Ziggo start met het in de praktijk testen van docsis 3.1. In de Utrechtse wijk Oog in Al krijgen twintig huishoudens en bedrijven een docsis 3.1-modem waarmee ze kabelinternet tot theoretisch 1Gbit/s kunnen testen.
Ziggo zorgt voor toereikende hardware en maakt het netwerk in de Utrechtse wijk geschikt voor de downloadsnelheid van 1Gbit/s. De maximale theoretische uploadsnelheid bedraagt 100Mbit/s bij de test. Ziggo kan nog niet zeggen wat de concrete vervolgstappen zijn. Die hangen af van de resultaten van de pilot. Het betreft een pilot met een zeer beperkte groep huishoudens, maar het gaat volgens VodafoneZiggo, zoals het bedrijf sinds de fusie officieel heet, om een eerste stap naar een vernieuwd netwerk. Dat moet vanaf 2020 gereed zijn en dan gigabitsnelheden aankunnen.
Door de investeringen in de glasvezelbackbone, het coaxnetwerk en het mobiele netwerk, verwacht VodafoneZiggo de groei in bandbreedte die de komende jaren nodig is, op te kunnen vangen. Wat het coaxdeel betreft gaat het om de upgrade naar docsis 3.1. Huishoudens hebben een nieuwe modem nodig om van de hogere snelheden gebruik te kunnen maken.
Docsis is de standaard voor kabelinternet. Momenteel heeft de sector docsis 3.0 geïmplementeerd, maar wereldwijd zijn kabelaars bezig met de overgang naar versie 3.1. Deze maakt in eerste instantie downloadsnelheden van 1Gbit/s mogelijk, maar de specificatie biedt ruimte voor hogere snelheden. De specificatie beschrijft 10Gbit/s down, maar VodafoneZiggo houdt het op maximaal 5Gbit/s down en 1Gbit/s up. Met docsis 3.1 full duplex zouden zelfs symmetrische 10Gbit/s-snelheden binnen bereik komen. De fullduplex-upgrade is volgens de Nederlandse kabelindustrie echter niet voor 2025 te verwachten.
De Zeeuwse kabelaar Delta is ook bezig met docsis 3.1. Dat bedrijf wil dit jaar de eerste 1Gbit/s-verbindingen aan klanten aanbieden.
Update, 15.10: Bij alle genoemde snelheden dient aangetekend te worden dat het om theoretische bandbreedtes gaat. Wat de werkelijke snelheid wordt die Ziggo gaat aanbieden en die klanten kunnen ervaren hangt van meerdere factoren af zoals de mate van overboeking en de segmentatie van het netwerk. Die netwerksegmenten, zoals wijken of delen van wijken, moeten capaciteit delen.