'Aandeel tv-markt van Ziggo en KPN is nauwelijks gewijzigd sinds vorig jaar'

De marktaandelen van VodafoneZiggo en KPN op het gebied van televisieaansluitingen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar nauwelijks gewijzigd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. Dat stelt Telecompaper in zijn kwartaalrapport over de Nederlandse televisiemarkt.

Telecompaper meldt dat VodafoneZiggo 52,4 procent van de markt in handen heeft als het gaat om tv-aansluitingen. Dat is 0,2 procentpunten lager dan vorig jaar. Concurrent KPN is goed voor een aandeel van 31,8 procent, waardoor de twee partijen samen een aandeel van 84,2 procent in handen hebben. KPN laat een kleine groei zien met 0,4 procentpunten.

De combinatie van Tele2 en T-Mobile zou op 4,2 procent van de markt uitkomen. T-Mobile probeert de Europese Commissie ervan te overtuigen om de geplande overname door te laten gaan, mede door te claimen dat de concurrentie op de vaste markt zou toenemen.

Dat blijkt niet uit de marktcijfers, want er zijn nog twee partijen die nu al groter zijn dan de combinatie van T-Mobile en Tele2. M7, waaronder Canal Digitaal en Online vallen, heeft 4,8 procent van de markt in handen. Delta en Caiway, die in handen zijn van EQT, komen samen op 4,4 procent.

Over de hele markt uit Telecompaper de verwachting dat het aantal tv-aansluitingen dit jaar met 0,6 procent zal afnemen, mede door het uitschakelen van het analoge signaal. Dat doen bijvoorbeeld Ziggo en Delta. Die daling zou in de komende vier jaar toenemen naar gemiddeld 0,8 procent per jaar, schat het onderzoeksbureau.

De kabel zou nog steeds de meestvoorkomende aansluiting zijn met 55,9 procent van alle aansluitingen, gevolgd door koper met 21 procent en glasvezel met 15,8 procent. Satelliet en Digitenne komen uit op minder dan 5 procent. Telecompaper baseert zich voornamelijk op kwartaalcijfers van de bedrijven in de markt om de cijfers te berekenen.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

11-09-2018 • 13:45

110 Linkedin

Reacties (110)

Wijzig sortering
GOH! Die 2 zijn ook amper concurrentie van elkaar, en waar moet je anders heen?
Dus behalve dat er wat mensen van links naar rechts, of andersom overstappen, schuift er weinig.

Prijzen zullen spoedig weer omhoog gaan denk ik!
De marktdominante positie van ziggo heeft vooral te maken met de belachelijke koper aansluitingen waar een groot deel van Nederland het mee moet doen. Capaciteit op de kabel is veel groter en constanter over het hele land gezien.

KPN kan bij mij bijvoorbeeld maar een 20 Mbit aansluiting verkopen terwijl ziggo mij een 300 Mbit aansluiting verkocht heeft.

Overigens doen KPN en vodafoneziggo qua prijs nauwelijks onder aan elkaar als je alles afneemt bij hun (extras en cadauetjes meegerekend)
Conclusie de overheid moet glasvezel subsidiëren om de concurrentie op de nederlandse telecommarkt op peil te houden. Zou mooi zijn, misschien dat ik dan eindelijk een keer glasvezel krijg. Hier is in de afgelopen jaren al 2x de straat compleet opgebroken geweest, maar niemand die op het idee kwam om hier van te profiteren en goedkoop glasvezel neer te leggen.
Subsidie is een tijdelijk hulpmiddel en geen oplossing voor gebrek aan marktwerking. Er is beleid nodig die betere minimale eisen aan concurentie stelt. Het is nu mogelijk om slokop en remmer te zijn terwijl de politiek beweert dat er dan voldoende concurentie is. De afgelopen 20 jaar slokken bedrijven als liberty global en kpn concurentie die wel zorgen voor innovatie, vooruitgang, prijsconcurentie en keuze en zetten dan een rem op investeringen. Subsidie stoppen in de hoop dat een bedrijfje wel gaat overleven en niet goedkoop verkocht zal worden is weggegooid geld en subsidie aan die grote bedrijven.
De overheid subsidieert de aanleg van glasvezel niet, hooguit wordt door provincies en gemeenten voor promotiedoeleinden wat geld verstrekt aan partijen die (semi) private initiatieven starten.

Glasvezelaanleg kun je namelijk in 10 -15 jaar terugverdienen met het betalen van een fatsoenlijk prijs.
Grote bedrijven moeten van hun investeerders binnen 5 jaar winst kunnen maken met een project, daarom gaat helaas bij KPN en Ziggo de schep niet in de grond voor meer glasvezel.

In het Noorden van Drenthe betaal je 60-65 euro pm. voor een toptotaal pakket. Dit is inclusief alles. Iedereen wordt aangesloten, ook de boer die ver weg woont.
In de aboprijs zit ongeveer 25-30 euro pm. voor de aanleg/onderhoud en een zelfde bedrag (beetje afhankelijk van de snelheden enz.) voor de provider internetTVbellen. De Coöperatie ontvangt 13 jaar lang 5 euro (afkoopbaar voor €700)
De aanleg wordt dus in ongeveer 13 jaar terugverdiend, daarna kan de aboprijs omlaag !
Yep, echt waar, zo kan het ook :P

De provincie Drenthe stimuleert het zonder subsidie, maar mag wel een wat goedkopere lening verstrekken aan gebieden waar KPN en Ziggo niet iets gaan aanleggen. Dit wordt ze uiteraard eerst keurig netjes gevraagd (marktconsultatie zit in elk stappenplan).

de provincie heeft onze plannen voorgelegd aan marktpartijen (zoals KPN) met de vraag of zij van plan zijn een breedbandnetwerk aan te leggen in onze (witte) buitengebieden tegen marktconforme regels, zonder uitsluiting van onrendabele aansluitingen. Dit is een noodzakelijke stap, volgens Europese regels, anders mogen door de provincie geen leningen worden verstrekt tegen een laag rente-tarief.
Bij ons (Arnhem-Zuid) is het 8 jaar geleden al in de straat aangelegd. 2 jaar na oplevering van de straat die er super netjes in lag. Nu zitten we al 8 jaar lang tegen lelijk teruggeplaatste klinkers te kijken. Maar ze hebben alleen de hoofdkabel gelegd. Er is geen leverancier te vinden die hem kan/mag/ wil aansluiten naar de huisadressen. Dus hij ligt er wel, maar niemand heeft er wat aan. Er gaan zelfs geruchten dat de oost-Europese kabelleggers destijd alles weer doorgeknipt hebben omdat ze niet betaald kregen.

Op andermans projecten meeliften is in uitzonderlijke gevallen wel mogelijk als bijvoorbeeld de gemeente de regie in handen heeft. Maar de rioolboer zelf past wel op en laat echt geen kabelboer meelopen in zijn project. Want is gedoe qua aansprakelijkheid etc. We hopen op wetgeving die gaat komen om elke straat die open ligt, verplicht te voorzien van een loze leiding om eventueel in de toekomst te verpachten aan bijvoorbeeld kabelaars.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 11 september 2018 14:56]

Ja goed idee, dan kan KPN deze keer lekker goedkoop de glasvezel providers opkopen...
Ja dat glasvezel subsidiëren kennen we uit de USA. Ligt er nu nog niet.
Alsjeblieft niet zeg. Als de markt er is komt er vanzelf glasvezel (of een andere technologie). De overheid zou hoogstens moeten stimuleren dat er voldoende aanbod aan breedband internet is. Welke technologie dat is bepalen de aanbieders.
Weet je zeker dat dit nog steeds 20mb is als je je postcode checkt op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/addresses/search? Het netwerk wordt namelijk best snel steeds beter gemaakt, uitzonderingen daar gelaten. Op ons adres wordt inmiddels 200mb aangeboden over koper.
Handige site! ligt alleen geen koper naar mijn huis blijkbaar.
Volgens mij heeft ieder adres in Nl koper.. Gebruik je wel ' geen spaties' achter de 4 cijfers van de postcode als je de hoofdletters invult van je postcode? En daarna WEL een spatie tussen de postcode en het huisnummer? Zoals het voorbeeld op de site aangeeft dus?

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 11 september 2018 15:36]

Sowieso niet. Mijn nieuwbouwhuis heeft geen koper. Glas en coax only.
Oke nieuwbouw met glas heeft idd geen koper, is ook niet nodig dan. Maar Glas wordt ook weergegeven op de fourstack site.. Aan de rechterkant.
Mijn punt is dat volgens mij alle adressen die een ouderwetse telefoon aansluitin hebben, of glas in jouw geval, op deze site te vinden moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 11 september 2018 17:01]

Vroeger gaf die site bij ons 5Mbit aan. Tegenwoordig 1 :p
Best snel? Ik wacht al jaren, sinds 2013 een upgrade belooft die steeds opschuift en nu helemaal niks meer op de planning. Dan ben ik dus die uitzondering. Moet het doen met 30 Mb VDSL2. :(
De prijzen zijn al flink verhoogd de afgelopen tijd, en ik weet van KPN dat ze erg hun best doen om geen klanten te verliezen aan Tmobile: ik wilde overstappen van KPN naar Tmobile ivm een gunstiger aanbod voor internet + TV op glasvezel (37.50 voor 6 maanden 750/750Mbit + TV). Paar dagen later belt KPN met een nog beter aanbod welk gigantisch onder de (normale) marktprijs ligt: €31,50 voor 9 maanden 100/100Mbit + TV (normaal €50-€55).
Helaas werkt dat alleen op plaatsen waar er echt concurrentie is. Er zijn nog veel stedelijke gebieden waar geen glasvezel is en een van de partijen een enorm voordeel heeft en duizenden klanten nooit een dergelijk aanbod zullen krijgen. Bestaande woongebieden zijn op die manier op slot gezet. Nieuwbouwwijken worden nog niet standaard voorzien van glas en duikt toevallig slechts een van de partijen in een marketingcampagne en laat de ander het opvallend liggen om niet te hoeven investeren.
Dat is waarom het zo ontzettend jammer is dat KPN Reggefiber helemaal heeft ingelijfd. Had liever gezien dat er een 'onafhankelijke' infra provider was geweest waarop verschillende providers (en niet alleen gebrande dochters) hun diensten aan kunnen bieden. Bij mij zou ik bijvoorbeeld ook voor Trined kunnen gaan, maar die zijn helaas ook duur omdat ze de fiber alsnog via KPN moeten huren (ze hebben wel eigen apparatuur in de PoP en bieden DVB-C aan).
Niet alleen dat met reggefiber, maar vooral dat ze het koper cadeau hebben gekregen, de begin investering er dus nauwelijks was, om er vervolgens 50 jaar op te blijven interen. Een enorme motivatie om concurende fysieke netwerken tegen te werken en te stoppen. Dan is het meer dan jammer dat een bedrijf concurentie vrijelijk van de markt kan kopen.
Dat KPN het koper gratis kreeg is een grote fabel. Ja, het voormalige PTT netwerk werd met belastinggeld aangelegd, maar de overheid heeft flink kunnen cashen toen KPN werd geprivatiseerd en naar de beurs ging.

In dat opzicht kan je namelijk ook opvatten dat de (gemeentelijke) CAI netwerken die met belastinggeld werden aangelegd, zijn weggegeven aan UPC en nu Ziggo. Die zijn ook verkocht.

En zo slecht doet KPN het dan echt niet. Probeer maar eens Ziggo zo ver te krijgen een CAI aansluiting aan te leggen buiten de bebouwde kom. Dat doen ze niet. Waarom is KPN dan wel de zondebok? Omdat langzaam internet leveren?
KPN is ook de zondebok. Ik zie geen aanleiding om alleen KPN te betichten. Dit deel van de discussie ging alleen over wat KPN wel of niet doet. Mijn ervaring met KPN is dat ze geen moeite doen om concurrentie aan te gaan behalve als ze niet anders kunnen. Andersom lijkt dat net zo te werken als ik je verhaal zo lees. Ik betwijfel of er wel echt concurrentie is en zo te lezen ben ik daarin niet de enige.

Ik ben het met je eens dat het mee verkopen van het koper van de CAI netwerken vergelijkbaar is. Ik schrijf dan ook cadeau. In de tijd dat er werd verkocht mocht al bekend zijn dat het mee verkopen van de fysieke netwerken een enorme voorsprong zou geven op concurrentie. De wetgeving werkt dat nog eens verder in de hand. Dat gaat zowel op voor KPN en voor Liberty Global.
En na die 6/9 maanden? Wanneer je dan bij KPN alsnog stuk meer betaald weegt dat natuurlijk niet af.
Overigens ieder jaar aan de bel trekken loont. Zou dit iedereen adviseren om te doen.
Na die 6 maanden gaat Tmobile naar €57.50, KPN na 9 maanden naar €51.50. Scheelt komend jaar dus ~€125 :). Daarna maar weer verder kijken; hoop eigenlijk dat er dan wat meer concurrentie is, maar ben er bang voor :X
En dan heb jij geluk dat je in glasvezelgebied zit. Zit je daarbuiten (en buiten Ziggo), is het pech hebben.
Hier ligt het glas wel in de straat maar niet tot de huizen. Ik wil de aansluitkosten niet zien, voortuin (oprit) overhoop zie ik ook niet zitten, ligt er mooi bij.
Ik ben destijds wel overgestapt. En ik moet zeggen dat het TV platform van KPN wel superieur is aan die van T-mobile. Alles doet oubollig aan. Geen Netflix op de decoder (Netflix wil niet ontwikkelen voor hun tv box. waarschijnlijk vanwege het lage marktaandeel). Hetzelfde geldt voor rtl gemist. Zit niet op de decoder.

Ze mogen dan wel concurrerend zijn in de prijs, daar staat tegenover dat sommige producten achter lopen.

Opnemen doe je lokaal op de decoder. Niet in de cloud. En zo zijn er nog wel een aantal dingen die ik anders zou willen zien.

[Reactie gewijzigd door debom op 11 september 2018 14:59]

Noem mij eens een provider waar je in de cloud opneemt en waar je programma's van VRT en BBC kunt opnemen?
GOH! Die 2 zijn ook amper concurrentie van elkaar, en waar moet je anders heen?
Beide zijn gewoon elkaars concurrenten. Maar waar je anders naartoe kunt is bijvoorbeeld NLEx, T-Mobile, Fiber, Telfort, Online, XS4ALL of Solcon (of één van de andere partijen die her en der verkrijgbaar zijn). En inderdaad, enkele ervan bieden glasvezel maar over het algemeen biedt het merendeel ook DSL.
Dus behalve dat er wat mensen van links naar rechts, of andersom overstappen, schuift er weinig.
Dan zou ik toch echt eens beter opletten, in de afgelopen 1 1/2 jaar zijn ontzettend veel klanten overgestapt van Ziggo,Telfort en Online naar NLE. Ondanks dat de meest interessante aanbieding op DSL werd geboden.
Prijzen zullen spoedig weer omhoog gaan denk ik!
Tuurlijk maar dat is ook door de vraag. Zolang "de gek" het neerlegt zal er geen enkele provider zijn die voor de langere termijn belooft dat tarieven niet verhoogd zullen worden. Ze zouden wel gek zijn, waarom niet verhogen zonder dat er consequenties aan vast zitten?
en dat is dan ook een probleem. ze kunnen de prijzen blijven verhogen omdat je niet weg kan.
stel je hebt al het geluk dat je uit meerdere technieken kan kiezen ze verhogen allemaal de prijs. hooguit dat er nu nog een paar zijn die iets meer stunten om klanten aan te trekken maar die gaan uiteindelijk ook allemaal rond hetzelfde tarief uitkomen.
internet/tv is ook gewoon een eerste levensbehoefte waar je ondertussen echt niet meer zonder kan.
Er is genoeg keus, alleen is het maar net hoe je er tegenaan kijkt. Mooi voorbeeld, ik heb geld genoeg en heb een 500/500 glasvezel verbinding. Waarom? Omdat dit nou juist de beste aanbieding was die mij gedaan werd door KPN.

Over 1 1/2 maand vervalt mijn kortingsperiode en stel ik mijn abonnement bij naar beneden. Dat houdt in, maximaal 100/100 en het goedkoopste Instap abonnement. Waarom? Omdat ik dan exact het zelfde betaal. Ik geil niet op een power verbinding die ik niet continue dicht trek maar ga bewust om met mijn geld...

Het ligt er dus aan waar je de prioriteiten legt, als KPN en Ziggo morgen besluiten om hun infra op te doeken ben ik net zo tevreden met een DSL verbinding van een paar Mbit, e-mail lezen en versturen gaat niet veel langzamer, downloaden doe ik sowieso niet, een filmpje kijken doe ik gewoon in SD of HD wat mij voor handen ligt etc. Daarnaast meet ik mijzelf (en mijn gezin) ook niet met anderen die films willen kijken in 4K resolutie daarnaar betalen maar ondertussen wel lopen te k**** op de veel te hoge prijzen van abonnementen en apparatuur.

Die levensbehoefte wordt dus in principe door iedere provider aan voldaan, zelfs met 8Mbit kun je thuis je huiswerk nog maken en mailen of indienen in de portal. Net zoals die paar foto's uploaden naar je Facebook account. Het is dus eerder waar je zelf je prioriteiten neerlegt, maar dan moet je natuurlijk niet achteraf klagen dat het te duur wordt want jij vraagt, de provider biedt het aan met bijbehorend prijskaartje.
Er is "genoeg" keus als je zoals jij een glasvezel aansluiting hebt. De meeste mensen in Nederland hebben dat niet en dan is het of 20/40/80 Mbit ADSL (net hoe veel geluk of pech met signaal je hebt) of Ziggo. Als je een beetje snel internet wil heb je niks te kiezen en ben je aan Ziggo overgeleverd.
Genoeg keus |:( .

Oudelijk adres 2 opties

Optie 1 Ziggo met een dikke snelheid
Optie 2 KPN, XS4ALL, online, .... Met een max snelheid van hou je vast Tot 4Mbit

Nee er is geen glasvezel beschikbaar en het is een stad.

Dus eigenlijk maar 1 optie
Praktijk voorbeeld mijn pa had 250Mbit niet nodig (internet af en toe) is naar 40Mbit gegaan. Laatst kreeg ik te horen 'het is allemaal erg traag met laden geworden'. Nou ben blij dat we geen 4Mbit hebben van KPN of andere partij.
De 'alternatieve' partijen die je noemt zijn toch gewoon resellers van de KPN streams ?
Het zijn inderdaad resellers en ik vermoed hierom dan dus ook dat KPN deze klanten meetelt in haar eigen aantallen. Iets wat in principe niet reëel is en een totaal vertekend beeld schetst.

Het zijn en blijven resellers, en sure... ze verkopen de propositie van KPN over het algemeen. Maar dan nog, als je klant bent van NLEx, ben je het niet van KPN. Net zo min dat je klant bent van de Kruidvat als je iets bij de Trekpleister koopt of klant van de Gamma bent als je iets bij Karwei gekocht hebt.
En op basis van wat doe je die aanname dan?
KPN telt die klanten niet mee, diensten aan andere providers worden namelijk geleverd via WBA (wholesale broadband access) en dat is iets anders dan de provider KPN.

Overigens zal het je nog verbazen hoe groot het verschil in aanbod is tussen de verschillende DSL/fiber aanbieders, dat loopt uiteen van zaken als klantenservice en overboeking op de backbone, tot zenderpakketten, kwaliteit van de apparatuur en aanbieden van gratis wifi repeaters. Het zijn dus wel degelijk andere proposities dan die van KPN.
Partijen als NLEx en Youfone pronken zelfs trots dat ze gebruik maken van het KPN netwerk, bij het aanbieden van de internet- en TV-diensten. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor KPN dochter Telfort. Dat is ook inderdaad zo, t/m dezelfde in bruikleen gegeven Experiaboxen aan toe. Van al deze partijen heb ik in het verleden een Alles-in-1 pakket afgenomen. Behalve via KPN zelf, waren dat geen fijne ervaringen door de meest vreemde storingen, vooral bij het TV signaal. Mogelijk komt dat door het feit dat de settopboxen niet van KPN af kwamen, maar meestal el cheapo Androidboxen zijn.
Dan zou ik toch echt eens beter opletten, in de afgelopen 1 1/2 jaar zijn ontzettend veel klanten overgestapt van Ziggo,Telfort en Online naar NLE. Ondanks dat de meest interessante aanbieding op DSL werd geboden.
Uit de cijfers van het artikel blijkt dus dat helemaal niet veel mensen overgestapt zijn van Ziggo.... NLE is kleiner dan Canal Digitaal, Online en de combi Tele2/Vodafone. En die zitten rond de 5%.

Dat er een groep twekaers is overgestapt naar NLE (waaronder ondergetekende) betekend niet dat er "heel veel mensen" zijn overgestapt.
[...]
Beide zijn gewoon elkaars concurrenten. Maar waar je anders naartoe kunt is bijvoorbeeld NLEx, T-Mobile, Fiber, Telfort, Online, XS4ALL of Solcon (of één van de andere partijen die her en der verkrijgbaar zijn). En inderdaad, enkele ervan bieden glasvezel maar over het algemeen biedt het merendeel ook DSL.
[...]
Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar bij ons ligt geen glasvezel en dsl is niet vooruit te branden. Dus Ziggo is de enige realistische optie. En TV heb ik ook van Ziggo, eenvoudigweg omdat ik geen los internet kan afnemen. Ik kijk het nooit en ik wil het ook niet hebben, maar ik tel vast mee in deze cijfers.
Telfort, xs4all en solcon plaats ik voor het gemak bij kpn aangezien kpn hiervan de eigenaar is.
Bij al deze DSL providers heb ik maar 20/1mbps..wat is dit, 2005?
Los van beperkte snelheid kun je met kpn (koper) bijv geen eigen router gebruiken icm digitale TV. Die moet een directe lijn tussen modem en tv hebben, wat in mijn situatie niet bepaald ideaal is. En dan vallen al die andere opties over koper ook al af.

Kabel heeft dit probleem niet, dus is ziggo de enige optie. Glasvezel ligt hier ook niet (Rdam kop van zuid) en het aanleggen kost 30.000 euro.

Dus tja... Weinig smaken.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 11 september 2018 16:16]

Kan gewoon. Zie het forum van tweaker. TV gaat via een eigen VLAN
Klopt, enige wat lastig is is telefonie.
Bij XS4ALL krijg je daarvoor gewoon een sip login en is dat probleem ook opgelost.
Een SIP Login voor televisie via een VLAN ?

SIP Login wordt gebruikt voor telefonie iets wat @xs4me niet bedoelt maar het echt heeft over televisie. Voor televisie zijn op glasvezel over het algemeen geen login gegevens benodigd.
Lezen? Hij heeft het over telefonie wat het lastig maakt om eigen hardware te gebruiken en niet televisie.
Kpn vertelde me dat het niet kan en dat ze ook niet helpen bij problemen als je t anders aansluit als zij adviseren. Ik begreep dat die van methode ook niet altijd feilloos werkt? Kzal er nog wel 's naar kijken, als t weer een optie wordt. Vooralsnog is het met ziggo wat makkelijker.
Heb je misschien een link? Thanks :)
Kpn vertelde me dat het niet kan en dat ze ook niet helpen bij problemen als je t anders aansluit als zij adviseren
Ziggo levert ook geen SIP gegevens maar levert ook geen support op apparatuur die je niet van hen afneemt als eindgebruiker. Je krijgt hooguit wat gegevens maar verder kun je het gewoonweg uitzoeken.

Dat geldt ook voor het vervangen van het modem, je gaf KPN als mooi voorbeeld, maar in principe biedt geen enkele provider ondersteuning wanneer jij besluit een ander apparaat als modem, switch of router in te zetten. Dat zou namelijk inhouden dat providers van honderden van deze apparaten hun klantenservice medewerkers moeten opleiden en je kunt wel raden wat dit met de prijzen zal doen.
Ok, maar ziggo werkt plug & play.
Het is voor.mij nog steeds een reden om het niet te doen omdat ik niet zeker weet dat het geen problemen gaat opleveren en er dan een jaar aan vast zit. Vandaar dat enige garantie van KPN dan wel belangrijk is. Anders neem ik t risico liever niet. Sowieso zijn de voordelen te karig (compleet alleen) om zo'n risico te nemen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 12 september 2018 09:30]

Als je zoals ik de keuze hebt tussen kabel en glasvezel heb je best wel keuze in aanbieders.

Het probleem is alleen dat het overal net zo duur is. Dus ja, waarom zou je overstappen.
Het enige voordeel van overstappen naar glasvezel is dat ik een hogere upload zou hebben. En dat heb ik (nu) niet nodig.
Tja, ik zit nu bij Tweak voor internet maar hun TV aanbod is net gewijzigd en niet meer acceptabel (o.a. geen BBC). Wat voor keus heb je dan anders dan Ziggo als je gebruik wil blijven maken van het snelle glasvezel internet van Tweak ? Je kan helaas geen TV afnemen bij glas aanbieder A en internet bij glas aanbieder B.

Wat ook jammer is, is dat er geen enkele TV aanbieder meer is die concurreert op beeldkwaliteit. Iedereen lijkt op dit moment dubbel-gecomprimeerde streams aan te bieden (de al gecomprimeerde streams die binnen komen bij de provider worden nogmaals gecomprimeerd met een lagere bitrate), wat je heel erg goed kan zien aan de beeldkwaliteit.
mwah - vooral met vriend ziggo kun je heeeel goed over de prijs onderhandelen, betaal nu 30,- voor een 50,- aansluiting :+ geef aan dat je wilt overstappen naar vergelijkbare concurrent (in mijn geval ging dat om online.nl) zijn gewoon meegegaan in prijs :)
Weer zo'n nietszeggend onderzoek waarvan de uitslag vooraf al bekend is :+ Duopolie slaat nergens op. KPN verhoogt de prijzen week later volgt Ziggo en vice versa... Ziggo heeft véél sneller Internet op mijn adres, glasvezel is hier niet verkrijgbaar dus overstappen is voor mij zinloos. Aangezien Vodafone, Ziggo in mijn ogen ook nog aan koppelverkoop doen. Mag dat uberhoudt wel? Heeft het ook geen enkele zin om van telefoon provider te switchen aangezien je dan 'voordelen' mist.
Zolang er aan de infrastructuur geen grote toevoegingen komen (lees overal glasvezel, liefst via een "derde" partij) komt die markt ook niet in beweging.
En kan Ziggo het zich blijven permitteren jaarlijks de prijzen met een paar euro per maand te verhogen zonder bang te zijn dat je wegloopt! :(
Vraag me af hoeveel mensen nog een tv aansluiting zouden hebben wanneer alle providers zouden stoppen met het verplichte van afname van tv bij het afsluiten van een internet abonnement.
Vreemde opmerking. Als je het hebt over de kabel snap ik wat je bedoelt met 'verplichte afname', omdat het op dit moment nog niet technisch mogelijk is om het tv signaal en de rest daarop te scheiden. Echter vraag ik me dan af wat je bedoelt met 'alle providers' aangezien er maar een handjevol partijen op de kabel zitten en er 0 concurrentie is.
Als je het hebt over alle internetaanbieders vraag ik me af waar je op doelt. Via glas, koper of desnoods 4G/satelliet kun je prima een abo met alleen Internet afnemen. Heb al jaren alleen internet van Telfort en nu NLE.
Maar scheelt dat veel in prijs? Ik heb gekeken of het opdoeken van Ziggo veel zou opleveren, dus geen TV meer en alleen nog internet. Maar als ik ga zoeken naar een internet only abo kom ik bijna netzo duur uit.
Anoniem: 498327
@DeFeCt12 september 2018 12:36
Daarom doe ik nu al een jaar alles over 4G, dat scheelt wel degelijk flink in de kosten.
Dat TV signaal loop af de komende maand.
De prijzen met/zonder liggen bij Ziggo met opzet zo dicht bij elkaar dat het niet de besparing oplevert voor een alternatief (ziggogo) wat wel gewoon werkt.*

*Sinds +3 weken mis ik het overgrote deel van de zenders (op Firefox/lm19), maar replay is wel 9/10x te starten.
Daarnaast is het al jaren zo dat de replay wat vanaf het begin is herstart, stopt zodra de live uitzending afgelopen is(zender info bijgewerkt wordt). e.d

[Reactie gewijzigd door 119961 op 11 september 2018 15:33]

Vreemde reactie ;) Ik zeg nergens dat het niet mogelijk is. Ik zeg alleen dat het niet bij alle providers mogelijk is en vraag me dan ook af hoe de situatie eruit zou zien wanneer dit wel bij alle providers mogelijk zou zijn. Ik zelf heb ook een internet only-abonnement.

Edit: zinsopbouw

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 11 september 2018 15:12]

Dat zal bij Ziggo binnenkort mogelijk gaan worden nu ze het analoge signaal gaan uitfaseren. Dat is de enige reden waarom je verplicht tv erbij moet nemen, ze kunnen het analoge signaal niet apart uit zetten.
Ziggo heeft erg veel geluk dat zij hun Coaxnetwerk niet open hoeven te gooien, en wij consumenten zijn er een soort van de dupe van...
Hoezo geluk? Ziggo/UPC en hun voorgangers hebben het netwerk voor bizar veel geld moeten kopen. Lijkt me logisch dat ze dan ook de zeggenschap hebben. We leven gelukkig niet in een communistisch land. En het staat een ieder vrij om een vergunning aan te vragen om een nieuw netwerk aan te gaan leggen naast de kabel van Ziggo.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 11 september 2018 15:05]

Dat is nou doorgeslagen marktdenken. Hetzelfde idee als 10 spoorlijnen aanleggen, het slaat nergens op.
Dan loop ik naar de snackbar en ga daar een hoekje op eisen om mijn eigen friet te gaan verkopen, want tja, 10 snackbarren naast elkaar slaat nergens op....

Als Ziggo een deel van hun netwerkcapaciteit wil verpachten, regelen ze dat zelf wel. Dat hoeft een overheid niet af te dwingen. Dat is marktwerking.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 11 september 2018 15:49]

De overheid wilt geen monopoliesituaties, mensen moeten keuzevrijheid hebben omdat daardoor bedrijven (niet specifiek 1) dan concurrerender en innovatiever worden.
Natuurlijk is een monopoly-positie voor geen enkele consument goed. Maar het is gewoon bedrijfskapitaal. Prima als de overheid ruimte op de kabel gaat afdwingen. Maar dan moet de eigenaar zover gecomopenseerd worden dat het voor nieuwe gebruikers onrendabel zal zijn.

Ik hoop ook niet dat de overheid mij gaat verplichten om 2 sociale huurgezinnen in mijn huis toe te laten omdat ik nou eenmaal het monopoly over mijn grond heb.
Dat is nou doorgeslagen marktdenken. Hetzelfde idee als 10 spoorlijnen aanleggen, het slaat nergens op.
Nee, dat is reëel nadenken binnen de kaders van de wet- & regelgeving. @Dennisdn heeft 'm door.

Jou vergelijking met het spoornet gaat al per definitie niet op omdat Prorail door wet en regelgeving verplicht is om de infrastructuur toegankelijk te maken voor partijen die er gebruik van willen maken. Dit zelfde heeft de overheid ook gedaan bij KPN. Diezelfde overheid is dit echter totaal vergeten toen Libery Global (UPC) de diverse infrastructuren voor vele tonnen heeft overgenomen van de gemeenten.

Het nadeel wat we zien met Liberty Global is dat doordat er geen enkele wet- & regelgeving is, er totaal geen goede afspraken zijn gemaakt. Liberty Global er mee weg komt om haar infrastructuur closed te houden voor derde partijen. ALS de overheid dit al voor elkaar zou krijgen, is de kans dat Liberty Global een flinke claim gaat neerleggen waar jaren na dato nog over gesproken zal worden.

Zie het als; ik verkoop jou mijn woning maar over een paar jaar verplicht ik jou om een kamer ter beschikking te stellen voor een kennis en daardoor toegang te verschaffen tot die woning. Op zich zou dit als dit op voorhand contractueel vastgelegd zou zijn geen probleem zijn, maar wanneer de koop is afgerond kun je niet nog even nadien wat regeltjes bedenken en/of toepassen.

Of te wel; Liberty Global zou moeten worden onteigend van de infrastructuur. Alleen is ook daarvoor binnen de kaders van de wet geen enkele ruimte. Of te wel; situatie op de kabel blijft voor wat het is en de enige oplossing is wat Dennisdn al aangeeft.... een nieuwe kabel aanleggen.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 11 september 2018 22:37]

Ja nou!
Geloof mij maar, al zou je de kabel open gooien zoals bij DSL en glasvezel dan nog belazer je jezelf en wordt het hoogtijd om eens uit die droom te komen. Kijk eens reëel naar het aanbod en je ziet over het algemeen dat het merendeel dat actief is op DSL en glasvezel (deels) in handen is van KPN of gebaseerd is op de propositie van KPN met prijzen van rond die van KPN maar niet de bereikbaarheid en features van KPN.

Ik begin het idee te krijgen dat de consument denkt, goedkoper uit te zijn wanneer ze via een derde partij een beter aanbod kunnen krijgen (verwachten) op het netwerk van Ziggo, maar het enige dat men echt zou kunnen verwachten is een nieuwe brand met de propositie van Ziggo. Maar wel precies het zelfde gelazer wat je over het algemeen bij KPN tegenkomt.

Storing? Helaas, we moeten een monteur inplannen. Wanneer vervolgens blijkt dat de eigen monteur niet toereikend is moet men een monteur van KPN inschakelen wat je al één extra stap oplevert. En hé! Dat was niet veel anders voordat UPC de infrastructuur in regio Zuid-Holland overnam. We hebben al eens een tweetal providers op de kabel gehad (Quicknet/Sonera en bART) en geloof mij... de ellende wat toen op de kabel bestond kennen we anno 2018 op DSL en glasvezel.

Al met al; de consument zal zolang er niet meerdere infra's in de grond liggen, sowieso de dupe zijn!
Kpn heeft geluk dat ze voor bijna niets het koperen netwerk als kado hebben gekregen.

Beide partijen hebben een absurde voorsprong gekregen op hun concurentie in een zogenaamd vrije markt waar marktwerking gewenst zou zijn. De vrije markt en de marktwerking zijn nagenoeg niet bestaand. Dit is het zoveelste bewijs dat niemand uit is op een vrije markt en concurentie.
Het koper netwerk heeft KPN anders ook miljarden gekost. Weet niet waar jij vandaan haalt dat ze het cadeau gekregen hebben?
Het koper heeft de staat en daarmee de belastingbetaler miljarden gekost. KPN heeft het min of meer cadeau gekregen, hoewel het netwerk sinds dien natuurlijk wel is geupgrade door KPN.
Net zo goed heeft Ziggo al die kabelnetten "cadeau" gekregen. Vroegahh waren dat allemaal centrale antenne aansluitingen, later gebundeld per stad/regio. Weer later hebben gemeenten die verkocht voor een prikkie (om van het onderhoud af te zijn) aan b.v. UPC. En ja, ook UPZiggo heeft inmiddels een deel van de infra vervangen.
Kado gekregen? Dan mag je je huiswerk wel eens doen. Ze hebben voor elke meter en voor elke exploitant die ze overnamen de hoofdprijs betaald.
Een kleine 1500 gulden per aansluiting is er gemiddeld betaald in de jaren '90 door UPC, dat noem ik een prikkie. In die tijd betaalde we ong. 15 gulden per maand voor een kale TV aansluiting dus die kosten zouden ze er in minder dan 10 jaar uit hebben. De plannen waren toen al om meer diensten aan te gaan bieden op die infrastructuur (die dan feitelijk niet heel veel meer kost) en dus meer omzet / winst te halen per aansluiting waardoor de terugverdientijd aanzienlijk korter zou worden en daadwerkelijk ook werd.

UPC is in Nederland eind 1998 internet (Eerst Goldmine, daarna Chello geheten) aan gaan bieden via de kabel.

Tot zover mijn huiswerk, nu het jouwe .... :)

[edit] Goldmine toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Cment op 11 september 2018 17:01]

Je zegt het zelf al: in 10 jaar eruit hebben.... de hoofdprijs dus.
Huh, een investering in minder dan 10 jaar terugverdienen noem jij de hoofdprijs?
Tja, kwestie van perceptie. Maar ik ben dan ook geen afgestudeerde bedrijfseconoom o.i.d.

(ps, Niet aan zonnepanelen of isolatie aan je huis beginnen, die investering ga je nooit binnen 10 jaar terug verdienen ...)
Normale bedrijven hebben echt geen investeringshorizon van 10 jaar. Als bedrijf moet je elke financiering al binnen 10 jaar terugbetalen en dan zou je er ook nog de AK, marge en rente uit moeten halen.

Uiteraard kunnen kapitaalkrachtige bedrijven als Liberty Global wel over termijnen van 10 jaar denken, maar dan is het alsnog de hoofdprijs.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 11 september 2018 17:49]

Huh, een investering in minder dan 10 jaar terugverdienen noem jij de hoofdprijs?
Ja, want 10 jaar afschrijving bestaat in principe niet. Het is al minstens 20-25 jaar zo dat; wanneer je ondernemer bent in Nederland. Je investeringen binnen een periode van 3 of 5 jaar zijn terugverdiend en je zaken zijn afgeschreven.

Volgens mij (weet het even niet meer zeker), heeft zelfs belastingdienst hier al sinds die periode zeer strenge regels over. Stellen dat zaken binnen 10 jaar wel zijn terugverdiend zonder de werkelijke kosten te kennen is wel heel makkelijk.

Het ia zoveel jaar na dato nog ongelofelijk moeilijk een reële berekening te maken wat UPC destijds werkelijk betaalt heeft maar ook hoe deze afspraken (en uiteindelijke bedragen) tot stand zijn gekomen. Maar zo simpel uitrekenen zoals je nu deed is verre van reëel.
Dat is een wel erg simpele rekensom. Ik kan niet in de overeenkomst kijken maar er werd destijds inderdaad gemiddeld 1500 euro gulden per aansluiting afgetikt en dan had je niets. Vervolgens zijn er in de decennia daarna honderden miljoenen ingestoken. Nee, zowel KPN als Ziggo hebben niets maar dan ook niets cadeau gekregen en moesten in de eerste instantie nog flink geld toeleggen om het netwerk te moderniseren en geschikt te maken voor de diensten van vandaag.

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 11 september 2018 18:44]

1) Gulden, niet euro .... ;)

2) Je had wel degelijk iets, je had een kant en klare infrastructuur om honderdduizenden betalende klanten van TV te voorzien, daarna waren ze gemakkelijk te "paaien" met snel internet zonder telefoon tikken.
De klant had ook geen keuze in TV aanbieder, ze waren veroordeeld tot jouw (lees UPC) infrastructuur.


3) Cadeau was in mijn posting tussen quotes geplaatst, hoewel ik van mening ben dat het een schijntje was van de werkelijke kosten/waarde.

Goldmine als merknaam was niet per ongeluk gekozen, zo werd er in die tijd tegenaan gekeken door UPC (United Liberty bla bla en onze eigen Philips). Een goudmijn moest het zijn.
Als tijdens privatisering de aandeelhouders flink moeten dokken voor dat netwerk, dan kan je dat niet als cadeau omschrijven.
Toen KPN naar de beurs ging heeft de staat ook veel geld gevangen voor KPN. Dat ze het netwerk "cadeau" hebben gekregen is onzin.
Totdat KPN in 1989 zelfstandig werden en ze in 1994 naar de beurs gingen waren ze nog PTT en een publiek bedrijf (dus niet public als in beursgenoteerd). KPN als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf heeft het kopernetwerk niet zelf hoeven opbouwen en bekostigen. Alleen de randapparatuur in de wijkcentrales.
De aandeelhouders hebben dat netwerk wel van de overheid gekocht. Bovendien zijn er sindsdien vele miljareden gaan zitten in onderhoud en uitbreiding van zowel het koper als uiteraard glas.
Wat zijn de criteria voor marktwerking? Twee grote partijen is keuze, maar dat er practisch geen verschuivingen zijn doet er niet zo toe? Deze twee marktpartijen zijn geen aanvulling voor een vrije markt. Ze slokken op, schakelen zo concurentie en innovatie zo veel mogelijk uit en komen er nog mee weg ook.
Wat zijn de criteria voor marktwerking?
Volgens mij wordt er gekeken naar welke diensten er geleverd worden (TV, internet en telefonie dus), niet zozeer naar het hoe dat geleverd word, dus niet welk netwerk (glasvezel, ADSL of CAI).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 11 september 2018 14:33]

Er is stilstand. Er is geen implementatie van de huidige technieken. Gros van het geld naar de overheid ivm btw en veilingen, ander deel gaat naar managers en aandeelhouders. Volkomen legitiem.


Iets heel simpels,
3de wereldlanden zijn hard bezig met 4G en het lukt ze nog aardig ook voor een fractie van de prijs. Als je kijkt hoe lang we hier bezig en nog steeds aan het soebatten zijn dat er toch zoveel data wordt verstookt. En dat de inkomsten allemaal niet toereikend zijn om ook te investeren, etc, etc, wat volkomen onzinnige argumentatie is omdat je volgens normaal economische modellen dat in je prijs calculeert.

5G Bestaat al en wordt ook al gebruikt. De kans dat Nederland er tijdig bij zal zijn acht ik minimaal. Dat zal te kosten gaan van de vaste lijnen die in handen zijn van twee partijen die ook de vergunningen hebben van mobiel.


Een ander voorbeeld is dvb-t2. Eerst had je dvb-t en digitenne was daar een voorbeeld van, alleen heeft KPN het waardeloos geïmplementeerd. De opvolger moet nu pas komen.
In Duitsland bestaat het al langer, kost je 70 euro per jaar...
Lokale zenders kun je er vrij ontvangen overigens.
https://www.freenet.tv/antenne


Zie het wat dat betreft somber in simpelweg omdat de omzetten van dergelijke bedrijven niet naar beneden mogen gaan zonder een hogere winst. En dat zal niet lukken omdat zoveel is gefinancierd met extern geld waar vergoedingen over moeten worden betaald.

Het zit op dit moment muurvast in de telecommunicatie en doen het misschien slechter dan tijde dat de overheid het in handen had.
Anoniem: 498327
@Iblies12 september 2018 12:41
Weet je toevallig een tijdspad? Ik zit erg te wachten op 1-2-3 gratis uit de lucht in HD.
Oktober was aangegeven.
gebruik nu IPTV/m3u al een tijd. Echt ideal.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 11 september 2018 14:36]

Als je niet op de 1ste rij wil zitten voor een dubbeltje, is het antwoord "ja"
KPN is zeker niet geweldig, maar ik ben echt blij dat ik 500mbit/60MBPS glasvezel heb. Echt bij Ziggo hadden vaak problemen.
Ik ben over naar T-Mobile Thuis, na jarenlang KPN/Telfort. Ik vind het prima deal en het werkt prima, eigenlijk beter als je het mij vraagt.
Dus nog steeds bij KPN, maar via een ander bedrijf :P
Een deel is Reggefiber [Lees KPN] en een deel is het eigen netwerk van T-mobile. Dat zal hij wel bedoelen.
Ja wat wil je? Met zo weinig echte spelers op de markt (dochters en exploitanten van het KPN koper verkopen het KPN spul meestal ook maar gewoon bijna 1:1 door) heb je geen prijsafspraken nodig. Ziggo levert snelheid, KPN levert überhaupt, want er zijn zelfs in goedbevolkte gebieden nog zat plekken waar je een keer 30 - 40Mbit haalt. Helemaal als je meer mensen in huis hebt (dus iedereen met een gezin), is dat vaak niet meer toereikend.
We hebben nu een week (i.v.m. vakantie in het buitenland) NL Ziet geprobeerd en dat werkt verrassend goed via iOS en Apple TV.

Ware het niet dat het verschil bij Ziggo om wel of geen tv-abonnement te nemen erg klein is en je dus meer kwijt bent aan een dienst als NL Ziet dan wanneer je gewoon een tv-abonnement aanhoudt. Slim als ze zijn.
Daarom stuur ik ook af en toe brief naar ACM. Is gewoon koppelverkoop, of "Zero-rating" voor TV dienst. Kan me namelijk goed voorstellen dat van de zeg 50€ die je per maand betaalt, misschien wel de helft naar de TV-hobby van de buren gaat. Belachelijk IMO.
Dat is ook logisch, er zit weinig verschil in kosten voor Ziggo om wel of geen TV aan te bieden, dan krijg je dat dus ook tegen kleine meerprijs.
Het verbaast me wel een beetje dat satelliet zo weinig populair is, natuurlijk zijn er enkele gebouwen waar het niet mag van de eigenaar (illegaal, maar goed weinig mensen gaan het gevecht aan) maar het overgrote deel van de huishoudens kan gewoon een schoteltje ophangen. Kost weinig en veel goede zenders, zeker als je ook 28.2 (UK Freesat) meepakt.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee