Dat zeggen wel meer mensen, vooral ook medewerkers van Simyo. Dat mag natuurlijk, want als jij daar tevreden mee bent, dan eh... ben je dat

, maar er zijn er genoeg die hier heel anders over denken. Je beantwoordt zo naar mijn idee de verkeerde vraag, namelijk: "is leed te voorkomen" i.p.v. "is dit een goede oplossing". Je bent heus de enige niet die dit doet, op veel meer plaatsen stuurt men steevast aan op het neerleggen van de 'oplossingslast' bij de gebruiker. "Je krijgt bericht", "Je kunt het instellen op je telefoon", "Je bent toch geen digibeet", en nog meer van dat soort kreten die veelal feitelijk niet onjuist zijn, maar compleet voorbij gaan aan het gegeven dat datagebruik niet hetzelfde is als bellen en er een veel effectievere oplossing mogelijk is.
Niet hetzelfde, als in: bellen wordt doorgaans geïnitieerd en beëindigd door de gebruiker, terwijl dataverkeer veroorzaakt kan worden door allerlei zaken waar je als gebruiker niet altijd evenveel invloed op hebt, zoals: apps die besluiten nieuwe data binnen te hengelen, appstores die grote updates gaan downloaden, een toestel dat een beveiligingsupdate klaar zet, enzovoorts. Ook wanneer je ligt te slapen of aan het sporten bent en zodoende geen SMS-notificatie hoort. Of die SMS arriveert nooit of veel te laat. Of je koopt een nieuwe telefoon en je vergeet het opnieuw in te stellen. Ook slimme en handige mensen kunnen fouten maken en dingen vergeten. "Dan had je maar slimmer moeten zijn" is de boodschap die je dan vaak ziet, terwijl je daarmee naar mijn idee het probleem omdraait, want -en hier gaat het naar mijn idee om- Simyo kan gewoon op het netwerk regelen dat de gebruiker niet buiten de bundel
kan (of beter nog: tegen sterk gereduceerde snelheid i.p.v. bijbetalen), wat natuurlijk voor de gebruiker een
veel betere oplossing is dan deze
verplichten aansporen dingen in te stellen en in de gaten te houden, hoe groot of hoe klein dat ongemak (of de kans dat dit zich voordoet) in jouw ogen ook is!
Maar dat doet Simyo niet, want buitenbundelgebruikers een exorbitante naheffing voorschotelen zodat lagere reguliere prijzen gehanteerd kunnen worden is schijnbaar het gewenste verdienmodel. Dat is een keuze. Voor de gebruiker geldt dan weer: dat accepteren is een keuze, en als je het goed in de gaten houdt naar mijn idee een valide keuze. Maar de kritiek wegwuiven alsof het onzin zou zijn, neigt naar apologisme.
[Reactie gewijzigd door Jordi op 1 februari 2022 12:57]