Huisartsen waarschuwen patiënten via mededelingen in de wachtkamer tegen mogelijke nadelige gevolgen van het elektronische patiëntendossier (EPD). Ze stellen dat bezwaar maken te omslachtig is, en mogelijke nadelen op de achtergrond blijven.
Op brieven die in Amsterdamse huisartsenwachtkamers hangen, waarschuwen de artsen dat mensen die niet in het EPD opgenomen willen worden, dat in tegenstelling tot bij orgaandonatie, op een 'buitengewoon omslachtige manier' kenbaar moeten maken, schrijft het Parool. De huisartsen stellen dat de veiligheid van medische gegevens onvoldoende is gewaarborgd en dat bij misbruik onduidelijk is wie er verantwoordelijk is. Ze klagen bovendien dat er onvoldoende formulieren naar Nederlandse huishoudens zijn verstuurd, en dat mensen die zonder er een te hebben gekregen toch bezwaar willen maken, een formulier moeten downloaden. Bij het bezwaar moeten mensen een kopie van hun identiteitsbewijs meesturen, en indien het bezwaar ook hun kinderen betreft, uittreksels uit het bevolkingsregister. Voor 15 december moet alles zijn opgestuurd. Minister Klink van Volksgezondheid wil dat het EPD in september volgend jaar is ingevoerd.
Huisarts David de Boer en advocaat Saskia Reuling beschuldigen Klink in het NRC van het onderdrukken van de discussie over mogelijke nadelige gevolgen van EPD, om zijn zin door te kunnen drukken. Wanneer na 15 december namelijk blijkt dat slechts weinig burgers bezwaar hebben gemaakt tegen opname in het EPD, zou de minister dat willen gebruiken in de discussie met de Tweede Kamer. Op die manier zou Klink de indruk willen wekken dat er brede maatschappelijke steun bestaat voor het elektronische dossier, zo stelt het tweetal. Acht miljoen huishoudens ontvingen op 1 november Klinks brief waarin het EPD werd aangekondigd, en op dit moment zouden tussen de vijftien- en twintigduizend mensen het bijgevoegde bezwaarformulier hebben ingestuurd.
De Boer en Reuling wijzen erop dat vorige week nog bekend werd dat een Amerikaans patiëntendossier is gehackt, en dat de criminelen geld eisen om de gegevens niet openbaar te maken. Nederlandse beveiligingsdeskundigen hebben zich al kritisch uitgelaten over de veiligheid van het voorgestelde EPD. Vooral het voornemen van het ministerie om mensen vanuit huis toegang tot hun eigen dossier te geven wordt onverantwoord genoemd, maar ook het grote aantal toegangspunten bij zorginstellingen stelt de experts niet gerust, omdat er altijd wel een systeem lek kan zijn waardoor grote hoeveelheden gegevens zouden kunnen worden gestolen. De Boer en Reuling uiten overigens ook de zorg dat verzekeringsmaatschappijen uiteindelijk toegang tot de data zullen krijgen. Maar ook bij de doelstelling van het EPD, het voorkomen van fouten, plaatsen ze vraagtekens: gegevens kunnen immers ook fout worden ingevoerd.
Huisarts Dolf Nijhoff doet ten slotte in Trouw nog een extra duit in het zakje door te pleiten voor verdere uitbouw van regionale dossiersystemen voordat er überhaupt over landelijke invoering wordt nagedacht. Hij stelt dat met de regionale systemen al genoeg problemen op het gebied van veiligheid worden waargenomen, en wijst bovendien de motivatie van minister Klink van de hand dat het EPD voorkomt dat patiënten steeds opnieuw hun medische geschiedenis uit de doeken moeten doen. "Iedere arts zal het verhaal altijd van de patiënt zelf willen horen", aldus Nijhof.