AMS-IX overschrijdt grens van 7Tbit/s aan internetverkeer

De Amsterdam Internet Exchange heeft woensdag kort 7,025 Tbit/s aangetikt wat dataverkeer betreft. Het internetknooppunt heeft daarmee minder dan een jaar na het doorbreken van de grens van 6Tbit/s een nieuwe mijlpaal bereikt.

Aan het slechten van de grens van 7Tbit/s ging een stijging van het afgehandelde dataverkeer vooraf, die rond juli werd ingezet. In het afgelopen jaar waren er wel twee korte piekmomenten van iets meer dan 6,6 en 6,7Tbit/s.

In november van 2012 werd 2Tbit/s aangetikt en in september 2014 werd de grens van 3Tbit/s doorbroken. Vervolgens werd in september 2015 de 4Tbit/s bereikt en in november van 2016 de grens van 5Tbit/s. Daarna vlakte de groei af en pas in februari dit jaar werd 6Tbit/s overschreden.

Dat nu relatief snel 7Tbit/s is bereikt, komt volgens AMS-IX doordat het aantal aangesloten partijen is gegroeid naar 875 en die netwerken hun capaciteit hebben vergroot. Daarnaast speelt een seizoensfactor mee; in de wintermaanden maken internetters meer gebruik van videostreams, games en andere onlinediensten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-12-2019 • 16:16

71 Linkedin

Submitter: SupaHotFire

Reacties (72)

72
71
38
7
0
26
Wijzig sortering
https://www.pch.net/ixp/d...traf%2Cdesc!mt-pivot=traf ook leuk overzicht. AMS-IX staat op 2e plaats blijkbaar. Frankfurt is grootste ter wereld.

Voor 2018: https://blog.telegeograph...bal-internet-map-2018.jpg voor grafische voorstelling hele wereld netwerk. We zien hier mooi grote IX punten in beeld.

Bedenk wel dat Europa meer dichtbewolkt is dan America (grotere oppervlakte dus) en daardoor is internet in Europa veel intenser dan ergens.

2020 zal zeker meer worden, maar hoe snel? Misschien 8 TB? Want de groei zal niet even gelijk zijn, maar vlakt naar verwachting af. Het is net als 1080p TV's, niet iedereen gaat gelijk naar 4K tv's, het gaat ook langzaam. Daarom verwacht ik dat groei meer gaat afvlakken.
Dat vind ik wel erg kort door de bocht. Stel dat het gamen met een video stream een vlucht gaat nemen. Dan verwacht ik eerder 10 Tb/s dan 8 Tb/s.

"maar vlakt naar verwachting af" ... verwachting van wie?
Laatste tijd is er geen continue groei in vergelijking met andere jaren. En niet alle bedrijven investeren net zo hard als jaren ervoor. Ik vergelijk ook met ontwikkeling van techniek. Zodra er net 1080P televisies uitkomen kopen maar weinig mensen het meteen, en er is nog geen 1080p interactieve TV. Pas veel jaren later komt het langzaam op gang.

Deze sloomheid in groei trek ik dan ook door naar netwerken. Glasvezel is nog niet overal en door diverse overnames is KPN / Ziggo bijna monopolie en doen er steeds trager over. Alsof ze meer voor geld verdienen kiezen dan voor iedereen snel glasvezel aanleggen.

Natuurlijk weet ik dat streamingdiensten gebruik kan toenemen, maar op dit moment is er rommelig beeld van allerlei streamingsdiensten, weinig mensen hebben trek in meerdere abonnementen. Voor gaming is het mogelijk dat in toekomst meer cloud based en gamen op afstand plannen zijn er ook. Maar nog veel mensen willen spel zelf op het schijf zetten en niet alles aan de cloud overlaten.

Er is dus wat ontwikkeling, maar er is ook wat tegenstand. Daarom zal het niet even snel gaan en kan het beetje afvlakken. Misschien is 8Tb/s beetje weinig ingeschat maar het is ook niet onmogelijk.

En milieu komt ook meer bij kijken in de toekomst. Meer dataverkeer is meer verbruik stroom. Servers moeten zuiniger aan doen, data centers moeten meer stroombesparingen doen. Dat betekent ook dat dataverkeer wat efficiënter moet zijn, meer compressie etc. Meer gegevens en toch minder verkeer als het kan.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 20 december 2019 13:23]

Gave plaatjes! Was wel ff puzzelen met dat knooppunten overzicht, bijzondere projectie van de kaart.

Dat de eindgebruiker mogelijk minder hard omhoog gaat qua data gebruik, betekent niet dat dat voor bedrijven ook geldt. Steeds meer distributed processing wordt interessant door snelle troughput en lagere latencies. We zullen zien :).
Wel even alles in context plaatsen natuurlijk.
BNIX heeft 62 participanten tov de 875 van AMSIX
Neemt niet weg dat AMSIX een echt monster van een IX is.
Verschillende ISP's hebben natuurlijk ook directe peerings met partijen zodat dit verkeer niet over een IX moet.

Wij hebben vb rechtstreekse peerings met Netflix,Google,Facebook,Akamai etc.
Google en Netflix hebben zelfs hopen racks/pods staan bij ons om zo dicht mogelijk tegen de klanten te zitten voor het aanleveren van content. Als ik zo effe schuin op wat stats kijk zie ik al ongeveer 300Gbits/sec voor 1 zo'n partij... (met de avondpiek zo rond 600Gbits/sec)

[Reactie gewijzigd door jvanhambelgium op 19 december 2019 16:50]

Mooi, mogen we trots op zijn. Lekker lokaal peeren, huishoudens met zo'n 7ms door het hele land. Dat is natuurlijk mits providers wel lokaal verkeer blijven routeren en dat niet plots via het buitenland laten gaan. Gelukkig kan ik als T Mobile glasvezel gebruiker de grafieken een deukje geven 8)7

[Reactie gewijzigd door Aanwezig op 19 december 2019 19:54]

Beter een goede peer dan een verre transit
Dat heb ik hier op een tegeltje in de WC staan ;)
Ter vergelijking, de Belgian National Internet eXchange tikte vandaag 300 Gbits/s aan 8)7 https://ftp.belnet.be/images/total-newbnix-daily.png
"Haha Belgie klein, en iets over datalimieten!" scoort lekker puntjes hier op Tweakers, maar punt is simpelweg dat de AMS-IX zowat het grootste Europese knooppunt is, en ook in de wereld aan de top zit. Ook de 'grote' Duitse exchanges komen niet in de buurt.

[Reactie gewijzigd door kiang op 19 december 2019 16:55]

Ook de 'grote' Duitse exchanges komen niet in de buurt.
Dat klopt niet echt, de DE-CIX (Deutscher Commercial Internet Exchange) in Frankfurt heeft de 7.16 Tb/s al aangetikt, en verwerkt dus meer data dan de AMS-IX.

Zie dit plaatje: https://www.de-cix.net/en...many/frankfurt/statistics
Als ik het goed zie, boven de 8.1Tb/s zelfs.
Volgens dit lijstje is de maximum throughput van de DE-CIX 7.62 Tb/sec geweest. Dit is een cijfer van 31 oktober dit jaar.
Kan goed, volgens de link van @wildhagen is de 8Tb/s Barrière pas in december 2019 gebroken. Om precies te zijn op woensdag.
Nederland heeft natuurlijk een aantal hele grote datacenters, veel ook in A'dam lekker dicht bij de bron.
Is het in België niet nog gebruikelijk dat er limieten zitten op het data verbruik? Dat zou ook best voor een verschil kunnen zorgen lijkt me?
Volgens mij is de AMS-IX sowieso een van de grotere internet knooppunten ter wereld. En ook uit andere landen lopen er volgens mij lijntjes naar bv Amerika via de AMS-IX. Dat zorgt natuurlijk ook voor extra verbruik. Het verkeer dat de AMS-IX passeert zal dus bij lange na niet allemaal uit Nederland afkomstig zijn terwijl dat bij de genoemde Belgian National Internet Exchange potentieel wel zo is (verkeer voornamelijk uit België dan).
Volgens mij is de AMS-IX sowieso een van de grotere internet knooppunten ter wereld.
AMS-IX is tegenwoordig de derde grootste Internet Exhange ter wereld.

De allergrooste is de IX.br in Brazilië, die uit 31 kleinere IX-en bestaat. Die hebben een gezamenlijke throughput van 8.38 Tb/sec.

De tweede is de DE-CIX (Deutscher Commercial Internet Exchange) met een throughput van 7.62 Tb/sec.

De derde is dus de AMS-IX.

Zie dit lijstje (even sorteren op "maximum throughput")
Opvallend dat de Amerikanen bijna nergens te zien zijn, terwijl ik het idee hebt dat AMS -> VS toch een aanzienlijk constante datastroom is. Is dat een effect van de decentrale datacentra of zijn die IX'en daar meer verdeeld?
AMS-IX heeft een eigen eind punt in VS:

nieuws: AMS-IX USA opent zijn deuren in New York

Volgens mij valt al het verkeer dus onder de patriot act.

Alleen ja die gekke Amerikanen en hun USA PATRIOT ACT hè. Heb je een server of rechtspersoon in de VS, dan val je onder Amerikaanse rechtsmacht en dan kan de FBI dus via die antiterrorismewet komen snuffelen in je dataverkeer. En dat moet je toelaten – inclusief na verluidt snuffelbevelen in servers van je Europese datacenter. En in theorie is het dus denkbaar dat de Amerikaanse AMS-IX rechtspersoon dan te horen krijgt dat ze een livetap in de Amsterdamse AMS-IX moeten gaan zetten, op straffe van vakantie voor onbepaalde tijd in Guantanamo Bay.

https://blog.iusmentis.co...-amerikaanse-uitbreiding/
op straffe van vakantie voor onbepaalde tijd in Guantanamo Bay.
Ja, overdrijven is ook een kunst. Die amerikanen zijn wel gek, maar daarvoor zal je dan eerst als terrorist aangemerkt moeten worden. Niet luisteren naar die mafkezen van de NSA zal daar niet voldoende voor zijn.
Maar om aangemerkt te worden als terrorist is niet zo veel nodig. Ik kan jou nu aanmerken als terrorist.

Als je ook kijkt naar de statistieken bij Guantanamo Bay, achteraf, dan zeggen ze dat iets van 25 van de 118 gevangenen onterecht daar zaten.

Maar uberhaupt het feit dat je opgesloten wordt zonder proces zou bij iedereen de kriebels moeten geven.
Allemaal overdreven mij overkomt het niet gelul tot het zover is natuurlijk.Het is tegenwoordig niet meer normaal als je op je privacie gestelt bent heb je eigenlijk al iets te verbergen en ben je verdacht dat is de nieuwe tijdsgeest.
Klopt. Ik vertrouw dan ook geen mensen die zeggen dat ze niks te verbergen hebben...., omdat ze liegen.
Ik dacht dat des vroegers alles uit AMS zo'n beetje bij NY terechtkwam, dus je zou denken dat aan die kant van de plas er ook eentje is met vergelijkbare data-omzetten ;)
Het lijkt erop dat er niet veel data is over de exchanges in China.
Er mag misschien veel traffic via Brazilie lopen....veel vervoer van pakketjes gaat geregeld mis of langzamer dan je zou verwachten. Hoe vaak mijn VPN verbinding naar Europa (vanuit Zuid-Amerika) eruit knikkert, dat is in deze periode van het jaar niet leuk meer.

Je moet daarbij rekening houden dat in grote delen van Zuid-Amerika de grote vakantie is begonnen en deze duurt vaak de hele zomer lang (zodat scholen behoorlijk in kosten sparen omdat ze niet de hele dag airco's aan hoeven te zetten.

Hier in het zuidelijk halfrond is het zomer als het in het noordelijk halfrond winter is. Dus ja, kerst vier je hier vaak in je zwembroek in het zwembad. En Carparina (spreek uit als: kar-par-ienja) is een veel beter drankje om te nuttigen dan champagne tijdens de jaarwisseling.

Maar goed, facebook, instagram, youtube die hebben het nu stukken drukker nu de kids hier met verlof zijn. En dat gaat het dus geregeld mis. Brazilie mag dan de grootste zijn, groots is het dus echt niet.
ze hebben daar toch steeds limieten :P
ben ook wel benieuwd wat dat allemaal aan stroomverbruik kost
Ik heb even op je link gekeken, maar die schattingen lijken me flink aan de hoge kant:

"A one-megabyte email (= 1 MB) during its total life cycle emits 20 g of CO2 , i.e. the equivalent of an old 60 W lamp lit for 25 min".

Het verwerken van zo'n mailtje is bij de bron kwestie van mili sec. werk en ik kan me niet voorstellen dat alle nodes waar de mail nog langs komt ook veel verbruiken. Dussuh, een 60w lamp branden voor 25min?!? ben benieuwd hoe ze dit gemeten hebben. 8)7

Neemt niet weg dat het met video's wel hard kan gaan. Zeker bepaalde video's nog eens door miljoenen bekeken wordt. Het internet in zijn geheel kost ons dagelijks veel energie.
Het ligt er maar net aan wat zij zien als de "total life cycle". Is dat aanmaken-verzenden-lezen?
Of is dat aanmaken-verzenden-lezen-naar een onbestemde map waar de mail nog 10 jaar in blijft hangen voor hij verwijderd wordt naar de prullenbak-opschoonactie prullenbak nog eens 5 jaar later?
In al die extra tijd is de email namelijk ook nog gewoon toegankelijk en leesbaar.
Het verwerken van zo'n mailtje is bij de bron kwestie van mili sec. werk en ik kan me niet voorstellen dat alle nodes waar de mail nog langs komt ook veel verbruiken. Dussuh, een 60w lamp branden voor 25min?!? ben benieuwd hoe ze dit gemeten hebben.
In ieder geval over een ander tijd-frame dan jij doet; "during its total life cycle"
The music video for “Despacito” set an Internet record in April 2018 when it became the first video to hit five billion views on YouTube. In the process, "Despacito" reached a less celebrated milestone: it burned as much energy as 40,000 U.S. homes use in a year.

Computer servers, which store website data and share it with other computers and mobile devices, create the magic of the virtual world. But every search, click, or streamed video sets several servers to work — a Google search for "Despacito" activates servers in six to eight data centers around the world — consuming very real energy resources.

Bij filmpjes gaat het hard.
ik heb een mailtje gestuurd naar haar :)
"A single router consumes 10,000 watts (10 kW). A very large data centre comes close to 100 million watts (100 MW), or one-tenth of the output of a thermal power station. In fact, on top of the consumption required to run the servers, the electronic circuits must be cooled using air conditioning."

Wat is dat voor onzin? Hoe verbruikt een router 10 kW (energie per seconde, niet totale energie)? Die verbruikt misschien 100 W. Andere bullet points spreken dan weer wel correct over kWh.

[Reactie gewijzigd door Mythx op 19 december 2019 19:51]

Moet je aan deze mevrouw vragen: Anne-Cécile Orgerie
https://news.cnrs.fr/arti...hnologies-wasted-energies

http://people.irisa.fr/Anne-Cecile.Orgerie/

[Reactie gewijzigd door Exitz op 19 december 2019 20:13]

Om toch even op de kar te springen (want ik vond dit echt een van de pot gerukte vergelijking)

Françoise Berthoud; De vrouw waarnaar gequote wordt in het artikel werkt bij GRICA(Grenoble Alpes Recherche) maar ook directrice bij EcoInfo (CNRS)

Ik heb een mailtje gestuurd om te vragen waar deze calculaties vandaan komen, want het is toch wel erg veel. Als je weet dat er miljoenen+++ (geen idee hoeveel) mailtjes per dag gestuurd worden, dan loopt dat getal toch echt op.

Spam = milieuonvriendelijk
Dat soort routers zijn zo groot als je koelkast en kunnen duizenden gigabits/s verwerken op piekbelasting. Dat is dus geen onzin.
Ah, dat was een beetje onduidelijk. Ik ben niet bekend met industriële IT apparatuur. Zou prettig zijn als ze dat er even bij vermelden.

Hoe het daar vermeld stond dacht ik dat het over huis-tuin-en-keukenrouters ging en hun aandeel in de energiekosten, vandaar mijn verwarring.
Ik weet nog wel dat we vroeger wel eens cisco 6500's gebruikten. Daar kan je 2 voedingen á 8700 watt in schuiven. :)
AMS-IX zegt zelf dat ze deze apparaten gebruiken voor hun core en ook access-poorten van 40/100Gb/s . Als je naar de datasheet kijkt, kan de 8-blade versie inderdaad tussen de 8 tot 11.5kW gebruiken. Die heeft dan ook wel backplane geschikt voor 230.000 Gb/s, geen 1Gb/s :)
Heb je wel eens een core router gesjouwd? Dit zijn jongens van minimaal een half rack hoog die 10kW verbruiken hoor :) .
20 emails a day per user over one year, create the same CO2 emissions as a car travelling 1000 km.
Erg zuinig dus, moet je eens nagaan als je elke dag 20 brieven zou sturen (naar random plekken in de wereld), hoeveel CO2 dát uitstoot....
Wat een onzinvergelijking en volgens mij klopt er geen hout van.

Laten we zeggen dat 1000km 50L benzine is. 1L geeft ongeveer 10KwH aan energie. Die ongeveer 7200 mailtjes zouden dan 500KwH, oftewel een halve MegaWattuur aan energie verbruiken? Weet niet welke inefficiënte server je daarvoor nodig hebt..

Als je idle time rekent voor tig duizend gebruikers voor die mailservers, misschien..
Natuurlijk is het onzin, grootste onzin die ik in tijden gelezen heb. Misschien wel een leuk stukje voor de klimaatgekkies om in hun repertoire op te nemen.
How dare you?
Stel nu dat we nog meer video on demand gaan kijken; en dus stoppen bijv. tv kijken. Zouden we volgend jaar dan tegen 14 TB aankijken?
Als iedereen een eigen stream aanzet, is het bijna niet voor te stellen hoeveel extra verkeer erbij komt.
Behalve op glasvezel waar alle zenders ook gewoon dataverkeer verbruiken. Mogelijk niet via amsix want is intern maar als ik on demand van kpn kijk gaat dat ook niet via amsix.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2019 17:16]

Dat geldt ook voor DSL en bij Ziggo voor 4k zenders en voor on demand. Maar dat is allemaal lokaal verkeer, dat loopt niet over een Exchange.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 19 december 2019 17:18]

Op glas is het broadcastverkeer en wordt het apart meegezonden (iig voor gpon zoals kpn gaat doen). Maar hier lopen voor grote ISP's niet alle netflix streams overheen, die hebben caching servers aan de rand van het netwerk staan. Hoop ik.
Ligt er aan waar de bron van deze video te vinden is. Bij bijv XS4All hebben ze boxen van Netflix in hun eigen DC hangen. Ik zal dus weinig de ASMIX gebruiken als ik materiaal van Netflix bekijk.
ben toch wel benieuwd hoeveel switches dit verkeer afhandelen
Ben verre van een expert, maar ik betwijfel of de term 'switch' op dat niveau nog wel wordt gebruikt.
Alleen maar Routers eigenlijk. Alles wordt natuurlijk gerouteerd.
AMS-IX is voor wat betreft de eindklant een layer-2 infrastructuur, maar daar onder zit MPLS/VPLS wat idd meer richting routed gaat. Maar ook niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 19 december 2019 19:22]

Geen idee hoeveel het er zijn, maar je kan gewoon op de site kijken hoe het IX is opgebouwd:
https://www.ams-ix.net/ams/documentation/ams-ix-topology
Ik vind die 7Tb/s nog wel meevallen eigenlijk.
Als ik bijvoorbeeld de aanname maak dat 1/3 van nederland op een enig moment tegelijk Netflix streamen dan kom ik uit op ongeveer 10x die 7Tb/s. Dan is er ook nog een hele hoop youtube en andere streaming zooi.
Dus of er gaat een hoop verkeer niet over grote exchanges heen (lokaal gehost bij provider?) of men verbruikt gewoon niet zo veel als dat ik dacht.
Klopt, gaat meestal niet over public exchanges maar via private-peerings en de grotere providers hebben lokale cache staan van oa Netflix, Google (Youtube) , Akamai etc,etc.
Netflix heeft (als voorbeeld) open connect: https://openconnect.netflix.com/en/. Zij zetten, om dit soort knooppunten te ontlasten en de eindgebruiker beter te kunnen serveren, racks vol met hun eigen apparatuur bij een ISP.
Ik weet nog dat ik tegen een collega zei in 1998 "kijk hier is, daar gaat op piekmomenten iedere seconde een volle CD doorheen" :)
Nu ongeveer 2x mijn volledige opslag elke seconde. ;)
De DE-CIX in Frankfurt tikte eerder de 8 TB al aan:
https://www.de-cix.net/en...many/frankfurt/statistics

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee