Ziggo voltooit afsluiten van analoog tv-signaal in Nederland

Ziggo heeft het afsluiten van het analoge tv-signaal afgerond. Hier werd enkele jaren geleden gefaseerd mee begonnen en inmiddels is het televisiesignaal voor alle Nederlandse gebruikers volledig digitaal.

Ziggo zegt dat het tv-aanbod inmiddels volledig digitaal is en dat er dus een einde is gekomen aan het analoge tv-signaal voor de 3,9 miljoen televisieklanten van de provider. Volgens Ziggo heeft deze overgang geen gevolgen voor de abonnementskosten en zijn er door de omzetting extra zenders bijgekomen, zoals alle regionale zenders en de eigen sportzender.

De provider maakte eind 2017 al bekend te gaan stoppen met analoge radio en televisie. Het bedrijf begon in 2018 met het uitschakelen van de eerste analoge tv-aansluitingen, waarbij Capelle aan den IJssel toen als eerste aan de beurt was. Ziggo gaf toen aan dat dit in twee jaar tijd in het hele land moest zijn afgerond, maar dat heeft dus een jaar langer geduurd.

Analoge signalen zoals die voor televisie worden afgesloten om bandbreedte op het netwerk van VodafoneZiggo vrij te maken. Die bandbreedte wil het bedrijf gebruiken voor de invoering van docsis 3.1. Deze technologie maakt in theorie internetverbindingen mogelijk met downloadsnelheden tot 10Gbit/s en uploadsnelheden tot 1Gbit/s.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-04-2021 • 08:19

404

Submitter: robcoenen

Reacties (404)

404
399
147
21
0
225
Wijzig sortering
Nu nog DVB-C, voor nog meer bandbreedte. In plaats van broadcast kan men ook multicast gebruiken, zoals wat *DSL/FttH providers doen. Waarom voor iedereen kostbare bandbreedte opofferen voor zenders waar potentieel niemand in een regio naar kijkt? ;)

Met het verdwijnen van DVB-C kan meteen de koppelverkoop van internet en televisie verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:12]

Ik vraag mij af of multicast op een COAX netwerk een wezelijk voordeel heeft. Dit omdat je in tegenstelling tot FttH de kabel deelt.

Daarnaast vind ik DVB-C fijner omdat het in mijn TV zit met een tuner. Externe setupboxen vind ik vreselijk vervelend.
Ik vraag mij af of multicast op een COAX netwerk een wezelijk [sic] voordeel heeft. Dit omdat je in tegenstelling tot FttH de kabel deelt.
Je deelt de kabel met een (deel van een) wijk. Als niemand in die wijk een bepaalde zender kijkt, dan hoeft die zender niet doorgegeven te worden.
Daarnaast vind ik DVB-C fijner omdat het in mijn TV zit met een tuner. Externe setupboxen [sic] vind ik vreselijk vervelend.
Moderne TV's hebben 'apps', toch? Verder is een externe settopbox net zo vervelend als dat je hem maakt. Een TV en de bediening is prima te configureren op een manier dat het lijkt alsof de aangesloten settopbox (die je tegenwoordig achter de TV kan wegwerken) een native interface van de TV is. Neem een Android TV box, die tegenwoordig praktisch alles afspeelt (inclusief TV van Ziggo d.m.v. Ziggo GO).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:12]

De kwaliteit van een DVB-C stream is wel flink beter dan wat de Ziggo Go app laat zien. 14mbit vs.... 8 a 10? Ik hou ook niet van setopboxen, ik hoop dat DVB-C nog lang wordt ondersteund.

Ik zag laatst op de website van Ziggo dat ze standaard een mediabox meeleveren. Weet iemand of het mogelijk is om nog smartcards aan te vragen voor nieuwe abonees?
Je hebt gelijk hoor. DVB-C wordt flink beter uitgezonden dan wat de app krijgt. Maar ik vermoed dat het argument is dat de kwaliteit van de app omhoog kan ter faveure van de DVB-C.
Smartcards moet je ook huren tegenwoordig.
je had altijd de keuze of je een mediabox wilde op een ci module
waarbij de mediabox de standaard keuze was, ivm functionaliteit
extra kaarten kosten 2euro per maand
https://www.ziggo.nl/televisie/mediaboxen/ci-plus
Ik heb de box ingeleverd en een CI+ smartcart gekregen. Gewoon naar vragen.
De kwaliteit van een DVB-C stream is wel flink beter dan wat de Ziggo Go app laat zien. 14mbit vs.... 8 a 10? Ik hou ook niet van setopboxen, ik hoop dat DVB-C nog lang wordt ondersteund.
Sterker nog, de Ziggo Go app laat op dit moment maximaal 720p zien. In vergelijking met de rest:
- Mediabox XL & CI+: 1080i/p
- Next: 1080i/p en in sommige gevallen ook 4K.
Ik zag laatst op de website van Ziggo dat ze standaard een mediabox meeleveren. Weet iemand of het mogelijk is om nog smartcards aan te vragen voor nieuwe abonees?
Dat kan, je kan bij het afsluiten aangeven dat je liever een CI+ module wilt in plaats van een settopbox. Let er echter wel op dat deze dus geen 4K ondersteund. Nu zal dit op het moment nog geen probleem zijn, maar in de toekomst wellicht wel. (Al moet ik zeggen dat het verschil in beeldkwaliteit discutabel is na het zien van de afgelopen F1 race)
Ziggo go 720p rond 7-8 mbit.
720p en 1080i hebben gelijke bandbreedte.
DVB-C 720p of 1080i VBR 6-15 mbit, 720p is beter voor snel bewegende beelden.
4K is een stream op de Next met HEVC 265 codec op 20-25 mbit.

[Reactie gewijzigd door Vage_Karel op 22 juli 2024 18:12]

Je hebt tegenwoordig niets meer nodig, code 4444 ingeven en gaan met digi tv.
Op de ziggo website staat per tv merk en type beschreven hoe dat moet.
https://www.ziggo.nl/tele...tv/kabel-tv-zonder-kastje
Mja, dat is zo, maar in de situatie die geschetst wordt zal er geen DVB-C meer zijn. In die situatie is het natuurlijk aannemelijk dat de kwaliteit van de app verhoogd wordt, omdat dit dan de primaire manier is van kijken.
2 euro per kaart per maand. Maar het is mogelijk ja
Ik heb weinig met dat smart gebeuren op TV's, de ondersteuning van deze apps is vaak pover en vaak werkt de helft al niet meer terwijl de levensduur van de TV nog niet op de helft is.

Nee, doe mij maar een zo dom mogelijke TV (helaas bestaat dit bijna niet meer) met zo min mogelijk focus op 'smart' en juist zoveel mogelijk focus op beeldkwaliteit.

De TV 'smart' maken kan ik zelf wel met bijvoorbeeld een shield, die ook nog eens vaak vele malen sneller is dan een TV met ondermaatse SoC.

Ziggo Go vind ik trouwens niet direct vergelijkbaar met het normale signaal, die kwaliteit lag de laatste keer dat ik ze 'side by side' bekeek toch echt een stuk lager.
Het smart gedeelte en de beeldkwaliteit zijn twee losse eigenschappen... of een tv smart is of niet heeft weinig tot niets te maken met de beeldkwaliteit.

Overigens kan je prima 'domme tv's' krijgen, ze worden alleen niet zo op de markt gezet... ik heb thuis een tv wat op de markt is gezet als 'public display/signage display'. Tis al even geleden dus ik weet het niet meer precies, maar in die display die ik als tv gebruik zit blijkbaar exact hetzelfde paneel als dat er in bepaalde modellen tv's werden gebruikt die in het hogere middensegment zaten van Samsung, rond de 1000 euro... mijn 'display' was 800 euro voor dezelfde beeldkwaliteit.
Maar dat is dan waarschijnlijk weer geen 'tv', i.e. zit er een DVB-C tuner die kan werken zonder smartkaart of met CI+ module (als je het betaalde pakket wil kunnen ontvangen). Anders ben je weer afhankelijk van media boxen e.d. wat niet iedereen wil.

Dat je dat soort beeldschermen kan kopen weet ik, maar ik vind dat persoonlijk geen TV. Juist het hebben van een tuner maakt het voor mij een TV. Anders vind ik het meer een monitor achtig apparaat.

Of het Smart gedeelte daadwerkelijk losstaat van de beeldkwaliteit betwijfel ik, ik krijg juist heel erg idee dat smart tv's of wel duurder zijn bij een gelijke beeld kwaliteit, of dat bij een gelijke prijs de smarttv toch vaak minder is, zeker in het lagere tot midden segment.
Jawel, zit er allemaal op... DVB-C, CI+ slot, 4x HDMI, DVI, VGA, plus nog meer voor eventuele automatisering binnen een signage systeem. Qua uiterlijk ook bijna niet van de tv te onderscheiden, alleen die paar extra aansluitingen achterop... zelfs de ab is hetzelfde. Zal uiteraard niet voor al dat soort displays opgaan, maar in mijn zoektocht toen kwam ik genoeg tegen... lijkt mij voor een fabrikant ook wel wat goedkoper dan specifiek voor signage een heel ander apparaat te bouwen, het is zover ik het kan inschatten alleen de software die anders is.
Dat is dan wel interessant inderdaad, ik heb een tijdje bij een bedrijf gewerkt dat ook dat soort oplossingen deed bij klanten (ik zat echter op de IT afdeling), maar de schermen die daar gebruikt werken hadden inderdaad ook alle aansluitingen, behalve een tuner.
DVB-C is een standaard die op elke TV geïmplementeerd is. IPTV is niet gestandaardiseerd. De gebruikservaring van een app is een stuk minder dan van DVB-C. Bij KPN is ook nog eens de bitrate van de app de helft van de STB.

Ik heb zelf glasvezel van KPN en TV van Ziggo omdat ik geen extra apparaten wil. Dit werkt perfect: zeer snel, hoge beeldkwaliteit, geen onnodig stroomverbruik, geen extra afstandsbediening, geen HDMI-poort opofferen, etc.

Absoluut niet DVB-C uitfaseren, dat mag van mij bij voorkeur pas als er een beter alternatief is.
En dan nog het gezeik dat Interactieve TV bij Ziggo met CI+ alleen werkt in oud-UPC gebieden...
Bij mij, oud-Ziggo gebied, werkt interactieve tv wel degelijk samen met mijn CI+ module plus smart card.
Sorry ik heb het andersom. In oud-UPC gebied werkt het juist niet.
Ik heb ook eens naar die combinatie gekeken: TV van Ziggo en internet bij m'n huidige provider houden. De Ziggo Go-app voor Apple TV lijkt me heel handig, maar volgens mij mag je die alleen gebruiken vanaf een Ziggo-netwerk. Heb jij daar ervaring mee toevallig?
Nee, want ik heb internet van KPN en dat werkt dus niet helaas zoals jij zegt.
Waarom zou je die constructie willen? Heeft KPN geen Apple TV app? Of anders NLziet? Ik zie wel meerwaarde in de genoemde combinatie, maar dan juist vanwege het gebruik van DVB-C.
Ik zit bij XS4ALL en die hebben inderdaad geen TV-app voor Apple TV. Of KPN die zelf wel of niet heeft weet ik niet.

Ik wil pertinent geen internet van Ziggo maar TV van Ziggo icm de Ziggo Go-app had ik wel prima gevonden maar dat kan dus niet.

[Reactie gewijzigd door gday op 22 juli 2024 18:12]

Je deelt de kabel met een (deel van een) wijk. Als niemand in die wijk een bepaalde zender kijkt, dan hoeft die zender niet doorgegeven te worden.
Goh, en hoe vaak komt dat voor?
Moderne TV's hebben 'apps', toch?
Apps zijn doorgaans unicast en daar gaat je bandbreedte dan...

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 18:12]

Je hebt bv een kanaal over paarden, de kans dat daar de hele dag animo voor is, is klein.
Onderschat het paardenkartel niet.
Dat hoeft natuurlijk ook niet de hele dag te zijn, ik kan me echter best voorstellen dat er in ieder woonwijk wat 'paardenmeisjes' zijn die graag een kanaal over paarden volgen, al zou ik er zelf nooit naar kijken.

Ik verwacht dat een partij als Ziggo best goed inzicht heeft over hoe gewild bepaalde kanalen al dan niet zijn en of het lonend is deze door te geven.
Nee, hij bedoelt niet dat het kanaal dan 'van de kabel kan', hij bedoelt dat als er op een bepaald moment niemand naar een zender kijkt, dan hoeft die zender op dat moment niet over de kabel verstuurd te worden.

Zodra er iemand die zender opvraagt, start hij natuurlijk direct een stream op en kun je kijken.

Vergelijk het met YouTube: als niemand op YouTube een fimpje van EnzoKNOL kijken (om even bij de paarden te blijven :-)) dan hoeft dat filmpje op dat moment niet naar iedereen (iemand) gestuurd te worden. Dat is het verschil.
Ziggo moet verplicht al 30 kanalen doorgeven van de overheid. Het zijn er nog een aantal meer, maar binnen een straat zal er echt maar een handjevol zenders tegelijk gekeken worden.
Met 10-tallen kanalen waarvan de één nog obscuurder is dan de ander....
Ik denk (=dikke-duim-schatting) dat in een wijk 50% van de kanalen niet bekeken wordt en dus ook niet behoeft te worden doorgegeven.
Ik denk dat je iets teveel vanuit je eigen situatie redeneert.
Ik denk dat iedereen dat doet!

Ik denk dat hij er flink naast zit. Ik denk dat 80% van de kanalen nauwelijks bekeken wordt...
Voor mij gaat er ook niks boven de ingebouwde tuner van een tv... Ik koop een tv mede voor de mooie/snelle interface en de afstandsbediening.

Vaak heb je geen keuze, bij KPN zit je altijd vast aan die "afschuwelijke ;)" blauwe interface...

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 18:12]

Sinds de laatste update ook in het grijs te zetten by the way.
KPN heeft recentelijk anders een "dark mode" skin geïntroduceerd voor hun ontvangers. Ziet er erg chique uit: https://www.kpn.com/service/televisie/update.htm
Tja, maar als ze de TV nou gewoon via internet doen waardoor er meer bandbreedte vrij komt voor meer snelheid... is dat het dan niet waard?

Qua snelheid is het ook niet zo erg, want je kijkt in de digitale gids om te kijken wat er op tv is ipv de hele tijd van beeld te wisselen.
Snap je punt. Maar nu met de mogelijkheden van NLziet, ben ik om. Alle programma's reclamevrij terugkijken. Daar kan geen tuner tegenop.
Die apps werken omslachtig. Ik heb twee schoonmoeders die langs komen. Zetten TV aan en het werkt.

Dat is het voordeel aan DVB-C. De DVB-IP standaard is nooit van de grond gekomen
2 Schoonmoeders? Ik dacht dat ik het soms moeilijk had :+
Oeps. Dat hadden twee oma’s moeten zijn :+
Als het alternatief is dat de Bold and the Beautiful niet kunnen zien, leren ze het ineens heel snel hoor :P
Ik denk niet dat het goedkoper is om afhankelijk van het(deel) van de wijk iets wel of niet door te sturen.

Plus je kan niet zeggen jij mag geen Gbit internet omdat pietje graag sport kijkt.

Of andersom jij mag geen sport kijken omdat Jantje al Gbit internet heeft.
Het blijft jammer dat er geen standaard is gekomen voor IPTV of een "tv os" zoals DVB dat geworden is. Streaming diensten kun je draaien op elke broodrooster in je huishouden zonder ook maar iets aan te sluiten, is het zo raar om te dromen over een legale IPTV app die je in logt met de gegevens van je provider op elk toestel naar keuze?
je bedoelt "over the top" streaming en dat is al jaren defacto standaard bij KPN. Je kan op elk apparaat inloggen op https://tv.kpn.com precies zoals jij zegt. Smart TV, browser, media kastje, je telefoon...

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 18:12]

Dat is een KPN ding, afhankelijk van provider. DVB-C is een standaard die op elk verkocht tv toestel zit, op zn minst in Europa. Zoiets had er voor IPTV ook al kunnen zijn, niet dat elke provider zn eigen app per toestel gaat ontwikkelen waarvoor de ondersteuning over enkele jaren weer stopt. Als ik een oude tv met DVB-C uit pakweg 2006 aan sluit zal deze op een DVB-C netwerk werken, al dan niet met smartcard. En dat zie ik die apps of browser zo lang niet doen.
Ah, ik snap wat je bedoelt. Dat wordt echter érg lastig kwa management omdat in IPTV een connectie naar een backend wordt opgezet. Dus meer streams = meer bandwidth voor de aanbieder. Dus er moet sowieso een management 'iets' komen om er controle over te houden.

De reden dat dit bij DVB-C wel kan is omdat Ziggo (of elke kabelaar) slechts één keer alle signalen de kabel opknalt en iedereen die ontvangt. Of er nu 1000 mensen NPO1 kijken of 2 miljoen, dat maakt voor Ziggo geen verschil. Terwijl het bij IPTV 2000x zoveel bandbreedte gebruikt.

Daarom zul je bij elke vorm van IPTV altijd meer controle hebben dan een open standaard als DVB.
Dat betekent natuurlijk niet dat er geen standaard ontwikkeld kan worden. Er zijn genoeg 1-to-1 protocollen die wel goed gestandaardiseerd zijn. Natuurlijk is DVB een andere manier van broadcasting dan IPTV maar we kunnen daarvoor natuurlijk ook gewoon een standaard protocol introduceren alla DVB, misschien DVB-I ;)
Laat ik nu net een oude Sharp tv hebben met DVB-C en een CI+ slot die het niet doet op de Ziggo kabel, ook niet zonder module met een paar zenders minder...

Maar er kan een Apple TV op de HDMI poort, zodat Ziggo Go en Netflix werken!
Inderdaad, zo lang ik zo'n kastje kan weren doe ik dat. Veel liever kastjesvrij dan een hogere uploadsnelheid in mijn geval. Voor velen is dat laatste wel een issue en ik snap ook prima waarom.
Ik wil ook geen kastjes. Al die kastjes zijn propriatary troep, waarbij ik moet zeggen dat de Next best meevalt. Doe een volwassen app voor tvOS en Android TV, doe me een domme tv, en ik ben gelukkig!
Alle nieuwe glasvezel die uitgerold wordt door KPN is ook gedeeld. GPON principe.
Correct, echter is dat wel anders dan COAX. Ook GPON kan veel bandbreedte leveren. Al ben ik er geen voorstander van.
Ik vind DVB-C ook perfect zonder externe setupbox. Ben bang dat het alleen niet lang meer zo blijft werken.
Een kennis van me heeft in een nieuwe woning met natuurlijk een nieuwe aansluiting van Ziggo een setupbox gekregen en krijgt geen CI+ kaartje meer voor zijn TV. Kwestie van tijd dat 4K kijken dus met setup box gaat, Dan op naar de KPN want dan wil ik ook de voordelen van de glasvezel.
Alsof er een gebrek aan bandbreedte is...
Ze verkopen iedereen graag dikke lijnen, leuk voor als je een keer iets download, maar over het algemeen is die standaard 300mbit natuurlijk zwaar overkill. Laat staan dat je hoger gaat.

Voor die paar mensen die menen dat nodig te hebben, hoef je de tv niet uit te faseren hoor ;)
Geen idee maar ik ken genoeg mensen die graag ik 4k of uberhaupt 1080p 60fps willen streamen.
Als een heel flatgebouw dat tegelijkertijd doet, is de bandbreedte snel op ;)
Ter indicatie Netflix adviseert voor 4k een beschikbare snelheid van 25Mbps
Ik heb weleens een netflix stream opgestart op mijn 4k TV en die komt niet hoger dan tussen de 8 en 12Mbit.

En daar heb je geen Gigabit voor nodig. Dat loopt prima over het allergoedkoopste abonnement (40Mbit) van Ziggo.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 18:12]

En dat was ook een 4K stream met Dolby Vision onder de hoogste abonnementsvorm?
Als je nog 40 mbit hebt zou ik even bellen. De minimale snelheid is nu 50 mbit. Maar voor het punt in je comment maakt dat uiteraard geen verschil.
Modem herstarten helpt ook.
Heeft weinig zin, ik zit bij KPN ;) (met 50Mbit).
Heb je het meest gebruikte abonnement, voor zo'n €11 per maand voor maximaal 2 schermen? Dan heb je geen UHD / 4K in je abonnement, en krijg je dus geen 4K stream, ook al heb je een 8K tv!
Ik begrijp je reactie met uitroepteken niet, ik heb het duurste abonnement met 4 streams incl. 4K. TV geeft ook gewoon aan dat er een 4K stream wordt afgespeeld incl. de bitrate. Hoe kan ik anders een 4K stream starten als ik dat abonnement niet heb?
En dat is een zwaar gecompressed signaal. Wil je in blu-ray kwaliteit streamen, dan gaat het vlot naar de 100Mbps. Zie het nieuwe experiment van Sony. Die is nog steeds lossy maar tikt de 80Mbps al aan.

https://www.broadbandtvne...a-core-streaming-service/
Je hebt gelijk, maar bijna alle 4K streams zijn gecomprimeerd. De dienst van Sony voor die ultra hoge kwaliteit is enkel voor mensen met een nieuwe Sony TV en die kunnen ook nog eens niet onbeperkt kijken.

Zolang Netflix / Youtube / Prime / Videoland etc. 4K aanbieden met een stream van max 25Mbps heb je vrij weinig aan die 300Mbps verbinding. Dat zijn 12 streams van 25Mbps in 1 huishouden.
Heb je enig idee hoe groot games en hun updates tegenwoordig kunnen zijn?
Met een bescheiden lijntje van 100Mbps doe je ~2,5H over een 100GB game download. Alle consoles en pc game launchers supporten toch allemaal auto update gedurende idle time of in de nacht.

Wanneer je een patch / update per direct download wanneer hij net uit is, haal je vaak bij lange na niet je max download snelheid. Ik heb regelmatig met bijv. CoD Warzone gehad dat echt bedroevende snelheden behaald werden als de 30GB-100GB patch net uit is, dan heb je helemaal niets aan je 1 gigabit lijn.

Edit: Dat in de toekomst hogere snelheden nodig zullen zijn, dat is zeker. Echter op dit moment is voor de gemiddelde Henk en Ingrid thuisgebruiker 300 Mbit echt overkill.

[Reactie gewijzigd door RVE_NL op 22 juli 2024 18:12]

Net even getest met Death Stranding die ik toch nog wilde installeren: 64GB in 16 minuten. Met Steam haal je het dus wel. Zag zelfs dat de Ziggo upgrade al doorgevoerd, want hij piekte op 76MB/s. Ik vind het zelf heel prettig, anderen willen graag een telefoon die 1000 euro of meer kost. Voor die paar euro per maand heb ik dit in elk geval véél liever. Scheelt bovendien schijfrumte(en dus -kosten) aangezien ik het toch zo weer binnen kan halen.

Waar je overigens wel voor op moet letten is dat Steam flink CPU begint te vreten bij dikke downloads: 28% gemiddeld op mijn 3900x. Ik kan me dus goed voorstellen dat je CPU op een gegeven moment een bottleneck kan worden bij downloads.

En Steam updatet vaak niet automatisch, alleen de meest gespeelde spellen. Oudere plant ie in(over een periode van één of twee weken). Dus als je het geluk hebt dat er een 16GB patch is moet je die vaak toch eerst downloaden als je het spel een maandje niet gespeeld hebt.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 18:12]

Mijn punt is dat Sony hier een opzetje geeft. Er is een behoefte aan blu-ray kwaliteit streaming (net zoals er een behoefte is aan CD kwaliteit streaming). En nu is dat allemaal nog niet zo, maar over twee jaar wordt het een ander verhaal. De filmindustrie heeft gewoon een behoefte om hoge kwaliteit content te kunnen verkopen en schijfjes in de winkel doen het niet meer. En daarnaast komt 8K eraan. Over 5 jaar begint dat mainstream te worden. Dus nu heb je inderdaad vrij weinig aan 300Mbps, maar dat gaat binnen een jaar of twee veranderen. En dan moet je daar dus nu al voor gaan plannen.
Lichelijk offtopic, maar zolang games digitaal worden aangeboden en vaak al over de 100GB gaan ben ik maar al te blij met mijn 1Gbit lijntje.
Wanneer je een patch / update per direct download wanneer hij net uit is, haal je vaak bij lange na niet je max download snelheid. Ik heb regelmatig met bijv. CoD Warzone gehad dat echt bedroevende snelheden behaald werden als de 30GB-100GB patch net uit is, dan heb je helemaal niets aan je 1 gigabit lijn.

Met een bescheiden lijntje van 100Mbps doe je ~2,5H over een 100GB game download. Alle consoles en pc game launchers supporten toch allemaal auto update gedurende idle time of in de nacht.

--
Edit: Dat in de toekomst hogere snelheden nodig zullen zijn, dat is zeker. Echter op dit moment is voor de gemiddelde Henk en Ingrid thuisgebruiker 300 Mbit echt overkill.

[Reactie gewijzigd door RVE_NL op 22 juli 2024 18:12]

Wanneer je een patch / update per direct download wanneer hij net uit is, haal je vaak bij lange na niet je max download snelheid.
Waar haal je dit vandaan? Ik heb hier echt amper last van, zeker als ik games download via een van de stores, haal ik gewoon de max snelheid (gigabit), ook bij rekease of preload.
Dat in de toekomst hogere snelheden nodig zullen zijn, dat is zeker. Echter op dit moment is voor de gemiddelde Henk en Ingrid thuisgebruiker 300 Mbit echt overkill.
Door Corona is thuiswerken meer en meer gemeengoed geworden, mensen willen tegelijk werken en iemand anders in huis wil Netflixen, dan us meer bandbreedte zeker fijn te noemen, doordat alles net even wat vloeiender gaat. Dus het lijkt wellicht overkill, maar als je het eenmaal hebt en gewend bent, wil je ook niet meer zonder.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 18:12]

Het woord "zolang" lijkt me daar van belang.

Steeds groter wordende TV's met toenemende kleurdiepte vraagt op enig moment toch om een toenemende hoeveelheid data. Het wachten is op de eerste grote aanbieder die dat aandurft, en dan zal je zien dat ze allemaal snel volgen.
Als dat het geval is zal de wijk naar mijn weten worden opgesplitst om aan de vraag naar bandbreedte te voldoen. Heb zelf tijdens piekuren geen issues gehad. Zelfs in de "eerste pieken" met de Corona locksdowns geen problemen ervaren, waar ik dat stiekem wel een beetje had verwacht (vooral qua upload n.a.v. thuiswerken).
Ik heb het vooral over gameplay streamen vanuit mijn kant.
Daarom heeft hij het over multicast. Dat houdt in dat als er twee mensen kijken, de data maar éénmaal over de lijn gaat. Dit zal dus nooit meer bandbreedte kosten dan de huidige situatie (broadcast).
Voor de download niet inderdaad, maar meer mensen hebben wat aan een synchrone lijn, ofwel meer upload snelheid, daar is nu wel ruimte voor.
Een symmetrische lijn lijkt me handiger ;)
Die paar mensen kon wel eens een grotere groep zijn dan je denkt. ik ken plenty families die nu ze met zijn allen thuis werken, en de kids thuis digitaal les volgen, toch maar even het abonnement een upgrade hebben gegeven.
Van 50/5 > 250/25 (of nu 75/10>300/30) inderdaad.

Meer om de upstream van 5 videochats tegelijk aan te kunnen dan om de downstream.
En juist om die 75/10, waar de upstream dus verdubbeld is, kan er hier weer een downgrade aangevraagd worden. ;) Het is dat de PS4 games zo groot zijn, de 300 wel erg lekker is daar. Maar noodzaak.... niet echt.

Maar zelfs voor die 300/30 lijn, hoeven ze geen tv zenders te offeren, ze willen gigabit omdat glasvezel dat levert, niet omdat consumenten de snelheid gaan gebruiken.*


* Nog niet althans, ik weet nog dat ik met 2400 baud begon, tegen de tijd dat ik kabel kreeg met 4Mbit!!!! was ik de koning te rijk. Nu kan ik niet meer om ziggo heen, omdat KPN 'slechts' 33mbit levert in onze wijk. Dus als 8K tv of zelfs hoger doorbreekt, games een nog grotere vorm aannemen dan de 4Mb die Sega vroeger op een cartridge verscheepte.... ;) Dus ja, ik weet dat als je deze post over 25 jaar leest de wereld anders is.
Maar het datagebruik in de hele sector op piekuren neemt nog wel toe ;)
Die vraag is groter dan je denkt, 100Mbit lijkt genoeg en dat is ook zo, per persoon.

Als ik even een doornsee gezin uit mijn familie neem waarbij niemand tech minded is dan zit je met 4 telefoons, 2 laptops, 2 tablets, TV, Playstation & Nintendo switch. Dan negeer ik nog even smart home toestellen zoals thermostaat, robotstofzuiger & robotmaaier.

Dat gezin komt thuis en dan zegt de telefoon, we hebben wifi, laten we de foto's van onze uitstap synchroniseren & 20 app updates installeren en dat maal 4 telefoons. De ene ouder wilt even mails checken dus die zet zijn laptop aan waarop die zijn updates begint binnen te trekken maar ook zijn lokale cache van bedrijfsfolders in de cloud begint te syncen. Ondertussen heeft dochterlief haar tablet vast om Netflix te streamen die vervolgens ook al zijn updates binnen trekt alsook de foto's van de uitstap die haar telefoon net naar de cloud heeft geduwd, liefst nog met een video erbij van 500MB wat niet echt waarde heeft maar dochterlief vind het nu eenmaal geweldig. En zoonlief heeft stilletjes zijn Ninento switch genomen omdat hij nu eenmaal verslaafd is aan Pokémon, maar te hopen dat die ondertussen ook geen 5 game updates binnen trekt.

In dit verhaal zijn 3 minuten tijd verstreken waarbij iemand een spelletje wou spelen, iemand zijn mails wou checken en iemand anders naar een aflevering van een tekenfilm wou kijken maar met een 100Mbit lijn hangen ze wel al aan mijn telefoon want de boel werkt traag, hoe kan dat nu?
Doe dat maar niet. Als ik iets lelijk/een hekel aan heb is het een extra decoder onder mijn tv hebben staan.
Ik snap dat nooit zo, mensen zijn zo bezig met design en uitstraling, dat kwaliteit vooral niet belangrijk meer is, kijk maar eens naar de audio wereld... soundbars (Sonos, Bose...) etc. Ik kan er met m'n hoofd niet bij. Je koopt een TV en/of Audio toch voor kwaliteit, niet alleen voor het design?

Het argument het is lelijk is precies wat er mis is tegenwoordig en daar spelen de fabrikanten graag op in. 1000 euro voor een audio setje (Sonos) wat kwalitatief niks voorstelt als je kijk wat je vroeger had voor die prijs.
het is meer dan alleen een kastje, ook de kwaliteit van die tv zenders stelt niet heel veel voor.
verder heb je nog de ellende van extra kabels/afstandsbediening (ja je kan veel met de tv remote maar dan nog) een extra Hdmi aansluiting die je kwijt bent.

het is toch eigenlijk gek dat je een tv koop maar om tv te kunnen kijken moet je in zo'n geval een extra kastje kopen. dan kan je net zo goed een domme monitor kopen en daar een decoder aan hangen.

wat mij betreft, nee ik koop het niet alleen voor design maar ook niet alleen voor de quality, daar moet gewoon een goede middenweg inzitten en dan is een extra decoder voor mij een dikke No go. Gelukkig zijn we allemaal anders qua mens en hebben we nog keuze waar we uit kunnen kiezen.
Bij mij heeft dat niets met design of uitstraling te maken. Ik ben gewoon principieel tegen nog een extra kastje, nog een extra afstandsbediening, nog een extra stroomadapter, nog een extra onderdeel dat kan falen en waardoor troubleshooting weer lastiger wordt.

En als je dan helemaal die ellendige Horizon Box neemt met zijn achterlijk hoge stroomverbruik en opstarttijden zo lang dat het programma dat je wilde gaan kijken inmiddels al afgelopen was.

Nee dank je, lang leve de Ci+ module.
Ben het deels met je eens. Ik zit nu in ieder geval (misschien mede ingegeven door kinderen) in de fase gebruiksgemak > kwaliteit. Dus ben bv van marantz receiver met losse speakers overgestapt op sonos en accepteer het verlies aan kwaliteit.
Los van het uiterlijk: de oude Ziggo XL box die continu in stand-by moeten blijven staan vreet ook gewoon stroom. De XL zat op 335kw per jaar. Bij de Next is het 60kw, dat valt gelukkig nog mee.
wacht even de next verbruikt 60Kw in standby gemiddeld op jaarbasis ? hoe is dat mogelijk, met mijn kijkgedrag is dat 7 maanden 65inch oled televisie kijken
Volgens https://www.ziggo.nl/klan...ergieverbruik-en-stand-by verbruikt de Next in Snelle start modus 9,29 Watt. Op Wifi 11,12 Watt.

Als ik dat doorreken naar uren per jaar (8.760), dan kom je op 81.380 Wh, dus 81kWh (ik dacht 60...). Dan ga ik er even vanuit dat mensen geen tijdschakelaar gebruiken en hij dus gewoon 24/7 op standby staat. Het verschil met als hij 'aan staat' (2 Watt meer) is te verwaarlozen als je dat tegen het aantal kijkuren per jaar zet (gemiddeld 2 uur per dag). Dan praat je over 1 kWh uur extra.
Ik zat even te rekenen...
Het ding gebruikt inderdaad 60w/u of 1,4kwh per dag.....

Dat is asociaal veel. Dat is 1/6 van mijn verbruik per dag.
Gelukkig kan je de Next prima buiten het zicht plaatsen*. De afstandsbediening hoef je namelijk niet te richten op het "lelijke" kastje. En nee je hoeft ook geen 2 afstandsbedieningen meer te hebben. Hij zet gelijk je tv aan op het juiste input kanaal en bestuurd het volume.

*Hier staat hij zelfs in de kelder, werkt prima!
De TV ab kan via CEC de bluray en kodi doos bedienen (en alle TV functies), maar niet de Next.
De Next ab kan alleen de TV basisfuncties (idd power/input/volume) bedienen, verder niks.
Dus in de praktijk zorgt de Next hier wel voor een extra benodigde ab.

Zou handig zijn als je de Next ook via CEC kon bedienen, dan kan de Next ab weg.
(Dan verlies je wel functies zoals de microfoon, maar wie sws geen extra Next kastje wilt, hecht daar ook niet aan).
Nu geloof ik dat je ook je TV ab kan "koppelen" aan de Next of zoiets, maar onze TV stond niet in de lijst. Zou je dat (met n compatible TV) doen, kan je dan wel de Next via CEC bedienen?
multicast gebruiken
Dat werkt niet echt. Niet iedereen zit op dezelfde set downstream-kanalen, dus zou je zenders meerdere keren door moeten geven.
.oisyn Moderator Devschuur® @hcQd14 april 2021 08:31
Bij multicast registreer je je als ontvanger op het moment dat je naar het kanaal zapt. Zo werkt multicast bij de meeste iptv aanbieders.
Jullie praten langs elkaar heen. Bij Multicast registreert een TV-ontvanger zich inderdaad als ontvanger voor een bepaalde multicast groep. Helemaal waar. Dat is echter op IP niveau.

Echter, hcQd zijn punt is ook waar, want dat speelt zich een paar niveau's lager af. Als er in een straat 2 modems zijn, en modem A zit op downstream kanaal X en modem B zit op downstream kanaal Y, en op beide aansluitingen wil iemand naar NPO1 kijken, dan zal die multicast stream over downstream kanaal X *EN* downstream kanaal Y gestuurd moeten worden.
.oisyn Moderator Devschuur® @Tozz14 april 2021 12:04
Ik snap je punt niet helemaal. Op welk niveau in het netwerk zit een downstream kanaal in jouw voorbeeld? Het lijkt me nogal logisch dat ze beiden over de fysieke kabel naar ieders huis gaan, maar in principe kan Ziggo zijn netwerk zo inrichten dat die zender maar 1 keer naar de wijkkast hoeft te gaan, om vervolgens daar doorgestuurd te worden naar elk huis dat die zender op dat moment wil ontvangen.

Nu gaan *alle* zenders naar *alle* huizen. Hoe is multicast dan geen voordeel?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:12]

Je gaat ervan uit dat DOCSIS een groot mulitcastdomein is. Met 3.1 zal dat best het geval zijn, maar het veel van de huidige modems zien maar een deel van wat er wordt verzonden binnen een segment.
.oisyn Moderator Devschuur® @hcQd14 april 2021 12:45
Ik ga helemaal nergens vanuit, we zijn aan theoretizeren hoe het zou kunnen werken :). Dat DVB-C niet vandaag af kan worden geschaft lijkt me vrij duidelijk.
Pin me er niet op vast, maar ik gok de datalink laag. Je hebt de fysieke coax kabel. Die is opgeknipt in frequentiebanden. Even simplistisch: 1-10 Mhz, 11-20 Mhz, 21-30 Mhz, 31-40 Mhz. Wellicht is het het beste te vergelijken met een VLAN (broadcast domain)

Als modem A downstream channel 1-10 Mhz gebruikt, en modem B gebruikt channel 31-40 Mhz, en beide kijken NPO1, dan moet NPO1 over 2 downstream channels verstuurd worden.

Net als met een VLAN zal multicast traffic uit VLAN 1 niet zichtbaar zijn in VLAN 2, ook niet als je je op dat multicast adres subscribed. Dat is met die DOCSIS downstream channels niet anders.

Uit mijn hoofd (ik heb al jaren geen Ziggo meer) zijn er iets van 20 downstream channels. Met een beetje pech moet je misschien NPO1 wel 10x over die kabel sturen, telkens op een ander downstream channel (aka VLAN)

Multicast is dus niet perse een voordeel, omdat het kan betekenen dat je zenders meer dan 1x naar *alle* huizen moet sturen, waardoor je in z'n totaal misschien wel meer TV-data aan het versturen bent dan in de huidige situatie. Misschien wel minder zenders, maar als je het gros van de zenders wel 5x moet versturen...
Nu nog DVB-C, voor nog meer bandbreedte. In plaats van broadcast kan men ook multicast gebruiken, zoals wat *DSL/FttH providers doen. Waarom voor iedereen kostbare bandbreedte opofferen voor zenders waar potentieel niemand in een regio naar kijkt? ;)

Met het verdwijnen van DVB-C kan meteen de koppelverkoop van internet en televisie verdwijnen.
Alsjeblieft niet DVB-C afsluiten, je houdt dan net zo hard koppelverkoop (anders kun je namelijk geen TV meer nemen zonder internet en ben je veroordeelt tot die rot IPTV boxen die stroom zuipen)
Alsjeblieft niet DVB-C afsluiten, je houdt dan net zo hard koppelverkoop (anders kun je namelijk geen TV meer nemen zonder internet en ben je veroordeelt tot die rot IPTV boxen die stroom zuipen)
Onwaar. Een provider kan natuurlijk een IP gebaseerde dienst leveren zonder internetverbinding.
Ik wil eigenlijk weg bij KPN (voorheen Telfort) vanwege het verdwijnen van DVB-C. Met DVB-C kon ik voorheen zonder meerkosten digitale televisie ontvangen op een tweede tv. Nu kost het met €5 in de maand plus een extra kastje omdat DVB-C ongevraagd is verdwenen. Dan heb ik wel betere kwaliteit, maar die behoefte heb ik niet ...
Dan kan ik wel naar Ziggo, maar die bieden geen glasvezel met een zelfde up als down snelheid ...
Digitale TV over de kabel is toch altijd al DVB-C ?
En het zal vast ook al multicast zijn, alleen dan gewoon met static joins op alle groepen.
Digitale TV over de kabel is toch altijd al DVB-C ?
Nee. Het kunnen bijvoorbeeld ook internetstreams zijn (Ziggo GO applicatie).
En het zal vast ook al multicast zijn, alleen dan gewoon met static joins op alle groepen.
DVB-C is broadcast.
.oisyn Moderator Devschuur® @xmenno14 april 2021 10:15
@The Zep Man bedoelt daarmee: nu nog DVB-C uitfaseren. Het staat er idd wat verwarrend.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:12]

dan hebben ze minder inkomsten dus gaat niet gebeuren. Nu kunnen ze vol blijven houden dat het technisch niet anders kan.
Gelukkig zijn er ook providers die glas aanleggen naast hun coax netwerk.
DVB-C uitfassering gaat niet gebeuren mensen willen niet met een los kastje zitten dan zal er eerst een iptv standaard besloten moeten worden wat fabrikanten kunnen inbouwen in tv,s.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

DVB-IP wat met multicast werkt is wel een draft. Zou bij FttH een hele mooie oplossing zijn
Ach gut weer zo eentje die dat denkt, IP multistream kost exact dezelfde bandbreedte als in DVB-C, trouwens het is toch veel prettiger dat ze een standaard gebruiken die op elk apparaat werkt ipv een IP stream die het alleen op hun box werkt.

Bovendien krijg je dan juist koppelverkoop want je moet eerst internet hebben om TV te kunnen krijgen.
Nu de radio nog.
Je hoeft het niet te gebruiken he ;-) Ik denk dat de meeste wel over zijn op streaming thuis?
Streaming heeft een hele vette vertraging van wel een minuut ofzo. Als je mee wil doen aan een radio spelletje ben je altijd te laat
DAB+ :) ?

En zit je met spelletjes niet meestal aan de telefoon?

[Reactie gewijzigd door Bananenplant op 22 juli 2024 14:36]

ik heb al geen ontvangst van mobiele telefonie in ons geisoleerde huis, DAB+ geeft letterlijk helemaal niks binnen... Of kan je DAB+ via de COAX aansluiten? ;-)

Ik vind het zelf een heel groot nadeel dat analoog weg gaat, al is het maar omdat niemand meer weet hoe in geval van een grote calamiteit je op nood zenders moet afstemmen. Ja je kan toch op internet/nlalert enzo? Nou als de kom amsterdam vol water staat en de datacenters vol zijn gelopen, ben ik benieuwd hoe goed de opvolgende nood meldingen binnen komen bij de mensen... En dat kan dan gaan om bv waar je voedsel/water kan halen... Lekker naar die smartphone blijven staren ;-)
Technisch gezien wel
Maar dan praat je over een buitenantenne, wat ook weer neit de beste oplossing zou zijn imho.

Maar IP-radio ( streams ) zijn net zo goed, en een aantal 'vaste' DAB+ radio's hebben ook die mogelijkheid om over wifi/utp internet-media af te spelen.
( al zie ik dan het voordeel van DAB+ niet meer, en is en 'eenvoudige' ipstreamer handiger
Toch mooi dat in de jaren 60/70 de centrale antenne inrichting is uitgerold om de antennes op alle woningen weg te krijgen en we nu weer een buitenantenne op onze betonnen blokkendoos moeten schroeven om naar de radio te kunnen luisteren :+
Er zou eigenlijk gewoon één analoog kanaal altijd moeten blijven. Voor calamiteiten. Dat valt nog wel mee qua bandbreedte.
.oisyn Moderator Devschuur® @psy14 april 2021 10:20
Dat kan toch gewoon door de ether?
Klopt, maar wie heeft er nog een "analoge" antenne?
.oisyn Moderator Devschuur® @psy14 april 2021 10:22
Iedereen met een wekkerradio? ;)
Wie luistert er nog analoge radio via de kabel? En voor de mensen die dat doen, datzelfde apparaat kan over het algemeen ook prima het signaal uit de ether ontvangen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:12]

Haha ik las te snel. Ik dacht even dat het over TV ging ;)
Maar wie weet nog dat dat kan, mijn kinderen al niet meer hoor... En wekkerradio's, wereldontvangers e.d.worden steeds vaker vervangen door streaming, DAB+ (wel ether trouwens), internetradio. Maar ook DAB+ heeft lang niet iedereen in huis. Dus blijven wellicht wat (oude) auto's met FM over.
.oisyn Moderator Devschuur® @Paulus7314 april 2021 11:59
Wat je zegt is nog geen argument om het dan maar op de kabel te houden, dat was het punt waar we het over hadden :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:12]

Ik luister analoge radio via de kabel omdat er helaas weinig fm signaal mijn nieuwbouwwoning binnen weet te komen. Dus er zijn mensen die de kabel soort van nodig hebben ;)

[Reactie gewijzigd door Sandburd op 22 juli 2024 18:12]

Ik denk dat de meeste mensen juist niet eens meer weten wat radio via de kabel is...
Analoog op de kabel gaat weg, zo schokkend is dat niet. Voor noodzenders kun je altijd nog gewoon een antennetje omhoog hangen zolang Lopik niet gebombardeerd wordt. Autoradio's gebruiken hetzelfde...
Ik heb eerlijk gezegd liever een buitenantenne en dab+ dan een analoog radio signaal op de coax kabel. Maar daar kunnen meningen terecht over verschillen want voor en nadelen voor beiden.

Wat betreft je radio issue met betrekking tot calamiteiten: Je hoeft niet alles weg te halen. Maar al laat je alles staan stappen mensen alsnog wel rustig over en gaat de oude apparatuur toch de deur uit uiteindelijk bij heel veel mensen dus eindhalte blijft hetzelfde en daar zou de staat best over mogen nadenken idd. Toch maar een radio-ontvanger puur voor calamiteiten waar de jeugd ook over moet leren wellicht? Mijn inziens horen ze standaard al over radio te leren net zoals ze programmeer lessen krijgen. Reanimatie etc moeten we ook gewoon allemaal kunnen, genoeg onzinngs waar geld heen gaat dat ook naar zulke dingen kan gaan. Vraag me af of schoolzwemmen nog een ding is vandaag de dag.. En verkeerslessen, die kreeg ik op school van een agent die 1 of 2x per maand een les langs kwam. (kwam dan meteen bureau halt informatie bij etc haha)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 18:12]

Bij radio spelletjes moet je inbellen bij bijvoorbeeld een bepaalde artiest die op dat moment te horen is enzovoorts. Dus de opmerking is niet gek.

Zelf had ik er eerst een hard hoofd in dat het analoge signaal ging verdwijnen (niet omdat ik zo'n ouwe lul ben hoor), omdat we boven op de slaapkamer nog analoog gebruikten, maar omdat we beneden een Shield gebruikten heb ik daar de Ziggo app voor geprobeerd en dat werkte prima.
Toen dus een Shield boven neergezet en dat gaat gewoon goed.
Zelfs zo goed, dat ik erg twijfel of ik uiteindelijk over zou stappen naar Glas omdat daar de apps nu niet zo lekker werken. :+
Ik zie steeds minder dat je moet bellen. Q doet dat veel via de app, bijvoorbeeld, en sowieso is de vertraging op de eigen site veel minder - die loopt bijna synchroon met digitale radio (glasvezel, KPN).

Wel moet je natuurlijk uitkijken met de instellingen van je mediaspeler, mocht je de streaming URL daarin willen openen. Die willen nog wel eens een forse buffer aanhouden, en die zorgt er inderdaad voor dat je een vertraging krijgt.
Dat komt door de buffer en is bedoelt om dipjes in de verbinding op te vangen zodat jij altijd een soepele verbinding hebt.

jouw voorbeeld met dat Radio spelletje kunnen zenders heel eenvoudig oplossen door een kunstmatige vertraging op het analoog signaal toe te voegen.
Zou door hen heel eenvoudig opgelost kunnen worden en toch doen ze het niet. Wil je de eerste beller zijn of de eerste apper zijn moet je via analoge radio luisteren en niet via de stream.
Ik heb (nog) geen dab en weet dus niet of dat signaal vertraging heeft of niet
Plus ik zou een dab ontvanger moeten kopen voor aan mijn receiver en dan alsnog een antenne voor het raam plakken. Dan kan ik net zo goed een fm antenne plakken

[Reactie gewijzigd door DannyXP1600 op 22 juli 2024 18:12]

Klopt. Maar je bent niet meer aan een geografische locatie gebonden. Dus ik luister zo in het buitenland toch naar Nederlandse radio.
@m_snel zegt dat, omdat de vrijgekomen bandbreedte weer hogere snelheden mogelijk maakt. Het aanbieden van het analoge radio signaal houdt dat tegen op dit moment.
De FM band loopt van 87 tot 108 MHz, dat is een winst van slechts 20Mhz, evenveel als krap 3 analoge TV zenders. Voor een verhoging van de upload zet dat (te) weinig zoden aan de dijk. De werkelijke reden dat analoge radio verdwijnt is dat het Commissariaat van de Media heeft beslist dat bij het verdwijnen van analoge TV ook analoge radio moet worden verwijderd.
De upstream frequentie is nu beperkt tot 65MHz want de FM (downstream) zit in de weg. Als de FM er af is worden de filters vervangen en is er ruimte tot 204MHz. Veel meer ruimte voor upload dus.
Andere reden is dat de upload kanalen aaneensluitend moeten zijn. Het is maar 20MHz, maar die 20MHz blokkeert wel het doorgroeien van het aantal upload kanalen.
Ik weet te weinig van Docsis, maar ik zie hier dat er nu twee blokken zijn die tot 204MHz lopen inderdaad met een "gat" in het midden. Doordat ze wat goedkoper filters gebruiken zal er inderdaad ergens tussen de 70MHz en 120MHz dat gat zitten. Docsis 3.0 ondersteunt ook "bonding" van kanalen, dan zou dat toch niet meer aansluitend hoeven te zijn?
Hier kwamen ze zelfs een filter plaatsen en bij een van mijn buren ook die het retour signaal tergen houd, goedkope oplossing om de aangekondigde snelheidsverhoging te realiseren.
Dit is al vaker besproken bij artikelen hier. Het geldt wellicht voor jonge millennials en jonger, maar er wordt nog enorm veel gebruik gemaakt van analoge radio via zowel ether als kabel.
Inderdaad zeker de ether (FM band) gaat nog niet uitgefasseerd worden, er zijn nog veel te veel voertuigen waar geen DAB+ radio ondersteuning in zit, zelf heb ik een auto van 3 jaar oud waar een ingebouwde radio in zit en daar zit tot mijn verbazing nog niet eens DAB+ ondersteuning op.

Voor de kabel is dat heel anders en zijn er eenvoudige oplossingen voor.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

DAB+ werd (of wordt?) meestal alleen als prijzige optie op het entertainmentcenter verkocht, of soms zelfs alleen als onderdeel van een luxere uitvoering van de auto.
Dus ja, het kan heel goed dat je het daarom niet hebt (en vele anderen dus ook niet).
Het is wel een kwalijke zaak als men over misschien 10 of 15 jaar FM willen uitfasseren, het hoort standaard op nieuwe auto,s te zitten anno 2021.
Het gebruik van radio via de kabel is niet enorm. Het is zelfs nooit enorm geweest. In veel huishoudens was de analoge kabelradio al nooit aangesloten en dat is de afgelopen 20 jaar ook nog eens enorm gedaald. Je ziet het vooral nog bij mensen tussen de 60 en 80 jaar. Via de ether is een heel ander verhaal.
Dat valt enorm tegen. Ouderen nog meestal niet. En als veertiger zit ik er eigenlijk ook niet op te wachten.
De oudere generatie is altijd al lastig geweest, doordat analoog niet verouderd wordt het heel lastig de groep over de streep te trekken om over te stappen op digitaal.

Je ziet nu ook nog genoeg ouderen met een TV met kont erachter.
ik wel radio luister ik niet meer het enige wat je hoort is hahahahahahaha de lach dj
genoeg 'non-stop' zenders, en themakanalen waar dat (gelukkig) niet zo is.

Ik heb graag '80s/'90s op de achtergrond dus in de auto staat radio10-nonstop aan.
Thuis via de googledame in de kamer is het meestal qmusic-NS of 538-nonstop.

Werken prima, en wmb alle voordelen, muziek en het nieuws, maar geen verheven plaatjespraters
Ik denk dat het draai wieltje voor de frequentie vast zit op 538.
dab+ is denk het het alternatief dat je bedoelt, echter vind ik die persoonlijk op dit moment nogal aan de prijs
dab+ is door de ether toch? nee gewoon bekabeld, alles via internet.
Op DAB+ zit enkele seconden vertraging ten opzichte van analoge radio

Zit er eigenlijk ontwikkeling in technieken om internetradio beter synchroon te laten lopen? Wat elders onder dit bericht al wordt gezegd, met internetradio heb je makkelijk 30-40 seconden vertraging
Ik zie daar eigenlijk het probleem niet van. Het is op de commerciëlen toch al niet meer zo dat je klokslag 12:00 het journaal zit te luisteren, en wat boeit het mij dan dat het niet synchroon loopt met de oude FM radio?

Als je op kantoor mensen met een FM én een streaming radio hebt, dan ben je volgens mij toch al niet handig bezig. Zet dan óf de FM, óf de stream aan en zorg ervoor dat je een fatsoenlijke speakerset weg zet, óf doe ieder voor zich maar dan op zo'n volume dat jij de enige bent die het hoort - of zet een headset op, als dat kan.
Vertragingen zijn nooit vervelend, tot ze merkbaar worden. Het eerdere voorbeeld elders bij dit nieuwsbericht ging over meedoen aan belspelletjes. Persoonlijk denk ik eerder aan iets als 4 mei, waar het denk ik wel fijn is als er geen halve minuut vertraging in zit.

Voor synchroon luisteren tussen meerdere apparaten zal je met digitale apparatuur beter een synchronisatiemechanisme kunnen gebruiken, zoals Netflix al aanbiedt met samen kijken

Als je op dit moment uberhaupt op kantoor werkt, ben je niet handig bezig tenzij je in de UK woont.

Iets als WebRTC belooft wel meer realtime comminicatie. Als je een radiostream via Webrtc kan luisteren ben je al een heel eind denk ik

[Reactie gewijzigd door amx op 22 juli 2024 18:12]

Stond laatst tussen 2 DAB+ bouwradio's. Normaal luistert iedereen dezelfde zender juist omdat 2 zenders tegelijkertijd horen irritant is. Maar met DAB+ lopen ze niet synchroon. Bijzonder irritant.
Dat heb ik nooit gemerkt.
Als in de auto de radio van fm naar dab springt (bijvoorbeeld omdat de dab ontvangst even slecht was) dan loopt hij naadloos door.
https://digitalradio.nl/faq/

Vertraging of ‘lag’ is onderdeel van digitale systemen en geldt dus voor zowel digitale TV als digitale radio. Voor DAB+ is de vertraging ongeveer 3-4 seconden. Lag wordt veroorzaakt door systeemtoepassingen. Het verder terugdringen van deze vertraging vergroot de kans op fouten in het signaal. De digitale ontvangers kunnen ook lag veroorzaken door te bufferen (gegevens eerst verzamelen in het buffergeheugen). Deze vertraging staat los van de DAB+ signalen.

Wel netjes dat je autoradio naadloos doorspeelt
Dat is niet altijd zo hoor... Ik heb een vermoeden dat een beetje autoradio het FM "signaal" iets buffert zodat deze gelijk kan lopen met de DAB+ stream mocht deze wegvallen.
Hier in de Achterhoek regelmatig onderweg naar werk dat DAB wegvalt en hij overschakelt op FM (wat overigens ook niet geweldig ontvangst is, maar dat terzijde).
Regelmatig dat ik dan echo's hoor of stukjes tekst juist 2x hoor of juist iets mis. Omdat de radio steeds schakelt tussen DAB en FM. Maar ook vaak genoeg dat je niets tot weinig verschil hoort (hooguit ietsje in kwaliteit waar FM iets meer hoog/dynamiek lijkt te hebben)
Er zit dus wel degelijk verschil in FM en DAB+. Zet bijvoorbeeld ook maar eens een DAB+ radio naast een FM Radio. Je FM radio zal eerder zijn dan je DAB radio.

[Reactie gewijzigd door Wo0Zzz op 22 juli 2024 18:12]

Met een goed signaal kun je inderdaad een hoge geluidskwaliteit halen met FM, een DAB+ stream is vaak 64kbit mp3 of aac. Want er moeten natuurlijk wel zoveel mogelijk zenders in 1 carriersignaal geperst worden he? En DAB+ is wat mij betreft vooral geschikt voor stationaire toepassingen, als je onderweg bent valt toch best vaak het signaal weg en in tegenstelling tot FM is weinig ontvangst gewoon stilte ipv een beetje ruis.
Afgezien het bereik... Ik heb mobiel in huis nauwelijks bereik. Hoe zal DAB+ dan zijn?
https://digitalradio.nl/ontvangst/

De eerste DAB+ netwerken zijn gebouwd voor ontvangst buitenshuis, dus primair voor de automobilist en gebruik buitenshuis. Inmiddels zijn landelijk zowel het netwerk van NPO, als ook het netwerk van de commerciële landelijke radiostations met meer en sterkere zenders uitgebreid. Hierdoor is het signaal van de stations op deze netwerken dusdanig goed, dat de programma’s in vrijwel het gehele land (>97%) te ontvangen zijn. Met deze upgrade is ook de binnenhuisontvangst fors verbeterd, maar deze hangt af van bebouwing en constructies ter plaatse, net als bij 4G en FM. Het netwerk voor de regionale omroepen kent – behalve in de Randstad – een tenminste net zo goede dekking, maar het gaat, zoals de naam al zegt, hoofdzakelijk om regionale programma’s. In Zuid-Nederland is het netwerk nog beter, het is gebouwd voor ontvangst binnenshuis. In elke regio verschilt het programma-aanbod. Sommige programma’s zijn in meerdere regio’s te ontvangen.

In sommige delen van het land zul je er wat meer baat bij hebben

[Reactie gewijzigd door amx op 22 juli 2024 18:12]

Maar dan kost het nog wel steeds bandbreedte
Hoeveel bandbreedte nodig hebt om de geluidskwaliteit van analoge radio te evenaren? Is denk ik echt lachwekkend laag.
Dat valt best tegen. Dat de meeste tuners een bedroevende kwaliteit hadden wil nog niet zeggen dat de FM-techniek inferieur was. Je mist dynamisch bereik, maar de geluidskwaliteit kon met een goede tuner uitstekend zijn, afhankelijk van de codec heb je toch een relatief grote bitrate nodig om FM te evenaren.
Wat het vervelende van 'streaming' is, is dat het niet de simplistische gebruiksvriendelijkheid heeft van een radio. Menig persoon (niet iedereen) luistert thuis naar één radiozender.

Analoge radio via radio:
Stap 0: (pak afstandsbediening/loop naar radio)
Stap 1: Zet radio aan
- Klaar

Analoge radio via AVR:
Stap 0: (pak afstandsbediening/loop naar AVR)
Stap 1: Zet AVR aan
Stap 2: (Eventueel Kies 'Radio')
- Klaar

Streaming via telefoon:
Stap 0: (pak telefoon/loop naar telefoon)
Stap 1: Deblokkeer telefoon
Stap 2: Zoek / start app
Stap 3: Zoek/start zender
- Klaar

Streaming via telefoon naar AVR/Radio:
Stap 0: (pak telefoon)
Stap 1: Start AVR/Radio
Stap 2: Koppel bluetooth
Stap 3: Zoek start / app
Stap 4: Zoek/start zender
- Klaar
Bluesound powernode aan, of de app gebruiken om in je favorites een zender te kiezen, danwel je telefoon te laten voor wat het is en met een willekeurige afstandbediening (ik heb een ouwe TV afstandbediening van een TV die is gaan hemelen) op een knop drukken voor een zender die achter de knop hangt. Ik vind het niet zo lastig hoor, maar dat hangt heel erg af van het apparaat wat je hebt gekocht. In jouw - overigens moooie - voorbeelden termen:

Stap 0: Zet bluesound aan, staat standaard op de laatst gebruikte zender
Stap 1: indien gewenst, ram op een van de cijfertoetsen van de afstandbediening en voila een andere zender
of:
Stap 1 alternatief: deblokkeer telefoon
Stap 2: open app
Stap 3: kies een favo zender
Streaming op de avr:
Stap 0: pak afstandsbediening
Stap 1: zet avr via streaming knop aan
Stap 2: kies eventueel de zender.
Wat het vervelende van 'streaming' is, is dat het niet de simplistische gebruiksvriendelijkheid heeft van een radio. Menig persoon (niet iedereen) luistert thuis naar één radiozender.
"Ok google speel "naam zender" - optioneel "op naam device"

Klaar

Apparatuur zul je niet an ontkomen om het al dan niet aan te zetten
Wij hebben het "gelukkig" nog, wordt nog dagelijks gebruikt. Een oplossing voor later moet ik nog verzinnen.

[Reactie gewijzigd door Rouwette op 22 juli 2024 18:12]

Wat dacht je van een Bluetooth Receiver (met rca/tulip stekkers).
Die sluit je aan op je receiver. Google Home ziet het als een bluetooth speaker. Et voila.
Mwa dacht zelf meer aan een Raspberry pi welke internetradio signaal naar de aux ingang stuurt van mijn Onkyo TX-SR508. Maja ideaal is het allemaal niet...
Als je nu radio hebt, heb je dus iets als Ziggo, KPN of de andere aanbieders. Die hebben gewoon radiostations op hun decoder zitten. KPN heeft Q bijvoorbeeld op kanaal 811 zitten. Decoder aan de receiver (moet toch al, anders kan ik geen TV kijken) en gaan, TV hoeft niet eens aan te staan. Op de Harmony programmeer je gewoon je favoriete zenders, je kunt er zelfs het logo van de zender bij plakken als je wil.
Leuk maar de kwaliteit is ruk bij T-Mobile (overdreven bass) en het klinkt als enorm lage bitrate. Ik heb dan ook gewoon de coax in mijn receiver geplugd en dat geluid is veel beter.
Dab is gewoon een kansloos product met ronduit belabberde ontvangst die steeds weg valt dus ook dat is geen oplossing.
Daarnaast moet ik voor T-Mobile radio de tv aan zetten omdat ik het menu in moet om het om te zetten en een display voor dat kastje te veel gevraagd was.
Van mij mag kabel radio gewoon blijven.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 18:12]

Wij hebben Ziggo inderdaad. De decoder gaat nog nauwelijks aan (en is tergens langzaam maar heeft hdd)
Meestal kijken we al tv via de NLziet app op de tv zelf.
Dus nee die heb ik niet standaard aan en ben ik niet van plan vaker aan te zetten.
Dat scheelt misschien - de decodertjes van KPN starten in een paar seconden op, daar zit ook geen opslag in, alles in de cloud.

Maar goed, het is wel degelijk een alternatief. Of het prettiger werkt is een andere discussie.
Ik heb een oude Samsung decoder (+10 jaar) waar nog een smartcard in zit.
Aan de 2de tv heb ik ook een decoder met smardcard zonder hdd.
Ik heb een technisat 143 gekocht voor aan mijn receiver. Die doet internetradio en mocht internet er een keer uitliggen dan kan ik uitwijken naar dab+. Werkt tot nog toe prima!
Kijk eens op de website van Ziggo. Men biedt tegen een gunstige prijs een digital tuner aan. Deze heb ik bij mijn ouders al geplaatst en de geluidskwaliteit is ook nog beter. (De analoge tuner was een Philips FT 930 dus geen slechte analoge tuner).
Is dat niet al zo? Ik heb zelf geen Ziggo, maar hoorde mijn schoonvader er op mopperen dat dat het geval was.
Dat analoge tv werd gestopt vind ik niet zo erg, dat de radio ook gaat stoppen vind ik wel balen. Mijn radio is nog van net voor DAB+, dus zit zo zonder :-(
Ook redelijk kansloos dat je dat alleen met een andere speler/versterker of adapter/decoder moet gaan oplossen terwijl het qua bandbreedte wellicht niet zoveel uitmaakt. Ik zie anderen hier reageren met streaming, ja tof, maar dat vergt dus in veel gevallen een extra apparaat terwijl ik op mijn versterker alleen op Radio hoef te duwen.

En dan durven ze ook het advies te geven om vrolijk een antenne erin te prikken :v
En dan durven ze ook het advies te geven om vrolijk een antenne erin te prikken :v
Er hoort toch ook gewoon een antenne in een radio? |:(
Coax =/= antenne

Als je coax gebruikt: geen ruis, geen interferentie. Als je antenne gebruikt heb je dat allemaal.

Dus je mag een (duur) nieuw exemplaar met DAB+ zoeken (en hopen dat je ontvangst OK is), gaan streamen met andere apparatuur of met een decoder gaan klooien. Niets dan liefde.
Het lijkt op een radio, klinkt als een radio, maar is het eigenlijk niet. Een apparaat met een enorm wannabe-complex.

Een radio die niet de radiogolven uit de lucht plukt met een antenne is geen echte radio. :+
Eind dit jaar willen ze daar mee klaar zijn geloof ik.
Anoniem: 30722 @m_snel14 april 2021 08:29
Die is er al uit :(
Liever niet. Dit wordt nog best vaak gebruik
De enige reden om nog bij Ziggo te blijven voor mij. Zodra de analoge radio weg is wordt het glasvezel hier.
Liever niet! Dan moet ik StuBru gaan streamen. ;)

Liever nog rollen ze dat docsis 3.1 eens uit. De eerste aanzet is al uit 2016...

https://www.google.com/ur...Vaw3KdMrSgVMuBOyTnwpqj4ZJ (PDF-alert!)
Nu nog Docsis 3.1 voor meer upload... En dan is Ziggo eigenlijk helemaal niet zo verkeerd.
Anoniem: 501293 @Rataplan_14 april 2021 08:31
Voor welk doel heb je meer upload nodig? Ik upload mijn content met 2gb per 5 min, dat is toch meer dan genoeg?
Remote werken. En dat jij 2gb per 5 minuten upload is mooi. Maar wat er vaak bedoelt wordt (voor mij iig wel) is dat ik een heeeel zwaar abbo moet nemen voor een beetje meer upload. Ik heb die hele hoge download niet nodig, ik wil gewoon meer upload. Dus synchroon zou fijn zijn, 30 up is 30 down.
Nu kan ik kiezen tussen 300 down en 30 up OF 600 down en 40 up. Dus voor 10 mb meer up, krijg ik 300 mb extra down. Kost me 8 euro extra per maand. Liever had ik dan 305mb up en 305mb down (dat is diezelfde 310 mb verschil aan bandbreedte maar wat lekkerder verdeelt.
Het is een kleine minderheid die dat nodig heeft. Daar gaat ziggo hun netwerk niet voor aanpassen. De meeste remote werkers doen dan via een virtuele omgeving waarvoor je nauwelijks upload nodig hebt. Van de overigen is er ook nog maar een heel klein deel dat grote hoeveelheden data moet uploaden.
Draai de vergelijking eens om: hoeveel mensen hebben 300 of 600 of 1000 Mbps echt nodig? Maar een minderheid. Toch past Ziggo daar hun netwerk voor aan.

Ik voorzie met het meer en meer gebruiken van IoT, videobellen, jongeren (en ouderen) die streamen via Twitch, Mixer, of Youtube, TikTok, ... dat de behoefte aan een fatsoenlijke uploadsnelheid echt wel aanwezig is.

Kijk hoeveel mensen filmpjes van hun telefoon opslaan in iCloud/Google Photos/...
Hoeveel tijd kost het om een 4k filmpje te uploaden denk je met de schamele 5 Mbps upload die je bij Internet Basic krijgt?
Ik denk dat dat vooral marketing is. Je kunt niet blijven adverteren met 100 Mbps down als de concurrent KPN adverteert met 1 Gbps. Dat vrijwel niemand 1 Gbps nodig heeft weten ze allebei, maar marketing vereist hogere snelheden.
Er zijn gewoon veel meer toepassing voor downloadsnelheid. Een gezin met 3 tieners kan een download van 300 mbps goed gebruiken. Al die streamingtoepassingen hebben streams van max. 1,5 mbps, vooral omdat het platform vanwege kosten geen streams van 40 mbps wil gaan aanbieden en opslaan en niet omdat er een uploadbeperking is.
Het opslaan in de cloud gaat unattended. Er is nauwelijks iemand die het cloudmateriaal direct nodig heeft.
Als je 5 mbps upload te laag vindt, heb je nog genoeg alternatieven die een acceptabele upload aanbieden.
Zoals gezegd 99% van de abonnees zit niet te wachten op een hogere upload. Als de vraag ernaar substantieel groeit moet de provider wel meebewegen maar daar is op dit moment gewoon geen reden toe.
Het is gewoon pertinente onzin wat je beweert, vooral over die 1.5 Mbps. Die uploadbeperking zit vooral in je hoofd denk ik :o :+ :+ :+

Zowel de EU als de VS hebben als richtlijn voor snel internet 100 Mbps, dat is voor de meeste gebruikers genoeg. Beter mag altijd, maar naast een trage upload mis je gewoon veel van je internetverbinding.

https://op.europa.eu/webp...rts/broadband-12-2018/nl/

02
De term “breedband” heeft in de context van internettoegang geen specifieke technische betekenis maar wordt gebruikt voor elke infrastructuur voor toegang tot snel internet die altijd aan staat en sneller is dan traditionele inbelverbindingen. De commissie heeft drie categorieën downloadsnelheid gedefinieerd:

“basisbreedband” voor snelheden tussen 144 Kbps en 30 Mbps;
“snelle breedband” voor snelheden tussen 30 en 100 Mbps; en
“ultrasnelle breedband” voor snelheden van meer dan 100 Mbps.


Breedbandstreefdoelen in de VS

In de VS werd het nationale breedbandplan “Connecting America” in maart 2010 vastgesteld. Daarin werd aanbevolen dat het land zes doelen voor 2020 zou vaststellen en volgen, waarvan als eerste: minimaal 100 miljoen huishoudens in de VS moeten betaalbare toegang hebben tot een werkelijke downloadsnelheid van minimaal 100 megabit per seconde en een werkelijke uploadsnelheid van minimaal 50 megabit per seconde. De doelstellingen hadden dus niet betrekking op 100 % van de bevolking en in de streefdoelen werd de werkelijke upload- en downloadsnelheid vermeld.

De norm moet worden bijgesteld, dat zie je ook in recente nieuwsberichten terug

nieuws: Senatoren VS willen 100 in plaats van 3Mbit/s als norm voor uploadsne...
Als dat zo zou zijn zou er massaal geklaagd worden over de uploadsnelheden in Nederland. Dat is gewoon niet zo en over die eis van de senatoren is al meermaals lacherig gedaan omdat het eerder populisme is.
Behalve een handjevol mensen dat van thuis uit grote hoeveelheden data moet uploaden loopt in Nederland niemand tegen de uploadbeperking aan.
Dan zou er helemaal niet geklaagd worden. Net zoals er niet geklaagd wordt over waarom de dowloadsnelheid niet standaard 1000 Mbps is

Je bent een hele uploadbeperking aan het verzinnen die ik niet genoemd heb. Als je serieus denkt dat 3 Mbps of 5 Mbps nog van deze tijd is, en alle cloudproviders nog 1,5 Mbps als limiet hebben ingesteld, want ze willen niet concurrend zijn, moet je je feiten maar eens controleren.

Bandwidth requirements
Teams is designed to give the best audio, video, and content sharing experience regardless of your network conditions. That said, when bandwidth is insufficient, Teams prioritizes audio quality over video quality.

Where bandwidth isn't limited, Teams optimizes media quality, including up to 1080p video resolution, up to 30fps for video and 15fps for content, and high-fidelity audio.

This table describes how Teams uses bandwidth. Teams is always conservative on bandwidth utilization and can deliver HD video quality in under 1.2Mbps. The actual bandwidth consumption in each audio/video call or meeting will vary based on several factors, such as video layout, video resolution, and video frames per second. When more bandwidth is available, quality and usage will increase to deliver the best experience.

BANDWIDTH REQUIREMENTS
Bandwidth(up/down) Scenarios
30 kbps Peer-to-peer audio calling
130 kbps Peer-to-peer audio calling and screen sharing
500 kbps Peer-to-peer quality video calling 360p at 30fps
1.2 Mbps Peer-to-peer HD quality video calling with resolution of HD 720p at 30fps
1.5 Mbps Peer-to-peer HD quality video calling with resolution of HD 1080p at 30fps
500kbps/1Mbps Group Video calling
1Mbps/2Mbps HD Group video calling (540p videos on 1080p screen)
Inderdaad niemand klaagt inderdaad dat er niet over 1000 Mbps wordt aangeboden. Gewoon omdat het voor de meest geavanceerde toepassingen nog steeds een flinke overkill is en dat geldt ook voor de upload. Het zou iets heel anders zijn als meer dan 50% van de klanten klaagde dat de upload te laag is.

Wat er t.a.v. Teams bedoeld wordt is de beperkte bandbreedte van bijv. mobiele devices. Zonder beperking op de bandbreedte kost een Teams-vergadering in HD je nog steeds max 2 Mbps en al zou dat naar 8 Mbps gaan, komen we nog steeds geen uploadspeed tekort.
Dat jullie geen uploadspeed tekort komen wil niet zeggen dat de rest van de digitale wereld geen behoefte daar aan heeft.

mobiele devices hebben helemaal geen beperkte bandbreedte. Met een ax of ac wifi houdt mijn internetverbinding mijn mobiele device niet bij

Where bandwidth isn't limited, Teams optimizes media quality, including up to 1080p video resolution, up to 30fps for video and 15fps for content, and high-fidelity audio.
Nee, het is andersom. 99% van de consumenten in deze wereld heeft geen enkele belemmering door de huidige uploadsnelheden. Een zeer beperkte groep, vooral IT-ers, heeft dat wel en meent vervolgens dat het een probleem van de hele wereld is. Dat is het gewoon niet.

Natuurlijk kunnen mobiele devices een beperkte bandbreedte hebben. Als iemand onderweg is of op een plek zit met een beperkte dekking en wil deelnemen aan een vergadering kan het gewoon zijn dat de bandbreedte onvoldoende is en dan gaat MS de bandbreedte voor Teams verlagen.
Je kunt wel selectief een zin citeren, maar uiteindelijk betekent die optimalisatie bij onbeperkte bandbreedte nog steeds slechts een handjevol Mbps.
99% van de consumenten in de wereld zijn consumenten omdat ze iets niet misten tot het ze werd aangeboden en dachten: hee dat wil ik ook

De enige die het heeft over beperkingen met betrekking tot upload ben jij, en nogmaals, dat zit in je hoofd. Lees het nog even terug en weerspiegel op wat je allemaal aan het antwoorden

Dat gezegd hebbende: 5 Mbps upload is lachwekkend, ik kan me weinig argumenten bedenken waarom je download abonnementen wel verhoogt tot een punt dat er niet meer toe doet, en de upload vervolgens niet.
Er zijn gewoon veel meer toepassing voor downloadsnelheid. Een gezin met 3 tieners kan een download van 300 mbps goed gebruiken. Al die streamingtoepassingen hebben streams van max. 1,5 mbps, vooral omdat het platform vanwege kosten geen streams van 40 mbps wil gaan aanbieden en opslaan en niet omdat er een uploadbeperking is.
Het opslaan in de cloud gaat unattended. Er is nauwelijks iemand die het cloudmateriaal direct nodig heeft.
Als je 5 mbps upload te laag vindt, heb je nog genoeg alternatieven die een acceptabele upload aanbieden.
Zoals gezegd 99% van de abonnees zit niet te wachten op een hogere upload. Als de vraag ernaar substantieel groeit moet de provider wel meebewegen maar daar is op dit moment gewoon geen reden toe.
Tieners hebben ook geen hoge download nodig. Wel is het voor ze wenselijk
Bijna niemand heeft cloudmateriaal direct nodig. Wel is het voor ze wenselijk
welke 99% van de abonnees heb jij gesproken dan?
Als dat zo zou zijn zou er massaal geklaagd worden over de uploadsnelheden in Nederland. Dat is gewoon niet zo en over die eis van de senatoren is al meermaals lacherig gedaan omdat het eerder populisme is.
Behalve een handjevol mensen dat van thuis uit grote hoeveelheden data moet uploaden loopt in Nederland niemand tegen de uploadbeperking aan.
Niemand in Nederland loopt tegen een uploadbeperking aan
Nee, het is andersom. 99% van de consumenten in deze wereld heeft geen enkele belemmering door de huidige uploadsnelheden. Een zeer beperkte groep, vooral IT-ers, heeft dat wel en meent vervolgens dat het een probleem van de hele wereld is. Dat is het gewoon niet.
Toch wel iemand in Nederland loopt tegen een uploadbeperking aan
Inderdaad niemand klaagt inderdaad dat er niet over 1000 Mbps wordt aangeboden. Gewoon omdat het voor de meest geavanceerde toepassingen nog steeds een flinke overkill is en dat geldt ook voor de upload. Het zou iets heel anders zijn als meer dan 50% van de klanten klaagde dat de upload te laag is.
Hoe kom jij aan cijfers over dit soort onzin? Weet jij veel en belt half Nederland wel naar hun provider om te klagen over de upload. Vandaar mijn opmerking over "we komen nog steeds geen uploadspeed tekort." Fijn dat jij dezelf als een soort landsadvocaat ziet, maar ik zie geen cijfers die je pleidooi ondersteunen
Natuurlijk kunnen mobiele devices een beperkte bandbreedte hebben. Als iemand onderweg is of op een plek zit met een beperkte dekking en wil deelnemen aan een vergadering kan het gewoon zijn dat de bandbreedte onvoldoende is en dan gaat MS de bandbreedte voor Teams verlagen.
Je kunt wel selectief een zin citeren, maar uiteindelijk betekent die optimalisatie bij onbeperkte bandbreedte nog steeds slechts een handjevol Mbps.
Hier ben je me kwijt. Je bent volop aan het hameren dat upload er niet toe doet, en iets over slecht bereik waarvan ik niet weet wat dat inhoudelijk aan een discussie over uploadsnelheden bijdraagt.

Niemand had meer zenders nodig dan nederland 1 en nederland 2
https://www.youtube.com/watch?v=LygsliMSWY0
Chrit Titulaer wijlen praat over de toekomst in bovenstaand filmpje. Wie heeft het nog over dat Nederland 3 overbodig is (behalve alle rechtse partijen, maar die bedoelen er iets anders mee)

Geloof het of niet, een snellere internetverbinding vergroot de winstgevendheid
https://eur-lex.europa.eu.../?uri=celex%3A52010DC2020
- "Een digitale agenda voor Europa" moet de aanleg van supersnel internet bespoedigen en burgers en bedrijfsleven laten profiteten van een digitale interne markt;

Wat is dan nog de reden om het niet te doen?
Je verwart een aantoonbaar tekort nog steeds met een vermeend tekort.
bij gebrek aan bewijs kun je empirisch bewijs aandragen.
Kijk naar het aantal mensen bij dit bericht dat voorbeelden geeft problemen te ondervinden
Noem die empirisch bewijs voor een hypothese dat hogere upload wenselijk is
Je kan dan zeggen: het zijn allemaal IT nerds die niet representatief zijn
Maar het zijn wel voorbeelden
Tweakers zijn niet de gemiddelde consument van Ziggo. Zoals ik al zei vormen die een zeer kleine groep van het totaal en daar gaat Ziggo de upload niet op aanpassen. Daarnaast zijn veel problemen die hier worden aangedragen helemaal geen uploadproblemen.
Tweakers bezoekers vormen immers maar zo'n klein deel van de bevolking
Hoeveel bezoekers heeft Tweakers?
Maandelijks wordt Tweakers volgens Google Analytics door ongeveer 3,5 miljoen unieke bezoekers geraadpleegd. Dagelijks genereren die bezoekers tussen de 3 en 4 miljoen pageviews. Gedetailleerde pageviewstatistieken vind je op de statspagina.
Zo jammer ook dat er nergens iets te vinden is over wat klanten echt zeggen in plaats van ongefundeerde uitspraken.

https://community.ziggo.n...punctuation=true&q=upload

https://twitter.com/searc...oad%20kpn&src=typed_query

https://forum.kpn.com/search?q=upload

https://community.t-mobile.nl/search?q=upload

[Reactie gewijzigd door amx op 22 juli 2024 18:12]

Ben benieuwd hoeveel unieke mensen er dagelijks op Tweakers discussiëren. In allerlei media worden er links naar Tweakers geplaatst, maar dat betekent nog niet dat iemand die op de link klikt een Tweaker is.
In je eerste link staat bij de eerste tien resultaten over de upload één item over een gewenste hogere upload. De rest gaat over mogelijk storingen in de upload. Wat wil je dan precies met die link zeggen?
De tweede link geeft allerlei tweets waar het woord upload in voorkomt en op de forums gaat het ook vooral over storingen in de upload. Heb echt geen idee wat je met die links nu wil zeggen.
Je verwart een aantoonbaar tekort nog steeds met een vermeend tekort
Nee hoor
In je eerste link staat bij de eerste tien resultaten over de upload één item over een gewenste hogere upload. De rest gaat over mogelijk storingen in de upload. Wat wil je dan precies met die link zeggen?
De tweede link geeft allerlei tweets waar het woord upload in voorkomt en op de forums gaat het ook vooral over storingen in de upload. Heb echt geen idee wat je met die links nu wil zeggen.
Ik heb daarentegen nog geen link of bron gezien die jouw beweringen ondersteunt.

In de eerste link, in het eerste bericht, moet Ziggo het upstream netwerk uitbreiden wegens capaciteitstekort

Tik jij hem in of zal ik het doen
Anoniem: 501293 @amx21 april 2021 14:35
Dat jullie geen uploadspeed tekort komen wil niet zeggen dat de rest van de digitale wereld geen behoefte daar aan heeft.

mobiele devices hebben helemaal geen beperkte bandbreedte. Met een ax of ac wifi houdt mijn internetverbinding mijn mobiele device niet bij

Where bandwidth isn't limited, Teams optimizes media quality, including up to 1080p video resolution, up to 30fps for video and 15fps for content, and high-fidelity audio.
Dat jullie geen uploadspeed tekort komen wil niet zeggen dat de rest van de digitale wereld geen behoefte daar aan heeft.

mobiele devices hebben helemaal geen beperkte bandbreedte. Met een ax of ac wifi houdt mijn internetverbinding mijn mobiele device niet bij

Where bandwidth isn't limited, Teams optimizes media quality, including up to 1080p video resolution, up to 30fps for video and 15fps for content, and high-fidelity audio.
Het is niet zo dat wij het niet nodig hebben maar gebruik je het? Dat is de discussie denk ik en de vraag. Ik persoonlijk heb echt een hekel aan eigenschappen: ''ik moet het hebben omdat het kan maar ik gebruik het niet''. Ik snap ook niet waarom mensen dat willen :)

Hoe vaak gebruik je de volledige upload per maand en haal je die ook?
Overigens gaat die geoptimaliseerde stream over de download die jij krijgt van de Teams-server. De upload die jij vanuit Teams doet met je camera, desktop sharing en microfoon is nog minder Mbps.
Helemaal niet. Ik ontken ook niet dat we een hogere upload ooit nodig zullen hebben maar op dit moment is die noodzaak er gewoon niet voor het overgrote deel van de consumenten.
640k is more than you ever need, right?

Ziggo gaat daar juist wel hun netwerk voor aanpassen, ze willen niet achterblijven met lage upload snelheden want ze komen dan vanzelf op een punt dat hun aanbod gewoon niet voldoet voor de meeste mensen. Denk aan al die hobby fotografen die even hun plaatjes willen backuppen en daar een uur op zitten te wachten. Als ze dan geen QoS hebben ingesteld dan voelt de rest van "het internet" nog traag aan ook.

Het feit dat ziggo de analoge signalen afsluit om bandbreedte vrij te krijgen en DOCSIS 3.1 aan het voorbereiden is waarmee symmetrische snelheden haalbaar zijn zegt al genoeg welke kant Ziggo op wil.

Zelf heb ik glasvezel van KPN en zou de upload niet willen missen, ik gebruik het spordarisch wanneer ik even wat grote uploads doe nar een cloud storage dus als Ziggo daar als concurrent tegen over kan staan is dat alleen maar beter voor iedereen.
De 640k legende is niet meer dan een legende. Het is nooit gezegd.
Ziggo zal zeker reageren als hun aanbod niet voldoet aan wat de meeste mensen willen, maar op Tweakers denkt men al snel dat hun honger naar upload bij een breed publiek speelt. Dat is gewoon niet zo. 99% van de abonnees hoeft geen grotere upload. Ook niet om thuis te kunnen werken aangezien het overgrote deel van de mensen thuiswerkt op virtuele servers van de werkgever.
Kijk als er geen hoge upload is gebruikt ook niemand het, maar man wat zou het fijn zijn als ik dat wel had. En je kunt wel roeptoeteren dat 99% het niet nodig heeft, maar waarom zouden mensen dan überhaupt glas willen. En waarom zou ziggo zn netwerk er op aan het voorbereiden zijn? Mensen willen helemaal geen up of download mensen willen gewoon soepel kunnen thuiswerken, gamen, backuppen etc. En een goede upload hoort daar bij. En die komt er ook wel
Er bestaat wel hogere upload en van de klanten die dat via glasvezel ter beschikking hebben gebruikt alleen een handjevol mensen het die daar bewust voor kiezen. Het grootste deel van de mensen met glasvezel gebruiken die symmetrische upload/download helemaal niet. Daarmee is ook ontkracht dat mensen het niet gebruiken omdat het er niet is. Ook het thuiswerken wordt op dit moment totaal niet belemmerd door te lage uploadsnelheden, behalve bij een hele kleine groep mensen.
En precies met deze verkeerde instelling denkt Ziggo dus blijkbaar ook. Maar ondertussen wel grote marketing campagnes opzetten over Giganet... wat moet een consument met een 1Gbps lijn, steek liever wat meer aandacht in die upload.
Ik heb het in diverse discussies al gevraagd, maar welke thuiswerker moet zodanig veel data uploaden dat de huidige uploadsnelheden niet genoeg zijn en hoe groot is het aandeel van deze gebruikers op het totaal aantal abonnees van Ziggo?
Iedereen die wel eens met niet-geoptimaliseerde images of containers moet werken.
Dat is als je pech hebt meerdere keren per dag een paar GBs uploaden.
Dat zal best, maar hoe groot is het klantenpercentage van Ziggo dat dat regelmatig nodig heeft? Daar gaat het om. Dát er mensen zijn die een hogere upload goed kunnen gebruiken ontken ik niet.
Ik denk dat het bestand van 2 thuiswerkers en 2 schoolgaande (middelbaar) kinderen die allen digitaal aan de slag gaan en graag een soepele beleving willen best groot is. Gelukkig heb ik daarvoor glas liggen :D
Zoals gezegd, thuiswerken levert nauwelijks upstream data op. Met 50 Mbps heb je dan nog steeds een flinke overkill.
Klopt! Ik kan dan ook uit met het basis pakket 50/50 glas 8-)
Al die mensen die nu en in de toekomst thuiswerken en dat steeds meer gaan doen. Die "kleine minderheid" (als het dat is) zal alleen maar groter worden.
Zoals gezegd, de meeste thuiswerkers hebben helemaal geen hogere uploadsnelheid nodig. Het meeste thuiswerken loopt via virtuele servers van de werkgever. Dat vraagt evenveel upload als een website. Op het totaal aantal abonnees van Ziggo ligt het aantal thuiswerkers dat diverse GB's snel moet kunnen uploaden in de orde van promillen.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 18:12]

Heb je ook bronnen voor die uitspraken van je? Is er onderzoek geweest naar de ervaringen van thuiswerkende mensen mbt kabelbreedband aansluitingen?

Ik verwacht dat een hoge upload snelheid die ervaring geeft alsof je 'op het bedrijfsnetwerk' zit (dus ook voor kortere perioden een hoge upload van +/- 1Gbit) in grote mate bepaalt hoe men thuiswerken ervaart. Zeker als de buren en de overburen dat ook doen.
Dat maakt helemaal niets uit. Als je via virtuele servers thuiswerkt wordt de snelheid bepaalt door die virtuele servers, niet door de verbinding. Je client is enkel een venster naar de omgeving op je werk. Er gaat nauwelijks data over de lijn. Dat is anders wanneer je thuis op je lokale computer vele GB's produceert en die moet uploaden naar je werk, maar dat is maar voor een heel klein deel van de mensen noodzakelijk.
Hoe kom je bij het idee dat iedereen op "virtuele servers" werkt? Bovendien, ook als je geen GB aan data produceert is een snelle verbinding naar beide kanten een super fijne ervaring. En bovendien, als je een snelle upload hebt ga je er ook eerder gebruik van maken.

Maargoed, ik snap eerlijk gezegd niet waarom je zo aan vasthoudt aan het idee dat een langzame upload zo'n goed idee is. Zit je in het marketingteam van Ziggo?
Ik zeg toch ook niet dat iedereen dat doet? De meerderheid doet dat wel en van de mensen die dat niet doen is er maar een heel klein deel dat vele GBs aan data moet uploaden naar zijn werkgever.
Ik zeg ook niet dat een langzame upload een goed idee. Dat leg je mij in de mond. Ik zeg dat het op dit moment voor het overgrote deel van de mensen niet nodig is om de upload te gaan verhogen.
Ik heb in verschillende discussies hierover naar voorbeelden gevraagd wie er dan nu echt een hogere upload mist en dan komt men niet verder dan toepassingen die maar door een heel klein deel van de particulieren gebruikt worden.
Anoniem: 501293 @farlane19 april 2021 13:04
Bronnen dat weinig mensen upload in een hele grote hoeveelheid nodig hebben is omdat ik verschillende medewerkers van Ziggo ken en hun kan ik vertrouwen op hun woord. Waar het denk ik fout gaat met de snelheid is de aansluitingen binnenshuis met modems en routers. Bedraad zit wel goed maar hoeveel mensen halen hun volledige upload/download snelheid in huis met wifi? Er zijn een hoop mensen die wifi niet in orde hebben maar dan wel een bedrijf vaak de schuld geven.

https://blog.thoughtstuff...-your-network-go-further/
Moet je kijken wat de upload snelheid is wat teams enzo nodig heeft en dat is nu niet veel anders. 1080p zit zelfs goed in die ranges.
Bronnen dat weinig mensen upload in een hele grote hoeveelheid nodig hebben is omdat ik verschillende medewerkers van Ziggo ken en hun kan ik vertrouwen op hun woord
Niet de objectiefste bronnen van de hele wereld lijkt me ....
Anoniem: 501293 @farlane21 april 2021 04:32
Niet de objectiefste bronnen van de hele wereld lijkt me ....
Ze zitten niet op het call center gedeelte ;)
Anoniem: 501293 @air219 april 2021 12:54
Dat abbo's van starters en middenmoten wat hoger mag ben ik het met je eens. Als iedereen standaard 40mbit/s krijgt is dat zat en hoger zit er natuurlijk nu nog niet in maar ik denk dat het rustig aan wel komt hoor. Ik heb zelf 500mbit/s (nu 600 door een gratis verhoging) en 40mbit/s upload en die is altijd stabiel.
Remote werken. En dat jij 2gb per 5 minuten upload is mooi. Maar wat er vaak bedoelt wordt (voor mij iig wel) is dat ik een heeeel zwaar abbo moet nemen voor een beetje meer upload. Ik heb die hele hoge download niet nodig, ik wil gewoon meer upload.
Maar haal jij je volledige upload met remote werken? of werk je gewoon bedraad?
Tja. wat anderen al zeggen. Ik heb een ZZP abbo, wat nu dan sinds kort 500/40 is. Ik werk bijna altijd van huis uit. Maar nu met de pandemie zitten we meestal met 2, soms met 3 man hier. Ik moet nogal eens wat data naar ons datacenter uploaden. En ik heb daar in de regel weinig haast mee. Maar als ik de upload niet danig knijp, merken we dat met name de drukke Teams sessies gewoon beginnen te hakkelen... Daar sta je dan mooi te kijken met je '500Mbps internet'. Ikzelf heb buiten soms dus wat upload alleen SSH en RDP nodig, en ook daar merk ik aan de latency als ik een file aan het uploaden ben. En natuurlijk, als ik 1Gbps upload had, en die druk je vol, heb je hetzelfde probleem. Maar laat ik zeggen dat de verhouding bij Ziggo gewoon altijd al te krom is geweest, en zeker in deze tijd van clouddiensten. In alle redelijkheid, buiten een paar huge-downloaders, wat heb je aan 500Mbps, of misschien wel 1Gbps download voor thuisgebruik? Er zijn altijd use-cases (bv 'even' 30GB update voor Cyberpunk downloaden...) maar in de regel volstaat 100Mbps en zelfs minder voor een overgroot deel van de mensen. Voor internet en mail heb je geen Gbps nodig. Ook niet als je met 5 man Youtube / Streaming kijkt.
Maar de upload... dat is een heel ander verhaal. Als je upload dicht zit komt er ook niks meer binnen, je Ack pakketjes gaan niet meer snel genoeg terug en alles wordt gewoon gruwelijk traag. Ik zou gelijk tekenen voor 100/100 bij Ziggo. Nu is het 500/40 en dat is al uit proportie. Laat staan 1000/50 wat zij Gigabit internet durven te noemen...

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 22 juli 2024 18:12]

Vreemd... Een drukke Teams sessie heeft geen hogere bandbreedte nodig dan een niet drukke Teams sessie. De server multiplext alles tot één stream van een handjevol Mbps. Het is niet dat jouw Teams client alle individuele streams van elke deelnemer binnenkrijgt.
Niet helemaal waar. Als ik op een brakke verbinding zit (komt wel eens voor op uithoeken op mijn werk) dan beginnen camerabeelden zichzelf uit te schakelen en is voor mij alleen degene zichtbaar die op dat moment aan het spreken is. Ook worden regelmatig camerabeelden niet zichtbaar, maar bij navraag hoor je dan dat die mensen hun camera gewoon de hele tijd actief hadden. Als je vervolgens in de previewversie van "grote galerij" gaat kijken, zie je inderdaad dat ze allemaal actief zijn, maar dan worden ze wel als 1 stream aangeboden en kun je ook niet meer per deelnemer muten o.i.d.
Dat gebeurt als de verbinding zo brak is dat zelfs dat handjevol Mbps niet meer gehaald kan worden. Het is niet dat meer deelnemers de bitrate verhoogt. De server verlaagt wel de bitrate als de verbinding niet goed is. Zou wat zijn als je met 700 deelnemers in een presentatie zit...
16 seconden voor 2GB is toch leuker :*)
Helemaal met thuis werken en dingen steeds heen en weer sturen tussen collega's.
Ik heb bijv 200mbit upload. En met 12 tot 24MB een backup pompen van / naar mijn eigen server(s) is wel zo prettig. Kan me het niet voorstellen dat ik dit nog met 1mbit zou moeten doen.

Ook is het prettig dat je met zo'n upload gewoon kunt gamen, streamen, videobellen, netflixen, alles tegelijk en niets lijdt eronder.
Ik doe ook even een duit in het zakje. Ik heb nu een pakket met 600 down en 40 up.
40 up is gewoon veel te traag voor een backup van 24tb die dagelijks ook een aantal gb's groter wordt.

Daarnaast streaming van mijn thuisserver naar iemand anders. En het remote werken. Ik schat dat 100 up beter werkt maar ik wacht momenteel op glasvezel. Dan betaal ik de helft per maand en heb ik 1000/1000.
Als je een 24 terabyte backup moet uploaden en daarna dagelijks bijwerken gebruik je incrementele technologie. Zelfs met een gigabit upload duurt het nog bijna drie dagen (24.000.000/100/60/60/24=2,7) om zoveel te uploaden.

Een 40mbit is niet veel te traag om dat te doen, zeg maar gerust onmogelijk. Het zou 70 dagen (24.000.000/4/60/60/24) duren om dat te uploaden. Daarnaast is de verbinding dan onbruikbaar voor de andere dingen.
dus jij hebt de Giga (50mb up?)
ja dan zit je ongeveer op vijf en een halve minuut of zo.
maar ik vind die meer prijs tov de 30mb (9 minuten) net wat te veel.
nu is ook maar de vraag of ik dat echt haal, ik denk dat ik nog wel wat meer overhead heb in mijn uploads naar S3 wat ongeveer 3G is als ik die moet doen, maar ik heb het gevoel dat die over mijn lijn toch zeker 30 minuten duren of zo.
maar als ze de giga lijn van hun ook 10/1 maken (dus upload naar 100) dan vind ik het denk ik wel interessant om van mijn huidige 30 af te stappen want dan gaat het dus 3x zo snel

En ik zou Giga alleen namen puur voor de upload, de download interesseert me niet
In mijn geval zou veel upload wenselijk zijn. Werk vaak met flinke image files van 200GB+
Ik upload vaak filmpjes naar YouTube. Dit zijn zomaar bestanden van 25+gb. Met een Ziggo upload is dat gewoon niet leuk meer.
Er zijn legio redenen voor meer upload zeker ik bij thuiswerken ben daar enorm tevreden over met mijn 100 / 100 lijntje ipv bij Ziggo een 500 / 50 lijntje.

Download is allang niet meer zo belangrijk als men denkt, vaak zit de bottleneck bij WiFi bij mensen thuis.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

Wekelijks ongeveer 500gb naar de cloud voor backups zo’n backup mag geen uren duren want risico op time-outs etc is gewoon te groot
Dan nog af en toe gewoon losse files uploaden naar YouTube etc En hier en daar wat online gamen

Hele normale dingen die veel beter gaan met met wat meer upload

Het is niet eens dat het perse glas moet zijn of synthetisch Maar als ik naar ziggo kijk dan is het al snel ronduit zielig wat voor upload je krijgt

Via glas had ik ooit 50/50 voor ~ 40 euro bij ziggo moet ik een 1000/50 abbo afsluiten voor minstens 100+ euro per maand Dat is toch geen balans meer. Bij internet verwacht ik minimaal een 5/1 ratio of beter zelfs 3/1 of 2/1

Met wat geluk heb je dan 150/50 of 100/50 voor prijzen ronde 60 ipv 120

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:12]

Dat en glas tot in huis.
dan zijn we af van die lagen upload snelheden :)
Hoeft niet perse, met Docsis kan er ook symmetrisch geleverd worden.

https://www.cablelabs.com...symmetric-gigabit-service
Hallo je verwijst naar een artikel van 2016 :? Symmetrische coax snelheden zijn vooral theoretisch.
Tot op de dag van vandaag zijn hoge symmetrische snelheden bij Ziggo niet mogelijk. Hooguit zakelijk.
De kans dat we binnen een jaar of 5 allemaal kunnen kiezen voor dezelfde hoge up als down is 0.
Dat heeft simpelweg te maken dat coax de komende jaren een theoretische DOCSIS limit heeft van 10Gbps up- en 10Gbps down. Die snelheid deel je met de hele buurt of wijk.
Dit is trouwens niet (overal) een groot probleem, behalve tijdens spitsuren.
Je weet wel dat glasvezel ook die beperking heeft toch? Die hebben vanuit de wijk ook een backbone met 10Gbp/s naar een regiocenter.

Men denkt altijd door de techniek dat enkel coax gedeeld is, maar als iedereen bij glasvezel begint met downloaden ga je net zo goed tegen een bottleneck aanlopen.

Je zegt nu ook dat het tijdens spitsuren standaard een probleem is, maar in heel veel regio's is dit niet een groot probleem, niet eens een probleem opzich. Ik haal tijdens spitsuren altijd mijn volle snelheid en in dit geval is dat 1000Mbit van Ziggo.

Je moet wel even alles in perspectief plaatsen, in 2016 is de techniek bedacht, daarna moet zoiets nog getest worden, toegepast worden in het hele netwerk. Als ze zoiets gaan gebruiken gaat daar inderdaad na bedenken in lab nog wel 5 jaar minimaal over heen voordat het ook klaar is om in het veld te gebruiken.
Eens hoor ook glasvezel heeft nogal zijn beperkingen als het er op aan komt. Daar zit de beperking in de POP (uiteindelijk backbone) en niet in de kabel zelf. Bijna alle kabelaars zijn daar zeer onduidelijk over.
Ik heb de link van Stichting kabel Veendam wel eens eerder geplaatst en het zegt niet alles hoor, maar je krijgt in elk geval een beetje een eerlijker beeld van wat er daadwerkelijk wordt aangeboden op de glasvezel. Transparant en sympathiek zou ik het willen noemen, daar zouden KPN en Ziggo een voorbeeld aan kunnen nemen ;)
Edit: 'Voor wat het waard is' 10.000 Veendam aansluitingen verbruiken in de spits max 20Gbps. Dat is 2 Mbps per huis :P

https://www.skv.nl/dataverkeer/
Op deze pagina ziet u het actuele realtime internetverkeer op het kabelnet van SKV in Veendam van alle ruim 10.000 internetabonnees.
Het glasvezelnetwerk van SKV heeft 4 x 10 Gb capaciteit ter beschikking. Uit onderstaande grafiek, die iedere 5 minuten wordt ververst, is het totale verbruik van alle abonnees te zien.
SKV heeft dus ruim voldoende overcapaciteit om abonnees ook in geval van extreme belasting van het internet via de glasvezel in Veendam een goede stabiele verbinding te kunnen bieden.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 18:12]

Helaas kan ik dat hier niet bestellen. T.o.v. SVK betaal ik hier 22,50 meer per maand ;(. (42,50 vs 64,50 bij Ziggo).
Erg triest dat het allemaal zo versnipperd is in Nederland.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 22 juli 2024 18:12]

True, transparantie is over het algemeen iets waar grote bedrijven niet heel erg goed in zijn.

Wel leuk dat ze deze gegevens gewoon openbaar maken!
De 10gbps uplink vanuit een POP is inderdaad een beperking en overboeking zal je met iedere consumentenlijn hebben, dat is nogal wiedes. Dat wil echter niet zeggen dat je dezelfde beperkingen hebt bij een FttH-lijn als bij een gedeeld medium als coax.

Bij goedkopere glasconfiguraties wel, maar bij de meeste bestaande netwerken zit het afknijppunt hem niet in het schedulingalgoritme van je modem maar in de router van je POP. Daarom wil Ziggo ook niet dat je met alternatieve modems gaat klooien, hun netwerk gaat ervan uit dat je modem de snelheid reguleert en als je je profiel verkeerd instelt, heeft dat effect op de hele wijk.

Ik heb gewoon in een wijk waar Ziggo tijdens piektijden maar 60 van hun beloofde 100 megabit aan download kon leveren. Met de komst van glasvezel is dat destijds verholpen. Wellicht kan een nieuwere vorm van DOCSIS dat verhelpen in zo'n drukke ring, of zit er een verstoring op de kabel ergens, maar zie dat maar uit te zoeken voor je een abonnement afsluit.

Mijn ervaringen met Ziggo zijn eigenlijk alleen maar middelmatig. Het is een sport-TV-provider die daarnaast ook internet levert, als je daar geen interesse in hebt zijn hun abonnementen alleen maar duur. Ze zijn heel goed in het ondermijnen van de uitrol van glasprojecten met hun leugenachtige advertenties en ze hebben een monopolie op bepaalde soorten entertainment, dat is hun bestaansrecht.

Ik hoop dat de overheid het advies van het ACM overneemt zodat de regelgeving Ziggo kan verplichten hun netwerk open te stellen (dat ze grotendeels voor een prikkie hebben overgenomen toen de publieke kabelaars, opgezet om de wildgroei aan sattelietschotels tegen te gaan, werden overgenomen) zoals dit in andere landen ook al jaren kan, wellicht kan Ziggo dan eindelijk competentief worden.

Dat in 2016 de techniek bedacht is en die momenteel niet overal beschikbaar is, is logisch. Toch kan het hele T-Mobile glasnetwerk, dat van voor die tijd komt, het al wel. Het perspectief is dat Ziggo hierin achterloopt en bang is hun monopolie te verliezen zodra iemand een schep in de grond zet, zoals overduidelijk wordt uit hun marketing.
Wat ik wil zeggen is dat elk medium gedeeld is, dat ergens anders een bottleneck is doet daar niks aan af. Als iedereen een download aan zet halen ze de snelheid niet, punt. Daarnaast zou ik verwachten dat bij glasvezel het bootfile of de internet snelheid ook beperkt wordt door het modem, net zoals dat bij coax gebeurd.

Ik heb vooral het gevoel dat sentiment overheerst bij je bericht, ik heb namelijk nog nooit problemen met snelheid niet haalbaar gehad. Ik ben af en toe ook wel te vinden in het Ziggo Topic hier en capaciteits issues zijn daar bijna niet bestaand meer. Dus mijn inschatting zou zijn dat het best wel meevalt.

Daarnaast klopt het netwerken overgenomen voor een prikkie ook absoluut niet, zou je toch willen vragen je daarin te verdiepen voordat je dit gaat roepen. Er zijn beste prijzen gevraagd i.t.t. hoe KPN destijds het netwerk verkreeg een stuk goedkoper maar dan met voorwaarden van een open kabel.

Glasvezel is natuurlijk een compleet nieuwe manier om diensten te leveren en dan ook niet te vergelijken. T-mobile levert ook maar in zeer klein gedeelte van Nederland en doen ook al jaren over het aanleggen van hun eigen netwerk. Dat duurt nog veeeel langer dan 5 jaar om overal te zijn waar Ziggo nu is, dus ook dat is lastig te vergelijken.

Ik zeg niet dat Ziggo of glasvezel beter is, want glasvezel is inderdaad mijn inziens ook beter geschikt voor internet, maar dat is meer voor de echte tweaker die ook begrijpt waarvoor je upload gebruikt. Dat laatste betwijfel ik zelfs hier nog wel eens op tweakers als ik menig discussie volg over de upload.

Dat Ziggo marketing voert in voordeel van hun eigen techniek behoeft volgens mij geen toelichting? Dat zou elk bedrijf doen als er een concurrent komt. Glasvezel doet andersom niks anders dan te tonen dat zij superieur zijn t.o.v. de 'verouderde' kabel.
De bottleneck van een gedeeld medium is wel degelijk anders dan bij een ongedeeld medium. De multiplexing die op een gedeeld medium moet worden uitgevoerd, is complexer en heeft ruimere marges nodig dan die op een los medium. Dat zie je terug in latency, capaciteit en snelheid. Als dat niet zo was, was WiFi nooit zo traag begonnen natuurlijk. Nu is coax minder complex te plannen dan de vrije lucht natuurlijk, maar vooral de uploadslots hebben goede samenwerking nodig om het systeem werkend te houden.

Dat er geld gevraagd is i.t.t. KPN klopt, maar de jaren investering die de gemeentes met publiek geld in deze boeren gestopt heeft, hebben ze zeker niet betaald. Het gesteggel rond Telecai laat onder andere zien dat ze helemaal niet de hoofdprijs hebben betaald. KPN heeft natuurlijk helemaal in een luxepositie, maar om te stellen dat Ziggo onbevoordeeld is geweest, gaat te ver. Daarnaast hebben wij tweeën (tenzij je aandelen hebt, dan) geen enkel belang bij de duopolie van KPN en Ziggo.

Glasvezel is geen compleet nieuwe manier van diensten leveren, de setup is niet anders dan de traditionele telefoonaansluitingen maar dan met glasapparatuur. Dat T-Mobile niet in heel Nederland te vinden is, zegt ook helemaal niks over hoe hun netwerk in elkaar steekt of hoe Ziggo beter is als je beide opties hebt.

De asynchone natuur van consumentenverbindingen is de grootste reden dat dingen als offsite-backups zo weinig worden gemaakt. Het ligt niet aan Microsoft dat de beeldkwaliteit van video calls zo verschrikkelijk laag is, dat ligt echt aan de manier waarop men internet ontvangt. Mijn CPU zou in elk geval heel bij zijn als er minder compressie nodig was voor een vergadering.

Dat men momenteel niet dagelijks met 200mbps zit te uploaden betekent niet dat de upload niet nodig is. We zaten ook niet allemaal constant met 8mbps te downloaden toen ADSL vervangen werd. Als we dat sentiment hadden aangehouden, zaten we nog steeds met minder dan 1mbps upload.

Als ik de reclamecodecommissie was, had ik de reclame van Ziggo als misleidend beoordeeld. Dat hebben ze natuurlijk ook al gedaan, maar Ziggo trekt zich er niks van aan. Reclame is prima, als je bijvoorbeeld betere producten hebt of soortgelijke producten met betere prijzen. Reclame voor Tv-pakketten, hotspots, speciale deals, ik vind het allemaal prima. Maar stickers uitdelen met "we hebben hier geen glasvezel nodig!" vind ik achterbaks.

Er zit een flink verschil tussen de reclame van KPN en T-Mobile en de reclame van Ziggo. Dat kun je niet zomaar wegschrijven met "ja, dat doen bedrijven nou eenmaal". Glasvezel adverteert met "beter internet dan op de kabel", en dat is volstrekt waar. De retetrage, buggy TV-kastjes worden daarbij niet genoemd, natuurlijk. Als Ziggo inderdaad weet dat glasvezel zo inferieur is, hoeven ze in hun advertenties aan buurten waar het wordt aangelegd ook niet zo slecht te handelen.

Wie weet is hun netwerk inderdaad verbeterd, maar ik heb eigenlijk geen zin om nog een poging te doen het zelf nog een keer uit te zoeken. Bij glas weet ik wat ik in elk geval wat ik kan verwachten, en de vieze nasmaak die Ziggo's zielige getargete advertenties hebben achtergelaten stelt me nou niet bepaald gerust.
Ik weet niet helemaal of deze discussie zin heeft, want je hebt een overduidelijk voorkeur en bent ook niet bang om die uit te spreken. Beetje objectief blijven zou wel fijn zijn.

Ik kan echt niet volgen wat je met de 1e alinea wil zeggen.

Objectief gezien zijn beide prima ISP, en hebben we het hier in Nederland heel goed op dit gebied. Je haalt allemaal zaken als off-shore backup zou zeker aan Ziggo liggen dat het nu niet gebruikt wordt. Het ligt er ook heel erg aan wat je back upped, maar ik heb 25 en sinds kort 30mbit upload maar ik werk prima in teams met backups, ook mijn one drive/telefoon backups allemaal gaat prima. Beetje backup wordt ook snachts gedaan of op lagere snelheid over langere periode.

Ik doe ook niet dat Ziggo onbevoordeeld is, maar ook niet bevoordeeld. Ze hebben destijds best een prijs betaald voor een oud gemeente netwerk die inmiddels ook al helemaal vervangen is. Ze hebben gewoon markt conforme prijs betaald.

M.b.t. de marketing, heb ik glasvezel aan de deur gekregen die aangaven dat de oude coax straks niet meer gebruikt wordt en dat je moet overstappen naar glasvezel. Ik ben wel opgestapt op glasvezel destijds, inmiddels weer terug op coax, maar dat soort leugens worden ook keihard gebruikt door KPN en consorten om maar de 30% te halen in een regio. Beide kunnen dat spelletje dus heel goed spelen en wie begonnen is of wie de overtreffende trap doet laat ik even in het midden

Je laatste alinea zegt eigenlijk zegt eigenlijk al genoeg, je hebt in het verleden eens problemen gehad maar dat is natuurlijk niet representatief voor de hele groep klanten en de ervaringen van nu. Vervelend natuurlijk, maar heb nu het idee dat je Ziggo de boe-man wil maken van alles.
Dat Ziggo marketing voert in voordeel van hun eigen techniek behoeft volgens mij geen toelichting? Dat zou elk bedrijf doen als er een concurrent komt. Glasvezel doet andersom niks anders dan te tonen dat zij superieur zijn t.o.v. de 'verouderde' kabel.
Yep en er is verschil tussen volksverlakkerij en keiharde feiten.
Feit is bijvoorbeeld dat glasvezel superieur is boven coax en het Giganet van Ziggo Giganep is. :+
Ook dit behoeft geen toelichting denk ik ...
Ziggo heeft het netwerk inderdaad niet voor een prikkie gekregen maar heeft sindsdien niet dusdanig op de winkel gepast dat er sprake is van een nog steeds degelijk netwerk. Het is een bedrijf met aandeelhouders en dan spelen er meer belangen dan alleen de klant.
In de spits Netflix kijken bijvoorbeeld is hier niet/nooit mogelijk zonder verstoringen of haperingen, je kunt er de klok op gelijk zetten. Toch slaat in Nederland de balans niet door naar een onhoudbare situatie over de coax daar waken ze tot op de dag van vandaag goed voor. Maar om nou goed te praten dat een bedrijf marketing mag voeren in voordeel van hun eigen techniek gaat wat mij betreft veel te ver en is bovendien marketingtechnisch gezien op langere duur zelfs zeer onverstandig. We will see ...
Het verschil is dat de fibre van wijk naar regio over het algemeen veel meer kan transporteren dan 10Gbps, slechts een kwesie van andere optics. 40Gbps optics zijn algemeen beschikbaar, mits de hardware die ondersteund is de update zo gedaan.
Tja, kan, Ziggo kan ook nodes en eindversterkers bij plaatsen bij Capaciteit problemen. Alles kan, maar of dat altijd gebeurd is de vraag, en het punt is dat ik wil aangeven dat elk medium gedeeld is en op welk niveau maakt niet uit. Als iedereen zijn verbinding vol open zet zal het vol lopen en niet te halen zijn. Maar deze verhalen blijven Ziggo al dan niet terecht vaak vanuit verleden achtervolgen dat dit vaak een issue is. Maar ik betwijfel zeer of dit nog wel echt een issue is, je ziet het ook hier op tweakers nog weinig voorbij komen of anders zijn het vaak verhalen uit het verleden.
Je snapt m goed, waar ik op doelde was dat het inderdaad al lang kan, en dat je daar geen glas voor nodig hebt. Het is gewoon een keuze van de provider, al zal meehelpen dat radio-frequenties vrij komen.
DOCSIS kan inderdaad (in theorie) symmetrisch geleverd worden (de maxima zijn 10Gbit down en 1 Gbit up conform de specificatie, dus max 1Gbit up/down is mogelijk). Het probleem waar men mee zit laat men ook keurig zien in jouw artikel; dat is namelijk dat er voor DOCSIS 3.x gebruik gemaakt wordt van Frequency Division Duplex waarbij up en download aparte kanalen zijn binnen het frequentie spectrum. De crux zit/zat em namelijk in het feit dat vooral het spectrum waar de uploadkanalen in zitten werd gebruikt door analoge TV/Radio waardoor dat ernstig belemmerd werd. Nu met het uitzetten van de analoge TV/radio is dat deel van het spectrum vrij gekomen voor ander gebruik.

Ook de ontwikkeling van Full Duplex DOCSIS (onderdeel van DOCSIS 4.0) maakt het mogelijk dat er zaken gaan veranderen omdat deze ontwikkeling het mogelijk maakt om spectrum voor zowel up als download te gebruiken waardoor het makkelijker wordt om daar keuzes in te maken en te tunen naar de vraag. DOCSIS 4.0 zal ook gaan tot 10Gbit download maar maakt upload van 6 Gbit mogelijk waardoor extra variaties met extra upload zeker tot de mogelijkheden gaan behoren. Vermoedelijk zullen primair zakelijke verbindingen hiervan gaan profiteren, maar uiteindelijk zal wellicht toch ook een klein deel van dat voordeel doorsijpelen naar consumenten-abonnementen.

Ook interessant leesvoer: VodafoneZiggo reageert op plannen Vodafone Duitsland voor DOCSIS 4.0

[Reactie gewijzigd door Clueless op 22 juli 2024 18:12]

Dank je, is voor mij uiterst relevant, ik zit hier op Vodafone Deutschland. Helaas is ons netwerk nog Docsis 3.0, geen 3.1 of 4.0
Helaas is 'ons' netwerk nog geen glasvezel zul je bedoelen. ;)
Hulde voor de DOCSIS techniek, het is enorm knap wat ze door zo'n kabel weten te halen, maar tegelijkertijd is het onvoorstelbaar dat Ziggo het laatste stukje niet wil verglazen en nog steeds praat over een 'hybride'' glascoax-netwerk. Het laatste stuk vanuit de wijkcentrale (niet straatkast) naar je huis, is coax en een ouderwetse bottleneck die sowieso ooit aan vervanging toe is. De kosten om dit up te graden naar glas staan niet in verhouding met de techniek die nu steeds weer wordt ontwikkeld en doorgevoerd. Mind you elk jaar gaat je abo bij Ziggo met 2 euro omhoog met als argument dat het netwerk moet worden verbetert... daar hadden ze al lang glas voor kunnen leggen, alleen is het bedrijfsmatig gunstiger om dat niet doen. En zo lang het werkt, werkt het... Yep en als ze alsnog gaan verglazen over een jaar of 10 heeft elke Ziggoklant dubbel meebetaalt aan een zinloze DOCSIS-missie.
Het kan inmiddels uit om nu al glasvezel te leggen. KPN T-Mobile en vele honderden lokale initiatieven leggen splinternieuwe netwerken voor concurrerende prijzen.
Sterker nog, Telekom heeft hier al glas neergelegd, maar zit vooralsnog nog aan Coax vast. Dat komt omdat Telekom niet communiceert wanneer ze wijken verglazen.
Anoniem: 58485 @SkiFan14 april 2021 08:41
Maar dat komt er toch niet. Bij docsis 2 enzo was ook al bekend dat er veel hogere uploadsnelheden mogelijk waren maar die zag je ook nooit terug in ook niet het duurste pakket.

Hier in portugal heb ik glas (1000/200) voor maar 5 tientjes inclusief digitale TV. Moet het niet in lissabon overigens proberen, daar is het beste in sommige wijken wat je nog krijgen kunt 10/1mbit adsl.
Dacht dat ze in Portugal juist de koper uit de grond aan het trekken waren en dat praktisch het hele land FttP had?

Dit plaatje ziet er ook goed uit:
https://www.broadbandspee...tory/Portugal/Lisbon.html

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 18:12]

NOS en MEO zijn de grootste op gebied van "Vast" internet hier. Vodaphone is primair 4G. In Lissabon hangt het af van in welke wijk je zit, sommige bieden alleen nog ADSL bijv maar andere gewoon glasvezel tot aan de voordeur. Ik zit zelf in Almada, wat 2 a 3 km van Lissabon af is; ook hier is de infrastructuur supergoed. NOS internet, glasvezel tot aan de wijkkast met een coax naar m'n appartement. Haal de volle snelheid met testen; alleen met usenet in bijv NL haal ik nooit meer dan 40mbit. Dat heeft te maken met dat ISP's onderling weer knijpen, ook al SSL je je connecties en alles.

Oh en bijna alle ISP's zijn echt aggresief qua marketing. Komt voor dat ze zo 3x per maand bij je langskomen om te kijken wat je al hebt en of het niet beter kan etc.
Of het symmetrisch wordt betwijfel ik, maar zodra FM is afgeschakeld zal Ziggo wel beginnen met het verhogen van de upload snelheden. Aangezien FM nu nog flink in de weg zit is dit nog vooralsnog niet doorgevoerd.
Symmetrisch 50/50 ja maar 1000/1000 kost bij docsis aanzienlijk meer dan 1000/50 terwijl op glas 1000/50 of 1000/1000 weinig verschil maakt. Realistisch genomen krijg je die 1000/1000 op docsis dus gewoon niet. Daarom heb je toch glas nodig wil je meer upload.
Ziggo zit op docsis 3.1.
Volgens mij nog niet overal. Maargoed laat ik dan anders stellen: Zou mooi zijn als de Docsis 3.1 benutten en dan met name de synchrone upload / download die daarmee mogelijk is.
Voor meer upload moeten ook de analoge radio kanalen nog even van de kabel af, maar dat staat ook op de planning.
Ik zou Docsis 3.1 meer willen zien voor de low latency. Dat is met het huidige aanbod nog niet te zien. 8ms gemiddeld.
Mooi. Kan dan nu eindelijk een internet-only abonnement over de coax aangeboden worden? Alle commerciële zenders zitten immers toch achter een bescherming (smartcard). En de digitale kanalen die er nog wel overheen gaan zonder encryptie zijn free to air (zoals NPO).
Nee. Ook digitaal worden er nog steeds commerciële zenders ongecodeerd doorgegeven.
Klopt, maar die zijn alleen in SD beschikbaar. NPO is wel beschikbaar in HD (net als Ziggo Sport trouwens 8)7 )
Mooi. Kan dan nu eindelijk een internet-only abonnement over de coax aangeboden worden? Alle commerciële zenders zitten immers toch achter een bescherming (smartcard). En de digitale kanalen die er nog wel overheen gaan zonder encryptie zijn free to air (zoals NPO).
Denk het niet, beneden heb ik een mediabox maar in de slaapkamer heb ik alleen kabel en ik heb gewoon commerciële zenders daar heb je dus geen smartcard voor nodig, uiteraard wel een abonnement van Ziggo.
Weet ik niet hoor. Ik heb hier m'n tv aangesloten op coax. Kan NPO1,2,3 kijken en SpikeTV ofzo. Maar de andere zenders geven een slotje weer en geen beeld.
Maar heb je een abonnement op ZiggoTV?

Ik heb gewoon een abonnement en kan op de kabel kijken naar commerciële zenders. Voor het uitgebreide pakket moet ik wel via mijn mediabox kijken.
Ik zit tijdelijk in onderhuur. Heb wel Ziggo internet. En de klantenservice gebeld die konden mij vertellen dat er een internet + tv abonnement is op dit adres. Ik heb de kabel gewoon vanuit de muur in de tv gestopt. Enkel NPO te zien. Helaas, wat meer zenders zou wel fijn zijn.

[Reactie gewijzigd door borbit op 22 juli 2024 18:12]

Dat komt dan omdat je op je TV het verkeerde Netwerk-ID hebt ingesteld.
Ziggo gebruikt verschillende settings voor het gecodeerde pakket en het ongecodeerde pakket.
Je zult waarschijnlijk nu dan netwerkID 5555 ingesteld hebben, dat moet je omzetten naar 4444 (met de bijbehorende rest van de settings op de ziggo pagina)

https://www.ziggo.nl/klan...ie-netwerk-id-instellen#/
Cool ik ga vanavond even kijken of dat in te stellen is.
Helemaal top! In de instellingen zitten kijken en de automagische optie gebruikt. Heb nu inderdaad alle zenders! Ik ging er gewoon van uit dat alles buiten NPO achter een decoder zat. Laatste keer jaren terug had ik een digiD kastje en daar was dat zo. Erg fijn. Dank!
Eens. Maar zolang Ziggo op veel plekken in Nederland een soort van monopolie positie heeft gaat dit niet gebeuren.
Ik heb internet only van Ziggo en kijk via mijn Android TV via de Ziggo Go app zonder extra kosten TV. alle zenders werken naar behoren. Oogt prima op mijn 4k tv en ik kan gebruik maken van de terugkijk functies. Echt een super oplossing en ik spaar nog een paar euro's per maand ook.
Je kan alle populaire zenders gewoon kijken zonder smartcard of losse decoder. Als je TV maar een DVB-C tuner heeft. https://www.ziggo.nl/klan...e-tv/kijken-zonder-kastje

Maar de beeldkwaliteit is wel veel minder dan bij een decoder of CI.

En vaak zit het TVsignaal gewoon op je huis ook al heb je geen abo. (Omdat het gedoe is om een huis echt helemaal af te sluiten van de kabel).

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 18:12]

Ik heb thuis al eens geopperd om helemaal met de TV te stoppen. Je betaald een vermogen om naar reclames te mogen kijken van de commerciële omroepen. Ik bekijk alles online wat ik wil zien en dat op de tijd wanneer ik het wil zien. De aangebonden content via de TV is tegenwoordig toch al beneden elk niveau....
Wat houdt je tegen? We leven in een vrij land en niemand dwingt je op TV te nemen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 18:12]

Het is bijna zover dat je meer reclame kijkt dan daadwerkelijke content. Zeker de commerciële zenders zoals SBS6 enzo. Sommige programma’s duren inhoudelijk slechts 35 minuten, maar door alle reclame tussendoor zit je nog steeds een uur te kijken. Erg irritant.
Over analoge TV kan ik al heel lang niet meer oordelen :)
Maar ik neem gewoon alles wat ik wil zien op (KPN iTV) en bij afspelen van die opnames spoel ik de reclames door.
Maar eerlijk is eerlijk, op al die kanalen zijn maar verdomd weinig interessante series en programma's te zien. (lang leve Netflix en Disney+ :+ )
Dat reclame skippen gaat er ook uit. Tenzij je het zelf opneemt Dmv HDMI capture oid. De reclame blokken worden daar net als bij YT gewoon digitaal door de app tussengezet. Daardoor kun je niet naar het laatste blokje van 5 minuten zonder eerst een kwartier aan reclame te kijken. Vet irritant.
Het is ook irritant dat je bij Ziggo alleen Internet kan krijgen met een TV abbonement.
Je zou niet de eerste zijn. Zelf heb ik nog wel een tv-abonnement maar kijk ik ook bijna nooit. Zelfs van de kanalen die ik ooit heel interessant vond (Discovery etc) is het niveau om te huilen. Kan mijn geld beter besteden aan een goede streaming dienst denk ik.
Het scheelt een 5-10 euro per maand bij ziggo, dus "een vermogen" is schromelijk overdreven.
Het valt me op dat je vooral "ik" gebruikt in de motivatie om geen TV meer te kijken. Ik weet niet met hoeveel mensen je samenwoont, maar het gaat je pas lukken als dat "ik" overgaat in "we" :)
Ja dát is ook precies het probleem... :P
Zelfde hier. De vrouw wil er nog niet aan 🙄
De aangebonden content via de TV is tegenwoordig toch al beneden elk niveau....
Als je terugkijkt naar wat er "vroeger" werd voorgeschoteld dan was dat ook al niet veel soeps. Het valt nu alleen meer op omdat we veel meer andere dingen hadden. Vroeger kon je misschien 1 keer in de maand (en vaak minder) naar de bioscoop om een goede film te zien. Nu kun je thuis via de vele streamingdiensten op iedere moment de beste films zien. Maar terug naar TV: de "hoogtepunten" in de zogenaamde gloriedagen van TV waren programma's als de Wiekentkwis of de Honeymoonshow e.d. Als we dat soort programma's nu nog steeds zouden hebben zou iedereen zijn TV abonnement opzeggen....
Beneden niveau? Ik kijk sinds een jaar of 15 nu voor het eerst weer TV. En het niveau is vergelijkbaar. Grotendeels ook nog gewoon dezelfde programma's. A-team, Simpsons, Married with Children en nog veel meer. :P
Volgens Ziggo heeft deze overgang geen gevolgen voor de abonnementskosten
behalve dat ze gewoon jaarlijks een aantal euro per maand duurder worden en je nu voor je 2de, 3de en 4de tv in huis een betaalde ci module ofdecoder nodig hebt voor de commerciële zenders
Het zou Ziggo sieren als ze de abonnementen zouden verlagen. Ze hebben nu minder rechten om af te dragen, en minder apparatuur om te onderhouden.
Voor de rechten maakt het niets uit en voor die afgeschreven analoge apparatuur wordt er nu nieuwe apparatuur naar binnen gereden om de vrijgekomen bandbreedte opnieuw te gaan benutten.
Die extra decoder is niet nodig, de nl commerciële zenders zijn prima zonder te ontvangen, coax kabel in de tv en gaan.
Die extra decoder is niet nodig, de nl commerciële zenders zijn prima zonder te ontvangen, coax kabel in de tv en gaan.
Juist de 2e en 3e TV is vaak wat ouder en die worden niet altijd ondersteunt door Ziggo. Dit heb ik veelvuldig gezien. Je kan melden die moeten vervangen worden maar het waren veelal eigenlijk gewoon knappe tv's en ook gewoon zuinig met energie.

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 22 juli 2024 18:12]

voor een paar tientjes kan je er een (door google supported) Android TV kastje aanhangen, en kan je via de Ziggo app TV kijken.

ik ben zeer tevreden met mijn MI-Box (4)S
Klopt maar dan zit je alsnog met een extra apparaat.
Zijn genoeg alternatieven, je moet inmiddels wel een hele oude TV hebben wil dat niet meer ondersteund worden. Of wellicht een Lidl TV met onbekend merk, maar een DVB-C tuner zit al bijna standaard in een TV sinds dat de beeldbuis 10/15 jaar aan zijn einde kwam. Als de oude TV's trouwens iets niet zijn is dat zuinig met energie, nieuwe TV's zijn veel zuiniger dan oude beeldbuizen/plasma TV"s

Je kan anders zelf een DVB-C tuner voor paar tientjes op marktplaats op de kop tikken en hoeft je er niks maandelijks extra's voor te betalen of een chromecast/firestick in de TV plaatsen en probleem is opgelost.
Een nieuwe TV moeten kopen is ook weer zonde om zo'n reden. We keken tot vorig jaar nog op een oude beeldbuis, voldeed prima. Toen ook besloten om geen nieuwe TV aan te schaffen, en naar internet-only abonnement gegaan. Voor NPO dachten we te kunnen streamen, maar die weigert in de browser. |:(

Lang verhaal kort: het valt niet mee om lineaire TV te blijven kijken. Je moet het gepassioneerd willen.
Zeker eens! Maar je kan ook een DVB-C tuner van marktplaats op de kop tikken, of z'n kastje bij Ziggo bestellen(https://www.ziggo.nl/klan...io/ontvangers/humax-5500c). Dan kan je gewoon met de oude TV blijven kijken naar TV. Kan me zo ook voorstellen dat deze bij de fleet verkrijgbaar zijn op marktplaats.

Met een nieuwere TV met HDMI kan je ook een Firestick of Chromecast aanschaffen, dan kan je Ziggo GO streamen en/of via andere apps (NPO gemist bijv.)
Op marktplaats word je doodgegooid met oudere dvb-c ontvangers voor een paar euro. Die kun je prima aansluiten op de oudere tv’s.
Of streamen via de Ziggo Go app. Werkt prima en je kunt de tv overal neerzetten, ook waar je geen coax aansluiting hebt. In mijn geval ideaal.
Of je koopt een goedkoop Android-boxje, hangt het aan je TV en zet de Ziggo Go-app erop.
Het digitale tv-signaal van Ziggo is toch DVB-C?
Ja correct. Maar tegenwoordig grotendeels ongecodeerd.
Maar voor toegang tot HD-zenders is een smart card toch nog altijd vereist? (Uitgezonderd NPO)
Volgens mij alleen de betaalpakketten en extra’s. Alle free to air is sws te zien.
De SD-kanalen van het basispakket zijn ongecodeerd. De HD-kanalen niet, behalve NPO. Ik had net nog even gecheckt. Bijvoorbeeld RTL4 HD heeft een slotje en kanaal 928 (RTL4 SD) niet.
Met een ander netwerk-id kun je overigens het SD-basispakket weer vooraan de zenderlijst krijgen (met NPO HD nog steeds op 1/2/3).
Het is echt ongehoord hoe duur ziggo is in vergelijking met andere aanbieders.
Als ik zo bedragen hoort van € 30 voor 1Gbit glasvezel betaal je bij ziggo voor een luizige 300 Mb download al bijna € 60.
En via koper van kpn is theoretisch 200 Mb te halen en betaal je bijna hetzelfde.
Heb nu 100 Mb internet van een energie prijsvechter, wil ik meer snelheid voor internet moet ik naar ziggo.
Ziggo heeft dan de eerst volgende verhoging naar Start XXL, en is dan ook nog maar 150 Mb, en ook al weer veel te duur voor die 50 Mb die je meer krijgt, dus je bent al snel verplicht om internet complete af te nemen.
En aangezien er geen andere aanbieders zijn, en er ook zeker nog een lange tijd overheen gaat voor er hier glasvezel ligt, hebben ze je bij ziggo aardig in de tang.
Ziggo is inderdaad relatief duur, maar 30 euro voor 1 Gb glas is ook niet overal te krijgen. Ik betaal 50 euro voor 200 Mb bijvoorbeeld.
Dit zou ik dan ook via kpn kunnen doen, al geven die aan dat ik max. 130 Mb haal, en die verhoging van 30 Mb is echt te weinig, en daar betaal ik dan ook die €50 voor, dus mijn keus is zeer beperkt.
Zolang T-mobile geen volledig dekkend eigen netwerk heeft dan gaan we dat ook niet krijgen. Ze zijn echter hard aan de weg aan het timmeren om daar wat aan te doen.

Glasvezel wordt steeds beter betaalbaar door dit soort aanbieders.
via koper van kpn is theoretisch 200 Mb te halen en betaal je bijna hetzelfde.
Theoretisch is het juiste woord. Via koper haal je het alleen als je praktisch naast de wijkaansluiting woont. Ze kunnen nu maximaal 118 mbit aanbieden op mijn lokatie.
Bij KPN krijg je oude koperen meuk waar je nog geen 50 mbit op haalt in de stad. Ziggo biedt stabiel 250 mbit aan. Icm vodafone is het in verhouding met andere aanbieders niet perse duur. Het is vaak appels met peren vergelijken.
Ik hoop echt dat Ziggo nog in de toekomst symmetrische snelheden biedt. De snelheidsverhouding nu is echt dramatisch.
Dat gaat niet gebeuren, tenzij je over gaan op vol-glas, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren
Symmetrisch of asymmetrisch hangt niet van laag 0. Over coax kan je ook gewoon symmetrisch leveren. Wordt ook gewoon door Docsis ondersteund. Het is domweg een product management besluit om dit wel of niet te doen. Voor het overgrootte deel van de klanten is asymmetrisch prima, er wordt immers nog altijd veel meer geconsumeerd dan geproduceerd. De huidige uploadsnelheden zijn voor veruit de meeste taken die mensen thuis doen ruim voldoende. Alleen als je een dikke server wilt hosten wil je meer upload. Maar hoeveel mensen doen dat?
Ik moet het Ziggo nageven dat ze dit proces goed geregeld hadden. Veel communicatie vooraf en duidelijke stappenplannen. Mijn ouders hadden geen hulp nodig! ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.