Ziggo test docsis 3.1-modem met 2,5Gbit/s-poort bij klanten

Ziggo voert bij een beperkte groep klanten een test uit met een docsis 3.1-modem met een 2,5Gbit/s-poort. Mogelijk doet de provider dat in opmars naar de introductie van abonnementen met een hogere downloadsnelheid. Ziggo wil dat nog niet bevestigen.

De test wordt uitgevoerd met deelnemers van Ziggo's klantpanel. Klanten mogen daar niet over communiceren, maar een woordvoerder van de provider bevestigt tegenover Tweakers dat er inderdaad een test plaatsvindt met een nieuw modem. Inhoudelijke details geeft Ziggo niet: 'Zodra er meer bekend is over een toekomstig aanbod, gaan wij dit uiteraard met onze klanten delen', aldus de woordvoerder.

In de uitnodiging aan deelnemers staat dat Ziggo bezig is met het ontwikkelen van een nieuw docsis 3.1-modem 'dat helemaal op de toekomst is voorbereid', met een 2,5Gbit/s-poort en Wi-Fi 6. Testers nemen het modem in gebruik ter vervanging van het huidige modem. Er zijn nog een aantal beperkingen; zo werkt het modem nog niet met SmartWifi en vooralsnog alleen met IPv4. Later volgt ondersteuning voor IPv6, aldus de provider.

Hoe lang de test duurt is niet duidelijk. Het is ook nog niet bekend wanneer Ziggo van plan is het nieuwe modem beschikbaar te maken voor alle klanten. Begin dit jaar zei de provider tijdens een test over docsis 3.1 een downloadsnelheid van 10Gbit/s gehaald te hebben. Daarvoor werden zes gekoppelde modems gebruikt, omdat die ieder maximaal 2,5Gbit/s kunnen verwerken. Ziggo gebruikt al docsis 3.1 voor zijn abonnementen met een downloadsnelheid van 1Gbit/s. In theorie kan de techniek snelheden tot 10Gbit/s aan.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-12-2021 • 09:32

365

Reacties (365)

365
360
179
16
0
122
Wijzig sortering
Voor degene die meer upload verwachten. Ja, Ziggo is al bezig met een Docsis 3.1 upload kanaal te testen in Utrecht. Ik vermoed dat het niet lang meer gaat duren.
Weet je toevallig ook of het dan gaat om symmetrische snelheden of wordt het weer een relatief kleine stap omhoog qua uploadsnelheid?
Moet je wachten op DOCSIS 4.0. Tot en met DOCSIS 3.1 zit (dacht ik) upstream in een ander (kleiner) frequentie gebied onder de 100 MHz, waardoor je ook max 1 Gbps kan halen met de juiste modulatie.
Aah ik zie het inderdaad op https://www.cablelabs.com/technologies/docsis-4-0-technology. Max snelheid met DOCSIS 3.1 is 1 - 2 Gbps. Ik zou nu direct tekenen voor 1Gbps up :+.
Snap ik.

Ik zit gelukkig over glas bij KPN (dus totaal geen coax meer in huis!) met 200/200 en het is heerlijk.
Eerlijk gezegd is 100/100 voor mij tegenwoordig de ondergrens.

In mijn vorige woning had ik Ziggo en ik ergerde me aan de te lage upload, ik doe namelijk best veel uploaden naar webservers. De upgrades van de download snelheid zou ik toentertijd al liever in upgrades in de upload snelheid hebben gezien.
Ik heb de 1Gbps down/up van KPN, werkt fantastisch! 😊
Nou... ik ben juist van plan bij ziggo weg te gaan. F1 is er niet meer, dus doei, lekker Glas die symetrisch is.

Maarja, door zo'n bericht ga ik weer twijfelen... Maar ik gok niet dat ze ooit symetrisch gaan over coax of wel?
Dan ga je gewoon weer lekker terug naar Ziggo als het geïmplementeerd is? Heb je ook weer 2x welkomskorting te pakken ;)
Waarom zou je als er glas ligt? Ik heb nu *DSL thuis, waardoor Ziggo hogere downloadsnelheden kan bieden.

Maar glas is gewoon beter dan koper, zowel kwa snelheid, latency als stabiliteit. En KPN (of andere) aanbieders zijn ook nog eens vrijwel altijd goedkoper dan Ziggo.

Vraag me gewoon oprecht af wat Ziggo mensen gaat bieden nu de glas uitrol zo snel gaat in Nederland.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 14:11]

Jammer dat de IPTV implementaties niet echt verbeteren.

Door unicasten word veel bandbreedte verspilt en de kwaliteit is slecht, alleen maar omdat multicast en homeplug thuisnetwerken slecht samenwerken. Het gewoon multicast moeten zijn tot de modem, kan die het transcoden naar unicast als het nodig is (op een goed netwerk met QoS en praktisch geen packetloss is het niet nodig).

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 22 juli 2024 14:11]

Hmm, KPN TV gebruikt wel 'gewoon' multicast. Weet niet welke IPTV implementaties je ervaring hebt?

Maar als het nu unicast is of multicast, voor je eigen netwerk maakt dat weinig uit, tenzij je op verschillende decoders hetzelfde kanaal kijkt maar dat scheelt paar Mbit/s. De provider heeft daar het meeste last van om alles met unicast uit te gaan zenden, dat schaalt niet al te best, vooral als je hoger gaat in het netwerk zullen de data stromen best aanzienlijk zijn.
.oisyn Moderator Devschuur® @jDuke28 december 2021 18:00
Het probleem is vooral dat multicast bij veel thuisnetwerken een probleem is omdat de meeste consumentenswitches niet aan igmp snooping doen en al het mutlicastverkeer dan doodleuk broadcasten naar alle devices.
Hmm ja, ik denk dat men de verkeerde switch gebruikt voor de toepassing. Unmanaged switches hebben inderdaad meestal niet de mogelijkheid voor IGMP snooping. Maar er zijn ook consumentenswitches (aka desktop switches) die ook managed zijn voor weinig prijs verschil. Tevens de Experiaboxen en Fritzboxen etc doen het normaal gesproken wel goed met IPTV traffic. Dus als je er een unmanaged switch tussen zet krijg je inderdaad het multicast trafffic op alle poorten. Nu is dat op zich niet echt een probleem, maar als je het goed wilt oplossen moet je wel het juiste apparaat kopen.
.oisyn Moderator Devschuur® @jDuke28 december 2021 22:41
En lees nu de post van @Pinkys Brain nog eens ;).

Het is geen onoplosbaar probleem, maar wel iets waar de gemiddelde consument de baklen verstand van heeft. Zelfs ik had me dit probleem helemaal niet gerealiseerd toen ik een tijd terug over ging op iptv van Canal Digital. Kon ik al mijn switches gaan vervangen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 14:11]

Het probleem is niet eens zo zeer het consumenten netwerk, ook zonder switches met IGMP snooping kun je prima TV kijken. Het probleem is dat Multicast verkeer niet over het publieke internet werkt, wel over de internet aansluiting maar dan moet het verkeer binnen het provider netwerkt blijven. (VLAN) En bij Ziggo is dat toch enigszins een probleem. Alles vertaald zich naar het frequentie spectrum wat per wijkkast beschikbaar is. Dat is nu eenmaal hoe kabel internet werkt.

Als je alles unicast moet doen is elke stream gestapeld en is de capaciteit zo op en loopt alles vast. Doe je multicast wordt een deel van die bandbreedte in elk wijksegment gebruikt maar dan kun je eigenlijk net zo goed DVB-C doen omdat je hetzelfde deel van je bandbreedte weggooit, tevens bied het meer mogelijkheden. Bovendien multicast moet dan op elk modem beschikbaar komen en mensen die hun modem in bridge hebben staan of een router er achter gebruiken hebben direct een probleem.
Da's wel erg simplistisch gesteld. Ziggo / kabeltv heeft een aantal voordelen.

Zo heben de meeste tv's tegenwoordig een ci+ slot waardoor je kabeltv kunt kijken zonder er een extra "kastje" bij nodig te hebben. Daarbij zijn iptv ontvangers vaak erg traag in opstarten (vanaf een spanningsloze toestand, uiteraard zet je je apparaatuur geheel uit als je deze niet gebruikt), tijd die je wint als je gebruik maakt van een ci+ module.

Daarnaast is dvb-c een open standaard, waardoor je eigen apparatuur kunt gebruiken, en veel vrijer bent in wat je gebruikt om tv te kijken en hoe.

Ziggo biedt daarnaast ook wifispots, waardoor je vaak buitenshuis geen gebruik hoeft te maken van een databundel, wat flink kan schelen.

En dan is er tegenwoordig de ziggo mediabox "next", wat voor de liefhebber een uiterst compact, energiezuinig en prettig apparaat is (en ook 4k ondersteund).

De hoge uploadsnelheden van glas zijn prettig echter, ik heb ze nooit nodig gehad. Bij gemiddeld gebruik verwacht ik niet dat je dit zo snel nodig zult hebben (en nee, een plex server voor je hele familie draaien met "de nieuwste films" valt niet onder "gemiddeld gebruik").

Nee ik heb geen ziggo aandelen, ja ik vind ziggo ook relatief duur; bovenstaande zijn echter voor mij zaken die eruit springen als ik denk aan de voordelen van kabel tv tov glas.

Om het argument "ik kijk geen tv (meer)" in de kiem te smoren: wellicht dat er mensen zijn die geen lineaire tv (meer) kijken; het merendeel van tv kijkend nederland kijkt nog steeds gewoon lineaire tv.

Wat ik persoonlijk een mooie oplossing vind, is dvb-c over glas. Kpn doet het niet meer, er zijn echter glas providers in nederland die het wel aanbieden (oa trined).
Je noemt mijn argument simplistisch maar komt vervolgens met een simplistisch tegen argument.

Je enige argument is eigenlijk: Bij Ziggo kan je TV kijken met de CI+ module.

Dat klopt. Maar de rest van je argumenten kloppen niet echt:

- Als jij je IPtv kastje van de spanning afhaalt dan doe je dat ook met je TV (uiteraard, zoals je zelf zegt), dus die is dan ook traag met opstarten.
- Verder geef je zelf al aan dat je ook bij Ziggo gewoon een kastje krijgt. Dus dat voordeel vervalt meteen. Ook kan elke TV van de afgelopen jaren ook apps installeren van bijvoorbeeld KPN, NPO, Netflix etc.. Geen kastje nodig, ik heb al jaren geen kastje meer van KPN.
- KPN heeft ook Wifi punten en ook als je provider dit niet verkoopt kan je ze alsnog kopen. Niet echt een 'Ziggo' voordeel als je het mij vraagt.
- Het meest gekozen pakket heeft maar 30 Mbit upload. Het goedkoopste pakket heeft zelfs maar 10Mb/s aan upload bij Ziggo (8)7). Je hoeft echt geen Plex server te draaien om daar aan te komen.

Daarbuiten vergeet je ook nog dat Ziggo zich nu als duurste in de markt zet. Het is vaak €10 tot €20 per maand duurder. Wat krijg je daar nog voor terug als je ook glas kan kiezen. Alleen die CI+ module?

Dan blijf ik erbij dat ik me afvraag wat ze mensen gaan aanbieden in een verglaasd land.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 14:11]

Nee, nee en nee.

"Je enige argument is eigenlijk: Bij Ziggo kan je TV kijken met de CI+ module."
Een bijzondere prestatie om een heel betoog tot je te nemen en vervolgens hier één enkel argument uit te extraheren.

"- Als jij je IPtv kastje van de spanning afhaalt dan doe je dat ook met je TV (uiteraard, zoals je zelf zegt), dus die is dan ook traag met opstarten."
Hoe weet jij hoe snel mijn tv opstart? Die doet dat in 20 seconden, klaar voor gebruik. Een gemiddelde iptv ontvanger start zo ongelofelijk traag op, daar kan je koffie voor gaan halen voordat je kunt kijken.

"- Verder geef je zelf al aan dat je ook bij Ziggo gewoon een kastje krijgt. Dus dat voordeel vervalt meteen. Ook kan elke TV van de afgelopen jaren ook apps installeren van bijvoorbeeld KPN, NPO, Netflix etc.. Geen kastje nodig, ik heb al jaren geen kastje meer van KPN. "
Nee? Ik geef duidelijk aan dat er bij dvb-c gebruik gemaakt kan worden van een ci+ module. OPTIONEEL kan de liefhebber voor een mediabox (next) kiezen, maar dit is geen verplichting of vereiste.
Het is absolute kul om te stellen dat IEDERE televisie die de afgelopen jaren verkocht is apps kan installeren. Los van het feit dat smart tv platforms een relatief zeer korte support periode kennen, en veel platforms al in de steek zijn gelaten door hun vendor, zijn er genoeg non-smart toestellen verkocht, en nu overigens nog steeds te koop. Waarom? Voor oa. senioren is het geen doen om door een dikke laag "smart" ellende heen te komen. Eén verkeerde druk op de knop en ze zitten in de problemen. Die willen gewoon tv kijken en verder niets. Daarnaast is de kwaliteit van de tv streams via de app vd provider vaak een stuk lager dan de kwaliteit van de iptv stream (die ook vaak bedenkelijk is tov kabeltv) en heeft ziggo met z'n 12mbit dvb-c streams toch wel één van de mooiste broadcasts van het moment. Canaal digitaal via de dvb-s2 is overigens ook erg mooi, zit geloof ik ergens op de 15mbit in h264/avchd.

"- KPN heeft ook Wifi punten en ook als je provider dit niet verkoopt kan je ze alsnog kopen. Niet echt een 'Ziggo' voordeel als je het mij vraagt."
Je hebt kennelijk geen flauw idee wat "wifispots" van ziggo inhoud. Dit zijn dus geen losse wifi punten die elke provider levert. Lees je anders eerst even in. Overigens heeft kpn een soortgelijk concept gekend door hun samenwerking met FON (fonera). Helaas hebben ze hier de stekker uit getrokken.

"- Het meest gekozen pakket heeft maar 30 Mbit upload. Het goedkoopste pakket heeft zelfs maar 10Mb/s aan upload bij Ziggo (8)7). Je hoeft echt geen Plex server te draaien om daar aan te komen."
Ook weer onjuist. Uit eigen ervaring kan ik meedelen dat het goedkoopste ziggo pakket 20mbit upload bandbreedte heeft.

"Daarbuiten vergeet je ook nog dat Ziggo zich nu als duurste in de markt zet. Het is vaak €10 tot €20 per maand duurder. Wat krijg je daar nog voor terug als je ook glas kan kiezen. Alleen die CI+ module?"
Resumé : dvb-c (open standaard), ci+ modules, wifispots, mooi ziggo go platform, ziggo sport, optioneel 4k mediabox next (niet te vergelijken met een l*llig amino receivertje of een kpn motorola iptv doosje), onbeperkt aantal tv's, max vijf smartcards (betekend niet max aantal tv's), toekomstgericht (10gbit standaard is er en komt eraan), binnenkort hogere upload, een groot userforum voor support, uitstekende service (leggen zonder klagen nieuwe (grond)kabels). Groot bedrijf en kan daarom goed voor z'n klanten opkomen (zie diverse rechtzaken van brein vs ziggo), monteur voor een prikkie (relatief, huur maar eens een installateur in), modems kunnen makkelijk in bridge stand zodat eigen router/firewall simpel is.

Zoals je ziet toch iets meer dan één argument ;-)
Ziggo is iets goedkoper dan KPN glasvezel, Het is een veel gemaakte fout om de goedkoopste budget glasvezel boer (T-mobile) te vergelijken met een premium provider zoals KPN/Ziggo. Trouwens T-Mobile wordt ook snel duurder als je een pakket neemt met extra's.
Die goedkoopste glasvezelboer levert op hetzelfde netwerk, dus daar zitten weinig kwaliteitsverschillen in.

Bij het kabelnetwerk van Ziggo is er alleen Ziggo. Dus die vergelijking is wel terecht denk ik.
Die goedkoopste glasvezelboer levert op hetzelfde netwerk, dus daar zitten weinig kwaliteitsverschillen in.
Dit is maar deels waar; je route naar “het internet” kan heel anders zijn per provider, soms (per ongeluk) zelfs via het buitenland…
Wat wel een voordeel is is dat als je voldoende hebt aan het Kabel TV abonnement dat je onbeperkt aantal TV's kan aansluiten. Dat is vrijwel ondenkbaar bij andere aanbieders.
Niet waar, 1 tv abo bij KPN en je kan bijna alle nieuwe smart tv's met de KPN ITV app tv kijken. En hebben deze de app toch nog niet, dan kan dat ook met een chromecast.
Je kan helaas niet alleen tv kiezen bij KPN.

[Reactie gewijzigd door sjaak88 op 22 juli 2024 14:11]

Ja maar daar zit wel een limiet aan toch qua hoeveelheid streams? Dergelijke apps hebben de meeste providers nu wel maar daarmee kan je niet op een onbeperkt aantal TV's simultaan kijken.
Wij hebben daarom nu glasvezelinternet via T-Mobile en een kabel-tv abonnement. Kost een paar euries maar dan kun je wel op al je tv’s voor 0 euro per maand per tv het basispakket zien. Vanaf een stuk of 3-4 ben je op deze manier goedkoper uit. En je zit niet met zo ontiegelijk veel kastjes en afstandsbedieningen te klooien.
Het kan nog veel goedkoper. Neem TV bij wie je ook wilt en gebruik voor domme tv's chromecast en bij nieuwe tv's installeer je de bijbehorende TV app van je provider.

Heb je 1x TV abo nodig en kan je de rest van je tv's ook 'gratis' aansluiten. Zit je ook niet met al die kabels en kastjes te klooien.
Heb je die beeldkwaliteit al eens vergeleken? Ziggo go komt niet in de buurt van de DVB-C streams.
Als tv je boeit en Caiway of Delta de enige glas aanbieders zijn dan is Ziggo op de internet verbinding na gewoon op alle vlakken beter.

Televisie is bij deze providers zo belachelijk slecht dat wij ons tv abonnement maar gewoon opgezegd hebben. Nu streamen wij via NLZiet en als we iets specifieke van een andere partij willen zien nemen we daar wel voor een maand een abonnement o.d.
Volledig off-topic maar ik heb recent Delta glas inclusief televisie. Ik heb hier totaal geen problemen mee, dus kan je uitleggen wat er zo belachelijk slecht is?
Ik heb wat uitgebreider gereageerd in het Delta topic.
https://gathering.tweaker...message/69928572#69928572

Televisie is gewoon slecht vergeleken met de Ziggo Mediabox next welke wij gewend waren.

Ik wil niet te veel offtopic gaan hier maar ook de klantenservice en administratie van Caiway is een drama. TV abonnement opgezegd en nu krijg ik vandaag een nieuw tv kastje thuis bezorgd, exact dezelfde die wij al hadden ontvangen. Heb er nu dus twee, mijn tv abonnement is nog steeds niet opgezegd en het zou mij niet verbazen als er nu ook extra geld in rekening wordt gebracht voor het 2e kastje. Ziggo heeft ook dit gewoon veel beter op orde en zou zo naar hun terug gaan als ze hier zouden leveren, maar helaas. Het is of Caiway/Delta of ADSL van KPN.
Omdat glas niet overal gaat komen, er zijn nog genoeg plekken waar geen glas ligt of komt tot de boel "plat gaat" (vooral bij oudere flats het geval hier)

En dan heb je de keuze tussen Ziggo die volle snelheid levert, of de rest die onder 100mbps zit (met nog ergere upload)

Ik zie ook liever dat glas overal komt, het heeft te veel voordelen, alleen ik vraag mij af of glas ook zo goedkoop blijft in de toekomst als meer mensen toegang krijgen ervoor, er hoeft er maar 1 te zijn die ineens prijsverhogingen door ramt.

Wat Ziggo betreft, prijs is gewoon belachelijk hoog in mijn ogen per maand, het is dat wij het nodig hebben en gelukkig werkt het vlekkeloos hier, maar ik zou liever minder betalen als het kon.
Snap het zelf ook niet. Wanneer je glas hebt dan is Ziggo gewoon altijd duurder en slechter. Stabiliteit was ook om te huilen bij zowel netwerk als TV.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 22 juli 2024 14:11]

Bij mij is ziggo zeer stabiel en snel. TV ook top.
Dat is het probleem ook niet.

De prijs daarentegen is natuurlijk een stuk hoger dan als ik t-mobile gals 100/100 neem. Alleen had ik liever 200/200 of 500/500 gehad. Echter... dat kan Tmobile weer niet want het is een lijn van KPN. Maar bij KPN betaal ik me weer scheel...
Ik heb bij Ziggo nog nooit stabiliteits problemen gehad. (Heb het al 10 jaar)

Het enige wat mij vreselijk stoort is de trage upload, daarom ga ik in juli/augustus over naar glasvezel.
Voordeel van Ziggo tegenover KPN (glasvezel):
Als het internet eruit ligt heb je 9/10 keer gewoon nog TV om je tijd te doden.

Nadeel van Ziggo:
Als het internet eruit ligt..

Ziggo heeft zeker een voorsprong in TV, met name de mediabox next (laten we maar de horizon troepbox buiten). Echter zijn de modems van Ziggo dramatisch. Goed bereik, dat wel, echter is die intel puma chipset problematisch. Ik hoop dat de nieuwe modems toch wel kwalitatief beter zullen zijn.

Tot dusver heb ik geen enkel probleem met het netwerk bij KPN, echter wil de TV laatst geluid niet goed binnenkrijgen en klinkt het aardig verstoord voor ~10 sec.
Als je problemen hebt met de Puma chipset dan kun je de Ubee UBC1318ZG aanvragen, deze heeft een Broadcom chipset. Ik heb zelf ook in bridge voor mijn UniFi USG router en ben zeer tevreden.

[Reactie gewijzigd door Zxui op 22 juli 2024 14:11]

Dat heb ik laatst geprobeerd. Hele rits behulpzame mensen aan de lijn gehad. Maar niemand die mij van mijn waardeloze Connectbox (ook in bridge) kon verlossen. "Wij kunnen wel uw modem omruilen maar kunnen niet aangeven in het systeem voor welk model".
Hoe heb jij dat voor elkaar gekregen? Tips?
Ja, vertel dat je problemen hebt met bijvoorbeeld gamen en dat de Intel chipset hier de boosdoener is. Hier staat blijkbaar een artikel over op hun kennisbank. Toen ik belde kreeg ik iemand die blijkbaar niet stil kon lezen. In plaats van mij in de wacht te zetten hoorde ik hem een artikel zachtjes voorlezen en daar staat iets in als 'als de klant klaagt over Intel chipset problemen dan mag het modem omgeruild worden'. Een andere reden was klanten internet giga nemen en hun modem in bridge willen omdat ze eigen wifi apparatuur willen gebruiken. Bij Ziggo mag je iedere maand je abonnement wijzigen dus je zou ook kunnen overwegen om 1 maand Giga te nemen (als je dat niet hebt).
Thanks, ga ik proberen!
Gaat COAX kabel net zoiets worden als ADSL? Het duurt nog wel even voordat overal glas ligt maar de toekomst van Ziggo ziet er niet goed uit :X
Dat weet ik niet. COAX en glas hebben allebei voor en nadelen. Ik denk dat de meeste mensen het verschil niet zullen merken.
- Internet: Ja, glas heeft meestal symmetrische snelheden, maar dat hebben de meeste mensen gewoonweg niet nodig. Ja, ik vind de upload bij Ziggo ook veel te laag, maar er zit een verschil tussen de 50 die ik nu heb en 1000 of zelfs 8000 upload. COAX heeft de mogelijkheid om de upload nog verder te verhogen. Verder is de latency bij glas lager, maar ook dat hebben veel mensen niet nodig. Alleen als je serieuze gamer bent en ook de rest van je netwerk erop hebt aangepast, dan merk je dat wellicht.
- TV: Ziggo gebruikt dvb-c. Dat betekent dat je op elke tv in huis een basispakket kunt krijgen. Voor glas moet je altijd een decoder hebben. Of Ziggo dit blijft doen, of dat ze in de toekomst op iptv over stappen, dat weten we natuurlijk nog niet. Wat wellicht wel een voordeel van glas op het gebied van tv is, is dat je bij glas de decoder op je netwerk aansluit. Je kunt dus een kabel leggen en dan kiezen of je internet of tv wil.
- Telefoon: in principe hebben beiden een goede manier om nog een traditionele vaste lijn te koppelen.

Wat ik begrepen heb, vereist Docsis 4 behoorlijke investeringen op het netwerk. Ik denk dus dat Ziggo hard aan het nadenken is over de toekomst van het COAX netwerk. Zeker als je daar nog bij denkt dat een groot deel van het COAX netwerk behoorlijk oud aan het worden is. In een aantal nieuwbouw projecten is Ziggo ook al glasvezel tot in huis aan het aanleggen, maar wordt die vervolgens omgezet naar COAX. We zullen zien wat de toekomst brengt.
Glas tot aan de straatkast kan ook nog; vanaf daar heeft elke aansluiting zijn eigen kabel dus dan zou de capaciteit nog een stuk uitgebreid kunnen worden. Wel de vraag of je dan niet meteen ook die laatste beetjes kunt vervangen.
Daar hoef je niet bang voor te wezen. de kabels die naar de wijkcentrales liggen en verdeelkasten in de wijk zijn al glas. Enige stukje Coaxkabel is de kabel van je woning naar de verdeeldeel kast die in je straat staat.

Maar ook deze gebruiker stapt over op glas word hier ook aangelegd door Delta en de reden dat ik dit ook doe is dat Ziggo wel wat concurrentie kan gebruiken. ik kan na een jaar uit meerdere providers kiezen op het glasnetwerk. Dus zodra het jaar om is zie ik dan wel wat ik doe als ik bij de provider blijf die ik nu gekozen heb als glasvezel provider of dat er andere providers zijn die interessanter zijn.
"Het aantal glasvezelaansluitingen nam in het eerste kwartaal met 200.000 toe, tot bijna 4 miljoen van de 8 miljoen huishoudens."

Ik vind dat het nog niet snel genoeg gaat als nog steeds pas de helft van de huishoudens aangesloten zijn. Komop zeg. We zitten al bijna in 2022.

https://www.rtlnieuws.nl/...kabel-nederland-kpn-ziggo
Die snelle uitrol van glas is maar betrekkelijk. Er zijn genoeg gebieden en wijken (ook in grote(re) gemeenten) die nog lang niet op de rol staan voor glas. Veel gemeenten trappen ook enigszins op de rem omdat de kabelleggers de straten en trottoirs niet zelden in bedroevende staat achterlaten. Om dat te voorkomen wordt kabelleggers verplicht om dit te vermijden waardoor er meer tijd overheen gaat om een project netjes op te leveren. En ligt glas er eenmaal, dan is het nog maar afwachten wanneer de huisaansluitingen gerealiseerd en - belangrijker nog - geactiveerd worden wat meestal weer een aparte opdracht is. Verder is er een groot tekort aan gekwalificeerde mensen. Tel dit bij elkaar op, en dan is Ziggo op die plaatsen voorlopig het enige alternatief tenzij een 10/100 DSL verbinding genoeg voor je is. In mijn vorige woonplaats ging er ruim 2 jaar overheen tussen het leggen van de glasvezelkabel en het moment dat je er daadwerkelijk gebruik van kon maken. In de stad waar ik nu woon heb je alleen de keuze uit Ziggo of 10/100 DSL en voor de komende 4 tot 5 jaar zijn er geen plannen voor de aanleg van glasvezel.
Ik denk het ook niet. Bij mijn huidige woning kreeg ik ook glasvezel dus toen bewust de keuze gemaakt voor een aanbieder over glas met iptv. Voordeel is dat ik dus volledig coax vrij ben in mijn woning en ik de volledige vrijheid heb om elke aansluiting te gebruiken waarvoor ik het wil. In mijn meterkast heb ik een uitgebreid patchpanel en heb ik een zelfbouw 19" rackje gemonteerd waarop alle apperatuur staat. Ideaal.
Meer vrijheid door minder aansluitingen in je huis? Dat snap ik niet helemaal.
Ik wel. Alles UTP waarover je alles kan transporteren wat je maar wil. Telefonie, Internet, IPTV. Zelfs HDBT is mogelijk over UTP waarmee je werkelijk alles maar kan transporteren over je uniforme UTP kabeltjes, En kom je ergens niet, dan is WiFi - op 5GHz uiteraard - de oplossing voor dat ongemak om toch een IP verbinding te maken op exact de plek waar jij dat wil.
Honderd keer liever TV over dvb-c dan over de UTP. Ik blijf IPTV maar een armoedig alternatief vinden. Overal kastjes en minder betrouwbaar.
Wen er maar aan, UTP is de nieuwe standaard. En de nuance is natuurlijk dat IPTV een prima standaard is, maar wel met de juiste bitrate en kleurdiepte. Bandbreedte is het probleem steeds minder, dus compressie is ook steeds minder een "must". Nu nog "even" glas uitrollen in heel NL en we kunnen afscheid nemen van oude kopernetwerken inclusief coax.
Zit je met IPTV niet altijd vast aan een niet altijd even geweldig geïmplementeerde mediabox van een specifieke provider? Mijn grootste ergernis bij IPTV is namelijk niet het signaal e.d., maar de nogal eens brakke en trage firmware in de apparaatjes die je moet gebruiken.

IPTV is pas een standaard als ik een eigen ontvanger kan kopen en gebruiken die voldoet aan die standaard.
Fair point, ga ik in mee. Het sneue nieuws is dat die standaard er is. Al een heel, heel lange tijd. Dat de standaard er is, maar voor zover ik weet door niemand wordt gebruikt in NL zegt vrees ik genoeg. Iemand een idee of de vrije modemkeuze (waar Ziggo weer wat van vindt) zich ook uitstrekt tot apparaten zoals de huidige settopboxen?
Wellicht is dit linkje interessant om even te lezen : https://www.acm.nl/nl/ond...dem-router-decoder-kiezen

Het begin is er per 28 Januari 2022 d.w.z we gaan het recht krijgen. Of de providers er aan gaan meewerken is een 2e. Wat dat betreft had de ACM hier best wat harder in mogen wezen wat mij betreft
ik sanp dat wel, 25 jaar geleden toen wij dit huis kochten een km UTP kabel gelegd met in alle ruimtes van de kelder en de garage (25 m achter de woning) tot aan de zolder met minimaal 1 maar vaak veel meer aansluitpunten per ruimte. Patchpanel in de meterkast met 24ports switch en een patchpanel met 24 poorts switch in mijn kantoorruimte en nog wat losse 8 en 5 poorts switches her en der. Je kunt overal bekabeld aansluiten en tv kijken zonder problemen en dat is met coax toch een stuk lastiger.
Of een centrale DVB-C multituner gebruiken en dit verdelen over UTP. Best of both worlds.
Mijn hele huis zit vol met wandcontactdozen met 2x cat 6 poort. Ik kan in de meterkast direct de functie (data / tv / telefoon) daarvan bepalen door de aansluiting aldaar te wijzigen.

En als het nodig is dan kan ik de tv verkeer ook altijd nog over het data netwerk laten lopen via een eigen vlan (met igmp snooping).

De vrijheid zit hem dus in de flexibiliteit van de aansluiting waar je met coax nogal gebonden bent aan alleen tv.

[Reactie gewijzigd door gooos op 22 juli 2024 14:11]

Ik beschouw dat dus juist als een nadeel. Ik wil beide. UTP omdat dit universeel toepasbaar is, en coax omdat dit voor TV over kabel nu eenmaal de standaard is. Bij mij ligt dus overal coax én dubbel UTP...voor de kosten hoef je het niet te laten.
Ik heb overal dubbele cat 6 poorten, vind ik persoonlijk veel handiger en wat mij betreft is coax een standaard die al langer zijn langste tijd gehad zou mogen hebben.
Ik maak o.a. gebruik van DVB-S en heb ook overal zowel 2xUTP als coax liggen. De einddozen van de coax hebben 3 (4) aansluitingen: een F-connector (sommige punten 2) voor satelliet (DVB-S2). De IEC-aansluiting voor TV gebruik ik voor DAB+ want DVB-C gebruik ik niet meer sinds ik Ziggo eruit gegooid heb.

De coax-kabels zijn aangesloten op een Multiswitch waar 4xsatelliet en 1 DAB antenne op aangesloten zit.
Dat zal inderdaad nooit gaan gebeuren bij Ziggo.
Hoe kom je daar bij? Heb je daar een bron voor of roeptoeter je dit omdat je het denkt? Even los van of het wel of niet gaat gebeuren, ik heb zelf ook geen glazen bol maar met Docsis is het wel degelijk mogelijk. Los daarvan, waarom zou je symetrisch willen, het gaat er toch om of je voldoende hebt voor de doeleinden waarvoor je het gebruikt. Of dat dan 100/200 of 1000 is, de behoefte aan download en upload is lijkt mij ook niet altijd symetrisch.
Ze hebben dat de afgelopen 20 jaar al niet gedaan, altijd de boodschap:
"Uit representatief onderzoek is gebleken dat een hoge upload absoluut niet noodzakelijk is."

Tja, ik heb nooit ergens gelezen welk onderzoek ze daar voor hebben verricht, via externe partij, intern?
Geen idee, maar dat was tot nu toe altijd de boodschap ... waarom zou dat veranderen denk je ?

Ik kan maar 1 ding bedenken: glasvezel is goedkoper en synchroon.

Ik ga bijvoorbeeld van Ziggo 600/40 voor 79 euro naar ftth 1000/1000 voor 65 euro
Het betreft een 15.6 MHz breed OFDMA kanaal, maar helaas met een modulatie van 16QAM, dus veel capaciteit voegt het helaas (nog) niet toe.

De lage modulatie is waarschijnlijk omdat het kanaal in het onderste deel van het upstream spectrum is geplaatst, waar relatief veel ruis aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey87 op 22 juli 2024 14:11]

van 1gb naar 2.5 gb is toch een capaciteitstoename van 150%
is toch al de moeite om nog enkele jaren langer toe te komen met onze coax
dat is het download gedeeldte, nu de upload nog omhoog. het is immers een a-synchrome inzet van techniek.
ik heb het over capaciteit.
dat is meer dan enkel upload of download :-)
als voorbeeld neem je alleen een capaciteitstoename voor de download. deze toename is vaak niet gelijk aan upload. ik verwacht dan ook niet, dat de upload 150% toeneemt, maar minder of ze maken het nu eindelijk synchroon.
up down
10 Gbit/s 1–2 Gbit/s is er mogelijk met docsis 3.1

dat ze nu 2.5 down gebruiken doet niets aan de mogelijkheid van de technologie
500/500 is perfect mogelijk hiermee,
net als 1000/1000 .

dat ze het niet toepassen zoals het technisch mogelijk is,
is geen synoniem dat het technisch onmogelijk is .
klopt, maar de implementatie van ziggo laat synchroon op dit moment niet toe. bij een lijn upgrade is de sprong voor de download verhoging meestal groter dan de upload.
bij een lijn upgrade is de sprong voor de download verhoging meestal groter dan de upload.
Dit is ook omdat dit voor een groot deel van de abonnees de belangrijkste snelheid is; download
Weet je toevallig of het om 1000/1000 gaat? Of gewoon iets meer bandbreedte?

[Reactie gewijzigd door McBrown op 22 juli 2024 14:11]

Docsis 3.1 zit nog steeds met upload beperkingen, pas met 4.0 kan de upload veel hoger.
Realistisch is een maximaal van ongeveer 1000/250 voor zakelijk klanten en 1000/100 voor particuliere klanten. Voor de meeste mensen voldoende download en upload voor 2022/2023.

Een 2,5Gbit/s-poort kunnen ze gebruiken in strijd met glasvezel. Zoals met een 'sneller dan gigabit' 1200/300 abonnement. Zodat ze kunnen zeggen dat ze sneller zijn dan glasvezel.
Geen idee wat de feitelijke bandbreedte is van de glasverbinding bij KPN.
Daarmee bedoel ik dus niet het fiber, maar de bandbreedte van de gebruikte optics.
Maar de router die ze nu leveren heeft een 2.5 Gbps poort, dus zou niet gek staan te kijken als die ook nog iets hoger kunnen dan de 1 Gbps (eigenlijk 970Mbps) die ze nu kunnen leveren.
Lijkt me dat ze dus nog wel iets verder moeten gaan dan 1200 Mbps voordat ze kunnen zeggen dat ze sneller zijn dan glasvezel.

Ben trouwens wel benieuwd hoeveel sneller glas zou kunnen zonder apparatuur te moeten vervangen. (uitgaande van een wijk die nu van glas voorzien wordt)
Geen idee wat de feitelijke bandbreedte is van de glasverbinding bij KPN.
Hier (Rotterdam, Kralingen) is dit jaar net KPN glas aangelegd en is er een Genexis XGS-PON ONT geplaatst op mijn FTU, dus dat zal achterliggend vast minstens 10Gb zijn.. en wat er aan beide kanten van de vezel zit is nog wel even de beperkende factor gok ik, dus zat zou best nog wel veel hoger moeten kunnen in de toekomst.
(wel PON dus, maar als ze de bandbreedte waar de boel verdeeld wordt altijd een stuk hoger houden dan wat ze aan consumenten aanbieden hoeft dat ook geen probleem te zijn)

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 14:11]

KPN rolt inmiddels XGS-PON uit, met een doorvoer van (theorie) 10Gb/s. Ik vermoed dat Ziggo zich niet meer gaat branden aan dit soort uitspraken, dat slaat alleen maar als een boemerang in het eigen gezicht.
Het laatste wat ik heb vernomen is 1000/200.
3.1 2013 10 Gbit/s 1–2 Gbit/s Significantly increased downstream and upstream data rates, restructured channel specifications

is nog een pak meer mogelijk.
1000/1000 is 1 optie
Heb je daar iets meer informatie over? Hoe veel bandbreedte hebben we het dan over?
Ziggo probeert nu met dit soort randzaken voor het 'gros' mensen lekker te maken. Die horen allerlei termen en snelheden en raken dan hyped. Het is te hopen voor Ziggo dat het aantal weglopende klanten waar ze zelf wel ietwat bang voor zijn mee zal vallen. Veel extraatjes zoals het pakket voetbal en F1 wat de grootste lokkers waren zijn nu verleden tijd, ik ben benieuwd naar de afname van leden in het volgende kwartaal.
Ik zou ook graag lezen wat de geteste uploadsnelheid is.
Een 2.5Gbit/s download is leuk, maar zal voor veel mensen tegen grote limitaties aanlopen, omdat de netwerkpoorten in je apparaten vaak maar Gbit zijn.

Uiteraard moet je testen voor de toekomst en is dit veelbelovend, maar je zult met testen aardig je best moeten doen om die snelheid ook daadwerkelijk te halen.
Als ik nu naar de ziggo abonnementen kijk dan zien ze niet toekomst in upload snelheid. Want waarom zou dat nu niet hoger kunnen liggen terwijl iedereen daar meer baat bij heeft dan meer en meer download snelheid.
Iedereen heeft op dit moment meer baat bij meer upload snelheid. De download snelheid van 500mbit halen de meeste mensen nu al alleen met beperkte pieken. De upload beperking loop ik de hele dag tegen aan met Teams en Onedrive/Office/Sharepoint synchronisatie.
Ook gezien de meesten mensen draadloos werken en het wifi signaal bij de meesten niet zodanig is ingericht dat ze over de 500mbit heen gaan, is meer download op dit moment niet direct nodig.

Dit weet Ziggo ook wel en ze kijken wel naar de upload. Maar daarvoor moet eerst het analoge radio signaal van de gehele kabel af.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Was het ook niet zo dat docsis3.1 beter geschikt was voor hogere upload? Ik dacht dat ooit gelezen te hebben.
Even opgezocht: https://tweakers.net/nieu...j-docsis-31-10gbit-s.html

Ze zouden dus hogere uploadsnelheden moeten kunnen bieden. Of ze dat ook doen en voor welke meerprijs is nog de vraag.
Ah, docsis 4 symmetrische snelheden. 3.1 Max 10gb/s, dan gaan de ontwikkelingen nog niet bijster snel. Upload kan wel al omhoog lees ik, maar ziggo kiest er voor dat niet te doen. Terwijl Delta wel al op 100mbit upload zit. Nou kan het natuurlijk wel zijn dat ziggo veel meer met oude meuk te maken heeft. Ik weet dat we hier in het dorp al erg lang breedband kabel hebben (nog uit de tijd van @home) en dat door de kleine afzetmarkt wij ook nog te maken hebben met oude meuk in de verdeelkast.

Zo ook wat glasvezel betreft. 8 a 9 jaar geleden werden wij aangesloten. Nu is glasvezel in mijn omgeving totaal niet concurrerend met kabel. Aangeboden snelheden en prijzen zijn grotendeels gelijk helaas. Wellicht dat dat buiten de steden meer het geval is, waardoor ziggo ook gewoon weinig noodzaak heeft om de snelheden te verhogen.

En zeg nou eerlijk, voor niet-tweakers is de uploadsnelheid zelden een beperkende factor. Zeker met 4g/5g en ruime/onbeperkte databundels. Kijk ik naar mijn vrienden/collega's, zijn er maar weinig die nog dagelijks een pc/laptop gebruiken anders dan voor werk waar geen hoge snelheden noodzakelijk zijn.
Met de clouddiensten zoals die met Office 365 worden geleverd gaat de vraag om hogere uploadsnelheden ook bij de gemiddelde consument wel degelijk omhoog. Zakelijke klanten stappen nu al vaak over zodra er glasvezel beschikbaar komt. Met de toename van het thuiswerken, video vergaderen enz. is de vraag naar hogere uploadsnelheden ook naar de consument verschoven.
Drie of meer mensen in één huishouden die tegelijk met Teams, Zoom of andere video verbindingen bezig zijn was geen uitzondering en een 30 of 40 mbit/s upload kan dan best haperingen opleveren.
Ik snap dat er mensen zijn die daar echt behoefte aan hebben, maar hoe groot is dat aandeel?

Ik bedoel er zijn veel verschillende beroepen, maar er zijn in mijn beleving maar relatief weinig beroepen waarbij je thuis video-vergaderingen moet voeren. In andere situaties zie ik een relatief lage uploadsnelheid niet als belemmering. Je noemt office 365 en clouddiensten in het algemeen, maar hoeveel data verstoken die nu daadwerkelijk? Misschien video-gerelateerde zaken en presentaties, maar een beetje excel en word zijn slechts kb's of hooguit mb's.

Mensen in de bouw, horeca, zorg, facilitaire dienstverlening, winkeliers, politie, brandweer en iedereen die enkel op locatie kan werken (zoals in fabrieken e.d.) en ik ben er vast nog erg veel vergeten, hebben niet zoveel aan die hogere uploadsnelheid.

Als dat het ruime merendeel is van de klanten van Ziggo, heeft Ziggo ook niet echt een incentive om die upload snel omhoog te krikken. Daar komt ook nog het monopolie bij kijken in sommige regio's.
Ik heb twee studenten in huis en die volgen/volgden regelmatig online colleges, Zelf werk ik vanuit huis en heb regelmatig video overleg. Als ontwikkelaar sla ik mijn bestanden meestal in de cloud op en heb ik thuis een NAS staan als backup. Afgelopen twee jaar was ik ook veel actief als data-analist voor covid vraagstukken. Daar gaan enorme databestanden in om. Die moet ik zo nu en dan ook uploaden naar computers die in staat zijn om de modellen een beetje vlot te kunnen draaien. Afhankelijk van de opdrachtgevers zijn dat computers in verschillende landen. Met de max 40 mbit/s die Ziggo (zakelijk) mij kan leveren is dat niet leuk.
Ik ken ook wel meerdere mensen met meerdere studenten in huis waar de upload (vaak 10 of 30 mbit/s) echt een probleem is geweest.
Als percentage van de Ziggo klanten is het waarschijnlijk maar iets tussen de 2 en de 5% van het geheel wat gewoon te kort komt aan de upload. Dat is niet iets waar ze wakker van zullen liggen, maar 5% van het aantal klanten zou wel een mooi deel zijn om een duurder abonnement aan te kunnen verkopen. Als ik kan upgraden naar 250 mbit/s zou ik dat gelijk doen, al kost het me een tientje (desnoods twee) per maand extra. De download van 500 mbit/s mogen ze dan desnoods halveren. Daar heb ik veel meer aan dan aan gigabit down en 50 mbit/s up. Ik ken wel meer mensen, bedrijven en thuiswerkers die daar zo over denken. Maar mijn netwerk is natuurlijk niet gelijk aan de doorsnee consument die gewoon een paar netflix films tegelijk wil kunnen afspelen terwijl een derde een beetje zit te browsen.
Oftewel, lekker glasvezel nemen.

Ziggo kan d'r wel een 2,5gbit poort op zetten, maar als in het begin van de avond iedereen op dezelfde kabel zit te downloaden/streamen is je performance toch slecht.

Daarnaast duurt het uitrollen nog wel even...
Ze multiplexen tegenwoordig glasvezel, dus ook daar kan je met teveel tegelijk de snelheid naar beneden halen ;)
Uiteindelijk is het core-netwerk altijd al enorm gemultiplext ;). Dus als je regio / straat / stad / whatever veel gebruikt dan keldert de snelheid uiteindelijk. Echter, mensen gebruiken over het algemeen een heel laag percentage van hun verbinding.
Oftewel, lekker glasvezel nemen.

Ziggo kan d'r wel een 2,5gbit poort op zetten, maar als in het begin van de avond iedereen op dezelfde kabel zit te downloaden/streamen is je performance toch slecht.

Daarnaast duurt het uitrollen nog wel even...
Ja je eerste zin is leuk natuurlijk maar je laatste geeft precies het probleem daarmee aan.
Dit probleem is niet echt meer aanwezig in wijken die gebouwd zijn na 2000 en nauwelijks een probleem bij wijken na 1980. De kabelboeren hadden in de jaren 80 al door dat beter geïsoleerde bekabeling waar minder woningen op zaten beter zou zijn voor de toekomst en aanleg van extra infra is goedkoop vergeleken later aanleggen. Woningen na 2000 hebben een rechtstreekse verbinding naar de patchkasten en delen helemaal niks meer met buren.
Alle patchkasten zitten overigens al op glas, coax is enkel voor de laatste schakel naar de woning.
Multiplexen is vooral een probleem bij oude appartementen waar een enkele coax kabel misschien wel 40 woningen moet voorzien
Dat is niet zo, hier in de wijk zijn de meeste patchkasten nog niet voorzien van glasvezel. Daardoor is hier internet van Ziggo brak op de drukke momenten. Gelukkig komt hier binnenkort wel Ftth (AON netwerk) van Open Dutch Fiber. Een initiatief van E-Fiber is een paar jaar geleden ondermijnd door KPN en Ziggo.
Graag, leg jij het aan?

De uitrol van glasvezel duurt ook nog wel even hier in de buurt..
Sterker nog, ik heb laatst m'n hele oprit uitgegraven om een mantelbuis te leggen.
Glasvezel ligt al tot de erfgrens, vanuit een burgerinitiatief.
Nemen ???

Dat is niet voor iedereen een keuze, in mijn situatie is het 20Mbit max download of Ziggo.

Met 2 kinderen met 4k tv's en een netflix abonnement is de keuze denk ik al snel gemaakt.

Dan is de 1Gb upstream bandfbreedte imitatie van Docsis 3.0 in RF segment met 800+ subscribers al snel een scenario waarin lag en litter schring en inslag betekend voor je online games.

Het is nu gelukkig beter dan voorheen, maar glasvezel "nemen" is niet voor iedereen een optie.
Dat zijn ideeën van 2,5 jaar geleden. Dat kan inmiddels gemakkelijk achterhaald zijn.
Met de toename van het aantal glasvezel aansluitingen in Ziggo gebieden is de situatie wel wat anders geworden. Wie graag een upload naar 100, 500 of 1000 mbit wil en daar eventueel wat downloadsnelheid voor wil inleveren kan gewoon naar glasvezel overstappen en zelfs besparen op de kosten voor de internet verbinding. Zeker voor de zakelijke markt is een goede upload vaak een rede om over te stappen.

Uit concurrentie overwegingen kan Ziggo best besluiten om de upload al eerder te verhogen. Nu de analoge radio (bijna) overal is uitgeschakeld is daar ook ruimte voor.
Zeker, maar een groot deel van de frequentie range voor upload is/was in gebruik voor analoge radio. Zodra die er af is kunnen ze daar een flinke stap in maken. Of ze dat ook gaan doen is een andere vraag, maar ik ben zeker benieuwd naar deze test.
Ik heb Ziggo Internet Giga (1000/50) en via mijn Ubiquiti UDM-Pro kan ik precies zien welke bandbreedte er gebruikt wordt. Voor Teams en Zoom meetings met 4 personen gelijktijdig heb je nog steeds voldoende over. Alleen als ik een keer grote bestanden ga uploaden dan zit ik er kort tegenaan. Maar uploaden doe ik nog maar weinig gezien alles gesynchroniseerd wordt met OneDrive en SharePoint. Dan gebeurd het op de achtergrond en dan maakt het mij niet uit of het 10 seconden of 40 seconden duurt.
Met al het thuiswerken van tegenwoordig is 50Mbit/s upload wat mager, maar niet onwerkbaar. Je ziet wel dat Ziggo enorm achterblijft en zeker als je met grote bestanden werkt, is het bijzonder prettig als je een beetje snel kunt uploaden. Precies zoals @SunnieNL zegt: om dingen snel te delen met collega's.

Ik heb nu een Gbit glasvezelverbinding en moet er echt niet aan denken om terug te gaan naar 50Mbit uploadsnelheid. Ik ben benieuwd wat Ziggo gaat doen aan hun uploadsnelheden, want ze schijnen aardig leeg te lopen qua klanten.
Nou, dat leeglopen is waarschijnlijk meer jouw gevoel, de cijfers zeggen wat anders, zie 2e deel van nieuws: Nederlands mobiel dataverbruik stijgt met 31 procent in jaar tijd. Er is wel sprake van een kleine daling maar zeker niet verontrustend. En dat ze al voor het 11e jaar op rij de Tweakers award winnen is ook niet voor niets.

Er gaan al een tijdje geduchten de rondte dat er een verhoging van de upload aan zit te komen. De analoge FM-band is inmiddels opgeruimd en er is al een test gaande met OFDMA in omgeving Utrecht. Zal vast niet lang meer duren.
Toch is KPN erg agressief klanten aan het werven met name in Ziggo gebieden. Ik kon het niet laten liggen, 30 euro goedkoper, 8x hogere upload, 3x lagere latency, en bij glasvezel mag je ook nog bursten voor een korte tijd. Speedtest geeft dus 400-500 mbit upload aan terwijl contract 200 mbit is. Bij Ziggo neemt je latency ook nog eens enorm toe tijdens uploaden (buffer bloat). Mooi voorbeeld is als je thuis komt van vakantie en je Ziggo verbinding voor de komende 2 uur niet werkbaar is, vanwege foto sync.
Bij mij zie ik het ook voorbij komen.. 3 gebruikers = 15 mbit voor Teams.
Het probleem zit bij mij wel bij het uploaden. Leuk dat het op de achtergrond gebruikt, maar ik moet toch wachten tot de sync klaar is voor ik hem kan delen met iemand.

Maar dat hele verhaal geldt natuurlijk ook voor download. Als ik iets groot wil downloaden kan ik ook wel even wachten en de xbox download toch op de achtergrond.
Daar staat tegenover dat hier in huis tijdens werktijd de upload continue voor 50-60% belast is en de download voor nog geen 10%.

Het gaat echter om de piek moment, zowel bij download en upload. En met de continue belasting van de upload heeft die niet veel vermogen om de piek op te vangen.
(en dan zit ik ook op de hogere verbinding, maar de meeste ziggo klanten zitten op de 300/30 verbinding)
Mijn Xbox series S doet al boven de 500, dit is toch wel erg handig met de beperkte opslag.
50mbit is maar 6MB/s als je geluk hebt.
Doe eens een sync met je telefoon als je 10 foto's gemaakt hebt. Dat trekt direct die 50mbit dicht.
Denk nu eens aan meerdere mensen die thuis werken. Ga dan eens uit van een powerpoint met best veel uncompressed media (je wilt immers dat het in 4k er goed uit ziet), 2 webcams die continue een upstream hebben, kinderen die tegelijkertijd gamen, beveiligingscamera's die continue naar de cloud data versturen, een NAS die meerdere clouddiensten synchroniseert. En als ik een keer buiten het huis ben ligt er een VPN naar binnen om mijn VM's remote te bereiken en die gebruikt mijn upload ook.
Die 50mbit is echt totaal niets. Met 100mbit zou daar veel meer ademruimte op zitten.

Je kunt beter vragen wat je doet met je download als je die 500mbit continue dicht weet te trekken, laat staan als je 1gbit dicht weet te trekken? Want zelfs als je met 10 man verschillende 4k films kijkt op netflix trek je die niet dicht.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Hoge upload nodig voor thuiswerken valt best wel mee. Ik kom gemiddeld nooit boven de 10 Mbit qua upload en dan leun je zwaar op de online tools zoals OneDrive, teams, cliënt/server based zaken. Er bestaat ook nog zoiets als QOS die audio/video streaming sowieso voorrang geeft. Die 10 foto’s die je gemaakt hebt kunnen best een paar seconden wachten. Toch ben ik voor een hogere upload al is het alleen maar om een 4K film zonder recoding fatsoenlijk buiten de deur te kunnen streamen vanaf Plex. Ze mogen mijn 1000/50 direct omzetten naar 500/500 (en later naar 1000/1000 natuurlijk)
Ik loop ook nogal tegen die beperking aan. In m'n vorige huis had ik na wat bezuinigen 200/200 glasvezel en dat was voor al die taken genoeg (al bleek daar 's nachts ook regelmatig 50 MB/sec over de upload te gaan - upstream blijkbaar niet gecapped dus heerlijk snelle backups, haha).
In m'n huidige woning is nog geen glas, dus heb ik Ziggo. Merk nu 's ochtends regelmatig dat de backup van de vorige dag nog bezig is, niet prettig. En dan woon ik nog alleen met m'n kind (die 's ochtends geen internet gebruikt) :/

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 14:11]

Misschien wordt het dan tijd om incremental backups op de juiste manier in te stellen, of nog eens goed naar je hele backup strategie te kijken.
Of minder data geneneren (=minder geld verdienen)... of gewoon een snellere upstream.
Helemaal mee eens. Ik heb hier 3 beveiliging camera's hangen, 3 webcams (want thuis werken en school), 3 laptops die met cloud data werken en 1 pc, en 2 gamers in huis (xbox/ps4pro) en 3 groot internet verbruikers (verschillende mobieltjes/tablets). Die upload van 50mbit is absoluut 't minimum voor mij. Helaas geen glasvezel hier anders was ik allang van Ziggo af. Ze kunnen wel 1000mbit leveren, maar helemaal niks op upload gebied, elke keer frustraties.
Onnodig voor jou. Maar voor sunnie gewoon legitieme redenen om meer upload te hebben. En ook je 500mbit is onnodig ben ik het ook niet mee eens. Updates en games downloaden gaat daardoor lekker snel. En kan er voor zorgen dat een console/PC niet in slaapstand maar echt uit gaat. Want updaten duurt niet zo lang. Wat weer energie bespaard. En als Sunnie er zijn geld aan wil uitgeven is dat toch prima.
Je noemt allemaal oplossingen die voor een ander niet perse oplossingen zijn, maar 500mbit/s upload lost het wel allemaal op...
Als je die dan ook werkelijk krijgt en niet zwaar oversubscribed met een honderden anderen moet delen.
Dat zijn een beetje flauwe reacties natuurlijk. Je kan niks zeggen over iemand z’n vereisten

Ik werk al twee jaar thuis en heb geen eis voor een superhoge upload.
Ik zou niet eens weten wat de resolutie van m’n webcam is, maar als m’n collega’s me maar zien tijdens een meeting is het best.

Die syncs van je nas kan je inderdaad ’s nachts doen. Of meerdere clouddiensten overdreven zijn kan je zonder usecase niks over zeggen.

Ik zou persoonlijk een grote PowerPoint vanuit de cloud presenteren via teams, maar dan moet je wel die middelen hebben.

Kinderen nu naar buiten is niet in lijn met de ideeen van de overheid (zo min mogelijk contact)
Het verbaast me echt hoe mensen die van techniek houden, de push naar iets nieuws niet meer willen. Want daar lijkt het nu om te gaan.

4k is nu (en ja dat verschil is zeer zeker waar te nemen) en het wordt 8k, waar ik eerlijk gezegd wel m’n twijfels bij heb, gezien de pixeldichtheid op grotere panelen dan zo hoog is, dat het waarschijnlijk pas vanaf 70” en groter zin heeft.

Tevens is de ene 4k film de andere niet. Met name een kopie van BRD bevat gruwelijk meer data en detail. (Gelukkig maar)

500mbit down is al geregeld een bottleneck voor me, maar m’n upload van 40 mbit, oh boy.

Ik wil van de cloud af en zoveel mogelijk self hosted, dat betekend simpelweg voor alles wat ik remote doe, geknepen word.

Maar goed, alles wat ik nu zeg zal toch nooit bij je aankomen, want blijkbaar zijn we klaar, we hoeven nooit meer sneller. We zijn er, tech is done. Tweakers kan opdoeken. Tech is uitgespeeld 👌🏼
Ben het wel met je eens hoor, maar je ziet ook wel dat technologie op een gegeven moment ‘functionele plateaus’ bereikt en het voor de meeste gebruikers zinvoller is om de nadruk te leggen op apparaten kleiner, zuiniger en/of compacter te maken. Sneller is dan mooi meegenomen op een gegeven moment is de mens de bottleneck (zie je al bij het meeste officegebruik)

VR even daargelaten (omdat je daar heel dicht op zit), denk ik dat 4K inderdaad echt wel ‘genoeg’ gaat zijn voor video en film consumptie doeleinden, omdat je het verschil niet of nauwelijks ziet. Voor veel content vind ik eerlijk gezegd 1080p ook zat. Het is jammer dat buiten pc / gaming 1440p niet breder adoptie heeft want voor veel setups is dat ook zat
De "wow" factor toen we @Home voor het eerst kregen is dan ook allang verdwenen. Nu is internet één grote stroperige bende geworden met alle onderliggende connecties die gelegd moeten worden om het zogenaamd sneller te maken.

In de plaats daarvan wordt mijn Ziggo abonnement steeds sneller, tot bizar snel aan toe (ik vind 300 Mb bizar snel). Maar ik merk er helemaal niets van, behalve dan dat de downloads sneller binnenkomen, maar boeit dat écht???

@Home begon met 4 Mb/s. Dat voelde pas aan als 10 Gb/s.
Anoniem: 316512 @McBrown28 december 2021 13:39
Ik vind nieuwe techniek razend interessant maar het moet wel nog enig nut hebben. Voor mij zijn de huidige snelheden eigenlijk ook wel prima (die ik dan afneem). Ik zie daarentegen Ziggo elk jaar hun abonnementsprijzen omhoogdrijven (en daar zit wat mij betreft het probleem), en je krijgt misschien een marginale verhoging terug.

Mij verbaast het juist dat anno 2021 mensen nog steeds bezig zijn met internetsnelheid. Ik heb al jarenlang voldoende Mbit om te doen wat ik wil. het 'speelt' gewoon niet meer.
dat geld idd voor download,

maar de power user doet meestal wel iets meer met upload waardoor 50mbit redelijk laag is en men vaak liever 500/300 heeft dan 1000/50

bijvoorbveeld een fotograaf die zijn RAW naar cloud storage wil uploaden,

Een game dev die builds inchecked van enkele GB in Git

Een model / texture arties die zijn spellen upload,

een Film editor die zijn bewerkingen naar de studio stuurd

etc..

Oftewel als ziggo nu eens een aantal download channels beschikbaar steld voor upload hebben ze heel wat meer vriendjes, en al die powerusers betalen graag 10 euro meer voor minder download

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 14:11]

Is het niet zo dat juist de spectra en modulatie typen vastliggen in jue Docsis standaard waardoor ZIggo tot op een bepaalde hoogte ook geen keuze heeft ?
Ik snap de interesse in ontwikkeling wel maar de drang om veel extra te betalen voor sneller niet als je het eigenlijk niet gebruikt. Ik heb zelf het goedkoopste Ziggo abbo draai thuis ook twee fotosites (geen superveel bezoek) en werk veel thuis. Maar ondervind echt geen problemen. Was wel erg blij toen de upload van 5 naar 10 Mbit ging.
Maar ik doe zelfs soms ook remote desktop enzo echt geen probleem laat staan dat ik het nut voor thuis zie van 2,5 Gbit.
Wat mensen nogal eens vergeten dat de andere kant van de lijn en alles ertussen ook zo snel moet zijn nou dat is het niet of slechts zelden.
Die paar euro per maand is verwaarloosbaar voor de meeste mensen. En zeker als gamer is de andere kant zelden het probleem vandaag de dag en kan je gewoon met 1 Gbit downloaden en uploaden. En jij heb 2 foto sites draaien. Andere draaien 2 game servers. En zoon lief upload graag YT video's in 4K met hoge bitrate en vrouwlief upload maar al te graag foto's van haar zelf. Dan ben je toch blij als alles soepel verloopt en mensen gewoon zonder lag op je server kunnen blijven gamen. Vergeet niet dat die andere kant misschien ook een trage verbinding heeft want die andere kant gaat toch niet sneller. Dan blijf een trage verbinding hebben.
en waarom moet dat dan, ?

2 pc waar er 1 van steam en 1 van Epic staat dte downloaden tewijl de Xbox MS leeg trekt voor en install doet met gemak 2,5 Gb maar geen enkele server die boven de 800 mbit hoeft te komen en dat kunnen ze alle 3
Kijk als je een presentatie moet maken over een vpn en daar moet wat materiaal in, zit je snel aan een paar 100den megabytes. Mail syncen, teams/zoom etc ondertussen, neemt allemaal wat in. En dat heeft niks met efficiënt werken te maken. Het enige wat je kan doen is eventueel wachten om dat bestand op een server te zetten als je bijvoorbeeld een pauze neemt ofzo. Maar als je het nu onmiddellijk moet uploaden kan dat niet. En wat sommige gebruikers voor bestanden aanmaken wil je niet weten, heb zo ergens gewerkt de template van een presentatie was al zo een 250mb.
Het enige dat mij interesseert is dat als je een groot bestand upload je download ook niet naar zogoed als 0mb/s gaat zoals hier bij Telenet.
als ik al mijn steam/origin spellen download ga ik over een gig heen. Ik heb nu ongeveer 300gb aan games die ik nu veel speel.
maar met 1000 mbit is een 100gb game downloaden een kwestie van minuten.
Ik had ADSL 32/4 of zo (in de praktijk ca 25 down en ca 3 up) en hoopte dat met glas (100/100) SharePoint veel sneller zou zijn. Praktijk snelheden zijn dicht tegen de 100 en ping tijden royaal minder dan 10ms. Je zou dan factor 30 sneller verwachten, maar dat is volgens mij niet (altijd) zo. Overigens heb ik geen exacte metingen gedaan.

One drive heeft volgens mij nog minder dan SharePoint baat bij de hogere snelheden. Maar opnieuw: ik heb geen exacte voor & na metingen. Het is meer een gevoel. Mede omdat one drive doorgaans op de telefoon gebruikt wordt, waar wifi de boel vertroebeld.
Als ik nu naar de ziggo abonnementen kijk dan zien ze niet toekomst in upload snelheid. Want waarom zou dat nu niet hoger kunnen liggen terwijl iedereen daar meer baat bij heeft dan meer en meer download snelheid.
Daarom moest toch de analoge FM van de kabel?
Voor hogere uploadsnelheden.

Toch?
Of was dat een marketingpraatje?
Hoezo 'iedereen heeft daar meer baat bij'? Ik denk dat je iets teveel naar usecase van jezelf en je 'vriendjes' kijkt, want ik denk eerder dat de doorsnee ziggo gebruiker helemaal niet zoveel aan die extra upload snelheid heeft (tuurlijk is meer upload wel fijn), want de meeste 'downloaden' (als in streamen etc) meer dan dat ze uploaden. Misschien in grotere gezinnen met meerdere personen dat het langzamerhand een ander verhaal wordt.
Nou met beide ouders die thuiswerken + de kinderen die thuis les moeten volgen?
Dan gaat het hard met de bandbreedte.

4X webcam stream + whatever ze er nog naast doen.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:11]

Als je 2x een 4K webcam stream op 60 FPS wil gebruiken zal je inderdaad een vrij hoge upload nodig hebben. Dat is echter iets wat je meestal ziet bij mensen die streamers zijn en de hele dag de webcam aan hebben en vooralsnog een vrij beperkte use-case.

Voor een gemiddelde Zoom/Teams/Whatever meeting is 1080p waarschijnlijk voldoende (en kan je niet hoger streamen), dan kom ik toch eigenlijk aan vrij lage netwerkvereisten (4000 Kb/s op hoogste performance).
Laat staan dat de meeste webcams al amper 1080p zijn, vaak genoeg zijn het 720p op 60fps maar 1080p op 30fps (of zelfs nog lager), zeker degene bij een hoop gezinnen.
Waarom hebben mensen meer baat bij uploadsnelheid? Mensen willen 4K of 8K gaan kijken straks, daarvoor is (volgens verkoperspraatjes) een flinke download nodig. Alleen zo kun je je Netflix op hoge resolutie bekijken. De upload is daarbij minder belangrijk. Hoge uploads is eigenlijk alleen interessant voor mensen die veel online moeten doen zoals bestanden heen en weer sturen, hele backups in de cloud duwen of iets dergelijks.
50mbit/s upload is echt niets. Je hoeft niet veel online te werken om die vol te trekken.

Waarom hebben mensen meer baat bij een hogere download? Die 4K films kijken ze nu al en trekken tussen de 25-35mbit. Je moet met 10 studenten samenwonen wil je daarmee die 500mbit download van nu dichttrekken, laat staan een 1gbit/s lijn. En Netflix gaat die stream echt niet verhogen, want dat kost hen veel te veel upload. Ze doen er nu al alles aan om die stream zo klein mogelijk te maken met nieuwe compressie technieken.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Waarom hebben mensen meer baat bij een hogere download? Die 4K films kijken ze nu al en trekken tussen de 25-35mbit. Je moet met 10 studenten samenwonen wil je daarmee die 500mbit download van nu dichttrekken, laat staan een 1gbit/s lijn.
Je hebt het alleen maar over video streams. Daar gebruiken mensen die hoge download ook niet voor, wat denk je van al die gamers die een update voor een game moeten downloaden van 40GB. Of een game moeten downloaden van 150Gb. Ik kan je vertellen dat die hoge download snelheid dan echt wel een must is.
maar hoe vaak doe je dat?
als ik en game van 150G zou downloaden dan ja zou handig zijn dat die er heel snel is.
Maar even wachten (over gewoon downloaden over 1 nacht) zou mij niet zo veel uit maken.

4K streams kijken doe we onderhand constant met z'n allen en die kunnen we makkelijk aan ook met grote gezinnen.

Maar uploaden van dingen (in mijn situatie) van builds die anderen moeten testen (snel een paar gigabyte totaal) dat moet net snel gaan.
Anoniem: 306567 @joco28 december 2021 10:46
maar hoe vaak doe je dat?
als ik en game van 150G zou downloaden dan ja zou handig zijn dat die er heel snel is.
Maar even wachten (over gewoon downloaden over 1 nacht) zou mij niet zo veel uit maken.
Tja, dat jij een nacht wilt wachten voordat een game gedownload is... Ik denk dat wij in een tijd leven dat mensen daar geen zin in hebben.
Maar uploaden van dingen (in mijn situatie) van builds die anderen moeten testen (snel een paar gigabyte totaal) dat moet net snel gaan.
Upload gebruik ik zeer weinig en de upload die Ziggo biedt is meer dan prima voor Teams.
Om die games te downloaden moet wel de andere kant meewerken.
Ik heb vaak genoeg dat bijvoorbeeld de xbox maar 30Mbit van de 180 gebruikt -_-'
Ik heb vaak genoeg dat bijvoorbeeld de xbox maar 30Mbit van de 180 gebruikt -_-'
Komt waarschijnlijk omdat je een game open hebt staan. De xbox limiteert de download snelheid dan, als je de game afsluit zal je zien dat je 180 gewoon gebruikt. Ik heb hier gewoon de maximale 600mbit op de series x.
Nope dat was het niet. Sterker nog ik gebruikte op sommige momenten compleet niks.
De snelheid van de update ging gewoon niet harder.
Via het lan aangesloten, poorten netjes geforward, maar de download van de Skyrim update bleef hangen op 30 a 35Mbit.

Server overbelast omdat veel mensen die update het downloaden waren?

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:11]

Dat is wel vreemd, ik weet dat de series x nog wel eens in snelheid dropt. Op mijn ps5 heb ik een veel constantere snelheid. Kan inderdaad met drukte te maken hebben, je zou toch verwachten dat Microsoft dit goed voor elkaar heeft.
Of MS's IPv6 implementatie voor de xbox is crap, dat zou ook kunnen.
Ik heb native IPv6 thuis (Freedom).
Ik ging uiteindelijk maar wat streaming kijken terwijl ie in de achtergrond die 40+GB binnen haalde.

Tenminste, ik neem aan dat ie geen spellen mee telt die geladen waren voor de vorige (quick start) power-cycle?

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:11]

Tenminste, ik neem aan dat ie geen spellen mee telt die geladen waren voor de vorige (quick start) power-cycle?
Klopt
Dan draaide er geen spel :)
Ik had de console gestart om Skyrim te spelen en werd geattendeerd op dat een update moest gebeuren.
Wat de xbox btw volgens zijn instellingen al in de achtergrond had moeten doen, maar goed.
Dan lijkt het inderdaad eerder in IPv6 te zitten. Want de series x kan zeker wel hoge download snelheden aan.
Euhm.. ik ben zo'n gamer. En game download zet je tegenwoordig gewoon al voor de release aan dan worden ze op de achtergrond gedownload en staat die er op de release. Mocht je dat niet doen, dan nog is 150Gb download bij 500mbit maar 40 minuten en 20 minuten op 1gbit/s. Bij de xbox heb je dan ook nog games die eerst het eerste deel alvast downloaden zodat je al kan gaan beginnen met gamen terwijl de download nog loopt. Je bezet daarmee niet de lijn continue. Zo gauw de game binnen is ga je die piek voor dagen niet meer halen.

Die upload is op dit moment al veel meer nodig met alle thuiswerkers. Ik tik die 50mbit best rap aan met thuiswerken. Stel je voor dat al de developers van games hun werk nu thuis doen en hun data moeten uploaden met 50mbit/s.. snap je gelijk waarom de ene naar de andere game wordt uitgesteld ;)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Euhm.. ik ben zo'n gamer. En game download zet je tegenwoordig gewoon al voor de release aan dan worden ze op de achtergrond gedownload en staat die er op de release. Mocht je dat niet doen, dan nog is 150Gb download bij 500mbit maar 40 minuten en 20 minuten op 1gbit/s. Bij de xbox heb je dan ook nog games die eerst het eerste deel alvast downloaden zodat je al kan gaan beginnen met gamen terwijl de download nog loopt. Je bezet daarmee niet de lijn continue. Zo gauw de game binnen is ga je die piek voor dagen niet meer halen.
Je moet er ook rekening mee houden dan die 2,5 GBit voor de toekomst is. Games worden alsmaar groter en dan zal het nog meer een probleem worden. Voorheen dachten wij ook wat moet je met 200mbit? Of had jij het ook prima gevonden dat je nog op een 20mbit ADSL lijn zat om een game van 150Gb binnen te halen?
Die upload is op dit moment al veel meer nodig met alle thuiswerkers. Ik tik die 50mbit best rap aan met thuiswerken. Stel je voor dat al de developers van games hun werk nu thuis doen en hun data moeten uploaden met 50mbit/s.. snap je gelijk waarom de ene naar de andere game wordt uitgesteld ;)
Dat zijn uitzonderlijke situaties. Voor de meeste mensen is 50mbit/s meer dan voldoende.
Als ik rekening moet houden met games die steeds groter worden, waarom hou jij dan geen rekening dat thuiswerkers ook steeds meer bestanden aanpassen (die ook steeds groter worden) en dus een hogere upload nodig hebben? Waarom zijn developers die thuiswerken een uitzonderlijke situatie?
Denk dan ook nog eens aan mensen in marketing die thuiswerken, fotografen die thuis werken ,etc. Die hebben allemaal baat bij een hogere upload.

Je generaliseert heel snel dat 50mbit upload meer dan voldoende is voor de meeste mensen. Het omgekeerde is ook zo. Voor de meeste mensen is die 500mbit die ze nu hebben ook meer dan voldoende. Voor die paar gamers die verwachten een game van 150GB in een minuut binnen te halen hoeft die download toch niet omhoog?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Als ik rekening moet houden met games die steeds groter worden, waarom hou jij dan geen rekening dat thuiswerkers ook steeds meer bestanden aanpassen (die ook steeds groter worden) en dus een hogere upload nodig hebben?
De meeste mensen die thuis werken passen bestanden in Word en Excel aan. Een groot foto bestand uploaden is echt een uitzondering. Daarnaast zijn er genoeg mensen die met remote desktop werken en dan heb je die upload ook niet nodig. Je krijgt gewoon een video stream (waar de download weer belangrijk is) van de computer te zien. Alleen je input gaat qua upload over de lijn.
Zo'n video stream down heb je die download snelheden ook niet voor nodig. Citrix heeft dat zo ver geoptimaliseerd dat je de 20mbit niet eens gaat aantikken. Dat Word of Excel bestandje neemt voor de meeste mensen ook niet 500mbit/s download in. Dat kun je ook wel met 100mbit/s down.

De hele game industrie beweegt naar streaming diensten. Dus waarom heb je dan die hoge download nodig? Alleen het beeld en geluid gaat nog over de lijn en die tikt echt de 100mbit/s down niet aan (dat is UHD met uncompressed Atmos audio kwaliteit).

Als je kijkt naar de toekomst, doe het dan goed. En dan is die download snelheid verhogen dus ook totaal niet nodig.

Ik zie echt niet in waarom we in de komende 4 jaar meer dan 1gbit/s download nodig hebben, waarbij ik wel kan zien dat de upload wel steeds belangrijker wordt voor een groot deel van de thuiswerkers. Daarnaast hoeft die upload ook niet gelijk naar 500 mbit/s, dat zeg ik nergens. Maar als hij alleen al verdubbelt naar 100mbit/s, zullen heel veel mensen dat wel degelijk gaan opmerken.
De hele game industrie beweegt naar streaming diensten. Dus waarom heb je dan die hoge download nodig? Alleen het beeld en geluid gaat nog over de lijn en die tikt echt de 100mbit/s down niet aan (dat is UHD met uncompressed Atmos audio kwaliteit).
De hele game industrie? Het zal vast een marktaandeel zijn in de toekomst. Maar nu ga je er vanuit dat dit de toekomst is. Dat is nog helemaal niet gezegd.
Ik zie echt niet in waarom we in de komende 4 jaar meer dan 1gbit/s download nodig hebben, waarbij ik wel kan zien dat de upload wel steeds belangrijker wordt voor een groot deel van de thuiswerkers. Daarnaast hoeft die upload ook niet gelijk naar 500 mbit/s, dat zeg ik nergens. Maar als hij alleen al verdubbelt naar 100mbit/s, zullen heel veel mensen dat wel degelijk gaan opmerken.
Tja, dat zeiden ze ook toen je nog ADSL had, waar hebben wij die 200mbit nodig. Nergens voor nodig....
Goed, ik zie al dat ik jou niet kan inzien dat de wereld niet alleen om een gamer draait, want in alle antwoorden meet je met 2 maten. In dit antwoord ook weer. Aangeven dat cloud gaming niet de toekomst is en tegelijk aangeven dat bij adsl (10 jaar geleden) werd aangegeven dat we die 200mbit niet nodig zouden hebben.
Dus waarom je nu niet inziet dat na de vergroting van de upload van adsl (1-3mbit) naar 50mbit nu, er nu en in de toekomst geen noodzaak is om de upload te verhogen is mij een raadsel.
Goed, ik zie al dat ik jou niet kan inzien dat de wereld niet alleen om een gamer draait, want in alle antwoorden meet je met 2 maten. In dit antwoord ook weer.
Jij doet volgens mij precies hetzelfde ;-) In jouw ogen zijn er alleen maar developers die met grote bestanden werken.
Dus waarom je nu niet inziet dat na de vergroting van de upload van adsl (1-3mbit) naar 50mbit nu, er nu en in de toekomst geen noodzaak is om de upload te verhogen is mij een raadsel.
Jij gaat er nu al vanuit dat ze de upload niet verhogen bij 2500mbit. Die zal waarschijnlijk 200mbit worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 14:11]

Nee. Daarom haalde ik al veel meer beroepsgroepen aan waar je tegen dat probleem aan begint te lopen. Sterker nog, in veel meetings zet de helft van de mensen de camera uit om upload bandbreedte te besparen zodat ze nog fatsoenlijk te verstaan zijn.

Verhogen van de download kan wel helpen, maar de 1gbit/s krijgen we op dit moment niet eens continue half vol terwijl we al wel lopen tegen de limieten van een upload.
Ik denk dat bij veel thuiswerkgezinnen de upload tijdens kantooruren al redelijk tegen de continue 50% belasting aan zit en pieken daarin sneller een probleem vormen dan bij de downloads op dit moment en de komende 2-3 jaar.
Nee. Daarom haalde ik al veel meer beroepsgroepen aan waar je tegen dat probleem aan begint te lopen. Sterker nog, in veel meetings zet de helft van de mensen de camera uit om upload bandbreedte te besparen zodat ze nog fatsoenlijk te verstaan zijn.
Komt omdat een heel deel van NL brakke Wifi heeft in huis en gebruik maakt van de standaard router die er bij geleverd wordt. Ik denk dat dit eerder een probleem is dan de upload die niet toereikend is. Ik kan thuis met 50 mbit met meerdere video streams tegelijkertijd prima uit de voeten. Maar als je ziet dat mensen een laptop gebruiken met een brakke wifi antenne, een brakke wifi router, oude wifi technieken, veel interferentie van de buren, te ver van de router zitten etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 14:11]

Of omdat de upload bij de lagere abonnementen nog lager is?
daarom zeg ik, het zou verstandiger zijn als ziggo de upload verhoogd voor alle abonnementen zodat het beter in verhouding is met de tijd van nu.

Dus niet 1000/50 500/40 300/30, maar meer naar 1000/150 500/100 300/50 (dus een 15-20% verhouding).
Als niet iedereen die upload gebruikt, is er aan de kant van Ziggo ook geen enkel probleem en kunnen de mensen die het nodig hebben in een piek, net als bij het 1x per week downloaden van een update, gewoon lekker snel weer aan het werk.
Of omdat de upload bij de lagere abonnementen nog lager is?
daarom zeg ik, het zou verstandiger zijn als ziggo de upload verhoogd voor alle abonnementen zodat het beter in verhouding is met de tijd van nu.
Ook met een 20mbit stream kan je prima een teams gesprek voeren met camera. Kijk even naar de bandwidth requirements:


30 kbps Peer-to-peer audio calling
130 kbps Peer-to-peer audio calling and screen sharing
500 kbps Peer-to-peer quality video calling 360p at 30fps
1.2 Mbps Peer-to-peer HD quality video calling with resolution of HD 720p at 30fps
1.5 Mbps Peer-to-peer HD quality video calling with resolution of HD 1080p at 30fps
500kbps/1Mbps Group Video calling
1Mbps/2Mbps HD Group video calling (540p videos on 1080p screen)


Als je met 20Mbit upload geen stream kan opzetten dan is er toch echt wat anders aan de hand.
Daarom zeg ik, brakke wifi.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 14:11]

En als je zoals zoveel mensen als ik twee of drie streams hebt voor twee ouders en een schoolgaand exemplaar? Ik ben overgestapt op 100/100 Mbps omdat het wel degelijk uitmaakt in die situatie.
Dat ligt natuurlijk aan de resolutie. Als je 3 streams tegelijkertijd op 4K wil streamen, heb je ongeveer 75 Mbit nodig.

Stream je er eentje op 4K en 2 op HD, dan heb je opeens nog maar 35 Mbit nodig.
Dan kan je toch alsnog uit de voeten? Als een 540P stream 1Mbps kost... Kan je 20 streams opzetten.
Nee dus die streams zijn niet de enige die verkeer genereren de rest van het netwerkverkeer is er ook nog. VPN, Sharepoint, RDP, Onedrive, VOIP etc. Wat je vooral merkt is dat de latency toeneemt en dat het aantal artifacten in het beeld toeneemt. En nu met 100 Mbps upload nergens last van.
RDP verbruikt bijna niets. VoiP verbruikt ook maar weinig van je bandbreedte.

Het uploaden en downloaden van data kan ik mij nog wel wat bij voorstellen. Het zal er erg aan liggen wat je zoal doet met je data.
Vreemd dat ik dan nergens last van heb met meerdere streams thuis, VPN, onedrive etc. Terwijl ik 30Mbit upload had tot vorige week. Toevallig net naar 600Mbit gegaan, daar zit dan 40mbit bij.
En daarom komt Ziggo nu met een nieuw modem. Eentje die wel van deze tijd is.
maar wat jij aangeeft voor de upload is verre van doorsnee gebruiker. Ja er zullen zeker uitzonderingen zijn, maar de doorsnee gebruiker heeft (voorlopig) nog meer dan genoeg aan 50mbit upload, want je moet sowieso niet vergeten, jij kunt dan wel een leuke snelle upload hebben, maar dat wil niet zeggen dat de servers waar jij naar upload het wel aan kunnen, want jij zult niet de enige zijn die dan aan het uploaden is.
Dat geldt ook voor downloads.. jij kunt wel een 2,5gbit download hebben, dan zit je nog te wachten op de servers van microsoft die maximaal 500mbit aan je geven. Jij bent immers niet de enige die download.
Het is op dit moment zo dat de verhouding download/upload echt totaal van geen kant meer klopt en zeker niet met hoe de tijd op dit moment aan het veranderen is.

Had je me dit 3 jaar geleden gezegd, dan had ik aangegeven dat die 50mbit/s upload meer dan genoeg was. Die tijd is echter veranderd met veel meer mensen die thuis werken.
Mijn klanten verwachten een steady videocall waarin ik goed te zien en te horen ben en ik mijn scherm makkelijk naar hun 4k scherm kan delen. Daarnaast verwachten ze dat ik ook nog een bestanden met hen deel.
Je moet ook nog eens niet weten hoe vaak ik wel niet te horen krijg dat de andere kant hun camera niet aanzetten, omdat dan de verbinding begint te hakkelen omdat hun upload het niet redt met een heel gezin dat thuis zit.

Dus het is leuk dat jij een download snelheid verwacht, maar die uploadvoor die download moet ook ergens vandaan komen.
Hier zie je ook weet dat iedereen eigen eisen en wensen heeft. Wat jij doet is niet mainstream.

Als ik puur naar mezelf kijk: als ik zichtbaar ben is het goed. Ik zou niet eens weten wat voor webcam ik heb.

Als ik met grote bestanden moet werken, gebruik ik een Remote Desktop in de cloud. Ik heb vrijwel geen bestanden op m’n laptop.

Maar mijn situatie hoeft voor jou niet werkbaar te zijn natuurlijk, of dat het in elk geval niet is ingericht om op die manier te werken.

Maar even uit nieuwsgierigheid (dus niet vervelend of sarcastisch bedoeld) Ben je zzp’er vanuit huis?
Want stel dat jij op kantoor werkt voor een bedrijf. Wat voor megaverbinding heeft dat bedrijf dan wel niet? Als je in je eentje al zoveel bandbreedte nodig hebt? Of werk je voor een kleiner bedrijf en/of zijn je klanten intern?
Als we met zijn allen op kantoor werken, ga ik ook weer bij klanten langs. Dan staan die bestanden allemaal lokaal of werken we samen vanaf een ruimte en hebben we die upload niet direct nodig omdat we ook geen camera streams hebben, het schermdelen lokaal gebeurd en je samenwerkt vanuit 1 ruimte.

Dus dan vervalt de hogere upload snelheid omdat je veel minder hoeft te wachten tot die upload klaar is. Die kan dan gewoon op de achtergrond plaatsvinden.
Daarnaast heeft het kantoor niets te maken met mijn privé upload en met een gezin. Dus dan vervalt de upload naar mij alleen en die is theoretisch maar 1/3 van wat het gezin nodig heeft.

Vergeet niet dat als je een gezin hebt en je allemaal in losse zoom meetings zit met camera aan, dat de upload al continue 4*4mbit is. Wat al redelijk snel de helft is van de upload die Ziggo aanbiedt (net als met de download, heb je die 50mbit bij ziggo ook niet continue tot je beschikking)

Maar om te beantwoorden, de upload op kantoor is met een speedtest rond de 500mbit en dat is bij een speedtest terwijl het gehele kantoor gevuld is met personeel.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Een must of een wens. 40GB in 2,5 minuut of 6,5 minuut downloaden. Dus even een beetje drinken pakken en het is klaar toch? Het is echt vervelender om een hele dag in de stroop te moeten zwoegen. Je kan daar namelijk niet op anticiperen, het komt en het gaat op momenten die je niet kan plannen.
Techneuten zouden wellicht wat sneller back-ups willen uploaden naar een offsite.
Op mijn school gaat alles tegenwoordig via Teams en SharePoint. Je bent constant materialen aan het down- en uploaden van allerlei lesmaterialen, administratieve meuk etc.. Als ik lesinstructies film en klaar wil zetten voor leerlingen is het helemaal erg met het wachten.

Ik denk dat dit voor steeds meer sectoren geld of gaat gelden. Met thuiswerken dat toch meer de norm wordt.

Daarnaast nog privé wil ik mijn foto's en video's naar de backup wat ook traag is. Elke ochtend de Whatsapp backup ook nog.
En dan heb jij straks een 1Gbit/s upload en zit je te wachten op de servers van Microsoft die druk zijn omdat veel meer mensen hetzelfde doen als wat jij doet.

En ja, ik voel je frustratie. Ik ben zelf ook docent en doe/deed ook veel online. Nu moet ik wel zeggen dat ik met mijn 50/50 verbinding meer dan tevreden ben. Teams gaat prima, behalve dat de app sloom werkt op mijn laptop (maar dat is Teams eigen probleem...)

Kijk, jij bent dan druk bezig met zaken uploaden die je nodig hebt of graag wilt hebben. Instructiefilmpjes (zijn die al flink verkleind of is dat 4K materiaal?), backups (die kunnen prima 's nachts draaien...) en de whatsapp backup. Er zijn genoeg mensen die al die zaken niet hebben, die hebben weinig voordeel bij een hogere upload.
Mensen willen 4K of 8K gaan kijken straks, daarvoor is (volgens verkoperspraatjes) een flinke download nodig.
De eerdere lichtingen 4K TVs hadden vaak enkel een 100 Mbit poort aan boord (en gammele WiFi). En de enige manier om 4K content te consumeren was via streaming services. Dat werkte, want voor 4K content heb je met H.265 compressie maar 30~40 Mbit/s nodig voor een redelijk beeld.

4K video trekt er dus echt zo hard niet aan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 14:11]

Het verbaast me soms werkelijk waar dat sommige mensen van provider willen overstappen naar glasvezel, alleen met de reden "dat het beter is". Maar als je doorvraagt wat ze precies met die hogere upload snelheid willen doen, dan hebben ze werkelijk waar geen flauw benul waar ze 1 Gb/s aan upload waar glasvezel mee adverteert voor gaan gebruiken.....
Erger vind ik nog dat mensen een hoge download snelheid willen, terwijl ze niet eens weten waarvoor ze dat gaan voor gebruiken. Upload is een must tegenwoordig, dus alles wat hoger is is beter. Maar met download niet. Je surft echt niet sneller, en wifi wordt er ook niet sneller op.
ik heb er twee nasjes achter en een NVR met 10 camera's.
ik heb nu 1 gbit. voorheen 500mbit. dat was ook voldoende maar 1 gbit is 1 euro pm duurder, dan is de keuze snel gemaakt.
Owh, ik ging er vanuit dat het modem aan de binnenkant een 2.5gbit poort kreeg, heb er niet eens aan gedacht dat het de WAN kant zou zijn :)
Zou de WAN kant ook wel vreemd vinden omdat je die inderdaad nooit dicht gaat trekken tenzij je meerdere gigabit ethernetpoorten volledig weet te belasten en ik denk niet dat mensen dat voor elkaar gaan krijgen. Aan de binnenkant kan ik het me nog enigzins voorstellen. Mijn NAS zou daar wel gelukkig van worden, dat is het enige device dat de 1gbit van het ethernet netwerk regelmatig als bottleneck ziet op het moment dat er meerdere devices proberen films te streamen of als er meerdere VM's booten met het image op de NAS.

Enfin, ik was gevraagd, maar in de vragenlijst stond dat je bereid moet zijn je eigen Wifi netwerk uit te schakelen. Dat is voor mij niet te doen. De modem staat in de meterkast op de begane grond en mijn huis begint vanaf verdieping 1. De meeste wifi oplossingen die ik heb geprobeerd halen de woonkamer maar net, laat staan de de ander 2 verdiepingen daar boven. Dat gaat Ziggo niet even oplossen met een nieuw modem. Uitschakelen van mijn access points en mesh netwerk zou inhouden dat ik eigenlijk wifi-loos wordt in huis en dat gaan die pods ook niet oplossen (alle ethernet over power zaken werken niet in mijn huis ivm de dubbele aardlek en ruis op de lijn). Versterken van het wifi signaal kan zo'n pod ook niet omdat de woonkamer al nauwelijks wifi van de modem ontvangt. En aangezien ik nog vanuit huis werk kan ik het risico van geen netwerk op mijn laptop even niet lopen, nog afgezien dat mijn hele home automation zo'n beetje stopt zonder wifi in huis.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:11]

Je kan er vanuit gaan dat het om één LAN poort gaat. de WAN is namelijk geen RJ45 maar Coax ;).
En als je behoefte hebt aan meer dan 1 kun je er altijd nog een switch tussen zetten.

De Ubiquiti UDM-Pro heeft bijvoorbeeld een SFP+ WAN poort, daar kun je dan een transceiver in doen welke het omzet naar RJ45. De MikroTik S+RJ10 kan linken met 1 / 2.5 / 5 / 10 Gb/s op de RJ45 kant.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 22 juli 2024 14:11]

Of simpelweg cat 5e kabels
Geen probleem. Cat5e kan 2,5 Gb/s tot 100m
Dan heb je het wel over kwaliteitskabels CAT5e en geen CCA troep of te dunne aderparen welke wel onder CAT5e vallen want daarmee kan je het vergeten om 100meter te halen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:11]

Met CCA, CCS of te dunne aderparen voldoe je niet aan de Cat5e standaard. Als je dus daadwerkelijk Cat5e kabels hebt is er geen probleem.
De langste kabel in mijn huis was ongeveer 25 meter. Het zal bij anderen, residentieel, niet veel schelen.
Voor thuisgebruik zal dat geen probleem zijn, je mag al een flinke villa hebben om over de 50m kabel te gaan voor de langste kabel. En dan zit je nog maar op de helft.
Dat die netwerkpoorten standaard maar 1Gbit/s is en de met modem een snellere poort heeft is door de consument zo op te lossen: https://tweakers.net/netw...T3hccAk7R-cpZkhoORszPDevw
ha, dan mag ik eerst eens een gen 3.2 usb poort zien te krijgen.
Misschien maar mijn moederbord, cpu, en ram upgraden.
Dan kun je beter meteen een 2.5Gbit netwerkkaartje installeren.
inderdaad.

Mocht je alleen een NIC poort willen dan kan het direct goedkoper te vinden van bijvoorbeeld QNAP 5GBPS in plaats van een USB3.2 kaart en dan nog eens een dongle gaat instaleren.
een USB3.0 poort is ook al meer dan voldoende voor 2.5g hoor!
dat schijnt zelfs op sommige asus routers te werken. Tegen die tijd maar eens werken
Eens! Die 2.5 Gbit download is idd leuk, maar:

Rekenvoorbeeld. Je gaat een bestand van 800 megabyte downloaden en je haalt de volle bandbreedte.

Via een 100 Mbps (DSL) lijn duurt dat 64 seconden. Als referentie.

Via een 400 Mbps verbinding duurt dat 16 seconden.

Via een Gigabyte lijn (2,5x sneller) duurt dat 6,4 seconden. 10 seconden winst.

Via een 2.5 Gbps lijn (2,5x sneller) duurt het 2,6 seconden. Nauwelijks 4 seconden winst nog maar.

Je hebt te maken met steeds meer gereduceerde tijdswinst, hoe harder je gaat.

Vanwege streaming maakt het ook niet uit. Netflix topt op zo’n 25 Mbps voor hun hoogste kwaliteitcontent en dat is zo’n beetje de zwaarste alledaagse use case die ik ken. (voor de zoom-bellers: 5 Mbps up&down is daar ongeveer het maximum)

Voor mijzelf zijn OS updates de grootste bestanden die ik binnenhaal. Vervolgens doet mijn computer/telefoon er een half uur over om die te installeren, de download-tijd valt in het niet bij de installatietijd.

Zoals je zegt: Upload zit men doorgaans juist wel op te wachten, maar ziggo heeft die op 50 Mbps gemaximeerd…

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:11]

Rekenvoorbeeld. Je gaat een bestand van 800 megabyte downloaden en je haalt de volle bandbreedte.
Echter is een bestand van 800mb tegenwoordig niks meer. Een update voor een game van 40Gb is redelijk normaal tegenwoordig. Bestanden worden nu eenmaal groter. Genoeg situaties waar een hogere download wel gewild is.
Mja, ik vind dat eerlijk gezegd wat marginaal, goeie compressie erop en in de achtergrond downloaden. Het is niet illegitiem, maar gamers maken het imho doorgaans een groter issue dan het daadwerkelijk is.
Er zit meestal al compressie op, update bestanden van 100GB+ is al niet raar meer: https://www.vg247.com/cyb...ounting-the-day-one-patch

Dus ik denk eerder dat je het zelf bagatelliseert
2 apparaten met een 1Gbit poort is samen ook al 2Gbit aan dataverkeer. Je moet er dan alleen voor zorgen dat je switch de snelheden haalt. Als je modem zelf de switch is dan lijkt me dat geen probleem.
Zeker, Het is alleen met die snelheid alleen niet zo makkelijk om dat, buiten "geforceerde benchmark" ook aan te zetten, omdat je doorgaans niet zo lang gebruik maakt van een Gbit/s verbinding. Het is zo snel, dat je snel klaar bent met wat je doet en de kans dat apparaten tegelijk extreme bandbreedte vereisen is daarmee laag.
Als het al zo moeilijk te halen is kun je je afvragen wat het nut zou zijn als 1 pc wel die snelheid zou halen. Stel, er is een pc in je netwerk met een 2,5Gbit NIC. Dan is de kans dat je die snelheid haalt nog steeds afhankelijk van de servers die je bedienen. Ik heb momenteel zelf een 500Mbit verbinding en daar merk ik al dat servers die snelheid zelf niet aanbieden. Ergens ook logisch want zij moeten ook meerdere clients bedienen. Dus mogelijk limiteren ze die verbinding zelfs zodat ze niet alle bandbreedte weggeven aan een paar clients.

Wat hou je dan over als normale use-case voor zo'n snelle verbinding? Toch het feit dat er meerdere apparaten in je netwerk zijn die veel bandbreedte verbruiken. Een paar 8K tv's misschien?
Vergeet niet dat heeel veel huishoudens alles op WiFi doen tegenwoordig.

Momenteel is het enige wat ik hier bedraad heb liggen een oude console (want geen WiFi), NAS en de accesspoints zelf. Een gemiddeld huishouden zal dus al blij zijn met WiFi 6.
En toch zodra het een beetje serieus gaat worden kiest men weer voor de kabel, zoals online gaming heb je daar voordeel mee, de gemiddelde consument streamt alleen maar en gezien streaming een buffer heeft merk je niet dat WiFi even slechter is of schommelt.

Men heeft vaak WiFi omdat bekabeling aanleggen zo goed als onmogelijk is en men geen zin heeft in gaten boren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:11]

Tweakers, prosumers en “die hard gamers” gebruiken vaak nog een kabel, maar die groep is te klein tegenover de normale consument.

Veel snelle (ziggo) verbindingen worden helaas nog steeds met een hoop marketing verkocht terwijl het gros de verbinding niet tot amper gebruikt. Sad but true!
De "normale" consument wil ook liever kabel hoor maar lukt niet vanwege redenen, ik kom regelmatig bij gewone consumenten over de vloer, WiFi is er neer gezet omdat men niet beter weet maar wel klagen dat het langzaam is(veelal slecht bereik).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:11]

2.5 word steeds vaker gemeengoed op nieuwe mobo's, gezien de snelheid van testen binnen ziggo zal er tegen die tijd dat het uitkomt genoeg beschikbaar zijn om het te benutten.
Ik hoop wel dat er dan ook echt gedownload kan worden met die snelheden. Heb nu gigabit, en Steam bijvoorbeeld, haal ik vaak die snelheid niet omdat hun servers het kennelijk niet aankunnen.

Een speedtest komt ook altijd op 1gb/s uit.
Weet je zeker dat de internetsnelheid de limitatie is bij steam? Steam pakt namelijk alles direct uit bij het downloaden. De cpu of opslag kan daardoor ook de limiteterende faktor zijn.
CPU is een 10850K, opslag is een Samsung 980, dus ik ga er vanuit dat die geen probleem vormen.
Dat is een SSD zonder dram cache, dus ga er maar niet direct vanuit.
Ik had dat met steam ook (eerst snel downloaden met 110MBps) en dan ineens een grote dip. Bleek dat mijn SSD de data niet snel genoeg kon wegschrijven, dus zodra de buffer van de SSD vol zit dan storte de downloadsnelheid in. Ik heb heb nu een nieuwe snellere SSD met meer vrije ruimte (oude zat bijna helemaal vol) en ik trek nu gewoon de volledige 1Gbps dicht als ik iets via steam download.

De steam servers kunnen het dus prima aan, dikke kans dat er iets in je eigen apparatuur het niet kan bij benen.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 22 juli 2024 14:11]

Of de verbinding naar de speedtest server wordt alleen voor gigabit open gezet, maar daarnaast draait het gewoon op een laag pitje.
Je kunt ook 5 apparaten tegelijk voorzien van 500Mb/s, wat uiteraard nog steeds veel is, maar die 2,5Gb/s hoeft dus niet alleen een voordeel te zijn voor 1 apparaat.
Nieuwere mainboards hebben vaak al zo'n nieuwe poort
Ziggo kennende zal het 2500/25 worden 8)7

Zonder gekheid ik zie dat ze nog steeds niet van hun zielige 100%/10% standaard af zijn. Bij het instap abbo is de verhouding iets beter, maar kommop zeg, hoogste trede is een 600/40 verbinding!? VDSL verbindingen zijn tegewoondig zelfs 50/30 of 100/30, mits je koper dat ook haalt.

Voor thuiswerken lijkt voor veel beroepen glas momenteel de enige oplossing.

Dacht dat het bij de zakelijke abbo's beter was, maar blijkt niet zo te zijn (hoogste trede is 1000/50). Echter is de instap trede daar "redelijk" (100/30, VDSL snelheden).

@torretje2012 sorry voor de edit na je reactie.

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 22 juli 2024 14:11]

Voor thuiswerken lijkt voor veel beroepen glas momenteel de enige oplossing.
Hangt nogal van je beroep af, maar het overgrote gedeelte van het kantoorwerk kan op een 20/5 DSL verbinding nog prima:

Meeste video-bellen is rond de 1 Mbps, hoogste kwaliteit komt niet boven de 5 uit:
https://support.zoom.us/h...3d-4896-b19a-96a8f3c0c69c

Remote desktop, idem: https://docs.microsoft.co...ing-bandwidth-utilization

Meer is fijner (zeker als je wilt multitasken) en met meerdere mensen op 1 verbinding moet je natuurlijk meer marge nemen, maar een doorsnee DSL voldoet voor het meeste kantoorthuiswerk.

Facebook aan op de achtergrond zal meer bandbreedte vreten…

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:11]

ook zonder zonnepaneel mag het, je kvknummer mag je op allemaal nulletjes zetten. Wel moet je dan de prijzen van de abbo's + btw aftikken en krijg je die dus niet terug.
Anoniem: 306567 @kid198828 december 2021 10:29
Upload is meestal 10% van de download bij Ziggo. Dus ik denk eerder een 2500/200
Vandaar ook mijn vervolg met "zonder gekheid".
Ziggo prijsstellingen kennende zal het voor iedere consument welke toegang heeft tot glas aantrekkelijker zijn om een 200/200 verbinding te gebruiken (en waarschijnlijk ben je met 1000/1000 nogsteeds goedkoper uit).
Maar hoe snel gaan we meer dan 1Gb per apparaat aan verbinding nodig hebben? Op hoeveel K tv's zitten we dan bijvoorbeeld, en hebben we dat dan écht nodig?

In mijn ogen zijn we dan het principe van optimalisatie dan helemaal uit het oog verloren als we dat per apparaat nodig hebben.
Het is niet erg dat op jou apparaten nog 1gb aansluitingen zitten. Dat je modem een 2,5gb aansluiting heeft, betekend dat je meer van jou apparaten tegelijkertijd maximaal kunt laten downloaden/streamen. En/of überhaupt meer apparaten verbinden, zonder tegen bandbreedte limieten aan te lopen.
En dan maar hopen dat in de hele route tussen de bron van de download en jouw modem alles die 2,5Gb/s haalt. Anders in "maar 1 Gb/s" niet eens de beperkende factor.
Boven 1gbit zie ik eigenlijk ook echt geen praktische voordelen als simpele consument. Wat voor harde schijven/gigantische thuisserver heb je überhaupt nodig om daar gebruik van te maken.
Juist als je niet veel schijfruimte hebt kan het handig zijn. Aangezien games al over de 100GB willen zijn en vooral consoles vrij beperkte ruimte hebben kost het veel minder tijd een spel binnen te halen als je die wil spelen. Zit je natuurlijk wel met de gamestore snelheid, maar de meeste stores op de PC zijn in elk geval rap zat om voordeel te hebben van een 600Mb verbinding(Steam tikt vaak genoeg rond de 75MB/s en dus ca. 4GB/m aan). Zeker met game-updates die tientallen gigabytes kunnen zijn zou ik nooit weer terug willen. Hoger is nog niet nodig, maar lager zou ik ook echt niet meer willen.

Qua upload heb ik(persoonlijk) geen klachten. Juist vanwege het gebrek aan een thuisserver en geen clouddiensten en voor thuiswerken is het meer dan zat.

Consoles kunnen overigens niet meer dan 1Gbit aan, maar aan de andere kant; heb je er 2 in huis(2 kinderen of als je met je kind samen wil spelen), of wil je nog fatsoenlijk kunnen werken terwijl er een flinke download van je kids loopt is het wel weer handig. En misschien staan er ook nog één of meerdere game PC's in huis.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 14:11]

Als je call of duty updates binnen haalt ben je 100% afhankelijk of er nog 10 miljoen mensen dezelfde update downloaden. Al heb je 100gbit darkfiber thuis, t probleem zit m in Nederland niet in je thuis internet. De bottle neck is altijd de externe partij.
Dat is een vrij specifiek geval(en er zullen natuurlijk genoeg andere voorbeelden zijn). Steam trekt mijn lijn(600Mb) echter gewoon dicht. Zoveel dat je het ook duidelijk merkt aan de koeler van mijn 3900x(meerdere threads redelijk belast). Ik weet ook wel bijna zeker dat voor een aantal mensen de processor(in elk geval in Steam) op bepaalde momenten een bottleneck vormt voor de dwonloadsnelheid.
Je kan vanuit een duurzaamheidsoogpunt ook beredeneren dat de consoles dan gewoon grotere opslag moeten hebben/krijgen. Dan hoeft er niet continue als er gespeeld wordt zoveel data over het internet gepompt te worden. Maar dat zal wel vloeken in de kerk zijn van alle op (maandelijkse) abonnement gebaseerde dienstverlening tegenwoordig.
Dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Als die extra opslag niet op grotere maar meerdere chips is, heeft dat ook een prijs qua duurzaamheid. En volgens mij is chip productie ook een behoorlijke aanslag op o.a. CO2 uitstoot, waterverbruik en niet te vergeten grondstoffen. Maar inderdaad, als je elke dag een 120GB game binnen moet halen is het vanuit dat oogpunt waarschijnlijk beter om meer opslag in huis te halen.
Eens.

Het blijft een ingewikkeld verhaal maar het zou ergens niet verkeerd zijn als er wat meer bewustwording zou zijn dat alles maar online streamen (tv / video, muziek, spelletjes, werkgerelateerde applicaties, etc etc) ook een vraag aan energie vertegenwoordigd. Daar wordt nogal eens gemakkelijk overheen gestapt in mijn beleving. En dat is eigenlijk best raar in een veranderende wereld waar we zuiniger met energie zouden moeten omgaan.
Elke moderne HDD kan meer dan 1Gbit verwerken (als het maar sequentieel is). De tragere modellen zitten zo rond de 150MB/s, en de grotere/snellere halen meer dan 250MB/s, waarmee een enkele schijf dus al in de buurt kan komen van 2.5GBit. Ook beginnen SSD's steeds meer op een prijspunt te komen dat ze voor gewone opslag gebruikt kunnen worden, en die halen makkelijk nog hogere snelheden (en hoeft het ook niet meer sequentieel).
Het grote gros aan HDD,s kunnen niet eens gigabit benutten tenzij het 1 bestand is wat je zegt maar hoe realistisch is dat nou...

In praktijk zijn het vaak meerdere kleine bestanden waardoor een HDD in elkaar kakt, het grote gros blijft steken op 20 - 30 MB/s.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:11]

Heeft Ziggo nou een boord voor hun kop. Veel gebruikers willen meer upload, en dan niet om illegale dingen te doen. Maar zeker omdat er in veel huizen thuisonderwijs is. En met 4 a 5 streams slibt je upload gewoon dicht.
Er staat in het artikel niet met welke upload er getest is, dus hoe trek je die conclusie? Overigens moet je je maar eens inlezen in de gebruikte techniek, want dan zul je zien waarom er wel limitaties zijn wat betreft upload.

Ook is in de realiteit de upload vraag veel lager dan de download. Op dit moment veel gebruikte vraag naar download is met games, waarvan de download gigantisch is toegenomen en we willen niet wachten.

Voor streamen maakt het allemaal niet zo veel uit wat de snelheid is. En voor je Onedrive/Dropbox sync: die gaat ook wel door, dus dat de upload iets langer duurt is geen probleem.

Er is dus weinig vraag naar symmetrische snelheden
MAAR dat betekent niet dat er geen vraag is naar een wat hogere upload. Alleen is dat maar een relatief kleine groep. Want de Ziggolijn is echt prima voor meerdere videocalls tegelijk. Met 2Mbit/s upload per stream ben je er wel.

Ik stap zelf ook over naar KPN glas van mijn 300/30 lijn. Ik denk dat wanneer dit 300/60 was geweest ik lekker had blijven zitten.
Probeer eens een .raw foto a 25mb te uploaden naar een cloud.
Niet te doen. Zeker niet al je een setje hebt
Ja dat hebben ze, al jaren. Daarom stappen er nu ook veel mensen over naar glas wanneer dat kan. Stond laatst ook een nieuwsbericht hier op Tweakers dat Ziggo veel klanten is kwijtgeraakt afgelopen kwartaal. Dat heeft maar één reden; het beschikbaar worden van glas :)
Maar is dat ook echt zo, of willen veel Tweakers meer upload? Ik denk dat voor 90% van de gebruikers meer upload totaal niet interessant is, die willen gewoon met 4 mensen tegelijkertijd 4K Netflix kunnen kijken maar zijn over het algemeen minder bezig om gigabytes tegelijkertijd naar de cloud te uploaden.

Ik zeg zeker niet dat de use-case er niet is, maar ik denk dat (ook met thuiswerken en het onvermijdelijke drama van online meetings) download voor veel mensen belangrijker is dan upload. Ik denk dus dat Ziggo zeker geen bord voor hun kop hebben, ze hebben een marktonderzoek die laat zien dat het percentage mensen wat echt zit te wachten op upload een stuk kleiner is. (zeker met de huidige streaming apps heb je met 50mbit echt niet dat die met 4 streams al vol zit hoor, 720p streampjes met een bak compressie er overheen die in miniscule vakjes worden weergegeven, dat kost geen 10mbit)
De massa zal inderdaad het belang van een hogere upload niet inzien, maar op zijn tijd wel klagen dat het "zo lang duurde" (alles is relatief als je het vergelijkt met jaren geleden) om iets te versturen of als een hun Zoom sessie weer eens aan het wapperen was richting anderen.

Wellicht ligt er dus een taak voor de marketingafdeling om duidelijk te maken dat momenteel veel meer downloadsnelheid toevoegen niet zoveel meerwaarde heeft en dat daarom momenteel de focus op het synchroon krijgen van de snelheden ligt. Dat zullen ze wel niet willen doen omdat het makkelijker is om met gelijke of grotere getallen te adverteren dan concurrent en omdat meer snelheid die niet benut wordt maar wel betaald nu gewoon extra ping ping in de kassa doet.
Ik ben in de zomer overgestapt van 1 Gbit down/up glasvezel naar Ziggo Giganet met 50 MB Up. Met 5 personen thuis, 2 thuiswerken en 3 veel afstandsleren is het echt duidelijk 'slechter' met Ziggo. Haperende videoverbindingen, als we allemaal tegelijk bezig zijn, of moeite met sites laden tijdens videoverbindingen terwijl de gemiddelde download snelheid eigenlijk prima is (via wifi > 300 Mbit/s). Dus ik denk dat er inderdaad steeds meer niet-tweakers ook gebaat zijn met een minimaal 2 keer hogere uploadsnelheid. Ik zou met liefde de download halveren als daarmee de upload kan worden verdubbeld (dus 500/100 ipv 1000/50).
Nou Ziggo, ik heb er niet zoveel vertrouwen in als jullie zeggen dat IPv6 "later" komt. Maak me maar wakker wanneer het volledig native ondersteund wordt i.c.m. bridged mode én de asymmetrie van de verbinding niet meer zo scheef is.

Oh en als je kabeltechnologie 10Gbit/s kan, waarom dan geen 10Gbit/s ethernetpoort op het modem? 2.5Gbit/s is alleen maar een tussenstapje om de vervanging van oude Cat5e-kabels uit te stellen. Zorg dan dat je klaar bent voor mensen die Cat6a of beter in hun huis hebben liggen.

[Reactie gewijzigd door BvdW1978 op 22 juli 2024 14:11]

Bridged IPv6 is beschikbaar sinds enkele weken, ik heb het hier als een zonnetje draaien in combinatie met een eigen Asus router.
ah ik heb de zelfde setup.
Asus router en Ziggo in bridge mode
Maar mijn grote vraag is als ik dat aan zet raak ik dan met externe ip4 adress kwijt?
(kan ik daar nog naar toe connecten op ip4?)

Want ik wil dat niet kwijt raken voor mijn vpn en dat soort dingen (die allemaal lang niet niet puur ipv6 kunnen)
Nee je raakt je IPv4 niet kwijt. Ik heb v6 en v4 in mijn netwerk aan staan omdat enkele oude ip camera's geen v6 ondersteunen. Alles werkt prima, ook VPN van internet naar de router toe over v4 (binnenkomen over VPN in v6 wordt nog niet ondersteund) werkt zonder problemen. Enige waar ik wat moeite mee heb is dat er één device in mijn netwerk onder stateless v6 instelling van de router een heleboel v6 adressen gebruikt (meer dan 20). Voor privacy doeleinden is stateless de beste optie, maar dat betekent dat de apparatuur in het netwerk zelf een v6 adres genereert en niet zoals bij v4 via DHCP wordt afgedwongen door de router. Statefull is net als DHCP maar doordat er geen NAT nodig is voor v6 is het IP adres dan te tracken op internet. Geen fijne optie dus.
Dat verhaal rondom tracken van v6-adressen heb ik echt nog nooit gesnapt. Beetje off-topic hier, okee, maar nu het dan toch ter sprake komt. Een doorsnee ISP wijst een /48 toe aan een thuisaansluiting (aanname.. XS4ALL deed dit zo, mijn huidige aansluiting bij Freedom idem). Daar zit een gezin achter. Ongeacht hoeveel adressen je uit die prefix ook gebruikt, je kunt er nog steeds aardig zeker van zijn dat je met die /48 dat ene gezin net zo nauwkeurig trackt als met dat ene v4-adres waar je je nu met NAT achter vandaan piept. Om een browser te tracken heb je het IP helemaal nergens voor nodig, fingerprinting is een stuk nauwkeuriger. IP-adressen als (semi)vertrouwelijk behandelen.. ik snap het niet, maar misschien kan iemand me het nog eens uitleggen.
Er zijn geen fabrikanten die op dit moment consumentenmodems maken die een 10 Gbit poort hebben. Wat er niet is kan je niet leveren. Ziggo maakt zelf geen modems.
Liberty Global heeft écht wel invloed genoeg om zo'n fabrikant te motiveren.
Kostprijs per modem zullen ze denk ik veel belangrijker vinden.
Daar twijfel ik geen seconde aan, alleen heb ik dan een niet zo lovende mening over hun PR-gepraat over "klaar voor de toekomst" etc..
ik gok 2.5Gbit down en maar 50mbit up. Deze discussie is al vaak gevoerd hier maar de scheve verhouding wordt elk jaar schever. Ik houd het nog wel even bij 1000/1000 glasvezel
Het kwartje lijkt bij Ziggo nog steeds niet gevallen te zijn dat upload wel degelijk uitmaakt. Nou heb ik persoonlijk geen synchrone verbinding nodig, maar die lage upload van Ziggo is echt absurd: als mijn foto backup op mijn telefoon start bij thuiskomst, ligt de rest van de verbinding er uit |:(
Ik ga binnenkort ook om deze reden over van Ziggo naar Glas van KPN. Ik draai een eigen VPN om ook onderweg gebruik te maken van een veilige verbinding (ad-free en met blacklists voor mallware en gebande IP reeksen). Maar zodra ik VPN verbinding heb betekent dit een maximale download (want upload via Ziggo) van 20Mbit. Voor email en whatsapp prima maar voor het werken via Teams, DevOps met bijlagen etc is het mager.
als mijn foto backup op mijn telefoon start bij thuiskomst, ligt de rest van de verbinding er uit |:(
En dit is nog maar een simpel voorbeeld.
Mijn NAS en server thuis maken elke nacht een backup naar Backblaze B2, en deze backup start om 02:00 's nachts.

Maar als er die dag veel bestanden op de NAS zijn gezet, dan kan die backup een stuk langer duren dan normaal, soms is 'ie om 10:00 nog bezig, dan merk je toch wel de limitaties van een magere 40mbit/s upload.
De bedrijven kunnen zich beter inspannen om glasvezel verder aan te leggen in dit land. Het is echt bizar dat dit net als het stroomnetwerk zo langzaam gaat.
Er worden echt duizenden huizen per week aangesloten op glasvezel op dit moment en jij vind het langzaam gaan? Het heeft idd even stil gelezen maar er wordt op dit moment echt enorm veel aangelegd, helaas misschien niet in jouw straat maar op veel plekken wel. Er is ook een max. aan de snelheid waarmee dit kan ivm personeel e.d.
Dit had jaren geleden al gedaan moeten worden. Het is toch best gek dat al jaren nieuwbouwwijken die aangelegd worden niet direct op glasvezel gaan? Dit soort zaken zorgt er alleen maar voor dat wij gaan achter lopen op de rest.
Op welke rest? Volgens mij is het internet in Nederland meer dan prima en met de snelheid van KPN, T-Mobile en overige glasvezelnetwerken gaat het echt wel snel.
We zitten in de middenmoot qua aansluitingen binnen EU.

Dat het internet nu prima is zegt niks over wat er nodig.

Dat is hetzelfde als met het Elkectra netwerk dat was 20 jaar geleden ook prima. Maar ook toen zagen de netwerkbedrijven de komst van zonnepanelen en anderen zaken aankomen. Hebben toen niks gedaan want het netwerk was toch prima.
Hoezo zit Nederland in de middenmoot :?
https://www.computable.nl...digitale-eu-kopgroep.html
De Nederlandse digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken scoort dit jaar hoger. Inmiddels is de tweede plaats in de EU bereikt. Dit komt mede door de zeer hoge beschikbaarheid van snel vast breedbandinternet (>100 Megabit per seconde). Nederlanders kunnen hiervan gebruik maken via de kabel. Bovendien versnelt de aanleg van glasvezel in steden en buitengebieden.
De glasvezelaanleg heeft stilgelegen, maar inmiddels kunnen 'ze' niet genoeg mensen vinden om het aan te leggen. Met name de (uiteindelijke)huisaansluitingen zullen de komende 5 jaar de enig remmende factor zijn.
https://www.computable.nl...-van-glasvezel-in-eu.html

Middenmoot

“ Deze bedraagt dit jaar net geen kwart voor Nederland. Dat is iets onder het Europees gemiddelde. Voor 2026 wordt een penetratie van 45 procent voorspeld, wederom iets onder het Europees gemiddelde. Frankrijk en Spanje scoren bijna het dubbele. Nederland is dus geen koploper.”

[Reactie gewijzigd door redslow op 22 juli 2024 14:11]

2,5Gbit/s is een plakbandje wat nooit op de markt had mogen komen, doe dan gelijk 5 Gbit/s.
Vroeger was het altijd 10/100/1000 en de laatste jaren gaan we vreemde stappen doen.

Ik zelf zal nooit 2,5 gbit gaan gebruiken en gelijk naar 5 of 10 gaan als de tijd komt.

Dat stukje over bekabeling en energieverbruik ken ik, vroeger moest je ook bekabeling vervangen als je naar gigabit wilde (Cat5 vs Cat5e).

Cat5e kan ook 5gbit aan, een doosnee woonhuis is bekabeling nooit langer dan 30-40 meter.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:11]

Ik durf te stellen dat alles tussen 1Gbit/s en 10Gbit/s geen recht van bestaan heeft.
Er moet ineens allerlei speciale apparatuur gemaakt worden om 2.5Gbit/s en 5Gbit/s te ondersteunen terwijl we al jaren werken met 1Gbit/s en 10Gbit/s.

Daarnaast zijn alle bestaande 10Gbit/s apparatuur (voordat 2.5Gbit/s en 5Gbit/s verzonnen werden) niet in staat om met 2.5Gbit/s en 5Gbit/s te werken. Waarom slechtere en moeilijkere dingen verzinnen als er al heel lang een goede standaard bestaat en op de markt is?

Net als alle nieuwe moederborden voor de 12e generatie Intel CPU's, allemaal maximaal 2.5Gbit/s, ik ga toch niet mijn 10Gbit/s netwerkapparatuur vervangen door trager 2.5Gbit/s consumentenspul? De meeste mensen die hoger dan 1Gbit/s willen halen qua netwerk zitten allemaal al op 10Gbit/s.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 14:11]

Anoniem: 306567 @drocona28 december 2021 14:46
Als 2,5Gbit binnen komt op je router en je hebt alle apparatuur aangesloten zitten met 10 Gbit/s dan werkt het volgens jou theorie toch nog steeds? Dan gebruik je 25% van die 10Gbit in je netwerk maar dan hoef je de apparatuur er niet voor aan te passen.

Maar goed volgens mij zijn wij er nog lang niet dat apparatuur standaard 10 Gbit ondersteunt. Bijna elk device was je koopt zit een 1Gbit lan poort in.
Dat klopt theoretisch, alleen ondersteunt de gangbare 10Gbit/s apparatuur geen 2.5Gbit/s tenzij je heel recente (vaak goedkope consumenten) apparatuur hebt. Dus dat modem met 2.5Gbit/s poort zal bij mij dus maar 1Gbit/s draaien op mijn 10Gbit/s switches en dus een onnodige bottleneck zijn.

Nu beschik ik zelf over een Ziggo modem met 4x 1Gbit/s die in LACP kunnen draaien (poorten combineren tot 1 virtuele poort, voor de mensen die niet weten wat het is) en zal ik nergens last van hebben tot ~3.8Gbit snelheden voor Ziggo.

Dat consumenten apparatuur 10Gbit/s ondersteunt is inderdaad nog lang niet zo, maar de 10Gbit/s standaard en beschikbaarheid in de professionele wereld is al meer dan 10 jaar gemeengoed en prima betaalbaar. Waarom dan nu iets nieuws verzinnen, wat duurder is dan 10Gbit/s en allerlei vervelende nadelen heeft als brakke ondersteuning en slecht/niet werkt met bestaande 10Gbit/s apparatuur. Dat zie ik als een grote stap achteruit in plaats van vooruit.
Niet alle 12e generatie Intel CPU,s hebben 2.5 gbit LAN, ik heb nog 1 moederbord met gigabit. ;-)
Om precies de reden wat jij ook zegt, ik zie geen toegevoegde waarde in al dat extra,s en 2.5 gbit.

10 gbit apparatuur is nog steeds onbetaalbaar helaas voor de gemiddelde consument, daarom 5 gbit zie ik nog wel voordeel in.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:11]

hmm beetje goed zoeken valt dat best mee. microtik bijv. En 10 gigabit: dan weet je dat je de komende 10 jaar goedzit dus dan vallen kosten best mee. Voordeel is dat je ook nog glasvezel in huis kan trekken ben je ook meteen van de stralingsbron af.
Toen we van 10 naar 100 gingen was dat ook wel een serieus merkbare verbetering in de praktijk. Toen was stappen van x10 zetten ook nog goed te doen en te verantwoorden icm het praktijkgebruik.

Van 100 naar 1000 was nog steeds prima te doen op de meeste bestaande bekabeling en was voor veel zaken ook in de praktijk al meteen zeer nuttig. De techniek upgraden om meteen x10 te gaan was ook nog doenbaar

Echter van 1000 naar 10000 gaan vereist al veel specialistischere en stroomverbruikende netwerkkaarten/switches die veel duurder zijn, meer lawaai maken(in geval van switch) en veel meer stroom verbruiken + dat veel bestaande bekabeling niet voldoet. Daartegenover staat dat in de praktijk dit al veel minder van praktisch nut is. Daarom vind ik de stap naar 2.5 Gb/s of 5 Gb/s wel prima te verantwoorden. 2.5 zou misschien wat overbodig zijn, maar gezien 5 Gb/s prima werkt op Cat6 bekabeling(die al in veel gebouwen terug te vinden is) is het een mooie stap en toch ook al een vervijfvoudiging.
Ik ben op mijn thuis netwerk naar 10Gb (voor nas en werkstation) en 2,5Gb (2 andere computers) en hoewel ik weinig van de 2,5Gb upgrade had verwacht levert dit toch een flinke update op.

Zeker bij over kopiëren van data is het fijne vooruitgang.
Ik zie een 2.5Gbit/s lijn ook niet snel in woningen verschijnen, maar eerder in een klein/middelgrote zakelijke omgeving.

Laat voor de particuliere gebruikers eerst maar eens de upload omhoog gooien. Daar hebben veel mensen een grotere behoefte aan.
Vroeger zij men soortegelijke dingen over 1GB hardeschijven of 2GB aan RAM geheugen, dat was 'veeeeelste veel', waarom zouden we dat ooit nodig hebben?
Vroeger zij men soortegelijke dingen over 1GB hardeschijven of 2GB aan RAM geheugen, dat was 'veeeeelste veel', waarom zouden we dat ooit nodig hebben?
Mij hoor je niet zeggen dat we het niet 'ooit' nodig zouden hebben, maar voor op dit moment, volgend jaar of 2023 kan ik echt wel garanderen dat we geen 2.5Gbit lijn nodig hebben voor onze dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden ;) . (uitzonderingen daar, maar die zijn beter af met glasvezel naar mijn inziens)
Maar dan moet je wel de mogelijkheid hebben tot glasvezel, naast dat glasvezel ook niet zaligmakend is en per definitie probleemloos, ken inmiddels toch wel wat mensen die weer terug naar ziggo zijn gegaan omdat hun glasvezel verbinding continue problemen gaf en bij ziggo hadden ze nooit problemen. En natuurlijk kan het ook zijn dat je geen provider hebt op jouw glasvezel waar jij bij wilt gaan. Ik wil bv graag bij T-mobile, maar die zit, voorlopig, niet op de glasvezel in Helmond.
Dan ben ik benieuwd welke problemen het zijn. In de meeste gevallen zal dat een brak IPTV platform zijn of nog veel vaker gezeur over wifi omdat ze in huis geen UTP kabels en access points hebben liggen. Om de een of andere reden denkt het halve land collectief dat een doosje in de meterkast magisch overal tot in de verste hoekjes 100% wifi bereik geeft, als ze erachter komen dat het niet zo is steken ze het op de glasvezelkabel waar niets mis mee is.
Verbindingsproblemen, zonder dat ze verder dus iets in hun huis hebben aangepast, wat dan dus bij Ziggo voor hun geen problemen gaf. Dus voor overgang naar glas, geen problemen, bij glas regelmatig verbindingsproblemen, en nu ze weer terug zijn ook geen problemen. Dus tja, dan zal het echt aan hun wifi oid liggen......
In de praktijk kan het prima gebeuren dat een modem dat tevens als access point dient op een andere plek in huis terecht komt. Mensen roepen in de praktijk al snel "er is niets veranderd" terwijl dat gewoon niet klopt. Een lijn kan altijd slecht zijn maar om de hele techniek glasvezel afschrijven door niet nader verklaarde problemen slaat gewoon nergens op.
Waar lees jij dat ik glasvezel afschrijf? Ik geef alleen aan dat het ook niet altijd zaligmakend is. Net zo min dus dat je kabel techniek moet afschrijven.
Tsja dat hangt af van de use case he, ik ben ooit begonnen met een inbelmodem ... En een netwerk was iets van zo een 10mbit etc. Als je dan ziet wat de dag vandaag kan, dan ben je gewoon blij. Natuurlijk zal er ooit een punt komen dat dit wel zal moeten, natuurlijk als je een game gaat downloaden ofzo is het wel leuk als dit sneller is. Maar als het op een piekmoment is bijvoorbeeld, bij de launch dan zal niet iedereen de max snelheid halen, net hetzelfde voor updates. Als ik 20-25mb/seconde haal hier ben ik gewoon blij, meer dan 20 jaar terug was dit 2,5kb/s :). Voorlopig denk ik dat meer mensen baat hebben bij synchroon uploaden, dat mag nog gecapped zijn. Maar als ik iets groter wil doorsturen dan is mijn download naar de vaantjes hier bij Telenet. Ik zou veel liever hebben dat er bijvoorbeeld 50-100mbit synchroon upload is. Het is nu niet zo vaak dat ik bestanden moet doorsturen en zeker niet van die grote bestanden
Net als de 10Gbps-lijnen van Tweak lijkt de vraag vooralsnog laag te zijn. Wel goed dat de capaciteit stijgt, natuurlijk, maar op het kabeksegment schat ik de vraag naar upload hoger in dan de vraag naar snelheden boven de 1000mbps.
Er is een verschil tussen "snel" en "ooit". Voor nu lijkt het me ook wat overdreven maar dat kan binnen tien jaar anders zijn.
En sinds de ca. 1-2 TB harde schijven is het daadwerkelijk genoeg voor 95% van de mensen. Er komt ook wel eens een einde aan. Meer dan 4k resolutie heeft echt geen nut als je TV kijkt, meer dan 24 FPS films willen de meeste mensen niet.

Veel sneller dan 100mbit internet (symmetrisch!!) zou ik pas nodig hebben als cloud storage de harde schijf gaat vervangen.
Wat hebben snelheden als deze nog voor voordeel voor individuele klanten? Zelfs streaming trekt hooguit een paar megabit - wat voor zin heeft het om zo'n grote pijp naar het internet te hebben? Voor MKB kan ik er nog enigzins inkomen als er een lokale webwinkel gedraaid wordt, maar dit soort downstreams?

Lijkt me dat alleen de Vloot Met Den Zwarten Vlagge hier veel baat bij gaat hebben.
wat voor zin heeft het om zo'n grote pijp naar het internet te hebben
Omdat er soms pieken zijn in jouw internetverbruik en dan is een grote pijp wel handig. Denk ook aan bijvoorbeeld het downloaden van (moderne) games.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.