De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van het elektronisch patiëntendossier. In plaats van op 1 december 2009 zal deelname aan het systeem pas begin volgend jaar voor artsen en andere zorgverleners verplicht worden.
De Tweede Kamer heeft bij de stemming over de invoering van het EPD diverse amendementen aangenomen. Zo zullen eerst het Elektronisch Medisch Dossier, een onderdeel van het EPD, en het Waarneemdossier Huisartsen landelijk worden uitgerold, voordat wordt overgegaan tot een volwaardig landelijk EPD. Daarnaast wordt het keuringsartsen, zorgverzekeraars en bedrijfs- en verzekeringsartsen verboden om gebruik te maken van EPD-gegevens, ook als deze via een omweg zijn verkregen. Ook zal er vier keer per jaar over de stand van zaken bij het EPD aan de Tweede Kamer worden gerapporteerd en wordt de verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van het elektronisch patiëntendossier niet alleen bij de zorgaanbieders gelegd.
De doelstelling van het EPD is het verminderen van het aantal medische fouten door zorgverleners medische gegevens van patiënten te laten uitwisselen. Patiënten kunnen de opname van hun gegevens echter wel weigeren. Daarnaast moeten artsen eerst toestemming vragen om de benodigde gegevens in te mogen zien. Het systeem had al eind dit jaar ingevoerd moeten worden, maar vanwege beveiligingsrisico's werd besloten de invoering uit te stellen naar het voorjaar van 2010. Daarbij zal het EPD eventueel worden aangepast aan de hand van de resultaten van nu nog lopende onderzoeken.