Dertig procent van Vlaams radiogebruik gaat via DAB+

Het gebruik van DAB+ ten opzichte van andere technieken is in Vlaanderen toegenomen tot 30 procent. Twee jaar geleden was dit nog 19 procent. Bijna de helft van het Vlaamse radiogebruik gaat nu via digitale technieken.

Vooral in de auto wordt vaker DAB+ gebruikt in plaats van FM-radio, schrijft het Vlaamse ministerie van Media. In de auto is het DAB+-gebruik gestegen tot 48 procent, 14 procentpunt meer dan twee jaar geleden. Sinds een paar jaar moeten alle nieuwe Europese auto's DAB+ ondersteunen als ze een radio bevatten. Vermoedelijk heeft dit bijgedragen aan de groei van de radiotechniek in de auto.

De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door Ipsos onder tweeduizend Vlamingen. Uit dit onderzoek, dat iedere twee jaar wordt gepubliceerd, blijkt verder dat de andere twee digitale luistertechnieken, internet en digitale tv, stabiel zijn gebleven. Het aandeel van digitale tv schommelt al jaren rond de 6 procent en ligt nu op 5 procent. Internet wordt voor 14 procent van het luistervolume gebruikt, net als voorheen.

Het exclusieve gebruik van FM-radio neemt gestaag af, volgens het onderzoek gebruikt 25 procent van de Vlamingen nog exclusief FM-radio. Twee jaar geleden was dit nog 28 procent en in 2020 was het 30 procent. Het exclusieve gebruik van digitale radio is in die jaren toegenomen en ligt nu op 24 procent. Als deze trend zich doorzet, zal in 2025 dus het exclusieve radiogebruik via digitale technieken hoger liggen dan het aantal Vlamingen dat alleen FM-radio gebruikt.

Van al het radioluisteren gaat nu 49 procent via digitale technieken. Twee jaar geleden was dit nog 41 procent. Vooral Vlamingen van 65 jaar of ouder gebruiken nog FM-radio, met een digitaal luistervolume van 32 procent. Bij 18- tot 54-jarigen en bij 25- tot 44-jarigen ligt dit op respectievelijk 56 en 60 procent. De Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle zegt 'tevreden' te zijn met het toegenomen gebruik van digitale radio en zegt dat de afschakeling van FM-radio hiermee 'steeds dichterbij' komt.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-11-2023 • 11:49

135

Reacties (135)

135
130
55
2
0
67
Wijzig sortering
Altijd positief gestaan over dab+, maar nu dat ik het zelf gebruik, ben ik toch teleurgesteld over de dekking. Moet toch een stuk beter.
Dekking is echt afhankelijk van de locatie. Voordat ik DAB in mijn auto had heb ik een "preview" gehad van DAB in Amsterdam. Nog minder zenders dan FM... In Flevoland/Overijssel, 3-5x zoveel zenders!

Wat ik voornamelijk erg jammer vind is dat geen enkele Nederlandse zender muziek informatie deelt. (NPO3 doet een slideshow van albumart in de laagste kwaliteit ooit, misschien als alternatief). Dit kon al bij FM maar ook DAB. Alleen een aantal Duitse zenders doen dat, dan kun je mooi zien welke artiest wat speelt.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 23 juli 2024 07:01]

Wat ik voornamelijk erg jammer vind is dat geen enkele Nederlandse zender muziek informatie deelt.
Er zijn idd zenders die geen artiest/titelinformatie meezenden (vnl. de Talpa zenders), maar de meesten doen het wel. Ik zie bij de NPO zenders, KINK en Veronica wel artiest/titel. Bij laatstgenoemde weliswaar alleen aan het begin van de track. Het kan ook afhangen aan de ontvanger en/of de settings van wat er weergegeven (kan) wordt.
Radio10 (Talpa) zend het wel degelijk mee over DAB+, alleen heel kort aan het begin van ieder nummer.
Ah dan is dat veranderd. Een aantal jaren geleden nog niet namelijk.
Heb alleen een dab radio in de auto, maar die staat altijd gewoon op FM omdat die niet steeds wegvalt.
Verschil is als je FM een beetje stoort, je wat ruis kan hebben, wat vaak in de auto niet eens opvalt. Dat is echt 100x beter dan een signaal dat steeds een halve seconde ofzo wegvalt. Met storing heb je meestal wat meer aan een analoog signaal dan een digitale die dan letterlijk happen in de data krijgt, ipv wat ruis.

Ik heb geen beste dab+ ervaringen in ieder geval. Thuis in de woonkamer constant onderbrekingen. Dat soort problemen nooit zo erg gehad met FM of via de ether. Ik luister hierdoor praktisch geen radio meer, alles is nu internetstreams.

Dekking doorgaans slechter dan 3g of iets dergelijks. Als ik ergens in een bos zit, en ik heb geen beste telefoonbereik, dan kan ik dab+ ook wel vergeten. FM/AM radio daarentegen? Wat er nog van bestaat werkt nog steeds prima.

Prima dat ze van FM af willen, van wat ik begrijp komt dat de gebruikte bandbreedte met name ten goede. Maar dan moeten ze wel met een beter alternatief komen, en dab+ is dat imo (in huidige uitvoering iig) niet.
Verschil is als je FM een beetje stoort, je wat ruis kan hebben, wat vaak in de auto niet eens opvalt. Dat is echt 100x beter dan een signaal dat steeds een halve seconde ofzo wegvalt. Met storing heb je meestal wat meer aan een analoog signaal dan een digitale die dan letterlijk happen in de data krijgt, ipv wat ruis.
Ik gebruik DAB+ met name voor m'n wekkerradio (ja, ik ben ouderwets, ik gebruik een losse wekker!) Maar ik heb ook m'n smartwatch geconfigureerd dat hij ook trilt op het moment dat ik moet opstaan, omdat ik, zeker in het begin, regelmatig niets hoorde. Met FM hoor je dan in ieder geval nog ruis waardoor je wakker wordt... (het is de laatste tijd wel een heel stuk beter, mogelijk doordat ik m'n antenne maar verlengt heb...)
Hier ook, zovaak dat een zender te vaak wegvalt, ongeacht welke zender.
Welke zenders luister je dan?
In Nederland de laatste 3 jaar heb ik nooit meer FM geluistert omdat het DAB signaal prima is in mijn auto. Ik heb het idee dat slecht antennes/radio's de oorzaak zijn van slechte ontvangst in auto's dan het signaal zelf...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 07:01]

Als je enkel in de randstad rijdt geloof ik dat je nergens last van hebt. Daarbuiten doen de zenders van de publieke omroep op 12C het nog best aardig, maar vooral bij de regionale en commerciële zenders op 11C is het beroerd. Luister maar eens naar Slam FM of Kink terwijl je in het noorden van het land of door de Achterhoek rijdt. DAB is daar bij lange na nog geen vervanging voor FM.
Radio Willy bijvoorbeeld. Centrum Luik, gewoon geen bereik. Zelfs stukken op autostrades eventjes geen bereik.
Klopt, zelfde ervaring regio Leuven, slecht bereik van Willy. Op de snelweg valt het soms een tijdje weg.
Bij Radio Willy heb ik enkel de ervaring dat in onze garage onder ons huis geen goed bereik is, maar voor de rest altijd goede ontvangst.
Hier in Bergen op Zoom is Willy de sterkste zender met 100% (net als de andere Vlaanderen1-zenders maar die luister ik niet). NPO doet het ook prima 95%, net als de VRT-zenders 90%.
Ik gebruik een Marantz NA7004 met een zelfgefabriceerde antenne die aan de muur binnen hangt.
Dus je klaagt dat je in Wallonië geen Vlaamse zender kunt ontvangen?
Zelfs in Kortrijk, waar er een zendmast staat valt Willy vaak weg.
Vlaams genoeg?
Het is niet zo dat met DAB+ dat de mast in Wallonië staat.
Alle zenders gaan over een paar frequenties in digitaal formaat ipv dat elke zender een eigen stukje frequentie heeft. Het is dus niet dat 1 bepaalde "zender" dan niet meer werkt, maar gelijk een hele groep. Dat merk je alleen als het gaat om de zender waar je op dat moment naar luistert. Maar als je dan naar andere zenders gaat, dan zul je hetzelfde merken.
Waarschijnlijk dat dit buiten het verzorgingsgebied valt van de vlaamse DAB+ muxen gok ik zo. Dat is ook meteen het probleem van DAB+ het zijn allemaal van die mini-zendertjes terwijl je bij de FM een veel groter bereik hebt.
Laten we dan allemaal misschien terug naar AM gaan. Dan heb je gewoon Vlaamse radio in het zuiden van frankrijk als het weer een beetje meezit.
Radio Willy op 15km van Gent, regelmatig dropouts, de publieke omroepen zoals Radio1, StuBru zijn goed te ontvangen, zelfs tot ver over de taalgrens is mijn ervaring.
In welke context? DAB+ heeft namelijk als nadeel dat het een hogere frequentie gebruikt én geen ruis toelaat, waardoor demping een groter aspect is. Een indoor antenne in een huis mét isolatie is doorgaans daarom dan ook een slecht idee. Maar dat is doorgaans geen probleem want 'internet radio' is voor veel receivers een ding.

In de auto, tenminste in Nederland (en dan bedoel ik heel Nederland) heb ik eigenlijk nooit uitval meer, en slechts héél af en toe terugschakeling naar FM voor een paar seconden in parkeergarages. Moet wel bekennen dat ik steeds minder radio luister (eigenlijk alleen nog maar publieke radio) en meer streaming/audio books etc; puur vanwege de reclame op de radio.
Ik heb juist het tegenovergestelde, of nja de voordelen zijn zo veel groter dan de nadelen. Ik luister veel (eigenlijk alleen maar) RadioNL. Deze hebben niet 1 frequentie door het hele land, maar tientallen. Ik woon dan ook nog op een plek waar er 3 samen komen met stukken waar er precies 0 zijn. Ik liep dus altijd te klooien met overschakelen als ik naar een buur gemeente reed of iets dergelijks. DAB+ Zet ik hem op RadioNL Utrecht en ik kan door het hele land luisteren. Op het moment dat DAB+ aan het klooien is valt die terug naar FM. Ik weet de plekken in de buurt waar dat gebeurd en daar kan ik gelukkig allemaal dezelfde FM-frequentie pakken en schakelt die dus ook naar deze terug. Als ik ergens anders in Nederland ben is het wel een probleem, want dan is het plotseling stil in de auto :(
Persoonlijk vindt ik het bereik van DAB+ pakken beter dan FM.
Zo kan ik Vlaamse radio luisteren tot diep in de Ardennen waar FM al lang niet meer te ontvangen is.
Ik woon in Antwerpen en zelfs hier zijn er meer dan genoeg plekken waar de DAB+ ontvangst op zijn minst heel belabberd is, terwijl FM er wel zonder problemen doorkomt.
Over de 'kwaliteit' zullen we het niet hebben.
Op DAB+ wordt de klassieke zender Klara uitgestraalt op 96 kb/s AAC, terwijl mijn oorspronkelijk voorzien had om DAB+ in kwaliteit op 192 kb/s uit te stralen. Maar omdat men zoveel mogelijk zenders in 1 bundel wil (lees: meer inkomsten), verlaagt men de bitrate en dus de kwaliteit.
Een goede FM ontvangst biedt betere kwaliteit dan DAB+ vandaag de dag. Ik vrees voor kwaliteit zodra FM helemaal wordt uitgeschakeld.
De dekking is bij mij in Nederland ook bedroevend. Bijna alle zenders vallen zo vaak een paar econden weg dat het er voor heeft gezorgd dat ik het niet meer gebruik en kies voor FM (waar nog mogelijk) of Spotify.

[Reactie gewijzigd door remcos2 op 23 juli 2024 07:01]

Hoelang bestaat DAB+ al en is het in gebruik name ervan een beetje spoedig of loopt het maar gestaag? En wat zijn de cijfers in/van Nederland?

[Reactie gewijzigd door YStec op 23 juli 2024 07:01]

Vroegah, toen ik nog in de schoolbanken zat op de HTS heb ik er nog een presentatie over gegeven. Volgens mij was dat de gewone DAB, en niet DAB+. Maar goed, dat was dus 20+ jaar geleden.
Dus gaat de adoptie van DAB spoedig? Neuh, niet in de consumentenmarkt iig. Het heeft voor de toepassing (radio in de auto) ook niet echt meerwaarde over FM.
Het heeft zeker wel meerwaarde... véél meer zenders beschikbaar en je regionale zenders overal in het land.
Ik denk dat velen, waaronder mezelf, toch altijd naar dezelfde zender(s) luisteren.
Daarnaast valt een FM zender niet zomaar weg bij een slechte verbinding, die gaat gewoon ruisen maar wel nog luisterbaar.

Ik heb me een tijd terug een FM & DAB radio'tje aangeschaft om DAB te proberen maar ben eigenlijk snel teruggegaan naar FM. Bij DAB had ik regelmatig dat het signaal wegviel of lang duurde om te verbinden. Misschien ligt het aan de radio, geen idee, maar bottom line is dat ik geen meerwaarde zie.
Dat is inderdaad het grootste voordeel nog van FM, ook al werkt het slecht op sommige plekken, je krijgt tenminste nog iets van een signaal door, zelfs al is het maar mono.

Mijn vorige wagen (Opel) kon redelijk goed terugvallen op FM wanneer het DAB+ signaal even wegviel, op die momenten merkte ik wel hoeveel beter het DAB+ signaal is tov FM. Mijn huidige wagen (Skoda) kan er totaal niet mee overweg, ik heb een straat in mijn gemeente waar het signaal van sommige DAB+ zenders absoluut bagger is en ik krijg hoogstens 1s geluid te horen en dan weer een paar minuten stilte, super irritant imho.

Verder luister ik amper nog naar radio, te veel waardeloos gezwets, te weinig muziek.

//edit: zinsbouw :X

[Reactie gewijzigd door Hardfreak op 23 juli 2024 07:01]

Ik denk dat velen, waaronder mezelf, toch altijd naar dezelfde zender(s) luisteren.
Daar heb je waarschijnlijk gelijk in en dat is ook de reden dat door de grote mediaconcerns grof geld wordt betaald voor landelijk dekkende FM-frequenties. Omdat je met DAB+ veel meer ruimte hebt voor zenders is dat niet meer nodig en kan je dus ook je favoriete regionale zender landelijk beluisteren.
Daarnaast valt een FM zender niet zomaar weg bij een slechte verbinding, die gaat gewoon ruisen maar wel nog luisterbaar.

Ik heb me een tijd terug een FM & DAB radio'tje aangeschaft om DAB te proberen maar ben eigenlijk snel teruggegaan naar FM. Bij DAB had ik regelmatig dat het signaal wegviel of lang duurde om te verbinden. Misschien ligt het aan de radio, geen idee, maar bottom line is dat ik geen meerwaarde zie.
Dat is helaas het nadeel van een digitale techniek, je hebt ontvangst of helemaal niet. Blijkbaar valt er nog wat te verbeteren in de dekkingsgraad van DAB+, maar het geluid zou vele malen beter moeten klinken dan FM.

edit: persoonlijk luister ik net als @Hardfreak nog nauwelijks naar radiozenders, om precies dezelfde reden. Als ik in de auto stap verbind mijn telefoon via Bluetooth met de carkit en zet ik lekker mijn favoriete muziek of een audioboek op.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 23 juli 2024 07:01]

Blijkbaar valt er nog wat te verbeteren in de dekkingsgraad van DAB+, maar het geluid zou vele malen beter moeten klinken dan FM.
Maar dat doet het dus niet. Ze verkiezen kwantiteit boven kwaliteit en proppen teveel zenders in de beperkte ruimte, waardoor ze allemaal klinken als een lage bitrate mp3’tje uit de jaren 90. FM klinkt vele malen beter. De eventuele ruis is gewoon prettiger om naar te luisteren dan de schelle artefacten van audiocompressie of de irriterende harde cutoff wanneer je signaal te zwak wordt. Het verbaast me eigenlijk dat zoveel mensen DAB gebruiken.
Een heleboel zenders zijn simpelweg niet op FM te beluisteren, thuis luister ik bijvoorbeeld naar andere zenders die veel specifieker op mijn smaak zijn toegespitst dan in de auto met FM, puur omdat het niet anders kan. Kijk alleen maar eens hoeveel verschillende zenders/kanelen 538 en Qmusic hebben.
... en je regionale zenders overal in het land.
overal waar je goede DAB+ dekking hebt*

En die is in nederland helaas niet altijd even consistent, zacht uitgedrukt. Voor thuisgebruik is het al helemaal slecht bruikbaar, maar daar heb je internet radio voor.

Kan zijn dat het over tijd verbeterd is, maar ik ben er vanaf gestapt omdat ook op de radio de hoeveelheid reclame steeds erger wordt.

Als ik radio luister is het gewoon via FM. Dat werkt gewoon altijd zowel thuis als in de auto.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 07:01]

en je regionale zenders overal in het land
Dat dus niet. Bijvoorbeeld Radio Rijnmond is niet in hele land te ontvangen.
Als je mij vraagt heeft zelfs minder waarde. Het is leuk alles digitaal maar het maakt wel alles kwetsbaar.
Wat als er een ramp in nl gebeurt waarbij ook het digitale netwerk er uit ligt. Een analoge fm zender is veel makkelijker om snel uit te rollen en je hebt geen computer voor nodig.
DAB werkt op dezelfde manier als FM, maar dan een digitaal signaal ipv een analoog signaal.

Als alles plat gaat (communicatie, bvb internet en telefonie) blijft DAB wel werken, net zoals FM zou blijven werken.

Tenzij er natuurlijk geen signaal tot aan de mast geraakt, maar dat was bij FM niet anders.
Anoniem: 91634 @b12e6 november 2023 16:40
Maar dan moet je maar net een batterij gevoede dab ontvanger hebben. Meeste huishoudens is er wel een batterij gevoede fm radio terwijl dab radio een uitzondering is. Daarnaast blijft dat een fm zender vele simpeler in elkaar zit.
Niet voor niets kom je de piraten radio zenders ook niet alleen tegen op de fm band.
Ik ken niet veel mensen die nog een FM radio hebben die op batterijen werkt. DAB overigens ook niet. Het is maar net wat je (niet) in huis hebt.
Vroegah, toen ik nog in de schoolbanken zat op de HTS heb ik er nog een presentatie over gegeven. Volgens mij was dat de gewone DAB, en niet DAB+. Maar goed, dat was dus 20+ jaar geleden.
Dus gaat de adoptie van DAB spoedig? Neuh, niet in de consumentenmarkt iig. Het heeft voor de toepassing (radio in de auto) ook niet echt meerwaarde over FM.
Als dat echt nog een HTS was, dan is het toch wel ruim meer dan 20 jaar geleden. ;)
De ontwikkeling van DAB kwam begin jaren '80 op gang, dus dat gaat inderdaad al wel even mee.

Het zou denk ik pas echt meerwaarde hebben als er een veel ruimer aanbod kan komen van beschikbare radiozenders. Technologisch gezien biedt DAB+ dat voordeel boven FM, maar dan moet er natuurlijk wel daadwerkelijk aanbod zijn van meer (niche) radiostations. Dat lijkt nog niet echt van de grond te komen.
In België is dit in elk geval wel relatief beter geregeld. Ook dekking is, zeker in stedelijk gebied (dus heel vlaanderen) best goed.

Maar dat hangt sterk af van locatie natuurlijk, Nederland kan inderdaad slechtere dekking en minder aanbod hebben. Ik zit nu in Valencia dit te tikken en ik denk dat er 4-5 zenders via DAB uitzenden hier, en misschien een enkele via DAB+ - maar er zitten wel veel zenders op FM.

Niet dat ik er naar luister, maar het aanbod blijft zwaar achter, dus de adoptie ook.
Persoonlijk vind ik het verschil in geluidskwaliteit erg goed merkbaar. In de auto hoor ik het direct als ik per ongeluk op een FM zender afstem in plaats van DAB+. DAB+ klinkt veel helderder dan FM.
De meerwaarde is er echt wel,
- veel meer zenders beschikbaar
- geen om de haverklap ruis meer, als een zender ruis begint te geven dan verzet ik hem
- kwaliteit is beter

Echter die meerwaarde vergaat snel
- DAB is en blijft een betaalde optie die veel mensen niet aanklikken
- standaard luidsprekers in auto's zijn niet bepaald denderend dus dan maakt de kwaliteit niet echt uit
- mensen zijn gewoonte dieren, rijden vaak maar rond in 1 bepaald gebied terwijl ze maar naar 1 of 2 zenders luisteren = als de FM dekking daar goed is heb je nauwelijks last van het ruis
Er is meer digitaal dan alleen DAB+ :)

Lekker om een reactie zo te veranderen dat mijn commentaar onzinnig is :(

[Reactie gewijzigd door Marcel Br op 23 juli 2024 07:01]

Begrijpend lezen: “via digitale technieken”

Daarmee wordt ook bedoeld internet radio, CI+ etc. Dus niet alleen DAB.
even doorklikken naar het bronartikel: "Zo goed als de helft (49%) van het radioluisteren gebeurt vandaag via digitale weg (DAB+, het internet, digitale tv)"
In Nederland bijvoorbeeld heb je geen andere keus, FM is nog de enige die analoog uitzend, analoge TV/radio via de kabel is al uitgefasseerd.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 07:01]

Enige wat nog analoog uitzend is NED 1,2,3 omdat die ook als rampenzenders dienen. Hetzelfde is uiteindelijk ook bedoelt voor FM het moet een bijzaak worden.

Ik ben blij met DAB+ in de auto. Af en toe een dead spot maar bij FM was dan de ruis te erg voor woorden op dezelfde plekken. Ik luister zelf voornamelijk Slam, maar ik heb tot ik denk 30 km voor Keulen nog gewoon radio (met hier en daar een deadspot) maar niet dat het een Slenderman gevoel in de auto is aan ruis ;)
Zendt de NPO nog analoog uit? Volgens mij zijn Digitenne en digitale kabel-TV tegenwoordig je enige opties, toch?

Ziggo en Delta zijn ook digitaal (wel ongecodeerd in het geval van de NPO natuurlijk, maar niet meer analoog) evenals Digitenne. Ouderwetse analoge TV is volgens mij ergens in 2006 uit de lucht gehaald.

Onder de streep is digitale TV meestal strikt beter dan de analoge variant, maar de DAB+-uitrol in Nederland is minder goed gegaan.
Hmm ik dacht dat ze dat nog deden maar zelfs dat al niet meer. handig 1 EMP en je land licht plat.
Anoniem: 91634 @Hakker6 november 2023 23:06
Ned 1, 2 en 3 kan je al tijden niet meer analoge ontvangen.
Gratis via Digitene kon wel, totdat KPN 5 jaar terug dit om zeep heeft geholpen door over te stappen naar DVB-T2.
Hier door werken alle Digitene ontvangers niet meer en TV'S met DVB ondersteuning.
Enige oplossing is om een nieuwe Digitene ontvanger aan te schaffen.

Om die reden hoop ik echt dat de fm blijft bestaan want we hebben anders in NL echt wel een probleem wanneer er een ramp gebeurt in combinatie met een internet storing of stroomuitval.
Via DAB+ is het 30%
Via digitale technieken (DAB+, internet en digitale TV) is het 49% (bijna de helft)
De helft gaat over "digitale technieken" dus daarin zit dan ook bijvoorbeeld internetradio.
Van al het radioluisteren gaat nu 49 procent via digitale technieken.
Staat niet echt duidelijk in het artikel hoe ze aan die 49 procent komen.

Persoonlijk vind ik de dekking van DAB+ dermate slecht dat ik het lekker op FM houdt.
Zolang niet alle voertuigen standaard worden uitgerust met ook DAB+ gaat het nooit wat worden, hier staat de autoradio ook altijd op FM.
Sinds drie jaar is dat gewoon verplicht bij nieuwe wagens.
Is dat ook in Belgie of ook in Nederland? Zelfs 3 jaar is natuurlijk kort, er rijden nog heel veel auto's ouder dan 3 jaar rond waar nog gewoon een FM ontvanger in zit. Ik heb gelukkig (aftermarket) Airplay in mijn auto uit 2015, anders kon ik een heleboel zenders niet meer ontvangen. Vind ik een kwalijke zaak. In Nederland lijkt de adoptie van DAB+ om verschillende redenen sowieso niet gelukt.
Is Europees, op basis van een richtlijn die in 2018 is goedgekeurd en in voege gegaan is in 2020
Duidelijk! Ik had dat gemist. Ik weet niet hoe de DAB implementatie in de rest van Europa is maar ik heb begrepen dat die in Nederland in elk geval dramatisch is. Slechte dekking en blijkbaar is er ook voor een lage kwaliteit audio gekozen waardoor de winst tov klassieke FM te verwaarlozen is.
Dan duur het in NL nog iig ~9jaar voordat het gros van de automobilisten op DAB zit.
Maar ik ga niet een nieuwe auto kopen alleen voor DAB+, dan maar Kink streamen via BT op de telefoon..
Ik heb een half jaar geleden een DAB antenne in mijn auto geplaatst en ben er meer dan blij mee. Niet om het geluidskwaliteit (vrijwel hetzelfde als FM), maar voor het brede aanbod aan zenders. Er is 3-10x zoveel zenders afhankelijk van je locatie.

Wel jammer dat bereik wegvalt onder bruggen en in steden, je krijgt geen geruis maar stilte. Gelukkig kan mijn infotainment systeem dan overschakelen naar FM als die zender ook beschikbaar is op FM.

Al in al vind ik het wel een upgrade, vooral omdat FM niet veel goede zenders heeft (alleen Veronica, 3FM en Slam die onlangs weg is).

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 23 juli 2024 07:01]

Sinds ik DAB+ heb gebruik ik niet anders meer. Als je dan teruggaat naar FM is die kwaliteit ineens niet meer om aan te horen. Enige nadeel van DAB+ vind ik dat je soms wel bepaalde 'Dead zones' hebt waar de verbinding ineens heel even wegvalt. Ook midden in de stad bijv. Maar ik heb ook het idee dat dat bij het ene voertuig meer is dan bij de andere.

Verder werkt het super, lekker veel zenders beschikbaar vooral ook veel die enkel muziek draaien zonder gelul verder. Want op de FM word je echt doodziek van al die belspelletjes enzo.
Het zit ook al jaren in mijn auto, maar ik vind het een flinke achteruitgang. In mijn omgeving (regio Hoofddorp) vallen bijna alle DAB zenders de hele tijd weg. De enige zender die ik stabiel kan ontvangen is NPO Radio 2.

En het is niet alleen mijn auto, want we hebben nog 2 DAB radio's in huis en die hebben hetzelfde probleem. Ze hebben de signaalsterkte gewoon niet op orde. En dat is toch redelijk midden in de randstad...

[Reactie gewijzigd door remcos2 op 23 juli 2024 07:01]

Ben benieuwd of er nog een update voor DAB komt. Het signaal heeft nogal een smalle banbreedte.

Edit: Voor de extra info: 'DAB+ audio signal is encoded in aacPlus HE v2, which is more efficient than AAC and makes audio sound better at lower bitrates1. In countries that use DAB+ for speech, 48 kb/s is often chosen, while for music, 64 kb/s or 96 kb/s is used2. Roughly, 48kbps DAB+ sounds the same as a 128kbps DAB signal1.'

[Reactie gewijzigd door Server.1968 op 23 juli 2024 07:01]

Ik zit niet genoeg in de techniek achter DAB+, maar ik dacht dat de bandbreedte gebruikt wordt om meer zenders toe te voegen. Helaas dus niet voor meer bandbreedte en daarmee kwaliteit per zender...

Update even gezocht en er is inderdaad wel gewerkt aan de audio kwaliteit
https://nl.wikipedia.org/...dcasting#Geluidskwaliteit

[Reactie gewijzigd door Falco op 23 juli 2024 07:01]

Je kan de bandbreedte op 2 manieren gebruiken:

1. Hogere bitrates met minder zenders
2. Meer zenders met lagere bitrates.

Vaak wordt voor het laaste gekozen.

In Engeland is het nog erger.. daar zijn de bandbreedtes soms so laag als 32kbit met mono geluid.
Hoe meer zenders per bundel, hoe meer inkomsten voor de distributeur.
Dat er daarom ingeboet wordt aan kwalitatief geluid voor de luisteraar, daar trekt de distributeur en het radiostation zich minder van aan.
Die "Exite" "radio" bij Ziggo is ook vreselijk om aan te horen... :(

Dan inderdaad maar een streampje zoeken.
Bij gestandaardiseerde dubbelblinde MUSHRA-luistertests van de European Broadcasting Union (EBU) gaf het luisterpanel HE-AAC op 48 kb/s een waardering van “Good to Excellent” en op 64 kb/s een waardering “Excellent”. In de praktijk wordt er in landen die DAB+ gebruiken voor spraak veelal gekozen voor 48 kb/s, en voor muziek 64 kb/s of 96 kb/s.
Er is dus al genoeg bandbreedte voor een "excellent" geluid, ik zie niet in waarom er meer bandbreedte beschikbaar zou moeten komen voor een beter geluid.
NPO is echter redelijk kort geleden naar 128 gegaan vanwege de geluidskwaliteit, ten koste van allerlei extra zenders. Ik vermoed dat die 'excellent' een relatieve score is binnen HE-AAC, dan is het natuurlijk wel een wereld van verschil met 32 kbps.
Het exclusieve gebruik van FM-radio neemt gestaag af, volgens het onderzoek gebruikt 25 procent van de Vlamingen nog exclusief FM-radio. Twee jaar geleden was dit nog 28 procent en in 2020 was het 30 procent. Het exclusieve gebruik van digitale radio is in die jaren toegenomen en ligt nu op 24 procent. Als deze trend zich doorzet, zal in 2025 dus het exclusieve radiogebruik via digitale technieken hoger liggen dan het aantal Vlamingen dat alleen FM-radio gebruikt.

De meerderheid gebruikt dus "nog steeds" FM-radio. DAB heeft men helemaal niet nodig.
Het moment van afschakelen FM-radio komt uiteraard dichterbij, maar de Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle is dan al lang niet meer in functie.
Er is echter elke keer weer gedoe met het veilen van frequenties omdat de capaciteit van FM lager is dan digitale alternatieven. Daardoor vallen vaak de niche-markten buiten de boot, wat ook niet eerlijk is (zeg ik ook als Pinguin Radio fan). Niet dat we daarom per se DAB+ moeten willen, dat heeft ook weer nadelen en is na mijn idee ook weer behoorlijk achterhaald, maar FM zou wel eens vervangen mogen worden.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 07:01]

Je zou denken dat internet radio in de auto ook opkomt. Mobiel internet is in de Benelux goedkoop, de dekking is goed en de meeste auto’s hebben standaard een Android of Apple CarPlay compatible radio aan boord, of allebei.

Volgens dit bericht groeit het aandeel internetluisteraars, waaronder podcastkuisteraars harder dan dab+ maar het onderzoek gaat wel over Amerikaanse automobilisten.
Ik denk dat dat ook de meest voor de hand liggende oplossing is, over-the-top heeft het enorme voordeel dat iets niet in een ETSI/ISO/etc standaard gegoten hoeft te worden die na tig jaar formeren alweer is ingehaald door nieuwe ontwikkelingen.
FM radio is al jaren in de iso-osi netwerk stack te verdelen. Zoals tegenwoordig de lagen vaak dubbel in de hele stack te zien zijn, mogen de lagen ook gewoon leeg zijn.

Physical layer: De lucht, antennes en zo, net zoals bij wifi.
Data link: De fm-modulatie.
Network: dat je de zender kan ontvangen of niet. En ja, dit is de laag van de her-transmissie voor de (analoge) steunzenders.
Transport: Dat de zender en de ontvanger aan staan.
Session: Dat het programma dat loopt: nieuws, weerbericht, arbeidsvitamine, avondspits en dergelijke.
Presentation: Wat het programma verkondigd: De muziek die draait, de gesprekspartners en dergelijke
Application: Je kan luisteren.
Je zou denken dat internet radio in de auto ook opkomt. Mobiel internet is in de Benelux goedkoop, de dekking is goed en de meeste auto’s hebben standaard een Android of Apple CarPlay compatible radio aan boord, of allebei.
Goedkoop maar niet gratis. Dat houdt gierige nederlanders nog wel eens tegen. FM is wel gratis gezien elke auto een fm tuner heeft.

Dat internet radio harder groeit dan DAB+ kan ik me goed voorstellen, want er is geen specifieke hardware voor nodig. Iedere auto heeft wel carplay/android auto/bluetooth/aux poort/upgradebare din radio en in het uitzonderlijke geval dat je geen van die 4 hebt, koop je een bluetooth FM transmitter voor 30 euro.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 07:01]

Mijns inziens moet FM gewoon blijven. Naast DAB+ als mensen dit toch zo geweldig vinden.

Er wordt altijd maar gemekkerd over duurzaamheid en elektronisch afval. Met deze beslissing wordt in 1 stap TONNEN elektronisch afval uit het niets geproduceerd. Ik heb zelf minstens 3 FM-only toestellen in mijn gebruik (vintage receiver, auto, wekkerradio). Die kunnen dan allemaal de vuilbak in.

Meer dan een vage reden als "dan kunnen we de bandbreedte voor iets anders gebruiken" hoor ik nooit.

Een 50 jaar oude kerncentrale open houden? Geen probleem in België. Maar een 70 jaar oude radiostandaard, jongens dat is toch niet meer van deze tijd? 8)7
FM verbruikt meer energie dan digitaal dus lijkt het me logisch dat dit verdwijnt.
Wat bedoel je daarmee? Verklaar waarom FM meer verbruikt dan digitaal?
Een FM ontvanger kan zonder toegevoegde energie werken: Een sinaasappel en een koptelefoon met spiraal-snoer kan genoeg zijn. Het is wat lastig afstemmen en de stekker van je koptelefoon moet uit de juiste materialen bestaan maar het kan wel. Enneh, de zender moet sterk genoeg zijn.

Daarbij is een FM zender ook heel goed te doen met beperkte energie, al moet de ontvanger dan wel gevoed worden om het geluid te versterken. Tel daarbij dat elke digitale zender voor een vergelijkbaar bereik ongeveer de zelfde hoeveelheid energie nodig heeft.
Simpel rekensommetje https://tubejack.nl/luist...e-radio-techniek-vervolg/ , scheelt wel aardig in stroomverbruik. Maar nog meer als we uberhaupt niet naar een apart radionetwerk gaan maar in plaats daarvan meeliften op over-the-top via 4/5G ('internetradio') dan wel DVB-T2 ('digitenne').

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 07:01]

Uw "bron" kent blijkbaar niet het verschil tussen kW en kWh, dus ik ben daar al gestopt met lezen.

Ik Google hier anekdotisch hoeveel stroom een FM zender verbruikt: Waterstad-FM gebruikt 2.5 kW om uit te zenden... Hetzelfde als mijn frietketel dus. Waaaauw, wereldschokkend allemaal. Zullen we dan ook maar alle Belgische frietketels gaan bannen? Daar zijn er veel meer van dan FM zenders hoor...

En hoeveel energie verbruikt de productie van alle metalen, chips, plastics, verpakking, vervoer etc. van al die nieuwe DAB+ toestellen die de hele bevolking moet gaan kopen? En hoeveel energie verbruikt het recyclen en omsmelten (in het beste geval) van alle elektronisch afval van alle oude radiotoestellen in heel het land?

Ik wil wel eens een hele life-cycle analyse zien van deze hele omschakeling, om te zien hoeveel jaar er "energie bespaard" moet worden met uitzenden van DAB+ vs FM om de 'kost' van omschakeling terug te verdienen... Waarschijnlijk langer dan de geschatte levensduur van DAB+. Wat een onzin.
DAB+ ik heb er maar slechte ervaring mee. Het piept soms, zal aan mijn auto liggen misschien, maar bij FM of muziek via android auto heb ik dat niet. En dan nog de dekking, het is niet overal beschikbaar.

Dus ik gebruik nu vaak een app op android auto als ik naar BNR wil luisteren bijvoorbeeld.
Mijn ervaring als vlaming:
Ik gebruik het sinds het in mijn auto zit... Er zit helemaal geen FM ontvanger in de auto zelfs.
Dus dat verklaart ook dat er meer gebruik is :-)
In mijn andere auto, met FM, en zonder DAB gebruik ik FM nooit... altijd gewoon streaming via Android Auto /bluetooth...
Bij DAB had ik plots nieuwe zenders, en daar was amper reclame op te horen. Helaas hoor ik de laatste maanden toch terug af en toe reclame, en begin ik nu ook terug over te schakelen op mijn betaalde abonnementen voor audio.

De ontvangst van DAB ervaar ik trouwens al vrij goed overal in Vlaanderen.
Zat die radio er in vanaf de fabriek of is die er later ingezet en komt ie van een andere leverancier? En welke radio is het precies, merk model? Ben nieuwsgierig geworden.
Ik denk dat je een punt hebt, dat niet veel mensen een andere radio zullen nemen, alleen maar voor dab+, zelfs als de kwaliteit van het signaal wat beter zou zijn. Dus het moet komen van het vernieuwen van auto’s en dat gaat niet zo heel snel. Als ik me goed herinner is bijvoorbeeld de gemiddelde Nederlandse auto meer dan 12 jaar oud.

Persoonlijk heb ik een 21 jaar oude auto waarvan de autoradio/cd-speler nog is overgezet uit de auto dit ik daarvóór had… Wel ooit los gekocht en een prima ding. Ik luister cd’s en BNR Nieuwsradio via FM en dat gaat prima. En Studio Brussel natuurlijk 🤘🏻
Kan mij nog herinneren dat ik super enthousiast was over DAB. Dat was eind jaren 90, toen ik met mijn Philips DCC speler music opnam van de radio. Is DAB inmiddels al niet ingehaald door de tijd? Heb nu altijd een internetverbinding in de auto beschikbaar om naar Spotify te luisteren, voor mij nooit meer radio...
In mijn vorige auto had ik DAB+ maar die switchte vaak naar FM omdat het DAB+ bereik gewoon slecht was, in Duitsland was het overigens ook erg bedroevend. Het is gewoon niet prettig als het signaal continu wegvalt en je dan niets meer hoort.

Voor mijn deur had ik ook nooit DAB+ bereik, voor een product wat FM zou moeten vervangen is het gewoon een slechte implementatie met een dekking die om te huilen is

Nu heb ik thuis een vaste DAB+ radio, waarmee ik alleen de NPO's op kan ontvangen, en dan staat de radio op de 1ste verdieping voor een raam met de antenne helemaal uitgeschoven.

https://radio-tv-nederlan...ekking%2011c%20VCR%20.jpg

Dit is de dekkingskaart zo ver ik begrepen heb waar rood je binnenhuis goede dekking moet hebben, dat is niet heel dekkend
Zeker bij moderne huizen met metaalfolie gelamineerde ramen en gewapend beton blijft ontvangst een dingetje
In de auto met de landelijke netwerken is het aardig. De rest is onbruikbaar en binnehuis is het helemaal niks.

De techniek is ongeschikt het is alles of niks. Dus veel te vaak niks.

Ik luister nog steeds veel via FM, dan heb je dat gedonder niet. Hooguit wat ruis

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.