'Apple adviseert providers VS zich voor te bereiden op telefoons met enkel eSIM'

Apple heeft mogelijk grote Amerikaanse providers aangeraden 'zich voor te bereiden' op telefoons die alleen eSIM ondersteunen. Dat meldt een anonieme bron aan MacRumors. Mogelijk betekent dit dat Apple op termijn met iPhones zonder fysiekesimkaartslot komt.

MacRumors schrijft dat de anonieme bron ook een 'legitiem lijkend' document aan de website heeft verstrekt, waarin een tijdsbestek voor dit initiatief wordt beschreven. In dat document werden Amerikaanse providers aangeraden om zich voor te bereiden op de release van eSIM-only-smartphones 'tegen september 2022'.

Als onderdeel van de overstap zouden bepaalde Amerikaanse providers volgend jaar iPhone 13-modellen met abonnement gaan verkopen zonder nanosimkaart in de verpakking. MacRumors schrijft dat dit al gebeurt bij Apple Stores en op de Apple-website. Kopers van dergelijke toestellen kunnen dan een eSIM-abonnement activeren door hun telefoon met wifi te verbinden en instructies op het scherm te volgen.

Mogelijk betekent dit initiatief dat Apple enkele van zijn komende iPhone 14-modellen niet langer van een fysiekesimkaartslot voorziet, hoewel dit nog niet concreet is bevestigd. Het bedrijf brengt zijn nieuwe iPhones doorgaans in september uit en dat valt gelijk met het tijdsbestek dat werd genoemd in het vermeende document van MacRumors. Eerder deze maand claimde een Braziliaanse iPhone-blog dat Apple dit in 2023 voor het eerst zou doen met enkele iPhone 15 Pro-modellen, behalve in landen waar eSIM niet beschikbaar is.

Sinds de iPhone XS uit 2018 ondersteunen alle iPhones eSIM. De iPhone 13-serie van het bedrijf, die dit jaar werd geïntroduceerd, biedt voor het eerst ook ondersteuning voor dual-eSIM. Voorheen konden iPhone-gebruikers alleen dualsim gebruiken door een eSIM en een nanosimkaart te combineren. ESIM is niet bij alle providers beschikbaar, maar verschillende Nederlandse providers bieden hier ondersteuning voor, waaronder KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone. In België bieden Mobile Vikings, Orange en Proximus eSIM.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-12-2021 • 20:50

224 Linkedin

Reacties (224)

224
215
92
8
0
90
Wijzig sortering
In België bieden Mobile Vikings, Orange en Proximus eSIM.
Ook Telenet biedt deze mogelijkheid aan in België :)
Is eSIM van Telenet niet van toepassing voor smartwatches (Apple en Samsung). Had dit recent opgezocht en was niet van toepassing voor smartphones.
Ik vrees dat het heen en weer overbrengen van de esim tussen verschillende smartphones een hel gaat zijn .
Klopt, het probleem is dat de provider mee moet werken. En die hebben vaak redenen om dat niet te doen (verlies van controle over het toestel dat je gebruikt). Dus die maken het vaak lastig. Alleen toegestaan op toestel X en Y (want anderen zijn 'niet gecertificeerd'). Maar zoveel swaps per maand. SMS ontvangen met een code om het aan te melden (handig als je toestel stuk is...). Met een fysieke sim kan je gewoon doen wat je wil. Druk hem er in en klaar.

Dat de providers steeds meer controle willen, zie je ook met VoLTE. Moet je toestel voor 'gecertificeerd' zijn anders kan je het niet gebruiken.

Zo heb ik nu bijvoorbeeld gewoon een prepaid sim in mijn backup 4G modem zitten. Zodra dat eSIM moet worden zal je zien dat ze dat niet goed gaan vinden "want dit abonnement is bedoeld voor een telefoon, 4G modems zijn een ander produkt". En laat het 4G modem abonnement nou weer extra kosten (en bij mijn provider alleen abonnement based, niet prepaid). Momenteel is dit al hun regel maar ze kunnen er niet echt veel aan doen zonder de IMEI nummers uitgebreid te checken.

Hierdoor kan ik gewoon snel wat geld dumpen op die kaart om de prepaid bundel te activeren als mijn Fiber een storing heeft, en heb ik op die manier een goedkope backup optie zonder er maandelijks voor te hoeven dokken. Niks mis mee.

Ik betaal gewoon voor een dienst (in dit geval met name de 20GB data die bij de prepaid bundel zit). Wat ik daarmee doe moet ik zelf kunnen bepalen. eSIM geeft de provider weer extra mogelijkheden om daar aan te gaan tornen, net zoals in de begindagen van de iPhone toen je extra moest betalen voor 'tethering'.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 december 2021 22:03]

Denk dat je met beroep op netneutraliteit een heel eind moet kunnen komen.
Denk dat je met beroep op netneutraliteit een heel eind moet kunnen komen.
Ja en nee. Alleen telefoons mogen een 06 nummer hebben. In modems / tablets waar niet mee gebeld wordt mogen die niet van de ACM. Die moeten 097 nummers hebben. Dus daar gaat een provider zich op beroepen, want van de ACM krijgen ze daar ook problemen mee.
Dit klopt helemaal, het is zelfs zo dat provider in hun contract/algemene voorwaarden moeten opnemen dat SIM kaarten met een 06-nr niet gebruikt mogen worden voor M2M gebruik (data only). Doen klanten dit wel dan moet de provider het nummer omzetten naar een 097-nummer. Doet de provider dit niet dan kunnen ze een boete verwachten van het ACM.
De oplossing is uiteraard (zeker als je het alleen als backup gebruikt) om een (oude) telefoon als hotspot te gebruiken. Daar kun je dan gewoon een prepaid instoppen.
Mensen die via bijv. T-mobile unlimited mobiel internet hebben kunnen gewoon hun normale abbo gebruiken hiervoor, dan moet je alleen af en toe gratis extra GB's activeren als je daglimiet (momenteel 8GB) verstreken is (2GB erbij per actie).
Maar zoveel swaps per maand.
Zoveel swaps per maand? Was het maar zo'n feest! Bij mijn provider mag je het maar éénmaal activeren en moet je betalen voor "een nieuwe simkaart" (wat gewoon een QR-code op een blaadje is). Een QR-code die hetzelfde kost als een fisieke simkaart: 15 euro.
En jij denkt dat dat zo blijft? eSIM is nu een niche markt waar je extra's voor kan vragen maar wanneer eSIM de standaard wordt dan gaan er andere regels beginnen spelen. Consumenten moeten dan heel gemakkelijk en kosteloos van sim kunnen swappen, die regels zijn nu al geïmplementeerd omdat traditionele SIM kaarten vroeger als lock-in werden gebruikt door nummers niet overdraagbaar te maken en het gewoon heel moeilijk te maken om over te stappen naar een andere provider. Vermits het QR codes zijn is het ook heel gemakkelijk om te concurreren met andere spelers door QR codes gratis te maken net zoals je onbeperkt bellen en smsen hebt.
Bij mij geldt met controle over de consument en het gratis maken van wijzigingen de stelregel: eerst zien en dan geloven. Het motief voor de provider om het zo makkelijk en goedkoop mogelijk te maken moet wel heel erg helder zijn, anders zie ik niet waarom ze dit zouden doen. Zeker met het weinige aantal echte providers dat wij hier hebben.
Dat is geen motief van de provider. Daar zijn nu al regels rond. Als de iPhone eSIM only wordt dan weet je dat binnen het jaar zowat elk topmodel van elke fabrikant die weg opgaat en een paar jaar later ga je enkel nog eSIM's vinden op elk toestel. Op een gegeven moment worden de regels die op traditionele SIM kaarten gelden automatisch dezelfde als e-sim omdat je anders terug in de situatie van vroeger komt. eSIM is nu vooral gadgets zoals watches en tablets maar voor telefonie spelen andere regels. Providers zelf zouden niet liever hebben dat je voor alles en nog wat zou moeten betalen. Daar moet je het niet gaan zoeken.

Toen overdraagbaarheid van nummer een verplichting werd werd dat na een tijdje ook een deel van de marketing want zo kan je gemakkelijk nieuwe gebruikers aantrekken. Zo ga je dat ook met QR codes zien.

[Reactie gewijzigd door monojack op 28 december 2021 11:40]

Ik begrijp je toekomstvisie, maar ik geloof er niks van. Ik zie nu al dat ik elk jaar voor een nieuwe eSIM heb moeten betalen (bij het vernieuwen van mobieltjes). Ik geloof niet dat dit zomaar gratis wordt. Sterker nog, als straks de fisieke SIMs verdwijnen, dan zouden de providers minder verdienen aan het vervangen van SIMs dus des te meer reden om geld te vragen voor eSIMs.
Tenzij het wettelijk verplicht wordt om eSIMs gratis aan te bieden (wat ik niet zie gebeuren), zullen we geld blijven neerleggen voor een QR-code (lees: een link) naar een eSIM-profiel.
Ik denk inderdaad dat het goed zou zijn om dit meteen bij wet vast te leggen.

Overigens is een e-sim gratis bij Simyo, voor zowel bestaande als nieuwe abonnementen.
En jij denkt dat dat zo blijft?
Mijn ISP al meer dan 3 jaar geleden eSIMs geintroduceerd en sindsdien kost het "vervangen" van een eSIM nog steeds 14,50 euro. Er is technisch gezien geen één reden waarom je een werkende QR-code zou moeten "vervangen". Er is ook geen reden waarom het geld zou moeten kosten. Je krijgt namelijk niets meer fisieks. Je kunt gewoon een QR-code op je beeldscherm krijgen (of een link in een app of via SMS) om de eSIM te activeren. Een fisiek SIM had misschien nog wat geld kunnen kosten.
Ik ben dus tot de conclusie gekomen dat het een ordinaire cashcow is.
Consumenten moeten dan heel gemakkelijk en kosteloos van sim kunnen swappen
Volgens mij halen we twee concepten door elkaar:
- Het swappen van eSIMs binnen je eigen mobiel. (Zet een eSIM-profiel uit en een andere weer aan).
- Het meenemen van je eSIM-profiel van één device naar een andere.

Het swappen binnen je mobiel is heel makkelijk en kosteloos. Het overzetten naar een andere device kan alleen "met toestemming van" je provider. Die hoeft het helemaal niet "gemakkelijk en kosteloos" aan te bieden. Die ziet ook in dat de SIMkaart-cashcow verdwijnt en voert nu allemaal extra kosten door (in mijn geval wel tenminste) om nog steeds veel te blijven verdienen.
Tethering/personal hotspot is nog steeds iets waar je extra voor moet betalen (in Amerika althans, als ik kijk naar het abonnement van mij vriendin).
Waarom ? In principe is het activeren van een eSIM op een telefoon niet meer dan het inscannen van een QR code. Tenminste op een iPhone.
Ja maar die QR code is niet de esim zelf. Het is meer een autoconfiguratie link naar de provider. Die moet dan het cryptomateriaal met de secure element afhandelen.

Hierdoor heeft de provider een zegje in wat je met je eSim doet. De provider kan dus allerlei restricties opleggen. Wat voor toestel je mag gebruiken (zie je overigens ook al met VoLTE!), hoeveel keer per maand, extra authenticatie nodig via bijv. SMS of app.

Een gewone SIM kan ik in elk toestel drukken, ook als in in de middle of nowhere op een berg zit ofzo. Wanneer ik maar wil, zonder dat iemand er iets over te zeggen heeft.
Een gewone SIM kan ik in elk toestel drukken, ook als in in de middle of nowhere op een berg zit ofzo. Wanneer ik maar wil, zonder dat iemand er iets over te zeggen heeft.
Onzin. Je zit op het netwerk van een 3e partij (de provider) en die heeft alles te zeggen over wie op hun netwerk zit. Ze kunnen ook precies aan het IMEI zien om welk toestel het gaat. Er is echt geen praktisch verschil tussen een e-SIM en een fysieke SIM
Er is zeker wel een praktisch verschil tussen een esim en een fysieke sim.

Voorbeeld: KPN geeft alleen bij een nieuwe abonnement de mogelijkheid om direct een esim te gebruiken. Dit vereist echter wel gebruik van de MijnKPN app om hem te activeren.

Bestaande klanten moeten als ze een esim willen activeren een sms code ontvangen op hun fysieke sim. Zonder deze extra authenticatie is het ook niet veilig en is het makkelijk om nummers te kapen.

Daarnaast bieden vrijwel geen enkele provider esim aan als prepaid.

Gevolgen:

- Prepaid is geen optie meer
- Gebruik MijnKPN app is verplicht
- of andere provider app

Voor reizigers strekt het verder, vooral als je langer reist is het heel normaal dat je een locale prepaid sim neemt. Als de iPhone alleen esim ondersteund dan kan dat dus niet meer.

Gevolgen:

- Op vakantie in Thailand(bijvoorbeeld) kan je geen lokale sim meer kopen

En zelfs als providers dit in Thailand zouden gaan aanbieden dan kan dit hoogstwaarschijnlijk niet op prepaid. En zelfs als het kan, deactiveer je daarmee je Nederlandse sim.

Het makkelijk omwisselen van eSims kan momenteel nog bij geen enkele provider; en gezien er geen regelgeving is die providers verplicht dit makkelijk te maken zou ik er ook niet op rekenen dat dit makkelijk gaat worden.

Tenzij dit gereguleerd wordt kan je er op rekenen dat esim only een verkapte manier gaat worden om toch weer provider locked te worden (of in ieder geval een situatie waarin omschakelen zo omslachtig is dat je uiteindelijk toch maar betaald voor de veel te dure Thailand bundel in plaats van een Thaise prepaid kopen voor 10 euro).

Ik ben echt groot Apple fan maar esim only is echt oprecht een groot probleem, en als je dat niet ziet dan heb je er niet genoeg over nagedacht (of reis je nooit buiten de EU).

Nog andere gevolgen:

- als je toestel gestolen wordt of kapot gaat kan je niet makkelijk je simkaart in een oude telefoon stoppen en moet je provider eerst weer een fysieke vervanging opsturen
- als je op reis bent en je telefoon wordt gestolen of gaat kapot dan kan je geen goedkoop toestel kopen ter overbrugging en geen fysieke sim krijgen van je provider: je zal dan niet bereikbaar zijn totdat je weer terug in Nederland bent en een fysieke sim kan regelen of een nieuwe telefoon die esim ondersteund

Edit:

Nog andere gevolgen:

- esim ondersteuning is een samenwerking van Apple en de provider. Kort gezegd: een provider kan niet eenzijdig een esim werkende krijgen op een iPhone.

Dat houdt dus in dat feitelijk Apple kan bepalen welke provider je wel en niet kan gebruiken op een iPhone.

Providers die geen esim aanbieden icbm apple kan je dus daarna niet meer kiezen


Sommige van deze issues zijn technisch gezien overbrugbaar door betere ondersteuning door providers, sommige niet. Het zal echter minimaal 5-10 jaar duren voordat deze issues op nationaal niveau zijn overbrugt en je gewoon weer makkelijk in India even een prepaid esim
Kan activeren en on demand terug schakelen naar de eigen lokale sim. Dat kan simpelweg nog niet en providers hebben ook geen enkele reden om het te implementeren, dus reken er niet op dat het snel zal gaan.

Ik bedoel we hebben pas sinds dit jaar Apple Watch cellular ondersteuning als zowat het laatste land ter wereld. En dan ook nog super beperk bij alleen bij T-Mobile en ooit een keer bij KPN.

Dit ga je ook krijgen met esim only iPhones maar dan nog een x erger.

[Reactie gewijzigd door BurrowedLurker op 27 december 2021 23:23]

Toevallig zit ik momenteel in Thailand en maak ik gebruik van, jawel.. een e-SIM! Redenen?

- Veel gemakkelijker. Geen gedoe met in de rij staan bij de lokale SIM-boer op het vliegveld. Gewoon in Nederland de configuratie gedownload, er naartoe gevlogen en hoppa, internet.
- Stuk goedkoper. Mijn vriendin heeft hier een SIM-kaart gekocht. Kosten? Zo'n 8 euro welke dan 8 dagen geldig is. Prima voor als je een paar weekjes op vakantie gaat, maar anders wordt het toch wel duur. Ik heb nu €30 betaald voor 17GB welke een jaar geldig is en te gebruiken is in heel Azië, dus niet enkel Thailand. Tip: https://esimdb.com/.

Dit is allemaal "prepaid" overigens, ik heb mijn gegevens nergens achter hoeven laten.
- als je toestel gestolen wordt of kapot gaat kan je niet makkelijk je simkaart in een oude telefoon stoppen en moet je provider eerst weer een fysieke vervanging opsturen
Want als je toestel gestolen wordt heb je je SIM-kaart nog wel? Alleen in het geval dat hij stuk gaat zou dat zo zijn inderdaad. En in dat geval zou je gewoon een nieuwe SIM-configuratie kunnen downloaden op je vervangend toestel (er vanuitgaande dat dit de standaard wordt, vroeger had je ook gekloot met verschillende afmetingen SIM-kaarten in toestellen, of was je dat vergeten? ;))
- als je op reis bent en je telefoon wordt gestolen of gaat kapot dan kan je geen goedkoop toestel kopen ter overbrugging en geen fysieke sim krijgen van je provider: je zal dan niet bereikbaar zijn totdat je weer terug in Nederland bent en een fysieke sim kan regelen of een nieuwe telefoon die esim ondersteund
Niet iedereen zit in die positie hoor, dat begrijp ik. Maar waarom zou je een toestel kopen puur ter overbrugging? Koop dan meteen een fatsoenlijk vervangend toestel en claim die kosten bij je verzekering, scheelt weer geld (en afval). Een paar honderd euro moet je toch wel kunnen missen, zeker als je zo'n reiziger bent.

Toegegeven, soms kan een SIM-kaartje toch handig zijn. Maar e-SIM is niet zo slecht als je het af probeert te schilderen (heb je er zelf ervaring mee?). Technologie verandert continue en straks zijn al die problemen die je hierboven noemt, opgelost.
Weet niet wat je vriendin gedaan heeft om zoveel te betalen voor zo weinig, maar in thailand heb je al jaren voor 5-10 euro enorme hoeveelheden data op alle netwerken daar. Die 8 euro voor 8 dagen is een touristscam sim en daar waarschuwen ze online best wel voor zeg maar xd

Meestal sta je 10 minuten in de rij bij één van de simboertjes, of je haalt het pakketje zelf op beneden als je daar geen zin in hebt bij één van de kioskjes.

T' is allemaal een big deal. Dat van die heel azie 17gb is wel chill, maar zal vast ook wel als reguliere sim te krijgen zijn. E-sim is een mooie techniek maar zoals anderen al aangeven, niet ideaal qua implementatie op dit moment.
Niets geks, gewoon bij een van de vele 7-11's een sim-kaartje gekocht, prijzen zijn overal hetzelfde. Een van de grote providers hier hanteert dezelfde prijzen op hun website: https://www.ais.th/travellersim/. Lijkt me sterk dat ze adverteren met een "scam"? :) Ik weet niet beter dan dat die bundels in Aziatische landen maar enkele dagen/weken geldig zijn
klopt hoor, de 30 dagen versie kost 1250 baht, de 15 dagen kost 599 baht en de 8 dagen versie 299 baht. Niks raars aan.

Wellicht dat je op de bovenste verdiepingen van het MBK een dealtje kan vinden of in Panthip Plaza, je kunt daar wel kaartjes vinden die niet op toeristen gericht zijn.
Waarom die site? Heeft niets met esim te maken en een 30 dagen sim. Verder leuke deal voor reizigers natuurlijk.
Nee, totaal niet in Thailand. Heb er paar keer 3-4 maanden gezeten en gewoon altijd die 30 dagen sims gehaald.

Bijv. True heeft voor 120 baht een 15gb die 30 dagen geldig is (4mbit, maar daarom ook maar 3,5eur ..).
AIS is de duurste, moet je dus ook écht niet zijn. Wat die travelsim betreft : het is een scam omdat je met die tourist sims je scheel gaat betalen...je schreef er ook niet bij dat die van je vriendin ook multi-country was, maar kan me herinneren dat daar óók deals voor waren :)
Goeie, dat wist ik oprecht niet! Dan is de adoption verder dan ik dacht.

Ik zie daar geen grote providers tussen, DTAC, TRUE enz. Hebben deze soms dan ook een beetje normale dekking? Ik vermoed dat deze ook gebruik maken van de netwerken van een van de grote providers?

Dit neemt overigens nog niet weg dat het niet makkelijk is om tussen een Thaise en Nederlandse esim te switchen. Afhankelijk van wat voor stappen je Nederlandse provider vereist voor het activeren van esim. Dat kan echter ook makkelijker gemaakt worden. Voor mij zou het nu in ieder geval geen optie zijn omdat ik bij KPN als ik hun esim deactiveer eerst weer een fysieke sim moet ophalen in Nederland zodat ik de esim met een sms code kan heractiveren. Dat is niet echt praktisch dus.

Activeren zonder sms code met bijvoorbeeld alleen een app waarin je kan inloggen is natuurlijk een optie, maar als ik zie hoeveel mensen alle logins met hun partners delen maak ik me hier wel zorgen om. Vanuit mijn werk hoor ik echt regelmatig dat mensen die uit elkaar gaan elkaar super kinderachtig gaan lopen jennen met het veranderen van wachtwoorden, deleten van e-mails enz. Op deze manier kan je dan ook erg makkelijk iemands nummer stelen.

Natuurlijk is het ook een beetje eigen verantwoordelijkheid dat je het wachtwoord daarvoor niet deelt, maar toch. Met technologie moet je helaas soms mensen beschermen van zichzelf door bepaalde beveiliging te forceren.
Dat is het mooie, je bent niet meer (volledig) afhankelijk van lokale providers. Ik heb momenteel een abonnement van 3HK en roam daarmee op het netwerk van AIS. Ik heb tot nu toe overal een LTE-verbinding gehad, ook op eilanden en zelfs midden op zee.

Het verhaal over wisselen snap ik niet helemaal. Je kan gewoon meerdere configuraties op je toestel zetten. Je voegt een nieuw abonnement(/configuratie) éénmalig toe en doorloopt daarbij eventueel een activatieproces. Vervolgens kun je deze op je iPhone gewoon aan/uit zetten met een switch. Je hoeft niet je abonnement te de-activeren.
In een normale, gezonde markt zou je dan zeggen dat 'de markt' dat vanzelf oplost. Meaning: ofwel alle andere providers gaan ook voort maken om eSim te kunnen aanbieden. Maar ik vermoed dat Apple daar ook weer allerlei voorwaarden aan verbindt, waardoor het alleen voor de groten zinvol is om te doen. De andere optie zou zijn dat 'de markt' besluit om dan maar geen Apple te kopen. Dat gaat denk ik ook niet gebeuren.
Aan de andere kant: de bezwaren die je noemt zijn realistisch, maar volgens mij niet geldig voor de grote groep gebruikers. Wie gebruikt een iPhone met een prepaid kaartje? Ja, ze zullen er best zijn, maar zet dat aantal eens af tegen het totale aantal iPhone gebruikers. Wat krijg je dan? Voor (wereld)reizigers is het misschien een probleem. Alhoewel je natuurlijk ook gewoon een simpel telefoontje kunt meenemen op je trektocht en/of een mobiel accesspoint zodat je alsnog met je iPhone kun internetten. Bellen doe je dan gewoon met je andere toestel (of WhatsApp of welke andere messenger je dan ook gebruikt).

Ik ben overigens niet van het Apple kamp. Mijn Samsung heeft eSim (wat ik dan ook gebruik) en daarnaast plek voor een gewone sim. Geen idee of ze dat ook vol blijven houden. Doorgaans is het in het Android kamp iets makkelijker als je persé een bepaalde feature wil. Er is altijd wel een aanbieder die zo'n toestel voor je heeft.
Een gezonde markt is vaak alleen met goede wetgeving af te dwingen. Helaas hebben we gezien dat als er geen adequate wetgeving is allerlei 'cowboys' zich op de markt begeven met discutabele praktijken. Kijk maar naar glasvezel- of kabel providers. Of kijk eens terug naar de telefonische verkoop van energiecontracten.
Denk ook aan de situatie waarin u uw telefoon moet laten repareren.
Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat ook met Prepaid Esim een mogelijkheid word, dat kan bv nu ook al Met simyo Prepaid, daar zullen echt wel meer volgen, Prepaid zal dus gewoon een optie blijven.
Je ziet het wel erg somber in. e-SIM wordt op termijn de norm, in alle uithoeken van de wereld. Waarom ik daar zo van overtuigd ben? Het is goedkoper, problemen zijn makkelijker recht te zetten en het is minder gedoe voor de provider.

Wat betreft je Nederlandse sim moeten verwijderen; dat hoeft niet meer als je toestel meerdere ondersteund.

Dat Apple / de fabrikant in principe iets kan blokkeren per provider, dat is nu natuurlijk ook al zo. In principe kan Apple / de fabrikant de gekste dingen doen met haar toestellen… Maar dan krijgt ze ook de bijbehorende rechtszaken en reputatieschade aan haar broek.
Ondersteunen de meeste toestellen meedere e-sims op dit moment (niet tegelijkertijd actief, maar dat je wel makkelijk en snel kunt wisselen)? Heb zelf een Pixel 3a. Gebruik nu e-sim bij Simyo, maar weet niet of ik meedere e-sims tegelijk kan opslaan.
Moest ik ook even opzoeken. Als je naar Apple kijkt, zijn de XR, XS, XS Max, iPhone 11 en 12 modellen kunnen een eSIM naast de fysieke SIM gebruiken.

De iPhone 13-serie is dual-SIM met twee actieve eSIM's, naast de fysieke. In totaal kunnen er twee daarvan tegelijk actief zijn.

Bij Google, Oppo, Samsung en Huawai etc gaat het tot nu toe steeds over telefoons met een fysiek en hooguit een eSIM, zie dit lijstje (doorscrollen naar onderin de pagina).
Ik weet dat ik op mijn Pixel 3a tegelijk een fysieke sim en een e-sim zou moeten kunnen gebruiken, en niet tegelijk twee e-sims. Maar ik vraag me af of je wel twee e-sims kunt hebben opgeslagen waartussen je snel kunt wisselen. Ik denk van wel.
Een aantal dingen die je zegt kloppen, maar een aantal ook niet.
Daarnaast bieden vrijwel geen enkele provider esim aan als prepaid.
Das een keuze van dit moment, op het moment dat eSIM only de norm wordt zal dat echt wel veranderen. Op dit moment is de vraag naar eSIM gewoon nog relatief laag en wordt het vooral gezien als een oplossing voor mensen die met een iPhone een zakelijk en een privenummer naast elkaar willen hebben in een enkel toestel.
Gebruik MijnKPN app is verplicht
Das een delivery keus van KPN (die overigens te begrijpen is) maar is niet perse de enige manier. Naast de handmatige provisioning met een URI overkloppen of deze inscannen uit een QR code (<insert vilein grapje over COVID-19 en totalitaire controle middels QR hier>) zijn er ook methodes van auto-config via discovery mechanismes op basis van je EID.

Bijvoorbeeld: https://dis-blog.thalesgr...ervice-esim-subscription/

Kortom: er zijn een aantal methodes en elke operator maakt zijn eigen keus hierin.
Als de iPhone alleen esim ondersteund dan kan dat dus niet meer.

Gevolgen:

- Op vakantie in Thailand(bijvoorbeeld) kan je geen lokale sim meer kopen
Ik heb geen enkele twijfel dat prepaid SIMs gewoon te koop zullen zijn als dat de norm wordt, providers die dit niet doen schieten zichzelf in de voet en lopen omzet mis.
En zelfs als providers dit in Thailand zouden gaan aanbieden dan kan dit hoogstwaarschijnlijk niet op prepaid. En zelfs als het kan, deactiveer je daarmee je Nederlandse sim.
Hoe kom je daarbij? Je kan op een iPhone nu al meerdere eSIMs tegelijk laden en op de iPhone13 kun je zelfs twee eSIMs tegelijk actief laten zijn (op eerdere modellen alleen 1 eSIM en 1 fysieke SIM).
Het makkelijk omwisselen van eSims kan momenteel nog bij geen enkele provider; en gezien er geen regelgeving is die providers verplicht dit makkelijk te maken zou ik er ook niet op rekenen dat dit makkelijk gaat worden.

...

- als je toestel gestolen wordt of kapot gaat kan je niet makkelijk je simkaart in een oude telefoon stoppen en moet je provider eerst weer een fysieke vervanging opsturen
Wat bedoel je met makkelijk omwisselen van eSIMs? Van een eSIM naar een nieuwe eSIM? Of terug naar SIM? Beiden kunnen bij ons gewoon en ik kan me niet voorstellen dat het bij andere partijen niet kan. Uiteraard zit bij een swap van eSIM naar SIM de logistiek je in de web.

Maar een makkelijke oplossing hierin zou ook gewoon een dual-SIM kunnen zijn, mensen krijgen bij een abonnement een SIM en eSIM, waarbij de SIM voor noodgevallen is. Beiden zouden een kloon van elkaar kunnen zijn (niet goed tegelijk te gebruiken) of twee separate SIMs die uit dezelfde bundel tappen en eventueel naar hetzelfde nummer luisteren.
- esim ondersteuning is een samenwerking van Apple en de provider. Kort gezegd: een provider kan niet eenzijdig een esim werkende krijgen op een iPhone.

Dat houdt dus in dat feitelijk Apple kan bepalen welke provider je wel en niet kan gebruiken op een iPhone.

Providers die geen esim aanbieden icbm apple kan je dus daarna niet meer kiezen
Nee hoor, eSIM is volledig vrij gegeven op iPhones en kan door elke operator met een SM-DP+ compliant platform gebruikt worden. Apple Watch is een ander verhaal...
In de VS is het al enkele jaren mogelijk zowel abonnementen als prepaid via eSIM te gebruiken. Sterker nog, zelfs prepaid toeristen-paketten zijn middels een iPhone met WiFi aan te schaffen en te activeren.
Dat kunnen ze niet echt hoor, als je het toestel niet bij hen zelf hebt gekocht. Mijn TP-Link 4G modem weten ze niet te herkennen. Op hun site staat het als een "onbekend toestel" :) Ik heb op een forum wel van anderen gehoord dat ze modems die bij henzelf zijn gekocht blokkeren met prepaid abo's.

Ik vind er wel degelijk een behoorlijk verschil in zitten. Met name omtrent de provisioning. Een sim swap kan je nu gewoon doen zonder enige tussenkomst van je provider en dat is nu niet meer zo.

Dat ze het recht hebben is wel zo maar daar heb ik weinig boodschap aan. Het blijft dat ze die nu moeilijker kunnen afdwingen dan met eSIMs.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 december 2021 22:42]

Ik begrijp echt niet wat je bedoelt. Een 'sim swap' doe je op je telefoon, fysiek of elektronisch. Daar zit de provider niet tussen. Wel moet de provider de simkaart activeren, maar dat is nu ook al zo. Je moet echt duidelijker uitleggen wat je bedoelt hoor. Het idee dat je nu 'alle vrijheid' hebt klopt niet, je bent ook met een fysieke simkaart overgeleverd aan de goede wil van een provider.

[Reactie gewijzigd door TMC op 27 december 2021 22:50]

Het idee dat je nu 'alle vrijheid' hebt klopt niet, je bent ook met een fysieke simkaart overgeleverd aan de goede wil van een provider.
Aan de netwerk-kant wel ja.
Een provider kan instellen dat een simkaart A alleen met IMEI-nummer B gebruikt mag worden, welke telefoonnummers gebeld/smst mogen worden, welke netwerken en netwerktypes er gebruikt mogen worden en hoeveel data er verbruikt mag worden, maar dat was het dan wel zo'n beetje.

Waar de provider, mits simlockvrij, niets over te zeggen heeft, is dat ik simkaart C van een ander netwerk zomaar in mijn toestel kan steken en dat het toestel dan ook gewoon werkt.

Meestal heeft de provider echter ook niets te zeggen over het toestel waarmee ik de betreffende simkaart gebruik. Als ik mijn telefoonnummer tijdelijk over wil zetten op een dumb-phone met een standby-tijd van een maand omdat ik ergens aan het hiken ben, dan kan dat met een normale simkaart meestal wel. Een ander, meer reëel voorbeeld, is het scenario waarin ik mijn telefoon achter moet laten bij de reparateur.

Met een e-sim is het echter veel lastiger, of zelfs onmogelijk, om het telefoonnummer tijdelijk in een ander toestel te steken.

Dit is één aspect van de vrijheid waar @GekkePrutser het over heeft.
Met een e-sim is het echter veel lastiger, of zelfs onmogelijk, om het telefoonnummer tijdelijk in een ander toestel te steken.
Dan laat je toch gewoon het nummer doorschakelen naar een ander tijdelijk nummer?
Hoe gaat u dan bellen vanaf uw eigen nummer met uw eigen belbundel waar u fors voor betaald?

Vertrouwt u de reparateurs zodanig dat zij u hetzelfde mainboard terugsturen waar uw vorige e-sim-chip nog op zit?

Dat is dus geen alternatief.

E-sim is gewoon een ordinaire powergrab van de providers.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 28 december 2021 13:22]

Waarom moet je je eigen eSIM terug na herstelling? Als je je huidige telefoon kwijtspeelt moet je toch ook om een nieuwe sim kaart? Ik snap niet goed waarom je perse je hele leven wil vasthouden aan dezelfde e-sim.

Ik snap niet goed het probleem. Je iPhone met e-sim gaat in herstelling, je hebt een tijdelijke telefoon gekregen met e-sim en je scant een QR code en klaar. Krijg je je herstelde telefoon terug of een nieuwe dan scan je weer een QR code. Je bent constant bereikbaar gebleven op hetzelfde nummer en hebt dezelfde bundel kunnen gebruiken.

Je hat is inderdaad nog maar 2022 en dat zal in het begin niet zo vlot lopen, providers zullen in het begin ook allerhande fees vragen maar dat was ook zo toen de micro sim en nano sim uitkwamen. Toen moest ik ook aan het werk met een schaar omdat de providers nog niet naar nieuwe sim formaat waren overgeschakeld en een nieuwe simkaart geld kostte.
Elke keer dat u van e-sim wisselt, kost het u tijd en geld en daarbij moet u ook nog eens toegang hebben tot een secundaire internetverbinding en verplicht de app van uw provider installeren.

Als uw telefoon op dat moment uw enige internetverbinding is, bent u dus alle mogelijkheden tot herstel kwijt als er iets mis gaat.

Daarnaast is het extra gedoe en een power-grab van de providers, zij bepalen immers of u uw nummer op dat moment wel mag en/of kunt overzetten.

Een simkaart wisselen is daarentegen nagenoeg fool-proof.

Tevens vind ik het argument van "ruimte besparen in de telefoon" ook niet valide. Zo'n simkaart is nu al relatief klein en "past er altijd wel in".
Wat een onzin. Een nieuwe sim kaart kopen kost meer tijd en geld. En als je niet aan secundair internet geraakt is de kans ook zeer klein dat je ook aan een nieuwe sim kaart zal geraken.
Wat een onzin. Een nieuwe sim kaart kopen kost meer tijd en geld. En als je niet aan secundair internet geraakt is de kans ook zeer klein dat je ook aan een nieuwe sim kaart zal geraken.
U gaat er vanuit dat er altijd een nieuwe sim-kaart gekocht moet worden, maar dat is met de oude-simkaarten niet het geval. De oude simkaart werkt namelijk prima in een ander toestel en u kunt die swap ook doen zonder secundair internet.

Dat komt omdat u die oude simkaart, zonder extra kosten, zelf uit het toestel kan verwijderen en naar een ander toestel kunt overzetten.

Met een e-sim kan dat niet.
Stop toch met onzin verkopen. Jij gaat er vanuit dat een sim-kaart actief blijft. Zal een kostelijke zaak worden om een reserve sim kaart actief te houden voor in het geval dat in de middle of nowhere je telefoon kapot gaat en je natuurlijk je reserve telefoon al bij hebt.
Stop toch met onzin verkopen. Jij gaat er vanuit dat een sim-kaart actief blijft. Zal een kostelijke zaak worden om een reserve sim kaart actief te houden voor in het geval dat in de middle of nowhere je telefoon kapot gaat en je natuurlijk je reserve telefoon al bij hebt.
U wilt het gewoon niet begrijpen.
Met ouderwetse sim-kaarten heeft u die reserve niet nodig.
De provider zit er bij een sim swap met eSIM wel tussen.
Je scant een code, dan begint het proces. De locale secure element onderhandelt dan met de provider om een private key aan te maken, die wordt door de provider geaccepteerd. Eigenlijk genereer je elke keer een nieuwe SIM (maar wel met dezelfde IMSI). Dit komt doordat de credentials niet uit de Secure Element kunnen worden gehaald.

Met een fysieke SIM activeer je die eenmaal, die kan je dan in elk toestel drukken zonder dat er iets veranderd of geactiveerd kan worden. Zo lastig is dit toch niet?
Wat bedoel je met 'elke keer'? Elke keer wat? Elke keer als ik mijn simkaart aan of uit zet wordt er een nieuwe sim gegenereerd? :?

[Reactie gewijzigd door TMC op 27 december 2021 22:56]

Elke keer wanneer je een swap doet tussen eSIMs.
Ik zit nog op 0, jullie?!? :+

On-topic: als het een vergelijkbaar of eenvoudiger proces wordt om te wisselen, met dezelfde soort van mogelijkheden, dan is het toch een manier om ruimte te winnen in een telefoon. Apple ziet er wel brood in en nogmaals, als het vergelijkbaar of beter werkt om te switchen, dan prima. Ik moest nu nog een nieuwe sim aanvragen omdat die enorme van mijn moeders iPhone 3 niet in een 6 past natuurlijk. Dat maakt in de toekomst dus niet meer uit of?
Wat is jouw definitie van 'swap'?
Dat kunnen ze niet echt hoor, als je het toestel niet bij hen zelf hebt gekocht. Mijn TP-Link 4G modem weten ze niet te herkennen. Op hun site staat het als een "onbekend toestel" :) Ik heb op een forum wel van anderen gehoord dat ze modems die bij henzelf zijn gekocht blokkeren met prepaid abo's.
Ik heb er hier onder al een opmerking over geplaatst.
Wat betreft het herkennen van het toestel geldt voor de providers: "Waar een wil is, is een weg". Dus als zij het maar hard genoeg willen, dan kunnen zij het. Het feit dat zij het nu niet kunnen, is meer luiheid dan "technisch niet mogelijk".

Het is wel zo dat men hier in de praktijk erg coulant mee omgaat.
Ik vind er wel degelijk een behoorlijk verschil in zitten. Met name omtrent de provisioning. Een sim swap kan je nu gewoon doen zonder enige tussenkomst van je provider en dat is nu niet meer zo.
U gebruikt de ongelukkige term "sim swap", die de associates met diverse malafide praktijken oproept. Waar u op doelt is "gewoon het verwisselen van de sim-kaart".
Dat ze het recht hebben is wel zo maar daar heb ik weinig boodschap aan. Het blijft dat ze die nu moeilijker kunnen afdwingen dan met eSIMs.
Onder de huidige wet- en regelgeving hebben providers dat recht niet. Ze hebben het recht om een toestel met een sim-lock te verkopen (dat wil zeggen, het is niet verboden), maar ze hebben niet het recht om u te verplichten de betreffende sim-kaart alleen met dat toestel te gebruiken.

Technisch gezien kan het wel, maar de wetgeving verbied het.

Het gebruik van dat recht wordt met e-sims echter wel weer een forse stap moeilijker gemaakt en waarschijnlijk zal er ook een prijs op staan.
Elke operator kan precies zien welk toestel je gebruikt, inclusief de software versie, dit ligt vast in de IMEI-SV die op verschillende manieren in de signalering voorbij komt en oa in de HSS en de PGW te zien is.

Het omzetten van de codes naar iets leesbaars in portals is een ander verhaal en vereist een compleet actuele TAC lijst, daar zit soms het probleem. Maar als een Operator jou echt wil verbieden iets te gebruiken dan kan dat echt.
Je onderschat nogal wat een provider met een SIM kaart kan. Een SIM kaart is feitelijk een klein computertje. Er zit een CPU in, RAM, een filesystem, en er draaien applicaties van je provider op. Ze hebben echt het provisioning systeem van e-SIMs niet nodig om dingen af te dwingen. Ze kunnen gewoon een software update naar je fysieke SIM pushen zonder dat je het doorhebt (dikke kans dat dat al regelmatig gebeurt).

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 27 december 2021 23:17]

Sorry, maar je weet absoluut niet waar je over praat. Een SIM draait wel degelijk applicaties, sterker nog: de ‘SIM’ is feitelijk niet de chip zelf maar een van de applicaties die er op draait.

SIM applicaties kunnen ook best veel, een SIM app kan bijvoorbeeld SMSjes versturen, om maar iets te noemen.
Je zit op het netwerk van een 3e partij (de provider) en die heeft alles te zeggen over wie op hun netwerk zit.
over onzin gesproken: de provider is geen 3e, maar de directe 2e partij waar jij een contract mee hebt. Deze heeft jou er immers een sim bij verschaft.
Het is net in het geval van een esim dat Apple zich er tussen wurmt als 3e partij die gaat zeggen hoe en wanneer je met je provider kan/mag verbinding maken.
Bij mijn weten beperkt T-Mobile het aantal keren dat je een eSIM kunt activeren tot éénmaal. Wil je die overzetten, dan moet je een nieuwe eSIM bestellen en die downloaden op een ander toestel en daar activeren.
Ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘overzetten’. De e-SIM zit vast in je toestel, die kan je uiteraard niet overzetten. Als je een ander toestel wil gebruiken met e-sim zal je die uiteraard apart moeten provisionen.
Ik heb het niet over de fysieke eSIM. Maar bij Vodafone heb ik een QR-code met activatiecode die ik oneindig vaak kan gebruiken. Zo wissel ik meermaals per week een abonnement tussen testdevices zoals een Pixel en een iPad Pro. Bij T-mobile moet je die blijkbaar telkens opnieuw aanvragen met de daarbijbehorende overhead.

En als je geen internetverbinding hebt? Dan heb je gewoon pech want dan kun je de eSIM niet eens downloaden op het andere toestel. S

[Reactie gewijzigd door gday op 28 december 2021 10:36]

Al deze dingen kunnen ook met een normale sim toch? Waarom geldt dit volgens jou alleen voor eSim?
Omdat je met een gewone sim altijd het kaartje hebt waar alles op staat.

Een eSIM is niet de code die je op papier (of scherm) hebt. Dat is alleen maar een soort link. De SIM wordt daarna overgestuurd naar je toestel, en de provider kan daar wel degelijk condities aan hangen.
Hoe dan? De provider beheert je toestel toch niet? Een simkaart, fysiek of niet, is uiteindelijk een middel om je te identificeren, meer niet. Mijn provider zou me nu ook verplicht maandelijks kunnen laten authenticeren, ze kunnen immers mijn simkaart op afstand blokkeren. Ik zie echt niet in hoe eSIM op dat terrein het verschil gaat maken.

[Reactie gewijzigd door TMC op 27 december 2021 22:47]

Het gaat er niet om dat het doel van een sim en esim hetzelfde is. Het gaat er om hoe je in eerste instantie een identiteit krijgt.

Bij een sim is dit het fysieke kaartje zelf. Deze kan je leuk in een telefoon drukken en tada je telefoon heeft een identiteit voor de provider.

Bij een esim is het de telefoon zelf (de esim die vast zit in je telefoon). Nu heb je een probleempje wanneer je telefoon kapot of leeg is.

En nee je provider beheert je telefoon niet maar de esims die ze uitgeven wel.
Bij een esim is het de telefoon zelf (de esim die vast zit in je telefoon). Nu heb je een probleempje wanneer je telefoon kapot of leeg is.
Nee, totaal niet. Ik heb een abbo bij KPN. Ik log op een ander toestel in op de MijnKPN app en activeer met 3 klikken een ander toestel. Minder werk dan het SIM-open tooltje zoeken en een fysieke SIM overzetten.

Wat als je een fysieke SIM hebt ? Dan is het het kaartje wat je identiteit bepaalt. Nu heb je een probleempje als je je telefoon verliest of als ie gestolen wordt.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 28 december 2021 01:51]

Hoe dan? De provider beheert je toestel toch niet?
Eigenlijk merkt je er tegenwoordig niets meer van maar ze doen het wel een klein beetje automatisch of het zit tegenwoordig ingebouwd al in de software. Maar ik heb om de oudere telefoons vaak de vraag gezien of de provider toestemming krijgt om de telefoon instellingen te veranderen. Denk aan sms / mms / mobiele internet instellingen te mogen wijzigen zodat je niet handmatig dit hoeft in te stellen. Ook als jij een nieuwe provider neemt of als bijvoorbeeld de provider is overgenomen en dat dit gecombineerd wordt met de huidige servers zijn er nieuwe instellingen nodig die automatisch ingesteld worden.

Zie bijvoorbeeld bij sms de sms-centrale instellingen.
Ik denk dat je een beetje teveel tv kijkt. In Europa mag de consument geen overgang van telecom geweigerd worden. Trouwens ik heb recent een e-sim van Orange naar Proximus overgedragen, was op 30 minuten geregeld.
Maar dit is iets anders dan een abonnementsoverdracht / nummerportering.

Bovendien: een SIM kan ik in 1 minuut wisselen, geen 30 :) En heb ik geen communicatie met de provider app / helpdesk of wat dan ook voor nodig.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 december 2021 22:43]

Je haalt dingen door elkaar.

Van simkaart wisselen is met een eSIM 1 seconde werk. Wat meer werk kost, is de simkaart aanvragen/geactiveerd krijgen. Maar dat is met een normale simkaart ook al zo.

Jij vergelijkt een fysieke, geactiveerde simkaart met een elektronische, niet-geactiveerde simkaart. Dat is geen logische vergelijking.
Je haalt dingen door elkaar.

Van simkaart wisselen is met een eSIM 1 seconde werk. Wat meer werk kost, is de simkaart aanvragen/geactiveerd krijgen. Maar dat is met een normale simkaart ook al zo.

Jij vergelijkt een fysieke, geactiveerde simkaart met een elektronische, niet-geactiveerde simkaart. Dat is geen logische vergelijking.
Het feit dat je bij T-Mobile per se een nieuwe eSIM moet aanvragen als je van toestel wilt wisselen, maakt het toch wat onhandiger. Je hebt dus per se een werkend internetverbinding nodig om van toestel te wisselen. Stel, je iPhone valt op vakantie op straat en het scherm is meteen stuk. Je hebt helaas geen fysieke sim. Je koopt een nieuwe iPhone, en je wilt jouw abonnement daar op activeren, maar je hebt dus een internetverbinding nodig om een nieuwe eSIM aan te vragen en te downloaden. Kip-ei-verhaal. Dus, je moet ergens naartoe waar je WiFi hebt en daar met je credentials inloggen op een mogelijk publiek netwerk. Is dat werkelijk net zo makkelijk als even je sim-kaart uit het ene toestel halen en weer in het andere stoppen?
Kun je je eSIM-profiel overzetten op een ander toestel?
Nee, je kunt een eSIM-profiel maar één keer koppelen aan één toestel.

Nee, je kunt een eSIM-profiel maar één keer koppelen aan één toestel. Wanneer je je gegevens toch wilt overzetten op een andere telefoon kun je een nieuwe eSIM bestellen, downloaden en vervolgens activeren in My T-Mobile .
https://www.t-mobile.nl/z...n-ander-toestel/000225144

Nu zal dit natuurlijk niet zo vaak voorkomen, maar ik vind het wat snel geconcludeerd dat een simswap met een eSIM net zo makkelijk en snel gaat als met een fysieke SIM.

[Reactie gewijzigd door gday op 28 december 2021 01:25]

Dat is het met de huidige simkaarten ook al vele jaren. Elke provider heeft gewoon portals / systemen waarop je sim swap etc doet.

Telefoonwinkels, App van je provider waarop je extra data besteld, de klantenservice etc

Die eSim gaat in de praktijk 99% zeker ook via dat zelfde systeem / software, gezien tal API's gebruikt worden die precies al dat doen...

Enige verschil is, denk ik, dat we straks alleen maar nog via een MijnKPN app enzo offline / online kunnen.

Het levert eigenlijk niks op, behalve heel soms een simkaartje verplaatsen..

Hoe vaak switch je per dag van provider? Maar tot niveau waarbij provider je core functie van een telefoon kan blokkeren / beheren etc, plus je nooit zeker weet of je offline bent en het uiteraard 'next big thing' V1 en V2 etc etc..

Het is wel super handig die e-sim, maar ga vertrouwde simkaartje wel missen :9

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 28 december 2021 04:47]

Probeer dat eens in een andere taal , Bahasa of Thais. vaak waa ik pre corona buiten Europa, dan is een sim swap zo gedaan... kun je letterlijk overal kopen. Dusl sim telefoons zijn daarom nog prettiger..

Maar geloof me er blijven gewoon iPhones uit komen met dual nano sim , omdat ze dit nu ook gewoon doen voor de Chinees markt , dus grijze import blijft bestaan.
Een gewone SIM kan ik in elk toestel drukken, ook als in in de middle of nowhere op een berg zit ofzo. Wanneer ik maar wil, zonder dat iemand er iets over te zeggen heeft.
Als survival belangrijk voor je is, dan zijn daar natuurlijk verschillende opties en betere opties voor, maar voor de gemiddelde iPhone gebruiker natuurlijk niet... en zowiezo kun je hulp inroepen zonder sim...
Zit je op een berg (en dan niet de sint pietersberg) zou ik zowiezo een personal ELT of satelliet telefoon meenemen.
Ja klopt ik heb altijd een Garmin InReach mee. En meestal ook nog een radio :) Het gaat me ook niet om de situatie omtrent noodcommunicatie specifiek. Dit was meer iets waar ik zelf aan dacht omdat ik wel eens een lege accu heb tijdens het hiken en een backup telefoon mee waar ik dan de kaart in druk. Als ik dan een 2FA moet bevestigen voor ik de SIM kan laden dan heb ik alsnog een probleem. En dat zal je met internationaal reizen ook zien.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 december 2021 22:44]

Interessant. Misschien zouden ze moeten beginnen met een standaard waar zowel fabrikant als provider zich aan moet houden. Zo voorkom je vendor lockin en vroegtijdige verlies van support.
En een soort net neutraliteit voor de sim zodat je altijd kunt switchen naar elk toestel of provider tegen een vast max bedrag.
Dat is onzin. Je kan met een eSIM meerdere profielen van providers hebben. Jij hebt dus meer controle over de telco's dan voorheen. Een provider heeft geen zeg over wat je eSIM doet. De provider legt restricties op binnen het profiel dat is toegewezen aan je provider. Stel dat je telco het niet toelaat om te smsen via je eSIM dan scan je gewoon een nieuwe QR code bij een telco die niet zo idioot is om zulke restricties op te leggen. Want wat jij restricties noemt is gewoon de abonnementsformule die aan je nummer is gekoppeld en als je provider vandaag besluit dat je geen SMS meer mag sturen dan kan hij deze "restricties" ook uitvoeren op je traditionele SIM. Je provider krijgt geen volledige controle over je eSIM. eSIM is ook ontsproten uit het idee om de iPhone gebruiker eigenaar van de SIM te maken ipv de telcos.
Een gewone SIM kan ik in elk toestel drukken
Helaas, er zijn providers die gaan miepen als je te vaak switched, of als je 'm in een Mifi dumpt. Een smartphone en een Mifi zijn allebei 1 'computer' dus ik zie het probleem niet. Schijnt dan weer iets te zijn met het number assignment (tekort aan 06 nummers) maar ik vind dat een zwakke redening die ze wel heel goed uit komt.
Apple doet nooit iets zonder dat het hun meer mach geeft en de consument minder.


Nu Apple doet dat natuurlijk omdat ze erg van overtuigd zijn dat zij het altijd beter weten dan de consument. Soms is dat ook zo. En soms ook niet. Sommige trends die Apple voor mekaar heeft gekregen waren beter voor iedereen. Maar is al weer een tijdje geleden. Toen Jobs nog leefde.
Je geeft nu zelf al aan dat het fysiek niet passen eenvoudig met een schaar of adaptertje is op te lossen.
Heb jij adaptertjes en een schaar op zak in de bergen? De schaar kan ik nog inkomen maar de adapters? Los daarvan heb je in de bergen en de middle of nowhere niet veel aan een traditionele sim want een traditionele sim heeft een GSM mast nodig om verbinding te maken. Met eSIM ga je in de middle of nowhere of in de bergen wel je locatie kunnen doorgeven aan nooddiensten.
Sim eruit en in een andere telefoon schijnt een stuk eenvoudiger / goedkoop te zijn..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 27 december 2021 23:15]

Op welke manier zie je dat?

2 buttons (elke telefoon 1) en een ~1cm plastic chip verplaatsen...

Hoe kan dat duurder en/of complexer zijn dan alles wat komt kijken bij een esim?

Zie t voordeel wel van esims, maar 'analoge' chip met je telefoonnummers erop, is ook zo ongeveer nog het laatste waar je zelf controle over hebt m.b.t. mobiele telefoons

edit:

Je ge-update comment is nu andersom, foutje? :p

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 28 december 2021 04:15]

Een sim is beveiligd met iets wat je weet de pincode, en iets fysieks. De simkaart dus. Het fysieke aspect komt nu dus te vervallen. En wordt dus vervangen door iets anders. Wat precies is mij onduidelijk.
Een eSIM is juist beter beveiligd, je kan hem niet downloaden zonder de LPA URI (die moet je fysiek hebben) en je moet de confirmation code weten EN je moet de pincode weten. Daarbij: als iemand jouw toestel klauwt dan is het niet mogelijk om de eSIM eruit te halen en in een ander el-cheapo toestelletje te steken en te misbruiken (aangenomen dat je bv geen pin op je SIM hebt).
Ik vrees dat het heen en weer overbrengen van de esim tussen verschillende smartphones een hel gaat zijn
Maak je je ook zorgen over je nieuwe MAC-adres als je van PC wisselt?

Je logt in op de website van je provider, en klikt op de optie "telefoonnummer overzetten naar nieuwe e-sim". Zij werken hun routeer-database bij. Klaar!
Voor iemand die veel reist is het overzetten echt een ramp bij nieuwe telefoon. Ik heb 6 telefoonnummers ofzo, kan gewoon geen nieuwe telefoon kopen omdat ik die nummers niet over kan zetten, heel irritant.
Haha het overzetten van telefoonnummer was nu al een drama. Providers die naar elkaar wijzen. Medewerkers die portingXS niet begrijpen, noem maar op. Als ex-medewerker heb ik vele telefoonnummers letterlijk verloren zien gaan.
Je hebt gelijk. Een eSIM is ook een hardware security module voor opslag van bepaalde keys. Bij eSIM gebruik je de de secure opslag van de telefoon zelf, die niet zomaar geopend kan worden. Oftewel niet te kopieëren. Je zult daarom een proces moeten hebben dat je telefoonnummer opnieuw gekoppeld wordt aan een andere eSIM. Dat is over 9 maanden veel te vroeg, want providers hebben wel even tijd nodig om dat te doen van bvb je iPhone naar een Android telefoon. Je telefoonnummer meenemen naar een nieuwe provider is niet iets wat in de USA normaal is. Daarom zijn veel telefoons in de USA ook gelocked op een netwerk, wat hier niet meer mag. Daarom zou het in de USA misschien wel kunnen over 9 maanden (sept 2022).
Een Apple "vernieuwing" die negatief uitpakt voor de consument? Verassend
Goede zaak, minder verpakkingsmaterialen :Y)

Ik voorzie alleen dat Nederlandse werkgevers niet al te snel zullen zijn met esim aanbieden voor hun werknemers om dual esim te bewerkstelligen. Of het moet nog makkelijker uit te rollen zijn. Werk zelf in de zorg en ICT budgetten zijn daar dusdanig laag dat er veelal met ‘budget’ oplossingen gewerkt wordt, waarbij dit soort innovaties pas jaren later doordruppelen.
Tot zover ik weet kost het voor een werkgever niet persé extra geld om esim te gebruiken ipv een reguliere sim, maar je bent nog wel overgeleverd aan de grillen van je partner/provider in kwestie.

Verder is het wel weer typisch Apple om de launch van een nieuw product alleen op de thuismarkt goed voor te bereiden, maar de rest van de wereld gewoon maar te laten volgen. Nu kan de esim in NL prima gebruikt worden in de meeste gevallen, hier verwacht ik geen issues. Sommige kleinere/armere landen zullen waarschijnlijk toch achterlopen waardoor een esim niet zomaar verkregen kan worden.
Dat de extra kosten laag/misschien nihil zijn denk ik ook. Het zal meer in de ondersteuning liggen voor de end users. Ik ken wel een aantal collega’s die moeite hebben met het switchen naar esim, komende vanaf een fysieke Sim…
Wij gebruiken T-mobile zakelijke en geven standaard een e-Sim. Deze zijn ook makkelijker te beheren voor ons ipv de losse simkaarten. De medewerkers hebben zo nog de mogelijkheid om hun privé Sim toe te voegen in het toestel als ze dat willen.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 27 december 2021 21:19]

niet iedere werkgever staat een dual prive sim toe, belasting redenen of security issues. inclusief restricted work profile apart van prive deel.
Kun je dat niet gewoon afdwingen. En wat is het verschil met twee Sim kaarten of een en een e-sim
Wat is er makkelijk beheerbaar aan, aanpassingen gaan via een portal van de provider of sim nu fysiek is of Esim ?.
Sim willen blokkeren of iets kan dus ook gewoon prima met normale sim, alleen misschien activeren makkelijker je stuurt de gene gewoon iets per mail toe lijkt mij ?
Bij ons op het werk kon je begin vorig jaar al van fysieke SIM naar eSIM. Ik had al een iPhone XS, dus kon de crappy Nokia in de la. Ik heb liever een apart prive nummer. Overzetten naar een iPhone 12 Pro was zo gepiept.
Voor mij inderdaad het zelfde heb alleen mijn prive sim Esim, voor werk had ik ook wel iphone(Maar mijn prive mobiel is nieuwer :).
En dan loop je als nog met 1 telefoon veel fijner, mails gewoon apart werk in de outlook app en prive in de apple mail zodat toch nog gescheiden is een beetje.
Als zorgaanbieder sluit je gewoon een grootzakelijk contract af en krijg je iig bij kpn gewoon een serviceportaal dus of je nu een simnummer moet actieveren of een esim moet activeren zal geen verschil maken
En dan verwacht ik dus helemaal geen poorten meer op het toestel: lees alleen draadloos laden nog mogelijk
Dé manier om onder de verplichting van de EU uit te komen om USB-C laadpoorten te implementeren :)
Ik zou metalen contactpunten beter vinden. Draadloos is the inefficiënt
Soort magsafe, zou wel fijn zijn ja, maar dataoverdracht heb ik toch het liefst USB-C op mijn iPhone.

Zoals MKBHD ook aangaf, ‘lightning is in principe een prima poort, echter dat je de laatste tijd 4K/30 of 60 video’s vaak maakt of ProRes video’s is dat nu een hel om het van de iPhone te halen. Ik verwacht dus dat ze USB-C gaan invoeren. Poortloos is leuk, maar dan moeten ze echt met een extreem hoge bandwith draadloze optie komen, wat alsnog niet in de buurt kan komen van de USB-C snelheden.

We zullen zien. :)
Maar wees eens eerlijk, hoe vaak verbinden mensen nog een telefoon met een computer? Voor de pro modellen kan ik het me inzien, maar de standaard iPhone mag van mij direct geheel portless.
Genoeg bedrijven waar de telefoon ook als digitale fotocamera gebruikt wordt bij bv inspecties van apparatuur of bij schadeafhandeling. Ik werk regelmatig in België en dan is bedraad foto’s naar de laptop sturen wel prettig.
Mocht je in het Apple ecosysteem zitten: AirDrop. Werkt sneller dan die kabel ;)
AirDrop is sneller omdat Apple nog steeds geen USB 3 ondersteund op de iPhones.
Dan ziet Apple je toch graag naar hun eco-systeem komen. Met AirDrop van je iPhone naar je Mac geen kabels meer nodig.

Iets met problemen creëren en zelf weer oplossen.

Ik ben erg blij met de werking van het Apple eco-systeem, maar overal probeert men je te pinnen.
Na een jaar of 20 toch maar naar KPN mobiel, want voldoende kortingen icm de glasvezel, tv abo en mobiele abo van de vrouw om T-Mobile onaantrekkelijk te maken (en van hun wil ik op dit moment geen glas of tv abo).
Deze simswap wordt overigens m’n eerste keer van huidige e-Sim naar nieuwe e-Sim.
In het Apple Ecosysteem kan je je foto's direct naar de iCloud laden, dan heb je ze overal beschikbaar. Het denken van foto's maken en met een kabeltje naar de laptop zetten en dan bekijken of delen is al weer een paar jaar vreselijk achterhaald. Zeker in een professionele omgeving.
Zijn ook bedrijven waar ze een eigen app hebben, het formulier wat de medewerker voor inspectie of schade moet invullen staat dan op de iPad of telefoon, foto's worden direct daar in gemaakt en gesynct met de server van het hoofdkantoor.
Bedrijven die denken, foto's maken met de telefoon en dan met kabel naar laptop te zetten hebben digitalisering niet begrepen. Die extra handelingen zijn duur want meer tijd nodig. Het is bij uitstek iets dat volledig te automatiseren valt. Schadeformulier of reparatie formulier digitaal invullen, koppeling aan het klantnummer, administratie, rekening opmaak, etc etc, en foto's direct vanuit de app erbij.
Dit bespaart miljoenen bij bv een groot installatiebedrijf, daar wegen de kosten van een iPad en een snel mobiel abo niet tegenop,

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 28 december 2021 12:28]

Ik doe het niet regelmatig maar wel als de telefoon vol is en dus een hoop foto's wil verplaatsen doe ik het wel. Of als ik een nieuwe telefoon krijg van het werk dan doe ik het ook gelijk. Veel foto's wil ik wel bewaren maar het hoeft niet altijd op me telefoon te zijn.

Ik heb ook wel eens een stuk of 50 foto's moeten sorteren met soms maar subtiele verschillen. Dat werkt toch makkelijk op een groot scherm en een muis.

Ook heb ik wel eens gehad dat draadloos versturen niet werkte. Even een kabeltje er tussen en werkte goed.

Dus nee het gebeurt niet regelmatig maar die keren ben ik toch wel blij dat het kon.
Ik heb mijn telefoon zo ingesteld dat foto's draadloos (automatisch) naar mijn NAS back-uppen. Bescherm ik me gelijk tegen wanneer er mogelijk iets misgaat met de telefoon, dan heb ik nog altijd mijn backups. En ja, draadloos synchroniseren moet beter worden. Maar MagSafe zou daar ook bij kunnen helpen door er bv een datalijn aan toe te voegen.
Ik zet ze automatisch naar de iCloud, dan heb ik ook geen risico met de NAS en nemen ze nauwelijks plek in op mijn iPhone.
Ik vind snapdrop.net wel handig, werkt echt razendsnel om een filmpje van mijn iphone naar mijn pc te sturen.
Probeer dat nu met een ProRes filmpje van 25 GB. Dan ben je wel even zoet.
Ja uiteraard, maar zelfs over een kabel ben je dan gelimiteerd door de snelheid van je ssd/hd.
Klopt, maar om het met 40 Gbit/s te doen met USB-C (wat een HDD/SSD makkelijk aan kan) is dus veel fijner. Conclussie; de Pro modellen van de iPhones is de USB-C meer dan welkom.
Maar dan is het toch gewoon een (verkapte) aansluiting om te laden? Daarmee kom je dan toch niet onder de USB-C verplichting uit?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 december 2021 09:40]

In het voorstel staat al een uitzondering voor (enkel) draadloos laden ;) Enkel een laadpoort op een device moet straks USB-C zijn, als dat poort aanwezig is. De aanwezigheid van een laadpoort is niet verplicht.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 28 december 2021 09:47]

Ik vraag het me af. Dan voldoe je toch nog steeds niet aan de verplichting dat het apparaat met USB-C is op te laden?

Ik zou het een rare zet vinden. In de eerste plaats omdat het minder efficient is. Ik zie ze nog lopen op het dak vol zonnepanelen tijdens de presentatie, dat moeten ze dan maar even niet doen als zo zoiets aankondigen.

Daarnaast wordt het lastiger voor bijvoorbeeld developers. Ik heb het aan staan dat ik draadloos kan debuggen op mijn iPhone. Echter moet ik soms ook een bug oplossen wanneer het toestel geen internetverbinding heeft. Hoe dan? Daarnaast werkt debuggen vele malen trager en kan het alleen als ze op hetzelfde netwerk zitten. Onderweg (sommigen werken in de trein of op het vliegveld) kan het dus niet.

En wat dacht je van al die accessoires en bijvoorbeeld bedrade CarPlay. Daar moeten dan ook nieuwe dingen voor komen? (Ook weer lekker groen)

En wat dacht je van support leveren. Via een kabel kunnen ze makkelijk je toestel uitlezen bijvoorbeeld.

Zoveel haken en ogen. En voor wat? Als ze de poort toch weg willen doen kunnen ze er ook gewoon USB-C van maken. Het zit niet in de weg dus ik zou het echt een rare move vinden.
Daarnaast werkt debuggen vele malen trager
Waarom is debuggen trager? Wifi zou even snel / sneller moeten zijn dan USB2 toch?
Ja dat weet ik ook niet. Zowel op de zaak als thuis is met de kabel vele malen sneller. En ik heb thuis echt geen traag netwerk. (En ook op de zaak niet trouwens, maar dat netwerk is wel wat complexer)
Debuggen op de iPhone/iPad via Wifi werkt maar heel matig. Doorgaans veel trager en vaak werkt t domweg helemaal niet. Reden ook dat ik doorgaans via n kabeltje debug.
Wat als je de Wifi wilt debuggen?
Over Bluetooth dan maar?
Wat als je de Wifi wilt debuggen?
Over Bluetooth dan maar?
Dat eerste (wifi zelf debuggen) is een optie op een iPhone/iOS?
Ik vraag het me af. Dan voldoe je toch nog steeds niet aan de verplichting dat het apparaat met USB-C is op te laden?
Er komt geen verplichting om een poort op de telefoon te hebben. Enkel dat als er een oplaad poort op de telefoon zit dat dat poort USB-C is. Dus ze zouden bv een MagSafe mee kunnen leveren. Die zijn al USB-C.
Jij denkt serieus dat Apple een Magsafe mee gaat leveren? Volgens Apple hebben wij die al dus mag je er alsnog zelf een kopen. Alles voor de winstoptimalisatie.
Ik vraag het me af. Dan voldoe je toch nog steeds niet aan de verplichting dat het apparaat met USB-C is op te laden?
Apparaten die alleen draadloos op te laden zijn vallen niet onder deze regel. (Best logisch)
Die EU-regel is er nog niet eens, hoe kun je dan al zeker zijn over de uitzonderingen?
Met het huidig ingediende wet voorstel is dat wel het geval.
Dus dat is wel wat de commissie zou willen.
De laatste iPhone met lader was gewoon een usb-c lader. En nu ze niks leveren kan je zelf gewoon kopen wat je wil
Je snapt best wat er bedoeld wordt toch? Met alleen de adapter kun je bar weinig. Het belangrijkste is de poort van de iPhone zodat je daar een universele kabel in kan steken.

Beetje flauwe opmerking hoor.
Ook direct meer energieverbruik wereldwijd als honderden miljoenen iPhones een stuk minder efficiënt opladen.

Weet niet of dit nu zo groen is 😃
Qua 'waterdichtheid' dan wel weer een stap verder.... draadloos opladen, en AirPods zijn op zich wel ideaal vind ik.

Voor de echte audiofielen waarschijnlijk niet... muziek luisteren in lossless kwaliteit met draadloze oordopjes is niet echt hun ding.
Tja in dat opzicht kun je dan prima af met een qc35 of een xm3

Er waren mijns inziens maar een paar kleine dingen mank aan de 35II namelijk
> geen usb-c,
> brakke knoppen en schuifjes in plaats van degelijke toetsen
> paastrough mode ontbrak
> airpod koppelmodus

Voor de xm3 zijn dat
> zit minder comfy
> touchbediening is onprettig
> geen airpod koppeling

Maar in alle andere gevallen zijn ze beiden beter dan de airpods, -pro en -pro max

Maar dat gaat dan vooral om geluid, ik maak me meer druk om

-> bestandstoegang
-> debugging
-> extra gebruik van magsafe vs usbc

[Reactie gewijzigd door i-chat op 27 december 2021 21:28]

Tja in dat opzicht kun je dan prima af met een qc35 of een xm3

Er waren mijns inziens maar een paar kleine dingen mank aan de 35II namelijk
> geen usb-c,
> brakke knoppen en schuifjes in plaats van degelijke toetsen
> paastrough mode ontbrak
> airpod koppelmodus

Voor de xm3 zijn dat
> zit minder comfy
> touchbediening is onprettig
> geen airpod koppeling

Maar in alle andere gevallen zijn ze beiden beter dan de airpods, -pro en -pro max

Maar dat gaat dan vooral om geluid, ik maak me meer druk om

-> bestandstoegang
-> debugging
-> extra gebruik van magsafe vs usbc
Airpods Pro Max is geen ding, Airpods Max wel.
Die koptelefoon verkies ik overigens op zeker boven de QC35 (welke generatie dan ook) en een XM3 of 4.

De QC35 en XM3/4 zijn fijne dingen maar "zijn ze beiden beter" dan de Airpods Max is toch niet aan de orde wat mij (en de reviews) betreft.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 27 december 2021 23:49]

Maar er zijn allang fones die ip68 zijn dus wat is het probleem met een gewone sim/memory tray?

Mijn B2100 is blijkbaar maar IP57, de Moto X4 die ik had is het scherm van gelost en de vinger afdruk sensor is raar beginnen te doen.
Mis wat dat betreft LDAC ondersteuning wel, zou een mooie toevoeging zijn.

Edit: dat was eerder op enter drukken voordat ik mij realiseerde dat dit volledig off-topic was van het nieuws, excuus!

[Reactie gewijzigd door Mauricevsdb op 27 december 2021 21:11]

Voor de echte audiofielen waarschijnlijk niet... muziek luisteren in lossless kwaliteit met draadloze oordopjes is niet echt hun ding.
Bedoel je lossy? Gangbare Bluetooth codecs zijn geen van allen lossless
Ja nou en, een 'echte audiofiel' zou nooit zomaar de 3.5mm op een telefoon gebruiken, nee die gebruikt de usb poort om een Dac/amp te verbinden, en steekt daar de koptelefoon in.
Prima! Voortgang! Kaartjes in je telefoon is ook niet meer van deze tijd. Apple heeft genoeg leverage om dit te versnellen..
Ik vond het toch onhanding toen mijn telefoon op vakantie kapot ging, en ik dus niks meer kon. Om mijn eSim over te zetten naar de telefoon van mijn vriendin moest ik een code invullen die ze per sms sturen 8)7
Dat zijn nog een beetje kinderziekten denk ik.

Ik heb inderdaad hetzelfde meegemaakt ;) Overigens door vanuit de app met de klantenservice te chatten, konden ze de code gewoon e-mailen

[Reactie gewijzigd door CaptainCapslock op 27 december 2021 21:43]

Dat is vervelend, maar niet iets wat niet op te lossen is. Bijvoorbeeld in te loggen bij je provider om de esim te downloaden. Is nu ook bij T-Mobile al mogelijk als ik mij niet vergis.
Is wel een probleem met als je zelf niet de inloggegevens beheert zoals de zakelijke markt.

Ander ding wat ze zouden moeten (verplichten vanuit de overheid) is dat je altijd zonder wifi (binnen het bereik van een provider) en zonder extra kosten de eSim kan downloaden.
Hahaha lekker slim van de provider, niet helemaal over nagedacht.
Ben ik de enige die onvoorstelbaar moe word van 'is ook niet meer van deze tijd' argumentatie?
Nee hoor. Ik had ook nog graag een platenspeler in mijn telefoon gewild. Is trouwens wel weer enorm van deze tijd. :P
Je hebt al een platenspeler op je telefoon. De muziek-app speelt immers platen. Het speelt geen LP’s als dat is wat je bedoelde. ;)
Of de plaat nou langspeelt of kortspeelt maakt mij niet zoveel uit. ;)
Maar ik bedoelde inderdaad een apparaat om schijven van vinyl te kunnen beluisteren. :P
Ja, dat soort reacties zijn echt niet meer van deze tijd. Waar is de échte beargumentatie?
Nee, het is ronduit storend. Tijd is relatief, en 'dit is niet meer van deze tijd' is een opdringerige populistische mening. Staat gelijk aan: "Gooi alles maar weg wat ouder is dan X jaar", "Die met die iPhone 5s, dat is echt een loser", "Je koopt toch geen cd's meer?! Alles staat op Spotify".
Prima! Voortgang! Kaartjes in je telefoon is ook niet meer van deze tijd. Apple heeft genoeg leverage om dit te versnellen..
Ik wil op vakantie gewoon een lokale toeristen SIM met databundel kunnen kopen en kunnen gebruiken, en mijn eigen SIM er weer in doen als ik weer in Nederland op de grond sta. Hoe doe ik dat met zo'n e-SIM?
Je kunt vast wel meerdere e-sims tegelijk koppelen en een e-sim uitzetten/aanzetten, net als hoe dit nu kan met huidige simkaarten en dual sim enz.
Ja, maar in het verre buitenland trek je nu gewoon een SIM-kaart uit het schap. Dat werkt nu altijd zolang je telefoon op z'n minst 1 frequentie snapt van het netwerk daar.
Als je daar in een vliegveldwinkeltje staat met je e-SIM only telefoon kijken ze je waarschijnlijk aan alsof ze water zien branden.

Dat wordt voortaan een oudere vakantietelefoon meenemen die overal ondersteund wordt. Ik heb geen idee hoe lang het zou gaan duren voordat we op dezelfde manier ter plekke een tijdelijke e-SIM kunnen activeren, overal op dezelfde manier, met alle telefoons. Als dat überhaupt ooit gaat gebeuren.

Dit is echt zo'n geval van 1 stap vooruit en 3 stappen terug als het fysieke slot zou verdwijnen, en totaal niet in het belang van de eindgebruiker. De SIM-kaart in de huidige vorm is een prima standaard en die standaard verdwijnt nu voor iets wat veel minder universeel is.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 28 december 2021 16:26]

Of ze verkopen ipv een fysieke sim-kaart, een qr-code waarmee je een extra e-sim activeert?
Hoe doe ik dat met zo'n e-SIM?
Dat hangt af van de provider ter plekke.
Activatie- en registratie-proces is niet gestandardiseerd.

En juist daarom is eSIM een enorme stap teruguit ten opzichte van fysieke SIM kaartjes die je enkel hoeft te plaatsen, omdat ze of anoniem prepaid zijn of vantevoren al op jouw abo geactiveerd zijn voordat je ze van de provider overhandigd kreeg.

Hey; Apple zou Apple ook niet zijn als ze achteruitgang niet middels een marketingsausje zouden weten te verpakken en verkopen als vooruitgang, toch? Iets over weggehaalde 3.5mm jacks; weggehaalde USB poorten; etc.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 december 2021 11:15]

Op zich een mooie stap vooruit. Alleen hoop ik dat Apple het wel makkelijker maakt om over te stappen van een oud toestel met eSim naar een nieuw toestel met eSim. Kaartje eruit en kaartje erin snappen de meeste mensen wel.
https://support.apple.com/nl-nl/HT210655 Dat kan heel simpel tijdens configuratie van nieuwe telefoon.
Totdat je oude telefoon kapot is of gestolen.
Echt hoor, dit soort fratsen zijn _geen_ goed idee als er niet fool/failproof overgestapt kan worden.
Dan net zoals bij een fysieke simkaart:
https://www.t-mobile.nl/z...-of-gestolen-is/000225140
En meteen je esim weer downloaden.
Bij een gestolen telefoon heb je inderdaad dezelfde problemen. Maar bij een kapotte telefoon kan iemand de simkaart overzetten. Maar niet iedereen heeft direct toegang tot hun account. Zakelijke telefoons kunnen dit dus alleen via hun beheerder. Privé telefoons die hun account beschermd hebben met een ingewikkelde wachtwoord en password manager waar je dan niet bij kan. Ook 2fa zou een potentiële probleem kunnen zijn. Je heb dus geen toegang tot apps en als je wachtwoord reset wil doen heb je toegang tot je mail nodig en die heeft waarschijnlijk ook een ingewikkelde wachtwoord die in je wachtwoord manager staat.

Nu weet ik niet of je met een eSim een account nodig heb maar Ik verwacht dat veel digibeten op dit vlak (het aanmaken en overzetten) een probleem wordt.

Dus ik verwacht zelf dat er genoeg problemen komen als men verplicht een eSim moet nemen.
Totdat je oude telefoon kapot is of gestolen.
Echt hoor, dit soort fratsen zijn _geen_ goed idee als er niet fool/failproof overgestapt kan worden.
Ik moet de eerste dief nog tegen komen die even netjes de Fysieke sim uit het gestolen toestel haalt en die bij het slachtoffer achterlaat.
Op zich heb ik hier niks tegen. Een simkaart is niet persè nodig. Als het omwisselen net zo makkelijk gaat waarom niet. Meer ruimte voor een dikkere accu zou wel fijn zijn. Maar Apple kennende zullen ze dat wel weer gebruiken om de telefoon weer dunner te kunnen maken.
Technisch gezien is het mooier.
Maar het heeft ook wel een paar nadelen:
  • Het forceert dat je data via een cloudomgeving opslaat (je kunt een sim met nummers niet meer overzetten).
  • Je kunt moeilijker anoniem zijn (niet meer mogelijk om de sim te verwijderen of een anonieme sim kaart te gebruiken).
  • Compatibiliteit tussen aanbieders behouden is een uitdaging (in een nadelig geval werken sommige telefoons alleen met sommige aanbieders)

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 27 december 2021 22:54]

Een dual sim oplossing (werk en privé met één toestel) zal waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn of zeldzaam worden.
Waarom is dual Esim anders dan het huidige aanbod van dual sim toestellen?
Ik zie dat het inderdaad gewoon bestaat, post aangepast!
2. Je kan nu al dual eSim in een iPhone hebben ;)
In welke cloudomgeving kun je dat dan opslaan? Alleen bij de provider zeker?
Mee eens, alhoewel ik me afvraag of het weglaten van dat ene onderdeel de telefoon echt veel dunner zal kunnen maken.
Als je goed hebt opgelet was de 13 accu al groter dan de 12 ik hoop natuurlijk met je mee dat dit doorzet naar de 14
Nee als jij goed hebt opgelet dan kon je zien dat het niet over de huidige iPhones gaat, maar de mogelijkheden dat het zich biedt door meer ruimte besparen. Waardoor je ook meer mogelijkheden hebt.
Dit zou buitenlandse trips nu een stuk duurder maken doordat je verplicht bent te roamen.
Natuurlijk ... Het is natuurlijk niet zo dat dit een besparing voor jou als consument moet opleveren.
Een Tendens die je ziet bij veel 'innovatie' of milieu zaken zoals het weglaten van laders, headphonejack, etc etc.
Allemaal ' verbeteringen' die jou als consument geld kosten en uiteindelijk zelfs voor meer waste zorgen.
lijkt me van niet. Er zijn voldoende esim abonnementen voor gebruik in het buitenland.
ESIM is niet bij alle providers beschikbaar, maar bieden hier ondersteuning voor, waaronder KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone.
Dan heb je wel de drie netwerken te pakken, dus het is in Nederland prima geregeld. Virtuele providers hebben geen drempel om dit mogelijk te maken.

Weer iemand hoeveel het scheelt in gewicht? Verbruik? Veiligheid? Volume? Waterdichtheid? Wat zijn de voors en tegens?
Heb zelf twee simkaarten 1x prive simkaart van kpn en 1x esim van kpn zakelijk, mijn zakelijke sim heeft altijd beter bereik (esim) vergeleken met mijn fysieke simkaart, kan natuurlijk aan iets anders liggen.
Vind het makkelijk in sim 1 eigen provider buiten europa prepaid kaartje voor internet in sim2
Tot dat ineens iemand anders namens jou een eSIM aanvraagt en je bank leegrooft. eSIM gebruiker hier vanaf dag 1 maar het kan lastige situaties opleveren.

Mijn reis sim voor Turkije hou ik voorlopig nog fysiek. En dus is bij de volgende iPhone voor mij een duo sim met 1 sim slot een must.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee