Veel Nederlandse artsen en zorgverleners zijn bezorgd over de opvolger van het elektronisch patiëntendossier. De pgo, ofwel de persoonlijke gezondheidsomgeving, heeft volgens onderzoeksjournalisten mede daarom weinig kans van slagen.
Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek, heeft een peiling gedaan onder leden van zorgverlenersorganisatie VvAA. Van de 561 artsen die reageerden, zegt 72 procent zich zorgen te maken over de veiligheid van de pgo. Ook is 69 procent bang voor extra administratieve kosten. Verder vrezen zorgverleners dat patiënten hun gegevens te gemakkelijk zullen delen en onnodig in paniek raken door medische uitslagen. Ook zouden artsen nauwelijks op de hoogte zijn van het systeem.
De onderzoeksjournalisten stellen dat de pgo weinig kans van slagen heeft als artsen zich er niet achter scharen en het niet promoten onder patiënten. Het nieuwe systeem zou volgens minister van Medische Zorg Bruno Bruins geschikt moeten zijn voor 'alle Nederlanders', maar de onderzoekers stellen dat dit onhaalbaar is, omdat er in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden en een miljoen digibeten zijn. In Frankrijk, Zweden en Estland zijn al vergelijkbare systemen, en die zouden door slechts enkele procenten van de bevolking actief gebruikt worden.
Het systeem kost een half miljard euro en minister Bruins denkt dat er op termijn 4,6 miljard euro mee bespaard kan worden. Die besparing is gebaseerd op een rapport van een onderzoeksbureau dat ervan uitgaat dat er met het nieuwe systeem minder langdurig ziekteverzuim is en er minder arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uitgekeerd hoeven te worden. Die claims worden echter niet onderbouwd en er is ook een tweede scenario, waarin dat niet is meegenomen. Daarmee komt de besparing op 800 miljoen euro, maar alleen als zes miljoen Nederlanders actief van de pgo gebruikmaken.
Nederlanders krijgen vanaf 2020 het recht om hun medisch dossier online in te zien bij hun huisarts, apotheker en psycholoog. Vanaf volgend jaar moeten Nederlanders die gegevens kunnen verzamelen op één plek: de persoonlijke gezondheidsomgeving. Van daaruit kunnen patiënten dan zelf informatie delen met andere instanties. De pgo is een alternatief voor het elektronisch patiëntendossier. Dat laatste kwam niet van de grond en is afgekeurd door de Eerste Kamer, omdat niet kon worden aangetoond dat het veilig genoeg was.