Disney Research toont kamer waarin apparaten draadloos opladen

Disney Research heeft een kamer van aluminiumpanelen gebouwd, waarin apparaten draadloos van stroom kunnen worden voorzien. Dit werkt door de opwekking van een magnetisch veld, dat door apparaten met de juiste ontvanger met een spoel kan worden benut.

disney qscrDisney Research noemt dit concept 'quasistatic cavity resonance', oftewel qscr. De onderzoekers claimen dat een kamer van 54 vierkante meter een efficiëntie van 40 tot 95 procent kan behalen en dat er maximaal 1900W draadloos overgedragen kan worden. Door speciale kasten, kamers en loodsen te bouwen, kan de techniek ook op andere schaal worden ingezet. Het magnetische veld wordt opgewekt door elektrische stroom door de muren, het plafond, de vloer en een koperen pijp in het midden van de kamer te leiden.

De koperen pijp is in het midden voorzien van vijftien condensatoren, die de elektromagnetische frequentie van 1,32MHz bepalen en de elektrische velden isoleren, aldus de onderzoekers. Op die lage frequentie zijn er geen negatieve gevolgen voor elektrische apparaten in de kamer. Het maximum van 1900W is vastgesteld met het oog op veiligheidsnormen die gelden voor het menselijk lichaam. Het is niet meer veilig om dichter dan 46cm bij de koperen pijp in de buurt te komen. De aanwezigheid van meubels heeft geen grote invloed op de energieoverdracht.

Op deze manier waren de onderzoekers bijvoorbeeld in staat om verschillende apparaten van stroom te voorzien. Zo is het mogelijk om een smartphone op te laden, die is voorzien van een speciale ontvanger. Ook kon een ledlampje van stroom worden voorzien, zolang dit niet parallel staat aan het magnetische veld dat in een cirkelbeweging rond de koperen pijp beweegt. Bij gebruik van drie orthogonale ontvangers maakt de richting voor het ontvangen van energie niet meer uit, zoals de wetenschappers demonstreren met een bol. De onderzoekers hebben hun bevindingen in een paper gepubliceerd.

Video met uitleg

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-02-2017 • 17:05

125

Reacties (125)

125
124
87
12
1
22
Wijzig sortering
Mensen halen hier massaal magnetisme en elektromagnetische straling door elkaar. Hoewel beide zaken natuurlijk raakvlakken met elkaar hebben, zijn het wel danig verschillende verschijnselen. Magnetisme is géén straling! De genoemde frequentie is geen stralingsfrequentie maar de snelheid waarmee het magnetisch veld continu ompoolt om een inductieve werking te hebben.

Volgens mij is er nog nooit schade gedocumenteerd als gevolg van magnetisme. Er zijn wel situaties bekend zoals mensen die tijdelijk licht in het hoofd worden tijdens een MRI-scan van de hersenen maar dat is een tijdelijk effect dat bovendien makkelijk te voorkomen is door zoals deze onderzoekers binnen de normen te blijven.

Het enige dat ik mij wel afvraag, is hoe de onderzoekers denken te kunnen voorkomen dat een willekeurig metalen voorwerp onbedoeld een inductieve stroom genereert. Denk aan een onschuldig haarspeldje dat mogelijk ineens bloedheet wordt of zelfs gaat gloeien als een lamp. Dat kan niet de bedoeling zijn. Maar wel een pracht van een demonstratie. Nikola Tesla zou er trots op zijn. 8-)
Misschien toch eens terug naar school. Je hebt hier weldegelijk te maken met electromagnetisme.

Als je een magnetisch veld ompoolt wek je ook een electrisch veld op (die sowieso al opgewekt wordt door de stroming van electronen), het resultaat van veranderende magnetische en electrische velden: electromagnetische straling!
Natuurlijk, dat effect noemen we inductie. O.a. transformators zijn op dat principe berust. Elektromagnetische straling is het verschijnsel bekend als licht, radiostraling, rontgen e.d. Deze straling is een propagatie van een afwisselend elektrisch en magnetisch veld met een bepaalde frequentie of golflengte. Wat dit straling maakt, is de manier waarop de elektrische en magnetische component als het ware verweven zijn. Neem een van beide componenten weg en we spreken niet meer van straling.
In het artikel heeft men het duidelijk over elektromagnetisme, en wel op een frequentie van 1320 kHz. (1,32MHz). Dat zullen de radio amateurs leuk vinden, want dat gaat hard op de middengolf band storen. Ondanks dat de middengolf niet veel meer gebruikt wordt, zal er nog wel e.e.a. geregeld moeten worden voordat dit systeem toegelaten kan worden door NL/EU.

Verder vraag ik mij ook af wat daadwerkelijk de invloed is op old-school videobanden en harddisks. Wellicht handig om veilig je data te wissen.
Nee hoor:
We introduce quasistatic cavity resonance (QSCR), which can enable purpose-built structures, such as cabinets, rooms, and warehouses, to generate quasistatic magnetic fields that safely deliver kilowatts of power to mobile receivers contained nearly anywhere within.
"Het is niet meer veilig om dichter dan 46cm bij de koperen pijp in de buurt te komen."


Wat bedoelen ze hier mee? Was het eerst wel veilig?

[Reactie gewijzigd door Siaon op 25 juli 2024 19:28]

Apart dat Disney zich hiermee bezig houdt, maar wel een enorm leuk concept.

Zolang het veilig is op de lange termijn zou dit ideaal zijn. Nooit meer echt "opladen", maar totale draadloze vrijheid.
Disney doet heeft veel soorten onderzoek naar van alles en nog wat dat gebruikt kan worden in hun films (nieuwe rendering methodes) of attractieparken (force-feedback systemen, projecties, etc.) Dit zou ook goed gebruikt kunnen worden in een attractie lijkt mij, bijvoorbeeld een spookhuis met losse objecten die je op kan pakken, maar die niet steeds opgeladen hoeven te worden?
https://www.disneyresearch.com/
Ik zie hier toch een veel directere toepassing: hotel kamers.

Zelfs verschillende toepassingen. Bij een budget kamer word je telefoon en laptop draaloos opgeladen.
Bij een dure hotel kamer kunnen ze een TV bijvoorbeeld draadloos midden in de kamer hangen. Muur is nergens meer voor nodig, en het beeld word draadloos gestreamed.

In parken zou dit bijvoorbeeld in wachtrijen of restaurants kunnen staan. Je telefoon word opgeladen terwijl je eet of wacht. Kunnen ze mensen ook nog wat meer entertainment of interactiviteit pushen op hun telefoon in de wachtrij zonder dat de telefoon leeg is.
Wat is nou precies het grote voordeel dan? Die tv hangt aan het plafond, kabeltje erlangs en je bespaart 5-60% stroom, verrekte handig bij een hotel.

Waarom zou je telefoon opgeladen moeten worden in een wachtrij? Tijdens het eten kan dat prima met bestaande oplossingen in de tafel.
Omdat Disney hard werkt aan interactieve wachtrijen. Je telefoon erbij gebruiken is dan ideaal maar kost veel stroom.

En die tv is gewoon een fancy feature voor een hotel kamer van 1000 dollar per nacht. Daar zijn wel meer van dat soort dingen.
Heeft dit niet juist veel potentie voor VR en disney's implementatie hiervan in hun nieuwe Star Wars VR Experiences?
Dat zijn inderdaad ook goede plekken om het te gebruiken. Vooral je telefoon kunnen laden tijdens het wachten, dat zie ik nog wel gebeuren.
De gedachte van Disney is dat geavanceerde techniek daadwerkelijk kan helpen om mensen een 'magisch' ervaring te geven, in hun parken en met hun producten. Ze hebben een gigantische R&D afdeling hiervoor.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 25 juli 2024 19:28]

Ze hebben Willie Wortel en hij heeft iets nieuws bedacht om lampje draadloos op te laden. 8)7
Zo apart vind ik het niet. Dit kunnen ze ontzettend goed toepassen in hun parken
En hoe werkt deze straling in op de mens? Weet iemand dat?
Ik heb een collega die last heeft van wifi en straling uit apparaten straling en hij wordt daar echt beroerd van. Verschijnselen lijken op een burnout. Het is heel ingewikkeld met weinig bewijsbaar onderzoek en veel in het alternatieve circuit. Toch helpt het uitzetten van de wifi e.d. blijkbaar. En nu langzaam herstellende omdat er meer weerstand wordt opgebouwd. Het lijkt in de sfeer van 'het zit tussen de oren', maar dat is toch niet waar voor zover ik kan zien als leek. De hoeveelheid straling (van allerlei golf lengtes) is nattuurlijk erg toegenomen en je zou daar best gevoelig voor kunnen zijn... Zelf heb ik nergens last van.
het blijft de zelfde frequentie als een magnetron (in de 2.4GHz), alleen een veel lager vermogen, maar wel 24/7. Het woord burnout is wel op z'n plaats.
Het is makkelijk dit af te doen als onzin idd, maar feit is dat er nogal wat mensen zijn die hier serieus last van hebben (inclusief hoogopgeleide mensen als artsen, advocaten etc). Het lijkt mij dus als maatschappij niet handig om deze mensen te negeren / uit te sluiten. Een driedubbelblind onderzoek of de klachten verergeren door straling en afnemen door geen blootstelling lijkt mij dan ook hoognodig.
Ik wens zo'n "aandoening" niemand natuurlijk.
Maar dat wordt dus een avondje in een loden doos overnachten om er achter te komen, of in een hutje op de heide.
Fijn is wat anders, maar dit lijkt mij de enige oplossing om er achter te kunnen komen bij mensen die hier last van ondervinden :/

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 25 juli 2024 19:28]

Er zijn gewoon effectief mensen die hier last van hebben. Er zijn er bijvoorbeeld die afgelegen in de bergen zijn gaan wonen om er geen last van te hebben. Mij lijkt het nu ook niet echt gezond voor ons lichaam om constant blootgesteld te zijn aan allerhande straling.
Tsjah "niet gezond" uiteindelijk ontwikkeld het menselijk lichaam zich ook door en wen je ook daar wel aan. Volgensmij is het ook nooit bewezen dat het slecht of juist niet slecht is en is dat het probleem.
inclusief hoogopgeleide mensen als artsen, advocaten etc
Ja, want als de plebs er last van hebben dan telt het niet. 8)7 (Vind ik altijd zo'n mooi argument, wat te pas en te onpas wordt gebruikt om mensen te overtuigen van iets.)

Uit literatuur en onderzoek lijkt het vooral een psychische aandoening.

Verder werkt de straling net als veel andere straling, of het wordt geabsorbeerd door je huid of t gaat dwars door je heen.

Niettemin, mooi onderzoek, ik ben benieuwd wat het in de toekomst gaat brengen.
Als artsen en advocaten er last van hebben ben ik eerder geneigd om te geloven dan Sjaak "dat heb op faceboek gestaan" en sindsdien heb ik er last van.

Ik zou zeker beweren dat hoogopgeleide mensen over het algemeen betere logica hanteren dan laagopgeleide mensen en minder vatbaar zijn voor ingebeelde dingen.

Dat gezegd hebben zijn er natuurlijk erg veel laagopgeleide mensen die beter nadenken dan hoogopgeleide mensen. Algemeen gezegd helpt een goede opleiding wel bij algemeen nadenken maar er zijn genoeg uitzonderingen.
Als artsen en advocaten er last van hebben ben ik eerder geneigd om te geloven dan Sjaak "dat heb op faceboek gestaan" en sindsdien heb ik er last van.
Wat artsen en advocaten kunnen geen psychische klachten hebben?
Ik zou zeker beweren dat hoogopgeleide mensen over het algemeen betere logica hanteren dan laagopgeleide mensen en minder vatbaar zijn voor ingebeelde dingen.
Graag zie ik een bron van bewijs d.m.v. onderzoeken :)
Dat gezegd hebben zijn er natuurlijk erg veel laagopgeleide mensen die beter nadenken dan hoogopgeleide mensen. Algemeen gezegd helpt een goede opleiding wel bij algemeen nadenken maar er zijn genoeg uitzonderingen.
Graag zie ik een bron van bewijs d.m.v. onderzoeken :)
Jij weet ook dat dit exacte onderzoek niet bestaat. En hooguit toon je daar een correlatie mee aan aangezien je hier geen trial mee kan doen.

Maar 3 seconden googlen levert een studie op en de bevinding uit die studie is dat meer opleiding leidt tot minder (bij)geloof.

Los van wat in deze context waarheid is zijn mensen (ik dus ook) eerder geneigd om dingen aan te nemen van mensen met een hoge sociale status. Daarom en enkel alleen daarom is het al een argument - los van of ze het goed zien.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 25 juli 2024 19:28]

Het lijkt mij dat als je daar last van hebt je echt niet meer in de stad kan leven. Wifi uitzetten is leuk, maar je buren doen dat niet. Tegenwoordig zie je op een gemiddelde locatie toch al snel minstens 10 wifi netwerken.
Interessante docu over hoe er overal man-made radiogolven zijn tegenwoordig: White Spots, van de VPRO

[Reactie gewijzigd door Heedless op 25 juli 2024 19:28]

Het staat volgens mij in het artikel:
Het maximum van 1900W is vastgesteld met het oog op veiligheidsnormen die gelden voor het menselijk lichaam.
Zegt nog niets wat het met het lichaam doet. Dat het binnen de normen valt betekend niet dat wanneer je 24/7 in ruimtes bent die dit hebben wat de long-term gevolgen zullen zijn.
Enkel voorbij het zichtbaar spectrum krijgt elektromagnetisch straling de kracht om een ioniserende werking te hebben. M.a.w. vanaf ultraviolet licht (3Phz) hebben de fotonen de energie om de moleculen in je lichaam te veranderen van chemische eigenschap en kan je er ziek van worden, bv. Kanker.

Alles onder UV licht kan enkel je atomen wat doen trillen, dit is warmte. Bijgevolg kan dit je lichaam wat opwarmen. Maar met deze lage frequentie ga je volgens mij ook dat niet voelen. De gebruikte frequentie ligt in het spectrum gebruikt bij AM radio en deze stations zenden uit tot 50KW. Je wordt er met andere woorden continu aan blootgesteld.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 juli 2024 19:28]

Ware het echter dat het hier niet om EM-straling gaat of zelfs straling in enige vorm. Het betreft hier puur magnetische velden die ompolen door een wisselend elektrisch veld in de centrale paal in de kamer met genoemde frequentie. Maar ook voor magnetisme zijn er normen vastgelegd voor blootstelling. De manieren waarop een magnetisch veld van invloed kunnen zijn op het menselijk lichaam zijn mij niet echt bekend maar schijnbaar kan het onder andere de hersenen tijdelijk van slag brengen als het magnetisch veld maar sterk genoeg is. Ik durf wel voorzichtig te gokken dat er niet echt blijvende schade kan ontstaan. Zolang er geen metalen implantaten in het spel zijn natuurlijk, ook niet als ze van zwak magnetische metalen zoals bijv aluminium gemaakt zijn.
Copy paste van wiki.

Een elektrisch veld (geproduceerd door niet-bewegende elektrische lading) en een magnetisch veld (geproduceerd door de beweging van elektrische ladingen, elektrische stroom) zijn zo sterk verbonden, dat men vaak spreekt over 'het elektromagnetisch veld' en elektromagnetisme. Inderdaad, uit de relativiteitstheorie volgt dat elektriciteit en magnetisme in feite hetzelfde verschijnsel zijn.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetisch_veld

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 juli 2024 19:28]

Dit kan natuurlijk nog wel een probleem worden bij een pacemaker... En inderdaad iets als een metalen knie of tanden .. xD
Enkel voorbij het zichtbaar spectrum krijgt elektromechanische straling de kracht om een ioniserende werking te hebben.
M.a.w. vanaf ultraviolet licht (3Phz) hebben de fotonen de energie om de moleculen in je lichaam te veranderen
Die twee dingen zijn niet helemaal hetzelfde. Case in point: Zichtbaar licht kan ook een chemische reactie veroorzaken in je lichaam. https://chem.libretexts.o...ptors/Chemistry_of_Vision
Natuurlijk kan dat. Een smaak of geur kan dit ook.

Het gaat erom dat vanaf UV licht de fotonen genoeg energie hebben om elektronen van een atoomkern weg te slaan. Zodat dit een ion word. Opzich niets mis mee. Tot dit gebeurd in je chromosomen.
Dat is allebei waar, maar het is dus niet zo dat
enkel voorbij het zichtbaar spectrum [...] fotonen de energie hebben om moleculen in je lichaam te veranderen
, wat jouw twee opmerkingen leken te suggereren.
Voorbij het zichtbaar spectrum bedoel ik dus vanaf UV. Fout verwoord of zit ik er helemaal naast?
"Voorbij het zichtbaar spectrum" is inderdaad hetzelfde als "vanaf UV", ervan uitgaande dat we naar oplopende energie gaan. Maar fotonen in het zichtbare deel van het spectrum hebben dus soms ook al genoeg energie om moleculen in je lichaam te veranderen.
Bijgevolg kan dit je lichaam wat opwarmen.
1900W doet toch wel wat meer dan 'een beetje opwarmen'
Ja, maar aangezien je lichaam geen spoelen bevat zal deze nooit in de buurt van die 1900 watt op kunnen nemen.
Water is genoeg. Absorbeert over het gehele spectrum.
Maar het absorbeert geen 100% er is een reden waarom een magnetron op 2,4Ghz werkt en geen 1,32Mhz.

De frequentie is zo laag dat de atoomkern ongemoeid blijft. Enkel de elektronen worden wat gekieteld. In ons lichaam gebeurt er niets omdat ze nergens heen kunnen. Maar in een plasma en metalen gaan elektronen doorgegeven worden waardoor er een elektrische stroom ontstaat.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 juli 2024 19:28]

De reden dat een magnetron niet op 1,32MHz werkt is omdat anders de kast van een enorm formaat zou zijn. 2.4Ghz is gewoon een lokale piek.
En mijn pacemaker?
Het is niet meer veilig om dichter dan 46cm bij de koperen pijp in de buurt te komen.

Vind ik anders ook niet veilig in het midden van een woonkamer !
Bladekke heeft het bij het rechte eind. Elektromagnetische straling is vrijwel ongevaarlijk bij lage vermogens en ja 1900W valt onder laag vermogen. En zoals hierboven ook al gezegd is je dagelijkse dosis elektromagnetische straling is al hoog zat (radio).

En om het nog mooier te maken, je zal deze technologie voorlopig niet kunnen krijgen en het allermooiste is, je hoefd het niet te kopen.
Dat lijkt mij inderdaad meer een soort van magnetron achting iets. Als ik kip kan zien exploderen in een magnetron bij 900W, wat zal 1900W dan wel niet doen bij een mens?
Is een hele andere frequentie, maar elektromagnetische velden zijn zo ie zo niet gezond.
Je wordt als het ware beschermd door het magnetische veld van de aarde. Hier zijn we door de evolutie heen in opgegroeid.
Die 1900W wordt niet volledig geabsorbeerd door het lichaam.

Edit: Jammer dat je naar -1 gemod word. Want daar lijkt het inderdaad hard op.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 juli 2024 19:28]

En hoe zit het met de harmonische frequenties? Te hopen dat deze goed gediscrimineerd worden. Anders hoe je nog wel wat over in het hogere deel van het spectrum...
Lowpassfilter en opgelost?
Waar zie jij een lowpassfilter in de ruimte staan? ;)

Zonder gekheid: ze noemen het niet voor niets een 'cavity' (trilholte). Door alle asymmetrien (mensen, meubels, apparaten) in de ruimte kun je best hogere harmonischen van de aandrijf frequentie aanslaan. Hoeveel vermogen daar in gaat zitten is weer een tweede, maar toch.
Ik heb last van een continue piep in mijn oor (tinnitus). Niet zo hard maar in stille ruimtes toch hoorbaar.
Toen ik afgelopen zomer in Duitsland op vakantie was, was ik in een park waar geen GSM bereik was en geen Wifi.
Op een gegeven moment lag ik in bed en viel me op hoe stil het was. Geen tinnitus!
Toen ik weer thuis was, begon het weer.
Dus misschien is die kleine opwarming door de 2,4GHz/5GHz microgolven in je slakkenhuis genoeg om een fantoomgeluid te creeeren.
Je hoort niet met je oren maar met je hersenen. Je was er je van bewust dat daar geen WiFi en GSM was, anders had je de link niet gelegd. Dit kan invloed hebben op je onderbewustzijn.
Aangezien ik veel aannames moet doen even het volgende:

De wat oudere smartphones welke nog 3G (cat1) gebruiken, hebben een vermogen van 2W! Ik adviseer al jaren niet je telefoon onder je kussen te leggen, je bent toch langzaam je hersenen aan het opwarmen. Wat de lange termijn effecten zijn weten we nog niet 100% zeker.

Dus 1900W uit de muren? Ik zou bij de buren van de buren gaan koffie drinken :+
Maar dat terzijde, je mag niet binnen 46cm van de paal zijn! Houd er rekening mee dat in dit soort vermogen-straal formules het vermogen kwadratisch afneemt met de afstand.

Is het gevaarlijk? Nee, maar wel gevaarlijk als je het gebruikt buiten de limieten. O-)
Adviseer je dan ook de verwarming uit te zetten en de ramen open te doen en hooguit naar Scandinavië te gaan op vakantie? Oftewel wat is er zo erg aan die (max)2 watt en niet aan die honderden/duizenden die op allerlei andere manieren je hersenen opwarmen?
Je geeft het antwoord zelf al, het telt allemaal op!
die 2 watt is genoeg om 0.4g water 1 graad op te warmen. niets om je zorgen over te maken.
Die 1 graad in het slakkenhuis van je oor is genoeg om tinnitus te veroorzaken.
het is 2 watt 360 graden rond om de telefoon, hoeveel graden is je slakkenhuis, 20 graden? dus van die 2 wat is 1/18 maar beschikbaar voor het opwarmen van je oor je slakkenhuis zal niet 100% van deze straling absorberen het is eerder in een bepaald volume en bevat ik vermoed meer dan 0.4g water(0.4ml).
Ik ga er vanuit dat er enige doorbloeding is in je slakkenhuis waardoor warmte afgevoerd kan worden. hierdoor is de warmte die geabsorbeerd wordt ongeveer 0.1-0.2 watt wat in een enigszins doorbloed geheel makkelijk afgevoerd wordt door je lichaam, dus gebaseerd op de bovenstaande afschattingen van de warmtehuishouding mbt tot de straling van een mobiele telefoon lijkt met het effect van de warmteinbreng op je lichaam nihil.
er zal een groter effect zijn dat je telefoon tegen je oor afkoeling door natuurlijke convectie in weze stopt en daardoor voelt je oor warmer aan tijdens/na het bellen..
Gebruikt 4g zoveel minder energie? Dat zou voor mij wel een reden zijn om naar 4g over te stappen.

Ik heb een galaxy s6 op 3g.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 25 juli 2024 19:28]

4G gebruikt *vlucht naar wiki* minder dan 500mW :D Daadwerkelijke richtlijnen voor RF in deze frequentieband zijn erg lastig in de praktijk. De limieten zijn soms lokaal en soms per W/kg of KJ/Kg gegeven, je raadt het misschien al, het hoofd heeft enkele lokale voorschriften.
Disney kennende zul je er superkrachten aan overhouden.
Ja, "glow in the dark", LOL.
Als ze dit gebruiken: https://en.wikipedia.org/wiki/Resonant_inductive_coupling
Bij hogere frequenties (honderden MHz) kunnen dus current loops onstaan, niet heel gezond, maar die frequenties worden nooit gebruikt (250kHz is commercieel voor high power het hoogste voor zover ik weet, correct my if wrong).

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 25 juli 2024 19:28]

1320 kHz volgens het artikel.
Vast niet zo gezond.
Het feit dat je niet dichter dan 46cm bij die koperen paal moet komen zegt toch al wel iets. Ik zou me er in iedergeval niet aan wagen.
Ik heb mijn twijfels of die frequentie wel klopt, daar zit namelijk een radiostation dat vast niet zo blij is als je met 1900 Watt gaat lopen uitzenden:

https://en.wikipedia.org/wiki/KXRO

Hoe dan ook, ik ben niet vies van enige niet ioniserende radiogolven, maar mij krijg je dat hok niet in...
Magnetische velden zijn geen elektromagnetische straling. Die vergissing wordt wel vaker gemaakt. Het veld poolt met genoemde frequentie om. Bovendien maken de aluminium platen van de kamer een kooi van Faraday waarmee het magnetisch veld de kamer niet verlaat.
Een kooi van Faraday schermt af tegen elektrische velden, niet tegen magnetische.
Een simpele kooi van faraday inderdaad niet, maar een kooi gemaakt uit 'mu'-metaal komt al aardig in de buurt: deze schermt weliswaar niet volledig af maar zorgt ervoor dat de magnetische velden de neiging hebben om door de kooi zelf te lopen in plaats van erbuiten/binnen (afhankelijk van waar je magnetische bron staat)
Je hebt helemaal gelijk. Ik ging er altijd van uit dat ze zo luidsprekers afschermden maar dat klopt dus helemaal niet. Blijkt dat ze daar zgn bucking mangets voor gebruiken oftewel gewoon een andersom gepoolde magneet om die van de luidspreker heen zodanig dat beide velden elkaar buiten de magneten min of meer opheffen. Weer wat geleerd. :)
Alleen een magnetisch veld op 1,32 MHz. ??

Een kooi van Faraday, de deur maar goed dicht houden dan, anders gaat de radiozender op 1,32 MHz. misschien wel uit de lucht ;-)

Een kooi van Faraday, lekker rustig als je thuis bent... Oh, hij is weer niet bereikbaar, zijn telefoon wordt zeker weer opgeladen...

Ik prik wel een snoertje in mijn telefoon als de accu leeg raakt :)
Er zijn een hoop mensen die het verschil moet opzoeken tussen ioniserende en non-ioniserende straling.
Ook niet-ioniserende straling kan gevaarlijk zijn hoor. Anders mag je eens een dag voor een stel infraroodpanelen gaan zitten, kijken of je geen schade hebt opgelopen daarna. Het hangt allemaal af van de hoeveelheid straling, genoeg mensen die geen verstand hebben van dit soort zaken en dan dus eventjes willen checken of het allemaal wel veilig is, niks mis mee.
Wat gebeurd er dan indien ik voor enkele infraroodpanelen ga zitten van 2kw?
Geloof ik is dat namenlijk EXACT hetzelfde als een radiator in je huis...
Infraroodstraling voel je gewoon als warmte aan...
Het ging me erom dat het niet de soort straling, maar de hoeveelheid is die bepaalt of er iets ergs gebeurt. Als jij te veel infraroodstraling ontvangt waardoor je lichaamstemperatuur te veel stijgt dan ga je ook dood, ook al is het geen ioniserende straling. Als je eventjes voor een 2kW paneel gaat zitten zal niet veel gebeuren, zet je je kamer ermee vol en blijf je de hele dag erin zitten word je levend verbrand.
Oftewel de straling is niet gevaarlijk. De temperatuur is schadelijk...
Anoniem: 55563 @mark-k25 februari 2017 13:59
Te warm worden of verbranden door hitte is wel een heel ander soort gevaar dan ioniserende straling. In dat geval loopt alles om de stralingsbron heen gevaar door de hitte.

Ioniserende straling voel je niet maar is in staat om chemische bindingen te verbreken waaronder die in DNA. Hierdoor ontstaan in rap tempo kankercellen en hoe sterker dat effect des te groter de kans dat een kankercel niet door het lichaam wordt opgemerkt en uitgroeit tot een gezwel.

Verbranden in de zon gebeurt niet door de straling die je voelt maar door de straling die je niet voelt. Daarom verbranden mensen vaker als het waait of als het bewolkt is omdat de schadelijke component in zonlicht niet wordt opgemerkt.
ja, ja dat klopt, daarnaast zijn er op blz 8 en 9 van dit document: https://s3-us-west-1.amaz...-Power-Transfer-Paper.pdf testen gedaan waar in word bewezen dat het "binnen" de normen blijft.
ik wacht liever nog even af wat de verschillende onderzoeken die zich verdiepen in bioelectromagnetics hier over te zeggen hebben voordat ik in een magnetisch veld ga wonen wat een aantal miljoen keer per seconde oscilleert...
Ik twijfel toch over de (lange termijn) effecten op de gezondheid. Zeker met een pacemaker :+

Het lijkt me toch ook niet onwaarschijnlijk als minstens de kompas op het telefoon in die kamer ontregeld is

[Reactie gewijzigd door Gosse_W op 25 juli 2024 19:28]

Waarom zou het compas ontregeld worden?
Een magnetisch veld heeft zo zijn effect op een compas, een apparaat dat op het magnetische veld van de planeet werkt.
Juist voor een pacemaker kan dit gunstig zijn, als die wordt voorzien van deze techniek kan die zichzelf mooi opladen :)
Yeah, je telefoon draadloos opladen in je broekzak... in een aluminium hok. :+
Is een magnetron ook niet een soort van aluminium kooi? ik geloof dat je de nieuwe iPhone ook daarin kan opladen.
Ik heb het zojuist geprobeerd met de 7 maar daar werkt het niet mee. Hij lijkt m eerder leeg te trekken want gaat niet meer aan :(
De nieuwe Iphone kan in de magnetron op 1000 watt binnen een minuut tot 80 procent worden opgeladen. Probeer maar ;)
Beter: probeer maar niet lol

[Reactie gewijzigd door Mr.Nonflex op 25 juli 2024 19:28]

Ik had ook al zoiets, aangezien aluminium nou niet echt een hele goeie geleider is.
De geleidbaarheid is de helft van die van koper namelijk, maar daarentegen kost aluminium minder, en weegt het maar één derde van het gewicht van koper.
Wat maakt dat het waarschijnlijk met de laatste twee te maken zal hebben.
Het is dus goedkoper en weegt maar één derde van het gewicht van koper.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 25 juli 2024 19:28]

Vind het wel knap dat ze zoiets voor elkaar hebben gekregen. Zo zie je maar eens dat het allemaal vrij vlot kan gaan.
Tesla had 100 jaar geleden al draadloze stroom, t is maar wat je snel noemt.
Juist, helaas heeft hij het geheim van hoe de aardenergie te gebruiken met zich mee het graf in genomen (of een bepaald kliekje dat in iedergeval ver achter slot en Grendel heeft liggen).. De man was zijn tijd ver vooruit en jammer dat hij zijn toren nooit heeft kunnen afmaken omdat de petroliumindustrie zijn backer bedreigd hadden.
't kunnen hebben is een ding natuurlijk. Je moet het ook toe kunnen passen.
N00bvraag: gaat dit niet storen op bijvoorbeeld je WiFi?
Nee, want je wifi werkt op veel hogere Frequenties. Draadloos opladen gebeurt meestal op tientallen tot honderden kilohertz, maar Wifi gaat met meerdere gigahertz
Draadloos laden gebeurt met inductie oftewel een wisselend magnetisch veld. Het principe in dat Disney toepast, is bijna hetzelfde maar wat geavanceerder. Wifi is elektromagnetische straling ook wel fotonen genoemd, in het geval van wifi met microgolven/radiogolven. EM-straling heeft een magnetische en een elektrische component. Puur magnetisme is geen straling, ook niet als het door een elektromagneet wordt opgewekt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 25 juli 2024 19:28]

Iets wat draadloos signaal krijgt of kan opladen heeft toch gegevensoverdracht verlies. Het lijkt mij dat je niet efficiënt / groen bezig bent en zodoende een duurdere elektra rekening krijgt.

Hoe willen ze dit probleem dan gaan aanpakken?

Paar kerncentrales extra bouwen zal ook niet de juiste oplossing zijn als draadloze energie de standaard wordt voor de consument.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 25 juli 2024 19:28]

>Hoe willen ze dit probleem dan gaan aanpakken?

Niet, de overige stroom gaat verloren. Bekabeld zal altijd beter zijn.

[Reactie gewijzigd door Riyyi op 25 juli 2024 19:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.