De Consumentenbond heeft tegenover de Eerste Kamer bepleit dat er eerst aan belangrijke voorwaarden wat betreft veiligheid, aansprakelijkheid en privacy moet worden voldaan voor het elektronisch patiëntendossier kan worden ingevoerd.
De Tweede Kamer heeft zich al achter de landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier geschaard, maar de Eerste Kamer wil zich eerst goed over het onderwerp laten informeren, vanwege de grote complexiteit van het project en de grote gevolgen van het opzetten van een landelijke database voor zowel de medische sector als patiënten. Daarom hield de Eerste Kamer woensdag een zogenaamde expertmeeting, wat vrij uitzonderlijk is. Onder andere de Consumentenbond kreeg de gelegenheid zijn standpunt kenbaar te maken.
Consumenten en patiënten hebben in het epd weliswaar zeggenschap over hun privé-gegevens, maar het is onduidelijk wie aansprakelijk is als de informatie in verkeerde handen valt én waar mensen in zo'n geval kunnen aankloppen, aldus de Bond. De consumentenorganisatie vindt dat de informatieveiligheid beter geregeld moet worden en dat er een loket voor consumenten en patiënten moet komen waar ze terecht kunnen met klachten over het epd. Ook zou er duidelijkheid moeten komen over de aansprakelijkheid.
De Consumentenbond wijst erop dat het merendeel van de ziekenhuizen en zorginstellingen hun informatiebeveiliging niet op orde hebben. Bart Jacobs, als hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit van Nijmegen verbonden, stelt dat zorgverleners niet getraind zijn om zorgvuldig met logins, wachtwoorden en authenticatie van patiënten om te gaan.
Toegang tot de gegevens in het epd is uitsluitend mogelijk met een persoonlijke UZI-pas. Jacobs noemt het verlies van één enkele pas met bijbehorende pin 'potentieel een nationale ramp' omdat dan toegang tot alle landelijke dossiers verkregen kan worden. "De beveiliging van het epd is nooit af en zal continu monitoring, rapportage en verbetering vergen", aldus Jacobs. De Eerste Kamercommissie voor VWS/JG zal over enkele weken verslag uitbrengen over de uitkomsten van de expertmeeting. Een uiteindelijke beslissing over het wetsvoorstel kan nog maanden duren, zegt Tineke Slagter-Roukema, fractielid van de SP en tevens voorzitter van de commissie Volksgezondheid van de Eerste Kamer.