De Eerste Kamer heeft de stekker uit het elektronische patiëntendossier getrokken. De Kamer heeft het landelijk epd altijd kritisch benaderd en achtte de invoering niet veilig genoeg. Tot nu toe was er 300 miljoen euro in het project gestoken.
De verwerping komt niet als een verrassing: in de afgelopen weken leek het er al op dat er bij lange na niet genoeg steun zou zijn en dat ook de VVD en zelfs het CDA tegen waren. Op dinsdag stemden alle partijen in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel. Handreikingen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers, waaronder het voorstel om alleen medicijngegevens in het epd op te nemen, mochten in de afgelopen weken niet baten. De Kamer is wel voorstander van de invoering van regionale epd's die kleiner van opzet zijn.
Nu de Eerste Kamer het voorstel naar de prullenmand heeft verwezen komt een einde aan een lang slepende kwestie en is een van de grootste Nederlandse ict-projecten van de baan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de kosten die gepaard gingen met de invoering al opgelopen tot 300 miljoen euro. Al in 1997 verschenen de eerste plannen voor een landelijk patiëntendossier. In de jaren erna bleek dat een dergelijke verzameling van ict-toepassingen waarmee zorginstellingen medische gegevens van patiënten kunnen benaderen veel burgers en organisaties tegen de borst stuitten, onder andere vanwege beveiligings- en privacybezwaren. Desondanks ging de Tweede Kamer in februari 2009 akkoord met de invoering, nadat in november 2008 al een landelijke informatiecampagne van start was gegaan waarbij bezwaarformulieren verstrekt werden.
Die invoering werd wel meerdere keren uitgesteld en politici probeerden critici te overtuigen van de noodzaak en de veiligheid van het systeem, maar de bezwaren bleven bestaan, onder andere bij de Consumentenbond en de Eerste Kamer. Die gelastte op 2 juni 2010 al de stopzetting van de invoering. Onder andere de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie betreurt het afwijzen: "Een landelijk epd kan juist bijdragen aan de verbetering van de huidige praktijk van de uitwisseling van medische gegevens."