Kabinet: gebruikers moeten in 2018 alternatief voor providermodem kunnen kiezen

De Nederlandse overheid is woensdag een internetconsultatie gestart over vrije routerkeuze. Het kabinet wil dat mensen in 2018 een eigen modem moeten kunnen kiezen als alternatief voor het exemplaar dat de provider standaard levert.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken schrijft: "Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf. Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals dat je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt. Hieraan is behoefte bij consumenten en het stimuleert bovendien dat meer aanbieders van deze apparaten toegang tot de markt hebben."

Uit het gepubliceerde concept van de regeling is op te maken dat elk apparaat dat zich achter het netwerkaansluitpunt bevindt, geen deel uitmaakt van het openbare telecomnetwerk. De regeling definieert dit aan de hand van de stroomvoorziening; komt de stroom voor een dergelijk apparaat niet uit het telecomnetwerk, dan maakt het daar ook geen deel van uit.

Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor apparaten die 'uitsluitend een bij een specifiek openbaar elektronisch communicatienetwerk behorende identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' vervullen. Uit de bijbehorende toelichting blijkt dat daarmee wordt gedoeld op decoderkaarten of simkaarten.

De keuzevrijheid voor modems komt voort uit Europese regelgeving. Toezichthouder ACM publiceerde begin dit jaar informatie over vrije routerkeuze op zijn site ConsuWijzer. Toen was echter nog niet geheel duidelijk of een modem of een gecombineerde modem-router daaronder valt. In de huidige conceptregels is dat wel het geval. De consultatie is woensdag van start gegaan en loopt tot 15 februari 2018. Burgers en organisaties kunnen op die manier hun mening over de conceptregeling geven. Volgens Keijzer moeten gebruikers vanaf midden 2018 de mogelijkheid hebben om een eigen modem te kiezen als alternatief voor het exemplaar van de provider.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

13-12-2017 • 12:37

488 Linkedin

Submitter: GEi

Reacties (488)

488
475
292
19
0
145
Wijzig sortering
Dat wordt dus een groot feest voor alle ISP's.
Mogen ze voortaan 25 merken, 73 typen en 195 versies firmware gaan ondersteunen. Daar ga je de helpdesks blij mee maken.......

Prima dat mensen de vrije keuze krijgen, en ook erg goed voor ons tweakers, maar laat Jan met de pet aub gewoon een standard router gebruiken.....
Prima dat mensen de vrije keuze krijgen, en ook erg goed voor ons tweakers, maar laat Jan met de pet aub gewoon een standard router gebruiken.....
Ik denk dat dat in de praktijk ook wel gaat gebeuren. Ik juich het alleen maar toe dat je in ieder geval de KEUZE hebt om een eigen router te mogen kiezen, maar als je dat niet wilt of snapt dat je dan gewoon via je provider een router kan krijgen.
Niet alleen een router, denk dat veel meer mensen ook blij zijn dat de IPTV settopbox ook onder het huisnetwerk valt.

O.a. KPN zal je dan de gegevens moeten geven zodat je je eigen Verimatrix geschikte IPTV ontvanger kan gebruiken, scheelt geld en nog veel belangrijker>> Eigen zenderlijst met een eigen zendervolgorde :)

Zou een keer tijd worden.
Hopelijk betekent dit ook dat ik een Horizon box mag vervangen door een Humax IHDR-5400C. De Horizon zou ik het liefst vandaag op de brandstapel gooien. Ik hoop dat Ziggo overgaat tot het opnieuw verspreiden van smartcards. Ik zou graag een extra Humax IHDR of CI+ module zonder abonnement willen hebben. Dus Ziggo, kom alsjeblieft weer met wat mooie smartcardjes!

edit: extra informatie toegevoegd

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 13 december 2017 14:58]

Tja er zijn ook mensen die de Horizon (Mediabox XL) het liefst inzetten als deurstopper of om ijs mee van je autoraam te schrappen :P

Let er wel even op dat je straks gaat omschakelen naar een apparaat met 2 tuners i.p.v. 6.
Hoe werken de twee tuners bij opnames? Soms ben ik twee opnames aan het maken en kan ik een 3e programma bekijken en soms gaat dat niet.

Verder vind ik het toetsenbordje op de afstand bediening wel een stuk handiger dan bij mijn XS4all kastje, daarmee lijkt het wel of je aan het sms'en bent op een oude Nokia telefoon.

Maar ja, die maakt dan weer niet het geluid van een overvliegende chinook en is zes keer zo klein ;)
Welk kastje. De Motorola? Ik deed laatst toevallig een portscan er op. Dat ding draait gewoon een Dropbear SSH server :X
Inderdaad. Ik heb veel liever een eigen apparaat en dat onding van Ziggo (Technicolor XXX) gewoon op de brandstapel gooien. De hoeveelheid klachten van de mensen over mij heen (Vooral over een extra router achter hun modem) schieten de spuigaten uit. Bridge modus is uiteraard ook niet alles omdat je dan beperkt wordt in aansluit mogelijkheden. Die goedkope DOCSIS crap komt ondertussen m'n neus uit en ik ben blij als ik op eigen houtje een PFsense router kan maken en het zou nog leuker zijn als ik er ook gelijk een modem van kan maken.
Wij hebben boven dus een Humax IHDR-5200C staan. Mijn moeder had helaas de fout gemaakt om haar abonnement te vernieuwen, mede door het geweldige verhaal van de medewerker van Ziggo. Helaas zat daar zo'n strontding bij... Hopelijk is die hel dan bijna voorbij. Dan mag de IHDR-5200C weer aan het werk en komt er boven weer een CI+ module.
Die IHDR-5200C kan je er gewoon naast hangen hoor!

heb ik ook. Een goede splitter doet dan wonderen
Tijdens het zetten in Bridge mode wil je toch nou juist geen poorten gebruiken (behalve LAN1) omdat het apparaat zo kut is? In bridge modes is het een veredelde media-converter met een management omgeving.

- een TC7210Z/PFsense gebruiker
Precies daarom wil ik het niet gebruiken. Maar ja, mijn verbinding valt nu elk half uur (Ongeveer soms veel vaker per uur, soms maar een keer per dag.) weg en in de Technicolor logs kom je ook niet bijster veel nuttigs tegen. Alles wat ik heb kunnen vinden zijn talloze mensen mensen die over hetzelfde zeiken maar nooit geholpen worden. Persoonlijk denk ik gewoon dat de goedkope hardware van Technicolor stoort bij het leasen en renewen als er bepaalde apparatuur op wordt aangesloten. Mijn vrienden claimen dat het juist dat het mijn Sitecom WL-309 is die de boel loopt te storen. Op internet lees je weer dat het geen van beide is maar juist een probleem wat gewoon gebeurt als je bepaalde apparatuur op elkaar aansluit:

TLV-11 - unrecognized OID en DHCP RENEW WARNING - Field invalid in response v4 option bij technicolor en Wireless system with MAC address x disconnected for reason: Received Deauthentication bij de Sitecom. Sitecom staat in Bridge modus en heeft uiteraard een statisch adres. Misschien zegt dit je wat?

Daarom wil ik voor eens en altijd van het gezeik af en een pfsense omgeving opzetten omdat hier al veel documentatie over te vinden is wat niet op de ziggo forums staat. Dit zal heel erg helpen aangezien het niveau op zulke forums qua IQ meestal in de enkele cijfers zit. Een gestandardiseerde omgeving zal mij goed doen. Ik wordt helemaal gestoord van al die slecht in elkaar gezette GUI's van elk merk.

Het enige waar ik mij inderdaad zorgen over maak is hoe ISP's hiermee om willen gaan. Ze kunnen nu al nauwelijks hun eigen apparatuur werkende houden, laat staan als jan en alleman hun eigen zooi erop aan gaat sluiten- een potentiele ramp in de maak.

[Reactie gewijzigd door aryan1171 op 13 december 2017 20:54]

Had ik ook met de TC, maar dan had ik T3 en T4 fouten. Onding is het. Hij kon ook alleen maar native IPv6. Wie verzint dat? Ineens van enkel native IPv4 naar enkel native IPv6? 3 monteurs langsgeweest, en uiteindelijk hebben we een uBee gekregen. De laatste zei nog: "zeker een <spelcomputer> aan je netwerk hangen? Dat was het niet, maar misschien was het iets anders. Laatst geupgrade (hogere snelheid) en we mogen de uBee naast de Horizon Box behouden. De uBee is wel wat verouderd, de WiFi die hij kan is slechts 150 mbit max, en single band. Maar om nou de Horizon Box (met 802.11ac) 24/7 aan te zetten voor de WiFi? Nee, bedankt.
Wat, werkt de Horizon niet met een smartcard? Ik blij dat ik nog een ontvanger van daarvoor had. Die is een tijdje geleden kapot gegaan en ik heb gewoon een Humax met mijn oude smartcard kunnen gebruiken.

Je hebt sowieso als je een nieuw abonnement neemt ook Humax als keuze en die heeft een smartcard nodig (althans als je hem niet bij ziggo koopt, lijkt me sterk dat ze hun eigen versie hebben), dus als je het echt wilt kan je het vast via de helpdesk geregeld krijgen (of door je abbo te eindigen en een nieuwe aan te vragen, als het echt echt moeilijk gaat).
Het probleem met de Humax modellen (inclusief IHDR-5400C) is dat ze slechts op een deel van het Ziggo netwerk updates krijgen. Op het oude UPC deel werkt dat in ieder geval niet en er is geen enkele mogelijkheid op een andere manier aan updates te komen.

Oude firmwares van de Humax IHDR-5400C zitten barstensvol bugs (o.a. resetten tijdens opnamen, files zoekmaken tijdens verplaatsen, brakke ondersteuning voor diakritische tekens, tijdvakken in het opname grid die niet kloppen en kan ik wel verder gaan). Dit naast nogal wat user-experience zaken (zoals keuze schermen die andere informatie overlappen die je op dat moment eigenlijk hard nodig hebt).

Het idee achter het apparaat is prachtig, maar de uitwerking heel mager.
Als je geen abonnement wilt hebben is het volgens mij nog veel makkelijker. Je kunt ook gewoon zonder smartcard of ontvanger het signaal van ziggo ontvangen. (Niet analoog ,maar gewoon digitaal)
Klopt, maar niet alle zenders, begint als ik het mij goed herinner vanaf kanaal 935.

Je kunt ook van iemand anders een smartcard lenen, ze zijn per klantnummer geactiveerd, niet per huisadres. ;)
Net een tv ingesteld met Ziggo start tv (abonnement van 18,70) en of het vanaf kanaal 935 is weet ik niet, maar wel zijn er 4 zenders in HD (NPO1,2,3 en nog eentje) en de rest van de ca 50 zenders in 'digitale' kwaliteit. Prima beeld!
Volgens mij gewoon op nummer hoor. Kijk maar even hier: https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/
Op het tabblad "Zonder smartcard"
Mag nu al alleen zelf ff kopen.....
Je kan toch gewoon een smartcard bestellen nog steeds, voor iets van 2€ per maand?
Ik snap je helemaal. Om te cardsharen zeker. Maar ben het wel.eens met schrijvers hier. Eigen router ik heb nog een werkeloze netgear x4 liggen. Die de experia box mag vervangen. Dan eigen TV box met eigen zenderlijst.
Inderdaad. Het oude Ziggo gebied is juist afgestapt van het vrije decoder model waarbij de enige eis was dat het geschikt moest zijn voor CI+. Daarbij is de keus nu alleen nog maar een HD Ontvanger/CI+ module of een Horizonbox (als je wilt kunnen opnemen e.d.).
Als je Ziggo Go wil gebruiken heb je ook een Horizon Box nodig.

Ik mag toch aannemen dat bedrijven als Ziggo de benodigde gegevens aan de gebruiker mededelen betreffende de aansluiting en ze dan verder van alle gratis support zijn ontheven en dan tegen betaling je wel willen helpen je eigen apparatuur te installeren. Hou je maar vast wat dat allemaal gaat kosten als je het zelf niet kan.
Dat is niet waar. Ik heb ook de Ziggo Go app en heb geen Horizonbox. Werkt daarnaast ook gewoon in je browser via elke NL provider: https://www.ziggogo.tv/nl.html
Je kunt alleen niet alle zenders bekijken wanneer je niet op het Ziggo netwerk zit, waardoor je onderweg op je smartphone niet alles kunt zien. Dit heeft volgens mij met rechten te maken. (Maar is te "omzeilen" door een eigen VPN te hosten, waardoor je wel via het Ziggo netwerk kijkt.)
Ik heb laatst in het ziekenhuis gelegen en via de gratif aangeboden wifi keek ik dan TV op de smartphone via ZiggoGo. Het was mij niet opgevallen dat ik zenders mistte en heb dan ook niet het vermoeden dat dat dan ook het geval was.
Volgens mij is alles te zien van je abbo omdat je daarmee ook inlogt.
Nope zijn wel degelijk zenders die je niet kunt bekijken, probeer maar eens één (Belgische zender) te kijken via ziggoGo als je niet op een ziggo netwerk zit.
Ja daar noem je ook wel een zender... Alle gebruikelijke zenders zijn gewoon te kijken. Doe het al jaren want ik heb alleen TV van Ziggo en internet van een andere provider.
Extra servicemonteur is €40,- voor het eerste uur en €10,- voor ieder kwartier daarna.
Dus als je het superbelangrijk vind om eigen apparatuur te gebruiken maar je kan zelf niet zo goed overweg met Google zal je iets van vier a vijf tientjes moeten ophoesten denk ik.
Tenzij ze ook nog effe je hele huis moeten bekabelen natuurlijk :P

Toch niet een onredelijke prijs om te betalen voor installatie door een heuse monteur?
Dat is niet hoe het gaat werken. Je gaat je officiele modem gewoon bewaren, en eentje gebruiken die je fijn vindt. Heb je problemen? Komt de monteur langs? Eerst alles met de officiele apparatuur testen (dus in mijn geval zou ik dan een officiele kabel van Ziggo moeten gebruiken want ik heb er nu eentje van Karwei zonder keurmerk). Voor het gros van de mensen is het het wel waard dat eventjes snel te doen. Heb je over het algemeen zo gedaan.
Als een monteur kan aantonen dat jou storing opgelost zal worden als je i.p.v. een goedkoop kabeltje een kabelkeur coax aan zou sluiten ga je dan toch naar een storend beeld kijken? Ik snap je punt niet helemaal.

Als je zelf geen zin hebt om te investeren in andere bekabeling, bel Ziggo eens op. Sturen ze je met liefde een goede kabel op. Nog goedkoper dan bij de Karwei, is gewoon gratis..

Laten leggen door een monteur is natuurlijk een ander verhaal. Die beste man wil ook graag een paar pakjes onder de kerstboom.
Ja, gratis? Voor niets gaat de zon op. Allerlei andere dingen zoals monteur en WiFi repeater kost wel geld.

Toen ik het besprak met Ziggo vertelden ze me dat het signaal met deze kabel prima was. Ik haalde de volle snelheid. Zie ook geen fouten in de logs.

Wat betreft storend beeld, dit is van/naar de kabelmodem. Die staat los van de settopbox.
Ja, gratis? Voor niets gaat de zon op. Allerlei andere dingen zoals monteur en WiFi repeater kost wel geld.
Ja er zijn inderdaad dingen waar je wel voor moet betalen, maar een gratis coax kabeltje tot 10 meter is echt geen probleem hoor..
Wat betreft storend beeld, dit is van/naar de kabelmodem. Die staat los van de settopbox.
Heb je helemaal gelijk in natuurlijk, mijn opmerking was op basis van de gemiddelde gebruiker die al zijn bekabeling tien jaar geleden heeft aangelegd ;)[quote]
Waarom zou je een Horizonbox moeten hebben om te kunnen opnemen? Je bedoelt om "uitgesteld kijken" te gebruiken? Ik kan met mijn Humax ontvanger gewoon opnemen.
Als je verhuisd van Ziggo naar UPC gebied, ben je de sigaar. Als je box niet meer werkt (en hij gaat heus wel een keer stuk), dan ben je ook de sigaar.
Ziggo koppelt boxen en kaarten aan elkaar (enkel voor de humax 5200/5400) en cisco pvrs die nog in het oude ziggo netwerk staan, geldt dat niet.
Dat is omdat je al een tijdje klant bent. Nieuwe klanten hebben die vrije keuze niet meer omdat Ziggo geen Smartcards meer registreert.

Ik heb ook Samsung interactieve decoders staan, nog gekocht bij Ziggo maar is nu niet meer mogelijk.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 13 december 2017 13:53]

Dat zou mooi zijn als ze dat verbieden want dat is precies waar ik een gruwelijke hekel aan had bij UPC. Vooral toen hun box nog heel slecht was. Eigenlijk is nu heel Ziggo ook UPC geworden met de naam Ziggo. Voor mij is het dus zaak om mijn abonnement nooit aan te passen totdat deze wet is doorgevoerd.
"Vooral toen hun box nog heel slecht was" <- komt dit bericht uit de toekomst, of heeft u gewoon een gouden exemplaar box? Gaan ze nu er open concurrentie dreigt eindelijk die boxen stabiliseren uit angst dat ze straks niet meer alle media bij mensen in huis besturen? Er is hoop!
Op de pc kun je ook opnemen met ziggo go kijklijst samenstellen......
Heb zelf een HDHomeRun kan ik live mee kijken en opnemen (en terugkijken met Emby). 4 tuners DVB-C plus 2 DVB-T, kun je streamen over je thuisnetwerk. Ook heb je Ziggo Go. Ik snap niet wat je met zo'n Horizon Box moet. Lekker TCP/IP gebruiken!
Ik gebruik ook een HDHomeRun met TVHeadend en Oscam. Dit werkt perfect, maar officieel wordt dit niet door Ziggo ondersteund. Als ze de versleuteling veranderen kan dit feest in theorie voorbij zijn, en dan heb je geen poot om op te staan. Ik ben benieuwd of dit met de gewijzigde regelgeving verandert.

Ik gebruik mijn eigen Ziggo smartcard, en kijk alleen de zenders waarvoor ik betaal. In theorie kan je met Oscam card-sharen, maar dit doe ik niet. Dit zou voor Ziggo een excuus kunnen zijn om de HDHomeRun i.c.m. versleutelde zenders niet te ondersteunen / proberen uit te bannen.

[Reactie gewijzigd door Nelissuh op 27 december 2017 18:17]

Als ik het goed begrijp zou het dan dus mogelijk moeten zijn om je IPtv signaal van bijv kpn/t-mobile/tele2 etc. via kodi bijvoorbeeld kunnen bekijken?

Dat zou wel een opluchting zijn weer wat extra utp poorten vrij op het modem die normaal uitsluitend voor de tv zijn.
Dan kan het gebande topic voor zelfbouw-ontvangers ook weer open.

nieuws: Telfort wil klanten die drm omzeilen de mond snoeren
Inderdaad! Ik heb dat topic al paar jaar nodig :z
behalve dus in geval van ' identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' als dat niet zomaar kan met de iptv settopboxen van andere merken dan blijf je dus nog steeds daaraan verbonden.
Er staat dat het gaat om apparaten die uitsluitend die functie hebben. Wat ik verwacht is dat het net als vroeger met DVB-C zo gaat werken dat je een smartcard of CAM module van je ISP krijgt, en je die in een willekeurig stuk hardware kan drukken.
Maar daar hebben ze de dus de SIM kaart en Smartcard onder vallen. Die steek je in je device (CI+, iemand?) en die zorgt voor identificatie, authenticatie en beveiligingsfunctie.
Ja, je zal hoogstwaarschijnlijk niet je eigen Smartcard mogen maken van papier-maché.

Allerlei settopboxen op de markt kunnen gewoon een Smartcard lezen.
Als je nu naar de Mediamarkt loopt en er 1 koopt doet je Smartcard het gewoon erin hoor.

Het is wel interessant of ze ook softwarematige authenticatie toe zullen gaan staan. De Mediabox XL (voorheen Horizon mediabox) gebruikt uitsluitend een softwarematige Smartcard nummer maar geen fysieke kaart in het apparaat.
dat worden hier thuis zo rond de 4 zenders :p en geen NPO uiteraard..
Maar geldt het wel voor tv? Ik lees in het stuk van het ministerie alleen router/modem. Als de providers dan de internetfunctie in de tv-ontvangers uitzet zodat je je vrije modem daarvoor gebruikt dan verandert er qua tv niets. Ik vrees dat die vrije keuze straks alleen maar wordt verrekend in de prijs. En met zo weinig keuze gaat iedereen omhoog in prijs. Als KPN omhoog gaat, gaan Tele 2 en de rest ook mee.
Ik ben eens heel benieuwd hoe een kabelprovider zoals Ziggo dit gaat implementeren. Voor DSL en glas zijn er wel meerdere modems te koop, maar Docsis3 modems worden alleen via Ziggo verkocht.
hoezo...?
Er zijn toch genoeg Docsis3 modems, bv TP-Link AC1750, ARRIS SURFboard SB6141, D-Link DOCSIS 3.0 Cable Modem (DCM-301), NETGEAR Nighthawk AC1900.

Die moet je toch gewoon zelf kunnen kiezen? (een van de rede dat ik xs4all zit, is dus die eigen modem. Ik hoef geen support vanuit XS4all, alleen de gegevens (vlan id's, voip gegevens etc).
XS4ALL geeft je gewoon een fritzbox. Als jij een eigen router wil aansluiten kan dit maar als het niet goed werkt kunnen ze ook weinig voor je doen. Nu moet ik zeggen dat de fritzbox natuurlijk al een stuk beter werkt dan een experiabox die echt helemaal dichtgetimmerd is maar voor de grote massa ook prima voldoet. Ik zie de gemiddelde consument niet bezig zijn met of de laatste fw versie wel draait op hun modem.. en KPN houd dat allemaal netjes remote bij.
XS4all wil je best wel helpen hoor. Ik heb mijn fritzbox nooit uitgepak., (helaas kan ik hem niet terugsturen, en is in bruikleen, dus ik moet deze terugsturen bij opzeggen)

Via de telefoon waren ze heel vriendelijk en gaven alle informatie die ik nodig had om een (destijds) Cisco aan te sluiten. Ook kreeg ik wat advies, om bv tussen het glasmodem en firewall al mijn vlan's voor tv te splitsen met een klein managed switchje, zodat de firewall puur internet doet en geen iptv.

Maar als Buurman Jan zonder IT kennis advies gaat vragen, zullen ze gewoon aanraden dat je de fritz moet aansluiten.
Misschien kan je opslag-kosten rekenen?

Vriendelijk, tot je gebruik wil maken van hun zogenaamde 'gratis' modem acties o.i.d. Dan blijkt dat ineens onder het contract cq. algemene voorwaarden te vallen en moet je die ook terug sturen.

Wat dan het voordeel voor mij was hebben ze mij tot op heden niet kunnen vertellen. Maar wel tekenen voor weer een jaar.
Het oude - hun modem - moet je bij een modemwissel terug sturen. Je eigen aangeschafte modem niet.
Het gaat erom dat xs4all een gratis modem / router aanbied. Wat dus eigenlijk niet het geval is. Nooit dus eigenlijk want op het moment dat je de algemene voorwaarden accepteert. Ook niet als je meedoen met een actie. zoals pas met een 'gratis' wifi extender alles blijft eigendom van XS4ALL.

Ik zie dat ze het woordje gratis eruit gehaald hebben. Maar met verlengen zit je weer een jaar vast terwijl ze toch al moeten zorgen voor een goede verbinding en apparatuur die moet werken.
Modem is in bruikleen, de Wi-Fi-versterker is direct je eigendom. Dus dat klopt al niet wat je zegt. Zie: https://cdn.xs4all.nl/act...ker_bestaande_klanten.pdf (4e punt)

Ik snap je probleem trouwens niet zo goed eigenlijk. Je kan op ieder gegeven moment een gloednieuw modem van €250 of whatever in gebruik krijgen van XS4ALL. Een modem dat ze na gebruik niet meer naar andere klanten verschepen maar hooguit nog voor recycle/refurbish doeleinden kunnen gebruiken. Daar vragen ze een wederdienst voor: dat je minimaal nog een jaar klant blijft. Niet zo heel gek.

Als je dat niet wilt trek je toch zelf je portemonnee en haal je op eigen initiatief een FRITZ!Box bij bol.com of waar dan ook? Zo blijf je contractvrij én is het modem je eigendom. Easy peasy.

Zit je met een daadwerkelijk defecte, slecht functionerende of zwaar verouderde FRITZ!Box - in plaats van dat je voor de heb of andere persoonlijke redenen de allernieuwste wilt (daarvoor is die actie nl.) - krijg je een nieuwe van de helpdesk zónder contractverlenging. Dat is meer dan logisch. :)

[Reactie gewijzigd door n-evo op 16 december 2017 15:21]

Ik heb net met de klantenservice gebeld en ook zij bevestigen dat de Wi-Fi-versterker gewoon m’n eigendom is en nooit retour hoeft. Hetzelfde verhaal als wat in de voorwaarden staat waarvan ik je eerder heb voorzien.
Ik wijs simpelweg uit dat wat je zegt over de Wi-Fi-versterker niet klopt. Dat ding is al vanaf moment één eigendom van de klant. Er is geen sprake van een plotseling charmeoffensief want er is niks veranderd aan dit feit. Je hebt het bewijs zelfs zwart op wit van me gekregen, direct bij de bron vandaan. Ik vind het erg apart dat je zoveel moeite hebt dit te accepteren en te zeggen “Oké ik had het mis of ben verkeerd ingelicht”. In plaats daarvan hou je vol dat de versterker in bruikleen is en ik een uitzondering zou zijn. Voor de laatste keer: dat is niet zo. De voorwaarden van een tijdelijke actie hoeven ook niet dezelfde te zijn als die van je internetabonnement, zie wederom het document wat ik je gaf. Misschien dat de desbetreffende medewerker dit onduidelijk heeft verwoord. Dat zou kunnen.

En dat ze in jouw geval niet op terug zijn gekomen is natuurlijk jammer, maar goed dat stuur je ze toch een reminder?

De modems zijn nog altijd in bruikleen voor zover ik zie. Als je van mening bent dat dit bij de “Modem bij contractverlenging”-pagina onduidelijk vermeld staat zou ik zeker feedback geven onderaan de pagina. Doe ik dat ook deal? :)

[Reactie gewijzigd door n-evo op 18 december 2017 13:46]

Wat moet het vervelend zijn om zo teleurgesteld te zijn in alles.
Die FritzBox 7581 is anders een ramp. Heb nu eigen WiFi punten en een eigen IP-DECT setje omdat zowel WiFi als DECT niet stabiel te krijgen waren. Dat DECT verhaal loopt nu ook al een jaar. Wel een kleine financiële tegemoetkoming gekregen voor de eigen DECT waarmee ze alles doen dat zij kunnen zonder hulp van Fritz. Gevolg is uiteindelijk wel een nutteloze FritzFon C5 hier op tafel. Juist bij XS4all had ik dat allemaal niet verwacht. Een optie tot blijvende korting van enkele euro's per maand op de abonnementskosten bij gebruik van eigen apparatuur zou ze netjes staan in het kader van de aanhoudende problemen.
(ik moet er een deze maanden eens in gaan duiken, dus een hoop is mij nog onduidelijk. ik loop een jaartje of 2 achter merk ik.
ook moet ik mijn router een nieuw OS voor maken, want het systeem wat ik nu gebruik is wel leuk maar zo in effectief dat ik net niet de beloofde snelheid haal.
dus nog veel werk te doen en te weinig tijd om te hobbyen helaas.)

maar ziggo bied nu 400/40 en dat gaat met een docsis 3.0?
ik dacht daar een docsis 3.1 voor nodig te hebben, te minste de meeste die ik van je lijstje door loop gaan maar tot de 343 Mbps en dat is nog niet genoeg. }>

de NETGEAR Nighthawk AC1900 lijkt mij trouwens een gewone router zonder docsis?
of vind ik het verkeerde model?
volgens de specs: Built-in high-speed DOCSIS® 3.0 24x8 Channel Bonding Cable Modem

https://www.netgear.com/h...modems-routers/C7000.aspx

De nighthawk C7800 doet bv wel docsis 3.1
Nighthawk X4S DOCSIS® 3.1 Ultra-High Speed Cable Modem Router

lijkt me wel een mooi ding..
maar Docsis3 modems worden alleen via Ziggo verkocht.
Daar zit je fout, Netgear heeft bijvoorbeeld een Docsis 3.1 modem/router de Nighthawk.
Ik ben benieuwd wat die modems gaan lkosten en wat klanten gaan doen in geval van bliksemschade. Nu wordt dat door Ziggo/UPC opgevangen. En ja, er gaan er heel wat stuk bij bliksemschades.
Inboedel verzekering geldt ook op modems en routers bij bliksem inslag.
En wat is jouw eigen risico bij je blikseminslag ?
Minder als de nieuw waarde van mijn apparatuur bij een blikseminslag.
Want dan is mijn modem, router en waarschijnlijk mijn switches, tv, computers allemaal naar de knoppen ;)
Modems sneuvelen helaas vaak alleen. Dat is nu net mijn punt. niet dat je hele apparatuur er mee ophoudt.
Meestal is het eigenrisico van een inboedelverzekering lager dan een goede DOCSIS 3.1 modem.
Deze modems zijn al rond de 3 tot 4 honderd euro, eigen risico is vaak 100/150 euro.
En ald je modem 2x per jaar kapot gaat is dat dus 200/300 euro per jaar.
Cable modems zijn daar extreem gevoelig voor helaas.
2x per jaar ???
In ruim 20 jaar tijd pas één keer meegemaakt, en dat was bij een directe inslag (waarbij modem, router, hubs, pc's en server er allemaal in een keer aan gingen. dus die 150 euro eigen risico was te verwaarlozen).
Er zijn gewoon modems te koop.
Maar Ik zie niet in waarom dat een probleem van ziggo zou zijn.
Zij moeten consumenten de kans geven om een eigen modem te kunnen gebruiken, er staat niets over het moeten leveren van die modems.
idd zelf betalen....
Zoals het vroeger was (en wat ik thuis heb), is ook wel OK: puur docsis modem van Ziggo, zo'n simpele Ubee. Dan eigen router daaraan vast.
Exact. Voor veruit het grootste deel van de gebruikers is het gewoon een geval "standaard" modem.

Ik zit zelf bij T-Mobile Thuis (glas) en het modem is een archarische baksteen zonder bridge modus en 5G internet (maar volgende de t-mobile website wel "een hyper modern" apparaat).

Uiteindelijk via een "hack" een eigen router kunnen gebruiken (Glas>Ethernet converter + aangepaste instellingen in router). Maar zodra er een verbindingsprobleem is, ho maar "moet u maar ons modem gebruiken".
Wij hebben een Draytek 2132FVn van Vodafone gekregen destijds (nu idd T-Debiel thuis) en die voldoet prima als modem, zelf een accesspoint achter gehangen en nooit problemen mee. Dan zal jij wel een flink ander apparaat hebben ontvangen.
Ik heb hetzelfde apparaat, welkom in 2012.

Dus omdat Vodafone (T-Mobile) niet wil vernieuwen zijn we dus genoodzaakt 2 apparaten op te hangen. Dat gekke Draytek ding en een accesspoint.

Zeg even voor het gemak dat de Draytek 25 watt verstookt. Op jaarbasis is dat 219 kwh, dus zeg even 50 euro stroom.

Thanks but no thanks. Dan liever een oplossing waar ik gewoon met 1 apparaat uit de voeten kan.
De TP-Link die mijn glas signaal naar ethernet zet verbruikt ongeveer 3.5 watt. Daarna kan ik gewoon direct een normale router in met was vlan instelling aanpassingen.

Dus de Draytek is ongebruikt in de doos de kast in gegaan. De monteur moest wel lachen toen ik hem vertelde dat hij enkel even de glas verbinding aan een SFP connector moest hangen.

[Reactie gewijzigd door 625164 op 13 december 2017 16:10]

Ik heb de draaktech niet meer geïnstalleerd staat en de glasvezel gaat bij mij direct in de ubiquity UniFi switch. Weg met die standaard meuk.
Overdrijven is ook een vak. Verbruik is max. 10 W. In de praktijk zal het nog minder zijn.
Het gaat hier niet om de router, maar om een modem. In de praktijk zijn die dingen meestal gecombineerd.
Als de providers standaard een modem bij een abbo meeleveren, wat niet veel meer doet als alleen het signaal doorgeven naar een eigen router, dan lijkt mij dat prima. De situatie is dan te vergelijken met gas, water en elektra. Daar wordt de meter ook bij het "netwerk".

Inmiddels hebben de meeste providers zoveel extra functies in de modem/router gestopt (zodat die ook als hotspot voor anderen fungeert) dat het niet leuk meer is. Hier zit ik daardoor met 20 signalen waarvan de helft (hotspots) nauwelijks gebruikt worden. Uitschakelen van dat signaal blijkt vaak niet eens mogelijk.

Alles wat achter het modem komt hoort de klant zelf te kiezen. Eigenlijk is het meeleveren of (erger nog) verplicht stellen van een router of andere apparatuur een soort koppel-verkoop. Providers zullen daarop stellen dat die toestellen gratis mee worden geleverd, maar ergens is dat natuurlijk gewoon in de prijs doorberekend.
Kortom een modem zou je nog tot de "aansluiting" kunnen rekenen, maar voor alle bijkomende functies hoort een klant de vrijheid te krijgen om zijn eigen keuzes te maken. Als een provider zelf een aantal producten (tegen meerprijs) aanbied is daar natuurlijk niets mis mee.
Wifispots kan je wel altijd uitzetten, ze zetten het natuurlijk wel altijd standaard aan. Iets wat klanten vaak niet eens weten.
Jammer, want het heeft ook wel invloed op je eigen draadloze snelheid als je het aan laat staan namelijk.

Maar anders kan je natuurlijk niet iedere Ziggo gebruiker overal van langzaam internet laten genieten.. ;)

KPN heeft zo te zien ook gewoon een guide om het te deactiveren.

Ben het zeker met je eens dat het een hele irritante functionaliteit is. Maar je zal toch niet zoveel verschillende hotspots vanuit de providers zien om je heen? Bij Ziggo weet ik dat het altijd 'Ziggo' heet, je maakt dan automatisch verbinding met het sterkste Ziggo modem waarbij Wifispots aanstaat.

Qua vervuiling van de wifi is in mijn ervaring de Mediabox XL (voorheen Horizon mediabox) nog veel irritanter. Deze zette standaard 2.4 GHz wifipunt aan bij iedere klant van Ziggo.
Hierdoor kregen klanten zelfs verstoring door hun eigen apparaat,
met je modem verbinden op wifi en een sterker signaal vanuit je eigen settopbox want die staat vaak veel dichterbij dan je modem.

Hier zijn ze inmiddels op terug gekomen en hebben de meeste ongebruikte 2.4 GHz signalen uitgezet en 5 GHz zendt incognito uit. Helaas zijn er nog zat die wel aanstaan, uitzetten die troep dus!
Ik heb over het uitzetten van het signaal voor de hotspot al uren met de helpdesk van Ziggo gebeld en dat blijkt vruchteloos. Mijn modem staat in bridge-mode en je kan geen gebruik maken van de hotspot, maar het signaal wordt wel uitgezonden. Wel zonder of met een verborgen SSID. Verder gebruik ik eigen netwerk apparatuur. Het Ziggo modem is dus alleen maar een stoorzender. Aangezien er hier in de buurt veel Ziggo abonnees zitten, wemelt het van de signalen. Op de 2.4 Ghz is dat echt een probleem. Niet alleen bij mij. Die hotspots worden zelden gebruikt en zelfs als je de helft uitschakelt kan je nog een dekkend signaal in de straat krijgen. Wat dat betreft had dit beter een opt-in functie kunnen zijn.

Een eenvoudig modem waar alleen een netwerk en een telefoonkabel ingestoken kunnen worden is voor mij prima. Al die router-functies zijn volledig nutteloos.
Mijn modem staat in bridge-mode en je kan geen gebruik maken van de hotspot, maar het signaal wordt wel uitgezonden. Wel zonder of met een verborgen SSID.
Hmm.. dat is vreemd..
Hoe weet jij dan dat het signaal uitgezonden wordt vanaf je modem?

In dat geval kan je dan denk ik meer zien dan de gemiddelde helpdesk medewerker. Kan me voorstellen dat het dan een vruchteloos gesprek zou worden. Of je hebt echt iemand aan de lijn gehad die er niks van snapt. Het zijn niet allemaal raketwetenschappers natuurlijk ;)

Op de helpdesk moeten ze kunnen uitlezen of de Wifispots aan of uitstaat, voordat je modem in bridge modus gezet kan worden moet de Wifispots eerst uitgeschakeld zijn.

Ook kunnen ze alle wifi signalen bij jou in de buurt uitlezen. Zendt jou modem een Wifispots signaal uit dan moeten ze dat volgens mij ook in kunnen zien.

Er zijn er zat die dat niet eens weten op de helpdesk helaas..

Anders zou het misschien nog kunnen komen door een technisch probleem met de software die ze gebruiken, het systeem geeft dan aan dat alles uitstaat maar het modem doet het per ongeluk nog wel uitzenden.

En natuurlijk heb jij geen invloed op wat andere gebruikers met hun Wifispots instellingen doen dus dat blijft altijd rot.
Een eenvoudig modem waar alleen een netwerk en een telefoonkabel ingestoken kunnen worden is voor mij prima. Al die router-functies zijn volledig nutteloos.
Ja, fijn dat je hier straks voor mag gaan kiezen zelf!
Ik heb meerdere malen met de helpdesk gebeld en ze hebben me zelfs doorgeschakeld met de importeur en de fabrikant. Modem is zelfs al twee keer vervangen, maar het probleem blijft. Mijn buurman heeft hetzelfde probleem. Je kunt de hotspot dus onbruikbaar maken, maar dat blijkt wat anders dan het signaal uitzetten.
Het signaal is met een wifi-sniffer gemakkelijk te vinden en als je richting modem loopt zie je het sterker worden.

Het zou inderdaad heerlijk zijn als Ziggo standaard alleen een basis modem of geen modem gaat leveren. Dan zijn al die hotspots gelijk verdwenen en kunnen we allemaal weer normaal van de wifi gebruik maken.
Op zich natuurlijk fantastisch die keuzevrijheid alhoewel er weinig mensen geheel bewust voor iets anders gaan kiezen, ik zou zelfs niet eens weten waarvoor ik een ander zou willen. Maar om de andere kant van het verhaal te vertellen, toen ik mijn KPN glasvesel kreeg had ik isues met het bezoeken van bep. websites en dan met name streaming video wat ook bij de interactieve TV problemen gaf. Uiteindelijk bleek het volgens de KPN monteur aan het model modem (model 8) te liggen en kreeg een nieuwer model waarmee het was opgelost. De kennis van eigen apparatuur heeft deze storing snel opgelost, bij een ander modem zou dit een eindeloos heen en weer beschuldiging geweest zijn zonder een oplossing.....
Maar mogelijk gaat dit in de toekomst ook een meer open firmware geven voor een meer geavanceerd gebruik van de ISP modem.
Bij KPN zakelijk was het al mogelijk om een eigen modem te gebruiken. Wij ondersteunden alleen de modems die wij leverden, alle andere modems waren best-effort. Eigenlijk hoefden wij alleen maar aan te geven welke instellingen nodig waren,
Protocol: Point to Point Protocol over ATM (PPPoA)
VPi: 2
VCi: 32
Encapsulation: VC Multiplexing (VC-Mux)
Traffic Class: Unspecified Bit Rate (UBR)

Dit hoeft dus geen ramp te zijn voor de helpdesk. Je levert bepaalde modems, als een klant iets anders wil, dan kan die dat gebruiken, maar dan moet die wel technisch genoeg zijn.
En hoe is dat met voip-gegevens bij zakelijk. KPN geeft consumentenklanten niet hun eigen voip gegevens, telefonie kan dus alleen maar met de brakke experia modems.

niet gelezen dat je het over zakelijk had

[Reactie gewijzigd door tinzarian op 13 december 2017 12:49]

Sterker nog, bij een zakelijke afnemer van dsl is het vaak niet eens mogelijk om gebruik te maken van een externe VoIP provider omdat er allemaal sip-helpers aanstaan die 9/10 tegenwerken. De helpdesk kan de sip-helpers ook niet uitzetten en adviseert men om over te stappen naar telefonie van KPN.
typical kpn crap... vind zoiezo raar dat er niet eens de optie is om de experiabox in bridging modus te zetten. zelf met glas waar het wel mogelijk is. moet je perse de experiabox gebruiken voor telefonie echt belachelijk.. en inderdaad die hotspot das ook iets van ja hallo. Je betaald voor je verbinding dan kan zomaar iemand via jou modem/router op jou lijn internetten dacht het even niet!

Ik vind het heel goed wat ze nu in willen gaan voeren. maar vind wel dat een modem daar bij mag horen. dat maakt het dan veel gebruiksvriendelijker, omdat veel mensen geen zin hebben om dat allemaal uit te moeten zoeken (ik wel maar ja :P). Zoals iemand anders hier ook al zijn.. het enige wat het doet is het omzetten van glas,coax,adsl naar rj45 (of sfp als je een enthusiast bent :P)
Mwa. Ze beperken de bandbreedte en jezelf hebt dan ook toegang tot alle hotspots in nl.
Niet zo'n probleem dus. Ook geen privacy issue en gescheiden van interne netwerk + ander ip adres.
Zyxel voip modem plaatsen en probleem is opgelost.
KPN maakt je van alles wijs, maar met eigen hardware kan je alles zelf ook regelen

Dat ze het niet (willen)ondersteunen over de telefoon is een ander verhaal.
Het is ondertussen al zo'n 6 jaar geleden. ZIPB (Zakelijk Internet Plus Bellen), de VoIP dienst, werd toen standaard met een experiabox geleverd. Als ik het mij goed herinner, was het allemaal met een Experiabox geregeld. Andere modems ondersteunden wij, voor zover ik mij kan herinneren, niet.
Sterker - als die modem formeel niet bij de geleverde dienst hoort kan je als leverancier gewoon wijzen naar de producent van het modem. Als de verbinding niet werkt moet de klant voor issues met het modem zelf op zoek naar een fix of eventueel vervangend apparaat.

Als dienstverlener kan je dus bij van die lastige af-en-toe optredende problemen "schuilen" achter dat modem. "Dat is niet van ons - het probleem ligt vast daar"...
Lijkt me een prima oplossing. Net zoals (vroeger?) handmatig de apn instellen op je telefoon als je provider dat niet doet.
Ik gebruik al jaren mijn eigen Linksys modem/router ipv de Experiabox, gewoon thuis op een ADSL lijn.
Met genoemde gegevens (gewoon online te vinden) werkt dat prima.

Overigens alleen internet, geen VoIP, maar volgens mij is die keuze mogelijkheid er bij KPN al lang.
Ik zie een leuke optie voor een nieuwe website.
- Router bestellen + config voor je ISP
- abo voor de automatisch updaten van de Router
- abo voor support op de router
Zal ik je wat vertellen, dat kan al! Elke provider levert een modem/router mee en mogelijkheid om een extra WiFi punt aan te (laten) sluiten. Gaat er juist om dat mensen hun eigen router willen gebruiken. Kan bij Ziggo al door je modem in Bridge te laten zetten.
Ik gebruik al eeuwen geen modem van de provider. Maar misschien komt dit, omdat ik bewust voor een bepaalde provider kies.
De provider die je vroeger zelfs hielp om je zx spectrum op internet aan te sluiten, maar toen was het nog niet van KPN.

[Reactie gewijzigd door wica op 13 december 2017 20:41]

De helpdesk van toegang voor iedereen is allang niet meer wat het was. Nu schuilen de (junior) helpdesk medewerkers ook regelmatig achter het excuus "niet onze modem".
Ik zeg toch bewust, toen het nog geen KPN was.
Heb ervaring met hun huidige helpdesk script waar ze niet vanaf kunnen wijken.

Klant: Hallo, onze fiber is door geknipt in de straat.
Helpdesk: Wilt u de modem resetten.
Klant: Gaat niet helpen, aangezien de glasvezel kabel door geknipt is in de straat.
Helpdesk: Ja, maar ik moet dit vragen... voordat ik een monteur langs kan sturen.
XS4ALL heeft dat eigenlijk ook heel lang gedaan: er was een speciale helpdesk pagina voor de Commodore Amiga. Maar daar hadden we het wel nog over dialup modems, en die waren eigenlijk altijd vrije keus, die werden nooit door de provider geleverd.
Ook nog een (gratis) slip account gehad bij xs4all ? :-)
Hmm, in die richting herinner ik mij echter een blauwe sticker: dat was een indicatie dat het kastje goedgekeurd was door de PTT. Niet goedgekeurde apparatuur (ptt behandelde een telefoon niet anders dan een fax of een modem) mocht officieel niet aangesloten worden op je isra punt. Dus ja, oorspronkelijk wel een keuring/toelatings eis. Maar de details van de eisen en/of die zijn komen te vervallen/niet, dat staat mij niet meer bij (ergens eind jaren 80).
Niets verbiedt de internetaanbieder om Jan met de pet een voorgeprogrammeerd modem te leveren...

Dit soort argumenten zijn in het verleden veelvuldig gebruikt. Het was vroeger bijvoorbeeld verplicht een telefoon bij de PTT te huren, daarom had heel Nederland een T65-telefoon. Telefoons van derden zouden schadelijk zijn voor het telefoonnetwerk de monteurs konden onmogelijk kennis al die vreemde telefoons krijgen.

Vandaag de dag denk niemand erover na: Iedere analoge telefoon werkt op iedere analoge telefoonaansluiting (en dat is tegenwoordig vaak een internetmodem geworden). Problemen zijn er nauwelijks.

Je ziet in praktijk dat zodra de markt open gegooid worden, de industrie meer werk maakt van standaardisatie en problemen binnen een mum van tijd de wereld uit zijn.

Overigens zijn DSL-modems eigen altijd wel compatibel als de internetaanbieder modems van derden niet saboteert. Er zijn daarmee weinig grote problemen te verwachten.
Dat doen ze nu ook al, maar dan met computers. “Mijn internet doet t niet” “staat uw computer aan?” “Ow”
Of de klassieker:

"Meneer, mag ik U vragen om uw modem opnieuw te starten?"

"Wil ik best doen, maar ik bel nu via mijn internetverbinding."

"Mag ik U vragen om uw modem opnieuw te starten, dan kijken we daarna wel verder of het werkt..."

*KLIK*
Of de klassieker:

"Meneer, mag ik U vragen om uw modem opnieuw te starten?"

"Wil ik best doen, maar ik bel nu via mijn internetverbinding."

"Mag ik U vragen om uw modem opnieuw te starten, dan kijken we daarna wel verder of het werkt..."

*KLIK*
Yup, werkt als goud !

"zodra ik jou aan mijn mobiel heb, ga ik herstarten ..."
'oh, prima ik bel u terug'

HD-medewerker heeft een tijdsdruk, dus als jij niet verbreekt, zal hij je vlot bellen :+
Waarom? Er staat niks over ondersteuning.
Jouw provider onderhoudt de firmware van je telefoon toch ook niet?
Tenzij je een special branded telefoon van die provider neemt.
Hey zal me niks verbazen als de providers gewoon een "standaard" modem aan blijven bieden waar ze zelf ook ondersteuning op geven, mar als je perse wil kan je zelf en andere aanschaffen, maar dan ook volledig in eigen beheer.
Als ik een zelf een modem zou aansluiten voor mijn ADSL verbinding, weet ik deze wel te onderhouden. Net zoals de meeste mensen die hier komen.

Maar 'Jan' had een handige buurjongen die zei dat een ander modem beter was en heeft deze dus anagesloten en ingesteld. Buurjongen is verhuisd, modem geeft storing, Jan bellen met de helpdesk, maar helpdesk geeft aan 'niet ons modem, dit moet je instellen, succes.'
Daar gaat Jan niet gelukkig van worden. Waarna Jan weer allerlei slecht-nieuws verhalen over de provider rond gaat vertellen 'want ze helpen me niet met mijn probleem'.
Een hoe is dat anders dan "jan met de pet" die nu verplicht wordt en brak wifi modern in de meterkast te hebben en diezelfde handige buurjongen sluit en extra router aan?
"jan met de pet" kent het verschil niet en belt ook de provider met hetzelfde resultaat
Het verschil is dat Jan met zijn pet in die situatie geen enkel poot om op te staan heeft. Daar zijn namelijk geen wettelijke/Europese regels voor. Dat 'handige' buurjongetje van hem gaat dit horen, denkt waarschijnlijk dat de provider het nu moet ondersteunen aangezien 'dat moet van Europa' en daarmee is de helpdesk werker verzekert van een hoop hoofdpijn.
Goed voor de werkgelegenheid in die branche. :)
Waarna Jan weer allerlei slecht-nieuws verhalen over de provider rond gaat vertellen 'want ze helpen me niet met mijn probleem'.
Als Jan nare verhalen gaat rondbazuinen terwijl de situatie gewoon is uitgelegd doet Jan dat sowieso wel en is het gewoon een naar mannetje. Probleem is natuurlijk gewoon dat handige buurtjongetje die er wat anders in hangt omdat hij er een mening over heeft zonder naar de verdere termijn implicaties te kijken.
Gebeurde vroeger best veel, met de beste intenties, maar wel gewoons sjor.
Leuk dat de Linksys WRT jeweetwel goede reviews krijgt maar is je technofobische buurman erbij gebaat? En zo ja, ook als je er niet bent om hem te helpen? Dat soort vragen stellen die buurjongetjes zichzelf eigenlijk nooit.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 13 december 2017 13:16]

Het probleem is inderdaad het handige buurjongetje die niet verder kijkt dan zijn neus lang is, en Jan die het ventje op zijn woord gelooft, waardoor de helpdesks van de ISP's (die het toch nooit rustig hebben) alleen maar zwaarder belast worden (goed voor de werkgelegenheid wellicht, maar niet voor de klanttevredenheid ivm langere wachttijden etc).
De vrije keuze voor type modem/router is een goed iets, maar ik zou er als ISP niet zo heel blij van worden.
Ik denk dat het wel meevalt als je er als ISP vooraf en tijdens expliciet over bent dat het gebruik van third party hardware consquenties heeft voor support bij de helpdesk.
Dat is het grote verschil met de situatie van nu waarbij je er pas achter komt als je de helpdesk feitelijk wil benaderen met je probleem.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 13 december 2017 13:19]

Dus omdat er eigen modems kunnen worden gebruikt is dat direct slecht?
Het is dan je eigen keuze en verantwoordelijkheid en het is niet dat veel mensen een provider kunnen kiezen.. ik in ieder geval niet.
"Jan" moet een professional inschakelen, geen "handige buurjongen" die naar mijn ervaringen lang niet zo handig zijn als ze zelf of degene aan wie ze hun diensten verlenen denken.
Ik denk namelijk dan "Jan" best begrijpt dat hij voor problemen aan z'n elektrische installatie een professionele electricien moet inschakelen. Dat "Jan" best begrijpt dat hij voor problemen aan z'n auto ook naar een professionele garage moet. Het wordt tijd dat "Jan" begrijpt dat er voor problemen aan zn IT ook een professional ingeschakeld moet worden.En ja, dat kost centjes.
Volledig mee eens. Maar deze "Jan" vervangt ook zelf zijn olie in de auto, net als de lampen en de uitlaat. De elektrische installatie thuis (met uitzondering van de meterkast) wordt gedaan door die vriend van hem die klusjesman is, het schilderwerk in en om huis doet hij zelf en voor de moeilijkere klusjes in huis 'kent hij wel een mannetje'.
Er zijn echt legio mensen in Nederland die op deze manier hun zaken regelen. Allemaal vriendendiensten (of in ruil voor een kratje Jupiler/Hertog-Jan). Geen professioneel niveau, maar wel voldoende en werkend.
Er zijn echt legio mensen in Nederland die op deze manier hun zaken regelen. Allemaal vriendendiensten (of in ruil voor een kratje Jupiler/Hertog-Jan). Geen professioneel niveau, maar wel voldoende en werkend.
Er is natuurlijk een enorm verschil tussen de zelf-aangeleerde vakman met twee rechterhanden die af en toe ook voor zijn plezier wat klusjes voor anderen opknapt, en de buurjongen met een grote mond die van mening is dat ie de dienstdoende IT'er voor de hele straat is, maar niet verder kan komen dan een beetje Googlen als iemand een probleem heeft.
Ik kan je verzekeren dat je als professional ook nog vaak zat moet googlen als je een vaag probleem of onbekende foutmelding tegenkomt. Ik weet niet hoe het in het noorden van het land is gesteld met de buurjongetjes maar hier weten ze vaak meer van de materie dan de Ziggo monteur.
Leuk dat de regels niets zeggen over ondersteuning, maar dat is wel wat de gemiddelde consument verwacht. Helemaal op het gebied van de internetverbinding.

Ik verwacht dat we het op de helpdesk waar ik werk flink drukker gaan krijgen zodra dit plan in werking is gesteld... Vele klanten zullen geen verbinding kunnen krijgen met hun el cheapo chinese meuk en de schuld in de schoenen van de provider gaan schuiven. Erg leuk voor de helpdesk medewerkers, al die boze en onwetende (en vaak ook rete eigenwijze) klanten die je aan de lijn gaat krijgen... 'Verheug' me er nu al op :X
Als er duidelijk bij het afsluiten wordt aangegeven dat er geen ondersteuning wordt geboden op routers die niet bij de provider vandaan komen lukt r me dat geen probleem, wat ik echter wél zie gebeuren is dat providers nu ineens weer geld gaan vragen voor een router terwijl je die nu velal "gratis" krijgt.
Als jouw mobiele telefoon kuren heeft bel je dan ook je provider?
Ongeacht hoe duidelijk iets aangegeven wordt, mensen lezen dat toch niet. Tenminste, de meeste niet. En als ze het wel gelezen hebben, zijn ze dat al lang weer 'vergeten' zodra ze problemen krijgen.

Vaak genoeg klanten aan de lijn gehad die "geen of zwak signaal" op hun TV kregen en met geen enkele mogelijkheid hun TV op het juiste HDMI kanaal kregen... Uiteraard is dit de schuld van de apparatuur van de provider en op geen enkele manier kan het aan hun TV liggen... Immers 'gisteren deed 'ie het nog en ik heb niets gedaan'.

De meeste klanten zijn onwetend en hebben geen enkele interesse en/of intentie om daar wat aan te doen*. Ze leggen de schuld nagenoeg altijd buiten zichzelf en het liefst bij de leverancier van de diensten. Is makkelijker dan toegeven dat het je eigen schuld is.

* Uitzonderingen daargelaten
Dat klopt, maar wat ik zeg, ik zie providers dit ook wel zelf in de hand gaan werken door weer extra geld te gaan vragen voor een modem...
Zulke klanten ga je altijd hebben, daar kan je niet onderuit.

Het enige wat je daar tegen kan doen is alles in de keten op u te nemen en deze allemaal dichttimmeren met custom firmware zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden. Dus ook het TV toestel verplicht te huren/kopen bij de provider. Je kan dan kiezen tussen 1 kleiner en 1 groter model en er zitten maar 2 aansluitingen op: 1x voeding en 1x HDMI.

Dat lijkt me allesbehalve een wenselijke situatie vanuit consumenten perspectief.
"Met de KPN helpdesk, waarmee kan ik u helpen?" "Ik heb een custom ROM geflasht en Xposed geinstalleerd en nu heeft zit telefoon in een bootloop, hoe kan ik dat oplossen?" "Ehhhh..."

Nee, dat gaat hem niet worden.
Als jouw mobiele telefoon kuren heeft bel je dan ook je provider?
Als mijn smartphone geen verbinding kan maken, ja dan bel ik de provider, wie bel jij dan?

Het probleem is dat je met een 3rd party modem al snel in het probleem komt dat de provider niet eens kan zeggen of de lijn geheel okay is. Er zijn veel verschillende standaarden. Word overigens ook leuk voor sat connecties, daarbij heb je vrijwel nooit de technische keuze.
En daar hebben ze natuurlijk de kennis van alle instellingen van alle verschillende (android) roms...
Als daar blijkt dat alles klopt volgens hun systeem kunnen ze je ook niet verder helpen...
Begin jij dan ook te schelden dat het een stelletje prutsers zijn?
[...]
Word overigens ook leuk voor sat connecties, daarbij heb je vrijwel nooit de technische keuze.
Wat bedoel je daar mee? sat tv ontvangst of tel communicatie internet via de satteliet
Vele klanten zullen geen verbinding kunnen krijgen met hun el cheapo chinese meuk en de schuld in de schoenen van de provider gaan schuiven.
Grappig, want de reden dat ik juist erg blij wordt van dit bericht is dat ik erg graag af wil van de el-cheapo Chinese meuk die de ISP's meeleveren.

Heb je ooit een provider gezien die een STB meelevert die meer dan zo'n €10 (inkoop) waard is ?
Erg goed punt. Ik snap die 'el cheapo chinese meuk' opmerking ook niet. Klanten hebben dat al. Dat werd standaard namelijk door de ISP bij de klant opgedrongen.

Ik word er altijd ook zo lijp van er bij storingen aan hun kant, je eerst hun 'el cheapo chinese meuk' moet terug hangen om aan te tonen wat je allang wist. Denken die medewerkers dat we graag of snel naar een helpdesk/servicedesk bellen?
Het is heel eenvoudig als je support wilt gebruik je bijvoorbeeld Ziggo apparatuur of apparatuur die gecertificeerd is voor Ziggo.

Koop je wat anders en is er een probleem kan je die fabrikant lastig vallen want Ziggo doet daar niks aan.

Zo werkt het nu al met tv's en CI modules.
Zie daar het probleem niet zo om eerlijk te zijn.
Tja, daar zeg je zo wat: Gecertificeerd door de netwerk leverancier.... Daar moet staan 'Voldoen aan de gebruikte standaard'. Met daarbij een publieke standaard en niet die van de leverancier.

TV's die met CI++ modules kunnen om gaan en daar een gestandaardiseerd certificaat voor hebben moeten ondersteund worden. En niet met de beperking 'door ziggo gecertificeerd'... Een toestel dat ergens in Europa met CI++ werkt moet overal met CI++ kunnen werken.
Het is heel eenvoudig als je support wilt gebruik je bijvoorbeeld Ziggo apparatuur of apparatuur die gecertificeerd is voor Ziggo.

Koop je wat anders en is er een probleem kan je die fabrikant lastig vallen want Ziggo doet daar niks aan.
Ziggo mag alleen geen modems van andere fabrikanten weigeren omdat bijvoorbeeld de private keys voor hun netwerk alleen in de firmware van hun modems is ingebakken.
Anoniem: 310408
@Dexmael13 december 2017 14:12
Koop je wat anders en is er een probleem kan je die fabrikant lastig vallen want Ziggo doet daar niks aan.
En als jij nu zeker weet dat je 3rd party modem goed is en de ISP zegt dat de lijn goed is? Wie moet het dan oplossen? De ISP mag je niet dwingen om hun hardware te gebruiken!
btw.. ik heb nu Vodafone met een losse iPhone 6S abonnement.. dat is dan toch eigenlijk fout toch?
Dit heet KEUZEvrijheid.. dat als je bij Ziggo de Horizon een gedrocht vind, gewoon een ander model kan gebruiken.
Dat kan ook. Je kan CI+ met een standaard modem (van Ziggo) gebruiken ;) Gewoon even contact opnemen met de klantenservice en je kan het allemaal regelen.
Dan betaal ik even veel als nu, maar heb dan geen interactieve functies...
Heb ik ook gedaan, maar ik heb wel interactieve functies op mijn CI+.
Dan woon jij fZiggo regio.
Ik heb in fUPC gewoon een nieuw abo, met CI+ en interactieve functies hoor. Idd keurig via de telefonische klantenservice geregeld, geen probleem.
Geloof er niet veel van, omdat zowel webcare als HD mij dit verbied.
Je zal me op m'n woord moeten geloven dat dit in Haarlem is, toch echt fUPC, maar: https://tweakers.net/ext/f/OAFSxEk1dKdDyZw3m7pZKH2V/full.jpg
Die CI+-module die bij Extra's staat genoemd is dus echt m'n enige decoder, voor de duidelijkheid, zoals te herkennen aan de toevoeging bij pakketnaam, bovenaan.

De optie is inderdaad niet via de website beschikbaar (en je hebt kans dat de WebCare daar naar kijkt), maar toen ik eenmaal de abo-mensen aan telefoon had, snapten die prima wat ik wilde en waren ze het met me eens dat het maf was dat dit niet via de website kon.

[Reactie gewijzigd door Twam op 13 december 2017 15:17]

Ci+ voor interactief is iets anders dan ci+ voor opnemen. :)
Sure, maar daar vroeg sammiejj niet naar. Nou kan mijn TV ook gewoon opnemen naar de externe harde schijf die ik in de USB-poort heb gestoken hoor, maar omdat mijn tv maar 1 tuner heeft kan ik niet iets anders kijken wanneer ik aan het opnemen ben.

Als je TV twee tuners heeft, zoals veel nieuwe (luxere) modellen wel hebben, zou je volgens mij zelfs dingen die versleuteld zijn moeten kunnen opnemen via je CI+ (zeg, Film1), terwijl je zelf dingen zit te kijken die in onversleutelde pakket zitten (zeg, RTL5 of Veronica ofzo).
Dat werkt dus niet. :) tenzij dat je 2 modules hebt.
Dat heeft te maken dat de CI+ kaart maar 1 transportstroom ontsleutelt en je kunt dan op de 2de tuner enkel die zenders die binnen die transportstroom zitten opnemen die jen dan op tuner 1 kijkt.
De tweede ci module zou je dan wel kunnen laten opnemen.

En raad eens, de tv met twee tuners, hebben geen twee ci+ sleuven (panasonic heeft er ooit gehad).
Dus, zo simpel als jij het stelt, werkt het niet.
ONZIN !
De ci+ kaart zelf ontsleutelt niets, maar voorziet de decoder(s) van de juiste sleutels voor decodering.
zo kan de humax ihdr5x00 2 programma's tegelijk opnemen (en je kan zelfs 'n derde kijken, zolang dit programma ook in een van de opname streams zit) maar deze heeft maar één ci+ slot.
Als een ontvanger twee ci+ slots heeft is dit om programma's van twee verschillende providers te kunnen ontvangen (b.v. kabel + sateliet).
Providers zullen waarschijnlijk gecertificeerd apparatuur leveren als de klant dat wil en daar bieden ze ondersteuning op. Als je voor een eigen apparatuur kiest zal je het beheer ook zelf moeten doen.
Probleem is dan wel, dat bij storingen die aan de ISP kant liggen er geen manier is om een helpdesk te bellen, totdat je eerst hun router neemt.
Als beide kanten zich aan standaarden houden dan zou het goed moeten werken, in theorie. :) Maar het kan altijd voor komen dat bepaalde hardware toch niet goed met elkaar samen kan werken. Maar dit blijft het risico van een eigen modem.
Dit is bij XS4ALL al jaren mogelijk, support op andere hardware is volgens best effort maar meestal is dit genoeg.
Probleem met XS4ALL (en waarschijnlijk KPN) is dat je modem VLAN ondersteuning moet hebben. De meeste routers ondersteunen dat niet of belabberd, dus dan moet je er een switch tussen hangen.. en het werkt weer voor geen meter als je ook digitale TV wil hebben (heb van alles geprobeerd, XS4ALL zelf zegt dat je voor digitale TV je router in "bridged mode" moet zetten maar dan werkt hij natuurlijk niet meer als router..).
das eigen keuze, de hardware is er.

Dat ze met VLAN werken vind ik persoonlijk niet wenselijk maar het is niet anders.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 13 december 2017 18:30]

Volgens mij is dat achterhaald. Het signaal komt wel over 2vlans binnen. Maar wordt sinds de introductie van meer tv niet meer apart verspreid (lan4 op je fritzbox). Je kan nu tv en internet over de zelfde kabels en switch laten lopen.
Ik slaagde er in ieder geval niet in. Hij liep óf vast tijdens het opstarten omdat hij geen programmainformatie kan vinden, óf hij startte succesvol op maar vervolgens gaf iedere zender zwart beeld. Voor zover als ik af kon leiden gaat de programmainformatie over VLAN 6 zoals het internet, en de zenders over VLAN 4. Maar om internet te hebben moet je een connectie maken via PPPoE, en daar kan je maar 1 tegelijk van hebben, dus het lukte me niet om zowel mijn router als de decoder toegang te geven tot het internet. Van alles geprobeerd, zoals fritzbox internet geven via router, maar niks werkte.
Dat kan toch? Je kunt als ISP de instellingen die nodig zijn vrij geven, maar alleen support bieden op de meegeleverde modem.
Juist omdat de modem niet meer onderdeel is van het netwerk van de ISP hoeft de provider er geen support meer op te bieden.
Juist, dat is wel iets dat ISP's zullen gaan zeggen. Gebruik je niet onze standaard modem/router, dan moet je het zelf maar uitzoeken. Ook kan natuurlijk de betreffende modem/router geblocked worden als blijkt dat deze storingen op het netwerk naar de ISP veroorzaakt, want DAT is ook iets waar jij dan voor verantwoordelijk bent en dus ook een dikke vette rekening zou kunnen krijgen als jouw modem storingen veroorzaakt.
Ja dat wordt wel een dingetje inderdaad. De gemiddelde servicedesk medewerker van Kan/Ziggo of equivalent weet nu al amper hoe hun eigen apparatuur werkt. Laat staan wanneer eindgebruikers hun eigen apparatuur inzetten. Zal wel gevalletje "dat ondersteunen wij helaas niet" worden.
En daar hebben ze het volledige recht toe, eigen router is geen ondersteuning op de dienstverlening, dan ga je maar naar de producent van dat apparaat als het je niet lukt om dat ding in te stellen.
Ik zie geen verbod staan, dus je kan dan standaard ding gebruiken of eigen modem/tv ontvanger etc.
Adsl modem moet gewoon gecertificeerd zijn door OPTA.

Ze kunnen in dat geval die eis overeind houden.

Wat kabel aangaat is ander verhaal.

Maar ik denk niet dat je als particulier voordeliger een docsis modem gaat regelen.

Denk door het weigeren van support dat dit een papieren tijger gaat worden waar alleen een enkele koppige klant gebruik van gaat maken.

Achter modem van telco/kabelboer kan je nu al je eigen spul gebruiken.
Opties worden simpel neem ik aan.

1. Onze hardware dus je krijgt ondersteuning
2. Eigen hardware is er zelf voor zorgen dat het blijft werken. Dit zijn de instellingen en hoe je het moet instellen is je eigen taak.

Dus Jan met de Pet heeft de keuze maar als Jan met de Pet het niet begrijpt moet die iemand inhuren om het te fixen of hij krijgt alsnog de hardware van de ISP. Neem aan dat Jan met de Pet dan eieren voor ze geld kiest en alsnog de hardware van de ISP afneemt.
Nee hoor want
Uit de bijbehorende toelichting blijkt dat daarmee wordt gedoeld op decoderkaarten of simkaarten.
Dus bij de eerst volgende ronde krijg jij gewoon een modem van je provider met een simslot erin. Probleem opgelost.
Uiteindelijk zullen de 25 merken gaan vechten om hun apparaat aan de consument te brengen. De laatste tijd zijn ze al bezig om hun apparaten met gebruiksvriendelijkere interface of apps uit te rusten. Over een tijdje hoef je alleen maar je provider uit een lijstje te selecteren voor de instellingen van je provider. Ze moeten wel als ze willen verkopen. En dat willen ze absoluut!
Iets wat AVM(fabrikant van de fritzbox) al doet, kies xs4all en klaar. Maar daar zullen ongetwijfeld profielen bij komen.
Inderdaad, laat jan met de pet gewoon lekker de modem(router) gebruiken die hij van zijn provider krijgt.

Maar geef Jan met de technische pet dan wel de optie om zelf een modem en/of router aan te sluiten met minimaal de volgende opties:

- Internet Bridge mode (naar router)
- IPv4 en IPv6
- VOIP trunk (vlan) bijvoorbeeld instelbaar op een Modem PSTN poort of Yealink/Gigaset/Cisco Voip toestel/centrale
- IPTV (vlan)
- en vast nog veel meer

Maar goed, Ziggo krijgt het niet eens voor elkaar met eigen modems overal IPv6 uit te rollen, en al helemaal niet als je een eigen router achter een bridged modem wil, tenzij je hun zakelijk MKB lijn met pro optie neemt.

Kortom, ik zie dit de komende jaren niet lukken...
Anoniem: 612265
@walteij13 december 2017 13:45
Ik gebruik zelf de router die ik (gratis) heb gekregen van de internet provider. Werkt goed.

De gemiddelde consument gaat niet zelf een router kopen als ze die gratis van de provider in bruikleen krijgen en de mensen die dat wel doen, zijn waarschijnlijk handig genoeg en hebben geen helpdesk nodig bij problemen.
Denk dat isps dan zeggen prima dat u een eigen router gebruikt, heeft u storing? Sluit dan eerst maar onze router aan en dan probeer het nog eens.

Prima dat iedereen het mag, maar inderdaad de huis tuin keuken doelgroep: lekker factory laten. Daar komt zoveel gezeur van.
Een provider hoeft helemaal niets te ondersteunen, behalve het eigen apparaat. Als een andere fabrikant een apparaat wil maken dat geschikt is, zal hij zich moeten conformeren aan de eisen van de provider. Je mag ook elke telefoon op je modem aansluiten, maar die moet wel de juiste protocollen ondersteunen.
Firmwares hoeven ze niet tedoen, dit gaat gewoon dan net zoals bij je router via de fabriekant zijn servers.
Ja niet alleen qua troubleshooting, maar ook qua beveiliging. Mensen die op hun router onveilige instellingen hanteren e.d. zijn gewoon een risico. Het werkt toch?
Daar moeten providers toch op inspelen. Maar hoe je dat doet, zonder dat je computervredebreuk pleegt, wordt nog best een uitdaging. Of wordt het net als bij beleggen: je moet een examen doen en als je genoeg punten haalt, mag je zelf je instellingen bepalen en eventueel een eigen router plaatsen? Zou ik niet op tegen zijn trouwens.
Vrije keuze is fijn maar dit is onzin. Biedt dan op z'n minst aan dat je eenvoudig de modem/router in bridge mode kunt zetten zodat je je eigen router kunt gebruiken. Als er dan problemen zijn kan de ISP in ieder geval het modem gedeelte blijven monitoren. En als redmiddel aangeven dat de ISP modem/router gebruikt moet worden om fouten op te sporen.

Naast plain internet hangen er tegenwoordig 4G, digitale TV en telefoons aan het ding.
Ongetwijfeld. Vroeger had je een modem en een router. Alleen het modem kwam van de provider.
De reactie van de providers zal simpel zijn. Alleen met onze router kun je gebruik maken van extra gratis diensten die wij aanbieden. Die hoeven ze in het contract niet te garanderen.
En dan zijn we weer net zover.
Je hebt grote kans dat de helpdesk zegt (doen ze nu ook al): "Ja meneer/mevrouw, ik kan u niet verder helpen want u heeft uw eigen apparatuur en dit ondersteunen wij niet.".
Dit roepen ze al als je je modem in bridge laat zetten, of als je een instelling in het geavanceerde menu wijzigt.

De installatie documentatie van Ziggo is vrij goed, als ze hier een lijst in zetten met aanbevolen modems en de ruwe specificaties waar je op moet letten bij de aanschaf van het modem (DOCSIS versie, Annex type, etc), dan lijkt mij dit voldoende. Als bonus zouden ze zelfs nog globale instellingen kunnen vermelden, zoals "je moet aanmelden op ons netwerk met ...... username / password .....". Of beter nog, voor elke aanbevolen modem een document met de juiste instellingen, uiteraard los te downloaden vanuit hun kennisbank.

Dan heb je toch de volledige vrijheid, en helpen ze je toch een handje. Een stuk of 10 modellen is prima te ondersteunen door de helpdesk.
Klopt, daarom dat het voorstel gewoon had moeten zijn om (minimum) twee versies aan te bieden: een router en een modem-only. In het tweede geval zal de klant voor de router moeten zorgen en hoeft de ISP dan alles wat achter het modem gebeurt gewoon niet te ondersteunen. Als de ISP een webportaal heeft om het modem in te stellen (bijvoorbeeld bij Telenet is dit zo), kan dan gewoon een deel van de features (zoals WiFi) automatisch uitgeschakeld (greyed out) worden als er een modem-only geplaatst werd.

Dat lijkt me veel eenvoudiger, transparanter en inderdaad beheersbaar voor ISP en klant.
Mogen ze voortaan 25 merken, 73 typen en 195 versies firmware gaan ondersteunen. Daar ga je de helpdesks blij mee maken.......
Hoezo dat? In de algemene voorwaarden kunnen ze gewoon stellen dat ze alleen ondersteuning bieden voor hun eigen modem. Dus als je wilt gaan troubleshooten met ze, dan moet je maar het default modem erin prikken en updaten naar laatste versie.

Deze uitspraak betekent eigenlijk alleen maar dat ze wat technische gegevens moeten publiceren en dat ze niet bijvoorbeeld aan MAC-filtering mogen doen.

De afgelopen jaren heb ik overigens allang mijn eigen modems aan het DSL-netwerk gehangen. (Draytek Vigor 130, Fritz!Box 3490). Een klein beetje googelen en/of op de forums hier en je bent verbonden. Het enige dat verandert is dat ik niet meer hoef te googelen, maar gewoon naar de site van de provider kan om daar een lijstje met technische gegevens te lezen. Als ik dan niet weet wat PPPoE of PPPoA betekent, blijft dat mijn probleem.
Óf je geeft als ISP gewoon een vanuit huis gelimiteerde set keuzes voor degelijke, goede topmodellen.

In plaats van het vaak gaan voor de laagste bieder, met alle gevolgen van dien.
Niet te voorbarig.

Is dit bijvoorbeeld een probleem voor mobiele telecomaanbieders en klanten die met weet ik veel wat voor merk telefoon klant bij ze zijn?

En is het een probleem wanneer klanten het Ziggo-modem in bridge-mode zetten en er hun eigen router aan koppelen?

En hoeveel ADSL-leveranciers zijn er niet die zeggen: neem je eigen ADSL-router maar mee. Ik ken er verschillende.

Daarbij: Jan met de Pet zal inderdaad waarschijnlijk gewoon de standaard router blijven gebruiken.

Dus ik zie eigenlijk louter voordelen.
Ik zou gewoon OpenWRT pakken, daar twee UI's voor aanbieden. Een simpele door de provider zelf gemaakt en voor de leek en een volledige voor de tweakers. De OpenWRT community zorgt voor de kernel support, de provider voor de juiste fabrieksinstellingen. Lekker uniform ecosysteem :)
Hieperdepiep hoera! Dus EINDELIJK kpn die sip gegevens vrijgeeft, eindelijk die waardeloze docsis modems eruit en voor industrieel exemplaar vervangen, eindelijk brakke stb's eruit, en wellicht eindelijk iptv support voor KODI , zodat we legaal iptv kunnen kijken , met alle voordelen van moderne gpu's. Goed, is een enorm wensenlijstje van me, de frustratie zit dan ook erg hoog }> .
Dan moet Jan met de pet wel een goede standaard modem/router krijgen
Zie de connectbox , die je beter DISconnectbox kan noemen.
Prima dat mensen de vrije keuze krijgen, en ook erg goed voor ons tweakers, maar laat Jan met de pet aub gewoon een standard router gebruiken.....
Die zullen dat ook gewoon blijven doen. Denk sowieso niet dat iemand zonder enig ervaring maar ook zal denken om het vervangen van de router/modem
de providers gaan dat natuurlijk niet doen...hoeft ook helemaal niet...die blijven alleen hun eigen modem ondersteunen..en bij problemen meten ze de lijn..als dat goed is..is het verder je eigen probleem!
Nou ik denk eerder dat ze hun verkeer voor de “veiligheid” gaan coderen en dat je per sé een router van hun nodig hebt om het te decoderen (al dan niet met een smartcard o.i.d.). Zo zijn die grote jongens wel
Gaat niet gebeuren, Eigen router prima maar zonder ondersteuning, simpel.
Ik zie geen probleem eigenlijk?

De mensen die kiezen voor eigen meuk wordne zo niet tegengehouden.
De meeste mensen die naar de klantenservice bellen zijn toch degene die voor de ISP modem gaan...
Helpdesk? Geen enkele Helpdesk ondersteund zaken die niet in het SLA staan. Eigen router = zelluf.
Voor de ondersteuning kan ook verwezen worden naar de leverancier van het andere merk modem of router. Providers kunnen wel als voorwaarde blijven stellen dat ze alleen ondersteuning bieden aan hun eigen producten hoop ik? Anders krijgen we straks ook een keuzemenu van 195 opties ;-)
Dit zal in de praktijk ook wel zo lopen. KPN of Ziggo zal 1 router aanbevelen, welke 99% van de klanten vervolgens ook zullen nemen. De overige 1% zit waarschijnlijk op Tweakers.
Ik denk eerder dat als je zelf een eigen modem plaatst, dat je geen support krijgt vanuit de provider.

Als je nu een Asus router koopt en die achter het modem van Ziggo zet, hoef je ook niet met Ziggo te bellen als je problemen hebt met de Asus router.

Idem met het coax netwerk, Ziggo is verplicht om een goed werkend signaal op het AOP (Abonnee Overname Punt) te leveren, maar als je door bagger coax kabels geen beeld krijgt, is Ziggo daar niet aansprakelijk en/of verantwoordelijk voor.
Als IOT echt doorzet zul je misschien begrijpen waarom dit toch wel redelijk belangrijk is voor de privacy van de consument. Dat er softwarematig nog veel werk aan de winkel is, is een bijkomend aspekt. Misschien wordt het eens tijd om de STANDAARD hierin te gaan afdwingen.
Dat wordt dus een groot feest voor alle ISP's.
Mogen ze voortaan 25 merken, 73 typen en 195 versies firmware gaan ondersteunen. Daar ga je de helpdesks blij mee maken.......

Prima dat mensen de vrije keuze krijgen, en ook erg goed voor ons tweakers, maar laat Jan met de pet aub gewoon een standard router gebruiken.....
3 maal raden wie daar voor opdraait: links- of rechtsom is dat de consument.
Heel goed. Ik heb de laatste tijd alle bekende DOCSIS 3.1 (kabel) en VPlus (xDSL) modems aan de Pricewatch toegevoegd, er is genoeg keus.Edit: Ik heb ook op het forum een suggestie gedaan om hier in de Pricewatch beter op te kunnen filteren: [PW] DOCSIS versie, VDSL profile en LTE Categorie bij modems

[Reactie gewijzigd door Balance op 13 december 2017 14:27]

En hoe gaat een gemiddelde consument die geen kaas gegeten heeft van de standaarden tot een keuze komen? Die weet (en boeit) het niet dat kabel internet over CAI gaat en "dus" een DOCSIS modem nodig heeft, die kijkt alleen naar zijn portefeuille en of er een goede wifi antenne of antennes op zit(ten), zodat zij in huis een goed wifi bereik hebben.

Hoewel ik het idee zeker toejuich, zie ik nog wel wat beren op de weg voor de consument met minder verstand van (gerelateerde) zaken.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 december 2017 14:14]

Voor de consument met minder verstand is er vast nog wel een standaard docsis modem/router te krijgen via ziggo :)
Wat niet echt voldoet aan de wet, aangezien er keuzevrijheid afgedwongen wordt, wat je met 1 keuze bij een provider natuurlijk niet hebt.
Er staat niet in het artikel dat providers meerdere modems/routers als keuze moeten aanbieden.
'gebruikers moeten in 2018 alternatief voor providermodem kunnen kiezen'. Providers bieden je iets aan, en als dat jou niet aanstaat ben je vrij om andere 'eigen' apparatuur te gebruiken.
Handiger zou natuurlijk zijn als de provider daarin meewerkt, door zelf met 2 of 3 voorstellen te komen. ;) Zo heeft de wat minder technisch onderlegde consument ook een keuze. Ik zie een dergelijk persoon namelijk niet gauw zelf een keuze maken, als er niet wordt laten zien dat er keuze is (en welke dat dan zijn). Als derde of vierde optie kan een ISP altijd nog een optie 'ik koop zelf een modem en/of router' bieden. Anders heeft een dergelijke aanpassing / maatregel geen zin natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 december 2017 09:43]

Bedankt voor je samenvatting. Kan niets anders zeggen dan dat je gelijk hebt. :X omdat dat gewoon hetzelfde is als dat het artikel en mijn comments schetsen.
Misschien jouw eigen reacties dan anders formuleren:
Er staat niet in het artikel dat providers meerdere modems/routers als keuze moeten aanbieden.
zegt / suggereert iets héél anders namelijk.
O+ helemaal top. Als daar maar geen puma6 troep tussen zit, en zo wel, daar makkelijk op te filteren is.
Hoe zit dat met glasvezelaansluitingen? Zijn er ook modems beschikbaar voor FTTH?
Dank je wel voor deze interessante info..
Nu maar hopen dat ik om een voorbeeld te noemen de Netgear CM1000 modem zou kunnen neerzetten i.p.v. Ubee (ouder model) die ik nu heb en mijn ASUS RT-AC68U als router ga gebruiken (later upgraden naar een andere misschien bijv. Cisco RV340/RV345 o.i.d.)...

dat zou fijn zijn namelijk, maar eens afwachten wat er op politiek vlak gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door mindwarper op 13 december 2017 14:27]

Misschien is de beste optie wel om weer terug te gaan naar een losse modem en een losse router. Standaard krijg je dan van je provider een goede modem en een eenvoudige router. Als die router niet voldoet dan kun je zelf een betere router kopen en die aansluiten op je modem. Bij storingen hoeft de provider alleen maar te controleren dat de modem goed werkt.
Een losse modem is een stuk eenvoudiger dan een router, daardoor kan een losse modem sneller en betrouwbaarder zijn dan eentje die geïntegreerd is een groter apparaat. Als er maar kwaliteit geleverd wordt zullen mensen niet snel de behoefte hebben om hun modem te vervangen. Als gebruiker is daar toch geen voordeel mee te halen, in tegenstelling tot routers die allerlei mooie extra's aan boord kunnen hebben.

Providers zullen er voor moeten zorgen dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van standaard technologie en protocollen. Hoe beter ze de standaarden volgen hoe groter de kans dat "vreemde" apparatuur gewoon werkt. Hoe minder problemen, hoe minder telefoontjes naar de helpdesk, hoe beter voor de winst.

Het zou ook mooi zijn als er een gestandaardiseerde API komt voor het bedienen van dit soort apparatuur. Nu heeft iedere router z'n eigen webinterface en sommige apparatuur heeft ook nog een Windows desktop-applicatie om de router te configureren. Het zou mooier zijn als je met zo'n applicatie de apparatuur van alle leveranciers kan bedienen. Voor helpdesks zou het ook heel handig zijn, dan hoeven die nog maar 1 interface naar de klant te ondersteunen, zelfs als de klant z'n eigen apparatuur heeft gekocht.

Helemaal nieuw is het idee voor zo'n API niet. In de professionele markt heeft veel apparatuur al zo'n API maar die is niet gericht op consumenten. Met de opkomst van Sofware Defined Networking beginnen dat soort API's steeds belangrijker te worden. Er is dus vast al lang een API die hier geschikt voor is, maar de consumentenmarkt heeft (voor zover ik weet) nog geen standaard gekozen.

Aangezien we onze huizen steeds verder vernetwerken en voorzien van domotica en IoT groeit de behoefte aan dergelijke API's om alles samen te laten werken en om een centrale interface met de gebruiker te hebben.
Precies dit. Zo'n scheiding lijkt mij veel logischer: ze mogen wel een standaard modem meeleveren, maar dan 'kaal', de router is aan de consument. Dat is praktisch, want de helpdesk van de provider kan dan bijv. meekijken of signaalsterktes in orde zijn, provider kan automatisch updaten, er kan één manual op de site van de ISP staan, etc. Zo is ook duidelijk tot waar de provider verantwoordelijk is: je modem moet op één poort een werkend ethernetsignaal aanbieden, waar jij geacht wordt je eigen router aan te hangen. That's it.

Waar de grote meerderheid vanaf wil zijn niet crappy modems, maar crappy WiFi routers. Ook belangrijk: zo kun je je modem gewoon weer in je meterkast hangen, zonder je over bereik van de WiFi te bekommeren, en kun je je eigen WiFi router neerzetten op een strategische plek.

Natuurlijk kun je in de huidige situatie de WiFi in je modem uitzetten en gewoon je eigen goede WiFi access point gebruiken. Het vervelende is dat ik er dan af en toe achter kom dat het weer aan staat, vermoedelijk omdat Ziggo m'n modem heeft geupdate. Om maar niet te spreken van de buren die niet de moeite nemen om de WiFi van hun modem uit te zetten, waardoor de frequentieband op 3-hoog-achter in Amsterdam nogal overvol is...
Misschien is de beste optie wel om weer terug te gaan naar een losse modem en een losse router.
Waarom niet verder doortrekken als we toch bezig zijn? Al die losse apparaten vreten alleen maar stroom.

Het wetsvoorstel zegt in Artikel 1, lid 3:

"Indien een openbaar elektronisch communicatienetwerk gebruik maakt van een bedrade
verbinding op de locatie van de abonnee, behoren apparaten of radioapparaten op de
locatie van de abonnee, die bedoeld zijn voor communicatie met dit netwerk, niet tot het
openbare elektronische communicatienetwerk indien deze gebruik maken van een
energiebron anders dan een energiebron geleverd door het desbetreffende openbare
elektronische communicatienetwerk.:"

Daar kan ik me prima in vinden. VDSL, DOCSIS, 4G en 5G en noem ze allemaal maar op zijn inmiddels voldoende gestandaardiseerd om zoiets prima mogelijk te maken.
Haal meteen de switch die er in zit er ook uit, hebben we nog meer kastjes in de meterkast. Gewoon laten zitten natuurlijk. Al in one is de beste oplossing.
Waarom niet verder doortrekken als we toch bezig zijn? Al die losse apparaten vreten alleen maar stroom.
Haal meteen de switch die er in zit er ook uit, hebben we nog meer kastjes in de meterkast. Gewoon laten zitten natuurlijk. Al in one is de beste oplossing.
@mdavids & @DenOkster

Wat betreft kabelspaghetti en energieverbruik ben ik het er wel mee eens. Vanuit het milieu gezien staat er wel tegenover dat je losse componenten makkelijk kan vervangen en niet het hele apparaat hoeft weg te gooien als een onderdeel stuk gaat of te langzaam is geworden.

Ik zie echter nog een andere mogelijkheid, juist door modem en router (en switch) los te koppelen, namelijk integratie met andere apparaten. Steeds meer huizen hebben een domotica-systeem, NAS, Homey, Alexa, Echo of dergelijk apparaat. Zo'n systeem zou je ook kunnen gebruiken als centrale router. Voor domotica zie ik daar grote voordelen in, bijvoorbeeld bij het firewallen van je IoT-apparaten.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 13 december 2017 20:16]

Ik weet toevallig dat ze bij OnsBrabantNet (glasvezel) een heel simpel, dom modem leveren die glasvezel omzet in TV, radio en een (of meer) internet aansluitingen. Vanaf dat punt is het gewoon DHCP voor je IP adres, dus geen VDSL of watdanook.

Dat soort systemen zijn ideaal, ze hebben geen web-interface, kosten vrijwel geen stroom en laten gebruikers vervolgens vrij in de keuze van aansluiting.

En als extra winst kan de 'consument' de boel ook niet 1-2-3 slopen.
Ik weet toevallig dat ze bij OnsBrabantNet (glasvezel) een heel simpel, dom modem leveren die glasvezel omzet in TV, radio en een (of meer) internet aansluitingen. Vanaf dat punt is het gewoon DHCP voor je IP adres, dus geen VDSL of watdanook.
Mijn glasvezelboer doet het ook zo, al zit er wel nog PPPoE tussen. Ik heb dus de meegeleverde router kunnen vervangen door mijn eigen apparatuur. Dat is erg prettig.
De vergelijking met analoge telefoons wordt snel getrokken, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen een domme analoge telefoon, en een complex apparaat als een modem/router. Wat je wil voorkomen is een situatie waar er miljoenen huishoudens met een gehackte 'eigen' modem rechtstreeks aan het internet hangen. Binnen een paar jaar zit je met het equivalent aan ongepatchte Windows 95 machines die tussen je PC en het internet hangen.

De door de ISP beheerde modems kunnen vrij eenvoudig remote geupdate worden en zijn ook verantwoordelijk, leg je dit bij de consument neer dan moet je maar hopen dat ze allemaal perfecte actieve systeembeheerders zijn die elke security update van hun routerfirmware netjes doorvoeren en regelmatig hun routers checken op verdacht gedrag.

In mijn ogen is dit een vrij kortzichtige maatregel om aan een kleine groep heel hard klagende hobbyisten tegemoet te komen, waardoor je een zeer onveilige situatie voor de markt als geheel creeert. Helaas werkt de politiek nou eenmaal vaak zo (een kleine groep fanatieke voorstanders wint het van een grote, brede en ongeinteresseerde groep benadeelden), dus zullen we rustig moeten afwachten tot de situatie uit de hand loopt, en dan komen de restricties weer terug.

Je zou bv wel vrije router/modemkeuze kunnen toelaten, maar dan wel met vanuit de ISP zeer strikte filtering op uitgaand verkeer, of aantallen connecties zodat je zombie-routers zoveel mogelijk afsluit van de rest van het internet. Een ander alternatief zou kunnen zijn dat je wel een ander modem dan die van je ISP mag kiezen, maar die kiest uit een lijst van gecertificeerde modem-beheerders die ervoor zorgen dat de security van je router op orde blijft en bij gebleken kwetsbaarheden ook massaal van een update voorzien.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 december 2017 15:00]

Ik denk dat dit mee gaat vallen.

Eigen modem keuze betekent niet dat iedereen meteen ook zijn of haar eigen modem er aan hangt. De meeste end-users die geen eigen modem willen hebben krijgen vanuit hun provider een keuze geleverd welke zij onderhouden.

Stappen zij hier vervolgens zelf vanaf, dan pas wordt dit risico. Maar de meeste end-users zullen wel kiezen voor een provider-modem. Providers gaan hier zelf ook op inspelen met kreten als "Wij zorgen dat u geen zorgen heeft!" of iets in die trant. In dit geval biedt de provider (kostenloos?) hun eigen modem aan die zij zelf onderhouden enz.

Eventueel gaan zij nog een clausule bijmaken dat zodra je kiest voor je eigen modem dat je zelf verantwoordelijk bent voor je modem, en dat bij schade aan de infrastructuur dat jij daarop aangesproken kan worden.

Er worden meer problemen gezien dan er daadwerkelijk zijn. IT'ers die een eigen modem willen krijgen wat ze willen, en huismoeders en niet-IT'ers die er niets speciaals willen krijgen gewoon een provider-provided modem die volledig door hen onderhouden kan worden.
Als het op zeer kleine schaal blijft en die paar honderd IT'ers ook daadwerkelijk goede beheerders zijn (als in, direct doorvoeren van security fixes/firmware updates en regelmatig hun logs checken op verdacht gedrag), dan is het op zich nog wel beheersbaar.

Het wordt al lastiger als er tegelijk ook afgedwongen wordt dat je ook minder moet betalen als je geen ISP-modem neemt ("waarom moet ik voor een ISP-modem betalen als ik mijn eigen modem koop"), en hordes onwetende mensen een eigen routertje uit de Kijkshop eraan hangen om een paar euro te besparen.
Er worden meer problemen gezien dan er daadwerkelijk zijn.
Dit is een beetje het probleem, er is nu nog geen vrije routerkeuze dus kan je dit nog niet zeggen. Het is de inschatting voor de toekomst: zorgt vrije router/modem keuze voor een onveiligere situatie of niet? Hoeveel mensen gaan hiervan gebruik maken, zijn het een paar honderd IT-hobbyisten of honderdduizenden mensen die het doen omdat het goedkoper is? Worden die eigen routers in de praktijk makkelijk gehackt, of niet? Kunnen ISP's eventuele 'rotte appels' makkelijk isoleren? Niemand weet het. Op deze manier is het een sprong in het duister, we doen het en hopen dat het allemaal goed gaat.

Ik zou persoonlijk dit eerst eens in een bepaald deelgebied een paar jaar testen, bv in 1 gemeente of regio, en monitoren hoe goed de eigenaren van de vrije routers ermee omgaan en hoeveel belangstelling er werkelijk is. Is het na een jaar of drie een succes, dan kan je het uitrollen naar het hele land, anders niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 december 2017 14:53]

Maar wat is nou precies het voordeel ten opzichte van je modem in bridge modus zetten en daarachter een eigen router te plaatsen en daardoor je netwerk te laten regelen. Ik zelf doe dit namelijk thuis ook. Internet komt binnen in de meterkast op mijn Ziggo modem, deze staat in bridge modus te werken samen met een Netgear R8000.

Waar ik blij van zou worden is dat ze bij bijvoorbeeld Ziggo weer de digitale tv decoders vrij gaan geven, zoals dit voorheen ook het geval was met o.a. de Humax boxen. Ik zit tegenwoordig helaas vast aan die Horizon meuk :(
Ik begrijp nog steeds niet hoe Ziggo hier mee weg komt. Nog 4 maanden een kwetsbaar modem.
En wat dacht je van met een "nieuw modem" komen.. die nu in de testfase zit, waar WEER een puma6 chip in zit. |:( latency madness.
Ziggo was al bezig met het Arris Connect box modem voordat dit bekend was geworden.

Maar idd raar dat ze de alsnog door hebben gedrukt.
Kijk, is de EU toch nog ergens goed voor.
Kan ik eindelijk dat bokke Modem van de Ziggo de vaart in gooien en zelf aan de slag.
let wel dat er dus specifiek staat dat dit niet geldt voor ' identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' en daarmee kan het dus goed zijn dat je alsnog die ziggo modem er tussen moet laten staan als ziggo aangeeft dat dit dus nodig is voor ' identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' .
Dat zullen ze wel hard moeten kunnen maken. Kijk ze moeten natuurlijk weten wie de abonnee is en dus of dat modem wel toegang mag krijgen tot het netwerk. Maar dat kunnen ze regelen, zal moeilijk zijn om te bewijzen dat het modem van Ziggo zelf het enige apparaat is dat dat kan. Alhoewel Ziggo natuurlijk wel vaker zulke dingen flikt, zoals “wij kunnen ons netwerk niet openzetten (omdat we het expres zo inrichten, anders zou t prima kunnen)” - dus loopjes met de waarheid is ze niet vreemd.
Het netwerk openzetten voor anderen is zeker iets dat niet zo heel simpel is. En als hun netwerk op die manier werkt mbt de modems, dan zal de EU daar weinig aan kunnen doen, ziggo zegt dat het de modem nodig heeft voor identificatie/authentificatie/beveiliging (en dit dus ook daadwerkelijk op hun modem wordt afgehandel), dan is dat zo en is dat voldoende om toch aan die wet te voldoen (als het uberhaupt al een wet is en niet alleen een aanbeveling).
Alleen expres je netwerk zo inrichten zou geen excuus mogen zijn. ;) Dan kan iedereen er namelijk super simpel omheen werken.
Als je MAC niet geregistreerd staat in het netwerk kun je er niets mee, met je losse modem.
Ziggo zal zijn netwerk systeem moeten aanpassen om losse registraties van hardware mogelijk te maken.
En vergis je niet... voor de tv zal je nog steeds afhankelijk zijn van de apparatuur van ziggo ivm beveiliging van de tv streams...
Toen ik nog bij Ziggo zat deed ik dat met een insteekkaart. Dat hele Horizon functioneerde niet, en zo’n kaart werkte eigenlijk ook heel erg fijn. Alles via de TV zelf. Enkel geen films huren via Ziggo, wat ik totaal niet miste.
En wat heeft je ci plus m odule met je modem te maken. De koppeling van de beveiliging zat eerst alleen in de kaart bij oud ziggo. Bij het huidige ziggo is de koppeling hardware+kaart (vooraf gekoppeld als ze het opsturen).
En wat heeft je ci plus m odule met je modem te maken.
Helemaal niets, maar jij zei:
En vergis je niet... voor de tv zal je nog steeds afhankelijk zijn van de apparatuur van ziggo ivm beveiliging van de tv streams...
En daar reageerde ik op. ;) Ik zie die CI+ kaart niet echt als "apparatuur"... Met apparatuur denk ik aan die vervelende Horizon box, dus ik dacht dat je het daar over had. :) En die heb je dus, gelukkig!, ook niet per definitie nodig.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 13 december 2017 17:24]

Goed punt! Moeten we massaal als opmerking meegeven in de consultatieronde.
let wel dat er dus specifiek staat dat dit niet geldt voor ' identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' en daarmee kan het dus goed zijn dat je alsnog die ziggo modem er tussen moet laten staan als ziggo aangeeft dat dit dus nodig is voor ' identificatie-, authenticatie- of beveiligingsfunctie' .
Ja, dat is wel een aandachtspunt.

De toelichting zegt hierover:

"Dergelijke (radio)apparaten zijn bijvoorbeeld televisie-decodeerkaarten en reguliere simkaarten die worden gebruikt in mobiele netwerken, die als losse modules met een (radio)apparaat moeten worden geïntegreerd om gebruik te kunnen maken van een specifieke (mobiele) openbare elektronische
communicatiedienst. Het is daarbij niet relevant of het (radio)apparaat waarin een dergelijke
module is geplaatst, zelf tot het openbare netwerk behoort. "

Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar Artikel 1, lid 5 mag niet worden misbruikt om de regels te omzeilen.
dat kon al toch bij ziggo? in bridge zetten dacht ik.
staat dat rare ding van ze, er nog steeds voor.
Ik kan hem niet weghalen
Je hebt hoe dan ook een modem nodig om het signaal van de coax om te zetten, dus helemaal een modem weghalen is volgens mij niet mogelijk. Je kan 'm wel in bridge zetten zodat het alleen nog maar een modem is en geen router meer.
kom op Tweakers...... we zijn toch niet helemaal van gisteren.

Als ik vrije keuze heb, kan ik een eigen merk Docsis modem aanschaffen.
Dit kon voorheen niet (iig legaal niet... Illegaal laten we achterwegen :) )


Op dit moment wordt ik geforceerd door Ziggo, om hun apparatuur hoe dan ook aangesloten te hebben. (Bridge)

Zodra ik compleet eigen keuze heb, kan ik dus een Doccis modem ( modemrouter) naar keuze kopen en deze gebruiken. Kan de apparatuur van Ziggo weer de doos in, f terug gestuurd worden.... snappen jullie :)

[Reactie gewijzigd door Pablo op 13 december 2017 13:05]

Het enige nadeel zou kunnen zijn dat Ziggo voor elk probleem dat je hebt naar die "eigen merk Docsis" modem gaat wijzen en het probleem naar jou schuift i.p.v. het probleem op te lossen.
geen Enkel probleem.
laat ze maar een signaal test doen.
Als deze goed binnen komt weet i kdat het aan mijn setup ligt.

Dit levert voor KPN en andere ADSL providers en hun klanten ook geen problemen op...
Het signaal kun je op afstand dan niet meer testen. Hoe wil je dit uitlezen gaan? Ziggo gaat geen investering doen in software om elk chinees kut modem te gaan uitlezen dus die zullen altijd zeggen sluit eerst ons modem en en kijken we dan verder. Zo niet komt er een monteur en kost het geld. Alle providers gaan dit gelijk afwimpelen en je met een kluitje het riet in sturen.
daar zal ik weinig problemen mee ervaren.
Gelukkig ligt het oude Ziggo modem dan niet heel ver weg :)

Maar ik ben heel blij dat ik nu eigen hardware kan neerzetten.
Dit kon bij ADLS providers zolang als ik mij kan heugen en ben ik hartstikke voorstander van :)

Voor een Tweaker is het heel leuk.

Jannie de de huisvrouw met 3 katten thuis, zal denk ik gewoon het ziggo modem laten staan en niet eigen spullen gaan aansluiten vermoedt ik :)
Ziggo zou absoluut niet elk modem toe moeten staan want dan krijg je weer problemen.

Er zouden net als KabelKeur een soort ModemKeur moeten komen met geteste en gecertificeerde modems.
En dan alleen het standaard ziggo modem certificeren :+
Hoe voorkom je dan dat men straks slechte modems gaat gebruiken?
Dit is wel heel negatief gesteld. Afgezien van het feit dat de meeste mensen een modem van Ziggo zullen blijven gebruiken, want die is 'gratis'.(bij de meeste providers in elk geval goedkoper)
Mensen die er bewust voor kiezen om een andere te gebruiken hebben er vaak (een beetje) meer verstand van en zullen het apparaat hoogstwaarschijnlijk goed functionerend krijgen.
Je kunt op Tweakers bijvoorbeeld ook een Topic vraag stellen of nalezen }> Mocht je er dan nog niet uitkomen... eigenwijze types die eigen apparatuur willen gebruiken zijn ongetwijfeld mans genoeg om zich niet met een kluitje in het riet te laten sturen... bovendien kun je altijd nog terugvallen op de 'gratis' meegeleverde apparatuur van de provider...
idd dat gaat natuurlijk gebeuren...elk probleem legt men eerst bij de klant neer!

ben persoonlijk veel meer geïnteresseerd in een eigen TV tuner voor het Tmobile glasnetwerk!
Dat komt ook omdat het in best veel gevallen bij de klant ligt.

Maar helaas hoor je dit vrijwel constant;
Wifi storing, ugh Ziggo, oude kabels, ugh Ziggo, verouderd aansluitmaterial, ugh Ziggo en ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 13 december 2017 14:47]

Ik heb het echter ook andersom meegemaakt. Storing aangemeld bij Ziggo wegens veel packetloss vanaf hun modem het netwerk in - dus het lag niet aan 'mijn' apparatuur binnenshuis. Monteur langsgeweest, en die kon laten zien dat de vorige bewoner van mijn huis aan de aansluiting (tussen de modem en de buitenwereld dus) had gerommeld met ouderwetse splitters en andere zooi. Omdat die kastjes zo dicht op de buitenaansluiting zaten waren ze mij simpelweg niet opgevallen als 'afwijkend'; het leek er gewoon bij te horen. Toch is alles kosteloos in oorpsronkelijke staat hersteld, en sinds die tijd heb ik een heerlijke verbinding.

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 13 december 2017 17:32]

Ik zeg ook niet dat het in alle gevallen bij de thuis gebruiker ligt, maar 7 van de 10 keer wel. Zelf had ik ongeveer een jaar geleden buitenshuis een kabelbreuk gehad wat door Ziggo en BAM enorm netjes is opgelost.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 13 december 2017 18:33]

En terecht eigenlijk. Als je perse een eigen modem wil neerzetten is dat je eigen verantwoordelijkheid - je kan er niet vanuitgaan dat de ISP alle third-party modems gaat ondersteunen... Dus als je support wil zal je gewoon het Ziggo modem moeten gebruiken. Dat is de keuze die je maakt.

Het enige gevaar is dat de self-proclaimed “computerexpert” die “wel eventjes een ander modem voor je neerzet, veel beter joh!” zonder dat jij echt weet waarom en waarschijnlijk niet echt nodig hebt, er voor zorgt dat sommige mensen dan dus geen support meer krijgen. ;)
Terecht? Ja en Nee,
Vaak wordt het probleem jouw kant opgeschoven terwijl het probleem bij hun ligt/kan liggen.
Ik ben het er wel mee eens dat je, als je je eigen modem wilt gebruiken. Eerst zelf alles aan jouw kant gecontroleerd moet hebben voordat je je provider belt.
Uiteindelijk kan je altijd de geleverde modem eraan hangen.
Als die werkt, dan ligt het bij jezelf, zo niet, dan hebben zij een basis om hun testen uit te voeren.
Niet terugsturen! Ooit de fout gemaakt apparatuur terug te sturen naar de provider. Vervolgens een paar jaar later claimde ze dat ik nooit wat had opgestuurd en dat ik de kosten voor het apparaat moest betalen. Na paar keer bellen wel opgelost, maar dat zijn zorgen die je niet wilt, als je ook gewoon de modem op zolder kan laten liggen tot dat het tijd is.
Verzendbewijs van PostNL bewaren is tegenwoordig voldoende.
Ik kan me niet herinneren hoe ik deze verstuurd heb. Maar een briefje waarop staat dat je iets gestuurd hebt, zegt niks over de inhoud ofc ;)
Wat is dit, de rijdende rechter? Het was advies van Ziggo nota bene, verzendbewijs is voldoende.
Haha, ik opper alleen mijn gedachten. Maar ik schreef heel bewust provider, want ik kan niet eens Ziggo krijgen waar ik woon.
Verzendbewijs is qua code gekoppeld aan het verzonden product, desnoods maak je daar weer een screenshot van.
En dat is waarom er soms een baksteen wordt opgestuurd. En tja, dat wordt dan wel uitgezocht :)
maar de EU zegt niks over dat er geen ander ziggo modem er tussen mag of wel?
Het EU hof heeft dat wel bevolen waardoor dat in feite als een EU wet is.. alleen moet dat nog worden vertaald tot een lokale wetgeving.
De regel is toch heel duidelijk.

Waar trekt het apparaat zijn stroom vandaan?
1) uit telecom netwerk (oude telefoon) dan is het de provider die bepaalt.
2) uit jou elektra installatie dan ben jij het die bepaalt.
Uitzonderingen zijn sim-kaartjes en CI-kaarten voor in de tv om gecodeerde zenders te bekijken.

Kortom, in bijna 99,99% mag jij bepalen wat er komt te staan en hoeft er niets van de provider er tussen te hangen maar dit betekent dan ook meteen dat de provider geen "gratis" modem meer hoeft te leveren en dat zij een lijst kunnen leveren met modem types die zij getest hebben waarmee je goede netwerk verbindingen kunt opzetten. Al het andere hoeven zij dan ook geen ondersteuning voor te geven als het een onbekend merk/type is.
Is er iets wat de isp tegenhoud om een simkaart/Ci kaart in een modem te verwerken?
Dat er geen tuner in, of beelscherm aan een modem zit? :)

[Reactie gewijzigd door ustinov op 13 december 2017 22:25]

Dat klopt, maar er moet een ruimer aanbod aan modems en specificaties beschikbaar zijn voor de consument. nu krijg je wat zij geven en dat is bagger. Daarnaast krijg je dus (hoop je) concurrentie :Y) :9~ op de modem markt (zoals bij router) waardoor meer verschillende prijzen en variaties in modem en de opties die ze hebben op de markt komen. :*) ;)
En wie denk jij dat het goedkoopste inkoopt.. Zigo met 25000 modems per week of die 300,000 individuele klanten bij de locale computer boer?
Een shop als alternate die in meerdere landen inkoopt koopt geen 25000 modems per week.
Iggo wel.
Dus zelfs zo een keten kan daar niet tegen op.

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 14 december 2017 13:29]

Bridge modus is anders dan de MODEM compleet vervangen en hopelijk kan ik dan van Horizon decoder af...
Je kunt toch gewoon een los modem aanvragen bij Ziggo? Waarom gebruik je uberhaupt de Horizonbox als modem |:(
Omdat ik maar 1 modem wens te gebruiken om zo weer te besparen op stroom.. daarnaast kreeg ik met de standaard modem al zelden verbinding.
Ziggo modem en vervolgens digitale TV gebruiken via insteekkaart... Ben je meteen van ‘t hele Horizon gedoe af, alles is sneller, et cetera.
Is mogelijk inderdaad.. ware het niet dat je dan gewoon betaalt voor toegang tot de interactieve functies.. die ik dan NIET krijg.
Daarnaast moet je die van Ziggo maandelijks dan wel niet wekelijks van het stroom halen omdat ze vast lopen.
Tot slot kan ik dan weer niet opnemen, iets wat wel handig is als je reclames rommel vind op de TV.
CI+ heeft ook ondersteuning voor interactieve functies (hangt dan weer een beetje van je TV af ;))
Nee, Ziggo blokkeert dat in fUPC gebieden.. bij fUPC regionen worden ook enkel CI+ kaarten verzonden die geen interactieve functies ondersteunen.
Jammer dat we die kaarten bij Ziggo tegenwoordig alleen nog mogen huren en niet zelf mogen kopen (tenzij je er al in gebruik had) , terwijl dat voorheen wel het geval was. Helaas verandert het voorstel in de post hier helemaal niks aan.
Kaart kon je ooit voor iets van 80 euro kopen, maar is nu alleen nog voor 5 euro per maand te huren, lekkere extra cash cow voor liberty global.
Dat werkt alleen bij Ziggo, en dan uitsluitend in het oud-Ziggogebied.
Dat is raar, want ik zat in oud-UPC gebied en daar werkte de interactieve functies zonder probleem...
Via CI+? Misschien dat dat recentelijk veranderd is.
Yup. Tenminste, zaken als uitzending/begin gemist van alle zenders enzo werkte via de rode knop. Het enige dat niet kon was films huren van Ziggo, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel. :+

Hmm nee dit heeft tot anderhalf jaar geleden gewerkt en daarvoor heeft t zeker 2 jaar gewerkt. Eigenlijk altijd dus. Of t intussen nog werkt weet ik niet, maar zou raar zijn als ze t opeens na ons vertrek eruit gesloopt hebben. :P
Ik denk dat je dan hbbTV bedoelt, dit werkt in principe onafhankelijk van je provider (behalve dat oud-ZIggo dit lange tijd blokkeerde) en heeft ook niets te maken met CI+. Ik bedoel specifiek het interactieve platform wat wordt aangeboden door Ziggo, inclusief films en series.
Ah dat zou goed kunnen inderdaad. :) Ik dacht dat dit specifiek iets was dat juist door de provider doorgegeven moet worden. Het werkt namelijk ook niet als je provider enkel NL 1, 2, 3 doorgeeft zegmaar.
En er staat me inderdaad iets van bij dat dit juist wél in oud-UPC gebieden werkte, en dat ik er daardoor ook van kon genieten.

Maar inderdaad, een speciaal kopje voor Ziggo's films en series was er niet... Maar dat is nou juist het gene wat ik echt helemaal nooit gemist heb. Weinig aanbod, super duur. Wat dat betreft ben je dus beter af zonder dat platform. :D Dan is "het werkt niet in oud-UPC gebied" eerder een zegen dan een nadeel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 13 december 2017 21:42]

als je Horizon en een los modem gebruikt...kan je Horizon naar powermode ECO...dan gebruikt hij geen modem meer ed...en is het verbruik dus veel lager!
Klopt, maar dan kan je weer niet op afstand opnemen en als ik hem dan weer uitzet vallen ook alle andere functies uit zoals vaste lijn.
vaste lijn? je bedoelt telefonie? dat loopt via je modem en niet meer via Horizon, en idd op afstand opnemen vervalt als je hem op ECO mode zet!
je kan bij ZIggo al heel lang een apart modem bestellen hoor....dan hoef je de horizon alleen te gebruiken om TV te kijken....dan werkt t allemaal een stuk fijner aangezien Horizon de taken die hij moet doen gewoon niet aan kan! te weinig proc capaciteit! ze hebben helaas destijds gekozen voor een single core...terwijl Samsung hetzelfde bord ook had met dual core!

ben zelf ondertussen een jaar weg bij Ziggo, heb nu tmobile glas, maar zou heel graag weer terug willen naar Ziggo...ligt alleen geen Ziggo kabel meer in mijn huis!
Juist en dan moet ik in de meterkast nog meer boren om mijn eigen router te kunnen gebruiken..
die losse routermodem...kan gewoon bovenop de horizon staan...daar liggen tenslotte nu alle kabels al die je nodig hebt!
fout, die groene aansluitpunt zit bij mij in de meterkast.. daarnaast zijn alle losse modems van Ziggo nogal goedkope Chinese rommel die je voor 10 euro kan kopen.
edit: ik had btw losse modem.. maar daarmee kreeg ik zelden verbinding.. monteur zei.. 'geen service, komt door mac OS'.

[Reactie gewijzigd door Sammiejj op 13 december 2017 13:27]

maar je sluit nu de Horizon in de woonkamer aan? die heeft exact dezelfde aansluitingen als een los modem...je kan dus gewoon deze in de woonkamer aansluiten...heb het zelf jarenlang zo gehad! in de meterkast werd de groene kabel gesplitst...en ik pikte hem op in de woonkamer
Nee, zelfs het internet gaat via de coax lijn.
Hij is 0% verbonden met de meterkast kabels.
10 Euro. Waar koop je dat modem ?
Dat is wat providers vaak betalen omdat zij die goedkope krengen groots inkopen.
En als ik nu eens beweer dat je met die 10 euro er niet komt, maar op zijn minst een factor 3 tot 4 moet komen ?
Vergeet niet dat Ziggo van Liberty is, een Amerikaans bedrijf...
Waar wil je daarmee naartoe mbt liberty global. Een modem kost Ziggo tussen de 30 en 40 euro, ingekocht in china en maanden van tevoren besteld en dan per container geleverd. De prijs die jij als individuele consument gaat betalen gaat altijd hoger zijn. Beetje fatsoenlijk apparaat gaat snel naar de 150 euro jouw schatting van 10 euro is feitelijk fout en gebaseerd op een verkeerde aanname.
. En dan heb je niets bijzonders. Tel daarbij op dat je ook risico drager wordt en het wordt best prijzig.
Maw. Ik vind het goed dat het kan maar hou ook rekening met de kosten.
En tja Ziggo zal ook voa de opvolger van de horion een gesloten systeem aanbieden. Het is nog een kwestie van tijden dan hebben we concurrerende gessloten systemen. Netflix, lokale computerboer... Amaon prime, google , apple tv...

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 14 december 2017 13:41]

Dat is niet hetzelfde als je eigen modem kunnen kiezen
dat is niet "de vaart" in gooien. Dan heb je twee apparaten wat weer meer stroom kost. Het liefste wil je dat je 1 zelfgekozen apparaat nodig hebt.
Gaat hier om dat je nu je Eigen modem kan kopen inplaats van gare provider modem tekrijgen.
bridge is gewoon huidige modem die internetverkeer 1:1 doorlaat.
Een overbodig apparaat in je netwerk die continue 15 Watt gebruikt is ongeveer 30 Euro aan stroomkosten per jaar. Dus als het even kan: er tussenuit en alleen je eigen modem/router b.v. een Fritzbox. Ik hoop dat hiermee de providers ook gedwongen worden de SIP gegevens openbaar te maken.
Hoe dan? Die coax schroef je nog niet zo makkelijk op de gangbare routers ;-). Je zal dus alsnog een bridge nodig hebben en dat ondersteund Ziggo nu ook al.
ik zou graag een Doccis modem naar keuze willen gebruiken.
Niet het merk wat Ziggo mee stuurd.
Dat kan ik beamen. De cisco unit die ik heb geeft nu tussen de 4-6 uur minimaal een keer de geest (wel/niet onder load, goede signaalkwaliteit, staat niet in bridge mode wat wel eens voor problemen zorgt etc). Dit is al beter dan eerdere exemplaren die ik heb gehad (die na verloop van tijd iedere 10 minuten rebooten).

Als ik die kan vervangen voor bij voorbeeld een Fritz variant lijkt me dat een goede optie.

DOCSIS ondersteunt al redelijk wat auto-negotiation dus dit zou technisch niet onmogelijk moeten zijn.
Omdat er juist geen vrije modem keuze is bij kabel zie je niet veel modems van 3e partijen met kabel aansluiting.

Als ze dit doorzetten dan zak dat betekenen dat er een reden is voor fabrikanten om deze te maken en zullen ze vanzelf verschijnen.
In Duitsland kun je je eigen modem aansluiten, die worden daar dan ook gewoon verkocht. Bijvoorbeeld deze.
Is dat nu echt de enige maatregel van de EU waar je voordeel aan denkt te hebben?
1 van de weinige na mijn idee ja.
(ben geen EU voorstander)
Noem is een reden waarom je het modem zou willen vervangen? Bridge + eigen router is toch voldoende?
Gezien de problemen met de Intel Puma 6 chipset snap ik heel goed dat je die Connectbox niet in huis wilt hebben.
Mijn modem/router heeft de nijging om zo nu en dan op semi-random momenten zichzelf te resetten. Temperatuur is constant en niet te hoog, wordt effectief als bridge gebruikt zonder bridge modes in te zetten (want die zorgt voor meer problemen, je kan prima het subnet aanpassen door het invoerveld op enabled te zetten in de browser en hem dan als gateway te laten functioneren) en ik zit ondertussen aan de derde modem welke nog steeds dezelfde problemen heeft, gelukkig wel iets minder vaak dan voorheen. Monteur wist het ook niet wat het was.

Eigenljik wil ik een fatsoenlijke volledig configureerbare all in one, maar dat lijkt voorlopig een beetje utopie.
Met Bridge zit die modem er nog steeds tussen, energie te vreten en what not.
Dan lijkt het mij een mooie oplossing als Ziggen een simple, energie zuinige bridge leveren, zonder teveel poespas. Meeste die een eigen router willen gebruiken, gebruiken meestal geen simpele routers om eigen redenen. Bijvoorbeeld pfsense varianten o.i.d. Dan zou een simpele bridge een mooie oplossing zijn dunkt me ;)
Precies. En wie zegt mij dat ze die al gepatcht hebben voor bijvoorbeeld KRACK?
https://www.krackattacks.com/
Haha, denk ook aan het milieu :+
Voor thuis is een kleine server al meer dan voldoende en die verbruiken echt zoveel stroom niet. Maar door pfSense of OPNSense te gebruiken heb je ineens wel de mogelijkheden van een topklasse router. Iets waar die doosjes die de ISP levert niets eens van kunnen of zelfs mogen dromen.

OPNSense en pfSense zijn allebei open source en gratis te gebruiken. Bij pfSense kun je ook hardware doosjes kopen die al door henzelf zijn voorgeconfigreerd. Als die doosjes meer dan 30 Watt verstoken dan lijkt me dat veel.

Maar als je een oude PC rond hebt slingeren, zolang er 2 werkende netwerkpoorten in zitten, dan kun je dat als OPNSense of pfSense router gebruiken. En ja, voor een klein thuisnetwerk is een 10 jaar oude PC nog steeds meer dan afdoende.

Je kan de OPNSense of pfSense via je webbrowser bedienen, dus je hoeft niet eens een monitor of keyboard/muis aan te sluiten. Nu heb ik dit zelf ook zo gedaan en heb een 10 jaar oude Core Duo PC met 1 extra netwerkkaart uitgerust. CPU komt amper boven de 2% uit en ik maak gebruik van DPI om netwerkverkeer te priotiseren. Moet wel, omdat er 20 computers voor zakelijk gebruik aan gekoppeld zijn en een 5-tal computers voor persoonlijk gebruik, naast 4 tablets en 15 smartphones. Zakelijk heeft dus meer prio dan persoonlijk tijdens business uren en binnen deze uren heeft VPN een hogere prioriteit dan ander netwerkverkeer.

Bovenstaande kan je ook allemaal uitstekend regelen via virtuele machines. Dat is op zich vaak makkelijker om op te zetten, maar of dat qua electriciteitsverbruik zoveel voordeliger uitvalt weet ik niet. Een systeem wat meerdere VMs tegelijkertijd kan afhandelen, is vaak niet zo energiezuinig vanwege de overvloedig aanwezige hardware. Maar voor gebruiksgemak valt ook wel wat te zeggen.

Het lijkt mij dat de meeste gebruikers die net iets meer van hun thuis netwerk willen maken, dat deze tegen de gebrekkige implementaties van de inbegrepen router software aanlopen en daarom een andere modem/router combinatie willen aanschaffen.

Hier in het buitengebied van Paraguay heeft de ISP nu al 4 verschillende kabel modem doosjes geplaatst in 2 jaar tijd. Het Motorola model beviel qua router software het best, maar bleek in de praktijk onbetrouwbaar. De andere modems waren nog veel erger qua router software en de IS heeft in dit gebied veel fouten gemaakt in hun eigen netwerk die deze modems om zeep hebben geholpen.

De Hitron kabelmodem die er nu ligt, maakt het doorsluizen van netwerkverkeer gemakkelijk zonder dat de modem in bridge gezet hoeft te worden. De rest van de routering handel ik af met mijn zelfgebouwde router PC.

Nu moet ik erbij vermelden dat ik daarvoor ook gebruik maakte van een oude TP-Link wireless router, waarop OpenWRT geflashed kon worden. dan heb je ineens een Linux distributie waarmee je zo'n 60% van de netwerkmagelijkheden hebt die standaard al in OPNSense en pfSense zitten ingebakken. OPNSense en pfSense kun je echter wel uitbreiden qua mogelijkheden.

Maar goed, een netwerk opstelling via een geflashte wireless routertje zal niet in de kosten lopen qua aanschaf en electriciteitsverbruik. Lijkt me de gulden middenweg.

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 13 december 2017 15:56]

En ook al pi-hole om de reclame te filteren:-) Scheelt ook energie, want minder reclame en minder ergernis.
Dan moet je meteen de Horizonbox in de eco stand zetten. Daar hebben we inmiddels een energie centrale voor nodig om de standby stand in het net van op te vangen.
Ding werkt al lekker snel in full power mode, laat staan eco stand.

De Mediabox XL is de afgelopen jaren veel verbetert maar blijft langzaam en zijn unieke probleempjes houden.
Noem is een reden waarom je het modem zou willen vervangen? Bridge + eigen router is toch voldoende?
2 apparaten ipv 1 die stroom lusten

daarnaast is er, in mijn geval, geen ruimte voor een 2de apparaat bij de modem en komt daar wel de rest van het thuisnetwerk samen..
Ziggo geeft in bridge-mode + eigen router *geen* IPv6... :'(
Ziggo geeft in bridge-mode + eigen router *geen* IPv6... :'(
Dan zet je een normale router achter het Ziggo ding en dan heb je wel IPv6 en ook IPv4 nat over nat.
Gaat al heel lang goed hier.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 13 december 2017 20:44]

Privacy? Security? Wil zo min mogelijk apparaten van een ander tussen de lijn.
hahahaha! Misschien moet je ook maar even kijken of je de core routers kan vervangen met eigen spullen. En wellicht ook de infrastructuur van de site waar je naartoe wilt. Oh, misschien moet je ook een eigen zeekabel uitrollen naar de states. Je weet immers maar nooit wie daar met je meekijkt.
Mwah, heb toch een iets minder hoge pet op van de security van al die goedkope modems/routers dan van core routers en hun afscherming.
En vertel me dan eens waar je precies bang voor bent ?
ik wil heel graag een 2-in-1 device gebruiken.
dus een modem router combi...
Op dit moment is dat onmogelijk bij Ziggo.
Ziggo forceert je om altijd het modem wat zij meeleveren te gebruiken
als je dan je eigen hardware wilt gebruiken ( lees : Router) moet je dat apparaat van Ziggo in Bridge hangen, en staat dat apparaat van Ziggo er dus nog steeds.

Tevens is het modem wat ik heb van Ziggo, niet uitgerust met Gigabit poorten.
Als ik een nieuwer model modem wil, moet ik betalen....dit was half jaar geleden zo)

Dit is mijn voornaamste reden om eigen hardware te willen plaatsne


Ik wil heel graag dit device gaan gebruiken :
https://www.netgear.com/h...modems-routers/C7800.aspx

[Reactie gewijzigd door Pablo op 13 december 2017 13:02]

U kunt gewoon contact op nemen met Ziggo voor het vervangen van uw oude modem echter is de kans groot dat u dan een Connectbox ontvangt met de brakke Puma chipset.
Gewoon op je strepen gaan staan.
Zeggen dat t spul gewoon NIET naar behoren werkt.

Ikzelf heb nooit weinig moeite gehad met verkrijgen van andere apparatuur Ziggo.
En vertel me eens welke modem jij nu hebt staan dat er geen gigabit op zit.... want dat lijkt me erg apart.
Of heb je je modem al meer dan 10 jaar staan ?
Ik wil nog een stap verder gaan een apparaat waar ik ook meteen pi-hole op kan installeren.
Modem router firewall extra opslagruimte om e.a. te installeren .

Oh dat bestaat al in chinese kastjes van een paar euro. Zoals de NEXX WT3020, switch erachter en je hebt. Maar de dure standaard ISP router/modems kunnen dat niet eens.
Modems met een Puma6 chipset 'zijn kak'. Na al dit gezeik met absurd hoge latencies betaal ik liever 500 euro voor iets wat werkt zoals het hoort. |:(
Waarom wil je in dit geval een ander modem, wat gaat je nieuwe modem kunnen wat de oude van Ziggo niet kan?
1) gigabit poorten
2) meer dan 2 SSID's
3) remote management ( ziggo modem ondersteund dit op papier, maar laat veel te wensen over als deze
op bridge gezet wordt)
4) VPN
5) modem router , 2-in-1 apparaat. = 1 apparaat minder wat 24/7 stroom staat de lurken.

[Reactie gewijzigd door Pablo op 13 december 2017 14:32]

De EU heeft er ook voor gezorgd dat bijna alle telefoon laders USB hebben.

[Reactie gewijzigd door DenOkster op 13 december 2017 19:15]

Hoe is dat anders dan het nu is? Je krijgt nu een modem (omdat 99% van de gebruikers toch geen fluit afweten van modems/routers e.d.) en die sluit je aan en dan werkt het. Wil je wat anders hang je een modem die je zelf hebt aangeschaft eraan en werk je op die manier.

Moeten providers nu verplicht alle mogelijke varianten aanbieden? Of mogen ze dan nog steeds gewoon standaard modem X leveren alleen moeten ze nu support leveren op alle andere varianten? Of bieden ze helemaal niets meer aan en mogen de klanten het lekker zelf uitzoeken?
dat zal het waarschijnlijk wel worden ja, maar daar integen kunnen ze ook zeggen straks (ziggo kennende)

JA... wij supporten wel uw modem.. maar zolang daar firmware voor te vinden is..
MAAR onze eigen modems daarintegen tja.. die kunnen we infinite support geven want tja.. (minder moeite)
Ziggo blijft natuurlijk een eigen modem leveren.
Zodra iedereen zijn eigen modem MOET aanschaffen verdwijnen ook de WiFi hotspots aangezien dit in de firmware van de Ziggo modems ingebouwd zit.
Dus indien je straks je eigen modem kiest vervalt je recht op gebruik van de WiFi hotspots omdat je er net zoals nu voor kiest om jouw modem geen deel te laten uitmaken van de hotspots (waarschijnlijk tegen betaling straks wel te activeren voor mensen met een eigen modem)
Voor sommigen een juist een reden om een eigen modem neer te zetten maar een grote groep zal juist om die reden voor het Ziggo modem kiezen.

[Reactie gewijzigd door W.Wonderland op 13 december 2017 13:09]

die wifi spots gebruik ik al nooit, dus uitstaan...
Niet zozeer 'minder moeite', maar het eigen modem van de provider draait (vaak/nagenoeg altijd) eigen firmware. Firmware die door de provider wordt bijgehouden en waarvan de provider weet hoe die werkt. Maw; geen onbekende rare zooi en/of instellingen die de diensten in de war kunnen schoppen.
Wil je wat anders hang je een modem die je zelf hebt aangeschaft eraan en werk je op die manier.
Bij Telfort en KPN is het een heel gedoe of volgens mij bijna onmogelijk om iets anders dan de Experiabox te gebruiken als router. Er zijn truukjes om de experiabox (v8) in bridge mode te krijgen, maar dan werkt bij bijvoorbeeld Telfort telefonie niet meer. Dus 'even' een andere router dan de experiabox gebruiken is er niet bij. Dat mag van mij veranderen.

Dat ze niet alles kunnen en zullen gaan supporten snap ik wel, maar extra documentatie hoe je een router moet instellen, of het vrijgeven van bijvoorbeeld SIP-accountgegevens zou veel helpen wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 13 december 2017 12:45]

Bij Glasvezel gaat dat prima. Ik heb mijn eigen modem/router direct op de glasvezel aangesloten. Moest wel zelf vlan's taggen, en heb geen telefonie thuis.

Dit is voor 99% van de mensen dus uitgesloten.
De experiabox is alleen maar nodig voor telefonie, voor internet en tv is het heel makkelijk om dat ding niet te hoeven gebruiken.
Je kan dus je netwerk zo inrichten dat je eigen router voor internet en tv verkeer is, en de experiabox alleen nog aan staat voor telefonie.
Als je geen telefonie gebruikt, heb je heel die experiabox dus niet nodig. Dat is wat ik zelf ook heb.

(althans, bij glasvezel)
Nee nu hangt de gene die de router van de provider niet wil die achter de router van de provider, de router van de provider gaat dan in bridge modus.
Dus je heb 2 routers eigenlijk draaien een beetje overdreven.
Nee nu hangt de gene die de router van de provider niet wil die achter de router van de provider, de router van de provider gaat dan in bridge modus.
Dus je heb 2 routers eigenlijk draaien een beetje overdreven.
Als het modem in bridged-mode staat doet die geen routing. Ik denk dat je niet helemaal het verschil weet tussen een router en een modem.
Ik weet niet welke provider er ondertussen nog modems leveren, maar ik zie standaard alleen nog maar routers komen.
En als je dan je eigen router wil gebruiken moet je dus die van de provider wel dom maken, aangezien je anders met 2 router functies gaat werken.
De meeste providers leveren een 2-in-1 modem/router combinatie. Wanneer je die in bridged-mode zet schakelt deze de routerfunctionaliteit uit en wordt het een modem.
Waarschijnlijk krijg je ondersteuning als het om een door de provider verstrekte modem/router gaat, en krijg je alleen de nodige informatie over de gebruikte instellingen als het over een eigen modem/router gaat.
Dat lijkt me ook logisch.
Bij Ziggo kun je in tegenstelling tot (sommige?) ADSL providers niet je eigen modem gebruiken. Daardoor ben je afhankelijk van een brak apparaat van Ubee of iets dergelijks.
Ik gok dat dat netto niet zoveel verandert aan de huidige situatie: je krijg support op de standaard-setup die de provider levert, inclusief hun geleverde modem. Als je dan eigen spul gebruikt, dus nu een eigen router en straks een eigen modem, is de eerste vraag bij problemen "werkt het wel met alleen het modem dat wij hebben geleverd?". Is het antwoord 'nee', dan volgt verdere assistentie, is het antwoord 'ja', dan ben je doorgaans gewoon op eigen troubleshooting aangewezen, tenzij je een vriendelijke en kundige medewerker treft die even mee wil denken over je eigen geknutsel.

Dergelijke oplossing lijkt me ook prima, eigenlijk: overgrote deel van de mensen vindt het wel best, standaardspul, maar de mensen die iets meer of anders willen (wij dus) kunnen wel afdwingen dat het technisch mogelijk is (dus dat de profielen met verbindingsinstellingen naar 3rd party gear worden gepusht). Als je handig genoeg bent om uit te vogelen wat je als vervanging wilt, ben je doorgaans ook handig genoeg met behulp van onze vrienden bij Google uit te vogelen wat je probleem is.
Ze mogen een standaard modem meeleveren maar moeten de verbindingsdetails vrijgeven.. Ziggo kan dan, volgens mij, niet meer zeggen: je gebruikt onze modem/router in bridge mode want wij willen je de gegevens voor ons docsis netwerk niet geven

Uiteraard hoeven ze ook geen support erop te leveren.. (want het is hardware van de klant)
wat ik e.v.t. wel nog zie gebeuren is dat ze de klanten gaan frustreren door continue dingen te wijzigen waardoor je elke maand ofzo alles opnieuw mag instellen (eigen modems hebben daar dan geen last van, die krijgen gewoon een configuratie gepushd)
Hoe is dat anders dan het nu is? Je krijgt nu een modem (omdat 99% van de gebruikers toch geen fluit afweten van modems/routers e.d.) en die sluit je aan en dan werkt het. Wil je wat anders hang je een modem die je zelf hebt aangeschaft eraan en werk je op die manier.
Wat er verandert is dat de 2e situatie die jij schets eigenlijk helemaal niet is toegestaan. Providers mogen momenteel eisen dat jij de door hen geleverde apparatuur gebruikt voor je internettoegang. In de praktijk is dat slecht te controleren en wordt het dus nauwelijks gehandhaafd.

Het lijkt me niet dat providers straks alle mogelijke apparaten en configuraties moeten gaan ondersteunen. Ze blijven waarschijnlijk hun eigen apparatuur ondersteunen en voor de rest leveren ze een document met de juiste instellingen om de verbinding werkend te krijgen waarmee je het maar uit moet zoeken.
Moeten providers nu verplicht alle mogelijke varianten aanbieden? Of mogen ze dan nog steeds gewoon standaard modem X leveren alleen moeten ze nu support leveren op alle andere varianten? Of bieden ze helemaal niets meer aan en mogen de klanten het lekker zelf uitzoeken?
De woorden 'aanbieden' en 'ondersteunen' hebben een beetje een dubbele betekenis die deze discussie vertroebelt. De provider mag nog steeds 1 type modem aan hun klanten geven. Als je wil mag je zelf en andere modem of router kopen. De provider mag je niet van het netwerk gooien alleen omdat je een andere modem hebt. Als er een probleem is dan mag je de helpdesk bellen maar die hoeven je niet te helpen met je eigen modem. Wel moeten ze alles daarvoor controleren. Zodra duidelijk is dat het probleem in je eigen apparatuur zit, of het onderzoek niet verder kan door jouw eigen apparatuur, dan houdt het op.

Ik denk dat het in praktijk veelal zal gaan zoals met mobiele telefoons. De meeste mensen krijgen hun eerste bij een abonnement van hun provider. Veel mensen laten het daar bij en nemen pas een ander als ze die 'gratis' van hun provider krijgen.
Iedereen staat het echter vrij om zelf een andere telefoon te kopen. Als je dan een China-phone koopt die niet geschikt is voor Europese netwerken dan heb je pech. Als je last hebt van een storing kun je nog steeds bellen (ok, mailen ;) ) met de helpdesk, maar ze gaan je niet helpen om het achtergrondplaatje van je telefoon te veranderen.

Mobiele telefoons hebben (vanuit support gezien) het voordeel dat ze vrijwel allemaal op Android draaien en dus ongeveer gelijk in de bediening zijn. Zo'n standaard is er niet bij de modems en routers.
Zal dus zijn dat ze zelf een modem/router (kunnen) leveren, maar als je een eigen modem/router gebruikt krijg je alleen de gegevens die nodig zijn om verbinding te kunnen maken met hun netwerk en voor de rest ben je zelf dus verantwoordelijk om het aan de praat te krijgen. Ook moet je rekening houden dat bij gebruik van eigen modem/router deze geen storing mag geven op hun netwerk, doet die dat wel dan ben jij dus verantwoordelijk voor eventuele schade/kosten.
Alhoewel er vanuit het oogpunt van providers zeker iets op aan te merken valt (de kans is immers groot dat menig consument er een goedkoop chinees mormel tussen zet), is het wel een goede zet. Mijn huidige modem is zo gelimiteerd dat ik er eigenlijk niets mee kan, vandaar dat ik er een access point heb naastgezet. Dat kan dus makkelijker.
Ik vraag me dat af. Waarom een goedkoop chinees mormel ertussen zetten als je al 'gratis' een mormel kan krijgen? Voor de (semi)prof is het een prima optie; vertel me wat ik moet instellen en ik red me wel. En als ik dan kan schakelen met de helpdesk op serieus niveau, dan zijn we er toch?
Omdat je bij een defect DAGEN mag wachten tot het is vervangen.. vaak zelfs een snipperdag nodig omdat eerst een monteur moet komen... mocht er bij mij de modem defect gaan.. dan heb ik binnen het uur een nieuwe ipv binnen 5 tot 10 werkdagen en dan niet te vergeten dat je buiten KPN om vaak maar tot 22:00 uur kan bellen als iets defect gaat.
btw.. ik moet extra stroom verbruiken om een VPN functie te kunnen gebruiken...

[Reactie gewijzigd door Sammiejj op 13 december 2017 13:00]

En je denkt dat bij een goedkoop chinees mormel je niet dagen zit te wachten om een vervanging te krijgen? Het is niet alsof je even zomaar een winkel in de buurt binnenloopt, ja als je toevallig in de buurt van zo'n winkel woont, maar die beginnen ook steeds spaarser te worden.
Ik woon in een centrum.. dus woon in de buurt ja :-)
Dan heb je mazzel dat er zo'n winkel in de buurt zit, want computerwinkels worden al steeds schaarsder en mediamarkt verkoopt ze (nog) niet.
zucht, ja ja doe maar weer bijdehand, je begreep goed dat het ging om een winkel waar ze betreffende (kabel)modems/routers verkopen.
Het lijkt me dan wel verstandig dat ze een eigen modem mee blijven leveren. Mocht iets dan niet werken en je hebt er een eigen modem tussen zitten is het voor hun makkelijk om te vragen even het originele modem er tussen te zetten ;)
Grappig, jouw post laat zien wat er straks mogelijk fout kan gaan. Wat nu als je naar de winkel gaat en een vervangende modem koopt. Als de winkelier je dan daadwerkelijk levert wat je vraagt, een modem, dan sta je thuis waarschijnlijk te tobben en vraagt je af waarom het niet werkt....
Je hebt geen modem staan, maar een router, met een ingebouwde modem.
Haha, dat bedoel ik dus. Als ik in de winkel sta weet ik gelukkig wel wat ik moet hebben.
Want veel providers leveren geen goedkope Chinese mormels?
Maar die zijn wel door hun 'gecertificeerd' en de veel voorkomende problemen ermee bekend bij hun 'helpdesk'.
Zie reactie van Superdre. :-)
Ik heb al bijna 3 jaar een eigen router achter mijn Ziggo modem hangen.. Gewoon in Bridge modus zetten / laten zetten, werkt prima.

[Reactie gewijzigd door J-Granada op 13 december 2017 12:50]

Het gaat hier dan ook om het modem zelf, niet de router. Je hebt dus nog steeds bijna 3 jaar het modem van Ziggo, maar misschien wil je wel een alternatief...
Maarja, als ziggo deze modem nodig heeft voor 'identificatie etc' dan mogen ze die dus nog steeds verplicht stellen.
Bij Ziggo is het inderdaad vrij simpel om Bridge modus te krijgen. Maar bij vele anderen niet.
Ik heb toen ik nog bij mijn vader woonde hem maandelijks moeten resetten omdat dat kreng vastliep, nu ik op mijzelf woon is de horizon al bij de kleinste beweging het internet kwijt... + dat kost enkel en alleen maar extra stroom en dat is precies wat ik zo min mogelijk wil gebruiken.
Leuk voor alle providers want dan moet alles vrijgegeven worden zoals bij Tele2/KPN en ook dus de voip gegevens. Eindelijk. ik hoop dat Ziggo dat ook gaat doen want dan zijn we van die rottige Technicolor krengen eindelijk verlost. Zakelijk kan je ook kiezen voor de Cisco maar dat moet je aangeven en die werken een stuk beter. Hopelijk kan eindelijk ook een Fritzbox gaan komen.
Bij mij is de Technicolor (7210) de eerste router van Ziggo die werkt zoals ik het wil, behalve dat ik wat uitgebreide opties mis zoals handmatig DNS-servers toevoegen. De Cisco EPC was wel een regelrechte ramp.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 13 december 2017 15:00]

Zelf je DNS server(s) kunnen instellen is wat mij betreft voor een router geen uitgebreide optie maar een essentiële basisfunctie.
Blijkbaar wel, anders had het er wel standaard ingezeten :P. Vanuit de ogen van Ziggo dan, niet die van mij.
En DAT is dus precies waarom deze wet zo belangrijk is!
De keuzes van de providers passen een behoorlijk aantal gebruikers niet maar die hebben nu geen andere keuze.
Vorig jaar bleek goed waarom, want toen werden door een DDOS aanval aantal DNS servers van Ziggo plat gelegd.
Exact. Vanwege die reden dus ;).
Gelukkig geeft onze provider (Zeelandnet) wel standaard Cisco modems mee... Het kan dus wel
Ik heb een Compal CH7465LG als vervanger voor mijn jaren oude de Technicolor T7200 U gekregen na een verzoek aan Ziggo. Werkt prima met meer instel mogelijkheden.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee