Ziggo bevestigt met analoge radio via de kabel te stoppen

Ziggo stopt met analoge radio, zo bevestigt het bedrijf. De provider wil met het stoppen van FM-kabelradio ruimte in het frequentiespectrum vrijmaken om te kunnen gebruiken voor internet.

Berichten over het stoppen met FM-kabelradio doen al langer de ronde en het bedrijf bevestigt bij monde van woordvoerder Erik van Doeselaar deze stap aan Tweakers, nadat Radiofreak dinsdag berichtte deze bevestiging gekregen te hebben. De woordvoerder meldt dat het bedrijf meer bandbreedte voor internet wil inzetten en daar de frequentieruimte voor te willen gebruiken die nu nog door analoge radio ingenomen wordt.

Het gaat om spectrum tussen 87,5MHz en 108MHz die Ziggo volgens TotaalTV wil inzetten om de uploadsnelheid van internetverbindingen te verhogen. De uploadsnelheid van Ziggo's huidige 1Gbit/s-verbindingen op basis van docsis 3.1 bedraagt 50Mbit/s. Daarmee is de uploadsnelheid een potentieel struikelblok om te kunnen concurreren met glasvezelverbindingen met symmetrische verbindingen.

Wanneer Ziggo de stekker uit analoge radio trekt, wil het bedrijf nog niet bekendmaken. Dat het besluit nu wordt bekendgemaakt is geen verrassing. Het bedrijf moet namelijk stoppen met de doorgifte, op basis van de Mediawet. Die stelt dat aanbieders moeten stoppen met analoge radio als ze met analoge televisie stoppen. Ziggo begon in 2018 met het afschakelen met analoge televisie.

Aanvankelijk had Ziggo per 1 januari 2021 moeten stoppen, maar het bedrijf liet weten in 2021 nog gewoon door te gaan met de doorgifte. Het bedrijf zou hiervoor uitstel hebben gekregen van het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat voor de Media zou Ziggo nu tot uiterlijk 1 januari 2023 de tijd hebben gegeven om met analoge radio te stoppen, schrijft TotaalTV.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-12-2020 • 14:37

494 Linkedin

Submitter: don_jorg

Reacties (494)

-14940446+1196+231+33Ongemodereerd150
Wijzig sortering
Die stelt dat aanbieders moeten stoppen met analoge radio als ze met analoge televisie stoppen.
Welk helder licht bij de overheid heeft dit nou weer verzonnen? Digitale TV is inmiddels gemeengoed geworden en voor iedereen haalbaar, desnoods met een settopbox erbij. Analoge radio wordt nog steeds heel veel gebruikt en is wat overstappen betreft een ander verhaal.
Maar we hebben toch DAB als goed alternatief? Betere kwaliteit en nog steeds het zelfde zenderaanbod.
Ik denk dat de hoeveelheid niet DAB apparaten de DAB/internet apparaten met minstens 1000x de hoeveelheid overstijgt.

Dus iedereen moet de "oude" apparatuur maar opzij zetten en alles vernieuwen? Dat kan je toch niet verwachten van iedereen. Denk aan Opa en Oma die op hun kamertje zitten in een verzorgingstehuis.
Afgezien daarvan.
Ik heb een DAB+ ontvanger op mijn receiver zitten, maar tenzij ik de antenne naar buitentrek, krijg ik daar binnen geen goed signaal op :(
Ehhm ja, en mijn receiver van +- 5 jaar oud doet het ook nog prima, maar géén DAB, en FM via de antenne stoort ook regelmatig. Kabel radio was een prima oplossing, mooi klote dus :-(
koop een coax lint antenne.. Of maak er zelf eentje van een oude coaxkabel.. bij *fm mag je antenne niet langer zijn dan 75 cm. Anders is de golflengte waar op uitgezonden wordt niet in staat om door je antenne opgevangen te worden. Vast wel tweakers die meer weten van radio en antennes
Ik denk dat dit het probleem is. “Doe dit, koop dat, vervang dit”, etc. Natuurlijk, er zijn zat oplossingen om radio (en tv) te ontvangen. Maar laten we het over een ding eens zijn: het is allemaal ontzettend veel ingewikkelder geworden. Analoge radio via de kabel is een van de laatste “supersimpele” oplossingen die moet verdwijnen. (En toen was er alleen nog FM...)
Zelf heb ik een receiver met een Node 2i, helemaal geweldig. Maar het is een extra kastje, ik moet eerst de boel aansluiten, vertrouwd raken met een vrij complexe app, dan zorgen dat ik wat streams opzoek bij een bepaalde aanbieder en die als een preset opslaan, ik moet mijn afstandsbediening programmeren, ik moet.. ik moet.. ik moet... Al met al ben ik een paar uur verder als ik alles “ongeveer” zo heb dat het werkbaar is.
Ik red me met dit soort spullen en vind het leuk om er mee te spelen. Maar ik ken hele legers aan mensen die hun vingers er écht niet aan branden. Het zijn “gebruikers”: ze willen radio luisteren, zonder gedoe vooraf. Het liefst horen ze het geluid rechtstreeks uit de kabel komen. Ze willen gewoon een radio kopen, stroom erop, kabel erin, klaar. TV kopen, stroom erop, kabel erin, klaar. En ja, zo simpel wás het dus vroeger.

Ik zie in de “usability” van alle nieuwe oplossingen nog gigantische hiaten. Eigenlijk hebben we een soort “Iphone revolutie” nodig wat betreft al die electronica. In plaats daarvan krijgen we steeds meer gerommel: HDMI specifiaties, ARC, CEC, usb-c, thunderbolt, 1000-en-één kabeltjes en stekkertjes, verloopjes, stroomvretende kastjes, en er is ALTIJD iets wat niet werkt (zoals verwacht)... er is ALTIJD geknoei.

Simpel voorbeeldje van dat laatste: ik heb nog een bluray speler, die je met HDMI kunt verbinden met je TV. Zit een bugje in: geluid wordt niet doorgegeven als de TV op ‘deep color’ staat. Enige oplossing: ook nog een optisch kabeltje aansluiten. Zoiets VERZIN je toch niet? En dergelijke toestandjes kom ik zó vaak tegen! Ik kan absoluut niet meer zonder een internetverbinding en Google om de hele teringbende werkend te krijgen (of niet.. maar om in ieder geval te weten waar het fout gaat).

Ik ben een groot voorstander van vooruitgang, maar de usability, standaardisatie en simpelweg bugvrije werking houdt al heel lang geen gelijke tred meer. Er moeten eenvoudige (en goedkope) oplossingen blijven voor de ‘gebruikers’, en - wat mij betreft - mogen er ook ingewikkele, dure oplossingen zijn voor de mensen die er graag mee knoeien. Wat we nu zien is dat eigenlijk alleen de laatste groep nog bediend wordt (en ik denk er stiekem achteraan: daarmee wordt tenminste geld verdiend).
Ik denk dat dit het probleem is. “Doe dit, koop dat, vervang dit”, etc. Natuurlijk, er zijn zat oplossingen om radio (en tv) te ontvangen. Maar laten we het over een ding eens zijn: het is allemaal ontzettend veel ingewikkelder geworden. Analoge radio via de kabel is een van de laatste “supersimpele” oplossingen die moet verdwijnen. (En toen was er alleen nog FM...)
Dit is toch niet waar? Op je radio heb je niet magisch de zenders gevonden. Je moet bij een nieuwe radio voorbereidend werk doen in de vorm van scannen naar zenders en eventueel opslaan als favorieten. Zie bijvoorbeeld Coax aansluiting radio Voor iemand die er blanco in gaat is het wat mij betreft net zo makkelijk/moeilijk om een radio zender via het internet naar je TV en/of speakers te casten. Sterker nog het enige voorbereide werk dat je voor die functie hoeft te doen is je soundbar aanmelden binnen je Google Home app. Een ouderwetse set kun je deze functionaliteit geven via een Chromecast.

Usability lijkt me ook niet slechter geworden. Als ik hardop zeg 'Hey Google listen to Radio 538" dan is de reactie "Ok streaming 538 from Tune-in to Soundbar" en vervolgens hoor ik Radio 538. Kosten van de Google Home speaker 25 euro, kosten van software 0 euro. Tegenwoordig praat Google ook Nederlands.

https://support.google.co....Platform%3DAndroid&hl=nl

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 1 december 2020 23:32]

Dan heb je dus een Google speaker gekocht én een geluidsinstallatie die door de Google assistent te bedienen is.

Mijn moeder heeft geen smart versterker/tuner. Ik kan dan wel een Google Nest speaker aanschaffen voor haar (die overigens toch iets duurder is dan 25 euro, 45 komt eerder) maar de enige manier dat dat ding de muziek kan afspelen is via het speakertje zelf, want de geluidsinstallatie gaat die Google Assistent niet vinden.
De discussie ging over of het tegenwoordig moeilijker is een radio in te stellen dus dan moet je inderdaad wel iets nieuws kopen voor die kwestie gaat spelen.

Overigens zit Google Assistant natuurlijk op min of meer elk Android device (telefoon, tablet, androidtv) en dus een losse Google Home speaker is niet verplicht voor hetgeen ik beschreef.

Koop je iets nieuws dan zijn er tegenwoordig diverse google enabled speakers met betere kwaliteit dan de Google Home (mini). Ik zag ze in de coolblue (demo) winkel van o.a. Sonos, Denon en Harkan Dardon.

Vroeger kon je ook Google Chromecast Audio aanschaffen om elke speaker om te toveren in een Google enable device, maar daar zijn ze in 2019 mee gestopt. Dus tegenwoordig heb je daar relatief dure apparaten voor nodig óf je moet het in geval van een soundbar via je TV (mits HDMI) regelen.
Zit een bugje in: geluid wordt niet doorgegeven als de TV op ‘deep color’ staat.

Dat heet toch ‘switched hdmi’ en ligt dat niet aan de soort hdmi kabel?
Helemaal mee eens.
Mijn receiver is nog geen jaar oud. Ook geen DAB :(
Ehmm, DAB+ is niet iets nieuws. NPO zend al vrij lang via DAB+ uit (en volgensmij nog veel langer via DAB).
En ze maken ook al zeer geruime tijd reclame dat ze via DAB+ zijn te bereiken. En volgensmij was er een paar jaar geleden zelfs de opspraak dat ze AM/FM helemaal wilden laten verdwijnen.
Dus als je op vandaag een nieuwe receiver koopt zonder DAB+, moet je vooral even naar jezelf kijken dat je niet even op het doosje hebt gelezen of dat er wel of niet in zit.
Tja, een beetje eigen schuld.
DAB+ is er al ruim 7 jaar.
We weten ook al 7 jaar dat de FM-band wordt gesloten (nu uitgesteld tot 2030).
We weten ook al jaren dat de analoge doorgifte via de COAX per 2021 zou stoppen.

Dus als je één jaar geleden een radio kocht zonder DAB+ dan heb je toch wel zitten slapen .....
In mijn geleaste BMW zit geen DAB+ receiver. Dat zou onderdeel zijn van een hele media pack dat me 20 euro per maand extra zou kosten. Had daar geen interresse in.
heeft je BMW dan een kabel aansluiting??? de doorgifte over de kabel stopt.
en een lease bak is voor 2030 toch wel einde lease periode
Dat is een vreemd probleem. Bij alle techniek die pakweg na 1990 is ontstaan gooien we de apparatuur heel gemakkelijk de deur uit als er iets nieuws/beters voorhanden is (computers, smartphones, tablets, spelcomputers, etc), maar iets dat al 40 jaar bestaat, daar blijven we krampachtig aan vasthouden.
Het argument van opa en oma is ook achterhaald. Oude mensen zijn niet achterlijk. Wat er heel vaak gebeurt is dat oude mensen eerst tientallen jaren ontzien worden als het gaat om nieuwe technieken en vervolgens moeten ze dan een sprong in de tijd maken van 30 jaar. Dan wordt het een uitdaging. Als je oudere mensen gewoon niet als onbekwaam behandelt, kun je ze in kleine stapjes meenemen in de nieuwe technieken.
Oude mensen worden ook over één kam geschoren. Mensen van 70 kunnen vaak nog heel goed mee hoor! Ze zijn niet allemaal zielig.
Als het makkelijk te bedienen is en er geen goed(koop) en gebruiksvriendelijk alternatief is, ja dan is het onzin om spullen aan de kant te zetten.
Bij de overgang van AM naar FM werd de nieuwe standaard snel omarmd. De betere geluidskwaliteit was overduidelijk.
Van analoog FM naar DAB/digitale kabel geeft een veel kleinere kwaliteit winst voor de gebruiker. Velen zullen het verschil nauwelijks horen.
Het voordeel ligt voornamelijk bij de verzender / verdeler. Dus ik snap wel dat het door de consument wat minder snel in de armen wordt gesloten.
Of dat een argument is weet ik niet. We kopen massaal nieuwe smartphones terwijl je er nauwelijks iets op vooruit gaat.
Smartphones slijten nog sneller dan schoenen.
Na de zoveelste val op de grond, weer een barst in het scherm, vol geheugen, en uitblijven van updates, snap ik dat er een nieuwe komt, die tevens belooft nog sneller te zijn.
Heel veel mensen vervangen hun smartphone als er een nieuwer model uitkomt. Dat is gewoon te vergelijken met die kleine kwaliteitswinst, die je eerder aanhaalde.
Tsja. Er zijn er inderdaad genoeg die hun nog prima werkende smartphone inruilen voor een nieuwe.
Een smartphone is een erg belangrijk ding geworden en wordt de hele dag gebruikt. Soms is het ook een status symbool.
Een radio, dat vinden mensen wat minder belangrijk tegenwoordig.
Met je smartphone kun je ook radio luisteren trouwens, de mijne heeft zelfs een FM ontvanger. Wauw. Nog nooit gebruikt trouwens.
Mijn schoenen slijten echt sneller hoor. Laatst nog een paartje in 3 maanden. Mijn smartphones gaan echt langer mee dan dat ;).
Ik ben ook gewoon nog steeds tevreden over het goede geluid wat uit mijn receiver komt.
Digitaal is niet altijd beter.
Zo blijf ik het geluid van menig LP prefereren boven menig CD.
Op een goede installatie met een goede platenspeler kies ik voor LP
Dat is weer een andere discussie en vooral persoonlijke smaak. Als het gaat om een betere benadering van hoe het werkelijk heeft geklonken legt de LP het absoluut af tegen bijv. een CD.
Ik val hier ook onder. Een zeer high end versterker met een analoge radio module. En dan mag ik nu allerlei fratsen bedenken om toch mooi radio geluid te ontvangen.
Of die betere kwaliteit standhoudt bij bitrates tussen de 48 en 96Kbit, met één enkele uitspringer naar 128Kbit, durf ik dan weer te betwijfelen. Daarnaast ben je afhankelijk van de ontvangst door ether, iets dat met kabel niet echt speelt.

[Reactie gewijzigd door !mark op 1 december 2020 15:14]

DAB+ gebruikt AAC codering en 96Kbit is dus vergelijkbaar met 256 MPEG encoding die je anders zou krijgen.
Hier de MPEG varianten. Zit best wat overlap in.
https://www.synthforum.nl...e-ether-radio#post2345943

Overigens is het FM signaal een re-encode van die MPEG streams. De kwaliteit over kabel is beter dan via antenne, maar nog steeds zit er behoorlijk wat ruis overheen. Als we analoge FM radio als hoogstaand iets gaan zien hier dan gaat er iets mis.

Overigens maakt signaal overdracht via de ether geen kwaliteitsverschil aangezien het digitale radio is. Je ontvangt het wel of helemaal niet. Geen ruis op de lijn, iets wat met kabel wel het geval is (4G stoort bijvoorbeeld op analoge radio).
Veel radiozenders worden door Castor Broadcasting via satelliet verspreid. Castor gebruikte in het verleden 256 kbps MP2 en dat was het aanvoersignaal van zowel FM via de ether als kabel. Daarnaast had de publieke omroep altijd zijn eigen aanvoer los van Castor. Ik weet dat Castor gemoderniseerd heeft en die 256 kilobps MP2 verouderd is, maar wat momenteel precies gebruikt wordt weet ik niet.
Ik ook niet, maar bitrates vergelijken zonder een educated guess te kunnen doen over de codecs is natuurlijk ook zinloos. iedereen snapt dat 96Kbps t.o.v. 256kbps inferieur is als het om dezelfde codec gaat. Echter gaat het al heel lang niet meer over een MPEG2 stream. DAB+ is dus AAC en dus per bit veel hogere kwaliteit dan MPEG.
Waarom word dit gedown-mod?
Is toch niets aan gelogen.
Ik dacht het ook niet. Ik heb hier in een aantal lijntjes een behoorlijke hoeveelheid mismoderaties gezien. Lijkt mij behoorlijke interssante info om en goede vergelijking mee te maken.

Sub 100kbit/s muziek is niet per definitie slecht. Ligt maar net aan de codec toch?
Dan moet je de zender toevallig wel ontvangen. Ik heb hier twee DAB+ radio-tjes staan, maar de ontvangst is bedroevend slecht.

Vaak lang aan het zoeken naar zenders, en met digitaal krijg je de zender wel of niet... er is geen middenweg. :(

Kabel vond ik voor mijn 1200 EUR receiver van net vijf jaar oud een prima oplossing.
Ik ben vandaag naar Duitsland gereden, bij de Media Markt niet één reciever met internet radio.
Nu stonden er ook maar 6 modellen, die van 1200 euro heb ik niet naar gekeken.
Daar stond er 1 van 756 euro met DAB+ zelfs daar zat nog niet eens internet radio op, bizar toch in 2020.
Ik ga geen merk noemen maar het zelfde merk heb ik hier staan en bevalt mij meer dan uitstekend 5.2 .
Dat was een zware tegenvaller, ik ga morgen maar online zoeken.
Als DAB binnenshuis te ontvangen zou zijn, zou het een alternatief kunnen zijn... maar helaas... Hier geeft een DAB+ radio geen enkele zender binnenshuis.
Dan zet je een decoder naast je versteker in plaats van je analoge tuner en kan je via de kabel alle radiokanalen digitaal ontvangen. Zo moeilijk is dat niet lijkt me, ook niet voor ouderen.
Helaas.... bij mijn moeder een kompleet systeem zonder extra ingangen en overigens ook geen plaats in de kast voor weer een extra apparaat.... En van wie krijgt men dan die aparte radiodecoder (heeft Ziggo die wel)?

[Reactie gewijzigd door EdwinH. op 1 december 2020 15:01]

De decoders/settopboxen van Ziggo die ze nu hebben, bevatten ook een knop op de afstandsbediening om over te schakelen op radio.
Dus niets extras nodig.
Moet je wel zo'n decoder huren (kopen kan niet meer) en juist ouderen hebben de smartcard in de TV om geen tweede afstandsbediening te hebben.
Niet alleen ouderen, ieder weldenkend mens wil geen extra stroomvreter als het niet nodig is.
Dat heb je helemaal goed, toen ik vorig jaar de nieuwe tv kocht, heb ik er gelijk zo'n module bijgekocht.
Juist om die stroomvreter kwijt te raken, we hebben dus ook vorig jaar een nieuwe tv kast gekocht die voldoende diep is voor een "fatsoenlijke" reciever of zelfs een losse voor en eind versterker.
Dat staat netjes en vind mijn vrouw belangrijk en ikzelf ook wel.
Dan wil ik er toch geen extra kastje bij aan de stroom te lurken hebben.
Ik heb achter de 4 deurtjes ruimte genoeg om dat weg te werken, maar ik wil dus juist opletten om zo min mogelijk extra stroom te gebruiken.
Ik kan nu gewoon de boel bedienen zonder deurtjes open te laten staan, de apparatuur staat in open vakken zodat het koeling genoeg krijgt.
Ik heb nog wel zo'n marmitek ir verlenger dus dat zou ook geen probleem zijn.
Ik heb zelfs nog zo'n logitech ultimate liggen, daar kan mijn vrouw niets mee.
We hebben gewoon ouderwets een la in de salontafel daar liggen de afstandsbedieningen, dat werkt in onze situatie gewoon het beste.
Je hebt volgens mij geen schermpje om te kijken op welke kanaal je zit.
Even een paar tellen de tv aan en je ziet het gewoon.
Ja, tuurlijk: de hele tijd je TV aan/uit zetten of in/uit diepe slaap laten gaan; die spanningspieken zijn goed voor de levensduur van de componenten in de TV, zullen we zeggen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 december 2020 09:07]

Wat een gemopper allemaal.
Kijken of je het nog gemopper vindt als er iets voortijdig doorbrandt in je 2000 EUR huiskamer TV en je scherm op zwart gaat.
2000 euro?
Ik vermoed dat de meeste mensen dat niet uitgeven aan een tv.

Maar bedenk dan zelf maar een oplossing.
Sommigen zien alleen maar beren op de weg.
Ik denk dat je nogal makkelijk de aanname doet dat ouderen (of wie dan ook) losse audiocomponenten hebben.
Waarschijnlijker is dat mensen een veel eenvoudiger alles in 1 apparaat hebben waar totaal geen externe decoder op aangesloten kan worden.
Die mensen kunnen dus allemaal nieuwe apparatuur gaan kopen
En iemand die ik ken die heeft een (moderner) toestel met dab+ er in en dat werkt binnenshuis compleet bagger. Steeds maar met en los antenne draadje proberen een signaal vast te houden.

Dan werkt echt de oude radio via de kabel vele malen beter
Zijn er niet veel negatieve verhalen over DAB? Als ik het goed heb begrepen is daar weinig ruimte, dure licenties en is het signaal zwakker dan FM (geen kenner). Ik vind ook dat er best afscheid genomen mag worden van analoog, maar ik denk persoonlijk dat niet iedere auto bezitter of trouwe radio-luisteraar dat fijn vind.
DAB+ is al heel wat beter. Daarnaast moet je je natuurlijk afvragen waarvoor het bedoeld is. FM Radio was ook geen high end audio. Niemand stelde daar de hoogste eisen aan. Dat moeten we met DAB+ dan ook niet gaan doen.
Ik vind van wel. Eén van de redenen waarom consumenten bij FM blijven is dat je er niet vooruit op gaat als je naar DAB(+) gaat luisteren. Het kost geld en je wint niets, als je er al niet op achteruit gaat. Dat DAB(+) voor veel situaties adequaat is doet daar niets aan af.

Het is inmiddels zo'n 70 jaar geleden dat FM-radio bedacht werd. We hebben anno 2020 de technologie om veel beter geluid te leveren, er is helemaal niets dat ons tegenhoudt, het enige dat ontbreekt is de ambitie om een goed radionetwerk te bouwen. Dat is evenwel niet hoe men naar radio kijkt, men kijkt vooral hebzuchtig naar de frequentieruimte die terug te winnen valt en wil digitale radio dan maar in een piepklein frequentieblokje proppen. Met als gevolg dat niemand overstapt en de analoge frequentieruimte simpelweg bezet blijft.
Geen idee. Ik luister al jaren DAB in de auto (Tesla Model S) en ook heb ik al sinds 2014 een Philips DAB radio in de schuur staan. Gaat echt prima!
De kwaliteit van DAB is niet best, maar belangrijker: Het zit niet op de kabel en daarmee is het maar tot op zekere hoogte goed binnenhuis te gebruiken. Het moderne alternatief voor FM-radio op de kabel is radio via DVB-C. Dit wordt gewoon uitgezonden, heeft een goede kwaliteit en is prima bruikbaar, maar breekt niet goed door, omdat het in ontvangstapparatuur die mensen hebben vaak net niet handig genoeg gemaakt is en omdat mensen niet voldoende voorgelicht worden naar radio via DVB over te stappen. Overstappen naar DVB is evenwel meer dan prima te doen, vaak is de juiste apparatuur al in huis en is het een kwestie van een kabeltje van ontvanger naar versterker trekken.
Dat is pas sinds vandaag verplicht op autoradio's. En daarnaast nog lang geen gemeengoed op receivers.
We hebben het hier over FM op de kabel, niet over FM in de Ether. Auto's hebben daar dus niets mee te maken.
Dat snap ik, was meer een vergelijk met dat het nu pas in nieuwe auto's goed doorgevoerd gaat worden.
De DAB verplichting in auto's had er veel eerder moeten zijn. Dat heeft zeker de adoptie van DAB een tijd in de weg gezeten.

UK en Noorwegen zijn overigens koplopers als het op DAB aan komt.
Klopt! Dus persoonlijk heb ik niks tegen het afschakelen van de analoge FM, zowel via de ether als kabel. Maar daarmee worden iig vele mensen die nog naar de FM in de auto luisteren benadeeld.
Wat heeft de auto met dit bericht te maken? Het gaat over FM op de kabel, niet via de Ether.
Dat is precies het punt dat ik probeerde te maken met mijn allereerste reactie op @Exirion
Ik heb DAB overgeslagen en ben van analoog naar internetradio gegaan. Daar heb je op sommige zenders zelfs FLAC kwaliteit.
FLAC op zich zegt niets. Het gaat om de bron waarvan de FLAC-file gemaakt is.
DAB een goed alternatief? Laat me niet lachen. Hier in huis op zolder, onder een houten dakkapel met een beetje mazzel één zender te ontvangen.
In de auto valt het signaal regelmatig weg als ik de straat in rijd. En de huizen hier zijn in een wijde omtrek niet hoger dan 10 meter. Midden Nederland, dus geen uithoek of zo.
Bovendien hebben veel mensen een audio installatie staan met een analoge receiver. Dat is straks allemaal waardeloos geworden.
Is er toch iets niet goed met de ontvangst.
In mijn Skoda Superb heb ik vrijwel overal goede ontvangst. Een heel enkele keer valt hij terug op FM, en dat gaat vaak naadloos.
Is het een fabrieks dan systeem, of heb je achteraf ingebouwd?
Achteraf ingebouwd. Over het algemeen kraakheldere ontvangst, maar in de eigen straat vaak niet. Ik heb het toegevoegd als voorbeeld, naast het in huis niet kunnen ontvangen van meer dan één zender. Blijkbaar is de DAB+ dekking niet overal even goed.
Hoezo is dat een ander verhaal? Je kunt toch gewoon een OTA FM antenne op dezelfde poort aan sluiten? Analoge radio via de kabel geeft een stabieler signaal dat ben ik met je eens, maar het is 2020. Er zijn zat alternatieven in de vorm van internetradio bijvoorbeeld.
Het gaat om spectrum tussen 87,5MHz en 108MHz die Ziggo volgens TotaalTV wil inzetten om de uploadsnelheid van internetverbindingen te verhogen. De uploadsnelheid van Ziggo's huidige 1Gbit/s-verbindingen op basis van docsis 3.1 bedraagt 50Mbit/s. Daarmee is de uploadsnelheid een potentieel struikelblok om te kunnen concurreren met glasvezelverbindingen met symmetrische verbindingen.
Ik ben op zijn minst blij dat ze door hebben dat de upload omhoog moet. Heeft dat gezeur van ons misschien toch nog ergens nut gehad.
Die 20MHz zet echter heel weinig zoden aan de dijk qua upload. Het uitzetten van de analoge TV zenders heeft heel veel meer invloed omdat een analoog signaal circa 8MHz kost met wat extra ruimte er om heen, de hele FM band is dus ongeveer net zo breed als bijna 3 analoge kanalen voor TV.
Ik heb begrepen dat dit is omdat het segment voor upload aaneengesloten moet zijn. En aangezien de upload nu onder de FM band eindigt moet de FM band er dus bij, voordat er nog hogere frequenties kunnen worden gebruikt. En elke MHz is er eentje qua bandbreedte.
En dat is niet helemaal zo. Docsis gebruikt "TDMA" waar de bandbreedte in stukjes wordt geknipt. Daardoor is een stoorsignaal op één frequentie minder erg, je verliest een paar tijdsloten, maar dat is het ook wel. Leesvoer hier te vinden.

Wat natuurlijk WEL zo is, een aaneengesloten stuk levert minder verlies op dat twee of meer stukken. Radio heeft de vervelende eigenschap dat het signaal niet abrupt stopt. maar een soort van uitdooft. Daarom kost een videosignaal van 5,5MHz wat extra's aan de randen en reken je met 7 of 8 MHz. Eén FM radiosignaal kost iets van 40KHz als ik het me goed herinner, snijverliezen zijn er dan ook amper op de FM band. Gezien de geringe bandbreedte zit die 20MHz echt in de afronding van je upload, dat gaat echt geen zoden aan de dijk zetten helaas.

Goed stukje tekst @supersnathan94 Die filters had ik even over het hoofd gezien. Maar zelfs dan is de te winnen bandbreedte dus maximaal 55MHz, dat is nog steeds te weinig om echt zoden aan de uploaddijk te zetten.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 1 december 2020 16:02]

Ja de te winnen bandbreedte is slechts 55MHz als je kijkt naar de bandbreedte alleen, maar door die filtering ben je dus meer kwijt. Je kunt niet zeggen oke dit stukje wel dat stukje niet, volgende stukje weer wel (tenminste kan wel, maar is ontzettend lastig). Die filters werken met cut offs (waar je dus doving hebt van bepaalde frequenties). En daardoor is het dus belangrijk om analoge radio uit te faseren om de vrijgekomen bandbreedte van Analoge TV in te kunnen zetten.

Zie het als een partitie op HDD's. Je kunt twee partities niet samenvoegen als er nog een derde partitie tussenzit van X KB. Bruto schiet je er weinig mee op, maar netto heb je ineens 1 blok wat je weer kunt verdelen in plaats van 2 kleinere blokken waar je netto extra verliezen op hebt doordat je een file van 80 GB niet even kunt splitten naar 50 en 30 die je op beide nog vrij hebt.
Ja, maar 55Mhz marge voor een band van 20Mhz groot is ook wel erg overdreven.Radiozenders zitten op 200KHz van elkaar (en minder) zonder dat ze elkaar storen. FM begint vanaf 87KHz, dus ik denk dat de uploadband tot 85 MHz oprekken zonder conflicten mogelijk zou zijn.
Je vergeet alleen dat analoge TV ook verdwijnt ten faveure van hogere upload en dat zet wel zoden aan de dijk. Dit kan echter niet gebruikt worden doordat analoge radio er nu als "partitietje" tussen zit te klooien. Dus ja die 55MHz is in de marge. maar de overige ruimte die vrijkomt binnen het TV gebied erbij.

Het probleem zit hem denk ik voornamelijk in de docsis 3.1 standaard waarbij dat stuk gewoon nodig is:
https://cdn.rohde-schwarz..._notes/7mh89/7MH89_0E.pdf
https://www.nlconnect.org...sheet-Docsis-3.1-2016.pdf

upload zit daar van 5 tot 400 MHz in de laatste fase.
The upstream lies in the lower frequency range and extends to a maximum of
204 MHz. The channel bandwidth of the upstream is scalable between 6.4 MHz and 96 MHz. At a channel bandwidth of 96 MHz, the encompassed spectrum is 95 MHz.
je kunt dus niet even zeggen oh we skippen dat stukje analoge radio wel even.
Waarom niet dan? Ik snap dat het met 96Mhz per kanaal lastig wordt, dat is geen verplichting, voor een iets conventioneler scenario waarin we bijvoorbeeld de 8MHz-sloten van analoge TV aanhouden. De VHF band 3 zit nu reeds op de TV-uitgang van antennecontactdozen, als de kabelmodems daar ook zitten kunnen ze die zonder problemen gebruiken, zonder dat er iets veranderd moet worden.
Omdat het ontzettend lastig gaat zijn om meerdere filteringen toe te passen in de splitter in de meterkast. Je zou dan in het modem dat stuk van het spectrum kunnen negeren als optie, maar ik weet niet of je daar vrolijk van wordt.
Ik denk dat je daar wel vrolijk van wordt, het modem krijgt sowieso al te horen in welke banden hij mag zenden, dat is waarom hij keurig onder de 65MHz blijft en dat is waarom internetkanalen en DVB-kanalen elkaar niet bijten. Je zou het modem gewoon moeten kunnen vertellen dat hij een paar blokjes van 8Mhz rond de FM-band niet mag gebruiken.

De filtering in de meterkast hoeft niets aan veranderd te worden: De stuurt momenteel de FM-band naar de radiouitgang en de rest naar de TV-uitgang en kan zo blijven. Het was immers in de analoge tijd al zo dat er zowel TV-kanalen onder de FM-band zaten (VHF band 1), als boven de FM-band (VHF band 3). Juist als je de FM-band naar het modem wilt sturen, dan kan dat momenteel niet en moet je in de meterkast ingrijpen.
Ja maar dan kun je dus niet de volle bandbreedte gebruiken en dat is nu juist het punt. Die bandbreedte kunnen ze dus kennelijk niet gescheiden verdelen, maar moet dus in een aaneengesloten stuk zitten.

Is het overigens niet zo dat de horizonbox en internetrouter ook aparte signaalpaden krijgen? De horizonbox heeft dacht ik het hele spectrum ter beschikking en de router alleen upstream en downstream voor internet.

Hoe die verdelingen precies liggen weet ik echter ook niet.
En waarom zou dat niet kunnen dan? 108 mhz + 96 = 204 Mhz, maar nogmaals niemand zegt dat ze een carrier van 96 Mhz breed moeten inzetten.

En wat splitters en filters betreft, dat is ook geen probleem. het AOP en de einddoos worden al langer vervangen en een R/TV splitter kun je er zo op klikken.

Technisch gezien is er absoluut geen reden om analoge radio uit te zetten, financieel gezien misschien wel.
En daar gaat het mis. Die 55MHz is inclusief die cutoffs, dat zijn gewoon LC kringen, vandaar de zeer ruime marge van 35MHz t.o.v. de werkelijke FM bandbreedte. En omdat DOCSIS gebruik maakt van "stukjes" bandbreedte is het gemis van een middenstuk niet dramatisch. Die slechte filtering van de FM band is veel erger :) Om bij je HDD voorbeeld te blijven, DOCSIS is wel in staat om die twee partities virtueel te bundelen.
Klopt. Dat heeft te maken met het feit dat er splitters worden gebruikt:
Frequentieband
De signalen van de diverse diensten (services) die worden verzonden via het coaxsegment zijn ingedeeld in kanalen op de volledige frequentieband van de coax bekabeling. Deze frequentieband loopt van in de huidige HFC infrastructuur van 5 MHz tot 862 MHz. In feite is de volledig frequentie opgedeeld in drie frequentiegebieden, namelijk:
5 tot 65 MHz: Gereserveerd voor de doorgifte van kabel internet retour kanalen. Ook wel upstream kanalen genoemd (of upstreams). Vanwege toenemende ruis in het lagere deel van de frequentieband wordt in de praktijk het frequentiegebied van 5 tot 20 MHz niet gebruikt door de Nederlandse kabelbedrijven;
87.5 tot 108 MHz: Gereserveerd voor de doorgifte van analoge radio kanalen;
120 tot 862 MHz: Gereserveerd voor de doorgifte van analoge TV kanalen, digitale Radio en TV (RTV) kanalen, Video OnDemand (VOD) kanalen en kabel internet downstream kanalen (of downstreams).
Alle gebruikte HFC infrastructuur componenten moeten ook ontworpen zijn voor de doorgifte van deze frequentiegebieden met bijbehorende diensten indeling. Een Radio uitgang op een AOP of splitter moet daarom bijvoorbeeld het signaal van het frequentiegebied van 87.5 tot 108 MHz kunnen doorgeven terwijl de TV uitgang het frequentiegebied van 120 tot 862 MHz ongehinderd moet doorgegeven. Elk deel van de frequentieband kan maar door één dienst gebruikt worden.
https://community.ziggo.n...-uitgebreide-uitleg-32525

hier een mooie uitleg van de frequentieverdelingen en bandbreedte.
Die 20MHz zet echter heel weinig zoden aan de dijk qua upload. Het uitzetten van de analoge TV zenders heeft heel veel meer invloed omdat een analoog signaal circa 8MHz kost met wat extra ruimte er om heen, de hele FM band is dus ongeveer net zo breed als bijna 3 analoge kanalen voor TV.
Dat niet alleen; het zal voor veel; heel veel thuisinstallaties effectief niet eens verschil kunnen maken omdat deze allemaal van retour-geschikte coax versterkers gebruik maken, waarbij het frequentie-bereik dat binnenkomend en retourgaand versterkt moet worden gewoon middels de bestaande standaard (alles < 65Mhz is retour) werkt.

Trek je een hogere retourfrequentie, gaat je modem vrolijk staan te seinen totdat deze het opgeeft en een andere probeert. En dat gaat zo door totdat je in het bereik < 65 Mhz iets te pakken hebt.

Gaat weer uitlopen op een heleboel Ziggo klanten die aan een nieuwe versterker moeten, of een speciale retourgeschikte splitter voor de versterker moeten gaan monteren.
Het idee achter de koppeling is dat iedereen een bepaalde minimumvoorziening aan informatiebronnen heeft. Dat bijvoorbeeld aanbieders geen pakketten met 8 zenders gaan samenstellen, zodat grote delen van de bevolking informatie uit één hoek krijgen. Daarom heeft men bedacht, dat zodra iemand een signaal heeft, dat daar een minimumverplichting aan zenders bij zit, zowel televisie als radio. De manier waarop de wet geschreven is, dat dat automatisch betekent dat als iemand een analoog abonnement heeft, hij recht heeft op een bepaalde hoeveelheid analoge radio- en televisiezenders. Omdat Ziggo geen analoge televisiezenders biedt, voldoet het niet meer aan die wettelijke verplichting.

De wet is er nooit op voorzien dat kijkers met een digitaal abonnement nog naar analoge radio luisteren en op die manier toch voldoende toegang hebben tot veelzijdige informatie. Of analoge radio verouderd is of nog zinnig om aan te bieden is een discussie die hier los van staat.
Daarom heeft men bedacht, dat zodra iemand een signaal heeft, dat daar een minimumverplichting aan zenders bij zit, zowel televisie als radio. De manier waarop de wet geschreven is, dat dat automatisch betekent dat als iemand een analoog abonnement heeft, hij recht heeft op een bepaalde hoeveelheid analoge radio- en televisiezenders. Omdat Ziggo geen analoge televisiezenders biedt, voldoet het niet meer aan die wettelijke verplichting.
Dus moet het uit en dat is prima, echter bieden ze wel een alternatief in de vorm van digitale radio via de horizonbox. Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat er technisch tientallen alternatieven zijn in NL die ondertussen beter zijn dan dit.

Ik ben er iig niet rouwig om.
Noem mij een goed alternatief zodat ik mijn T 757 kan blijven gebruiken, zonder een ander extra device....
Ik gok dat je deze dan bedoelt?: pricewatch: NAD T 757 A/V

Direct vanuit de horizonbox via optisch out naar je receiver. Of een dipool antenne inprikken.

Ik gok dat jet dat eerste sowieso al hebt gedaan of trek je de boel via ARC binnen?

Edit: dat ding heeft overigens de mogelijkheid voor een losse DAB ontvanger. Ja is wel “extra” device, maar integreert wel naadloos.

https://www.arrow.nl/frequenties/luister-via-dab/

Moet je alleen wel in het oosten wonen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 1 december 2020 18:18]

Horizonbox? Welke horizonbox? Ik heb er geen en moet die extra troep allemaal niet in huis. Heb CI+ voor de tv. En een vrij aardige receiver (Pioneer sc-lx86) voor mijn audio. Hier zet ik ook af en toe een radiozender -vaak Arrow classic rock- voor aan. Ik ben hier dan ook zeker niet blij mee.
Ja dat kan natuurlijk ook.

Overigens heeft die sc-lx86 netwerk met dlna en airplay. Arrow heeft een hele leuke app waarmee je gewoon direct kunt streamen. Ding heeft nota bene internet radio. Kun je het direct mee naar binnen trekken.

Ik snap dat het ff wennen is hoor, maar je hebt een receiver met alle mogelijke opties voor je neus. Het is misschien ff instelwerk, maar onmogelijk is het absoluut niet.
Dat werkt volgens mij niet, heb geen Apple in huis dus airplay valt af. Internet radio zou kunnen maar is een draak in de bediening.

Het zal best te regelen zijn, maar staat in geen verhouding tot 1 druk op de knop.

Edit: streaming vanuit de Android app lukt ook niet. En daarnaast, wil juist weleens geen scherm voor m'n neus als ik een muziekje draai.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 1 december 2020 18:23]

Als je de Radio zenders wilt weergeven via bv. je AV Receiver is daar een mooi kastje voor beschikbaar. Deze kun je aansluiten op bv. je Aux ingang of optische ingang
De Quantis DVB-C digitale radiotuner. Model QE 317
Werkt uitstekend. Compleet met afstandbediening waarop je enkele zenders kunt presetten.
Het kastje heeft een display waarop de gekozen zender wordt gepresenteerd.
Oke maar dat is dan toch een issue met de receiver? Of met je netwerk (dona vereist UPnP dus misschien uit in firewall op router?).

En ik snap best dat je geen scherm voor je neus wil als je muziek luistert (want anders hadden we wel video gedaan niet?), maar je hoeft er natuurlijk niet continu naar te kijken. Het idee is dat je alleen de streamsource aangeeft en daarna kan ie weer weg.
Ja dan zijn we weer terug bij het feit dat ik een andere versterker moet kopen omdat Ziggo iets wijzigt.

DLNA werkt ongetwijfeld wel, maar niet met een radio stream. Lokale content gaat prima.

Knop drukken --> muziek

Telefoon pakken, app starten, input wijzigen, stream starten is nou eenmaal een andere werkwijze. En ik krijg er hoegenaamd niks voor terug.

Kon weleens de reden zijn dat ik Ziggo eruit gooi. Na het stoppen met activeren van losse tv kaartjes.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 1 december 2020 20:42]

Ja dan zijn we weer terug bij het feit dat ik een andere versterker moet kopen omdat Ziggo iets wijzigt
Nee. Je kunt de mediabox gebruiken,
Je kunt een chromecast halen, je kunt ff checken waarom dlna niet werkt. Tig opties. DLNA is overigens voor interne netwerk zie ik.
The SC-LX86 is also DLNA certified allowing you to connect with your home network and use it as a digital media player and as a digital media renderer. As well as a built-in AM/FM tuner, the SC-LX86 also has Internet Radio (vTuner), which means access to literally thousands of global channels and if you find any good ones, you can save them to your favourites.

Pioneer offer the iControlAV2012 app, which is freely available for both iOS and Android and offers a simple and intuitive interface for controlling the SC-LX86. You can use the app to control functions such as volume, input, mode, balance, level control for subwoofer and centre speakers, PQLS, phase control, virtual speakers and auto sound retriever. Album information and the receiver's input/output status can also be displayed. The latest version even allows you to draw EQ curves with your finger and load and view MCACC measurement data. Another cool feature of the app is Sound Explorer which allows you to adjust sound parameters and shows the description and status for each setting. Pioneer's iControlAV2012 app is easily one of the slickest and best looking remote apps we have seen to date and it's very effective.
Maar ff serieus. Je hebt een receiver van dik €1,5-2K. Dat moet dan toch gewoon werkbaar gemaakt kunnen worden?
Op deze site:
https://www.audioholics.c...ver-reviews/nad-t-757-pre
staat als eerste zin:
Future-proof.
Dus dat moet goed komen. ;)
Hoe lang is de Future :D
Analoog: Klik. Radio aan. Eventueel zender zoeken. Radio luisteren.

Logge trage stroomvretende Horizonbox: box aanzetten... Wachten... Tv aanzetten (nog meer stroomverbruik) Zender zoeken. Tv aan laten staan en heerlijk genieten van super baggergeluid uit je tv-speakers en continu je kamer verlicht door scherm wat niks anders doet dan een screensaver laten zien. Heel gebruiksvriendelijk en goed voor het milieu :/
Hop mailtje naar ziggo en vraag de mediabox next aan. Snap niet dat er nog tweakers zijn die dat niet onmiddellijk geregeld hebben toen die box beschikbaar was.

Ps soundbars en home cinema sets zijn ook een ding heh ;) wellicht kan je zelfs je hifi set aansluiten op je tv zodat je nooit meer naar het blikkerige geluid van je tv hoeft te luisteren

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 1 december 2020 18:26]

Ik heb uit kostenoverwegingen en omdat ik het nooit gebruik interactieve tv er uitgegooid. Nu gewoon de standaard zenders op digitale tv via de kabel. Dus ik heb geen kastje. Radio gewoon kabel uit de muur. Nu zou ik dus alleen daarvoor dan een duurder abonnement moeten gaan aanschaffen? 8)7
Je kan ook een losse FM antenne aan je hifi set hangen. Eenmaal een goede plek gevonden merk je geen verschil met radio over coax.

Ik snap dat je teleurgesteld bent dat jouw set-up nou niet meer gaat werken maar het gros van de mensen is vele malen meer geïnteresseerd in sneller internet dan radio via de kabel
Alsof mensen ook sneller internet krijgen. Ze leveren iets in en krijgen er niks voor terug.
Geef het tijd. Landelijk een nieuwe docsis lanceren kost veel tijd en moeite zonder dat veel mensen downtime hebben. In de tijd dat ik klant ben bij ziggo is de download snelheid van het ‘middelste’ abonnement met 200mbit omhoog gegaan. Met het vertrek van analoge radio en tv kunnen we eindelijk onze welverdiende upgrade krijgen van onze upload snelheid
Als je de Radio zenders wilt weergeven via bv. je AV Receiver is daar een mooi kastje voor beschikbaar. Deze kun je aansluiten op bv. je Aux ingang of optische ingang
De Quantis DVB-C digitale radiotuner. Model QE 317
Werkt uitstekend. Compleet met afstandbediening waarop je enkele zenders kunt presetten.
Het kastje heeft een display waarop de gekozen zender wordt gepresenteerd.
Het is niet even "hup" een mailtje en de next box krijgen. Je moet hiervoor het duurste abbonoment hebben (belachelijk) mijn ouders irritante zich mateloos dat hun tv altijd maar aan moest staan voor radio en nu met de next box (die hun gelukkig nog net met het complete abbonoment konden krijgen) werkt enorm vervelend. Ik kan de radio ook niet instellen via de Harmony hub, omdat ze er nu een app van hebben gemaakt.

Kortom, voor mijn ouders een aparte speaker aangeschaft waarmee ze radio luisteren. Alles behalve gebruiksvriendelijk al die stroomvoerende apparatuur.

"Ik wil gewoon klik radio aan zoals vroeger" aldus mij moeder
Zo is het nu ja. Toen die box beschikbaar kwam afgelopen lente kon je gewoon contact opnemen met de klanten service dat je er een wilde en een paar dagen later werd hij bezorgd, koste je niks extra. En eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat niet iedereen dit heeft gedaan. De horizon box is een afgrijselijk apparaat die ontzettend langzaam is en ontzettend veel energie verbruikt

Edit: zoals ik al vaker heb aangegeven kan je de coax kabel 1:1 omruilen met een FM antenne. Exact dezelfde functionaliteit en vele malen makkelijker om frequenties op te zoeken aangezien die van de ether veel makkelijker te vinden zijn

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 2 december 2020 16:17]

Ja, precies dit dus.....
Mijn ouders, al 15 jaar klant bij Ziggo, worden niet netjes ingelicht over deze mogelijkheid en hoe moeten mijn ouders het dus überhaupt al weten? En ten tweede (al zouden ze het weten) moeten ze dus ZELF actie ondernemen om zoiets te ontvangen.

Dit soort bedrijven kunnen WEL ouderen bellen meer geld uit je portemonnee te trekken, en je ontvangt netjes een mailtje dat je abonnement weer een paar euro verhoogd wordt dit jaar wegens inflatie en allerlei vernieuwingen binnen het netwerk.

Ik heb echter nog nooit, maar dan nog nooit een mailtje of belletje gezien, ontvangen, of gehoord van een ander, waarin werd gezegd, "Meneer, ik zie dat u al 15 jaar bij ons zit, en dat u nog steeds de oude horizon box gebruikt, wij willen onze service verbeteren en kunnen de nieuwe next box kosteloos naar u toe sturen, in de hoop dat u nog 15 jaar bij ons blijft"

Wat betreft je verhaal over de coax kabel. Dit heeft niks met coax te maken, mijn ouders willen gewoon 1 apparaat en worden al gek genoeg van alle apparatuur. Wat mij dan stoort is dat we zo`n beetje alles kunnen maken vandaag de dag. Maar is met makkelijker dan vroeger? Absoluut niet.
 • Vroeger, 1 AB. tv aan, en kijken maar
 • Radio aan, 1 ab en luisteren maar.
Op de horizon zat nog een aparte knop optie voor radio, dat was redelijk handig en hier konden mijn ouders mee overweg. Nu moeten ze ineens een radio app gaan zoeken en daar door een heel menu heen gaan om de juiste radio te zoeken (kan ook met spraak, maar oudjes en spraak opdrachten gaat niet altijd goed).

En innovatie is mooi, er komen mooie dingen uit voort, we leren er een hoop van, en kunnen we dingen doen/zien die we vroeger niet konden doen of zien. Maar is het gebruiksgemak omhoog gegaan? Ik ken tot nu toe bijna niemand van eind 60 die daar volmondig JA op kan zeggen!

Zijn er opties en alternatieven zoals jij omschrijft? Natuurlijk zijn die er, maar dit kun je toch niet meer aan oudjes verkopen, die betalen zich maandelijks scheel aan abonnementen kopen een tv van 1500 euro waar zogenaamd alles op kan, kopen nog een hippe telefoon erbij, en vervolgens kunnen ze geen normale radio, tv of muziekdienst bekijken/luisteren, omdat het veel te ingewikkeld is!

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 2 december 2020 19:03]

Maar gewoon FM luisteren dan? Ik doe gewoon de radio aan en in de auto ook?
Ik heb thuis wel kabelradio,maar "ze"wisselde constant de zenders enzo, stekker eruit en gewoon FM antenne.

[Reactie gewijzigd door Harry21 op 2 december 2020 21:41]

Maar dit gaat toch niet op de Ziggo next box?
Dat is juist heel het punt waar het over gaat. Mijn ouders hebben al moeite zat met alles, en krijgen dan toch weer een apparaat erbij (ouderwetse radio). Dit vreet weer stroom, en moeten ze voor de radio weer iets aparts aanzetten en regelen t.o.v. TV.

Het kan allemaal, maar er zat ooit een radio knop op die horizon, dat is waar ik het over heb. Dit halen ze er dan weer uit, en komt er een hippe app die niet te bedienen valt met de Harmony. Met de horizon box heb ik mijn ouders nooit gehoord en werkte alles perfect.

Nogmaals, we kunnen zoveel vandaag de dag. Maar een simpele knop voor radio, moet weer een hippe app worden die oudjes echt onwijs irritant vinden (mijn schoonouders overigens ook).

En ik val weer in de herhaling, voor alles is een oplossing, dat is ook niet waar mijn bericht op gedoeld is. Het gaat erom dat het leven zogenaamd 'simpeler' wordt, maar alles bedienen (meerdere apparaten en diverse apps gebruiken) is echt een helse klus voor ouderen!

Dit is overigens een frustratie naar Ziggo, en niet naar jou ;)

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 2 december 2020 21:54]

Maar een losse tuner/versterker ,bedoel ik ,staat hier ook. stekker erin,antennedraadje ,speakers en het werkt, toch?
Deze Tweakert heeft er geen behoefte aan. Winamp > FM. Maar voor streaming hoef ik het niet meer te doen - ik heb al 150MBit downstream hier :Y
analoog: Prik een antenne in en je hebt letterlijk hetzelfde.
Logge trage stroomvretende Horizonbox: box aanzetten... Wachten... Tv aanzetten (nog meer stroomverbruik) Zender zoeken. Tv aan laten staan en heerlijk genieten van super baggergeluid uit je tv-speakers en continu je kamer verlicht door scherm wat niks anders doet dan een screensaver laten zien. Heel gebruiksvriendelijk en goed voor het milieu
hoeft niet. TV kan gewoon uit. Als jij nu al baggergeluid hebt met radio over je TV dan wil ik niet weten hoe jij TV kijkt ;). Je kunt dat ding gewoon over je HiFi set gooien he?
Ik heb echt geen fm ontvangst in m'n geisoleerde huis....
Grootste gevaar vind ik dat bij een ramp de analoge signalen vaak simpeler zijn. Analoge radio kan je eventueel zelf maken. En een radiootje op batterijen of door aan te slingeren werkt ook. Digitale internet radio is afhankelijk van het medium internet. Bij een stroomstoring heb je dat niet.
Nu snap ik dat radio via de kabel dan ook niet werkt, analoog of niet. Maar dit is meer een betoog van: laat oude analoge diensten bestaan. Het is een veilige fallback in geval van calamiteit.... Persoonlijk snap ik dat ze fm ook uit de ether willen hebben ivb vooruitgang. Maar bij grote shit hoop ik niet dat we volledig digitaal zijn... (en afhankelijk zijn van nlalert, ik hoop dat de "dure" oude luchtalarmen er nog zijn, gecompleteerd met nlalert) Een dab+ radiootje kan ik niet repareren. Fm dingetje (mits niet te klein) nog wel....

[Reactie gewijzigd door bazzi op 1 december 2020 20:11]

Bij een stroomstoring heb je dat niet.
Als het een lokale storing is dan is de kans groot dat mobiel internet wel gewoon werkt als het een landelijke storing is is de kans vrij groot dat radio niet meer werkt, gewoon omdat niet heel hilversum op een noodstroomvoorziening zit. Bepaalde delen wel natuurlijk.
Nu snap ik dat radio via de kabel dan ook niet werkt, analoog of niet.
Hangt er een beetje vanaf ja.
laat oude analoge diensten bestaan. Het is een veilige fallback in geval van calamiteit
Als dat de enige reden is dan vind ik dat geen goede. In principe is FM via de ether dan voldoende right?

Qua luchtalarm ben ik het met je eens. Dat is alleen de eerste alarmering. De informatieverstrekking kan echter via allerlei andere kanalen ook prima. Daar hebben we geen kabel voor nodig.

Ik vraag me sws af wat de dekkingsgraad cq gebruik van analoge radio is.
Ik vind het wel een ding wat hij zegt. WAt was het ook alweer. Bij alarm (luchtalarm? NL-Alert?) zet radio en/of tv aan. Waren er vroeger dingen aan de hand dan ging er veel via de radio. Daar hoorde je het als eerste. Reken maar dat er toen (en waarschijnlijk nu ook nog) in Hilversum eea aan nood-aggregaten staan om communicatie mogelijk te maken. Een radio op fm is simpel, makkelijk op batterijen ook. Okay we hebben het hier over kabel. Maar juist in geval van nood zijn simpele dingen vaak verdomde handig.

Oh en check dit eens.
https://www.rijksoverheid...-zit-er-in-een-noodpakket
Basisproducten in het noodpakket:
radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, met extra batterijen;
zaklamp met extra batterijen;
eerstehulpdoos met handboek;
lucifers in waterdichte verpakking;
waxinelichtjes;
warmhouddekens;
gereedschapsset;
waarschuwingsfluitje.
Tuurlijk heeft ie een punt, maar dat punt is vooral relevant voor het ether FM verhaal. m.b.t. kabel maakt het niet uit. Sterker nog, de kans is groot dat er bij calamiteiten niet naar een bekabelde radio geluisterd kan worden daar dit dan meestal geen apparaat op batterijen is.

Kabelradio mag ook geen uitgangspunt zijn. Ik heb namelijk niet eens een kabel aansluiting liggen. Ja in de meterkast, maar voordat ik die op de radio heb aangesloten ben ik wel en tripje bouwmarkt verder. FM ether snap ik dan weer wel. Dat is in principe direct voor iedereen vrij ontvangbaar.

En mocht er echt stront aan de knikker zijn dan hoeft het natuurlijk ook allemaal niet in HD door te komen. betje ruis is dan niet erg zolang het maar goed verstaanbaar is.

Ik denk echter dat ik eerder info op mijn telefoon kan zien dan dat ik het via de radio hoor.
analoog: Prik een antenne in en je hebt letterlijk hetzelfde.
Als die zender bij jou in de lucht zit. Ik heb er geen last van, maar aan de grens is de kabel vaak veel beter dan OTA! Het aanbod is sowieso voor iedereen groter op de kabel. Of heb je bij jou zowel Duitse, Belgische als Engelse zenders in de lucht?
Mja daar heb je een goed punt. Dan zou je namelijk anders via relays moeten werken. Voor belgische radio zit je dan bij Maastricht en duitse radio in het oosten.

Maar dan nog is het aanbod via internetradio natuurlijk volledig onbeperkt. Specifieke apps per zender of verzamel apps geven je dan nog meer aanbod en betere kwaliteit (storingsvrij)
Het moet uit vanwege hoe de wet is geworden, maar niet vanwege de gedachte achter de wet: Als iemand digitaal TV kijkt en analoog radio, heeft hij toegang tot veel informatiebronnen. Ik denk dat er niemand is die analoog blijft plakken en alleen de resterende analoge radiozenders luistert, dus is het doel wat de overheid met de wet beoogde op geen enkele wijze in gevaar. Ik denk dat dit ook precies de reden is waarom Ziggo tot 2023 ontheffing is verleend.
Ben ik deels met je eens, maar ik ben niet van plan om in de woonkamer een fm antenne te plaatsen en al helemaal niet om een gat naar buiten te boren voor een buiten antenne.
Het betekend voor mij gewoon dat ik een nieuwe reciever moet kopen met internet radio.
Ik ben Ziggo klant en nadat ze met de analoge tv gestopt zijn, kan ik eindelijk ook storingsvrij naar Discovery en NGC kijken.
Ik vond het sowieso wel tijd voor een nieuwe reciever, kan deze naar boven.
Ik heb nog wel een dipool antenne liggen.
Ik ken mensen genoeg die net aan rond kunnen komen en dus op hun low budget setje straks geen radio meer kunnen ontvangen.
Met een best wel grote kans dat die in een huurhuis wel een gat door de muur of kozijn boren om een buitenantenne te plaatsen.
Volgens mij is de kabel er vroeger gekomen om juist het oerwoud aan buitenantennes uit te bannen, hier doen ze dus het tegenovergestelde.
Staat me ook iets van bij dat alle pornoharkjes ( zo werden ze gekscherend genoemd ) moesten verdwijnen.
Voor mijzelf wou ik sowieso al een nieuwe reciever.
Maar in onze wijk zijn eind jaren 70 nieuwe buitenmuren gemetseld, zelf mijn wifi is weg zodra ik buiten de achterdeur stap.
Circa 4 jaar geleden kocht ik de huidige reciever en ging de vorige naar boven en wou geen coax naar boven trekken.
Dus vandaar dat ik nog een dipool antenne heb liggen, die wou ik op de naastgelegen logeerkamer hebben ipv in onze slaapkamer.
Super slechte ontvangst.
Dus in onze woningen is een binnenantenne niets waard.
Onze achtertuin is een kleine 30 meter lang en daar hebben wij ons terras.
Omdat ik achter in de tuin ook wifi wou hebben heb ik er een extra stroomkabel naar toegelegd, op die stopcontacten zit op de winter na spanning en werk dus met een powerline adapter
Voor mijzelf wou ik sowieso al een nieuwe reciever.
Helemaal prima natuurlijk
Maar in onze wijk zijn eind jaren 70 nieuwe buitenmuren gemetseld, zelf mijn wifi is weg zodra ik buiten de achterdeur stap.
Het is niet het metselwerk wat hier invloed op heeft, maar de stalen bewapening in je betonmuur. Dat werkt als een kooi van farraday waardoor elektromagnetische straling er niet door komt.
FM via de ether gaat op termijn ook stoppen. Dus dan kom je in de situatie dat digitaal veel ingewikkelder is. Of mensen moeten allemaal nieuwe apparatuur aanschaffen. De keukenradio die zo lekker makkelijk werkt is dan opeens compleet onbruikbaar. Zo hebben genoeg mensen behoorlijk wat analoge radio's of tuners staan. Wat je inderdaad veel ziet is dat mensen hun TV aanzetten voor digitale radio. Dat is natuurlijk onnodig slecht voor het energiegebruik (en indirect dus voor het milieu).
FM via de ether gaat pas stoppen als we hier een fatsoenlijk alternatief voor hebben voor auto's. Tot die tijd gaat ieder radio station daar vol tegen. DAB+ In nelderland is vaak nog echt een lachertje. Zeker op plekken zoals de veluwe. Als je bij arnhem noord de afslag richting apeldoorn pakt ben je onder het viaduct gewoon je komplete stream kwijt op DAB+. FM geeft wel wat storing, maar trekt het wel.

FM radio gaat voorlopig nog niet uit. Tegen de tijd dat het wel zo is zijn er iig genoeg radios in omloop met Streaming capabilities of DAB+.
DAB+ lost voor veel mensen geen probleem op, maar introduceert ze.

Het kan luiheid zijn, maar wanneer mijn ega vraagt of ik een zender op haar DAB-radio wil zetten, heb ik daar geen zin in. Dan moet de handleiding er namelijk bij gezocht worden.

Het geluid in de auto wordt er niet of nauwelijks beter van.
Er moet een raamantenne geplakt worden.
Het wisselen tussen voorkeurzenders gaat afschuwelijk traag.
Het is alles of niets, afhankelijk van het signaal.
Onderweg even nieuwe zenders zoeken is schier onmogelijk.

Bijna niemand zit hier op te wachten, gezien het totaal afwezige enthousiasme voor DAB+.
Sorry maar een aantal van je punten zijn gewoon echt niet waar.

Ik zit nu in mijn auto even naar de berichten hier te kijken (en jemig dat zijn er veel) en druk voor de gein even op radio (vanaf BT) vrijwel instant DAB met Slam FM. Nog minder dan terugschakelen naar BT. Oom wisselen van zender duurt nog minder lang dan via de stuurbediening naar het volgende nummer op mn telefoon. Waar hebben we het over?

Geluid in de auto wordt er veel beter van, want geen ruis (nooit), maar als het bereik ff weg is dan is het jammer. Dat klopt, maar ook daarvoor geldt vaak dat er FM fallback aanwezig is.

Antenne (raam of niet) heb je voor FM overigens ook nodig en de handleiding van een radio erbij pakken... tsja. Dat is een interface issue.

Ik ben bang dat je gewoon een slechte ervaring hebt met jouw radio. Die van mij doet het perfect.
Hij doet het prima. Dat is het punt niet. En misschien zit de Japanse interface (JVC) me dwars. Ik houd meer van de Philips, Blauwpunkt en standaard Europese-auto interfaces.

Het geluid van DAB+ is inderdaad ruisrvrij, maar in de auto is zoveel ruis dat het verschil met FM voor mij niet hoorbaar is.

En nogmaals, als er behoefte was geweest aan DAB+, dan had men echt niet jaar na jaar hoeven lobbyen om de "voordelen" aan het publiek duidelijk te maken.

Thuis op m'n Yamaha receiver zit ook DAB+. Om die te gebruiken zou ik een buitenantenne moeten hebben. Toen bleek dat internet radio op de receiver gewoon beter geluid geeft dan DAB+ en minder gedoe is dacht ik: why bother? Dus ook daar hoeft het niet.

Ik denk dat het eerder internet radio dan DAB+ het gaat worden. Zeker als 5G of daarna geen limiet meer heeft.
Het geluid van DAB+ is inderdaad ruisrvrij, maar in de auto is zoveel ruis dat het verschil met FM voor mij niet hoorbaar is.
Zal aan mij liggen, maar ik denk dat de auto achter mij meer last heeft van mijn radio dan ik van dat beetje “ruis” ;)
Thuis op m'n Yamaha receiver zit ook DAB+. Om die te gebruiken zou ik een buitenantenne moeten hebben. Toen bleek dat internet radio op de receiver gewoon beter geluid geeft dan DAB+ en minder gedoe is dacht ik: why bother? Dus ook daar hoeft het niet.
Ja precies maar dat is dan toch ook een prima alternatief? Ik heb hier nu echt een aantal alternatieven aangedragen die met bestaande apparatuur prima zou moeten werken en DAB is er hoogstens 1 van de 5. Ik geef zelf de voorkeur aan internetradio omdat ik dan zelf de streams kan syncen door het huis heen bijvoorbeeld.
Ok.

Dus thuis is internetradio de aangewezen oplossing (mee eens).

In de auto heb je de keuze uit FM, DAB+ en ook internetradio (via de smartphone).

FM is voor mij persoonlijk voldoende.

DAB+ geeft een beter geluid, maar je hebt er een speciale radio en antenne voor nodig.

Dan zou ik eerder internetradio via 4G/5G met de mobiele telefoon nemen.
Het voordeel is dat er geen aparte infrastructuur nodig is; 4G/5G komen overal beschikbaar. Je hebt alleen een groot abonnement nodig.
Er zijn zenders die wel via de analoge radio op de kabel te beluisteren zijn die niet OTA FM te beluisteren zijn. NPO Radio 5 bijvoorbeeld.

Deze maatregel gaat erg veel ouderen raken.
Nee maar weer wel via DAB+, live via de website, of via de app. Allemaal met betere kwaliteit dan radio via de kabel.

Overigens zijn de meeste ouderen prima in staat om iet met moderne techniek te doen. Een android tablet met een app voor de radio kunnen ze prima.
DAB+ binnenshuis? Dat lukt hier dus niet en internet, dat hebben heel erg veel ouderen echt niet.
en internet, dat hebben heel erg veel ouderen echt niet.
Maar... he? hoe wil je dan radio luisteren over de kabel? Ziggo sluit je vaak namelijk fysiek af als je geen diensten afneemt. Soms heb je mazzel dat je een paar maanden nog mee kunt pakken, maar hetzelfde geldt voor analoge TV. Wordt fysiek afgesloten in de wijkkast.
Precies wat je zegt: via de coaxkabel, die van het kastje aan de muur, via de TV met smartcard doorloopt naar de radio. Daar heb je geen internetaansluiting voor nodig. Gewoon TV\radio only, net als in de tijd van Casema, toen er nog helemaal geen internet via de kabel was. Je bent bij Ziggo niet verplicht om ook hun brakke internet af te nemen (doe ik zelf ook niet, net als ik geen TV afneem bij mijn provider, omdat ik daar geen opnames over kan zetten op mijn eigen computer om later nog eens te kijken).

[Reactie gewijzigd door EdwinH. op 2 december 2020 12:57]

Ja ok, maar dan neem je dus wel DVB-C pakket af en daar zit ook digitale radio bij in.

Ik kan alle mogelijke opties wel blijven herhalen maar zo komen we niet verder. Vervolgens gaat er namelijk weer iemand reageren met zijn/haar/oma's situatie waar we tig reacties geleden al een andere oplossing voor hebben geopperd.

Er zijn heel veel opties en er zijn heel veel situaties waarin het 1 beter past dan het andere. Zoek er eentje uit die past binnen je situatie.
Gewoon overstappen naar een provider, die een normale up-download verhouding geeft, lijkt me de beste optie voor die paar duizend mensen, die meer upload willen bij Ziggo..

Waarom wil je niet inzien, dat digitale radio niet zomaar op een 'ouderwetse' radio past en zeker die mensen geen TV aan gaan zetten om radio te luisteren?

En die 'ouderwetse' radio nog lang niet versleten is, waardoor er geen andere optie is voor deze grote groep mensen? Het gaat niet om een paar, maar om minimaal honderduizenden mensen.

En dat alleen, omdat de provider niet die laatste paar meter glasvezel aan wil leggen, in plaats van de kabel, die met de hele straat gedeeld wordt, omdat men dan concurentie op 'haar kabel' toe moet laten en haar klanten dus een erg makkelijke keuze hebben om 'goedkoper en beter' te gaan.
Gewoon overstappen naar een provider, die een normale up-download verhouding geeft, lijkt me de beste optie voor die paar duizend mensen, die meer upload willen bij Ziggo..
Nee dát is lekker kort door de bocht. Dat is in veel gevallen gewoon geen optie. Dan ga je terug naar DSL bijvoorbeeld.
Waarom wil je niet inzien, dat digitale radio niet zomaar op een 'ouderwetse' radio past en zeker die mensen geen TV aan gaan zetten om radio te luisteren?
Ik zie heel prima in dat dingen niet zomaar passen, maar ik snap niet dat er hier op een tech site waar innovatie zo hoog in het vaandel staat alleen maar wordt gedacht in problemen en niet aan hele simpele oplossingen. De TV hoeft namelijk helemaal niet altijd aan te staan bijvoorbeeld. Dat is kortzichtigheid van jouw kant.
Het gaat niet om een paar, maar om minimaal honderduizenden mensen.
Oh is dat zo? Kom maar met je onderzoek dan. Andersom gaat het namelijk ook niet om een paar mensen die hogere upload snelheden nodig hebben/willen.
En dat alleen, omdat de provider niet die laatste paar meter glasvezel aan wil leggen, in plaats van de kabel, die met de hele straat gedeeld wordt, omdat men dan concurentie op 'haar kabel' toe moet laten en haar klanten dus een erg makkelijke keuze hebben om 'goedkoper en beter' te gaan.
Nee dat is niet hoe het werkt. Dat openstellen is namelijk sowieso van de baan: nieuws: KPN en VodafoneZiggo hoeven netwerk niet open te stellen voor andere ...
Ik kan nu vervelend doen en om bewijs vragen, dat het niet om een paar mensen gaat, die een hoger upload willen en aan Ziggo vast zitten, maar ook dat bewijs kun jij niet leveren, net als ik alleen een bepaald percentage van de ouderen (van dat laatste zijn wel cijfers), kan schatten, dat geen internet heeft.

Het openstellen van de kabel is van de baan, juist omdat Ziggo door hun coax zegt niet te kunnen delen. Beetje kip-ei verhaal. Als Ziggo het laatste stukje zou verglasen, dan zou dat dus wel kunnen, maar dat willen ze niet.

Wat voor jou een simpele oplossing is, is dat voor de meeste ouderen in het geheel niet. Dat niet inzien, is inderdaad nogal kortzichtig. Misschien je een beetje proberen in te leven in de oudere medemens. Een extra afstandsbediening kan al een (te) grote stap zijn voor mensen, die met weinig tot geen tech opgegroeid zijn, vandaar bv de CI-module.
Zelfs met verglazing is dat niet aan de orde. Dat is waarom KPN bijvoorbeeld lekker stuk GPON blijft neerleggen.

Overigens is dat ook helemaal niet de reden waarom het openstellen van de baan is. Dat heeft namelijk niets met techniek te maken:
Het College van Beroep oordeelt dat de Autoriteit Consument & Markt niet bewezen heeft dat KPN en VodafoneZiggo een aanmerkelijke marktmacht hebben wat internetdiensten of bundels met internetdiensten betreft als ze hun netwerken niet openstellen. Daarmee vervalt de basis voor de verplichting voor KPN en VodafoneZiggo om toegang te geven. Omdat het College van Beroep de eindrechter is, is de uitspraak definitief.
Ik kan nu vervelend doen en om bewijs vragen, dat het niet om een paar mensen gaat, die een hoger upload willen en aan Ziggo vast zitten, maar ook dat bewijs kun jij niet leveren, net als ik alleen een bepaald percentage van de ouderen (van dat laatste zijn wel cijfers), kan schatten, dat geen internet heeft
Het ging me ook niet om het bewijs, maar meer dat het een kompleet ongefundeerde uitspraak is. Er is namelijk gewoon een optie:
Opvallend is de stijging van het aantal vaste klanten bij Ziggo met 12.300. Omdat vaste klanten bij Ziggo standaard het DKTV-abonnement kopen met daarin ongecodeerde digitale tv en radio is het aantal tv-klanten bij Ziggo met gelijke aantallen gestegen naar 3,89 miljoen.
https://www.totaaltv.nl/n...eg-gevonden-meer-klanten/

Iedereen die dus radio en TV afneemt bij Ziggo kan van digitale radio gebruik maken. Ziggo levert standaard een mediabox die je daarvoor kunt inzetten en als je het anders wil dan zul je daar zelf iets voor moeten vinden.
Wat voor jou een simpele oplossing is, is dat voor de meeste ouderen in het geheel niet. Dat niet inzien, is inderdaad nogal kortzichtig. Misschien je een beetje proberen in te leven in de oudere medemens.
ook hier ga je er dus vanuit dat jouw situatie met ouderen de algemene consensus is. Ja er zullen er bijzitten waar het lastig is om nieuwe dingen aan te leren je hoort mij absoluut niet beweren dat dat niet zo is, ik snap dan ook niet hoe je erbij komt dat ik dat wel doe. Heb ik in geen enkele post hier namelijk gedaan.

En voor die ouderen heb je de keuze. Of je gaat ze wel iets nieuws leren, of je vervangt de radio en regelt het in zodat het verder wel werkt zoals gewend. Ik doe dit soort dingen ook voor mijn ouders en grootouders en dat kost soms geld. Tsja zo is de leef.
Je antwoord is er een van dan heb je maar pech en neem je genoegen met minder. Dat lijkt me niet redelijk. Laat de overheid en Ziggo eerst maar aantonen dat de lasten zoals geld en moeite bij die radioluisteraars gelegd kan worden voor ze iets veranderen. Want steek dan maar een antenne in je radio of koop een een alternatief is nog geen acceptabel alternatief. Bij TV is er gezorgd dat de klanten geschikte apparatuur konden kopen om te wennen en over te stappen. Bij radio lijkt het alsof je in korte tijd maar zelf uit zoekt hoe je het oplost terwijl je apparatuur het nog prima doet en de service goed is. Laten we niet vergeten dat radio een communicatiemiddel voor noodgevallen is. Dan moet er dus wel een redelijk alternatief zijn wat iedereen heeft, niet dat het handig zou zijn als klanten het misschien kunnen gebruiken.
Je antwoord is er een van dan heb je maar pech en neem je genoegen met minder.
Hoezo minder? Gaan we serieus hier discussiëren over analoge radio over de kabel? als er iets is wat snel weg mag is dat het.
Dan moet er dus wel een redelijk alternatief zijn wat iedereen heeft, niet dat het handig zou zijn als klanten het misschien kunnen gebruiken.
wat dacht je van de antenne inprikken die standaard meegeleverd wordt bij je radio?
Analoge radio via kabel is er gekomen omdat een reguliere antenne te weinig levert. Dan is terug naar een antenne dus achteruitgang en minder.

Dat er ook andere bronnen van radiozenders zijn is duidelijk, maar dat is niet zomaar een alternatief door even iets anders maar niet meer te leveren. Een alternatief hoort namelijk ook aan te sluiten in behoefte, niet onnodig extra kosten en moeite meebrengen enz. Het werkt niet zo dat als de een iets extra wil dat dus maar op kosten van een ander moet.
Dat kennelijk blijkt nu net nergens uit. Daarom dus laat eerst zien wat de kosten en baten en eisen en wensen zijn in plaats van snel zonder goede uitleg maar wat door te drukken om een bepaalde groep te benadelen of plezieren.

Het lijkt er zelfs eerder op dat ziggo er liever voor kiest om in plaats van zelf te vernieuwen door in te zien dat koper aan vervanging toe is een excuus te zoeken om de klanten voor te houden dat dit schrappen goed voor ze is. Reken er maar op dat als ziggo hun oude koper nog meer leven in blijft blazen die snelle technologie met veel minder beperkingen via glas extra lang weg blijft.

[Reactie gewijzigd door kodak op 1 december 2020 17:17]

Omdat een groot aantal zenders niet over air zijn te ontvangen.
En hoe luister ik dan radio wanneer die uit staat, of hoe selecteer ik een andere radi zender zonder tv aan te zetten? Hij zit al via HDMI aangesloten, dus dat is het issue niet. Alleen is het natuurlijk onzin om tv een mediabox aan te moeten hebben. Zeker wanneeer de radio 8-9 uur lang aan staat tijdens het werken.
Ik heb het al geprobeerd maar de Next is te beperkt. Wanneer ik radio via Next moet doen is veel te ingewikkeld. Nu zie ik op mijn receiver de naam van de zender, op de Next niet. Alleen een nikszeggende led.
Hoezo is dat een ander verhaal? Je kunt toch gewoon een OTA FM antenne op dezelfde poort aan sluiten? Analoge radio via de kabel geeft een stabieler signaal dat ben ik met je eens, maar het is 2020. Er zijn zat alternatieven in de vorm van internetradio bijvoorbeeld.
[...]
Ik ben op zijn minst blij dat ze door hebben dat de upload omhoog moet. Heeft dat gezeur van ons misschien toch nog ergens nut gehad.
Internetradio ?

Het digitale radio van Ziggo gaat via oa kastje/digitale ontvanger. Men moet ook de TV aandoen om gebruik te kunnen maken van dit aanbod. Er zijn nog zeer veel klanten die gewoon via hun tuner(uit HiFi setje) radio luisteren.
Dat blijkt niet nodig te zijn!
Je kan met bijna alle bruikleen kastjes van Ziggo de passthrough aan hebben of een Toslink linkje naar een eigen setje en de tv hierbij uit hebben terwijl de radio lekker doorwerkt :).
Dat blijkt niet nodig te zijn!
Je kan met bijna alle bruikleen kastjes van Ziggo de passthrough aan hebben of een Toslink linkje naar een eigen setje en de tv hierbij uit hebben terwijl de radio lekker doorwerkt :).
Moet je versterker wel geschikt voor zijn. :)
Er zijn zat mogelijkheden die niet heel veel geld kosten om dit gewoon voor elkaar te krijgen zonder het aanhebben van de TV bijvoorbeeld. Radio werkt ook via Optical out.

Als je een tuner in een Hifi setje gebruikt kun je ook prima een FM antenne installeren. Dat doet exact hetzelfde en zit nota bene in de doos (vrijwel altijd). Enige issue is dan mogelijk signaalsterkte.
zie boven.
Dat van de antenne had je eerder al aangegeven, maar dat signaal is minder dan via de kabel.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 1 december 2020 15:25]

Antennesignaal is minder en ook behoorlijk. In de betonnen dozen van tegenwoordig kun je dus mooi je versterker met tuner in de kast bouwen, maar moet je dus nu een lelijke antenne in zicht gaan plaatsen, want de antenne in de kast hangen is niet afdoende.
de antenne kan ook gewoon achter de kast ;)

Overigens is die houten kast natuurlijk het meest transparant van de hele setup. Kijk je naar betonnen muren dan doet dat vele malen meer met het signaal.
Heb je uitleg hoe je dat doet met een CI+ insteekmodule? Ik dacht dat die enkel werkt als de TV aan staat.
Ja want dat is de TV de Tuner. CI+ modules worden echter al jaren niet meer geleverd en smartcards niet meer geactiveerd. Heb je het nu werkend, dan houden zo.
Sorry hoor maar CI+ modules zijn nog gewoon te krijgen bij Ziggo. Je krijgt dan CI+ module met smartcard gebundeld. Het kost dan €2 extra in de maand
hmm ik zie het: https://www.ziggo.nl/televisie/mediaboxen/ci-plus

ik denk dat ik in de war was met dit: nieuws: Ziggo stopt met activatie losse smartcards

vroeger kon je zo'n kaartje gewoon kopen voor een tientje. CI+ module was los iets van 60-70. Wij hebben jarenlang met 1 zo'n ding TV gekeken. Veel goedkoper dus.
Ik heb sinds 1,5 jaar een smart tv en er zelf zo'n module bijgekocht, gewoon bij de winkel waar ik de tv ook heb gekocht.
70 euro afgerond naar boven, daarna contact met Ziggo opgenomen dat ik de tv decoder terug wou sturen.
Dat was volgens hun niet mogelijk, dus die ligt nutteloos in de kast.
Ziggo activeerd geen smartcards meer sinds een jaar geleden denk ik? Dus jij hebt net mazzel gehad. Wij hadden vroeger ook CI+ module. Hebben we denk ik 12 jaar gehad. Nu over naar glasvezel omdat we gek werden van de connectiondrops op internet.

Maar that’s besides the point. Een CI+ module kan nu alleen afgenomen worden bij ziggo voor €2 per maand en san kun je net zo goed die mediabox pakken. Die moet je volgens mij toch afnemen dus dan zou het alleen maar duurder worden. In die twaalf jaar dat wij er gebruik van zouden maken zou het ~250 euro geweest zijn. Dat is natuurlijk niet oke. Toen moest je het of zelf uitzoeken en dan met smartcard doen of een humax decoder huren voor €5 per maand.
Helaas ligt de Humax decoder nutteloos in de kast, vandaar dat ik die terug wou sturen.
Op de oude tv keek ik dus met de decoder tv.
Dat is volgens Ziggo niet mogelijk, ik wou daar dus 60 euro per jaar mee besparen.
Dus niet alleen stroom besparen maar dus ook de huur van de Humax.
Je moet volgens mij minimaal 1 decoder afnemen voor TV. Als dat dus de humax is dan is dat het enige wat je kunt hebben. Dat zit dan ook bij het pakket in, dus zeggen nee bedankt is geen optie.
Vorig jaar zomer gekregen, was zeker niet duurder dan de losse ontvanger
Zie ook mijn rectificatie hierboven. Ze zijn alleen gestopt met losse activaties. Gaat nu dus per maand mee in het abonnement.
Is onwerkbaar, want dan moet eerst de TV aan om te zien welke zender je op zet. Op mijn T 757 zie ik welke frequentie/preset ik heb. Dus kan ik gewoon schakelen. Voor iedere andere oplossing moet ook de TV aan.
Als je de Radio zenders wilt weergeven via bv. je AV Receiver is daar een mooi kastje voor beschikbaar. Deze kun je aansluiten op bv. je Aux ingang of optische ingang
De Quantis DVB-C digitale radiotuner. Model QE 317
Werkt uitstekend. Compleet met afstandbediening waarop je enkele zenders kunt presetten.
Het kastje heeft een display waarop de gekozen zender wordt gepresenteerd. Kosten +- € 70,-
Ga jij zo'n Y-shape draad op je woonkamermuur spannen?
Lekker kortzichtig weer, dat ik heb internet radio.
"Ik heb dat probleem niet dus het bestaat niet."

Er zijn genoeg (oudere) mensen die dat niet hebben.

Laat staan dat iedereen een gigakast heeft waar de radio in staat om een antenne achter weg te moffelen.
Het zenderaanbod via de analoge FM is beperkter dan de analoge radio op de kabel. Ben jij gewend om naar ClassicFM te luisteren of naar Arrow of naar NPORadio5...
Ja jammer dan, via de analoge FM kan dat niet.

Dan is er nog de mogelijkheid voor internetradio en dat zou inderdaad een goede zijn, maar daarvoor moet je dan weer een nieuw kastje aanschaffen met nog een afstandsbediening erbij.

Mijn moeder moppert al dat ze 3 afstandsbedieningen heeft liggen (1 voor de kabelbox+tv, 1 voor haar dvd-speler en 1 voor haar versterker/tuner), daar gaat dus een 4de bij komen.

En heb je internetstoring (wat in mijn moeder's servicegebied nog wel eens gebeurt bij Ziggo) heb je geen radio.
Mijn moeder moppert al dat ze 3 afstandsbedieningen heeft liggen (1 voor de kabelbox+tv, 1 voor haar dvd-speler en 1 voor haar versterker/tuner), daar gaat dus een 4de bij komen.
Nee? Ze heeft toch een kabelbox? Daar kun je ook radio mee luisteren.
2 december 2020 10:28
Het zenderaanbod via de analoge FM is beperkter dan de analoge radio op de kabel. Ben jij gewend om naar ClassicFM te luisteren of naar Arrow of naar NPORadio5...
Ja jammer dan, via de analoge FM kan dat niet.
“De analoge FM” is het in beide gevallen. Kabel of ether, allebei FM.

En ja het zenderaanbod kan dan beperkter zijn. Dat ben ik met je eens.

Er zijn echter zo veel alternatieven waarvan je er een aantal al in huis hebt die je gewoon kunt gebruiken.

En ja mijn moeder moppert ook over drie afstandsbedieningen. Ik ook. Puur het feit dat er drie van die ondingen op tafel liggen waar je geen zak mee kunt anders dan 1 voor het volume en 1 voor de zender en 1 voor de source.

Maar goed. Daar hebben ze dus dingen als logitech harmony voor uitgevonden, maar dat kost weer geld. Het kan wel anders/beter, maar wil men dat? Soms is men echt gewoon lui of heeft men er geen geld voor over.
> Nee? Ze heeft toch een kabelbox? Daar kun je ook radio mee luisteren.

Moet wel steeds de tv aangezet worden. En mag ik weer gaan uitleggen hoe je de radio aan kan zetten. Het is uberhaupt een wonder dat ze begrijpt hoe ze haar Chromecast kan benaderen.

> Soms is men echt gewoon lui of heeft men er geen geld voor over.
Of mensen hebben geen geld over.

De huidige set up voor radio: "Mam, je zet de versterker aan, druk je favoriete zender in en voila je hebt radio."

De nieuwe set up voor radio: "Mam, je zet eerst je digitale box en je tv aan, je wacht tot de box klaar is met opstarten (dit kan een minuut duren, KUTHUMAX), dan druk je op knopje 'tv/radio' en druk je je favoriete zender in. Wij moeten nog wel eventjes kabeltjes gaan omhangen zodat het geluid van je tv naar je versterker gaat, ja jammer, er is geen andere oplossing dan nog meer kabels in je huis. En wil je dan 's avonds tv kijken, moet je niet vergeten om opnieuw op het knopje tv/radio te drukken."

[Reactie gewijzigd door MadJo80 op 2 december 2020 10:48]

Het is uberhaupt een wonder dat ze begrijpt hoe ze haar Chromecast kan benaderen.
Dus waarom dan niet direct naar de chromecast streamen? Laat dan die box lekker uit. Radio5 heeft echt een hele mooi app inclusief info over wat er gaande is. Kun je zelfs meekijken in de studio.

De hele setup valt en staat ook met hoe simpel je het maakt. Mijn grootouders hebben een iMac, iPad en allebei een iPhone. Waarom geen Android? Omdat ik weet dat ze met Apple uit de voeten kunnen zonder het te verprutsen door per ongeluk op het verkeerde te klikken. Ze hebben de mogelijkheid om via airplay naar muziek te luisteren over hun antieke stereo of een ikea symfonisk speaker. Printen kan via airprint. Radio luisteren doen ze via de app van de betreffende radiozenders.

Het kan allemaal best. Ook voor ouderen. Hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn met AB’s en kabels. Ik heb daar zelf ook een hekel aan. In mijn huis straks is er geen kabel te zien en geen lichtschakelaar te bekennen. Kost ff moeite en een paar euro’s. Maar dat moet je er dan maar over hebben denk ik dan.

Fatsoenlijk intern netwerk kost je ook geld. Gratis wifi bestaat niet.
> waarom dan niet direct naar de chromecast streamen?

"Waarom moet de tv aan als ik radio wil luisteren?"

Ik zit hier al eenvoudige oplossingen voor haar te bedenken die de energierekening niet veel zal laten stijgen. En die vrij gemakkelijk uit te leggen zijn.
Een set-top-box erbij moet kunnen, en daar zal ik wel voor gaan, maar het is wel weer een aanschaf.

Maar mijn moeder heeft het voordeel een paar techies in de familie te hebben. Mijn moeder's buren komen geregeld bij mij voor hun techvragen, want niemand in hun familie snapt technologie. Dus zal ik het ook voor hen moeten doen. En waar ik het voor mijn moeder nog wel wil bekostigen, ga ik dat voor haar buren toch echt niet doen. Die zullen dan zelf in de portemonnee moeten kijken hoeveel ruimte er in.

Ik ben echt niet blij met deze stap van Ziggo, voor een marginale verbetering van de upload-snelheid.

[Reactie gewijzigd door MadJo80 op 2 december 2020 11:14]

Vroeger is niet nu, we hebben het nu toch over nu gaat Ziggo met terugwerkende kracht de analoge radio uitschakelen?

Geen idee wat jij voor draadantenne hebt/had dan maar die Y-shape FM antennes zijn wel wat groter dan 75cm.

75cm vanaf het knooppunt naar links en naar rechts, totaal 1.5m komt eerder in de richting.
Fijn voor je dat jij er geen problemen me hebt om een draad over de muur te hebben.
Ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die er anders over denken.
oh ja?
een andere geluidsinstallatie aanschaffen?
groter gaan wonen?
hopen dat de buren de keukenmachine niet zo veel gebruiken.
verhuizen naar een meer centraal deel van het land..

Overigens zijn zenders NPO1 en 3FM in de regio Arnhem niet behoorlijk te ontvangen omdat er chronisch een Duitse zender doorheen zit te blazen op gigavermogen en over meerdere overeenkomstige frequenties..

En dat is nou net een groot verzorgingsgebied van Ziggo.
Je bent gewoon te kort door de bocht en gaat er gemakshalve vanuit dat iedereen maar snapt hoe dat werkt.

De ervaring leert me dat ruim de helft van de mensen hulp nodig heeft om een tv in te stellen.. dus laat staan een radio moeten "aanpassen", zelfs als het maar één knop behoeft.. en niet iedereen heeft een geluidsinstallatie die streaming apps heeft. Heb je al een installatie die dat kan dan moet de TV er weer bij aan.

Al een eenvoudige Google op wat je moet doen als analoog verdwijnt geeft al zoveel verschillende adviezen, daar komt de gemiddelde consument dus niet uit.
Je bent gewoon te kort door de bocht en gaat er gemakshalve vanuit dat iedereen maar snapt hoe dat werkt.
Nee helemaal niet. Niet iedereen hoeft het te snappen. Daarom is er een support afdeling en zijn er adviseurs. Alleen op een techsite zoals dit ga ik er wel vanuit dat er fatsoenlijke analyses plaatsvinden en niet dit soort onzin waarbij men ineens super nostalgisch en techonbewust gaat lopen doen.

Jij (en anderen) gaan er nu namelijk weer vanuit dat iedereen zielig is en geen idee heeft hoe het allemaal werkt en dat is weer het andere uiteinde van het spectrum.
Al een eenvoudige Google op wat je moet doen als analoog verdwijnt geeft al zoveel verschillende adviezen, daar komt de gemiddelde consument dus niet uit.
omdat er dus zoveel alternatieven zijn. Analoge radio via de kabel was handig maar heeft gewoon zijn tijd gehad. Voor iedereen een maatwerk oplossing. Kan gewoon.
De ervaring leert me dat ruim de helft van de mensen hulp nodig heeft om een tv in te stellen..
Sure. Daarom stuurt Ziggo tegenwoordig gewoon helemaal geen monteur meer langs., net als andere bedrijven overigens. Bijna alles is tegenwoordig een zelf installatie pakket. Lijkt mij dat het dus best wel meevalt met die “helft”. Ik heb uit eigen ervaring namelijk het andere deel dan voor amelijk gehad. Mensen die precies wisten hoe het moest en werkte(ook ouderen van 80+), maar waar er technisch iets niet meer in orde was.
dus laat staan een radio moeten "aanpassen", zelfs als het maar één knop behoeft..
dan wordt van zender wisselen ook wel lastig.
en niet iedereen heeft een geluidsinstallatie die streaming apps heeft. Heb je al een installatie die dat kan dan moet de TV er weer bij aan.
Nee klopt. Niet iedereen. Het gros heeft echter wel een geluidsinstallatie waar een streaming capable device aan kan. Zij het een smartphone of computer. Eventueel een losse streamer.

En dat de tv dan MOET is gewoon onzin.
> Het gros heeft echter wel een geluidsinstallatie waar een streaming capable device aan kan.

Hier ga je dus wel degelijk kort door de bocht, het gros heeft eerder dit soort hifi-setjes:
https://www.mediamarkt.nl...s-tam3205-12-1671242.html
Eenvoudig: Coax-kabel erin, en je hebt radio.
Daar zit dan nog een headphone-jack op, maar geen tulp-aansluitingen, laat staan een hdmi-poort.

De enige oplossing bij dit soort setjes is dan dit soort set-top boxen:
https://myhumax.info/quantis-qe-317/

En dan heb je een set-top box voor je tv en een set-top box voor je radio en een hele nieuwe afstandsbediening om te leren.

*edit*
En zelfs dat niet eens, want ik zie nu dat het geluidssignaal van zo'n set-top box via tulp-aansluiting naar je audio-apparatuur moet. Dus dat ik ook al geen oplossing. Nee, oudere mensen met dergelijke hifi-sets zijn gewoon screwed.

[Reactie gewijzigd door MadJo80 op 2 december 2020 11:30]

Dat ding heeft bleutooth en mini jack in. Kabeltje tulp naar 3,5mm en klaar. Staat gewoon in de spec lijst.

En zonder meerkosten kun je gewoon vanaf je telefoon streamen.
Dat ding op die mediamarkt heeft toevallig Bluetooth, die van mijn moeder niet, dat is een veel ouder model. Ik nam die Mediamarkt-listing even als voorbeeld.

Maar inderdaad, er gaat een lelijk kabeltje aan de voorkant van de stereo erbij komen.
Pak een haakse stekker en leg hem onderlangs. Niemand die over 2 cm kabel moeilijk gaat zitten doen toch? Het is misschien minder mooi, maar lelijk? Valt waarschijnlijk niet eens op.

Over smaak valt sowieso te twisten ;).
Dan ken jij mijn moeder nog niet.
Nee blij toe als ik het zo hoor XD. Zal vast een hele aardige vrouw zijn hoor, maar als je hier moeilijk over kan doen dan moet je er misschien wat euro's tegenaan gooien mevrouw.

Het is of goedkoop en wat lastiger, of duur en het ziet er ook nog mooi uit. ;)
Oh.. ik denk dat er een heel leger aan moeders moeilijk gaan doen met een uitstekende kabel aan de voorkant of een antenne achter de kast of en verder.. ze gaan vooral niet snappen waarom het niet gewoon werkt.

Om maar aan te geven.. het is jóu nog niet eens gelukt om je website af te maken met content, WP op de laatste versie te houden en dan draait het ook nog op een PHP versie die al bijna twee jaar EOL is.
En dat is behoudens content, in twee tellen gedaan.. tenminste als je een deugdelijke hosting hebt...

En dan verwacht je wel van iedereen dat ze zonder verblikken en verblozen maar moeten snappen hoe je van analoog naar digitale radio gaat... (zonder een vermogen te moeten uit tellen aan nieuwe apparaten)

Overigens is er op de site van Ziggo geen enkele info te vinden. behalve dan over TV, internet en telefoon installeren. Niets over hoe je met je radio overstapt van analoog naar digitaal anders dan dat je het op je TV kan terugvinden.... zet je TV maar aan om radio digitaal te luisteren....

Maar ze hebben nu tot 1 januari 2023 om dat te gaan organiseren. En het lijkt me ook aan Ziggo om dat eens actief onder de mensen te brengen. Want als het op aankomen 1 januari was uitgezet was het chaos geworden bij hun helpdesk en was het waarschijnlijk opzeggingen gaan regenen. Als je dan toch naar digitaal moet voor ALLES, kan je ook naar KPN.
Oh.. ik denk dat er een heel leger aan moeders moeilijk gaan doen met een uitstekende kabel aan de voorkant of een antenne achter de kast of en verder.. ze gaan vooral niet snappen waarom het niet gewoon werkt.
Alsof die moeders snappen dat het normaal uit de muur komt. Je geeft ze nu credits op plaatsen waar ik het niet helemaal snap. Dus ze zouden wel moeten weten hoe het in eerste instantie technisch gewerkt zou hebben? En nu ga je er wel vanuit dat die moeders verder alleen staan en geen kinderen hebben die dit wel snappen bijvoorbeeld. Of om wat voor reden dan ook allemaal geen man.
Om maar aan te geven.. het is jóu nog niet eens gelukt om je website af te maken met content, WP op de laatste versie te houden en dan draait het ook nog op een PHP versie die al bijna twee jaar EOL is.
En dat is behoudens content, in twee tellen gedaan.. tenminste als je een deugdelijke hosting hebt...
Ha Ja die moet ik misschien eens offline halen. Website is 6 jaar geleden op stock teruggezet. Doet verder niks.
En dan verwacht je wel van iedereen dat ze zonder verblikken en verblozen maar moeten snappen hoe je van analoog naar digitale radio gaat... (zonder een vermogen te moeten uit tellen aan nieuwe apparaten)
Nou het kan sowieso al gratis. Dus dat argument is natuurlijk BS. Daarnaast zijn losse apparaatjes die je kunt kopen echt geen "vermogen". hier een mooie: https://www.amazon.nl/Tec...ansluiting/dp/B07H652RCG/ mocht je het echt willen.
Overigens is er op de site van Ziggo geen enkele info te vinden. behalve dan over TV, internet en telefoon installeren. Niets over hoe je met je radio overstapt van analoog naar digitaal anders dan dat je het op je TV kan terugvinden.... zet je TV maar aan om radio digitaal te luisteren....
ff googlene man. Zijn keurig handleidingen te vinden hoor: https://www.ziggo.nl/klan...ie-radio/alles-over-radio
Als je dan toch naar digitaal moet voor ALLES, kan je ook naar KPN.
Chill, mag je direct ook je bekabeling in de muur gaan vervangen (want die doen alles over ethernet), als je uberhaupt al de optie hebt voor KPN. Dit is echt een flauwekul reden. Je kunt zonder enige kosten direct over naar digitaal voor alles. Het wordt namelijk al jaren digitaal ongecodeerd doorgegeven.

We kunnen wel door blijven gaan over situaties die hoogstens 0.001% van de hun markt beslaan, maar dat schiet gewoon echt voor geen meter op.
Man man.. die link van je van Ziggo moet je toch zelf maar es gaan lezen..https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/alles-over-radio

Zet vast je TV aan want radio gaat ... met media box of zonder.. via de TV
En dan onderaan.. jaja zo sluit je je analoge radio aan...
Niets over digitaal luisteren ZONDER je TV aan te hoeven zetten.

En tja als je je radio digitaal wilt doen met Ziggo kan je dat ook met KPN ethernet kom je dan in een deugdelijke setup toch al in terecht.. mag volgens jou wat kosten.

Dat digitale amazondingetje kan Alleen DAB+ vanuit de ether want het signaal van Ziggo is geen DAB+
Dus wordt je afhankelijk van de ether en dus weer een antenne aansluiten (binnen of buiten) en dat wordt dan weer net zo lachen als met de ether FM.. het wordt niks.. gemiddeld nieuwbouwhuis zit zoveel kiezel in het beton en zo veel bewapening en warmte/kou werend dubbelglas dat er geen deugdelijk signaal binnenkomt... Oudere bouwsels hebben weer hun andere problemen.
Nog niet te spreken van isolatiematerialen met metaalfolie laag (muren, ondervloeren, vlakken achter radiatoren) En tja de antennes zijn met de komst van (analoge) kabeltelevisie en radio allemaal van de daken verdwenen.. of moeten we die weer terug?

En ik denk dat je de statistieken van je (0,001%) maar es moet rechtvaardigen met feiten.
Ga jij zo'n Y-shape draad op je woonkamermuur spannen?
Een draadje van een meter volstaat ook als je geluk hebt.
Die touwtjes die aan een wekkerradio zitten.
En dan vol in de ruis als het wat minder weer is.

Nee, prima alternatieven allemaal.
Het is verre van ideaal, en ik pleit ook absoluut niet voor het afschaffen van analoge radio op de kabel! Dat heeft veruit mijn voorkeur!

Mijn alternatief is een zelf gespannen T-antenne (da's een strak gespannen Y-antenne) achterop het AV meubel. Maar als dat niet kan, probeer dan een draadje.
Zo'n draadwerk: moderne, conceptuele kunst; staat zeer elitair.
Of een hark op je schoorsteen met rotor. Perfecte ontvangst uit alle windrichtingen.
Had ik vroeger ook op mijn ouderlijk huis. Met balun impedantie aanpassing want ik moest er ook mee kunnen zenden 😇
En 30 radi zenders niet kunnen ontvangen waaronder Arrow...
Bij FM OTA kan ik bepaalde zenders niet fatsoenlijk ontvangen en DAB+ lukt mij de laatste tijd alleen op de eerste verdieping plus dat DAB+ in Nederland bij de commerciëlen voor muziek ondermaats is. Blijft inderdaad internet radio over.
DAB+ bij de commerciële zenders is AAC+ met een bitrate van 48 tot 80 kbps. Leuk voor wekkerradio of iets dergelijks maar op een goeie hifiset is dat toch echt te mager.
Tsja FM radio is dan ook niet te pruimen. Dat is hoogstens 200kbit/s MPEG stream.

Dab+ is overigens in NL ook rustig 96kbit aac of 128 soms. En dat is vergelijkbaar met 200+kbit/s MPEG dus dat verschil ga je niet horen.

Als we echt over HIFI praten dan is FM radio sws natuurlijk gewoon dikke prut dus dat is echt geen argument. Als je dat echt belangrijk vind dan had je allang een goede streamer gehaald.
Geluidskwaliteit is bij geen enkele radio zender te vinden door alle compressor - limiters, de ene nog harder dan de andere. Maar 48kbps AAC is wel op het randje. Vaak zijn dit de extra zenders als radio 10 80's.
In het UK is het vaak nog veeeel erger met ellendig lage bitrates vaak nog in mono op DAB (zonder +).
Ik denk dat 48kbps AAC best ok kan klinken als de algoritmes hun werk kunnen doen. Een deel ervan is maskeren van geluiden met een lager volume die je toch niet zou horen. Echter de radio zender processing stampt alles plat tot een brei op 0dB. Het zal me niet verbazen als de encoders met een lage bitrates daar geen chocolade meer van kunnen maken. Je krijgt dan wat ik noem het straaljager effect. Het klinkt dan alsof de luidspreker in een blikje zit.
En ik ben geen anti data reductie fanaat. Ik luister gewoon Spotify want ik kan met de beste wil van de wereld geen verschil met uncompressed cd horen.
Als ik dit ff erbij pak dan zou ik met 32 opzich al tevreden zijn: https://youtu.be/hAK9d9OcZX8

Vanaf 64 hoor ik echt minimale verschillen. Zit volgens mij ook compressie artefact in het gebruikte sample wat de boel een beetje verstoord.

48kbit (zeker als het vbr is) is opzich dikke prima. Zeker voor praatprogrammas. Voor muziek is hoger wel fijn, gewoon om wat headroom te hebben.
Die 15Khz voor FM stereo is voor de meeste mensen afdoende.
Alleen hele jonge mensen horen tot 20khz. Boven de 18 jaar gaat dit heel snel naar beneden.
In mijn FM (illegale) zend tijdperk stuurde ik de audio unprocessed naar de zender. (Enkel stereo coder met pre amphasis). Je zult verbaasd zijn hoe goed FM stereo dan kan klinken. De processing is dan ook niet om de beperkte bandbreedte te compenseren, maar enkel om de aandacht van de luisteraar te trekken. Want op het eerste gezicht is luider beter.
Ik ben ondertussen 51 jaar. Laatst thuis nog eens getest met wat test tonen van een test Cd die ik heb liggen.
Boven de 14Khz is het gedaan en ik vind alleen radio ook vaak dof klinken.
Het is echt de vreselijke processing.
Ai dat is wel spijtig.

Je hebt overigens wel gelijk dat sommige hoogtes echt totaal niet relevant meer zijn voor een groot deel. Apple maakt hier handig gebruik van met de earpods. Geluid boven 16,5KHz wordt abrupt afgekapt. Net nog getest met deze video: https://youtu.be/iN3PBpInNJM

Ik vond het verdacht dat ik maar niks hoorde tot ik “ineens” een hoge pieptoon te pakken had.

Hmm bij nader inzien gebeurd het ook met de speakers van de telefoon. Misschien in iOS iets gewijzigd? Ik hoor de speakertjes ff poppen als het start en als ik het andersom doe met ander filmpje dan ook als het te hoog wordt.

Edit: oh ffs. Lijkt aan Yt zelf te liggen: https://support.google.com/youtube/thread/73856572?hl=en

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 1 december 2020 23:42]

Hoezo is dat een ander verhaal? Je kunt toch gewoon een OTA FM antenne op dezelfde poort aan sluiten?
Jij hebt denk ik geen idee waarom kabel ooit is aangelegd.
:facepalm:

Dat het ooit daarvoor is aangelegd betekent niet dat we dat tot in den treure op die manier moeten blijven gebruiken. Anders hadden we nu ook geen 4 en 5G, geen Wifi 6 en geen elektrische autos.

wat een kul argument.
Volgens mij snap juist jij het argument dat gemaakt wordt, niet helemaal. Kabel werd namelijk juist aangelegd om als verbetering tov een OTA antenne-signaal te dienen, en dus zou het onlogisch zijn om terug te gaan naar zo'n antenne-signaal.
Snappie?
Ja en nu zijn er dus betere alternatieven beschikbaar. Je hoeft niet terug te gaan naar antenne signaal want er zijn alternatieven genoeg die betere kwaliteit bieden of eenvoudiger in gebruik zijn.
Jij begon nochtans zelf over een FM antenne op dezelfde poort terug aan te sluiten...
Het KAN. Het HOEFT niet.

Als we zo in cirkeltjes blijven redeneren schiet het ook niet echt op. Je hebt een aantal oplossingen van “prik een draadantenne in” tot “koop een nieuw huis”. En ergens daartussenin ligt voor iedereen een oplossing.
Dus jij haalt 1000mbit/s over 4 of 5G? Knap zeg.
Heb je daar een bron van, dat analoge radio nog steeds veel wordt gebruikt?
In de ether, ja, maar op de kabel vraag ik me echt af...
Ik ken nog genoeg mensen die via de kabel luisteren.

Arrow classic rock is bijvoorbeeld niet via de ether te ontvangen, maar wel op de kabel.
Ik luister ook nog regelmatig via de kabel
Arrow classic rock is bijvoorbeeld niet via de ether te ontvangen, maar wel op de kabel.
Ik luister ook nog regelmatig via de kabel
Dat kan ook via (kabel)internet. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 december 2020 15:03]

Ja die is leuk idd. Met de Next moet je dus eerst je TV aanzetten om door het portal te navigeren naar de juiste zender. Ziggo vind het namelijk niet nodig om ook de zendernummers voor digitale radio direct in te mogen toetsen (heeft ooit wel gewerkt maar is er speciaal uitgehaald want moest en zou via de radio portal).

Dan kan het natuurlijk ook spraak gestuurd, maar ik gebruik juist een universele afstandsbediening en niet die van de next en dan is FM veel eenvoudiger.
Maar dan heb je een beeldscherm aanstaan om alleen naar audio te luisteren.
Daar heeft m'n pa ook zo'n hekel aan, die heeft speciaal een losse radio gekocht.

Maar goed die heeft wel DAB+ dan.
Tuurlijk,
Maar mijn receiver geeft een mooi vol geluid zonder storingen.
Moet ik anders weer een dongle gebruiker voor een chromecast ;(
Kanaal 811 op je TV met Ziggo kan ook, mits je een kabeltje van je TV naar je receiver hebt.

Mijn 6 jaar oude Denon kan overigens ook alles van internet (of LAN/WLAN) streamen, no problemo.
en je continu je tv aan laat staan voor alleen wat achtergrond geluid.
en xboxen met de radio aan lukt dan ook opeens niet meer

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 1 december 2020 16:04]

Dan gebruik je één van de andere alternatieven.
als je geluk hebt geeft dat ding ook nog het kanaal wat gekozen is weer op een cijferdisplay
Ja, als je geluk hebt. Veel ouderen hebben een goedkoper kabelabonnement, daar zit niet zo'n fancy box bij, maar een trage humax zonder display.
Maar dan dus de hele dag de tv aan om radio aan te hebben? Bij ons staat de radio de hele dag zachtjes aan.
Misschien zonnepanelen op het dak om het stroomverbruik te compenseren!? Of een nieuwe OLED kopen omdat die minder stroom gebruikt bij grotendeels zwart beeld! Top |:( Ik zocht een sarcastisch duimpje omhoog, maar die staat er niet in.
Arrow Classic Rock zit in de ether toch gewoon op DAB+? :?
Moet je wel een DAB+ radio hebben, en dat heeft mijn receiver niet
Maar jij zegt dat Arrow niet via de ether de beluisteren valt, dat is niet waar.
In dat onderzoek van Zigt worden FM via de ether en FM via de kabel op één hoop gegooid. Althans dat denk ik eruit op te maken
Het blijft analoge radio. De Tweakers community is niet representatief; ga mensen maar eens uitleggen dat hun radio binnenkort niet meer werkt en dat ze weer een extra kastje of een compleet nieuwe receiver voor nodig hebben. DAB+ is nog lang niet zo breed ingevoerd als digitale TV.
Ja, maar het artikel waar we nu beiden op reageren gaat alleen om het afschakelen van de analoge radio op de kabel en heeft dus niks met de FM in de ether te maken. Natuurlijk zijn ook daar ontwikkelingen m.b.t. afschakeling en wordt DAB+ meer en meer uitgerold.

Ik vroeg me -in reactie op jou- dus af of er echt nog wel zo veel naar analoge kabelradio wordt geluisterd.

Dit staat helemaal los van mijn mening daarover.
Ik denk dat er niet veel mensen zijn die nog met een FM-antenne naar de radio luisteren.
Ik denk dat 80% ie een kabelaansluiting heeft, deze ook regelmatig gebruikt voor de radio
Het lijkt me redelijker dat ziggo aannemelijk maakt dat ze klanten er niet onnodig mee belasten door het weg te halen, in plaats van dat potentieel een klantengroep van het formaat grote stad of provincie individueel zich kenbaar moeten maken met bezwaar of het achteraf een probleem blijkt dat groter is dan voorstanders op hopen of graag geloven in hun eigen voordeel.
TV's hebben een aardige ontwikkeling doorgemaakt en zijn bovendien voor velen een statussymbool. Die worden dus relatief vaak vervangen.

Die 30 jaar oude radio tuner daarentegen klinkt net zo goed als een nieuwe (analoge) tuner. Die vervangen mensen niet of nauwelijks.
De gemiddelde A/V receiver uit 2020 heeft anders gewoon een analoge ontvanger aan boord.
Ik weet niet hoe het in NL zit, maar in BE is het analoge signaal een klein jaar geleden van de kabel gehaald en ik hoor toch redelijk veel gemor in mijn buurt.
Zowel ik als 2 collega's (van de 8 personen op kantoor) hebben er alvast veel last van aangezien wij hier geen goed FM signaal krijgen.
Ja, dat vraag ik me dus ook af. Ik heb echt geen idee hoeveel mensen er nu benadeeld worden door het besluit van Ziggo.

N=1 natuurlijk, maar ik ken persoonlijk niemand meer die nog analoge kabelradio luistert.
't Is nu ook niet dat je dat op iemands gezicht ziet.
Ik kende ook niemand (behalve mezelf), tot het signaal weg viel en ik her en der gezeur hoorde van mensen die achter oplossingen zochten.
Nee, maar van de mensen die ik ken en waar ik wel eens over de vloer kom weet ik wel hoe zij e.e.a. hebben aangesloten (omdat ik daar gewoon interesse voor heb).
Natuurlijk zijn er legio mensen waar ik niet over de vloer kom en waar ik nooit spreek over hoe zij hun home-entertainment geregeld hebben ;)

Dus laat ik dan mijn uitspraak bijstellen naar: "van de mensen waarvan ik weet dat ze thuis radio luisteren ken ik niemand die dat nog via de analoge kabel doet"
Mijn ouders hebben op meerdere plaatsen een receiver staan welke analoge radio gebruikte .... Totdat KPN de provider van destijds besloot over te nemen en vond dat cai over glasvezel niet nodig was.

Ik snap het wel, dat digitale radio nog niet overal is ingeburgerd.
Sorry dat ik blijkbaar onder een steen leef maar ik doe dat nog
Ik heb nog nergens een waarde-oordeel gegeven over de beslissing die Ziggo heeft genomen, dus ik zou niet durven stellen dat je onder een steen leeft.

Ik vroeg me alleen hardop af hoeveel mensen nog via de analoge kabel naar de radio luisteren. Getuige de reacties hierop zijn dat er nog wel een aantal.

Het is met dit soort situaties, waarin een 'oude' technologie wordt uitgefaseerd, altijd lastig. Je houdt altijd mensen die je benadeeld. Bij de afschakeling van de analoge tv had je in het begin ook veel mensen die werden benadeeld. Ook gebieden waar kabel-tv niet beschikbaar was en waarbij de Digitenne-dekking om te janken was, dus dat was extra zuur. Uiteindelijk is dat goedgekomen.
Ziggo is (naar mijn weten) niet verplicht om het signaal nog door te geven, en daarom is het voor hen een kostenafweging geworden. Hoe veel kost het om de hele distributie-kerstboom in de lucht te houden VS hoeveel klanten raken we kwijt als we de analoge boel afschakelen. En in dit geval hebben ze een slim marketingpraatje bedacht om het enigszins te maskeren (al zal er vást een kern van waarheid in het verhaal zitten).

Voor wat betreft analoge kabelradio is mijn persoonlijke mening dat de tijd wel rijp is voor afschaffing. Natuurlijk vervelend voor hen die nog wel naar de analoge kabelradio luisteren, maar er zijn in dit geval wel alternatieven beschikbaar. Helaas echter niet gratis.
Ja ik gebruik analoge radio op mijn receiver.
En ik heb helemaal geen behoefte een andere receiver te kopen.

In de tv zit een CI+ module, niks box/kastje/dinges.
En ja geluid van tv ook via dezelfde receiver (en dat is off-topic)
Analoge FM radio is al meer dan 50 jaar in gebruik.
Dwz dat op nagenoeg alle muziekinstallaties die de afgelopen 50 jaar aangeschaft zijn, een analoge radio zit.

DAB is er "pas" een jaar of 15, en het nu gebruikte DAB+ pas 5 jaar.
Daarnaast is DAB geen alternatief voor kabel radio, aangezien dat je alleen maar zenders uit je eigen omgeving hebt. Terwijl op de kabel ook zenders uit alle buurlanden zitten.

Eigenlijk alle oudere (60+) mensen die ik ken, luisteren dagelijks/wekelijks radio via de kabel. Ik vind het erg vreemd dat de kabelbedrijven geen fatsoenlijk alternatief bieden voordat ze de boel afschakelen.
Bij het omschakelen naar digitale tv kreeg je bij ziggo bijvoorbeeld een gratis decoder voor op je oude TV. Hoop dat ze voor de radio hetzelfde zullen doen, anders wordt het een groot drama.
Ben ik het mee eens. Er is geen goed alternatief. Radio straks ook alleen via tv en settopbox mogelijk. Jammer.
Lekker inderdaad. Dat analoge radiosignaal vond ik nog wel praktisch. Scheelde ook weer het stroomverbruik van een settopbox.
Je wilt denk ik niet echt weten hoeveel mensen nog analoog luisteren. Er zijn genoeg (vooral oudere) mensen met een (ouderwetse) stereo installatie die het prima vinden en niet snappen dat het weg moet of opeens niet meer werkt.

'Wij jongeren' schakelen snel mee en kiezen bijvoorbeeld om het jaar een nieuwe telefoon of kijken uit naar de nieuwe tech. De oudere generatie vrijwel niet. Genoeg nog gezien die een ISDN aansluiting hadden, nog geen digitaal TV/Radio, smartphone, etc. Kijk maar eens hoeveel ouderen nog steeds lopen met cash opzak en niet durven te pinnen.

Succes met hun dat allemaal uit te leggen, laat staan dat de providers hier echt de moeite voor doen.
Niet alleen oudere, heel veel mensen die er vanuit gingen dat wat werkt gewoon blijft werken. Het alternatief is radio via settop box op je tv luisteren.
Ik reken mij met mijn 51 jaar tot de jongeren. Mijn kinderen zijn het daar trouwens niet mee eens, maar die hebben niks te vertellen 😉.
Als ik radio luister doe ik dat vaak via internet radio op de Marantz receiver, meestal naar zenders die ergens anders niet te vinden zijn (40 up radio of 80's Hitradio, "ouwe lullen muziek" volgens de kids).
Soms slinger ik nog wel eens de settop box aan, maar de analoge tuner wordt nog vaak gebruikt door mijn vrouw. Meestal gewoon voor radio538. Gewoon het gemak. Een drukje op de knop "tuner" op de ab, en de radio komt tot leven zonder enkele extra handeling.
Analoge radio komt hier gewoon tot mij via de glasvezel leverancier. Daar is bandbreedte genoeg :)
Absoluut mee eens. Maar de overheid bestaat uit 99% leeghoofden.
Om betere uploadsnelheden te halen.

Ik verwacht niet dat dat het stoppen van de analoge radio de upload ineens gelijk trekt met de downloadsnelheden.
"Wanneer je bij Ziggo zit heb je internet."
Dat is echt onzin. Ik heb een Ziggo abonnement voor tv en radio en gebruik xDSL voor internet.
Prima toch? Het ging mij om de opmerking dat mensen nu moeten overstappen om nog radio te kunnen ontvangen. En aangezien iedereen thuis internet heeft leek mij dat belachelijk. Maar blijkbaar ben ik daar de enige in.
De komende jaren gaat Ziggo eindelijk meer concurrentie krijgen van Glasvezel en Ziggo moet wel met een betere aanbod komen willen ze kunnen concurreren. Delta dat ook gebruik maakt van DOCSIS 3.1 laat zien dat een hogere upload wel mogelijk is.

Bij Delta, dat ook via kabel gaat, zijn de volgende snelheden mogelijk
 • 100/10
 • 250/50
 • 400/100
 • 1000/100
Voor ondernemers is het
 • 100/35
 • 250/75
 • 400/125
 • 1000/125
Bij Ziggo is het
 • 50/5
 • 100/10
 • 250/25
 • 500/40
 • 1000/50
Voor ondernemers is het
 • 60/10
 • 300/40
 • 600/50
 • 1000/50
Ziggo prijzen zijn de afgelopen jaren veel harder gestegen dan inflatie, terwijl bij een aantal pakketten de download en upload niet zijn veranderd.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 1 december 2020 15:00]

Graag, Ziggo kan heel veel concurrentie gebruiken. Ze worden elk jaar veel duurder, maar de snelheid en kwaliteit (bagger Connectbox!) blijft flink achter.
Mooi, zolang er nog geen glasvezel is ben ik blij Ziggo gebruiker. Alleen de upload... Maar dit geeft wel wat perspectief. Met 100mb zou ik al blij zat zijn.
Helaas is dit gewoon een slechte ontwikkeling omdat ik nu gedwongen word om mijn € 1000 receiver te vervangen voor 1 met Internet Access om dramatische kwaliteit Media te streamen.
Sinds wanneer was audio via FM van HiFi kwaliteit. Heb ik iets gemist... Of is het net zo iets als LP vs CD?
Bij mijn weten is het FM audio signaal gecapped boven een bepaalde frequentie, kan er alleen niets van vinden. Het is zeker niet beter dan de bron van het radiostation en dat is ongetwijfeld digitaal.
FM is iid afgesneden op 15 kHz, geen HiFi, maar goed genoeg. De meeste internet "radio" is veel beroerder.,
Wie heeft het over kwaliteit, ik heb het gewoon over het aantal zenders wat via kabel wordt verspreid. niks over kwaliteit.
Jijzelf:
Helaas is dit gewoon een slechte ontwikkeling omdat ik nu gedwongen word om mijn € 1000 receiver te vervangen voor 1 met Internet Access om dramatische kwaliteit Media te streamen.
Kun je het FM signaal niet gewoon uit de ether plukken met een antenne?
Ja voor een paar zenders, maar de zenders die ik luister ziiten alleen via de kabel.
Kabel is toch ook digitaal tot de straatkast, waarom is er dan een verschil met digitaal via internet?
Omdat mijn receiver geen Internet heeft :D En een LAN en WiFi module ook negatieve invloed hebben op de signalen in de receiver zelf.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 1 december 2020 19:25]

Ze verwachten dan dus dat je gaat radio luisteren via je TV settop-box... (Met HDMI je receiver in)
Moet je dus, lekker milieubewust, de TV aanzetten om te zien welke radiozender je kiest |:(
Of zou er nog weer eens een stb fabrikant komen die gewoon zoals het hoort een LCD of VFD display inbouwt om te laten zien wat het ding doet?

[Reactie gewijzigd door SambalBij op 1 december 2020 20:12]

Wij horen dat, het gros hobbelt er wel achteraan. :(

Hopelijk neemt DSD-streaming een vlucht.
Kunnen we die bandbreedte ook nuttig inzetten. ;)
Precies, alleen maar een middel om weer verkop van inferieure rommel te promoten. Dan maar weer een antenne op t dak!
Helaas zul je nog even moeten wachten. Een tijd vóór de Corona-crisis wilde Ziggo zogezegd al beginnen met uitschakelen van analoog, die deadline werd weer uitgesteld en vervolgens daarna nog één keer door het virus. Nu zegt Ziggo in feite weer niks, wat ook niet hoeft want ze hebben tot 2023 volgens het bericht de tijd.

Voor Ziggo maakt het ook niet echt een bal uit, we hebben maar twee grote spelers en zolang KPN nog niet overal glasvezel heeft uitgerold, kan Ziggo het nog wel rustig aan doen en verder 'investeren' in hun netwerk. Ik geloof best dat het allemaal veel geld kost, maar voor mij mocht die kabel ook allang open zijn voor iedereen, dan hadden we gewoon prima concurrente en dus meer innovatie op elke verbinding gehad.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 1 december 2020 15:07]

Ben wel benieuwd hoe jij "innovatie op elke verbinding" ziet?

Ik geloof niet in concurrentie op 1 medium, dat heeft volgens mij nog nooit gewerkt? (in de VS is het helemaal diep triest). Geloof dan wel weer in concurrentie met verschillende mediums (glas vs kabel vs dsl vs 4/5g.
Waarom zou er geen concurrentie kunnen zijn op een medium? Ik denk dat de kabel en ADSL daar niet direct geschikt voor zijn, maar voor glasvezel zou ik niet weten waarom dat niet zou kunnen.

Op het stroom/gasnet hebben we toch ook gewoon concurrentie. De infra zou wat betreft glasvezel gewoon een overheids ding moeten zijn. Zonder winstoogmerk aangelegd en onderhouden (net zoals onze snelwegen door Rijkswaterstaat), vervolgens kan een ieder daar (digitale) diensten op aanbieden.
Werkt alleen als er een netwerk beheerder is die niet ook nog eens provider is zoals nu het geval zal zijn.
Is geen concurrentie, is alleen maar schijn, er bestaat op dit vlak geen concurrentie, er wordt alleen hetzelfde doorgegeven door verschillende factureerders. Laat je niet foppen
Het is natuurlijk allemaal dezelfde stroom en gas.
KPN investeert nu meer in glasvezel en hopelijk dwingt het Ziggo om met betere pakketten te komen.
Delta dat ook gebruik maakt van DOCSIS 3.1 laat zien dat een hogere upload wel mogelijk is. Bij Delta kan 1000/100 en tegen meerprijs 1000/125.
Maar hoeveel upload verwachten ze hiermee te halen? 'substantieel te verhogen' is natuurlijk relatief. Zelfs 2x sneller is 'maar' 100mbit, wat nog steeds 10% is van wat een 1Gbit glasvezel kan halen.

Goed, ze zitten nog altijd enorm veel hoger dan kabel via Caiway bijvoorbeeld, 120/12 is dat volgens mij nog steeds, zeker met toename van online opslag of meerdere mensen videobellen, kom je al snel aardig krap te zitten.
docsis3.1 https://www.nlconnect.org...sheet-Docsis-3.1-2016.pdf
100Mbit van 5MHz tot 48 MHz van 5 tot 85 is 300Mbit per seconde. van 5 tot 230 is 1Gbps, en van 5 tot 400Mhz is 2Gbps, download is tot 10 Gbps Dus door het vrijgeven van 85mhz tot 107 is 1 Gbps haalbaar. het kan ook zijn dat ze gelijk voor fase 4 gaan en 2 Gbps aanbieden. symmetrisch 1 Gbps up en down is heel fijn als ze dat kunnen leveren.
Denk niet dat ze hier moeten kijken naar glasvezel, die zal altijd hogere upload kunnen geven want, techniek. Het is belangrijker dat ze kijken hoeveel mensen nou echt willen/nodig hebben, want volgens mij is 100mbit echt meer dan genoeg voor het gros. Dat een enkeling een reden kan bedenken waarom hij/zij wel veel meer kan gebruiken gaat Ziggo niet overhalen om miljoenen extra voor uit te geven. Blijft een bedrijf met aandeelhouders.
Dat klinkt allemaal heel fijn, maar volgens mij vertraagt dit de verglazing van Nederland nog meer. Ik las onlangs dat het maar niet opschiet met glasvezel, maar als Ziggo wel vaart gaat zetten is glas steeds minder noodzakelijk en onaantrekkelijk om aan te bieden. Wat mij betreft: elk huis op glas, en laat voorlopig het veelgebruikte analoge radio signaal nog lekker door de coax stromen. Ik luister zowel digitaal als analoog maar ik vind digitaal (met de onderbrekingen zo nu en dan) geen vooruitgang. Niet elke verandering is een verbetering....
Het primaire nut van glas is toch vooral snel internet. Glas is een middel niet het doel..
Als Ziggo dat wat over glasvezel gaat over een coax weet te proppen zou ik niet weten waarom ik, of de rest van het land, persé glas moet hebben.
Wat voor kabeltje je internet uiteindelijk overheen gaat koop je geen brood voor.

Anderzijds, Ziggo heeft alleenrecht op de coax kabel, en KPN gaat iig met koper niet kunnen concurreren met Ziggo. Zeker niet met de mensen die meer dan een kilometer van een centrale af wonen en interesse hebben in 500mb+ internettoegang.
Volgens mij heeft KPN dat uitrolproces vooral zelf verstroopt door al die glaspartijen te kopen en vervolgens tijden niets te doen qua investeringen in glas.

Voorlopig is Ziggo qua upload overigens nog lachwekkend slecht en dat dit met de uitfasering van de analoge TV op een betekenisvolle manier gaat veranderen wil ik eerst zien voor ik het geloof.
Ik geloof er overigens daarbij geen drol van dat Ziggo gaat stoppen met de koppelverkoop van TV en Internet, en ze zijn sowieso niet goedkoop zelfs als ze dat wel zouden doen, ook aan de service kan ook genoeg beter.
De firma's die wel gewoon over glas gaan met alleen internet voor een dito prijs hebben nog steeds een prima propositie en dus argumentatie om toch overal glas aan te bieden.
Welke millennial kijkt er nog TV.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 1 december 2020 15:49]

Kan en mag dit überhaupt zomaar? Hoe kun je nou een dienst, die gigantisch veel mensen gebruiken, eruit knikkeren om een andere dienst te versnellen?
Weet bijna zeker dat mijn ouders hierdoor opstappen.
ik vraag me af of dat er nog steeds gigantisch veel zijn. Radio via de kabel was al bij lange na niet zo populair als TV via de kabel en de afgelopen 20 jaar zijn er nog heel veel luisteraars afgevallen. Ik heb geen cijfers maar volgens mij is het nog slechts een vrij kleine groep. Daarnaast rem je de vooruitgang als je tientallen jaren lang oude formaten blijft ondersteunen.
Als je nagaat wat er in de jaren 80 al mogelijk was t.a.v. analoge HD-tv en hoe lang we hebben moeten wachten op een bruikbaar HD-signaal komt dat enkel doordat men afgesproken had dat het TV-signaal compatibel moest blijven met zwart-wit-tv's. Het analoge TV-signaal was tot de uitschakeling compatibel met zwart-wit-toestellen. Dat heeft de ontwikkeling van de TV enorm afgeremd. Dat wil men niet meer.
Je remt juist vooruitgang door oude diensten af te zweren en er nieuwe bij in te drukken, dus inderdaad tijd voor vooruitgang.

Ik zie dat er begin dit jaar al een petitie is geweest:
"Het voornemen van Ziggo stuit op protest. Zo is er een online petitie opgestart, die al bijna duizend keer is ondertekend. “Honderdduizenden Ziggo-klanten die analoge FM-radio via de kabel op een tuner of receiver ontvangen, worden radioloos”, schrijft de initiatiefnemer."

Mijzelf maakt het vrij weinig uit, ik luister alleen radio in de auto. Maar ik weet hoeveel mijn ouders gebruik maken van hun dure radio installatie die ze 30 jaar terug hebben gekocht.
Nostalgie, en iets dat goed werkt moet je niet vervangen. Je weet hoe dat bij de vaak wat oudere mensen gaat.

Ik vind het gewoon onzin dat dit allemaal gebeurd met als rede, wat extra ruimte voor uploadsnelheid. Bedenk wat anders.
Wil je zeggen dat in de tijd tussen 1960 en 1990 (waarin technieken stevig vastgehouden werd aan bestaande technieken) de vooruitgang harder ging dan tussen 1990 en 2020?
Nee, dat zeg ik niet. En wat heeft dit überhaupt met vooruitgang te maken? Ze maken ruimte in een al bestaande techniek. Vooruitgang zou zijn als er meer ruimte ontstond zonder van alles af te kappen wat nog wordt gebruikt.
Mee datasnelheid is ook vooruitgang, anders hadden we nu niet met de hele familie gelijktijdig allemaal een 4k film kunnen kijken. Vooruitgang kan ook bestaan uit het uitbouwen van bestaande technieken.
Ja, het probleem is dus juist alleen dat de bestaande techniek niet uit te bouwen is, dus wordt er ruimte gemaakt door diensten te schrapen.

Maar goed, mijn mening is in ieder geval dat dit belachelijk is ^^
Het analoge HD tv signaal HDMAC was niet backwards compatible met de zwart wit norm. Het was zelfs niet op een PAL tv te kijken, maar enkel in sd op een d2mac toestel of in HD op een HDMAC toestel.
Distributie ervan was duur door de enorme bandbreedte die het opslokte. Dit maakte de standaard niet populair bij de broadcasters.
Dat zeg ik toch? Doordat het signaal backwards compatibel moest blijven heeft analoge HD-tv nooit kunnen doordringen en ook andere ontwikkelingen op TV-gebied werden sterk afgeremd door die verplichting om zwart-wit te blijven ondersteunen.
Volgens mij was er geen verplichting om zwart wit te blijven steunen. Waar heb je dat gevonden?
Dat heeft mijn docent in analoge beeld- en geluidstechniek ooit verteld in een les. Ik heb geen reden om aan zijn informatie te twijfelen.
Sterker nog: het MOET!
Het bedrijf moet namelijk stoppen met de doorgifte, op basis van de Mediawet.
Het moet niet hoor. Maar dan moeten ze ook analoge TV in leven houden. En dat willen ze niet.
Het moet wel, aangezien ze al gestopt zijn met analoge TV :)
Daar ben ik niet zo blij mee want dat gebruik ik nog regelmatig. Ik ken ook zat mensen in mijn omgeving die het gebruiken: vooral ouderen. Ik heb even geen idee hoe ik bijv. mijn moeder een eenvoudig alternatief aan kan reiken: die heeft nog een gewone stereo die is aangesloten op de kabel. Slechte keuze van Ziggo.
helaas, niet alle zenders zijn via de ether te ontvangen die je nu wel op de kabel hebt. Wat is daarvoor het alternatief?
Dus onder het mom van "vooruitgang" terug naar de prehistorie? Sowieso dacht ik dat analoog via de ether er op termijn uit ging. Ik lees hier en daar zelfs dat dat per 2022 zou gaan gebeuren.
Jammer, want DAB over de lucht is kansloos in huis en de meeste receivers ondersteunen het pas net.
Dus veel mensen die geen radio meer kunnen luisteren zo :(
Als jij niks met DAB kan wil dat nog niet zeggen dat het bij anderen ook niet werkt.
Denk je serieus dat iedereen de afgelopen 1 a 2 jaar zijn radio heeft vervangen voor een high-end model met DAB? ;)
Gok dat het gros van de mensen die thuis radio luisteren dit over FM doen, veelal via de kabel.

Denk ook even aan ouderen bijvoorbeeld, die hebben geen dikke dolby 28.6 4k receiver in de kast hoor.
Zullen een hoop mensen blij mee zijn die radio luisteren. Nu *moet* je wel een DAB+ radio kopen...
Er zijn tegenwoordig ook een hoop digitale alternatieven. Zo luister ik geregeld via TuneIn op Sonos naar Radio 538 en Slam, maar die beide radiozenders hebben natuurlijk ook gewoon een app en een website waar je mee live kunt luisteren.
En voor mensen (vooral ouderen), zonder internetaansluiting? Wat is daarvoor het alternatief? DAB+ is binnenshuis niet of nauwelijks te ontvangen.
Radio via de settopbox of de tv en een toslink of HDMI ARC naar de geluidsinstallatie.
HMDI op een setje van een jaar of 20 oud?.... Geen Settopbox (kaartje in de TV om een extra apparaat te voorkomen, want dat 'vreet stroom' en dan moet je op 2 apparaten letten). Even denken als iemand van in de 70.... De hele straat van mijn moeder woont er vol mee en slechts een enkeling heeft een internetaansluiting. Als de analoge radio er af gaat, is die hele straat in paniek.
Sorry dat ik het zeg, maar je kunt niet oneindig rekening blijven houden met verouderde apparatuur. Tijden veranderen nou eenmaal en technologie doet dat ook. Soms is het nou eenmaal tijd om apparatuur te vervangen. Is het belangrijker om bejaarden met een analoge radio-aansluiting tevreden te houden of ervoor te zorgen dat mensen beter thuis kunnen werken? Dat is een afweging die men kan maken en het tweede is natuurlijk in mijn eigen belang :P

Edit: Ik ben een beetje kort door de bocht. Natuurlijk is het wel handig als Ziggo oudere mensen hiermee zowel met handleidingen als met een monteur gewoon ondersteuning mee geeft en eerlijk vertelt wat er gedaan moet worden om weer radio te kunnen luisteren.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 1 december 2020 15:22]

Ik snap je punt. Toch is dit een beetje kind met het badwater weggooien. Het probleem : "meer bandbreedte" lost men nu op door "frequenties die toch niet zoveel gebruikt worden" eruit te donderen. Ofwel, luie oplossing (laag fruit). Niets innovatiefs aan. Het heeft ook niets te maken met verouderd. Iets wat goed werkt is niet persee verouderd. Veroudering is altijd in een context.

Daarnaast: ouderen of niet. Iedereen die nu via de kabel radio luistert zou nu verplicht wat moeten aanschaffen. Wat te denken van je bestaande audio sets, doen het prima, moet je die vervangen dan? Of moet er een kastje tussen? Dat is handig... zit je met je mooie apparatuur.

Klinkt meer als planned obsolescence in mijn oren.
Als je beter thuis wilt werken, kun je overstappen naar glas (al is dat niet voor iedereen leverbaar) of welk ander alternatief ook.

Ziggo kies je tenslotte alleen als er niets beters in de buurt is en zeker niet als je weinig storing en gegarandeerde snelheid wilt (eigen ervaring).

Ik denk, dat je mensen, die geen alternatief hebben, dus de ouderen, tevreden moet houden en geen apparatuur op moet dringen, waar ze niet mee om kunnen (leren) gaan. Als Ziggo nu gewoon ook die laatste paar meter glas gelegd zou hebben, dan was deze hele discussie niet nodig geweest (maar had Ziggo wel anderen op 'hun' kabel toe moeten laten).
Er is een full duplex docsis 3.1 specificatie, waarmee 1000/1000 gehaald kan worden op een coaxkabel. Voorwaarde is daarbij wel dat zowel analoge TV als analoge radio uitgeschakeld moeten worden. Dat is dus een offer wat gemaakt moet worden om die snelheden via een coax te kunnen bieden. Glasvezel aanleggen is nou eenmaal duur, dus als ik Ziggo was en op deze manier mijn klanten die sneller internet nodig hebben tevreden kon houden en de noodzaak voor de aanleg van glasvezel door een lokale partij weg kon nemen, snap ik dat vanuit hun standpunt.

De glasvezelproviders bieden ook überhaupt geen analoge radio meer aan. Ziggo is daarin echt de uitzondering geworden. Misschien dat TriNed het nog aanbiedt, maar dat weet ik niet zeker. Technologieën komen en gaan en nu is het dus de beurt aan analoge radio om het veld te ruimen voor vooruitgang naar sneller internet. Waar ik woon is niks beters te krijgen, dus ik kan niet wachten op een hogere upload, omdat deze trage uploadsnelheid mij alleen maar onnodig tijd kost.
Dat kleine stukje analoge radio zou dus 950 MB upload tegen houden? Ziggo heeft, op die paar meter na, zijn hele netwerk al via glas lopen, dus de prijs zal wel meevallen. Ik denk, dat het vervangen van een wijkkast en het doortrekken van de ongedeelde glasvezel naar de meterkast minder duur zou zijn geweest. Maar dat is een andere discussie. Nu deel je up- en download met iedereen, die op die wijkkast aangesloten zit. Die 1000 up- en download haal je alleen als je buren niet online zijn.
Mijn oma van 93 heeft gewoon een tablet; het is niet altijd hetzelfde.
Haha ja, dat is toch belachelijk?
Tijden veranderen nou eenmaal. Je kunt niet oneindig verouderde apparatuur en technologieën blijven ondersteunen. Praktisch iedere andere provider biedt het al lang niet meer aan.
Tijden veranderen nou eenmaal? Volgens mij luistert twee derde van de mensen analoog..
Ligt er denk ik aan waar je je bevindt. Ik ken letterlijk niemand meer die nog analoge radio luistert. Zelfs alle oudere mensen die ik ken hebben netjes met een rood-witte RCA-kabel hun oude versterker aan de tv aangesloten om daarmee analoge radio te luisteren.

Daarbij, Ziggo is letterlijk de enige provider die ik ken die het überhaupt nog aanbiedt. De glasproviders en KPN doen het niet meer. FM kost gewoon onnodig bandbreedte die je inmiddels beter in kunt zetten voor het aanbieden van een betere uploadsnelheid voor thuiswerkende mensen.
"FM kost gewoon onnodig bandbreedte die je inmiddels beter in kunt zetten voor het aanbieden van een betere uploadsnelheid voor thuiswerkende mensen."

Dit is dus waar ik problemen mee heb. Hoe groot zal de groep zijn die vraag om een betere uploadsnelheid? 0,01%?
Ik werk al bijna een jaar thuis, en doe al mijn werkzaamheden over VPN, en maak gebruik van Alles in 1 complete en ben nog nooit tegen een te lage uploadsnelheid aangelopen...
Dus dat je die ruimte 'beter' in kunt zetten voor extra upload snelheid vind ik echt onzin.
Hoe groot zal de groep zijn die vraag om een betere uploadsnelheid? 0,01%?
Nou... kijk eens in elk topic hier wat ook maar iets te maken heeft met Ziggo's internetaansluitingen.

Toegegeven, we zijn hier allemaal techneuten, maar dan nog... Een verhouding van 1:10 tussen up:down is in deze tijd van clouddiensten ook niet helemaal actueel meer. Het hoeft van mij ook niet 1:1 te zijn, maar 1:10 mag wel wat hoger.
Ik heb m'n internet via KPN (was Telfort). Ik zit aan 30 down / 22 up in de praktijk (goedkoopste abonnement van 10+ jaar terug). TV / radio van Ziggo (goedkoopste optie al 10+ jaar). De radio wordt dagelijks gebruikt. Nu gaan we dus de radio verliezen zonder werkbaar alternatief om meer upload op een internet abonnement dat ik niet heb (bij Ziggo) mogelijk te maken. Ja, erg goed verhaal.

Sowieso zijn er grote vraagtekenen bij de 10:1 ratio's te plaatsen. Die zie ik ook in de huidige KPN abonnementen die op mijn adres mogelijk zijn, terwijl er volgens de site 91 down / 24 up mogelijk is....maar ik kan alleen 50/5 of 100/10 kiezen als abonnement (waarbij ik ongeveer het dubbele ga betalen t.o.v. het niet-meer-bestaande-abonnement waar ik dus 30/22 mee haal).

Dat bij elkaar geeft mij toch wel heel erg het idee dat die upload limieten commerciële limieten zijn...en die kan je ook "oplossen" zonder analoge radio eruit te knikkeren.
Zoals hierboven beschreven is door @supersnathan94 , is het afschakelen van FM nodig om de bandbreedte die vrijgekomen is met het afschakelen van analoge tv te kunnen gebruiken voor een hogere uploadsnelheid. De groep die een hoge bandbreedte nodig heeft om te kunnen werken zou ik niet onderschatten. Natuurlijk IT'ers, maar ook mediaontwikkelaars hebben er veel baat bij om snel hun werk te kunnen uploaden.

Zelf ben ik meer fan van AON FttH en ik ben blij dat het waar ik woon eraan komt. Meer concurrentie, lagere prijzen en een gigantisch hoge upload, waarmee ik lekker mijn images naar OpenStack op school kan knallen :)

Ik ben zelf ook van mening dat Ziggo digitale DCB-C radiotuners moet promoten voor degenen die altijd analoge radio gepromoot hebben. Hier is al op meerdere plekken aangegeven dat een Quantis QE317 daar een goed alternatief voor zou zijn. Hopelijk bieden ze dat gewoon aan en maken ze de pijn zo klein mogelijk voor klanten.
Dit is dus waar ik problemen mee heb. Hoe groot zal de groep zijn die vraag om een betere uploadsnelheid? 0,01%?
Ha. volgens ziggo zelf is het voor 99% van de klanten voldoende dus dan is het al 1% die dus een hogere snelheid wil. dat is dus al een factor 100 met wat jij beweerd.

Daarnaast wordt iedere keer op tweakers.net die uitspraak direct onderuit geschoffeld door vrijwel iedereen. "mensen die hoger nodig hebben gaan naar glasvezel, want dit concurreert totaal niet", "hoe komen ze bij die statistiek? Ik kan het niet gebruiken dus heb daar lokaal workarounds voor anders had ik het wel gedaan, want het is goedkoper en makkelijker en zo vele met mij".

En nu zou het ineens 0.001% zijn? sure...
Ik denk dichter bij 0,001 dan 1% ja. Denk jij werkelijk dat 1 op de 100 mensen belang (en dan gaat het nog niet eens over de noodzaak) heeft bij een hogere uploadsnelheid? Ik vraag me al hoeveel % van de mensen (en dat zullen er elk jaar meer worden) uberhaupt weten wat upload is..
Moeilijk te zeggen, maar minder dan de helft denk ik.

[Reactie gewijzigd door Nolimit89 op 2 december 2020 17:09]

Ja dat denk ik wel aangezien de verhoudingen nu zo scheef liggen dat je een groter pakket moet afsluiten als je ook maar enigszins gebruik wil maken van cloud diensten.

Het is niet zozeer dat de uploadsnelheid omhoog gaat, maar daarmee dus ook dat de verhoudingen verschuiven.

En als ik bij andere artikelen kijk wordt daar echt door heel veel mensen een groter percentage gepakt dan 1%. 10% heb ik ook voorbij zien komen.

Maar goed. Gezien de mate waarop clouddiensten tegenwoordig beschikbaar zijn is een hogere upload echt wel interessant. Zeker met meerdere mensen aan de zoom.

Ik zou liever een 50/50 lijn zien dan een 1000/50. Dat is in veel gevallen veel interessanter.
Ja, vooral via de ether. Radio luisteren via de kabel was in de jaren 80 en 90 populair en is daarna al flink ingezakt.
Als ik SlamFM luister, wat eigenlijk de afgelopen 10 jaar bijna non-stop was dan deed ik dat niet eens via de website maar via Winamp.

Vind het alleen wat jammer dat ze de links van dat soort streams voor externe software steeds minder bloot geven. Verder is het nogal jammer dat streams vaak 128kbps of zelfs minder zijn.
De website was niet altijd een goed alternatief, afhankelijk van het design werd er soms ook direct een videostream gestart wat dus onnodig extra resources en brandbreedte vreet, en je wilt ook niet altijd perse een logge browser open hebben willen staan.

Ik haal de URL's nog altijd hier vandaan in de browser: http://stream.slam.nl/slam.m3u
Hoe is je ervaring met de stabiliteit? Ik luister geregeld naar Arrow Classic Rock FM, maar streamend is het beduidend minder 'stabiel' dan over de FM kabel. En ik heb niet een lullig internet abbotje...
Meestal geen probleem, kan sporadisch wel voorkomen dat ze een korte onderbreking hebben aan hun server-kant of dat de server vol zit, in het 2e geval dan maar een andere URL ophalen gezien het bovenstaande elke keer weer een andere URL terug geeft. Dat is op zich wel jammer.

Qua data verbruik eigenlijk voor beiden de website en de stream tussen de 16-50KB/s.

Vraag me wel af hoe analoge radio qua stabiliteit is tijdens onweer op de kabel, analoge kabel tv ging er vroeger nog wel eens uit bij meerdere zenders. :+

En tja, dit werkt nu weer een paar jaar inmiddels maar als ze de servers weer op de schop nemen zal je weer naar een alternatief moeten zoeken, blijft een kat en muis spel.

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 1 december 2020 16:26]

Het is al heel lang Slam, FM hebben ze al jaren geleden laten vallen. Ze zagen de bui al hangen :)
Dat klopt maar noem het eigenwijs SlamFM omdat ik het een leukere naam vind. :+
Als Ziggo gewoon een alternatief modem kan leveren met een analoge/digitale coax uitgang dan is het probleem ook opgelost.
Zet die eens in je kooi van faraday, uhm huis....

Ontvangst is om te janken!
Heb al 2 jaar DAB radio werkt gewoon goed hier.
Heb je mazzel, heb 2 losse ontvangers, maar DAB signaal is binnenhuis bedroevend! In de tuin of op de camping lukt het wel, maar in huis... 8)7

In de auto wel super blij met DAB ;)
Hier dus ook totaal niet (randje Den Haag). Misschien echt te veel metaal in de muren.

[Reactie gewijzigd door EdwinH. op 1 december 2020 15:10]

zo zie je maar, 2 personen - 2 verschillende ervaringen. Ik kan me niet heugen dat er ooit gedoe was over FM over de kabel.

Radio over het internet lijkt toch minder stabiel... ondanks een dikke Ziggo verbinding.
Dan heb je geluk Theodor! Ik woon in het centrum in een appartementen complex en ik heb alleen in mijn slaap kamer DAB ontvangst (precies in de kamer waar het niet nodig is) maar de rest van het huis geen ontvangst. Appartmenten zijn gewoon één grote stalen kooi.
Mooi, mag dit vandaag nog?

Ik ben benieuwd hoeveel upload Ziggo dan kan gaan leveren.

Ik begrijp dat dit jammer is voor mensen met Tuners met een coax aansluiting. Voornamelijk ouderen ben ik bang. Is er voor deze groep klanten niet een soort radio-only mediabox mogelijk, die de zenders via WIFI ontvangt en dan weer terug op de analoge coax zet?
Ik kan me nog herinneren dat wijlen glasvezelprovider Lijbrandt je een FTU gaf met coax erop. Dat was ideaal: de tv in de woonkamer kreeg de settopbox met iptv en de rest liet je mooi analoog.

KPN zal zoiets natuurlijk nooit doen, dan lopen ze hun €5/stb/mnd mis.
Trined doet dat ook. Glas je woning binnen en je modem zet het om in een analoog, digitaal en ethernet signaal.
Lekker digitale TV door heel het huis via je coax. Je kunt overal je digitale TV aansluiten zonder decoder en je FM radio doet het ook overal.
Wil je betaal zenders of interactief dan steek je een CI kaart in je TV.

Maar Ziggo wil dat niet want dan missen ze hun maandelijks huur van extra setjes.
Inderdaad heerlijk die oplossing die Trined gebruikt. Gewoon digitaal tot in de meterkast met glas. Daar zet de FTU in de meterkast het signaal om in ethernet en analoog coax.
Niks geen gekloot met Settopboxen als je dat niet wilt. Lekker de TV en radio gewoon zelf z'n zenders laten zoeken, en ook geen gedoe met idiote kleurenaanpassingen door een STB. Of wat ik persoonlijk het ergste vind, 2 afstandsbedieningen voor de tv moeten gebruiken (en kom niet aan met dat je de STB afstandsbediening ook de TV kan laten bedienen, want dat is vaak rudimentair ten opzichte van de meegeleverde van de TV).
Wil je wel zo'n box, dan kan dat ook gewoon en gaat je TV en radio signaal via ethernet naar zo'n Settopbox.
Het is geen analoog via coax, maar digitaal HD :) . Alleen het radio signaal is analoog
Je hebt helemaal gelijk!
Zelfs de radio is volgens mij digitaal trouwens.
Juist, zoiets bedoel ik!

Dan is echt iedereen happy en heb je geen gedoe met extra tuners (waarvoor sommige hifisetjes niet eens een aansluiting hebben).
Dan kun je net zo goed een externe tuner aansluiten voor DAB en internet radio zoals de TechniSat DIGITRADIO 100 of de TechniSat de Cablestar 100 voor ongecodeerde DVB Radio.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee