Het debat in de Eerste Kamer over de invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier wordt op 29 maart voortgezet. De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, reageert dan op kritische vragen vanuit de PvdA, SP en VVD.
Een meerderheid van de Eerste Kamer ziet vooralsnog weinig in een verplichte landelijke invoering van het epd, waarmee medische instanties en zorgverleners medische gegevens uitwisselen, zo meldt Computable. De VVD lijkt het meest kritisch over de voorstellen van Schippers. Zo kwalificeerde Heleen Dupuis van de VVD de verplichting voor zorgverleners om zich op het epd-systeem aan te sluiten als 'overmoedig'. Zij verzocht de minister om meer details van het ontwerp van het zogeheten landelijke schakelpunt.
De PvdA is voorstander van het doorontwikkelen van regionale systemen waarmee patiëntgegevens kunnen worden uitgewisseld. Deze zouden volgens de partij beter te beveiligen zijn. De SP noemde het wetsvoorstel van het kabinet 'te complex, te duur en te technisch' en pleit ook voor kleinschaligere systemen. GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SGP en de ChristenUnie sluiten zich daarbij aan.
Minister Schippers heeft na de kritische geluiden om bedenktijd gevraagd. Zij heeft beloofd voor 29 maart schriftelijk op de vragen te reageren. Daarna wordt het debat in de Eerste Kamer voortgezet.