Politiek en omroepen verwelkomen verplichte komst dab+ naar auto's in Europa

Beleidsmakers en omroepen tonen zich opgetogen over de inwerkingtreding van de Europese Elektronische Communicatie Code. Deze maakt dat binnen twee jaar nieuwe auto's met een autoradio met dab+-ondersteuning uitgerust moeten zijn.

De Europese Elektronische Communicatie Code is op 20 december 2018 in werking getreden. De Europese richtlijn stelt dat autofabrikanten vanaf die datum twee jaar hebben om autoradio's met ondersteuning voor dab+ in nieuwe voertuigen mee te leveren. Overigens noemt de richtlijn dab+ niet als zodanig, maar staat er 'een ontvanger die ten minste radiodiensten kan ontvangen en reproduceren die via digitale terrestrische radiouitzendingen worden uitgezonden'. België en Nederland moeten de richtlijn nog omzetten naar nationale wetgeving. Op de Autosalon in Brussel trappen beleidsmakers, autofabrikanten en omroepen de inwerkingtreding naar eigen zeggen af.

Volgens de NPO moeten autofabrikanten nu al in actie komen. "Vooruitlopend op de omzetting is het van belang dat autofabrikanten en importeurs ervoor zorgen dat dab+ zo snel mogelijk standaard of in elk optiepakket wordt meegeleverd", stelt Jurre Bosman, voorzitter Stuurgroep Digital Radio Nederland en directeur audio NPO. Jos de Groot, directeur Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat spreekt van 'een goede stap'.

In België is het Sven Gatz, minister van Cultuur, Jeugd en Media die opgetogen is met het 'stevige signaal van Europa: "In Vlaanderen zijn we klaar. Het aanbod aan zenders is op enkele jaren verdrievoudigd, de campagne om digitaal luisteren te stimuleren werd eind vorig jaar op gang geschoten."

In Nederland had 38 procent van de in 2018 nieuw verkochte auto's een dab+-radio. In België was dat 30 procent. In totaal zijn sinds 2013 in Nederland en België respectievelijk 1 miljoen en 500.000 dab+-radio's verkocht. Dab+ is de digitale opvolger van FM in de ether. De politiek wil overschakelen op de dab+-standaard om frequentieruimte vrij te maken. Dat biedt onder andere de mogelijkheid voor meer radiozenders en aanvullende digitale diensten, zoals radiotext+ en tpeg, een standaard voor het versturen van verkeersinformatie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-01-2019 • 16:33

255 Linkedin

Reacties (255)

Wijzig sortering
Het idee is mooi, en als je in een gebied zit waar je dekking hebt is de kwaliteit van DAB+ super. Maar ik ondervind met mijn auto helaas op veel plekken een zeer slechte dekking. Zo moet ik bijvoorbeeld dagelijks over de A16, en tussen Dordrecht en Rotterdam zie ik vrijwel altijd "Signaal Verdwenen" en hoor je dus niks meer.

Imho zou de politiek ook moeten verplichten om 100 procent dekking te garanderen in heel Nederland, anders zijn mensen nog steeds gedwongen om terug te schakelen naar FM...
Nog een tip: als je USB laders in de 12V aansluiting gebruikt, trek die eens los en kijk dan wat je ontvangst is. Bij mij bleek na lang klagen en de auto laten doormeten bij de dealer ('Alles werkt conform specs') een el-cheapo chinese USB lader de DAB ontvangst te verstoren. Bij nadere inspectie had deze ook geen keurmerken. Andere USB lader erin en nooit meer last gehad.
Je radio schakelt automatisch terug naar FM als DAB+ signaal niet afdoende is. Merk je in praktijk weinig van, snap dus je probleem niet.
Je radio schakelt automatisch terug naar FM als DAB+ signaal niet afdoende is. Merk je in praktijk weinig van, snap dus je probleem niet.
De politiek wil de FM zenders op (vermoedelijk zo kort mogelijke termijn) uitzetten. Dan is er dus geen 'terugschakelen' meer. Ik snap dus best dat dat een probleem is.

Daarbovenop komt dus het probleem dat iedereen van wie de radio automatisch overschakelt niet doorheeft dat er überhaupt een probleem is. Inclusief de politiek. En als iedereen dan denkt dat alles koek en ei is, en de FM zenders op een gegeven moment uit zijn gezet, dan heeft iedereen dus ineens wel een probleem omdat de ontvangstkwaliteit en de dekking onvoldoende is.
Ik heb begrepen dat 2023 FM licenties verdeelt worden, dus niet eerder. Als tegen die tijd minder als 50% bevolking een DAB+ radio bezit dan blijft FM gewoon voorlopig.
http://radio.nl/784904/fm...023-uit-mits-dab-aanslaat

Mocht FM verdwijnen dan stap ik over op internet radio, DAB+ daar bedank ik voor.
Ik heb sowieso het idee dat er ondertussen teveel geld in dat DAB+ gepompt is om nog de stekker er uit te trekken. Zeker met straks 5G is internetradio gewoon een gelijkwaardig alternatief en FM is voor veel doeleinden ook gewoon prima.

DAB+ heeft alles weg van een prestigeproject van politici en omroepbestuurders, terwijl het technisch niet DE, maar slechts EEN oplossing is en de consument er ook niet om vraagt.
Ik luister in de auto standaard al via Spotify en Soundcloud (Bluetooth audio streaming via telefoon). Spotify heeft de mogelijkheid om playlist eerder al via Wifi te downloaden waardoor je geen data verbruik hebt onderweg.

Daarnaast heb ik ook een de USB drive ingeplugd. Op de radio hoor je helaas de gehele dag dezelfde muziek.. vooral op de grote FM zenders. Radio 10, Veronica en Sky hebben gelukkig een iets bredere playlist.. Daarnaast heb ik echt een hekel aan reclames, dus heb de radio zelden aan..
Voor muziek is Spotify, Soundcloud en noem maar op natuurlijk veel beter dan de radio.

Een andere reden waarom mensen radio luisteren in de auto is vanwege de verkeersinformatie, en die geeft Spotify niet ;)

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 19 januari 2019 09:56]

Verkeers informatie via de radio is ook niet echt meer van deze tijd, dat wordt door de meeste navigatie systemen netjes in de route berekening meegenomen.
Dit, ik gebruik ook de verkeersinformatie via navigatie. Het is sneller plus je krijgt automatisch alternatieven aangeboden. Voor muziek spotify en voor radio de verschillende radio app's, elke zender in België heeft wel een degelijke app, het voordeel is dat je gewoon je zender kan blijven beluisteren over de landsgrenzen heen. Dab+ lijkt me echt zoals hierboven beschreven een prestige project, het heeft wel wat voordelen maar ook nadelen : eens de main radiozenders verdwenen zijn van fm zijn alle oude receivers waardeloos, goed voor dab+ verkoop en lobyers, maar is dit ook goed voor de consument zijn portemonnee ? Je hebt meer vermogen nodig om bij DAB+ dezelfde signaalsterkte te krijgen als fm binnen gebouwen en als je signaal op het randje zit heb je nog steeds ontvangst met fm (weliswaar met ruis, kan je dan weer verbeteren door over te gaan op mono), DAB+ is alles of niks.
In Noorwegen is de overschakeling al gebeurt. De publieke jongerenzender NRK P3 heeft daarbij op een jaar tijd een derde van haar luisteraars verloren en bij een onderzoek bij de Noorse krant Dagbladet blijkt dat slechts een kwart van de bevolking tevreden is met DAB+, er zijn vooral veel klachten over de ontvangst.
Daar denken de mensen in Lutjebroek (die nu nog prima ontvangst van FM hebben) heel anders over!
In lutjebroek is wel ontvangst, ik rijdt er elke dag langs, maar bij wieringerwerf valt het signaal steevast weg. Ook in enkhuizen is het bagger.
In de oorspronkelijke reactie ging het over slecht bereik op de A16 tussen rotterdam en dordrecht, niet in Lutjebroek. Lutjebroek ligt daar niet eens in de buurt.

Overigens schop je nu alle inwoners van Lutjebroek tegen de schenen...
Het gaat niet om de plaatsen waar mensen wonen maar om de ruimte daartussen aangezien daar de wegen lopen. Plaats tijd waarschijnlijkheid is voor analoge omroepen een belangrijker factor maar voor DAB veel minder. Als DAB slecht werkt is gewoon te wijten aan te kritisch plannen van het netwerk of aan externe stoorbronnen.
Dus als het in een specifiek punt of een stad of dorp niet werkt is er dus mogelijk iets aan de hand op dat vlak
Geen enkele Tesla doet dit, dus is zeker geen feit.
Ik gebruik DAB amper, omdat ik om de paar minuten gewoon een herhaling hoor van paar seconden. Dekking is gewoon bedroevend
Die herhaling van een paar seconde is precies dat overschakelen naar FM omdat het DAB+ signaal even weg gevallen is... Dus de Tesla doet dit blijkbaar wel. Maar het is héél erg hoorbaar en dus niet prettig...
Bij mij gaat dat bij reguliere zenders weg. Echter heb ik vaak DAB only zenders aan, dan is 't een ander verhaal.
Bij mijn inmiddels vier jaar oude auto dat niet ...
Niet iedere zender heeft een FM-variant.
Ik luister veel naar zenders met enkel muziek, geen reclame of dj’s. Die bestaan enkel op DAB+
Geen reclame? Dat is nou eens een reden om over te stappen!
Dat overschakelen is alleen mogelijk als de zender ook op fm aanwezig is. Groot voordeel van DAB is dat er veel meer zenders zijn. En als je die dus luistert en het bereik is slecht (ken echt tientallen plaatsen waar het even minder is, ook in grote steden) dan valt het geluid gewoon weg.
Luister je npo2 oid dan schakelt hij meestal keurig even over op fm bij geen bereik.
Heb inmiddels 3 auto's alweer gehad met DAB+ en bij allen was het schakelen naar FM bij wegvallen van DAB+ zeer storend... Soms lukte het ook niet en viel het geluid een tijdje helemaal weg. En dan zijn er natuurlijk nog zenders die wel te ontvangen zijn via DAB+ en niet via FM... In de toekomst zullen steeds meer zenders die overstap maken en enkel nog via DAB+ uitzenden. Ik zit er voorlopig niet op te wachten!
Klopt, maar vlekkeloos gaat het niet. Zo is er in de regio waarin ik rond rij een tijdsverschil in het signaal van DAB+ en FM, waardoor je bij het overschakelen soms een halve zin mist, en anders een halve zin dubbel hoort.
Dat is inherent aan de techniek. De betere radio's houden een buffer bij om het omschakelen soepel te doen.

Verder gebruik in nu een jaar DAB+ en ben er zeer te spreken over. Ik heb zelden geen dekking en rij het meeste tussen midden Nederland en Twente.

[Reactie gewijzigd door septillion op 18 januari 2019 21:06]

Zo heel duur is mijn Kenwood ook weer niet en gebruik ook een goedkope raam antenne en het werkt top. Stukken beter dan de build-in DAB+ bij me pa. Dus nee, dat is het juist niet :)
Af fabriek ingebouwd systeem inc navigatie....
Behlave dan dan je enorme audio kwaliteit verschil merkt. Ik heb echt het idee dat opzettelijk FM slechter is gemaakt zodat ik DAB aanzet ipv FM. Met name hoor je het hoog gecomprimeerd en al het laag word ook op 1 bult gegooid. Ik vind t frapant.
Dit is iets wat mij ook al leek op te vallen. Toen 538 op de ether kwam (FM) was de kwaliteit stuk hoger
Volgens mij hangt dat helemaal van je auto/radio af, want de mijne doet dat dus niet... blijft gewoon op "Signaal Verdwenen" staan tot ik óf zelf overschakel naar FM óf het signaal weer terugkomt.
Het overschakelen hoort wel bij de DAB+ standaard, helaas zijn er een aantal achteraf merken die zich hier niet aan hielden. Kortom je hebt denk ik een aftermarket radio in je auto zitten, klopt dat?
Nope, af-fabriek radio van Renault (1.5 jaar oud)

Ik hoor overigens wel van meer mensen dat dat automatisch overschakelen niet (of niet altijd) werkt, en op één na zijn dat allemaal fabrieksradios (verschillende (auto)merken en leeftijden).

Nou zou dat terugschakelen sowieso niet nodig moeten zijn als de dekking beter zou zijn, want dan zou hij altijd op DAB+ blijven. Imho zou de politiek hier ook meer bovenop moeten zitten om dit te verplichten, zeker als men straks DAB+ wil gaan verplichten lijkt me dat toch wel een vereiste.
Wacht even de oude auto van mijn vrouw was een twingo uit eind 2015 met DAB+
Uitstekend ontvangst en maakte gebruik van de DAB+ gesynchroniseerde mogelijkheid om naar fm terug te schakelen. (ontving zelfs buitenlandse DAB+ stations) Ben je al naar de dealer geweest?
Het R-link systeem schakelt gewoon terug naar FM, mits daar ontvangst van is. Het is wel een optie die bij jou misschien gedeactiveerd is.
Imho zou de politiek ook moeten verplichten om 100 procent dekking te garanderen in heel Nederland, anders zijn mensen nog steeds gedwongen om terug te schakelen naar FM...
Zelfs 100% landelijke dekking van 112 alarmcentrale blijkt heel moeilijk te zijn. Om maar te zwijgen over 3G of 4G.

Dan blijft ook de vraag wie gaat die zendmasten van DAB+ opbouwen en beheren?
Dat komt omdat we met minuscuul zo zuinig mogelijk zendapparatuur die masten moeten kunnen bereiken.

Radio is toch wel even wat anders, dat is broadcast. Wat het een heel stuk makkelijker maakt om die 100% dekking te bereiken. Helemaal in ons vlakke land.
Theorie en praktijk verschillen nogal.
FM bestaat al tientallen jaren, maar ik merk nog steeds dat ls ik naar een ander deel van Nederland rij een aantal zenders ineens niet of een stuk slechter te ontvangen is.

En als ik zo de ervaringen lees is dat bij DAB+ dus nog steeds niet opgelost? Jammer, had er hoge verwachtingen van...
Ik woon vlak bij een radiozendmast (in Den Haag) en vlak bij de mast (straal van ongeveer een halve kilometer) is de dekking juist erg slecht...
Dat klopt. Maar dat heeft een andere reden. Allereerst zijn de antennes erg richting gevoelig en dan bedoel ik niet N-O-Z-W richting maar naar boven en naar beneden. Het stralingsdiagram is zeg maar een grote pannenkoek. Rond en plat, die zend energie is voor mensen op de grond, niet voor mollen en vliegtuigen.

Nu is dat nooit ideaal en zo dicht bij is ook veel veldsterkte, ondanks dat het niet naar boven of naar beneden straalt. Dat komt omdat je altijd grilligheid heb in het stralingspatroon; er zijn er lobjes die wel naar beneden wijzen. Dat heeft 2 effecten.

1. Het signaal kaatst overal tegen aan en kom daarom soms in fase, soms in tegenfase bij je antenne aan. Heel wisselend dus.
2. Er worden meerdere zenders uitgezonden en misschien is die waar naar je luistert zwak maar een andere waar je niet naar luistert juist sterk. En die sterke signalen verzadigen de front-end van je radio waardoor die niet meer versterken kan. Je signaal wordt weggedrukt.

Je ontvangst wordt soms stukken beter door bijvoorbeeld een telescoop antenne juist in te schuiven. Voeger kon je het bij een TV zender het op een Analoge TV goed zien, het beeld barstte van de reflectie signalen zo vlak bij de zender (bijvoorbeeld in Appelscha op de camping, niet ver van de TV toren in Hogersmilde). Digitaal zal er misschien minder last van hebben zolang het hoofdsignaal de boventoon voert, ik heb daar geen ervaring mee. Maar een goede digitale ontvanger moet kunnen omgaan met multi-path verstoringen.

Dicht bij de zender is analoge radio en TV daarom geen pretje. Overigens 60 km van de zender ook niet. In Leeuwarden had je, voor de kabel kwam, altijd een redelijke antenne nodig voor Hogersmilde of Wieringermeer (afhankelijk aan welke kant van de stad je woonde). Met digitaal zal dat ook beter zijn want dat zijn veel meer laag vermogen zenders in plaats van maar een paar hoog vermogen. Bovendien zou een slimme ontvanger de signalen van verschillende zenders kunnen combineren als die hetzelfde uitzenden, compensatie voor verschillende looptijd door verschillende afstanden tot de verschillende zenders is te doen.

Anyway. Het klopt dus dat de onvangst heel dicht bij een zender niet erg goed is.
[...]
Zelfs 100% landelijke dekking van 112 alarmcentrale blijkt heel moeilijk te zijn. Om maar te zwijgen over 3G of 4G.
Dat ligt echt niet aan de providers of overheid, maar aan de bewoners zelf.
Sinds een aantal jaar wordt op elke vergunningsaanvraag geprotesteerd, omdat ze die niet in de buurt willen hebben
( begrijpelijk, maar wel inherent aan het probleem van dekking )
Ja mensen zijn bang voor "straling" ... ik ken er enkele in mijn buurt.
Ik denk dat autofabrikanten hier ook gedeeltelijk schuldig aan zijn. Zelf heb ik een auto met een achteraf ingebouwde Pioneer met DAB+, hier heb ik nog nooit (in Nederland) een hapering van ontvangst gehad. Echter met een geleende Volvo had ik op plekken waar ik met mijn eigen auto vaker kom geen bereik.
Merkwaardig. Ik rij daar ook dagelijks en luister altijd zonder problemen DAB+.
Don't worry...mijn analoge radio in de auto heeft ook vaak moeite met de ontvangst geen idee waar het aan ligt, maar ik heb vrij regelmatig geruis door BNR heen. Radio 2 is dan weer wél goed. Ik denk dat er daar een vette blackspot zit. Of een (Russische :+ ) stoorzender. Ook vaak gehad dat de mobiele verbinding tijdens een gesprek ineens weg was op dat traject (Gorinchem-Den Haag)
Maar ja slechte ontvangst betekend met analoog nog steeds ontvangst, wel ruis maar je hoort nog iets. Digitaal werkt wel of werkt niet d.w.z werkt of haperend geluid. Dan is ruis nog steeds beteren bij slechte ontvangst.
Dat is waar maar het hangt er maar vanaf welke instellingen er worden gebruikt bij de digitale transmissie. In de satellietcommunicatie had mijn vorige werkgever een technologie die een signaal kon ontvangen en decoderen wat minder sterk was dan de omgevingsruis.
Zelfs standaard DVB-S heeft errorcorrecties die een slechter signaal kunnen verdragen dan gewone analoge zenders

Wat extra info: dvb-s2 kan data verzenden bij een c/n van -2.4 dB

[Reactie gewijzigd door TPar op 19 januari 2019 00:49]

Een tijdje geleden een Yamaha 5.1 versterker met o.a. DAB+ gekocht. Helaas was de DAB+ ontvangst marginaal, ondanks dat we een paar kilometer van de zender in Smilde wonen. Na wat Google'n uiteindelijk een artikel voor een zelfbouw antenne gevonden en de ontvangst is daarmee wel 80%. Daarna kwam de 2de teleurstelling: de kwaliteit/dynamiek van het DAB+ geluid is gewoon slecht. Het radio-signaal via de Ziggo kabel is net zo 'goed' én je hebt veel meer zenders.

Ondanks dat DAB+ uiteindelijk ook een bezuiniging brengt voor het Nederlandse zenderpark ( analoog vervangen door digitaal ), is op de implementatie van DAB+ ook nog eens bezuinigd. Het resultaat is typisch Nederlands: het had zo mooi kunnen zijn, maar helaas-pindakaas.

Met DAB+ is een kwalitatief top audio product te leveren, maar de wijze waarop het nu in Nederland is geïmplementeerd, is het net voldoende voor goed geluid in de auto. Maar beslist niet meer dan dat, laat staan voor mooi HiFi geluid in de huiskamer.

Ik heb de DAB+ antenne maar verwijderd en de Ziggo kabel er weer op gezet. Jammer !!

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 18 januari 2019 17:27]

Beetje error correctie en wat gebuffer zou niet zo verkeerd zijn geweest. Het is soms net alsof je naar een digitale radio zender via een inbel verbinding zit te luisteren. Hoe is dat vooruitgang?
En laat het protocol daar nu net vol mee zitten... Alleen blijkt niet elke radio hier zo goed mee om te gaan. Nee, superieur is het niet, maar beter dan FM in de meeste autoradio's (/vergelijkbaar met FM via de kabel met een fatsoenlijke tuner) en tenminste ruimte voor een breed zenderaanbod.
Het ligt veel aan de zender en de bitrate, maar ik ben ook niet overtuigd van het "superieure" geluid van DAB+. Daarnaast vind ik het toch wel 20 jaar te laat dat men fanatiek met DAB+ begonnen is. De techniek is inmiddels zoveel verder, en ook in de auto kun je prima overweg met internet streams. Hierdoor veel meer keuze en vaak ook in betere kwaliteit.
Vorige week een Denon RCD M41 DAB+ gekocht voor op de volkstuin waar ik zomers bivakkeer, zelfde laken een pak, ook mijn ervaring teleurstellende kwaliteit en dynamiek tov. FM, bijgeleverde antenne waardeloos, en ben uit eindelijk ook bij datzelfde zelfbouw antenne artikel terecht gekomen, echt een stuk beter met dat stukje coax, maar had van dat hele DAB+ echt wel wat meer verwacht, over het middengebied lijkt er wel een emmer over te liggen…
Ik heb DAB+ in mijn auto maar hoewel de ontvangst en de geluidskwaliteit prima is, ben ik toch een beetje teleurgesteld in de zenders die er te ontvangen zijn. Ik had me er - eerlijk gezegd - van te voren niet heel erg in verdiept, maar de optie maar gewoon aangekruist bij het bestellen van de auto. Als ik nu kijk welke zenders ik extra heb tov gewone FM dan valt het wel wat tegen. Ik hou wel van alternatieve muziek maar de enige zender op DAB+ die daar een beetje bij in de buurt komt is 3FM Alternative. Geen Pinguin Radio, IndieXL of (straks) KINK. Pop is er daarentegen genoeg. (Misschien wel te veel....)
Ik heb geen ziggo kabel in mij auto. Je uitleg is leuk voor de geen die het thuis neemt, maar mist het artikel volkomen..
Eigenlijk is een (bluetooth) box voldoende in de auto. Alle entertainment zit al in ieders mobiel.
Via de assistent kan je tegenwoordig alles bedienen.
Ik dacht dat het aan de auto lag waarin ik voor het eerst DAB+ gebruikte maar de geluidskwaliteit is echt storend wat mijn betreft. Het klinkt gewoon flink digitaal gecomprimeerd. Alsof je naar een video zit te kijken die feitelijk een hoge resolutie heeft maar voortdurend storende compressieblokken laat zien. In spraak valt het niet op, maar met muziek is het niet best.
Nu gebruik ik zelf met veel plezier internetradio of Spotify onderweg maar je verwacht toch eigenlijk meer van een techniek waar ze zo over opscheppen. Voor mij is thuis OGG Opus (en ook wel aardig AAC) op 224kbps variabel helemaal transparant, niet te onderscheiden van een CD (Ik ben dan ook 32 :P). Onderweg in de auto, met matige speakers en veel rijgeluid is 128kbps ook hele dikke prima maar DAB+ lijkt daar niet aan te komen helaas.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 18 januari 2019 17:38]

Zijn dit soort ontwikkelingen niet een beetje laat? Ik vraag me oprecht af hoeveel (jonge) mensen nog structureel naar radio luisteren. Niet voor niets zakken luistercijfers van op jongeren gerichte zenders hard in. Ik ben wellicht wat speciaal, want ook toen ik jonger was luisterde ik niet echt naar radio, maar de huidige generatie heeft daar volgens mij nog veel minder mee. Ja, in de auto wellicht soms, maar ik gok dat ook daar steeds meer van bijv spotify gebruik gemaakt wordt.

Ik kan iig prima zonder de meeste zenders, met al dat slap geouwehoer (doei, Evers! O-) 8)7 ) en dan elk uur de 10 heetste hits op herhaling....

(ja, ik weet prima dat er ook nog zenders zijn met een wat hoger kwaliteitsgehalte).

Voor het ontdekken van nieuwe muziek hoef ik het ook niet per se te doen (al is het maar omdat er steeds minder variatie op de radio is), want via spotify / soundcloud etc kom ik genoeg nieuws tegen, als bijv. suggestie adhv mijn luistergeschiedenis. Is wat hit 'n miss, maar ik kom zo veel meer leuke nieuwe dingen tegen dan ik ooit met radio heb gevonden. Ik vrees dat het (net als TV) toch een uitstervend medium gaat worden...
Voor wie het interessant vind: bij DAB+ is de gebruikte codec en bitrate vastgelegd in de standaard, dit ten op zichte van DAB en de gewone internet radio streams. DAB+ is AAC minimaal 96 kbps.

Daarmee is DAB+ in heel veel gevallen in staat beter geluid te produceren dan bijvoorbeeld de internetradio functionaliteit van je receiver thuis, de TuneIn of RadioDroid apps of bijvoorbeeld Nederland.FM waar het een zooitje is van gebruikte codecs en bitrates (meestal laag om bandbreedte kosten laag te houden).

Mocht je dus een nieuwe receiver voor thuis willen kopen en graag radio luisteren, zoek dan een met DAB+ ondersteuning en bedenk hoe je de T vormige draadantenne gaat plaatsen (hangt bij mij onzichtbaar achter de TV).
Nee, DAB+ is HE AAC v2. De bitrate is hier over het algemeen 64 of 80 Kbps voor de meeste zenders.

http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html

In mijn VW Polo 2019 kon je niet eens DAB+ als optie nemen, volgens de verkoper wel. Ik heb nu een halfslachtige oplossing via de dealer, die via de USB aanluiting van de midden console gaat.

De kwaliteit is FM, beter is het echt niet, dus vergeet de marketing buzz als digitale kwaliteit, CD kwaliteit etc. Ook de ontvangst is in parkeergarages slechter dan FM. Ook bv in tunnels is er geen signaal, terwijl FM wel werkt.
Dank. Ik weet toch zeker dat ik over de specificatie las dat 96kbps vereist is voor DAB+ maar dat is dus 64kbps en HE-AAC.

Sowieso is het allemaal geen CD kwaliteit. Helaas. Maar als je een gemiddeld audioCD van nu vergelijkt met van 20 jaar geleden is er ook hoorbaar verschil. Wellicht omdat de muziek nu vaak bestaat uit digitale samples die
wellicht van mindere kwaliteit zijn. Geen idee.

Dit is trouwens een super interessant artikel voor als je Hi-Res audio wil. Blijkbaar is hoger dan 48kHz juist slechter voor de audio reproductie en heeft 24 bit audio helemaal geen voordelen tov 16 bit (ivm het menselijk oor):
https://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 18 januari 2019 20:55]

Nee, DAB+ is HE AAC v2. De bitrate is hier over het algemeen 64 of 80 Kbps voor de meeste zenders.

http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html

In mijn VW Polo 2019 kon je niet eens DAB+ als optie nemen, volgens de verkoper wel. Ik heb nu een halfslachtige oplossing via de dealer, die via de USB aanluiting van de midden console gaat.

De kwaliteit is FM, beter is het echt niet, dus vergeet de marketing buzz als digitale kwaliteit, CD kwaliteit etc. Ook de ontvangst is in parkeergarages slechter dan FM. Ook bv in tunnels is er geen signaal, terwijl FM wel werkt.
1. Geen DAB+ in Polo 2019? Daar klopt niks van, t is al sinds de introductie een optie, en standaard op diverse modellen zoals de Comfortline Business. K ken 3 mensen die t hebben op hun Polo of Ibiza (in essentie dezelfde auto, zeker het infotainment gedeelte) Zie https://www.volkswagen.nl/modellen/Polo
Sterker nog, ik heb al een af-fabriek DAB+ radio in mn Up uit 2015.
2. Het is zeker geen "CD kwaliteit", dat klopt, maar vergeleken met FM (kan in meeste auto's tussen switchen) vind k t toch echt wel een heel stuk beter. Natuurlijk hangt t ook af van de kwaliteit van de FM tuner en versterker, maar je bent iig van de ruis af. Het maakt ook veel uit welke zender, de "hoofdzenders" hebben een redelijke bitrate, maar veel "extra" zenders (zoals Skyradio XMAS en dat soort pareltjes), zeker de commerciële, zitten echt op een ondergrens die lijkt op t oude 96bit mp3 (wrs 48 bit HVAAC).

De dekking is tov FM idd nogal abominabel, zeker hier in t noorden, en dan is t alles of niets principe van digitaal nogal irritant. Als k echter voorbij Sneek ri het westen ben of voorbij Zwolle ri het zuiden, dan is t signaal heel stabiel, met uitzondering van tunnels inderdaad, maar goed, we zitten hier niet bepaald in de Alpen, dus hoe groot is dat probleem totdat ze steunzenders plaatsen.

Al met al denk k dat t allemaal beetje te laat is, 4G dekking is goed, 5G komt er aan; alleen er zijn betrekkelijk weinig auto's met ingebouwde streaming internet radio. Via Android auto of carplay kan natuurlijk wel, maar dat is toch niet even makkelijk als native.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 19 januari 2019 00:11]

Sukkel, Op de VW polo kan je gewoon DAB+ als optie krijgen, hij heeft je gewoon een oud model verkocht.
Hoewel redelijk wat NPO zenders inderdaad redelijk werken, zitten de commerciële ensembles soms op slechts 24kbps/stream, AAC helpt natuurlijk enorm maar het is wel teleurstellend... we kennen in Nederland vooralsnog maar twee ensembles, maar DAB+ als technologie bied natuurlijk een hoop meer opties, en hopelijk ook: concurrentie.
Mijn ervaring met mijn versterker is helaas dat ik na veel enthousiasme toch terug ben geswitched naar vtuner voor die ene keer dat ik geen Spotify luister.
Die werkt echt voor geen meter hoor. Ik heb een DVB-T2 antenne hier staan, een staaf antenne, werkt veel beter:

https://www.amazon.de/gp/...09__o00_s00?ie=UTF8&psc=1
Je hebt een affiliated link gepost, is dat niet tegen de regels?
Tegen die tijd is 5g op weg, met mobiele internet.... Wie heeft dab+ nodig?
Op dit moment zijn er geen mobiele netwerken die overeind blijven als 's ochtends een paar miljoen mensen een radiostream op zetten in de file naar het werk, je hebt het waarschijnlijk al snel over drie miljoen mensen die allemaal tussen 7 en 9 een stream van 96 kb/s op zouden zetten. Het is de vraag of 5G netwerken dat wel aan zullen kunnen.

Bovendien, in landen waar DAB en mobiel internet al een tijdje naast elkaar bestaan (zoals hier in het Verenigd Koninkrijk) groeit radio luisteren via DAB al een tijd veel harder dan luisteren via internet (zelfs als thuis luisteren via vaste internetverbinding is meegenomen). Ik vermoed zelf dat het gemak en het feit dat het Free to Air is voor veel mensen doorslaggevend is.
Dat is nogal wiedes, internetradio bestaat al veel langer. Ik herinner me nog de telefoons met toetsenbord en de goede elektro van di.fm. Dat is 12 jaar geleden?

Toen hadden we zelfs onbeperkt internet :+

[Reactie gewijzigd door CEx op 18 januari 2019 19:32]

Waarom deze keuze verplichten?
Omdat men de FM-frequenties wil vrijmaken voor andere doeleinden dan radio, zoals het artikel zelf al meldt.

Radio neemt nu een disproportioneel groot frequentieblok in beslag, wat gewoon zonde is, als er betere alternatieven (lees: DAB+) voor FM zijn.
Ze hebben de analoge TV uit de lucht een tijdje geleden ook uit gezet. Nu is de radio aan de beurt.
Okay...

Vind niemand het eng dat de overheid wilt dicteren wat iemand verkoopt in zijn product?
Ik heb niets tegen DAB+, maar vraag en aanbod wordt toch gewoon op elkaar afgestemd?

Dit verplichten is toch per definitie dictatoriaal?
Ik weet dat het iets kleins is, maar het gaat mij om het principe dat een Europese richtlijn dit kan en mag.

Normaliter wordt het maatschappelijk belang in vrijheid t.o.v. veiligheid afgewogen.
Bijvoorbeeld verplichte verlichting op een fiets. Helemaal begrijpelijk.

Maar ik zie niet in hoe een verplichte signaalverwerkingsmethode voor entertainment, maatschappelijk belang heeft. Als iemand het wilt, vinkt hij/zij het wel aan in de order.

Ja digitaal is fijn, maar verplicht? Het is gewoon een kwestie van tijd voordat alle fabrikanten eraan meedoen zonder meerprijs.

Stel je voor dat alle telefoons verplicht een aanraakscherm moeten hebben, of een actieve camerasensor. Zelfde straatje imho, puur dictatuur.
De overheid heeft een hoop te zeggen over de ether, en een hoop over hoe gebruikers behandeld worden. Op het moment dat we met FM willen stoppen (die frequenties zijn hard nodig voor andere zaken), en er worden nog FM-only auto's verkocht, dan zullen een hoop mensen boos zijn. Ik ben blij dat we hier eigenlijk in bescherming worden genomen. Hoewel het niet direct leven-of-dood is, zou het nog kunnen krijgen van spookrijder meldingen (DAB kan theoretisch inbreken) best nog wel eens wat levens kunnen redden.

Beetje zeuren dat de overheid dicteert is dan ook wat overdreven. Radiopiraten zijn al erg genoeg, net als 2,4GHz-kapers... er is gewoon een radio-autoriteit in Nederland voor die reden. Zal wat zijn... als iedere malloot elke frequentie maar zou kunnen kapen... of overal maar zou kunnen graven... of elke straat elke richting maar in zou kunnen rijden.
Dan bouw je toch gewoon de beschikbare frequenties af? Schakelen ze vanzelf over. Ik zit helemaal niet te wachten op 'radio' in mn auto. Dus waarom verplichten ze dat?
Verbied dan het gebruik van de fm.
Laten we minstens één FM zender on de lucht houden. DAB+ hoewel theoretisch mooi en leuk dat frequentieruimte vrij komt voor meer telefonie (5g) feitelijk is de uitvoering in NL uitermate slecht, weer typisch Nederlands. Na het uitschakelen van FM is radio gewoon dood, houd effectief op te bestaan.
Mushroomician, dat is alles behalve dictatorial. Het is een gevolg van een democratisch process.
Behalve dat deze vorm van democratie ook bekent staat als "Tirannie van de meerderheid". Een betere oplossing is: zorg dat er een verplichte zoveel mogelijke generieke interfaces zijn voor onderdelen van autos. Dan kan iedereen voor zichzelf beslissen of er uberhaupt een radio in een nieuwe auto moet komen en een upgrade door voeren als het signaal DABer++ moet worden.
Ik denk dat dit te maken heeft met de publieke omroep. Die moet voor iedereen te ontvangen zijn, en als men plant deze op een tijdstip in de toekomst alleen nog maar via DAB beschikbaar te stellen, dan wil men door middel van deze maatregel verzekeren dat de publieke zenders in de toekomst nog steeds te ontvangen zijn.
Ik heb nooit een nieuwe auto gekocht maar is een autoradio standaard?

edit:
Bedankt voor de antwoorden.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 18 januari 2019 16:45]

Ik denk dat je vandaag heel hard moet zoeken om in Europa een nieuwe wagen te vinden zonder radio. Zonder entertainmentsysteem komt nog wel vaker voor.
De huidige Dacia Logan heeft standaard geen radio!
Ja, vaak kun je upgrades kiezen van betere speakers of wel of geen navigatie en bluetooth, maar radio en een basis speakersysteem is standaard in een nieuwe auto.
Volgens mij is een radio tegenwoordig de facto wel standaard ja, zelfs op de heel kleine autotjes. De tijd dat het een optionele accessoire was ligt inmiddels wel grotendeels achter ons.

Tuurlijk is het basismodel meestal nogal basis (doh), maar er zit er eigenlijk bijna altijd wel eentje in.

Ik vind het wel positief dat ze dan nu willen verplichten dat het DAB+ modellen zijn. Enige minpunt is de mindere dekking im sommige gebieden (tussen Dordrecht en Rotterdam heb ik meestal geen DAB+ signaal...), daar zou men ook nog een verplichting voor op mogen leggen om dat te verbeteren.
Tja basts modelletje kosten tegenwoordig dan ook al bijna 14 ruggen terwijl ik mijn auto (alto) in 2010 gekocht heb voor 8700 en daar zat al een plus pakket voor elektrische ramen en metalic lak als opties en kosten rijklaar maken bij in.

De prijzen rijzen de pan uit het is gewoon niet normaal meer.

Ze duwen de mensen met minder geld weer terug in de benzine slurpende afdankertjes van leasebedrijven vol met reparatie kosten waardoor ze nooit financieel beter worden.

Van mij mogen ze al die nutteloze meuk er weer uit halen en gewoon weer een goedkope auto de markt op slingeren.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 18 januari 2019 17:31]

Een van de redenen is natuurlijk ook heffingen (we willen met z'n allen duurzaam), en veiligheid (voor de bestuurder en de omgeving). Vooral dat laatste kost natuurlijk wat. En laten we wel zijn... blijkbaar is er ook gewoon vraag naar.
Ze duwen de mensen met minder geld weer terug in de benzine slurpende afdankertjes van leasebedrijven vol met reparatie kosten waardoor ze nooit financieel beter worden.
Vrijwel alle leaseauto's zijn europeanen, met name Franse maar ook Duitse en zelfs Italiaanse merken. Iedereen weet dat die het meeste kosten aan onderhoud en reparaties en minder betrouwbaar zijn als de japanners die particulieren het liefste kopen.

Echter het is een vooropgezet plan CDA, VVD, milieubeweging en de besturen van de grote steden, die vanwege slechte planning met onvoldoende parkeerruimte en opstoppingen zitten, willen dat de gewone burger geen auto meer kan rijden, het zich ook niet meer kan veroorloven. Dat geldt nog het sterkst voor de steden die ook bij uitstootloze milieuvriendelijke auto's met die problemen blijven zitten (dit in tegenstelling tot fijnstof wat ook met brandstofauto's al gaat verminderen omdat moderne auto's zo veel schoner zijn als modellen van rond de eeuwwisseling, kortom een kwestie van tijd)
Bij de meeste auto's wel ja. Een auto ouder jonger dan 10 jaar vinden zonder OEM radio lukt je bijna niet meer. Er zijn wel opties om hem er uit te slopen en dealers leveren er ook wel standaard 1DIN of 2DIN houders en kappen die terug kan zetten.
Bedenk ook wel, het gros van de 2e hands automarkt is voor de lease. Daar zit standaard autoradio met bluetooth (voor handsfree bellen) en airco in, en in de laatste jaren en het alles behalve het A-segment ook standaard navigatie. Voor de rest geen (keuze in) opties, maar dat heb je gegarandeerd.
Bij de meeste auto's is een radio standaard, echter bij de allergoedkoopste modellen in de allergoedkoopste uitvoeringen is dit niet altijd het geval. Een Volkswagen Up of een Toyota Aygo zijn zijn bijvoorbeeld in de goedkoopste uitvoeringen zonder radio leverbaar. Dit zal in de praktijk zelden voorkomen.

bron: Autoweek rubriek Back to Basics
Vroeger moest je een autoradio als accessoire aanschaffen.
Dit waren in verhouding dure radio's in vergelijking met die in een (auto)radio winkel.
Ook ging daarmee de aanschafwaarde van de auto omhoog met als gevolg hogere belastingen en een hogere verzekeringspremie.

Je kon beter de autoradio zelf later inbouwen.
Nu met die Android of Apple info systemen heb je automatisch ook een radio.
Vroeger moest je een autoradio als accessoire aanschaffen.
Dit waren in verhouding dure radio's in vergelijking met die in een (auto)radio winkel.
Dit is nog steeds zo, als de fabrikant de set bij een leverancier betrekt wordt het een custom lijn, het is nl. per serie over een periode die meegaat in het ontwikkeltraject van het model, het is onderdeel van de auto en onderdelen mogen niet zomaar wijzigen in het productieproces.

vgl. een losse DIN radio/cd/bluetooth/usb/remote/handsfree productiekosten vanaf 10 euro aftermarket.
Bij de merken die ik ken is een autoradio inderdaad standaard. Je kan deze wel upgraden met bijvoorbeeld navigatie. Maar een standaard FM-radio zit er eigenlijk altijd wel in. Je kunt bij veel merken niet eens meer eenvoudig van radio wisselen. De radio is vaak onderdeel van het dashboard.
Dat laatste is toch wel een dingetje wat ik niet vind kunnen.
Ik heb de fabrieksradio in mijn Saab jaren terug vervangen door een DIN2 model. Deze is netjes geintegreerd met de stuurwielbediening. Kan wel, je moet alleen zoeken naar de juiste interface en kleur.
Vendor lockin is niet iets wat je wilt.

En ik zie je probleem niet? Die DIN stekker zie je nooit meer, en de knopjes zijn echt niet klein.
DIN is het rare rechhoekige standaard formaat. Zorgt er voor dat dachboard lelijk worden. De drang om maar zo veel mogelijk features in die apparaten te stoppen zorgt voor kleine knopjes.
Jij kiest voor een radio met zo veel mogelijk features, je bent niet verplicht om dat te doen.

Een radio moet: geluid spelen van AM/FM/DAB(+)
optioneel: aux, cd, mp3. bekerhouder, koffie apparaat, fusiecentrale.
Maar eigenlijk wil ik een radio met veel features, goed geintegreerd en handig bedienbaar. Dat is precies wat fabriekradios bieden.
Dat is jouw wil. En om dan maar te zeggen dat vendor lockin goed is omdat je een keer een mooi radiootje heb gezien is natuurlijk waanzin.

Een radio moet muziek afspelen, niet meer niet minder, want dat is waarvoor een radio dient.
Vendor lockin is precies wat je wilt bij een auto! Je wilt een auto je die bij de dealer neemeemt en dan meteen helemaal goed is. Je wilt geen halffabrikaat zonder radio. De eerste week met een nieuwe auto vond ik vroeger maar vreselijk. Je haalt de wagen bij de dealer op (die data zijn vaak heel lang voorlopig) kan dan een afspraak maken voor inbouw van de audio en rijdt dus de eerste week met alleen the sound of silence "hello darkness my old friend". De radio, is net als het stuur en de bestuurderstoel een essentieel onderdeel van de auto dat er vanaf fabriek in hoort te zitten.
De radio is niet essentieel. Het is een extra. En zo moeilijk kan het toch niet zijn om even een radiootje aan te sluiten? Dat heb ik ook zo gedaan.

En vendor lockin betekent dat als er iets kapot gaat, je altijd de hoofdprijs moet betalen, ook als je het zelf goedkoper zou kunnen hebben gedaan.

Ik denk dat je dingen verkeerd(in mijn mening) ziet. Een iets heeft een hoofd bestaansreden. Een auto is er om je van A naar B te brengen. Hoe het eruit ziet en of er een radio inzit, is een bijzaak. Dat mensen een radio willen is mooi, dan koop je die erbij.

Hetzelfde zie je met heel veel dingen tegenwoordig, alles moet maar alles bezitten, wat soms heel erg tegen het principe indruist. En vendor lockin is juist het slechtste wat je kunt hebben. Je wilt standaardisatie hebben.

Stel je voor, je koopt een plafondlamp, van merk X. Merk x levert ze met lampen en is goedkoop. Nu gaat je lamp kapot, oeps, vendor lockin, een nieuwe lamp is 20x duurder dan die van een andere merk, en het enige verschil is de fitting, voor de rest zijn de lampen identiek. Mooi opgelicht toch? Nee standaardisatie is een mooi iets. Dan heb je overal dezelfde fittingen, of DIN aansluitingen etc.
Het is populair om vendor lockin als het kwaad der wereld te zien maar dat is kortzichtig. Een auto moet gewoon een radio hebben. Bij een tunnel staat een bordje met een radiofrequentie, in geval van problemen moet je daar naar luisteren. Ook wordt je als bestuurder geacht om je van de verkeers- en weersomstandigheden op de hoogte te laten brengen. Een auto zonder radio is gewoon niet compleet. Bij het dashboard is ergonomie van belang om een auto goed te kunnen bedienen. Daar passen de aftermarket radio's gewoon niet meer bij. Standaardisatie doen we daar waar het zinvol is (halogeen lampjes) maar het liefst passen we vrijheid toe daar waar dat kan (zoals bij led koplampunits).
[quote]Bij het dashboard is ergonomie van belang om een auto goed te kunnen bedienen.[\quote]
Want oudere autos met een vervangbare auto hadden natuurlijk een super slechte ergonomie. Ik weet nog dat ik in mijn 1997 Opel via een luikje in het dashbordkasje de verlichting moest aandoen nadat ik een rubuscube had opgelost.....
En als je als autodesigner niet eens een vervangbare radio kan designen, moet je misschien maar een andere baan zoeken. Argument van niks.

[quote]Het is populair om vendor lockin als het kwaad der wereld te zien maar dat is kortzichtig[\quote]
Geef maar voorbeelden maar het niet een slecht iets is.

[quote]Standaardisatie doen we daar waar het zinvol is[\quote]
Overal dus, want die 230 V uit de muur? Standaard. Die buizen waar je wc mee aangesloten staan? Standaard. Internet verbindingen? Standaard. USB communicatie? Standaard. Schroevendraaiers? Standaard. DINN aansluitingen? Standaard. Print papier? Standaard. Eigenlijk is alles wel terug te vinden via standaarden, en ineens zou een auto(standaard) daar niet aan te hoeven voldoen? Nice!
Profiel van banden niet gestandaardiseerd, breedte van stoelen niet gestandaardiseerd, omtrek van stuurwielen niet gestandaardiseerd, afmetingen van ruiten niet gestandardiseerd. Maar de maten van de banden zijn wel gestandardiseerd en ook de vulopening voor de brandstof is gestandardiseerd. Dus alleen standaardisatie waar dat zinvol is, niet waar een product zich onderscheiden kan. Bij je schroevendraaier is punt gestandardiseerd maar de handgreep niet. Een dwang naar standaardisatie (want vendor lockin is zo slecht) is gewoon verkeerd, dat ondermijnt concurrentiemogelijkheden en zal daarom prijsopdrijvend werken. En als dat dan als consequentie heeft dat niet elke schroevendraaier in elk doosje past (ja, vendor lock in) dan is dat zo, gewoon omdat het de mogelijkheid openlaat om steeds betere schroevendraaiers te ontwikkelen.
Vendor lockin zorgt dus voor meer concurentie? Dat is een nieuwe!

Tevens worden banden welzeker gestandaardiseerd.
Vendor lockin zorgt dus voor meer concurentie? Dat is een nieuwe!
Precies. Doordat vendor lockin mogelijk is is het mogelijk je van je concurrent te onderscheiden (de radio's van BMW zijn veel beter dan die van Ford).
Tevens worden banden welzeker gestandaardiseerd.
Niet waar! Banden zijn niet gestandaardiseerd. Michelin gebruikt ander rubber en ander profiel voor een band dan Vredestein. Alleen de afmetingen zijn gestandardiseerd. Standaardisatie alleen waar het zinvol is.
Dus de concurentie slaat alleen op hele autos! Mooi. Je hebt hopelijk wel door dat er een financieel verschil tussen een bmw en een ford zit, nog niet te spreken over persoonlijke verschillen?

[quote]Niet waar! Banden zijn niet gestandaardiseerd. Michelin gebruikt ander rubber en ander profiel voor een band dan Vredestein. Alleen de afmetingen zijn gestandardiseerd. Standaardisatie alleen waar het zinvol is.[\quote]

Dan is dat toch standaardisatie..... Allememagies.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee