Ziggo schakelt vanaf 12 maart analoge tv-signaal uit in regio Den Haag

Ziggo schakelt op 12 maart in de regio Den Haag het analoge televisiesignaal uit. Vanaf die datum kunnen klanten in die regio alleen nog digitaal tv kijken. Eerder maakte Ziggo al in de regio Amsterdam en Rotterdam de overstap.

Ziggo heeft de datum voor het stoppen met het analoge tv-signaal voor de regio Den Haag via zijn Schakel Mee-site bekendgemaakt. Volgens Totaal TV gaat het om klanten in Den Haag, Wassenaar, Leidschendam, Voorburg, Zoetermeer, Nootdorp, Rijswijk en Delft, die vanaf 12 maart alleen nog digitaal kunnen kijken.

In april vorig jaar begon Ziggo met het afsluiten van de eerste analoge tv-aansluitingen. Sindsdien volgden Capelle aan den IJssel, Flevoland, Rotterdam en omgeving en Amsterdam en omgeving, waaronder Alkmaar, Haarlem, Hilversum, Purmerend en Zaandam.

Door te stoppen met analoge tv-signaal wil Ziggo bandbreedte vrijmaken in aanloop naar de komst van docsis 3.1. Dit moet de kabelaar in staat stellen vanaf 2020 downloadsnelheden van 1Gbit/s aan te bieden. Het analoge radiosignaal blijft voorlopig nog wel beschikbaar.

Den Haag analoog tv

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-01-2019 • 17:24

231

Reacties (231)

231
211
106
15
1
65
Wijzig sortering
Ik vind het jammer, bij het analoge signaal kon je ongelimiteerd "aftappen", zonder extra kosten.
Nu ben je beperkt in het aantal digitale ontvangers, terwijl dit technisch gezien volgens mij niet hoeft.
Dit, plus de invoering van het CI+ slot, waarbij er nog meer beperkingen kunnen worden doorgevoerd, geven de providers steeds meer macht, terwijl de voordelen van de consumenten onduidelijk zijn of er simpelweg niet zijn.
Maar dat is helemaal niet zo...

Heel simpel: zolang je tv een digitale tuner heeft kijk je dezelfde zenders (die analoog beschikbaar waren) ook gewoon digitaal. Zonder kaart of kastje dus.

Merk dat meer mensen dit niet weten maar je hebt dus zeker geen ci+ module of andere digitale ontvanger nodig. Het ziggo en upc signaal dat voorheen analoog was is al lang ook digitaal beschikbaar, ongecodeerd.

Wel handig dan bij het zenders zoeken de code 4444 ipv 5555 te gebruiken voor de zendervolgorde. 5555 is voor als je ci+ hebt en dus rtl 4 hd op 4. Als je die gebruikt zonder kaart heb je op 4 dan geen toegang en zit rtl4 ergens in de 900.

Gebruik je code 4444 dan zit de gewone digitale rtl4 op 4 en heb je daar dus gewoon beeld. Wel zo makkelijk dan hoef je niet te gaan schuiven.

En ja, dus ook gewoon met een abonnement van kabel tv van 17,80. En op zoveel tv's als je maar wil. Als ze maar een digitale tuner hebben.

(zo, er waren tegelijk meer mensen dit aan het uitleggen :D )

[Reactie gewijzigd door chocochoco op 22 juli 2024 23:29]

Nooit geweten, dank je. Ik had altijd begrepen dat voor digitale televisie je maar een beperkt aantal ontvangers mocht hebben ... maar dan gaat het dus over extra zenders of interactieve televisie?
Zie hier een overzicht van de consumentenbond met de beperkingen die bij verschillende aanbieders gelden.
Het aantal kaarten dat je mag hebben was en is eindig. Bij Ziggo was in het verleden een kaart verplicht om digitaal te kunnen kijken, bij UPC in een nog veel verder verleden. Maar, sedert de fusie tussen UPC en Ziggo is overal een ongecodeerd basispakket beschikbaar en heb je alleen nog kaarten nodig om HD-zenders en pluspakketten te ontvangen.

Het basispakket kun je sedertdien op zoveel televisies bekijken als je maar wilt, op dezelfde manier als analoog.
Moet je wel een TV hebben met een ingebouwde digitale ontvanger! Er zijn nog genoeg mensen die met een analoge beeldbuis zitten, die worden sowieso verplicht te investeren want een losse decoder of een vervangende TV is niet gratis. Ik zou het persoonlijk netter vinde om een aantal basis kanalen op de VHF te houden.
Ziggo biedt vooralsnog klanten waarbij de TV niet geschikt is voor het Digitale signaal 1 gratis basis tuner aan.
Ik heb die tuner van Ziggo. Die is erg traag. Na het aanzetten duurt het een minuut voordat je beeld hebt en daarna nog een minuut voordat de afstandsbediening reageert. Dat is erg onhandig. Ik ga dus toch maar op zoek naar een nieuwe tv.
Dat komt doordat hij op energiebesparende modus staat. Als je dat verandert heb je binnen enkele seconden beeld.
Met een standby verbruik van 25-30w dan wel.
Naast het feit dat dit alleen al 60 euro kost per jaar kost terwijl het apparaat uitstaat, is dit anno 2019 echt te veel als sluipverbruik

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 23:29]

Heb je het verbruik van een CRT tv wel eens gemeten naast die van een nieuwe LCD? Als dat het argument is kun je je ouwe bak meteen vervangen, spaart alleen maar geld ;)
Makkelijk opgelost met een tijdklok die hem alleen op stand-by zet vanaf 5 uur 's avonds tot 12 of zo, of wanneer je wil natuurlijk. Als dat niet luxe genoeg is dan een Wi-Fi stekker wellicht die je met een App op afstand aanzet.

Als het echt €60 per jaar kost dan verdient dit ding zich terug in een paar maanden. :)
Waarom zouden we tot in den treure ouderwetse technologie moeten blijven ondersteunen. Het houdt toch een keer op...
Er zijn zat mensen die analoog TV prima vinden, net zoals nog steeds veel mensen analoog radio prima vinden. Als je maar even niet beeldkwaliteit kritisch naar TV kijkt dan is analoog goed genoeg.

Zowieso analoog TV wordt stopgezet en de bandbreedte die daardoor vrij komt gaat naar internet waar je als TV kijker helemaal niks mee opschiet, dan hebben we het geeneens over ouderwets door nieuwerwets vervangen. Je zou ook mogen verwachten dat met het wegnemen van analoog TV het maandelijks bedrag minder wordt dan...gaat ook echt niet gebeuren. Sterker nog de gebruiker gaat ervoor betalen.

Het schijnt ook gewoon zo te zijn dat bijvoorbeeld analoog radio in veel gevallen beter klinkt dan DAB digitale radio. Wat schiet je dan op met nieuwerwetse technologie?
Analoog kost meer geld dan digitaal en neemt veel bandbreedte in beslag. En of analoog goed genoeg is voor een paar procent is niet relevant. De bandbreedte voor internet is echter wel relevant. De aanbieder verandert het product en biedt een prima alternatief voor mensen die niet met de tijd mee willen of kunnen. Prima. Ik klaag ook niet dat ik niet meeret mijn 56K modem kan inbellen....

En het tegenovergestelde van 'ouderwets' is nog altijd 'modern'
We hebben het over TV aanbod. Die bandbreedte voor internet heeft niks met het TV aanbod te maken.

Ouderwets en modern zijn relatieve begrippen. De LP is weer in dus ouderwets is nu even weer modern ;)
We hebben het over TV aanbod. Die bandbreedte voor internet heeft niks met het TV aanbod te maken.
Zeker wel, tv-kanalen en video on demand streams kunnen immers ook via IP worden gestreamd. Het is in principe niet aan DVB-C gebonden.
Je hebt een punt. Maar ja ze zetten analoog uit, wat een dienst is. Mensen krijgen geen verlaging van abo terug wel komen er nieuwe diensten en kanalen bij waar weer extra geld betaald moet worden. En dat is natuurlijk erg raar.

''Ziggo heeft de bandbreedte die voor analoge tv wordt gebruikt nodig om het netwerk te optimaliseren en de aangeboden digitale diensten verder uit te breiden. Zo kunnen op de ruimte die een analoge tv-zender in beslag neemt met de nieuwste technieken zes tot acht zenders in HD-kwaliteit aangeboden worden. Het kabelbedrijf gaat de vrijgekomen bandbreedte ook voor de uitrol van DOCSIS 3.1 gebruiken.''
In de techniek heeft het alles met elkaar te maken en de ene techniek moet simpelweg wijken voor een andere, welke de aanbieder meer oplevert en bij Ziggo speelt dit zeker een rol voor deze beslissing
Wat we allemaal niet graag willen zien. Mij boeien die dingen echt niks, ik wil gewoon de beste kwaliteit TV en vooral sneller internet. Toevallig is dat ook de vraag vanuit de markt.

Maar de discussie over de techniek hierachter is al tot in den treure gevoerd en met een beetje googlen of zelfs gewoon de het forum checken heb je alle uitleg. Het is onzin om bij ieder nieuwsitem over een regio van het analoog af, meteen alle achtergrond te vermelden. Volgens mij heeft T.net er zelfs al een speciaal achtergrondartikel aan gewijd, maar hoe dan ook de info is erg goed te vinden. Het is namelijk al best vaak uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 22 juli 2024 23:29]

Ook voor televisie is de afschakeling nuttig, want de volgende generatie televisienorm met 4K, HDR en BT.2020 komt eraan. Dat is nu nog geen ding, je ontvangt alleen wat zenders per satelliet op het moment. Maar dat gaat wel de komende jaren komen en het is ondenkbaar dat al die zenders nog een keer in de nieuwe norm op de kabel gezet kunnen worden zonder analoog uit te schakelen. En ook het toevoegen van meer HD-zenders wordt nu makkelijker.

Jazeker, er gaat bandbreedte van televisie naar internet, maar is ook logisch. Analoge TV vreet gewoon onevenredig veel bandbreedte, dus is het niet logisch om dat allemaal weer voor televisie in te zetten.

Je kunt het ook wat positiever zien: Ziggo heeft zeer lang gewacht met afschakelen. Ze zijn niet de laatsten, maar behoren wel tot de laatsten. Dat hebben ze gedaan zodat iedereen zoveel mogelijk in zijn eigen tempo kon overstappen. En ook nu, nu het aantal analoge kijkers inmiddels klein is, doen ze het netjes met gratis digitale ontvangers en veel hulp aan mensen die de overstap nog moeten maken. Dat beleid verdient lof.
Ik probeer er realistisch naar te kijken. Ze pakken de TV kijker een dienst af (analoog TV) en verlagen abo niet vervolgens komen er nieuwe diensten/kanalen) bij waarvoor ze weer extra moeten betalen.
De energie die het kost in gratis ontvangers, voorlichting, campagnes en mogelijk klantenverlies zorgt dat als je puur naar de kosten kijkt, men nog vele jaren analoge TV zou kunnen doorgeven tegen dezelfde kosten als nu gemaakt worden. De apparatuur is immers toch al lang afgeschreven en het onderhoud niet noemenswaardig. Dit is dus geen kostenbesparing, maar men wil zich verlossen van een blok aan het been die de verdere verbetering van de dienstverlening tegenhoudt. Zeker, ze zijn een commercieel bedrijf, dus als ze ergens geld voor kunnen vragen, dan zullen ze zeker betaalde diensten uitrollen. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat heel veel zaken als sneller internet, meer HD-zenders, extra zenders wel zonder meerprijs ter beschikking komen en iedereen daar van gaat profiteren. Heel concreet: Het verplaatsen van digitale zenders naar frequenties met minder storing heeft op plaatsen waar analoog uit staat, is voor veel mensen al een duidelijke verbetering t.o.v. toen analoog nog aan stond.
Voor Ziggo een kostenbesparing maar niet voor de klant want die wordt analoog AFGEPAKT.

Ze zullen wel enkel zenders naar minder storende frequenties zetten dan lijkt mij.

Het is ook maar de vraag of er extra zenders voor niks bij komen. Ik snap dat ze nu ze analoog uitzetten roepen ''maar er komen nu gratis HD kanalen bij". Bij een volgende prijs verhoging roepen ze ''maar we hebben nu zenders erbij in mooie HD kwaliteit en we hebben extra diensten opgezet (waarvan misschien een enkele service is maar waarvan de meeste betaaldiensten zijn)''. Laten we niet naief zijn.

Sneller internet heeft NIKS met kabel TV te maken.
Geloof me, voor Ziggo kost dit meer geld dan het oplevert.
Dat wil ik wel geloven maar die kostenbesparing daar gaat de klant niets of nauwelijks iets van zien. Ook neemt dat niet weg dat de klant analoog wordt afgepakt.
Maar zijn er dan zoveel mensen met ouderwetse beeldbuizen waardoor ze een ''probleempje'' krijgen??

Een LCD-tv met ingebouwde tuner koop je 2e hands voor 30-40 euro? Volgens mij moeten we redelijk ver terug in de tijd om tv's te vinden die géén ingebouwde tuner hebben?

Het signaal moet nu ( in de desbetreffende regio's ) omgezet worden naar digitaal:
TV kopen die in de afgelopen ~15 jaar(?) uitgekomen is.....
CI+ erbij nemen
Decoder erbij nemen
Overstappen naar een provider waarbij dit never nooit niet mogelijk is geweest en ook nooit mogelijk zal worden.

Makkelijkste stap is dus om een TV (met uiteraard een ingebouwde tuner) via marktplaats gratis te halen ergens of gewoon gloedje nieuw te kopen) :)

Volgens mij maak jij uit paniek momenteel van een mug een olifant of je weet helemaal niet hoe het in zijn werking gaat (je bent niet de enige, weinig frontpage tweakers die er iets van snappen op een paar na haha), dan snap ik jouw reactie wel.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 23:29]

Ik heb het helemaal niet over mij. Ik zie zat mensen om mij heen die daar allemaal geen zin in hebben en gewoon een knopje in willen drukken.

Ik zit al 10 jaar dagelijks op Audio/Video Forums..heb duizenden posts. Ik kan je verzekeren dat waar jij het over hebt maar weinig aan te snappen valt.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 22 juli 2024 23:29]

Dat knopje indrukken werkt dan ook gewoon.. tenzij je een zeer oude tv hebt die nog geen tuner heeft. Dan gaan we dus al snel richting de oude bakbuizen. Of je nu duizenden of miljoenen posts hebt verandert daar niks aan.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 23:29]

Je snapt het probleem helemaal niet. Mensen hebben een TV en willen dat alles zo blijft als het is totdat er een nieuwe TV komt.
Ik wil over op DAB+ echter de dekking is hier BAGGER.
Woonde tot voor kort bij Zwolle, uitstekende ontvangst op DAB+
Sinds kort woonachtig op de grens Hoevelaken/ Amersfoort.
Ondanks yagi antenne die buiten hangt een belabberde ontvangst.
Radio West geeft volle bak, doch Radio M of omroep Gelderland zijn ( haast niet te ontvangen) terwijl dit toch zenders voor mijn regio zijn.
Omdat deze zenders niet doorgegeven worden via de zender Hilversum,
Laat men eerst maar eens een goede dekking realiseren zoals op de analoge FM
Dat wil zeggen, als je al DAB kunt ontvangen...
Is mij in Zeewolde ( Flevoland ) tot op heden nog niet gelukt.... 8)7
LOL Ik heb twee luxe FM radios gekocht voor 60 euro samen of zo...dat gaat nog in ieder geval tot 2023 een signaal hebben. Klinkt beter als de DAB radio van mijn zus die ze net gekocht heeft. Ik heb haar ook nog alles uitgelegd, dingen als dat het signaal in huis slecht is bij DAB en als je het al koopt kunt je beter DAB+ kopen.

Je hoeft maar naar een land in Europa te kijken met een artikel over DAB DAB+ en er staat geheid een hoop negatiefs. Zoals in Engeland:
https://www.theregister.c...igital_future_is_not_dab/
Het werkt goed voor die ene met een analoog toestel. Voor de rest die juist hogere resolutie digitale tv wil en sneller internet werkt het juist slecht omdat het bruikbare bandbreedte op de kabel blokkeert. #tunnelvisie
En jouw TV heeft geen ingebouwde tuner? |:( |:( |:( |:( Ja dan zou ik ook stress hebben zodra ik TV zou willen kijken :D

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 23:29]

Het wordt echt ruim van te voren aangekondigd en hier is zelfs een Ziggo mannetje aan de deur geweest, omdat we blijkbaar ook analoog keken.

Was niet nodig, maar hij kon een tuner in bruikleen geven: https://www.ziggo.nl/klan...o/ontvangers/humax-5500c/
Hoe lang moeten dergelijke oude televisies nog ondersteund worden van jou? Alsof elke oldtimer bezitter de rekening van loodvervangers naar de Shell blijft sturen. Je kunt toch niet verwachten dat die paar toestellen de rest van vooruitgang blijft tegenhouden?
Goede beeldbuis TV's gaan met gemak 20 jaar mee. Voor veel Tweakers is het soms niet te begrijpen maar mensen gaan pas iets nieuws kopen als het kapot is en reparatie het niet meer waard is. Mijn Beovision 3-32 die ik 5 jaar gelden had gekocht heeft het toevallig ook net begeven maar die gaat gewoon gerepareerd worden. Nu verwacht ik de vraag "waarom?". Gewoon om de simpele reden dat het een prachtige TV is met een goede beeldkwaliteit en een nog betere geluidskwaliteit, en vanwege wat rotte condensatoren de kosten ook duidelijk minder zijn dan een nieuwe flatscreen.
Natuurlijk verloop zal automatisch het oude uitfaseren maar het moet niet te snel gaan met een gedwongen tintje.
Maar gelukkig levert Ziggo nu wel een passende gratis decoder dus valt het mee. Maar als Ziggo klant heb ik al vele zenders op de analoog zien verdwijnen zonder een aanpassing in het abonnementsgeld en werd ik tegelijk doodgegooit met de aanbiedingen voor een overstap naar digitaal zonder een gratis decoder. Toen mijn ADSL werd opgeheven ben ik overgestapt naar een KPN alles in 1, Ziggo had mij mogelijk kunnen houden als ze mij eerder een gratis decoder hadden gegeven.
Ik begrijp dat prima, ik heb mijn beeldbuis pas vorig jaar vervangen. Alleen reageren er hier erg veel met gejank van "extra kastje", "tv op de vuilnisbelt" etc terwijl er een prima oplossing geboden wordt. Jij en ik beseffen dat wat de vooruitgang doet en dat dat tegenhouden weinig oplevert. Jammer alleen dat de meesten dat niet snappen.
Eens moet je over naar digitaal, wanneer een paar basis kanalen in stand blijft krijg je weer een groep ja maar zender B vind ik belangrijker waarom is die er niet bij, en een ander vind zender A weer beter, om dat gezeur te voorkomen heeft men dus besloten dan maar de stekker eruit.

Analoog uitschakelen op de kabel is niet zo ingrijpend als de FM band uit te schakelen en te switchen naar dab+ bijvoorbeeld(denk aan al die vele autoradio's nog in gebruik).

Bovendien bied Ziggo een gratis digitale ontvanger aan, dus simpelweg gaat dit gezeur op tweakers om niks, je oude zwart-wit CRT tv zonder afstandsbediening blijft het gewoon doen.

Veel lcd tv,s hebben wel dvb-c(ok enkele uitzondering misschien niet) en CI+ is niet verplicht.
Crt tv,s kom ik zelden meer tegen, hooguit bij oudere mensen of een uitzondering, wij zijn inmiddels wel bijna 20 jaar verder toen de "bakbeesten" nog "hot" waren.

Ik ben het met je eens waarom iets weggooien als het nog werkt, maar op gegeven moment wordt de gebruikersgroep dusdanig klein dat het niet meer loont om het in stand te houden.

Ik kijk ook nog analoog maar dat is meer omdat ik te lui ben om digitaal in te stellen, alhoewel dat niet veel tijd kost en ja ik weet van digitaal signaal of HD kwa beeldweergave, het ziet er beter uit en het geluid is beter maar daar geef ik niks om bij nederlandse tv zenders, dus zodra het moet stel ik het wel in.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 23:29]

Anoniem: 1092407 @mr_evil0823 januari 2019 01:26
Ik kijk geen tv en heb niet eens een aansluiting. Maar omdat vorig jaar de analoge tv uitging heb ik de tv van m'n oma omgezet. Daar was ik echt maar een paar minuten mee bezig. Dat was totaal geen moeite. En oma super blij want niet alleen was ze weer gerustgesteld dat ze gewoon kon blijven kijken, ze vond het beeld ook meteen veel mooier. Dubbel win. 8-)
Niet alleen beeldbuis. Ik heb een Samsung A656 Full HD scherm, inmiddels 10jr oud zie ik maar werkt nog prima. Geen reden om te vervangen, maar geen digitale kabel tuner dus.
Aaah, de A656, is dat niet die met die mooie rode gloed onderin? :)
Ja idd :) heeft destijds €2000 gekost maar elke cent waard geweest. Alleen 1x na 3jr zelf de condensatoren van de interne voeding vervangen (planned obsolescence in your face) en verder blijft die maar draaien.
100Hz met o.a. ook 24Hz ondersteuning vind je nog steeds alleen maar in het hogere segment.
Zolang je een abonnement hebt, analoog kijkt en je tv niet geschikt is voor digitale tv. Kan je via Ziggo een gratis digitale ontvanger krijgen. Waarmee je naar dezelfde zenders kunt kijken als dat je code 4444 gebruikt op een digitale tv.
Je moet inderdaad een losse decoder als je TV het niet ondersteund, maar dat moet al jaren met alle DSL en (zo goed als alle) glasvezel providers. Daarnaast krijg je er ook veel extra functionaliteiten bij zoals uitzending gemist e.d..

Los hiervan mag Ziggo niet een stuk of 8 basiskanalen analoog aanbieden omdat de wetgever heeft bepaald dat er een minimaal iets van 15 zender doorgegeven moeten worden. Zie ook: https://www.ad.nl/economi...-pakket-weg-kan~a086fec6/
Juist niet. Dat er mensen zijn die een analoge beeldbuis hebben is niet de schuld van Ziggo, maar van die mensen zelf. Je oude pre-GSM doet het ook niet meer op het huidige GSM en UMTS network toch?

En je gaat ook niet zeuren dat je niet met je paard en wagen de snelweg op mag, en dat benzine stations geen hooibalen voor paarden hebben?

Mensen hebben zo'n goede 50 jaar van hun analoge buis kunnen genieten. Dat is al enorm lang, en geen reden om zoveel bandwidth te stelen van de meerderheid van de mensen die totaal geen behoefte heeft aan analoog kijken.
Je kunt gratis een digitale ontvanger in bruikleen krijgen.
Bron: www.ziggo.nl/schakelmee

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 22 juli 2024 23:29]

Goeie tip... voor zo lang het duurt ;)
Dit gaat echter wel veranderen. Ik denk dat na het invoeren van DOCSIS 3.1 het sowieso niet meer wil
Niemand kan in de toekomst kijken, maar er eerder redenen om aan te nemen dat het DVB-C-signaal uitgebouwd gaat worden dan dat het gaat verdwijnen. DOCSIS 3.1 en DVB-C bijten elkaar niet. Uiteraard concurreren ze om ruimte op de kabel, maar daar is na uitschakeling van de analoge zenders voorlopig genoeg van.
Ik denk dat de hele coax inclusief de frequenties en bijbehorende qammetjes op de schop gaan
reviews: Sneller vast internet - De lange adem van oude netwerken
Met docsis 3.1, dat in 2015 werd aangekondigd, verdwijnt het onderscheid tussen docsis en eurodocsis, doordat de techniek afstapt van de kanaalbreedte van 6 en 8MHz, en overstapt op smalle subcarrier-kanalen met een breedte van 25 en 50kHz. De specificatie beschrijft hoe zo kanalen van 192MHz zijn te creëren met tot aan, initieel, 4096-qam-modulatie per subcarrier.
Dat is geen probleem, DVB-C is ook niet gebonden aan kanalen van 6 of 8 MHz. Het zijn juist de analoge zenders die die indeling verplichten.
Ligt aan het model mijn opa en oma hadden een tv met ontvanger die t niet deed. Dus maar nieuwe gehaald.
Op de site kan je t checken

[Reactie gewijzigd door artoon12 op 22 juli 2024 23:29]

Dat is niet helemaal waar. Bij ons in Den Haag (ooit casema, daarna ziggo en via upc nu weer ziggo) staan maar een hand vol zenders digitaal ongecodeerd op de zender.

Voor de meeste zenders heb je een ci+ module en kaart nodig. Ooit, bij de eerste ziggo waren de eerste 5 kaartjes gratis te registreren. Ook kon je gratis kaartjes overzetten tussen abonnementen (dus van de buren overnemen).

Helaas: de kaartjes die je van anderen overneemt zijn niet meer te registreren. De kaartjes die geregistreerd zijn blijven (zolang ze het doen). Nieuwe kaartjes bij je abonnement kostten ooit € 12,- per jaar maar zijn ondertussen niet meer los te krijgen. Nu is de goedkoopste optie een ci+ module met kaartje, volgens mij al ruim €20 per jaar....
Dat doen ze nu ook al met her analoge signaal, dus daar zit geen verschil in.
En een schotel is ook niet gratis. Alleen de apparatuur al is al prijzig. Daarnaast is de locatie waar die staat ook bepalend of je bepaalde zenders wel of niet kan ontvangen...
Je kunt voor minder als 400 euro (tweedehands) al een 4 LNB opstelling hebben, zo'n 1,000 gratis kanalen, waarbij de LNB's door professionals afgesteld inclusief is. Zo'n schotel gaat dan 10/20 jaar mee. Vergelijk dat met twee jaar kabel basis abonnement wat 450 euro kost wat ook kwalitatief aan zenders minder te bieden heeft. Dus dat zit erg scheef hoe je het ook draait of keert.
Leuk die 1000 kanalen op de schotel. 990 ervan zijn waardeloos. €17,80 per maand is best een redelijke prijs voor het digitale, ongecodeerde signaal.
Is niet waar. Je hebt het hele free view pakket van de UK plus een hoop duitse zendens...meer als 20. En dan heb je al betere programma's dan alle hollandse zenders bij elkaar. Een hoop muziekzenders. En vanalles en nog wat...En 40 HD zenders. voor niks Zowieso vergeleken bij satelliet ziet kabel er onnatuurlijk uit. Ik weet dat omdat ik een jaar lang een kabelHD en satellietHD ontvanger heb gehad.

https://www.radioandtelly.co.uk/freeviewchannels.html
Ik chargeerde natuurlijk, maar dat deed jij ook met die meer dan 1000 TV-kanalen.
Ik heb ook satelliettv en officieel meerdere duizenden kanalen maar het overgrote deel van die kanalen is gewoon echt rommel. SBS6 is er nog hoogwaardig tegen.
Ik heb tot 200 kanalen die aanzienswaardig zijn waarvan zeker 100 kanalen prima zijn.
Dat bedoelde ik. Van die duizenden die er zijn zijn de door jou genoemde aantallen nuttig om in je zenderlijst te zetten. De rest is junk.
Ik kijk zelf ook niet meer (juist vanwege die junk). Af en toe wil ik die regionale Duitsers of de themazenders van de publieke Duitse omroepen nog wel eens bekijken. Ik heb een dubbele LNB. Het aantal zenders dat gevonden wordt is ongeveer 2000, maar zoals gezegd, het grootste deel is junk.
Onzin. Ziggo biedt ook een berg zenders ongecodeerd aan in SD via DVB-C. Ongelimiteerd aftappen kan gewoon nog, zorg ervoor dat je tv een geschikte tuner heb (lees, elke TV van de laatste 12 jaar).
Als bonus zijn Nederland 1,2 & 3 ook ongecodeerd in HD kwaliteit te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 23:29]

Fout.

In de slaapkamer een tv van 8 jaar oud, die alleen analoog aankan.
Werkt nog prima, maar kan dus de vuilnis dump op als het analoge signaal bij ons ook verdwijnt.
Zit daar geen HDMI-aansluiting op? Kan ik me niet voorstellen. En als je HDMI hebt, ben je niet gebonden aan analoog signaal (via een Android Box kun je b.v. met de Ziggo app TV kijken...).
Moet je er toch een extra kastje eraan hangen.
Kan je net zo goed een DVB-C kastje aan hangen.
Ja, maar dat je de TV naar de vuilnisdump kunt brengen is natuurlijk onzin. Een TV kan nog uitstekend dienst blijven doen met een minimale investering (van b.v. ca. 30 euro voor een Android Box).
Zo dvb-c kastje moet in t zicht . Een chromecast niet
Neem contact op met Ziggo, mogelijk komt u in aanmerking voor een gratis digitale decoder.
Yep. maar dat doen ze alleen als de TV ooit goedgekeurd/gecertificeerd is geweest voor Ziggo

edit: Ziggo verstrekt gewoon 'het eerste kastje gratis in bruikleen'
Zelf ooit een akkefietje gehad dat de TV niet meer goed werkte na samenvoeging van UPC en Ziggo. De smartkaart in de TV bleek ineens kansloos. Ik heb behoorlijk mijn best moeten doen om een Humax-kastje gratis te bemachtiggen. Wel balen, kon niet meer 'gewoon' TV kijken, terwijl de TV wel goedgekeurd was voor de Ziggostandaard.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 23:29]

Neehoor, elke dvb-c ontvanger kan de open kanalen kijken. Dat zijn meer kanalen en scherper dan analoog.
Ha hilarisch dit, ik had niet gezien dat je mijn opmerking ook anders zou kunnen lezen.
ik bedoelde dat gratis verstrekken doen ze (Ziggo) alleen bij een goedgekeurde/gecertificeerde tv's,
Nee hoor, dat kastje (niet gratis, maar in bruikleen) krijg je ook bij een oude tv met een scart aansluiting.
Onzin. Het hele idee van die gratis ontvanger is juist om mensen met een oude televisie met SCART-aansluiting een makkelijke methode te geven digitaal te gaan kijken. Ziggo heeft nooit beeldbuistelevisies gecertificeerd. (Er zit overigens ook een HDMI-aansluiting op.)

Hier kun je meer lezen over deze ontvanger:
https://www.totaaltv.nl/n...ecoder-voor-ziggoklanten/
https://www.totaaltv.nl/n...ger-voor-analoge-kijkers/
Ik denk dat je de decoder verwisselt met een CI-module. Die kon je huren bij je abonnement maar dan wel alleen als je een Ziggo-gecertificeerde TV had.
Die gratis decoder krijg je gewoon hoor welke tv je ook maar hebt. Dat interesseert ze niet eens. Heb hem voor de zekerheid toen bij de eerste berichten al aangevraagd voor de slaapkamer. Niet beseffende dat de 8 jaar oude tv al een decoder ingebouwd had.
Nee, want dan zou je geen decoder nodig hebben! Die decoders zijn juist voor TV's die NIET goedgekeurd of gecertificeerd zijn!
Je wilt er niets aanhangen, maar tegelijkertijd doe je aan zelfkastijding, want:
  • Het analoge signaal is niet meer wat het geweest is. Het is letterbox, stereo is verdwenen e.d.
  • Digitale TV heeft ook op een beeldbuis (veel) voordelen in beeld- en geluidskwaliteit
  • Je ontvangt minder zenders
  • Mist specifieke mogelijkheden van digitale televisie zoals een EPG of meerdere audiokanelen
Hoe dan ook is het tijd om je standpunt te herzien, want het is investeren in een digitale ontvanger (alhoewel, ze geven ze gratis weg) en anders is het TV-tijdperk voorbij voor jou.
Stoommachines doen het ook nog steeds. Toch valt er wat te zeggen voor moderne equivalenten.
Toch blijven die oudjes nuttig. :)
Het Woudagemaal bijvoorbeeld in het najaar van 1998, toen er een extreme hoeveelheid regen viel.
Ben er geweest, absoluut dat die nog waarde heeft. En sowieso gaaf om te zien!
Koop een hamer. ;)

Hoewel ik je standpunt absoluut kan begrijpen is een CI+ kaart (mits ondersteund door de tv) of een eenvoudige decoder (ja, wanneer je tv hangend geplaatst is zonder meubel is dat lastig) voor een relatief laag bedrag best een prima investering.

Die decoders zijn op marktplaats voor een paar tientjes te vinden en wanneer je hem niet meer nodig hebt (tv nu echt kapot en nieuwe heeft ingebouwde decoder bijv.) zet je hem weer op marktplaats en verkoopt hem voor hetzelfde geld als waarvoor je hem hebt gekocht.

En wanneer je er een in bruikleen krijgt, heb je er helemaal geen kosten aan. Blijft enkel het ongemak wanneer je tv hangend geplaatst is. Tja, shit happens en tyraps of klitteband-tape doen wonderen. ;)

[Reactie gewijzigd door max op 22 juli 2024 23:29]

En als hij stuk is. Kan je vast wel weer een oude tv kopen. En zo tot in de eeuwigheid door gaan. Soms is het ook economisch verstandig om iets stop te zetten. Misschien niet leuk voor jou. Maar nieuwsflash Ziggo is er niet alleen voor jou. En zijn gewoon een bedrijf dat winst wil maken.

En als geld je niet uit maakt kan je ook verhuizen naar een plek waar nog wel analoge tv.
Sorry hoor, maar 8 jaar geleden moest je moeite doen om een analoge crt tv te kopen, verbaas me zelfs dat dit nog kon.

Aan de ene kant wil iedereen voor zijn antieke analoge crt tv dat het analoge signaal blijft. En vervolgens klaagt de rest dat er te weinig in hd is en het internet sneller moet.

Het kost Ziggo ook gewoon geld om overal een analoog signaal aan te bieden door het digitale signaal om te zetten naar een analoog signaal.
Ik kijk ook nog op een beeldbuis-TV, maar geen probleem om daar wat aan te hangen lijkt me. Alle alternatieven gebruiken ook losse ontvangers, en je moet toch wat. Als je meerdere analoge toestellen hebt, kun je ook nog een paar modulatoren gebruiken om je eigen mini-kabelnetwerkje te bouwen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 23:29]

Dan is er iets veranderd, want ik heb al sinds de eerste aankondiging de extra ontvanger. Kreeg ik gratis en ben geen nieuwe klant (sinds 2003 UPC/ZIGGO)

Ik miste hier nog wel een groot deel mijn zenders op (311 voor de kinderen bijvoorbeeld)
Daarom sinds kort een Chromecast aangeschaft. Via Ziggo Go alsnog alle programma's. Ook kan ik er nu Netflix op kijken. Werkt super!

[Reactie gewijzigd door JayWheel op 22 juli 2024 23:29]

Natuurlijk niet. Je hebt alleen een goedkope decoder nodig.

Je geeft echt een typische “het glas is half leeg” reactie
Nee een -mijn glas is nog niet leeg en hoeft nog niet bijgevuld te worden- reactie.

Moet nu iets aan mijn glas hangen of het glas weggooien en waarom?
Om nog meer niche kanalen te kunnen ontvangen? Kijk al bijna geen tv.
Heb liever, dat het bij het oude blijft.
Ja maar misschien draait de wereld verder en door en wordt er geen rekening gehouden met je 8 jaar oude TV. Bij het oude blijft het niet, misschien jammer, maar ook gelukkig maar ;)
Ziggo doet een poging om je te helpen met een stappenplan.
We helpen je om al je tv's in huis om te zetten naar digitaal.
Meer kunnen ze niet doen lijkt mij ;)
Heb je ook ISDN wellicht? Dan heb ik nieuws voor je :)
Heb liever, dat het bij het oude blijft.
Zei de dieselrijder in 2030. Kom aan, toen je die goedkope (zonder digitale ontvanger) TV acht jaar geleden kocht kreeg j geen garantie dat je voor altijd analoge signalen zou kunnen ontvangen. Een beetje tweaker had toen al kunnen inzien dat een digitale ingang nuttig zou zijn. Daarnaast kan je waarschijnlijk een gratis decoder krijgen....

En als je zoals je zegt amper TV kijkt snap ik al helemaal niet waar je druk om maakt.
Zolang je IP-TV van KPN neemt en geen DVB-T (Digitenne) heb je nog steeds prima beeld. DVB-S (Satteliet) is ook een optie misschien. Maar als je totaalpakketten vergelijkt, dan denk je er dus ook over om van het basispakket over te stappen naar iets veel uitgebreiders?
Nee ik hoop te kunnen overstappen naar iets KLEINERS (minder zenders en goedkoper)
Waarom zou ik meer zenders willen als ik al zo weinig kijk?
Nou ben ik je een beetje kwijt. Je hebt analoog, dus het minimum en je vergelijkt totaalpaketten. Meestal betekent dat 'alle zenders', maar bedoel je soms 'alles in 1 pakketten'? Dus (basis)televisie + telefonie + internet? Ook dat is in de context niet echt logisch.
Nou, dan heb ik wat voor je: Koop een DVB-T2-ontvanger, dan kun je vanaf maart NED1,2,3 in de best mogelijke digitale beeldkwaliteit bekijken (1080p50) voor helemaal noppes. Koop er een schotel bij, dan heb je honderden tot duizenden zenders... en die ontvang je ook allemaal voor noppes.
Nee, want mijn oude crt tv is nog niet defect. :)
De mijne ook nog niet :) , hij staat op de slaapkamer, en ik ben heel blij met de beeldkwaliteit die mijn HD-satellietontvangers erop tonen. Je krijgt met een HD-ontvanger op een beeldbuis dan 1024x576 in plaats van 1920x1080, maar geloof me, het verschil met analoge TV-signalen is spectaculair.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 23:29]

Men dwingt je nergens toe, Ziggo bied genoeg opties.
Je kan prima opzeggen en overstappen naar alternatieven, maar hoe dan ook ga je aan een "kastje" vastzitten met een CRT tv.

Maar zoals ik het begrijp kijk jij binnenkort naar sneeuw.
En dan bedoel ik dus geen bul van 100 euro bij de aldi ;) . Zou ook een beetje te zot zijn als Ziggo dat blijft ondersteunen.
Je kunt er nog altijd een retro spelconsole of -computer op aansluiten :) Lekker pong spelen enzo :+
Je betaald standaard een bedrag per maand voor die ''ongecodeerde'' zenders dus zo ongecodeerd zijn die niet.
Nee hoor, die kanalen op netwerk 4444 zijn gewoon gratis te ontvangen, daar hoef je geen abonnement voor. Zolang er signaal op je wandcontactdoos staat kun je gratis digitale tv kijken.
Voor dat kabel radio/TV signaal op je wandcontact doos betaal je €18 euro per maand dus als je denkt dat het allemaal gratis is dan ben je er net zoals honderduizenden anderen gewoon ingetrapt.
Als je je abonnement van €18 opzegt word je in de praktijk niet zo snel, of helemaal niet afgesloten. Je signaal blijft dus gewoon op je wcd staan.
Ik heb dat bij mijn zus gezien die kon nog lange tijd enkele zenders analoog ontvangen. Dat het nooit afgesloten wordt lijkt mij sterk. Ik heb begrepen dat afsluiten geen prioriteit is maar dat het uiteindelijk wel gebeurd. Het signaal kan zeker wel ieder moment afgesloten worden.
Sinds wanneer is ongecodeerd synoniem voor gratis? Dat slaat als een tang op een varken. 8)7
Sinds er satelliet TV is....daar is ongecodeerd letterlijk gratis. Op de kabel is niks gratis..in principe is daar alles gecodeerd.
Denk niet dat je door hebt wat ik bedoel. Codering heeft niets te maken met of iets gratis is of niet. Dat dat toevallig zo is bij satelliet betekent niet dat het normaal is om ongecodeerde zenders gratis te kijken of andersom dat als iets geld kost dat het dan gecodeerd is. Dat slaat nergens op. ;) Anders ff googlen op Conditional Access System. Dan kom je al een stuk verder.

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 22 juli 2024 23:29]

Ik denk dat je er eendimensionaal naar kijkt. Het problem met ''ongecodeerd'' in dit geval is dat het suggereert dat ongecodeerd synoniem is met vrij en gratis te ontvangen.
Nee ik kijk niet eendimensionaal ik geef je de feiten. Ongecodeerd heeft niets te maken met het feit of je ervoor moet betalen of niet. Het geeft enkel aan dat er geen CAS gebruikt wordt voor de bedoelde kanalen. Meer niet. Je verzint er zelf bij dat dit dan zou impliceren dat dat gratis zou moeten zijn of dat het zou suggereren dat het gratis is alleen omdat dat toevallig bij satelliet zo is.

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 22 juli 2024 23:29]

''ongecodeerd'' betekent in de satellietwereld FTA wat betekent ''geheel gratis''. Dus jouw ''feiten'' zijn relatief. Je kijkt er zeker wel een dimensionaal naar vriend.
We leven niet alleen in een sattelietwereld. Je betigt mij van eendimensionaal denken terwijl jij degene bent die conclusies uit de sattelietwereld wil reflecteren op alle andere werelden en deze dan als voldongen feit beschouwt. Dat is feitelijk onjuist en dus eendimensionaal denken. We hebben het hier niet over satelliet we hebben het hier over de kabel. Wat jij zegt klopte feitelijk al niet, codering en kosten zijn niet synoniem aan elkaar. Het zijn twee totaal verschillende zaken die heel toevallig samenkomen in de sattelietwereld door eigenschappen in die techniek. Als je dat niet begrijpt of wilt begrijpen dan is dat jammer maar ongecodeerd is niet synoniem aan gratis. Dit is geen mening maar een feit. Punt.
LOL ''we leven niet alleen in een satellietwereld'' We leven niet alleen in een kabelwereld :+
Met digitaal werkt die precies zo en alle SD kanalen zijn FTA (C) FTA =Free to air /cable ;)

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 22 juli 2024 23:29]

FTA heeft te maken satelliet. FTA zenders zijn daar letterlijk voor niks uit de lucht te plukken. Bij de kabel is dat heel anders.
Aftappen als in kijken zonder abonnement?
Aftappen als in ongecodeerd DVB-C (wat wel degelijk word aangeboden)

Echt aftappen kan vrij lastig zijn aangezien ziggo niet te moeilijk is met de daadwerkelijk aansluiting in de patch kast lost te halen
Nee, aftappen als in op verschillende ontvangers bekijken.
Dat kan nog steeds. Het digitale basispakket is niet gecodeerd. Elke Tv met een DVB-C module wat al jaren wordt ingebouwd kunnen zonder ontvanger of smartcard het basispakket op het scherm toveren.
Anoniem: 1128097 @Nas T23 januari 2019 09:51
Tjah, via analoog konden ze niet bijhouden naar welke zenders je kijkt, ofc dat het weggaat. Want nu kunnen ze je bestoken met gerichte reclame.
En hoe wou je dat doen zonder smartcard? DVB-C ongecodeerd blijft nog steeds 1-richting verkeer.
Anoniem: 1128097 @Andros23 januari 2019 13:46
Wel via die IPTV kastjes
Hoe erg ik Ziggo niet wil hebben, doen ze dit toch echt wel aardig.
Analoog neemt echt veel te veel bandbreedte op de kabel en moest er op begeven moment aan geloven.

Hier kunnen de glasvezel aanbieders nog wat van leren, ik heb de TV de deur uitgedaan omdat ON de laatste aanbieder op glasvezel was waar je met 1 kasje het hele huis van TV kon verzien. ON is dus overgenomen en ik moest dus voor 4 TV's een kasje hebben om TV te kijken. Dus geen TV meer en overal Chromecasts of media PC bij de TV, Veel meer vrijheid dan die dichtgetimmerde kasjes van van die glasvezelaanbieders.
En dat terwijl er bij glasvezel nauwelijks een technische beperking op de bandbreedte zit. Alleen KPN heeft liever de touwtjes wat strakker in handen.
Als je een Ziggo ready tv hebt, dan kan je de standaard kanalen bekijken zonder kastje, je hebt dus alleen de coax kabel nodig.
Mocht je tv dat niet zijn (ziggo ready) dan kan je gratis één decoder bestellen, zodat je 'digitaal' kan kijken
Ben hier echt niet blij mee, kijk nog dagelijks naar analoge tv, waarom:
- analoge tv start veel sneller op, met externe decoder humax opstarten 》+30seconden
- soms slechte ontvangst digitale kanalen (RTL8)》 analoog echter prima ontvangst.
Je tweede punt zou wel eens verholpen kunnen zijn na de analoge afschakeling. De analoge zenders zitten namelijk op de beste frequenties (want storing zie je direct bij analoog). Digitale zenders zitten op frequenties waar meer storing op zit. Ziggo heeft op plaatsen waar analoog reeds is uitgezet, digitale zenders naar betere frequenties verplaatst, zodat de kans op storing kleiner wordt.

Wat betreft je eerste opmerking: Veel heeft te maken met de kwaliteit van je digitale ontvanger. Je kunt proberen zo goedkoop mogelijk uit te zijn, je kunt ook kiezen om de overstap naar digitaal gelijk goed te doen en een goede ontvanger kopen. Als ik mijn satellietontvanger aan zet (ik kijk bij Canal Digitaal) heb ik na 3 seconden beeld.
Ontvangst digitale kanalen die gestoord worden is een simpel interferentieprobleem. In huis of buiten huis maar prima op te lossen. Je storing zit dan 'toevallig' op frequenties die digitaal zijn maar had net zo goed analoog kunnen spelen. Heeft weinig met de gebruikte techniek te maken. Als je zelf niet weet hoe dit op te lossen is ff bellen.

Voor digitaal kijken heb je ook geen decoder nodig als je tv maar digitale tuner heeft (ook geen ci+ module nodig dus)
Nou, digitaal is opzich wel storingsgevoeliger voor bepaalde storingen. Om te beginnen heeft een storing invloed op 1 frequentie, en bij analoog zit daar ook maar 1 zender op. Bij digitaal minstens een stuk of 4. De impact is dus een stuk groter. Verder heb je bij storing op analoge zenders meer 'graceful degradation' zoals sneeuw of interferentiepatronen waar je opzich nog doorheen kunt kijken als het niet te erg wordt.
Dat ligt dan gewoon aan je bekabeling, niet omdat digitaal slechter is dan analoog. Bovendien kun je met een DVB-C-televisie ook gewoon zonder kastje en kaartje kijken. Het enige verschil is de beeldkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 23:29]

Noh storing bij de ontvangst van digitale kanalen hoeft niet aan de bekabeling te liggen hoor. 't kan...
Er zijn nogal wat verhalen te vinden van mensen die van alles geprobeerd hebben inclusief monteurs die werken voor Ziggo die er niet uitkomen, er blokjes in beeld blijven enz. Dit heeft onder andere ook te maken met 'ooit de fusie met UPC'.
Meestal ligt het aan de bekabeling, maar soms zitten de fouten tussen de bron en jouw AOP en kan je er niks aan doen.
Wat nog wel eens wil helpen is een sperfilter. Je kabelmodem stuurt een uploadsignaal de kabel op waar sommige televisies (sony) niet tegen kunnen. Als je een oude splitter hebt is 5-65MHz eruit gefilterd, maar die nieuwe splitters die geleverd worden en nodig zijn voor de Horizon box filteren dat niet.
Begrijpelijk maar jammer. Analoog zapt zo lekker en werkt ook zo makkelijk. Geen extra afstandsbediening nodig, geen extra module nodig, maar gewoon werkbare televisie. Hopelijk wordt met het uitschakelen van analoge televisie eindelijk research gestoken in het gemakkelijker maken van televisiekijken. Ik heb de kabel helemaal opgezegd omdat televisiekijken gewoon irritant werd. Niet alleen de techniek, maar ook de content.
Je weet dat je exact hetzelfde kunt doen met DVB-C zonder module?
Wat is dan die module die je steeds in je TV moet schuiven?
Dat is voor als je meer wil dan NPO 1. 2 en 3 en Ziggo Sport...
En de standaard zenders (RTL, SBS, etc) zijn ook zonder decoder / CI+ module in SD te ontvangen ;)
Analoog was wel fatsoenlijk op 50"?
psies analoog was nog 10x erger op een 50inch scherm...
Geen idee, ik kijk sinds m’n 32” al digitaal en dat is al 3 tv’s geleden 😜
Kom nou zeg. Weet ik niet hoeveel mensen kijken bagger op YouTube op een groot scherm. Daarbij vergeleken valt analoog nog mee. Sowieso overgrote deel van mensen, meer als 75%, kijkt voor de content en zal het een zorg zijn wat de kwaliteit van de content is.
Maar dat is dezelfde kwaliteit als het analoge signaal, waar het in deze reactieketen over gaat...
Dat wel, maar daar ga je dus effectief niet op achteruit. Een paar andere zenders zoals Nederland 1 t/m 3 zijn wel gewoon decoderloos in HD te ontvangen. Je gaat er dus alsnog op vooruit.
Tegenwoordig wel ja, vroeger moest je overal zo’n kastje voor kopen dus niet gek dat mensen op het eerste gezicht totaal geen behoefte hebben aan het uitschakelen.

De meeste analoge dingen werkten toch sneller en waren meer compatible (fm, kabeltv en -radio die op 50+ jaar aan toestellen werkt, vga, 3.5mm jack)
Voor HD, extra zenderpakketten etc. Eigenlijk alles waar je een smartcard voor nodig hebt. En het standaard pakket in SD kun je zo kijken zoals hier in de reacties al tien keer is uitgelegd :)
Voor digitale TV heb je ook geen CI+ module of extra kastje met afstandbediening nodig.
Je TV heeft alleen een digitale tuner nodig. Maar bijna alle TV's van minder dan 10 jaar oud hebben die al ingebouwd zitten.

Het afzetten van analoge TV is vooral zodat je sneller internet kan krijgen. Daar is veel meer vraag naar. Juist van mensen zoals jij die de content op TV niets vinden en liever Netflix kijken.
Dat klopt zolang je geen extra abonnement op pakketten hebt. Dan heb je volgens mij, maar ik kan me vergissen, nog steeds een CI+ kaart nodig.
Zie veel eerdere reacties, dat is dus niet het geval.
Dus wel, tenzij NPO 1, 2 en 3 genoeg zijn. En Ziggo Sport.
En de gebruikelijke commerciëlen, gewoon hetzelfde aanbod als je nu analoog hebt. Ben je niet in de war met DVB-T?

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 23:29]

Tot nog toe zie ik alleen maar reacties welke free to air zenders betreffen. Voor pakketten zul je je immers op de een of andere manier moeten identificeren.
Iedere ziggo abonnee kan het analoge pakket van 21? zenders ook digitaal ontvangen.
Je kan geen abonnement nemen zonder dit pakket. Daarom hoef je er ook geen ci+ module voor te hebben.
Het grootste nadeel is dat je alleen npo en ziggo sport in HD hebt en de rest in SD.
True, zoals @Andros ook al aanhaalde.
Ik had het over alle zenders, maar dat is inderdaad irrelevant. In dit artikel gaat het over de FTA zenders, en die kun je inderdaad ook zonder CI+ ontvangen. :)
FTA is wat anders. Dat is alleen de publieke omroep. De commerciële zenders (rtl, sbs, net5 enz) kun je ook zonder ci+ module ontvangen. Maar alleen als je betaalt. Bij ziggo is het alleen niet mogelijk om klant te zijn zonder dit basis pakket af te nemen.
Het artikel gaat er over dat die zenders straks alleen digitaal zijn te ontvangen.
Ik zie het probleem niet, die pakketten worden niet analoog aangeboden. Het signaal kan perfect vervangen worden door het DVB-C aanbod.
Zie veel eerdere reacties, dat is dus niet het geval.
Aleen de FTA kan je bekijken zonder CI/smartcard
Ga je zonder smartcard naar een 'betaalde' zender, krijg je geen beeld.
De smartcard bepaald welke zenders er open gaan, Zo gebruik ik die van mijn schoonmoeder, omdat zij in haar VF/Ziggo combo Ziggo Sport heeft ( de 6 extra kanalen, niet alleen kanaal 14 )
Nou wil ik niet zeggen dat sneller internet geen zin heeft... maar voor Netflix kijken heb je het écht niet nodig hoor? Dat werkt ook al prima op het traagste pakket. Met het snelste pakket, 400 Mbps, moet je toch wel met héél veel mensen tegelijk videostreams aan het kijken zijn wil je het niet trekken.
Ik zeg al videostreams en niet Netflix, want dat haal je al niet met één premium abonnement wat 4 streams toelaat. Netflix adviseert 25 Mbps voor een 4k stream, dus met een huidig 400 Mbps abo zou je al 16 4k streams tegelijk moeten kunnen trekken, waar je dus 4 premium abonnementen voor nodig hebt. En in de praktijk verbruiken ze minder, 25 is meer een upper limit... én dan moet je ook nog allemaal content in 4k zien te vinden.
Het is niet alleen download snelheid he, het betreft ook upload snelheid, stabiliteit en veiligheid.
Zoals ik zeg, het is niet dat ik denk dat sneller internet geen zin heeft... maar hij noemt specifiek Netflix en daar heb je het dus niet voor nodig.
Haha ja, zoals ik, dat klopt enigszins. Wat mij betreft start mijn televisie direct op in HDMI of Netflix. Netflix voor content en PC voor overige content. Toch vind ik het jammer. Analoge TV had een bepaalde charme. En je kon er echt snel doorheen zappen. Ik heb digitale TV een tijdje geprobeerd, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Ik kon niet de zenders programmeren en dus kon ik alleen in programmeermodus kijken, dus met de zenders in de volgorde van Ziggo.
Ik heb liever goedkopere prijzen dan 1Gbit/s of 200 Mbit/s. Als iederen in huis per tablet, computer of mobiel een HD filmpje zit te kijken via YouTube/netflix dan verbruik ik per gebruiker 10 Mb/s en met 4 man is dit nooit meer dan 50 Mb/s als we ook nog tv kijken en de xbox aan hebben.

Dus die investering gaat weer geld kosten en ik ga er niks mee doen. Ik zou dan graag via een andere aanbieder op het netwerk van Ziggo willen, zodat ik goedkoper uit ben.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 23:29]

Diezelfde redenering werd ook gebruikt toen mensen met ADSL 512 kb/s konden halen terwijl @home toen 4 Mb/s aanbood. Toen vroegen ook velen zich af waar die 4 Mb/s voor nodig was.
Jou vergelijking gaat niet helemaal op, in die tijd waren snelheidsupgrade,s nog serieus merkbaar, je moest toen nog uren wachten op simpele zaken.

Tegenwoordig zien wij geen "verdubbelingen" meer in korte tijd.

Met een gigabit lijn gaan mijn diensten niks sneller of ik moet iets exotisch gaan doen zoals onedrive/O365/bulk down/uploaden, professioneel/zakelijk gebruik, mogelijk kan daar virtual reality verandering in brengen of 16/32K beeld.

Veel consumenten zaken is streaming en verbruikt amper 25 mbit (4k), en er zijn ook games van 100gb groot maar ook dat is zo gepiept(bottleneck ligt vaak aan de server kant).
Wat ik bedoel is dat het niet ondenkbaar is dat er in de nabije toekomst diensten opstaan waarbij het wel handig is om grote bandbreedtes te hebben. Netflix zendt bijv. 4K beeldmateriaal uit op lage bitrates. Dat zou best snel kunnen veranderen.
Ik denk niet dat dit zo snel gaat gebeuren want dan gaan de kosten per abonnee omhoog en druk je zelf uit de markt.

Veel consumenten geven weinig om beeldkwaliteit zodra de portemonnee erbij komt kijken, we blijven Nederlanders he.

Als er echt een markt was bood men wel een "elite" abbo aan voor de mensen met "hoge" kwaliteit wensen.

Maar ik snap zeker je bedoeling, zal ongetwijfeld een keer gebeuren, iets zegt mij dat dit nog wel een tijd gaat duren. ;-)
Je kunt toch sowieso zo'n basic abootje nemen? Minder snelheid (40MBit of zo) en (iets) goedkoper.

Tja, blijkbaar willen consumenten steeds sneller, groter, meer terwijl ze het totaal niet nodig hebben. En Ziggo werkt daar graag aan mee (voor mooi prijsje).
Het geeft veel meer voordelen zoals meerdere partijen op de kabel bijvoorbeeld, indien alles digitaal is wordt je als beheerder veel flexibeler.

Dit gebeurd al jaren op glasvezel en xDSL(ja xDSL ook, al zo lang het bestaat), Als consument merk je dat niet altijd omdat dit ook in de centrale/straatkast kan gebeuren(vlans), het wordt dan "klakkeloos" doorgestuurd naar de provider waardoor men zorgt hoe je op internet komt.

Eigenlijk moet Ziggo en KPN gewoon "netbeheerder" worden en geen internet of diensten aanbieden.
Maar ik denk niet dat het daardoor goedkoper gaat worden, hooguit meer vrijheid en keuze mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 23:29]

Bij mn ouders is t steeds ongevraagd "gratis" opgehoogd, van ik geloof 60Mb naar 200 in n paar jaar.
Zal wel vanwege concurrentie zijn, en om competitief te blijven willen ze mss blijven verhogen, ook al hebben de meesten het vast niet nodig (anders had men zelf wel eerder t dikkere abo gekozen).

Ik wilde eerst zeggen dat Horizon (of hoe t tegenwoordig ook heet) niet te combineren is met 40, maar toen ik dat ging verifieren bleek dat dat tegenwoordig wel kan, dus bedankt voor de tip :)
Concurrentie op de kabel is een lastig onderwerp, omdat door de manier waarop het kabelnetwerk gebouwd is, iedereen hetzelfde signaal ontvangt. De ACM heeft dus inmiddels bevolen dat Ziggo de kabel open moet gooien, maar een concurrent:
  • Moet Ziggo een vergoeding voor de infrastructuur betalen
  • Moet op zijn minst met alle ongecodeerde zenders een doorgifteovereenkomst bereiken en heeft daar als kleinere speler een slechtere onderhandelingspositie dan het grote Ziggo
  • Een eigen codeersysteem uitrollen en zorgen dat voor elke klant een passende oplossing beschikbaar is (ontvanger, CI-module, kaart)
... en mag dan alleen nog maar het ongecodeerde aanbod doorgeven. Voor wat betreft eigen zenders, wordt het zo dat een concurrent één zenderpositie met een zender naar keuze mag vullen. Al het overige aanbod moet gekozen worden uit wat reeds op de kabel zit.

... je kunt wel raden dat concurrenten erg weinig speelruimte met de prijs gaan hebben en de prijzen daarom dicht in elkaars buurt gaan liggen.
Ik woon in Rotterdam en kijk nu TV van Ziggo zonder gebruik van een Mediabox of CI+ module in mijn tv. Ik betaal hierdoor veel minder per maand dan als je dit wel zou gebruiken. De kwaliteit is misschien iets minder, maar echt goed genoeg. Ik weet onder welke noemer dit signaal valt, maar in iedergeval is dit geen analoog signaal.
Prijs van tv ( de standaard zenders dan) is toch het zelfde? Je krijgt al een digitale signaal, als je tv een dvb-c runner heeft kun je daar ook gebruik van maken toch? Of ligt dat in de upc gebieden nog anders?
Bij UPC was het altijd zo dat apparatuur om gecodeerde zenders te bekijken gehuurd moest worden. Dat is na de fusie met Ziggo gehandhaafd en dus keek je goedkoper als je analoog keek of alleen digitaal ongecodeerd keek.

Bij Ziggo daarentegen was sprake van koopapparatuur en kregen digitale kijkers zenders zonder meerprijs. Ook dat is gehandhaafd, maar Ziggo heeft met acties veel klanten toch overgehaald om naar huurapparatuur over te stappen (onder meer Horizon). Heb je op dit moment bij Ziggo nog koopapparatuur, kun je met je chipkaart zonder meerkosten alle zenders bekijken waar iemand met huurapparatuur wel extra maandelijks voor moet betalen.

De situatie is evenwel verder vertroebeld door combinatieabonnementen waardoor een huurabonnement in combinatie met het juiste internet goedkoper kan zijn dan een oude situatie met koopapparatuur.
Nee, dat was mijn punt niet.

De digitale zenders van het basis pakket zijn gewoon ongecodeerd, je hebt helemaal geen apparatuur van je provider of smartcards nodig als je TV een DVB-C tunner heeft. Dus prijs voor TS blijft gewoon gelijk, kijk hij analoog of digitaal.
Wanneer verliezen ze de kabel monopolie?
Liberty voor andere aanbieders, kunnen de prijzen concurreren.
Ik denk niet dat dat het goedkoper en storing vrijer maakt. Beter is dat er met glas wordt gegraven om zo concurrentie te hebben.
In de huidige situatie had je dus altijd een tv signaal bij je internet abbo waardoor je het tv pakket dus min of meer verplicht was af te nemen.
Betekent deze stap dan ook dat Ziggo nu echt Internet-only gaat aanbieden aan consumenten?
Alleen de analoge zenders komen te vervallen, je behoudt nog steeds de digitale zenders. Net als de analoge zenders kun je nog steeds gratis naar een aantal digitale zenders kijken. Ga op deze pagina naar het tabblad 'Zonder smartcard', daar vind je een overzicht: https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/
Prima geen probleem hiermee. Als je op ander plekken in huis nog TV's hebt staan werkt dat prima met extra ontvanger. Bovendien de Ziggo Go app zorgt voor TV in hele huis dus waarom nog een coax kabel trekken.
Ik zou willen dat Replay TV eens een keer via de Chromecast kon, dat werkt allemaal veel sneller en gemakkelijker dan die Mediabox... maar ik ga off topic...
In april vorig jaar begon Ziggo met het afsluiten van de eerste analoge tv-aansluitingen. Sindsdien volgden Capelle aan den IJssel, Flevoland, Rotterdam en omgeving en Amsterdam en omgeving, waaronder Alkmaar, Haarlem, Hilversum, Purmerend en Zaandam
In Haarlem gaat op 5 februari het analoge signaal er pas af.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.