Het Spaarnewoude ziekenhuis is juist HET voorbeeld waarom een EPD er juist voor gaat zorgen dat de medische missers gigantisch gaan oplopen (dankzij een virusbesmetting lag de boel voor lange duur plat, er kon niets in dossiers worden opgezocht). Het huidige systeem voorkomt medische missers omdat men niet blindelings van informatie uit gaan maar het blijven controleren. Bij een virusbesmetting zoals bij het Spaarnewoude ziekenhuis het geval was ligt het hele systeem op z'n gat. Ook in Enschede bij het Medisch Spectrum Twente is zo'n storing geweest in het centrale agenda systeem. In beide gevallen was het niet mogelijk om bepaalde informatie op te zoeken, te wijzigen of toe te voegen. Voor een afspraak een beetje lastig omdat je planning in de soep loopt maar als je niet bij een medisch dossier kunt wanneer iemand op de spoedeisende hulp ligt of wanneer er iets mis gaat is dat veel en veel ernstiger. ICT is in deze absoluut geen optie zonder dat je ergens op terug kunt vallen. Het moet dus niet alleen maar middels ICT beschikbaar zijn.
Wat betreft medicatie heeft een EPD helemaal niets mee te maken. We hebben namelijk nu al een systeem die dat reguleert, dat noemen we apothekers. Zij gaan over de uitgifte van medicatie en zij dienen daar dan ook op toe te zien. Niet voor niets dat ze dan ook goed kijken naar wat je gebruikt en daar voor waarschuwen. Bij grote problemen nemen ze contact op met de persoon die de medicatie voorschrijft. Die procedure zal niet veranderen met een EPD, gelukkig maar (anders valt er weer een stukje controle weg).
De grote problemen met het EPD op dit moment is dat iedere zorginstelling zijn eigen ICT middelen heeft. De programmatuur die men gebruikt is onderling niet compatibel en gegevens kunnen moeilijk uitgewisseld worden. Dat is een cruciaal punt voor het EPD en is technisch gezien dus simpelweg niet haalbaar (het is niet alleen maar een simpele xml koppeling, het gaat ook om de inhoud en de benaming). Hierover zijn al diverse artikelen in diverse magazines, sites, etc. verschenen de afgelopen jaren. Om dit recht te trekken zal er een fikse investering moeten plaatsvinden in een project die al steeds forser oploopt qua kosten (zoals ieder prestige project van de overheid). Het is nu al schrikbarend duur en het gaat nog veel duurder worden willen ze het enigszins nuttig en bruikbaar maken.
Wat doet het EPD dus? Het slurpt geld (dus helemaal niet kostenbesparend), brengt onnodig levens in gevaar, beperkt het lijden niet (pijn is en blijft pijn en een EPD is geen pijnstiller of kalmeringsmiddel!) en zou eigenlijk veel beter uitontwikkeld moeten worden in de loop van jaren. Het is geen project wat je op dit moment moet invoeren. Men zal namelijk eerst moeten zorgen dat zorginstellingen qua ict op een niveau zitten dat er überhaupt uitwisseling van gegevens mogelijk is en dat er waarborgen zijn wat betreft privacy en veiligheid (dus geen virusbesmettingen zoals in het Spaarnewoude ziekenhuis en geen storing in het agenda systeem zoals in Enschede). Alleen dan kun je er over gaan nadenken over een implementatietraject.
Vanwege de verstrekkende gevolgen van een EPD op diverse fronten is het juist de meest verstandige keuze om het via een opt-in te doen. Daarbij moet je dan gewoon heel erg goed aan de mensen uitleggen wat het precies inhoudt: wat de voordelen en ook de nadelen zijn aan het systeem. Of ze er dan aan mee willen doen of niet laat je aan hun net als de gevolgen. De verantwoordelijkheid ligt dan bij de patiënt zelf en niet bij de overheid zoals nu bij een opt-out regeling zo is.
Overigens is een sofinummer een uniek id, een EPD is een compleet dossier wat achter zo'n uniek id zit. Het zijn dus echt twee compleet verschillende dingen die je ook niet met elkaar moet gaan vergelijken.
[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 16:23]