Het overgrote deel van de digitale spionage leunt op phishing, blijkt uit een rapport van Verizon. Zelfs bij geavanceerde aanvallen speelt phishing vaak een grote rol. Een groot deel van de digitale spionage is te herleiden naar China.
Uit het rapport, dat mede tot stand kwam dankzij de Nederlandse politie en het Amerikaanse departement van Homeland Security, blijkt dat 95 procent van de spionage op het internet leunde op phishing. Zowel bij kleinere als bij grotere organisaties die worden aangevallen speelt phishing, waarbij slachtoffers er bijvoorbeeld toe worden verleid hun logingegevens prijs te geven, een grote rol.
Onderzoek van beveiligingsbedrijf Trend Micro bevestigt dat min of meer. Volgens dat bedrijf speelt bij 91 procent van de digitale spionage phishing een rol. E-mail is volgens Verizon de meestgebruikte tactiek voor phishing, gevolgd door face-to-face-contact. Slechts een klein deel van de phishing leunt op telefoontjes.
China zit achter een groot deel van de aanvallen. Maar liefst 30 procent van de aanvallen uit een ander land dan het slachtoffer, is volgens Verizon terug te leiden tot dat land. Digitale spionage was zelfs in 96 procent van de gevallen te herleiden naar China, beweren de onderzoekers. Ook Roemenië heeft een groot aandeel op de cybercrimemarkt; 28 procent van de aanvallen komt daarvandaan. Roemenen richten zich vooral op financiële fraude. Eén procent van de aanvallen is afkomstig uit Nederland.
In 76 procent van de aanvallen gebruikten aanvallers gestolen wachtwoorden om ergens binnen te komen; in 52 procent van de gevallen werden hacks gebruikt en bij 40 procent van de aanvallen gebruikten de indringers malware. In driekwart van de gevallen werden aanvallers gedreven door een financieel motief.