AIVD: Nederland vaak doelwit van digitale aanvallen

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD stelt dat er steeds vaker digitale aanvallen zijn die een bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid. Onder meer China, Rusland en Iran probeerden Nederland volgens de AIVD te bespioneren.

De AIVD noemt geen cijfers, maar ziet 'steeds vaker' digitale aanvallen die de nationale veiligheid bedreigen, schrijft de veiligheidsdienst in zijn jaarverslag. Onder meer vanuit Rusland, China en Iran werden volgens de AIVD spionageaanvallen uitgevoerd op Nederland. Bij een van die aanvallen kwam spionagemalware terecht in e-mails van ambtenaren. Om welke malware het ging, meldt de AIVD niet. Mogelijk gaat het om een aanval die al eerder uit de doeken werd gedaan en waarvan de AIVD denkt dat China erachter zit.

De dienst verwacht dat de hoeveelheid digitale aanvallen in de toekomst zal toenemen. Ook de gevolgen van de aanvallen worden heviger, verwacht de dienst. Nederland is volgens de AIVD onder meer een doelwit vanwege de sterkte van de kenniseconomie, de 'open samenleving' en de 'uitstekende ict-infrastructuur'. Om de aanvallen het hoofd te kunnen bieden, werken de AIVD en MIVD samen in een speciale 'samenwerkingseenheid', die zich richt op de bestrijding van digitale aanvallen.

Daarnaast helpt de veiligheidsdienst bedrijven en overheidsorganisaties bij 'de detectie van complexe digitale aanvallen op hun netwerk'. Onder meer bij de rijksoverheid kijkt de AIVD mee wat voor verkeer het netwerk passeert, om dreigingen te kunnen opsporen. Of de bezuinigingen bij de AIVD gevolgen hebben voor de digitale activiteiten van de dienst, is nog niet duidelijk; een woordvoerster van de veiligheidsdienst kan daarover niet direct duidelijkheid verschaffen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

23-04-2013 • 15:00

53 Linkedin

Reacties (53)

53
51
24
1
0
0
Wijzig sortering
Of de bezuinigingen bij de AIVD gevolgen hebben voor de digitale activiteiten van de dienst, is nog niet duidelijk; een woordvoerster van de veiligheidsdienst kan daarover niet direct duidelijkheid verschaffen.
Volgens minister Plasterk niet, was net in het vragenuurtje, ze zullen bezuinigen op het monitoren van bepaalde landen en zich meer concentreren op meer actuele dreigingen. Daaronder valt ook cyberaanvallen, dreigementen van aanslagen, het recruteren van jongeren voor Syrië, en Jihad-extremisme in het algemeen. Maar het blijft een pijnlijke bezuiniging, aldus de minister, en de veiligheid in het algemeen kan hij niet garanderen, bij bezuinigingen gaat de veiligheid omlaag.
Volgens zijn bewoordingen verderop in de speech dus wel.

"Je kan niet zomaar een derde van het budget weghalen zonder dat het raakt aan de veiligheid. De vraag is nog de mate waarin, daar moeten we goed naar kijken."

Dat stukje gaat vooral over de extra bezuinigingen in 2015 (of 2018.. forgot), maar het feit blijft hetzelfde.
Oh het is heel simpel om 1/3 van het budget weg te halen van de AIVD. Die spioneert toch met name alleen op de eigen burger. Dus 50% mag van mij ook wel. AIVD heeft geen lor met internet te maken, dat is terrein van MIVD.
Anoniem: 319721
23 april 2013 16:15
Hoe bestrijd je Botnets? zullen wij daar eens een antwoord op zien te vinden?
Terug hacken en opruimen van de besmetting volgens onderstaand artikel
http://webwereld.nl/bevei...trijden-door-terughacken-

Maar ook opvoeden van computer gebruikers. Een condoom campagne hebben we al gehad, nu nog veilig computer gebruik... ;)

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 23 april 2013 16:22]

Niet terughacken: IP adres uitzetten.
Hoe bestrijd je Botnets? zullen wij daar eens een antwoord op zien te vinden?
Daar is al antwoord op, alleen werken niet alle landen mee, en is er veel verzet vanuit illegale donwload hoek en complottheorie hoek om wetten door te voeren waarmee we dat beter kunnen bestrijden.

Botnetwerk kan je zo neerhalen mits je beschikking hebt tot alle data en servers wereldwijd en geen landen en groepen de wetten proberen tegen te werken die dat mogelijk moeten maken voor landen om dat voor elkaar te krijgen.
Inlichtingendiensten opheffen ben je zo vanbotnets af.

Want die botnets komen alleen binnen door de gaten in de software. Die gaten zijn gemaakt in die software om de inlichtingendiensten te faciliteren. 'bugs' kun je het namelijk niet noemen van die bewust gecreeerde gaten.

Op het moment dat er geen mensen betaald worden om alles simpel in de gaten te houden, dan worden die gaten dus ook niet meer geproduceerd en komen de botnets dus lastiger bij je binnen.

Inlichtingendiensten creeeren wel ellende namelijk, maar ze ruimen hun rotzooi nooit op. Dus 100 inclihtingendiensten in NL, 2000+ in USA (dat zijn de officiele overheidsbetaalde diensten), dan praten we dus over enorm veel gaten veroorzaakt door nog maar 2 landen, waarbij NL een grootmacht is hierin.
Ik vindt het nog steeds een vreemde gewaarwording dat op het eerste
gezicht de 'echte' en de digitale wereld los van elkaar lijken te opereren.

Wanneer de veiligheid van een natie in het geding komt in de digitale
wereld lijken er amper, sancties, boycot's, invallen, waarschuwingen,
politieke verontwaardigingen of wat-dan-ook uit voort te vloeien.

Een ijskoude oorlog die zonder blikken of blozen op
de achtergrond voort woedt met onvoorziene gevolgen.


@mad_max234
Ik heb het gevoel dat niet alleen bedrijven dit soort hacks
uitvoeren. China zal denk ik (geen bewijs van) ook onofficieel
individuen 'in opdracht' laten werken en resources toereiken.

En als Rusland ambtenaren omkoopt,
waarom dan niet online doorspioneren?

[Reactie gewijzigd door Mative op 23 april 2013 20:15]

Het probleem is dat het geen landen zijn die de hacks uitvoeren, maar juist personen die andere bedrijven proberen te hacken. Is niet zo dat China overheid de hacks uitvoert, want als dat wel zo is en kan het bewijzen dan zullen er zeker wel acties ondernomen worden. Bijvoorbeeld de VS heeft dat al als oorlogsdaad in wet opgenomen. Maar dat geldt uiteraard niet voor als hacker op zich zelf opereert om bedrijfsgeheimen te verkrijgen.
Het probleem is dat het geen landen zijn die de hacks uitvoeren, maar juist personen die andere bedrijven proberen te hacken.
Hiermee raak je een kernpunt, mad_max234.

Naar de huidige samenleving kijkende zouden we kunnen zeggen dat we in een overgangstijd leven. Twee effecten zijn hiervoor aan te wijzen:
  • Europa wordt (tegen wil en dank voor velen) steeds belangrijker ten opzichte van de oude (Europese) natiestaat (bijvoorbeeld Nederland). Er is geen betere keuze dan Europa om tegenwicht te bieden tegen andere machtsblokken. De ontwikkeling van andere machtsblokken gaat harder dan Europa momenteel bijhoudt. Dit is zorgwekkend.
  • Internationale veiligheid wordt in toenemende mate bepaald door gelegenheidsgroeperingen, netwerken of zelfs individuen. Deze vloeibare dreiging analyseren zal meer inspanning kosten van slimmere mensen en systemen.
Nederland, Europa en zijn veiligheidssystemen zijn door bovenstaande veranderingen kwetsbaar. Beide veranderingen verlopen heel snel. De nog nationaal georiënteerde veiligheidssystemen zullen vooral door hun organisatiestructuur maar ook door de kennis bij de beschikbare medewerkers na-ijlen op deze ontwikkeling. De mate van na-ijlen zegt iets over de mate van onveiligheid.

En juist op dit moment worden bezuinigingen overwogen. Het deprimerende ligt wat mij betreft in het woord "bezuinigingen". Veel meer visie dan 1/3 minder geld is niet aan het reactieve "plan" te ontdekken. Juist in dit kwetsbare tijdsegment zo weinig visie? Terwijl juist diensten als AIVD en MIVD ingrijpend moeten veranderen.

Een schot voor de boeg:
  • Integratie AIVD en MIVD. Er is al verregaande samenwerking in 2012. De volgende stap is integratie. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) kan onder deze gemeenschappelijke noemer gaan vallen. Alle instituten hebben een gemeenschappelijk belang, de veiligheid van Nederland.
  • Digitale techniek neemt een steeds prominentere plaats in in het takenpakket van de Nationale Veiligheidsdienst. Kijk kritisch of het huidige personeel aansluit bij dit takenpakket. Deze analyse is een uitgangspunt voor een reorganisatie en training van personeel.
  • Intensivering en uiteindelijke integratie van de veiligheidsdiensten van de Europese landen. Oh zo moeilijk, maar noodzakelijk om echt snel te kunnen acteren op het ontstane vloeibare veiligheidsprobleem. Vooral voor dit laatste zullen heel wat heilige huisjes geslecht moeten worden.
Zien jullie het bovenstaande snel gebeuren? Nee, ik ook niet echt.
Ik denk dat je onderschat hoe lastig hacken is op industrieel nivo. Gros van die hacks wordt toch echt gedaan door mensen getraind door inlichtingendiensten. De paar nieuwsberichten die je hoort over wat whizzkids die iets voor elkaar kregen is echt heel sporadisch terwijl het juist de inlichtingendiensten wereldwijd zijn die al die ellende creeeren.

D'r is geen consultant die zo maar eventjes door je linux firewall heenkomt. Echter voor de MIVD's/N*SA's is dat eitje.

DUS de spionage waar je het over hebt zijn met name inlichtingendiensten en daar hebben we er allemaal te veel van.

Nederland zit op de 100+ en USA op de 2000+.
Anoniem: 114984
@teacup24 april 2013 13:30
Kwestie van verouderde structuren "echt" vernieuwen! Oude methoden goed inpassen, en nog steeds op werkzaamheid toetsen. Goed bestaand wetenschappelijk analyse prg misschien kopen?

"NETHERLANDS" HET JARENLANG WEGGEGOOIDE GELD!

The Transnational Institute and the Dutch Campaign against Arms Trade published a report about European military spending.

The report, Guns, Debt and Corruption: Military spending and the EU crisis, demonstrates how military budgets across Europe have been largely protected, at a time of severe social cuts.
http://www.stopwapenhande...EU_MilSpending_Crisis.pdf


EU militaire uitgaven zijn de “olifant in de porceleinkast”

Lees dit maar eens, dan worden er vele wijsgemaakte zaken duidelijk!
http://gonenativeblog.wor...fant-in-de-porceleinkast/

Ik zal mezelf alvast (-) minnen want dit is weer schoppen tegen het overbekende zere been! :) van verschillende ouderwetse zichzelf instandhoudende organisaties!
Aanvallen en spionage acties uit "bevriende" naties worden uiteraard niet als aanval gezien.
Idd, Alsof de VS, Turkije, Brazilië en India zo'n schatjes zijn.

Ik vind dit bericht een beetje stemmingsmakerij.

Ik heb wel het idee dat de hackers van China met een bottere bijl te werk gaan dan andere landen. Mijn inziens is dat als je hackt, dat je dan jezelf zoveel mogelijk probeert te verhullen. Dat er nog miljoenen Chinezen met een gecrackte versie van XP (en dus niet kunnen updaten vanwege WGA) het internet op gaan is enkel een voordeel voor als 'n hacker ff snel een Chinees IP nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 april 2013 15:23]

Toch grappig dat dit nu uitkomt, vlak nadat men dreigt te bezuinigen op de AIVD :)
"Misschien denken ze nu dat we onmisbaar zijn en bezuinigen ze niet." Of ben ik nu te paranoide?
Ik denk er precies zo over, hun machtspositie is in het geding. Dus dan gaan ze maar mensen bang maken en hopen dat ze niet gekort worden.
Het is wel weer heel opvallend dat de AIVD met de bericht na buiten komt, helemaal na het volgende bericht op nu: 'Bezuinigingen AIVD raken aan staatsveiligheid'

In een eerdere versie van dit nieuwsbericht (voordat deze ge-edit was) stond dat er vooral banen mbt inlichtingen-buitenland op de toch stonden.
Daar wordt hetzelfde jaarverslag als in dit Tweakers artikel genoemd en geciteerd hoor.

Enige is dat ze daar de invloed leggen op het bangmaken van het volk, en hier bij Tweakers nog wat meer naar de inhoud van het verslag kijken in plaats van wat nu.nl en zo'n minister roepen ;)
AIVD zal wel vaker berichten dat dreigingen, aanvallen en aanverwante zaken toenemen: http://www.nrc.nl/nieuws/...gheid-het-is-niet-anders/ zoals al eerder is becommentarieerd. Normaliter geven ze niet veel informatie prijs.

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 23 april 2013 15:25]

Anoniem: 64119
23 april 2013 18:48
Ik zou dit nieuws willen plaatsen onder een extreem open deur:

AIVD: Nederland vaak doelwit van digitale aanvallen.

Had ook kunnen zijn:

AIVD: Veel Nederlanders in Nederland.

Het is allang bekend dat we in NL relatief vaak kwaadaardig netwerkverkeer ontvangen. Zelfs Iedere complete ICT leek weet dat, als ie maar een Televisie of ING rekening heeft.
De berichten over dit onderwerp komen de laatste tijd (maanden) ook wel niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld.
Het is in mijn ogen een doorzettende trend, het lijkt wel de laatste tijd met schering en inslag en het is echt niet allemaal stemmingmakerij. De 'criminele wereld' heeft internet ook ontdekt...

Ik klik een willekeurige website aan en zie enkel voor vandaag al 2 berichten over dit onderwerp.
twitteraccount ap meld explosies witte huis
China noemt cyberaanvallen 'serieus als een atoombom'
Het klinkt misschien een beetje overdreven maar er zit wel een kern van waarheid in.
Kortom bezuinigen moet ja, maar op dit gebied? Ik weet het niet hoor, het lijkt 'mij'verstandiger om juist wat te investeren in deze tak ipv. te bezuinigen. Maarja wie ben ik?

[Reactie gewijzigd door BAS80 op 23 april 2013 21:56]

Die gaten in die software zitten er in met name doordat inlichtingendiensten die gaten creeren.

Dus zeg dienst A in land Nederland met name, creert gat X.

Dan vist een consultant of waarschijnlijker inlichtingendienst ergens diep in India uit dat gat X bestaat en gebruikt dat voor wat bevriende bedrijven om te spioneren.

Dus ontslaan van die figuren uit je inlichtingendienst maakt je software een stuk veiliger, met name als andere landen die psychopaten en zieleknijperds er ook uit flikkeren.

We praten hier over MIVD.

AIVD echter spioneert met name op de eigen burger. Dus daarop bezuinigen is nog simpeler.

Doen dus!
slechte beveiliging in nederland.....
Misschien maar Nederland is een land met een hoge bandbreedte, hoge dichtheid en veel technologie, dus veel potentiele targets.

[Reactie gewijzigd door BazerK op 23 april 2013 17:14]

Je bedoelt: Na China en USA is Nederland het land dat het meeste online hackt en aan ellende veroorzaakt, dit op de Nederlandse belastingbetaler.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee