AMS-IX verwerkte in 2022 twee keer zoveel data als in 2018

Het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX verwerkte in 2022 29,39 exabyte data. Dit is ruim twee keer zoveel als in 2018 en 9,5 procent meer dan in 2021. Roamingknooppunt GRX zag afgelopen jaar daarnaast een 52 procent hogere piekbelasting dan in 2021.

De groei van het internetknooppunt is wel minder groot dan in de voorgaande jaren. In 2021 groeide het internetverkeer nog met 18 procent, Het jaar daarvoor nam het met 35 procent toe. AMS-IX-ceo Peter van Burgel zegt dat het internetverkeer 'vooral' groeit vanwege 'digitalisering van de samenleving en gebruik van internetdiensten'. "Ieder jaar worden er weer nieuwe apparaten en diensten gebruikt die meer internetverkeer genereren. Vooral gedurende de coronajaren was de groei op ons platform spectaculair."

Op het hoogtepunt werd er in 2022 11,6Tbit/s internetverkeer verwerkt. Dit gebeurde in de laatste maanden van het jaar: de mijlpaal van 11Tbit/s werd in oktober gehaald. Aan het knooppunt zijn nu 889 netwerken verbonden, 4 meer dan in 2021. Het gros van deze netwerken gebruikt 10Gbit/s-poorten, al steeg het aandeel netwerken met 100Gbit/s-poorten met 19 procent naar 428. AMS-IX verwacht daarom dat over een aantal jaar 100Gbit/s-poorten de norm zullen zijn. Het knooppunt is nu vanuit ongeveer 800 datacenters vanuit 64 landen te bereiken.

AMS-IX zegt daarnaast dat het verkeer op het Global Roaming Exchange 'sterk' is gestegen het afgelopen jaar. Die GRX faciliteert de uitwisseling van mobieleroamingdata en wordt gebruikt door mensen die in het buitenland van het mobiele netwerk gebruikmaken. In 2022 kende dit GRX een piekverkeer van 312Gbit/s, 52 procent hoger dan in 2021. AMS-IX zegt dat dit verschil vermoedelijk komt doordat mensen relatief weinig reisden in 2021 door de coronapandemie.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-02-2023 • 11:29

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
15
0
0
23
Wijzig sortering
"'vooral' groeit vanwege 'digitalisering van de samenleving en gebruik van internetdiensten'"
Is er ook informatie hoeveel van particulieren<->datacenters is en zeg maar inter-connecties tussen cloud services onderling datacenters<->datacenters t.b.v. niet particuliere gebruikers?
Zeker, dit houdt de amsix ook redelijk bij. Sflow metingen zijn inzichtelijk zodat de Amsix kan zien welke ASen met elkaar praten. Bijvoorbeeld: x gbit/s van/naar Ziggo AS naar Microsoft AS etc.

Providers houden dit zelf ook bij om verkeer goed te sturen en inzichtelijk te maken waar verkeer naar toe gaat.

Of iets zakelijk of particulier is, is niet te zien op globaal niveau, alleen de provider kan dit weten, omdat zij weten welk IP aan welke klant toebehoort.
Onzin. AS-AS zegt niets over het type verkeer.
Sflow zegt zeker wat over het type verkeer (udp/tcp/port/source/destination etc). Daar is het juist voor bedacht. Verschil consumenten-zakelijk zie je niet in sflow en de correlatie kan je alleen maken als je weet of een IP zakelijk wordt gebruikt of niet. Dan is er sprake van een aanname.
De bulk van het verkeer van KPN zakelijk (AS286) naar Microsoft (AS8075) tussen 9:00 en 17:00 is O365. Daar hoeft ik geen glazen bol voor te hebben.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 7 februari 2023 16:28]

Die data zou AMS-IX vast hebben maar is niet publiek beschikbaar.
Lijkt me sterk. Die data is namelijk niet te onderscheiden. DC-DC, cloud-cloud verkeer kan uiteindelijk ook gewoon user-server verkeer zijn.
Je moet eens weten wat allemaal te onderscheiden is. Encrypte streams zijn ook te identificeren middels heuristic analysis (weliswaar niet 100% maar 96..98% is haalbaar).
AMS-IX doet die analyses niet en heeft keer op keer gezegd dat ze dat ook niet van plan zijn.

Je kan op https://stats.ams-ix.net/sflow/index.html zien welke algemene statistieken er worden bijgehouden - vooral IPv4 vs IPv6, multicast, en frame size distribution. Verder kan je als klant inzicht krijgen in naar welke andere aangesloten partij je traffic gaat, of vice versa, maar niet wat voor verkeer dat is. (Dat doe je maar op je eigen router, is de gedachte.)
"internetgebruik neemt toe door diensten die internet gebruiken" heeft wel een hoog surprised pikachu gehalte idd.
Inderdaad een beetje een beetje rare zin maar ik denk dat de achterliggende gedachte is dat steeds meer services gebruik maken van internet (naast het meer zichtbare internetgebruik). Simpel voorbeeld: de oude Ziggo setopbkx maakte geen gebruik van internet. Het gebruikte een eigen stuk spectrum op de coax. Die nieuwe Horizon Mini maakt wel gebruikt van internettechnologie.
Vind wel dat "digitalisering van de samenleving" niet meer gebruikt mag worden als een verklaring. Sinds eind jaren 90 wordt dit al gebruikt om groei in IT te omschrijven. Dat heeft ook zijn waarde wel verloren als argumentatie. Hele rapport kan je op die manier ook schrijven voor de aankomende 20 jaar. Graag wat specifieker wat de omstandigheden dit jaar waren en wat een bijdrage had
29 exabyte is 29.000.000 SSD'tjes van 1 terabyte!
ik herinner me in 2000 rond 20 gbit
Ik verwacht dat dit de komende jaren nog veel hoger komt.
Voornamelijk door de toename van AI en de lagere kosten van energie.

Het zou me niet verbazen dat we over 2 jaar 6x zoveel data stoken als nu.
Straks gaat namelijk alles via cloudsystemen.

Maken/aanpassen van video/photo's , text naar voice, office365 die real-time stream naar AI servers, AR & VR, etc, etc

Ook nu fusion eindelijk mogelijk is en we in rap tempo overgaan naar alternatieve stroomvoorzieningen
is het makkelijker dan ooit om altijd online te blijven.

[Reactie gewijzigd door dutchruler op 6 februari 2023 13:09]

Het zou me niet verbazen dat we over 2 jaar 6x zoveel data stoken als nu.
Straks gaat namelijk alles via cloudsystemen.


Ik denk niet dat het zo snel gaat, ze spreken van 18% en 35% groei in de afgelopen jaren, dan verwacht je niet echt een explosie van honderden procenten in twee jaar waar jij het over hebt. Ik gebruik gewoon office op mijn pc, niet iedereen gaat overstappen en daar extra voor betalen het zal stukken trager gaan dan jij voorspeld. Waarom zou je overal diensten voor afnemen terwijl het ook gewoon op je pc kan.
De pc zoals jij die nu gebruikt gaat binnenkort verdwijnen.
Binnen 10 jaar zullen mensen je raar aankijken als je nog een pc hebt uit het 'stenen tijdperk'

Wat kan jou pc beter dan dat ik gewoon kan afnemen via een service?
Internet wordt steeds meer en meer een nutsvoorziening. en een eigen computer of laptop
is er niet meer bij.

het enige wat je devices straks nog heeft is, een scherm, sensoren en stroomvoorziening.
De rest wordt allemaal gestreamd.

Het zal wel eerst beginnen in het bedrijfsleven, maar nu al zijn er zat mensen die
SteamVR, Amazon Luma, Geforce now dagelijks gebruiken.

Het enige wat grote acceptatie nu nog tegenhoudt is

1 Service kosten
2 Internet snelheid, ping, en volwassenheid van de apps/services
3 Een betere ervaring dan je eigen werk/game pc/console

De komen jaren zullen al deze 3 punten drastish omlaag of beter worder.


-- spreek me over een paar jaar maar weer aan hierover. ;-)
Dat dachten ze in de jaren 70 ook toen de mainframes gebruikt werden (eigenlijk is dat al cloudcomputing).
Persoonlijk denk ik dat het niet zo snel gaat. We zijn juist op een punt dat mensen langer met hun telefoon en computer doen dan ooit. Uiteindelijk is wat lokale rekenkracht enorm fijn en is juist enorm fijn om lokaal wat opslag te hebben ipv afhankelijk zijn van de cloud.
Dat is allemaal niet meer relevant als je zelf niet meer het verschil kan zien tussen lokaal en cloud.

Maar goed we gaan het zien ;-)
Latency.

Niks werkt zo snel en responsief als lokale hardware. Een ieder die via Citrix werkt zal dit als feit bevestigen. Er is geen verbinding die iets tegen natuurkundige beperkingen kan doen namelijk. Het geheel wordt alleen maar erger zodra via de overdraging ook nog eens cloud diensten worden gebruikt, zoals een Office 365 document welke op een cloud dienst loopt.

En ook qua gaming zal door diezelfde natuurkundige wetten een lokaal systeem altijd fijne spelen dan een streaming dienst. Dus die "betere ervaring" zal dan hooguit gelden in vergelijk tot steenoude hardware, maar niet tot een modern, lokaal systeem.

Desondanks denk ik dat het beeld wat je schetst welzeker over 10 jaar de norm zou kunnen zijn. Maar net zoals er nu nog mensen naar CD's luisteren en blurays kijken, zal je ook straks nog mensen hebben die kwaliteit boven moderniteit genieten.
Netwerken gaan meer en meer over op Passief optische netwerken
Niet alleen maar FTTH en FTTB, maar ook direct naar chips

Voor gaming is een heel snel lokaal systeem handig, maar dan alleen als je ook lokaal speelt.
De meeste mensen moeten alsnog naar een server verbinden als ze multiplayer gamen.
En ook zal jouw duurste computer straks niet meer kunnen opboksen tegen de grafische krachten
die uit zo'n cloud AI powered systeem komt.

Ook maakt op zich niet veel uit of je 1kbps, 50Mbs of 1Gbps gebruikt, zolang de latency maar hetzelfde is

Er zullen vast nog wel lokale opslag gebruikt worden en er zal vast ook wel nog systemen zijn met
embedded cpu & gpu, maar de usecases worden steeds minder en minder.

[Reactie gewijzigd door dutchruler op 7 februari 2023 07:52]

Enthousiasme is altijd goed, maar ik zou toch wat meer aandacht besteden aan wat @Cid Highwind zegt. Vooral wat hij zegt over latency en de natuurkundige beperkingen van de klassieke mechanica.

Je kan altijd met prachtige termen en verhalen gooien (zorg ook dat je de afkortingen goed hebt), maar dan wek je meer de indruk dat je op een sales afdeling werkt.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 7 februari 2023 04:52]

Ik heb de fftb aangepast. Het blijft lastig typen op een mobiel :)

Waar ben je het niet mee eens?
Mijn punt is juist dat de latency zo laag vaak is dat je er vrijwel geen last van hebt. Zeker nu alles meer en meer via glasvezel gaat en optische schakelingen.

Dat is geen sales pitch. Dat zijn gewoon feiten.

Nogmaals. Als jij een multiplayer spel speelt dan maakt het niet uit hoe snel jouw pc is. Het gaat dan voornamelijk over hoe klein de latency is tussen jou of en de server waarop je speelt. Nu spelen ook miljoenen mensen zo zonder dat ze er last van hebben.

Dus hetgeen ik noem zijn geen prachtig verhalen, maar is gewoon mijn visie voor de toekomst.

En het gebeurd sneller dan je zou denken.
Ik bewonder je inzicht.

Waarop zijn jouw feiten gebaseerd?

Speel anders even een spelletje vanuit NL tegen iemand in Zuid-Korea of Australie.
Dus spelletjes uit Europa of America is geen probleem?

Dan heb ik mijn punt toch al gemaakt
En wat ik zeg. Met optische schakelingen kan je echt wel minder dan 10ms halen.
Dat is best wel te doen
Het enige punt wat je maakt is iedereen met verstand aan het gezegde "hij heeft de klok wel horen luiden, maar hij weet niet waar de klepel hangt." helpen herinneren.
Nou nou hatseflats wat ben je weer aardig vandaag. Te veel red bull gedronken of zo? :)

Hou nu maar op met je gemopper en kom over een paar jaar maar terug om te zien wie gelijk had

Dat negatieve geleuter van jou heeft ook niemand nodig.
De waarheid is altijd hard. :)

Mocht je je nou toch ergens in gaat verdiepen dan is dit de toekomst.

Photonic (Glimmerglass) switches bestaan al een tijdje. Oh, nu heten ze weer optical switches.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 8 februari 2023 08:53]

Hoewel quantum data verzending zeker erg interessant is denk ik niet dat dit zo'n vaart gaat nemen als
optische chips.

Jij hebt het over photonic switches, maar het wordt pas echt interessant als de hele keten via (bijn) lichtsnelheid kan zender en ontvangen.

Maar genoeg erover. Praat over een paar jaar nog maar eens. Dat kinderachtige gedoe van je begint me een beetje te irriteren.
De enige die zich hier als een klein kind gedraagt ben jij.

Je komt met allemaal fantasieen aan zonder nou te onderbouwen met feiten wat je nou bedoelt.

Je bent zeker naast manager ook nog eens enigskind en zoomer?
Goh hoe wist je zo veel over mij? :*)
Altijd het laatste woord willen hebben zeker .

Heb je niks beter te doen dan beetje te dissen? Wacht nou gewoon maar een paar jaar en kom dan verder bashen.

Niet zo ongeduldig zijn.
Over een tijdje kunnen mensen zonder enige hulp zelf vliegen door met hun handen hard op en neer te wapperen. Wacht maar af, kom over 10 jaar maar terug, dan kunnen we het er dan verder over hebben.

Ondertussen in een andere studie: Mental disorder on social media.
We shall see non believer.

Maar zuurpruimen als jou kunnen we missen als kiespijn :*)
Ik zie helemaal niks.

Fantast.
Goed je oogjes gebruik. Over een paar jaar zie je vast wel het licht. Ach ja en anders maar niet.

8)7
Zijn je voorgeschreven medicijnen al een weekje op en voel je je weer levend en onder de mensen?

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 9 februari 2023 00:35]

Altijd het laatste woord willen merk ik.
Is het zo moeilijk? :)

Alhoewel. Ik ben net zo erg 8-)
Gelukkig heb je dat wel zelf door.
Gelukkig, ik dacht al waar blijft ie nu _/-\o_
Alles via Cloudsystemen
Denk juist dat met toenemende mate van censuur in de wereld met eventuele blokkades. Denk aan: freedom convoy, bedrijven en mensen in Rusland, steeds meer mensen kiezen voor minder cloud.

Hier steeds meer open source en muziek data en films weer lokaal. Voelt iig erg goed

[Reactie gewijzigd door gepebril op 6 februari 2023 14:16]

Mensen doen wat hun voorgechoteld worden en wat het gemakkelijkst is.

Censuur is voor een overgrote meerderheid niet een obstakel. Het is dan ook vaak
hetzelfde groepje mensen die zich over van alles en nog wat druk maakt, waar de gewone
mens gewoon zijn leven wil leiden en het liefst van alle gemakken is voorzien.

Als het nieuws en de overheid niet elke minuut van de dag moord & brand schreeuwt en
hun meningen als de enige waarheid verkondigd dan is er niemand die er naar kraait.

Wen er maar aan dat alles digitaal word en dat cloud diensten hetzelfde gaan zijn als gas & licht.
Wellicht. Tot dat ze er te veel last van hebben.

De massa is volgzaam, makkelijk manipuleerbaar. Ben blij dat ze er zijn, wat wie zou anders de k. klusjes doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee