Overheid onderzoekt of modem onder vrije routerkeuze valt

Toezichthouder ACM heeft via zijn consumentenportaal ConsuWijzer informatie gepubliceerd over de vrije routerkeuze. Onder deze regels moeten consumenten hun eigen netwerkapparaten kunnen kiezen. Of een modem ook daaronder valt, wil de overheid nog onderzoeken.

Het ministerie van Economische Zaken is van plan om een consultatie te houden, die halverwege dit jaar afgesloten moet worden. Daarin kunnen bedrijven en consumenten hun zienswijze over het onderwerp kenbaar maken. Een woordvoerder van het ministerie laat aan Tweakers weten dat nog niet geheel duidelijk is wanneer de consultatie van start gaat, maar dat het proces meestal zes weken in beslag neemt.

Op ConsuWijzer is een nieuwe pagina te vinden waarop ingegaan wordt op de vraag of een gebruiker eigen apparatuur op het netwerk van een provider mag aanbieden. De toezichthouder schrijft dat het nog niet duidelijk is of een modem ook onder de term eindapparaten valt.

De aanleiding voor de publicatie is het besluit Eindapparaten, dat sinds eind december in Nederland van kracht is. Onder eindapparaten vallen bijvoorbeeld computers, laptops en routers. De regelgeving verplicht internetproviders om informatie op hun site te publiceren over de instellingen die nodig zijn om de apparaten met hun netwerk te verbinden.

ACM zegt verder dat sommige providers langer nodig hebben om aan de regels te voldoen. De regelgeving omtrent vrije routerkeuze komt voort uit Europees recht en geldt feitelijk al langer in Nederland. De meeste providers tonen echter geen informatie op hun website.

In het bericht biedt de toezichthouder ook informatie over het aansluiten van een eigen router, het instellen van een voipdienst en het gebruiken van een eigen decoder. Gebruikers die te maken hebben met een provider die niet wil meewerken aan het aansluiten van een eigen modem of andere apparaat, roept ACM op een melding te doen via ConsuWijzer. Op die manier wil de organisatie in de gaten houden 'wat er op de markt gebeurt' en hoe aanbieders met de regels omgaan.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

27-01-2017 • 16:27

154 Linkedin

Reacties (156)

156
150
72
13
0
61
Wijzig sortering
Een klein beetje overdreven. Misschien moeten alle providers alleen verplicht worden om het abonnee overname punt aan te bieden met een optie om een transparant, 'open' internet (ook wel 'bridge mode' genoemd) op een Ethernet aansluiting aan te bieden op volle snelheid, op het laatste apparaat dat men aansluit bij de klant thuis. Dan kan iedereen (optioneel) een eigen router kiezen zonder exotische WAN interfaces en zonder zich zorgen te maken over WAN parameters. Als er zaken zoals VLAN's gebruikt worden (zoals vaak bij FTTH), dan moet de benodigde verbindingsinformatie natuurlijk gewoon openbaar zijn.

Het apparaat dat het abonnee overname punt aanbiedt blijft dan gewoon eigendom van de provider, die er verantwoordelijk voor is (kapot = vervangen).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2017 16:51]

Ik twijfel of het overdreven is of niet. Jou voorstel ben ik het mee eens. Ik vind dat het minimum waaraan een provider moet voldoen. Het heeft echter wel als nadeel dat je met 2 kastjes komt te zitten die allebei stroom gebruiken. Dat is verspilling in grondstoffen, energie en dus geld.
Ik vind dat een nette ISP daarom ook uit zichzelf de mogelijkheid zou moeten bieden om het geheel met je eigen modem/router te beheren. En dit verplichten wil ik zeker niet bij voorbaat uitsluiten.

Sommetje: We hebben het over 5 miljoen huishoudens met een Modem, a 10Watt per stuk, 24/7 aan = 50MW continu stroomverbruik met zijn allen. Dat is ongeveer 100 miljoen Euro per jaar.
Als iedereen dus een eigen kastje bij zou plaatsen ipv het kastje van de ISP te kunnen vervangen verdubbelt dit zich (worst case, niet realistisch natuurlijk)
Anoniem: 668692
@locke96027 januari 2017 20:25
Ik zit een beetje tussen jullie oplossingen ing @Locke960 en @TheZepMan.

Ziggo doet het heel netjes, hun modem kan gewoon in volledige bridge modus gezet worden. Waar het gewoon als een traditionele modem-only werkt. Prachtig system en ik zie niet in waarom iemand hier moeite mee zou hebben.

Ik zit nu echter bij KPN en dat is een ramp. Ik ben hoe dan ook verplicht om hun ExperiaBox te gebruiken als ik alles uit mijn abonement wil halen. Ik kan op mijn Ubiquity Edge-Router light geen WAN-IP krijgen met de experiabox en moet vervelende (vaak veranderende) settings gebruiken om IPTV door gestuurd te krijgen. KPN-VOIP kan hoe dan ook niet meer zonder experiabox.

Een ander internet modem zou theoretisch kunnen. KPN bied daar echter 0,0 docuemtenatie voor aan en de documentatie die er is gaat vaak uit van een Glasvezel aansluiting. En zelfs als je een eigen modem neer zet en IPTV (even?) werkend krijgt, dan zit je nog zonder je KPN-VOIP.

Ik heb erg het vermoeden dat de nieuwe richtlijnen letterlijk tegen KPN zijn geschreven. Vermoedelijk wat IT-savy ambtenaren die er zelf thuis ook tegenaan liepen.

Dus gewoon elke provider verplichten om bij internet en aio diensten, modem-only functionaliteit op het modem mogelijk te maken.
Bij KPN kun je tenminste nog je eigen modem gebruiken in plaats van de Experiabox als je geen VOIP gebruikt. Het enige waar KPN nu in gebreke blijft t.o.v. dit besluit is dat ze de VOIP gegevens niet geven en mogelijk is ook het dichttimmeren van de IPTV-dienst niet toegestaan.

Voor Ziggo is dit besluit veel ingrijpender: zij zullen waarschijnlijk het verhuren van modems en ontvangers moeten gaan staken. Zoals al in het Vrije router keuze topic werd opgemerkt is het trouwens discutabel dat de ACM zegt te twijfelen over of het besluit ook betrekking heeft op modems. In het besluit worden modems specifiek genoemd als voorbeeld. Ik citeer:
Zo moet een modem dat bedoeld is voor aansluiting op een netwerk die een DOCSIS standaard ondersteunt aangesloten kunnen worden op alle netwerken die deze standaard toepassen.
Deze zin is voor 99% equivalent aan "Zo moeten alle modems voor kabelinternet door Ziggo en Zeelandnet op hun netwerken worden toegelaten". In Duitsland is dit trouwens ook op deze manier geregeld: je kunt daar daadwerkelijk zelf in de winkel een degelijk modem op de kop tikken en aan je AOP hangen. Hiermee kunnen alle eventuele bezwaren als "technisch niet mogelijk" direct de prullenbak in.

De enige lijn van discussie die ik kan vinden is dat het woord 'modem' in de achterliggende EU-richtlijn dan weer niet voorkomt en het Nederlandse besluit daarmee dus strenger is geformuleerd dan misschien de bedoeling was. Maar ja, het staat er nu wel zo...
interessant punt dat DOCSIS letterlijk wordt genoemd.
Ik zie echter weinig rede om voor een ander DOCSIS modem te gaan dan standaard geleverd, Waarom zou jij die mogelijkheid wel willen dan?
Wat ik zo even in 5 minuten kan verzinnen...
1. De hierboven al genoemde reden van meerdere apparaten achter elkaar te moeten zetten. (Daarbij: ik kan mij een post in het Ziggo Ervaringen topic herinneren waarin werd gezegd dat de connect box iets van 15 Watt verstookte, nog de helft meer dan in het sommetje hierboven.)
2. Diverse mensen melden issues met hun modem zelfs als die in bridgemodus staat. (De mijne staat trouwens niet in bridge, met een reboot eens in de paar weken doet hij zijn werk voor mij goed genoeg.)
3. Als het een beetje mee zit heb je op een zelf gekocht modem ook IPv6-ondersteuning waarbij je zelf je subnets/nummering binnenshuis kunt instellen.

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 27 januari 2017 23:04]

Heb deze ook en werd benieuwd naar het verbruik door bovenstaande.
Volgens de test van deze box bij de buren ligt het verbruik wel wat lager.
10,9 Watt als hij aan staat en 11,9 Watt bij zenden naar 3 laptops tegelijk.
Heb hem hier in bridgemode staan en moet zeggen dat ik wel erg tevreden ben, sinds plaatsing een paar maanden geleden nog nooit problemen gehad en heb altijd de volle 300Mbits. Zit een AC-68U achter.

Ik vind trouwens wel dat de klant het zelf zou mogen beslissen. Ik ga akkoord met plug en pray apparatuur van de provider of ik schaf zelf de spullen aan en stel de boel in.

[Reactie gewijzigd door fxs81 op 28 januari 2017 11:34]

Ik ben een groot fan van Fritzbox, (AVM), die hebben ook een KABEL modem (de 6490) in hun assortiment, maar Ziggo staat het simpelweg niet toe.
Dat apparaat is absoluut stabieler en veel functioneler dan de huidige rommel-modem's die ze leveren.

Daarbij ik gebruik VOIP, maar de providers die van hun VOIP mogelijkheid de login gegevens WEL verstrekken zijn op 0 vingers te tellen...

Ik heb dus mijn nummer overgezet op cheapconnect, doen absoluut nergens moeilijk over, en zodoende kan ik dus volledig gebruik maken van ALLE faciliteiten van mijn huidige Fritzbox (7390).
Zoals nummerblokkering, fax, antwoordapparaat etc...

Zeer kwalijke zaak ...
maar de providers die van hun VOIP mogelijkheid de login gegevens WEL verstrekken zijn op 0 vingers te tellen...
Bijna nul, maar minstens één.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 30 januari 2017 09:26]

'Voor Ziggo is dit besluit veel ingrijpender: zij zullen waarschijnlijk het verhuren van modems en ontvangers moeten gaan staken.'

Dat zou betekenen, dat ze terug moeten naar het 'Ziggo-systeem', dat er was voor het UPC werd. Dus met het mogen hebben van eigen apparatuur.... Interessant...
Alhoewel het bij KPN (glas) niet "simpel" is geregeld, is het naar mijn inziens wel goed ingericht. 1 vlan internet, 1 vlan tv en 1 vlan telefonie.

Als je een goede switch of router heb kun je simpel al deze 3 scheiden. Ze geven de sip gegevens helaas niet uit, anders had ik die experiabox niet meer nodig. Maar om voor internet je eigen router/firewall te gebruiken leggen ze je geen grote obstakels in de weg.

Voor meer info : http://netwerkje.com/eigen-router
Juist KPN heeft het slecht geregeld op glasvezel.
Men gebruikt PPP(oe), wat nergens voor nodig is en en onnodig overhead toevoegt.
Daarnaast doet men ook nog eens PPP vanuit een tagged interface ipv het hoofdinterface, wat op veel netwerkapparatuur hoofdbrekens oplevert.

En lust but not least, ik weet niet of dit voor KPN zelf geldt, maar XS4all levert bijvoorbeeld een Fritzbox modem mee waar je wel de DHCP scope kan aanpassen, maar niet de DNS-server die je via DHCP kan meegeven, hij speelt zelf altijd DNS-proxy... hoeft geen probleem te zijn, alleen die @%@$-fritzboxen maken DNSSEC kaput.

XS4all is overigens niet te beroerd om even mee te denken over het aansluiten van eigen apparatuur.

Vind het een bijzonder goede zaak als de gedwongen winkelnering voor het modem vervalt en ISP's verplicht zijn alle aansluitgegevens te publiceren. Dat ze daarnaast altijd hun standaard modem aanbieden is prima natuurlijk, maar het wordt dan wel een keus... (en keuze is altijd goed imho)
Yep, mijn Sophos firewall kan door PPP ook geen IPv6 adres krijgen helaas. Alle sip instellingen waren door de xs4all helpdesk binnen 10 seconde verkregen. Top service maar jammer van de vereisten op de verbinding.
Bij KPN DSL is het helaas niet zo "goed" geregeld, dat was nou precies mijn punt.
Anders had ik al lang de vlans gesplitst ;)
TV is al geen eigen VLAN meer op de "nieuwere" aansluitingen. Daar gaat Internet OTT (dus over je reguliere Internet) als multicast traffic. Je hebt dus ook geen aparte poort meer voor TV op je Experiabox.

En dat is ook veel slimmer, want VLANs snapt de gemiddelde consument niets van. Die knupt waarschijnlijk 9 van de 10 keer de beide VLANs aan elkaar.
Die vlans zitten voor de experiabox. Niet erna. De aparte poort voor tv is inderdaad al een tijdje niet meer van toepassing. Ik vind het zelf wel mooi dat ze gescheiden zitten. Nu kan ik andere firewall regels per vlan toepassen. En het aantal regels per vlan laag houden. Goed voor de latency.
Zo "netjes" is Ziggo niet: Je kunt niet alleen internet afnemen bij hen!
Anoniem: 668692
@Smithrs29 januari 2017 08:37
Klopt, je krijgt altijd TV geleverd want het is makkelijker en minder storingsgevoelig om gewoon over elke coax-kabel TV te leveren. Maar als je goed kijkt naar de prijs, zul je zien dat je niet echt meer betaald voor het analoge TV signaal!
Anoniem: 291692
@Smithrs28 januari 2017 11:38
Echt wel, waarom zou dat niet kunnen? Ja het kabel tv signaal staat aan dus je kunt ook tv kijken maar je hoeft geen digitale tv af te nemen en ook geen telefonie hoor.

https://www.ziggo.nl/internet/vergelijken/
maar alsnog betaal je voor de aansluiting van analoge tv, die nodig is om de aansluiting voor data te maken. neem je ADSL dan ben je verlost van een tv-aansluiting. op de website zie ik nergens dat je de keuze TV uit kan schakelen.
Dat is technisch niet mogelijk op hun netwerk (op een paar plekken na geloof ik) omdat ze geen signaalfilters hebben die dat kunnen doen. Ze zouden dan per aansluiting een bandpass filter moeten inschakelen (als 't even kan remote ander is 't nog steeds onwerkbaar) zodat je het signaal niet binnen krijgt.

Zoals 't nu is, is een Ziggo-aansluiting hebben gelijk aan een tv-signaal binnenkrijgen.
Hoe regelen ze het dan met pluspakketten ed? Er moet dan toch iets van een filter aanwezig zijn...
Pluspakketten betekenen in het geval van CI+ modules (dus met de kaartjes in je TV en de non-horizonbox-decoders) dat je smartcard voorzien wordt van extra decryptiesleutels voor de betaalde kanalen. Je smartcard is namelijk gekoppeld aan je Ziggo account. In het geval van de Horizonbox wordt er gebruik gemaakt van een virtuele smartcard.

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 29 januari 2017 10:34]

Een kleine nuancering over Ziggo.
Ik gebruik nu thuis de horizonbox als modem en router. Deze is niet in bridge modus te zetten. Hier heb ik een aparte modem voor nodig.

Dit houdt dus in: Als ik het zelf alles in de hand wil hebben, heb ik maar liefst 3 apparaten nodig ipv 1.
Niet echt goed geregeld als je het mij vraagt.
Anoniem: 668692
@Tja01029 januari 2017 08:35
Met de nieuwe horizon box heb ik geen ervaring...
Als dat echt zo is heb je natuurlijk 100% gelijk, zal me er eens op inlezen!
Ik heb Ziggo Zakelijk met een Hitron CGNV4, moet het helaas doen met DMZ. Dus heel netjes is het toch niet. Ik stem voor verplicht netwerkcursus voor klantenservice medewerkers bij internetproviders. Denk dat we daar meer aan hebben.. :O
We kunnen ook de providers verplichten om gewoon niet belichte dark-fiber iedere woning in te trekken dan heb je geen kastjes nodig van de provider, is er geen stroomverbruik voor een onnodige applicate en kan de consument helemaal naar vrijheid een router kiezen.

Ik vind het ook wat overdreven dat de ACM zich hier in mengt maar vind het ook relevant dat er niet overal onnodige apparatuur staat. Een modem is anno-2017 gewoon niet meer nodig en het verbeteren van de infrastructuur is waarschijnlijk een zinvollere oplossing.
Dat is toch de keuze van degene die een eigen modem/router wil plaatsen? Je doet nu net of iedere abonnee dat wil maar ik ga ervan uit dat het maar een klein percentage van de abonnees zal zijn want het merendeel is geheel niet geïnteresseerd om te investeren in eigen apparatuur. Dus wanneer de provider een modem/router als basis aanbiedt, die door de welwillende consument in bridge mode gezet kan worden zodat eigen apparatuur gebruikt kan worden, is dat een prima oplossing voor dat kleine percentage van abonnees.
Op het verbruik zijn wel enige nuanceringen aan te brengen:
 • De meeste (alle?) modems hebben een spaarstand. Bij geen activiteit is het verbruik lager.
 • Uit een review bij de buren zie je dat veel routers onder de 10W zitten (soms zelfs minder dan de helft): https://nl.hardware.info/...resultaten-stroomverbruik
 • Je kunt ook zelf nog aan (met name) Wifi power settings doen. Als je met half power je hele huis haalt, kun je daar ook nog energie besparen
 • Je goochelt een beetje met getallen. Die 50MW lijkt wel veel, maar het totaal was (cijfers 2013): 3000PJ. Dat is dus 10^8 meer! Ik vermoed dat het verbruik a.g.v. lekstroom van opladers en standby stand van apparaten al vele malen hoger ligt dan de genoemde 50MW.
Daarnaast: modems krijg je vaak in bruikleen. Bij een provider zit geen enkele IT afdeling te wachten op onderhoud en reparatie (als ze dat nog doen) van veel verschillende hardware. Het werken met een beperkt aantal types is voor een provider een besparing op de onkosten + inkoopvoordeel voor nieuwe apparaten. Wat mij betreft is dit een typisch gevalletje overregulering van de overheid (of Brussel, ik weet niet waar de regels vandaan komen). De keuze van een modem heeft (als deze goed werkt) op geen enkele wijze impact op de aangeboden content.

In veel andere situaties heb je ook geen keuze. De stroom, gas en waterleidingmeter zijn een keuze van de leverancier. Idem kabel, telefoon (POT). En ga zo maar door. Waarom zou je nu een keuze moeten hebben? Je bent toch vrij wat je aan extra zaken er achter zet. Die extra stroomkosten is vervelend, maar een keuze van jezelf. Besef ook dat een gemiddelde PC (of welk huishoudelijk apparaat dan ook) al veel meer stroom trekt. Eigenlijk zouden we als verwende westerling daar keuzes moeten maken. De afweging wat nu noodzakelijk is (koelkast ivm bederf voorkomen) vs. een espresso machine wordt misschien in onze welvaart te weinig overdacht. De gevolgen zijn (bijv. opwarming van de aade) meestal voor anderen (Afrika/Azië).
"overregulering van de overheid " noem jij het. Ik vind dat niet. Heb KPN met Experia box V10, bijna helemaal dicht/niets in te stellen, geven ze ook toe. Nieuwe firmware die deze V10 gewoon "open" zet zou al heel veel oplossen. Maar als dat niet gebeurd omdat "Bij een provider zit geen enkele IT afdeling te wachten op onderhoud en reparatie (als ze dat nog doen) van veel verschillende hardware" moeten ze wel de mogelijkheid bieden zelf apparatuur te kunnen gebruiken. Er hoeft volgens mij niet net als bij het gas, water en licht een "meter" tussen te zitten want die kan digitaal elders geregeld worden. Gewoon net als bij de ouderwetse telefoon een wandcontactdoos in de muur en verder niets. Zelf bepalen welke modem met of zonder (losse) router met alle (on)mogelijkheden 2,4GHz en 5GHz, VOIP, DHCP vast/los met enkele IP aan/uit met tijden, USB-poorten voor printer/NAS/camera of whatever. Ik kan nu mijn HP-printer niet in een USB-poort steken die het laat werken met de Experia box V8 wel en had ik een netwerkprinter.
Alles is op te lossen achter bijvoorbeeld een Experia box V10 maar dan komen en alleen maar apparaten bij die allemaal vermogen verbruiken.
Als alle ISP's nou een gestandariseerde wandcontactdoos zouden aansluiten en iedereen altijd z'n eigen apparatuur kan aansluiten hoeven ze ook geen modem/router meer te leveren! Net als (vroeger) de telefoon(aansluiting). Eerst had men de grijze draaitelefoon en daarna kwamen de "eigen" telefoons van andere fabrikanten en leveranciers met of zonder antwoordapparaat.
Ik ben al een tijdje op zoek naar een hack voor de V10 maar de link die ik gevonden heb is eraf gehaald, maar KPN kan het zo terug krijgen als ik alles had om zelf apparatuur aan te sluiten.
Het wordt echt beter volgende maanden/jaren met de techniek en aanbieders van modems/routers/switchen/versterkers enz.
Telefonie is inderdaad zo simpel als een aansluiting met 2 koperdraadjes. Een aansluiting die geschikt is voor internetverkeer, telefonie, TV etc (in elke mogelijke combinatie samen of alleen) is iets complexer, en vereist hardware. Ook de aansluiting is niet hetzelfde (ADSL, VDSL, kabel, glas).

In snap je probleem, maar een internetaansluiting is iets complexer als een ouderwetse telefoon (of iedere andere aansluiting die slechts 1 dienst levert). In jouw geval ben je toch geholpen met een 2e apparaat waar je wel kunt doen wat je wilt?

Realiseer je ook dat een behoorlijk deel van de mensen niet in staat is om de spullen aan te sluiten. Een splitter en ADSL is al vaak (te) lastig.
Gebruikten ze maar 10W. Mijn huidige modem heb ik nog niet gemeten, maar het vorige kabelmodem geleverd door Ziggo gebruikte rond de 45W.
Dit is de enige zinnige mode, een provider moet gewoon een IEEE 802.3 standaard aansluiting opleveren. Dan is de achterliggende apparatuur ook eenvoudig... (Van een switch / router , what ever). De achterliggende topologie is ook iets waar de Provider gewoon geen toegang toe heeft.

Toegang tot het virtuele tuinhekje.
Waarom beperken tot 1 standaard?
Als ik volledig voor fiber wil gaan in de toekomst heb ik weer een onnodige tussenstap. De keuze voor apparatuur zou altijd volledig in handen moeten zijn van de klant. De provider moet zich met het tuinhekje zelf ook niet bemoeien.
802.3 = Ethernet, niet direct het transmissie medium.
Maar het geeft wel definities waaraan die onderlaag (ie. aansluitpunt zou moeten voldoen).
802.3 kan over microgolf/coax/koper/glas etc. 802.3 standaard kan ook met diverse snelheden overweg, momenteel tot 10Gbps
Effectief geeft je modem nu al een 802.3 interface aan de binnenkant..., alleen aan de buitenkant is het xDSL/Glasvezel (1 fibre)/Glasvezel (2 fibre)/DocSIS/
[ FttC = Glasvezel tot korte afstand, en dan xDSL ].
@MaT.
per
Origineel van tweakers.
nieuws: Ministerie van Economische Zaken geeft regels vrije routerkeuze een u...
Ik lees niets over modems only
MaT start metteen 'n topic in Belgie op 23 december 2016 (dezelfde dag als tweakers) met als titel
Nederland legt vrije modem/router keuze vast ..
Waarom zet je er zelf modem bij dat niet thuis hoor in het eerder bericht (23 december2016)van tweakers...
Dat noem ik leugens verspreiden.
MaT dommel klant ,Liefst zou hij Telenet 200Mbps willen,meerdere keren gehoord, het is het een of het ander,aan prima kwaliteit hangt nu eenmaal 'n prijs kaartje ) daarom doet hij graag aan Telenet bashen uit pure jaloezie.
Test gedaan met een Telenet HGW
Ik wil net zoals 99% van de Telenetters geen modem only of externe router
http://openspeedtest.com/results/7148190 en dat over coax

3x Koper
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/proximus
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/scarlet
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/edpnet

1x Coax.
Gemiddeld 5 x sneller dan koper
En dat wordt binnenkort nog meer.
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/telenet

De grote netwerf loopt op schema
Telenet heeft vandaag + 950.000 huizen klaar voor 1Gbps over coax
Misschien moeten alle providers alleen verplicht worden om het abonnee overname punt aan te bieden met een optie om een transparant, 'open' internet (ook wel 'bridge mode' genoemd) op een Ethernet aansluiting aan te bieden op volle snelheid, op het laatste apparaat dat men aansluit bij de klant thuis.
Is dat geen ingewikkelde manier om het modem te omschrijven? En voor providers die een VLAN gebruiken, die leveren het modem in 2 apparaten. Het modem 1 (de modem) en de modem 2 (een router die hun VLAN kan).
Volgens mij beschrijf je nu dus de huidige situatie als gewenste situatie.
Neen, ik wil nl. m'n eigen router gebruiken - eentje die ik volledig kan dichtdraaien zoals ik dat wil - niet een met lekken door verregaande slordigheden van de provider - wees gerust de routers bulken van dat soort ellende.
Bovendien wil ik ook af van de verplichting om de mediarecorder van de provider te moeten kiezen - de markt moet gewoon open.
Uiteraard mag de provider via de toezichthouders toezien op het naleven van de standaarden via certificatieprocedures. Uiteraard mag de provider een aanbod doen - maar de keuze moet mogelijk zijn om zelf uw router aan te schaffen mits dat certificaat uiteraard aanwezig is dat die modem geen schadelijke neveneffecten heeft. VDSL en kabel blijven toch vrij gevoelige media - certificatie is iets wat dus moet. Maar kan dat niet europees?
Uiteraard mag de provider via de toezichthouders toezien op het naleven van de standaarden via certificatieprocedures.
Certificatie ja, maar niet door de provider. Dat moet een onafhankelijke instantie doen en de provider moet zich ook aan diezelfde certificatie houden zodat alles compatibel blijft.

In België zitten we met zo'n situatie waarbij de provider (Proximus) certificatie doet van VDSL2 modems. Ziij gebruiken dit net om zoveel mogelijks toestellen te weren op hun netwerk en de anderen het lastig te maken.
-In het begin legden zij hun eisen zo hoog dat er letterlijk geen enkele modem door raakte.
-De kosten voor een certificatie procedure op te starten zijn zeer hoog.
-De certificatieprocedure duurt 6 maanden of langer.
-Elke firmware update moet opnieuw de certificatie procedure doorlopen.
-Enkel de kleine spelers kunnen de procedure opstarten, de fabrikanten van de toestellen niet.

In de praktijk zijn er dus 2 modellen gecertificeerd voor VDSL2: de fritzbox 7360 en 7490. Bij een firmware update blijven wij maanden achter met nieuwe features, als we al geluk hebben dat we ze krijgen.
@MaT.
ii
Origineel van tweakers.
nieuws: Ministerie van Economische Zaken geeft regels vrije routerkeuze een u...
Ik lees niets over modems only
MaT start metteen 'n topic in Belgie op 23 december 2016 (dezelfde dag als tweakers) met als titel
Nederland legt vrije modem/router keuze vast ..
Waarom zet je er zelf modem bij dat niet thuis hoor in het eerder bericht (23 december2016)van tweakers...
Dat noem ik leugens verspreiden.
MaT dommel klant ,Liefst zou hij Telenet 200Mbps willen,meerdere keren gehoord, het is het een of het ander,aan prima kwaliteit hangt nu eenmaal 'n prijs kaartje ) daarom doet hij graag aan Telenet bashen uit pure jaloezie.
Test gedaan met een Telenet HGW
Ik wil net zoals 99% van de Telenetters geen modem only of externe router
http://openspeedtest.com/results/7148190 en dat over coax

3x Koper
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/proximus
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/scarlet
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/edpnet

1x Coax.
Gemiddeld 5 x sneller dan koper
En dat wordt binnenkort nog meer.
http://www.adsl-breedband.be/speedtest/telenet

De grote netwerf loopt op schema
Telenet heeft vandaag + 950.000 huizen klaar voor 1Gbps over coax
Dat gaat dan ten koste van de pakketsnelheid dus hogere latency. Niet fijn met gamen.
ah, ik heb het idd niet goed gelezen. Dacht dat er bedoeld werd om achter het modem van de provider nog een modem te plaatsen. Excuses moi 8)7
Dat zou een modem kunnen zijn dan, als het maar dmz of bridge modus ondersteund naar ene eigen router toe.

Regel lijkt me toch simpel: modem-router is router. Dus vrije keus. Modem is geen router, zolang daar het door jou genoemde 'open' internet vanaf komt (en de snelheid van je abbo kan bieden) mag van mij de leverancier daar best een keuze maken.
Een klein beetje overdreven. Misschien moeten alle providers alleen verplicht worden om het abonnee overname punt aan te bieden met een optie om een transparant, 'open' internet (ook wel 'bridge mode' genoemd) op een Ethernet aansluiting aan te bieden op volle snelheid...
Wat als je je thuisnetwerk volledig fiber wil maken? Dan heb je weer een omvormer nodig en kan de discussie weer van voor af aan beginnen.
Gewoon de providers verplichten om eigen apparatuur toe te laten en alle gegevens daarvoor beschikbaar te maken lost al deze problemen voor eens en altijd op.
Het is wel gruwelijk irritant dat grote providers zoals Ziggo telkens proberen om een modem-router onder eigen naam uit te brengen en aan je op te dringen. Dat mislukt keer op keer. En ze leren er niet van.

Ik heb sinds kort zo'n Connectbox die je 'als router' standaard geen portforwarding mogelijkheden biedt met een ipv6 adres. Ze geven dus eigenlijk gratis een router functie erbij die niet en niet goed werkt en niet zo efficiënt is (veel energieverbruik). Het niet goed werken dwingt je tot bridge modus en een extra router aanschaffen en efficiënter wordt het er dus niet op. En voor je er allemaal achterkomt ben je weer een dag verder. Het is trouwens ook zonde voor het milieu dat een consument een apparaat krijgt waar hij 90% van de functionaliteiten niet van benut. En dan lees je op fora echt zoveel problemen dat je denkt, kan het niet beter gewoon een standaard Zyxel modem-routertje zijn. Of in ieder geval een bedrijf wat naam heeft in netwerk ipv het leveren van een internet lijn.

Schoenmaker blijf bij je leest. Gewoon een universeel, compact en minimalistisch modempje aan de muur met 1 utp poortje met INTERNET en 1 watt energieverbruik. Net zoiets als bij glasvezel wordt gedaan.De routers van tegenwoordig (bijv Asus) zijn echt een stuk consument vriendelijk dat vroeger.

Je laat je gasleverancier toch ook niet je fornuis leveren. Of je water leverancier je kraan? Internet moet een nutsvoorziening zijn.

[Reactie gewijzigd door Causing op 27 januari 2017 17:21]

Je laat je gasleverancier toch ook niet je fornuis leveren. Of je water leverancier je kraan? Internet moet een nutsvoorziening zijn.
Het probleem is alleen dat veel mensen niet snappen hoe internet werkt. Bij water is het simpel, je hebt een leiding waar het water door komt en met de kraan zet je het aan of uit. Bij internet vinden veel mensen het maar vage zooi. Een modem, een router, wifi, UTP? Watisdatallemaal??? :? En dan zijn er nog tig mogelijke instellingen.


Dan snap ik wel dat een provider liever een plug & play oplossing biedt die voor het merendeel van de klanten gewoon doet wat het moet doen. Als klanten zelf routers moeten regelen is het voor de provider niet meer te overzien en ik denk ook niet dat Asus, Netgear, Sitecom en dergelijke voor alle klanten de internetverbinding gaan regelen.
Ik ben voor vrije keuze, maar ik ben bang hoe zich dit gaat vertalen naar de praktijk.

Is het dan zo dat bij het afnemen van een abonnement de klant ook kan kiezen voor een abonnement zonder modem van de Provider? Dan moeten de juiste instellingen opgestuurd worden per post, want de klant kan immers niet op internet om de instellingen van de website af te halen.

Indien de klant ook IPTV afneemt dan moet ook een VLAN ingesteld worden. Moet de helpdesk van de Provider dan helpen om dit in te stellen? Ik zelf ben van mening van niet. En wat dan als het niet werkt? Moet de helpdesk van de Provider gaan helpen om te troubleshooten? Ik ben van mening van niet.

En indien de klant VOIP (telefonie) afneemt moeten de SIP-gegevens ingesteld worden in het alternatieve modem. Behalve het verstrekken van de gegevens, moet de Provider daar verder mee helpen? Ik denk het niet. En ook hier, wat als het niet werkt?

En nu dat de SIP-gegevens worden verstrekt aan de klant, wie is er dan verantwoordelijk voor eventueel misbruik? Klant laat zijn SIP-gegevens slingeren, iemand anders gebruikt deze... Of het betreffende alternatieve modem is niet goed beveiligd en kan misbruikt worden...

Wat als een alternatief modem, of verkeerde instellingen, problemen veroorzaken bij de klant en anderen. Kunnen de kosten van het verhelpen / oplossen dan verhaald worden door de Provider op de betreffende klant?

Stel dat er instellingen wijzigen na verloop van tijd. Met een alternatief modem kunnen deze instellingen dan mischien niet gepushed worden. Dus moet de klant per mail / brief van te voren geinformeerd worden over de nieuwe instellingen. En zoals we weten lezen klanten altijd alle brieven en mails van hun Provider... (niet dus).

Vrije modemkeuze. Leuk idee. Maar ik krijg er nu al koude rillingen van.
"ACM zegt verder dat sommige providers langer nodig hebben om aan de regels te voldoen. De regelgeving omtrent vrije routerkeuze komt voort uit Europees recht en geldt feitelijk al langer in Nederland. De meeste providers tonen echter geen informatie op hun website."
Kortgezegd: ACM geeft aan dat providers de regels al jaren overtreden en er wordt niets aan gedaan. Wat is dan het nut van het hele ACM?

Geef providers die de regels overtreden een boete per abonnee per maand totdat de informatie voor alle diensten (dus ook telefonie, KPN!) beschikbaar is aan consumenten. Dan hebben ze zo een nieuw helpdeskartikel gemaakt over hoe je je modem instelt.
Is dit niet het eeuwige geroep om zwaarder straffen in de naieve gedachte dat zware straffen en de dreiging met zware straffen overtredingen gaan voorkomen? Als dat al werkt (dat doet het eigenlijk niet eens) dan alleen als er een pakkans is. Je geeft zelf al aan die is er niet. En ook alleen als je je bewust van je overtreding bent. En dat zijn de providers zich hier niet. Er is een richtlijn uit Brussel die mogelijk wel, mogelijk niet van toepassing en waarvan al helemaal niet duidelijk is of er ook maar iemand in Nederland op zit te wachten. Lijkt me niet iets om nou meteen boetes voor op te moeten leggen.
Het gaat er nu niet om dat er zwaarder wordt gestraft: het gaat erom dat er überhaupt wordt gestraft. Er wordt gezegd "dat is niet netjes" en de zaak wordt een half jaar vooruit geschoven, en nu gaat de overheid bedrijven vragen om input over een wet die bestaat om consumenten te beschermen tegen de onwettige handelingen van diezelfde bedrijven.
Tuurlijk kunnen consumenten zich ook wel melden, maar ik denk dat men toch beter luister naar de advocaten en lobbyisten van KPN en Ziggo dan naar Piet die een eigen TV decoder heeft staan.

Daarbij betekent het niet per se dat er zwaarder wordt gestraft; desnoods nemen ze als straf een eurocent per klant per maand als richtlijn. Per maand zodat bedrijven het niet uitstellen en komen met beloftes als "aan het einde van Q3 volgend jaar wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van ons technische systeem". Per klant zodat grote partijen als KPN en Ziggo niet gewoon de boete voor lief nemen en blijven betalen.
Als ik te hard rijd op een bepaalde weg zeg ik toch ook niet sorry agent ik moet nog even wat langer aan de regel wennen die 5 maanden ofzo zijn in gegaan op deze weg :+
[qoute]Geef providers die de regels overtreden een boete per abonnee per maand totdat de informatie voor alle diensten (dus ook telefonie, KPN!) beschikbaar is aan consumenten. Dan hebben ze zo een nieuw helpdeskartikel gemaakt over hoe je je modem instelt.[/quote]

Nee hoor, boetes zullen vaak niet zorgen dat zaken sneller plaatsvinden. Eerder dat jou abonnementje na een jaar gewoon netjes duurder wordt. Iedere betaalde boete komt links of rechtsom gewoon van jou of mijn bankrekening.
helemaal eens! ze hebben alle gegevens van elke abo natuurlijk al en kunnen ze zo leveren op het contract!
Het lijkt me dat binnenkort als we uiteindelijk allemaal op 1gbit up/down en zelfs 10gbit up/down zitten, dat de ISP juist zegt: ga maar zelf een dure modem regelen. En met binnenkort bedoel ik niet volgende week natuurlijk.
Inderdaad... gelukkig zijn we verlost van telkens een andere modem te kopen, denk maar aan analoge modems (van 2400 tot 56 kbits), ADSL, ADSL2, ADSL2+, VDSL, VDSL2, DLM, vectoring, Eurodocsis (1.0 tot 3.0), fiber, ... nee dank je, laat een provider maar netjes het modem leveren met een standaard interface erop (Gigabit ethernet en eventueel optioneel fiber)... en daarachter kan een klant dan in alle vrijheid doen wat hij wil met z'n netwerk.

De vrije keuze van een toestel dat het ene elektrische signaal omzet in het andere heeft zo goed als geen meerwaarde en zorgt enkel maar voor een afremming van de innovatie (want we gaan natuurlijk met z'n alle klagen dat er x-jaar ondersteuning moet zijn als de provider naar de volgende technologische standaard wil migreren op z'n achterliggend netwerk).

Trouwens als we vrije modem keuze hebben dan kunnen we weer gaan zeuren dat we ook vrije keuze willen van het protocol dat de provider op z'n netwerk heeft, het soort koperkabels hij gebruikt of de kleur van de connectors 8)7
Ik ben het denk ik wel met je eens, tenminste zolang de ISP een modem levert waarbij ervoor gezorgd kan worden dat hij niet meer doet dan dat (dus: mogelijkheid om bridge mode aan/uit en WiFi aan/uit te zetten) *OF* wanneer hij na aanvraag een doodgewone modem-only en dus geen 3-in-1 kan én wil leveren.
Een modem kent de begrippen bridged en WIFI niet... dan spreek je reeds over gecombineerde toestellen (prima voor 95% van de klanten, maar die andere 5% heeft recht op vrijheid).

Als ik dus spreek over een modem dan is het een modem in z'n puurste vorm waar netjes ethernet/fiber uitkomt met een publiek IP-adres. Telenet in België heeft dergelijke modem al is zelfs dat nog geen 100% pure modem (want hij bevat tevens de VoIP ATA wat niet zou mogen, al hoeft dat geen probleem te zijn moest men de VoIP gegevens vrijgeven).

De wetgever zou zich dus beter concentreren op het vrijgeven van de nodige gegevens voor de diensten ipv. absurde vrijheden te definiëren op de onderste OSI layers... anders vrees ik dat e zo'n Cookie achtige wet krijgen die het eigenlijk probleem gewoon voorbij schiet.
Als ik dus spreek over een modem dan is het een modem in z'n puurste vorm waar netjes ethernet/fiber uitkomt met een publiek IP-adres.
Prina, zo verstaan we mekaar en ben ik het helemaal met je eens.
Het begrip "modem" wordt helaas ook vaak gebruikt voro de combi-apparaten - zoals in het artikel ook duidelijk wordt, en dat zorgt alleen voor spraakverwarring.
Telenet in België heeft dergelijke modem
Gelukkig wel, ik heb er zo eentje :)
Tja dat argument hebben we met elke snelheidsverhoging gehoord. En natuurlijk zijn die dingen in het begin duur.
Op het moment dat heel nederland een 10Gbit router nodig is, dan komt er vanzelf keus en prijsvariatie.

Voor mij maakt het niet zoveel verschil, ik heb de modemouter van Ziggo in bridge laten zetten en er zelf een fatsoenlijke router achtergehangen. Beter netwerk en Ziggo kan niet in mijn netwerk rommelen want ze hebben geen toegang tot mijn router. Dus of ik nou een router of modemrouter aanschaf, beetje lood om oud ijzer.
En voor je oma / ouders / gemakzuchtigen en noem ze verder maar op blijft gewoon de standaard modemrouter wel bestaan. Want het gaat Ziggo veel te veel klanten kosten als die ineens zelf een modemrouter moeten gaan uitzoeken en installeren. Geldt ook voor alle andere providers. Want laten we eerlijk zijn, 99% van de mensen wil een kastje, inprikken van 2 kabels en het instellen van het WiFi wachtwoord op de laptop. En dan moet het werken. De rest interresseerd ze niet.
Dit is alleen interressant voor mij en de rest die de overige 1% zijn.

Maar het zou inderdaad wel fijn zijn als Ziggo en cohorten zich gewoon aan de standaarden gaan houden.
Mijn tv was bij aanschaf "Ziggo certified". Na 1.5 jaar kreeg ik wat problemen, wat denk je? certificatie verdwenen. Advies: firmware updaten. En waarom was de certificatie verdwenen? Inderdaad, firmware update. 8)7
Dit soort geneuzel moet gewoon afgelopen zijn.
De decoder moet ook geschikt zijn voor de zogenaamde ‘encryptie standaard’ van uw aanbieder, bijvoorbeeld CI of CI+. Informeer bij uw aanbieder welke decoders geschikt zijn voor het netwerk van uw aanbieder.
Maar als ik dat lees is dit hele verhaal een papieren tijger. Want providers mogen dus nog steeds rare instellingen etc toepassen waardoor apparatuur die gewoon aan de standaard voldoet niet gaat werken. Dus hebben ze de bron van de ellende niet aangepakt.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 27 januari 2017 16:51]

Ben ik ook wel met je eens. Het is niet gek als er inderdaad meer vrijheid is in keuze. Echter ben ik wel van mening dat die vrije keuze in zou houden dat men alleen support vanuit de provider kan genieten op de modem van de provider. Alle andere keuzes zal men support bij de fabrikant moeten halen. Als mede in het geval van verstoringen je verbinding gesloten kan worden tot het door de klant opgelost is.

Dat is immers wel het grote probleem van die vrije keuze. Je kan moeilijk verwachten dat men op afstand weet heeft van elke soort, type, vorm, etc op modem gebied en daarboven op ook nog eens weet hoe waar welke mogelijke storing plaats zou vinden.
Dat is dus die 1%
Die willen een ander apparaat om reden X. Die hebben waarschijnlijk dan ook wel de technische knowhow om dat ding aan de praat te krijgen.
Alleen als providers doelbewust problemen gaat introduceren gaat bovenstaande niet op. En daarmee schiet de ACM dus zijn doel volledig voorbij. Want ze doen aan symptoombestrijding ipv bronbestreiding.
En dat is een hopeloze zaak als de symptomen doelbewust worden veroorzaakt.
Alleen zouden dat vast met mensen kunnen worden. Voor nu legt ook een deel zich erbij neer dag het nu eenmaal zo is. Heb hier ook een modem/router staan van mijn ISP. Dat ding kan 5Ghz WiFi uitzenden, alleen willen ze dat niet aan zetten, in al hun wijsheid. Op 2.4Ghz zitten hier over de 40 netwerken te stralen. Geen enkel kanaal dat nog goed werkt. Zou ik liever dus zelf wat achter zetten, wat goed op de 5Ghz zit. Ik ga nu zeker mijn opties eens bij langs lopen.

Daarbij mag ik wel geld betalen voor die modem, maar niets erover zeggen.
Deels omdat het pakweg 1% is die er werkelijk baad bij heeft en het wenst maar er vervolgens ook een groot deel bij zal komen die er geen baad bij hebben maar "gelokt" worden door mooie praatjes.

Binnen no-time komen uit alle hoeken de mooie apparaten voorbij. Koop deze, 10X sneller dan je traditionele modem en vervolgens klagen dat hij niet werkt, het is niet helemaal niet sneller. Hallo hij is niet sneller, tja mevrouw dan verwijs ik u naar uw ISP die gaat over de snelheid. Je kent ze wel.

Niet dat isp's en dergelijke heilig zijn in tegendeel maar dat wil nog niet zeggend dat het dus maar totaal anders moet. Ik moet er niet bij nadenken dat noem eens wat je als hosting provider alles moet toestaan en ondersteunen tot in het oneindige.
Omdat er anders misbruik van gemaakt gaat worden.
Zie mijn verhaal over de tv. Die had certificatie en dat verdwijnt dan zomaar weer. Als iedereen zich nou eens gewoon aan de standaarden zou houden dan heb je dat geneuzel niet.
Kan de provider ook niet ineens de support voor de CI+ modules vernaggelen zodat iedereen wel een nieuwe decoder MOET kopen etc.
Dat hele CI+ geneuzel heeft alleen maar de controle van je televisie overgeheveld naar de provider. Die maken daar mooi misbruik van. Zie ook de smartcards bij ziggo. Die moet je nu huren a 2 euro p/m. dus na de eerste maand is dat pasje al betaald. Tel uit je winst. Dat is gewoon verkapte abbo verhoging. Want zonder kun je niet. En kopen is geen optie meer.
Als je lang klant ben heb je straks honderden euros voor dat stukje plastic afgetikt.

En nee, alternatief is er niet echt. Lang niet iedereen heeft toegang tot kabel, adsl en glasvezel tegelijk. Zeker hier in Oost-Groningen zal dat nog wel even duren.
Certificering per firmware of software versie is niet ongewoon, ik kom het als systeembeheerder regelmatig tegen. In de regel is dat trouwens iets waar je de fabrikant van het apparaat op moet aankijken, die is verantwoordelijk voor de certificering van zijn apparatuur / firmware of software. Als deze na een update van hun kant of een platform update aan de kant van de provider niet opnieuw laat certificeren is het niet onlogisch dat een certificering vervalt omdat de partij die deze certificering vereist er dan niet zeker van kan zijn dat de certificering nog klopt. Als de fabrikant er dan voor kiest om welke reden dan ook niet opnieuw te certificeren na updates kun je daar lastig Ziggo op aankijken.

Dit betekent trouwens niet direct dat iets niet meer werkt (mijn TV uit 2010 was ook Ziggo gecertificeerd, nu enkele firmware updates later niet meer volgens de lijstjes maar werkt nog steeds als op de dag dat ik hem kocht met CI+ module), maar enkel dat Ziggo geen support zal kunnen verlenen bij problemen wat imho ook niet onlogisch is.
Ik zie je edit staan en ik snap je ook wel. Daar tegenover heeft Dennism hieronder ook een goed punt. Die CI+ tja ik moet zeggen dat de 2 euro niet echt gek is.

Een beetje nieuwe CI+ kost 50 / 70 euro los. In NLD maar ook in bijv Frankrijk. Ofwel met huren gaat er 2 / 3 jaar overheen voor dat je misschien wel teveel betaald. Echter als de "standaard" binnen die 2 jaar aangepast is zoals jij stelt "krijg" je van Ziggo een nieuwe aangezien je de module huurt. En iemand moet die dingen betalen. Staat er nu los als "huur" op kan natuurlijk ook gewoon in je abo verrekend worden. Jij blij met je "gratis" module. Snap je. Hoewel dat wel weer een rechtszaak zal worden "want het is helemaal niet gratis, het is koop op afbetaling". Reken de losse kastjes maar uit. 5 euro per maand 3 jaar is pakweg de nieuw waarde van zo'n kast.

En dat er weinig keuze is. Dat is ook iets wat wij zelf als maatschappij hebben veroorzaakt. Ik hoor maar verdomde weinig gemeente roepen jongens we zamelen geld in, beetje meer belasting en samen met rijk en telecom sector gaan we glasvezel aanleggen.

Of je ff miljoenen op tafel wil leggen bij de overheid omdat je een frequentie nodig hebt voor je 4G netwerk en die overheid en burgers maar verwachten dat het allemaal even zo geregeld is en het verder toch niks kost. Het is het NS verhaal, wel janken over volle treinen maar de eerste de beste spoorverbreding en men staat voor de rechter want geluidsoverlast, want dit, want dat. Windmolens jongen maar niet in mijn achtertuin natuurlijk. Flikker ze maar ergens in zee achter de horizon ow ja en ik verwacht een lagere energie prijs want wind is toch gratis.

Ik heb pakweg een jaar geleden een poging ondernomen om glasvezel in een dorp in Frankrijk te krijgen. Bewoners klaagden ook dat er enkel 6mb adsl was etc.

Ik had via vele wegen een deal. Er moesten minstens 250 huizen zijn die elk 1000 euro vooruit betaalde. Ongeveer 1/3 van de aanleg kosten, telecom zou 2/3 betalen. De huishoudens die vooruit betaalde zouden dan 2 jaar "gratis" aansluiting hebben wat gelijk stond aan 1200 euro abo kosten. ofwel het was dan ook nog eens 200 euro goedkoper. Had ik ook nog weten te regelen dat een bank tegen 0% die leningen wilde verstrekken zodat ze "sociale promotie" konden maken.

Wat denk je? Puntje bij paaltje was er opeens veel minder behoefte om glasvezel te krijgen. Ik had zo'n 500 huizen op een lijst staan die interesse hadden in glasvezel uiteindelijk wilden slechts 145 huizen meedoen aan de deal.
Ja, wel met je eens. Ik heb een r7000 bij de families geinstalleerd, en mezelf. De telefoontjes dat email "het internet werkt niet" enzo is hierbij opgelost. Gewoon bridgen die zooi. Maar ik zou een goed modem zelf er ook wel achter willen hangen, of het nu een wet ding moet worden weet ik niet. Ik snap het best dat een ISP ivm misbruik enzo hier controle over wilt houden. Maar ze kunnen het van hun kant uit prima beheren tegenwoordig. Volgens mij moet het niet boeien meer in 2017 of het mijn modem is of die van hun. Ik heb hun modem wifi en gast netwerk en hotspotting en weet ik het allemaal gewoon uit staan zodat de modem zo 'dom' mogelijk is, en mijn router het nadenk werk doet.
Het lijkt me dat binnenkort als we uiteindelijk allemaal op 1gbit up/down en zelfs 10gbit up/down zitten
Geen idee wat jouw definitie van "binnenkort" is, maar..... ROFLMAO, de eerste 10 jaar gaat dat nog niet gebeuren, en tegen die tijd zijn de benodigde modems ook een stuk goedkoper geworden
Zo ver is 1Gbps niet,
Tweak adverteert er al mee (is 1Gbps half duplex.
Zeflde glasvezel bij XS4ALL heeft als spec 500Mbps)

Het is zelfs betaalbaar. (Feitelijk is 0.5Gbps al enkele jaren te koop
https://www.tweak.nl/ )

Inclusief beschrijving hoe TV werkend gemaakt moet worden over eigen routers.
https://www.tweak.nl/glasvezel/apparatuur.html

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 27 januari 2017 17:50]

Zelf 1Gbps voor iedereen is nog lang niet zover, de dekking van glasvezel is nog steeds relatief klein.
Afhankelijk van waar je woont dus.
Ik verwacht ook niet dat alle buiten gebieden dit gaan krijgen, hoewel ik me kan voorstellen dat boeren bedrijven mogelijk nog weel eens gedwongen zullen worden om een glasvezel aan te leggen voor de bedrijfsvoering.
Ik verwacht ook niet dat alle buiten gebieden dit gaan krijgen
Ook nog lang niet alle "binnen gebieden" hebben glasvezel. Afaik zijn er zelfs meer dorpen met glasvezel als grote stedelijke centra.
Ik ben benieuwd,

Ik weet nog in de periode van UPC dat men die modems de cap ervan af ging halen want bij Kabel wordt de snelheid bepaald op de modem (correct me if I'm wrong).
Jep, via tftp werd een bestandje met de instellingen gedownload. Als je de tftp server spoofde tijdens het booten van het modem, dan kon je zelf de limieten instellen. Was wel gaaf, zo had ik in 2002 iets van 200k/sec upload en 800k/sec down.

Ze hebben er wel van geleerd want het werd vrij snel geblokkeerd.

Hier oud topic gevonden:
[Chello] Interesant berichtje bij Netwerk Status?

[Reactie gewijzigd door DRaakje op 27 januari 2017 16:45]

Nieuwere type modems zoals de sb5100 konden ook aangepast worden. Maar nu totaal onbruikbaar omdat die geen serieuze snelheden aankunnen zoals 300mbit.
Dat was vroeger zo inderdaad, tegenwoordig is dat anders geregeld.
Dat moet dan wel lang geleden (5+ jaar) zijn want ik heb ondertussen, zonder de modem te vervangen, al 2x een verhoging van de snelheid gehad :/
2002 was het. Stond ook al in de post.

[Reactie gewijzigd door DRaakje op 27 januari 2017 16:45]

Beide zijn goed. De modem of het modem.
Erg goed! KPN wilde er nooit aan meewerken, nu moeten ze wel!

Voor elke provider is het altijd uitzoeken wat de correcte instellingen zijn, dit zal het veel makkelijker moeten maken!
Met mxstream kon je toch juist elke willekeurige router neerzetten. En met chello toch juist niet?
Ik denk dat de term 'router' hier verkeerd gebruikt wordt.

Wat al sinds jaar en dag toegestaan wordt is je eigen router gebruiken. Wat de nieuwe EU regels enkel zeggen is dat provdiers verplicht informatie moeten geven over hoe eigen apparatuur - inclusief je eigen router te configureren. Maar ook dat doet vrijwel elke provider.

Wat echter niet gebeurd is dat je als consument je eigen modem mag gebruiken, anders dan in sommige andere landen. Wat de overheid nu beklijkt is, of een vrije modem keuze valt onder dit EU besluit. Mij lijkt overigens van niet, ook al zou ik het recht een eigen modem te kunnen gebruiken toejuichen. De intentie van de EU richtlijn was echter niet om vrije modem keuze te verplichten, dus de overheid moet er een flinke draai aan geven om dat rond te krijgen via deze richtlijn.

De verwarring komt omdat vrijwel elke provider tegenwoordig een modem+router in één levert, en dan ook tegenwoordig met WiFi access point erin. Wij noemen dit dan vaak router ook al is het een in feite een 3-in-1, maar het aspect wat ons bindt aan de provider is de modem fucntionaliteit, niet de router of wifi functionaliteit. Die kun je immers dikwijls uitzetten (bridge mode) of desnoods je eigen router en access point erachter plaatsten.
Ik heb al jaren een eigen Draytek ADSL router (met ISDN "modem" erin) staan, niet van KPN of planet.nl dus. Het vergde wat zoekwerk om de goede instellingen te vinden maar er staat dus geen eindapparatuur van KPN bij mij in de meterkast.
heb ook gehoord van mensen die onsbrabantnet hebben nadat ze zijn overgestapt op de xperiabox modems, dat er veel klachten zijn over instellingen niet goed kunnen zetten,

en dat de de oudere modems veel beter vonden.

als ik op me zelf ga wonen zorg ik er wel voor dat de (gratis instalatie) monteur de hele modem unlockt, en netwerk alleen als bridged instelt (dus als domme modem, alleen glasvezel omzetten in RJ45 netwerk connectie)

dan stel ik de rest wel in via een goede router.
vooral omdat de xperiaboxen vaak niet goed overweg kunnen met veel merken/modellen routers als beide internet verbindingen open hebben staan.
heb ook gehoord van mensen die onsbrabantnet hebben nadat ze zijn overgestapt op de xperiabox modems, dat er veel klachten zijn over instellingen niet goed kunnen zetten,

en dat de de oudere modems veel beter vonden.

als ik op me zelf ga wonen zorg ik er wel voor dat de (gratis instalatie) monteur de hele modem unlockt, en netwerk alleen als bridged instelt (dus als domme modem, alleen glasvezel omzetten in RJ45 netwerk connectie)

dan stel ik de rest wel in via een goede router.
vooral omdat de xperiaboxen vaak niet goed overweg kunnen met veel merken/modellen routers als beide internet verbindingen open hebben staan.
Daar heb je als eindgebruiker niets over te zeggen :)
Op veel plekken is glas doodleuk niet te krijgen, en ben je afhankelijk van xDSL of Kabel.

Je krijgt een modem/router combinatie geleverd aan de hand van je pakket.
Neem je een xDSL dan is dat ( nu ) een Xperiabox, zo slecht zijn die dingen helemaal niet.
Je krijgt een monteur in huis die moet voor 3 dingen zorgen
1 - je hebt een deugdelijk overdrachtspunt
2 - de modem/router werkt
3 - je hebt een internetverbinding met de buitenwereld ( pc/laptop/tablet )
4 - ( bij TV aansluiting ) je TVbox wordt aangesloten, en er wordt gekeken of je beeld hebt.

Je mag van geluk spreken als de monteur je helpt bij de wifi settings ;)

KPN zet geen router/modems in bridge ( dat is bij Ziggo ), als je een eigen router wil gebruiken, zal je die in DMZ moeten plaatsen, en heb je een dubbele NAT
( het werkt, jarenlang zonder storing gebruikt )
Als je een 'eigen' modem/router wil gebruiken ( xDSL ) loop je kans dat je geen telefonie kan gebruiken, omdat ze die gegevens niet vrijgeven
Bij glas krijg je je overdrachtspunt, en een xperia, DIE word aangesloten, eventuele eigen apparatuur is eigen verantwoording ( andere switch op het glaspunt )
nu moeten ze wel!
Zo ver is het nog niet heh.
Ik ben wel benieuwd hoe een Ziggo nu de snelheidscaps gaat regelen. Voor zover ik weet is dit de config die in het modem geblazen word bij activatie. Hierin staat je snelheid (aantal kanalen dat gebruikt mag worden) ook. Als ik met mijn eigen spul kom aanzetten dan kan ik die config lekker negeren en zal Ziggo aan hun eigen kant dus wat moeten gaan implementeren.
Gaat niet gebeuren. Docsis is gesloten platform.
Dat moeten ze nu op de een of andere manier server side gaan afdwingen. Ligt redelijk voor de hand. Of het makkelijk is...
Snelheidcaps worden server side geregeld, zou wel erg onveilig zijn en gemakkelijk te omzeilen als dit client side gebeurde.
Snelheid word al sinds docsis 1.1 of 2 door cmts gedaan en niet meer in het modem.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 27 januari 2017 17:22]

Een modem met Bridge mode? niet al te lastig.
En dit doortrekkend... hoe denkt de ACM dan over de verplichte afname van settopboxen/ci+ kaarten van de provider zelf (huurconstructies)?
Precies! Dat lijkt mij eindapparatuur, die nu door doormiddel van DRM keihard afgedwongen wordt. Ik wil mijn eigen setuptopbox gebruiken (Raspberry Pi + Kodi), maar dat wordt met IPTV heel lastig gemaakt. Ik hoop dat ze hier snel stappen in gaan zetten.
Raspberry Pi + Kodi
Dit gaat je in de strijd tegen DRM niet helpen. Jouw is gewoon geen setup box, die heeft geen software de DRM te ontsleutelen. Net als je koelkast dat niet heeft.
Maar je TV met een CI slot heeft dat door een CI insteekaart wel. Als de provider je het gebruik van dat CI slot onmogelijk maakt omdat ze willen dat je een setupbox van hen afneemt kan hier wel eens onder vallen.
Het punt is dat ik betaald heb voor die zenders, daar zou eigenlijk helemaal geen DRM op moeten zitten. Nu kan ik ze wel bekijken, maar alleen met de decoder van de provider. Dat wil ik natuurlijk niet.

Zover ik weet werkt IPTV niet met CI(+) kaarten, maar wellicht heb ik dat mis.
Het punt is dat ik betaald heb voor die zenders, daar zou eigenlijk helemaal geen DRM op moeten zitten
Jij betaald voor dat wat de provider je levert. De provider zegt je "VH1 classic" te leveren en dat krijg je dan ook. Ook als dat gecodeerd is. Met de decoder van je provider krijg je immers ook de sleutel tot decoderen. De provider moet coderen om dat ze muticast gebruiken en ze eigenlijk alles naar alle klanten sturen, zelfs klanten die er niet voor betalen. Daarom is de versleuteling voor hun technisch noodzakelijk.
Wat jij zegt slaat nergens op.
Anders kan je ook de bioscoop in lopen en alles lekker filmen jij hebt betaald voor de film en voor de zitplaats.

Alles waar je voor betaald zitten regels aan, soms zijn die regels te scherp en dan moet de overheid ingrijpen.
Maar om meteen DRM vrij te eisen omdat je betaald hebt gaat te ver.

Voor netflix betaal je ook maar je mag ook geen VPN gebruiken om de Amerikaanse versie te zien.
CI+ is overigens ook al geen officiële standaard voor de rest van de wereld en wijkt gigantisch af van de CI irdeto standaard voor dvb-c. Als providers dat nou al eens laten vallen kunnen we tenminste weer zelf apparaten importeren waar nodig is en hoeven we niet de volle Mep te betalen voor apparaten die speciaal voor Nederland en Duitsland worden gemaakt.
Is inderdaad ook gewoon belachelijk, 4 euro per maand voor een simpele smartcard. 8)7
Waar is dat zo?

Bij ziggo (voorheen UPC gebied) betaal ik 5 euro voor een 2de horizon kast.
smartcard kon je kopen voor 14,95 maar die gaan nu weg.
Heb er net gisteren 1 binnen. Trage, onhandige en energieslurpende horizonbox omgeruild voor CI+ module. Mag hopen dat ze daar niet mee stoppen. Het idle verbruik van de horizon box is overigens 35 watt, ruwweg 2 euro per watt per jaar maakt 70 euro per jaar aan stroomverbruik, dus netto zo'n 5.80 per maand.
Ik kreeg 2.50 per maand korting, dus dat ding zal ik dan wel huren voor 2.50 tov de 5 euro voor de horizon box.
Totale korting is dus 8.3 per maand oftewel 100 euro per jaar, plus je spaart nog wat zeehondjes en poolkappen.
Wanneer je je Horizon box zonder problemen kunt omruilen voor een CI+ module, gebruik je niet de volledige functionaliteit van de box.
Zelf gebruik ik de box voornamelijk voor opnemen via de programmagids (ik kijk vrijwel niets rechtstreeks). Dat is met een CI+ module onmogelijk.
Met een CI+ module en een hardeschijf aan je TV kun je ook opnemen via de tvgids. Wel maar 1 programma tegelijk (luxe modellen daargelaten).
De enige nuttige functionaliteit van de box is het opnemen. Dat vind ik onhandig werken, en daarnaast vond ik dat de moeite niet waard, voor een apparaat dat zo veel stroom verbruikt.
Het apparaat is alleen zo traag en onhandig dat ik mij er enorm aan begon te ergeren, en alle apps, zoals Netflix/NPO zijn daardoor ook amper bruikbaar. Ik heb een Chromecast, waardoor ik veel NPO programma's sowieso al terug kan kijken via NPO gemist, en de rest is jammer dan.
Of ik heb gewoon heel erg veel geduld (wat maar weinig mensen over me zullen zeggen) of het valt met die traagheid wel mee.
Met de app heb ik echter geen ervaring.
Nee die gaan niet weg. Alpha crypt "ondersteuning" word geforceerd stop gezet.
Bij Ziggo is een CI+ €2 per maand.
Ik vind ook dat de TV aanbieders via dvb-C/S/S2/T/T2 hun smartcard open moeten gooien voor 3th party readers (denk aan softcams) en voor internet aanbieders die publiekelke de setting op hun site zetten voor b.v. tvheadend te verbinden!
En een verbod op DRM op Muziek, Boeken en Video die door in NL word verkocht

edit: een verduidelijking van me standpunt.

[Reactie gewijzigd door piccollo1985 op 27 januari 2017 18:47]

Dan zal het aanbod flink omlaag gaan... Dat lijkt me niet wenselijk.
Sorry wat bedoel je dat niet niet wenselijk is?

Voor TV over kabel, sat en ether ik wil dat een verbod komt op smartcards (denk aan een verbod op de simlock voor je telefoon maar dan voor je ziggo/canal digitaal/etc smartcard).
Voor IPTV/TV via glasvezel moet net als VoIP de gegevens over de server op de site staan.
En DRM is dat een verbod moet komen op DRM voor gekochte (audio)boeken,Films,tv series,Muziek.
En waarom wil je dat precies dan? Enkel roepen dat je iets wil is nogal makkelijk, maar waarom je dat wil en of je hebt nagedacht over de consequenties komt niet naar voren.
Waarom mogen bedrijven als Ziggo en Canal Digital hun content niet beschermen en de lijnen encrypten? Wat is daar precies op tegen? Ondervind je er hinder van? Zo ja, waarom? En om jou te accomoderen, welk risico moet het bedrijf dan lopen en wat doet dat met de prijs?
Maar goed, we zitten hier op Tweakers - dus wellicht dat je een eigen setup wil en dat niet kan; maar is het werkelijk in "the best interest" van de consument als het dan maar, om een handjevol mensen te faciliteren, de gehele regelgeving om te gooien met risico's op prijsstijgingen en content vermindering? Hoeveel mensen willen nou per se een eigen settopbox hebben bijvoorbeeld? Heeft de markt in zijn geheel daadwerkelijk baat bij wat jij hier voorstelt...? Of enkel (relatief gezien) een paar mensen?

VoIP gegevens om zelf met de SIP servers te verbinden ben ik het wel mee eens, immers is er geen technische limitatie om de billing dan te regelen. Het wordt enkel makkelijker, immers kan je dan je huis telefoon doodleuk ook op je mobieltje instellen.
Hier wordt door alle providers al aan gewerkt en zal gepaard gaan met uitrol van VoLTE.

DRM verbod op muziek en films en tv-series... Waarom?
En wat gaat dat met het aanbod doen denk je? Als bedrijven hun content niet mogen beschermen omdat dat illegaal is, dan gaat het aanbod flink omlaag. Zaken als Netflix en Spotify zitten daar absoluut niet op te wachten, dat risico is te groot. Dan gaan of de prijzen flink omhoog en/of de content aanbod zakt.
Waarvoor? Wat winnen wij ermee? Of beter gezegd: wat wint de gemiddelde consument met zo'n verbod op DRM?
Voor daadwerkelijke aankopen kan ik me er ergens iets bij voorstellen, maar waar kom je het nog tegen tussen de gevestigde orde dat er DRM zit op mp3'tjes die je koopt bijvoorbeeld? iTunes, Bandcamp, whatever: allemaal DRM vrij.

Wat ik dus graag wil weten is waarom je denkt dat dit enig voordeel oplevert voor de (gemiddelde) consument, en waarom je denkt dat bedrijven hier zo positief tegenover staan dat ze hun aanbod en/of prijzen op hetzelfde niveau gaan houden als nu.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 januari 2017 23:11]

Eerst ik zeg dat een verbod moet komen op de BOXkey (de sluitel die word
gebruikt om tussen de cam-module en de smartcard te commuliseeren die zijn bij
de upc en nieuwe ziggo kaarten gepaart in tegeselling met de oude ziggo kaarten).
en niet over de encrypse voor de betaal zenders.

Voor DRM, ik zeg dat er een DRM verbod moet komen op muziek en films en tv-series die u heb gekocht (Denk aan Blu-ray,DVD,cd's, download via Itunes, etc) en niet ik zeg niets over een verhuur diensten als netflix of spotify.

Voor de laste ik heb in het verleden gezien als een bedrijf stopt met zijn DRM product dan kan je in de toekomst niet meer afspelen op je nieuwe pc/laptop/telefoon.
dit geld ook voor boeken en audio/muziek.
Voor bedrijven als Bandcamp zeg ik ook niets maar b.v. ik betaal 30 euro aan een blu-ray film van de nieuw blockbuster en kom tot de ontdekking dat ik die film kan kijken op me oude blu-ray speler die geen BT+8K (fictieve DRM product) ondersteunt en dat ik een nieuwe speler moet kopen die me 1000 euro (oke overdreven bedrag maar gaat om de punt), Dat heb je niet als je een DRM vrij product koopt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee