Ziggo test docsis 3.1-apparaten in het lab

Ziggo gaat gebruikmaken van docsis 3.1. De aanbieder test apparatuur voor docsis 3.1 in het eigen laboratorium. Wanneer de aanbieder de techniek in modems bij klanten zal gaan testen, is momenteel nog niet bekend.

Hans den Heijer, woordvoerder van Ziggo, geeft geen details over docsis 3.1 bij Ziggo. "Op welke termijn wij docsis 3.1 zullen uitrollen kunnen wij nu nog niet zeggen." Er is niets bekend over hoe ver de kabelaar is met het testen van de technologie.

Het Zeeuwse kabelbedrijf Delta start begin 2018 met docsis 3.1, Caiway werkt niet aan de techniek en richt zich met name op glasvezel. Met docsis 3.1 kunnen kabelbedrijven 1Gbit/s-verbindingen gaan aanbieden en op termijn zijn hogere snelheden en symmetrische verbindingen mogelijk. Aanbieders moeten klanten daarvoor wel van nieuwe modems voorzien. Begin dit jaar was er al het gerucht dat Ziggo docsis 3.1-modems aan het uitleveren was, maar dat blijkt niet te kloppen.

Meer over docsis 3.1 lees je in het achtergrondartikel Sneller vast internet: de lange adem van oude netwerken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-09-2017 • 06:00

130 Linkedin

Reacties (130)

Wijzig sortering
Ik ben echt benieuwd hoe het ondertussen zit met de vrije routerkeuze bij ziggo :X

Edit:
Voornamelijk kijkend of de modem er wel of niet onder gaat vallen: nieuws: Overheid onderzoekt of modem onder vrije routerkeuze valt

[Reactie gewijzigd door MonkeyJohn op 21 september 2017 10:52]

Ik ben echt benieuwd hoe het ondertussen zit met de vrije routerkeuze bij ziggo :X
Als je bedoelt of je je modem in bridge mode kan zetten zodat je je eigen router kan gebruiken: dat kan.
Het gaat erom dat je mogelijk gewoon je eigen modem moet kunnen gebruiken. Bij DSL is dit al gangbaarder, alhoewel VoIP daar ook nog een issue is. Zie ook nieuws: Overheid onderzoekt of modem onder vrije routerkeuze valt
gaat niet gebeuren . je krijgt je modem en mag daarop aansluiten wat je wenst.
Nouja ik doel specifiek op het onderzoek of een modem onder de vrije routerkeuze gaat vallen of niet.
Ik zit al met 2 apparaten naast elkaar, vooral zodat ik op zowel 2.4ghz als de 5ghz band voor Wi-Fi beschikbaar heb.
Heb ik mogelijkheid om een (kabel)modem van eigen keuze te plaatsen zou dat gewoon in 1 apparaat kunnen bijvoorbeeld.

Voordat mensen beginnen over het hele "ja maar dan gaat elke malloot die er niets van snapt alleen maar de helpdesk bellen en dat is zielig voor ziggo" - verhaal, volgens mij verbiedt niemand ziggo het om alsnog een standaard modem aan te bieden bij een abonnement.
en die 2.4 en 5ghz kun je nu ook al in je modem krijgen.
dus welke functionaliteit zou jij willen die je niet al hebt.

verder lijkt get me voor de privider een goede deal. als je het risico van defect bij de klant zou kunnen leggen dus tja. ik zou het als klant niet wille n en ik heb heus wel wat extra apparatuur hangen
Instellen van DNS servers, het kunnen aansluiten van een rPI voor pihole, fatsoenlijke snelheid op je interne netwerk zonder dat het providerkreng op zn bek gaat. Om te beginnen :) .
modem in bridge en en je eigen router erachter. kan niet zo moeilijk zijn toch. daar kun je dan je ap op aansluiten en werkt prima.
Doe ik nu ook omdat mijn provider geen andere modem toe laat. Ergens wel spijtig natuurlijk, er staat een extra toestel in huis wat niet nodig is omdat de provider graag moeilijk doet...
Vrije modemkeuze, klinkt mooi, is het waarschijnlijk niet. De modems worden afgestemd op de kabelaar lijkt me en dus beste compatibiliteit. De ziggo connectbox bijvoorbeeld is een prima box (waarbij ik moet toegeven dat dit de beste is die ze ooit gehad hebben. Dns is gewoon te wijzigen (deze staat ingesteld naar mijn server en die gebruikt ziggo of google dns).

Ik ben zelfs een voorstander van een aparte router, dit zorgt ervoor dat als de router stuk gaat je in ieder geval nog internet hebt en heb je eventueel een wifi backup. (Ik schakel wifi wel uit op het modem als ik een losse router gebruik).

Pihole durf ik niets over te zeggen aangezien ik dat nog nooit gebruikt heb. Maar 1 ding kan ik adviseren, als je nog geen connectbox van Ziggo hebt, ga deze dan snel om laten ruilen. Geen enkel modem is wat fatsoenlijks geweest behalve deze. Signaal is sterk en heb weinig last van storing (waar ik dat voorheen veel vaker had).

Maar ik snap je punt het is weer een extra apparaat. En ik kan geen volledige review er over geven aangezien ik het anders gebruik dan de meeste mensen. In mijn setup doet de modem portforwarding en wifi, maar mijn server doet DNS en DHCP (de server is een AD windows server incl. domein)
Ik heb DSL en woon niet in Nederland :) . Zeker op het gebied van DSL is er op de markt veel moois te krijgen en hier in Belgie worden andere modems niet toegestaan ivm problemen met vectoring. Valt iets voor te zeggen maar 'k vind het gewoon onhandig.
Onhandig is het zeker, maar logisch. Zoals tweakers gister mooi had beschreven in een artikel over de verschillende technieken (glas, kabel, koper etc). Dit zorgt ervoor dat niet ieder modem gaat werken en een aanbieder kan geen firmwareupdates doorvoeren naar eigen modems wat uiteindelijk weer in het nadeel is van de klant aangezien de meeste aanbieders niet van te voren aankondigen dat ze firmwareupdates doorvoeren en patch notes zoeken? Succes :P.

Anyways ik snap het geheel volledig en denk dat je punt zelfs nog meer waar is voor dsl dan voor kabelmodems.
En welk modem zou je dan aansluiten als er wel een vrije modem keuze was?
Dat heeft niets te maken met het "modem" gedeelte... wel met het "router" gedeelte.

Een modem doet trouwens niets anders dat het ene elektrische signaal omzetten in het andere en heeft verder geen enkele functionaliteit. Hierin een vrije keuze aanbieden brengt je dus niets bij en maakt het voor de provider alléén maar moeilijker om een storingsvrij netwerk te garanderen.

Zolang de provider je de keuze laat een "modem-only" te bekomen of deze in bridge mode te plaatsen heb jij als klant geen enkele beperking in je mogelijkheden... behalve dat het dan niet fysiek in één kastje zit (wat eerder een voordeel dan een nadeel is).
Je kan een gewoon een Pi-hole gebruiken i.c.m. een Ziggo router hoor. Zet de DHCP server in de router uit, zet de in Pi-hole ingebouwde DHCP server aan en voilà. Je kan vervolgens in de Pi-hole instellingen je eerste punt oplossen.

Staat nota bene op de homepagina van Pi-hole.
Er zijn meer providers dan Ziggo he. Mijne laat het simpelweg niet toe op de manier waarop ik het wil.
Ik kan nu kiezen tussen of de 2.4ghz band of de 5ghz band op de modem/router van ziggo, de ene activeren betekent dat de andere is uitgeschakeld. Ik wil gewoon 1 apparaat die beiden kan en mag/kan vervangen mocht ik dat zelf nodig vinden, dus niet een modem/router in bridged modus met daarachter nog een router.
dan moet je je modem omruieln voor eentje waar dat bij kan. zijn er zat :) bij ziggo
Dat doen ze niet graag als je apparaat gewoon werkt.
elke provider wil een tevreden klant in plaats van geen klant.
maw handig aan de telefoon zijn.
Geen 4 of 5 dagen wachten op een monteur als het modem de geest geeft.
als je een nieuw modem moet kopen duurt dat 24 uur, en om dat modem geactiveerd te krijgen bij ziggo duurt je ook x tijd.

modem swap duurt max twee werkdagen
Ah, modem er ook bij, duidelijk :) Ik denk trouwens dat alles in 1 apparaat vaak niet de meest optimale setup is, gezien de kabel meestal in een hoek van je huis binnen komt of zelfs een afgesloten ruimte, waar je een access point liever niet wil plaatsen i.v.m. het bereik (maar dat is een andere discussie :P)
Ik woon in een appartement en de kabel komt inderdaad in een hoek de woning binnen, gelukkig in de woonkamer. De kamer van de tegenoverliggende hoek heeft inderdaad het slechtste tot geen Wi-Fi signaal maar dat maakt opzich niet uit want dat is toch de "studeer"kamer (met PC en een kabeltje voor internet) ;)
Je kan (en kon al jaren m.i.) gewoon je eigen device gebruiken?
Ik heb al sinds mensheugenis een een eigen router, doorgaans ook met een beter firmware zoals dd-wrt in het verleden en nu openwrt.
Het is dan voor de duidelijkheid van je punt handig dat je expliciet het modem benoemd want een router en een modem zijn feitelijk twee verschillende dingen met een andere gebruikscontext. Zeker tweakers gaan aan dat detail trekken en reacties op baseren zoals je ziet.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 21 september 2017 10:39]

Oke, klopt. Maar dan kunnen we er ook nog een punt van gaan maken dat de units van ziggo beide functies heeft :P
Waarschijnlijk heb jij gewoon een ouder modem, mijne zend zowel 2,4 ghz uit als 5ghz. 5ghz zelfs met AC ;). Ik haal op de 5ghz in mn woonkamer gewoon 300mbit draadloos
Ze zullen wel moeten, want met de laatste snelheidsverhoging (400/40), zijn ze aan het maximum van docsis 3.0. Als ze verder willen groeien in snelheid, (en dat zullen ze moeten) blijft Ziggo geen keuze.

Misschien dat er enig verband is met dit bericht bij Ziggo.

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 21 september 2017 06:26]

Volgens mij kan Docsis 3.0 veel hoger dan (400/40)
https://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS

De snelheid, als alles goed is, is meestal net ietjes meer dan je abbo (gratis overhead :)

Maar ik hoop dat ze verder kijken dan alleen snelheid want met de laatste Ziggo modem (Ziggo connectbox) kwamen hele andere vervelende zaken aan het licht :( zoals
nieuws: Ziggo brengt update uit die problemen packet loss Connect Box moet op...

Al met al juich ik vooruit gang uiteraard toe en zeker het symmetrische gedeelte :)

Kleine toevoeging ter verduidelijking op dit artikel (wat weer mooi wordt uitgelegd in OP's volgend artikel ;-) Er is een US docsis en een Euro docsis, zie tabel in dit artikel reviews: Sneller vast internet - De lange adem van oude netwerken) 3.1 wordt een soort van algemene wereld Docsis

[Reactie gewijzigd door Redskullz op 21 september 2017 08:47]

Docsis 3.0 kan zeker hogere snelheden aanbieden.

De modems in de Horizonbox (HB), Technicolor 7210 (TC) en Connectbox (CB) bieden support voor 16 downstream channels en 4 (HB/TC) / (CB) 6 upstream channels.
Volgens de DOCSIS 3.0 specificatie kan je daarmee maximaal 50 Mbps x 16 = 800 Mbps downstream en 27 Mbps x 4 = 108 Mbps / 27 Mbps x 6 = 162 Mps upstream halen.
Dat is per segment, dat kan dus nooit in een abonnement worden aangeboden.

Volgens mij kunnen veel van de nieuwe modems 24 downstream kanalen aan, dus wat dat betreft zit er nog wel wat rek in.
Dat is niet helemaal juist. Zakelijk kunnen ze al 500/40 aanbieden.
Maar daarna lijkt de rek er wel een beetje uit. Je ziet dat ze voor consumenten en MKB duidelijk een verschillende propositie proberen te presenteren, met allerlei uptime garanties, extra IP-adressen en alles wat erbij komt kijken als het om een zakelijke verbinding gaat. Het verhaal dat ze voor consumenten altijd ophangen "dat er geen behoefte is aan een hogere upload" gaat voor MKB niet echt op, lijkt me. Regelmatig moeten mensen grote pakketten foto's, omvangrijke contracten of een off-site backup versturen, waarbij een hoge upload gewoon tijd scheelt. Als Ziggo een hogere (upload)snelheid echt betrouwbaar aan het gros van de bedrijven kon aanbieden, dan zouden ze dat wel doen denk ik.

In veel gevallen is glasvezel gewoon geen optie. In de huidige huurdersmarkt moet je in de grote multi-tenant locaties gaan zitten om iets te hebben, of inderdaad 40k aanlegkosten accepteren om iets te krijgen. Op een 5-jarig huurcontract is dat toch een forse investering.

In die zin denk ik dat Ziggo ook liever vandaag dan morgen op 3.1 zou willen overstappen.
Ik zou zeggen kijk eens wat de limieten zijn van docsis 3.0 ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS#European_Alternative
Die bandbreedte moet je echter delen met iedereen op dezelfde straatkast...
Misschien moet jij dan ook maar even de docsis standaard gaan lezen. Dit is al jaren niet meer zo.
Dat willen de kabelaars je graag laten geloven, maar is wel gewoon zo hoor. Misschien moet je zelf even uitzoeken hoe het zit voordat je andere mensen gaat corrigeren.

Er is ook geen enkele reden dat bandwidth niet geshared zou zijn, gezien coax nu eenmaal een shared medium is.
Wat een gezwets, hoe kan het dan dat ik altijd gewoon mijn maximale snelheid haal? Docsis is helemaal niet gedeeld dat was vroeger met docsis 1 ja toen had je daar nog echt last van omdat de bandbreedte op de kabel zelf te beperkt was.

Misschien moet jij maar eens onderzoek gaan doen, want je buren hebben geen invloed meer op de snelheid van jouw lijn tenzij de backbone zelf het niet meer trekt en dat geld voor ALLES. Maar die 'channels' van de eurodocsis 3.0 standaard zijn echt niet gedeeld (de bandbreedte op de backbone wel). En daar gaat het om dus zoals ik zei, neem je eigen advies maar eens ten rade.

Overigens is alles 'shared' als je het zo bekijkt want niemand heeft een lijn voor zichzelf alles maakt gebruik van overboeking.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 21 september 2017 10:45]

Docsis is wel degelijk gedeeld. Jouw modem stemt af op 16 downstream kanalen en 8 upstream kanalen (of de helft daarvan als je een oud modem hebt). Per kanaal heb je 50Mbit download en 30Mbit upload. Afhankelijk van de drukte heeft Ziggo in een coax segment meer dan 16 kanalen beschikbaar. Upload is beperkt tot 8-10 kanalen ivm beperkte frequentieruimte (0-65MHz).

Coax is een broadcast systeem: jouw modem ontvangt dezelfde signalen als je buurman. Dat jij de volle snelheid haalt betekent dat Ziggo genoeg beschikbare downstream bandbreedte ter beschikking heeft in jouw coax segment, niet dat je de kabel deelt met de rest van de straat
Waarom je -1 krijgt is voor mij een raadsel aangezien het werkelijk zo is, de snelheid van je buren heeft geen invloed op jouw snelheid. Behalve als je in een flat woont misschien.
Ik woon in een flat, nergens last van hoor. Zelfde geld eigenlijk voor de rest van de familie, kennissen en vrienden die in flats wonen.

Ik ga ook al wel even mee in het kabel wereldje. Begonnen met com21 op @home in 97 of 98 ongeveer.

Die scores let ik overigens al niet meer op, vaak gebaseerd op meningen en onderbuik gevoelens ;)

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 21 september 2017 11:38]

Hier komt misschien een aap uit een mouw denk ik.
De kans is groot dat als jij in een flat woont er een rechtstreekse kabel is naar een (straat)kast en dan zijn de MB's niet gedeeld. Echter in alle buitengebieden gaat Ziggo geen tuinen omspitten en van de straatkasten naar elk huis een nieuwe kabel aanleggen, kunnen ze er beter direct glasvezel indoen ;)
Docsis 3.1 is al vele malen uitgesteld en moet zoals omschreven nog worden uitgetest. Het is nogal voorbarig om te zeggen dat dit de beloofde snelheden gaat halen. Bovendien weten we/ze helemaal nog niet of het storingsvrij kan... en wat als 8k de TVstandaard wordt en de gemiddelde consument in 2025 meer dan 300 MB nodig schijnt te hebben.
Meer leesvoer vind je in dit TNO artikel De toekomst van digitale connectiviteit in Nederland
Als Docsis3.1 goed gaat werken is dat fantastisch, maar er gaat niets boven glasvezel, helaas is de investering niet terug te verdienen in een jaar of 5 dus traineren KPN en Ziggo de boel helaas.
Gelukkig zijn er inmiddels wel honderd initiatieven om dan zelf maar de schop ter hand te nemen en glasvezel aan te leggen ;)
De meeste verdienen het netwerk in 10-15 jaar in zijn geheel terug inclusief onderhoud
je stelling klopt gewoon niet. kanalen worden wel dergelijk gedeelt met andere modems.
Wat een gezwets, hoe kan het dan dat ik altijd gewoon mijn maximale snelheid haal
Omdat jij geen 800 Mbps abonnement hebt, en je modem wel 16 kanalen gebruikt. Het medium is nog steeds geshared. Je kan niet spontaan met een nieuwe standaard frequentieruimte uit het niets toveren.

Als er niets geshared zou zijn, zou er ook geen CDMA nodig zijn (in Docsis 3) voor de upload, verklaar dat dan maar even ;)
Is S-CMDA verplicht dan? ;) Dus als mijn buren en ik alle 3 een 300mbit abbonement hebben en we zouden het tegelijk aan zetten dan haal ik het niet meer? En wat nu als Ziggo straks 400mbit uit rolt? of twee 500mbit klanten??? Volgens mij snap je nog steeds niet wat ik bedoel, ik geef toch duidelijk aan dat die kanalen NIET gedeeld zijn, maar de totaal beschikbare capaciteit wel. Als de kanalen gedeeld zouden zijn, zou het beteken dat als je 16 mensen hebt iedereen 1 kanaal heeft? ;)

En wie zegt dat een kabel naar de wijkkast überhaupt gedeeld is?

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 22 september 2017 12:26]

Wat een gezwets, hoe kan het dan dat ik altijd gewoon mijn maximale snelheid haal?
1) Lage(re) overboeking 2) Weinig gebruikers die veel up- en downloaden tijdens piekmomenten.
Dus wat je nu eigenlijk beweert is dat ik op 5 locaties allemaal in een grote stad weinig gebruikers heb? geloof je het zelf nog?
Nee, dat is eigenlijk niet wat ik beweer. Leg mij geen woorden in de mond.

Ik geef 2 factoren aan. Daar is geen uitgesproken ja/nee antwoord op te geven; dat behoeft een genuanceerd antwoord waar jij of ik waarschijnlijk niet toe bevoegd zijn.

Je kunt e.e.a. uitvogelen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de SSIDs in de omgeving. Ook kun je beredeneren hoe druk het is: stel je woont in een druk gebied, en er is geen glas of (langzaam) DSL beschikbaar, dan zit iedereen op de kabel. Is er wel (snel) DSL beschikbaar dan zul je ook op de kabel minder concurrentie hebben.
tja, op dat gebied is alles geshared, ook glasvezel. Maar het is echt al lang niet meer dat hoe meer mensen in je straat hoe lager je snelheid. Het is niet dat kabelaars je dat willen laten geloven, het is gewoon puur uit ervaring, tja storingen kunnen af en toe wel eens voorkomen. Maar 200mbit is gewoon 200mbit en niet minder als je buurman ineens ook zwaar gaat zitten internetten.
Klopt dat kan een nadeel zijn al er paar grote verbruikers in de straat zitten.

Maar vergeet niet dat iedere consumentenoplossing een gedeelde oplossing is. Je hebt geen bandbreedte garantie. Ook de aansluiting van een provider op een backbone is stukken kleiner dan de totale capaciteit binnen het netwerk. Men gaat er niet van uit dat iedereen het netwerk massaal belast.

Je kan trouwens wel gegarandeerde capaciteit kopen, bedrijfsaansluiting, daar betaal je dan ook veel meer voor.
en als die straatkasten nu eens voorzien zijn op hele grote bandbreedtes zodat zelfs als iedereen de max van de verbinding gebruikt er geen issue is ?

maw het is een non issue. op dit moment
De limieten in theorie zijn leuk, in de praktijk zijn er ongetwijfeld factoren waar Ziggo middels praktijktesten achter is gekomen die maken dat de rek er nu gewoon uit is en er niet meer zo heel erg hard aan de upload kan worden geschroefd. Of dat is omdat de snelheid in de praktijk niet wordt gehaald, analoog signaal dat ook nog steeds over de kabel moet teveel beperkingen met zich meebrengt of investeringen grofweg teveel kosten om het rendabel te maken zal alleen Ziggo kunnen vertellen.
Vergeet niet dat ziggo analoog eruit wilt, zodat ze nog maar 2 signalen hebben, analoog in 2018 eruit, maakt ruimte voor publiek testen en uitbreiden netwerk voor introductie in 2019. Verwacht 3.1 niet in de zomer van 2018,
2018=tv
2019=internet
En uit ervaring is mijn 30mbps vdsl2 toch sneller in gebruik dan mijn voormalige 150mbps ziggo...
dus die snelheden zeggen dus ook geen drol.

[Reactie gewijzigd door stewie op 21 september 2017 06:33]

Nou ja, ik haalde bij Ziggo bekabeld altijd het maximum.
Mijn ouders hebben meer dan een jaar moeten bekvechten met Ziggo voor een nieuwe modem voor de wifi, maar ik heb gelijk een nieuwe gekocht.

https://i.imgur.com/7EiTIo4.png
https://i.imgur.com/emX2QnQ.png

Ik heb op 3 plaatsen Ziggo gehad en op 1 plaats Virgin Media, altijd 100% gehaald
Ik heb op 3 plaatsen ADSL gehad en nooit meer dan 8mbps gehaald.

De test klopt trouwens niet helemaal, mijn maximale download is 500mbit via Ziggo Zakelijk.

Ik geloof je verder wel, maar heb je dan je snelheidsmetingen gedaan via wifi of via een netwerkkabel>
Test klopt wel. Ziggo gooit iets meer brandbreedte over de verbinding, om op piekmomenten te kunnen garanderen dat je je 500 mbit/s blijft houden.

Op rustige momenten, kan je dan zo'n 2 tot 5% extra halen. Wat ook met je test overeenkomt :)
Hier niet. Haal zelfs ruim meer dan de 300 Mbps.
Dat je 300 haalt met downloaden zegt niks over de response van de lijn zelf. Een glasvezel lijn is in mijn ervaring veel responser dan al het andere. Ja de download snelheid wordt met kabel ook gehaald maar de response bij het openen van dingen en het opzetten van een verbinding is met glas veel sneller.
Uit ervaring (inmiddels al 12 jaar) weet ik dat de response ook meer dan prima is.
Daarbij wil ik wel aangeven dat ik mijn modem/router/AP in bridge mode heb staan, en een eigen router/firewall draai. Dus wellicht helpt dat ook wat.
Wat sommige mensen ook vergeten is, zit je met kabel aan je modem of draadloos. Dat kan al een groot verschil maken en verklaard waarom vele denken dat het langzaam is.
En uit ervaring is mijn 30mbps vdsl2 toch sneller in gebruik dan mijn voormalige 150mbps ziggo...
dus die snelheden zeggen dus ook geen drol.
Dat is bijna onmogelijk , elke vorm van DSL die in nederland beschikbaar is legt het af tegen ziggo in snelheid. Als het instabiel is of er is iets mis dan is het grote kans dat het intern bij jou is. Dikke C1,C3.C9 kabels zijn 100x minder gevoelig voor storing dan die kleine adertjes van dsl.
en dat is dus ook volkomen flauwe kul wat je zegt.

download snelheid en uploadsnelheid zegt helemaal niks over respons tijd en peering van het Ziggo of kpn netwerk.
het is namelijk goed mogelijk dat je gebruikers ervaring beter is op een ander netwerk omdat de peering simpelweg beter is.
Het is leuk dat jij en Xbeam RRT aanhalen , maar bij elk fatsoenlijk geconfigureerd ziggo netwerk is de latency ten alle tijden lager dan met een adsl variant. Ik ga hier ook geen discussie van maken (immers heb ik zelf meer dan 10 jaar bij beiden partijen rondgelopen).

Natuurlijk zitten er uitzondering op de norm ,maar kom jij mij maar vertellen dat jouw ADSL verbinding sneller is dan 2-4ms reply max, en dan hebben we het nog niet eens over dns caching of andere technieken.

Kijk naar de qualiteit van de kabels , de qualiteit van de wijkcentrale's en hoe men ermee omgaat en je neemt je woorden zo terug. Helaas mis je de interne kennis dus dat gaat hem niet worden.

Storingswijs is ADSL niet alleen veel kwetsbaarder, het is ook nog eens dusdanig zwakker. Het gejubel van meerdere providers in 1 WC waarbij Tele2 ineens heel de centrale om zeep helpt door er 1800 ipv 800 klanten op te gooien zegt ook al genoeg. Ik kwam vaak genoeg mensen tegen die over de 100ms hadden in RRT op adsl lijnen. Vaak ook weinig aan te doen.

Ik kan beter gamen op een 3g/4g verbinding dan met een adsl lijntje mocht ik dat willen.

Glasvezel daarintegen is een nog mooier product ,maar dat heeft kpn weggegooid na de overname van reggefiber.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 21 september 2017 17:21]

wat een agressie in je reactie. kan het iets minder?
dat je tien jaar ergens ervaring mee hebt zegt verder niks en voegt ook niks toe aan de discussie. waarom je hebt opbrengt is mij dan ook een raadsel.
het is goed mogelijk dat het enne netwerk net iets betere peering heeft dan een ander. dat kan positief de gebruikers ervaring beïnvloeden.


ik beweer negens dat kabel of Xdsl beter is. ik beweer ook niet dat vdsl een ping time heeft van 4ms. echter 4 ms ping is zeker wel mogelijk met vectoring vdsl.
Klopt maar veel mensen hebben geen idee hoe internet werkt en meten alleen de max download snelheid.

Terwijl de latency van dsl vaak de helft is van Kabel en dat daardoor een webpagina opvragen 2 keer zo snel gaat zien veel gebruikers niet. Totdat ze van kpn naar ziggo gaan en in klagen dat internet (browsen) stropigere/ trager aan voelt.

Ik zie het heel vaak bij klanten ziggo netwerken hebben vaak een latency van boven de 15ms soms tot 60ms terwijl kpn meestal rond de 5ms en buiten gebieden (5mbits gebieden) 7ms

Mensen begrijpen dan niet dat ze om te gamen/browser/iot beter een 5mbits adsl kunnen gebruiken dan een ziggo 100mbit.
Is sommige gevallen zal het misschien kloppen maar denk dat dat weinig gevallen zijn.

Daarnaast als het 2 seconden 2000ms duurt voordat een pagina geladen is dan is een totaal verschil van 50ms bijna te verwaarlozen.Zit je op een kleine pagina zul je misschien verschil merken maar is het een zeg 7mb pagina met veel info en plaatjes zal het verschil minimaal zijn of de grotere bandbreedte misschien toch sneller zijn.

Net even getest zit telenet belgsiche ziggo, latency zit bijv munchen 25ms
naar proximus 10ms
xs4all 18ms

[Reactie gewijzigd door bbob op 21 september 2017 10:39]

Ik heb tot nu toe alle technieken al meegemaakt van 56K inbelverbindingen tot glasvezel. DSL is maar net welke techniek erachter zit. Heb VDSL meegemaakt met 60ms pingtijden, ADSL heb ik bij KPN lopen met 30ms pingtijden, terwijl kabel rond de 10-20 zit. Het is gewoon allemaal geen glasvezel met 5-10ms pingtijden.

Latency zit hem vooral in de afgelegde routes. UPC/Ziggo kan soms enorm omslachtig werken, maar soms juist ook erg snel. Ik heb omleidingen meegemaakt van Nederland via de USA terug naar Nederland om zo bij een server in Groningen te komen, dan heb je het over 200ms pingtijden en packet loss. Puur omdat UPC een routering in z'n netwerk had zitten die dacht dat het betreffende netblock in het buitenland zit.
Met Ziggo vanuit Zuid-Limburg is de initial ping naar peering partners van AMS-IX hier ook 7ms-15ms.
Als een website 100ms trager zou openen, ga ik het niet merken :)
Als mijn download 10 uur duurt ipv 1 uur merk ik dat wel.
Met games speel ik over een VPN verbinding, zodat ik zelf de route kan bepalen tussen de VPN server en de game server, die meestal in de USA staat. Ping naar mijn VPN server die peered met AMS-IX is 7ms.
Klopt niet helemaal.
Wij hebben iot spullen verspreid over Nederland staan en we zien toch echt in de verbindings log dat ziggo er veel vaker uit ligt dan kpn. Het is nooit lang maar toch zien veel vaker korte landelijke en local (gemeente) storingen bij ziggo dan bij kpn.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 21 september 2017 09:30]

Dat kan met meerdere dingen te maken hebben, Wij beheren over 35.000 werkplekken hier in nederland en 90% daarvan maakt gebruik van ziggo. Eigenlijk hebben wij bijna nooit tot nimmer last van wegvallende VPN tunnels of timeouts. Alleen als men met werkzaamheden bezig is.

Daarintegen , probeer eens een leuke software update uit te rollen over een brak KPN lijntje naar 100 werkplekken , zelfs met lokale caching kan je zo heel die verbinding onderuit trekken.

Bij ziggo moet ik wel aangeven dat het zeer te maken heeft of je in het oude @Home gebied ziet of het Multikabel / UPC gebied.

Het UPC netwerk is een stukje minder goed dan het oude @home , het is niet eens te vergelijken met de qualiteit die multikabel had liggen. Zit je in zuid holland (boven rotterdam), dan heb je in het algemeen de beste verbindingen van nederland als het gaat om connectie vanuit ziggo. Zit je in het oud UPC gebied , dan kan het nog logisch zijn dat je issues hebt , ze zijn daar tot op de dag van vandaag nog bezig om alle oude meuk op te ruimen (en dat project draaide al toen ik er paar jaar geleden wegging).

Daarbij weet ik niet hoe jullie je IOT apparaten hebben ingesteld, maar dat kan natuurlijk ook nog een oorzaak zijn.
ik zeg niet dat ziggo vaak stroring heeft. Ik zeg alleen dat ik wel zie dat bij ziggo er vaker onderbrekingen zijn dan bij kpn. Het kan ook zijn dat ze bij ziggo gewoon vaker werkzaamheden uitvoeren.
Nou dat zit er bij jou echt iets niet goed. Je kan veel zeggen over ziggo maar ervaring is dat de snelheid die ze aanbieden altijd gehaald wordt.
Elke keer als ik naar een vreemde "nooit eerder" bezochte site ging was alles echt zo traag! Gewoon echt niet normaal, en mijn modem zat echt bijna direct aan de kabel in de kast...

En youtube en alle google services en zelfs whatsapp waren een ramp, elke keer knalde de video eruit bij whatsapp (en ik dacht dat het door hun verbinding kwam omdat ze in Latijns amerika zaten) niet dus sinds ik over gestapt ben naar KPN netwerk... (nooit meer problemen)
En ja ik haalde ook 150 down/15mb up in benchmarks, maar in de werkelijkheid viel het echt vies tegen (ook met netflix)

[Reactie gewijzigd door stewie op 21 september 2017 08:00]

Klinkt gewoon als een trage DNS server oid, zegt verder niet veel over de snelheid van de verbinding. Had je waarschijnlijk op kunnen lossen door een andere DNS server in te stellen.
In Alkmaar midden in het centrum? DNS server veranderen haalde ook geen drol uit.

[Reactie gewijzigd door stewie op 21 september 2017 08:05]

Ik zit in hetzelfde gebied, de verbinding is waardeloos en is ook bekend bij ziggo. Ik krijg al bijna 3 jaar korting vanwege de slechte verbinding. Ze verwachten dit eind 2017 op te lossen dmv uitbreiding van het netwerk.
Ja, je lokatie heeft daar niks mee te maken en ik ken verder niemand die last heeft of heeft gehad (buiten een storing om bijv) van wat je beschrijft.
Mwah, zat problemen mee. Heb zelf met Ziggo ook veel gelazer gehad. Steeds helemaal geen internet (geen docsis signaal, of enkel 1 up channel en 0 down), heel traag/haperend internet en als t dan wel naar behoren werkte kon je daar van genieten tot iedereen thuiskwam en de snelheid in elkaar donderde omdat de kabels te ver oversubscribed zijn. Dat laatste is nog niet perse direct een ramp, maar de andere problemen wel. Ziggo heeft het nooit willen oplossen en “als u perse wilt dat iemand komt kijken dan zult u dat zelf moeten betalen” - ondanks dat het hele blok er last van had (ik iets meer omdat vooral na 12en het internet geheel wegviel). Afijn, exit Ziggo dus :) Nu gelukkig glasvezel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 21 september 2017 09:19]

als je jouw probleem zo goed kunt beschrijven, vind ik het knap dat je bij de helpdesk geen oplossing hebt gehad.

en dan had je voor die monteur moeten kiezen, ken geen monteur die een bonnetje schrijft bij jouw omschreven probleem

en verder is het standaard policy om een klant de kosten van een monteur te willen opdringen, als de ks geen storing ziet. maar nigmaals elke klantenservixe kent zijn eigen problematiek. z
daar kom je vaak pas achter als er iets niet klopt..
Nee die wilde dat je belde op t moment dat t probleem zich voordeed, maar dat gaat niet echt als je geen 24/7 KS aanbied. Dat meerdere mensen in het rijtje erover klaagde maakte geen verschil. Helpdesk zag niets, dus lag ‘t aan ons allemaal. :+
Ik heb op een locatie waar Ziggo internet lag dit probleem ook een keer gehad, maar na het opsturen van enkele router logs en wat smokeping grafieken was er geen discussie meer en zijn ze het komen maken. Wellicht handig om eventjes op te zetten zodat het voor je buren nog gefixed word?

Verder ben ik juist erg tevreden over de throughput EN latency van Ziggo. Het is op de laatste 3 adressen waar ik het had (afgelopen 10 jaar) ook altijd stabiel geweest.
ev's worden in een dergelijk geval vervangen, desnoods preventief.

het probleem bij veel bedrijven is de klantenservice, en dat ze zeer veel vragen niet goed adequaat kunnen beantwoorden omdat ze overstelpt worden door 'rommel' (bijv wifi).
en dat dit soort casussen dan niet geIen worden.
als je ev 'klappert' en het ene moment wel functioneert maar het andere niet, dan kan dat gemonitord worden .
van die mensen zijn er dan wederom te weinig en dus val je er buiten .
kwestie van je probleem goed agenderen bij de td, en dan wordt het opgelost.

deze problematiek speelt niet alleen bij klantenservices van isp's maar ook bij netbeheerders (stedin), energieleveranciers (oxxio, ..eneco,...) en andere bedrijven vanaf het moment dat ze groot worden (meer dan 100.000 klanten).
Lachen, dus gewoon kwestie van Ziggo daadwerkelijk laten komen en het was wellicht gewoon opgelost in plaatst van bang zijn te moeten betalen. Dat betalen voor een monteur is meer als ze aan komen en het blijkt dat het 3 meter beton is waardoor je wifi slecht is terwijl je daar aan de telefoon niks over gezegd hebt en deed alsof je een houten huis had. Of dat je aan de telefoon zegt alles is aangesloten met jullie kabels en ze komen aan en ze zien dat het aliexpress coax is dat je gebruikt hebt. Eenmaal de monteur uitgezonden word moet het een erg lullige monteur zijn om te zeggen 'het is jouw schuld je gaat betalen'. De kans is groter dat het wellicht wel jouw schuld is maar niet zo blatantly als gelogen hebben over welke kabel je gebruikt en dan zegt de monteur vaak 'nee joh je hoeft niet te betalen, dat is pas als ik aangeef voor niks gekomen te zijn'. Als je dan tegen de monteur zegt ja om 12 uur snachts gebeurt de onheil pas dan moet je niet ineens betalen omdat hij er om 12u niet bij kan zijn maar hij zal dan wel verder onderzoek instellen.

Nu hoop ik echt voor je dat het bij jou echt zo een warboel was en de lokale mensen van Ziggo totaal geen klantvriendelijkheid kennen en inmiddels ontslagen zijn omdat ze ondanks herhaaldelijke klachten en monteursbezoeken je wijk niet hebben kunnen herstellen, en het niet heeft gelegen aan je vrees om een monteur te laten komen ivm kosten.

Ja als ik nu glasvezel kon krijgen had ik het ook genomen, maar als je Ziggo werkt dan werkt het gewoon op vergelijkbaar niveau.
Het was voor mij redelijk simpel. De toon van de KS met “niets aan de hand” terwijl meerdere buren klagen over dezelfde problemen (op exact dezelfde momenten) plus vervolgens een diepe zucht en een “Prima, u weet het beter dan onze systemen. Dan sturen we op uw kosten een monteur” is voor mij een dikke middelvinger situatie waar je uit principe al niet mee akkoord kan gaan. Dus lekker overstappen naar een betere provider was een snelle oplossing. Goed, iets lagere snelheid (100/10) - maar wel stabiel internet. :) Uiteindelijk was dat belangrijker.

Ik vermoed zelf dat er iets mis was in hun wijkcentrale. Altijd tussen 12 en 1 ergens ging de boel plat voor 10 minuten tot 2 uur lang, bij iedereen tegelijk. Dat is geen slechte wifi of brakke coax. :P Overigens, als t aan de coax lag was het die van Ziggo zelf. Die supplyen de boel. :)
Wifi van Ziggo gebruikte ik niet overigens, die Cisco modems kwamen al nauwelijks door één muur heen. Bekabeld en/of een eigen bridge voor WiFi was de enige optie als je fatsoenlijk bereik wilde. :P Maar dat is standaard, de ExperiaBox van KPN had ook brakke wifi. Al moet ik zeggen dat die v10 verbazingwekkend goed is op dat gebied.

Wellicht was de monteur idd gratis achteraf, maar gezien er volgens de KS “niets te zien en de lijn meet goed door” (joh, probeer je het straks nog ff een keer?) ga ik echt het risico niet lopen ervoor te moeten betalen... Dan stoppen ze die hele verbinding maar in hun ehhh... Naja, you know.
Wel luxe mazzeltje dat ik kon kiezen. Als ‘t enkel Ziggo was die redelijk internet kon leveren dan had ik wel akkoord MOETEN gaan. :X

Dit was trouwens in oud-UPC gebied. Geen idee of daar nou werkelijk zo’n kwaliteitverschil in zit/zat.
Dan was er toch echt iets mis met je verbinding, want wat jij aangeeft is niet de ervaring die ik heb bij mijzelf, bij mijn ouders of bij mijn vrienden.
Ga nu naar https://www.lotro.com/en/game ofzo, of www.sanrio.com, en dat laad echt super snel hé? (echt binnen 2 seconden zoals het hoort)

*Sites waar je waarschijnlijk nooit naar toe gaat (beetje grappig)

[Reactie gewijzigd door stewie op 21 september 2017 11:30]

Dat komt mij totaal niet bekend voor en ken toch meerdere mensen met Ziggo. Ja, in 2003 was het nog kut toen het UPC was...

Alle DSL oplossingen in NL zijn trager dan kabel.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 21 september 2017 08:14]

dat is dus niet waar. via dsl is 60 mbit upload mogelijk. dat is sneller dan het huidige aanbod van Ziggo.
Oh? Ben wel benieuwd welke provider dat is en hoe de snelheid is wanneer je 1 tot 1.5km van de centrale afzit.
het discussie punt gaat over het feit dat dsl op geen enkel front sneller is.

of zullen we dan ook maar beginnen over de vele capaciteit problemen hebben die Ziggo heeft in druk bevolkte gebieden?
Capaciteitsproblemen treden vooral op bij drukke momenten, afstand tot de centrale heb je altijd last van.
ja en deze drukke momenten zijn altijd op het zelfde moment tussen 19.00 en 0.00

dus daar heb je ook altijd last van als het capaciteit probleem niet wordt opgelost
Zou toch graag willen weten welke isp dat kan leveren, ik zit 300 meter van de centrale en heb tot nu toe geen 60mbit up als aanbod gekregen. 100/60 VDSL tegen schappelijke prijs begint al een alternatief te zijn op kabel/glasvezel.

Ik heb overigens geheel geen last van capaciteitsproblemen gehad op mijn adressen in de randstad. Bijvoorbeeld ook niet in een complex met een paar honderd ziggo aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 21 september 2017 15:10]

zodra je pairbonding krijgt in combinatie met vectoring krijg je per lijn 30 mbit upload
Om welke provider gaat het?
elke provider die vectoring en pairbonding inzet als techniek.

het is niet provider specifiek.

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 21 september 2017 18:06]

Concreet voorbeeld? De KPN biedt het niet aan, en het is hun koper.
ik zou zeggen, kijk in het xdsl topic op tweakers. er zijn genoeg mensen te vinden die bonded vectoring hebben
Tjah.. Ik heb wel eens 3 UPC modems in huis gehad in de tijd dat de upload maximaal 2mbit was. (en dsl 1mbit up) effectief had ik zodoende op 1 binnenkomende coax 6mbit upload. Ik kan nu modem van een vriend ophalen en bij mij thuis neerzetten en ik heb effectief 80mbit upload op die ene coax kabel. Maar 60mbit upload op 2 aderparen kan ik hier vast niet krijgen ondanks 300 meter (ik kijk uit mijn raam praktisch op een kpn hub) van de centrale. Ja 60mbit op vdsl kan wel maar word niet aangeboden. En ja veel meer dan 60mbit kan wel op coax, maar word officieel niet aangeboden.
graag je huiswerk goed doen. het wordt wel degelijk aangeboden op wholesale niveau. xs4all bied namelijk bonded vectoring aan.
XS4ALL komt op mijn postcode in ieder geval niet boven de 30mbit upload uit met een 160 mbit download. Aangezien ik 1 km van de centrale afzit betwijfel ik of ik die 160 uberhaupt wel ga halen.
je wilde concreet weten of het aangeboden wordt door een provider.

ik heb je net het antwoord gegeven: xs4all.
waarom je met een postcode check aan komt zetten is mij een raadsel. 8)7 8)7 8)7

het is heel simpel, zodra je bonded vectoring zit haalt dsl een hoge upload dan Ziggo:-)
Ik ging er vanuit dat XS4LL een premium partner van KPN was en dat dit beschikbaar was op mijn postcode. De website van KPN zelf geeft aan dat ik tot 100mbit effectief zou moeten kunnen krijgen, dus bonded vectoring moet wel beschikbaar zijn. Neemt niet weg dat dit qua download 4 maal trager is dan wat Ziggo aanbied end at de upload op 75% ligt van wat Ziggo aanbied (mits de 30 wordt, gehaald, wat ik niet verwacht).De 60mbit upload is in ieder geval een broodje aap.
het is totaal geen broodje aap. je kan zelf je eigen stelling niet eens onder bouwen en doet allemaal aannames zonder met harde cijfers te komen.
60 mbit upload op dsl is gewoon haalbaar en hoger dan wat je krijgt bij Ziggo.

het is gewoon aantoonbaar dat je dat ook daadwerkelijk haalt. heb je al in het topic gekeken van tweakers? daar staan genoeg speedtesten die jou verhaal compleet onderuit halen.


het wordt wel heel erg lastig om met jou te discussiëren zonder net harde bewijs te komen.

op dsl is 60 mbit haalbaar punt.

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 21 september 2017 20:39]

Er ligt hier een lijn die tot 100mbit effectief zou moeten gaan. Is dat bonded of niet? Want ik krijg bij XS4ALL geen snelheden te zien die jij noemt op mijn postcode. Blijkbaar is het zeer beperkt beschikbaar.
Ja en op wholesale niveau betaal ik dus de hoofdprijs, dat verzoek kan ik bij ziggo ook gewoon doen, ziggo doet ook gewoon maatwerk.
waar heb je het over?

dsl verbinding gaat via verbinden gewoon voorbij zodra je in een bonded vectoring gebied komt.

wholesale bied het aan, de providers moeten het wel aan hun zijde implenteren.

xs4all bied het al aan als eerste provider
je bent wel lekker selectief alleen over mijn wholesale opmerking beginnen. ik geef in dat zelfde bericht aan dat xs4all de eerste provider is die het actief aanbied.

edit: ga je nog komen met inhoudelijke argumenten of blijf je bij het selectief stukjes pakken uit mijn tekst en daar niet echt een discussie over voeren maar lopen bitchen?

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 21 september 2017 20:04]

Dacht ergens gelezen te hebben, dat docsis 3.1 efficiënter met signaal om gaat en maximaal 10Gbit down en 1-2Gbit up kon halen. Dan zou je dus 500/500Mbit kunnen aanbieden ;)
En 3.1 full duplex 10/10Gbit

http://www.cablelabs.com/full-duplex-docsis/

[Reactie gewijzigd door SuperVeloce op 21 september 2017 06:54]

Er zitten aan die snelheden wel wat haken en ogen, het concept waarmee gewerkt wordt gaat voorlopig tot 1,2Ghz en niet tot 1,7Ghz (of hoger) waarmee die 10Gbit gehaald kan worden. Nog steeds ruim voldoende voor 1Gbit daar niet van :P
Met betrekking tot de upload is het voornamelijk de indeling onderin het spectrum, je kan wel wat upload snelheid winnen met Docsis 3.1 tov 3.0 maar de grootste winst zit hem in het verwijderen van de FM-frequenties, die nemen een heel groot gedeelte in van de upstream bandbreedte en zolang DAB+ nog geen gemeengoed is zie ik dat niet 123 gebeuren.
Nu is dat allemaal heel ruig, verhogen van frequentie en toepassen van extra modulatie.
Echter woon ik ver in het buitengebied (ADSL) en als ze een nieuwe kabel neer gaan leggen, dan liever glasvezel?

Ik heb vooral het idee dat de hogere frequentie en modulaties over een langere afstand juist meer "fouten" of een onduidelijker signaal leveren, wat juist niet ten goede gaat aan de "internet snelheid".
Daarbij heb ik het idee dat dit bij glasvezel een minder groot probleem is.

Mijn vraag is dus, zou het nuttig zijn om (in het verre buitengebied) nog kabel te leggen, of kun je dan beter glasvezel leggen?
Nee. Ik zou zeggen dat als de grond toch open moet, je beter glasvezel kan neerleggen.
Glasvezel natuurlijk :)

Alleen ik woon in stedelijk gebied en daar kost het gewoon veel meer om glasvezel aan te leggen en hier ligt overal al Coax. Daarom is het goed dat dergelijke modulatie technieken bestaan en dat de mogelijkheid er is om de Coax nog op te voeren (tot het echt niet meer voldoet).
Laten we hopen dat ze af gaan stappen van dat vervelende custom branding. Sinds een paar weken heeft mijn modem een firmware update gehad en moet ik 4x zoveel klikken om uberhoubt bij de "normale" modem instellingen te komen.

Zwaar irritant dat ze dat zo je strot door duwen :(
Dat doen ze volgens mij allemaal, enige manier om er vanaf te komen is zelf een router ertussen leggen en de modem als bridge in te stellen.
"Op welke termijn wij docsis 3.1 zullen uitrollen kunnen wij nu nog niet zeggen."
Vertaling: enkel als KPN boven de 200Mbps kan aanbieden in ene significant deel van ht land gaan we dit toepassen. Maar ach, we weten allemaal dat KPN dat niet snel zal doen want 100Mbps vinden ze genoeg, zeggen ze al jaren. Misschien wel eerder, maar dan zal je er 150€ per maand voor mogen aftikken.

[Reactie gewijzigd door kiang op 21 september 2017 09:05]

Of de Telenet strategie, in januari gratis de snelheid verdubbelen (die je toch niet haalt) en in april de prijs met 2 € omhoog gooien onder het mom van investeringen...
Recent door verhuizing noodgewongen overgestapt van glas naar kabel.

Altijd 500/500 verbinding gehad en nu een 60/10 die 500/500 was meer omdat het kon, ik moet zeggen dat voor het huis tuin keuken gedoe (Spotify, Netflix, IPTV, Plex) dit ruim voldoende is.

En uiteraard speelt het hebben van de juiste apparatuur mee, zo staat mijn modem in bridge en gebruik ik alleen maar Ubiquiti spul maar heb dan ook geen seconden zonder internet gezeten tot dus ver. (Gemerkt dan wel)

[Reactie gewijzigd door robbinonline op 21 september 2017 08:31]

Zou al een hoop schelen voor Ziggo als ze die analoge zenders eruit mogen gooien. Dan zouden ze in principe ook symmetrische verbindingen kunnen aanbieden?
Misschien kunnen ze ook gaat proberen een simpele vorm van communicatie, genaamd telefonie, foutloos kunnen laten fuctioneren, Nu al maanden problemen en firmware-issues waardoor retouraudio niet betrouwbaar werkt.
btw sinds 2015 wordt het al getest...http://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-eigenaar-test-docsis-3.1/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee