Ziggo schakelt in september analoog tv-signaal in Rotterdam uit

Ziggo heeft bekendgemaakt dat het in de nacht van 18 op 19 september het analoge tv-signaal in Rotterdam uitschakelt. Dat gebeurt ook in andere gebieden, zoals Hoek van Holland en Rozenburg. Ziggo begon dit jaar met het gefaseerd uitschakelen van analoge tv.

Volgens VodafoneZiggo-ceo Jeroen Hoencamp is het aantal mensen dat nog van analoge tv gebruikmaakt de afgelopen jaren sterk afgenomen. Daarom zou het nu nodig zijn om over te stappen naar digitale televisie, zegt hij in een aankondiging. De omschakeling in Rotterdam gebeurt ook in Hoogvliet, Rozenburg, Hoek van Holland en Pernis. Volgens de provider kunnen mensen controleren of ze van digitale tv gebruikmaken door naar kanaal 14 te gaan op hun tv. Is dat Ziggo Sport, dan is er digitale tv aanwezig.

Ziggo maakte in maart bekend dat het gefaseerd het analoge tv-signaal gaat uitschakelen. Het bedrijf begon daarmee in Capelle aan den IJssel en is inmiddels ook Flevoland gepasseerd. Het project moet over twee jaar zijn afgesloten.

Het afsluiten van de analoge signalen heeft te maken met het vrijmaken van bandbreedte op het netwerk van VodafoneZiggo. Die wil het bedrijf gebruiken voor de invoering van Docsis 3.1, waar het al tests mee uitvoert. De provider is niet de enige die het analoge signaal uitzet. Dat doet Delta bijvoorbeeld ook. Volgens Ziggo zal het wel mogelijk blijven om analoge radio te blijven luisteren.

ziggo-analoog-rotterdam
Het gebied waar in september het analoge tv-signaal verdwijnt

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

31-07-2018 • 10:26

234

Reacties (234)

234
216
108
8
0
45
Wijzig sortering
Iederen in dat gebied krijgt een brief thuis, maar voor de anderen die zich afvragen hoe het moet: Ziggo heeft een stappenplan voor de omschakeling naar digitaal.
Voor oude TV toestellen zonder digitale tuner (meestal met een beeldbuis) is er een tuner beschikbaar.
Als je TV al een digitale tuner heeft, kun je door de TV alleen naar digitale zenders te laten zoeken de free-to-air zenders krijgen, ook zonder CI+ module. Je hebt dan meer zenders dan de analoge, maar minder als met een CI+ module. Vaak moet je dan een ander netwerk ID ingeven, bv 4444 in plaats van 5555.
Als je een 'kabel' abonnement hebt, maar je TV al wel een digitale tuner heeft, is dat soms de beste oplossing.

edit: URL gefixed

[Reactie gewijzigd door kzin op 23 juli 2024 21:50]

Voor oude TV toestellen zonder digitale tuner (meestal met een beeldbuis)
Doen die het nog? De laatste beeldbuis die ik in de winkel heb gezien was een zogenaamde 'HD Ready' van Philips. Dat is denk ik al 20 jaar geleden...

Als je echt 20 jaar wacht met een flatscreen kopen...ze zijn echt niet duur en een beeldbuis vreet zoveel meer stroom dat je jezelf zelfs een plezier doet met een flatscreen. Maar ja, de mensen zullen wel weer vele redenen hebben om het niet te doen. Hebben ze weer wat te klagen :+

Let wel dat in het buitenland wél beeldbuizen voor HD te koop waren, maar die mochten wij blijkbaar niet hebben.
Ik heb nog een versterker staan welke al 18 jaar oud is met ingeboude tuner uiteraard.
5.1 surroud en ook dts.
Erg duur in die tijd maar zijn geld dubbel waard.
Blijft deze werken staat ie er over 18 jaar nog.
Nog echte speakers erop van hout uiteraard.
Genoeg kabels in huis om een data center te beginnen.
Alles wat nieuwer is is niet per defenitie beter.
Al 18 jaar oud?
Ik heb een versterker uit mijn jeugd die nog prima werkt. Ben nu 51, dus dat ding is zeker wel 35 jaar oud. Ook heb ik nog 2 perfect werkende geluidsboxen uit dezelfde tijd. De versterker heb ik niet meer in gebruik, omdat deze teveel ruimte inneemt naar mijn zin, maar als het moet kan ik 'm zo weer aansluiten en gebruiken. De boxen heb ik nog wel in gebruik. Geven nog steeds een goed geluid.
Had tot vorig jaar ook nog een perfect werkende oud beeldbuismodel Philips TV staan van een jaar of 25 (tot een jaar of 5 geleden nog in gebruik gehad). Stond inmiddels te verstoffen in de berging, niemand die er nog belangstelling in had. Bij het grof vuil gezet, waar-ie overigens in 2 minuten tijd weer weg was :-)
Losse digitale tuner erbij nemen ?
Ehhh...we hebben het over TV's. Ik durf het wel aan dat mijn flatscreen beter is dan een willekeurige beeldbuis tv.
behalve dan wbt contrast en kleurechtheid :)
Mwaa...ik heb persé voor een mooie plasma gekozen. Bij de nieuwste zei de calibrator dat ie deze modellen eigenlijk niet eens hoeft te doen omdat ze al zo goed uit de doos komen.

Ik ben best een zeikerd wat dat betreft en vind de voordelen van een flatscreen meer dan opwegen tegen de nadelen van zo'n beeldbak.
Er zijn genoeg flatscreens verkocht zonder digitale tuner, dat hoeft dan echt niet alleen maar een beeldbuis tv te zijn... de LG flatscreen die ik vorig jaar heb vervangen na 9 jaar trouwe dienst had bijvoorbeeld geen digitale tuner, en er zullen nog genoeg mensen zijn die een oudere flatscreen hebben staan die nog prima werkt maar niet over een digitale tuner beschikt.
+ er zijn heel veel mensen met TV + digitale tuner, die toch gewoon de losse kast van de aanbieder gebruikt, denk het meerendeel van de mensen zelfs...
Ik denk toch dat de meeste wel een decoder hebben staan of gebruik maken van een CI+ module... ik ken eigenlijk niemand die puur de digitale SD kanalen van de kabel bekijkt voor de TV in de huiskamer... voor in de slaapkamer misschien.
excuses: ik bedoelde de decoder van de aanbieder. Ik denk dat met Netflix etc. sowieso het landschap in de TV wereld gaat omploegen.
Studentencomplexen met gemeenschappelijke contracten is een voorbeeld waar weinig/geen decoders gebruikt worden. Ziggo gaat geen honderden decoders gratis leveren, studenten gaan ze niet kopen en de verhuurder wil het risico van aanschaf ook niet lopen.
De digitale signalen werden hier in HD doorgegeven, waardoor de interne tuner van de TV voldoende was. Tot KPN alles afsloot en we nu overal decoders hebben staan.
Beeldbuistelevisies zijn zo rond 2005 uitgefaseerd. In die tijd waren beeldbuistelevisies stukken beter dan LCD-televisies en als je met de omvang van het apparaat kon leven dan was het de nodige jaren slimmer om nog wat langer met je beeldbuis te doen dan om 'm te vervangen door een LCD. Veel van die apparaten doen het inderdaad nog.

Voor een hoogwaardige beeldbuidstelevisie kan het zeker zinnig zijn om er een externe tuner bij te plaatsen. Je hebt geen HD, maar voor een situatie waar dat niet zo'n prioriteit is (bijv. op de slaapkamer), kan zo'n apparaat nog prima enige tijd mee.

Budgettelevisies van die tijd vervang je het best door nieuwe televisies met digitale tuner.
Ja, en inmiddels zijn we 12 jaar verder. Er zijn geen hoogwaardige beeldbuizen meer. Je spreekt dan van high-end beeldbuis tv's en low-end LCD's. Ik had ongeveer 10 jaar geleden een hele fijne plasma (nu weer trouwens) en die is echt wel beter dan een beeldbuis tv. De mensen die zo kritisch zijn, hebben meestal het geld wel over voor een goede tv en zitten nu echt niet meer te kloten met een beeldbuis.
Lijkt me sterk. In 2003 kocht ik nog een breedbeeld beeldbuistv omdat toen de flatscreens nog een zeer beroerde kwaliteit hadden (op de zeer dure plasmatv's na). In de jaren erna bleven beeldbuizen gewoon nog in het assortiment en vanaf 2008 begonnen de flatscreens de kwaliteit van de beeldbuizen te evenaren. Dat is dus 10 jaar geleden en zeker geen 20 jaar.
HD Ready stamt uit 2005 en werd vanaf 2006/2007 in de winkels gepromoot.
Ik heb een Pioneer KRL-37V LCD tv zonder digitale tuner (wel DVB-T maar geen C).
Ik gebruik gewoon een Humax decoder, ik kijk al zeker 10 jaar geen analog meer.

Ondanks dat de Pioneer 10 jaar oud is, vind ik de moderne edge lit schermen niet mooi, vooral veel banding, zwak geluid en andere zaken waar ik maar aan kan wennen. Ik wacht dus geduldig tot Oled ook tot de kleinere panelen toetreed, voordat de Pioneer het veld ruimt.
Twintig jaar is wat overdreven, in 1998 was alles nog beeldbuis. Pas rond 2003, 2004 was de grote omslag naar LCD/Plasma (schei es uit met je fletskrien). En 15 jaar doen met een tv is toch niet zo vreemd? Als het ding nog werkt...
Ja, dat vond ik vroegâh ook...
Anoniem: 52706 @mphilipp31 juli 2018 14:48
Mijn buurvrouw had tot vorig jaar nog inderdaad een televisie met "beeldbuis". Ik heb haar destijds geadviseerd om over te stappen op een flatscreen waarop ze aangaf.

Dat ding staat in de week nog geen 3 uur aan, als ik een nieuwe televisie zou moeten kopen - en al is het de goedkoopste - dan kost het mij op basis van mijn huidige kijktijd meer dan 20 jaar om dat geld terug te verdienen.

Ik moet zeggen... daarin heeft ze verdomd veel gelijk. Het zou een ander verhaal zijn met een koelkast die 24/7 stroom verbruikt maar lang niet iedereen hang in zijn of haar vrije tijd achter een televisie, monitor etc. er zijn tenslotte nog genoeg mensen met een "echt" leven buitenshuis ;-)
Ja, zo kan ik het ook. Als we alle uitzonderingen gaan opsommen, komen we nergens. Bij dergelijke operaties komen er altijd gevallen naar voren die er niets mee opschieten. Maar om daarom nou de 'vooruitgang' tegen te houden, of in dit geval Ziggo verplichten een of ander gruwelijk oud systeem in de lucht te houden....ik weet niet of dat nog efficiënt is.

Dus inderdaad...buuv heeft pech. Ze kan ook op marktplaats een 2de hansje kopen. Heb ik ook gedaan voor de slaapkamer. Ben je met een paar tientjes klaar.
Hoe bedoel je "buuv heeft pech"?
Als de buurvrouw graag haar huidige TV wil houden, en analoog tv wordt afgeschakeld, dan kan ze bij ziggo een externe tv tuner krijgen (humax 5500). De eerste is gratis.
Ze kan gewoon tv blijven kijken, ze moet alleen een andere afstandsbediening gebruiken.
Heeft die nog een start aansluiting dan, oude beeldbuis tv’s hadden ofwel een scart danwel sVHS een RGB of een composiet aansluiting. De huidige decoders zijn allemaal voorzien van HDMI, waar je dan dus weinig mee kunt.
Ja die heeft zowel scart als hdmi aansluiting
Ok dan gaat het wel werken. Ik heb zelf een hd humax (uit mijn hoofd geen idee welk model) maar die heeft alleen een HDMI :)

Gebruik het al niet meer, heb geen tv abonnement meer (internet only is genoeg). Dat zal de volgende stap worden, alleen zullen de ziggo’s Van deze wereld dat zo lang mogelijk willen voorkomen ...
Weet jij toevallig ook hoe het zit met radio? Dat signaal is naar mijn weten ook analoog(?) en ik heb nog nooit een radio met een tuner gezien..
De radio uit de lucht (alsin, als je zon antenne op je radio hebt) staat hier compleet los van.

Radio op de kabel gaat tegenwoordig ook digitaal, veel van die ontvangers hebben gewoon een radio modus waarbij de TV zwart of blauw beeld toont naast het geluid
Ik bedoel inderdaad ook kabel radio. Ik heb er namelijk recentelijk een gekocht voor mijn schoonvader en FM & DAB+ waren niet goed te ontvangen in de hoek van de kamer. De vraag was dus eigenlijk of het gebruik daarvan mogelijk zou blijven ;)
Dat staat in het artikel :-) analoge radio blijft wel beschikbaar op de kabel.
Oh stom, overheen gelezen
Ik bedoel inderdaad ook kabel radio. Ik heb er namelijk recentelijk een gekocht voor mijn schoonvader en FM & DAB+ waren niet goed te ontvangen in de hoek van de kamer. De vraag was dus eigenlijk of het gebruik daarvan mogelijk zou blijven ;)
Mijn moeder wilde laatst ook een nieuwe radio kopen en had iets opgevangen over het afschakelen van analoog. Ze vroeg me dus hiervoor. Ik heb haar in plaats van een gewone radio, gewoon een internet radio gekocht. In mijn ogen is het hele analoge radio / DAB verhaal een achterhoede gevecht. Ze was eerst sceptisch over de nieuwerwetse manier van radio luisteren, maar toen ze door had hoe het werkte en dat ze 5000 zenders met Duitse muziek kon ontvangen was ze verkocht en nu wil ze niets anders meer.

Het is onvermijdelijk dat Ziggo op termijn ook de analoge radio gaat uitschakelen. Ik zou nu dus ook niet meer investeren in iets waar je op dat moment niets meer aan hebt. Ja, wellicht dat voor een aantal ouderen dit moeilijker is dan ze gewend zijn. Als iemand ze echter helpt en de favoriete zenders programmeert op de voorkeuzetoetsen, dan is het gemakkelijker dan ze denken.
Aan de andere kant, heerlijk dat je nog radio kunt ontvangen als Ziggo er weer is uit ligt :+ (Hoewel de meeste internetradio's nog wel een simpele fm tuner hebben)
Het is wel degelijk mogelijk om analoge radio te ontvangen via kabel, zonder TV of zo. Er bestaan dan ook radio's die analoge tuners hebben daarvoor en je sluit er gewoon 'n coax op aan. Gelukkig dat het zo ook kan, want je TV moeten aanzetten als je enkel geluid wil, is wat overkill :P

Bij m'n moeder staat bv. nog zoiets van Sony. Het kon destijds heel wat meer (DVD's afspelen via een 5.1-luidsprekersetup enz.) maar tegenwoordig dient het eigenlijk enkel voor radio. Ooit komt er 'n dag dat ze hier in Vlaanderen ook de (analoge) stekker eruit trekken maar dan is het 'n kwestie van over te schakelen naar DAB+ :)
of gewoon niet overschakelen.
Heel die DAB rommel veranderd toch elke x jaar gewoon om de comerce te laten draaiien.
Heb geen goesting of geld om elke 5à10 jaar alle radio's / tv's / tuners te moeten vervangen omdat ze weer geld ruiken.
Ik had een 2 DVB-t setup's dat nu waardeloos zijn geworden / DAB radio in auto idem.

niet dat je veel mist tegen woordig radio stations die niet van de overheid of medialaan zijn worden toch met de haverklap stop gezet door de regering.
enigste iets of wat deftige op de radio is nog stubru als ze goesting hebben voor muziek te draaiien ipv comerciele pop en rap
(offtopic)
Mag ik vragen wat er mis is met DAB in de auto, zelf ervaar ik hier 0 problemen mee en komt er tegenwoordig ook meer RDS informatie mee dan dat dat met FM het geval is/was.
Wat ik ervaren heb is dat een beetje storing niet heel erg is bij FM, je kan dan nog luisteren, weliswaar met wat ruis. Bij DAB valt dan gelijk hele signaal weg, of is het onluisterbaar.

Overigens heeft DAB vertraging van meerdere seconden waar FM de snelheid van het licht heeft vanaf de bron, beetje wat je met digi tv ziet, de goal valt bij de buren 3 seconden eerder/later.
DAB is een armoedesysteem. Radiozenders werken met bandbreedtes tussen de 48 en 96 kilobps. Het is niet bedoeld om de gebruiker kwaliteit te bieden. Fm was juist het omgekeerde: Het was bedoeld om met de beperkingen van de tijd hoogwaaridge radio te leveren. Dat is een hele belangrijke reden dat DAB zo slecht is en het houdt de overstap op DAB nog altijd tegen.

Omdat DAB gewoon niet het beste is wat de techniek vandaag te bieden heeft, staat het in de sterren geschreven dat op een bepaald moment gepoogd zal worden een beter systeem in te voeren. En begint het circus weer van voren af aan.
Daarom is DAB voor Nederland ook nooit iets geweest en is DAB+ wel de 'opvolger' van FM die ze nu aan het promoten zijn. Probleem is alleen dat het nu bv bij auto's een optie tegen meerprijs is, waar dit al jaren standaard geïmplementeerd had moeten zijn. Dat is ook nog de enige plek waar ik DAB+ nog als meerwaarde zie, nét iets handiger dan internet stations via teledoon/Bluetooth streamen
Is een DAB geen DAB+
Dat bedoel ik met heel het gedoe van het veranderd om de zoveel jaar.
Gebruik hem nu nog voor FM maar dat gaat ook niet meer lang duren omdat daar ook nog amper iets defitg op is.
Ik weet precies wat je bedoelt: DAB werd DAB+, dat wordt vast nog een keer DAB++ of DAB2.0 o.i.d. Enige wat deze ontwikkelingen zal remmen is dat radiozenders wellicht geen zin hebben in die investeringen iedere zoveel jaar.
De DAB standaard stamt uit 1995 en FM is ouderwets & inefficiënt. Standaarden veranderen nou eenmaal, en het is niet alsof dit de 5de verandering is in 2 jaar.
Klopt maar heel dat DAB gedoe is in mijn ogen geen vooruitgang.
Audio kwaliteit is slechter en valt gewoon weg bij de minste storing.
Dit laatste is een digitaal vs anloog probleem maar als je ergens woont/bent waar het afhangkelik van het weer/omgeving het digitaal signaal onbruikbaar is maar analoog nog werkt met een beetje ruis.
Ik weet wel wat ik liever heb.
Ah check, die van mij ondersteund idd beide. Helemaal vergeten.

Maar op zich is het niet heel vreemd dat standaarden nog updaten. Het heeft ook even geduurd voordat FM de echte standaard werd. En nog steeds is het niet zo standaard als dat het je doet geloven, kijk maar eens voor de gebruikte frequenties op https://nl.wikipedia.org/wiki/FM-omroep.
Waarom werkt je DVB-T setup niet meer? Digitenne is volgens mij nog springlevend, nieuws: KPN verkrijgt licentie Digitenne tot 2030 na terugtrekken tweede partij.
DVB-T wordt DVB-T2, nog dit jaar kan men de eerste oude DVB-T ontvangers bij het vuil gaan zetten...

https://www.totaaltv.nl/n...igitenne-over-naar-dvbt2/
In belgie wordt er eind van het jaar de stekker er uit getrokken.
Ik woon wel tegen de grens maar is me nog niet gelukt om nederlands zender te ontvangen.
Tv Vlaanderen bied ook DVB-t aan, wel tegen betaling. Ik dacht dat er nog onderhandelingen liepen om de VRT zenders free to air bij op Tv Vlaanderen te plaatsen.
Dat wordt dus DVB-T2. Het oude DVB-T wordt er inderdaad uitgetrokken. Overigens gebeurt bij KPN digitenne eind dit jaar hetzelfde.
Waarom werkt je DVB-T setup niet meer? Digitenne is volgens mij nog springlevend, nieuws: KPN verkrijgt licentie Digitenne tot 2030 na terugtrekken tweede partij.
Omdat die licentie is afgegeven met een beperking: KPN moet (verplicht) overschakelen op DVB-T2 en dat is niet backwards compatible met DVB-T. Je kunt je oude apparatuur met DVB-T dus niet meer gebruiken. KPN heeft vervolgens in alle wijsheid besloten om samen met deze overstap smartcards te gaan uitfaseren en alleen nog virtuele cards in de apparatuur die zij leveren te gaan gebruiken. Je kunt dus niets meer met je huidige apparatuur.
DAB+ is nu 12 jaar op de markt. DAB is nooit echt doorgebroken en dat willen ze met DAB+ nu wel gaan doen. Het gaat niet eens om de centen, wel om de gebruikte bandbreedte en in dat opzicht heeft digitale radio/tv grote voordelen. Tien jaar is niet eens echt kort voor apparatuur, hoe lang doet de moderne mens met een smartphone?
Radio op de kabel is gewoon nog analoog. Je kan gewoon een coax kabel van de muur in een tuner uit de jaren 70 stoppen en dat werkt prima.
Radio blijft voor alsnog werken op de coax, wie weet als Ziggo naar Docsis 3.1 gaat, dan heb je kans dat het eraf gaat.
Lijkt me niet, analoge radio neemt nog geen 1% ruimte in van de kabel. terwijl analoge tv toch wel 35% inneemt.
“Volgens Ziggo zal het wel mogelijk blijven om analoge radio te blijven luisteren.”

Laatste zin uit het artiekel..
“Volgens Ziggo zal het wel mogelijk blijven om analoge radio te blijven luisteren.”
Via de kabel of de ether ?
Ik heb al eens van een Ziggo monteur gehoord dat ze schijnbaar FM antennetjes gaan uitdelen voor analoge ether radio en dat FM inderdaad van de kabel gaat. Het zou me niets verbazen overigens dat ze dat doen.
Ziggo haalt de analoge TV voorlopig niet van de kabel.
Alle andere beweringen zijn fake news.
Ehr, heb je het artikel gelezen ;) ?
Sorry Andros, ik bedoelde natuurlijk analoge radio :+
ik vermoed de kabel, Ziggo stuurt niks de ether in.
ik vermoed de kabel, Ziggo stuurt niks de ether in.
Dat hoeven ze ook niet want analoge FM radio is er al.

Dit soort zinnetjes zijn de volledig waarheid maar kunnen op meerdere manieren geïnterpreteerd worden.
Met het "analoge radio te blijven luisteren", kan dus via FM bedoeld worden.
Ja dat klopt, ik ga er vanuit dat ze via de kabel bedoelen, maar dat staat er niet expliciet. Kan voor sommige mensen een flinke adder zijn.
Dat staat in het artikel. Radio blijft werken. En technisch gezien is een radio ontvanger een tuner :) maar misschien bedoel je iets anders
In principe heeft elke radio en TV heeft een tuner (of meerdere). Voor analoog en digitaal ontvangst uit de lucht of over coax zijn tuners nodig. Een tuner word op een bepaalde frequentie afgesteld die bij de radio/TV zender hoort. Geen tuner, geen radio en geen TV.

Tegenwoordig heb je je mogelijkheid om radio en TV over internet of iptv te ontvangen. Tuners zijn dan niet meer aan de orde.
Kijk maar op de stereotoren van je vader op de zolder.
Op radio staat er "Tuner" en niet radio.
Nog nooit een radio met een tuner gezien? Elke radio heeft een tuner, welke radio's heb je dan bekeken :P ?
misschien bedoelt hij digitale?
Echt, misschien heb jij verstand van techniek, maar helaas niet van begrijpend lezen :P
Dan moet hij dat ook schrijven he, anders kan ik het niet lezen toch ;) ? Met mijn begrijpend lezen is niets mis.
Ik dacht dan doe ik dat alvast. Ik vind 141 digitale zenders maar dan vraagt hij om een pincode?
Sommige TV's hebben een pin code beveiliging bij het opslaan. Probeer eens 0000.
Van de gevonden zenders moet je een stuk of 50 in (of wat meer) kunnen bekijken. In SD kwaliteit, alleen NPO1,2,3 zijn in HD.
Het is gelukt. Echter doen RTL 4 en RTL 5 het niet. Ik hoefde geen pin in te vullen op een gegeven moment. Pop-up verdween maar 0000 En 1234 werken niet. En zover ik weet zit er geen pin op mijn tv
Zijn dat de enige die het niet doen of zijn er meer?
Als alleen NPO 1,2,3 en Ziggo sport het doen heb je twee keuzes:
- Bestel een CI+ module a 2 euro/maand (dan heb je ook de HD zenders)
- Kies een ander netwerk ID.
Het netwerk ID is soms een beetje afhankelijk van het type TV of de regio.
Als hij zegt "zender gecodeerd" op RTL4, kijk dan eens vanaf kanaal 925. Daar staan de SD zenders.
Het juiste netwerk ID zorgt ervoor dat die zenders vooraan komen (ok, het doet iets meer)

Kijk ook eens op community.ziggo.nl
Daar vind je ook veel antwoorden.
Ik las op de Ziggo site inderdaad iets met netwerk id 5555 ipv 4444 bij Philips televisies. We wagen nog wel een poging.
Maar als de analoge signaal weg gaat, valt dan ook niet het internet weg?
Gezien ik op dezelfde aansluiting zit. Of werkt dit anders?
Analoge en digitale diensten maken gebruik van de ruimte op de label. 35 % van de ruimte wordt ingenomen door analoog.
Door analoog uit te schakelen komt er dus 35% extra vrij voor de digitale diensten.

Het is dus niet zo dat er geen signaal meer binnenkomt. Digitale diensten krijgen er dus alleen maar ruimte bij.
Nee het internet zit op andere frequenties.
Het gaat inderdaad over de zelfde aansluiting, maar op een andere frequentie. Juist door analoog uit te schakelen komt er meer ruimte vrij voor andere dingen zoals internet.
Dit werkt anders. Je moet hiervoor het onderscheid zien tussen de fysieke kabel en het signaal wat erover gaat. Momenteel heb je nog pakweg 25 zenders die analoog worden doorgegeven, daarnaast worden een paar honderd zenders digitaal aangeboden en kan er internet worden geboden, allemaal over die ene kabel. Wat er nu gaat gebeuren is dat de aanbieders gaan stoppen met het doorgeven van die analoge zenders en de vrijgekomen ruimte daarmee kunnen hergebruiken voor andere diensten over nog steeds diezelfde kabel die je al hebt naast de digitale televisie en internet wat je er nu al op hebt.
Voor de mensen die niet weten wat Docsis 3.1 inhoud

Daar heeft tweakers al eens een artikeltje over geschreven.

https://tweakers.net/reviews/5299/3/sneller-vast-internet-de-lange-adem-van-oude-netwerken-de-kabel-docsis-31.html

blijkbaar is 35% van de bandbreedte gereserveerd voor analoge tv.. En dit kan dan weer voor Internet gebruikt worden!

[Reactie gewijzigd door Mr.Monk op 23 juli 2024 21:50]

Vorig jaar kwam Ziggo langs bij de lokale omroep waar ik vrijwilliger ben. Daar werd vertelt dat het de bedoeling is dat de extra bandbreedte voor de digitale televisie gebruikt gaat worden, omdat men daar een extreem te kort heeft.

Het idee (was toen nog) om de kwaliteit van de zenders te verhogen en meer zenders de mogelijkheid te bieden om HD (of misschien zelfs 4K) aan te bieden. :)
Wat is eigenlijk de reden dat ook digitale TV nog steeds allemaal continu uitgezonden wordt? Waarom geen stream op basis van de zender die je wil kijken?
Multicast UDP zoals de meeste IPTV-aanbieders hebben, gebruikt net zo veel bandbreedte als DVB-C over coax. On-demand (unicast) streams zoals Netflix doet, vereist veel minder bandbreedte want die streamen alleen hetgeen gevraagd wordt.

Dat er nog veel voor multicast gekozen wordt is om infrastructurele redenen. Unicast is kostbaarder omdat je alles moet hosten en individuele streams naar afnemers moet opzetten met voldoende kwaliteit.
Broadcast/Multicast is eenvoudiger omdat je gewoon de bron 1 op 1 doorzet naar alle afnemers tegelijk.
Twee jaar voor het analoge tijdperk wordt afgesloten???
Dat gaat veels te lang duren, hoop oprecht dat toch echt veel eerder de 4K bij Ziggo uitgerold gaat worden.
Met het oog op de diverse sport evenementen en ook de mogelijkheid de HBO content in UHD inclusief HDR te kunnen gaan genieten, is er voor een start van het UHD tijdperk bij Ziggo best al leuk materiaal voorhanden.
Trouwens straks op de IFA de eerste 8K tv's eens nader bestuderen.
Er komt ook ruimte vrij door uitfasering van MPEG2-zenders. Ik denk daarom dat de conclusie dat 4K moet wachten totdat analoog weg is niet persé juist is.
MPEG2 zenders? Waar heeft Ziggo dit ooit bekend gemaakt, het enige wat ze momenteel nog in mpeg2 uitzenden is het digitale basispakket, en dat beslaat slechts de SD versie van de kanalen van NPO, RTL, SBS, Discovery, NGC, Eurosport, BBC, VRT, ARD, ZDF etc., zie https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/ en dan klikken op 'Zonder smartcard (Kabel TV)' de rest is in gecodeerd en in mpeg 4 / h264 ongeacht of het hd of sd is, bijvoorbeeld SBS9 SD, die behoort tot het basispakket maarr is niet ongecodeerd te zien, kut Ziggo.

Als je bedoelt wat ik je letterlijk schrijft, zou het beteken dat het basispakket straks 1, niet meer in SD te zien is en 2 ook niet meer zonder box of CI+ module. Doet zou zeer slecht zijn, veel mensen kijken nog met apparatuur of tv's die geen CI laat staan CI+ modules ondersteunen, of kijken met bijv. HD homerun, en laten we ziekenhuizen niet vergeten, die zijn veelal gebouwd op/met oude standaarden/techniek/apperatuur en dus afhankelijk van een ongecodeerd basissignaal voor de patienten.

Als er nou duidelijkheid was van Ziggo en co, dat ze het basispakket standaard digitaal en in HD gaan doorgeven, dus niet alleen NPO 1/2/3, dan mochten ze van mij wel gisteren stoppen met basis digitaal in SD. maar ik verwacht niet dat Ziggo het basispakket van encryptie zal verlossen... dus ik zie dan ook niet snel de SD mpeg2 kanalen verdwijnen, en het is kulder om die in h264 of HEVC/h265 te gaan coderen, die codecs zijn pas optimaal bij een Hi-Def beeld.
Ziggo is al een tijdje bezig MPEG2 uit te faseren, alleen heb je er tot nog toe weinig van gemerkt, omdat dat vooral zenders betrof met weinig kijkers, zoals Film1. Daardoor hoefde niet zoveel apparatuur bij klanten vervangen te worden.

Ik verwacht dat Ziggo de codering van de HD-zenders af gooit als ze voor ongecodeerde zenders met MPEG2 stoppen. Maar er is nog een categorie zenders die wel in het basispakket zitten, maar toch gecodeerd zijn. Dat zijn de eerste kandidaten voor stoppen met MPEG2. Ik denk dat het basispakket nog even in MPEG2 blijft.

Ziggo Sport is denk ik een mooi voorteken voor de toekomst: HD en ongecodeerd. Kijkers zonder kaart ontvangen hem in HD omdat er zo geen aparte SD/MPEG2-versie meer op de kabel hoefde.

Ik verwacht niet dat het ongecodeerde pakket verdwijnt, omdat het beleid van Liberty Global is om overal in Europa is het basispakket ongecodeerd uit te zenden. Telenet is de enige dochter van Liberty Global die het basispakket gecodeerd heeft en dat heeft weer te maken met dat Telenet gedwongen is abonnementen met alleen internet te leveren, waardoor de codering er niet zomaar af kan.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 21:50]

klopt, maar Ziggo Sport is hun eigen zender, en daar zijn dus geen belangen van derden omroepen wat betreft encryptie, wat bij zenders van bijvoorbeeld RTL wel speelt, die eiste tot nu toe altijd encryptie op de HD zenders en ik gok dat ze dit zolang er nog geen UHD smulcast is van de zenders zolen blijven doen, en dat SD pas uitgefaseerd gaat worden als alle landelijke zenders ook alles in UHD simulcasten.. dus RTL 4 SD + HD nu en straks RTL4 HD + UHD, waar dus HD de basis wordt. dat is althans mijn hoop, maar met RTL en ook NPO of SBS weet je het nooit, Ik zie de NPO nog wel op termijn in 10+ jaar bijvoorbeeld naar UHD-only gaan, mocht de markt van verkochte UHD toestellen verzadigd zijn, maar dit is ook een beetje aan de consument, ik heb bijvoorbeeld geen tv, ook geen fullHD tv, ik kijk alles op de computer, ook kabel TV (met tv stick) dus van mij mocht de encrypte van rtl/sbs etc in hd er gisteren wel af zijn al. anyway, ik kijk toch meer netflix, amazon prime, youtube etc, tv is echt af en toe en voor erbij... de reden dat ik ook geen abo heb bij ziggo.
Onderhandelingen met zenders kunnen een rol spelen, doch Caiway zendt de commerciële omroepen ongecodeerd in HD uit, inclusief RTL4, dus er is een tegenvoorbeeld dat het wel kan.

Juist bij de publieke omroep heb ik mijn zorgen of we die snel in UHD kunnen krijgen. De publieke omroep moet van de politiek namelijk steeds meer voor zijn eigen inkomsten zorgen. Aanbieders die het tijdelijke NPO1UHD voor het WK wilden weergeven moesten daarvoor in de buidel tasten. Dit was heel anders dan bij de introductie van de HD-zenders, daar werden aanbieders voor aangemoedigd die door te geven. De kans is groot dat als de UHD-zenders definitief beschikbaar komen, er een meerprijs voor TV-aanbieders aan zit.

Omdat er bij het WK een proef was, denk ik niet dat het nog 10 jaar duurt. Het is te vroeg voor een definitieve uitrol, want de PO heeft nog geen UHD-geschikte studio's (bij het WK was dat niet zo'n probleem omdat het beeld aangeleverd werk en alleen met het juiste geluid gemixt hoefde te worden). Maar de apparatuur die ze aangekocht hebben om het WK in UHD uit te zenden, is vast niet alleen voor die paar weken aangeschaft.
klopt daar was ik van op de hoogte, het schijnt dat ook Kabel Noord en Delta dit doen of deden, want die zien gelukkig wel in dat het basispakket zonder kastjes en kaartjes voor iedereen beschikbaar moet zijn zodat het met iedere willekeurige HD TV werkt, alleen daar heb ik weinig aan want woon in Ziggo gebied, maar hopelijk is het lopende onderzoek naar een eventuele kabel liberalisatie door de toezichthouder succesvol en word het fusie bedrijf VodaZiggo verplicht om eindelijk eens die kabel open te stellen, als Caiway hier dan diensten zou aanbieden ben ik de eerste abonnee

ah dat hoop ik ook wat betrreft UHD, maar mijn punt was meer dat als over ±10 jaar UHD de standaard is, en er zijn genoeg UHD toestellen verkocht dat dan de HD versie van de zenders als alternatief en backup komen, net als SD dat nu voor HD is

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 23 juli 2024 21:50]

waarom lijken ze op dit moment alleen het voormalig upc gebied te doen?
Of lijkt dat zo?
het hele land komt aan de beurt echter ik denk dat ze de regio`s wel zorgvuldig uit pikken. ze zullen niet willen uitschakelen als er net een glasvezel project volop in aanleg is omdat de kans dan groter is dat mensen misschien weg gaan. in ieder geval dat gevoel heb ik.


over 2 jaar volgens mij moet in heel nederland het analoge signaal weg zijn voor tv en volgens mij gaat radio ook weg wanneer ze klaar zijn met tv
Ja, dat, en het percentage mensen zonder digitale tv-tuner. Ik denk dat die 2 dingen erg meespelen. Op het platteland zal het wat langer duren. Daar delen ook minder mensen capaciteit en zullen er minder issues zijn om hoge snelheden data te leveren. Om maar wat te noemen.
Ik denk dat diegenen die er last van zouden hebben dat het analoge signaal wegvalt niet echt de doelgroep is die massaal op glasvezel over zal stappen.
Anoniem: 52706 @CivLord31 juli 2018 15:03
Niet? Ik ben bang dat je er toch echt naast zit.

De overstap van bijvoorbeeld kabel naar glasvezel is dankzij deze zet plots een stuk makkelijker. En geld besparen en dan tevens ook nog een wat hogere snelheid omdat zoon/kleinzoon het adviseert. Nu al hoort mijn vrouw tijdens haar werk, sinds Ziggo heeft aangekondigd de stekker uit analoog te trekken, dat mensen zich oriënteren op alternatieven.

Een paar ouderen zijn al overgestapt sinds de laatste prijsverhoging en verbazen zich wat de kwaliteit van televisie over glasvezel en dat via een nog kleiner kastje dan wat Ziggo biedt.

De overstap van kabel naar glasvezel wordt dankzij het verdwijnen van analoog bij Ziggo alleen maar makkelijker. Voor de oudere generatie was het vaak analoog die hen ervan weerhield op bij Ziggo te vertrekken o.a. door de angst voor vooruitgang, nu ze gedwongen worden, wordt het dus ook makkelijker om de keus te maken naar een nieuwere techniek over te stappen die meer waar voor het geld is.
Misschien dat UPC in het verleden digitaal harder gepusht heeft, dus dat er minder analoge kijkers zijn? Ik denk dat dit de verkoop van TV's ook wel eens kan pushen. Het is soms handiger om een nieuw tv'tje te kopen (voor de slaapkamer bijvoorbeeld) die digitaal kan ontvangen dan zo'n kastje kopen om ertussen te stoppen.
Gelukkig biedt Ziggo een gratis decoder aan voor mensen die nog een TV zonder digitale ontvangst hebben (wat niet in het artikel staat, overigens).
Alleen daar? Ik gebruik geen TV maar wilde laatst een receiver hebben omdat ik het toch bij mij abo heb maar ik mocht gewoon geld gaan betalen :-(
Alleen daar? Ik gebruik geen TV maar wilde laatst een receiver hebben omdat ik het toch bij mij abo heb maar ik mocht gewoon geld gaan betalen :-(
Misschien omdat jij TV hebt omdat je het er bij moet nemen?
Dan heb je ook alleen NPO 1, 2, 3 in HD en de rest in SD.
Neem je een echt TV pakket, dan heb je meer/alles in HD.
In beginsel verhuurt Ziggo alleen ontvangers. Alleen vanwege de analoge uitfasering bieden ze analoge kijkers een ontvangertje aan. Je had voor kunnen doen alsof je een analoge kijker was en zo een gratis ontvanger kunnen krijgen.

Verder kun je in de winkel kopen, vaak is dat economischer dan spul bij Ziggo huren, maar in ieder geval zijn die luxer en hoogwaardiger dan de huurontvangers.
Zoals beschreven op de klanten service pagina van Ziggo (onafhankelijk van de regio):
"Heb je ergens in huis een beeldbuis-tv of een platte tv zonder ingebouwde digitale ontvanger? Dan krijg je een Digitale Ontvanger in bruikleen. Daarmee zet je het digitale kanaal uit de kabel om in een signaal waar je tv wel mee overweg kan. Je ontvangt er maximaal drie. De eerste kosteloos en de tweede en derde voor een eenmalig bedrag van € 29,95 per stuk."
Bron: https://www.ziggo.nl/klan...radio/digitale-tv/kijken/
Ze zijn begonnen in Capelle aan den IJssel, wat nooit een UPC gebied is geweest. Capelle is een oud Ziggo gebied.
Dat UPC-gebied is wel een stukkie groter dan alleen Rotterdam e.o.
In ons mooie Gelderland zijn ze ook aardig monopolist! ;)
Veel TV's hebben tegenwoordig een DVB-C tuner waardoor een aparte decoder niet eens nodig is. Ook zijn de digitale SD kanalen nog steeds (voor zovel ik weet) zonder smartcard te bekijken.

Voor enkele bejaarden met een analoge tv zal het wel even schrikken zijn. Hopelijk worden die ook per brief geïnformeerd.
Ja maar dan kan je niet opnemen zonder tuner van de provider, en dat is toch vaak waarom mensen zo ding hebben.
Ik hoef niet op te nemen ci+ is voldoende voor mij, af en toe eens uitzending/rtl gemist en prima zo.
Heel veel TV's bieden de mogelijkheid een harde schijf aan te sluiten en daarmee opnames te maken. Je hebt meestal maar één tuner, dus wel met beperkingen.
Ik kan via mijn tv opnemen ja, echter moet mijn tv aan staan en op die zender ook.

Dus beetje nutteloze functie eigenlijk.
Die snap ik niet: Juist omdat het signaal ongecodeerd is kan je zoveel opnemen wat je wilt. Wel zorgen dat je apparatuur hebt die kan opnemen, maar anderszins zijn je mogelijkheden onbeperkt. Juist met een CI-module beperk je je opnamemogelijkheden: Er kan maar één frequentie tegelijk door de CI gedecodeerd worden, dus tenzij de zender die je wilt opnemen toevallig op dezelfde frequentie zit, kan je met CI niet kijken en opnemen tegelijk.
Je moet dan wel eigen apparatuur hebben om op te nemen, dat zullen de meeste consumenten niet hebben.
Die nemen dus een decoder van de provider er dan bij, zodat ze kunnen opnemen etc van alle tv zenders of nou nederland1 is of rtl/sbs.
Televisies kunnen veel en ik schat dat er al best wat televisies zijn met 2 tuners. Maar anders gewoon een extern ontvangertje voor opnames erbij kopen, stukken goedkoper dan een huurontvanger. Het kan inderdaad zijn dat mensen niet beter weten dan een ontvanger van Ziggo huren, maar die kennis neemt nog wel toe. Een videorecorder kocht je in het verleden ook niet bij de kabelmaatschappij.
In ieder geval op Texel zijn er pakweg 25 zenders digitaal in SD te bekijken zonder smartcard (~ dezelfde zenders als analoog). Ik heb zelf wel een smartcard genomen zodat ik een uitgebreider pakket heb (met oa Discovery Channel en National Geographic extra) en alles in HD heb. Dat verschil zie ik wel.

Ik vond het analoge signaal de laatste jaren ook al steeds minder bruikbaar worden, televisiemakers gaan er inmiddels vanuit dat de meeste mensen digitaal kijken en passen daar de opmaak van de informatie op het scherm (zoals de tellertjes boven in beeld bij de Tour de France) op aan waardoor deze info op het analoge signaal al minder goed leesbaar werd.

[Reactie gewijzigd door Eupeodes op 23 juli 2024 21:50]

Even een off-topic reactie, maar niet iedereen is een 'bejaarde' als ze niet achter elke technologische verandering aan willen rennen. Ja, ik kijk veel TV via de Ziggo app, maar ook nog veel analoge tv, omdat de televisie die we hebben voldoet voor wat tv kijken, netflixen en dvd's kijken.

Waarom is het nou nodig om die mensen meteen 'bejaard' te nemen, wat erg denigrerend overkomt.
Van de groep mensen 'actief gebruikers van een beeldbuis televisie' zal de groep 65+-ers oververtegenwoordigd zijn. Als we dan uit diezelfde groep 'actief gebruikers van een beeldbuis televisie' ook nog een verdere subset 'niet in staat in te springen op technologische veranderingen' maken dan zullen de 65+-ers een nog groter percentage vormen.

Het zou fijn zijn als Ziggo die mensen per brief op de hoogte stelt van de veranderingen en zo nodig hulp aanbiedt. Dat is wat ik zei.

Dat jij de term 'bejaarden' nu denigrerend vindt kan ik niets aan doen. Over het algemeen wordt iemand van 65+ als bejaard gezien.
Ik zeg nergens dat iedereen met een beeldbuis meteen bejaard is, dat maak jij ervan.
Verder zullen ze in de toekomst het signaal ook opkrikken tot 1200MHz.
Dan moet bij iedereen thuis de AOP, versterker en wandcontactdozen dus ook dat bereik hebben.
Veel versterkers gaan echter maar tot de 800MHz en gezien hoe gevoelig die band al is voor instraling e.d. denk ik dat veel klanten thuis binnenkort de mouwen kunnen opstropen als het signaal opgerekt word tot 1200MHz :P
De nieuwe Braun AOP’s gaan al tot 2ghz. Nieuwe versterkers tot 1,2ghz. Overal waar een monteur komt wordt het aop preventief vervangen (althans dat is de bedoeling) en tegenwoordig mag het modem niet meer op de versterker aangesloten zitten maar moet hij op het aop of op een splitter die op het aop gezet kan worden.
Overal waar een monteur komt wordt het aop preventief vervangen (althans dat is de bedoeling) ...
Hier ging een goed slok melk verloren! Als oud Ziggo monteur kan ik jullie vertellen, dat dat eigenlijk zelden gebeurde. Zelfs op plekken waar al zeven monteurs waren geweest, heb ik nog een AOP vervangen . . .
Er word nu veel meer op gehamerd.. maar ja.. je hebt gelijk. Vandaar dat stukje tussen haakjes.
Dat hadden destijds (periode 2010-2016) al moeten doen, maar ja kwantiteit was (en zal nog steeds) belangrijker dan kwaliteit. Dat is het jammere van dat het allemaal uitbesteed is aan Centric, Esas en weet ik het allemaal . . .
Ik denk dat dat meevalt: Kabeltelevisie is gedefinieerd tot en met 842 MHz. Dat betekent dat apparatuur zeer waarschijnlijk niet met hogere frequenties overweg kan. Het heeft dus geen zin om zenders boven de 842Hz te gaan plaatsen.

Wel zou je de extra ruimte voor internet kunnen gaan gebruiken. Maar, dat is dan weer niet zo'n probleem, want het kabelmodem zit zichtbij de hoofdaansluiting, voor eventuele versterkers.
Het is ook voor internet bedoeld. Apparatuur die het niet aankan of waar de hoge frequenties te zwak zijn, maakt alleen gebruik van de lagere. Vergelijkbaar als de situatie in de mobiele wereld, waar een mobiele telefoon in de regel ook de hoogst beschikbare frequentie gebruikt.
Anoniem: 305767 31 juli 2018 10:56
Raar, je betaald zo'n 17 euro nog voor het analoog signaal. Zonder analoge aansluiting kun je niet eens een abonnement krijgen bij ziggo . Betekend dit dat het abonnement goedkoper gaat worden? 8)7
Je betaald 17 euro voor TV, niet voor het analoge signaal. Je krijgt voor die 17 euro immers ook digitale tv. Analoog zit er momenteel noodgedwongen bij. Gelukkig niet lang meer.
Dat kan in jouw geval best eens waar zijn, maar als je vele jaren geleden aangesloten bent en nooit een nieuw contract/abonnement hebt afgesloten ben je toch echt op basis van analoog signaal klant.

Dat wil wat mij betreft nog steeds niet zeggen dat je dat dan eindeloos aan moet blijven bieden, maar gelukkig houdt Ziggo hier dus rekening mee door een gratis losse tuner aan te bieden voor dat soort klanten. Dan zou je nog kunnen zeggen.... ja maar ik heb een heleboel televisies aangesloten...
Tja, volgens mij is dat meer een toevallig gunstig bijkomend verschijnsel van analoge TV en heeft de kabelmaatschappij nooit gegarandeerd dat dit kan dan wel mag. Net zoals je bij PTT heeeeel vroeger ook extra moest betalen voor meer dan een telefoon, en die moest dan ook van de PTT zelf zijn.
In het begin had je een analoog radio/tv-abonnement. Later kwam daar gratis digitale TV en radio bij. Weer later heeft men de voorwaarden en de productomschrijvingen aangepast waardoor je een digitaal TV/Radio-abonnement afneemt en daar het analoge signaal in beperkte vorm nog gratis bijkrijgt. Je hebt dus geen poot om op te staan als je zegt dat de prijs omlaag zou moeten na het uitschakelen van het analoge signaal.
Je betaalt niet voor analoog signaal, je betaalt voor het pakket KabelTV, wat voorheen analoog en digitaal zenders bevat en nu dus alleen digitaal.
Naar mijn weten vindt je dat bedrag alleen op je rekening terug wanneer je enkel analoge TV af neemt.
Bij een digitaal pakket staan alleen de bedragen van je digitale diensten op de rekening en krijg je het analoge signaal er 'gratis' bij.
Balen. Mijn oude trouwe mooie witte Samsung slaapkamer tv heeft alleen DVB-T. Nu komt er dus zo'n stom extra kastje naast. Wel gratis, maar toch onhandig.

Fijn dat analoge radio nog wel even op de kabel blijft, anders mag ik ook mijn receiver en klokradio gaan vervangen :).
Jij hebt je klokradio op de kabel aangesloten? :?
Ja, ontvangst is hier vrij belabberd, dus ik heb gewoon een coax stekkertje aan de antennedraad geschroefd et voilà; elke morgen zonder ergernis, ruis en storing wakker worden :).
Van mij mag alle analogie tv er per direct uit, geef mensen die er nog gebruik van maken een basis-tuner of CI+ module en ze kunnen ook verder.
Mijn excuses voor mensen die nog gebruik maken van de Radio, maar het merendeel zou graag zien dat de ruimte voor hogere snelheden snel beschikbaar is, en dan doel ik vooral op hogere uploadsnelheid.
Het probleem is volgens mij voor de mensen die meerdere TVs in huis hebben.

Denk snel aan 1 voor de keuken, 1 voor de slaapkamer, 1 voor de kids, etc etc... Hoe zit dat tegenwoordig met Ziggo? Moet je extra betalen?

Ik weet dat vroeger toen Ziggo nog de oude Ziggo was, kon je tot 5 smartcard registreren als ik mij niet vergis, en gratis ook.

Dan zit je nog met oude bekabeling...

Maar anyways, analoog moet weg, en liever gisteren dan morgen.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 23 juli 2024 21:50]

Je kunt zonder smardcards onbeperkt tuners aansluiten en hierop digitaal ontvangen, zolang het signaal sterk genoeg is. De juiste instellingen voor de regio staan op de website. De betaalde zenders kon je analoog ook nooit ontvangen, dus daar veranderd er voor bestaande klanten dus niets in het aanbod.

De bekabeling vanaf het eerste aansluitpunt is (helaas) in alle gevallen eigendom van de gebruiker en geen verantwoordelijkheid van Ziggo.
De bekabeling vanaf het eerste aansluitpunt is (helaas) in alle gevallen eigendom van de gebruiker en geen verantwoordelijkheid van Ziggo.
Goed dat je dit even aanstipt. Digitaal kan wat meer problemen geven. Waar bij analoog een kleine verstoring een wit stipje geeft, kan het bij digitaal gelijk blokken in beeld geven, of stilstaande beelden.
Als het direkt op de hoofdaansluiting wel goed is, maar achter de antenneversterker of op de 1e verdieping niet, moet je eerst even aan je eigen kabels/splitters/versterkers denken. Gebruik goede kabel (met het groene kabelkeur teken) en stekkers met metalen afsluitkapjes. Zorg dat zowel de afscherming als de binnenader goed is aangesloten, en dat er geen losse draadjes van de afscherming kortsluiting maken met de aansluiting van de binnenader.
Controleer ook de signaalsterkte eens. Vaak hebben TV's ergens in het menu hier wel een mogelijkheid voor.
Zoals ScoeS al aangeeft: het is allemaal je eigendom, en je bent er zelf verantwoordelijk voor, ook al is het destijds door een ziggo monteur aangelegd.
Probleem is dat kabel die 15 jaar geleden de beste was en goed in muren/ vloeren is weggewerkt nu door de monteur wordt afgekeurd. Waardoor je blijft zitten met de storing en ook nog de monteur kunt betalen. (Meteen oude kabels afkeuren is makkelijker dan uitzoeken of de storing misschien ergens ander door veroorzaakt is.)
Er zijn meerdere manieren om problemen op te lossen. Coaxkabel van mindere kwaliteit heeft meer demping op hoge frequenties en op die frequenties zitten vooral de digitale diensten (omdat storing bij digitaal je beeldkwaliteit niet beïnvloedt en bij analoog wel, zit analoog op de betere frequenties).

Je kunt demping tegengaan door een betere coaxkabel, maar een andere manier is om een versterker in te zetten. In een extreem geval kun je heel veel versterken en nadat je het moeilijke punt voorbij bent weer een verzwakker inbouwen om te voorkomen dat je apparaten overstuurd worden.

Voorkomen dat je de monteur moet betalen kun je eenvoudig te voorkomen door te doen wat je moet doen: Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen installatie. Zoek de zwakke punten zelf op en zorg dat 'ie in orde is.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 21:50]

Wanneer je zelf goedkope kabel van de Action hebt gebruikt, heb je gelijk. Daar ben je zelf volledig verantwoordelijk voor wanneer het niet voldoet.

Mijn punt is dat wat 10 tot 15 jaar aanbevolen werd, nu niet meer goede genoeg gevonden wordt.
Het is erg zuur wanneer je 15 jaar geleden een klein fortuin voor 15 meter kabel hebt neergeteld en die netjes in de muur en vloer hebt weggewerkt, die kabel nu niet meer goed genoeg gevonden wordt en een storing daardoor niet wordt opgelost. Je hebt dan de keuze tussen:
- Leven met de storing op een aantal kanalen en het af en toe wegvallen van de internetverbinding;
- Opnieuw dure kabel kopen, vloer en muur openhalen om deze weg te werken of;
- Opnieuw dure kabel kopen en deze zichtbaar door je huis laten lopen.
En met het opnieuw kopen van kales heb je geen enkele garantie dat die over een X aantal jaar nog steeds goed genoeg is voor de eisen die dan gesteld worden.

[Reactie gewijzigd door CivLord op 23 juli 2024 21:50]

Om met dat laatste te beginnen: Als je kabels hebt die minstens zo goed zijn als de coaxkabel die je huis binnen komt, dan zal je geen problemen krijgen. Een redelijke mate van garantie is daarmee te krijgen. Wat je in praktijk doet, is kabels kopen die geschikt zijn voor satellietontvangst. Satelliet werkt met frequenties tussen de 1 en 2GHz een stuk hoger dan kabeltelevisie. Een kabel die satellietsignalen aan kan, zal met kabelsignalen geen probleem hebben.

Wat betreft aanbevolen kabel uit het verleden: Ja dat is irritant, maar je kunt de kabelbedrijven moeilijk verwijten dat in het tijdperk van HD-televisie en meerdere honderden megabps internet ze de eisen aan kabels hebben moeten aanscherpen. Dat niet alleen zij in hun installaties moeten investeren, maar ook jij in je installatie moet investeren, vind ik in beginsel niet onredelijk.

In je keuzelijstje ontbreekt zoals ik reeds schreef nog een mogelijkheid 4: Installeer een versterker en blijft de oude kabel gebruiken.
Je kan toch gewoon de nieuwe kabel aan de oude vastmaken en deze doortrekken? Of ben je er zo 1 die de kabel zonder goot in een muur gestuct heeft? :)
Je kan toch gewoon de nieuwe kabel aan de oude vastmaken en deze doortrekken? Of ben je er zo 1 die de kabel zonder goot in een muur gestuct heeft? :)
Of, en dat heb ik, een kabel die netjes in een pijp ligt, maar waar geen beweging meer in zit en dus niet als trekdraad gebruikt kan worden :-(
Probeer dat doortrekken eens goed voor elkaar te krijgen wanneer de kabel en door de muur en onder de vloer gaat. Daar zit zoveel weerstand in dat er geen beweging in te krijgen is.
Als jij 10 tot 15 jaar geleden een degelijke merkkabel kocht zoals Hirschmann KOKA-799 dan is die nu niet opeens spontaan ongeschikt. Als je véél meer dan een euro per meter betaald hebt, dan heb je kans dat je een installateur hebt gehad die er een slaatje uit wilde slaan en misschien zelfs goedkopere kabel heeft getrokken.

Als je nu nieuwe kabel zou trekken sluit ik me bij het advies van dmantione aan: degelijke sattelietgeschikte kabel trekken. 3-dubbel afgeschermd en een lage demping.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 21:50]

Ik denk dat de kids van tegenwoordig (als ze al iets van tv willen kijken) een tablet en Ziggo-app gebruiken.

Maar je kan bij ziggo.nl wat stappen doorlopen om over te gaan van analoog naar digitaal, als je de stappen zo uitvoert dat het niet lukt om het digitale signaal op je tv te krijgen, dan krijg je een gratis 'kastje' voor bij je tv.
Bij mijn kids is het Youtube en Netflix dat de klok slaat. De jongste wil nog wel eens een kinderzender op zetten, maar als dat 2 keer in de week is, is het veel te noemen.
Voor de extra TV's in huis:

- Je kunt de simpele decoders gratis krijgen.
- Je kunt een Horizon-extrabox krijgen voor ik dacht 10 euro pm. (Waardeloos ding overigens)
- Je kunt een "gewone" decoder krijgen voor 5 euro pm.
- Je kunt extra CI's krijgen voor 4 euro per maand.
Voor de extra TV's in huis:

- Je kunt de simpele decoders gratis krijgen.
- Je kunt een Horizon-extrabox krijgen voor ik dacht 10 euro pm. (Waardeloos ding overigens)
- Je kunt een "gewone" decoder krijgen voor 5 euro pm.
- Je kunt extra CI's krijgen voor 4 euro per maand.
Volgens mij kun je maar één gratis Humax krijgen (5500C) de rest moet je kopen. Die Extra Horizon is niet meer te krijgen en zo'n module is 2 euro per maand.
Bij ziggo heb je al jaar of 4 de analoge zenders ook in digitale form(+4 hd npo1/2/3/ziggosport) fta dus zonder kaart tebekijken, je tv moet dan wel dvb-c tuner hebben tv van 2011 en nieuwer hebben dat.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 23 juli 2024 21:50]

De basis zender (in niet HD) zijn vrij beschikbaar, ook digitaal. Tevens kun je ook met een chromecast en de ziggo app tv kijken.
Sinds de invoering van het ongecodeerde digitale basispakket kun je zoveel apparaten aansluiten als je wilt, geen kaartjes of modules nodig. Aansluiten en gaan met de banaan net zoals bij analoog. Alleen als je de extra gecodeerde zenders wilt kijken moet je tegenwoordig een extra kaart/module huren, maar dat is in verreweg de meeste gevallen niet nodig op de slaapkamer.
Zoals Scoes zegt kan je een deel van het aanbod digitaal ontvangen (mits je goede bekabeling hebt). Wil je echter alle zenders hebben, dan heb je smartcards nodig, en die kosten als je die nu wilt aanschaffen minimaal 2 euro per maand. Daarnaast een smartcard lezer of een decoder....
Dan zit je nog met oude bekabeling...
Ja; die oude bekabeling waar Ziggo over blijft doorzagen; en -zagen; en -zagen als je de help-desk belt met storingen in je TV-beeld. Ja; je moet echt nieuwe kabel in huis trekken, want je coax is gewoon te oud...

Leuk geval; er zijn een flink aantal plekken in Nederland waar Ziggo willens en wetens veel te oude niet-langer-gekwalificeerde buitenkabel in de grond heeft lopen tussen woningen en wijkkasten. En dat gaan ze nog lang niet vervangen, want: te duur.

Oud-collega van mij kwam dit aan de weet toen hij de monteur die na veel over-en-weer toch langsgestuurd kon worden, achteraf uitvroeg over de situatie.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 21:50]

"Volgens Ziggo zal het wel mogelijk blijven om analoge radio te blijven luisteren."
Gelukkig wel, bijna iedereen heeft nog een receiver/versterker met FM ingang en dit wordt ook nog veel gebruikt. Radio luisteren via een Ziggo box kan ook maar je moet er wel de TV voor aanzetten en dat is onhandig. Bovendien is digitale radio (met name dab+) nog lang niet op het niveau dat het kan worden gezien als een waardige vervanger. En die 20 Mhz bandbreedte zullen ze bij Ziggo niet missen.

Analoge TV hadden ze wat mij betreft al jaren terug mogen afschakelen.
Als je de box via de digitale aansluiting op je versterker of soundbar aansluit hoeft de tv niet aan om radio te luisteren. Heb dit al zeker 2 jaar zo spelen. Uiteraard even ervan uitgaande dat men in het bezit is van een tuner met digitale aansluiting of een soundbar :D
Ik heb ook een analoge uit op m’n horizon box anders. :)
Ligt aan welke type Horizon je hebt. Waarschijnlijk heb je dan degene met ook een scart-aansluiting.
Naast een analoge of SP/DIF-uitgang is het ook raadzaam om een ontvanger te nemen met een goed schermpje, zodat je gebruiksvriendelijk van zender kunt wisselen zonder de TV aan te zetten.

Maar zo luister ik ook radio. Ik heb nog een FM-tuner uit de goede jaren staan, maar ik gebruik hem niet vaak.
Niet helemaal waar. Kabelradio wordt steeds minder gebruikt.

https://images.nrc.nl/GV6...4/data30357628-62cc02.png

Overigens een mooi artikel over de laatste analoge TV kijkers, en hoe de cijfers voor zowel (digitale/analoge) radio & tv eruit zien op basis van platform. Zie hier:

https://www.nrc.nl/nieuws...-analoge-kijkers-a1599626
Tsja...volgens mij hebben de huidige generatie receivers van Denon/Marantz gewoon nog een FM ingang.....Dus er zullen nog een hoop mensen zijn met deze mogelijkheid. Ik zelf dus ook, al heb ik dit nog nooit gebruikt vanwege andere digitala mogelijkheden.
Dus dan ken jij maar één iemand met een radio en luistert de rest naar muziek/ radiostations via internet.
Klopt, daarom ga ik ook niet 'iedereen' roepen ;)
De band die voor de radio is niet echt groot (87,5-108 MHz, het oude VHF2). Ik denk niet dat het veel zoden aan de dijk zet als ze die ruimte er ook bij gaan betrekken in vergelijking met de ruimte die nu door het afschakelen van analoge TV vrijkomt . . .
Niet zozeer het oude VHF2, maar gewoon VHF2. Zo heet die band nou eenmaal.
aardig kort door de bocht, ik luister heel vaak radio, lekker op radiootje in de keuken..FM nu nog wel zolang het duurt, heerlijk, hou ervan.
Waar de analoge TV nog een ruwe 400MHz in beslag neemt, is de analoge radioband maar 20MHz breed dus dat zet geen zoden aan de dijk om die weg te laten en bovendien is het gebruik van je kabelontvanger of TV voor het luisteren naar de radio tamelijk omslachtig.

Een CI-module is niet meer nodig, DVB-C ontvangers kunnen het basispakket zonder meer ontvangen. Wel wil ik graag voor elke analoge TV een gratis kastje, 3 stuks dus. Dat moet er toch wel af kunnen.

Overigens had dit probleem niet bestaan als ze ooit in het FttH gat gesprongen waren voordat de andere providers dat ontdekt hadden; daar kan alles makkelijk overheen (alleen kiest KPN er net zo goed voor om analoog eruit te gooien alleen is dat zoals altijd een beslissing op kosten).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 21:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.