Je bent duidelijk geen economie gestudeerd. Je kunt op twee manieren je zaken financieren, bezittingen en schulden. Eigen Vermogen is bezittingen minus schulden. Het eigen vermogen van de Nederlander is alsmaar gedaald door toenemende schulden. Met een hypotheek kan jij toch in een huis wonen en een auto voor de deur hebben, maar jouw eigen vermogen kan heel klein zijn). Toen ik jong was hadden mensen helemaal geen schuld. Ze spaarden voor een huis en dat huis was dan ook helemaal van hen en daarnaast hadden ze nog spaargeld op de bank staan. Dat lieten ze na aan hun kinderen die zo zonder veel sparen ook weer een huis hadden.
De aanhoudende inflatie die de geldscheppende banken introduceerden tasten de spaargelden aan maar ook de schulden. Omdat de mensen toen nog waardevaste inkomens hadden, (hun reele inkomens stegen zelfs na inflatie correctie) en de overheid de rente ook nog belastingaftrekbaar maakte, werden de mensen gestimuleerd om zich in de schulden te stoppen. Het lijkt alsof mensen dan meer besteedbaar inkomen krijgen, maar dat is maar heel tijdelijk. Want iedereen ging tegen elkaar opbieden voor huizen en de prijzen explodeerden vervolgens, waardoor mensen nog meer schuld moesten maken. Dat leidde ook toen tot een enorme crisis waarin de nodige mensen van de brug zijn gesprongen toen de rente tot boven de 10% steeg en ze alles kwijt raakten.
Overheid en banken hebben heel bewust ons tot schuldenaars gemaakt. Dat zelfde zag je ook bij voor de vorige crisis waar we jarenlang intensief bestookt werden op TV met reclames om een extra hypotheek te nemen (de woekerhypotheken). Ja, je kan je droom van een boot gewoon waar maken met een extra hypotheek. Hoewel een enkele verstandige partij in de 2e kamer de overheid steeds opriep om een einde aan die walgelijke praktijken te maken, heeft men het bewust door laten gaan tot de crisis, waardoor een hoop huizen onder water kwamen staan. Want het is toch goed voor de economie als mensen meer besteden?
Ja, Nederland staat vol mooie huizen. Maar van wie zijn die huizen voor het grootste deel? Niet meer van de bewoners. Nee de grootkapitalisten bezitten Nederland via de banken. Die banken zijn slechts een instrument.
Zo was de ABN-AMRO een van de kroonjuwelen van de Rothschilds, toen die door zijn opgeklopte winsten van woekerhypotheken op zijn hoogste waarde stond hebben ze hem door verkocht aan de belgen van Fortis die ook nog zo dom waren in geld (niet aandelen) af te rekenen. Direct daarop stortte de waarde volledig in. Zo hebben ze niet alleen jarenlang woekerwinsten kunnen maken op de schuldschepping maar ook nog op de verkoop van de banken en lasten op de overheden (burgers) gelegd. Omdat overheden door de EU de eigen geldschepping is afgenomen, konden die alleen maar in de schuld gaan.
Waarom is dat zo gedaan? Omdat de overheden vroeger crisissen gewoon oplosten door geld te scheppen. Dan daalde hun valuta, maar doordoor steeg de export weer omdat ze goedloper werden. Tegelijkertijd remde het de importen, wat weer de nationale productie stimuleert. Zo kon een land als Italie er een florende schoenindustrie op nahouden die kon concurreren met lage lonen landen. Maar nu het meeste geld bij de rijken zit, betekent geldschepping door overheden verwatering van hun vermogens die ze niet willen. Daarom hebben ze de geldschepping van de landen afgepakt met rampzalige gevolgen voor landen.
Nederland heeft een wereldrecord in woekerhypotheken (aantal loopt in de miljoenen), mensen zitten diep in de schuld. De bescherming van overheidswege is de slechtste van alle rijke landen. Ja, vreemd he, voor een landje dat overal regeltjes voor maakt. Op het dieptepunt was het doorsnee eigen vermogens van huishoudens 4.000. Het is nu weer gestegen omdat de huizenprijzen zijn gestegen.
Hier de cijfers van 2016
In 2016 was het doorsnee eigen vermogen van een huishouden €22.100. Maar let op er zijn grote regionale verschillen en ouderen zijn veel beter af omdat die nog wel goed hebben kunnen verdienen
Rotterdamse huishoudens hadden in 2016 met 1.900 euro het laagste doorsnee vermogen. Ook Den Haag (3.700 euro) en Amsterdam (4.000 euro) komen in de top tien voor. Utrecht juist niet, maar ook in deze stad is het doorsnee vermogen relatief laag (5.700 euro).
Voor je gaat zeggen, zie je wel het valt dus reuze mee. De groeiverwachtingen zijn weer negatief met name door de daling van de lange termijn rente. De maakindustrie is opgehouden te investeren. De verwachting is dat de EU in een langduring recessie terecht gaat komen van zeker 10 jaar. Wat gebeurtt er dan weer met de huizenprijzen? En wat gebeurt er dan met het eigen vermogen van de huizenbezitter?
Waar zit het geld? Aan de ene kant bij de superrijken. Die zijn door de financiele crisis fors rijker geworden. Hun aandeel in de economie is toen van 25% naar 30% gestegen. Er is op een giga schaal geld gestolen, pensioenfondsen hebben triljarden verloren door de banken. Die vervolgens weer gered zijn op kosten van de burger. De overheden zijn daardoor zelf ook weer in de schuld gekomen, dat is nu voor een groot deel aangezuiverd door dat de Europese centrale bank een triljard aan geld heeft geschapen om de overheidsschulden te verminderen. Multinationals hebben van de centrale banken Triljarden aan lening gehad tegen 0,1% rente, waarmee ze weer overal weer nationale bedrijven hebben opgekocht.
Ons financiele systeem is niet gezond gemaakt. Dat had alleen gekund door een instorting van het financiele systeem te accepteren en weer opnieuw met gezonde uitgangspunten te beginnen. Dit is na de ww2 gedaan. De grote problemen zijn onder Bush ontstaan door triljarden geldschepping om recessie uit te stellen en de oorlog in het Midden Oosten te betalen.
De Amerikanen leven op de pof door alsmaar geld te scheppen. Maar met dat geld kopen hun multinationals wel de rest van de wereld op. Daarom zijn andere landen zoals Japan en China ook gigantisch veel schuldengeld gaan scheppen. Er is een geldscheppingsoorlog ontstaan. Om de economie weer aan de gang te krijgen is Obama nog velen malen meer geld gaan scheppen als Bush. Zo hebben ze de kwaal met meer van de kwaal bestreden. Daardoor heeft geld nu geen reele waarde meer, maar is iets geworden dat grote machten naar believen aanmaken. De verliezer in dit spel is altijd de gewone burger, bij hem komen de schulden terecht, de vorderingen bij de rijken.
Een goede regering beschermt daar zijn burgers tegen maar wij zijn gewoon uitgeleverd nadat de PvdA Nieuw Links leiders overgelopen zijn naar het andere kamp toen ze zelf op rozen zaten. Ze hebben er effectief voor gezorgd dat er nooit een regering over links meer kon plaatsvinden door de SP uit te sluiten van regeringsdeelname. Zo hadden liberalen vrij spel om de economie stelselmatig leeg te roven voor de rijken. Lees: "
Als het grootbedrijf belde, boog het kabinet als een knipmes, maar die lijn is nu even verbroken". Dat gaat geleidelijk en achter de schermen, zoals ook het overdragen van bevoegdheden aan de EU gestaag verder gaat. Het wordt allemaal in achterkamertjes geregeld.
Ze zien er niets kwaads in want zo werkt het toch al duizenden jaren? Degenen die lopen slapen zijn de bevolking, vooral de jonge generatie. Die hebben geen verstand van economie of kennis van geschiedenis, zitten over hun mobieltjes gebogen, en leven in allelei idealistische wanen over vooruitgang terwijl elke nieuwe generatie meer moeite heeft om de touwtjes aan elkaar te knopen. We leven in een harde wereld en als volk moet je voor je zelf zorgen. Als je denkt dat de grootkapitalisten dat voor je doen, dan droom je. Die zitten al tijden niet meer aan een land vast (Royal Dutch Shell is niet Nederlands maar gewoon van de Rothschilds). Grootkapitalisten zuigen al duizenden jaren mensen uit. In het Romeinse Rijk was dat al zo. Hoe meer het rijk expandeerde hoe minder de burgers bezaten (Zie EU).
Om een idee te geven hoe beroerd het is achter die weerwar van cijfertjes. De aandelen van de bedrijven op de Nederlandse beurs zijn nog maar voor iets 5% in handen van Nederlanders. Wij werken als volk nu voor buitenlands grootkapitalisten. Die gebruiken onze superieure infrastructuur die wij met hard werken hebben opgebouwd en houden tegelijkertijd onze lonen laag door goedkope arbeidskrachten binnen te halen, goed betaald werk naar lage lonen landen te brengen en het verschil in eigen zak te stoppen, en vooral geen belasting te betalen hier. We zijn de afgelopen decennia stelselmatig leeggeroofd. De leegroof van hele volkeren, maar deze keer niet in de kolonieen van rijke landen, maar in de rijke landen zelf.
Wat begrijpen onze politici daar zelf van? Het overgrote deel heeft géén economie gestudeerd en laat zich daardoor heel gemakkelijk om de tuin leiden door de hoge heren uit het bedrijfsleven. Ze zijn op hun best als ze hun stokpaardjes kunnen berijden voor CO2, Uruzgan, Sebrenica, rascisme, Homohaat, Sinterklaas enz. De totale bijzaken waarover de discussies hoog oplaaien. Als het over belangrijke zaken gaat regelen ze het in de achterkamertjes. Zo liegen ze keihard dat er in de formatie geen afspraken zijn gemaakt over de dividendaftrek.
Wat is er gebeurd met onze politiek? Na de oorlog hadden wij sterk zuilen. De politici waren met hart en ziel verbonden aan maatschappijvisies die elk op zich goede uitgangspunten hadden. Rechts stond voor het stimuleren van de vrije markt. Links voor een sterke overheid en goede sociale voorzieningen, en de confessionelen voor het overeind houden van Waarden en het verdedigen van de status quo. Dat liet zich best goed combineren. Maar met het afkalven van de zuilen veranderden de politici in carriere politici die hun oren steeds meer lieten hangen naar het grote geld en de EU die geregeerd wordt door de lobbies van het grote geld. Waar we vroeger top economen hadden in de regering zijn het nu eigenlijk lichtgewichten. Ja ze hebben een hoop bestuurlijke kennis, maar van enige maatschappijvisie is geen sprake meer.
De belangen van de burger worden niet meer goed verdedigd en die trekt steeds aan het kortste eind. Maar ze schilderen zichzelf als de redelijken die door hun compromiebereidheid het land bestuurbaar houden. Wat ze eigenlijk doen is nalaten om voor de belangen van de burger vechten. Daarmee stevent ons hele systeem af op een faillisement. Waarom? Omdat de particratie die wij hebben juist gebaseerd is op belangenstrijd en alleen functioneert als ALLE partijen hun belang fel verdedigen en niet alleen de minderheden.
Anders krijg je wat wij zien, dat de 1% rijken steeds rijker worden ten koste van de gewone man en deze steeds dieper in de schulden stoppen. Mensen zijn kortzichtig en kijken vooral naar de inkomens, maar ze moeten naar de vermogenspositie kijken. De burger heeft alleen schijnwinsten omdat de huizenprijzen stijgen omdat ze tegen elkaar lopen te bieden. Maar feitelijk is elke nieuwe generatie armer dan de vorige ondanks dat het nationaal inkomen vrolijk doorstijgt.
Een samenleving is rijk als het vermogen evenwichtig is verspreid onder de bevolking. Dan heeft zo een volk ook altijd de kracht/reserves om nieuwe ondernemingen op te zetten. Een volk dat in de schuld zit bij grootkapitalisten heeft steeds minder te vertellen. Daarom leeft in de VS zo een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens ondanks dat ze de rijkste natie op aarde zijn. Ook daar zegt het grootkapitaal, we willen goedkope arbeidskrachten. We moeten de lonen laag houden en mensen in de schuld houden, dan zijn ze aan ons overgeleverd.
Begrijp dat er oorlogen en schuld al duizenden jaren het middel zijn om volkeren tot slaaf te maken. Een loonslaaf is een slaaf. Als je al die kleine nationale bedrijven laat opkopen door ketens en multinationals, dan verdwijnt niet alleen werkgelegenheid, er verdwijnt ook steeds meer eigen ondernemerschap. In de VS zitten ze nu op het laagste in de wereld. Daar is nog maar 3% self-employed. 80% van de bevolking werkt voor corporaties, en is in feite loonslaaf geworden. Want dat is de andere manier waarom wij verarmd worden. De nationale bedrijven worden stelselmatig opgekocht door het internationale grootkapitaal.
We gaan dit niet omkeren met wat ander beleid. Er is een veel grotere bewustwording nodig. We moeten weer een echte maatschappijvisie gaan ontwikkelen die de burger dient en beschermt en niet slechts naar economische groei streven. Want die groei komt al lang niet meer ten goede aan de burger. Wat vinden jullie. Hebben 35 mensen het recht evenveel te verdienen als de drie miljard armsten? En waarom? Omdat ze blauw bloed hebben? Omdat ze van het uitverkoren volk zijn? Omdat ze Godenzonen zijn? Omdat ze slimmer en medogenlozer zijn dan de rest?
Waarom zijn sommige mensen zoveel belangrijker dan de rest dat ze zoveel anderen in de ellende mogen drukken om hun hebzucht en andere lagere verlangens, zoals hun hedonistische seksuele afwijkingen, te bevredigen? Want daar gaat het uiteindelijk om. Wat houden we hoog? Hogere Waarden die individu, volkeren, en mensheid dienen of lagere waarden die megalomanen dienen?
[Reactie gewijzigd door Elefant op 25 maart 2019 16:08]