'Providerwijkkast' Haagse Schilderswijk zat vol spionageapparatuur

In de Haagse Schilderswijk stond een kast die er identiek uitzag aan de wijkkasten die Ziggo gebruikt, maar die vol opname- en afluisterapparatuur zat, zo werd afgelopen week ontdekt. Door een gaatje in de kast kon de camera opnames maken.

De kast stond aan het Oranjeplein in Den Haag en Omroep West kreeg beelden van de inhoud toegespeeld. Een deskundige op het gebied van spionage-apparatuur spreekt zijn overtuiging tegenover de omroep uit dat de onderdelen in de kast, waaronder opnameapparatuur, van een overheidsdienst zijn. Omroep West legt een link met een eerder bericht afgelopen week, dat jongeren in de Schilderswijk zouden worden geronseld om als jihadist te gaan vechten in Syrië. De plaatsing van de kast zou onderdeel kunnen zijn van een AIVD-onderzoek hiernaar, zo is het vermoeden.

Ziggo zelf ontdekte het bestaan van de nep-wijkkast afgelopen dinsdag tijdens werkzaamheden. "Deze kast op het Oranjeplein stond niet op onze tekeningen. Een medewerker kon de kast gewoon openen met een universele kastsleutel, die wordt gebruikt voor onze eigen kasten", zegt Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo, "De kast zat vol met vreemde apparatuur. We herkenden onder andere een camera en een umts-modem. We hebben de kast dichtgemaakt omdat we ook niet wisten wat we ermee moesten." Op een onbekend moment daarna werd de kast verwijderd; niet bekend is hoe lang deze er al stond voor de ontdekking.

GroenLinks vraagt in raadsvragen om duidelijkheid over de herkomst van de spionagetechnologie en ook wil de partij weten of er nog meer van dergelijke kasten in Den Haag staan. Zo'n kast zou niet zonder toestemming van de gemeente geplaatst mogen worden, vindt de partij.

Spionagekast 2 Spionagekast Spionagekast

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-04-2013 • 10:19

182 Linkedin

Submitter: etrans

Reacties (182)

Wijzig sortering
Hoezo wordt dit nou tegen GL gericht? De AIVD is hier fout bezig en in NL mag nergens afgeluisterd/gefilmd worden zonder rechterlijke uitspraak. Het is hier verdomme geen amerika met de fbi die overal tapjes plaatst waar het hun goed dunkt.
En sowieso.. ''Jihadist''? In Syrie wordt geen heilige oorlog gevochten lijkt mij of een kruistocht gelopen(want dat is een jihaad).
Om eerlijk te zijn heb ik diep respect voor diegenen die er daadwerkelijk heen gaan om te helpen waar niemand anders wat doet. Zelfs de VN niet
De AIVD is hier fout bezig en in NL mag nergens afgeluisterd/gefilmd worden zonder rechterlijke uitspraak. Het is hier verdomme geen amerika met de fbi die overal tapjes plaatst waar het hun goed dunkt.
Wie geeft toestemming om te mogen tappen?
Afluisteren mag alleen na toestemming door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De minister tekent hier persoonlijk voor. In 'normale’ gevallen geldt deze toestemming voor drie maanden. Bij (beperkt) verschoningsgerechtigden geldt een periode van één maand. De dienst moet zich echter altijd kritisch blijven afvragen gedurende het onderzoek, of de tap nog wel een zinvolle bijdrage levert. De wet gebruikt daar de term 'proportionaliteit' voor: is het nog wel nodig om dit zware middel in te zetten.
bron: https://www.aivd.nl/actueel/@1936/afluisteren-aivd/

Komt dus weinig gerechterlijke macht bij kijken. Nederland plaatst overigens (veel!) meer telefoon taps dan Amerika, (bron: http://webwereld.nl/bevei...n--eigen-burgers-aftappen). En daarnaast is het zo dat juist in Amerika gerechterlijke toestemming nodig is (bron: https://ssd.eff.org/wire/govt/wiretapping-protections)
+2Anoniem: 126610
@^Mo^21 april 2013 12:09
En daarnaast is het zo dat juist in Amerika gerechterlijke toestemming nodig is (bron: https://ssd.eff.org/wire/govt/wiretapping-protections)
Je bent wel erg selectief aan het shoppen in je bronnen. Misschien moet je deze pagina (van diezelfde site!) ook even lezen?
Those news stories, along with whistleblower evidence [PDF], demonstrated that the NSA program amounted to an untargeted dragnet of millions of ordinary Americans' domestic communications and communications records. With the cooperation of the country's major telecommunications companies such as AT&T, the NSA had illegally gained backdoor access to critical telecommunications switching facilities and communications records databases around the nation.
.....
As far as we know, the NSA is still plugged into key telecommunications facilities across the country and acquiring copies of all of the communications content that flows through them, while also obtaining records detailing the communications activity of millions of ordinary Americans, in violation of FISA and the Fourth Amendment.
Afijn, ik snap niet hoe je hieraan voorbij kunt gaan. Dit was wereldnieuws en is nog steeds actueel. Doe eens googlen op patriot act en times ofzo...
Denk je dat als de AIVD dit zou doen en er zou toestemming zijn dat ze dan tegen heel Nederland gaan zeggen:"Hey ff opletten dat is onze kast" ...??
Dus wie weet is die rechterlijke uitspraak er allang, alleen heeft de burger (wij dus) hier geen weet van.
Verder ben ik verbaasd over het feit dat dit zomaar gepubliceerd is. Ik neem aan dat dat valt onder een soort van staatsgeheim iets.

[Reactie gewijzigd door Kabouterplop01 op 21 april 2013 13:13]

Dus wie weet is die rechterlijke uitspraak er allang
Als die er is, is die te vinden: rechterlijke uitspraken zijn openbaar, altijd.

Ik neem aan dat dat valt onder een soort van staatsgeheim iets.
Nou, nee. Er wordt iets gevonden, wat wordt gemeld in de media. Dat mag. Pas als vooraf bekend is dat het om staatsgeheime informatie gaat (of men had kunnen weten dat het om geheime informatie gaat), zal men afzien van publicatie (of er voor vervolgd kunnen worden als men toch publiceert).
Nu staat er een kast met spionage apparatuur, waarvan niemand weet van wie die is. Er wordt gewezen naar de AIVD, maar voor hetzelfde geld is het een kast van de FSB (bestaat die eigenlijk nog?), de CIA of noem de organisaties maar op die eindigen op e...
Dus wie weet is die rechterlijke uitspraak er allang, alleen heeft de burger (wij dus) hier geen weet van.
Dat is onmogelijk is een rechtsstaat. Iedere rechterlijke uitspraak is openbaar, en elke burger heeft de mogelijkheid om hier kennis van te nemen. Want zodra dat niet meer het geval is, heb je geen rechtsstaat meer, en begaan de machtshebbers grondwettelijke schendingen. Geen rechter zou daaraan meewerken, sterker nog: zo'n uitspraak zou niet eens rechtsgeldig zijn. In een democratisch systeem zou een regering die zoiets doet door het parlement gedwongen worden om af te treden, zulke praktijken zijn te allen tijde ontoelaatbaar, in een democratische rechtsstaat.
Wie zegt dat er geen rechterlijke uitspraak is? Dacht je dat ze een lijst publiceren van op welke plekken er wel of niet mag worden opgenomen?

Vraag me verder ook af of die uitspraak nodig is in de openbare ruimte zoals hier...
Ja, er moet een rechter toestemming geven voor dergelijke dingen, als de politie dit doet. Voor wat de AIVD doet is gewoon in het geheel geen wettelijke basis.
In NL mag op openbare gebieden gewoon gefilmd worden hoor. Dus elke tv-zender met cameramensen doen het allemaal illegaal? Dus voor elk dingetje dat ze willen filmen moeten ze eerst dit aan de rechter vragen? Even terug naar de basis Lefty.
:)
Je mag gefilmd worden, als er iemand met een duidelijk zichtbare camera loopt te zwaaien. Je mag geen geheime camera ophangen. En ja, dan moeten ze voor elk dingetje dat ze willen filmen met een geheime camera dat aan de rechter vragen. Zo werkt de wet. Dat is niet links of rechts, dat is de regel van de wet versuseen politiestaat.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 21 april 2013 14:19]

ik denk dat jij je eens wat beter op de hoogte moet stellen van waarom die jongeren hier geronseld worden.. en anders nog dit, hoe zit het ook al weer met eigen rechtertje spelen?
Waarom is de AIVD fout bezig als zij dit geplaatst heeft? U stelt dat er geen rechtelijke machtiging is, waar blijkt dat uit? Ik ben heel benieuwd.
De jongeren die daar heen gaan doen dat anders wel vanwege jihadistische redenen, veel rebellen zijn onderdeel van streng islamitische bewegingen, en hebben dus waarschijnlijk ook het idee van een heilige oorlog.
Ik snap alle ophef helemaal niet om een kastje met spionageapparatuur. Als daadwerkelijk daar geronseld wordt dan dient de AIVD er gewoon van op de hoogte te zijn in het belang van de nationale veiligheid.
Zeker gezien de laatste ontwikkelingen van 2 Russische broers in Boston: die begonnen de islam te bestuderen en werden steeds radicaler en dat leidde uiteindelijk tot hun acties (voor zover bekend tot nu toe).
Ik ben BLIJ dat de AIVD dus informatie verzameld over ronselingen voor jihadistische strijders in Syrië, want wie weet waar deze toe in staat zijn als ze met hun combat-experience en radicaal-islamitische ideeën terug komen in Nederland?
Zo weet onderhand de AIVD ook van een stuk of 10 jongeren uit een bepaalde Delftse wijk dat ze vertrokken zijn naar Syrië.
Ik hoop dat ze de ronselaars in beeld kunnen krijgen, en deze net als in Engeland tot "ongewenst vreemdeling" kunnen verklaren, met in het achterhoofd de radicale imam Abu Hamza...
'Als' ja.

Maar eigenlijk komt het er dus op neer dat je alles slikt onder het mom van 'terrorisme'. Het woord hoeft maar te vallen en alle wetten en regels mogen overboord gegooid worden. Ik vind dat maar eng.
Welke wetten worden er dan overtreden? Het gebruik van spionage (apparatuur) door de AIVD is gewoon wettelijk vastgelegd.
Dat heeft niks te maken met het slikken van alles onder het mom van terrorisme, maar gewoon de bewaking van de staatsveiligheid, exact het doel van de AIVD
Het gebruik van spionage (apparatuur) door de AIVD is gewoon wettelijk vastgelegd.
Het gebruik van telefoontaps ook. Toch hoort Nederland bij de koplopers van het gebruik van telefoontaps. Waarbij het regelmatig de vraag is of het doel (opsporen misdadigers) het middel (afluisteren) wel rechtvaardigt...

maar gewoon de bewaking van de staatsveiligheid,
Zolang het niet zeker is dat de apparatuur van de AIVD is, kun je dat niet zo stellig zeggen. Misschien is de apparatuur wel geplaatst door een of andere radicale groepering met het doel zich te informeren welke jongeren ze het beste of makkelijkste kunnen benaderen...
Democratie en een heleboel "vrijheid" voor je inwoners is prima, maar dan moeten de inwoners van het land ook wel goed met die vrijheid om kunnen gaan. Ik ben van mening dat bepaalde mensen daar verkeerd mee omgaan en onze samenleving willen ontwrichten.

Ik heb er zelf ook helemaal geen probleem mee dat ik op camerabeelden van openbare plaatsen sta als ik ergens rondloop: ik doe zelf niets verkeerd en heb weinig te verbergen. Het zou een ander verhaal worden als ik op iedere hoek van de straat mezelf zou moeten identificeren met m'n paspoort en "poortjes" door zou moeten: dan zou die "vrijheid" veranderen in een "gevangenis" van poortjes.

Maar daarentegen: als bepaalde mensen in dit land het er naar maken dat ze die vrijheid niet aan kunnen, dan zou iedereen in dit land over 30 jaar maar met een verplichte chip moeten rondlopen zodat de inlichtingendiensten en hulpdiensten precies kunnen zien waar op dat moment een bepaald persoon is.
Sci-fi nu, mogelijk over 30 jaar realiteit. De dingen die de laatste tijd gebeuren in dit landje maken het er een beetje maar, en dat maakt mij boos bij bepaalde nieuwsberichten.
Ah, dus als je niet je papieren hoeft te laten zien maar gewoon *automatisch* gecontroleerd wordt met gezichtsherkenning is er niks aan de hand.

Kom op zeg.
Wat mij vooral zorgen baart is de amateuristische wijze waarop het gebeurd. De sleutel van het kastje was hetzelfde als alle andere kastjes waardoor iedereen met zo'n sleutel in die kast kon kijken.
Waarom is dat amateuristisch? Ze hebben gewoon precies hetzelfde model kast genomen. Eentje met een ander slot valt juist op.

Soms heeft een spion ook gewoon pech. Je hoort natuurlijk alleen maar in de media van de keren dat het fout ging, nooit van de keren dat ze er mee weg zijn gekomen...
Dat lijkt mij duidelijk. Ik mag toch aannemen dat ik met een Ziggosleutel niet in een UPCkast terecht kan komen?
Kunnen diensten als de AIVD niet gewoon de boel centraal aftappen via de AMS-IX of bij de providers zelf? De Nederlandse providers zijn toch verplicht hun netwerk aftapbaar te maken voor opsporingsdiensten?
Alleen nadat een rechter hierover uitspraak heeft gedaan naar mijn weten
Ik meende dat de minister van Binnenlandse Zaken hier toestemming voor moet verlenen.Ze krijgen een vergunning voor een bepaalde periode en elke opsporingsinstantie is verplicht om mee te werken aan een aftapverzoek van de AIVD/MIVD. Hierdoor zou het dus kunnen voorkomen dat de politie mee moet werken aan een aftapverzoek terwijl men daar normaal toestemming moet krijgen van de rechter-commisaris.

Hierbij wil ik opmerken dat het ronselen waarschijnlijk op bepaalde locaties plaats vindt zonder dat men gebruik maakt van digitale middelen. Zo'n "observatiekast" is dan de beste methode om informatie in te winnen; het is aanzienlijk beter dan een persoon of een team van personen te laten posten en zo'n kast valt natuurlijk niet echt op. Het is niet meer dan de evolutie van een busje vol met afluisterapparatuur en mensen.
In dit geval was het geen tap-apparatuur voor internetverkeer, maar observatieapparatuur, zoals camera's. Ondanks de verregaande uitbreiding van cameratoezicht, is dat nog steeds niet centraal te tappen :-)
beetje moeilijk aftappen wat er op een bepaalde plek in een straat gebeurd..
Als je op het eerste zicht kijkt dan zou je zeggen dat het plaatsen van de apparatuur en de bedrading toch eerder door een hobbyist is gedaan dan door een professional. Ik zie niet dadelijk een accu in de kast zitten dus het geheel moet op het elektriciteitsnet gekoppeld zijn geweest om te kunnen functioneren. De kast is van staal dus het umts modem zal allicht niet werken. Het geheel oogt al bij al toch wat amateuristisch. Het is waarschijnlijk oudere nog niet volledig afgeschreven apparatuur die ze inzetten voor minder belangrijke opdrachten.
het is niet alsof ze een productielijn gaan opzetten van spionage-wijkkastjes. zolang het apparaat resultaten oplevert lijkt me de opzet geslaagd.

en zie je het al voor je: "we hebben een kassie geplaatst in de schilderswijk, maar eigenlijk doet ie het helemaal niet, de modem zit in een kooi van faraday." "ach, laat maar staan, zit toch alleen maar oude meuk in, niemand die het kwijt is. morgen gaan jan en piet gewoon weer in de auto op de hoek posten met een schrijfblok en een verrekijker, analoog is toch het beste, wat ik je brom"

ik zie trouwens overal rode en zwarte kabeltjes tezamenkomen. zal wel allemaal 12volt apparatuur zijn, en misschien is een hele achterwand wel een batterij? antennedraad in de plastic deksel, of een sierstripje?
het kastje staat tegen een lantaarnpaal aan, daar kan je stroom uit aftappen.
dus ja er zal ongetwijfeld een accu in staan, met een lader die hem zodra de lantaarnpaal aan gaat weer oplaad.

en oude meuk/amateuristisch?

ik vind het wel mee vallen, het is nl allemaal modulair spul en het doel van dit systeem is niet opvallen, ik ben er regelmatig langs gekomen, en heb er ook nooit iets achter gezocht.

kijk jij zelf nog op van bijvoorbeeld die fake security cams die je wel eens ziet hangen? die negeert elke inbreker inmiddels, ook hier, alleen die hier is expres voorzien van een echt binnenwerk...

zit d.m.v. 2 pinholes net boven de nep lens.

achter die pinholes zit het binnenwerk van een 808 spy cam, die op sound activated mode staat.

en ja regelmatig is het "raak"
Er staat een lantaarpaal naast, prima stroomtoevoer...
Ik snap dat er veel kritiek kan zijn op dit soort dingen, maar ik denk zoals met alles dat je het wel heel erg makkelijk voor criminelen/terroristen maakt als je alles wat de AIVD doet aan kondigt.

Ik stoor me er nu al aan hoeveel acties van de politie in het nieuws komen, van lok auto's, vrachtwagen en wat nog meer, dingen die we eigenlijk helemaal niet hoeven weten.

Er heeft maar iemand baat met deze informatie en dat is de gene die ze willen pakken...

Ik heb liever dat de AIVD dit soort mensen controlleert als ze een potentiele bedreiging zijn voor onze samenleving, gezien we het heft ook niet in eigenhand mogen nemen als we dit soort figuren tegenkomen.
Ik vraag me af in hoeverre je een op straat geplaatste kast die iedereen vanaf knie hoogte filmt gerichte controle kunt noemen. Met een richt microfoon of hoger geplaatste camera kan je al veel meer te weet komen.

Daarnaast kan je van de buitenkant in de meeste gevallen niet zien of iemand een bedreiging voor de samenleving is.

De enige reden waarom deze kast daar heeft kunnen staan is om puur een lijst te maken wie op die locatie was. En dus ook zo veel mogenlijk toevallige voorbijgangers identificeren.
Zoals ik al eerder aangaf worden deze kasten vaak gebruikt om een specifiek objec t in de gaten te houden. Bijvoorbeeld de voordeur van de directeur van een vleesfabriek of de achterdeur van een bankdirecteur :+

En als het toch om observatie van een openbare ontmoetingsplek gaat: misschien kun je met al die petjes en capuchons van tegenwoordig beter een camera hebben die van onder naar boven filmt in plaats van andersom.
Ik ben benieuwd naar verdere informatie van het AIVD hierover.

Dit lijkt een gevalletje "Oeps, dit had niet mogen gebeuren"
Dit lijkt een gevalletje "Oeps, dit had niet mogen gebeuren"
Eerder een gevalletje "Sh*t happens"
Er is altijd een kans dat dit soort apparatuur ontdekt wordt, dat is gewoon een risico waarvan je kunt proberen het te minimaliseren, maar wat nooit uit te sluiten is.
Het is alleen de vraag of het inderdaad van de AIVD was...
Dat zullen ze nooit toegeven of ontkennen.
Allemaal heel schattig van Groen-Links, Maar de geheime dienst gaat niet eerst zo openbaar aan de gemeente vragen of dat wel mag en daardoor weer veelste veel mensen er dan weer vanaf weten.
vanuit gaande dat de geheime dienst hem wel echt ook geplaatst heeft.
Je kan er fijn sarcastisch op reageren. Maar de AIVD kan bijvoorbeeld aan de burgemeester toestemming vragen, dan is niet heel de gemeenteraad op de hoogte.
Heeft niks te maken met schattig, maar alles met fatsoenlijk bestuur en voorkomen dat er organisaties voor zichzelf aan de slag gaan (bijvoorbeeld een AIVD-er die de minnaar van zijn vrouw wil betrappen)...
+1Anoniem: 356260
21 april 2013 10:29
Zo'n kast zou niet zonder toestemming van de gemeente geplaatst mogen worden, vindt de partij.
Zo'n kast in het algemeen, of een kast vol spionageapparatuur ?
In het algemeen natuurlijk want de KPN´s / UPC´s / Ziggo´s van deze wereld moeten gewoon per 4kante meter betalen, en daar bezetten ze nog al wat van in het land. Vandaar dat ze vaak inpanding willen, is veel goedkoper... :)
En je dacht toch niet dat een observatie team van de Politie zich gaat bezig houden met een gemeente, die leggen verantwoording af naar Min. V&J. En de dames en heren van de A/M-IVD verantwoorden zich naar Min.v. Binnenlandse zaken. Daar is een gemeente helemaal geen partij in.
Maar dat weten ze bij Groen Linksaf ook wel. Die gebruiken deze pers om te communiceren naar hun achterban ;)
ook wil de partij weten of er nog meer van dergelijke kasten in Den Haag staan.
Maak ze dan maar meteen fel groen en hang er bordjes omheen dat het om spionage apparatuur gaat. Misschien dan ook maar meteen op google maps aangeven waar de kasten precies staan? En als we dan toch bezig zijn, alle voertuigen en personen die belast zijn met spionage doeleinden voorzien van ht opschrift "spionage" met bijpassende striping....

Groen-Links zou eens de betekenis van het woord spionage moeten bestuderen...
Groen-Links zou eens de betekenis van het woord spionage moeten bestuderen...
Misschien wel. Maar jij zou het begrip privacy misschien eens moeten bestuderen. En met name de manieren waarop jouw privacy geschonden wordt. Een goed begin vind je op http://www.bof.nl
Ligt het nu aan mij maar is dit niet enorm amateuristisch? Het lijkt mij sterk dat dit werk is van de AIVD.
Niet echt, de ethernetkabel naar het UMTS modem hangt los, maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat ie opengemaakt is door ziggomensen die er foto's van staan te nemen.

Dit ziet er gewoon uit zoals dit soort kastjes er normaal uit zien, vooral als het in laag volume wordt geproduceerd en er vrij veel ruimte beschikbaar is voor de functies die je wil hebben.
Als je gewoon kunt zien dat het AIVD observatiebusje er staat lijkt mij dat ook amateuristisch...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee