Telenet begint vanaf najaar 2020 met stopzetten van analoge tv-signaal

Telenet begint in de loop van volgend jaar met het afsluiten van het analoge radio- en televisiesignaal op de kabel. Volgens de provider is dat nodig om ruimte vrij te maken voor de toename van het digitale verkeer.

Het stopzetten van het analoge tv-signaal begint vanaf het najaar van 2020 en wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij de hele procedure nog tot eind 2021 kan duren. Volgens Telenet is meer dan 90 procent van de klanten in de afgelopen vijftien jaar overgestapt op digitale televisie. Ook al wordt analoge televisie sinds vijf jaar niet meer verkocht, toch is nog ongeveer 9 procent van de televisieklanten direct aangesloten op de wandcontactdoos op de muur voor het analoge signaal, waarmee ze ongeveer twintig zenders ontvangen. Dit is een groep van 180.000 klanten.

De provider zegt dat naar schatting een zelfde aantal mensen nog naar televisie kijkt op een tweede of derde televisietoestel in huis. Voor deze groep is er een oplossing door de instellingen van hun televisie aan te passen, waarna een nieuw 'compact' signaal wordt gevonden en waarbij de eerder gebruikte zenders gewoon gehandhaafd blijven. Volgens Telenet kunnen de meeste moderne televisies van de afgelopen negen jaar dit nieuwe signaal verwerken: de dvb-c-tuner leest hierbij het onversleutelde signaal. Klanten met oudere tv's die niet met dat signaal overweg kunnen krijgen een digitale decoder. Wie alleen analoge televisie heeft afgenomen, krijgt vanaf 11 december een jaar gratis huur van de decoder. Daarna zal er moeten worden betaald: 27,65 euro voor een tv-abonnement en de huur van de digitale decoder, terwijl dat voor alleen het tv-abonnement 18,16 euro is, meldt de VRT.

Telenet gaat ook het analoge radiosignaal via de kabel gefaseerd beëindigen; dit signaal wordt volgend jaar tussen 10 februari en april afgeschakeld. Ook in dit geval betreft het radio's die direct op de kabel via de wandcontactdoos zijn aangesloten. Telenet zegt dat klanten alternatieven hebben in de vorm van een decoder, internetradio of dab+. Daarnaast is er de mogelijkheid om analoge radio via een fm-antenne te beluisteren; Telenet geeft alle televisieklanten die dat willen een gratis fm-antenne.

Voordat met het stopzetten van de analoge tv- en radiosignalen wordt begonnen, voert Telenet tests uit. Hiervoor zijn twee netwerkregio's rond Beringen en Lochristi gekozen. Vanaf halverwege november wordt daar het signaal voor de analoge radio stopgezet en vanaf begin maart volgend jaar is het de beurt aan het analoge tv-signaal. Telenet zegt dat het met deze tests wil leren hoe het proces is te optimaliseren en of de communicatie naar klanten beter kan.

In Nederland is kabelaar Ziggo eerder al begonnen met het stoppen van het analoge tv-signaal. Daarmee wil de provider net als Telenet meer ruimte vrijmaken op de kabel, voor de komst van docsis 3.1. Dat maakt de weg vrij voor Ziggo om vanaf volgend jaar downloadsnelheden van 1Gbit/s te kunnen aanbieden. Het analoge radiosignaal wordt in ieder geval dit jaar nog niet afgeschakeld, omdat Ziggo eerst het televisiesignaal volledig wil digitaliseren; daarna zal de aandacht verschuiven naar het beëindigen van het analoge radiosignaal.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-10-2019 • 16:32

95 Linkedin

Reacties (95)

95
95
31
12
1
62
Wijzig sortering
Telenet zegt dat klanten alternatieven hebben in de vorm van een decoder, internetradio of dab+.
Alternatieven zijn er altijd, maar ze kosten wel (weer) geld...
Wij luisteren radio via de kabel. FM is niet storingsloos te ontvangen in onze regio. Ze geven wel een gratis antenne, maar zelfs met een versterkte antenne lukt het niet om de VRT zenders helder binnen te krijgen.

Onze hifi installatie heeft behalve een phono ingang geen andere ingangen, dus een dab+ ontvanger kopen heeft ook al geen zin.
:(
Ik snap dat analoge TV van de kabel wordt gegooid, maar radio snap ik toch niet, dat kan toch niet zoveel plaats innemen (vergeleken met een analoog tv-kanaal).
Vraag me af of ze een DAB+ signaal op de kabel kunnen zetten voor digitale radio's.
Internetters willen ook uploaden. Bij kabelnetwerken worden de lage frequenties gebruikt voor het uploaden; de hoge zijn voor de downstream.
Omdat een kabelnetwerk versterkers heeft wordt er in het netwerk gefilterd. Er kan redelijkerwijs maar 1 overgang zijn.
Frequenties onder de 25 Mhz ongeveer hebben nogal veel storing en zijn niet geschikt.
Blijft over een stuk van 25 tot 60 of zo voor upstream - omdat op 88 MHz de analoge radio begint.
Als de analoge radio verdwijnt kunnen de filters worden verwisseld en is er veel meer ruimte voor upstream-snelheid. En dat willen we toch allemaal ;)

(In dit plaatje: https://cdn.rohde-schwarz.com/pws/technology/DOCSIS_02.jpg staan die frequentie-overgenagen ais grijs blokje met kruisje erin (diplexer)).
Hmmm. Door puur en alleen DOCSIS 3.1 in te voeren ontstaat al aanzienlijk meer uploadcapaciteit. Volgens mij kon je 28 van de 32-upstreamkanalen gebruiken met analoge radio aan. Dus ja, het kost capaciteit, maar je zou prima kunnen zeggen dat je analoge radio nog een tijdje aanhoudt totdat het laatste restje capaciteit echt nodig is.
Met Docsis 3.1 kan je wel iets beter uploaden, maar meer frequentieruimte krijg je er niet mee. Grote stappen zijn alleen te maken door meer spectrum.
Momenteel is de uploadsnelheid 20 Mbps bij het duurste abonnement zie ik op de site van Telenet, al is dat inmiddels achterhaald (er staat immers bij dat de downloadsnelheid 300 Mbps is, deze is recent verhoogd naar 1 Gbit als ik me niet vergis). Zelfs met die 20 Mbps (en vermoedelijk meer intussen) kan vermoedelijk iedereen op enkele uitzonderingen na wel uit de voeten, zeker als de vrijgekomen ruimte van analoge televisie nu ook beschikbaar komt :)

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 9 oktober 2019 20:46]

Ik heb een Internet Radio die DAB+ ondersteund, maar zonder antennes en enkel een internet kabel erin ontvang ik ook uitstekend DAB+, ik weet het niet zeker, maar volgens mij ontvang ik die dus al via internet. (Of het bereik is hier zo uitstekend dat ik het zelfs zonder antenne ontvang, maar dat lijkt me sterk hier aan de grens met Duitsland)

[Reactie gewijzigd door Kalder op 9 oktober 2019 17:13]

Het aantal DAB+ ontvangers met een 'echte' antenne-ingang zijn bij mijn weten inderdaad helaas behoorlijk schaars.
Die van mij heeft anders 3 aansluitingen voor antennes, 1 voor wifi, 1 bluetooth en 1 DAB+, alleen zitten die er niet in nu, daarom verbaast het me dat ik goed DAB+ ontvangst heb, maar heb er een internet kabel in dus dacht dat hij het signaal dan misschien daar vandaan haalde ofzo.
Hij zal inderdaad misschien niet zoeken naar zenders op DAB+ als hij dezelfde zenders al via internet binnenkomen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 9 oktober 2019 21:27]

> Onze hifi installatie heeft behalve een phono ingang geen andere ingangen

Je kan toch een hifi installatie nemen die wel andere ingangen heeft? Of zie ik nu iets over het hoofd?
‘Nemen’ als in ‘een nieuwe kopen’?
Of een oude kopen, of ergens bij de weggeef kringloop vandaan halen?

Net zoals toen mijn oude TV geen HDMI ingang had en ik er PS4 op wilde aansluiten, ik een TV regelde die wel een HDMI ingang had.
Toch van 't zotte te veel?
Hier staat een perfect werkende hifi installatie maar omdat telenet besluit om het analoge signaal van de kabel te halen EN omdat de VRT zijn zenders niet tot de landsgrenzen geraken is die niet bruikbaar.
Tsja, de perfect werkende paard en wagens moesten toch ook echt een keertje van de doorgaande wegen af toen er auto's kwamen.

Tis eigenlijk van de zotte dat er pre-historische signalen doorgeven moeten blijven worden omdat er ergens nog een obscure eenling zit met een installatie die alleen dat signaal kan ontvangen.

Als het aan mensen zoals jou lag hadden we nog allemaal alleen de parallel en serial poort op onze computers en was zelfs USB er nooit van gekomen, want "het is toch van de zotte, heb hier een perfect werkende epson matrix printer met parallel aansluiting, en die lamme nieuwe computers hebben daar geen aansluiting voor"

De oplossing is simpel; neem een installatie die wel iets nieuwers aan kan dan iets van 50 jaar oud, of vorm het signaal zelf om zoals aangegeven.
Ik een obscure eenling?
Wij werken op kantoor met 8. 4 ervan gebruiken de radio signalen en moeten investeren om dat te blijven doen, en 3 moeten kosten maken om tv te kunnen kijken.

En om even verder te gaan op jouw belachelijke vergelijking.
Paard en kar mag en kan nog steeds, die staat netjes beschreven in de wegcode.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 12 oktober 2019 08:52]

Op de snelweg? Hmmm
Ik klaag ook niet dat mijn hifi niet op de snelweg (dab+) kan, wel dat in niet meer op de weg mag.
Oude diesels dan :P

En stinkende rot brommertjes vanuit de jaren 0 mogen ook het centrum niet meer in ;)

Geef het op man, er kan niet eeuwig alles maar support worden. Het houdt een keertje op. Wees blij dat je nog wat mogelijkheden hebt.
Waarom koop je geen bleutooth of wifi ontvanger die je kan aansluiten op de phono ingang? Dan kan je alle zenders ontvangen die je maar wil, en de kwaliteit is nog eens beter ook.

Het is voor veel mensen lastig, maar we kunnen toch ook niet blijven hangen in verouderde technologie?

[Reactie gewijzigd door I-am-crazy op 9 oktober 2019 19:07]

Een phono ingang corrigeert het vinyl geluid volgens de RIAA curve. Daar kan je enkel een platenspeler aanhangen.
Met een line-out naar phono-in omvormer wordt sinds jaren een cd-speler aan een vintage hifi-installatie via een extern kastje aangesloten: vb. Omnitronic LH-042

Maar als handige tweaker in de jaren '90 had ik toen het RIAA-netwerkje in mijn Marantz versterker los gesoldeerd/overbrugd om een extra aux-ingang voor mijn minidisk-speler te maken.

[Reactie gewijzigd door rowell op 9 oktober 2019 23:21]

Met een line-out naar phono-in omvormer wordt sinds jaren een cd-speler aan een vintage hifi-installatie via een extern kastje aangesloten: vb. Omnitronic LH-042
Dus een omgekeerde RIAA om aan de phono ingang te hangen. Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Weer wat geleerd :)

Maar als handige tweaker in de jaren '90 had ik toen het RIAA-netwerkje in mijn Marantz versterker los gesoldeerd/overbrugd om een extra aux-ingang voor mijn minidisk-speler te maken.
Dat kan natuurlijk ook.
Als Telenet woord houdt met het ongecodeerd aanbieden van het basispakket, gewoon een digitale televisieontvanger kopen met een goede radiofunctie. Als de ontvanger een degelijk schermpje heeft en een radioknop op de afstandsbediening is hij doorgaans prima zonder ingeschakelde televisie te gebruiken. Kabeltje van de ontvanger naar je versterker en je bent klaar.

Ik heb zelf een Vu+ Ultimo 4K onder mijn TV staan. Ik kijk via satelliet, maar het ding kan evengoed kabel en zou prima te gebruiken zijn met een kabelabonnement. Ik heb ook nog een FM-tuner uit de goede jaren van hifi-installaties. In praktijk gebruik ik meer de digitale radio van satelliet dan de FM-tuner, eigenlijk alleen als regionaal nieuws wil horen is het zinnig die in te schakelen.
Niet gelezen wat ik schreef?
Onze hifi installatie heeft enkel een phono ingang. ‘Gewoon een kabeltje’ werkt dus niet want dat zou de voorversterker opblazen.
Ik deed de aanname dat het verwijderen van de FM-tuner een plek vrij zou maken. Als je op de phono-ingang apparatuur wilt aansluiten dan kun je je eigen kabel solderen met twee weerstandjes erin. Dit plaatje toont het principe:

https://i.stack.imgur.com...stack.imgur.com/vqqEM.gif

Bijvoorbeeld met R1=2200 ohm en R2=100 ohm bereik je een verzwakking van een factor 23. Vaak moet je iets in de orde van tussen de 20 en 30 keer verzwakken voor de phono-ingang, beetje experimenteren wat het beste werkt.
Bij een phono-verzwakker hoort ook de frequentiecurve aan te passen (RIAA-kromme). Hier: https://www.lathetrolls.com/viewtopic.php?f=9&t=1185 staan wat schema's.
Je kan niet verwachten dat een HiFi-installatie die niet eens RCA-bronnen snapt eindeloos blijft werken. Dat moet dan ook al een redelijk oud systeem zijn. Dat analoge signalen over de kabel gingen verdwijnen zat er al erg lang aan te komen.
Met een line-out naar phono-in omvormer wordt sinds jaren een cd-speler aan een vintage hifi-installatie via een extern kastje aangesloten: vb. Omnitronic LH-042

Maar als handige tweaker in de jaren '90 had ik toen het RIAA-netwerkje in mijn Marantz versterker los gesoldeerd/overbrugd om een extra aux-ingang voor mijn minidisk-speler te maken.
Bedankt voor de link!
Mocht ik er na de afschakeling niet in slagen om een FM signaal op te vangen kan ik dit aanschaffen.
Ik ben benieuwd wanneer de 20 kanalen onversleuteld gaan worden.want met het Telenet kaartje duurt het 2 seconden tegen de volgende post gedcrypteerd is (2 seconden om van zender te veranderen,waardoor je niet snel kan zappen)
Mijn telenet kaartje zit in setupbox waar enigma2 engine opdraait.
Het zappen gebeurd instant.
Welke box is dat? Edision OS3+?
Mutant hd51 met daarop OpenATV
Betekent dit dat je hiermee gewoon op harde schijf kan opnemen ?
Ja gelijkt welk medium (dacht zelf ook dat je kon opnemen via smb)
De opnames worden dan onversleuteld opgenomen (mag normaal niet)
Een setupbox heeft dan ook krachtiger hardware dan een gewone flatscreen vermoed ik om de decryptie te doen.
Volgens mij wordt de decryptie door een CI-module gedaan. Die is in een TV niet anders dan in een setopbox.
Nee, een Enigma2-ontvanger heeft doorgaans een interne kaartlezer. Wat dat concreet betekent is dat het apparaat meer dan één transportstream tegelijk kan coderen, waardoor dit soort ontvangers tegelijk kunnen kijken en opnemen, wat bij televisies met CI normaliter niet mogelijk is.
Dank voor de toelichting, maar heeft dat niet te maken met het feit dat er in zo’n box twee tuners zitten?
Ik dacht dat ook interne cardreaders gewoon een eigen processor hadden.
Je hebt twee tuners nodig, dat klopt, maar om de signalen van die twee tuners ook te kunnen decoderen is een CI-module ongeschikt. De CI-module is gemaakt om er een transportstream doorheen te sturen, dat is vrij inherent aan CI. Op het moment dat je twee transportstreams hebt, dan heb je bij CI ook twee CI-modules nodig.

Transportstreams zijn vercijferd met het "common scrambling algorithm". De sleutels voor dat CSA komen uit de kaart en veranderen om de paar seconden. Een coderingssysteem, zoals Nagravision dat bij Telenet gebruikt propriëtaire en supergeheime datapakketjes in het televisiesignaal die door de ontvanger naar de kaart gestuurd worden, en als de gebruiker kijkrechten heeft komen de CSA-sleutels uit de kaart.

Het decoderen van het CSA gebeurt bij een interne kaartlezer door de hardware van de ontvanger. Omdat er niet zoals bij CI een hardwarematige aansluiting is waar maar één transportstream doorheen kan, kan een ontvangerfabrikant die hardware eenvoudig verdubbelen. Normaliter heeft een ontvanger voldoende CSA-decoderingshardware voor alle tuners die erin zitten.

CSA is wat betreft rekenkracht het meest intensieve. Wat overblijft is het uitfilteren uit het TV-signaal van de pakketjes die de kaart nodig heeft om zijn werk te doen en het aanbieden daarvan aan de kaart, dat gedeelte wordt door de processor van de ontvanger gedaan.
Dank je! Was altijd in de veronderstelling dat het ingebouwde card slot exact zo functioneerde als een losse CI-module en dat dat los stond van de rekenkracht van de hele box.
Los daarvan vraag ik me af of het snelheid van het schakelen tussen zenders veel mee te maken heeft. Heb het gevoel dat de software een grotere factor is. Heb zelf twee tv’s met CI module en die schakelen sneller dan de losse ontvangers uit diezelfde periode.
Wat snel zappen mogelijk maakt is het cachen van bepaalde gegevens, zodat de ontvanger bij het zappen niet hoeft te wachten tot iets uitgezonden wordt, maar het decoderen alvast kan voorbereiden. Dat is zowel bij losse ontvangers als bij CI-modules mogelijk, maar niet iedere implementatie doet aan caching.

Het meest geavanceerde is een ontvanger speculatief alvast een tuner afstemt op de zender waar hij denkt dat je naartoe gaat zappen. Dat soort ontvangers kunnen net zo snel zappen als analoge TV, maar er zijn er niet veel van op de markt.
Wederom bedankt voor je info! Weer wat geleerd!
Met CI+ module of met Softcam?
Want heb zelf geen Telenet, maar zou me wel interesseren of de Nagra kaartjes van Telenet gewoon met Softcam draaien...
Gebruik zelf TVV smartcard + Softcam

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 9 oktober 2019 18:40]

Als je OpenATV draait heb je "enigma2-plugin-systemplugins-ciplushelper_4.6-r0_all.ipk 4.ipk" nodig.

Vroeger zat het ingebakken in OpenATV, maar aangezien dit niet mag hebben ze dit er uit gehaald en moe je het apart installeren.
Ken ik wel, wou gewoon weten of je de kaart met module of met softcam (Gbox, Oscam, CCcam, etc) zonder module gebruikt. Softcam heeft nog wat voordelen tov module: meerdere kanalen tegelijk, verdelen van de kaart in je thuisnetwerk, etc. Ik vermoed echter dat Telenet een CAS7 of CAK7 achtige pairing gebruikt, en de nodige keys voor dit zijn zover ik weet niet publiek. Heb je al eens met softcam geprobeerd?
Je kan het onversleutelde digitale signaal (SD 576i) van de 22 analoge kanalen nu al zonder decoder of CI+-kaartje ontvangen. Maar let op: door 'automatische volledige digitale scan' op je tv met ingebouwde DVB-C tuner te starten, wordt wel de kanaalnummering van je tv door elkaar gegooid.

[Reactie gewijzigd door rowell op 9 oktober 2019 17:05]

Uhm,

Ik ben 99.99999% zeker dat enkel VRT en CANVAS (2 en 4 op de standaardnummering van Telenet) ongecodeerd op de kabel zitten, al de rest is gecodeerd (wat een schande is, want het basis pakket (waar je nu dus ook al voor betaald met de analoge kabel) zou volledig vrij digitaal te ontvangen moeten zijn.

Maar nee, nu wordt je verplicht een CI+ kaart aan te kopen.
Ik heb vanmiddag het CI+ kaartje uit mijn tv gehaald en na een automatische volledige scan kreeg ik de 22 extra onversleutelde SD 576i kanalen erbij: vb. VTM, NPO1,... naast VTM HD, NPO1 HD, ... die versleuteld blijven.

*update* Wacht niet tot eind 2021

Vanaf 9 okt. 2019 krijgen alle Telenet klanten gratis een onversleuteld basispakket SDTV&radio op de kabel erbij zodat je voortaan ook zonder gehuurde Digibox/Digicorder/TV-box/TV-met-een-kaartje naar je televisie met een DVB-C tuner in SD 576i kan kijken.

Je kan dus vandaag al je extra tv(’s) op de slaapkamer(s) herinstellen en de gehuurde decoder(s) terugbrengen. Dat maakt een leuke besparing van zoveel maanden huur tot eind 2021!

De definitieve afschakeling van de analoge kanalen zal in fases en per regio vanaf najaar 2020 tot eind 2021 duren, maar het basispakket SDTV&radio zit vanaf heden reeds onversleuteld op de kabel in gans Vlaanderen en Brussel:

Kies bij het digitaal afstemmen op je tv met behoud van de Telenet rangschikking voor Vlaanderen:
• basispakket SDTV&radio: snelle scan op 290MHz en netwerk-id 32
• radio&HDTV-met-een-kaartje: snelle scan op 322MHz en netwerk-id 22

Kies bij het digitaal afstemmen op je tv met behoud van de Telenet rangschikking voor Brussel:
• basispakket SDTV&radio: snelle scan op 290MHz en netwerk-id 42
• radio&HDTV-met-een-kaartje: snelle scan op 322MHz en netwerk-id 12

[Reactie gewijzigd door rowell op 10 oktober 2019 17:48]

Ah ok :)

dat moet ik dan meteen eens gaan testen,

toch leuk héé dat Telenet jaren lang de mensen 69,- euro uit hun zak klopt gewoon omdat ze weigeren van een digibox te kopen en dan nu doodleuk de codering er af halen !!!!!!!!
Als het meteen zou gegaan zijn zonder CI+ module dan zouden er een HEEL PAK mensen geen digibox staan hebben nu. (dat was het doel natuurlijk)

Wij hebben dringend een ECHTE EERLIJKE niet corrupte telecomwaakhond nodig om zo een praktijken te stoppen.

EDIT ;

Dus getest en inderdaad je vind dan de zenders nog eens extra in SD met een belachelijk lage bitrate, ze doen wel echt hun best om analoog beeld te simuleren.

Dus de reden dat ze de analoge kabel er af gooien is om bandbreedte vrij te maken, en dan ipv gewoon de zenders van het basispakket in HD niet meer te coderen, gooien ze al die zenders er nog eens extra terug op (ik dacht dat het was om plaats te maken ??) aan shit kwaliteit, gewoon om er voor te zorgen dat de meeste mensen wel hun Digiboxen blijven huren of CI+ kaartjes blijven kopen,
echt schandalig is het.

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 11 oktober 2019 12:53]

Het is juist prima dat het achter een decoder zit aangezien hiermee de weg vrij is naar internet only abonnementen. De smartcards zouden dan natuurlijk wel tegen een zinnige (kost)prijs beschikbaar worden gestelt, maar de kabelaars kennende gaat dat niet gebeuren.
Je word niet verplicht tot aankoop van een CI+ module. Alle zenders die je nu analoog ontvangt komen op een andere plek terecht, en ze worden op een digitale manier verstuurd.

Een herscan van de zenders zou de oplossing bieden. Je behoud dus dezelfde zenders en betaald niets meer. Wél moet je een tv hebben die jonger is dan 9 jaar oud, om het DVB-C signaal te kunnen ontvangen.
Je kan ook gewoon snelle scan doen. Op 290Mhz - netwerk id 32. Je krijgt dan de 24 fta kanalen, waarvan de meeste in SD, behalve de zenders van de VRT. Die zijn in HD. Maar deze waren vroeger al fta.
Perfect voor mijn 2de tv. Analoog was niet om aan te zien.
Goeie info, bedankt!

Edit: zonet getest, het resultaat is een mooi gerangschikte zenderlijst. Wel schandalig dat je zonder ci-kaart maar sd aangeboden krijgt, maar beter dan analoog.

[Reactie gewijzigd door jakob op 9 oktober 2019 21:44]

Bedankt voor de tip!
dat ligt niet aan Telenet maar aan je televisietoestel, Meestal zit er in je smart tv maar 1 tuner. In een STB zitten er 4, waardoor je snel kan zappen.
Gisteren mijn TV hergeconf. voor mij zijn de 20 zenders reeds onversleuteld.
Cool tnx, en hoe voelt het zappen aan? sneller zonder de decodering van het kaartje?

Ik ga deze avond het kaartje er uit trekken en ook herscannen
Ik heb deze avond geprobeerd maar bij mij in vlaams brabant zijn ze nog altijd versleuteld (behalve de gekende vrt,etc..)
Probeer eens snelle scan op 290Mhz - netwerk id 42 voor Brussel / 32 voor Vlaanderen
inderdaad 290 werkt, zo raar dat ze niet op de 320mhz te vinden zijn he, zelf de id is anders..Ik heb wel veel minder kanalen. Dit dat geencrypteerd zijn kan ik niet meer zien, is er een oplossing om zenders van beidde frequenties te hebben?
289 kanalen SD+HD+radio: volledige scan (duurt een uur en geeft willekeurige rangschikking)

_63 kanalen SD+radio: snelle scan op 290Mhz - netwerk id: 32 voor Vlaanderen / 42 voor Brussel
260 kanalen HD+radio: snelle scan op 322Mhz - netwerk id: 22 voor Vlaanderen / 12 voor Brussel

[Reactie gewijzigd door rowell op 12 oktober 2019 11:20]

Ik vraag mij ook af welke toekomst DAB(+) zal krijgen. Want als je eerlijk moet zijn is de DAB+ kwaliteit verre van wat het zou moeten zijn. In 90% van de gevallen is het FM geluid vele malen beter.
Inderdaad.

Een tijdje geleden een Yamaha 5.1 versterker met o.a. DAB+ gekocht. Hopende dat het radio geluid beter ( o.a. qua dynamiek ) zou zijn, dan dat wat 'uit' de Ziggo kabel komt. Helaas was de DAB+ ontvangst marginaal, ondanks dat we een paar kilometer van de zender in Smilde wonen. Na wat Google'n uiteindelijk een artikel voor een zelfbouw antenne gevonden en die maar in de woonkamer opgehangen. Toen was de ontvangst zo'n 80%. Daarna kwam de 2de teleurstelling: de kwaliteit/dynamiek van het DAB+ geluid is gewoon slecht. Het radio-signaal via de Ziggo kabel is net zo 'goed' én je hebt veel meer zenders.

Ondanks dat met DAB+ ook wordt bezuinigd op het Nederlandse zenderpark ( analoog vervangen door digitaal ), is op de implementatie van DAB+ ook nog eens bezuinigd. Het resultaat is typisch Nederlands: het had zo mooi kunnen zijn en ja d'er komt wel geluid uit, maar dat is ook alles. Helaas-pindakaas.

Met DAB+ is een kwalitatief top audio product te leveren, maar de wijze waarop het nu in Nederland is geïmplementeerd, is het net voldoende voor goed geluid in de auto. Maar beslist niet meer dan dat, laat staan voor mooi HiFi geluid in de huiskamer.

Ik heb de DAB+ antenne maar verwijderd en de Ziggo kabel er weer op gezet. Jammer !! Gelukkig houdt Ziggo de radio zenders ( voorlopig ) nog op de kabel.

Het FM geluid is inderdaad vaak beter ( vooral sommige Duitse zenders ), maar de keuze wordt dan wel weer enorm beperkt.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 9 oktober 2019 17:52]

Tsja.
Het geluid dat de DAB zenders in gaat komt volgens mij uit dezelfde compressor/limiters als het analoge geluid. Digitaal is er geen enkele winst m.b.t. dynamisch bereik. Ook niet via streaming.
De geluidskwaliteit van radio laat te wensen over, meestal is het gewoon luid.
Dab is echt bagger ja. Enige zender die normaal klinkt is de klassieke muziek zender, radio1? Geen idee, heel de dag klassiek, die klinkt fatsoenlijk. Rest als een speaker uit de jaren 40 waar Hitler zijn toespraken door deed. Bagger kwaliteit.
Echt? Ik heb een DAB+ radio omdat ik beter Franse zenders kan ontvangen dan de Nederlandstalige. Ik woon echter tussen Mechelen en Leuven.

Origineel hadden we zelfs nog een klassieke DAB maar moesten overgaan naar DAB+. Nooit problemen mee gehad.
Ook met mijn nieuwe wagen zit er een DAB+ in zonder enige storing (enkel onder bepaalde bruggen die daar geen voorziening voor hebben, maar dan valt FM ook weg). Daarnaast lijkt het signaal op ongeveer hetzelfde moment weg te vallen als bij FM als je richting buitenland of Wallonië rijdt.
Het gaat niet over het wegvallen, het gaat over de bitrate die volgens mij net zo slecht is als de gemiddelde telefoonlijn. Enige zender die normaal is is de klassieke muziek zender.
Het zijn doorgaans de hifi-installaties die op de analoge kabel zijn aangesloten. DAB heeft daar niets te zoeken, op de manier waarop het uitgerold is het alleen geschikt voor situaties waar geluidskwaliteit niet van belang is.

Voor de hifi-installatie zijn de meest realistische opties ddigitale radio via DVB en digitale radio via internet. Eventueel, voor hoe lang het duurt, kun je nog analoge FM uit de ether halen.
Maakt dit überhaupt wel een (aanzienlijk) deel bandbreedte vrij?
Ik denk het wel. Wat is weet is dat je één analoge zender per frequentie kan gebruiken. Terwijl bij digitale TV een stuk of tien zenders van hetzelfde frequentie gebruik kunnen maken. Hangt ervan af hoe je de bandbreedte verdeelt.
Ja, immers neemt 1 analoge zender rond de 50mbit/s* in beslag voor of data of dtv.

dus heeft men net als bij ziggo 30 analoge zenders in gebruik dan komt er dus 30x 50mbit/s* vrij.

*bij gebruik huidige docsis 3 of dvb-c met qam 256.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 9 oktober 2019 16:53]

Het grootste probleem is dat daar waar de analoge zenders zich nu bevinden er overlap is met de DOCSIS 3.0/3.1 standaard wat betreft de upload...Dit is denk ik ook de reden dat je momenteel zelfs met een Gigabit boost slechts 40 Mbit/s upload krijgt.

Voor download worden hogere frequenties als drager s gebruikt en is bv. Gigabit momenteel geen probleem.

Digitale zenders nemen duidelijk minder bandbreedte in door de hoge codering met bv. H.264, daarnaast is er ook behoorlijk meer ruismarge door FEC.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 9 oktober 2019 16:55]

Ja, zie hier een plaatje met de frequenties:
https://cdn.rohde-schwarz.com/pws/technology/DOCSIS_02.jpg
https://cdn.rohde-schwarz...GD_DOCSI5ad7264069690.jpg
Alleen zullen waarschijnlijk niet alle vrijgekomen frequenties ingezet worden.
1 zender op analoog neemt de ruimte van 13 digitale zenders en nog een hele hoop radio zenders.
Ongetwijfeld iets. Maar ik denk dat het meer (net zoals kpn doet met oudere DSL technieken) een kwestie is van uitfaseren van oude hardware. Daarbij maken ze fisieke ruimte voor nieuwe hardware.
Het maakt behoorlijk veel plek vrij, bovendien gaat met een nieuwe standaard de indeling op de schop.
Het uitfaseren van de hardware is niet de reden maar gaat wel samen met dit (nieuwe) verhaal ;)
Je kan ook zo'n CI+ kaartje kopen bij Telenet. Kost eenmalig 69 euro en je krijgt 85 zenders terug. Lijkt mij een betere deal.
Dit gebruiken wij al een tijd. Ideaal om zo nu en dan tv te kijken. Het werkt ook wel fijner dat alles nu direct op de smart TV werkt en er geen kastjes zijn.
+ nu ze gedcrypteerd zijn kan je opnemen op externe harde schijf,of timeshift doen
Je vergeet je abonnement van 18,16€/ maand.
Ik heb alles buitengegooid van Telenet TV, en enkel nog een internetverbinding van Telenet icm. VOIP en een Chromecast. Is een stevige besparing.
Dat abonnement heb je met een analoge aansluiting ook, dat maakt geen verschil. Moesten ze idd een soort streaming only abbo hebben zou ik het ook zo doen: enkel internet en een streaming tv abonnementje
Ondertussen is het al 18.22 euro 215 euro per jaar, het blijft maar stijgen

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 12 oktober 2019 08:53]

Maar je hebt geen kastje nodig, kijk prima tv via de kabel. Gewoon de 900 reeks. Maar nu begint ziggo gewoon fysiek de kabels uit de wijkkastjes te trekken om dit te voorkomen. Vraag me af of dat mag, een ieder heeft toch recht op NED1,2,3. Dat hun dan alles op de 900 reeks zetten is hun eigen probleem.
Als je nu even netwerkcode 4444 invult, dan heb je de ongecodeerde zenders gewoon op 1,2,3 en verder. Ziggo probeert niets te voorkomen, het is gewoon een ondersteunde manier van televisie kijken.
nee hoor, heb je geen ziggo trekken ze fysiek de stekker uit je wijkkast. al meerdere keren zien gebeuren.
Ah nou snap ik je vraag better... Ja, als je geen abonnement hebt dan is dat logisch. Heb je een abbo, dan kun je evenwel prima kijken zonder kastje.

Je hebt recht op NED1,2,3, via een hark op het dak. Dat wordt uitgezonden in 1080p50 en is daarmee momenteel zelfs de beste manier om NED1,2,3 te ontvangen.
Interessant nieuws. In Nederland heeft KPN alle DVB-c van de glasvezel gekieperd en noemt het in alle correspondentie maar ook telefonisch bij de helpdesk "analoog". Ziggo handhaaft DVB-c gelukkig. Volgens dit nieuws van Telenet is de move van KPN dus heel discutabel. Ik ken mensen die het halve huis overhoop haalden om extra kabels te trekken voor de digitale kastjes bij televisies her en der in huis.
Hoe komt met aan die 180000? Quote vanuit een artikel op hbvl achter een paywall:
Vooral oudere klanten

Sinds 2005 stapte 90 procent van de Telenet-klanten over naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Maar zo’n 9 procent – omgerekend 180.000 klanten – kijkt nog steeds uitsluitend via kabel. Hun tv-toestel is rechtstreeks aangesloten op een wandcontactdoos aan de muur en ontvangt een twintigtal zenders. Evenveel klanten gebruiken analoge tv voor een tweede of derde toestel in huis. In totaal moeten 360.000 Telenet-klanten – veelal oudere mensen – straks gedwongen overstappen naar een digitaal pakket.

“We beseffen dat de overstap voor een aantal klanten niet gemakkelijk zal zijn”, zegt Bronselaer. “Maar we gaan niet over één nacht ijs. We zullen onze klanten maximaal begeleiden.” Telenet licht vanaf december alle betrokken klanten in per brief en mail over de mogelijke alternatieven. Pas in het najaar van 2020 wordt de omschakeling ingezet. Die loopt gefaseerd tot het eind 2021. Vier weken voordat de aansluiting wordt doorgeknipt, ontvangt iedere klant extra persoonlijke informatie.

Alsook:
Via de website www.telenet.be/signaalswitch kunnen klanten nagaan of zij nog analoog tv-kijken. Telenet biedt daar ook een stappenplan en filmpjes aan om klanten te begeleiden bij het aanpassen van hun televisietoestel.

[Reactie gewijzigd door masauri op 9 oktober 2019 17:40]

Ik ben vooral benieuwd naar de resolutie op die onversleutelde DVB-C kanalen. Ook 1080i?
Dat is wat er met “compacter signaal” wordt bedoeld.
Wij zitten hier al een tijd met zo’n kaartje:
Type: CI+ Module (CAM1300)

Eigenlijk geen klachten. Reactie is zeer snel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee