vergezeld door de politie.

Op deze manier wordt het alleen wat goedkoper.
Bizar hoe er wordt gereageerd op privacy bij slimme meters. Veel mensen maken zich druk dat daarmee namelijk kan worden bepaald wanneer je thuis bent, wanneer je tv kijkt etc. Maar op facebook etc. geven we zelf veelal aan wanneer we weg zijn, laat staan wat voor info KPN en Vodafone hebben. Op basis van de ontvangst van de verschillende zendmasten weten die bijna continue waar je bent. Of wat te denken van de internet/tv provider. Die weet ook exact welk programma je bekijkt, wanneer je je computer gebruikt etc. Daaruit valt eveneens af te leiden wanneer iemand thuis is etc.

Maar de slimme meter heeft zeker ook voordelen.
- Fraude detectie: het wordt nagenoeg onmogelijk voor wiet telers om nog af te tappen
- Meteropname, er hoeft niet meer iemand langs de deur. Het is nu namelijk bij wet verplicht om eens per 3 jaar een fysieke meteropname te doen.

Maar de meer interessante mogelijkheden gaan in de toekomst komen. Daarvoor lopen al wel pilots in Nederland
- Variabele tariefering. Als er een overschot aan energie is (ook wind en zon) zullen de tarieven laag zijn. Als er een tekort is, worden deze hoger.
- Smart appliances. Apparaten, zoals wasmachine, droger, diepvries en koelkast die op basis van deze variabele tariefering zelf bepalen wanneer ze aan gaan.
- In combinatie met elektrische auto's, teruglevering op het net, of automatische maximalisatie van de oplaadsnelheid, rekening houdend met het stroomverbruik in de woning.
[..]Maar op facebook etc. geven we zelf veelal aan wanneer we weg zijn, laat staan wat voor info KPN en Vodafone hebben. Op basis van de ontvangst van de verschillende zendmasten weten die bijna continue waar je bent.
Dat zijn keuzes van jezelf.
Op Hyves (geen Facebook) geef ik niet mijn vakantie op. Mijn gsm staat (on)regelmatig uit. Wiettelers kunnen echt nog stroom aftappen: om die te vinden moet je nog steeds langs de deur. Variabele tarifering kent ook hogere tarieven: heb nu enkeltarief. De wasmachine gaat echt aan als ik dat wil: 's morgens ga ik niet eerder opstaan de was op te hangen. Een koelkast van 70 watt een uur later laten aanslaan? Dat ding slaat om het uur aan ... En wat levert dat op? Je hele privacy overgeven om een veel duurdere koelkast en wasmachine een uur later te laten aanslaan? Kom op zeg. En als je blikseminslag in huis hebt, zijn gelijk alle computergestuurde apparaten in 1x kapot, natuurlijk.

Waar het volgens mij om gaat is zoveel mogelijk gegevens van de klant te hebben om te gaan lopen leuren met allerlei producten. Doen sommige stroombedrijven nu al: energiezuinige lampen, CV-ketels, inbraakbeveiliging, enz. Geen interesse.
Niks bizar. Wellicht gewoon een kwestie van genoeg = genoeg. Het is al erg genoeg dat mensen zo gemakzuchtig omgaan met hun privacy op internet en dat daar ook handig gebruik van word gemaakt door derden.

De voordelen die je noemt hebben geen enkel voordeel voor de consument. Stroomleveranciers moeten nu meer winst maken dan ooit, de markt is vrij gemaakt; nietwaar? Nooit eerder zagen we zoveel energie commercials voorbijkomen, call centers aan de telefoon en huisbezoekjes om je over te halen. Allemaal extra kosten! 3x raden wie dat allemaal betaalt. Ach ja, de consument.

Dan ga je nu de mensen zoet houden met 'variabele" tarieven ? Btw, er zijn al dag/nachtstroom meters. Waarom maken ze die niet gewoon standaard ?
@ prammers:

Ik heb geen GSM. Dus dat argument dat ik al via GSM veel informatie prijs geef gaat voor mij niet op.

He bevalt me allerminst dat mijn surfgedrag en verkeer wordt gelogd. Dat zou wat mij betreft ook niet mogen kunnen. Helaas dankzij amerika's agressie jegens de wereld dat leidde tot 11-9-01, hebben wij ook angst gekregen voor terreur en dienen gegevens nu opgeslagen te worden.

Wiet dient gelegaliseerd te worden. Daarna is er geen reden meer om illegaal energie af te tappen.

Dat er iemand langs de deur komt heeft voordelen. Dat heet menselijk contact. Onze maatschappij, m.b.v. internet, laat het toe dat mensen volkomen geïndividualiseerd zijn en zich terug trekken kunnen in hun huis. Een p-raat je met een meter opnemer is niet zo slecht .... Bovendien schept het werkgelegenheid. In Den Haag vinden ze dat altijd mooi.
Helaas zijn ze altijd tegenstrijdig. Zo heb ik in mijn straat nu ondergrondse huisvuil verzameling. je raad het, via een chip kaart. Ze hebben nu minder vuilnismannen nodig en straatvegers.

Wat de tarifering betreft, die zullen vooral gunsig uitpakken voor de leveranciers. Op dezelfde manier als we nu zien met de olieprijzen. Benzine wordt duurder van zodra de olieprijs stijgt. Maar als de olieprijs daalt, dan duurt het weken of maanden voordat benzine weer wat goedkoper wordt. Dat verschil komt ten gunste van de leveranciers.

Ongetwijfeld zullen we er wel IETS van krijgen, maar nooit zo veel als zou kunnen.

Ik wil geen apparaten die bepalen wanneer ze aan gaan. Dergelijke systemen kosten voortdurend energie, net zoals een pc in stand-by zetten. De extra elektronica betaal je bij aanschaf, dan is er de energie die het koste om die elektronica te maken. En dus het gebruik. Anders gezegd, dat kost een stukje klimaat, per apparaat.

Als die truuks er zouden moeten komen juist vanwege het klimaat en vanwege piek olie of piek energie, dan zit je op een vals spoor.

Elk voordeel heeft dus toch weer zijn nadeel.
Het absurde aan slimme meters is dat ze ook stroom verbruiken en dus de kost voor de eindklant opdrijven.

Een tweede probleem zijn personen die zich van fraude niks aantrekken. Wat als iemand een virus schrijft dat willekeurig meters gaat uitschakelen. Zie je het zitten om enkele dagen door te brengen zonder stroom tot het virus verwijderd is?
En gaat de elektriciteitsleverancier hiervoor opdraaien?

De eindbedoeling van de elektriciteitsleverancier is meer winst maken!
afschakelen door een virus is niet mogelijk. zit geen last scheider in de meter. die zit er iets boven en is beter bekend als de hoofdschakelaar.

wat wel mogelijk is is de telling aanpassen. waardoor je meter 2x zo snel denkt te meten. of 10x zo langzaam O-)
Bart ® Moderator Spielerij @DECOY8821 september 2011 13:59
De slimme meters zijn gewoon op afstand uitschakelbaar. Er zit dus wel degelijk een lastscheider in.
- Fraude detectie: het wordt nagenoeg onmogelijk voor wiet telers om nog af te tappen

Die zijn allang op led lampen overgestapt. Non discussie
Dus er wordt volgens jou niet meer illegaal afgetapt? Lekker verder blijven dromen :D.
Bizar hoe er wordt gereageerd op privacy bij slimme meters. Veel mensen maken zich druk dat daarmee namelijk kan worden bepaald wanneer je thuis bent, wanneer je tv kijkt etc. Maar op facebook etc. geven we zelf veelal aan wanneer we weg zijn, laat staan wat voor info KPN en Vodafone hebben.
Als het goed is zijn dat twee verschillende kampen. Zij die op privacy zijn gesteld hebben boter op het hoofd als ze wel de asociale media gebruiken. Ik heb niets van dat alles en mag dus over slimme energiemeters klagen.

Aan de andere kant boeit het me niet dat men weet dat ik naar DWDD kijk om 19,30. Onwetend van wat men met die info zou kunnen en willen doen, kijk ik toch wel.
Wij hebben hier in Italie al een aantal jaren zo'n 'slimme' meter en het enige slimme ervan is dat ie herkent hoeveel stroom we verbruiken en of we aan ons maximum van 3KW zitten; zet ik de droger èn de magnetron èn de oven aan, dan is onze slimme meter zo lief om nat een tijdje hard te piepen (met de melding op het LCD: maximm capaciteit overschreden; shut down emminent) om daarna dus inderdaad de stroomtoevoer compleet af te sluiten.

Geef mij die domme meters maar en en af een toe een post-it op de deur met de meterstand.
Anoniem: 252241 21 september 2011 09:55
Toen wij onze zonnepanelen lieten installeren werd ons aangeraden om op een slimmemeter over te stappen. Je kan dan ook aflezen hoeveel je precies terug hebt geleverd aan het net.
Ik was er op tegen vanwege de 'opafstand afleesbaarheid' . De monteur (van de zonnepanelen) zei toen dat je dat kon laten uitzetten. We hebben het toch maar niet gedaan.

Nu, enkele maanden later, ben ik me gaan afvragen hoe ik de saldering (verrekening van gebruikte en geleverde stroom) strakjes zal kunnen controleren.

Ik heb dus weer geïnformeerd naar dat uitzetten van die afleesfunctie. Het antwoord was dat het aflezen op afstand in Nederland (nog) niet mag. Hoewel dat geen antwoord op de vraag is, ik weet nog niet of het nu wel of niet uitgezet kan worden.
De huidige domme meters zijn wel gewoon digitaal en hebben een teruglevertarief. Kan je dus allemaal uitlezen.
Anoniem: 399807 21 september 2011 13:03
De positieve reacties zowel als de sceptische aangaande het onderzoekje duiden maar op een ding: naïviteit, dat omdat NU het gebruik niet wordt geanalyseerd, dat in de toekomst OOK niet gedaan zal worden.

Maar niemand hier is Nostradamus. Niemand kan zeggen welk bevoegdheden of functionaliteiten men verzint op basis van meetgegevens. En welke informatie men zich toestaat te verzamelen.

Wat ik WEL weet is dat de overheid ons destijds bezwoer dat ons sofi nummer alleen bedoeld was voor belastingzaken. Wat ik wel weet is dat camera's boven wegen alleen bedoeld waren voor file controle.

Wat mensen in deze maatschappij broodnodig hebben is een begrip van het fenomeen bestuur en macht. Zoals men zegt maakt gelegenheid de dief.

Wat we doen met slimme meters is gelegenheid beiden aan de energiemaatschappijen om meer te doen met gegevens, ten koste van privacy, om te doen aan productdifferentiatie. Zoals al gezegd beiden energiemijen nu ook lampen aan.

Straks kun je inloggen op een 'beveiligde' website (ja echt, we beloven u echt dat het veilig is) om je gebruik in kaart te brengen. Op dat moment zou een analyse die te maken is van je gebruik zoals men dat in dit onderzoekje deed, al niet eens meer nodig zijn. De gebruiksovereenkomst zal bevatten dat de gegevens die je toestaat te loggen ook door de energieleveraar zelf gebruikt mogen worden voor 'analyse' om 'netwerk pieken en dalen beter te kunnen opvangen' en meer van dat soort gedoe.

Dus het punt dat ik wil maken is dat wanneer er mogelijkheden zijn tot informatieverzameling of het vergroten van de mogelijkheden dat te doen, dat geheid gaat gebeuren. De gesciedenis laat ons dat zien, vanaf Gutenberg met zijn drukpers tot nu.

Macht trekt macht aan, zegt men. Informatie trekt ook informatie aan. Hoe meer hoe beter.

Ik ben er dus van overtuigd, ab-so-luut van overtuigd dat energiebedrijven steeds meer zullen blijken te kunnen met meetgegevens, net zoals facebook ook steeds meer functionaliteit weet te verzinnen, zoals herkenning van gezichten op foto's.

Het zal dus blijken dat die slimme meters veel meer kunnen registeren dan eens per 15 minuten of zelfs per 2 seconden en dat verzenden. Het zal blijken dat met een slimme toevoeging of aankoppeling via USB of via de GSM zender/ontvanger of via de bedrading zelf men WEL je gebruik zal kunnen analyseren of die gegevens op een website beschikbaar te maken voor de eindgebruiker.

Dat gebeurde met het sofi nummer, met weg camera's, met de camera's in metro's en OV, met cctv, waar men microfoons aankoppelde etc etc.
Wordt dit nou over het totaal gemeten of per groep? Want anders heb je er niets aan.
Ik kon het niet terug vinden in het stuk.
het word gemeten allen op de totaal.

een paar soorten van die meters kun je zelf uitlezen volgens de fabrikant.
meestal usb/ethernet.

na wat na bellen met de technische dienst van enexis over hoe ik die meter dan zelf zou moeten uitlezen blijkt dat ze dat liever niet hebben en in een aantal gevallen die funtie zelfs blokkeren. ze wisten niet hoe ze mij weer zo snel mogelijk van de lijn konden krijgen.

slimme meters zijn allen maar slim voor de netbeheerder.
als klant ben je net zo goed af met een oude meter.

de meeste slimme meters die er nu gebruikt worden ondersteunen geen smartgrid.
als smartgrid word ondersteund en de enegie maatschappijen leveren daar voor een variabel uur tarief en bepaalde apparatuur in huis ondersteund het (ijskast / wasmachine / elektrische auto / etc) kan het misschien interessant worden.
tot die tijd zou ik er zover mogelijk bij weg blijven.
Anoniem: 114278 @migjes22 september 2011 02:27
@ migjes,:

Juist ze dachten dat je een inbreker was die even zijn slag wilde slaan door de "slimme"meters uit te lezen, vandaar dat je geen info kreeg, het systeem is gevaarlijk.
Dat tv kijken is natuurlijk een patroon bovenop het standaard gebruik, koelkast, cv ketel, die fluctuaties zijn blijkbaar op te merken, zeker als hier over langere termijn bij een film van 2uur (incl. reclame) dit eruit te filteren is.

Alleen geldt dit bij elke tv of alleen bij een panasonic vierra?

En wat betreft die gebruikcijfers, van mij mag iedereen weten hoeveel energie ik per maand gebruik, dat interesserend me nou echt niets. Ik kan me ook niets voorstellen wat iemand hiermee zou kunnen doen, behalve zien dat ik niet thuis ben. Maar dat zie je ook als je voor mijn deur gaat staan en zie dat ik het huis uitloop.
Jouw verbruik per maand zegt misschien niets. Hoogstens of je al dan niet op reis bent geweest en eventueel nog op reis bent.
Maar wees maar zeker dat er niet doorgestuurd (en gesaldeerd) gaat worden per maand. Intervallen van een uur, veel ruimer dan dat zullen we niet krijgen :(.

[Reactie gewijzigd door Cafe Del Mar op 23 juli 2024 03:21]

Ze verzinnen wel iets, wat ze er mee kunnen doen. Zelfde verhaal als de registratie van Jodendom in paspoorten destijds in dit land.

Het geldt voor alle tv's. Dus ook de jouwe.

En wat ik gebruik gaat niemand wat aan. Op websites worden je advertenties getoond op basis van jouw zoekopdrachten.

Straks krijg je folders thuis voor energiemetertjes, standby killers en optionele apparatuur die je kunt pluggen in je energie meter, apps voor je GSM zodat je overal en altijd je eigen verbruik kunt aflezen. Ze zullen er nog durven vermelden dat je zo je kids in de gaten kunt houden of ze stiekem tv kijken.

En wie weet wat allemaal nog meer. Kennis is macht. Dat is geen holle frase in deze tijd, niet meer. Men kan profielen opstellen en zo nodig die koppelen aan sociale media, je telefoongebruik, je surfgedrag en al die dingen meer. Ook dingen die beveiligd zouden moeten zijn maar via hacks gestolen werden.

Hoe dan ook wordt het plaatje van 'jongetje' wel erg compleet.. Kennis is macht. Met die informatie kunnen ze macht uitoefenen, corporaties geven niets om je mensenrechten. Die zien je niet als levend wezen maar als consument.

Is het niet eens tijd om naïviteit achter je te laten en van 'jongetje' naar 'man' te gaan? Privacy is essentieel en een aspect van democratie en vrijheid. Die zaken neem jij als vanzelfsprekend aan, net als de Joden en hun paspoorten in de jaren dertig van de laatste eeuw van het vorige millennium?

Hoever wil je het laten komen, hoe veel mogen ze van je weten? Blijkbaar doe je elke keer een stap terug?

En dan later, als de fase van dictatuur, oppressie, oorlog en geweld weer voorbij is en het rad der verandering weer keert richting open en transparante democratien en respect voor mensenrechten ben jij er dan een die zegt 'wir haben es nicht gewusst'?

Mensenrechten en privacy verdedig je NU en je doet geen stap opzij.

Ander is het geheid te laat. Waarover praten we? We staan het nu al toe dat die krengen voor 2020 in 4 van de 5 huishoudens geplaatst zullen zijn. Mensen snappen niet hoe de wereld werkt, dat is wel duidelijk en men neemt aan dat vrijheid en rechten vanzelfsprekend zijn. Ik ben blij dat ik geen kids heb.
Totaal, daarom is het ook een vrij nutteloos onderzoek. Het gebruik van een PC of laptop of een andere variabele gebruiker maakt dit al onmogelijk. Nog leuker, hier staan bijna altijd wel twee TV's aan, veel succes met je onderzoek dan...
Anoniem: 399807 @Jiriki21 september 2011 10:25
Onderschat niet de kracht van geavanceerde algoritmes.
Het aandoen van een extra lamp, een speakerset die ook onregelmatig stroom verbruikt, de koelkast die aanslaat terwijl de vriezer uit gaat, lampen die een ander stroomverbruik hebben omdat het warmer/kouder wordt. Hier zijn zo ongelofelijk veel variabelen in het spel dat het onmogelijk is om over het totale gebruik van een huishouden op een gegeven moment te zien welk TV programma aanstaat.
Natuurlijk wel. Een TV programma van een uur veroorzaakt een patroon. Wat jij noemt zijn of verwaarloosbare invloeden of incidentele verstoringen. Maar die dingen zijn juist goed eruit te filteren, uiteindelijk kun je 1 of 2 TV programma's tegelijkertijd wel degelijk met een goede zekerheid vast stellen. Het is een hoop werk dat geen echt doel dient maar onmogelijk is het niet.
wat ik mij nu afvraag, die slimme meters versturen de meet resultaten worden verzonden via het internet, wat als ik nouw geen internet heb. ik weet dat het erg onlogisch lijkt in de huidig klimaat en hoogst onwaarschijnlijk in 2020. Worden mensen dan verplicht om een internet verbinding te nemen omdat de energie leverancier zograag een slimmemeter wil plaatsen. En gaan zij dan ook een vergoeding betalen voor het gebruik van de verbinding. (dat zal dan toch makkelijk kunnen aangezien ze de meter controleurs niet meer nodig hebben).
Volgens mij heeft de Netbeheerder nu in nederland ook al elektronsch uitlees bare meters en je wil niet weten hoe vaak dat het mistgaat. (dat ze niet goed weten welke meters bij welke ean codes horen)
je meetgegevens worden verstuurd via het elektrischteitsnet,gewoon over de draden die bij jou binnenkomen.er zitten in zo een kabel die bij jou de meterkast binnenkomt 5 voedingsdraden en 4 extra draden.van die 4 extra draden worden er 2 gebruikt om je zwarte meter in de dag en nachtstand te zetten.Dat gaat door middel van Toonfrequentie,zo kunnen ze over die draden ook andere dingen sturen,zoals vanaf je meter de meterstanden of je meter aansturen om bij jou de spanning af te schakelen of je meter uit te lezen
Worden slimme meters niet (ook) uitgelezen via het 450 MHz CDMA-netwerk van KPN? Kan tuurlijk ook zo zijn dat dat per plek/maatschappij verschilt...
In heel wat modellen van "slimme meters" zit een GSM interface in en de gegevens worden op die manier verstuurd.
Die meters met gsm interface worden gebruikt bij bedrijven,niet bij particulieren.In de meterkast van je albert heijn zit zo'n gsm meter,hoeven de meteropnemers niet meer naar binnen om de meter af te lezen.Bij de Jumbo gebruiken ze gewoon meters met een ethernet aansluiting
Bart ® Moderator Spielerij @vincedd21 september 2011 13:57
In dunbevolkte gebieden is het niet rendabel om slimme meters met PLC (power line carrier) te installeren, daar worden bij particulieren ook slimme meters met GPRS geplaatst.
"Die meters met gsm interface worden gebruikt bij bedrijven,niet bij particulieren.In de meterkast "

En toch heb ik er een hangen, hoe kan dat dan? ;) Het gsm bereik laat echter te wensen over en daarom werkt het niet goed. Met het gezeik om de meterstanden die niet goed worden doorgegeven en vervolgens facturen die niet kloppen was ik er liever nooit aan begonnen. De netbeheerder gaat er vanuit dat alles wel klopt en ik moet er achteraan bij het energiebedrijf om de juiste stand door te geven (zo'n kaartje sturen doen ze niet bij een 'slimme-meter'.
Nu heb ik dus te maken met een 'netbeheerder' een energiebedrijf: essent en een partij die de meter verhuurd: oxxio..
Er zitten ook voordelen aan zo'n "slimme" energiemeter.

Zo kan in de toekomst bijvoorbeeld per apparaat gemeten worden hoeveel stroom deze verbruikt. Maar ook wanneer je tv kapot is deze direct uitgelezen is door de leverancier zoals Sony en als je garantie hebt, niet veel hoeft te doen om nog de zelfde avond tv te kunnen kijken. Verder is het mogelijk om je energie in het huis beter te verdelen wanneer je zonnenpanelen hebt of een HR ketel.

Het is natuurlijk hierbij wel van belang dat het goed versleutelt is en geen OV-chipkaart debakel wordt. :9
Per apparaat uitlezen wat het verbruik kan nu al, daar heb ik die spyware van derden niet voor nodig in m'n meterkast.

Wat beterft het verdelen van zelf-opgewekte energie binnenshuis lijkt me de slimme energiemeter ook buitenspel staan; daar heb je in dat geval toch andere apparatuur voor?
Klopt. En als alles nu onder een systeem valt, dan is dit door de gebruiker veel beter te beheren en levert dit waarschijnlijk ook extra besparing op. Bijvoorbeeld wanneer jij drie TV's aan hebt staan en de slimme meter het extra hoge verbruik compenseerd door accu's af te laden.
'slimme' energiemeters zijn een typisch voorbeeld van extra techniek invoeren puur omdat het kan. Dus niet omdat het nuttig is of er een noodzaak voor is, maar omdat het kan. Vervolgens ontstaan allerlei onvoorziene problemen en wordt onderhoud/aanschaf 10x zo duur dan we gewend waren. Afschaffen die handel.
Ben ik niet met je eens. Ik heb er al eentje in mijn huis zitten (Eneco) en de leverancier kan op afstand niet alleen zien wat mijn verbruik is, maar ik zelf ook. Via hun website kan ik mijn verbruik zien, uitzetten t.o.v. een jaar eerder, en meer soorten analyses. Zo kan ik tussendoor ook bepalen of ik mijn maandbedrag aan wil passen en krijg ik twee maanden voor de jaarafrekening netjes een schatting gebaseerd op het echte verbruik en het verwachtte gebruik van de nog te komen maanden (gebaseerd op die maanden van het jaar ervoor en het gemiddelde van het lopende jaar).

Geen afspraken meer met meteropnemers, geen gezeur. Ik moet nog wel ieder jaar mijn meterstanden opgeven, die controleren ze vervolgens met wat ze dan uit kunnen lezen. Dat geeft op basis van inschatting een oordeel of het klopt (we blijven tenslotte doorgaan met energie gebruiken). Geeft je zelf ook een gevoel dat het klopt, je hebt er zelf namelijk zicht op, zowel in je meterkast als het totaalplaatje bij de leverancier.

-edit typo-

[Reactie gewijzigd door -BB- op 23 juli 2024 03:21]

En waarom moet dat dan per se op de website van de fabrikant? Dat kan toch ook prima lokaal?
Geen afspraken meer met meteropnemers, geen gezeur. Ik moet nog wel ieder jaar mijn meterstanden opgeven
Dus eigenlijk moet je nog steeds hetzelfde doen als bij een "analoge" meter? Want ik hoef ook geen afspraken te maken, en moet ook 1x per jaar me meter standen doorgeven.

Het enge voordeel is dus eigenlijk dat je een grafiekje kan zien van je energie verbruik? En dat is dan vast weer op een lekker niet beveiligde site, waarbij iedereen kan meekijken.

Nee, ik ben voor nieuwe technologie, maar dan moet het mij zelf wel helpen, en niet alleen de energie leverancier.

Een ander nadeel is trouwens dat als je stroom teruggeeft (bv dmv zonnecellen of CVe), de "slimme" meters daar een ander tarief voor kunnen berekenen. Uiteraard met een lager tarief. Bij de oude meters was in en uit, het zelfde tarief.

[Reactie gewijzigd door TMDevil op 23 juli 2024 03:21]

Sorry ik was in de war vanochtend. Ik heb een slimme energiemeter, maar geen slimme watermeter. Het loopt hier tegelijkertijd :). Ik heb laatst de standen ingevuld voor de waterschappen, niet voor de Eneco.

Er komt niemand langs en ik hoef ook niets meer op te geven.

Inzien van mijn gegevens is gewoon netjes verzorgd via https://prive.eneco.nl/mi...rl=/mijn_eneco/welkom.asp Oordeel zelf maar.

Voor wat betreft stroomteruggave; ik doe daar niet aan, maar voor zover ik weet van mijn leverancier ligt dat aan het contract dat je met ze afsluit.
Geen afspraken meer met meteropnemers, geen gezeur. Ik moet nog wel ieder jaar mijn meterstanden opgeven, die controleren ze vervolgens met wat ze dan uit kunnen lezen.
Je spreekt jezelf tegen: je moet nog steeds de meterstanden doorgeven.

Nou echt, dan is het echt alleen maar een "spionage doos" want voor het eigenlijke doel: de meterstanden, vertrouwen de energiebedrijven het apparaat kennelijk zelf niet eens.
En kom niet aan met dat het goedkoper wordt omdat niemand langs komt voor de meterstanden. Die komt dan wellicht nog steeds langs. En ondertussen heb je wel een best wel dure stroommeter in huis die je toch echt zelf een keer gaat betalen. En die slimme meter zou zelf ook nog eens meer stroom gebruiken dan een simpele meter.
Heb je helemaal gelijk in. Dit is een oplossing voor een niet bestaand probleem.

Daarmee ontken ik niet dat voor natuur en klimaat we energie dienen te besparen, maar dat er betere methoden zijn om dat te doen, bijvoorbeeld Europees afdwingen van bepaalde normen voor het energiegebruik tijdens stand-bij van apparaten, het invoeren van normen voor onderdelen die zuinig zijn in apparaten. Het terugdringen van verpakkingsmaterialen, die energie kosten om te maken.
Bart ® Moderator Spielerij @woekele21 september 2011 13:52
Mooi altijd, mensen die geen nut of noodzaak weten of kennen, en dat gelijkstellen aan dat het er dan gelijk helemaal niet is :D.
Voor de energie bedrijven is het een besparing. Nu moeten ze elk jaar alle huizen af om meterstanden op te nemen. Straks eenmalig een meter installeren en dan zitten ze voor 10 jaar goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.