Ziggo start met 1Gbit/s-abonnement in Amsterdam

Ziggo heeft 600.000 huishoudens in Amsterdam aangesloten op zijn GigaNet en start met zijn aanbod met een theoretische downloadsnelheid van 1Gbit/s en uploadsnelheid van 50Mbit/s in de stad.

Ziggo is in de afgelopen tijd bezig geweest met de voorbereidingen voor de aansluiting van Amsterdam op zijn GigaNet. Onder die noemer is Ziggo zijn netwerk aan het upgraden naar kabelmodemstandaard docsis 3.1. In Amsterdam heeft Ziggo naar eigen zeggen 42.360 straatkasten van ruim 77.000 nieuwe aansluitkabels voorzien. Daarvoor waren maar liefst 820.000 nieuwe connectoren nodig.

Mede hierdoor kunnen vanaf dinsdag 600.000 huishoudens in Amsterdam voor een Ziggo-abonnement met downloadsnelheid van theoretisch 1Gbit/s en uploadsnelheid van theoretisch 50Mbit/s kiezen. Eind 2020 hoopt Ziggo dit abonnement aan zo'n 3 miljoen huishoudens en bedrijven in Nederland aan te kunnen bieden. Na Amsterdam staan Almere, Apeldoorn, Arnhem, Groningen, Heerenveen, Leeuwarden, Lelystad, Nijmegen en Wageningen op de planning voor een netwerkupgrade.

Vorige maand startte Ziggo in Rotterdam met 1Gbit/s en begin dit jaar was dat in de regio Den Haag het geval. Een jaar geleden begon het bedrijf met dat aanbod in Utrecht. Van de grote steden lijkt Eindhoven voorlopig niet meer op de planning te staan. In de zomer noemde Ziggo die stad nog wel in het rijtje steden die dit jaar op het GigaNet aangesloten worden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-10-2020 • 09:00

367 Linkedin

Reacties (367)

Wijzig sortering
Excuses, er zit heel veel frustratie achter deze post en met frustratie bereik je weinig. Het is 2020, bijna 2021, en nog steeds zijn symmetrische 1gbps verbindingen schaars in Nederland. Wat hopen partijen als Ziggo in hemelsnaam te bereiken met 1gps downloaden? Dat enkel grote partijen als Spotify, Netflix, Disney, Facebook hun informatie over ons uit kunnen storten? Ik ben meer dan een consumerend schaap. Ik wil deel uitmaken van een samenleving waarin ik zelf ook wil zenden en informatie wil delen. Meer dan ooit heb ik behoefte aan meer upload snelheid. Waarom is dat in het merendeel van Nederland niet mogelijk?

Waarom hebben wagens een prachtige infrastructuur en moeten wij het doen met twee monopolisten die hun winst proberen te maximaliseren? Waarom mogen uiterst belangrijke onderdelen van onze infrastructuur in handen zijn van niet-Nederlandse organisaties?

Excuses, de frustratie neemt weer de bovenhand.
Excuses, er zit heel veel frustratie achter deze post en met frustratie bereik je weinig. Het is 2020, bijna 2021, en nog steeds zijn symmetrische 1gbps verbindingen schaars in Nederland. Wat hopen partijen als Ziggo in hemelsnaam te bereiken met 1gps downloaden?
Partijen als KPN (xDSL) en Ziggo (kabel) zijn geen 'uitvinders' van het internet. Ze nemen simpelweg door andere bedrijven ontwikkelde apparatuur af om een netwerk op te bouwen. Vervolgens verkopen ze toegang aan hun klanten. In geval van Ziggo nemen ze Docsis af, de enige techniek die internet via de coax kabel mogelijk maakt. Docsis 3.0 stamt alweer uit 2006 en kan in theorie 1 Gbit/s bij 200 Mbit/s per CM (cable modem) opzetten. Echter heeft het natuurlijk jaren geduurd voor we 100, 300, 500 en tegenwoordig 600 Mbit konden halen met deze techniek.

Wat Ziggo nu aan het doet is overstappen naar Docsis 3.1. Deze is in 2013 vastgelegd specificeert snelheden van 10 Gbit/s bij 1-2 Gbit/s per cable modem. Die overstap is backwards compatible en in fases uit te voeren. Zie figuur.

Fase1: frequentie wordt van 1002 Mhz tot 1218 Mhz opgerekt (lees meer download snelheid)
Fase2: frequentie wordt verder opgerekt naar 1794 Mhz (en aan de upstream kant gaat de boel op de schop)

Wat Ziggo nu doet is simpelweg starten met fase 1, het extra stukje spectrum aan de downstream kant wordt geactiveerd om vervolgens een hogere download snelheid aan te bieden. Docsis 3.1 is simpelweg als 10x sneller dan Docsis 3.0 gespecificeerd. Dus als je Docsis 3.0 snelheden met 10 vermenigvuldigd dan weet je waar we over een jaar of 5 tot 10 in de praktijk gaan eindigen 500 bij 50 wordt dan 5000 bij 500. Daarvoor moet overigens analoge tv een radio voor zijn verdwenen. Iets dat al jaren bekend is: nieuws: Ziggo stopt binnen drie jaar met analoge tv en radio

Uiteindelijk komen we overigens alsnog op de symmetrische verbindingen die jij graag ziet. In 2017 is Docsis 4.0 (eerder bekend als 3.2) gespecificeerd. Docsis 4.0 beloofd 10 Gbit/s bij 6 Gbit/s per cable modem:
DOCSIS 4.0 : Improves DOCSIS 3.1 to use the full spectrum of the cable plant (0 MHz to ~1.8 GHz) at the same time in both upstream and downstream directions. This technology enables multi-gigabit symmetrical services while remaining backwards compatible with DOCSIS 3.1. CableLabs released the full specification in October 2017.[11] Previously branded as DOCSIS 3.1 Full Duplex, these technologies have been rebranded as part of DOCSIS 4.0.[12]
Maar aangezien er 6 jaar later werd gestart aan de uitrol van een techniek die in 2013 is gespecificeerd zou ik niet verwachten dat Docsis 4.0 uit 2017 op korte termijn een realiteit wordt in Nederland.

Dus terug komend op de eerste vraag: "Wat hopen partijen als Ziggo in hemelsnaam te bereiken met 1gps downloaden". Ziggo is simpelweg het pad aan het volgens zoals uitgestippeld door DOCSIS. Uiteindelijk gaan we de snelheden krijgen die jij wenst maar dat gaat niet volgend jaar gebeuren.

Bij KPN loopt het nu anders. Die zijn al zeker 15 jaar bezig met de uitrol van street cabinets (voor VDSL, koper stukje verkorten). Nu blijkt dat er voor koper geen technieken aan zitten te komen die meerdere gigibits laat staan symmetrische snelheden van meerdere gigabits mogelijk gaan maken. Die kunnen eigenlijk niet anders dan volledig verglazen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 oktober 2020 15:19]

Excuses, er zit heel veel frustratie achter deze post en met frustratie bereik je weinig. Het is 2020, bijna 2021, en nog steeds zijn symmetrische 1gbps verbindingen schaars in Nederland.
Waar heb je 1 Gbps upload voor nodig? Host je een website? Heb je een Plex server voor je hele familie draaien?
Wat hopen partijen als Ziggo in hemelsnaam te bereiken met 1gps downloaden?
Geen idee. 99% van de mensheid heeft het niet nodig.
Waar heb je 1 Gbps upload voor nodig? Host je een website? Heb je een Plex server voor je hele familie draaien?
Wat dacht je van thuiswerken en grote bestanden moeten bewerken en weer terug naar de zaak uploaden? Ik heb liever 500/500 dan 1000/50.
Eens!

Iedereen die roept dat men geen hoge upload snelheid nodig heeft, heeft geen off-site backup, maakt geen gebruik van voip, heeft geen gamende of vloggende kinderen en doet ookal niet aan VPN'en met de zaak of ook maar iets aan data-rijke werkzaamheden. Benoem ik dan nu ook 99% van de mensheid?

We werken steeds meer thuis,. maar zelfs zonder thuiswerkplek is het wel zo fijn als je YouTube filmpje van je vlog over je moestuin een beetje vlot naar het web kan worden gestuurd. En dat je daarbij niet gestoord wordt door je dochter die zit te skypen met d'r vriendinnetje, je zoon zit te zoomen en je partner bezig is met een foto album online in elkaar te knutselen.

Trust me. Ik ging van ADSL naar glas, en met die 1 om 1 Gbit lijn is het echt een verademing niet meer te hoeven wachten op je upload.
Ik heb een 50mbit upload. en ik doe aan voice/telewerken, vpn, ofsite backup en games.
Allemaal zonder problemen. Het enige is dat ik de upload voor de backup gecapped heb op 20mbit.

Dan kan ik alle andere dingen gewoon doen terwijl dat loopt. en dat de backup dan af en toe wat langer op de achtergrond loopt kan mij echt niet boeien.
"Ik heb het prima en daarom mag niemand pushen voor 1Gbps"
Als de prijzen omhoog gaan om een paar Tweakers te plezieren zou ik dat niet fijn vinden. Maar dat gaat ook niet gebeuren.
Je mag prima pushen.

Maar de opmerking dat bovengenoemde dingen niet kunnen zonder 1Gbps upload is gewoon onjuist.
Ik kijk ook uit naar glasvezel wat hier wordt uitgelegd. Nu nog VDSL: 100/30 mbit. Wij werken beiden thuis en videbellen veel. Ik moet zeggen dat we allebei bedraad aan het netwerk zitten en met 30mb upload nooit in de problemen komen.

Dus meer is welkom maar het is niet dat het nu allemaal niet kan/werkt.
Ik doe meerdere van die dingen zelf en kom met ruim gemak uit op mijn 25 Mbps upload. Dus op zijn minst overdrijf je nogal.
Niet iedereen die thuis werkt werkt ook met hele grote files... Wat moet de gemiddelde kantoorwerker met bestanden groter dan enkele tientallen MB's? Want een bestand van 30 MB (wat al heel groot is) heb ik op mijn lijn nog in 10 seconden verzonden. En dat kan dus nog twee keer zo snel maar heb ik niet nodig.
Gemiddelde Techniek / ingenieursbureau / graphische branche op thuiswerk..
Gaat met gemak een aantal Gigabyte per dag down en up vanaf mijn thuiswerk-laptop. elke opslag / autosave naar een Netwerk-locatie van het werk is een paar honderd Mb per keer.

We hebben door de matige internetsnelheiden in amsterdam een paar collega's die alles via remote desktop over n VPN moeten doen via een pc op kantoor en dit geeft helaas soms stabiliteits / inlog issues.
Ja er zijn zeker mensen die hoge upload nodig hebben, maar hierboven werd geclaimd dat een grote meerderheid het nodig zou hebben en daar geloof ik niks van.
Dat er mensen zijn die een hoge upload nodig hebben voor thuiswerken betekent niet dat iedereen die thuis werkt dat nodig heeft. Of wil je zeggen dat een meerderheid van thuiswerkende mensen allemaal graficus of ingenieur is?
Heb zelf ook nooit de claim bevestigd of kracht bijgezet dat dit de meerderheid was. Ben wel van mening dat de meerderheid er baat / voordeel uit zou kunnen halen:
8-10 jaar geleden deden we alles nog op floppies en een 50mbit lijntje thuis, je mobiel draaide op GPRS / 3G. Niet iedereen maakte gebruik / had noodzaak aan wat de toen veeleisende gebruiker had en nu smeekt de helft van de tieners al om 5G. Leuk feitje: 4G is als sneller/evensnel in upload dan de kabel.
Ik ben van mening dat ze achterlopen en daarmee ook andere opties van gebruik afremmen. Ook al is de high-end usergroep die hier nu al gebruik van wil maken 'maar' 5 of 10%.
Uitmelken met premium prijzen van early-adopters / zakelijke aansluitingen zijn de kabelboeren toch al helden in.

Dit alles maakt het vooral jammer dat een van de weinige glasvezel-boeren die kans hadden een 3e speler in de markt te worden van deze nederlandse Duopoly of zelfs monopoly in veel regio's : Reggefiber, is opgekocht door KPN die vervolgens de helft van de Reggefiber plannen in de ijskast gedouwd heeft. Wie weet.. Starnet van Elon Musk..
Floppies is meer ruim 20 jaar geleden hoor, toen begon iedereen wel naar CD branders over te schakelen ;)

En ja het zou zeker wel omhoog mogen... Mijn reactie ging alleen om de overdreven reactie hierboven dat je met 50 Mbps up helemaal niet fatsoenlijk thuis zou kunnen werken, dat was naar mijn idee een onzin claim.
Manmanman, gaat lekker op zon 50mbit up verbinding met het uploaden van images inderdaad.
Om maar niets over een grotere dataset dan een windows formaat isotje wat te zeggen zoals mijn 4K/6K/8K raw videos (en ja 8k is meer dan nodig voor 360vr) of pointclouds van grotere omgevingen -_-

Heb nu het internet van 4 adressen maar aan elkaar geprikt (link aggregation) met een creatieve oplossing maar is houtje-touwtje natuurlijk.
voip, das kilobit per seconde, videoconferencing haal je misschien iets meer dan 1mbit. online gaming? Ook dat zijn kilobits.

En hoeveel mensen werken er met zeer grote bestanden? Ik werk zelf voor een onderneming waarin iedereen kantoorwerk doet. Het meeste bestaat uit email, word documenten en PDFs, en ja, die kunnen soms tientallen megabytes zijn, maar daarvoor heb je geen gigabit verbinding nodig. Zou je wel 1gbit up hebben dan loop je weer tegen de beperkingen van onze VPN verbinding aan. Die is hier in de regio waar ik zit maar 30 megabit (en je wil niet weten hoeveel duizenden per maand die kost).

En dan te bedenken dat je in Nederland nog 1 van 's werelds hoogste gemiddelde snelheden hebt voor zowel up- als download.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 13 oktober 2020 10:47]

Welkom in 2020 waarbij iedereen thuis moet werken met OneDrive, dus je upload gewoon óók belangrijk is. Het is echt super irritant dat je Office bestanden niet live bijwerken wanneer je er samen met anderen in moet werken.
Als een aanpassing aan een officebestand opgeslagen op OneDrive niet in een seconde is bijgewerkt, dan zal dat niet komen door de beperkte bandbreedte van jouw verbinding. Sowieso maakt Office gebruik van deltas en gaat het niet het hele bestand elke keer wegschrijven als jij 1 woord aan past.
Ik heb thuis glas, kwam van KPN ADSL gehad, naar Ziggo (kabel) (100/50) naar Breedband (glasvezel) (1Gb/1Gb)

Op 't werk nog steeds Ziggo, met 200/50. Ik weet echt wel waarover ik praat.

Overigens: Je hebt volgens mij ook geen idee als je het over Office bestanden hebt; Hier kom ik regelmatig office (zowel excel als word, om nog maar te zwijgen over powerpoint) bestanden tegen die groter zijn dan 20MB. Ja, het gros is kleiner dan 2MB, maar je zult maar net met meerdere personen zitten te werken in een 20+MB bestand. dan is 50Mbit best wel vertragend.

Persoonlijk zitten er in mijn workflow regelmatig dataverzamelingen van circa 150MB aan data. Onlangs nog een container ontvangen van 5GB, waar ik een slechts paar pdf'jes aan toe moest voegen. Ik was blij dat ik thuiswerkte, want het was zo de deur weer uit!
Hierom gaan al die snelheden omhoog. Omdat mensen er constant vanuit gaan dat alles tegelijk moet kunnen worden gebruikt en ze dit vaak daarom ook nog gaan doen. Tele2 heeft dit gedrag goed verwoord in haar slogan.

Een beetje een argument om maar een argument te hebben denk ik vaak. Des te meer als mensen denken dat ze een nog sterker punt maken door “alles” specifiek te benoemen. Tot vloggende kinderen aan toe.
De Tele2 slogan is echt kul. Maar ja, Tele2 adverteert nou niet bepaald voor de doelgroep data analist, wetenschapper of IT. Ik zit gewoon wel met grote bestanden op afstand te werken en zelfs met mijn 500/500 verbinding kan ik regelmatig koffie gaan zetten. Sommige mensen hebben ook werkelijk een nut voor 1gbit upload. Je weet wel, mensen die thuis moeten werken. Niet omdat "mensen er constant vanuit gaan dat alles tegelijk moet kunnen worden gebruikt".

En waarom probeer je er nou tegen te redeneren. Biedt het voor die 1-5, 10 of weet ik veel hoeveel % die het werkelijk nodig heeft aan. De rest kan toch gewoon een langzamer abo nemen...
Data analyse. RNAseq, confocal en FACS voornamelijk. En die files open je lokaal en sync je naar je werklocatie.

Maar goed, het feit dat je voorstelt een "ping test" te doen op basis van mijn bovenstaande comment is natuurlijk al een indicatie dat je niet heel lang nagedacht hebt over je reactie.

Maar ik zal je even helpen. Een weekend live confocal levert ergens tussen de 100GB en 1TB aan data op. Een paar platen FACSen geeft je honderden files van 10-20MB per stuk.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 13 oktober 2020 16:49]

Je weet dat je gewoon kan zien hoe snel je iets binnen aan het halen bent? Daar heb ik echt totaal geen ping test nodig. Elk OS heeft daar gewoon keurig een ingebouwde tool voor nodig.

En de rest van mijn comment was overduidelijk heel erg nodig. Als je vanuit bad faith een discussie begint dan kan je hem krijgen ook.
Weet je wat...ik kan hier grof op reageren daarop.
Het is ook zo makkelijk achter je pc of mobieltje .....je gram te halen of niet?

{Je weet dat je gewoon kan zien hoe snel je iets binnen aan het halen bent?}
Dus iedereen weet dat? dat jij het weet en mij nu verteld is heel iets anders of NIET!

wees blij en mzzl

[Reactie gewijzigd door noway op 14 oktober 2020 14:18]

Dit is exact het probleem, in mijn thuissituatie heb ik nu in verschillende huizen verschillende snelheden meegemaakt over de afgelopen jaren.

120/10
100/100
200/200
1000/1000
500/500
250/40

En ik moet zeggen dat alle downloads boven 200 fijn zijn, maar niet noodzakelijk.
Zodra hier eindelijk een glasvezellijn komt te liggen, komt er weer een 200/200 abonnement. Voor nu is dat echt genoeg, ook voor 'powerusers'. Die enkele keer dat je langer moet wachten omdat je honderden gigabytes upload of download dan weegt die tijd niet op tegen de kosten.

Echter elke keer dat ik nu moet wachten tot mijn tientallen gigabytes geüpload zijn, die zouden zeker bespaard kunnen worden door een hogere upload.
Zodra hier eindelijk een glasvezellijn komt te liggen, komt er weer een 200/200 abonnement. Voor nu is dat echt genoeg, ook voor 'powerusers'. Die enkele keer dat je langer moet wachten omdat je honderden gigabytes upload of download dan weegt die tijd niet op tegen de kosten.
Mooie generalisatie. Ik ben de hele dag bezig met data bewerken en syncen en 200mbit is niet "prima". 200mbit is 2,5 keer langer wachten dan 500mbit. Leuk dat jij het idee hebt dat "powerusers" blijkbaar door kunnen met 200mbit, maar daar heb ik niets van gemerkt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 13 oktober 2020 15:09]

Het zou fijn zijn als je dan zelf niet ook generaliseert ;)

Ja er zijn genoeg gebruikers die profijt hebben van meer dan 200/200, echter is de vraag of dit consumentengedrag te noemen is. We hebben het hier tenslotte over consumentenabonnementen. Indien gewenst zijn tenslotte ook 10/10 Gbit lijnen mogelijk, afhankelijk van de locatie. Echter zijn dit zeer dure zakelijke lijnen.
En wat generaliseer ik dan volgens jou precies?

Daarbij snap ik je toevoeging over 10gbit niet. Wat heeft een dure zakelijke verbinding te maken met een thuisgebruiker... Wat heb ik daar als thuisgebruiker precies aan als alternatief voor lage upload snelheden.
Wat dacht je van het updaten van games.... De formaten van games en updates rijzen de pan uit. Als ik 's avonds eerst 2 uur moet lopen updaten voordat ik mijn game kan spelen, dan ben ik er al weer klaar mee.

mijn 1000/1000 verbinding zorgt er voor dat dit binnen lutteloze minuten gedaan is. Het gaat niet om de vraag, of je constant 1000/1000 nodig hebt, maar het zijn juist die piekmomenten dat je er gretig gebruik van maakt.

Downloaden/Streamen/Bestandsoverdracht
Dat argument raakt kant noch wal eigenlijk.

Op het moment dat jij je game moet updaten is dat alleen maar download. Je zou best met een 1000/50 verbinding toe kunnen op dat moment.
Het is ook meer gericht op de opmerking "waar heb je 1000 Mbit voor nodig, niet specifiek download/upload.
Het ging hier specifiek om de reden voor 1000 Mbit upload.
Ja. Maar als je een beetje tussen de regels doorleest in plaats van zijn verhaaltje letterlijk te nemen zie dat zijn argument natuurlijk prima toepasbaar is op het willen hebben van hoge uploadsnelheden.
Als zijn voorbeeld is dat hij af en toe 25 gigabyte data moet uploaden is natuurlijk exact hetzelfde principe van kracht. Dat gaat prima over een langzame verbinding maar als je er op zit te wachten is sneller sowieso beter.

Die gigabit verbinding heeft niemand echt nodig. Ook down niet. Dat is pure onzin. Dus als je het gaat hebben over noodzaak moet je sowieso ophouden met discussieren want dat bestaat echt niet. Internet op deze snelheden is gewoon een luxeproduct. Het is erg fijn om te hebben.
En als je aan de gigabit gaat is het gewoon raar dat je upload zo achterblijft. Ziggo doet net alsof daar geen use-cases voor bestaan omdat hun gemiddelde gebruikertje toch alleen maar download cq ontvangt.
Dat is een soort arrogantie die ze zich nu nog kunnen veroorloven, samen met hun hoge prijzen, omdat ze voor veel mensen de enige gateway zijn naar snel internet. Maar de seconde dat ik glasvezel kan aanvragen en Ziggo nogsteeds niet heeft ingelopen op dit vlak ben ik weg hoor. Om de upload. Die ik misschien één keer per week echt zou gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 13 oktober 2020 17:41]

jij kan de snelste verbinding hebben.....daardoor gaat het updaten niet sneller.
waar het vandaan komt { gameserver } zit ook een limiet op wat JIJ mag binnen halen.

dus 50/50 of 100/100 verbinding voor Gaming is zat en snel genoeg.

[Reactie gewijzigd door noway op 13 oktober 2020 15:32]

Is ook zo man, blijf daar maar in geloven
Wel als je video editor bent dan kan ik er nog iets van begrijpen maar ik denk dat we met gemak kunnen stellen dat 99% van de thuiswerkers met 25 upload perfect zouden kunnen werken. Vrijwel altijd zal de VPN van het bedrijf de limiet blijken te zij, niet de upload snelheid.

Feit is dat de meeste gebruikers het heel weinig uitmaakt wat de upload snelheid is. Als je netflix hapert is dat irritant, als je je unboxing video naar YT stuurt maakt het je niet erg veel uit of dat 1 minuut of 5 minuten duurt. Daar zit ge niet op te wachten. De paar gebruikers die wel snelle upload willen zijn gewoon een minderheid die commercieel niet interessant is .

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 13 oktober 2020 13:21]

Kan nog wel honderd andere use cases bedenken. Kan ik werken met 30Mbps upload, jawel, doe ik al jaren. Zou ik veel fijner/sneller werken met 200Mbps upload? Ja absoluut.
Heb nu eea opgezet zodat ik meeste doe vanaf servers op de zaak, dat is een workaround voor mn trage upload.
Ik heb nu 200/40 en zo lang de upload niet fors omhoog gaat laat ik het zo. Anno 2020 hebben veel klanten (inderdaad lang niet alle) meer behoefte aan een hogere upload dan aan de nog hogere download.
Dat is ook erg casus specifiek. Er zijn ook genoeg thuiswerkers die alleen kleine office bestanden delen of inloggen via remote desktop. Met mijn upload van 40Mbit/s heb ik niet het idee dat dit het thuiswerken belemmerd.
Wat dacht je van thuiswerken en grote bestanden moeten bewerken en weer terug naar de zaak uploaden? Ik heb liever 500/500 dan 1000/50.
Ja, hoge upload kan nuttig zijn. Een hogere upload is (in mijn ogen) inderdaad belangrijker dan een download van 1 Gbps.

Mijn kritiek was meer gericht op 1 Gbps dan op uploadsnelheid.

[Reactie gewijzigd door Gadget Freak op 13 oktober 2020 10:46]

Tjah, dan heb je een goede glasvezelverbinding nodig. De hudige docsis standaard is daar niet voor gemaakt. Die heeft meer ruimte voor de downlink dan voor de uplink omdat daar het meeste vraag naar is vanuit de consument.
Wellicht tijd om over te stappen naar een zakelijke fiber verbinding?
Geen idee. 99% van de mensheid heeft het niet nodig.
Ik heb nieuws voor je.
99% van die mensen heeft ook geen Gigabit down nodig.

Niet dat dit een motie is tegen de vooruitgang die Ziggo hier probeert te boeken, maar het is wel een motie tegen dat onzin argument dat je altijd maar één of andere zware use-case dient te hebben om een zwaardere upload te "rechtvaardigen".
Een gigabit verbinding leveren met een upload van 50 megabit is gewoon een flutverhouding.
Als jij thuis gewoon een NAS hebt staan met foto's en video's die je met familie wil delen heb je al heel snel een hele fijne use-case om een brede upload te willen hebben. Daarvoor hoef je echt geen plexserver te draaien waarmee je 4k content aan je hele postcodegebied voert.
Niet iedereen zit alleen maar films en games te downloaden via zijn internetverbinding.

Als je thuiswerkt en je zit in een fotografische, grafische, of technisch ontwerp sector zit je ook geregeld te jongleren met hele grote bestanden.
Dat denken in download en upload snelheden mag er echt wel een keer uit. In glasvezelland zijn synchrone verbindingen de norm. Begrijp dat dat daar dan technisch nog een haakje en een oogje aan zit om dat over coax ook zo te krijgen (analoge tv schijnt uit te moeten) maar evengoed vind ik de verhouding waar ze nu voor gekozen hebben nergens meer op slaan.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 13 oktober 2020 17:14]

Allemaal zeer goede argumenten, en nog een paar aanvullingen:

Selfhosting is een groeiende markt. Daarom doen merken zoals Synology (netwerk opslag en services) het erg goed, zijn media streaming oplossingen zoals Plex heel populair, en gebruiken steeds meer mensen Parsec voor het streamen van games.

Als ik een UHD film wil streamen in de kwaliteit van Netflix (dus ~15 Mbps), en een ander vanaf mijn adres een game wilt streamen (30 Mbps), dan zit ik al bijna tegen het 50 Mbps upstream limiet van Ziggo aan. Wat moeten de anderen in mijn huishouden dan?

Ik weet niet meer wie het van UPC of Ziggo was, maar op Tweakers was hier jarengeleden een artikel van de baas van toentertijd een van de twee bedrijven, die de vergelijking trok tussen auto's en bandbreedte, dat er vroeger auto's waren die even hard vooruit als achteruit konden, waarbij het achteruit gaan in zijns inziens gelijk stond aan upload, en niemand behoefte had om even hard achteruit te gaan. Dat was toen een sneer richting FTTH, en als argument voor behoudt van hun coax strategie. Het is echt kwalijk en problematisch dat er sommigen in die industrie populistische strop op redeneringen geven om vooruitgang tegen te werken.

Het mooie echter is, dat er op mijn adres glas ligt, en ik dus de luxe heb om met mijn portemonnee te stemmen, zonder dat ik daar iets voor hoef op te geven. Mag wel zeggen dat ik erg blij ben met mijn 500/500 abonnement. :)

Overigens als KPN, Ziggo e.d. medewerkers kijken: er is een commercieel argument om je klanten van vast internet meer upload te geven: dan streamen gebruik ze meer data voor hun mobiele abonnementen en kan je ze dus grotere, lucratievere mobiel abonnementen verkopen met jullie vast/mobiel combo abonnementen. Overigens als men binnen Nederland vanaf thuis streamt naar mobiel, en dus geen/minder cloud services gebruikt, blijft de data ook binnen jullie netwerken, en is dat een kostenbesparing.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 13 oktober 2020 18:34]

Ik zeg +1 voor de discussie, want ik ben het eerlijk gezegd helemaal klaar met mensen die maar telkens de behoefte van anderen ondermijnen door te vragen waar we het voor nodig hebben?

Wie zegt dat 100% v/d tijd het gebruikt wordt? Nee, tuurlijk niet! Maar als ik nu een lossless camera feed wil opzetten naar m'n ouders zodat ik beelden van hun kleinkinderen kan delen op hun televisie in 4K, terwijl m'n oudste high-fps spelletje zit te spelen, terwijl mijn backups op de achtergrond doorlopen en de 4k beveiligingscamera's hun meeste verdachte situaties naar de cloud pushen.

Wellicht, raak ik zelfs dan zo'n plafond nooit. Maar dat is ook precies mijn punt, ik wil graag die headroom. Voorbereid zijn op de toekomst waar onoverkoombaar 8K de norm gaat worden en content steeds rijker wordt. Waar gezinnen tegelijk online gaan en content consumeren.

En dan doe ik ook nog even de analogie met een auto, die op de teller en in de praktijk 250km/uur kan. Je dat in de praktijk niet doet als je met je gezin op stap gaat. Maar hij kan het wel.

Ik hou van tech, en streef er altijd naar om het beste (zolang betaalbaar) te gebruiken.

Als jij er geen behoefte bij hebt om de snelheid te verhogen, betekent dat niet dat iedereen dezelfde behoefte (niet) heeft.

[edit: typfoutjes]

[Reactie gewijzigd door McBrown op 13 oktober 2020 11:36]

Die headroom kan je wel krijgen/kopen, maar niet via een Ziggo consumenten product. Ik vind dit soort discussies hetzelfde als gaan stampvoeten bij de Fiat-dealer dat je een "500" wil die voorbereid is voor het geval je ooit bedenkt om aan Dakar mee te willen gaan doen.
Als je op de markt alleen de keuze hebt tussen een Fiat 500 en een Dacia Sandero, mag je van mij van harte gaan stampvoeten.
Die headroom kan je wel krijgen/kopen, maar niet via een Ziggo consumenten product. Ik vind dit soort discussies hetzelfde als gaan stampvoeten bij de Fiat-dealer dat je een "500" wil die voorbereid is voor het geval je ooit bedenkt om aan Dakar mee te willen gaan doen.
Het vervelende in dit voorbeeld is dat die FIAT dealer me waarschijnlijk wel een 500 kan leveren die voorbereid is op Dakar. Als ik daarvoor wil betalen. Maar wellicht is het überhaupt een verkeerd voorbeeld. Ik denk eerder dat je zou moeten kijken naar een auto die op waterstof rijdt. Je hebt op dit moment maar iets van 6 plekken in Nederland waar je kunt tanken en het is veel duurder dan benzine of stroom, maar het kan. Maar je kunt hem wel kopen als je geld te veel hebt. Heb je er wat aan en zou ik het je aanraden: nee, op dit moment niet. En die toevoeging is bewust. Want als er maar genoeg mensen een waterstof auto willen (en kopen), dan zie je vanzelf dat er een moment komt, dat die auto goedkoper wordt, er meer tankstations komen en de prijs voor waterstof omlaag gaat. De reden: meer R&D en dus meer innovatie.
En dat speelt hier ook. Toen ik twintig jaar geleden aan mijn "breedband avontuur" begon was de de snelheid 3 megabit down en iets van 128 kilobit up. Koste 89 gulden per maand. Veel mensen verklaarden me voor gek en die snelheid had je ook nergens voor nodig. Met die gedachte hadden we nu geen Netflix gehad. En zeker niet in UHD. Sneller internet en snellere upload maakt de weg vrij voor nieuwe technieken en producten. Zaken die we ons wellicht nu nog niet voor kunnen stellen. Zo zou ik zelf graag een offsite backup willen maken. Dat kan nu niet want daar is mijn upload te laag voor. Als ik het alleen onsite doe, dan loop ik het risico dat bij inbraak of brand ik ook mijn backup kwijt ben.
Niet vergelijkbaar, Ziggo maakt al jaren beloftes en plannen dat ze synchroon 1Gb willen gaan aanleveren, ze liggen of achter, of er wordt gelogen. Hoe dan ook, gezien je vanuit een thuissituatie volledig bent overgeleverd aan wat er al in de grond ligt. Is de keuze HEEL beperkt.

En ja, nu ben ik maar even de "Karen" in dit verhaal.

KPN pakte het iets anders aan in de tijd dat het met beloftes lokale fiber initiatieven opslokte en vervolgens een stille dood liet sterven. Aandeelhouders zagen blijkbaar ontwikkeling en investerings centjes, liever richting hun eigen portemonnee gaan. Misselijk makend, want als consument trek je gewoon aan het kortste eind van dit alles. Nu pas na 10jr, lijkt alles weer in beweging te komen. Erg jammer
Plannen wel, vandaar de uitrol van DOCSIS 3.1 hardware naar klanten, die dat in theorie mogelijk maakt. Je ziet ook elke keer, dat ze dit soort stappen het eerste zetten in gebieden met een hoge glasvezelpenetratie, want dat is de enige concurrent voor Ziggo, de diverse X/A/VDSL smaken over telefoon koper, zijn dat niet. Beloftes ken ik niet echt van ze, en ik verwacht van tweakers hier eigenlijk wel, dat die de marketingkreet "gigabit" netwerk, wel op waarde kunnen schatten.

Maar goed, ze kunnen technisch meer upload bieden dan de max 50 Mbit/s die ze nu als max aanbieden bij de consumentencontracten, dat is wel zo. Blijkbaar kunnen ze zo genoeg klanten vinden en houden.
Een gefaseerde uitrol lijkt me logisch, gezien ze niet de flood gates in één handomdraai open willen draaien. Maar daarover heb ik nog niks vernomen.

Daarmee wil ik zeggen dat het ongetwijfeld een grote impact zal hebben op infrastructuur van de provider. Maar volgens mij zijn ze sowieso al bezig sinds 2013 met de uitrol van DOCSIS 3.1, wat ook één van de redenen is dat ik er wat "salty" om ben.

[edit: verduidelijking]

[Reactie gewijzigd door McBrown op 14 oktober 2020 10:47]

Fiat kan je gewoon een dakar auto van maken met wat geld.
Maar waar je vergelijking helemaal scheef gaat is dat duizenden auto's kan kiezen om te kopen. Ziggo is alleenheerser (en dus "keuze") in de markt van snel internet in gebieden waar nog geen FTTH is. (lees: Het merendeel van de bewoonde bevolkingskernen van nederland)

Daarmee hoef jij het niet eens te zijn met die wens voor een hogere upload, maar doen alsof het iets raars is slaat echt nergens op.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 14 oktober 2020 11:25]

In het geval van kabel is het een kwestie van kiezen... Meer upload betekent minder download, of minder zenders. Het is dus kiezen wat voor de meeste mensen het meest wenselijke is, en helaas ook wat het beste verkoopt. Dat er powerusers zijn die graag 1 gigabit upload willen betekent niet dat het dan ook maar de beste keuze is om voor iedereen de download te verminderen.
Mja, helaas is het aanbod aan mijn woning zeer beperkt. Ziggo of DSL, persoonlijk kijken we helemaal geen TV meer, enkel nog het nieuws via de app, Netflix/Disney+/Amazon/Youtube... Dus voor mij voegt dat allemaal niks toe. Waar ik persoonlijk heel erg van baal, is dat ze met de bouw van deze woningen (in 2013) niet direct een fiber optie hebben aangelegd.

[Reactie gewijzigd door McBrown op 13 oktober 2020 12:11]

Mijn huis is in 2019 opgeleverd en ook daar geen fiber. Wel dsl, met 10mbit en ziggo. Dus dan maar ziggo. En nee woon niet in een gat, in castricum vlak bij de dorpskern. Een wijk veel verder gelegen heeft wel bij de oplevering direct glas gekregen. Moet gewoon een glas verplichting komen. (en dan kan je nog discussiëren of buitengebieden mee moeten worden genomen in die verplichting)
Gek genoeg gaat in mijn omgeving het gehele buitengebied glasvezel krijgen, maar ze slaan alle dorpen over.
Dat is niet zo gek als je veronderstelt. In buitengebieden is er vaak helemaal geen breedband internet. Er ligt dan hooguit een veertig jaar oude telefoonlijn waar 1 Mbit/s downstream overheen gaat. Als er in de dorpskern dan wel breedband internet via DSL of de kabel beschikbaar is, is het begrijpelijk dat de buitengebieden voorrang krijgen. ‘Even’ een paar dorpskernen erbij pakken is niet iets wat zomaar kan.

De aanleg van glasvezel is duur en arbeidsintensief en moet daarom gefaseerd plaatsvinden. Daarbij wordt er gelukkig niet alleen geprioriteerd op basis van waar het meeste geld valt te verdienen, maar ook op basis van waar de nood het hoogst is. Hierbij speelt de gemeente als vergunningverlener een belangrijke rol.
Ik snap waarom je dit zegt en dat is inderdaad een zeer goede reden. Echter, de mensen die ik ken die glasvezel gaan krijgen, hebben nu allemaal dezelfde mogelijkheden tot het verkrijgen van internet. Ze hebben nu ook Ziggo via de kabel en halen hoge snelheden. Ik weet niet of er andere stukken zijn waar mensen geen Ziggo kunnen krijgen. DSL is hier geen werkbare optie tenzij je alleen af en toe een e-mail verstuurt.
dat ligt aan jouw gemeente
vreemd toch? als ze met projectbouw bezig zijn, lijkt me dit een relatief kleine toevoeging aan zo'n project in z'n geheel. Waar ik me aan stoor is, dat ik weet dat ik hemelsbreed c.a. 50m van een node af woon waar de wijk op zou kunnen, maar er is besloten dit niet mee te nemen in de bouw... Ik kan daar gewoon niet bij met m'n hoofd.
De overheid werkt met een dubbele agenda lijkt het wel. Waarom nieuwbouw niet verplicht van glasvezel en zonnepanelen voorzien in plaats van elke keer het paard achter de wagen te spannen?
Precies. Ik snap dat er mensen zijn met zeer valide redenen om een hoge upload te willen en daar zelfs downloadsnelheid voor in willen leveren. Alleen begrijpen diezelfde mensen niet altijd dat er ook mensen zijn die volledig bewust en beargumenteerd niet om een hoge upload malen. Het is dat ik 500Mbit echt genoeg vind, maar alsnog zou ik geen enkele Mbit download in willen leveren om mijn 40Mbit te verhogen, of meer willen betalen voor extra upload snelheid. Of voor minder geld 250Mbit symmetrisch willen krijgen.
Ik zou dan zeker voor de 250/250 optie gaan boven 500/40!
Ik erken toch in mijn post dat ik snap? Ik zie voor mezelf echter alleen nadelen en ben er ook niet heel erg van gediend dat mensen voor mij bepalen dat ik anders zou moeten willen. Niemand gebruikt internet hetzelfde. Een ander kenmerk van glas(namelijk latency) zou mij eerder doen overstappen.
Prima, dan geen zenders en volle bak upload.
ik weet niet of dit wel zo helemaal is.
volgens mij zit het (zeker in de wat oudere standaards) van docsis redelijk hard in het protocol dat je up/down kanalen hebt en die zijn echt anders.

maar goed met Docsis 3.1 of de opvolger daarvan kan (bijna) symmetrische lijnen volgens mij al wel.

kijk als ziggo gewoon alle analoge EN digitale kanalen van de kabel gooide, dus alles vrij maakt voor puur "ip" (en tv dus ook over ip doet, dus geen cam kaartje meer in je tv, moet via box). moet je eens kijken wat voor ruimte ze dan hadden, ik denk dat je dan nu al met gemak 10G/10G kon doen..
Ik snap dat wel, omdat het vanuit de andere kant ook vaak zo overdreven wordt. Net als hier weer.

Allerlei zaken die überhaupt nog geen vijf jaar tot het menselijk gedrag behoren, moeten nu met allemaal door elkaar heen gebruikt worden, waarbij de meest uitzonderlijke onafhankelijke situaties worden opgeteld tot een buitenproportioneel getal.

Ik kan ook beargumenteren dat ik dagelijks voor 300 euro aan boodschappen wil doen om vervolgens allerlei scenario’s te schetsen waarin ik drie kg pasta, vijf liter melk en 212 eieren nodig heb. En als iemand dan zegt dat het misschien een beetje overdreven is, ondermijnt diegene mijn boodschappenbehoeften.

Als jij een maatpak wil waar je in kunt sporten, solliciteren en nog brandveilig is ook, prima. Maar als dit pak wordt aangeboden bij de H&M zullen de meeste mensen dit overdreven onzin vinden. Valt wat voor te zeggen. Al helemaal omdat er altijd mensen zijn die, volledig overgeleverd aan de moderne marketing, werkelijk alles blind verdedigen met de meest rare argumenten.
Als ik 3kg pasta wil ga ik naar de super en koop het. Zullen ze misschien 'vreemd' vinden, maar er is niets wat mij belemmert. Als H&M mijn kleding niet heeft ga ik naar een ander.
Voor mijn internetverbinding kan ik alleen kiezen tussen 2 grote jongens die allebei proberen hun eigen winst veilig te stellen door minimaal te investeren in infrastructuur (heb nog steeds geen glasvezel en woon niet achteraf).
Het is juist 'moderne marketing' om internet te associeren met enkel consumptie van applicaties van grote bedrijven. Er is meer dan Netflix en Facebook, en juist de mensen die potentieel zien voor de toekomst voor gek gaan verklaren gaat er alleen maar voor zorgen dat we sneller vast komen te zitten in de huidige situatie.
Er is (bijna) geen marktwerking in internetland in Nederland, daar zit het hele eiereten.
Voor snel internet ben je in absurd veel gevallen gewoon aangewezen op Ziggo en Ziggo alleen.
En dan krijg je uiteraard discussie van mensen die vinden waar ze gebrekkige dienstverlening hebben, want anders zouden ze wel zijn overgestapt.

Dat overheid vind dat een Tele2 die maximaal 50/5 megabit ADSL bij je naar binnen fietst een concurrent is van Ziggo is prima maar in de echte wereld is dat al jaren achterhaald voor iedereen behalve de mensen die alleen de goedkoopste abonnementen afnemen en de minste eisen stellen aan (de snelheid van) hun internettoegang.

Elke vergelijking die je maakt met andere scenario's is dus sowieso onzin. Als jij 3kg pasta wil vreten wordt je daar in beginsel niet in belemmerd. Behalve misschien je lichaam die er mee ophoud na een dergelijke consumptie.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 14 oktober 2020 11:40]

Het is jammer dat je verantwoording voor zo'n wens moet afleggen. Dat er nog niet veel toepassingen zijn, door het ontbreken van de infrastructuur. Op het moment dat het kan, wordt er meer mogelijk.

Vooruitgang lijkt altijd overbodig, tot het er is. Er waren vast ook genoeg mensen die de inbelmodems snel genoeg vonden :')
Die vraag wordt toch altijd gesteld?. ... weet nog dat mn jongere broer mijn eerste 600 MB harde schijf maar overkill vond.. Waar heb je dat in hemelsnaam voor nodig? Was geloof ik in 1994. Tja...
Sorry, feeds pushen als je maar 50Mbit upload krijgt. Daar zit de crux.
Backups regel je 's nachts.
Archaic gedachtegoed, ik doe alles incrementeel en sync alles on the fly.
Volstrekt nutteloos. Iets hoger dan de maximumsnelheid kan handig zijn tijdens inhalen, hoewel je dan formeel de wet overtreed.
Je slaat de spijker op z'n kop, gelukkig zijn er geen wetten die voorkomen dat je te snel down/up-load :+
Het gaat niet om jou of mij of ander anekdotisch bewijs; het gaat om de gemiddelde burger.
Dat gaat het dus wel, als gemiddelde burger wordt steeds meer data geproduceerd & geconsumeerd. Het is aan het inburgeren en iedereen loopt tegenwoordig met een 30megapixel camera aan de heup geholsterd, klaar om alles met de wereld te delen. Het is niet enkel jij of ik.... Dit treft iedereen.
We houden hier allemaal van tech, en ik streef er naar niet te betalen voor nutteloze zaken zoals een auto die 250 km/uur moet kunnen of een 1 gbit verbinding terwijl m'n upload meer congestie heeft.
Wat nutteloos is, hoeft u niet voor mij of een ander te bepalen, dank u wel. (Misbruik, hacks of DDOS'en etc daargelaten natuurlijk)

Streef altijd naar verbetering, stilstand is achteruitgang.
Backups regel ik de hele dag door zodra taken zijn voltooid.

Als ik naar Dld ga kan ik die 250Km/u legaal rijden hoor.

De gemiddelde burger is een schaap, die zoveel mogelijk word uitgeknepen
Jij reageerde op een post over uploads, die lang duren. En daar reageerde jij op dat dat 's nachts kan. Ik wil daar niet op wachten, het zou erg vervelend zijn als mijn data verloren zouden raken door een dode schijf. Dus direct na bewerking wegsturen naar veilige locatie. Nee, niet de grote cloud, die vertrouw ik ook niet

"Dat mag niet overal in Duitsland. En dat mag ook niet overal op de snelweg in Duitsland. Tenslotte is het op eigen risico (je bent zelf verantwoordelijk).". Maar het mag wel.

De Nederlander wil vermaak. De Romeinen hadden het goed begrepen. Geef de mensen brood en spelen en ze zijn als makke schapen. Een groot deel van de coronaproblemen komen daar ook uit voort. Ze moeten kunnen zuipen.
De post ging niet specifiek over uploads. Ik ben het eens dat de vraag naar uploadsnelheid belangrijker is dan download (500 of 1000 mbit burst who cares)

Ja, het mag ook in Nederland op privéterrein. Desondanks hebben we het over een niche.

1000 mbit download nodig hebben is ook een niche, terwijl de upload snelheden bij asymmetrisch op minder dan 5% liggen. Blijkbaar zijn we dusdanig creatieloos dat we niets te delen hebben. Maar dat is dankzij voorbeelden als backups en videobellen achterhaald.
99% van de mensheid heeft nu ook geen 1gb/s download nodig.
Een hogere upload komt van pas voor een hoop zaken, sneller bestanden versturen naar bijv dropbox, media of andere dingen. Hoeft niet perse alleen maar voor Plex ofzo te zijn.
Nodig hebben en handig zijn... Ik heb het in theorie ook niet nodig maar als Warzone met een 25GB update kom.. ik vervolgens ff naar de wc ga en wat drinken pak en de update is klaar is wel verdomd prettig :D
Ik las laatst nog een oude post van een paar jaar terug die zei "40Mbit? Dat heeft niemand nodig toch" :p
Ik draai al jaren een plex server, het enige is hoe je die opzet.

Als je zorgt dat je een knappe multi stream encode/decode gpu (Quadro P1000) er in zet heb je met unlimited sessie voor encode en decode tevens kan je de upload van plex ook in de server side een hard cap geven.

ik heb een 500/50 verbinding en merk wel dat als bijvoorbeeld me smart tv plex aanspreekt dit heel iritant via plex.tv dus van buitenaf gebeurd en ik dus wel degelijk afhankelijk ben van die 50Mb upload ook al hangt de tv bekabeld op het zlefde netwerk als de plex server.

Voor een aantal streaing cleints is het dus wel degelijk van belang dat de upload omhoog gaat.

Plex zijn android tv en web os clients bijvoorbeeld die draaien via een hard coded link naaar plex.tv hun videos, mocht je dat bij toeval een direct stream krijgen 1080P bij zeg 5-10 mbit of zelfs als het past een 4K stream zonder transcode dan is je upload zo dicht beetje knape 4k direct stream kan zo richting the 40-50 Mbs gaan en dan zit je upload van je 1000/50 500/50 ziggo lijntje dus gewoon vol.

ik snap het wel je hebt niet heel snel je 1gbs up nodig maar zou wel fijn zijn als ze die upload eerst eens naar zeg 250 mbs zetten ipv alleen maar gigabit download
Corona toont aan hoe hard dat nodig is... anno 2020... ivm thuiswerken.
Een lockdown laat zien hoe hard breedband internet noodzakelijk is. Wij kunnen met 4 personen tegelijk thuiswerken en studeren op "slechts" 250 Mbps. Daar is geen gigabit snelheid voor nodig.
Ligt er maar net aan wat je als beroep hebt. Zijn ook beroepen waar mensen wel met grote hoeveelheden data te maken hebben.
Ja, die zijn er.
Ik werk met "big data". Staat grotendeels in de cloud. De transfer gaat niet via mijn laptop.
Ik moet dagelijks tientallen GB's naar de zaak uploaden, productiviteit is gekelderd bij ons.
Dat jij het niet nodig hebt wil niet zeggen dat anderen het niet gebruiken.

Zomaar een voorbeeld:
Ik fotografeer professioneel dus ik heb veel data wekelijks welke ik moet opslaan. Ik hoef je wellicht niet te vertellen dat een backup thuis weinig uit maakt als er brand uit breekt. Dus heb ik storage servers opgezet bij mijn ouders en mijn broer. Iedereen een glasvezel lijn, en automatische backup van gegevens naar 2x off-site. Mijn vader doet videobewerking en heeft dus een zelfde noodzaak. Mijn broer doet mee omdat het kan.

Dergelijke opzet was echt niet mogelijk geweest zonder symmetrische glas lijnen omdat je connectie dan na een dag werken nog 5 uur helemaal vol zou zitten. We zijn begonnen met 100/100, maar inmiddels 500/500 omdat het net ff wat sneller de bulk wegwerkt van een werkdag.
Gefeliciteerd, jij behoort tot de 0,1% die zeer snel symmetrisch internet nodig heeft! Jij bent vooral blij met glasvezel, met 100 Mbps symmetrisch glasvezel ben je beter af dan met 1000/50 Ziggo. Gigabit is voor jou mooi maar ook niet noodzakelijk.
Ik heb sinds de start van 2020 1gbs symmetrisch en ik kan je vertellen dat als Engineer thuiswerkend met een VPN naar de werk server op dit moment de VPN van de zaak de bottleneck is wanneer ik een groot 3d model wil opslaan. Voor veel thuis werkers is een beetje upload 100mbit toch wel een vereiste om niet gefrustreerd te raken met lange laad tijden van het opslaan van bestanden of zelf save errors.
Zou het in jou geval niet fijner/sneller zijn om de desktop omgeving te streamen? AnyDesk heeft bijvoorbeeld zelfs multi-monitor support. Je hebt dan zelf niet zo'n krachtige computer nodig en alles laadt vanaf de lokale netwerk van je bedrijf.

VPN is leuk voor zaken als Office, maar minder voor modellen met xrefs die elk over de 100mb zijn.
Ik heb daar zelf te weinig kaas van gegeten als "hobby it'r". Maar het zou kunnen denk ik. Echter was het niet echt een plan om met 400 man thuis te gaan werken voor corona.
Waar heb je 1 Gbps upload voor nodig? Host je een website? Heb je een Plex server voor je hele familie draaien?
Dat worden dan wel reële opties. Ik heb nog wel een oude desktop staan waarmee ik dat soort taken makkelijk kan uitvoeren. Maar met max 20mbit up, als ik het duurste abonnement neem, hoef ik daar niet eens over na te denken.
maar 99 procent van die mensen heeft 1gbit download ook niet nodig.

ik ben het met @LaitSolaire eens. 1 Gbit down en 50 up is echt niet meer van deze tijd en brengen ze alleen maar uit om in reclames te kunnen pronken met Gigabit internet. ik snap dat de techniek erachter voorkomt dat ze nu symmetrische verbindingen kunnen neerleggen maar 99% van de mensen heeft veel liever en meer aan een 200/200 verbinding dan 1gbit/50. en vergeet ook niet de belachelijke prijzen die ziggo vraagt als je dus een beetje meer upload wilt hebben. voor de prijs die ziggo voor 500/1000 -50mbit vraagt heb je op glas 1000/1000 en hou je nog geld over.

kijk eens naar alle cloud opslagmogelijkheden die men nu gebruikt. Icloud backup/Android backup onedrive backup voor foto's en ga zo maar door. vergeet thuiswerken niet en de grote bestanden die je dan moet ophalen/uploaden.

[Reactie gewijzigd door RenaldoN op 13 oktober 2020 09:49]

Er zit nogal een verschil tussen 50mb/s en 1gb/s. Dat jij, en velen, geen 1gb/s nodig hebt betekent niet dat hogere uploadsnelheden geen zin hebben.
Ik heb een Minecraft servertje voor mijn zoon en zijn vrienden, die zou ik graag thuis willen hosten zodat ik daar geen maandelijkse kosten voor heb en niet vast zit aan een gammele oude aardappel waar de meeste MC hosters hun servers op draaien (of je moet meteen €40 per maand willen ophoesten)

Ik heb zaken zoals OneDrive op meerdere apparaten, maar om alles synchroon te houden moet het eerst worden geupload vanaf mijn hoofd PC naar de cloud voordat het naar de andere PC kan. Daar zitten ook (drone)filmpjes bij van 100GB per stuk. Zou fijn zijn wanneer dat een beetje vlot zou gaan.

Ik werk standaard 2 dagen per week thuis (ook buiten Corona) en dan gaat er veel data over de VPN verbinding heen zoals bestanden, Teams meetings, enz. Daarvoor zou ik best meer dan mijn huidige upload voor willen.

Dus redenen genoeg...
ik weet dan niet bij welke minecraft hosting je hebt gekeken... er zijn er zat van onder de 10eur permaand
Dat klopt en die heb ik ook bekeken en geprobeerd, maar wanneer je dan meer dan 3 mensen rond hebt lopen op je server, dan is er al merkbare lag. Als de onderliggende hardware op het niveau is van een Pentium 4, dan kan je het niet oplossen met een paar extra GB ram. Zelfs met echt vergaande restricties op het gebied van aantal entities die gespawned mogen worden, de afstand die zichtbaar is, enz, enz red je het gewoon niet.

Je zou het niet verwachten, maar de recente versies (1.14+) van Minecraft, vragen toch best veel van de hardware. Zeker wanneer je met plugins wilt werken.

[Reactie gewijzigd door mvds op 13 oktober 2020 10:32]

Je hebt de volle 1Gbps upload misschien maar eens per maand nodig, maar het is dan wel fijn dat je het op dat moment hebt. Dat zal nooit veranderen; ook niet zodra 2.5, 5 of 10Gbps beschikbaar komt.
Thuiswerken. Dropbox @ home. Legio.
Ja, daarvoor heb je inderdaad snel internet nodig, maar een factor 4 tot 10 lager dan 1 Gbps volstaat ook.
Ik verbruik aardig wat bandbreedte met thuiswerken. Onze productiviteit is gekelderd sinds het thuiswerken vanwege de 'trage data transfers'. Ik heb een Ziggo Max abonnement.
Ik verbruik aardig wat bandbreedte met thuiswerken.
Ik ook.
Onze productiviteit is gekelderd sinds het thuiswerken...
Hier is het ook minder...
...vanwege de 'trage data transfers'.
...maar dat heeft niks met transfers te maken, maar alles met het missen van direct menselijk contact en informele "koffieautomaatpraat".
Ik heb een Ziggo Max abonnement.
Ik niet. Ik heb het abonnement dat er net onder zit. Volstaat voor mijn werk. O ja, 2 weken geleden heb ik even moeten wachten toen ik een bestandje van 47GB ging downloaden.
Het ging hier vooral om de upload. 1000/1000 is misschien "nog niet nodig". Maar 1000/100 is alweer een stuk bruikbaarder dan 1000/50.
[quote]
Waar heb je 1 Gbps upload voor nodig? Host je een website? Heb je een Plex server voor je hele familie draaien?
[...]

Ik heb t ook nodig, al is het alleen maar om EINDELIJK eens fatsoenlijke backups de cloud in te jagen. 1TB data bij 50Mbs = 47 1/2 uur uploadtijd. Bij 1 Gbs wordt dit al een aantrekkelijker 2 1/2 uur.

En of 99% van de mensen het niet nodig heeft boeit me niet, ik kan me de frustratie van @LaitSolaire PRIMA voorstellen. Ja, d'r zal voor betaald moeten worden maar de kabelbedrijven (alle soorten) melken de klanten uit met continue halfslachtige aanbiedingen.
Prachtig, neem glasvezel, dat lijkt helemaal voor jou te zijn gemaakt!

Let er wel op dat jouw cloudprovider mogelijk niet helemaal met jou meeschaalt, wellicht haal je de 1 Gbps niet...
Helaas is dat nog vrijwel nergens te krijgen. Vooralsnog zijn vooral nieuwbouwwijken aangesloten op glasvezel. en als je geluk hebt een aantal sociale huurwoningen.
Bevordering van thuiswerken. Ik transfer dagelijks tientallen GB's aan data tussen mijn pc en m'n werk. Daarnaast upload ik geregeld media naar youtube en vimeo of andere platformen. Verzend ik media naar opdrachtgevers. Een hoogwaardige remote desktop oplossing (zoals die van Teradici) is vrijwel onmogelijk als je geen glasvezel hebt.
Bijzonder, een Gadget Freak die geen behoefte heeft aan upload snelheid.
Er zijn tegenwoordig wel meer redenen te verzinnen waarom je hogere upload snelheden zou willen hebben naast de dingen die jij opnoemt. De voorbeelden daarvan zijn hierover reeds genoemd. En ja ik host een website, een FTP server en nog wel meer. Gelukkig biedt mijn glasvezel provider Tweak mij daarvoor een mooie, stabiele en symmetrische 1000/1000MBit verbinding. En sorry maar 50MBit is toch wel ernstig achterhaald.
Ik hou van audio/video/computergadgets, maar deze gadgets consumeren vooral data, ze genereren het niet. Ja, wel wat, maar geen gigabytes per uur die "het internet" op moeten worden geslingerd.
En sorry maar 50MBit is toch wel ernstig achterhaald.
Geen sorry zeggen als je het niet meent!

Tenzij je glasvezel hebt, is 50 Mbps upload het maximum wat je kunt krijgen, met xDSL zit je daar nog fors onder. En hele volksstammen kunnen daarmee leven, alleen onder de tweakers is er misschien een hoger percentage dat er niet genoeg aan heeft. Maar echte tweakers zijn niet representatief voor de Nederlandse bevolking.

Toch zou het voor tweakers ook wel eens goed zijn om niet altijd "meer meer meer" te willen hebben. Genoeg is genoeg! Met onze ongeremde consumptiedrift helpen we de aarde al genoeg naar de kl0ten... 10 Gbps internet thuis, 8K tv's, ik hoop dat het nooit gemeengoed wordt.
Waar heb je 1 Gbps upload voor nodig? Host je een website? Heb je een Plex server voor je hele familie draaien?
Tja, vroeger werd ook gedacht dat 640K genoeg zou zijn, moet je anno 2020 eens kijken wat een factor we daar overheen zijn gegaan. 'Waar heb je dat voor nodig' zijn echt zo ontzettende dooddoeners. Auto's gaan ook sneller dan de maximaal toegestane snelheden, dus wat is het punt dat je wilt maken ermee? ;)

De use case is per persoon verschillend, die use cases ken jij misschien niet, maar zijn er wel degelijk. Ik haal zelf ook gigabit snelheden en vind het heerlijk. Mijn usecase? Plex en inderdaad een websiteje e.d. Kan dat ook op een minder snelle lijn? Jazeker, maar deze glasvezel verbinding is goedkoper dan een glasvezel verbinding via KPN met minder snelheid (dezelfde snelheid is zelfs duurder bij KPN voor mij), waarom zou ik dan genoegen nemen met minder, als ik (voor vergelijkbaar geld) sowieso sneller (en naar mijn mening beter) kan krijgen? :?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 oktober 2020 15:59]

"We" dachten dat niet, Bill Gates dacht dat, in het tijdperk dat audio en video nog analoog waren. En dat ging over RAM, niet over opslag of netwerksnelheid.

De wereld verandert, en de verandering is grotendeels goed en gewenst, maar schiet soms door.

8K tv's, is dat een zinvolle ontwikkeling? Een 55" 4K tv waar je 3m vanaf zit is eigenlijk al overkill, een 8K scherm heeft pas zin als je er met je neus bovenop zit.

Misschien moeten we eens beginnen met tevreden zijn met wat we hebben, en niet altijd meer meer meer willen hebben of zelfs eisen. Misschien kom je er dan achter dat we met de huidige snelheden nog best wel wat rek hebben.
"We" dachten dat niet, Bill Gates dacht dat, in het tijdperk dat audio en video nog analoog waren. En dat ging over RAM, niet over opslag of netwerksnelheid.
Daar is wat onduidelijkheid over wie het uiteindelijk gezegd heeft, vandaar dat ik het wat algemener bracht. ;) Maar dat maakt voor het punt totaal niet uit wie wat gezegd heeft. Of het nu RAM, de maximale snelheid van een auto is, opslag of netwerksnelheid, het principe is hetzelfde (want "het zou genoeg moeten zijn om met minder te kunnen") en het blijft een non-argument wat mij betreft.
De wereld verandert, en de verandering is grotendeels goed en gewenst, maar schiet soms door.
En dit is puur een mening. Nogmaals, het verschilt per use case, iedereen heeft zijn eigen use case. Jij ziet wellicht het nut niet, een ander wel degelijk en heeft er behoefte aan.
Misschien moeten we eens beginnen met tevreden zijn met wat we hebben, en niet altijd meer meer meer willen hebben of zelfs eisen. Misschien kom je er dan achter dat we met de huidige snelheden nog best wel wat rek hebben.
Tja, dat was de strekking van de 640K uitspraak net zo goed; waarom is het niet voldoende. Maar schijnbaar is er toch iets, waardoor het voor de een wel noodzakelijk kan zijn en een ander totaal het praktische nut niet ervan inziet.

Volgens jouw redenering zijn sport- en supercars dan ook (dik) overkill. Misschien zijn ze dat ook wel, maar schijnbaar is er ook iets wat het interessant maakt en is er toch een use case die ik niet zie. Maar nogmaals, daar ga ik niet over oordelen, ik ga niet over de use case van een ander (ik ga ervan uit dat een ander daar oud en wijs genoeg voor is om zelf te kunnen bepalen danwel informatie inwint bij twijfel), waarom die ander wel graag die ene supercar wilt hebben is aan die persoon. Daar kan ik best wat van vinden, maar heeft voor die persoon weinig meerwaarde; die koopt ondanks mijn mening, die supercar toch wel.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 oktober 2020 17:08]

Ik snap je vraag Gadget Freak, maar eerst andersom:
Waarom limiteren partijen als Ziggo ons? Is toch geen reden voor, glasvezel ondersteund dat gewoon? Het netwerk kan toch gewoon 1GBps aan?

En ik heb liever 100/100 dan 1000/50.
Dat zouden ze dus eerst eens goed en massaal aan de praat moeten krijgen.
En ook de ms/latency problemen oplossen.
Met lage latency en 50/50 massaal uitrollen help je thuiswerken en thuisleren veel meer, denk aan: Citrix/VDI or complexe webapps in G-Suite of Office 365. En dan hebben we het nog niet eens over Video/Voice.

1Gbps lijkt nu gewoon een maketing stunt. Niemand heeft er iets aan: Nog steed latency, upload snelheid te laag etc etc. En maar geld graaien en marketing doen zonder dat de consument iets opschiet.
"Waar heb je 1 Gbps upload voor nodig? Host je een website? Heb je een Plex server voor je hele familie draaien?"

Bijv ik moet regelmatig vrij grote image bestanden uploaden naar een server.
Elke image is al snel zo'n 32GB

1Gbps upload zou best wel gewenst zijn. Helaas geen glasvezel waar ik woon
Ik had het voor het gemak over de gemiddelde Nederlander, of eigenlijk 99% van de Nederlanders, die hebben geen 1000 Mbps nodig, die kunnen heel goed leven met "slechts" 250 Mbps!

Die ene procent die wel iets aan 1000 Mbps heeft zit blijkbaar in z'n volledigheid op Tweakers.

Ja, er bestaat een groep(je, 1%) mensen die zinvol gebruik kunnen maken van gigabit internet. Gefeliciteerd dat jij tot die elite behoort! Al heb je dan niks aan Ziggo, want die haalt upstream een fractie van die gigabit downstream.

Ga je organiseren met je medebewoners, probeer glasvezel naar jouw wijk te halen!
Ziggo heeft zijn eigen coax netwerk en bepaald alles. Ik vind nogsteeds dat ziggo deze 100% moet open stellen voor derden
Je kan die niet 100% openstellen. Je hebt het hier over een shared medium waar alles over moet terwijl de docsis standaard bepaald welke frequentieruimte waarvoor gebruikt kan worden en hoe alles moet samenwerken. In het beste geval kan je dus van zodra je op de backbone komt gaan zeggen dat dit pakketje naar Ziggo gaat en dat pakketje naar een concurent. Zo werkt het op het Telenet netwerk. Orange is daar gewoon afhankelijk van wat Telenet mogelijk maakt en welke profielen zij aanbieden.
Waarom hebben wagens een prachtige infrastructuur en moeten wij het doen met twee monopolisten die hun winst proberen te maximaliseren? Waarom mogen uiterst belangrijke onderdelen van onze infrastructuur in handen zijn van niet-Nederlandse organisaties?
Helemaal mee eens en dat is zeer frustrerend. Ik vind het ook eer frustrerend dat de prijs van ADSL niet elke buurt dezelfde prijs heeft. Daarbij valt me op dat als er glasvezel beschikbaar is in de buurt, dat de ADSL ook goedkoper wordt geboden.

Doordat er op dit soort praktijken niet wordt gehandhaafde door OPTA doen partijen als KPN de uitvoering van glasvezel op bestaande gebouwen op een lage prioriteit. Ze kunnen dan namelijk de ADSL wat duurder blijven verkopen in die wijken. Dan hoeven zie niet te inverteren, maar profiteren wel van de extra winst.

Ik zie verder op de plattegrond dat er in mijn wijk een glasvezel lijn loopt maar de woningen hebben geen glasvezel, wel de nieuwe gebouwen verderop.
En partijen als Zigo profiteren van deze situatie heel erg natuurlijk. Want de start pakket met vele malen tragere snelheid dan de ADSL begint vanaf 48 euro.
Heb je een voorbeeld van 2 postcodes met verschillende prijzen dan? Na mijn weten zijn de prijzen overal hetzelfde. Enige uitzondering is bij kpn een 5 euro korting als de snelheid onder ik dacht 8mbit uitkwam en er geen 4g optie mogelijk is.
Maar wat jij aangeeft van verschillende prijzen per wijk ben ik zelf nog nergens tegengekomen.
Ik heb deze voorbeeld:
-1095GA met huisnummer 19
-1067DB met huisnummer 40

Er zit 5 euro prijsverschil voor zover ik zie voor 100 mbit down/10 mbit up. Het verschil is dat bij de eerste wel glasvezel leverbaar is en bij de tweede niet. Dan kom ik tot de conclusie dat de prijs wordt gefixed op basis van glasvezel leverbaarheid..
Op geen van beide adressen is glasvezel beschikbaar volgens de postcodecheck van KPN.
Adres 1 heeft 200mbit leverbaar en standaard wordt het tot 100Mbit pakket geselecteerd als je op de bestelpagina komt. Je kunt het zelf naar max 50Mbit zetten.
Op adres 2 is max 15Mbit leverbaar, het laagste pakket tot 50Mbit is dan de enige optie.

De prijs is dan precies hetzelfde. Maar dit is dan ook koper vs koper. Ik vroeg om glas vs koper. :)
Ik was al die jaren in de ban dat NL er qua infrastructuur zwaar voorop zat ten opzichte van andere landen binnen europa, maar hier in Portugal betaal ik 5 tientjes voor 1000/100 glasvezel tot aan de kast. En kosteloos is dat recent nog geupgrade van 20mbit up naar nu 100mbit up. Eindelijk, geen issues meer als m'n vriendin HD HBO zit te kijken, en ik backup heen en weer sleep naar m'n eigen servers in Amsterdam. 100mbit up is echt lekker, zijn gewoon LAN speeds tot 12MB p/s.

Download gaat het me niet eens om, downloaden doe ik niet meer zoals vroeger, ook niet via usenet verder ofzo. En als ik iets download dan haal ik vaak toch niet meer dan 800mbit gezien de versturende partij of capt of gewoon niet meer aankan. Met speedtests haal ik wel de volle geadverteerde snelheid, 1000mbit/100mbit met een 5ms latency naar Lissabon toe.

De router die ze ermee leveren is een apparaat dat tot 50 clients aankan op zowel wireless als bedraad. Gewoon goede hardware dus. Enige nadeel? Je kunt de configuratie alleen uitvoeren bij de ISP zelf; niet in de router. Hoewel ik denk dat dat met een flash wel te omzeilen valt; maar het vergt nogal wat stappen zoals registratie en toestanden.

Bereik van wireless is in ieder geval veel beter dan dat ik ooit van Ziggo modems had kunnen wensen eerlijk gezegd. Ik reik het balkon ermee 3 ruimtes verder op 5G op m'n Iphone en behou teminste 15mbit aan snelheid nog.

[Reactie gewijzigd door Jism op 13 oktober 2020 09:59]

Heel simpel. (download) Snelheid is marketing. Beter/sneller gaming vanwege hoge snelheden en dat soort 'onzin'. Zolang er geen 'killer upload use cases' zijn gaat dit niet veranderen. Ziggo zal wel meebewegen als je prive en zakelijk minimaal 100mbit moet hebben om fatsoenlijk te werken.
De ratio is lang 1:10 geweest, maar die is nu, hoogstwaarschijnlijk vanwege marketingredenen, uit het lood geslagen. Het kunnen zeggen dat je "Gigabit" internet kunt aanbieden, bekt nu eenmaal lekkerder dat 700 Mbit/s. Bovendien heb je dan "glasvezel-parity", qua download in ieder geval. Niet dat ik er blij mee ben (ik had liever 700/70 ofzo gehad dan 1000/50), maar ik denk dat dit een logische verklaring is.

Hopelijk wordt de 1:10 ratio minstens hersteld de komende tijd, want de download verder verhogen heeft geen zin. De massa zit (ergens gelukkig) nu met apparatuur die simpelweg niet sneller dan Gbit kan ivm de Ethernetstandaard. Ik zie glasvezelaanbieders om diezelfde reden ook niet snel >Gbit aanbieden. En daarmee Ziggo dus ook niet. Dit schept ruimte om de upload verder te gaan verhogen, want ja, wat moet je anders. Zal nog wel even duren, want Ziggo wil natuurlijk eerst 3.1 landelijk uitrollen.

Dat gezegd hebbende merk ik bij mezelf tegenwoordig meer een voorkeur voor downloaden dan voor uploaden. Vroeger had ik 100/100 EttH. Ziggo zat toen nog op max 60/6 ofzo, maar zelfs toen Ziggo naar 300/30 of wat ging (vele jaren later), had ik nog steeds niet de neiging om over te stappen. Maar tegenwoordig ligt dat voor mij toch wel anders. Ik upload wel eens wat, en ik heb nog steeds een NAS, maar ik gebruik die NAS eigenlijk alleen lokaal. Aan de andere kant heb je content die qua grootte echt enorm is toegenomen. Streamingdiensten zijn het probleem niet, die kun je nog wel over een DSL-lijntje gebruiken, maar ik heb het meer over digitale gamedownloads bijvoorbeeld. Die krengen zijn soms toch al snel dik 100GB en dat hengel je niet zomaar even binnen.
Snelle download is fijn voor OS updates en game updates. Verder gebruik ik het nauwelijks.
Snelle upload heb ik ook. Echter, de praktijk is dat eigenlijk alle grote diensten jouw upload beperken. Ik heb 500mbit upload maar diensten zoals Stack, Dropbox en Google beperken aan hun kant de ontvangst snelheid tot enkele tientallen Mbit/s. Daar zit je dan als eindgebruiker met je dikke infrastructuur en dikke uploadsnelheid.
Mijn frustratie is dat voor de 1Gb abbo je 100 euro betaald!..In veel regio's betaal je slechts 30-40 euro voor internet only 1 gbit up/down
Ik denk dat Ziggo met name een mainstream product heeft ontwikkeld wat voor 95% van de huishoudens meer dan voldoende is. Slechts een klein gedeelte van de abbo's heeft behoefte aan een symmetrische verbinding, dus kiezen zij, deels om kosten te besparen voor een one size fits all methode.

Zijn er geen andere aanbieders in jouw postcode gebied die aan jouw symmetrische wensen kunnen voldoen? Dan staat het je vrij te switchen neem ik aan.
symmetrisch is voor mij niet echt nodig
ik gebruik nu 250/25 ik vind de stap naar 40(met 500) of 50 (1Gb) gewoon te weinig
terwijl ik prima tevreden ben over d 250MB vind ik 25 eigenlijk wat te weinig
maar om nu zo veel meer te gaan betalen voor puur 15mb of 25mb upload..

Als ze tegen de huidige prijs de upload van de 1Gb verdubbelen naar 100Mb dan denk ik dat ik over stap
want dan krijg ik echt 4x de hoeveelheid op down en up. dat vind ik wel interessant.
De upload speed gelijk trekken naar 1gbps is ook 1 van de punten die Ziggo al vorig jaar had aangekondigd. Het gaat alleen wel wat langer duren werd toen al gezegd om te realiseren.
Ah daar gaan we weer. Dit hoeft toch niet onder elke Ziggo post gezet te worden?
Daarbij hoef je het niet te nemen (ik zie het nut er ook niet van in). Maar is blijkbaar een markt voor, al is het maar voor de marketing afdeling om te concurreren met glas.
Bedrijven als Ziggo maken ook de markt. Aanbod is niet perse afhankelijk van vraag. Veel gebruikers vragen zelfs niet, bijvoorbeeld omdat ze toch geen resultaat zien of pas na heel veel jaar.
Aan de andere kant is er wel behoefte naar passende upload met gebruik dat aan het verplaatsen is van vooral ontvangen naar ontvangen en samenwerken. Upload neemt eerder toe dan af. Dan wil je geen aanbod dat daarin niet kan voorzien.
Als Ultra HD van Netflix 15 Mbps is en Videoland 6 Mbps max is voor HD uitzendingen of spotify 1 Mbps, wat gaat een gemiddelde gebruikers doen met 1000 Mbps?

Ik had 200 Mbps, maar doe twee extra versterkers in huis heb ik dit teruggebracht naar 100 Mbps en zitten met 5 mensen op het netwerk thuis en nooit klachten en we zijn gewoon gebruikers van Netflix , Videoland,prime , xbox, ps4 en nintendo swith en 4 mobieltjes.
Er zijn altijd gebruikers die net even iets meer willen dan de ander, ik zou zelf ook graag een 1000/1000 hebben ipv 1000/50. Maar voor de meeste mensen volstaat een 50mbps upload.

De voornaamste reden voor de upload limiet is omdat mensen nogal eens slachtoffer zijn van hackers of botnets. Een provider ziet liever geen botnet met 1gpbs uploads die het hele netwerk kunnen platleggen. Daarom limiteren ze voornamelijk, als protectie.

Vergeet niet dat Ziggo zich net gedraagd als een fractional banking system.
Dat verdient uitleg:

Ziggo kan nooit alle aansluitingen tegelijk van 1gbps voorzien. De achterliggende backend is daarvoor niet toereikend. Net als dat de bank (die fractional banking toepast) nooit al het geld kan uitbetalen als alle klanten morgen hun geld zouden willen opnemen. Het geld is er simpelweg niet, het geld bestaat niet eens. Hetzelfde geldt voor de 1gpbs die ziggo aanbied, er is geen enkele garantie dat ze die snelheid daarwerkelijk kunnen leveren aan iedereen tegelijk. De achterliggende backend kan waarschijnlijk een fractie verwerken als iedereen daadwerkelijk zijn 1gpbs zou claimen (lees een dikke botnet attack). Daarom ook de vergelijking met het fractional banking system.
Geheel met je eens, van de week komt kpn glas leggen in onze straat, waar ik nu ziggo 500/50 afneem. Benieuwd wat voor pakket ze aanbieden. Een nette 200 symmetrisch zou top zijn, meer mag natuurlijk ook.
KPN Glasvezel is 1 op 1 dus zelfde upload. Dan moet je daarheen switchen.
Ik ben het overigens volledig met je eens. De upload is belachelijk.
Ik ben benieuwd hoeveel mensen 1 gig hebben en het daadwerkelijk nodig hebben. Tot nu toe heb ik tientallen hoogopgeleide (ex)collega's gehoord. "ik ben er helemaal klaar mee, ik neem nu het snelste pakket", bv omdat de MS teams call niet vloeiend is. Volgens mij is er bijna geen huishouden die meer dan 250 mbit nodig heeft (misschien 500 met 3 kinderen en/of bepaalde use cases). Bijna altijd is de slechte wifi, oude apparaten of de bron van het internet de bottleneck en niet je internetsnelheid.

Bv met een warzone update van 40 gig krijg bijna nooit meer dan 6 a 10MB per seconde. 1 van de usecases voor mij waarbij 1 gig wel handig zou zijn, mits de bron het aankan.

Zoals bijna iedere medetweaker hebben we liever een upload van 100 of meer i.p.v 50 :).

Waarschijnlijk is 250 mbit down / 100 up ongeveer de sweet spot.
Mensen snappen vaak niet dat bandbreedte maar één van de kwaliteiten van een verbinding is.

Ook hier in de Tweakers comments... "Nee mijn Teams call is wel stabiel met 10mbps." - "Nou mijn CoD had lag dus maar overgestap naar Gbit"- "wij kijken 4 streams van Netflix en dat ging wel bij ons met 100mbps .."

Het is allemaal de foute discussie.

1Gbit/s gaat over de bandbreedte. Veel belangrijker zijn latency, packet loss, DNS server en interferentie thuis op je Wi-Fi. Zeker voor bellen, videobellen, gamen, etc..

99,99% van de klachten van mensen over hun verbinding komt door brakke netwerkapparatuur thuis. Als jij nu 1Gbit hebt maar je gebruikt het standaard modempje van Ziggo met 35cm goed bereik dan moet je eerst daar over nadenken.

Maar providers zeggen dat niet graag, die hebben liever dat je de foute conclusie trekt en een hoger abonnement neemt.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 13 oktober 2020 10:41]

Het beeld zoals jij het beschrijft wordt maar al te graag door de providers in stand gehouden. Kijk een willekeurige advertentie van een provider en veel roepen dat zelfs de meest basale dingen (e-mail) opeens súpersnel zijn met een duurder/"sneller" abonnement. Het is dus niet zo dat ze dingen achterhouden (info over latency, etc) - ze moedigen de foute conclusies actief aan.
Dat klopt ook zeker, echter ga je met lage uploads wel merken dat je pijp gewoon vol zit en de latency daardoor toeneemt (of je veel packet loss krijgt doordat queues niet op tijd leeg getrokken worden). Ik heb zelf alles bedraad liggen en wifi gaat via serieus spul van Ubiquiti en merk toch dat de upload nu veel minder issues heeft. Ik kon voorheen beter op 4G zitten.
Wat mensen vergeten is dat 1gb de snelheid binnen het netwerk van ziggo is. Ga je daarbuiten ben je afhankelijk van de snelheid op het net. die deel je met zo veel mensen dat je die max van 1gb vaak niet eens haalt.

Ander probleem zoals je zegt hardware wifi is naar mijn mening totaal niet geschikt voor gb snelheden. Tenzij je idd naast het modem zit en 5ghz wifi die ook gb ondersteund.
Bandbreedte is wel een klein deel van latency. Hogere bandbreedte bij dezelfde provider is eigenlijk ook lagere latency. Bij een hogere bandbreedte heeft je pakketje minder kans om gethrottled te worden bij de provider om onder het limiet te blijven. Je krijgt daardoor sneller antwoord van de server en zo kan jij weer sneller antwoorden.

[Reactie gewijzigd door lukjah op 13 oktober 2020 14:01]

Wij hebben 250 Mbps down / 25 Mbps up. In het begin van de corona lockdown zaten we met 4 personen thuis te werken / studeren. Dat ging zonder problemen, met 3 simultane Teams sessies, een Zoom sessie, een Netflix stream die vergeten was te stoppen, en muziek aan via Spotify (ja, dat ene kind dat Teams draait, Netflix vergeet, en tegelijk Spotify luistert is een echte grootverbruiker, die heeft ook niet genoeg aan 7GB 4G...).

1 Gbps is voor 99% van de mensen niet nodig. Pas als Netflix in 8K gaat streamen, maar hopelijk gaat dat nooit gebeuren.
Die hadden wij ook, met 3 mensen aan de teams was het echt niet te doen, continu VPN issues, calls die droppen, audio issues. Uiteindelijk naar gigabit glas en nu geen issues meer.

25mbps upload is een enorme bottleneck als je gaat videobellen en VPNs gebruikt

Wat jij noemt is allemaal download. Behalve zoom en teams. Dan red je het makkelijk, maar als je ook VPN services en cloud diensten gebruikt dan gaat het qua upload soms hard de limieten in en dan zijn je VPN verbindingen de eerste waar je dat op gaat merken. Die hebben geen hoge bandbreedte, maar wel een continue bandbreedte met weinig latency. Een aantal packet drops betekent soms dan ook gewoon direct een stuiterbal disconnect.

download is niet het issue. Upload wel en laat Ziggo daar nou enorm achterlopen.
KPN symmetrisch nemen. 50Mbps up is wel erg triest met een 1Gbps down.

Kan iemand mij uitleggen waarom er wel bandbreedte is voor 1Gbps/50mbps maar Ziggo er niet voor kiest om bijvoorbeeld 500/500 of 500/250 te maken?

[edit: Bedankt @Feroxz voor je heldere uitleg]

[Reactie gewijzigd door soundvision op 13 oktober 2020 14:36]

Waarom de marketing zo is kan ik je niet vertellen, dat is speculatie. Ik heb met een examen voor toenmalig UPC een uitleg gehad over (EURO)DOCSIS 3.0 en men zat zich toen ook te verkneukelen over 3.1. Die informatie heb ik niet scherp meer, maar in grote lijnen kan ik het volgende vertellen.

Over de (coax)kabel gaat een signaal. Frequentie gewijs start dat vrij laag en loop tot voorbij de 800Mhz (tegenwoordig waarschijnlijk 1000+). Eurodocsis dicteert dat ieder 8mhz een band/kanaal is. Daar kun je vervolgens DTV, ATV of data (m.a.w. internet) overheen sturen. ATV kostte per zender zo'n blokje van 8mhz en is er inmiddels uitgebonjourd door Ziggo en aanverwante bedrijven. Volgens mij kun je 6 of 8 digitale zenders kwijt in zo'n zelfde blok. Ziggo heeft enkele honderden zenders, dus dat neemt aardig wat ruimte in. Verder zijn er minimaal 16 kanalen voor downstream data en 8 voor upstream data gereserveerd. Per kanaal kun je bij DOCSIS 3.0 zo'n 35mbit kwijt. Als jouw modem dus 16 kanalen locked heb je een gebundelde bandbreedte van 560mbit/s. Vandaar waarschijnlijk dat lang de max download 500 en later 600 was. Ik vermoed dat ze inmiddels 24 of zelfs 32 kanalen voor downstream gebruiken, en DOCSIS 3.1 geeft meer bandbreedte per kanaal, dus die gigabit is theoretisch peanuts om te halen. Coaxkabel is echter en koperen medium gevoelig voor storing en bijvoorbeeld ook instraling door 4G/5G in de 800mhz+ frequenties, dus je bent liever voorzichtig als provider. En er kunnen zomaar 24, 36 of 48 klanten in een eindversterker aangesloten zijn, dat moet je backhaul (tevens coax naar de groepsversterker) ook een beetje trekken.

Hetzelfde rekensommetje leert dat 8x35=280mbit/s ook voor de upload al beschikbaar was bij DOCSIS 3.0, maar hier gelden denk ik de beperkingen harder. Het zenden van de data naar de CMTS moet immers door een goedkoop modempje gedaan worden over ook weer die coax kabels. 1000/50 is echter wel erg scheef en ik zou 1000/100 of 700/70 wel een mooier en haalbaar alternatief vinden. De frequentiebreedte en DOCSIS implementatie laat dit wel toe, zeker nu ATV weg is.
Kheb nu t-mo symmetrisch. Icm unlimited go slechts €25. 50 mbit upload is echt niet Ok.
VPN issues zijn... VPN issues! Waarschijnlijk ligt het probleem daar bij je werkgever.

Van de 2-weg sessies waren er 2 via VPN (naar 2 verschillende werkgevers) en met camera aan, 2 zonder VPN waarvan 1 met de camera aan.

4 chats met 3 video uploads gaat prima over 25 Mbps. Maar, inderdaad, upload zal bij kabel en xDSL veel eerder een probleem zijn dan bij glasvezel.
VPN issues zijn... VPN issues! Waarschijnlijk ligt het probleem daar bij je werkgever.
Nee dat ligt het niet. Met meerdere VPN’s op hetzelfde moment disconnects als iemand anders een call start (peak upload) geeft aan dat je lijn het niet trekt. Gaat uiteraard niet naar dezelfde werkgever.

Probleem zit hem gewoon keihard in het brakke modem van ziggo die bij veel upload er gewoon geen reet meer van snapt.
Oké, is dat het issue!

Ja, elk Ziggo modem dat ik heb gehad heeft een zeer brakke router. Oplossing: regel je eigen router en laat je modem in de bridge mode zetten.
Dan nog. De chipset die er in it is belabberd en heeft veel issues. Ook in bridgemode heb je vaak connection drops.
1 Gbps is voor 99% van de mensen niet nodig. Pas als Netflix in 8K gaat streamen, maar hopelijk gaat dat nooit gebeuren.
4K o pNetflix is een 25MB/sec, dus dat is 250 megabit, inclusief overhead, ongeveer. wanneer je naar 8K gaat en de resolutie dus verviervoudigd kom je inderdaad zo rond de 100MB/sec (en dus gigabit) uit (want vier keer zoveel bandbreedte nodig), maar ik denk aan de andere kant ook, dat 8K op streamingdiensten gebruik gaat maken van een andere codec, waar wat meer compressie op gaat zitten en je uiteindelijk dus niet de gigabit nodig gaat zijn, maar eerder 80MB/sec (800 megabit). H.265 scheelt immers ook al heel veel tegenover H.264, om een voorbeeld te noemen, zo zal dat met de codecs van Netflix en andere streamingdiensten niet veel anders zijn.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 oktober 2020 11:18]

Nee netflix geeft bandbreedtes al aan in megabit. Voor 4K is een 25Mbit het minimum. Resolutie schaalt overigens niet lineair met de bandbreedte.

FHD is namelijk 10Mbit/s. 4K is dus al niet 4x zoveel. Voor 8K zal 75 mbit/s voldoende zijn. Vooral ook doordat nieuwe codecs wat efficiëntie winnen door betere compressie.
Kijk naar de reactie van supersnathan94, hij heeft je al gecorrigeerd, je zit een factor 10 te hoog.

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is tegenwoordig 80 Mbps. Als jij gelijk zou hebben, zou de gemiddelde Nederlander geen Netflix kunnen kijken, alleen de "happy few" die 250 Mbps of meer heeft.

Wij kunnen over een 250 Mbps verbinding tegelijk een FHD en 4K Netflix stream kijken, en dan blijft "de rest" het ook nog doen.
Met 250 kun je in principe 10 4K streams tegelijk draaien. Zeker op Coax is dat nog wel haalbaar ook.
De 50/5 was hier altijd wel voldoende, nouja tot corona dus.
Toen er naast mijzelf opeens 3 kinderen hele dagen zaten te videobellen merkte ik wel dat 50/5 soms krap was. Piekmomenten, maar vooruit, toch over naar 250/25 van Ziggo. eerste dag kwam de lijn nog op een 100mbit poort op de router binnen, dat was eigenlijk al prima. Natuurlijk wel omgewisseld met een gbit poort, en dat is zeker fijn als je een nieuwe game op de PS4 wilt hebben, maar verder...
Volgens mij is er bijna geen huishouden die meer dan 250 mbit nodig heeft (misschien 500 met 3 kinderen en/of bepaalde use cases). Bijna altijd is de slechte wifi, oude apparaten of de bron van het internet de bottleneck en niet je internetsnelheid.
I.d.d. Hier met 3 gamende kinderen, smart TV en kantoor aan huis is 100/100 Mb/s genoeg. Voorheen met goedkoopste Ziggo abonnement eigenlijk ook al weinig problemen. Wel Wifi punt per verdieping en alleen eigen router en switch.
Je hebt gelijk, maar wat betreft het downloaden van games of updates daarvoor, Steam trekt in ieder geval mijn 250 Mbps connectie eigenlijk altijd wel vol. Hangt er dus ook van af waar je de data vandaan haalt. Epic lukt dat volgens mij ook. Xbox en PlayStation dan weer niet, om een of andere reden zijn die altijd veel trager.

Maar goed, om nou weet ik hoe veel per maand meer te gaan betalen om een download een paar minuten sneller binnen te krijgen...
Ik heb 1000/1000, en terwijl 250/250 ook nog wel zou gaan, zou ik niet meer lager gaan. Ik gebruik mijn NAS als dropbox alternatief, dus dan is het fijn van overal aan maximale uploadsnelheid te kunnen uploaden. De NAS maakt ook externe kopieën, waarvan het ook fijn is dat deze snel gaan. Tot slot staan er alle foto's op, en is het fijn om bij bezoek foto's te kunnen tonen, ook al zijn het 30MB raws (niet altijd tijd om ze direct naar jpeg om te zetten, en RAW werkt ook). Op lange vakanties wil ik ook tussentijds de RAW beelden naar huis uploaden bij wijze van backup, en ook dan heb ik liever dat het in 15 dan in 60 minuten gaat. Ik heb niet constant 1000/1000 nodig, maar op pieken is het wel fijn.

Verder is het ook leuk, met games tot 100GB, dat je geen eeuwigheid moet wachten op een installatie of update.
Gebruik zelf inmiddels al 4,5 jaar 1000/1000 via tweak glasvezel, heerlijk. Zou niet meer anders willen. Als ik een keer een 100GB bestand download is het toch met 15 minuten klaar.. En m'n vrouw kan dan nog steeds haar eigen ding doen zonder dat de boel traag wordt.

Gebruik ik het dus 100% van de tijd? Zeker niet. Maar het is simpelweg fijn dat het er is als ik het nodig is. En voor 42 euro per maand ben ik waarschijnlijk nog goedkoper uit dat een gemiddeld abbonement van Ziggo.

[Reactie gewijzigd door Nopheros op 13 oktober 2020 10:58]

Zijn weinig mensen die in 2020 of in 2021 1Gbit nodig hebben. Met thuiswerken zie veel mensen liever hun upload omhoog gaan, maar Ziggo ziet ze liever een duurdere abonnement nemen. Hun 1 Gbit abonnement heeft de hoogste upload bij Ziggo. Zolang Ziggo geen last heeft van concurrentie zullen ze weinig doen.

Tussen 2000 en 2015 had ze veel meer concurrentie en gingen ze jaarlijks hun down/up snelheiden verhogen. Nu verhogen ze voornamelijk jaarlijks hun prijs
Sinds 2015 zijn de snelheden anders nog flink omhoog gegaan...
Niet voor alle abonnementen. Laatste verhoging van ZZ1 was in maart 2015 en toen werd het verhoogd naar 60/10. Het is nog steeds 60/10.

Andere abonnementen zijn nauwelijks verhoogd. In 2015 was het
 • Alles in 1 start 40/4
 • Alles in 1 compleet 120/12
 • Alles in 1 max 200/20
Nu is het
 • Alles in 1 start 50/5 +25% down en +25% up
 • Alles in 1 compleet 250/25 +108% down en 108% up
 • Alles in 1 max 500/40 +150% down en 100% up
Dat lijkt veel in 5 jaar tijd, maar dat is het niet. In 2010 was het 2Mbit down, 30Mbit down en 50 Mbit down. Van 2 naar 40, van 30 naar 120 en van 50 naar 200 zijn veel hogere verhogingen in 5 jaar tijd dan wat er tussen 2015 en nu is verhoogt. Prijsverhoging is ook veel harder gegaan tussen 2015 en 2020 dan tussen 2010 en 2015.
Ik bedoelde dat in de gehele markt de internetsnelheden echt wel omhoog zijn gegaan. In 2015 was 20 mbit nog de norm voor adsl, nu is dat 100 mbit.
100% mee eens dat de meeste mensen meer hebben aan een beter wifi-signaal dan aan een snellere/betere internetverbinding.
Videobellen dat niet goed werkt ('niet vloeiend MS teams') heeft meer te maken met goed instellen van QoS zoals goede maatregelen tegen bufferbloat, een stabiele verbinding in huis (dus een ethernetkabel en geen matige wifi) en de capaciteit van het apparaat dat gebruikt wordt voor het videobellen dan met bandbreedte.

Een goede videocall heeft een korte latency nodig, daarbij helpt meer bandbreedte niet meteen bij. Tijdens de lockdown waren we thuis met vier mensen tegelijk aan het videobellen en het gebruik van de internetverbinding (ziggo 500/40) kwam niet in de buurt van zijn max capaciteit. De maximale hoeveelheid bandbreedte die bijvoorbeeld zoom nodig heeft voor de meeste zware videocall (1080p groepsgesprek) is 3.0Mbps. Zie https://support.zoom.us/h...r-Windows-macOS-and-Linux
Bijna al mijn Steam updates/downloads doen rond de 60MB/s(en dus ook hoger). Wel bekabeld uiteraard. ;) Ik zou echt niet meer zonder mijn 500mbit willen. En de 40mbit upload voldoet voor mij persoonlijk prima.
Studentenhuizen, maar een gewoon gezin niet!

Volgens mij kan je met z'n verbinding een stuk of 50 simultane 4K Netflix streams doen.

En dan heb je nog 200 Mbit nodig voor Spotify, Teams en websurfen!

[Reactie gewijzigd door Drallas op 13 oktober 2020 15:08]

Haha eens, vroeger met 8 man haalden we nog wel 1,5-2 TB per maand.
Thuiswerken heeft denk ik zeker de noodzaak voor meer upload blootgelegd bij het bredere publiek. Daarmee zijn de beperkingen van de kabel ook zichtbaarder geworden. Mensen met glas zitten met een dikke grijns op hoge resolutie in een video call, terwijl de kabelgebruiker het net kan trekken en de ADSL-gebruiker zijn camera maar beter niet aan kan zetten.

Over die snelheid: Bepaalde use cases idd. Mijn ouders hebben niet veel meer dan 100/100 nodig. Ik heb wat servers staan en behoefte aan 1000/1000, maar ik heb slechts 500/50. Helaas kan ik niet beter krijgen.
Ik heb 500/50 vanwege de 50 upload. Die wil ik niet inleveren. Wanneer er upgrade mogelijkheden komen voor upload dan zal ik daar waarschijnlijk gebruik van gaan maken. Hogere download is dan een extra maar niet noodzakelijk.
Via de grote distributieplatformen komen games doorgaans keurig met 100+megabytes/sec binnen hoor. In ieder geval bij mij.

"Nodig" is natuurlijk een relatief begrip verder. Maar het is wel erg prettig dat zo'n update niet meer van je magere game-time af snoept dan noodzakelijk.

Mijn vriendin (grafische sector) vind het ook wel prettig dat ze hun omvangrijke repository kan binnentrekken met hoge snelheden als ze thuis moet werken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 13 oktober 2020 13:35]

Warzone update gewoon met 35 a 40 MB p/s hier. Server EU. Ziggo Max.
Dit doen ze dus alleen maar om de opmars van glasvezel te stoppen, Nederland is een groot lappendeken geworden wat betreft internet infrastructuur.

Kan me goed voorstellen dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Helaas zie ik niet snel gebeuren dat alle netwerken open gesteld gaan worden dus de consument zal er het dupe van blijven
Inderdaad.
De boel moet opgesplitst worden in netwerkbedrijven en service-leveranciers.
Net als we met energie doen.
Beide partijen hebben dan de motivatie om binnen hun domein maximaal te presteren/verbeteren.
Infrastructuur hoort gewoon een taak van de overheid te zijn. Niemand gaat een tweede weg naast de eerste leggen om te concurreren. Niemand gaat een tweede spoor naast de eerste leggen om te concurreren. En niemand gaat een tweede glasvezelkabel naast de eerste leggen om te concurreren.

Ik zeg hier niets schokkends; de vader van de vrijemarkteconomie, Adam Smith, pleitte hier al voor in 1776. Bovendien is het gewoon de realiteit is dat iedere keer wanneer bedrijven verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van infrastructuur het altijd een bende geworden is. Kijk bijvoorbeeld, maar naar landen waar de overheid Telecom infrastructuur aangelegd heeft en landen waar bedrijven het gedaan hebben. De landen waar de overheid dit gedaan heeft hebben vaak veel betere netwerken.
Los van het feit dat ik nauwelijks landen ken waar de infra door de overheid wordt aangelegd, staat Nederland werkelijk in elk onderzoek dat je kan vinden in de top 10 van hoogste internetsnelheid, hoogste dekkingsgraad, hoogste betrouwbaarheid etc etc etc. Ik ben het met je eens dat de overheid bij veel infra aangelegenheden een rol zou kunnen/moeten spelen, maar dat het nou echt beroerd is in Nederland kun je geloof ik ook niet zeggen.
Los van het feit dat ik nauwelijks landen ken waar de infra door de overheid wordt aangelegd
Jij woont in een land waar de overheid geen wegen, spoorlijnen, elektriciteit, gas of telefoon-netwerk aangelegd heeft? Bijna ieder westers land heeft zijn telecom laten aanleggen door de overheid.

Nederland staat zo hoog omdat ons internet nu en in het verledenen vooral geleverd wordt door een goed telefoonnetwerk welke door de staat gemaakt is en een goed tv-kabelnetwerk welke enorm door de staat gesubsidieerd is tijdens de aanleg.

De enige competitie die we hebben is de competitie tussen zendmasten, tv-kabel en telefoonkabel. Wat in de toekomst gewoon niet houdbaar is want glasvezelkabels zijn simpelweg beter voor het leveren van internet en gaan tv-kabel en telefoonkabel vervangen. Dit komt doordat de taken die deze kabels vroeger hadden nu allemaal via het internet kunnen (telefoon → VOIP, TV → Video streaming services).

Zie ook dat mijn bewering nog steeds klopt: Er is geen bedrijf wat in al die tijd een tweede set tv-kabels of een tweede set telefoon-kabels naast de eerste gelegd heeft om te concurreren.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 13 oktober 2020 10:04]

ik bedoelde internet infra uiteraard. Daar waar de overheid initieel door belastingbetaler gesubsidieerde infra aanlegt om bijvoorbeeld economische groei te stimuleren, werkt dat uitstekend. In een later stadium zie je bij vrijwel alle infra dat dit leidt tot in efficiency, en stagnatie in innovatie, waarna besloten wordt om delen aan de markt over te laten. Ik ben niet overal voorstander van marktwerking, maar de overheid is ook niet heilig.
De overheid is niet heilig; heb ik nooit beweerd.
In een later stadium zie je bij vrijwel alle infra dat dit leidt tot in efficiency, en stagnatie in innovatie, waarna besloten wordt om delen aan de markt over te laten.
Welke markt? De kabelmarkt die in een snel-tempo een monopolie is geworden? De (bekabelde) telecommarkt waar KPN de alleenheerser is? Waar ligt die tweede set kabels op beide markten? Die ligt er niet en heeft er nooit gelegen.

Het privatiseren van niet bestaande markten is onzin. De enige competitie die gaande is, is de competitie tussen de tv-kabels, telefoon-kabels en zendmasten. Die zogenaamde efficiencywinsten zijn evengoed hilarisch; de overheid heeft alle grote opstart-investeringen gedaan en daarna heeft het bedrijf veel minder kosten. Uiteraard zijn ze efficiënter wanneer ze de opstartproblemen en kosten mogen overslaan. Bovendien, efficiënter vergeleken met wie anders? De niet bestaande competitie?
Die tweede set was er ook niet gekomen als KPN nog in overheidshanden was geweest. KPN heeft tientallen miljarden geïnvesteerd in infra en één van de redenen dat zaken te lang duren is dat het in dit land godsonmogelijk is om een geultje te graven zonder vergunning die maanden op zich laat wachten. Die overheidsinvesteringen komen allemaal uit de belastingpot en ga nu niet bewerken de de overheid efficiënt is in infra projecten. Tijdens mijn verbouwing ben ik afhankelijk geweest van diverse semioverheden voor gas licht en water. Het duurt 12 weken voor er iemand kan komen kijken naar de situatie en nog eens om10 de boel te laten verplaatsen en updaten. Ziggo was binnen 3 dagen geregeld, inclusief 50 meter nieuwe kabel vanaf de wijkkast. Overheidsineffeciency is geen lachwekkende zaak. Moet ik nog overheidsprojecten aanhalen waarbij de begroting enorm is overschreden? (hierop heeft de overheid uiteraard geen alleenrecht). Subsidieren is goed, de overheid het zelf laten doen is een illusie.
Die tweede set was er ook niet gekomen als KPN nog in overheidshanden was geweest.
Het lijkt erop dat je me niet begrijpt, want dat is exact mijn argument. Als je marktwerking wil hebben gebaseerd op de kwaliteit van de infrastructuur dan heb je meerdere sets aan infrastructuren nodig om te kunnen concurreren. Als in de praktijk blijkt dat infra aanleggen zo duur is dat er geen tweede set gemaakt wordt dan is het per definitie onmogelijk om met elkaar te concurreren en slaat marktwerking dus nergens op.

De infra verkopen aan de private sector zorgt er dan voor dat er een markt komt met een monopolist die de prijs en kwaliteit kan gaan bepalen want de consument heeft geen keuze. Als het een staatsbedrijf is dan heeft de burger via de staat nog inspraak op een staatsbedrijf. De burger heeft geen inspraak bij een monopolist. Deze doet slechts wat de aandeelhouders willen: winstmaximalisatie ten kosten van alles.
Tijdens mijn verbouwing ben ik afhankelijk geweest van diverse semioverheden voor gas licht en water. Het duurt 12 weken voor er iemand kan komen kijken naar de situatie en nog eens om10 de boel te laten verplaatsen en updaten. Ziggo was binnen 3 dagen geregeld, inclusief 50 meter nieuwe kabel vanaf de wijkkast. Overheidsineffeciency is geen lachwekkende zaak. Moet ik nog overheidsprojecten aanhalen waarbij de begroting enorm is overschreden? (hierop heeft de overheid uiteraard geen alleenrecht). Subsidieren is goed, de overheid het zelf laten doen is een illusie.
Dat is vervelend voor je maar gas, water en elektriciteit zijn wel wat lastiger dan een tv-kabel. Bovendien is een persoonlijke ervaring nu niet bepaald voldoende om te bewijzen dat dit structureel gebeurd.
één van de redenen dat zaken te lang duren is dat het in dit land godsonmogelijk is om een geultje te graven zonder vergunning die maanden op zich laat wachten
Inderdaad verschrikkelijk. Ik heb er ook een hekel aan dat de overheid goedkeuring moet vragen van omwonenden, natuur-organisaties en anderen belanghebbenden. Gewoon zonder iets te vragen die schep in de grond; geen gezeur! /s

Nee, maar serieus; we hebben hier een democratie, een vorm van zelfbestuur. Als het in dit land allemaal zo slecht geregeld is dan kan je de politiek in gaan om het te veranderen. Als het allemaal zo inefficiënt is dan zijn er vast meer mensen die zich er beroerd over voelen en jouw zullen steunen. Dat is het mooie van inspraak hebben.
Zie ook dat mijn bewering nog steeds klopt: Er is geen bedrijf wat in al die tijd een tweede set tv-kabels of een tweede set telefoon-kabels naast de eerste gelegd heeft om te concurreren.
Glasvezel lijnen, telefoonmasten en kabels zijn zeer zeker naast elkaar gelegd en gebouwd, zowel in het verleden als het heden. Een leuk voorbeeld is de huidige problematiek in Den Haag, KPN is druk bezig glasvezel aan te leggen terwijl T-Mobile al kabels heeft liggen die voor alle providers beschikbaar gesteld zijn. Midden jaren negentig zijn er masten gebouwd dwars door elkaar heen: PTT had er eentje hier, Libertel had er eentje daar, etc.
Los van het feit dat ik nauwelijks landen ken waar de infra door de overheid wordt aangelegd
De aanlegger hoeft niet dezelfde entiteit te zijn als de (uiteindelijke) eigenaar.

De aanlegger kan prima een commerciële partij zijn. Sterker nog, is het geval.
Uiteraard wordt het uitbesteed, maar het gaat er om wie de eigenaar/opdrachtgever is.
Kan je voorbeelden geven van landen? Ik ben wel benieuwd.
Zuid Korea. De ISP's zijn dan wel niet geprivatiseerd, maar er is een sterk sturend beleid vanuit de overheid op het gebied van internet infra. Het resultaat, snelste gemiddelde internetverbinding op aarde.
Dit is een goed filmpje erover. Maar als je een direct antwoord op je vraag wil: Vergelijk de meeste westerse landen, want de VS is een van de weinige landen waar de overheid het niet gedaan heeft, met de VS en je ziet het verschil. In de VS is het vandaag de dag nog steeds slecht gesteld met het (bekabelde) telefoonnetwerk vanwege het problematische verleden; veroorzaakt door het bedrijfsleven.
Dat komt vooral doordat de overheid AT&T heeft opgesplitst in kleinere bedrijven omdat ze een monopolie had. Daarmee werd er concurrentie geïntroduceerd, maar stegen de prijzen en liet men de infrastructuur links liggen.
Infrastructuur hoort gewoon een taak van de overheid te zijn. Niemand gaat een tweede weg naast de eerste leggen om te concurreren. Niemand gaat een tweede spoor naast de eerste leggen om te concurreren. En niemand gaat een tweede glasvezelkabel naast de eerste leggen om te concurreren.
Ik zie anders heel wat hoge snelheids spoor die ook direct concureert met de trage variant die ernaast ligt (maar meestal is het van dezelfde eigenaar). En ik kan kiezen uit een lokaal glasvezel initiatief (wat in de meterkast uitkomt), maar ben nearnet voor Eurofiber, Tele2 en Ziggo glasvezel. Het zijn niet eens de aansluitkosten die de consument er van weerhouden om deze aansluiting te nemen, maar de zakelijke tarieven voor de dienst.

En zeker voor glas is het gewoon de vrije marktwerking die ervoor zorgt dat er meerdere aanbieders eigen infra hebben voor hetzelfde type dienst.
Jij wil technologie overlaten aan de overheid? Laten we dat maar niet doen. In theorie heb je helemaal gelijk maar ik zie het niet zo zitten in de praktijk.
Je lijkt maar wat te beweren maar levert geen enkel bewijs. Je beweringen kloppen daarbij ook niet.
En niemand gaat een tweede glasvezelkabel naast de eerste leggen om te concurreren.
Dit is bewezen onzin. Dit is bijvoorbeeld het meest recente voorbeeld dat er wel degelijk verschillende netwerken na elkaar naast elkaar uitrol hebben. En op grotere schaal worden er in Nederland al decennia lang jaarlijks nieuwe netwerk naast bestaande netwerken uitgerold. Is het niet op niveau van eindgebruikers dan is het wel op regionaal en landelijk niveau om elkaar te beconcurreren.
Kijk bijvoorbeeld, maar naar landen waar de overheid Telecom infrastructuur aangelegd heeft en landen waar bedrijven het gedaan hebben. De landen waar de overheid dit gedaan heeft hebben vaak veel betere netwerken.
Toen de PTT nog een staatsbedrijf was werd door andere overheden alternatieve kabel en glasvezelnetwerk aangelegd. Omdat het ene bedrijf niet kon, mocht of wilde leveren zorgde de overheid voor fragmentatie door tal van andere bedrijven op te richten die andere vormen van communicatie gingen verbeteren en ook weer hun eigen klantenkring kregen. In eerste instantie wegens gebrek aan alternatief maar daarmee is het niet perse overzichtelijker of beter gemaakt. Sterker nog, toen bijvoorbeeld verschillende kabelbedrijven gingen fuseren werd het er ook niet beter op omdat al die bedrijven het anders deden.

En noem eens een aantal landen op die verantwoordelijk zijn voor de telecom infrastructuur en waar het duidelijk betere netwerken zijn.
100 procent eens. Maar zie het niet veranderen in ons land.
De politiek kan er iets aan doen, dus zoek op welke partijen in hun programma hebben staan dat de netwerkinfrastructuur weer in overheidshanden moet komen. Vervolgens kijk je welke van die partijen de meeste overeenkomsten heeft met jouw andere ideeën (nooit op één punt je keuze maken!) en daar stem je in maart 2021 dan op.

Ik geef uiteraard geen garantie dat het binnen een halfjaar geregeld is of überhaupt geregeld wordt, maar de kans is dan wél groter dat het onderwerp op de politieke agenda komt en er dus aandacht aan geschonken wordt.
De politiek kan er iets aan doen, dus zoek op welke partijen in hun programma hebben staan dat de netwerkinfrastructuur weer in overheidshanden moet komen. Vervolgens kijk je welke van die partijen de meeste overeenkomsten heeft met jouw andere ideeën (nooit op één punt je keuze maken!) en daar stem je in maart 2021 dan op.

Ik geef uiteraard geen garantie dat het binnen een halfjaar geregeld is of überhaupt geregeld wordt, maar de kans is dan wél groter dat het onderwerp op de politieke agenda komt en er dus aandacht aan geschonken wordt.
Ja, daarom moet elke 18 jarige van de staat 10K krijgen .... - zouden er weer verkiezingen aankomen ?
Wat heeft dat plan van GroenLinks precies te maken met eventuele programmapunt 'netwerkinfrastructuur weer in overheidshanden' bij andere partijen? Daar ging het om, niet om een proefballonnetje met een startkapitaal voor 18-jarigen.

Politieke partijen lanceren in de aanloop naar de verkiezingen altijd spraakmakende plannen, want dat is goed voer voor discussie, maar niet altijd heel relevant wanneer je juist andere punten belangrijk vindt.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 13 oktober 2020 12:25]

Niemand gaat een tweede spoor naast de eerste leggen om te concurreren.
Zoals een tol-weg om sneller op je bestemming te komen voor een meerprijs?
Heb jij ooit een tolweg langs een normale weg gezien? Volgens mij liggen deze vaak op plaatsen waar andere wegen nog niet liggen. Daarnaast; wat is het percentage tolwegen? De minuscule uitzondering maakt niet de regel.

EDIT: Blijkbaar heeft Frankrijk een aanzienlijk stelsel van tolwegen. Maar niet een tolweg langs een openbare weg.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 13 oktober 2020 10:22]

Heel Frankrijk ligt vol met de zogenaamde D-wegen. Daarnaast zijn ook snelwegen en tolwegen aangelegd, maar als je geen tol wilt betalen kun je prima over de D-wegen rijden.
Dan moet er tussen de netwerkbedrijven ook concurrentie komen/blijven, anders kunnen ze rekenen wat ze willen (ik kijk even vanuit een ooghoek naar mijn energierekening waarvan een groot gedeelte netwerkkosten betreft).
Dan kijk je niet goed naar je energierekening, want netbeheerders kunnen niet rekenenwat ze willen. De maximale tarieven die zij mogen vragen, worden gereguleerd door de overheid. Dat zou voor bedrijven die in een bepaalde regio een monopolie hebben op datatransport natuurlijk ook prima kunnen.
Hij heeft toch wel goed gekeken want energietransport en netwerkbeheerskosten zijn een flink deel van je totale rekening. Niettemin is het relevante informatie om te weten dat daar toch enige vorm van regulering in zit.
Als je naar een rekening kijkt, en je ziet daar bedrag X op staan, en je concludeert dan dat ze kunnen rekenen wat ze willen, dan heb je imo niet goed gekeken. In ieder geval niet verder dan je neus lang is :).
Een netbeheerder is per definitie monopolist (er loopt maar 1 energie aansluiting naar je huis) en het maximale tarief is wettelijk bepaalt door het ACM. Ze kunnen dus niet lukraak iets vragen. Dit systeem is eigenlijk best wel complex. Netbeheerders worden hierin beloont als zij efficiënter werken (=investeren). Zoiets zou er dan ook moeten komen voor infrastructuur.
Dit doen ze dus alleen maar om de opmars van glasvezel te stoppen, Nederland is een groot lappendeken geworden wat betreft internet infrastructuur.

Kan me goed voorstellen dat consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Helaas zie ik niet snel gebeuren dat alle netwerken open gesteld gaan worden dus de consument zal er het dupe van blijven
Precies, zo'n downloadsnelheid is gewoon zware overkill, maar goed marketing technisch kan je zeggen dat je net zo goed bent als glasvezel. De uploadsnelheid blijft zwaar achterwege, maar dit lijkt mij juist iets wat nu met al dat thuiswerken wat belangrijker is geworden.

Ik blijf er bij dat voor een gemiddeld huishouden voor nu een 100mbit meer dan voldoende is.

[Reactie gewijzigd door Dhr.Maassen op 13 oktober 2020 09:09]

Totdat je updates voor COD MW moet downloaden van 60GB each op je 100mbit lijntje. Dan word het al gauw 's avonds niet meer spelen. Bijna alle games worden groter en begin nu zelf ook te merken dat 100mbit niet voldoende meer is. Afgelopen zondag dacht ik tof! Ga Elder Scrolls Online spelen, moest ik ook iets van 40GB downloaden. Kwam er op neer dat ik pas eind van de middag kon spelen. Met straks de PS5 & Xbox Series X worden games ook maar groter. Dus voor gaming is 100mbit zeker niet genoeg.
Game je op een console of PC?
Ik ervaar namelijk ook vaak lange downloads op mijn OG PS4, maar dat komt niet door mijn 250 mbit lijn (die volgens speedtest vaak ruim over de 270 mbit gaat). Bij mij is de PS4 dan de bottleneck die maximaal met zo'n 7-8 MB download en soms volgens mij PSN dat bij drukte nogal traag schijnt te zijn.
Beetje offtopic, maar: de downloads op de PlayStation zijn belabberd traag door een slechte implementatie van Sony m.b.t. de receive window. Kan je wel verbeteren door een lokale caching proxy (zoals bvb. Squid) te gebruiken. Doe het zelf ook, merkbaar verschil.
Tja, dat zijn toch gewoon updates. Om op basis daarvan te stellen dat 100mb niet voldoende is in mijn ogen ook wel weer het uiterste. Een download van 40GB neemt ongeveer een uurtje in beslag en dat hoef je echt niet iedere dag te doen.
Dit is periodiek. Het is niet dat je dagelijks tegen de cap aankomt.
Totdat je updates voor COD MW moet downloaden van 60GB each op je 100mbit lijntje. Dan word het al gauw 's avonds niet meer spelen. Bijna alle games worden groter en begin nu zelf ook te merken dat 100mbit niet voldoende meer is. Afgelopen zondag dacht ik tof! Ga Elder Scrolls Online spelen, moest ik ook iets van 40GB downloaden. Kwam er op neer dat ik pas eind van de middag kon spelen. Met straks de PS5 & Xbox Series X worden games ook maar groter. Dus voor gaming is 100mbit zeker niet genoeg.
Daar kan je dan toch rekening mee houden? Ik weet niet of je thuiswerkt, maar als je in de ochtend hem laat draaien dan kan je na je werk spelen.

Oke verplichtte updates downloaden is wellicht lastiger.
Hier zijn toch oplossingen voor, in de slaapstand kan in ieder geval de ps4 al de updates voor je ophalen.
Ja tuurlijk, maar als ik 's avonds als ik klaar bent met werken even wil gamen op de PC dus bijvoorbeeld COD MW maar ik moet eerst een update van 60GB binnen hengelen gaat mij dat die avond niet meer lukken op een 100mbit lijn. Wil er alleen maar mee zeggen dat 100mbit inmiddels al bijna niet meer voldoende is.
Ik heb gigabit glasvezel, haal in de praktijk iets van 800mbit down en 250mbit up. Kan zijn dat het aan de testsite ligt of mijn infrastructuur, maar snel zat iig. Als ik 's avonds op patch dag wil spelen lukt het ook niet omdat er miljoenen spelers gelijktijdig 60GB binnenhengelen. Ook met 100 megabyte per seconde, wat ik anders zou halen, is het nog een lange zit voor CoD. En dan uiteraard nog de shaders. De oplossing zou zijn ons niet te laten bottlenecken door pieksnelheden, maar gewoon 's nachts of overdag al de update laten binnenkomen.
IK net 820 mbit/s down, 940 mbit/s up,
Ik trek voor mijn Volvo een navigatie update van 21Gbyte in 5 minuten binnen, Ik vind het heerlijk.
Ik weet niet welke brouwser jij gebruikt. Maar in het verleden had ik dat de brouwser de bottleneck was
Ik gebruik nu "Brave"
Dit krijgt heel snel een -1 omdat heel veel hier zich nu aangesproken gaan voelen

Je zit hier op Tweakers waar de gemiddelde gebruiker ook nog vinden dat een 1Gbit/s connectie naar je NAS voldoende is. Maar en wel een telefoon met 5G en een 120Hz+ display moeten hebben.
Dat mijn cloud storage net zo snel is als mijn locale NAS lijkt geen enkel probleem te zijn hier.
Maar het maakt de NAS de 100% overbodig.

Ze kunnen zich helemaal niet in leven in andermans problemen, en dat zit nu het grote probleem, want zij zijn de gene die uiteindelijk gaan bepalen wat er wel en niet gemaakt gaat worden in de toekomst.
Sterker nog, OMDAT jij jouw spullen in de cloud zet, ben je per definitie niet goed bezig
( zonder dat ook maar iemand de rest van jouw infrastructuur kent )

Want cloud is de rode lap geworden, net zoals een iPhone vs android is, en als je FB zou gebruiken, heb je al helemaal afgedaan.

Kortzichtigheid ten top, want je kan prima 'alles' in de cloud hebben, en nog steeds je backups lokaal.
Mijn media speelt sneller af van mijn Google drive, dan dat het van mijn backuphdd's doet ( die moet ik eerst zoeken, aankoppelen en indexeren.
Terwijl Plex ( ook in een online server ) me prima bediend elke keer weer
Lokale NAS is altijd sneller dan een Cloud NAS. Zo niet, dan is je kennis van networking ondermaats en is je thuisnetwerk slecht ingericht.
Helaas moet je voor CoD vaak ook nog extra packs downloaden in de store, geen update dus maar een extra aankoop (gratis) die gaat dus niet automatisch en dan kan je nog niet online spelen.
Misschien is Stadia een oplossing voor je;)
Voor stadia heb je 10mbit nodig, zo speel je dan wel in 1080, voor 4k is dit 35mbit. Je zou in feiten met een heel gezin makkelijk moeten kunnen gamen.
Eens, ik heb me zelfs laten terug schalen naar 25Mb bij Ziggo. Scheelde toch weer een paar Euro. Sinds het download verbod er is, is wat mij betreft elke snelheid boven 20Mb ruim voldoen. Ik klik alleen nog maar wat op pagina's en meer doe ik toch niet.
Ik was ook in de veronderstelling dat 100 Mbps zat was. Onze glasvezelverbinding was dan ook 100/100 Mbps terwijl sneller beschikbaar was. Vanwege een T-mobile mobiel abo met onbeperkt data en bellen in ons huishouden konden we gratis upgraden naar 1000/1000 Mbps. Och, als je het zo aanbiedt, waarom niet?

En dan pas blijkt dat er momenten zijn dat die effectief hier haalbare 80 á 90 megabyte per seconde toch wel heel fijn zijn. Als Fortnite weer eens wil updaten bijvoorbeeld. Als er in Steam een nieuw groot spel is aangeschaft. Als er grote bestanden van of naar cloudstorage stromen.

Is "Gigaspeed" noodzakelijk? Absoluut niet. Is het prettig danwel nuttig? Jazeker.
Ben ik het niet helemaal mee eens, Ziggo gebruikt hiervoor zelf ook glasvezel.

Zoals je kunt lezen op hun website gaat het om een hybride oplossing waarbij het eerste deel verzorgt wordt door glasvezel en het laatste stukje via coax.

https://www.ziggo.nl/internet/glasvezel
Deze "hybride" oplossing met 97% glasvezel, is marketing BS van de hoogste plank. Ik vind het zelf misleidend om de nadruk hier op te leggen.

Ook bij DSL is de backhaul glasvezel. Voor 3G gold dat ook. Als je grote afstanden wilt overbruggen met een grote datacapaciteit, gebruik je glasvezel. Juist in die laatste paar procent zit de crux. Niet dat Ziggo geen hoge snelheid kan leveren hoor. Eurodocsis 3.1 biedt theoretisch aardige capaciteit (3.0 kon bij 24 kanalen downstream 840Mbps en bij 8 kanalen upstream al 280Mbps theoretisch doorvoeren, zie elders in deze thread voor meer uitleg). Maar zij kiezen er voor om deze snelheden aan te bieden. Als je zegt dat het asymmetrisch is vanwege de techniek klopt dat deels, maar deze scheefheid kiezen ze bewust. Of de gemiddelde Nederlander meer dan 50Mbps upload nodig heeft is een discussie die hier breed bemeten wordt gevoerd, maar als je technisch kunt en je wilt je zo graag meten met FttH - sterker nog - je legt de nadruk op het glasvezelnetwerk dat je backhaul is, dan mag een beetje meer upload wel een optie zijn, toch? 1000/1000 heeft (nu) niet iedereen nodig, maar ik ken genoeg particulieren en bedrijven die 100+ upload wel zouden kunnen gebruiken. Ik zie hier in de regio genoeg lokale glasvezel providers terecht klanten van Ziggo afsnoepen, en hoop dat het de concurrentie voor de consument weer aanwakkert. Jammer dat veel mensen door dit "Giganet" en "wij zijn ook grotendeels glas" marketing geneuzel weer onzeker raken. Ziggo doet dit bewust om geen klanten te verliezen.
Leuk, mag ik dan 100Mbit upload svp?
Zo moeilijk is het toch niet? Je doet een postcodecheck en je weet wat je kunt krijgen. Zoveel aanbieders hebben we niet.
Hoe dat zo? De kabel infra van Ziggo is in de jaren 80 opgetuigd toen TV over de antenne werd uitgezet. Ieder huis in Nederland heeft al een kabel aansluiting en iedereen kent Ziggo.

Die haat van Ziggo hier op Tweakers begrijp ik niet. De consument interesseert zich niet voor glasvezel als Ziggo snel genoeg is.
"voor 99,50 euro per maand." aldus het T. nieuwsbericht van 4 feb 2020.
Dat is dus niet bepaald concurrerend met 1Gbit glasvezel voor 40 euro per maand (dit voorbeeld is enkel internet, aangezien ik dit zelf heb).
Mooi dat jij keuze hebt. Niet iedereen heeft dat namelijk.

Ik ben totaal geen Ziggo adept of liefhebber, maar het is de enige mogelijkheid hier (midden in een dorp van 20.000 inwoners) om een internetverbinding te krijgen met "anno 2020" snelheden.
Okee. Het artikel gaat alleen over Amsterdam, niet over jouw dorp. Nu zijn is het daar ook triest gesteld met de aanleg van glasvezel, maar er zijn al wel wijken die al gewoon glas hebben. Ook zet KPN daar meer in op technieken als Vplus en pair bonding waardoor je technisch gewoon 400/50 over je koperkabel kan trekken.

In de praktijk bieden ze abonnementen aan van zo'n 100-200mbps voor zo'n 37,50 per maand (gemiddeld, eerste jaar) afhankelijk van waar je in Amsterdam zit, dat is nog steeds meer dan genoeg voor de meeste consumenten. Het is echt niet alsof Amsterdam net als jij achter een 20mbps ADSL-lijntje zit. Zolang 4k en 8k niet de standaard zijn, weet ik ook niet of snelheden boven de 100mbps voor de algemene consument nuttig zijn. Het is snel genoeg, zelfs voor 2020. Voor Tweakers kan het wel nuttig zijn, maar wij zijn daar maar een kleine minderheid in.
Zelfde geldt voor waar ik woon; als je een beetje fatsoenlijke internetsnelheid wil (fus hoger dan 30mb/s) ben je gewoon verplicht om bij ziggo te gaan
Bij ziggo krijg je dus nooit alleen internet, zoon abbonement bestaat niet. Je krijgt altijd 50 zenders ziggo sport en gebruik van de go app.

Daar betaal je alsnog veel voor als je dus alleen internet wilt
500/40 kost dan €66
250/25 kost dan €60~
50/5 kost dan €50~

Absurde prijzen voor internet alleen. Maar je hebt geen keus als er geen glas aanwezig is.
Ik woon in Amsterdam en heb sinds een paar weken de mogelijkheid glasvezelinternet te nemen. Als je 1gbit wilt kost dat 65 euro per maand en Ziggo 1gbit kost 76,50 per maand inclusief Ziggo Go.

Goedkope glasvezel is vrijwel nergens beschikbaar.
50Mbit upstream? Wow Ziggo... kom eens onder de steen van begin deze eeuw vandaan...
Ben zo blij dat ik een tevreden glasvezel gebruiker ben.
Moet er niet aan denken om al mijn (raw) foto materiaal en video's met 50Mbit mag versturen.

Goed, de gemiddelde consument heeft het wellicht niet nodig, maar die verhouding staat zo scheef.
Of zou hun netwerk dat echt niet aankunnen?
Ik zit met precies hetzelfde (RAW foto's) maar ben toch niet overgestapt naar de snelste verbinding die Ziggo aanbiedt.
-Veel te duur in vergelijking met anderen die deze snelheden aanbieden (ondanks de telefonie en televisie die in het pakket zit)
-Uploadsnelheid is niet in verhouding tot de prijs en de downloadsnelheid.

Helaas ben ik voor alles sneller dan 20 mbit genoodzaakt Ziggo te gebruiken.
Precies, die grootmachten houden alles onder controle en daar worden wij niet beter van, alleen uitgeperst.
Voor die download snelheid zal er vast aan een vorm van multiplexing gedaan worden die lastig is om bij iedereen thuis ook voor de upload te verzorgen. Of verkeer download of upload is maakt voor de netwerkbelasting verder niet zoveel uit lijkt me.
Er is geen ruimte op de kabel voor meer vanwege het analoge radiosignaal.
Mooi! Alleen die 50 mbit UP is wel erg karig! Dit zou zelfs met de beperkte huidige docis versie wel wat hoger mogen liggen.

Volgens de standaard zou tot 10-Gbits mogelijk moeten zijn Bron

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 13 oktober 2020 09:10]

Niet zolang er nog analoge radio over de kabel gaat :(
Zijn ze hier nog steeds wettelijk toe verplicht?

Ik zie geen andere reden om je product zo te laten verwateren door een oude techniek als analoge radio als hier geen verplichting aan zit.

Edit: @Jeoh wow, dat maakt het des te pijnlijker!

[Reactie gewijzigd door Pdvdp81 op 13 oktober 2020 09:19]

Nee. Sterker nog, je hebt een vergunning nodig om analoge radio te kunnen leveren.
Dat ligt iets genuanceerder, je hebt voor analoge radio via de kabel alleen een toestemming nodig van het Commissariaat voor de Media. Niet zoals bij FM-radio een vergunning.
Helaas wel. Zelf willen ze uiteraard ook zo snel mogelijk van deze technologie af. Het kost behoorlijk wat geld op alles operationeel te houden (en dat ook nog eens voor een relatieg kleine groep klanten).
Die gaat er dan ook af, toch?
Het plan was om daar in 2021 van af te zijn, maar vanwege corona ging dat volgens mij niet door (tenminste, dat is wat ik heb gelezen).
Regioafhankelijk. In mijn woonplaats (midden-Limburg, en voormalig UPC) is analoge TV begin vorig jaar al eraf gehaald.
TV is geen radio
Heb ik niks over gehoord. Analoge TV gaat er wel af.
Dat is nog niet besloten. Er was een hoop commentaar op, omdat mensen dan andere radio's moeten kopen. Dan heeft iemand nog een FM-receiver uit de jaren 70 staan en dan kan je natuurlijk niet verwachten dat die iets anders moet kopen. De rest van het land moet daar dan onder lijden.... Helaas.
Wat voor radio zou je dan moeten kopen om via de kabel te kunnen luisteren? Zo'n gare DAB+ met al zijn compressie en wegvallend signaal als je net buiten bereik woont?
Digitale tuners kunnen ook gewoon de op de kabel digitaal aangeboden radiokanalen afspelen. Aansluiten op je stereo en klaar.
Al je een receiver hebt of nu een nieuwe koopt zit daar gewoon een analoge radioaansluiting op. Andere optie is met een FM/AM antenne het signaal uit de lucht halen. Ik denk dat een heleboel mensen nog een tuner of receiver op de kabel aangesloten hebben. Dus helemaal terecht dat ze dit signaal er niet af halen zolang er geen waardig alternatief is.

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 13 oktober 2020 12:22]

Geef ze, de bestaande analoge gebruikers, een kortingsbon voor een nieuwe; zal goedkoper zijn dan wachten.
Die upload is idd wel een beetje beschamend. 1:20 is toch geen normale verhouding meer. 1:5 zou ik nog wel slikken, maar dit draaft te ver door. Ziggo moet eens leren dat upload tegenwoordig belangrijker is dan toen ze begonnen met hun dienst.
Wat zal de gemiddelde gebruiker doen met zoveel uploadsnelheid? Een paar thuiswerkers met videocalls? Dat gaat nu ook al prima. Ik snap je punt, maar volgens mij boeit dit buiten Tweakers om echt niemand.
Klopt maar jouw argument geldt ook voor de 1 Gbits, wie anders dan Tweakers en bedrijven hebben dit nodig? Beide hebben graag een hogere upload.
Wat zal de gemiddelde gebruiker doen met zoveel uploadsnelheid? Een paar thuiswerkers met videocalls? Dat gaat nu ook al prima. Ik snap je punt, maar volgens mij boeit dit buiten Tweakers om echt niemand.
Nou, ik kan je vertellen dat dat helemaal niet prima gaat. Twee werkende mensen met videobellen, kinderen die ook upload nodig hebben voor gamen en dan heb ik het nog niet eens over bestanden delen voor werk en prive. Het is beschamend karig. Kun je leuk een reclame maken dat je wifi in het hele huis hebt, maar dat slaat nergens op. In die reclamen zie je ze allemaal videobellen/vloggen/gamen. Dat trek je niet eens met die upload..
Een gewone zoom video conference vraagt 1.8Mbit upload voor 1080p en 1.2Mbit voor 720p. (bron)

Twitch (wat hoge kwaliteit streaming is), vraagt tussen de 4Mbit en 6Mbit; tot 7.4Mbit voor 1080p aan 60 FPS (bron)

Laten we het ruim nemen voor 2 werkende mensen: 2x 2Mbit = 4Mbit; laten we zeggen dat je 4 gelijktijdige streamende kids hebt en laten we dit ook ruim nemen: 4x 8Mbit = 32Mbit. Dan verbruik je 36Mbit en heb je nog steeds 14Mbit over, of net geen 2MB/sec.
Hou er ook rekening mee dat al die streams variabel zijn in bandbreedte, en deze cijfers uiterst ruim genomen zijn. (en je 4 kids hebt). Die 2MB/sec is ruim voldoende voor een paar extra mails of bestandjes te uploaden.
Wees dan maar blij dat een van je kinderen het gamen niet streamt, want dat trekt pas upload. Veel meer dan een webcammetje.
Zet je modem in bridge-mode en gebruik een goede router (hoeft niet veel te kosten hoor, bijv. een Edgerouter van Ubiquiti ofzo) los je al heleboel problemen mee op is mijn ervaring. Een upload van 25 of 50 mbit moet ruim voldoende zijn voor het gebruik wat je beschrijft.
Backups maken, fotos & bestanden delen, HD video streamen, af en toe game-maps delen en natuurlijk thuiswerkers met gedeelde bestanden enzo. Even een Word documentje delen en kijk eens hoe traag het opeens gaat. Laatst moest ik een paar contracten getekend opsturen, ingescande PDF meuk.

Gelukkig zit ik dicht bij de kast en heb ik 56 Mbit upload (bonded DSL).
Ik heb me altijd al verbaasd over het achterlopen van de nederlandse infra. Ik woon in een grote stad in Frankrijk, ik betaal 15!! euro per maand voor 1000/400 glasvezel + IPTV + telefoon.
je moet in Frankrijk dan weer niet in een klein dorpje wonen....dan ben je de sjaak
Zelfde geldt voor Duitsland. Bovendien heb je in veel EU landen amper een fatsoenlijke mobiele verbinding zodra je de stad verlaat.
Achterlopen? Maar man, kijk eens iets verder, en dan moet je zelfs nog niet naar de derde wereld kijken. Over het kanaal bijvoorbeeld, of over de Oceaan. Of ga in Frankrijk eens buiten de stad kijken.

In Nederland kan je bijna overal snelheden krijgen van boven de 100Mbit, dat is een luxe die je bijna nergens ter wereld hebt.
Bij hoeveel van de huishoudens is die snelheid of een flink percentage daarvan echt haalbaar?
Bij kabel is dat percentage erg hoog, vanwege de vele wijkkasten.

Bij xDSL oplossingen zit je altijd met afstand tov de centrale.
Mits de damping bij elk huis binnen de aanbevolen lijnen is, zijn de snelheden gewoon haalbaar. Laat je ziggo installeren door een monteur dan word dit gecontroleerd bij je meterkast en bijv woonkamer aansluiting, is dit bij de meterkast niet het geval dan word er een traject gestart om dit te verwezenlijken. Dit kan dan helaas wel 2 weken duren.

Slechte bedrading binnenshuis is voor je eigen rekening natuurlijk
De standaard reactie op dergelijke berichten wanneer Ziggo weer een regio toevoegt waar 1Gbit/s down mogelijk is: helaas maar 50 Mbit/s up en véél te duur. Als je het geluk hebt dat glasvezel beschikbaar is, is Ziggo geen zinnige keuze. Wanneer gaan ze dat zelf inzien?
Het heeft mogelijk te maken met de behoudende houding van dit soort bedrijven die nauwelijks concurrentie zien. Ze doen liever waar ze ervaring mee hebben dan iets uitproberen en extra risico kunnen lopen. Liever nu op een makkelijke manier een zekere winst dan te veel risico nemen die straks als er concurrentie is mogelijk nog moeilijker te behalen is.
Ziggo gaat hier gewoon mee door totdat de dekking van glasvezel daadwerkelijk een dreiging vormt.
Helaas voor de consument blijft dat maar duren. O.a. omdat KPN graag koper blijft uitpersen.

Onze overheid vind ADSL een concurrent voor Ziggo want "internet is internet" en daarmee blijven ze voor een belangrijk deel buiten schot wat betreft hun prijsvoeringen, business keuze (zoals verplichte afname van TV wat anno nu echt wel onzin is) hun scheve snelheden en hun eigen, gesloten, netwerk.

De praktijk is natuurlijk wat minder rooskleurig. Ziggo weet heel goed dat de mensen die die 250+ megabit abonnementen bij ze afnemen never nooit niet gaan overstappen naar ADSL wat op adressen die meer dan een kilometer naar de wijkcentrale hebben niet boven de 50 megabit komt.
De grootste steden van dit land zijn verder echt nog lachwekkend glasvezelvrij.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 13 oktober 2020 18:01]

Wat voor een modem zou je hier voor nodig hebben? Ik heb nog een modem zonder wifi erin dat dacht ik gaat tot max 400 mbits dus ik zou iets anders moeten krijgen.

Het is voor mij wel noodzakelijk dat ik dan het wifi-gedeelte van het Ziggo model uit kan zetten en bridge-mode kan inschakelen.
De routers van ziggo kan je in bridge modus laten zetten, let wel op dat je Wifi functie van de hotspots niet meer zal werken(Je mag dan niet meer inloggen op andere hotspots ook van Ziggo).

Ik heb zelf zo Ubee ding en werkt prima eigen router er achter en klaar.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 13 oktober 2020 10:40]

Ok dank, en dan kan Ziggo dus alle wifi mogelijkheden op het nieuwe modem uitschakelen? Dat hele hotspot-gedoe wil ik zelf niet en ik wil ook niet dat anderen daar wel gebruik van kunnen maken via mijn modem.

Wat dat betreft is mijn huidige modem zonder ingebouwde wifi een verademing :-)
Ja kan inderdaad hij zal gewoon als domme modem functioneren dan, dit zal ook bij de nieuwste routers ook wel kunnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee