AMS-IX bereikt mijlpaal van 10Tbit/s aan internetverkeer

De Amsterdam Internet Exchange verwerkte woensdagavond rond 22.00 uur 10,012Tbit/s internetverkeer. Het is voor het eerst dat het knooppunt zoveel dataverkeer verwerkt. De grens van 9Tbit/s werd begin november doorbroken.

Het knooppunt wijst naar het slechte weer van de afgelopen dagen en de avondklok als redenen voor het vele internetverkeer. Veel verbonden netwerken hebben hun poortcapaciteit vergroot om met het extra internetverkeer om te kunnen gaan. Driekwart van het verkeer komt uit het buitenland. Lockdownmaatregelen en het extra thuiswerken van mensen in het buitenland waren ook reden voor de flinke groei van het knooppunt.

AMS-IX ziet sinds het begin van de pandemie een flinke stijging in het verkeer. Ceo Peter van Burgel zegt internetgroei te zien 'die doet denken aan het einde van de jaren '90'. Vorig jaar werd volgens de ceo ruim 35 procent meer internetverkeer afgehandeld, Van Burgel ziet in de eerste maanden van 2021 een vergelijkbare stijging. Het knooppunt zegt 'prima in staat' te zijn om de versnelde groei op te kunnen vangen. Het platform zou een maximale capaciteit hebben van 42Tbit/s.

AMS-IX doorbrak van 2012 tot 2016 bijna ieder jaar een Tbit/s-record, na het bereiken van 5Tbit/s in 2016 vlakte die groei wat af. In 2019 werd pas de 6Tbit/s overschreden, sindsdien stijgt het internetverkeer weer sterk. Eind 2019 werd de grens van 7Tbit/s doorbroken. Minder dan een jaar later doorbrak het knooppunt de mijlpaal van 9Tbit/s.

AMS-IX 10Tbit/s

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-04-2021 • 13:17

78

Submitter: ktkaas

Lees meer

AMS-IX breekt door grens van 6Tbit/s
AMS-IX breekt door grens van 6Tbit/s Nieuws van 20 februari 2019

Reacties (78)

78
76
39
9
0
24
Wijzig sortering
Ze zijn lekker records aan het breken in korte tijd! Een gigantische stijging vanaf '18/'19. Een verdubbeling ten opzichte van 2016.
Niet geheel onverrassend natuurlijk. Al die digitalisering de afgelopen jaren en dan ook nog is de pandemie!

Maar mogen er wel even bij stil staan hoe goed de infrastructuur eigenlijk is, zeker met deze groei!

5 Tbps - November 2016
6 Tbps - Februari 2019
7 Tbps - December 2019
8 Tbps - Maart 2020
9 Tbps - November 2020
10 Tbps - April 2021

Edit: Onderstaande typfoutjes |:(

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 23 juli 2024 00:02]

Je kunt zo'n beetje meten hoelang je al op Tweakers bent als je deze nog herinnert:
nieuws: Amsterdam Internet Exchange haalt als eerste 100Gbps
Leuk om nog even de oude reacties te lezen :9
Kan me niet meer herinneren dat ik dat bericht had gelezen, maar zo lang kom ik hier al. Toen je nog paymails nodig had om een account aan te maken en de X850XT Platinum nog de snelste videokaart was (heb ik overigens nog steeds).

Wat een verandering van Windows XP en t.net 2.0 naar x100 traffic in 2021
Ik ben vooral benieuwd hoe zich dit tot andere IX's verhoudt.
Als ik zie(korte wiki search) dat :banana: Brazilië op 16Tbit/s zit en Frankrijk op 18Tbit/s piekt mis ik even wat hier speciaal aan is
Bron? Volgens mij komen ze in Frankrijk niet boven de 1.5tbit uit? AMS-IX is toch echt de 3 na grootste van de wereld, na Duitsland en als nummer 1 Brazilië.

https://en.wikipedia.org/...t_exchange_points_by_size
Hoe kan Brazilie zo groot zijn?
Ligt aan hoe een land georganiseerd is. AMS-IX is vanuit historie een locatie een groot IX. Maar providers zoals Ziggo en KPN zitten er amper op met hun consumenten aansluitingen. KPN heeft namelijk NLIX en Ziggo wil alles via LibertyGlobal laten lopen met betaalde peering contracten.

Als in Brazilië juist alles via 1 publieke exchange loopt en er geen alternatieven zijn dan gaat het hard in een land met zoveel inwoners. IX.br heeft meer dan 2700 members, waar AMSIX op 876 zit, dat zegt ook wel iets.

Tel AMS-IX en NLIX bij elkaar op

AMS IX 10Tbit/s
NL IX AMS 3.38Tbit/s
NL IX RDAM 1.19Tbit/s

Zit je in NL al op bijna 14.5Tbit/s aan exchange verkeer
Ziggo gaat (straks) niet meer via AMS-IX toch? Althans, dat had ik begrepen of ze gaan dat nog doen.
Klopt, ze zijn al zo goed als weg
Ahh, heel interessant. Het is dus vooral door de centralisatie van hun internetverkeer? Thanks voor de info.
Wat ik interessant vind en altijd dacht, dat elk bitje overal tegelijk(even snel) aanwezig was, dus het bitje dat ik opvraag, kan via de korte weg naar me toekomen maar ook via de lange weg, maar het is altijd overal snel op de lijn waar je ook maar bent. En dat is dus niet zo.

Edit komma’s

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 23 juli 2024 00:02]

Dat is niet één exchange point. Dat is het verkeer van 31 losse exchange points bij elkaar:

https://ix.br/agregado/

Maar goed die van Sao Paulo piekt nog steeds hoger dan AMS-IX.

[Reactie gewijzigd door ArienV op 23 juli 2024 00:02]

Je doet je naam geen eer aan hè :D
Ik heb het dus opgezocht :P Maar kan het nog steeds niet vinden, waarom het punt in Brazilie zoveel groter is dan de andere punten.

En helaas ben ik niet zo snugger als de naam doet denken 8)7

[Reactie gewijzigd door SherlockHolmes op 23 juli 2024 00:02]

Zonder enig onderzoek, en dus puur op intuitie zou ik zeggen: er komen veel kabels toe vanuit Noord-Amerika en Europa in Brazilië door de gunstige ligging in het NO van Zuid-Amerika alsook het stabiele politieke klimaat.
Ha! Stabiel. Gunstige ligging, dat klopt.

De reden waarom Brazilie zo groot is, komt vooral dat het over meerdere datacentra's over de hele stad is verdeeld. Brazilie mag dan groot zijn, qua service en stabiliteit doet de AMS-IX het echt een flinke slag beter.

Het huis waar ik woon staat in Paraguay en al het internationaal netwerkverkeer gaat dus door de Braziliaanse IX. Dips in snelheid, lag toenames by trace tests, zodra het in Brazilie uitkomt krijg je daar een boel meer last van.

Sao Paulo is een enorm grote stad. Maar super geweldige infrastructuur is niet overal aanwezig en zover ik heb kunnen zien zijn er 9 datacentra die al het verkeer verwerken. Heel veel van de energievoorzieningen in die stad komt van hydro-centrales in Iguazu, de grootste natuurlijk gevormde waterval ter wereld.

Er zit echter wel een heleboel afstand tussen Iguazu en Sao Paulo. De omnibus doet er 24 uur over om van Sao Paulo naar Foz te reizen. Foz is een grensstad welke naast Iguazu ligt. En die 24 uurs trip gaat door het smalste deel van Brazilie. Om je een beeld te schetsen.

Electriciteitsvoorzieningen zijn hier minder goed geregeld dan in Nederland. Alle leidingen hangen in dit werelddeel in de lucht, ook naar huizen/bedrijven toe. Dondert er ergens een boom om? Grote kans op een dip of uitval. Ook staan de palen voor die leidingen vlak langs de weg. Een ongeluk kan dus ook gevolgen hebben voor stroomvoorzieningen. Heb het ook al eens meegemaakt dat een turbine in Iguazu uit de lagers was gelopen....of verdeelstations die niet afdoende kunnen koelen vanwege een 50 graden C zomerse dag. Hier zelfs een verdeelstation daardoor in de hens zien vliegen. Heel wat rook van het grote aantal diesel drums (voor hulp generatoren) die daar stonden opgeslagen. Was een flink probleem voor de brandweer, welke vaak is uitgerust met materieel uit Duitsland welke daar was afgeschreven

Dips komen dus vaker voor en dat merk je wel degelijk met internet verbindingen. Het is allemaal wel met grote stappen vooruit gegaan de laatste jaren. maar ideaal is het niet. Kwam 15 jaar geleden hier naar toe, had in NL een hele goede verbinding en meost hier weer terug naar een 56k modem waar een 20-tal personen gebruik van moest maken (want het staats telecom bedrijf kon op dat adres niets beters leveren).

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 23 juli 2024 00:02]

Denk dat hij 'Paris' heeft zien staan bij Equinix, die op 18 Tbit zit, en actief in 5 continenten..
Dit is de grootste Nederlandse IX, en dat maakt het voor tweakers interessant.
Zolang tweakers geen 25+ nieuwsposts per dag maakt, vind ik 'relevantie' een onnodige discussie. Absoluut nieuwswaardig! Het gaat nota bene over iets extreem IT-achtig. Er is eerder te weinig te lezen dan teveel. Er staan per dag soms slechts 10 artikelen en dan vinden sommigen het niet 'nieuwswaardig', genoeg. Iets niet lezen is makkelijker dan iets lezen wat de strenge redactie niet is doorgekomen.
Je moet wel even verder kijken, equinix is 18Tb/s maar die is wereldwijd aktief.
AMS-ix zit toch ook quasi overal?
Ook niet echt een eerlijk vergelijk imho
Ik veronderstel dat je bedoelt 9Tbps in November 2020.
en dan 10 Tbits in April 2021
Hopelijk is het ook allemaal wat minder (on)ver-assend, maar eerder onverrassend. :+
En ja, dat is zeker een verschil in betekenis! ;) De een is verbrand, de ander is iets positiever (over het algemeen). ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 00:02]

positiefver..?
Ik ben benieuwd wat het percentage is aan 'game downloads'. Zeker met updates zoals 160gig van warzone.
Waar ik wel benieuwd naar ben zijn de statistieken van langer geleden. Hoe verhoud het zich bijvoorbeeld tot verkeer in 1995 tot 2015? Zijn daar statistieken van of interpolaties?

Ook totale hoeveelheden zijn op zich wel leuk om te weten.
Wat betreft piekverkeer zijn die gegevens er niet meer. Maar zover ik weet is AMS-IX de enige die wel het volume per maand bijhoudt en publiceert Zie: https://stats.ams-ix.net/historical.html
Het totaal verkeer per maand over AMS-IX is met een factor 38 toegenomen van 2001 tot 2021.
heel wat meer gezien ArienV in 'nieuws: AMS-IX bereikt mijlpaal van 10Tbit/s aan internetverkeer'
Januari 2021 : 2,26 EB = 2,26 x 10^18 B
Juli 2001 : 690 TB = 690 x 10^12 B = 6,9 x 10^14 B
verhouding : 0,32 x 10^4 = 3200 x zoveel
Wel bijzonder om te lezen. Ik lees aan de ene kant dat grote providers juist stoppen met verkeer via de AMS-IX te laten lopen en op de AMS-IX stijgt het evengoed door.
Waarom is dat eigenlijk zo? Is het kosten gerelateerd?
Aantal redenen:

1. Vroeger was verkeer, mede door het downloaden van films en muziek gefragmenteerd (kwam overal vandaan). Veel verkeer tussen accesspartijen onderling. Peering op een exchange biedt dan een uitkomst.

2. Verkeer is nu veel meer afkomstig van enkele grotere partijen; microsoft, google, Facebook, amazon en netflix etc. Dus daar directe peering mee aangaan is vaak nog voordeliger en beter.

3. Beheer technisch is IP Transit makkelijker, geen enorme berg met peers meer monitoren. Flappenden peers etc. Gedoe, gezeik..

4. Kosten IP TRANSIT worden met de dag lager. Het latency verschil is bij goede transit verwaarloosbaar.

5. Grote partijen worden arrogant en vinden dat kleine partijen maar verkeer moeten inkopen. Zie Ziggo wat weer onder Liberty Global valt.

Samengevat zie je dat exchanges langzaam hun waarde verliezen. Dit zie je ook in de groei, die vlakt enorm af.
vziw gebeurt de meeste directe peering met de grote (Amazon google etc.) nog gewoon op de exchanges, al af en toe wel via een directe patch
De verkeersleveranciers, Amazon en Google willen vaak wel een (direct) peering bij voldoende verkeer.
De grote consumentenboeren zijn vaak terughoudend in peeren. Liberty Global (Ziggo), Deutsche Telecom, British Telecom.
Lastige discussie, wie betaald voor verkeer, de aanbieder of degene die het verkeer vraagt.

En de grote transitboeren willen natuurlijk het liefste transit verkopen.
Jep, wij peeren met Amazon, gaat redelijk wat data heen en weer, maar afaik doen we dat dus gewoon op de Ams-IX.
Consumentenboeren doen er inderdaad moeilijker over, die willen liever dat je op de eigen exchange van hen gaat zitten, zodat ze daar ook geld in kunnen verdienen, erg flauw natuurlijk want hun klanten hebben in principe de hele infra en bandbreedte al betaald.
Als ik kijk naar ons.
Wij hebben een directe peering met liberty global.
En google, amazon en netflix hebben we op de ams-ix.
Maar moet wel zeggen dat de peering liberty global zo geregeld was
Waarom is er rond 22:00 uur een piek in het internetverkeer?
Dat kan je het beste vragen aan de miljoenen gebruikers op dat moment. De ene aan het youtuben, de andere aan het vergaderen(USA bijv) en de andere aan het gamen.
Tijdstip is natuurlijk ook niet zo gek, net wat minuten voor de avondklok :)
Als je in Amerika aan het vergaderen bent, is het wat raar om een internetknooppunt te gebruiken in Nederland. Dan is de peering echt niet goed (en bovenal enorm duur).

Met het tijdverschil in Amerika/Canada kun je prima aan het halverwege of einde van de middag vergaderen of begin van de avond, dan is het daar ochtend / net middag. :) Je hoeft dus echt niet per se in de late avond / begin van de nacht met Amerika/Canada te vergaderen. ;) Spreek je om 15:30-16:00u af, is het daar meestal zo rond de klok van 07:00-08:00... :)

Bron: eigen ervaringen bij mijn vorige werkgever, die een Nederlandse klant in Canada heeft. :)

EDIT:
Met landen als Australie en Nieuw Zeeland kan dat wel, maar dan zit je ook met een wat groter tijdverschil, met Nieuw Zeeland is het verschil in elk geval 12 uur. ;) Al valt daar ook wel een mouw aan te passen. 20:00 hier is dan 08:00 daar, dus op zich... ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 00:02]

Als je in Amerika aan het vergaderen bent, is het wat raar om een internetknooppunt te gebruiken in Nederland.
Niet in, maar met Amerika.
Met het tijdverschil in Amerika/Canada kun je prima aan het halverwege of einde van de middag vergaderen of begin van de avond, dan is het daar ochtend / net middag. :) Je hoeft dus echt niet per se in de late avond / begin van de nacht met Amerika/Canada te vergaderen. ;) Spreek je om 15:30-16:00u af, is het daar meestal zo rond de klok van 07:00-08:00... :)
Klopt maar zo gaat het niet bij alle bedrijven. Genoeg vergadering die plaats vinden in de middag, dus savonds Nederlandse tijd.
En Amerika heeft 6 tijdzones, van 6 uur eerder, tot 11 uur eerder.
Een vergadering 22:00 NL, is gewoon nog ochtend in het westen.
Ik spreek ook uit ervaring, was werkzaam voor een Amerikaans bedrijf. ;)

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 23 juli 2024 00:02]

En Amerika heeft 6 tijdzones, van 6 uur eerder, tot 11 uur eerder.
Zover ik kan vinden heeft het 4 tijdszones en 6 tot 9 uur eerder bedoel je? :) Even de gebieden die niet aan DST doen daargelaten. :)
Een vergadering 22:00 NL, is gewoon nog ochtend in het oosten.
Als het zes uur eerder is in de States, dan is 22:00 hier, gewoon 16:00 daar hoor? :) Dus als je eerder zou willen vergaderen, zou dat kunnen. :) Zelfs 16:00 hier, is zelfs 07:00 uur in Seattle, wat in het westen van Amerika zit (en dan is het wel ochtend). Voor Yellowknife (waar de klant van mijn vorige werkgever zit) geldt redelijk hetzelfde als Seattle. :)

Ik snap dat het door planning soms in de middag is (en voor ons dan in de avond), maar zou je om 22:00 dan zitten te vergaderen, is het zelfs in Seattle gewoon in de middag (dan is het daar immers 13:00). :) Het is dus echt zo overdreven niet zoals jij het laat lijken, dat is alles wat ik ermee wil aangeven. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 00:02]

Als het hier 17:00 uur is 's middag is (nu met zomertijd) dan is het in 8 uur in de ochtend in San Francisco. Uitgaande van een relatief normale werkdag voor de Amerikanen daar en een vergadering waarbij niet goed is rekening gehouden met tijdzones is het prima mogelijk om nog een vergadering the hebben om 22:00 Nederlandse tijd.
Als het hier 17:00 uur is 's middag is (nu met zomertijd) dan is het in 8 uur in de ochtend in San Francisco.
Seattle is dezelfde tijdszone als San Francisco, dus ik begrijp even niet waarom dat anders is dan wat ik zei? :) Beiden zijn grote steden aan de westkant van Amerika en hebben dus een 9 uur tijdsverschil met ons. Ik weet alleen niet of zij wel of niet meedoen met DST, maar dan zou het 10 uur verschillen. :)
Uitgaande van een relatief normale werkdag voor de Amerikanen daar en een vergadering waarbij niet goed is rekening gehouden met tijdzones is het prima mogelijk om nog een vergadering the hebben om 22:00 Nederlandse tijd.
Ik wil ook zeker niet zeggen dat het onmogelijk is, maar met goed plannen, hoef je er echt niet laat in de avond / nacht werk van te maken, dat is alles wat ik zeg.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 00:02]

Zover ik kan vinden heeft het 4 tijdszones en 6 tot 9 uur eerder bedoel je? :) Even de gebieden die niet aan DST doen daargelaten. :)
Nee, 6 tijdzones, van 6 uur eerder tot 11 uur eerder.
Eastern, Central, Mountain, Pacific, Alaska & Hawaii. (Ja die laatste twee zijn tijdzones, en is gewoon nog de USA)

In Hawaii is het op het moment van schrijven nog geen 4 uur 's ochtends.

Anyway, vaak genoeg vergaderd om 10 uur 's avonds. Ook omdat gewoon niet alle meetings in de ochtend zijn. Zal per bedrijf natuurlijk verschillen.
Het is dus echt zo overdreven niet zoals jij het laat lijken, dat is alles wat ik ermee wil aangeven.
Overdreef ook niet, zijn gewoon feiten. Je laat ook denken dat alle meetings altijd in de ochtend zijn, maar dat is nonsense.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 23 juli 2024 00:02]

Je laat ook denken dat alle meetings altijd in de ochtend zijn, maar dat is nonsense.
Dat is zeker mijn intentie niet. Ik wil enkel aangeven dat met een juiste planning van beide kanten, je echt niet altijd of alleen maar om 22:00 in de avond hoeft te zitten vergaderen met een Amerikaan (wat dan toch wel het meeste duid op het vaste land, niet direct Alaska of Hawaii meerekenend, vanuit hier zullen de meesten ook niet daar aan denken, immers en dat zie je zo goed als overal terug).

Daarnaast heb je natuurlijk ook altijd extremen en uitzonderingen. ;)
Een vergadering 22:00 NL, is gewoon nog ochtend in het oosten.
westen van de USA. ;)
Het moment dat iedereen ligt te YouTuben in zijn bed :9
YouTube,...yeah right!
Nou, niet in mijn bed, maar op een forse PC met 32" scherm en goed geluid op een bureaustoel. Ik gebruik de 32" TV uitsluitend als monitor en kijk veel Retro computer kanalen. De reguliere (kabel) TV, daar kijk ik al jaren niet meer naar. Ik doe eigenlijk alles via Internet.
Lijkt me perfecte overlap tussen Nederlanders die media consumeren en andere tijdzones die dan actief worden. Nederland is redelijk populair voor het hosten van allerlei dingen, ook vanuit bijv. Amerika gezien
Omdat dan iedereen internet.
Ik had wat series toegevoegd in Sonarr ;)
Waarom is er rond 22:00 uur een piek in het internetverkeer?
De grafiek is ook vertekend. De y-as begint bij grofweg 4TBit/s, een grafiek vanaf 0 is waarheidsgetrouwer, maar heeft minder sensatie. Om 4 uur nachts is er dus nog steeds 4Tbit/s aan verkeer, dat verbaasd mij ook.
Mwah, backupjes, synchronisatie, mijn lijntje heeft ook 's nachts best wat te doen.
Ik was toen net even heel het internet aan het downloaden.
Wat ik mij afvraag; hebben de content providers hun stream kwaliteit alweer op het oude niveau gebracht?
Ik weet dat o.a. Netflix de kwaliteit van hun streams had verlaagd om de throughput van het thuiswerken op te vangen.
Ik wist het ook niet maar al "eventjes" blijkt: mei 2020
https://www.appletips.nl/netflix-verlaagt-videokwaliteit/
Dat is al maanden geleden weer teruggedraaid.

[edit]
Zoals @Tazzios noemt is het al bijna een jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:02]

Het verlagen van bitrates van streamingdiensten was een verzoek uit Europa van mensen zonder technische kennis. Het is opgevolgd omdat “nee” zeggen onbeleefd zou zijn geweest.

Verkeer van Netflix maakt hier maar een zeer beperkt deel van uit want de video’s worden dicht bij de eindgebruikers in de netwerken van de ISP’s bewaard.
Ik ben wel benieuwd hoe dit in vergelijking is met andere IX knooppunten. is AMS_IX de grootste of zijn er nog andere veel grotere.. in de EU en elders..? heeft iemand daar info over..?
In nederland heb je ook nog wat kleinere ix.
Waaronder de speed-ix, lsix.
En waarvan speed-ix flink groeid.
Waarom is de input eigenlijk groter dan de output?
Komt er data of aanvragen binnen waar niks mee gebeurd?
Ik vermoed dat er gemiddeldes zijn waarop dat wordt gebaseerd, dan zijn kleine verschillen niet geheel ondenkbaar. Bovendien zal er ook nog enig verkeer gedropped worden wat niet afgeleverd kan worden bijvoorbeeld, ik weet niet of AMS-IX nog iets doet aan policies om bijvoorbeeld een ddos te droppen. Een AMS-IX heeft redelijk routing capaciteit daarvoor en hoe hoger upstream je verkeer dropt des te minder last je er van hebt.
Ams-ix dropt geen ddos.
Alle routers op de ams-ix hangen aan elkaar.
Ams-ix is eigenlijk alleen maar om lokale prefixen te anouncen naar elkaar en geen full table.
Eventueel via hun routeservers kun je redelijk makkelijk routes versturen en ontvangen.
Zie mijn uitleg van de vorige keer dat er hier een artikel werd gewijd aan een nieuw record van AMS-IX:
LanTao in 'nieuws: AMS-IX overschrijdt grens van 8Tbit/s aan internetverkeer'

In het kort, meetafwijkingen door inherente tekortkomingen van de techniek, en packet loss.
Zijn er ook ergens actuele inside foto’s? Wil wel eens zien wat voor apparatuur daar hangt en hoe het er allemaal uitziet :)
https://images.app.goo.gl/FuWTsN5bKPfRpzFy7

Kwam er vroeger regelmatig bij de monteurs die de koeling regelde zit groot buizen netwerk in met een dia meter tot 323 mm .

Nederland is groot in data centers
https://www.trouw.nl/econ...0e%2Dmails%20en%20Netflix.
Tja, niet zo vreemd dat er tijdens deze crisis dit soort records gebroken worden.. Als straks de Covid19 crisis voorbij is en mensen weer naar buiten mogen en gaan voorzie ik weer een daling van het internetgebruik, of in ieder geval een veel minder sterke groei..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 23 juli 2024 00:02]

Yariva Moderator internet & netwerken 8 april 2021 13:32
Edit: moest een reactie op commentaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 23 juli 2024 00:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.