Internetverkeer AMS-IX nam in 2021 met 18 procent toe tot 27 exabyte

De Amsterdam Internet Exchange verwerkte in 2021 in totaal 26,85 exabyte aan data. Dat was 18 procent meer dan in 2020. In dat jaar was de groei aanzienlijk hoger en AMS-IX spreekt dan ook van een normalisatie in 2021.

De groei van 18 procent van het totaal verwerkte dataverkeer in 2021 is minder dan de groei van 35 procent die het internetknooppunt in 2020 noteerde. Die groei was toe te schrijven aan de start van de coronapandemie en de maatregelen daartegen, waardoor mensen meer thuis waren. AMS-IX schrijft de toename van vorig jaar toe aan stijgend verbruik van internetdiensten, zoals online opslag, nieuwe games en nieuwe streamingdiensten.

De groei ligt daarmee weer op het niveau van 2019, toen AMS-IX 17 procent meer internetverkeer verwerkte dan het jaar ervoor. De piek van het internetverkeer werd vorig jaar eind november bereikt, met 10,83Tbit/s. Overigens is die piek in 2022 al overschreden. In januari bereikte de AMS-IX een piek van 10,98Tbit/s. In maart vorig jaar werd voor het eerst de grens van 10Tbit/s overschreden.

AMS-IX meldt verder dat het verkeer dat de Global Roaming Exchange verwerkt in 2021 weer is aangetrokken. Dit peeringknooppunt handelt de uitwisseling van mobiel dataverkeer van netwerken van roaminggebruikers af. In 2020 daalde dit verkeer sterk door lockdowns en reisbeperkingen. Begin 2021 duurde deze situatie voort, maar gaandeweg vorig jaar begonnen burgers weer meer te reizen. Hierdoor nam het verkeer dat de GRX afhandelt met 80 procent toe.

AMS-IX 2021 stats
Statistieken van verkeer AMS-IX, van oktober 2020 tot en met januari 2022, bron: AMS-IX

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-01-2022 • 11:02

19

Reacties (19)

19
17
13
4
0
2
Wijzig sortering
Prachtig!.. toevallig las ik van het weekend een stukje in het HackTick archive en het is prachtig om te zien dat ze het daar in 1994 hebben over dat XS4ALL een dikke 144kbit verbinding naar het internet heeft en dat ze wel 9gigabyte per maand(!) verbruiken over die lijn en nu 1200 gigabyte per seconde (ok over de exchange maar dan nog).. :-D

bron:
Hacktic 1994
Anoniem: 454358 @Alcmaria24 januari 2022 11:39
Mooi om te zien idd, echt andere tijden, ik maakte als kind al wat websites,die waren vaak maar 10kb oid, meer met een mooie gif verzameling 😎
De hoeveelheid data die je nu verbruikt is echt enorm, YouTube, Netflix 4k, foto en video's uploaden, dat had je toen allemaal niet, zou ook moeilijk gaan met je 56k modem
De hoeveelheid data die je nu verbruikt is echt enorm, YouTube, Netflix 4k, foto en video's uploaden, dat had je toen allemaal niet, zou ook moeilijk gaan met je 56k modem
En vergeet ook niet enorme JS bestanden.
Het is toch gewoon mooi om je dat te beseffen? Alcmaria zegt nergens dat er niet nog andere dingen zijn die enorm toegenomen zijn, maar noemt gewoon een goed voorbeeld wat dus ook perfect aansluit bij dit artikel. Jouw toevoeging heeft daar totaal niks mee te maken.
jij lijkt me supergezellig op feestjes.. wil je ook op mijn verjaardag komen? kunnen we het hebben over hoeveel marge er op een verjaardagstaart zit.
Vergeten we ook straks niet dat dit explosief zal stijgen met de komst van al die datacenters?
Dat zal wel mee vallen denk ik, de grote partijen zoals Google, FB, MS, Amazon die de DC's bouwen sluiten deze aan op hun eigen netwerk, vanuit daar bepalen ze de capaciteit naar buiten. Verder zijn ze ook op na genoeg alle IX'en om ons heen aangesloten dus een Duitser die facebook content uit een NL dc krijgt zal niet automatisch via de AMS-IX gaan. Het transit en intern verkeer gaat ook niet over de AMS-IX.

Overzichtje op welke publieke IX'en FB zit: https://bgp.he.net/AS32934#_ix . Private peering facilities zitten hier niet tussen

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 19:19]

Het gaat eerder omlaag dan omhoog door de mega-datacenters.

Ten eerste doen die al hun dataverkeer onderling via eigen kabels en niet via de AMS-IX, en ten tweede word het voor providers goedkoper om direct met dat mega-datacenter te verbinden, puur omdat de afstand korter is. En verkeer dat dan via die private kabel loopt gaat weer niet via de AMS-IX.
Hoezo explosief?

Er staan al best veel datacenters, (die 18% komt maar beperkt van onze Nederlandse browse-gewoontes, schat ik zo). Ik denk eerder dat dit de ‘gewone lijn’ is en daar zit zo’n hyperscale al in, want die hebben we de afgelopen jaren al genoeg bij gekregen.
Ik zou niet gek opkijken als we in 2022, het dubbele van 2021 gaan halen
Waar zou die verdubbeling vandaan moeten komen, en waarom zou deze dan binnen een jaar gehaald worden? Er gaat in 2022 niks enorm geks gebeuren waardoor het dataverkeer verdubbeld wordt, dat zit er gewoon niet in.
Zijn er mensen die de expliciete piekjes en dipjes goed kunnen verklaren? Zijn er bijzondere momenten die ik nu even ben vergeten? Kunnen we de Facebook Outage van 4 oktober zien? Wat is de output piek begin januari dit jaar en mid juni vorig jaar?
Op de pagina van een andere exchange zeggen ze daarover

"But having said that, the peaks tend to coincide with big sporting events, new product or software releases, or major events like elections"

De afwijkingen einde december komen in beide jaren terug, dat lijkt me dus Kerstmis en Nieuwjaar te zijn.

Midden juni 2021 -> zowel de finale van Roland Garros als Nederland & buurlanden op de Europese kampioenschappen voetbal.
Even ter vergelijking, het mobiele datagebruik in Nederland is daar nog geen 5% van.

Want, zo'n 1200 petabyte was in 2021 verstookt: https://tweakers.net/i/em...1rQQMk=/i/2004855920.jpeg
En 1 exabyte is 1000 petabyte. 1,2 / 26,85 = 4,5%
Wij sluiten ons netwerk over 2 weken ook aan op de AMS-IX. Eerder was de noodzaak er nog niet, maar we hebben een overeenkomst gesloten met een partij die onze backups gaat opslaan.

In totaal gaat het om 2PB aan data en we zullen continue backups maken. Dit wilden we op de kortst mogelijke manier en kosten effectief aanpakken. Uiteindelijk kwamen we er beide op uit dat beide aansluiten op de AMS-IX de beste optie gaat zijn.

Hierdoor zal de AMS-IX er een continue stroom van ongeveer 5Gbit bij krijgen. Maar doordat we ons op de AMS-IX aansluiten zullen we daarmee ook nog een deel van ons andere verkeer daar kwijt kunnen. Hoe veel dat precies gaat zijn weten we zelf ook nog niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.