ACM: MediaMarkt mag acht winkels van failliete elektronicaketen BCC overnemen

De Nederlandse toezichthouder ACM heeft MediaMarkt toestemming gegeven voor de overname van acht BCC-winkels. Het gaat om winkels in Amsterdam, Barendrecht, Beek, Beverwijk, Delft, Hilversum, Nijmegen en Zoeterwoude.

De Autoriteit Consument & Markt zegt dat er na de overname van de acht winkels genoeg concurrentie overblijft en dat MediaMarkt de winkels daarom mag overnemen. MediaMarkt vroeg op 26 oktober toestemming voor de overname. BCC had bijna zestig winkels en ging in september failliet. MediaMarkt had geen toestemming gevraagd om de overige panden over te nemen. Het bedrijf wil van de BCC-vestigingen MediaMarkt-winkels maken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-11-2023 • 10:44

152

Reacties (152)

152
151
52
7
0
86
Wijzig sortering
Hopelijk biedt dit ook voor oud-BCC personeel van die filialen uitzicht op een doorstart. Ik kan mij voorstellen dat MediaMarkt gelijk wil gaan aannemen. Zou voor die mensen fijn zijn als dat personeel met de boedel mee kan :)
mediamarkt:
fulltimer:
1995-2100euro bruto loon
geen reiskostenvergoeding
2 koopavonden 1 weekend. koopavond 20-25% extra, zondag 50% extra
als je pech hebt plannen ze je met koopavonden zo in dat je geen eetvergoeding krijgt.
bonus 50-300 euro bruto. afhankelijk van veel factoren.
belangrijkste verzekeringen verkopen, altijd aan support maandelijks en 9-10 NPS score

productkennis moet je zelf maar regelen hoe je dat doet

misschien dat oud bcc personeel door o.a ervaring kunnen onderhandelen
Anoniem: 1979346 @blitzah6 november 2023 11:44
[...]maandelijks en 9-10 NPS score
Ik sprak een hele vriendelijke MM verkoper en hij vertelde mij dat het personeel wordt afgerekend op de NPS score :(
Net Promoter Score, oftewel 'NPS', is een manier om de klanttevredenheid te meten. Klanten vullen een eenvoudige enquête in, waarna hun antwoorden via een formule worden omgezet in één totaalscore. Deze score kan vervolgens als benchmark worden gebruikt.
Ik kan mij hier erg boos over maken, we hebben het over mensen en niet over machines.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1979346 op 22 juli 2024 13:31]

Ik heb zo’n grafhekel aan NPS. Achterlijk Amerikaans systeem, het werkt gewoon niet in Nederland.

Als je van een Nederlander een 8 krijgt voor de door jou geleverde service, dan heb je het gewoon goed gedaan en is de kans groot dat hij/zij jouw bedrijf gaat aanbevelen aan vrienden/kennissen.

Als je een 10 wil moet je een product nog net niet gratis aanbieden, een overleden familielid terugbrengen van de dood en een oplossing bieden voor honger in de wereld.

Flauwekul daargelaten, in mijn tijden bij Ziggo kreeg ik ook wel eens een 10, maar meestal een 8 met als opmerking dat ze erg goed waren geholpen. Helaas, die 8 heb je geen fuck aan. Een 6 was alweer onvoldoende, dus een positieve NPS was lastig haalbaar.

Achterhaald klote systeem wat alleen werkt voor die overdreven Amerikanen.
Werkt dus voor de werkgever heel goed. Ze maken het personeel lekker met een bonus die ze toch nooit hoeven uit te betalen.

Het mijn ervaring dat het verreweg met de meeste bonusconstructies zo is dat er ergens een addertje onder het gras zit. Daarom mijd ik dat soort "arbeidsvoorwaarden" als de pest. Kan ik iedereen aanraden.
Er bestaan 2 modellen van NPS. Die voor de Amerikaanse markt en de Europese. Bij de Europese is het wat haalbaarder qua score daar een 7 in het Amerikaanse model een negatieve impact heeft en in het Europese model neutraal is.

Helaas in de praktijk zie je dat veel Nederlandse bedrijven toch voor het Amerikaanse model kiezen, dan snap je je eigen markt niet denk ik.
Een 8 is een schitterend cijfer, zeker wanneer je (zoals vaak in dit soort gevallen), maar zeer sporadisch de service nodig hebt. Heb je de service namelijk te vaak nodig, dan zal het cijfer snel zakken.

Het is absurd hoe een 8 niet dusdanig behandeld wordt. Maar goed, alles draait om cijfers tegenwoordig. Met een bijkomend probleem dat het gemiddelde steeds hoger komt te liggen met alle gezondheidsproblemen (m.n. overspannen / overwerkt / burn-out of hoe je het maar noemen wilt) als gevolg.

Beter om een fatsoenlijk bedrijf te zoeken waar je zaken mee gaat doen. Dan maar wat meer betalen.
Zo uitzonderlijk is dit niet hoor. Bij KPN was een paar jaar geleden (een deel van) de jaarlijkse bonus afhankelijk van NPS.

Ik kan mij dan weer niet aan de indruk onttrekken dat juist dit soort constructies er (mede) de reden van is dat je als consument tegenwoordig bij de meest simpele aankopen wordt gevraagd om een enquete in te vullen.
Ik doe daar niet aan mee, vind het stront vervelend.....Als je het niet invuld doe je dan de betreffende medewerker tekort ?
potentieel, als verkoper dus zowat geen enquetes terug krijgt kan dat al aangeven at mensen dus ook geen positieve ervaring terug willen geven aan het bedrijf over hoe hij/zij klant geholpen heeft.
Bij een positieve ervaring zou ik juist geen enquete in willen vullen. Gebrek aan die feedback zou ik bestempelen als positief. Mensen willen meestal klagen en zo'n enquete klinkt als een geschikte locatie daarvoor.
In zekere zin wel ja, want als de medewerker bijvoorbeeld bijna geen nps score heeft doordat niemand het invult. Dat word hij/zij op dat punt afgerekend.
Eigenlijk van de zotte....De verkoper staat er toch om je netjes te helpen, dat is zijn vak en vind ik normaal. Ik beoordeel de service op hoe er gehandeld wordt als iets mis gaat. Dat iets misgaat vind ik geen probleem want het leven is nooit 100%. De afhandeling daarna zegt iets over de service kwaliteit.
Ja - dat is behoorlijk zuur. Een groot deel vult geen enquête in. Juist de redelijk tevreden klanten doen dat vaker niet dan wel en de ontevreden klanten doen dit eerder wel dan niet.
Mooi vertekend beeld dus...
Wat misschien stiekem de bedoeling is zodat men de bonus niet hoeft uit te keren. Degene die dit bedacht heeft weet dat eerder niet tevreden klanten de enquete in zullen vullen 👎🏻
Probleem is dan dat ze gaan schooien. Met de opmerking dat ze minimaal een 9 verwachten als de klant gewoon tevreden is. Hetzelfde als die debiele 5 stars mentaliteit bij Uber en Airbnb.
4 uit 5 zou gewoon super goed (bovengemiddeld) moeten zijn.
Nouja, aan de andere kant wil je niet dat je alleen maar chagerijnige verkopers hebt, want dan gaan mensen ook gewoon ergens anders heen. Dus logisch dat men er daar wel op afgerekend wordt.
Dat gebeurd ook bij mijn ex-werkgever(Kwantum). Dit lijkt een probleem van veel retailers,de doorloop is ook hoog en ook al promoten ze dat je kunt "groeien" met het bedrijf talent wordt niet erkend en loopt snel weg voor betere voorwaarden.

Heb mij ook geergerd aan die 15 minuten, voor en soms 30 min langer en niet altijd betaald krijgen.

Ben overgestapt op half-half nu, waarbij ik veel freelance werk doe en mezelf kan promoten I.p.v dat ik afhankelijk ben van anderen
Lekker zo'n rattig systeem. Net zoals GPS tracking van chauffeurs. Iedereen lijkt vergeten hoe het is om je personeel op een waardige manier te behandelen.
Dat zou je zeggen, alleen MM was op de hoogte van de salarissen van de BCC medewerkers... er werd alleen je huidige contract aangeboden, wat ook ongeveer minimumloon is.
Hangt er helemaal vanaf wat die mensen bij BCC verdienen, heb altijd het idee dat er bij de Mediamarkt alleen maar jonge gasten werken als ik daar ben. Maar zo vaak kom ik er ook niet dus ik kan gewoon een moment gehad hebben waar dat zo was :)
Ik ben 15 jaar bedrijfsleider bij Dixons geweest en toen dat omviel heb ik gesolliciteerd bij MediaMarkt als afdelingshoofd. Ik heb nooit een reactie gekregen op mijn sollicitatie maar later sprak ik een oud collega die wel die functie is gaan doen. Laat ik het zo zeggen, mijn WW uitkering was aanzienlijk meer dan wat mijn oud collega verdiende bij de MM,...
Het is ook niet dezelfde functie natuurlijk. Als bedrijfsleider ben je eindverantwoordelijke in de vestiging dat moet je bij MediaMarkt vergelijken met vestigingsdirecteur.

AV is geen vetpot. In mijn tijd bij de MediaMarkt werden veel fulltime afdelingsleiders verleid tot all-in contracten voor 2500-2800 bruto waarbij je dan geen toeslagen meer kreeg voor avond en weekenddiensten en je in principe 6 dagen aanwezig moest zijn per week, en dan zelf je tijd indelen maar die functie was officieel 38 uur maar iedereen werkte eerder 45-50 uur per week.

Verder is het de standaard riedel in de retail. Kwartier eerder aanwezig (onbetaald), kwartier/halfuur laten naar huis want winkel dicht en rij bij security. Natuurlijk onbetaald. Ik heb het 5 jaar met plezier gedaan toen ik nog op school zat en tijdens mijn studie. Maar meer dan een bijbaan is het gewoon niet meer tegenwoordig.
Kwartier eerder aanwezig (onbetaald), kwartier/halfuur laten naar huis want winkel dicht en rij bij security. Natuurlijk onbetaald.
Inmiddels is dat toch al met succes aangevochten? (ik was overigens ook 'slachtoffer' tijdens mijn studenten baantje...). Want het is gewoon diefstal [uitgevoerd door het bedrijf].
aangevochten en verloren, althans afhankelijk van wat voor baan het is, en ook hoe lang, maar 15 minuten van te voren is voor veel situaties normaal dat dat niet betaalt wordt, immers gaat men dan vaak nog ff wat drinken halen, of omkleden. Maargoed, andere banen is vaak weer dat bv (eet)pauzes onbetaalt zijn en ook genoeg plekken waar dat dan weer niet is.
Ik heb zelf een half jaar bij de grote gele M gewerkt hier werd ook verwacht dat we van te voren aanwezig waren en de tijd dat we omkleden niet betaald werd. Heb hier met een aantal anderen een punt van gemaakt en aangezien het niet toegestaan is om te reizen in je werkkleding maakte het wel deel uit van werktijd. Dus dat werd inklokken voor je aan ging kleden in plaats van erna. Veel van deze bedrijven verdienen grof geld doordat werknemers de rechten niet kennen of er niet voor op durven te komen.
en dan heb je van die bedrijven waar de FNV helpt met het opkomen voor je rechten, en dan besluit een grote klant de productie maar elders te doen en kan je samen met je 3500 collega's gaan genieten van een kaalgehakte veld waar een bos was, dat eigenlijk bedoeld was voor uitbreiding van de fabriek maar nu dus nutteloos geworden is


(VDL nedcar, limburg)
Beetje simpel om te denken dat de keuze van BMW alleen gebaseerd is op het opkomen voor hun rechten van werknemers. Daarnaast, als je als werknemers niet meer voor je minimale rechten opkomt, zet je de race naar de bodem in met aan het einde nog veel meer verliezers.
nee, maar het speelt wel sterk mee, ze willen meer en meer geld, dus word de productie maar elders gedaan waar men niet zeurt om meer loon en het goedkoper kan.
Is veel gecompliceerder dan dat. Fabrikant onderhandeld met opdrachtgever voor welk bedrag hij een product kan maken inclusief garantie. Daar zit loonkosten natuurlijk in maar ook hoeveel yield je hebt en hoe efficiënt je kan produceren. Opdrachtgever zal het in principe een zorg zijn wat je loonkosten zijn, die zoekt een fabrikant op de juiste plek die kan leveren tegen de juiste prijs.

[Reactie gewijzigd door mhaket op 22 juli 2024 13:31]

en fabrikant wil op tijd zijn produt, als er dan dus elke cao onderhandeling stakingen zijn is er geen stabiel productie proces, dan kan fabrikant leuk vertellen dat ze super kunnen sleutelen, maar als de media vol staat met berichten over stakingen lopen klanten wel een deurtje verder ;)
aangevochten en verloren
Aangevochten en gewonnen! Deze casus ging over bedrijven die werknemers verplichtten om precies om negen uur achter hun bureau te zitten met hun pc aan. De tijd die het opstarten van de pc vergde moest bij de arbeidstijd getrokken worden.
Ditzelfde geldt natuurlijk voor werknemers in de detailhandel, die kunnen niet gelijktijdig met de klanten de winkel binnenkomen, dus behoort de extra tijd waarop ze aanwezig dienen te zijn bij de werktijd. Het maakt daarbij niet uit wat de werknemer gedurende die tijd doet, aangezien de werkgever die verplichting stelt.
Ja, thuiswerken is ook een totaal ander fenomeen. Het gaat hier over winkelpersoneel en die werken voor zover ik weet niet thuis.
Zodra je iets moet doen in opdracht van het bedrijf dan is het betaalde tijd, lijkt mij. Wat te drinken halen zal daarn vermoedelijk niet onder vallen. Eigenlijk draai ik het ook gewoon om: zodra het bedrijf wil dat men op tijd X aanwezig is, dan begint de klok te lopen. Ook al is dat tijd X minus Y.

Eetpauzes zijn idd nog wel eens / vaak (?) onbetaald maar dat is weer een ander verhaal. Technisch gezien is het dan ook de werknemer zijn/haar eigen tijd en mag deze dus doen wat hij/zij wilt [binnen wettelijke grenzen natuurlijk].
idd, mijn "pauze" word doorbetaald, heb recht op 2x 15min of 1x 30min in de 8uur, maar zodra de telefoon gaat is het oppakken en gaan, en als je geluk hebt spoedig daarna weer verder eten ;)
volgens mij is dit nogal wisselend per situatie. Als ik rondzoek vind ik voornamelijk diegene waarbij er met succes tegenin is gegaan.Al met al lijkt het erop dat de werknemers in de meeste situaties hierin gelijk krijgen. Maar het wordt nergens vast gelegd. Wil je hierin bij de werkgever de discussie aan gaan mag je dus dezelfde stappen gaan volgen.

[Reactie gewijzigd door osseh op 22 juli 2024 13:31]

Kun je dit aanvechten ?
zelfs jurisprudentie over te vinden.
Thanks dat je hier even licht op schijnt, het 15 minuten eerder aanwezig zijn en het 20 minuten durende wachten tot we naar huis mochten tot de security zijn rondje had afgemaakt en de winkel had afgesloten werd mij nooit betaald...

Ik heb daar 5 jaar gelopen, 5 dagen in de week dus dat loopt redelijk in de papieren
snel gerekend heb je hier ongeveer 5000 euro mis gelopen in 5 jaar, vandaar dat dit niet mag volgens de wet
Is er enige manier om hier toch nog aanspraak op te maken ?
Ik heb hier succesvol aanspraak opgemaakt, je kunt me contacteren via PB mocht iemand dat willen

Ps ben geen advocaat
Dan hebben we natuurlijk populistisch volk dat roept dat de uitkering te hoog is, maar zolang mensen moeite hebben met rondkomen is vooral het salaris te laag, blijkbaar hebben we meer medelijden met de winst van multinationals dan met ons eigen volk.
Over populistisch gesproken zeg... FullThrottle benoemt dat Dixons is omgevallen; dat de MM minder betaalt dan een failliete keten, met daarbij de wetenschap dat ze klaarblijkelijk meerdere sollicitaties op dezelfde functie hebben gehad, vind ik niet vreemd. Klaarblijkelijk is er een overschot aan afdelingshoofden in die omgeving; wanneer je er dan een kunt aanstellen tegen 30% minder dan wat een ander als laatst verdiend heeft. Alleen degenen die trouw klant waren bij de Dixons en trouw 30% meer betaalden voor dezelfde producten als online, heeft recht om daar over te klagen.
alleen zit er geen liniair verband tussen de prijs van een product en het salaris van een medewerker, maar voor de rest een leuke theorie :P
Lineair niet, maar er is wel degelijk een rechtstreeks verband tussen de winstgevendheid (en dus de levensvatbaarheid) van een onderneming en de kosten die de onderneming maakt (zoals het salaris van je afdelingshoofd). Wanneer je weinig kosten hebt kún je de prijzen hoog houden, maar als je veel kosten hebt, móet je de prijzen omhoog doen. Als het economisch dan even wat tegen zit of als de markt wat verandert is dat het verschil tussen wel of geen winkel. Basiskennis economie als "een leuke theorie" afdoen zou grappig zijn als je het niet serieus bedoelde ;)
Precies. Een net salaris in een achterhaalde business bespoedigd een faillissement. Een bijzonder laag salaris belast onze samenleving door al de toeslagen die weer moeten worden betaald en laat zien dat het businessmodel nog steeds niet gezond is. De markt veranderd. Mensen willen al de keus van de wereld hebben en voor de laagste prijs. De Harendse Smit -> Dixons -> MyCom -> Paradigit -> BCC -> MediaMarkt? Binnen nu en 5-10 jaar is er niks meer.
Waar past CoolBlue binnen dit rijtje? Houdt die het langste stand tegen Amazon?
Ik denk dat je die er ook gewoon tussen kan zetten uiteindelijk. Het kan wel eens waar zijn dat ze het het langste volhouden in Nederland tegen Amazon.
Kijk maar in Amerika nu er verplicht minimumloon moet betaald worden in sommige staten. Rekenen ze dat gewoon door naar de klant. Daardoor geen fooi etc etc. McDonald's is een goed voorbeeld ervan(belachelijk als je al meer dan zat winst maakt).

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 22 juli 2024 13:31]

Het concept van fooi is ook maar een noodgreep om het bedienend personeel maar geen normaal salaris te hoeven betalen of om te forceren dat ze de klant netjes helpen in de hoop dat de klant daarvoor extra wil betalen. Men geeft de bediening bij de benzinepomp en de supermarkt of je collega die je salaris op tijd uitbetaald toch ook geen fooi.
Dat snap ik, helaas is de realiteit anders in Amerika, ook omdat het zo verschilt per staat etc.
het salaris is prima, mensen willen gewoon op te grote voet leven, want de buurman gaat ook op vakantie naar thailand en heeft een nieuwe auto.
En volgens mij is een deel van dat personeel ook nog eens in dienst bij de in store aanbieders van producten?
Ik ken toevallig een aantal ex mediamarkt medewerkers en je hebt helemaal gelijk. Het personeel van de mediamarkt bestaat voornamelijk uit scholieren en studenten die het erbij doen. Een klein percentage is full time.

Eigenlijk is bij de mediamarkt werken heel erg vergelijkbaar met vakkenvullen mbt de leeftijd van je collega's, de manier van uren indelen, arbeidsvoorwaarden en verantwoordelijkheden. Alleen je hebt ook nog een stukje sales, wat je bij de appie niet hebt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:31]

Alleen je hebt ook nog een stukje sales, wat je bij de appie niet hebt natuurlijk.
Toch ook soms weer wel. Afhankelijk welke afdeling je staat (wel of niet directe klanten service zoals vleeswaren). En eigenlijk willen ze ook dat de vakkenvullers aan 'sales' doen door geen 'nee' te verkopen of een 'te-goed-bon' (o.i.d.) uit te schrijven als het produkt toch niet voorradig is.
Zo knabbelt het bedrijf toch lekker aan de functie-eisen zonder daar extra loon tegenover te zetten.

En vervolgens hebben we (elders) een discussie over de kundigheid van het persooneel en hoe het bedrijf (als fysieke winkel) ook advies biedt aan de klanten maar ondertussen biedt het geen opleiding aan (of stelt daar een vergoeding tegenover) en wil het werk voor een prikkie gedaan hebben... iets zeg me dat dit dus niet klopt. :X
Vast wel, maar alle opgebouwde salaris- en secundaire voorwaarden zullen ze kwijt zijn. Dus dan is het maar de vraag of je niet beter even rond kan kijken in de huidige vacature markt...
Dat valt toch gewoon allemaal onder de CAO elektronische detailhandel? Kan me niet voorstellen dat je bij een bedrijf als BCC hele andere (lees: fors hoger dan CAO) salaris- en secundaire voorwaarden hebt opgebouwd.
mediamarkt:
fulltimer:
1995-2100euro bruto loon
geen reiskostenvergoeding ( was er vroeger wel)
200 euro personeelskorting ( was eerst 500 euro)
2 koopavonden 1 weekend. koopavond 20-25% extra, zondag 50% extra ( was eerst 33% en 100%)
als je pech hebt plannen ze je met koopavonden zo in dat je geen eetvergoeding(5-7 euro) krijgt.
bonus 50-300 euro bruto. afhankelijk van veel factoren.
belangrijkste verzekeringen verkopen, altijd aan support maandelijks en 9-10 NPS score

productkennis moet je zelf maar regelen hoe je dat doet

[Reactie gewijzigd door blitzah op 22 juli 2024 13:31]

Minimumloon voor 21+ is ook precies € 1.995,00 bruto per maand. Dat bedrag kan je toch amper verkopen aan je medewerkers? Ook met een MBO diploma op zak zijn dat echt schandalig lage bedragen. Voor een parttimer of scholier/student misschien leuk, maar daar kan je toch niet serieus van rondkomen als fulltimer? Daar komt nog dan wel ca. € 169 huurtoeslag en € 159 zorgtoeslag bovenop, maar ja..
Het idee van minimumloon is inderdaad dat je zelfs zonder MBO en zonder ervaring dat moet verdienen. Mediamarkt hecht blijkbaar weinig waarde aan een diploma.
Wat is er schandalig aan? Het is een baan waar je zo goed als geen opleiding voor nodig hebt. En waarom zou iemand met een MBO of HBO diploma op zak daar meer moeten verdienen dan iemand die geen diploma heeft? Sowieso diploma zegt maar weinig IMHO.
Het enige schandalige is dat je er alleen van rondkomt als je alleenstaand bent in een goedkope (koop) woning 3 hoog achter.
Kort geleden in de mediamarkt op Alexandrium (RTD) geweest maar echt een droevenis.. Totaal geen koop belevenis meer.
Dat duurt zo bij de MM ook niet lang meer...al zeggen ze dat ze "gezond" zijn.

Niet dat de winkel van Coolblue ernaast nu zon adembenemende ervaring was... dat was zo triest dat je bijkans de winkel uithuilde.
Maarja, als je niet alleenstaand bent kun je dus beiden fulltime werken en daarmee ook een grotere woning nemen. Maar ik vraag met ook vaak genoeg af tegenwoordig hoe men uberhaupt die huizen van 200K-300K+ kunnen betalen en dat dan met beiden een parttime job.
Maargoed, toen ik nog naar een woning aan het zoeken was, kon in in eindhoven voor 3 ton in guldens zowat alleen maar een tussenwoning in de kruidenbuurt krijgen, smalle straat zonder eigen oprit, en dat vond ik maar niets, dus ben ik naar Helmond gaan kijken en daar heb ik een mooie drive-in hoekhuis in een rustige buurt met eigen oprit EN parkeerplein voor de deur en winkelcentrum op loopafstand voor hetzelfde bedrag kunnen kopen. Dat dagelijks op en neer naar eindhoven om te werken was het me dat zeker wel waard, want met telkens met zoeken naar een parkeerplek in de straat was ik ook bijna net zoveel reistijd kwijt (ok, samen heen en terug misschien 20-25 minuten minder).
als je alleenstaand bent in een goedkope (koop) woning 3 hoog achter.
Vermoedelijk geen koopwoning... :|

En wat betreft de koopervaring: die mening deel ik. Ook MM lijkt een aflopend verhaal.
Het schandalige is dat wij als samenleving mensen met een dergelijk inkomen moeten compenseren met allerlei toeslagen omdat de werkgever niet meer wil / kan betalen. Als hij het niet wil is het schandalig. Als hij het niet kan moeten we concluderen dat het een achterhaalde business is.
Nouja, waar leg je de grens, hoop van die verhoogde kosten komt puur vanwege belastingen en regeringsmaatregelen. Dan is het ook niet eerlijk om de werkgever daar voor te laten opdraaien. En omdat jij het misschien schandalig vindt, wil nog niet zeggen dat het dat ook is, vaak is het gewoon marktconform, dus waarom zou werkgever A meer moeten betalen als werkgever B? Hell, vaak gaat het ook nog eens puur om CAO lonen.
Is dat netto of bruto loon?
helaas bruto, genoeg andere vergelijkbare winkels die 2400-3000 bruto basisloon bieden afhankelijk van ervaring. die ook nog reiskostenvergoeding betalen boven 10km afstand

[Reactie gewijzigd door blitzah op 22 juli 2024 13:31]

god wat ben ik blij dat ik de retail uit ben :)

Zeker het afhankelijk zijn van verzekeringen en bijverkoop was voor mij gewoon een doodsteek. Maar zonder dat was de marge van de winkels gewoon te laag.
Toen ik bij Saturn werkte was het 20% op max 2500 euro producten. Dus 500 euro, is dat naar beneden gegaan?
yes, dacht 3-4 jaar geleden
Fijn dat mediamarkt zo maatschappelijk onderneemt.... Met de prijzen van vandaag de dag is 2500 euro uitgeven aan Electra en dan 500 euro korting ook onverantwoord als je 2100 euro bruto verdiend. Er is toch echt wat mis in dit land.
Ja en nee. Ze zullen zeker onder dezelfde CAO vallen. Echter zullen ze weer met 0 jaar beginnen en is het ook maar de vraag of ze onder dezelfde functie en dezelfde schaal worden aangenomen bij Media Markt. Dus of ze nog steeds hetzelfde verdienen is maar de vraag. En de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zeker anders zijn. En dan heb ik het nog niet over de werksfeer en überhaupt hoe een bedrijf werkt. Het ene bedrijf / keten kan vinden dat het personeel precies moet doen wat de hogere legerleiding wil op het moment dat het dat wil en bij een ander bedrijf / keten kan het zijn dat individuele vestigingen wat meer een eigen invulling mogen geven binnen de kaders die het hoofdkantoor uitstippelt. Dat kan net het verschil maken tussen iets wel of iets niet leuk vinden.
Hoe bedoel je, "0 jaar" ? Heb je het dan over 0 jaar ervaring? Want dat is wel typisch voor een CAO, je wordt betaald voor ervaring in je schaal. Niet ervaring bij de MediaMarkt specifiek. Dat is ook logisch, want de CAO elektronische detailhandel is niet specfiek voor MM. Het gaat daar over ervaring in de elektronische detailhandel.
Hoe bedoel je, "0 jaar" ?
Sorry, ik zal het verduidelijken. Als je voor een nieuwe werkgever gaat werken, begin je uiteraard weer met 0 dienstjaren. Het aantal dienstjaren is (onder anderen) van invloed op je ontslagvergoeding, mocht je ontslagen worden of in welke groep je wordt verdeeld bij een reorganisatie. Als er niet gereorganiseerd wordt, maar er toch mensen uit moeten, dan geldt nog wel eens LiFo (Last in, first out). Dat zijn allemaal zaken die kunnen meespelen voor iemand om wel of niet naar een nieuwe baan over te stappen. De BCC-ers zijn als alles goed is nu allemaal "ontslagen". Ze zullen dus als ze bij Media Markt aan de slag gaan ook weer op 0 beginnen. Dat hebben ze echter ook als ze "bij de buren" aan de slag gaan, waardoor wellicht mensen nu eerder geneigd zijn om naar die buur over te stappen, dan te blijven.
Bij een grote organisatie geldt LiFO binnen leeftijdsgroepen middels het afspiegelingsbeginsel.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:31]

Ze moeten misschien opnieuw onderhandelen, maar je hoeft niet persé op 0 te beginnen toch? Ik ken deze specifieke CAO niet, maar vaak heb je middels schalen een bepaalde bandbreedte voor een functie en bepaal je met het arbeidsvoorwaardengesprek waar in de schaal je begint.

Zeker als je een goede track record kwa sales hebt zal Mediamarkt toch wel hoger dan het minimum willen gaan.
Anoniem: 1979746 @svenk916 november 2023 12:01
Onderhandelen over salaris werkt misschien bij banen waar een tekort voor is, zoals de IT.

Maar onderhandelen bij ‘slecht’ betaalde banen zit er niet in. Liever geen personeel dan een personeelslid dat 10ct boven het minimumloon vraagt. Dan klagen we liever dat er een personeelstekort is.
Het CAO is het minimum. Er kunnen grote verschillen zijn tussen bedrijven met een gelijk CAO. Kijk maar eens naar de Bijenkorf. Zij verdienen aanzienlijk meer dan Collega's in andere winkels.
Precies dit. Zelf heb ik jaren terug bij een lokale speler in deze branche gewerkt waar de business al terug aan het lopen was.
Voor mij als starter zat er destijds niet meer in dan CAO-loon. De heren en dames die de gloriedagen hadden meegemaakt zaten flink boven CAO-lonen.

Ik kan me voorstellen dat het "oude" BCC personeel ook nog dergelijke afspraken heeft, waar de Mediamarkt ze het liefst op CAO-loon overneemt.
Weet je dat zeker? de meeste berichten die ik daar over lees zijn niet zo positief
Heb je daar een bron van? Vaak hoe groter het bedrijf, vooral in de detailhandel waar marges strak zijn, hoe strakker aan een CAO wordt gehouden.
Dit is zeer confidentiële data dus een verificatie zal zelden mogelijk zijn.

Wat je vaak krijgt in het personeelsbestand is dat mensen allerlei privileges uit het verleden meenemen. Bijvoorbeeld, ze waren erg sterk op een bepaald moment in een bepaalde taak en kregen allerlei verhoginkjes die over de tijd accumuleren. Soms kom jij als jongeling in dienst en vraag je je af waarom Jan zoveel verdient (als je op een of andere manier Jan zijn Salaris te weten bent gekomen) gezien hij nog geen regel code kan schrijven, geen geweldige verkoper is en ook niemand aanstuurt. Dat komt omdat Jan op een bepaald moment in zijn loopbaan de beste typemachine reparateur was en het bedrijf hem hard nodig had en veel aan hem heeft verdiend. Jan heeft toen zijn vaardigheden niet up to date gehouden en is nu ook onwijs duur om te ontslaan. Oude bedrijven (zoals de Bijenkorf) hebben zoveel van deze Jannen rondlopen dat het hun gemiddelde beloning omhoog trekt.

Ga je bij de overheid dan is het gewoon schaal. Je kan jezelf wel op een hogere trede plaatsen in de schaal maar meer kan niet. Bij commerciële partijen is er vaak (altijd in mijn ervaring) wel wat te regelen als je leverage hebt.
Bij bedrijven met een CAO is er een functiehuis een functie zit in een schaal en daarmee is het klaar. Bij aanname kan je hooguit onderhandelen over het aantal functiejaren.
Wat soms wel kan zijn bij ouderen die ergens al lang werken dat er na reorganisaties nog oude regelingen zijn waar zij onder vallen. Of oude garantie salarissen.
Maar eigenlijk moet je dat liever niet willen want het geeft altijd scheve ogen.
Interessant! Ik heb lang lang geleden ook in grote (elektronische) detailhandelzaken gewerkt als student. Vanuit toen weet ik nog wel dat het qua salaris geen onderhandelingen waren, ook niet voor vast personeel. Het was gewoon het volgen van voorgedefinieerde loonschalen. Die loonschalen waren ook nog niet best. Een filiaalmanager verdiende nog geen € 3K bruto. Dan praat ik over de periode 2005-2007.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 22 juli 2024 13:31]

Dit personeel is misschien niet voor niets naar BCC gegaan dan naar MediaMarkt.. het zou zo maar kunnen zijn dat dit personeel wel aanbiedingen krijgen, maar ze netjes afslaan en verderkijken, hoewel de spoeling natuurlijk wel dun is in deze branche.
Dat kan. Als de omgang met klanten een voorbode is van het werkgeverschap, zou ik persoonlijk ook liever in elke andere elektronicazaak werken dan een MediaMarkt.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 22 juli 2024 13:31]

Als het personeel mee gaat in de boedel blijven de bestaande contracten met de werknemers van kracht.
Volgens mij werkt dat niet zo als het bedrijf al failliet is. Dan had MM die filialen van BCC voor het faillissement al moeten overnemen.
Op het moment dat een bedrijf falliet gaat ben je ontslagen. Het UWV neemt voor 6 weken je salaris over. Heb het zelf meegemaakt dat mijn werkgever falliet ging en ze een doorstart wilde maken. De curator stuurde toen een soort wazige "dreigbrief" rond dat we niet mochten solliciteren bij een andere werkgever ivm een doorstart. Daar ben ik toen niet in meegegaan en had binnen een week nieuw werk (wel met een beetje geluk).
Dat gebeurt alleen als de overname voor het faillissement plaatsvindt. Als er faillissement is uitgesproken ben je ontslagen en mag de overnemende partij je overnemen of weer niet. Je anciënniteit komt in ieder geval op nul te staan tenzij je goed kan onderhandelen bij indiensttreding.
Idd ben je bijna 40jaar bij de zaak begin je ineens weer op 0, dag leuke premie. En misschien als je als oudere werknemer een iets andere cao hebt dan iemand die net wordt aangenomen omdat je bijv al 25 of 40jaar bij de zaak werkt en cao's versoberen maar misschien niet voor jou.

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 22 juli 2024 13:31]

Ik vind dat je gelijk hebt. Arbeidsjaren De transitie / ontslagvergoeding zou je eigenlijk moeten opbouwen bij het UWV. Steeds meer bedrijven vallen om of bedenken slinkse manieren om uiteindelijk arbeidsverleden niet te vergoeden. In feite gebeurd het nu ook al bij ziekte. Als een bedrijf bv bij ziekte jou netjes 2 jaar betaald dan betaald het UWV de ontslagvergoeding, althans de werkgever kan het dan verhalen bij het UWV. Gaat een bedrijf failliet dan ben je alles kwijt. Solliciteer je op de verkeerde baan na bv 15 jaar dienstverband en gaat het mis in de proeftijd of in je jaarcontract dan verlies je de 15 jaren bij de vorige werkgever. Dit blokkeert ook de oudere werkgever om mobiel in een andere job te solliciteren.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:31]

Je kunt je ook afvragen waarom dienstjaren zo relevant zijn? Het gaat er uiteindelijk om wat je kan en wat iemand anders daar voor over heeft. Een manier dat aan te tonen kunnen dienstjaren zijn, maar dat is niet het enige. Wil je meer verdienen, overtuig de werkgever waarom je dat waard bent.

Voor wat betreft WW rechten is het anders, maar dat staat los van ‘wat iemand kan’. Dat is gewoon een kwestie van hoe lang je rechten opgebouwd hebt. Die ‘dienstjaren’ staan dus ook los van de werkgever.
Je hebt gelijk. Ik bedoelde transitie vergoeding wat ik automatisch koppelde aan dienstjaren. Wat iemand kan staat inderdaad los van dienstjaren maar ze zijn wèl gerelateerd aan de hoogte van de transitie vergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om je eventueel om te scholen naar ander werk en die voorziening zou losgekoppeld moeten worden van de werkgever. Bij een faillissement of bij een klein bedrijfje wordt deze niet betaald. Deze vergoeding is al enorm versobert in Nederland maar kan bij de oudere werknemer nog wel net het verschil maken in een carrière in een andere sector.
Ik begrijp je vanuit het perspectief van de werknemer. In de huidige systematiek is het echter de werkgever die die vergoeding moet betalen. Hij neemt iemand in dienst en na bijv. 2 jaar moet hij om vervelende redenen afscheid nemen. Waarom zou hij dan naast de 2 jaar waar hij verantwoordelijk was ook moeten betalen voor de 10 jaar die werknemer bij een vorige werkgever werkzaam bent geweest? Daar heeft hij toch niks mee van doen gehad?

Als ik je goed begrijp wil je die vergoeding dus door het UWV laten betalen? Dat zou de enige manier zijn om zo'n systeem te laten werken. Dan is het eigenlijk een aanvulling op de WW.
Punt is wel dat je dan voorbij gaat aan het andere doel van deze regeling, namelijk een "stok achter de deur" om mensen er niet "zomaar" uit te kunnen gooien. Een ontslagbescherming dus. Die hele regeling (ondanks de naam) heeft immers een oorsprong bij de kantonrechtersformulie / gouden handdruk.
Nee ik bedoel dat overal waar je werkt het transitie deel wordt gespaard bij het UWV of een pensioenuitvoerder (naast je pensioen) oid. en dat het (deels) vrijkomt bij ontslag en je het kan aanwenden voor omscholing nagelang nodig. Voor iedere werknemer betaald de werkgever dan een premie die wordt gestort in een pot buiten het bedrijf waar het evt belegd wordt oid zoals bij een pensioen. De grotere werkgevers betalen nu ook al deze transitievergoeding bij ontslag op hun initiatief of bij een vaststellingsovereenkomst. Maar dat is dus het punt als ze failliet gaan is het geld weg.

edit: Maar iedereen werkt meestal in zijn carrière bij meerdere werkgevers met daarbij meestal ook verschillende pensioenuitvoerders. Dus de transitie daar onderbrengen fragmenteert de pot. Daarom zou het het handigste zijn als het bij een uitvoerder wordt gestald die je in tegenstelling tot de pensioenuitvoerder wèl zelf mag uitkiezen en bij een nieuwe baan kan opgeven als uitvoerder die jouw transitiepot beheert.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 juli 2024 13:31]

Die mensen zijn niet al gewoon zelf een doorstart bij een andere baan (en bedrijf dus) aan het maken?
Anoniem: 1979346 @Martijntj6 november 2023 11:09
Hopelijk biedt dit ook voor oud-BCC personeel van die filialen uitzicht op een doorstart.
Een Mediamarkt vestiging met het voltallige personeel van de BCC, dat zou ten opzichte van de huidige situatie een perfecte match zijn.
Denk dat veel personeel overigens al gevlogen is, die zijn in de tussentijd echt wel rond gaan zoeken. Zag dat Expert ook een grote wervingscampagne aan het doen is, die zal ongetwijfeld ook een hoop BCC personeel binnen willen halen. Mediamarkt zal op papier weinig personeel overnemen, als ze überhaupt al mensen over gaan nemen.
Hopelijk biedt dit ook voor oud-BCC personeel van die filialen uitzicht op een doorstart
Ze nemen inderdaad wat personeel over, maar dan moet je wel 'kneedbaar' zijn en niet te oud.
Een kennis van mij werkte bij een van de filialen die wordt overgenomen en mocht om deze reden niet terug komen.
Ik denk dat BCC winkel (Balkweg 7) in Den Bosch niet wordt overgenomen, omdat het niet zo ver van Mediamarkt bevindt.
Mediamarkt heeft aangegeven vooral BCC winkels over te willen nemen in plaatsen waar de MM zich nog niet bevindt.
Dan kijk ik op van dit lijstje winkels die ze van de rechter mogen overnemen. Amsterdam heeft zelfs 2 MediaMarkt-winkels.
gevonden
De activiteiten van BCC die MediaMarkt voornemens is te verkrijgen zijn de winkels in Amsterdam (Gelderlandplein), Barendrecht, Beek, Beverwijk, Delft, Hilversum, Nijmegen en Zoeterwoude.
bron: https://www.acm.nl/nl/pub...nemen-concentratiemelding.
Dus niet BCC den bosch

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 13:31]

Amsterdam zal ook wel een aantal van dezelfde supermarkten hebben. Gent, met minder dan de helft van de inwoners van Amsterdam heeft ook 2.5 mediamarkten. (Een kleintje in de stad, en twee grote ernaast. - Oostakker en Zwijnaarde)

[Reactie gewijzigd door Satkan op 22 juli 2024 13:31]

Die in het centrum is toch al jaren weg? Staat ook in elk geval niet meer op Gmaps.
ah ja, die op de Korenmarkt is blijkbaar al dicht sinds 2017. Dat is dan maar bewijs hoeveel ik in dat stukje van Gent kom.
Amsterdam heeft ook 89 Albert Heijn filialen (2018). Dus met de juiste spreiding zal het winstgevend kunnen zijn.
Maar boodschappen doet men elke week (althans 99% van NL). En een nieuwe tv kopen doe ik als ie kapot is, <0.1/jaar hopelijk :+
Daarom verkoopt MM ook alles van kabeltjes tot batterijen. Doen ze ook nog steeds CDs en DVDs zoals ze vroeger deden toen ze begonnen?
En die batterijen heeft de super ook in het rek hangen. En kabeltjes, ik koop ze nooit. Ik doe nog steeds met de usb c kabel die orgineel bij telefoon kwam. Weet niet hoe mensen die dingen kapot weten te krijgen
Ik kwam op veilingsites Troostwijk juist het winkelinventaris tegen van BCC vestigingen uit Zeeland. Daar zit nog helemaal geen media markt, denk niet rendabel in dun bevolkt gebied?

(correctie, in middelburg, thx hieronder)

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 13:31]

Mediamarkt zit in Middelburg, vlak bij BCC.
Maarja, Amsterdam is dan ook wel heel erg groot, dus een derde locatie die ver van de anderen liggen is geen probleem.
wel apart inderdaad. Media Markt Rotterdam Zuid zit volgens google maps op 5,6km van BCC Barendrecht en Rotterdam Centrum op 9.2km
Het gaat om de winkels in Amsterdam (Gelderlandplein), Barendrecht, Beek, Beverwijk, Delft, Hilversum, Nijmegen en Zoeterwoude.
MM kan toch daar bijvoorbeeld een soort van secondhand model van maken, waarbij ze dus teruggebrachte goed kunnen verkopen voor goedkoper?
Kunnen ze doen, maar heb je ook een concrete aanleiding om dit te denken?

De aanname dat ze het niet overnemen lijkt me, zeker gezien Den Bosch niet genoemd wordt in de leader, een veel logischere.
MM kan toch daar bijvoorbeeld een soort van secondhand model van maken, waarbij ze dus teruggebrachte goed kunnen verkopen voor goedkoper?
Of hele ruimte speciaal voor Apple producten :*)
Of hele ruimte speciaal voor Apple producten
Dat heeft MM al.
Dat weet ik wel, maar een apart winkel, alsof het hele gebouw van Apple is ;)

Apple heeft 3 winkels in Nederland:
Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 13:31]

waarom zouden ze een betoog aan Apple moeten sluiten?
Je kan toch beter een pand hebben waar je meer producten kan doorverkopen.

Niemand zit te wachten om een laptop van 7k aan te schaffen ;) ;) ;)
waarom zouden ze een betoog aan Apple moeten sluiten?
Je kan toch beter een pand hebben waar je meer producten kan doorverkopen.

Niemand zit te wachten om een laptop van 7k aan te schaffen ;) ;) ;)
Omdat Den Bosch graag op lijst van opscheppers wil komen :P
De opscheppers Amsterdam, Den Haag en Haarlem staan al op lijst :') de bofkonten.
Zal niet gebeuren, want dat wil je op je top locatie, niet op een secundaire locatie.
Dit betekent dus ook, dat andere partijen die eventueel interesse hebben in andere locaties, deze ook kunnen overnemen. :) Al denk ik niet dat dit snel gebeuren zal, tegenwoordig zal veel ook via de webshops gaan.
Dat is zelfs al gebeurt. De winkels is Goes, Roosendaal en Bergen op Zoom worden overgenomen door Micro-Electro.
Heel fijn dat er een MM komt in Zoeterwoude. Slimme zet van MM om deze winkels over te nemen en zo wat gaten op te vullen door Nederland. Hello TV zit er wel vlakbij dus die zal wel niet zo blij zijn met MM, al hadden ze van de BCC ook niet veel last.
Ik kwam altijd graag bij die specifieke BCC en heb daar aardig wat spul gekocht afgelopen jaren juist omdat het geen MM is.

Bij de gemiddelde MM ben ik binnen 15 min aardig overprikkeld door de 46 geluiden door elkaar, lichten, ect :X
Ik weet wat je bedoeld, geheel waar. Ik vond de BCC ook helemaal geen nare winkel, alleen ze hadden vaak niet alles wat ik zocht of wil bekijken. MM is qua assortiment groter en dan is de kans groter dat ik het product aan tref.

Tegenwoordig is een fysieke winkel voor mij niet meer dan een showroom om even snel iets te bekijken en eventueel gelijk mee te nemen. Ik kom héél doelgericht, want ik vind fysiek shoppen een ramp geworden tov online shoppen. Dat laatste is zo ontspannen en vaak al helemaal goed uitgezocht. Bovendien zijn de voorwaarden ook stukken beter, zoals de prijzen, beschikbaarheid en de retourrechten.
Een winkel overnemen, en de keuze hiervoor kan ook te maken hebben met:

-is het een huurpand? En zoja, welk contract en voor hoelang?
-eigendom van BCC? Kopen ze dat op; en losse een stuk BCC schuld af?

etc etc
genoeg concurrentie overblijft
Ik vraag me af over welke concurrentie ze het hebben. Behalve mediamarkt en misschien een Expert en paar coolblue winkels zijn er weinig winkels die nog echt consumentengoederen aanbieden.

Ik zie ook niet echt de terugkeer van de kleine witgoedhandelaar terug komen.
[...]


Ik vraag me af over welke concurrentie ze het hebben. Behalve mediamarkt en misschien een Expert en paar coolblue winkels zijn er weinig winkels die nog echt consumentengoederen aanbieden.
Mwah, naast CoolBlue en Expert, heb je natuurlijk ook nog redelijk grote jongens als EP, Mikro-Electro, Electro World als ketens, en ongetwijfeld heb je regionaal nog wel enkele soortgelijke ketens of individuele winkels.

Er is nog altijd wel de nodige concurrentie, ook al zijn webshops steeds meer in opkomst.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:31]

De concurrentie zal vooral online zitten; de MM wordt veel als showroom gebruikt en de klant besteld thuis de goedkoopste. In de categorie "ik moet het NU hebben" zal er niet veel concurrentie zijn, nee.
Ik zie ook niet echt de terugkeer van de kleine witgoedhandelaar terug komen.
Wat je hier meer en meer ziet is dat kleine witgoed handelaren zich aansluiten bij grotere concerns zoals een lokale witgoedhandelaar hier zich aangesloten heeft bij Boxxer. Ze betrekken dan de producten via zo'n groter concern maar kunnen dan toch qua prijzen concurreren tegen groteren.
vreemd, zeker per ongeluk verkeerd geplaatst

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 13:31]

Heb als parttimer gewerkt voor horn electronic, die toen over werdt genomen door Megapool. Heb zelfs nog bij MediaMarkt gewerkt maar de Mediamarkt waar ik werkte was echt niet leuk. Weet nog dat MediaMarkt des tijds veel personeel van Megapool aannam.

Maar ik vraag mij erg af of de overname goed doet voor MediaMarkt want het schijnt niet al te best te gaan.
Dan hoop ik dat het personeel van Beek mee over gaat, want als ik kijk naar Heerlen, buiten dat het een rommel winkel is, ook ondeskundig personeel.
Ik verwacht dat Mediamarkt alleen het beste personeel wil overnemen en het en dat het merendeel gewoon naar het UWV moet , triest maar dit zal de realiteit zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.