VodafoneZiggo haalt downloadsnelheid van 10Gbit/s tijdens test

VodafoneZiggo heeft tijdens een test een downloadsnelheid van 10Gbit/s bereikt. Dat meldt het bedrijf op zijn website. Daarnaast wil de provider downloadsnelheden van maximaal 1Gbit/s aanbieden aan alle gebruikers in de loop van 2022.

De test vond plaats in de VodafoneZiggo TEC Campus in Amsterdam, waar de provider 'zijn monteurs opleidt en netwerkinnovaties uitprobeert', meldt het bedrijf op zijn website. De testopstelling is volgens de provider vergelijkbaar met het bestaande Ziggo-netwerk dat klanten gebruiken.

Het netwerk van Ziggo betreft een hybride netwerk van glasvezel en coax. De verbinding bestaat volgens de provider voor een groot deel uit glasvezel, hoewel het laatste gedeelte van de verbinding, van wijkkast tot woning, gebruikmaakt van koperen coaxkabels. Op dit gedeelte van het netwerk past Ziggo docsis 3.1 toe, waarmee snelheden van maximaal 10Gbit/s haalbaar zijn. Voor de test gebruikte het bedrijf zes aan elkaar gekoppelde modems, omdat een modem maximaal 2,5Gbit/s kan verwerken, schrijft VodafoneZiggo.

In de loop van volgend jaar zou VodafoneZiggo al zijn klanten verder toegang willen geven tot downloadsnelheden van maximaal 1Gbit/s, zo schrijft het bedrijf. De provider begon in 2019 met het aanbieden van deze snelheden, onder andere in Utrecht en Hilversum. In de daaropvolgende maanden heeft het bedrijf zijn 'GigaNet' uitgerold naar verschillende andere steden.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

19-04-2021 • 20:57

305

Submitter: Jay-B

Lees meer

Reacties (305)

305
293
129
11
0
107
Wijzig sortering
Laat ze eens aan upload snelheid werken...
Allerduurste Ziggo abonnement heeft alsnog maar 50mbit up...
Het bijzondere is dat DOCSIS 3.0 als gewoon 200Mbit/s up kan leveren. DOCSIS 3.1 kan zelfs 2Gbit/s. Voorheen genoemde standaard uit 2017 (!!) was DOCSIS 3.1 FULL DUPLEX. Deze laatste heet nu DOCSIS 4.0 en kan uiteindelijk 10Gbit symetrisch leveren. En ja dan kun je geen digitale TV, radio en andere diensten tegelijk, dat gaat allemaal ten koste van bovenstaande maximale snelheden (beperkte frequentieruimte).

Mooi overzichtje:
https://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS#Comparison

En er komt een low latency mogelijkheid met consistente 1ms timings:
https://www.cablelabs.com...ow-latency-docsis-support

De rek is er nog zeker niet helemaal uit. Al heeft bijvoorbeeld Delta in heel Zeeland al gezegd over te stappen naar glasvezel.

[Reactie gewijzigd door Peetke op 22 juli 2024 13:45]

Het is allemaal relatief. Eerst een 56k modem en toen kon je ineens met ADSL 1 mbit snelheden halen. Later naar 10, 20, 50 mbit zelfs.

Het feit dat de backbone van Ziggo glasvezel is zegt genoeg. Want daar zit je echte schaalbaarheid. Dus waarom dan niet gelijk naar de meterkast trekken.

Het argument dat coax de snelheden haalt die glasvezel ook heeft is te simplistisch. Ik zie glasvezel als een lange termijn oplossing. De oude koper lijnen hebben meer dan 50 jaar tot de jaren 2010 veel ontwikkeling gezien en nu begint de afbouw ervan. over 25 jaar is coax niet meer relevant, als het al niet eerder is.

Glasvezel zal veel langer meegaan
Het grote verschil tussen coax en fiber is dat je bij fiber geen bus-topologie kunt aanleggen
In zekere zin is een fiber backbone met token-bus veel beter en onmetelijk veel goedkoper dan fiber

Maar dan moet een bedrijf als ziggo zijn zaakjes op orde brengen dus dvb~c+ Gebruiken voor zijn tv en radio diensten en een betere verdeling tussen up en download realiseren

Bijvoorbeeld in de buurt van
1000/250 pro
500/100 super
100/30 basic
50/10 instap

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 13:45]

Ze doen toch tamelijk goed hun best om iets dat lijkt op een bus aan te leggen met glasvezel, met dat GPON.
Klopt maar ik durf bijna wel te zeggen dat: als je dan toch voor verglazing gaat je dan beter gelijk naar point-to-point kunt

Dan is je betrouwbaarheid beter en latency gaat omlaag en de upgradebaarheid gaat omhoog,

Mijn vorige reactie was dan ook vooral vanuit coax gezien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is coax nog lang niet aan zijn end maar dan moet er wel een betere strategie komen die op zichzelf concurrentie biedt voor ftth
Je hebt wel gelijk maar geef ze ongelijk, als ik zie wat een logistieke nachtmerrie het voor e-fiber was om in onze bestaande regio glas aan te leggen snap ik helemaal waarom het zo duur is. Alle lof aan e-fiber voor het doorzetten. Alle begrip voor VodafoneZiggo om nog even te wachten. De aandeelhouders geven geen fluit om langetermijnoplossingen als deze over een tijdspanne van 50 jaar gaan.
Hier heb je VodafoneZiggo die juist het aanleggen van glasvezel bemoeilijkt...

Door het aanvechten van ondersteuning door de gemeente (van het burgerinitiatief) omdat het 'oneerlijke concurrentie' was.

En daarna door zo veel mogelijk mensen een nieuw abonnement af te laten nemen; zodat ze tenminste een jaar nog vast zaten aan Ziggo.

Maar Ziggo levert niet op de kabel; die gewoon open is voor providers.
Allemaal een beetje tegenstrijdig dus, ik denk dat ze deze regio graag nog even uitgeknepen hadden.
Men denkt dat p2p fiber een hogere betrouwbaarheid kent maar dit is imho onjuist. Je kunt namelijk omdat je met splitters werkt een modem aansluiten op 2 OLT's voor redundancy. Tevens kans je ook eenvoudig een 2e OLT gebruiken als upgradepath naar nieuwe techniek zonder dat je een monteur per cpe moet aansturen om de p2p verbinding naar een andere fiber blade over te zetten. Vergis je niet in hoeveel pon gebruikt wordt, dit is bijna overal op de wereld zo behalve in dit land en nog wat andere locaties.

Tevens bespaart gpon enorm veel ruimte én energie in de fiber pop. Een enkele OLT kan wel 15.000 aansluitingen voorzien of misschien wel meer afhankelijk van de vendor, probeer dat eens met een p2p setup in een enkel device te krijgen....
p2p is ook in Nederland zeldzamer aan het worden. Reggefiber gebruikte dit, maar de nieuwe netwerken van KPNNetwerkNL zijn allemaal PON met 16 aansluitingen per splitter.
Geeft gpon niet een risico op ondercapaciteit in piek momenten?
Die is er zeker, maar de kans dat 16 gebruikers 2,5Gbps gebruiken tegelijkertijd is nihil. Maar dit is met p2p niet anders, de verhouding is daar wel anders en het risico is zeker aanwezig. De grootste plek waar de overboeking plaatsvindt is op niveau van de PoP zelf naar het datacenter, die zijn vaak in ordes van 1 op 100 overboekt ofzo, bij gigabit misschien iets meer.

Wil je geen risico op ondercapaciteit mag je voor je gigabitlijntje rustig een half modaal salaris aftikken, of iets in die richting. Alle Internetverbindingen hebben overboeking.

Stel dat in de pool van 16 personen er 2 een volledige gigabit dicht trekken (de kans hierop is al erg klein) is er nog steeds 500Mbps over voor de overige 14. Dat is echt meer dan genoeg voor van alles en nog wat.

Een coax segment met 1200 of 1600 Mbps capaciteit heeft vaak enkele honderden gebruikers op het ziggo-netwerk. (al moet ik zeggen dat deze data niet heel accuraat is, maar 16 users op 2,5Gbps is al fors meer capaciteit).
Je lijkt er verstand van te hebben, maar ik ben wel verbaasd dat 2,5 gigabit/s op 16 huishoudens geen probleem is. Zelf trek ik mijn 500mbps geregeld vol, zowel up als down. En als er dan een aantal huishoudens bij zitten die nog eens volle bak zitten te netflixen, dan kan dat best hard gaan lijkt me.

Met de toekomst waarin steeds meer data verbruik wordt, is dan zo'n gpon weer op te splitsen naar minder huishoudens?
Ja, de splitter werkt passief. Dus een extra optic erbij en de splitter van 16 naar 8+8 (2 optics) Maar vergis je niet hoe 'weinig' een huishouden/persoon eigenlijk verbruikt. Jij bent best wel uniek kan ik je vertellen ;) In de toekomst is 10Gbps op 32 of 64 huishoudens bijvoorbeeld mogelijk (uit mijn hoofd max 128).

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 13:45]

We zijn niet voor niets Tweakers he ;). Maar leuk om te weten, bedankt voor de informatie! Zo leer ik elke dag weer bij :).
2,5 gigabit is echt heel veel. Een gezinnetje dat zit te Netflixen op 3 apparaten tegelijk is 50 Mbps. Ze doen ook nog wel eens wat anders. En vooral dat laatste telt gigantisch op met meer huishoudens. Voor één huishouden heb je die bandbreedte nodig als ze even pieken, maar tientallen tegelijk en je hebt en altijd meerdere die even wat anders doen. Die spreiding wordt steeds gunstiger, dus als het bij scenario thuiswerken met videoconferencen en Netflixen blijft, is 10 Gbps voor 64 huishoudens al een enorme verbetering weer boven 2,5 Gbps voor 16 huishoudens.

Dat wordt misschien nog het best inzichtelijk als je grofweg 10 miljoen aansluitingen totaal neemt in Nederland. Zelfs met het Netflix gezin ipv jou als maatstaf en dus 'maar' 50 Mbps per aansluiting zou je dan op diverse backbones bij elkaar ordegrootte 500 Tbps moeten hebben. In werkelijkheid is maar zoiets 10 Tbps nodig op de AMS-IX, waar toch zeer veel van ons internetverkeer doorheen gaat.
nieuws: AMS-IX bereikt mijlpaal van 10Tbit/s aan internetverkeer
Er mag wel iets tussen basic en super....
Ja, want de verdeling nu is zo lekker…

Er mag zeker iets tussen, maar ik denk dat de markt voor de top abonnementen heel klein wordt op het moment dat de middenklasse daadwerkelijk goede snelheden biedt. Ik heb nu 300, dat is domweg meer dan ik nodig heb. Echter, 75 is hem net niet dus blijf ik er maar bij.

Het is al beter dan het was in ieder geval…
Ik zit op 250/25.
Persoonlijk vind ik dat, als de FM frequentie vrijkomt, gratis upload erbij mag/moet doen....zonder bijkomende kosten. Een getal of 25 erbij en ik ben happy.....dus 250/50
Zouden ze op alle abbos de upload verdubbelen, is het meer in lijn
terwijl bij menig huishouden nu toch wel standaard ergens een glasvezel aansluiting te vinden is.. waarom daar dan niet op aanprikken...?

(nog even los van de kwaliteit hoe het glasnetwerk ooit in de grond is gegooid maargoed...)
Eerst een 56k? Mijn eerste was 2400 baud.

Een game downloaden duurde toen net zo lang als nu dus ik zie nog geen vooruitgang...
Eerst een 56k? Mijn eerste was 2400 baud.
Patser! Ik had een 1200/75 Viditel modem (split baudrate ftw!)
Een oom van mij had een Tandy 102 portable computer met een acoustisch modem van wel 300 baud...die goeie ouwe tijd :+ En nu klagen we over 'slechts' 50Mbit upload.
Toen waren de games ook kleiner qua mb,s ;) :)
Heb nog een originele Spacequest liggen. Die paste op 2 disks van 1,44 mb
Om niet te spreken van spellen zoals sopwith, alleycat, digger, moonlander, leisure suit larry in the land of the lounge lizards.
Stuk voor stuk spellen die die op een floppy pasten....

Nu windows 10 installeren met disken. Disk 1/2000, disk 2/2000 etc
leisure suit larry in the land of the lounge lizards O+

rosebud
jaaaaahhhhh nu heb je het wachtwoord verraden :P
56k zegt wel wat over mijn leeftijd, maar 2400 baud ook over dat van jou :)
En spellen downloaden deed ik niet, daar had je Twilight cd'tjes voor :Y)
Ik heb zelfs nog een blauwe maandag op 1200/75 baud zitten tokkelen ...
Hoorn moest je in twee schelpen leggen zodra je het gekras hoorde ...
(Eerst handmatig bellen, met een draaischijf ...)
Eerst een 56k? Mijn eerste was 2400 baud.
1200 download & 75 upload, of 300 baud beide richtingen (full duplex)...
How man je vergeet ISDN daar tussen.
Dat is wel allemaal redelijk koffiedik kijken. We weten niet wat de toekomst ons gaat brengen en/of hogere snelheden nog wel een ding gaat zijn. Op dit moment hebben we nog niet eens toepassingen voor 1Gbps, particulier dan en zo te zien kunnen we al naar snelheden van 10Gbps wat dan ook weer op particulier gebied nog mijlenver weg is, want daarvoor moet enorm veel apparaat (netwerkkaarten/routers/switches) etc. allemaal voor aangepast worden.

Het is ook maar de vraag of een vaste verbinding straks nog wel aangelegd gaat worden in nieuwe wijken, zijn genoeg testen met alternatieve manieren, drones/5G masten etc.

Dat continu gedram over glasvezel is sowieso wel gek, waarom zouden we voor Miljarden een netwerk gaan vervangen wat nog meer dan voldoende voorziet in onze behoefte? Wat A. weer verhoging in kosten gaat brengen want uiteindelijk betaald de consument, je verpest weer enorm veel natuur door alles op te graven en/of grondstoffen te verspillen, om maar te kunnen zeggen dat je iets hogere upload snelheid hebt of iets lagere latency. Vind persoonlijk deze verspillingen echt niet meer van de huidige tijd.
Ik snap wat je zegt, maar een draadloze infrastructuur gaat (zeker niet op korte termijn) niet het huidige datagebruik kunnen dragen. Kijk maar eens als je nu op Rotterdam Centraal staat bij drukte of in een stadion dat je gewoon al geen bereik meer hebt. Of met oud en nieuw dat alle netwerken overbelast worden.
Dat wordt steeds beter, maar dat soort verbruik is natuurlijk niet te vergelijken met hele wijken die allemaal draadloos zouden gaan.

Je ziet hetzelfde in de energiesector gebeuren. Iedereen moet over op stroom, van het gas af en veel terugleveren met zonnepanelen. Maar de infrastructuur kan het helemaal niet aan dus die moet nu in een onmogelijk tempo opgeschaald worden.

En dan heb je nog alle extra straling die erbij komt, zo zijn ze bezig met draadloos opladen in een ruimte (nieuws: Disney Research toont kamer waarin apparaten draadloos opladen)

Bedraad blijft het stabielste, snelste en meest schaalbare en dat gaat echt niet op korte termijn veranderen.
Het is ook maar de vraag of een vaste verbinding straks nog wel aangelegd gaat worden in nieuwe wijken, zijn genoeg testen met alternatieve manieren, drones/5G masten etc.
Tja je kunt het ook omdraaien. Heb je enig idee wat het mobiele netwerk kost om aan te leggen en draaiende te houden? Daar gaan letterlijk miljarden per jaar in om.
Die laatste meters naar de deur zijn de duurste van allemaal, daarom doen ze het niet. Ze hebben immers een enorm netwerk aan verdeelkastjes met mooie dure koperen kabels naar huizen, dat allemaal weghalen kost echt heel veel geld. Niet meer dan logisch dat je de rek zo ver mogelijk gaat opzoeken.
Daar ben ik het ook wel mee eens. Er staan genoeg oude woningen in Amsterdam die niet monumentaal en vroeg of laat tegen de vlakte gaan. Beetje zinloos als je daar veel geld aan uitgeeft. Maar het zou wat mij betreft verplicht moeten zijn om bij nieuwbouw glasvezel te trekken want dat wordt helaas nog niet altijd gedaan. En bespaar weer door geen coax meer te leggen.
Eerst een 110 baud modem, en daarna een snelle: 300 baud (via de telefoonlijn).. Naderhand multitone modems die 10k over de telefoonlijn konden doen, zelfs met de USA point to point.
Tijden veranderen: Later verbindingen 9600 boud via mcvax als backbone de werled over. En zie, nu klagewn we al over 25 Mb...
Analoge FM-radio zit nu nog in de weg. De upload moet een een aaneengesloten deel zijn en als de radio weg is, dan is de weg vrij om het upload spectrum uit te breiden.
Ze zijn in februari begonnen met afschakelen. Als het net zo snel gaat als analoge tv duurt het nog wel even.
Het Commissariaat voor de Media heeft Ziggo tot uiterlijk 1 januari 2023 de tijd hebben gegeven om met analoge radio te stoppen.
31 december 2022 zal Ziggo dan pas actie ondernemen. Elke dag eerder kost ze geld.
Ze willen die extra upload-bandbreedte bij Ziggo ook heel graag hebben hoor. Kunnen ze de klagers beter een radio-settopboxje geven.
Je kunt een gratis FM-antenne krijgen:https://randapparatuur.ziggo.nl/randapparatuur/details/35265
Dank! Ik was hiervan niet op de hoogte. Direct even besteld voor de radio van mijn vader.
Ja, natuurlijk. Eerst was het de analoge tv die moest eraf en wat is er daarna verbeterd? Vrij weinig. Ik moet eerst maar eens zien dat wanneer de analoge radio eraf gaat dat er dan wel een verbetering komt in upload of dat er daarna weer een ouderwetse prijsverhoging komt (terwijl dienst nummer 2 geschrapt is).

Voorlopig zijn wij lekker overgestapt naar een internet starter xxl abbo (alleen internet (en natuurlijk de fta digitale zenders) 150 / 15) voor €53 / maand

Dit abbo kun je niet vinden op de ziggo site maar wel via google. Het daadwerkelijk krijgen kost je vervolgens 2uur bellen :p

Maar wat moet je in vredesnaam met 1Gb down? Downloaden is tegenwoordig verboden en voor streaming is het zinloos.
Wat is er verbeterd met afschakelen analoge tv? Dat Ziggo over kan gaan naar DOCSIS 3.0 en de weg verder neerlegt voor 3.1. Voor verhogen vd upload zit idd de radio in de weg omdat zoals hierboven gesteld wordt de frequenties aan een gesloten moeten zijn.
Dat jij en ik geen 1Gbit/s nodig hebben a la, maar er zijn er die dat wel willen of nodig hebben. Niet iedereen gebruikt de extra snelheid voor torrents of nieuwsgroepen natuurlijk.
Anderzijds profiteren we wel allebei van lagere latency en betere kwaliteit door nieuwere technologie.
Heb je voor mij een voorbeeld wanneer 1Gb/s wel nuttig is?
Mkb die met meerdere mensen op een ziggo zakelijk lijn werk, binnentrekken van grote datasets of foto/video bestanden, kan vast nog wel meer bedenken.. of de extra uitgave iemand waard is om een bestand binnen een minuut binnen te halen of binnen 5 is aan diegene.. maar vd andere kant heb je een auto met 500pk nodig of voldoet een hok met 100pk ook? Beiden brengen je droog van A naar B, en toch spenderen sommige mensen er grof geld aan.
Daarnaast is het natuurlijk ook zoals hierboven aan gegeven, 20 jaar terug was een 56k modem ook prima, echter voor de huidige toepassingen heb je daar niks meer aan.. over 10 jaar is dat mogelijk hetzelfde verhaal als voor een 150Mbit/s lijn (ietwat ge chargeert misschien)
Het MKB even buiten beschouwing gelaten (waarvan ik ook denk dat die meer gebaat zouden zijn met een betere upload)

Voor particulieren gaat je vergelijking met een 56k modem niet op. (En dat was up en down :x) Ik ben begonnen met een 14k4 en dat was eigenlijk onwerkbaar tot en met 56k en ik heb ze allemaal gehad.... Toen kwam het kabel walhalla en dat was echt de bom maar nu zie ik de noodzaak gewoon niet. Ik ben zelfs gedowngrade want ik zou niet weten waar ik 250Mb voor nodig heb.

Vroeger, in the old days, kon een download dagen duren en was een verdubbeling in snelheid ook een halvering in dagen.
Ondertussen echter, spreek je over minuten en is de verbetering procentueel misschien wel net zo groot of groter maar de tijdswinst "verwaarloosbaar"

Ik vraag mij dus af wat voor toepassing een 10Gb downstream echt zinvol zou kunnen maken.

De vergelijking is meer waarom zou je als een Bughatti gaan rijden als je al een 911 hebt anders dan" gewoon omdat het kan".

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 13:45]

Even snel een game zoals Call of Duty downloaden dat in zijn totaal de 250GB aan kon tikken is dan toch wel echt een stuk sneller hoor, zo kan ik me eigenlijk met elk extra beetje download snelheid makkelijk vinden. Niemand wil een uur wachten op een download als het ook in 5 minuten kan, om het zo maar te zeggen.
Daarnaast bewaar ik een groot aantal (redelijk grote) backups die ik soms moet kunnen downloaden, aanpassen en weer terug zetten. En daar zit ik nou ook niet echt bepaald te springen om te wachten tot het klaar is.

Om eerlijk te zijn heb je deze dagen wel meer aan een grotere upload snelheid, maar dat ligt uiteraard ook gewoon aan wat je ermee doet.
MKB buiten beschouwing gelaten? How convenient. Als het jouw standpunt niet voldoende ondersteunt, laat je het even buiten beschouwing.

Anyhow, waarom zou iemand zich tegenover een ander (of jou) moeten “verantwoorden” waar hij het voor nodig denkt te hebben?

Als jij het niet nodig hebt, neem je het niet. Heeft toch ook niemand mee te bemoeien?

Ook altijd leuk, vergelijking trekken met auto’s.
Ik ben nog geen enkel geval tegen gekomen dat een exsessief hoge snelheid op mijn verbinding tot levensgevaarlijke situaties heeft geleid. De vergelijking gaat enorm mank.

Het aantal klanten dat roept om een hogere upload is groeiende. Echter Ziggo kiest er nog steeds voor om deze onnodig kunstmatig te cappen. Redenen die ze aandragen dat analoog signaal in de weg zou zitten enz zijn smoesjes. Technisch zou de verhouding up/down makkelijk 2:1 kunnen zijn (ipv de belachelijk ruim 10:1). Daar zouden ze heel veel klanten blij mee maken.

[Reactie gewijzigd door Zwatelaar op 22 juli 2024 13:45]

Mee eens, maar 1 gbit download zonder upload is waarschijnlijk niet nuttig.

Dat komt in hte MKB (als we toch de auto gebruiken) op een 500 PK auto neer die je de heenweg volledig mag gebruiken. Alleen terug mag je maar 50 rijden.

(nou ja eigenlijk andersom).

Mensen die deze verbindingen echt kunnen gebruiken zijn vaak ook mensen die de upload ook kunnen gebruiken.
Volgens mij zijn we het aardig eens.

Geinig dat je weer de autovergelijking pakt en lekker scheef gaat (PK =! Snelheid).
Kan wel zijn,
Op een van mijn lokaties hebben we 50/50 glas.
Dat werkt prima, al zouden we ivm O365 wat graag meer DL krijgen.

Nu ben ik voorstander van synchrone snelheden, maar het ligt echt aan de situatie wat noodzaak is.

Voor die locatie zou inderdaad overdag meer download prettig zijn 😉
En in de nacht wat meer upload ... Voor de vrienden van de cloud.
Als MKB-er zou ik nou niet direct een ziggo abonnement afsluiten.

Ik vraag nergens om af te leggen verantwoording ik vraag gewoon een voorbeeld wanneer een 10Gb echt nuttig is.

Maar goed, kennelijk kun je dat dus niet geven.
Op zich heb je denk ik wel een punt. Op dit moment is er voor particulier gebruik geen echte noodzaak voor een 10Gb lijn. Zelfs voor grootzakelijk gebruik zijn er denk ik maar sporadische gevallen voor een lijn van 10Gb.

De 10Gb lijnen die op dit moment nodig zijn, zijn veelal de lijnen die richting data centres gaan (Kort door de bocht waar 'De Cloud wordt gehost' en de private data centres van allerlei bedrijven)

1Gb particulier. Daar is denk ik ook weinig echte noodzaak voor voor het gros van de mensen. Dat zal voornamelijk 'handig zijn' als je regelmatig grote spellen (patches van 100GB+ ofzo) downloadt, of eventueel veel films downloadt en dat soort zaken. Allemaal dingen die ook prima gaan met een 250Mbit lijn, maar met een 1Gb-lijn is dat dan net wat fijner. Mogelijk dat mensen vaak grote backups willen maken van hun data. Dan is een hogere upstream ook handig. Maar voor het leeuwendeel van de mensen loopt het denk ik wel los.

Ook voor MKB (tot ongeveer 250 werknemers) is 1Gb ook wel veel, maar dan ligt het er denk ik heel erg aan wat voor bedrijfsvoering je hebt. Wat voor product je aanbiedt en hoe je hebt gekozen om dit aan te bieden. Als je perse met 250 man continu in de cloud bezig bent met data op en neer te sjouwen kan het wel erg hard gaan natuurlijk, al moet je je dan misschien afvragen of je wel op de juiste manier bezig bent, maar dat is natuurlijk aan de ondernemer, en niet aan mij.
Als je als MKBer je internetlijn alleen gebruikt voor communicatie met je klanten, dan zal het niet echt nodig zijn :)

Ik denk dat het 'We kunnen nu 10Gbit lijnen aan'-verhaal voornamelijk een proefballonsituatie is. Het technisch mogelijk maken, wil niet zeggen dat ze er een echt gebruiksdoel hebben 'op dit moment'. Allicht is het over tien jaar heel anders. Het is denk ik als ISP goed om te kunnen, ook al zal je het voorlopig niet gebruiken.
Just to shut you up, a simple example: remote backup.
Maar hier is dat natuurlijk ook weer heel subjectief. Hoe groot is die backup.

Stel je hebt een upstream van 20Mbit. Dan kan je pakkembeet 8 uur 70GB uploaden. Dat is dus prima voor een flinke incrementele dagelijkse backup voor menig ZZPer. Als je uiteraard terabytes aan data verstookt wordt het een ander verhaal, maar dan moet je waarschijnlijk sowieso een andere opslagstrategie hebben dan alles maar lokaal te hebben, maar dat is misschien ook niet altijd even makkelijk te regelen.

Ik denk dat voor zakelijk gebruik het heel moeilijk is om er een algemene harde eis op neer te zetten. De ene ZZP'er bewerkt thuis grote videos, de andere ZZP'er gebruikt internet alleen om z'n facturen op te sturen en een back-up van die facturen.
Het is inderdaad heel subjectief.
Hoe groot mijn backup is? Groot. Verdere details zijn niet relevant.

Ik vind het altijd heel frappant dat wanneer een groeiende groep aangeeft iets nodig te hebben er een groepje dan gaat beredeneren dat je dat niet nodig hebt.

Als ik zeg dat ik het nodig heb, dan heb ik het nodig. Mijn noodzaak, mijn keuze, mijn geld. Iets tussen mij en mijn leverancier. Ik vraag niemand advies.

(Niet persoonlijk bedoeld, gewoon in het algemeen).
Ik zie persoonlijk niet een grotere groep mensen vragen om hogere upstream. Alleen op tweakers is er een groepje vrij schreeuwerige mensen die het roepen. Dat groepje lijkt wel meer te worden, maar dat kan ook meeschreeuwers zijn.

In mijn directe omgeving hoor ik er niemand over. (Puur anekdotisch)

Het is ook heel simpel. Als jij als individu het nodig zegt te hebben dan is dat zo. Je zal mij niks horen tegenspreken.

Wat mij alleen opvalt is dat heel veel mensen het voornamelijk principieel lijken te roepen (nogmaals, ik zeg niet dat jij als individu het niet nodig hebt). In het geval van een backup kan je je afvragen of je die überhaupt lokaal nodig hebt. Nogmaals. Ik zeg niks over jouw individuele situatie. Maar stel dat iemand al z’n archieven van 5 jaar oud , die hij vrijwel nooit gebruikt, iedere dag uploadt, kan je je afvragen of dat de juiste manier voorwaard is :)

En daar kan een Ziggo natuurlijk niks mee. Zij kunnen niet voor een handje vol klanten de boel omgooien (althans, dat kunnen ze wel, maar ik snap dat ze daar niet op zitten te wachten). Zij kunnen prima het op en neer verkeer monitoren en ik weiger te geloven dat als bijvoorbeeld meer dan 0,1% van de klanten er tegen aan loopt dat ze daar dan niks mee doen. (Want 0,1% zijn natuurlijk best een boel mensen)

Voor mij persoonlijk geldt in elk geval dat er sceptisch over ben hoeveel particulieren het echt nodig nodig hebben en het niet alleen principieel willen (uiteraard is daar een grijs gebied in). Voor zzp’ers is het mogelijk een ander verhaal. Maar dan kan je per zzp’er misschien ook kijken of ze hun datastrategie niet beter kunnen veranderen mits dat mogelijk is.


Puur anekdotisch. Ik heb een tijdje terug een backup gemaakt naar de cloud. Dat duurde ongeveer 42 uur. Nu is het minuten per dag aan wijzigingen. En een heel enkel keertje een half uur.

Uiteraard had het fijn geweest als die 42 uur wat sneller had gekund. Maar ja. Het was eenmalig, en nu is het prima werkbaar voor mij persoonlijk. N.B. Dit zegt natuurlijk niks over jouw noodzaak voor een hogere upstream.
Ik vind het altijd heel frappant dat wanneer een groeiende groep aangeeft iets nodig te hebben er een groepje dan gaat beredeneren dat je dat niet nodig hebt.

Als ik zeg dat ik het nodig heb, dan heb ik het nodig. Mijn noodzaak, mijn keuze, mijn geld. Iets tussen mij en mijn leverancier. Ik vraag niemand advies.

(Niet persoonlijk bedoeld, gewoon in het algemeen).
Aals je je standpunt beargumenteerd dan helpt dat om mensen te overtuigen en daarmee hun mening te veranderen. Simpelweg "omdat het zo is" mag je zelfs op school niet toepassen. :)
Dat was ik wel en heb daar ook meerdere malen om gevraagd. Dat jij vervolgens begint te schelden heeft weinig te maken met iemand op zijn plek zetten maar is eerder een teken van onmacht. ;)
Just to shut you up
En dat was nodig omdat?

Als jij zo'n dikke verbinding wil hebben moet je dat helemaal zelf weten en ik vraag je ook nergens om je te verantwoorden. Mijn vraag was gewoon uit interesse.

Als je daar niet mee om kunt gaan dan lijkt het mij verstandiger dat je niet reageert op een discussieplatform. :z

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 13:45]

Zelf heb ik 1 Gbit/s download bij Ziggo, ik zou niet per definitie zeggen dat het nuttig is. Wel heb ik hierdoor een zakelijk DOCSIS 3.1 Modem (Ubee UBC1318ZG) na wat contact gehad te hebben met Ziggo. Dit modem is velen malen stabieler dan die verschrikkelijke Connectbox... Eigenlijk heb ik dus een zakelijke aansluiting zonder support / meerdere IP-addressen op een consumenten abonnement.

Het is vooral voor de ongeduldige onder ons, waar ikzelf onder val, dat het downloaden van games / films (*kuch Linux ISO's*) veel sneller gaat. Maar als je er over na denk slaat het nergens op, ik zou in 99% van de gevallen prima met 300 Mbit/s uit de voeten kunnen.

Edit: Ik verbruik elke maand zo'n 3 TB aan data en draai momenteel 10 VM's (60 netwerk apparaten in totaal). De Connectbox kon de hoeveelheid pakketjes die per seconden door mijn netwerk heen gingen niet aan, wat leidde tot packet loss. Om deze reden mag ik dus, wat erg fijn is, van zo'n stabiele Ubee gebruik maken die normaal gezien bij de Zakelijk Internet Pro MKB abonnementen wordt geleverd.

[Reactie gewijzigd door fjh40 op 22 juli 2024 13:45]

Je bent één persoon, dus of dit voor iedereen geld weet ik niet.

Maar wat je hier zegt is dat je wel een flinke snelheid krijgt, maar je deze niet eens echt kan gebruiken als je bv veel gebruikers hebt, en het echt gebruikt.

Ik denk dat maar weinig mensen zo ver komen als jij bij ziggo en ze vaak van kasje naar muur gestuurd worden. Kabels vervangen, andere connectbox, monteur. Wifi die de schuld krijgt etc etc.
Klopt helemaal wat je zegt. Al heb ik van de Ziggo zakelijk afdeling begrepen dat dit inderdaad weinig voorkomt dat de standaard Connectboxen het niet meer kunnen vewerken. @Kevinp

En om nog maar even op de onderstaande comments te reageren, modem is inderdaad particulier. Ik ben hoe dan ook blij dat ik niet een zakelijk abonnement hoef af te sluiten na wat rond gebeld te hebben. En wat @FreshMaker ook aangeeft, het ligt maar net aan over wat voor bedrijf je het hebt. De een zal meer nodig hebben dan de ander, in een restaurant denk je al snel aan muziek, kassa systemen, klant systemen, betaling, file server, active directory & dns voor authentication, wellicht een RDP server etc.

De conclusie is dat gigabit thuis leuk is, maar wat mij betreft in bijna elke situatie overkill. Als de upload wat omhoog geschroeft kon worden zou dat wel echt top zijn, wegens de toch enigszins beperkte 50 Mbit/s upload. Momenteel een beetje krap met off-site backups en VPN verbindingen.
Connectbox is natuurlijk ook een modem voor particulier gebruik, en 10 VM's zal zelfs voor MKB gebruik nog wel veel zijn
Heb je enig inzicht in wat het mkb inhoud ?

Het restaurant van mijn wederhelft heeft er al zo'n 12 momenteel.
De overstap naar cloudbased is niet gunstig, maar er draaien best een paar services stiekem wat het kantelpunt benadert
Had je er niet gewoon een switch voor kunnen zetten of zijn al je apparaten de hele tijd met het internet aan het praten?
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt denk ik, maar de VM's draaien op VMware ESXI op een aparte server. De overige 50 apparaten zijn voornamelijk computers, telefoons, tablets, domotica etc. Deze apparaten zijn met 2 x 24 ports switches verbonden (zowel bekabeld als via AP's), deze twee switches zitten op één Ubiquiti UDMP aangesloten.

De Ziggo lijn zit dan uiteraard aangesloten op de WAN poort van de UDMP, dus al het verkeer wat over het internet heen gerouteerd moet worden 0.0.0.0/0 gaat dan uiteraard naar de Ziggo box, anders niet.
Een beetje game is 70+ gigabytes tegenwoordig chef. Met patches in de tientallen gigabytes. En zelfs op mijn PS5 kan ik er niet al te veel tegelijk geinstalleerd hebben dus gooi nog wel eens wat weg om dat later opnieuw te downloaden.

Ik heb dan zelf 500 megabit, omdat ik het hele zooitje toch aan wifi heb en daar "maar" 600+ haal en dus dat gigabit nooit benut kan worden, maar ik vind het toch deftig prettig dat je zo'n game gewoon "eventjes" binnenharkt in een klein half uurtje.

Is het echt nodig? Nee. Maar dat geld voor 90 procent van de gadgets waar we mee rond lopen.
Ik vind een halve dag wachten op zo'n spel best ruk. Snel internet koop je gewoon concreet game tijd mee.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 13:45]

Ja klopt inderdaad, als je dan 's avonds even wat tijd hebt om een spelletje met wat vrienden te spelen dan hoef je in ieder geval niet meer uren te wachten op een patch. Ik weet nog de tijd toen ik met een ADSL verbinding er 1 uur over deed om 2 GB te downloaden (wel in buitengebied). Dit was zo rond 2010 naar schattig. Wat dat betreft vind ik het prachtig dat het nu allemaal zo snel kan.
Vrij weinig? In de gebieden waar analoge televisie is afgeschakeld kan/wordt nu dus 1Gbit/s download aangeboden.
Voor de upload frequentieband zit FM in de weg, zoals robertwebbe aan geeft. En net als bij de verhoging van de maximale downloadsneleid zal dat een periode na afschakelen FM met de upload mogelijk zijn.
640k was toch ook genoeg? De toepassing voor gbit komt wel, lees je post over tien jaar maar eens terug.
Misschien internet delen met je buren? Bespaart iedereen een hoop geld ;).

Maar inderdaad voorlopig verwacht ik niet dat er veel mensen zullen zijn die het nodig hebben. Kan leuk zijn met games downloaden mits Steam, PlayStation en Xbox het ondersteunen. Maar zelf dan moet je de juiste spellen hebben van x aantal gigabyte om het te merken. Want bij 1 gigabyte duurt het bij 100 mbit 1 minuut en 25 seconden. Bij duurt het 1000mbit 8 seconden. Niet echt spectaculair dus. Misschien wel leuk bij CoD die aardig wat gigabytes is met grote patches. Maar dat download je ook niet elke dag. Ik zelf heb maar 50 mbit en ik vind dit al genoeg. Voor die ene keer per half jaar ofzo dat ik echt iets groots download wil ik niet extra betalen.

Misschien is het wel handig voor bijvoorbeeld grotere bedrijven/ziekenhuizen om te hebben.
Ik ben helemaal voor het afschaffen van alle radio, luister er toch nooit naar ;)
Ik stel voor dat we de spoorwegen opheffen, ik ga nooit met de trein! 8)7
En ik de snelwegen, want ik ga toch nooit me de auto, ik heb een jacht waarmee ik overal kan komen waar ik wil, en anders de vouwfiets. Autovrij Nederland, hiep hoi! :+
Ik kom het huis helemaal nooit uit, breek de rest van de planeet maar af...
"Ik kom het huis helemaal nooit uit, breek de rest van de planeet maar af... "

Daar wordt al druk aan gewerkt, maar dat terzijde :)
Dan maar overal wateren terug brengen.
Yes, WttH!

Oh, wacht, dat hebben we al....

[Reactie gewijzigd door vrow op 22 juli 2024 13:45]

Ah maar ik ga ook nooit met de boot dus dat ruimt ook mooi op 😁
Met dat soort snelheden is het geen probleem om lineaire radio en tv aan te bieden via IP. Zoals alle glasvezel- en DSL-providers nu al doen.
DOCIS 3.1 full duplex heeft in werkelijkheid nooit bestaan. De full duplex is een toevoeging die alleen in testopstellingen is toegevoegd. Voor de daadwerkelijke uitrol naar de consumenten modems zou dit DOCSIS 3.2 Full duplex worden. Uiteindelijk zijn er nog een paar kleinere wijzigingen doorgevoerd en heeft men besloten om de naam DOCSIS 4.0 te gebruiken. De 3.1 modems kunnen domweg niet genoeg upload kanalen gebruiken om full duplex te kunnen werken. In theorie kan DOCIS 3.1 maximaal 1 gbit/s upload bieden (tegen 10 gbit/s download). Door de download extra te knijpen kan men in theorie wel een soort full duplex leveren. Voor de upload zitten echter nog de digitale radio en tv kanalen in de weg. DOCSIS 3.1 gebruikt helaas nog vaste kanalen voor up en download. DOCSIS 4 kan alle kanalen schakelen tussen up en download.

Ik heb Ziggo Zakelijk max en hoewel men een upload van 50 mbit/s belooft, is de upload snelheid die ik meet sinds enkele dagen rond de 60 mbit/s (was in de praktijk tussen de 50 en 53 mbit/s). De upload gaat dus wel iets omhoog, al zie ik liever een full-duplex.
De rek zal er niet uit zijn, denk de fysieke infrastructuur wel.

Hoeveel kabels en apparatuur er onder de grond al loopt te roesten en kapot gaat wordt steeds meer.
Sterker nog, bij de 1GB/s test die Ziggo in Utrecht deed, was de uploaden al die 200MB/s.

Maar voor die test zullen ze alle analoge kanalen wel hebben ingezet terwijl die nu nog (heel even) bezet zijn.
Juist, low latency en hogere upload is wat we willen, dan is het tenminste een echt concurrent voor glasvezel. Voor nu. Uiteindelijk zal glas meer mogelijkheden bieden dan koper, ook al is dat bij Ziggo alleen nog maar het laatste stukje.
Waarom dan niet net als Caiway alles over internet?
Mijn Mediabox Next zit al op netwerk.

Mijn mening kan dan de opload omhoog.
Hoeveel mensen zullen meer nodig hebben? Van Liberty Global is bekend dat ze vooral producten leveren voor een zo groot mogelijk doelgroep. Voor niches moet je niet bij hun zijn.

Daarnaast snap je waarschijnlijk ook niet het verschil tussen een test en een productieomgeving.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 22 juli 2024 13:45]

Voldoende, zeker nu met thuiswerkers. Ik heb zelf voor glasvezel gekozen, omdat mijn upsnelheid dan hetzelfde is als de downsnelheid. Heb ik dat nodig? Ja: ik heb een NAS waar ik op afstand bijvoorbeeld wat dingen kan doen, zoals foto's kijken of zaken delen. Voorbeeldje is dat ik foto's van een trouwerij deel met familie/vrienden. Dan is het fijn als daar een aantal tegelijk van kijken, de verbinding niet gelijk volloopt.

Ik zou nu willen overschakelen naar Ziggo, omdat ze naast interactieve televisie nog DVB-C aanbieden, zodat ik digitale kwaliteit heb en "onbeperkt" kan aftappen, zonder daar extra in de maand voor hoef te betalen. Bij mijn huidige provider is DVB-C (ongevraagd) weggehaald. Maar Ziggo biedt op glasvezel teleurstellende upsnelheden, want er wordt toch weinig gebruik van gemaakt (in dat geval heb je er dus ook geen last van). En voor een lage upsnelheid heb je ADSL, dus is er praktisch geen verschil voor de consument met glasvezel meer ...
Alleen de tussenverbindingen zijn glasvezel. De verbinding naar je huis is nog steeds koper.
50mbit is triest weinig
zelfs op mijn mobiel is het veel sneller
hoe ga je ooit normaal cloud diensten gebruiken terwijl je ook andere dingen doet?
zeker als je thuis werkt
Heb die discussie vorige week ook gevoerd en niemand kon aangeven waarom een grote groep abonnees een hogere upload nodig zou hebben. Als je met vier man virtueel thuiswerkt incl. videostream kom je nog steeds uit met 50 mbps. Slechts een hele kleine groep heeft de mogelijkheid nodig om grote hoeveelheden data in een korte tijd te uploaden.
Wat een onzin argument zeg, alleen omdat jij niemand kent die daar behoefte aan heeft betekent het dat die optie maar niet moet bestaan?
Op mijn adres, gewoon in de stad, kan ik of bij elke andere provider een trieste abonnement van maximaal 23mbit down halen (met een upload snelheid waar je helemaal niets mee kan) of ik kan ziggo's monopolie voeden, waarmee ik dus voor vaste internet betaal waar ik max 600mbit down en 40mbit up voor bijna 70,- per maand, terwijl ik zelfs op mijn mobiele abonnement (van KPN) voor 35,- per maand makkelijk tot 60mbit up haal......
Het is niet dat ik niemand ken, maar uit onderzoek van de TUE bleek dat maar weinig mensen behoefte hebben aan meer upload (dat was wel enkele jaren geleden) en recentere onderzoeken van Ziggo zelf wezen dat ook uit.
Je hebt het enkel over technische honger naar meer snelheid. Geef nu eens antwoord welke mensen/huishoudens daadwerkelijk meer upload nodig hebben. Thuiswerken via een virtuele omgeving gebruikt enkele tientallen kbps aan upload, een stream van Teams./Skype/Zoom gebruikt 0,6-1,2 Mbps upload.
Het aantal mensen dat daadwerkelijk GB's aan data snel moeten kunnen uploaden van thuis uit is zeer gering en dus voor Ziggo geen reden om die upload dan maar omhoog te gaan gooien.
Je hebt het enkel over technische honger naar meer snelheid.
Waar haal jij dit vandaan? wil je een discussie houden of gewoon mensen beledigen?
Niet iedereen gebruikt zijn pc uitsluitend voor youtube en facebook, er zijn mensen die daadwerkelijk een hogere upload snelheid nodig hebben dan wat je op je mobiel kunt halen (wat bij mij dus 20mbit hoger is dan het hoogste ziggo abonnement die ik hier op mijn adres kan krijgen (en ik woon gewoon midden in de stad)
Onderzoeken van Ziggo zelf wezen dat ook uit.
Ja heel betrouwbaar, een monopoliehouder die geen opties biedt voor meer dan 50mbit en dan zelf gaat concluderen dat het niet nodig is...
Heeft niets met beledigen te maken. Jij geeft enkel wat prijzen aan en welke snelheden je daarvoor krijgt. Het gaat om de economische noodzaak van hogere uploadsnelheden. Voor 99% van de abonnees is die er niet. In diverse discussies heb ik gevraagd naar welke mensen dan daadwerkelijk een hogere upload nodig hebben. Meestal krijg ik dan één voorbeeld: IT-ers die images van enkele tientallen GB's moeten uploaden. Zelf kan ik daar nog mensen aan toevoegen die grote grafische bestanden moeten uploaden en dan heb je het ver gehad. Uiteindelijk komt het er in iedere discussie weer op neer dat het een technische wens is i.p.v. een noodzaak omdat er zoveel mensen zouden zijn die tegen de limiet aanlopen. Die mensen zijn er nauwelijks.
Ziggo heeft er overigens geen enkel belang bij zichzelf wat voor te liegen. Als ze onderzoek doen en zichzelf iets wijsmaken kost hen dat abonnees.
geef nu eens een reeks voorbeelden waaruit blijkt dat een substantieel deel van de abonnees tegen een uploadbeperking aanloopt.
Ik ga niet een verhaal voor je schrijven over mijn werk thuis, het is immers niet relevant hier, want we hebben het niet over het gigantisch verhogen van upload snelheid voor alle Nederlanders en alle abonnees.
Ik heb het over het feit dat die optie gewoon niet bestaat, ongeacht hoeveel je aan ziggo dokt, en omdat zij een monopolie hebben en ADSL varianten nog slechter zijn kun je nergens terecht.
Wie heeft nou gigabit snelheid down nodig? ook niet de meeste mensen, maar die optie bestaat gewoon, maar als je een upload snelheid nodig hebt hoger dan je miezerige mobiele internet, dan kun je nergens terecht.

Dit is als het verhaal van Ford die eerst alleen zwarte Auto's verkocht en zei dat niemand wat anders nodig had of kon krijgen. Natuurlijk gaat ziggo geen onderzoek tonen om te laten zien dat hun service tekort komt.
Zelf kan ik daar nog mensen aan toevoegen die grote grafische bestanden moeten uploadenn waaruit blijkt dat een substantieel deel van de abonnees tegen een uploadbeperking aanloopt.
Precies, dus volgens jou moeten die mensen geen opties hebben? Er gaan steeds meer diensten (en professionele software) in de wolken, en data waar mensen mee werken groeit steeds maar, maar we zitten nog op sub-4G upload snelheden op onze vaste internet connecties ongeacht hoeveel geld we overmaken aan de grootste telecom monopolie van nederland...
Beetje werkbestanden uploaden, video conference, en laat staan cloud backups en werken met software dat in de cloud (gedeeltelijk of compleet) runt en dan heb je ook maar over een huishouden waar maar 1 persoon achter een pc zit...
Zoals gezegd de voorbeelden zijn enkel van toepassing op een zeer kleine groep mensen. Video conferencen kost helemaal niets aan bandbreedte. De hoeveelheden data die particulieren thuis verwerken zijn gewoon klein. Het uploaden van je geschoten foto's en filmpjes loopt unattended. Als je professioneel hogere uploads nodig hebt, moet je misschien geen consumentenabonnement afsluiten maar een abonnement voor professioneel gebruik. Cloud backups lopen ook op de achtergrond. Bij een download ben je aan het wachten tot het klaar is. Bij een upload boeit het niet of het op de achtergrond nu een kwartier of een half uur duurt voordat het bijwerken van die backup klaar is. Het belemmert je niet in je doen en laten.
Nogmaals, ik beweer niet dat niemand een hogere upload nodig heeft, ik beweer enkel dat het voor Ziggo niet interessant is omdat de groep die het nodig heeft zeer klein is.
De analogie met de Ford gaat niet op. Dat heeft te maken met smaak en niet met functionaliteit. Daarnaast zijn er in Nederland allerlei abonnementen met een hogere upload en ook daaruit bleek dat de upload van de mensen zeer beperkt blijft. Het is dus niet dat de wens er niet is omdat het product er niet is. Het product is er maar wordt alsnog niet gebruikt.
De hoeveelheden data die particulieren thuis verwerken zijn gewoon klein
Dit is totale onzin, en je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. Beetje alles en iedereen over één kam scheren puur omdat het bij je bevooroordeelde mening past.
Dat gevoel is volstrekt wederzijds. Heb je een onderzoek dan waaruit blijkt dat mensen zoveel data te uploaden hebben? De meeste mensen hebben enkel de gratis cloud van Google of Apple of de 40GB of 100GB versie die ze bij moeten werken met hooguit enkele honderden MB's per dag. Verder uploaden ze wat filmpjes en gebruiken ze Teams of Zoom voor een videostream. Daar houdt het heel ver bij op voor de meeste gebruikers.
Je hebt het steeds over "de meeste mensen". Ik heb het gewoon mensen als mijzelf of mensen die in groepen vallen zoals jij zelf nog noemde die redelijk wat data heen en weer moeten sturen voor werk.
Daar moet gewoon een OPTIE voor zijn.
Ik snap echt niet waarom je zit te argumenteren tegen het aanbieden van opties.
1gigabit down is overdreven, maar om meer dan 50mbit up te vragen is alles behalve "niche".
En wat wil je nog meer dat ik doe? een lijst aan soorten banen voor je noemen waar mensen met meer dan wat office bestandjes en jpegs werken? kom op zeg.
Je projecteert gewoon je eigen behoeftes op iedereen en doet alsof omdat jij iets niet nodig hebt, niemand dat nodig heeft en niemand een optie moet hebben om daarvoor te kiezen en betalen....
Kijk eens naar de upload snelheden van ALLE pakketten van ziggo, gigantische verschil tussen download snelheden om vanuit te kiezen, maar niet voor upload.
Daar houdt het heel ver bij op voor de meeste gebruikers.
Ja, heel leuk voor hun en voor jou, dat jullie niet iets nodig hebben dat op dit moment niet mogelijk is omdat één telecom bedrijf alle benodigde infrastructuur ervoor in de klauwen heeft.

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 22 juli 2024 13:45]

Je verdraait mijn verhaal. Ik zeg vanaf het begin al dat het overgrote deel van de mensen dit niet nodig heeft en Ziggo dan een economische beslissing neemt en dat kleine deel van de mensen niet bedient. Ik heb nergens gezegd dat ni9emand het nodig heeft.
[...]

Ja heel betrouwbaar, een monopoliehouder die geen opties biedt voor meer dan 50mbit en dan zelf gaat concluderen dat het niet nodig is...
Ziggo verzint het zelf niet, die nemen Docsis apparatuur af en Docsis heeft nu eenmaal ooit bedacht dat er maar een beperkt upload spectrum nodig was. Met Docsis 3.1 is 2200/200 Mbps per cable modemmogelijk. Met Docsis 4.0 gaat de spec richting symmetrisch. Kwestie van tijd voor er met de hogere upload wordt geadverteerd door Ziggo ;).
Hm zou maar niet mopperen van die 50... Ik thuis heb net aan 20 down en 1 up. ADSL. Pff.
Op mijn mobiele internet haal ik zelfs 150mbit down en 60mbit up.
een maximale uploadsnelheid van 50mbit zelfs bij het duurste 1Gbit abonnement van Ziggo is gewoon triest.
Ja maar dan krijg je daadwerkelijk capaciteitsproblemen. 1000/50 is in zo weinig situaties relevant dat er niet perse meer belasting is dan 200/50. Het klinkt wel heel cool op het stickertje. Daarbij is het bij DOCSIS altijd een wisselwerking tussen upload en download omdat het dezelfde lijn gebruikt.
het is idd altijd een wisselwerking. echter kan de ratio wel een stuk dichter bijelkaar liggen dan ze bij ziggo op dit moment leveren. hier nieuwe techniek Docsis4 waar 10Gbit/s om 6 Gbit/s hebt waar bij 6 bij 6 Gbits geleverd kan worden.

https://www.cablelabs.com/technologies/docsis-4-0-technology
Het is merkwaardig dat zelfs *DSL het beter kan. Met Vplus en pair-bonding is 60 Mbps upload realistisch, weet ik uit eigen ervaring. Dat is uiteraard wel afhankelijk van de afstand tussen huis en *DSL kastje. ;)
Absoluut, ik haal 220/66 maar zit redelijk dicht bij de wijkkast. Vooralsnog heb ik geen reden om over te stappen naar Ziggo vanwege hun belabberde uploadsnelheid.
Ik zit er 1,3km vandaan, met bd VDSL2 haal ik een stabiele 210Mbit downstream en 64Mbit upstream.

Enfin - nu gelukkig glasvezel. Wel via GPON, dus nog niet het volledige aanbod aan providers, maar dat is een kwestie van tijd :) Al zo blij met een synchrone, stabiele lijn nu.

Bij Ziggo is dat nooit gelukt, die stabiliteit. Vijf monteurs gehad, straat deels open getrokken, etc. Het kán wel, een familielid heeft een stad verderop een stabiele uplink van Ziggo.
Ik betwijfel of je lijnlengte dan wel 1,3km is. Het kan zijn dat je die afstand van de wijkcentrale woont maar die worden steeds minder gebruikt. Waarschijnlijk zit je rechtstreeks verbonden met een wijkkast (ROP) die veel dichter bij je huis staat. Door de centrale als het ware te vervangen voor minicentrales in de wijkkasten is de lijnlengte voor veel adressen minder problematisch geworden. En dan haal je op DSL ook goede snelheden.
Ja, die twijfel over de lijnlengte heb ik ook, maar ik heb het tegendeel nog niet kunnen bewijzen. Als je toevallig een manier hebt om te checken hoe het aan elkaar gelust is - ik vind het machtig interessant om dat uit te zoeken.
Geen idee hoe actueel de kaart van Robin Flikkema nog is maar die staat nog steeds online :) .

https://vvdsl.robinflikkema.nl/
Volgens die kaart staat er op een meter of 50 een wijkkast; SDF, snelheid BVDSL: 219. Dus dat zou wel kunnen kloppen. De lijn die ik toen had was overigens zakelijk, via een RoutIT partner. Alleen KPN en dochters leveren bonded xDSL aan consumenten - ik had de wens voor een vast IP en zelfs een subnetje indien mogelijk, dus kwam ik al snel op RoutIT uit :)
Heeft KPN ook wel last van hoor, kan zo 5 voorbeelden opnoemen niemand hier wil nog bij KPN zitten :+
Geen enkele provider is perfect, overigens zelf nooit problemen gehad met Ziggo al sinds het hier @home was van in 1999 denk ik was het met nog de oude COM21 modems ;)
Oh, zonder meer :) Een kennis woont op een buitenlocatie, via xDSL trekken die max 16Mbit "als de wind goed staat". Een klapperende lijn, zo erg dat het meer offline is dan online. KPN NetwerkNL is al vaker geweest dan op twee handen te tellen is, maar oplossen lukt ook niet. Ziggo levert daar 500Mbit en heeft een betrouwbaardere lijn dan bij mij het geval is.

Een ander scenario: de pa van een vriend woont net buiten een klein dorp. Keuze: xDSL van 14Mbit of Ziggo die niet eens internet levert op die locatie. We hebben het beste van de situatie gemaakt door twee internetabonnementen te stapelen (huis ernaast is van familie), die gebundeld, wat theoretisch 28Mbit geeft. TV via Ziggo - want IPTV over die lijn is teveel inleveren op de bandbreedte. En KPN weigert het te betitelen als een locatie die in aanmerking komt voor "vast 4G", waardoor 4G wel mogelijk is, maar je aan dezelfde voorwaarden voor mobiel internet vast zit - die je dus niet als vaste lijn mag inzetten.
Deze snelheid haal ik nu ook na jaren nadat er een dreiging was voor glasvezel in Amstelveen, daarvoor mocht je nog doen met 33/5 of bonded naar 66/10 (had wel ooit 90/15 voor een korte periode maar KPN dacht toen, dat kunnen we niet maken dus ga maar terug naar 66/10).
Toen met misschien wel de komst van glasvezel gingen de alarmbellen af en ging de snelheid omhoog maar dat lijkt ook het maximale haalbaar en zie voorlopig niet dat dit nog naar 400/133 ooit zal gaan.
Ik zit op een relatief afgelegen plekje voor ziggo en merkte dat ik nu door dubbele VDSL inderdaad een goedkopere en aantrekkelijkere verbinding kan krijgen over het PTT-koper.
Ik krijg van de 65mbit up 61mbit met bvdsl of wel bonding , maar je moet ook een goede modem hebben hoor , als de modem al 6maanden oud is dan woorden ze al trager , vooral die fritzbox die xs4all mijn gegeven heb,niet een maar zelfs 5 van 7581

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 22 juli 2024 13:45]

Vreemd verhaal dat je modem trager werd.

Heb zelf al jaren een Fritbox 7490 en haal nog steeds de maximale down en up die er op mijn adres beschikbaar is.

Was de 7581 die drama box?
Was de 7581 die drama box?
De 7581 is het laatste fatsoenlijke *DSL modem. Alle *DSL functies die je zou willen en een echte (ondersteunde) bridge mode? Nice!

Heb er ergens één draaien, waarvan de lijn intensief gebruik wordt (down- en upload). Die is nooit zijn snelheid verloren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:45]

Weet ik veel er zijn tientallen monteurs lanks geweest , ik heb nieuwe poorten gekregen , ze hebben de kastje uit de muur gerukt en direct een stekker aan de hoofd kabel gezet, enz... alles na gemeten , en het probleem blijft , maar zoa als ik al zie ik back up elke week 52 tb, ik downlaod en upload veel , als je dit verglijk met een standaard huishouden , zit ik altijd het maximale te gebruiken , ik denk gewoon dat die fritzboxen daar niet tegen kunnen
Hoeveel analoge radiozenders zitten er op een gemiddelde DSL verbinding? Zodra alle fossielen eindelijk overstappen naar DAB+ is het voor Ziggo ook mogelijk om een hogere upload aan te bieden
Idd kun je nog niet eens fatsoenlijk 1080p60fps mee streamen. Als ze niet rap zijn raken ze mij iig kwijt.
1080p60fps is een gemiddelde bitrate van zon 4000kbs,als jij geen 4mbps kan halen bij Ziggo zou ik even je installatie nakijken, of een hoger abonnement aanvragen.
1080p60fps is een gemiddelde bitrate van zon 4000kbs
Je geeft de gebruikte bitrate aan, echter is er een enorm verschil tussen de gebruikte bitrate en hoeveel dit lager ligt dan bijvoorbeeld een Bluray. Dat heeft een veel hogere bitrate op 1080p (~36 Mbit/s, afhankelijk van welke standaard). Zelfs met betere compressiestandaarden zit dit nog gigantisch veel hoger dan de bitrates welke streaming sites aanhouden.

Hopelijk met gigantisch veel hogere upload en download dat we als consument de echte kwaliteit van 1080p weer kunnen herkennen. Zelfs de bitrate gebruikt voor 4k is vaak lager dan wat er voor 1080p gebruikt moet worden (voor goede kwaliteit).
Ik haal gewoon 50-55mbit dus dat is het probleem niet. 1080p60 fps streamen kan wel maar dan is het niet heel crisp, daar moet je toch echt 60-90mbit voor hebben. Liever stream in zelfs in 1440-4k maar goed, daar heb ik toch echt 250mbit up voor nodig. Hopelijk schieten ze op met de upload. Jammer dat veel mensen het gewoon niet echt nodig hebben.
Beetje late reactie, maar ja dat kan natuurlijk. Alleen streamingsites accepteren die bitrate nog lang niet, je hebt er dus niks aan.
Ja ik vraag hier echt al heel lang om. Vooral met meerdere thuiswerken is dit echt heel krap. Als mijn vrouw in een video call zit en ik ben net wat data aan het exporteren zitten we echt te vechten om die 50mbit. Ik zit al te denken om te gaan overstappen, gezien thuiswerken voorlopig nog wel even zo zal blijven.
Dan heb je eerder een slechte router.

Een videocall is ongeveer 1 a 2 mbps upload...
Mijn data export is geen 1mbps ;) maar was enkel een voorbeeld. Er zijn nog 10 redenen waarom ik echt niet uitkom met mijn 50mbit up.

Heb overigens een ubiquiti edgerouter met de ziggo modem in bridge mode

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 13:45]

Dan stel je op je Edgerouter toch QoS of een traffic policy met minimaal gegarandeerde bandbreedte in?
Wat hoop je met deze reactie te bereiken? Je raakt kant noch wal. Zonder details trek je de conclusie dat het dan de router maar moet zijn. Tenzij je een glazen bol hebt en verdere details niet nodig zijn 8)7 Om over die bitrate nog maar niet te beginnen :X

@ro8in Zijn écht alleen die twee processen die van de upload gebruik maken (lees: misschien kinderen die wat aan het uploaden zijn?) - en zo ja, wat is die export waar je het over hebt?
Nee er gebeurd veel meer upload in mijn huis. Het was enkel een voorbeeldje voor het idee. Had niet vewacht dat iemand dat meteen zo letterlijk zou nemen als in dat zijn de enige 2 dingen die we doen hier haha. Ik heb een server waar ik files mee deel met mensen buiten het huis of ik connect zelf met mijn thuisnetwerk vanaf remote locaties, kids die inderdaad hun laatste creaties uploaden, valheim gameservertje wat draait etc etc. Al met al vul je zo een 50mbit lijntje heel snel!

Zijn conclusie van het zal wel aan je router liggen was inderdaad erg kort door de bocht. Ik heb jaren als network engineer gewerkt en weet denk ik wel het een en ander van netwerken opzetten.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 13:45]

Kort door de bocht, tsja, je beschreef een situatie waarin 1 partij de upload nauwelijks belast als “vechten om upload”, voor verder een vrij stevige upload (50 mbps is in overweldigende meerderheid van de thuisnetwerkgevallen vrij ruim).

Dat er nog allerhande servers en gebruikers zijn, is wel relevant uiteraard!

Je gevecht om capaciteit is niet met de video-upload van je vrouw, maar met de file-transfers dan...

@jurroen
Het doel was voorkomen dat iemand veel geld aan een duurder abbonement gaat uitgeven als in de beschreven casus het abonnement onwaarschijnlijk de boosdoener is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:45]

Maar dan nog kan het kan ook bekabeling zijn of slechte wifi punten door het huis of een kapotte switch. Het is knap dat je uit mijn verhaal kon opmaken dat en ik incompetent ben met netwerken en 2 dat het specifiek aan mijn router zou liggen.
Wist niet dat je boos werd!

"Dan heb je eerder een slechte router."

Ik zeg toch niks over je bekabeling of competenties? Sterker nog, ik zeg zelfs niks dat het specifiek je router is, alleen maar dat (gegeven wat je beschrijft) eerder een router-probleem dan een bandbreedte issue is.

Dus, sorry als je je aangevallen voelt, dat is niet de bedoeling.
Haha nee voel mij niet aangevallen hoor. Was niet de bedoeling dat het zo overkwam!
Ja, een 50Mbit/s lijntje vul je zo :) Ik heb thuis een volledig 46U rack staan. Voorheen daarom gekozen om voor bonded VDSL2 te gaan, dat gaf een upload van 64Mbit/s, waar Ziggo toen niet verder kwam dan 40Mbit/s.

Gelukkig kwam KPN NetwerkNL (wat vroeger 'Reggefiber' was) afgelopen augustus / september alsnog glasvezel trekken. Hopelijk wordt de rest van Nederland ook snel van glasvezel voorzien, door KPN, E-Fiber of T-Mobile, er zijn genoeg situaties denkbaar waarin een hogere upload wenselijk is.

Of Ziggo zou ineens moeten doorhebben dat een deel van de klanten baat heeft bij een hogere upload en dat doorvoeren. De infrastructuur hebben ze er wel voor, om dat redelijk eenvoudig te kunnen doen, hoeven ze in de meeste delen van NL niet de infrastructuur aan te passen.
KPN heeft al een tijdje 10 Gbps lopen via zijn eigen infra en voor mobiel. Ik denk zelf dat consumenten hier niet op zitten te wachten als je nog steeds Netlfix op 13,5 Mbps (UHD) bekijkt of tv op 3,5 Mbps en Spotify 1 Mbps.

Ik zelf heb nog steeds 108/34 Mbps op mijn lijn en met 5 mensen in huis nog geen issues tegengekomen, ondanks smart verlichting en een robot (stofzuiger) en soms 5 mensen die thuis moeten werken inclusief school.
het is niet voor 'iedereen', zolang er maar een optie is.
Op mijn adres kan ik het niet krijgen...
Wordt aan gewerkt maar afschakelen van analoge radio duurt helaas lang.

Wacht ook al jaren op een hogere upload, enige reden dat ik momenteel Max heb.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 13:45]

voor die extra 10 Mbit?

geen kritiek maar wilde weten of ik je goed begrepen had
Yeap, voor heen was het verschil ietsjes hoger.

Maak backup's naar de wolken en dan is het wel erg fijn, xDSL is geen optie te langzaam en geen toegang tot Glas vooralsnog :(
xDSL haalt geen 50 Mbit? of heb je ook hoge download nodig?
xDSL haalt hier ongeveer 20 met pair bonding, vorig jaar nog getest, ze zouden hier in de flat blijkbaar een nieuwe kabel moeten trekken, maar dan moet je door alle onderliggende appartementen en dan kan je beter wachten op glasvezel of tot Ziggo hogere upload aanbiedt.
ja dan moet je wel ben ik bang dat is vervelend om het zachtjes te zeggen


indien je dat wilt delen nog 1 vraag: als ziggo in tussentijd giganet uitrolt op je adres ga jij dan direct overstappen daarna voor nog 10 Mbit upload extra?

voel je vrij om die vraag te beantwoorden met dat hou ik prive dat is je recht
Heb al toegang tot GigaNet, maar ben principieel tegen dit abonnement en verhouding... ondanks dat ik toch graag die 10 extra mbit wil hebben.
ik kan me dat goed voorstellen dat je tegen bent op die verhouding

is 4g een optie zoals @daan9999 al aangeeft?
4G schommelt te veel, gebruik het wel als fail-over.
dat is erg vervelend ja dan heb je erg weinig opties
Wel idioot dat via 4g hogere uploads dan ziggo te halen vallen. ik heb een aantal vaste 4g installaties en haal daar consistent 50 mbps up (modem gaat maar tot 50 cat6 lte) de max ligt bij 65 en is zeker haalbaar met een goed modem en antenne. dus mogelijk is dat een optie haha
Nou wel 25% verhoging in upload natuurlijk. Terwijl de prijs niet diezelfde 25% omhoog gaat.

Ik heb nu 500/40 en geen optie tot glas. Zowel up als down trek ik regelmatig helemaal dicht (up wat vaker). Ik zit er dus zeker op te wachten tot hier 1000/50 beschikbaar komt. Idd voor die 10 Mbit.
ik kan me dat goed voorstellen al is het ergens van de zotte dat je blij moet zijn met een schamele 10Mbit verhoging
Ik beweer dan ook niet dat de prijzen niet omhoog gaan. Ik geef alleen aan dat de upgrade van 40 naar 50 Mbit up (25% dus) niet 25% meer kost.
Ja op die manier klopt wat je zegt, maar het ligt een beetje aan hoe je het bekijkt.
Als ik naar mijn mobiele internet kijk waar ik voor 35,- 60mbit upload haal, en dan zie dat ik bij Ziggo maximaal hun 600mbit down & 40mbit up abonnement kan krijgen en dat voor 70,- per maand, is hoe je het ook bekijkt de relatie tussen upload snelheid en kosten niet bepaald iets voor ziggo om trots op te zijn.

Het probleem is dan ook dat zij een monopolie hebben op het infrastructuur en de rest nog op ADSL varianten vast zitten.
Allemaal nog steeds resultaat van dat providers bang zijn dat iedereen zijn eigen webserver gaat hosten in een keukenkastje als ze 200mbit up krijgen.
Iedereen? 99% van de abonnees heeft geen idee wat dat betekent en al helemaal niet hoe je dat moet doen.
Wat moet je er mee wat hij er mee moet?
:+
Zo snel gaat het vandaag gemiddeld nog niet in Nederland.
Gemiddeld 125Mbps down en 69Mbps up
https://www.comparethemar...t/global-broadband-index/

[Reactie gewijzigd door corpetter op 22 juli 2024 13:45]

Bizar gemiddelde. Ziggo is een van de grootste zoniet de grootste internetproviders van Nederland en die levert maximaal minder upload dan het gemiddelde.
Inderdaad, slaat nergens op.
Het grootste probleem is de analoge radio, gezien je upstream het liefst op een lage frequentie wilt zetten zit radio in de weg. Deze zijn ze gelukkig wel al begonnen met afschakelen.
Zodra analoge radio weg is kunnen ze gemakkelijk tot de 110/120mhz gaan gebruiken voor upload. Dit gebeurd nu tot de 80mhz volgens mij.
Zodra analoge radio weg is kunnen ze gemakkelijk tot de 110/120mhz
En wat voor upload snelheid valt daarmee te halen?
Ik zit al ruim 15 jaar vast aan Ziggo door heel het land.

Ziggo heeft jaren lang zijn naam ten schande gemaakt en ik hoop van harte dat ze ten onder gaan met hun zogenaamde scherpe prijzen en monopolie positie. Kijk eens aan, maar 76 euro per maand en dan ook nog eens 19,95 eenmalig. Bah bah. Dat verkoop je alleen maar omdat er absoluut geen alternatief is, ADSL waar je nog geen vijfde van de snelheid mee haalt is de concurrent in veel gebieden. Jammer voor de ADSL aanbieders maar zij hebben jaren lang geleden onder de monopolie van Ziggo.

Ik zit in ieder geval met een grote glimlach op mijn gezicht als ik lees dat provider X zijn glasvezel niet aan Ziggo open hoeft te stellen, krijgen ze hem wellicht een keer terug in hun schoot geworpen.

Het glasvezel kabeltje bungelt hier in ieder geval voor de deur. Het loont zich zelfs om 1700 euro eenmalig neer te leggen voor glasvezel.
Net als zonnepanelen heb je het er binnen 5 a 6 jaar uit :+
Het is heel triest dat we in Nederland telkens met telecom monopolie te maken hebben.
Tele2 ontstond ook juist om voor concurrentie te zorgen, en de overheid laat T-Mobile het gewoon opslokken. Het zelfde met Ziggo's kabel monopolie en fusie met Vodafone.
Op mijn adres kan ik alleen MAX 23mbit down krijgen bij elke provider behalve Ziggo.

Onze straat heeft meerdere keren ook helemaal open gelegen voor nieuwe riool en van alles, maar nog steeds heeft niemand hier in de buurt glasvezel....

Bij ziggo kan ik max 600mbit down en 40mbit up halen voor bijna 70,- per maand, terwijl ik zelfs op mijn mobiele abonnement (van KPN) voor 35,- per maand makkelijk tot 60mbit up haal......

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 22 juli 2024 13:45]

Ik ben het eens dat Ziggo geen totaal pakket meer moet verkopen maar dat je zelf moet bepalen wat er in zit.(Je kan tv er namelijk niet uit halen, je kan wel een goedkoper tv pakket nemen, dit is echter wat verborgen in de opties en slecht te vinden op de website. Maar het heet TV start) Echter als ik in mijn situatie kijk maakt het qua prijs tussen KPN glasvezel en Ziggo weinig uit. Bij mij komt KPN er slechter uit qua prijs en snelheid:

Ziggo:

300 Mbit/s
Tv start
3 tv's aansluiten

64,95 euro.

Pak ik hetzelfde bij KPN (inclusief die 3 tv's, bij KPN heb je per tv een kastje nodig. Bij Ziggo kan je gebruik maken van de ingebouwde DVB-C tuner):

200 Mbit/s
Televisie
3 tv's

70 euro
KPN rekent 25 euro eenmalig.

Dus ja klagen over dat ze eenmalige aansluitkosten rekenen... Volgens mij doet elke telecom provider dit ook.

Daarnaast heb ik bij Ziggo er altijd Ziggo sport bij en als ik een Vodafone abonnement neem krijg ik daar nog een extra gratis tv pakket bij inclusief 5 euro korting.

Dus zo slecht is het allemaal niet bij Ziggo...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 13:45]

Wat moet je als gemiddelde consument met meer dan 50mbit up? Er is geen streamingdienst, online game, conference call etc die hapert bij deze upload. Ik vraag dit oprecht.
Anoniem: 306567 @skaars20 april 2021 14:03
Helemaal niet op dit moment, echter kan dit uiteraard wel zo zijn dat wij dit nodig gaan hebben in de nabije toekomst. Met de steeds hogere resoluties van webcams, meer gebruik van teams etc. Dus het is wel fijn dat je voorbereid hebt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 13:45]

Dat is inderdaad bedroevend, ik haal op VDSL al 30Mbit up.
hoewel het laatste gedeelte van de verbinding, van wijkkast tot woning, gebruikmaakt van koperen coaxkabels.
Met wijkkast worden hier dan die kleine grijze kastjes die je om de ~75 a 100 m in de straat naast de stoep ziet staan bedoeld of echt die grotere kasten voor de hele wijk?
Met wijkkast worden hier dan die kleine grijze kastjes die je om de ~75 a 100 m in de straat naast de stoep ziet staan bedoeld of echt die grotere kasten voor de hele wijk?
Die kleine grijze kastjes zijn eindversterkers, daarachter zitten de z.g.n. groepsversterkers en daarachter heb je pas het wijkcentrum.
Interessant. Ik heb altijd al getwijfeld of die eindversterkers nou wel of niet met glasvezel verbonden waren.
Ik vind dat Ziggo (en dit artikel) het op deze manier echt niet "het laatste stukje" mogen noemen. Zo kunnen zij alles wel glasvezelnetwerk noemen zolang je een fiber-backbone ergens hebt...
Die zijn dan ook vaak waar het fout gaat bij zware gebruikers. In een eindversterker heb je 12/24/36 lijnen die samen komen, als daar een tweetal zware gebruikers tussen zitten heeft daar de hele wijk dus last van. Deze kunnen dan locaal omgeplugd worden (dit gaat nog steeds handmatig) en als je geluk hebt is het probleem voorbij, echter de labeling is blijkbaar zo bedroevend dat dit vaak fout gaat.
Die kleine kasten bevatten alleen splitters.
Het gaat om grotere kasten inderdaad. Weet niet precies hoe ze eruit zien, maar die kleine heb ik wel vaak genoeg open gezien. Bij mijn pa staat ie tegen de tuin aan. Dat is leuk, want dan zit je dichtste bij de kast en krijg je dus de aansluiting met de minste versterking. Was altijd leuk als er iemand geklaagd had. Werden wij steevast weer omlaag gezet :(
Die kleine kasten bevatten alleen splitters.
Het gaat om grotere kasten inderdaad. Weet niet precies hoe ze eruit zien, maar die kleine heb ik wel vaak genoeg open gezien. Bij mijn pa staat ie tegen de tuin aan. Dat is leuk, want dan zit je dichtste bij de kast en krijg je dus de aansluiting met de minste versterking. Was altijd leuk als er iemand geklaagd had. Werden wij steevast weer omlaag gezet :(
Klik op de link om een voorbeeld te zien van een 'grotere' (wijk-)kast
https://www.google.nl/map...s_BATw!2e0!7i16384!8i8192
Dat is een groepsversterker, daarop zitten de kleine kasten aangesloten. Die groepsversterker is in principe niet heel anders dan de eindversterkers.
is dat zo?
Ik heb dat ding namelijk in mijn tuin staan.
Weet je zeker dat het niet die look-a-like van de AIVD is, zoals Tweakers in 2013 een keer berichtte:
nieuws: 'Providerwijkkast' Haagse Schilderswijk zat vol spionageapparatuur
zal vd week eens inspectie doen :)
hebben gelukkig ook nog een ziggo monteur in de straat wonen, die zit op dezelfde kast aangesloten.
of??

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 22 juli 2024 13:45]

Die kleintjes zijn eindversterkers. Wijkkasten zijn wat groter.
Anoniem: 111246 19 april 2021 21:02
Blijft bizar dat op glasvezel je symmetrische snelheden krijgt aangeboden en Ziggo stug vast blijft houden aan een tragere upload.
Zo blij dat ik glasvezel heb. De snelle upload is echt een verademing voor het verzenden van hi-res foto/video materiaal.
ziggo blijft niet stug vasthouden aan a-symetrisch, maar gezien coax gewoon een bepaalde bandbreedte "totaal" heeft en dat word verdeelt in upload en download waar glas eigenlijk 2 lijntjes zijn, een voor up, en een voor down. COAX is gewoon 1 ader. Als coax 2 aderig was had je ook symetrisch gehad ;)
Zo werkt coax dus niet.

Coax is een antenne daar kun je meerdere signalen (elk signaal op een eigen frequentie) over versturen. Het is niet zo dat er dataoverdracht plaats vind door harde enen en nullen. Het is data via een radiosignaal.

Kennelijk zit het upload gedeelte in de specs in het lage deel van het spectrum.

Net even opgezocht; tot 204MHz

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 13:45]

De meeste glas aansluitingen thuis zijn ook uitgerust met 1 vezel (of ader, hoe je het ook wil noemen).
Mijn fout, bedoel 2 sporen. Als ik het goed begrepen heb zijn huis aansluitingen 2 golflengtes 1 heen, een ander terug die mekaar niet storen waar coax daar wel last van kan hebben door magnetische werking ipv licht
Het is helemaal niet zo raar waarom ze dit doen. Veruit de meeste klanten consumeren meer data dan dat ze produceren/moeten uploaden. Dan is het logisch om zoveel mogelijk capaciteit in te zetten voor downloads en minder voor uploads. Als je het symmetrisch zou ontwerpen ga je ontzettend veel resources inzetten voor maar een heel klein deel van je klanten.

En hoeveel hi-res foto/videomateriaal zou de gemiddelde klant van Ziggo uploaden? Die maakt hoogstens een keer een fotoalbum dat naar de Hema moet worden gestuurd en dat is het wel. Daarnaast is het een proces dat op de achtergrond kan lopen, je hoeft er niet op te wachten. Hoge upload is alleen van belang als je zelf een server draait waar behoorlijk wat gebruikers op zitten, maar die kan je beter gewoon bij een webhoster zetten. Daar hangt 'ie aan een verbinding die ervoor is gemaakt.
We leven nu al meer dan een jaar in een wereld waarin je kunt zien / ervaren hoe belangrijk upload is. Bovendien is het belangrijk om op te merken dat ‘volume’ lang niet allesbepalend is voor de noodzaak van snelheid.

Zo heb je heel veel verschillende soorten scenarios waar je rekening mee moet houden: denk eens aan het verschil tussen het downloaden van game-updates. 50gb (maar lage prioriteit) of een skype-gesprek 1gb (maar moet wel realtime met een bepaalde minimale snelheid) stel dat een van de ouders en 2 kinderen allemaal tegelijk op zoom zitten met een fHP/60 camera terwijl er ook nog wat documentjes naar de cloud moeten worden gezonden.... op zulke piek momenten meer je pas hoe belangrijk upload kan zijn.

Ja er is in veel gevallen iets te zeggen voor meer up- dan download, mits het minimum van bijvoorbeeld 20/50mbit per gezinslid maar ondervangen is.
Misschien dat er 1% van alle klanten echt daadwerkelijk een hogere upload wilt, als het dat al is. Voor die 1% gaat Ziggo geen Euro meer uitgeven dan nodig is.

Je kunt er op wachten dat Ziggo over een jaar of wat naar 75Mbit gaat waarbij ze een "eigen onderzoek" hebben gedaan dat klanten niet meer nodig hebben. Ziggo is een kansloze missie, de komende jaren hoef absoluut nog geen 100Mbit upload te verwachten. Nog niet eens misschien.
Verdiep je een beetje in de techniek.
Zo bizar is het namelijk niet, het is gezien de techniek vrij logisch en een commerciele keuze om het op die manier te doen.
Coax en glas kun je net zo min vergelijken als coax en koper. Het blijven gewoon andere technieken waarbij glas naar boven toe nog veel meer mogleijkhed3en heeft als coax.
Je leest toch ook dat men glas gebruikt en alleen coax voor het laatste deel. Dat is een bewuste keuze, coax ligt naar de klant en al die kabel vervangen is te duur als je met coax nog ver kan komen.

Voor kpn is het zo dat ook tot de wijkkast glas ligt en men via koper nog het laatste stukje er uit wil halen. Dat lukt minder dan coax dus voor kpn is er noodzaak om ook bij de klant met glas te gaan.
Upload nog altijd 40 50Mbit? :D

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 13:45]

Precies, leuk "straks 1Tbit down" maar nog steeds met een upload snelheid van 40Mbit. Ik heb 10x liever dat ze eens de upload omhoog gooien naar 100 of 150.
Snap je, ik wil ook meer uplaod voor bijvoorbeeld te streamen als ik onderweg ben, en voor mijn 52tb nas backup elke week, ze houden totaal geen rekening met uploaders/backuppers,

In begin zat ziggo met die reclame “ pang ge-upload in de cloud” met die 50mbit ? Is gewoon een belachelijke snelheid, ik had al 65 mbit toen ze die reclame maakde

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 22 juli 2024 13:45]

Giganet van Ziggo is up 50mbit trouwens. De 600down account heeft 40 up.
50 Mbit toch?

[Reactie gewijzigd door atthias op 22 juli 2024 13:45]

Je hebt gelijk, ze halen 50Mbit nu!
hele verbetering die je van de sokken blaast I know XD
millibit? per uur, per dag?
bedankt voor de correctie ik heb het aangepast
Ik zou verwachten 6*40 mbit. Daar er 6 modems gebruikt worden.
Ik snap de nieuwswaarde hiervan eerlijkgezegd niet. Alsof het behalen van 10Gbit/s nu echt zo verwonderlijk is met 6 modems.

Dit komt een beetje het zelfde over als wanneer men 14 jaar geleden had gezegd dat ze 1Gbit konden leveren via DSL middels het gebruik van 50 modems. Het zou pas noemenswaardig zijn als de betreffende snelheid zou kunnen worden geboden met één (1) modem.


// typos

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 13:45]

De prijsverhoging moet toch een beetje geprobeerd uitgelegd te worden?
Dit is natuurlijk ook geen nieuws, maar PR ;-)
Dat kan natuurlijk ook gewoon met 1 modem, want ik doe dit thuis ook met 1 modem. Maar ze wilden schijnbaar dezelfde apparatuur gebruiken die ook voor dit netwerk gebruikt wordt.
Volgens mij zijn er nog geen 10Gbit/s modems voor consumenten, laat staan dat er überhaupt verbindingen zijn die worden geleverd op die snelheid. 10Gbit/s lan kan ik mij overigens nog wel voorstellen.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 13:45]

Ik woon in Zürich en heb al meer dan een jaar thuis 10Gbps symmetrisch van Salt Fiber over een enkele modem.
Fiber is dan ook een hele andere techniek dan coax, dus die vergelijking loopt scheef ;). Ik ken fiber routers die enkele terrabits/sec kunnen verwerken :), maar die wil je weer niet thuis hebben vanwege de herrie die ze maken en stroom die ze verbruiken :)
Als reactie op iedereen die meer upload wil:

Ziggo zal in de backend allerlei statistieken bijhouden over het gebruik van het netwerk. En daar zullen ze van die leuke rapportages uit halen zoals "hoeveel van de klanten benut de upload maximaal" en "Hoe lang benut die groep de upload maximaal". Zolang de meeste klanten niet veel en consistent uploaden zal er voor die kleine vocale minderheid hier weinig veranderen.
Precies dit. Het is logisch dat je bij de reacties op een site als Tweakers veel mensen ziet roepen. Upload is belangrijk, dit kan echt niet meer deze tijd. De gemiddelde internet gebruiker heeft meer aan downloaden dan uploaden.

Voor mij is het meer het principe dat bijvoorbeeld kpn meer levert voor minder geld. Maar of ik nou heel vaak gebruik ga maken van 500mbit upload. Die 1000mbit download wel weer.

Maar goed niet iedereen heeft de keuze om glasvezel te nemen. Ik heb dat ook pas sindskort.
Ik denk dat upload voor de meeste mensen ook steeds belangrijker word, nu alles in de cloud gaat. Allerlei bestanden die daarheen geupload worden, backups van devices (iCloud backups enzo).
Nu iedereen ook thuis werkt (een trend die niet meer helemaal weg zal gaan, verwacht ik) is upload ook boeiend. Niet alleen voor videobellen, maar ook voor allerlei data die weer terug moet naar het bedrijfsnetwerk via een VPN. Of meteen de cloud in die de werkgever afneemt.

Nee, ik denk niet dat alleen download belangrijk is voor de gemiddelde consument.
Tja, dezelfde statistieken zullen wellicht voor de download gelden. Ziggo heeft gewoon een geweldige marketing afdeling.
Jammer is wel dat een site als Tweakers niet vraagt naar de geteste upload snelheden, of in ieder geval hierover iets vermeld in dit artikel. Het alleen overnemen van een persbericht kan elke site...
Hier heb je helemaal gelijk in. Hou graag ik ook een betere upload wil (nu 600down 40 up) Ik heb het nauwelijks nodig. Alles wat ik wil uploaden heeft niet de directe 'wil snel' factor als download snelheden. voor gaming ed is 40 meer dan genoeg voor sharing ook. en voor streaming is 0 genoeg... en toch hoop ik op snellere up haha. maar tot nu toe zie ik geen meerwaarde om over te stappen op glasvezel.
Het zal misschien niet eens 1% van de klanten zijn die meer upload wil. Ziggo gaat geen enkele Euro meer uitgeven. Zelfs als ze die 1% verliezen interesseert het ze geen moer. Je hoeft de komende jaren helemaal niets van Ziggo te verwachten qua upload.
Ja prima maar ik peer hem wel direct naar KPN of een andere aanbieder die 1000/1000 kan aanbieden zodra die kans zich voordoet.
Zes modems aan elkaar, echt een realistische setup dus.
Op glasvezel haal je dit met 1 router/modem.
Dit is dan ook alleen maar een test. Waarschijnlijk komen er wel weer andere modems tegen de tijd dat dit uitgerold gaat worden.
Het is even nog een 1 a 2 jaar geduld hebben en overstappen op een glasprovider voor symmetrische snelheden met een fatsoenlijke upload. Daarnaast is voor mij ook IPv6 ondersteuning (voor bridge modems) een belangrijke overstap criteria. Iets waar ik bij Ziggo al jaren geen duidelijk antwoord op krijg. Voor de duidelijkheid, qua stabiliteit en snelheid heb ik niks te klagen.
Wat bedoel je met "bridge modems"? Dit lijkt mij niet gelijk aan "bridge modus", daar heb je geen IPv6 voor nodig, maar wat is het dan wel?
Het Ziggo modem in bridge modus, zodat je een fatsoenlijke router/firewall er achter kan gebruiken. Voor deze groep klanten is er nog steeds geen oplossing, zelfs geen IPv6 tunnel constructie.
Voorheen kon ik Ziggo bellen, zodat zij hem voor je in bridge modus kunnen zetten. Kan dat niet meer?
Dit kan nog steeds, maar misschien was mijn bericht niet duidelijk verwoord. Ik heb het modem in brigde mode staan. Dit wekt voor IPv4 prima, echter IPv6 voor brigde modus wordt niet ondersteund.
Ik zag deze link:

https://www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/bridge-modus

Maar ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik begrijp nu dat dit alleen onder IPv4 werkt (Dual Stack Lite?), dat wist ik niet.

Op mijn zakelijke Ziggo verbinding gebruik ik alleen het vaste IPv4 adres, maar op mijn webservers in Amsterdam zie ik inderdaad steeds meer gebruikers die via een echt IPv6 adres verbonden worden.
Ik snap dat Ziggo prioriteit geeft aan de grote deel van zijn klanten bestand dat het modem in router modus heeft staan. Nu dat echter opgeleverd is zou Ziggo op zijn minst duidelijkheid kunnen geven wanneer dit ook voor de bridge modus wordt ingeregeld. Er komt geen duidelijk standpunt van wij doen het niet, of het komt in 2021/2022/2023.

Nieuwe klanten van Ziggo krijgen dacht ik standaard een IPv6 only verbinding (of dual stack op aanvraag). Tevens geven besturingssystemen de voorkeur voor IPv6 boven IPv4. Dit betekend dat IPv6 alleen maar meer zal toenemen.
Moet er wel een mogelijkheid zijn, deel Noord-Holland blijft in het binnen gebied ver achter met aanleg van glasvezel bijv zoals in Den Helder. Geen IPv6 ondersteuning voor bridged modems is ne een serieus probleem aan het worden nu steeds meer glasvezel gebruikers binnen europa ipv6 only verbindingen krijgen. Kan nu niet eens fatsoenlijk op de website/server komen van een collega in Duitsland welke pas ook glasvezel heeft. Ziggo wil wel graag modem uit bridged mode halen. Ik zit niet te wachten op deze mindere kwaliteit router/wifi gedeelte dan mijn eigen hardware.
Anoniem: 454358 19 april 2021 21:55
Snelle download klinkt leuk, maar een supersnelle upload is in de praktijk juist veel fijner. Documenten/video voor werk, video op Whatsapp verstuur ik met 600/600 glas in enkele seconden.
en je gsm zit dan vast op een 54 mbit upload wifi netwerk :+
Even ter indicatie maar een gemiddelde Intel WiFi AX chipset doet met MiMo al een tijdje meer dan 1000mbit, dat is dan voor mij ook de reden om 2 gescheiden WiFi netwerken aan te leggen. Een voor IoT en een voor computer-devices.
en hoeveel telefoons hebben die chipset? ;)
Wat ze dus hebben gedaan is het maximale uit een segment gehaald met 6 modems. Vraag me af wat je eraan hebt want ik de praktijk heb je al tientallen/honderden modems in een segment.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.