Ministerie van Economische Zaken geeft regels vrije routerkeuze een update

Het ministerie van Economische Zaken heeft de regels rondom de vrije routerkeuze van een kleine update voorzien. Deze regels verplichten providers om gebruikers hun eigen routers te laten gebruiken, zolang deze voldoen aan bepaalde eisen.

routerZo bevat de nieuwe regeling, die bekendstaat als het besluit Eindapparaten, de wijziging dat providers 'technische specificaties van de netwerkaansluitpunten' in ieder geval op hun eigen website publiceren, zodat gebruikers die kunnen inzien. Bovendien kunnen fabrikanten hun apparaten op deze specificaties afstemmen. Deel van de specificaties is bijvoorbeeld informatie over servers en protocollen die in gebruik zijn bij de provider.

Tot nu toe moesten providers de specificaties bekendmaken aan toezichthouder ACM. Daarover zegt het ministerie dat die tussenkomst niet meer nodig is, omdat het internet een 'efficiënt middel' is om klanten te informeren. De informatie mag bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van een contract verstrekt worden.

Het nieuwe besluit bevat geen gewijzigde regels over de vrije routerkeuze. De wijziging is het gevolg van een vervanging van een Europese richtlijn. De regels verplichten providers om de aansluiting 'eindapparaten', bijvoorbeeld een router of een modem, op hun netwerken toe te staan als deze voldoen aan bepaalde besluiten. Het ministerie noemt daarbij het voorbeeld dat een modem dat docsis ondersteunt aangesloten moet kunnen worden op alle docsis-netwerken.

De verplichting gaat verder dan alleen het fysiek aansluiten. Zo moeten providers ook informatie verschaffen over technische en administratieve aspecten, aldus de ministerie. Bovendien mag een provider bijvoorbeeld geen software- en firmware-updates tegenhouden of belemmeren.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

23-12-2016 • 19:55

147 Linkedin

Submitter: Bram1337

Reacties (147)

147
147
65
6
0
70
Wijzig sortering
Voor de mensen die geïnteresseerd zijn, een mede Tweaker heeft hier vanmorgen een topic over geopend op got

Vrije router keuze - hulp van je provider obv besluit ACM

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 24 december 2016 12:33]

top thanks!

Nu moeten ze hetzelfde ook nog gaan doen voor de verplichte tv kastjes bij KPN en (UPC)Ziggo e.d.. Daar moeten ze providers ook gewoon weer verplichten andere apparaten toe te laten om tv te kunnen kijken.

Ik wil gewoon mijn eigen apparaten kunnen gebruiken en niet afhankelijk zijn van de verplichte rommel van providers. Zoals Ziggo het had voor de overname met smartcards was perfect, alleen heeft UPC zijn eigen huur apparaten nu doorgedrukt en kunnen bestaande smartcards straks niet meer geactiveerd worden. Dit vind ik een hele slechte zaak voor de consumenten. En een behoorlijke machtspositie voor UPC. Dit zou wettelijk verboden moeten worden.
Je hebt gelijk dit moet men ook naar iptv doortrekken, maar helaas loopt mde politiek vaak achter de feiten aan.
Het is idd van de zotte dat je een smartcard straks alleen kan huren en niet kan kopen. Er zou een koop optie altijd beschikbaar moeten zijn waarbij er ook een maximum prijs wordt gehanteerd. Nu krijg ik ook het idee dat men gigantisch op die kaarten verdiend om zo mensen te ontmoedigen te kopen.
Hier in Duitsland hebben ze al zo iets. Ik gebruik m'n eigen router en iptv wordt ook ondersteund. Helaas is het dusdanig vaag, omslachtig en complex dat je wel heel graag moet willen om er aan te beginnen. Bedrijven hoeven je namelijk niet te vertellen HOE je jouw specifieke router precies moet configureren.

Mijn conclusie is dat regelgeving niet genoeg is. Bedrijven moeten onderling concurreren met "easy setup" voordat het echt iets gaat worden.
Regelgeving is wel een belangrijke eerste stap.
In Spanje worden niet-ISP routers wel toegelaten, maar sommige providers geven de (SIP) details niet vrij om het telefoonverkeer in te stellen.
Je kunt dus wel een router plaatsen, maar je hebt dan meteen geen telefoon meer. Je wordt dus indirect gedwongen om hun brakke routers te gebruiken.

Ik weet niet wat de EU richtlijnen hierover zeggen, maar ik hoop dat ze dit doortrekken naar alle services die je over de glasvezel binnenkrijgt. Of het nou internet, tv, telefoon, of iets anders is.
Voor de mensen die geïnteresseerd zijn, een mede Tweaker heeft hier vanmorgen een topic over geopend op got
Je quote naar pagina 2, dat is niet zo handig, dus even linkje naar start discussie:
Vrije router keuze - hulp van je provider obv besluit ACM
scherp, had ik nog niet gezien. Heb het aangepast :P
Is dit niet een contradictio in terminus?

"regels voor vrije routerkeuze"

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 24 december 2016 17:11]

Nope. Een regel die zegt 'men moet vrij de eigen router kunnen kiezen, en alles wat daarvoor nodig is moet duidelijk vindbaar gepubliceerd zijn, en wel op deze manier' beperkt de vrije routerkeuze op geen enkele manier.
Jaja, dus closed IP ontgaat je compleet?
Niet perse, maar ik probeerde dan ook niet een waterdichte regel te formuleren. Het was meer een reactie om aan te tonen dat het geen intrinsiek tegenstrijdig concept is (want daar is ook gewoon Nederlands voor)...
Ow thanks die had ik nog niet gezien
Zie persoonlijk niet echt de meerwaarde. Modem/router van Ziggo staat in bridge en nighthawk erachter. Nooit gedoe en hoef de modem of router praktisch nooit te resetten.
2 apparaten betekent:
2x de kans op storingen
2x de aanschafkosten. Iemand moet dat Ziggo modem betalen, en die iemand is niet Ziggo.
2x de stroomkosten (ongeveer EUR 20,- per jaar voor een eenvoudig Ziggo modem/router)
2x de milieubelasting door dit alles.

Kortom: onhandig, onbetrouwbaar, duur en milieuonvriendelijk.
In mijn ervaring al maanden geen storingen of gedoe. Een modem in bridge verbruikt ook wat minder stroom dan met ingebouwde router nog aan.
Voor mij is het totale beetje extra stroomverbruik geen groot probleem. Kan nu alles configureren naar wens en voor nu kan dat niet in 1 device. Voor mij is het dus voor de nabije toekomst; If it ain't broke....

P.S.

Zie de grotere keuzevrijheid wel als een goede ontwikkeling.
Ik geef je gelijk. Ik wil eigenlijk helemaal geen eigen router. Ik moet wel omdat de ingebouwde wifi van het modem gewoon niet werkt. Als je een beetje op internet rondspeurd lijkt bijna iedereen dat probleem wel te hebben.

Onbegrijpelijk dat Ziggo rotzooi apparaten over miljoenen mensen blijven verspreiden, en dan heb ik nog niets een over die duivelse horizon box.
Volgens mij brengt DD-WRT geen firmware uit voor modem-routers dus als je die firmware graag gebruikt dan ontkom je niet aan twee apparaten. Een fiber-router met DD-WRT zou ik wel enorm waarderen trouwens. Aan de andere kant is het voordeel van twee apparaten ook wel dat je vrijer bent in het plaatsen van de router. Hier thuis zit bijvoorbeeld ruim 10 meter netwerkkabel tussen beide apparaten. Met een modem-router zou er dus 10 meter fiber doorgetrokken moeten worden, wat wellicht wel kan maar dan ben ik weer afhankelijk van een monteur om dat te regelen. Daar zijn ongetwijfeld kosten aan verbonden dus doe mij dan die 20 euro per jaar extra maar. En milieubelasting is af te vangen met groene energie of zonnepanelen. Het is dus zeker niet meer zo dat het per se twee keer zoveel CO2 zou moeten opleveren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 25 december 2016 08:43]

Ik wel, betere beveiliging etc.
Ow leuk... Was niet bekend bij mij. Eens even informeren bij KPN en dan kijken wat mogelijk is. Mooi de experiabox eruit knikkeren
Als KPN het wachtwoord van hun Voip nou eens vrij zou geven...
edit: typo
Sip pass? Die gaat je provider je heel hoogstwaarschijnlijk niet geven. Werd vroeger nog wel eens gegeven als je de juiste helpdeskmedewerker aan de lijn kreeg.
XS4ALL, nota bene KPN dochter, verstrekt deze standaard. Sterker nog, de dienst is niet werkend te krijgen zonder deze ergens in te vullen.
Tweak geeft hem anders direct als je er telefonisch om vraagt. Nog niet gehoord of gelezen (op GoT) dat Tweak hier anders mee om gaat.
Kan heel goed kloppen. Tweak geeft hun gebruikers volgens mij best veel vrijheid over hoe ze hun lijn willen gebruiken. Bij grotere aanbieders krijg je het denk ik niet meer voor elkaar.
Dat denk ik ook niet. Provider 'van gesprek' is KPN, die staat er om bekend hierin gesloten te zijn. Tweak zal denk ik een uitzondering zijn.
Dat was toch altijd gebruiker kpn , wachtwoord kpn, Of maak je een grap?
Dat is voor de PPPoE verbinding, die experiabox wordt je neus ingeboord als je telefonie neemt bij kpn als particulier.
Ja. Toen de installateur bij ons thuis de deur uitliep, was het password: "kpn"...
Ook graag het tv signaal vrijgeven, kan gelijk de decoder de deur uit en alles op de htpc :Y) :Y)
Dit heeft 100% met rechten te maken, vraag het aan de omroepen waarom dit nodig is ? Slecht voor het milieu en gebruikers onvriendelijk...
toch grappig, want ik kijk op caiway (coax) zonder een decoder/smartcard tv :), en ook gewoon rtl/sbs etc in hd.

Wat doen ze dan goed wat bij andere niet kan?
Dat kan ik bij Telfort ook, maar dat is gewoon DVB-C. Je hebt dan niet alle zenders en je TV moet een digitale ontvanger hebben.
uiteraard is het gewoon een ingebouwde decoder, ik doelde echter op het feit dat het ook gewoon zonder smartcard kan. Het is dus heel niet nodig "ivm rechten" etc...
En toch he ... Ik heb nog NOOIT gehoord dat VoIP van KPN was gebruikt om naar dure nummers te bellen, dat is toch wel een HEEL groot voordeel dat dat zo enorm goed is afgeschermd. Niet iedereen is zo goed onderlegd om dat zelf allemaal goed te kunnen. Velen van ons Tweakers gaat het ook prima af om dat ook goed te doen, alleen die enorme kudde ertussenin die denkt dat ze het goed kunnen, maar er een rommeltje van maken, daar gaan we dan nog veel van horen. En de KPN helpdesk krijgt ook die kudde aan de lijn vrees ik. Als dat maar niet prijsopdrijvend gaat werken.

Ik denk dat de providers een grote disclaimer opnemen dat misbruik dan ook keurig op jou verhaald gaat worden. En ik ben benieuwd of ze de keuze "ik wil het niet weten" gaan geven.

Ook ik wil overigens wel mijn eigen Docsys modem aansluiten, al wat het maar 'omdat het kan'. Geldt dit voor zowel consumenten- als zakelijke gebruikers? Weet iemand dat? Ik kan het niet uit de teksten opmaken ...
Wat doet dat ding dan verkeerd?
Brakke WiFi , slecht bereik en persoonlijk wil ik geen tweede router erbij gaan hangen
Brakke WiFi ligt ook vaak aan de plek waar dat ding staat, maar die tweede router, daar heb je een punt, dat wil ik ook niet. Ik heb Ziggo ook maar eens een mail gestuurd hoe ik de Juniper en dat Kabelding voor iets kan vervangen wat ik zelf leuk vind.
Mwo, ligt niet aan de plek, ding staat er al een paar jaar en het laatste jaar valt het signaal af en toe weg en verliest hij zijn zendbereik, kan storing zijn van de omgeving. Denk dat hij een beetje aan het einde van zijn levensduur komt, heb een v8
Ze zitten momenteel op een V10 dacht ik. Even de moeite nemen om te klagen en dat een paar keer vol te houden, dan krijg je wellicht een nieuwe ... Bij mijn schoonpa (heeft ook zo'n ding) in de flat is 2.4GHz onwerkbaar, ik zie daar meer zenders dan ik ik vingers, tenen EN tanden heb ... Ik ben daar uitgeweken naar powerline wat erg goed ging, hij heeft ook een V8, maar denkt inmiddels ook aan de kabelaar als uitwijk optie ...
Zal ik eens proberen, heb het meeste bekabeld, alleen de telefoons en de laptops niet.
Ik heb 500 mbit kreeg ik een experia box v9 bij met 802.11g wifi erin. Ding zit nog mooi in de doos haha, heb een tp link ac3200 eraan gehangen en switch voor de vlans... Telefonie neem ik bij mezelf af dus die had ik niet nodig en tv kijk ik via ziggo prima zo. Maar die experia boxen zijn echt pruts dingen, dan levert ziggo stuk betere routers standaard...
Ik hoop van harte dat ze nog heel lang alleen die 2.4GHz band wordt meegeleverd, dan blijft "mijn" 5GHz bandje lekker leeg. Maar 't is wel een tikkie steentijd om geen 5GHz te ondersteunen ... Ziggo levert toch ook stevig internet? Waarom dan glas? Vanwege de upload?
Idioot lage latency? Met Tweak had ik steevast een ping van 6/7ms via wifi, waar Ziggo nu op 15-25ms zit.
Misschien toch je apparatuur eens nakijken. Ik zit met ziggo draadloos op 10ms. Dat verschil is vrijwel verwaarloosbaar aangezien ik draadloos toch niet van die high demandig applicaties gebruik.
Hoezo? Gewoon out-of-the-box. Allebei. En het maakt niet uit of ik ergens in huis loop of er bijna naast zit op de bank.
Tijd voor een eigen router en eengoed accespoint dan. Mijn latency is de helft lager namelijk en zit steevast tussen de 9-13 ms.
Ik heb een D-Link 868L die ook al aan mijn glasvezel zat. Alleen de andere kant van de CAT6 is in het Ziggo-modem gestopt ipv in het glasvezel-modem. Het is dat mijn abonnement bij Ziggo zo goedkoop is, maar zodra hier glasvezel beschikbaar komt (waarschijnlijk nooit), ben ik weg.
Ik heb hier ook dat ziggo ding, met daarachter een airport extreme en nog drie apple routers die voornamelijk als accespoint en backup apparaat worden gebruikt. Latency is gewoon erg laag. Er zit hier ook overal Cat6 tussen. Welk type wireless maak je gebruik van?
Eigenlijk alleen voor de upload inderdaad :)
Ja ik heb ook de Experia Box V8 van Telfort, en heb nergens last van, alles werkt gewoon heel goed, ook mijn Wifi, ik heb gewoon op alle slaapkamers goed bereik, en dan moet het door een betonen vloer heen.
Ziggo bij m'n pa, WiFi verschrikkelijk instabiel, chinaroutertje met ddwrt erop op dezelfde plek en overal goed bereik. En ik hoor van meer mensen dezelfde verhalen (al zijn het niet altijd chinaroutertjes).
Soms betaal je borg en krijg je een router opgestuurd. Immers, je moet hem gebruiken. Ik heb hier een mooie Netgear staan, laat ze dat ding maar houden. Geen borg, niet hoeven terugsturen en minder verbruik ook nog eens.
Daarbovenop, ik denk dat ze impliciet ook huur rekenen voor dat modem, want het zijn kosten die de ISP maakt en die moeten ze toch ook terugverdienen.
Zou fijn zijn als je kon kiezen voor een eigen router in eigen beheer, en in ruil daarvoor een (iets) lagere aboprijs.
Maar dat is een beslissing van de providers vrees ik; als ze beweren, "de router huur je niet maar leen je, dus als je die niet wilt krijg je er ook niks voor terug", kan je daar ook weinig tegen doen en maakt dat een eigen router minder aantrekkelijk qua kosten.
Kan al tijdje hoor, eigen router op KPN netwerk.
Zelf gebruik ik een Cisco ASA5550 op een glasvezel eerst van KPN en later van Tweak.
Er zijn ook prima uitleg sites over hoe dit zelf te doen
Maar je kan niet alle funties gebruiken.
Wanneer telefonie hebt ben je verplicht de de experia box te gebruiken
Niet helemaal waar, het is mogelijk om de username en password uit de Experiabox te krijgen.
Vraag me niet hoe, maar ik heb het wel werkend gezien, KPN telefonie op een Asterisk server.
Andere mogelijkheid is de WAN poort van de Experiabox op een LAN poort van je eigen router aan te sluiten en de Experiabox puur voor de telefonie te gebruiken.
Is het niet een kwestie van gewoon met wireshark het verkeer onderscheppen den informatie uitlezen. Ik meen dat sip/voip verkeer niet standaard versleuteld is.
bij KPN / Telfort Experiabox v10 is het niet uit te lezen
Misschien moet je is leren lezen voor dat je reageer!. Ik stel juist voor het verkeer te onderscheppen, dan heb je helemaal niks met de box zelf te maken. Zo lang SIP/VOIP verkeer niet versleuteld is gaat de username en wachtwoord in klare tekst over de lijn.
Kun je überhaupt het verkeer tussen je provider en je experiabox onderscheppen? Ik neem aan dat als je aan de LAN hangt, je dat verkeer nooit te zien krijgt omdat de experiabox dat niet door hoeft te sturen naar de LAN maar in de modem zelf verwerkt.
ja hoor dat kan maar je moet het wel op een bepaalde manier aansluiten. Zie netwerkje.com
Ja als je een experia box hn220 hebt dan kan je inderdaad VoIP intern door poorten naar een bijv een Astrixs server of je ip telefoon.

Maar daardoor is het nog niet mogelijk
Om VoIP zonder experiabox te laten werken.
Nou nee, KPN zegt gewoon dat je je eigen router aan de experiabox kan hangen en klaar.
Heb je de vraag gesteld? De eerste reactie van KPN zal misschien zijn dat je inderdaad je router aan de experiabox kan hangen maar dat is waarschijnlijk meer een gebrek aan kennis. Ze werken hier wel gewoon aan mee verder, wat ook wel moet aangezien het verplicht is.
Kan je eigenlijk wel routers of modems met docsis 3.0 los kopen?

Adsl modems zijn zat te koop. Kabelversies heb ik nooit gezien.
het gaat hier over routers, niet over modems, dat er devices zijn die beiden combineren wil niet zeggen dat je nu ineens zelfs modems mag aansluiten. Je krijgt een IP van je provider en daar mag je vervolgens mee doen wat je wil (binnen de nieuwe regels)
Het artikel zegt routers, de bekendmaking spreekt echter over eindapparatuur. Daar vallen ook modems onder.
Het gaat juist specifiek over modems. Dat zijn namelijk de apparaten waar een provider mee te maken heeft. Welke routers jij vervolgens op die modem aansluit boeit ze geen drol en dat stond je altijd al vrij (je kunt je modem dus enkel als gateway gebruiken en een router alle NAT/DHCP functionaliteiten op zich laten nemen).

De verwarring komt omdat de meeste modems vandaag de dag ook meteen (wifi) routing functionaliteit hebben waardoor je modem dus ook je router is (in het geval dat je maar 1 apparaat hebt, nl. die modem/router van je ISP).

Modems converteren analoog<->digitaal en zijn een vertaalslag tussen digitaal IP verkeer (over netwerkkabels) en analoge signalen (via telefoonlijn of kabel). Buiten remote management functionaliteit heeft een ISP dus enkel contact met jou modem. Ze willen dus juist dat jij hún modem/router gebruikt ZODAT ze daar remote op kunnen inloggen om te helpen bij helpdesk issues (m'n internet doet het niet etc etc), om zo hun contractuele dienstlevering af te kunnen bakenen (modem wel/niet kapot of ligt het aan het signaal/kabel vanaf de wijkcentrale?) en evt. datamining I guess (speculatie). Het is voor een ISP handig om het modem als probleem uit te kunnen sluiten want een kpn/ziggo techneut naar jou huis sturen om het signaal door te meten van wijkcentrale naar jou aansluitpunt kost veel geld.

Eigenlijk is het onzin dat ze vrije modemkeuze zouden willen dwarsbomen want mensen die überhaupt een eigen modem neer gaan zetten en aan de praat weten te krijgen (je moet handmatig provider instellingen intikken in de modem configuratie, het is geen plug en play) zijn niet het soort persoon dat zomaar voor banale problemen de helpdesk gaat bellen zonder zelf al eerst een troubleshoot gedaan te hebben (waaronder dus ook in de modem config kijken of er een goeie WAN connectie is en in het geval van kabel of alle toegewezen kanalen goed binnen komen).

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 december 2016 23:37]

Het nieuwe besluit bevat geen gewijzigde regels over de vrije routerkeuze. De wijziging is het gevolg van een vervanging van een Europese richtlijn. De regels verplichten providers om de aansluiting 'eindapparaten', bijvoorbeeld een router of een modem, op hun netwerken toe te staan als deze voldoen aan bepaalde besluiten. Het ministerie noemt daarbij het voorbeeld dat een modem dat docsis ondersteunt aangesloten kunnen worden op alle docsis-netwerken.
Ik vond het artikel daar ook al erg onduidelijk in. Waarom zouden ze routerkeuze vrij moeten geven? Dat is geen verantwoordelijkheid voor de isp. Een eigen docsis modem vind ik des te interessanter aangezien die atandaard dingen het echt heel slecht doen.
Ja je moet het dus ook zo lezen dat ze 'router of een modem' zeggen omdat dat in de volksmond synoniemen zijn voor hetzelfde apparaat, terwijl het in werkelijkheid (in dit besluit) dus enkel om de modem functionaliteit van dat desbetreffende apparaat gaat.
Zou dat betekenen dat ik binnenkort een Ubiquiti EdgeRouter X SFP kan aanvragen ipv zo'n draytek ding?

(al ben ik benieuwd hoeveel ik dan nog zelf eraan kan tweaken)
Het idee is juist dat je er zelf aan kunt tweaken. De Ubiquiti apparatuur zal je provider niet leveren.
Dat heb ik nu gewoon al draaien icm VF thuis.
De SFP module uit de draytec werkt prima met de edgerouter X-SFP. Je moet die router wel zelf even aanschaffen natuurlijk.
Ik heb dan wel geen tv, maar ook dat zou gewoon moeten werken zo te zien.

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 23 december 2016 23:26]

Fijn om te lezen! Ik heb namelijk ook vodafone thuis maar wil graag wat meer vrijheid en services draaien op mijn router. Zoals bijv. een VPN die het wel doet
Het artikel zegt routers, de bekendmaking spreekt echter over eindapparatuur. Daar vallen ook modems onder.
Het ligt er dus aan wat het abonnee overname punt (AOP) is. Ik zie er geen probleem in als dat verstelt kan worden. Bijvoorbeeld: een kabelmodem kan je in een 1-op-1 doorvoermode zetten, zodat een router 'transparant' gebruik kan maken van een 'directe' WAN verbinding. Zo blijft hey kabelmodem (en het onderhoud ervan) de verantwoording van de internet service provider. Ook is zo het modem niet de 'eindapparatuur'.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 december 2016 23:40]

maw: De modem doet dan enkel de vertaalslag kabel/telefoonlijn(analoog)<->netwerkkabel (digitaal). Je router is dan met het internet verbonden en die beheert je lokale netwerk (NAT en DHCP). Alternatief is is modem ook als router laten functioneren en je 'router' enkel als (wifi) AP (access point) laten fungeren.
Je modem doet dan én die vertaalslag én NAT+DHCP. Je 'router' doet dan enkel bekabeldnetwerk<->draadloosnetwerk en switch functionaliteit.
Ja hoor, Netgear, Cisco, Arris (en Motorola wat tegenwoordig Arris is) en Linksys heeft er ook een. Het is alleen in Nederland niet echt gangbaar dus weet niet of deze binnen Nederland gemakkelijk aan te komen is.
ik zie er zo al 2 staan bij ebay, E20 met wat verzendkosten...
Als je wilt dat ze in Nederland werken moeten ze wel EuroDOCSIS ondersteunen.
Vanaf DOCSIS 3.1 zijn ze toch van de europese standaard afgestapt? Weet niet hoever Ziggo daar al ondersteuning voor biedt, maar in de toekomst zou het dus wereldwijd hetzelfde moeten werken.
Klopt, maar ik denk alleen niet dat die van €20 DOCSIS 3.1 zal ondersteunen.
Tja of je belt de baas van liberty global en je koopt er een nieuw: " Liberty Global-baas Mike Fries liet eerder deze maand bij de bekendmaking van de financiële resultaten over het tweede kwartaal weten dat het opwaarderen van het netwerk naar DOCSIS 3.1 rond de twintig euro per aansluiting gaat kosten."
Het lijkt mij stug dat ze van de Europese standaard zijn afgestapt. Dat kan bijna niet, want TV kanalen in Europa zijn 6MHz breed, en in de US 5MHz.
Hij bedoelt dat EuroDOCSIS en DOCSIS vanaf 3.1 samen zijn gevoegd.
Maar ja hoeveel beter een 20,- model van Ebay is valt nog maar te bezien natuurlijk.
Anoniem: 324173
23 december 2016 20:06
Bij Ziggo zit je gebonden aan hun modem, had er graag een Cisco neergeknald
Modem is geen router dus dat mag dan wel..
Er wordt in het artikel wel gesproken over DOCSIS, dat is lijkt mij nou niet echt een router protocol maar meer iets voor een modem. Ook wordt er gesproken over 'eindapparaten', wat mij betreft is een modem ook gewoon een eindapparaat.
Goed gezien, heb het verduidelijkt in het artikel.
Nee.. Lees het artikel eens goed. "Docsis router moet op alle docsis netwerken kunnen".
Docsis is het modem gedeelte van het coax netwerk van ziggo/upc..
Heb je nu een ubee? Die zijn nog erger, maar de Cisco is ook shit
Wat is er mis met de epc3925? Het wifi gedeelte is slecht. Maar verder doet het zijn werk. Of mis ik iets?
De modem doet het prima, WiFi is inderdaad waardeloos.
Bij mij verloor ie steeds de sync met heb Ziggo netwerk. Kan ook gewoon aan een brakke wijk centrale hebben gelegen natuurlijk. :) Maar de WiFi was inderdaad om te janken.

Ben blij dat ik nu glasvezel heb.
MIjn ervaring: ongeacht welk modem/router ziggo je levert, direct in "bridge" modus zetten en een fijne eigen firewall erachter, bijv. een pfsense bak. 11ms latency en minimaal 100% bandwith. Een paar dd-wrt devices als "access point" in het netwerk et voila. Daar kan ik meel leven :)
Waarom is alleen een ander ap onvoldoende?
ap's routeren niet; zijn "doorgeefluik". Uiteraard wil je je eigen router/firewall draaien :)
Tja en met zakelijk sta je achter in de rij, je betaald meer, maar ze weigeren hem in Bridge te zetten, blijven volhouden dat het technisch niet mogelijk is. Enige optie voor mij was om hem in DMZ te zetten. Wifi gebruik ik niet, maar modem zelf is probleem loos, problemen die ik gehad heb lagen aan de kabel in de grond, daar zat een slechte las in, en die keurig gerepareerd.
Wat is er mis met de epc3925? Het wifi gedeelte is slecht. Maar verder doet het zijn werk. Of mis ik iets?
Het modem gedeelte is goed. Het router gedeelte, zowel WiFi als bedraad, is erbarmelijk slecht, wat eigenlijk de gangbare realiteit is voor alle apparaten die Ziggo aanbiedt.

Vandaar dus ook wat terradrone al schrijft:
ongeacht welk modem/router ziggo je levert, direct in "bridge" modus zetten
De routers in de Ubees in het bijzonder hebben aardig wat problemen. Vastlopers door een oplopend geheugenlek, bijvoorbeeld. Ze neigen ook spontaan ingestelde forwarded ports te 'vergeten', automagisch UPnP te re-activeren en nog andere ongein met instellingen die terug naar standaard vallen. Een al jaren lang spelend probleem is ook dat lokale IP addressen die voor static DHCP (dwz harde MAC->IP mapping) geconfigureerd zijn, aan andere apparaten in de normale DHCP pool dubbel uitgegeven worden.

Daarnaast is de hardware die er in zit gewoon ontoereikend om goed de geadverteerde max. snelheid van je abo te halen. De router trekt die load gewoon niet meer.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 25 december 2016 12:48]

Ik kreeg toen ik bij Ziggo zat een Cisco modem... En dat was echt een grafapparaat. :(
Heeft Ziggo dan goede apparaten dan? :o
Ja hoor, de oude Motorola Docsis 1 modems waren/zijn onverwoestbaar.
Heb hier nog een oude cisco epc3912.
Zo'n dom modem waar je een eigen router achter moet hangen.
Werkt nog altijd perfect.

Heeft wel wat voeten in de aarde gehad om hem te krijgen zo'n 5 jaar geleden.
Iets met continu downtime door firmware problemen op een ander modem en iets met dreigen met advocaten enzo :+

[Reactie gewijzigd door ArcticTiger op 23 december 2016 22:41]

Iets met continu downtime door firmware problemen op een ander modem en iets met dreigen met advocaten enzo :+
Goh; dat klinkt mij ook bekend zeg. :+
Ik heb een grafapparaat van Ziggo (Cisco 4 poorts). Zit nu aan de 4e. Grootste probleem: als een apparaat met grote throughout bezig is naar een ander apparaat, en een derde probeert iets met hoge snelheid te downloaden loopt het ding geregeld vast. (e.g. Nas transfer en download tegelijk) Er zijn nog genoeg scenario's waarmee hij crasht maar die zijn exotischer.

Daarnaast de verschrikkelijke netmask settings, die je gelukkig kan slopen door de veldjes enabled te maken via de developer console van je browser.

Ik zou heel blij zijn als ik zelf een degelijke docsis3 modem er aan kan hangen en de rest kan dumpen.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 24 december 2016 10:46]

Wat moet jouw modem met een NAS transfer? Daar heeft dat ding helemaal niets te zoeken.
Niet dat, data van nas (storage) naar ander apparaat en vice versa. Slechte woordkeuze. Backup maken crasht de Cisco bijvoorbeeld.
Again. daar heeft je modem niets mee van doen. Hang er eens heel rap een normale router/switch aan. Dan zijn je problemen direct opgelost.
Nou nog een vrije keuze om je tv signaal binnenshuis te distribueren.
Bij KPN/Telfort/XS4ALL heb je die keuze, legio sites te vinden die je daarmee helpen. En bij de kabelaars heet die vrije keuze 'coax', je weet wel, dat spul uit de jaren tachtig :) Maar tot vandaag werkt dat nog steeds prima hier!
Dan is coax toch geen vrije keuze, of wel.
In mijn wereld heb ik iets van draad nodig, hetzij UTP, hetzij Coax. WiFi is voor mij geen optie. Dus ja, ik zie genoeg vrijheid. Waar het echter beknot wordt is meer de xDSL snelheid die maar 2 devices toelaat, daar zit minder vrijheid ...

Of je eigen streaming servertje neerzetten, dan kan je het maken zoals jij wilt ....

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 december 2016 20:54]

Ja, je kan de zender waarop je satteliet afgesteld staat, vrij door je hele huis streamen...

Natuurlijk kan een tweaker daar wat voor verzinnen, maar dat je per smartcard (maandelijks) betaalt is gewoon stom.
Dat doe ik dan ook niet - tot nu toe tenminste, bij Ziggo *kon* je tot 5 smartcards activeren. En die heb ik dan ook in gebruik (2 kids met TV, eigen slaapkamer, huiskamer en studeerkamer). Dat heeft Ziggo inmiddels gewijzigd dat je je CI+ kaartjes mag huren, maar daar heb ik net een vraag over gesteld aan ACM / Consuwijzer of het topic zich uitstrekt tot de kabelaars. Ik zou het meer dan raar vinden als hier weer KPN wordt getreiterd en Ziggo er weer mee wegkomt ...

Overigens, om terug te komen op dat streamen, zoek eens op "tvheadend" of "HDHomeRun". Of kijk hier eens ... Dankzij dat huurgedoe van Ziggo heb je ineens een (wat wankele) business case ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 december 2016 22:17]

In Duitsland is dit al tijden normaal, hopelijk kan in Nederland nu ook eindelijk de 'niet-tweaker' genieten van vrije keuze zonder eindeloos geneuzel bij het bellen van de provider.

En ik betaal met liefde 2 Euro extra per maand voor goed opgeleid personeel. Een helpdesk is geen sluitpost in je begroting!
Daar denkt helaas niet iedereen zo over ... Voor 2 euro lopen hordes mensen naar de concurrent ...
Ziggo modem(cisco) in bridge mode laten zetten en eigen router erachter, werkt perfect!
Laat net die modems brak en onveilig zijn.
Als je achter je modem goede beveiliging hebt maakt dat in theorie niet uit (:
Vandaar moet je ze ook in Bridge modes zetten, dan zijn ze niet benaderbaar vanaf het internet. Ze laten immers al het verkeer door naar je eigen router en geven je eigen router ook het externe IP adres.
Ziggo modem(cisco) in bridge mode laten zetten en eigen router erachter, werkt perfect!
Werkt alleen als je maar 1 utp aansluit, anders deelt ie het internet niet uit aan je router maar aan bijvoorbeeld een device. Is dus niet een vaste poort. Het is dan een wie eerst klopt krijgt het eerst antwoord. If u know what I mean.

_/-\o_
Dan sluit je op die poort toch je router aan? Zie het probleem niet.
Joh, dat is het hele idee van Bridge modus.
Ja, dus de verwachting is dat poort 1 altijd de verbinding krijgt. Maar dat hoeft dus niet het geval te zijn. ETc.
Hea? Wat hang jij er dan nog meer aan dan? Op het moment dat je hem in bridge modus gooit moet je er ook niet meer dan 1 Apparaat aanhangen: of je router of eerst nog een firewall.
DHCP uitzetten natuurlijk en fixed IP ingeven, of anders vastleggen op macadres
Dank, heb het werkend, was meer fyi.
Dan heb je geen hotspots meer en die functionaliteit wil ik niet missen. Plus je betaalt stroomkosten voor twee apparaten ipv voor een. Twee apparaten ipv een betekent ook dubbele kans op uitval en storing.
Je bespaart alleen de stroomkosten van de gruwelijk inefficiente routering in de ziggo router. Dat ding verstookt meer aan verwarming dan dattie nuttig gebruikt.
Dus nu zou bijv Telfort mij me wachtwoord en bel instellingen moeten geven? die had ik tot voor kort in eigen beheer maar er is een update gekomen en kon ik ineens niet meer bellen met mijn Fritz!box...
Helaas meneer we pushen onze eigen modem en uw oude gebruikersnaam en wachtwoord zijn verandert en mogen we niet geven...ook de nieuwe telinstellingen niet..goedenavond
ik ben hier helemaal mee eens

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee